luni, 7 aprilie 2008

Judecătorii au cerut începerea urmăririi penale împotriva directorului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi

Se strânge laţul!



Abuzuri sancţionate. Încălcarea frecventă a drepturilor poliţiştilor de frontieră din Suceava nu putea rămâne nesancţionată multă vreme. După ce plângerile depuse la Bucureşti, atât la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, cât şi la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au rămas fără nici un ecou, tot mai mulţi poliţişti de frontieră au decis să-şi apere drepturile prin intermediul justiţiei. Rezultatele au apărut deja, iar primul lovit de bumerangul abuzurilor este chiar directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul şef Ion Pop.

Dirijor direct sau din umbră al abuzurilor de la Poliţia de Frontieră, comisarul şef Ion Pop a fost primul şef sancţionat de instanţele de judecată.

Magistraţii Secţiei Penale a Curţii de Apel Suceava au avut de soluţionat o plângere depusă de Gheorghe Chira, fost angajat al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi până la sfârşitul anului trecut, când s-a pensionat. Acesta făcuse plângere penală împotriva comisarului şef Ion Pop pentru abuz în serviciu, numai că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au considerat că nu este cazul ca directorul DPF Rădăuţi să fie trimis în judecată. Nemulţumit de rezoluţiile procurorilor, Gheorghe Chira a mers mai departe şi le-a atacat în instanţă.

Judecătorii Curţii de Apel Suceava i-au dat dreptate fostului agent şef principal al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi şi au hotărât: „Trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimatul Pop Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzute de articolul 246 Cod Penal”.

Practic, această hotărâre judecătorească nu face decât să confirme abuzurile comise de şefii Poliţiei de Frontieră din Rădăuţi, aspecte pe care cotidianul „Monitorul de Suceava” le-a semnalat în mai multe rânduri.

Decizia luată de magistraţii suceveni nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cale de atac de care comisarul şef Ion Pop a declarat deja că va face uz.

Pop aruncă vina pe subalterni

Comisarul şef Ion Pop nu a exclus ca în cazul agentului şef principal Gheorghe Chira să fi existat încălcări ale legislaţiei. Directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a aruncat vina pe subalternii săi. „Dispoziţia care-l priveşte pe Gheorghe Chira a fost semnată de persoane autorizate din cadrul Direcţiei. Este vorba de cei de la resurse umane, de la juridic şi de la financiar. Dacă ei au greşit înseamnă că am greşit şi eu. Nu vreau să comentez mai mult pentru că încă nu am primit comunicarea din partea instanţei. Şi, în plus, mai există o cale de atac pe care o voi exercita”, a declarat comisarul şef Ion Pop.

Deşi dă de înţeles că vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi este singurul care urmează să fie cercetat în acest dosar, aşa cum au hotărât magistraţii suceveni.

Ce i se impută comisarului şef Ion Pop

Plângerea formulată împotriva comisarului şef Ion Pop cuprinde două capete. Una dintre nemulţumirile agentului şef principal Gheorghe Chira este vizavi de modul în care conducerea Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a dispus cercetarea prealabilă în ceea ce-l priveşte, iar a doua acuzaţie este cu privire la delegările şi misiunile în care a fost trimis în cursul anului 2007.

Potrivit articolului 47, aliniatul 2 din Legea 360/2002, „poliţistul de frontieră poate fi delegat pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice în cursul unui an doar cu acordul său şi nu poate depăşi 90 de zile calendaristice într-un an”.

Ori, în cazul agentului şef principal Gheorghe Chira, delegările şi misiunile dispuse de comisarul şef Ion Pop au depăşit 100 de zile.

Potrivit avocatului care-l reprezintă pe Chira, „la data de 16 iulie 2007, când a încetat delegarea, comisarul şef Ion Pop a inventat o 'misiune zilnică' de 29 de zile, misiune care în fapt echivalează cu o nouă delegare pentru că nu avea acordul subalternului. În plus, articolul 66, aliniatul 1, din Legea 360/2002 prevede că stabilitatea poliţistului la locul de muncă este garantată în condiţiile prezentei legi”.

Ori, prin delegările şi misiunile dispuse pe bandă rulantă, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a încălcat flagrant legislaţia.

Trebuie menţionat şi faptul că Gheorghe Chira a făcut rapoarte scrise către comisarul şef Ion Pop şi a cerut explicaţii despre aceste abuzuri.

Răspunsul a fost acela că delegările şi misiunile au avut la bază Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, modificat la propunerea comisarului şef Ion Pop după sosirea în fruntea instituţiei.

Ce nu a luat în seamă comisarul şef Ion Pop este că un Regulament de Ordine Interioară nu poate fi mai presus de o lege, fie că-i place sau nu.

Donţu îi acuză pe Onofrei şi pe şeful lui de cabinet de partizanat politic

Durităţi



Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, Ovidiu Donţu, a cerut, luni, demisia prefectului Orest Onofrei şi a şefului său de cabinet, Iuri Costache, pe care-i acuză de partizanat politic, mai exact de faptul că sprijină PD-L. Donţu susţine că Iuri Costache este consilierul politic al primarului Ion Lungu, care candidează la un nou mandat din partea PD-L. Orest Onofrei a fost „taxat” din cauză s-a implicat în scandalul apei din cartierul Burdujeni, care-i opune pe candidaţii PSD şi PD-L la funcţia de primar al municipiului Suceava. Donţu a declarat că Onofrei a intrat în lupta electorală la solicitarea primarului Lungu. Vicepreşedintele PSD Suceava a spus că, după ce a demonstrat cu buletine de analiză că apa din Burdujeni nu este de Berchişeşti, prefectul ar fi interzis efectuarea de analize chimice la apă.

Donţu apreciază că implicarea în lupta politică a celui care are obligaţia să se ocupe de organizarea corespunzătoare a alegerilor la nivelul judeţului face ca echidistanţa procesului electorală să fie afectată. El a mai spus că i-au atras atenţia şi premiile în valoare de 238 de milioane de lei vechi acordate directorului de cabinet al prefectului, consemnate de un raport al Curţii de Conturi şi se întreabă dacă nu cumva aceste sume erau avansuri pentru activitatea din campania electorală.

CS Universitatea pierde la limită pe terenul echipei HC Odorhei


În cadrul etapei a XXII-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, CS Universitatea Suceava a evoluat pe terenul formaţiei HC Odorhei, formaţie pe care a învins-o în tur la 11 goluri diferenţă. Gazdele şi-au dorit cu orice preţ să-şi ea revanşa şi au şi reuşit dar la mare luptă, la doar un gol diferenţă. “Am făcut un joc bun şi am demonstrat, zic eu, că avem echipă. Am condus doar în prima repriză o singură la dată la două goluri diferenţă, însă în majoritatea timpului de joc gazdele au fost la timona partidei. Pe final am înscris 4 goluri consecutive şI eram foarte aproape să-i <întristăm> pe adversarii noştri care au pregătit excelent meciul. Nu s-a putut mai mult aici la Odorhei, dar sper să ne revanşăm în etapa viitoare când vom primi la Suceava formaţia {tiinţa Bacău, echipă pe care vom face tot posibilul să o învingem” a declarat directorul tehnic al echipei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

Rezultate înregisrate în etapa a XXII-a a Ligii Naţionale de handbal masculin: Ştiinţa Bacău – UCM Reşiţa 38-40, HCM Constanţa – Romvag Caracal 34-19, HC Odorhei – CS U Suceava 29-28, Pandurii Tg.Jiu – Minaur Baia Mare 31-30, CSM Medgidia – Steaua 28-28, Uztel Ploieşti – Poli Timişoara 26-25. CSM Oradea – Dinamo se va juca în 8 aprilie.

Clasament

1. Steaua 22 17 2 3 721-616 36
2. HCM Constanţa 22 13 4 5 642-566 30
3. UCM Reşiţa* 22 15 1 6 700-645 30
4. Ştiinta Bacău 22 12 6 4 718-662 30
5. Universitatea Suceava 22 11 3 8 655-609 25
6. CSM Medgidia 22 11 3 8 665-634 25
7. Minaur Baia Mare 22 11 3 8 647-624 25
8. FC Odorhei 22 11 3 8 613-621 25
9. Dinamo 21 10 0 11 594-588 20
10. Lignitul Tg. Jiu 22 10 0 12 588-593 20
11. Poli Timişoara 22 8 0 14 533-556 16
12. CSM Oradea 21 6 3 12 585-611 15
13. Uztel Ploieşti 22 4 0 17 545-664 8
14. Romvag Caracal 22 0 0 22 516-697 0

* - echipă penalizată cu un punct

O femeie din Sf. Gheorghe a murit într-un grav accident rutier de pe E 85


O femeie din Sfântu Gheorghe a murit în urma unui grav accident de circulaţie, după ce soţul acesteia a adormit la volan. Cei doi, împreună cu o a treia persoană, se aflau în excursie în judeţul Suceava. Accidentul s-a produs la intrarea în Suceava, pe drumul european 85, maşina izbindu-se violent de un copac. În urma impactului, şoferul nu a păţit nimic, în schimb soţia acestuia, Agata S., în vârstă de 33 de ani, care se afla pe scaunul din dreapta, nu a avut nici o şansă de supravieţuire. De asemenea, cea de-a treia persoană aflată în maşină, tot din Sfântu Gheorghe, a ajuns la „Urgenţe”, suferind o fractură de claviculă.

"Pentru Lungu pensionarii sunt vinovati de aglomerarea traficului"


“Dupa ultimele studii efectuate de “chimistul numarul 1” al Sucevei, primarul Ioan Lungu, in care concluzia finala a fost aceea ca “spalatul pe picioare” poate modifica traseul de alimentare cu apa al cartierului Burdujeni, halucinantul edil a gasit in analizele sale si sursa aglomeratiei transportului local. Vineri, 4 aprilie a.c., intr-o declaratie la Radio Impact 21, primarul afirma ca “transportul local este ingreunat de acordarea gratuitatilor pentru pensionari”. In fata acestor afirmatii arogante si lipsite de orice respect pentru pensionarii suceveni, candidatul PSD la functia de primar, Ovidiu Donţu, protesteaza vehement si solicita primarului Ion Lungu sa-si ceara scuze publice de la cei care au pus bazele dezvoltarii Sucevei prin munca lor. “Fara munca acestor oameni a caror povesti fascineaza copiii si nepotii, Suceava nu ar mai putea avea istorie. Trebuie sa le acordam intreg respectul nostru si sa rezolvam problemele reale cu care acestia se confrunta şi nu să-i facem vinovati pentru drepturile si asa mici care le-au fost acordate în consiliul local prin iniţiativa PSD”, a incheiat consilierul Ovidiu Donţu.

Biroul de presă al PSD Suceava

Onofrei, medaliat cu aur iar Lungu şi Frunză premiaţi cu un sigiliu


Prefectul Judeţului Suceava, Orest Onofrei, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mârza, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu şi primarul municipiului Rădăuţi, Mihai Frunză au avut luni 7 aprilie 2008, la Palatul Administrativ, o întâlnire oficială cu Primarul Vienei, dr. Michael Häupl. Acesta a fost însoţit de proprietarul Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, de colaboratori ai domniei sale din primăria Vienei, responsabili cu relaţiile publice şi relaţiile internaţionale, precum şi de un jurnalist din partea unei importante publicaţii vieneze. Onofrei a făcut, în deschiderea întâlnirii, o prezentare a judeţului Suceava precum şi a principalelor direcţii de dezvoltare a acestuia pe termen mediu şi lung. În continuare, discuţiile s-au purtat pe marginea investiţiilor şi a colaborărilor deschise din ultimii ani între Austria şi România - judeţul Suceava, cu referire la cea mai mare investiţie austriacă directă realizată în România - cele două fabrici de prelucrare a lemnului ale companiilor Egger şi Schweighofer din zona Rădăuţi. Ion Lungu a evidenţiat faptul că municipiul Suceava a fost condus timp de 23 ani de un primar austriac, Franz Ritter von Des Loges, iar „guvernarea” locală din acea perioadă reprezintă un model de administrarea a oraşului inclusiv pentru această perioadă. Oficialităţile prezente la întâlnire, atât partea română cât şi cea austriacă au convenit ca pe parcursul zilei să discute probleme punctuale privind eventualele colaborări, în cadrul celorlate întâlniri care vor avea loc, conform programului. În finalul întâlnirii, primarul Vienei, domnul dr. Michael Häupl a oferit prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean medalia de aur a oraşului Viena iar primarului municipiului Suceava şi primarului municipiului Rădăuţi sigiliul primăriei oraşului Viena.

PD-L reclamă abuzuri ale "alianţei PSD-PNL"


PD-L reclamă abuzuri pe care „alianţa PSD-PNL” le-ar fi săvârşit în oraşul Gura Humorului. Despre ce este vorba aflaţi în comunivatul PD-L pe care îl prezentăm integral.

„Alianţa PSD – PNL funcţionează şi face abuzuri la nivelul oraşului Gura Humorului. Astfel şeful Secţiei Drumuri Judeţene Gura Humorului, unitate subordonată Consiliului Judeţean Suceava, care este printre altele şi consilier local PNL, încearcă să intimideze candidaţii de primar PDL din zona Gura Humorului, ameninţându-i că nu va efectua lucrări de întreţinere pentru drumurile judeţene care trec prin comunele pentru care aceştia candidează. PDL protestează împotriva acestui mod de a face campanie electorală, respectiv prin folosirea unui serviciu public ca instrument de şantaj împotriva intereselor cetăţenilor. Cerem public domnului Gavril Mârza să-şi exprime poziţia în acest caz, cu atât mai mult cu cât surse bine informate susţin că o parte din utilajele secţiei Drumuri Judeţene ar fi închiriate de la firma fiului şefului acestei secţii”.

Biroul de presă PDL Suceava

Deputat Romică Andreica

Donţu miroase deturnare de fonduri pentru apa din Burdujeni


Candidatul PSD la primăria municipiului Suceava, Ovidiu Donţu, îşi menţine afirmaţiile potrivit cărora apa pe care o beau locuitorii cartierului Burdujeni nu provine 100% din sursa Berchişeşti aşa cum a anunţat primarul Ion Lungu, ci este un amestec cu apă din sursa de suprafaţă Mihoveni. Mai mult Donţu crede că în cazul investiţiei de la Burdujeni pentru care s-au cheltuit 70 de miliarde de lei vechi se poate vorbi chiar de deturnare de fonduri. El a prezentat în sprijinul afirmaţiilor sale facsimile din arhiva şedinţelor de Consiliu Local cu proiectele de hotărâre care se referă la aducţiunea de apă de Berchişeşti în cartierul Burdujeni. „Eu în calitate de consilier din banul cetăţeaului am aprobat 70 de miliarde de lei pentru a se aduce apă din sursa Berchişeşti în Burdujeni. Dacă ni se spunea că apa este combinată cu apă de Mihoveni trebuie să vedem câţi dintre consilierii locali şi-ar mai fi dat votul. Iată de ce ceea ce s-a întâmplat îmbracă forma unei deturnări de fonduri”, a spus Donţu, care a adăugat că va analiza toate proiectele de hotărâre de Consiliu Local referitoare la alimentarea cu apă a cartierului Burdujeni pentru a lua o hotărâre „despre elementele penale din acest caz”.

Donţu susţine că Lungu încearcă să abată atenţia opiniei publice

Donţu a reacţionat la comentariile făcute de primarul Lungu pe marginea modului în care au fost recoltate problele de apă din Burdujeni în baza cărora au fost emise buletinele de analiză incriminatoare. Faptul că Lungu a spus despre suceveanul care a dus probele la analiză că a luat apa după ce s-a spălat pe picioare a fost catalogat de Donţu ca o acţiune menită să abată atenţia opiniei publice de la problema reală. Domnule primar vorbim de conductivitatea electrică a apei şi doar dacă s-ar fi spălat un extraterestru mai puteam discuta despre modificarea acestui indicator. Dacă cineva care nu este cu picioarele pe pământ aflat într-o altă galaxie s-ar fi desprins de lumea reală cum sunteţi dumneavoastră domnule primar în ultimul timp ar fi putut să afirme că spălatul pe picioare multiplică sursa apei. Eu vă doresc succes în încercarea de a abate atenţia opiniei publice dar realitatea este cea pe care o susţin eu”, a mai spus Donţu.

Prefectul acuzat de partizanat politic

Prefectul acuzat de partizanat politic


Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, Ovidiu Donţu, a cerut ieri în mod public demisia prefectului Orest Onofrei şi a şefului său de cabinet Iuri Costache, pe care-i acuză de partizanat politic, mai exact de faptul că sprijină PD-L. Donţu susţine că Iuri Costache este consilierul politic al primarului Ion Lungu, care candidează la un nou mandat din partea PD-L. Orest Onofrei a fost „taxat” din cauză s-a implicat în scandalul apei din cartierul Burdujeni, care-i opune pe candidaţii PSD şi PD-L la funcţia de primar al municipiului Suceava. Donţu a declarat că Onofrei a intrat în lupta electorală la solicitarea primarului Lungu pe care l-a acuzat că a minţit burdujenenii în legătură cu apa care le curge la robinete care nu ar fi 100% din sursa Berchişeşti ci un amestec de apă de Berchişeşti cu apă din sursa de suprafaţă Mihoveni. Vicepreşedintele PSD Suceava a spus că după ce a demonstrat cu buletine de analiză că apa din Burdujeni nu este de Berchişeşti prefectul ar fi interzis efectuarea de analize chimice la apă.

Guvernul şi Corpul de Control al premierului informate de situaţia de la Suceava

Donţu constată faptul că implicarea în lupta politică a celui care are obligaţia să se ocupe de organizarea corespunzătoare a alegerilor la nivelul judeţului face ca echidistanţa procesului electorală să fie afectată. „Acuz Instituţia Prefectului de implicare şi partizanat politic deoarece directorul de cabinet al prefectului Iuri Gagarin Costache s-a implicat în campania electorală fiind consilierul politic al primarului Ion Lungu. De altfel directorul de cabinet al prefectului s-a ocupat şi de campania lui Lungu în 2004. Deoarece prin acest act şi fapt Instituţia Prefectului şi-a încălcat echidistanţa politică şi şi-a ştirbit credibilitatea solicit demisia la pachet a directorului de cabinet al prefectului împreună că prefectul Orest Onofrei şi voi informa Guvernul şi Corpul de Control al primului ministru pentru lucrurile de o gravitate extremă care se întâmplă în judeţul Suceava. În România legile trebuie respectate inclusiv de domnul prefect Orest Onofrei şi de directorul de cabinet Iuri Gagarin Costache”, a declarat Donţu. E a spus că i-a atras atenţia un fapt şi anume premiile în valoare de 238 de milioane de lei acordate directorului de cabinet al prefectului premii consemnate de un raport al Curţii de Conturi şi se întreabă dacă nu cumva aceste sume erau avansuri pentru activitatea din campania electorală.

Iordache vede în Onofrei „purtătorul de cuvânt al PD-L Suceava”

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, a criticat la rându-i comportamentul partizan al prefectului Onofrei. În opinia lui Iordache prefectul se comportă ca un „purtător de cuvânt al PD-L Suceava”. „Este inadmisibil cum se comportă prefectul. Îi reamintesc că în fruntea judeţului prefectul are rolul de a păstra liniştea, ordinea şi de a asigura respectarea legii. Până la a căuta vinovaţi şi a da verdicte prefectul ar fi trebuit să asigure populaţia de calitatea apei în Burdujeni prin toate mijloacele. În ultimele zile Orest Onofrei s-a comportat ca şi purtător de cuvânt al PD.L”,a spus Iordache.

Victorie in noroi


Cetatea II s-a impus astăzi pe teren propriu cu scorul de 2-0 in faţa formaţiei Bucovina Rădăuţi, intr-un meci contând pentru etapa a XXII-a din liga judeţeană. Deşi terenul noroios şi replica dârză a oaspeţilor s-au dovedit obstacole serioase pentru elevii lui Ovidiu Ciobanu, gazdele au obţinut victoria graţie golurilor semnate de Pânzariu (10) şi Crişu (89). Gruparea din Arbore a evoluat in următoarea formulă de joc: Munteanu – Ov. Ciobanu, Cerlincă, Răzlog, D. Ene, Pânzariu, Dovalciuc, Turliuc, Ignătescu, Butnaru, Crişu. Au mai intrat: Botezatu şi Ilie Călin. In urma rezultatelor de ieri, Cetatea II a făcut rocada in clasament cu Rapid CFR, ultima echipă având un avans de doar un singur gol in fruntea ierarhiei.