vineri, 6 iunie 2008

Ploile din judeţ fac pagube importante


Actualitate




inundatie Prefectul de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat, vineri, că ploile torenţiale căzute joi seară, au provocat inundaţii în municipiul Câmpulung Moldovenesc şi oraşul Gura Humorului, din cauza colmatării unor canale de scurgere. Băişanu a spus într-o conferinţă de presă că aversele înregistrate au fost de 42 l/mp la Poiana Stampei şi de 42,3 l/mp la Prisaca Dornei.

Prefectul a arătat că în urma precipitaţiilor căzute, podeţul de pe pârâul Izvorul Malului s-a colmatat, ceea ce a dus la inundarea a şase curţi ale unor gospodării, curtea unei firme, trei beciuri, două adăposturi de animale, două anexe gospodăreşti, aproximativ două 2 hectare teren arabil, DN 17 pe o lungime de 100 m şi colmatarea a două fântâni. Băişanu a informat că Detaşamentul de Pompieri din Câmpulung Moldovenesc împreună cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit cu trei autospeciale, trei motopompe, trei excavatoare şi o autobasculantă pentru decolmatarea podeţului ce traversa DN17 şi pentru evacuarea apei din mai multe locaţii.

Totodată, în Gura Humorului s-a intervenit, într-un caz, pentru decolmatarea unui canal tehnologic din municipiul Gura Humorului, care prezenta pericol de inundare a unei gospodării şi într-un alt caz pentru evacuarea apei din curtea şi subsolul unei locuinţe şi decolmatarea canalului din imediata apropiere.

Băişanu consideră că autorităţile locale vor trebui să facă eforturi pentru a repune în funcţiune sistemul de scurgere şi de drenare a apelor, întrucât în prezent, mai multe sisteme de drenare nu sunt funcţionale şi este necesară decolmatarea canalelor de scurgere care sunt astupate.

Handbalişti de la LPS la un pas de a ajunge în semifinale


După splendidul success al echipei de handbal masculin a LPS Suceava în finala Campionatului Naţional al juniorilor III, a venit rândul formaţiei de juniori II să participe la turneul final. Din păcate, în chiar primul meci al competiţiei, sucevenii au cedat clar 26-36 în faţa echipei Pandurii Tg.Jiu. “Muştruluiţi” de antrenorul Petru Brânduşe, sportivii suceveni îşi revin în cel de-al doilea meci şi înving pe LPS Buzău cu 23-20, ultimul meci din grupă cel cu Extrem Baia Mare urmând să decidă echipa care va merge în semifinale. Deşi au evoluat mult peste nivelul primelor două partide, tinerii handbalişti suceveni au cedat într-un final dramatic jocul cu Extrem Baia Mare, scor 26-28. “Calificarea în semifinale am pierdut-o în primul meci al turneului când jucătorii noştri s-au speriat parcă de masivitatea sportivilor din Târgu Jiu. Dacă eram mai calmi, puteam învinge lejer. În partida cu Extrem Baia Mare am condus pe tot parcursul primei reprize, pentru ca să pierdem pe final din cauza neatenţiei noastre. Oricum, acest turneu final a fost unul deosebit de util pentru echipa noastră, tinerii noştri având ocazia să acumuleze experienţa unor competiţii de calibru. Sper să avem ocazia să jucăm pentru locurile V-VI pentru că merităm” a declarat antrenorul echipei de handbal masculin juniori II a LPS Suceava, Petru Brânduşe.

Primăria şi Altex stabilesc strategia de finanţare a FC Cetatea


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va stabili săptămâna viitoare împreună cu Dan Ostahie, patronul Altex, companie care deţine 49% din acţiunile clubului FC Cetetea, strategia de organizare şi finanţare a echipei de fotbal pentru viitorul sezon. „Vrem să asigurăm o finanţare pentru a se face performanţă la Suceava. Am promis că ne vom bate pentru promovare în prima ligă şi vom face acest lucru”, a declarat Ion Lungu.

Balastierele din judeţ vor fi verificate de SGA


Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că Serviciul de Gospodărire a Apelor va verifica balastierele din judeţ, pentru a constata dacă firmele care le deţin respectă prevederile din contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Băişanu a precizat că firmele care deţin balastiere au obligaţia pe lângă activitatea de exploatare a balastului şi nisipului, să realizeze lucrări de corectare a albiilor râurilor. „Au fost semnalate câteva probleme în acest sens, motiv pentru care am solicitat SGA să verifice toate societăţile care au balastiere, pentru a vedea dacă acestea îşi fac treaba cu seriozitate”, a spus Băişanu. Prefectul a precizat că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii celor 98 de firme care deţin balastiere, aceştia i-au reclamat faptul că întâmpină o serie de probleme privind obţinerea autorizaţiilor pentru exploatarea balastului, taxele pe care trebuie să le plătească pentru a folosi drumurile comunale şi judeţene pentru transport, precum şi numărul mare de controale. Alexandru Băişanu a declarat că a solicitat SGA să rezolve problemele ce ţin de perioada de autorizare, adăugând că după constituirea noului Consiliu Judeţean, intenţionează să aibă o discuţie cu preşedintele acestei instituţii pentru a găsi soluţii pentru a nu îngreuna activitatea balastierelor. El a precizat că aceste măsuri trebuie să vină în sprijinul firmelor în cauză, însă trebuie să asigure şi siguranţa populaţiei din localităţile în care există balastiere. „Interesul oricărei administraţii locale este să protejeze atât populaţia, dar să şi sprijine orice activitate care aduce un plus de valoare la nivelul judeţului. Reprezentanţii acestor firme s-au plâns şi au spus că sunt sugrumaţi de taxele pe care trebui să le plătească şi de controalele la care sunt supuşi. Mai mult ei susţin că trebuie să facă tot felul de manevre, să transporte balastul noaptea, de frica celor care vin şi fac controale pe fiecare camion în parte. Oricum, există o disfuncţionalitate între legislaţia în vigoare, regulile impuse la nivelul judeţului Suceava şi necesităţile acestor firme”, a declarat prefectul judeţului.