marți, 30 octombrie 2007

Sucevenii sunt atraşi de comorile dacice

Sucevenii sunt atraşi de comorile dacice


Expoziţia „Comori dacice” – care prezintă celebrele brăţări ale regilor daci la Muzeul de Istorie Suceava - merge destul de bine, potrivit directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu. „Se bucură de aprecierea tuturor vârstelor, maximul de vizitare fiind de peste 250 de persoane pe zi. Ca împărţire pe vârste, marea parte a vizitatorilor individuali au între 25-50 ani”, spune directorul Ursu. De la el am mai aflat că toţi vizitatorii cu care s-a discutat s-au declarat mulţumiţi şi au încurajat instituţia culturala suceveană să mai aducă la Suceava piese celebre sau de excepţie. Pînă ieri, vizitatorii au fost din judeţele Suceava, Botoşani şi, în număr redus, din Regiunea Cernăuţi - au fost peste 40 de cernăuţeni veniţi special – precizează domnul Ursu. „Evident, sunt prezente numeroase grupuri de la şcolile sucevene şi din Botoşani. Luni au fost la expoziţie copii cu dizabilităţi şi din centrele de plasament, care beneficiază de gratuitate. Chiar dacă nu în număr mare, sunt vizitatori care vin după orele 18:00, fapt care ne obligă la respectarea programului anunţat iniţial, adică pînă la orele 22:00”, a mai povestit el. Date fiind toate acestea, directorul CMB se declară mulţumit de impactul expoziţiei, cu precizarea că va fi refăcut afişajul stradal şi din şcoli, tocmai pentru o mai bună mediatizare. Cele nouă brăţări din aur masiv, recuperate de autorităţile române Franţa, Gemania şi din SUA, sunt expuse în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie, sub pază militarizată. Tariful de intrare este de 4 lei, iar brăţările vor rămâne la Suceava până pe data de 4 noiembrie.

Daune provocate spatiilor verzi de reabilitarea termica

Daune provocate spatiilor verzi de reabilitarea termica

Presedintele Organizatiei Municipale a Partidului Social Democrat Suceava, consilierul local Virginel Iordache, a solicitat, luni, institutiilor de mediu sa evalueze pierderile provocate spatiilor verzi in urma lucrarilor de reabilitare a termoficarii si sa dispuna masuri pentru refacerea acestora.


Iordache a solicitat, totodata, primarului liberal Ion Lungu aducerea la stadiul initial al terenurilor, parcarilor si locurilor de joaca ce au fost afectate de investitiile in termoficare. Consilierul social democrat a mai solicitat primarului sa initieze o campanie de plantare de arbori si arbusti ornamentali pentru schimbarea peisagistica a Sucevei.

„Comorile dacice” apreciate de suceveni şi botoşăneni


Timp Liber



bratara.dacicaCelebrele brăţări ale regilor daci expuse la Muzeul de Istorie Suceava în cadrul expoziţiei „Comori dacice” se bucură de aprecierea sucevenilor de toate vârstele, mare parte a vizitatorilor individuali fiind între 25-50 ani. Potrivit directorului Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu vizitatorii care s-au perindat de la deschidere şi până în prezent au fost din judeţele Suceava, Botoşani şi, în număr redus, din Regiunea Cernăuţi. „Au fost peste 40 de cernăuţeni veniţi special” a precizat directorul Ursu, care a mai adăugat că sunt prezente numeroase grupuri de la şcolile sucevene şi din Botoşani. Luni, expoziţia a fost vizitată de copii cu dizabilităţi şi din centrele de plasament, care beneficiază de gratuitate.

Valoarea de asigurare a pieselor este de 1,8 milioane de lei, fiecare dintre brăţări cântărind între 900 şi 1100 g, în total fiind 12 kilograme de aur.

Tariful de intrare este de 4 lei, iar brăţările vor rămâne la Suceava până pe data de 4 noiembrie. Programul de vizitare este 8,00-22,00, iar accesul se face în grupuri de 10 persoane.

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice „extrem de solicitate” pentru Sărbătorile de iarnă


Actualitate



Recent intrate în circuitul turistic, cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Suceava sunt extrem de solicitate spre închiriere, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, prima solicitare de închiriere pentru Revelion a venit încă din luna februarie, iar din primăvară au fost ocupate în totalitate.
“Solicitările au venit din toată ţara, cele mai multe fiind totuşi cele din Bucureşti, Iaşi, Suceava şi Constanţa. Rezervarea s-a făcut după principiul primul venit, primul servit. După ce nu a mai rămas nici o cabană liberă, am primit o mulţime de cereri şi pentru închirierea cantoanelor de vânătoare. Acestea nu sunt în circuitul turistic şi au fost rezervate doar personalului Regiei Naţionale a Pădurilor, din alte judeţe”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.
Tarifele practicate pentru perioada Revelionului sunt aceleaşi ca şi în timpul anului, 65 - 75 de euro pe zi de persoană, în funcţie de gradul de confort. Deşi sunt situate în zone retrase, înconjurate de pădure, toate cabanele sunt racordate la reţeaua de energie electrică şi toate camerele au baie sau duş şi WC comun.
Cele 11 cabane ale Direcţiei Silvice Suceava, intrate în circuitul turistic, au în medie un număr de 4 camere de cazare, cele mai mari fiind Barnar – 6 camere, Sadău – 7 camere şi Crujana – 9 camere. Unele camere sunt prevăzute cu mai multe paturi, încât capacitatea de cazare diferă mult de la una la alta.

Cabanele vânătoreşti devenite pensiuni de 2 şi 3 margarete sunt:
Cabana Dârmoxa – Ocolul Silvic Broşteni
Cabana Barnar – Ocolul Silvic Crucea
Cabana Branişte – Ocolul Silvic Frasin
Cabana Valea Putnei – Ocolul Silvic Pojorâta
Cabana Codrul Voievodesei – Ocolul Silvic Marginea
Cabana Ursoaia – Ocolul Silvic Putna
Cabana Sadău – Ocolul Silvic Falcău
Cabana Botoşana – Ocolul Silvic Stulpicani
Cabana Crujana 1 – Ocolul Silvic Pătrăuţi
Cabana Crujana 2 – Ocolul Silvic Pătrăuţi
Cabana Valea Brodinei – Ocolul Silvic Brodina

Destituirea lui Dăscăliuc cerută de ASP în raportul final trimis ministrului Sănătăţii


Sanatate



dascaliuc Destituirea managerului general al Spitalului Judeţean Suceava este măsura propusă de conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Suceava în Raportul final privind controlul efectuat la unitatea spitalicească judeţeană, şi care va ajunge pe masa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi a prefectului de Suceava, Orest Onofrei. Concluzia raportului final semnat de directorul executiv al ASP Suceava Odette Nicolae şi a directorului adjunct Financiar Contabil, Firuţa Bosancu precizează că este vorba despre un „management defectuos din partea managerului general al Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava”.

Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, o acţiune de control în urmă cu două săptămâni după ce s-a aflat de existenţa a zeci de miliarde de lei vechi – fonduri alocate de CAS Suceava necheltuite.

La începutul săptămânii trecute, prin Ordin al Prefectului a fost demarată o altă verificare de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Autorităţii de Sănătate Publică Suceava şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava.

„Analizând execuţia bugetului de asigurări de sănătate (spital + ambulator) pentru primele trei trimestre, am constatat că suma cheltuită de către unitatea sanitară în această perioadă este mult mai mică decât cea prevăzută. La Titlul II – Bunuri şi servicii – suma neconsumată la data de 30.09.2007 este de 3.695.548 lei, calculată ca diferenţă între prevederi bugetare la 9 luni – 17.539.611 lei şi total plăţi la 9 luni din contul de execuţie – 13.844.063 lei. De asemenea, disponibilul aflat în cont la data de 30.09.2007 din bugetul asigurărilor sociale de sănătate ( spital + ambulator) a fost de 6.773.678 lei, din care cheltuieli de personal achitate la 15.10.277 în valoare de 2.181.276 lei” se precizează în raport. Sume necheltuite în primele 9 luni s-au înregistrat la aproape toate articolele, de la materiale de curăţenie, reparaţii curente, materiale sanitare, medicamente până la dezinfectanţi şi hrană.

De exemplu la capitolul reparaţii curente au rămas 8,4 miliarde de lei vechi necheltuite, la hrană 3,7 miliarde, la medicamente 2,8 miliarde de lei vechi, dezinfectanţi 1,4 miliarde, materiale sanitare 4,1 miliarde de lei vechi. Potrivit raportului Spitalul Judeţean de Urgenţă „ Sf. Ioan ce Nou” Suceava este singurul spital din judeţ care nu a întocmit Planul de dezvoltare a spitalului pe perioada mandatului, elaborat, conform nevoilor de servicii medicale ale populaţiei din zona arondată, în baza propunerilor consiliului medical. „Deşi activitatea serviciilor de aprovizionare şi administrativ este defectuoasă , spitalul nu a organizat concurs de ocupare a postului de director administrativ conform Ordinului MSP Nr. 558 publicat în MO nr. 226 din 03.04.2007.

Deşi toţi şefii de secţie au susţinut examenul de ocupare a postului prin concurs, nu s-a întocmit contractul de administrare între şefii de secţie şi managerul spitalului conform Ordinului MSP Nr. 320 publicat în MO 136 din 23.02.2007. În anexa la contractul de administrare managerul trebuia sa negocieze cu şefii de secţie indicatorii de performanţă specifici, lucru care până în momentul de faţă nu s-a realizat” se mai stipulează în document. Tot aici se mai menţionează că nu s-au întocmit machetele pe secţii ale bugetului de venituri şi cheltuieli, prin care şefii de secţie ar fi trebuit să cunoască bugetele de care dispun şi în consecinţă să cheltuiască eficient sumele ce le revin.

De la începutul anului 2007 Serviciul de Inspecţie Sanitară de Stat a efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava un număr de 26 de controale igienico-sanitare care s-au soldat cu 15 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 9.100 lei, ceea ce denotă o lipsă de preocupare pentru conformarea la normele igienico-sanitare în vigoare., se mai spune în finalul raportului.