miercuri, 27 august 2008

Podul mobil de intrare in cetatea Alba Iulia va fi reconstruit


Autoritatile din Alba Iulia impreuna cu arhitectii care se ocupa de restaurarea Portii a III-a a Cetatii Alba Iulia analizeaza un proiect de reconstruire a podului mobil pe care se facea accesul in cetate. Deja planurile acestui pod au fost studiate intr-o arhiva din Viena. Prin reconstruirea acestui pod mobil, autoritatile spera sa creasca rata de atractivitate turistica a zonei. Prima atestare documentara a acestuia are loc in 1849, cu ocazia asedierii cetatii in perioada Revolutiei, dar nu se stie cum a disparut podul dupa aceea.
Cetatea Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului 18, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. In urma cu 10 ani a fost demarat proiectul de restaurare a portilor, pana in prezent fiind refacute Portile I si IV.

Ziele municipiului Turda

In perioada 29 – 31 august 2008 va avea loc editia a VIII-a a Zilelor municipiului Turda. In cadrul manifestarilor organizate cu acest prilej vor concerta formatiile Iris, Directia V, Vita de Vie, Bere Gratis, Desperado si Rednex. De asemenea, sambata, 30 august, va avea loc un spectacol folcloric sustinut de Ansamblurile Datina si Comori Ardelene. Cu aceasta ocazia, municipalitatea va premia cuplurile care au implinit 50 de ani de casatorie.

Programul zilele Turzii 2008

TVA-ul din "utilităţi şi mediu" poate fi recuperat

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că împreună cu Direcţia generală a Finanţelor Publice Suceava a găsit soluţia prin care poate fi recuperată Taxa pe Valoarea Adăugată aferentă investiţiilor realizate prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.Flutur a arătat că într-o adresă pe care a primit-o de la DGFP Suceava, semnată de conducerea departamentului juridic, se precizează că TVA-ul poate fi recuperat prin facturarea directă între constructori şi primăriile în care se realizează investiţii prin intermediul proiectului.

„Proiectul nostru de a transfera fondurile din împrumutul contractat pentru proiect direct către primării este soluţia optimă. Ele să gestioneze aceste fonduri, iar facturarea să se facă direct între constructor şi beneficiarul de proiect, adică primărie. Iar la final, atunci când se face recepţia, să se poată deduce TVA şi să beneficiem de aceste sume”, a prezentat Gheorghe Flutur soluţia pentru recuperarea sumelor din TVA, problemă reclamată în diverse rânduri de fosta conducere a Consiliului Judeţean.

El a precizat că această soluţie poate fi aplicată acolo unde primăriile vor beneficia de o investiţie care va rămâne în administrarea lor, cum ar fi centralele termice pe cogenerare, şi care în continuare sunt folosite pentru a presta servicii către populaţie.

„Încercăm o deblocare a acestei motive. Din acest motiv am transferat fondurile către primării. Ce a mai rămas din credit am transferat direct către primării ca să gestioneze ei împrumutul”, a explicat Flutur.

CJ Suceava vrea urgentarea desemnării unui operator la Câmpulung Moldovenesc

Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale găsirea unei soluţii de urgenţă pentru desemnarea unui operator de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Asta în condiţiile în care, investiţia realizată prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu” este finalizată de doi ani, respectiv centrala termică pe cogenerare şi aducţiunea de gaz. Cu toate acestea, centrala nu poate fi pusă în funcţiune până nu va fi desemnat un operator de gaz.

„La licitaţia anterioară pentru desemnarea unui operator nu s-a prezentat nici o firmă. Din acest motiv căutăm soluţii împreună cu cei de la Ministerul Economiei şi ANRM, astfel încât să avem gaz şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Pentru noi mai bine ar fi să existe un singur operator la nivel judeţean, însă acum trebuie să găsim o soluţie pentru acest municipiu”, a spus Flutur.

27 de şcoli calamitate aşteaptă fonduri pentru reconstrucţie

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava speră că Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri fondurile pentru refacerea celor 27 de unităţi şcolare calamitate, fiind vorba despre o sumă de 3,3 milioane de lei. Inspectorul şcolar general adjunct, Daniel Hrenciuc, a declarat că un caz mai aparte se înregistrează în satul Sadău din comuna Brodina. El a spus că şcoala din Sadău a fost distrusă de ape, iar 66 de copii de clasele I-IV vor studia într-un spaţiu închiriat la o unitate privată. Hrenciuc a precizat că şi elevii a două clase din Probota vor învăţa, probabil, la Dolhasca, pînă la încheierea reparaţiilor la şcoala din localitatea lor.

Pieţe ţărăneşti în oraşe

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, vrea ca în localităţile din judeţ să fie înfiinţate pieţe ţărăneşti. El a explicat că aceste pieţe ar urma să fie folosite exclusiv de către producătorii agricoli, astfel încât şi preţul produselor să fie mai scăzut. „Astfel de pieţe am înfiinţat şi în perioada cât am fost ministru al agriculturii. Şi vreau să spun că în aceste pieţe va avea loc vânzarea directă de produse proaspete de către producători, eliminând intermediarii”, a subliniat şeful administraţiei judeţene. Flutur a arătat că această propunere va fi discutată în cadrul unei întâlniri pe care o va avea, în cursul zilei de astăzi, cu producătorii agricoli din judeţul Suceava.

Gheorghe Flutur a precizat că administraţiile din localităţile urbane ar trebui să acorde anumite facilităţi şi spaţii pentru producătorii agricoli suceveni, astfel încât aceştia să poată să-şi vândă direct produsele.

„Administraţiile ar trebui să le ofere anumite avantaje pentru a elimina verigile intermediare, care nu fac altceva decât să crească preţul. Iar asociaţiile profesionale au rolul de a negocia cu administraţiilor locale pentru a putea ieşi ei pe piaţă direct, cu produse proaspete”, a mai spus Flutur. El a adăugat că înfiinţarea acestor pieţe ţărăneşti ar fi o măsură benefică atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii agricoli.

Firmele mari nu sunt interesate de reconstrucţia caselor distruse de inundaţii

Firmele de construcţii sucevene refuză să contracteze lucrările de reconstrucţie a caselor distruse de inundaţii sau care urmează a fi reabilitate. Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a precizat că această situaţie se înregistrează în localităţile acolo unde numărul caselor care trebuie reconstruite este redus, motiv pentru care primăriile trebuie să găsească soluţii la nivel local. În aceste condiţii, Băişanu a precizat că responsabilitatea pentru reconstrucţia caselor o au primarii localităţilor calamitate, care trebuie să găsească firme locale pentru realizarea acestor lucrări.

„Guvernul a trimis materialele pentru construcţia caselor şi fondurilor aferente manoperei, însă firmele mari nu se îmbulzesc să construiască aceste case. Din acest motiv le-am solicitat primarilor să găsească de urgenţă soluţii la nivel local. Cu toate acestea, sunt câteva firme, cu care negociem de câteva zile pentru a realiza lucrările în acela localităţi unde numărul caselor care trebuie reconstruite este mai mare, cum ar fi Dolhasca, Arbore, Dorneşti, Moldoviţa, Todireşti sau Ulma”, a spus prefectul de Suceava.

Băişanu anunţă că judeţul Suceava va primi fonduri pentru infrastructură

Alexandru Băişanu a precizat că în prima şedinţă, Guvernul urmează să aloce fonduri pentru refacerea infrastructurii in judeţul Suceava. El a explicat că fiecare primărie din localităţile afectate de inundaţii trebuie să prezinte o situaţie clară cu pagubele înregistrate, iar fondurile necesare vor fi distribuite direct către administraţiile locale.

Prefectul a spus că a înaintat deja un proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicita fonduri de 170 de milioane de lei, pentru refacerea drumurilor judeţene şi comunale afectate de inundaţii. „Din discuţiile pe care le-am avut la Guvern se va merge pe descentralizare, iar fiecare primărie va primi banii de care are nevoie pentru refacerea drumurilor comunale, a podurilor şi podeţelor. De asemenea, Consiliul Judeţean va primi separat bani pentru reconstrucţia infrastructurii ce ţine de această instituţie”, a precizat Băişanu. El a precizat că fondurile au fost solicitate pentru refacerea a 200 de kilometri de drumuri judeţene, şi 863 de kilometri de drumuri comunale. La acestea se mai adaugă 22 de poduri, 27 de podeţe avariate şi 15.500 de metri liniari de apărări de maluri aflate pe, respectiv în apropierea drumurilor judeţene, precum şi 189 poduri, 614 podeţe şi 52 de punţi pietonale de pe drumurile comunale.Prefectul judeţului Suceava a mai spus că tot în cadrul primei şedinţe de Guvern vor fi alocate fonduri şi pentru reabilitarea şcolilor afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008.

A murit din cauza vitezei

Un accident rutier înregistrat marţi dimineaţă, în jurul orei 3 şi jumătate, pe DN 2H, în interiorul oraşului Milişăuţi, s-a soldat cu decesul unui rădăuţean în vîrstă de 64 de ani. Ştefan C., conducea un autoturism MERCEDES şi din cauza vitezei a pierdut controlul asupra direcţiei şi s-a izbit într-o fîntînă de beton de pe marginea carosabilului. Victima a fost scoasă de pompierii de la descarcerare dintre fiarele contorsionate ale maşinii.

Tot la primele ore ale zilei de marţi s-a produs un accident grav şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc, după ce un localnic, Gheorghe I. a scăpat de sub control maşina pe care o conducea şi a intrat într-un stâlp de la reţeaua electrică. În urma impactului, un tânăr de 18 ani aflat pe scaunul din dreapta al maşinii a ajuns în stare gravă la spital cu traumatism cranio cerebral acut şi cu fracturi costale.

Băişanu parează atacurile lui Onofrei la adresa Guvernului

Prefectul judeţului Suceava l-a contrazis pe subprefectul Orest Onofrei, faţă de afirmaţiile acestuia cu privire la imposibilitatea prefecţilor de a-şi exercita funcţia pe motiv că legea de funcţionare a Instituţiei Prefectului nu ar fi completă. Onofrei mai afirmase că în momentul de faţă Instituţia Prefectului funcţionează faţă după o lege care nu respectă Constituţia României, în sensul că în lege se precizează că prefectul conduce instituţiile deconcentrate, iar în realitate acest lucru nu se întâmplă, în condiţiile în care nu sunt definite exact care sunt aceste instituţii.

„Personal pot s spun că m-am descurcat foarte bine şi atunci când am fost subprefect, şi acum când sunt prefect. Nu am nici un moment de criză de autoritate. Şi nu eu îi analizez activitatea domnului Onofrei”, a declarat Alexandru Băişanu.

El a precizat că a reuşit să-şi onoreze atribuţiile pe care le are în calitate de prefect, şi nu a avut probleme deosebite în exercitarea funcţie. Prefectul a explicat că există totuşi anumite probleme, care nu au reprezentat însă o problemă în activitatea pe care a avut-o în cadrul Prefecturii. „Eu pot să-mi desfăşor activitatea în mod normal. Evident, ca peste tot, sunt probleme, obstacole sau vicii de procedură. Dar cu suficientă inteligenţă şi cu suficient tact reuşeşti, în mare parte, să-şi desfăşori activitatea”, a încheiat Alexandru Băişanu.

Flutur vrea să-l dea în gât pe Mîrza

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a negat cu vehemenţă că la nivelul instituţiei pe care o conduce s-ar practica epurările politice aşa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache. „Nişte prostii, nişte închipuiri”, a catalogat Flutur declaraţiile social democratului. El a spus că cei de la PSD nu au voie să vorbească despre aşa ceva „după ce au îmbâcsit Consiliul Judeţean de structuri PSD-iste aproape sută la sută”. Şeful administraţiei judeţene a precizat că reorganizările pe care le face la nivelul instituţiei prin angajarea de profesionişti au scopul de a instaura starea de normalitate în Consiliul Judeţean.

„Văd că au puseuri şi le e dor de putere. În perioada următoare voi informa sucevenii despre cum s-au înfruptat PSD-iştii din banul public şi din patrimoniul Consiliului Judeţean pentru că am văzut că au astfel de preocupări. O să informez populaţia dar acum suntem în proces de documentare. Au lăsat un dezastru în Consiliul Judeţean şi nu au dreptul să vorbească pentru că l-am văzut pe acel profesor (nr- Virginel Iordache) care se vrea ca Mircea Geoană deputat în toate colegiile din judeţ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

„Cei din PSD nu mai au loc unde să bea whisky cu borcanul”

Gheorghe Flutur s-a referit şi la afirmaţia lui Virginel Iordache potrivit căreia consilierul său personal, Lucian Flaişer, este găzduit la cabana Călineşti, unitate de protocol aflată în proprietatea Consiliului Judeţean. „A stat câteva nopţi la Călineşti dar vreau să aduc aminte PSD-iştilor că nu mai este loc unde să bea whisky cu borcanul, unde ansamblul Ciprian Porumbescu le făcea serate prelungite multora dintre ei. Pe noi nu ne interesează nici chiolhanurile nici altceva dar probabil că cei din PSD plâng după vremurile bune când oameni de afaceri se întâlneau şi încheiau contracte cu ucrainenii. Copiii şefilor din Consiliul Judeţean au băciuit pe la Călineşti”, a spus Flutur.

Prefectul Băişanu vrea să verifice lucrările de reabilitare a şcolilor

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că în perioada imediat următoare va verifica personal modul în care au fost reabilitate şcolile din judeţ, din fondurile alocate de Ministerul Educaţiei. Băişanu a precizat că verificările vor fi făcute prin sondaj, în toate zonele judeţului, pentru a constata dacă firmele care execută lucrările şi-au respectat contractele de execuţie.

„Pentru mine este important ca anul şcolar să înceapă în bune condiţii. Şi din acest motiv voi merge personal să văd dacă banii pe care Guvernul României i-a trimis anul acesta pentru reabilitare şi reconstrucţie şcoli au ajuns la constructori şi dacă aceştia şi-au făcut datoria”, a subliniat Băişanu. El a precizat că în situaţia în care va constata că deşi firmele au dispus de fonduri, dar nu şi-au respectat obligaţiile şi nu au executat lucrările de reabilitare, va propune sancţionarea acestora.

Prefectul a arătat că pe lângă daunele pe care firmele în cauză ar urma să le plătească şcolilor respective, constructorii care nu au executat la timp lucrările vor trebui să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ spaţii corespunzătoare în care elevii să poată să înceapă anul şcolar.

Start în ediţia 2008-2009 a Ligii a V-a

În prima etapă a sezonului Ligii a V-a la fotbal s-au înregistrat rezultatele:

Seria I – Locomotiva Dorneşti – Unirea Horodnic 3-2, Bucovina Şerbăuţi – Avântul Volovăţ 0-7, Bucovina Frătăuţii Noi – Şcoala de Fotbal Rădăuţi 9-1, Carpaţi Gălăneşti – Eusadi Negostina 3-1, Avântul Grămeşti – Constructorul Dărmăneşti 3-3, Flacăra Vicovu de Jos – Progresul Frătăuţii Vechi 6-2, Fagga Pârteştii de Jos – Polul Nord Falcău 2-6, FC Marginea – Bucovina Calafindeşti 10-2.

Seria a II-a – Ştiinţa Mitoc – Şomuzul Preuteşti 5-5, Fulgerul Ciprian Porumbescu – Victoria Păltinoasa 1-0, Viitorul Vereşti – Voinţa Stroieşti 1-3, Spicul Moara – Flacăra Roşie Udeşti 1-1, Avântul Baia – Moldova Drăguşeni 2-9, Foresta Râşca – Locomotiva Zvoriştea 2-8, Rapid CFR III Suceava – Viitorul Adâncata 3-0, Foresta Mălini – Recolta Fântânele 6-3, Progresul Ilişeşti – Progresul Salcea 3-12.

Seria a III-a – Inter Capu Câmpului – FC Pojorâta 1-3, Bistriţa Broşteni – Forestierul Frumosu 7-1, Turbo Poiana Stampei – Vânătorul Dorna Candreni 3-0, Victoria Vatra Moldoviţei – CSM Rarăul II Câmpulung 0-2.

Roxana Ciuhulescu vrea brevet de scafandru

Mihai Ivănescu, directorul general al Mitsubishi Motor şi Roxana Ciuhulescu, vor pleca zilele acestea într-o scurtă vacanţă. Astfel, posesoarea celor mai lungi picioare din România, va profita câteva zile de soare, dar şi de apele oceanului, informează cotidianul Atac. Prezentatoarea de la PRO TV nu a vrut să dezvăluie locul în care vor merge, însă, ne-a spus că va lua lecţii pentru obţinerea celui de-al trei-lea nivel de scafandru. „Tot ce pot spune este că vom petrece 9 zile pe plaja unui ocean şi că, binenţeles, voi face şi nişte scufundări. Îmi voi lua cel de-al 3-lea stagiu de scafandru urmând ca în viitoare vacanţă să obţin şi brevetul de scafandru profesionist”, a declarat vedeta. Şi dacă tot va deveni scafandru profesionist, nu este exclus ca Roxana să participe chiar şi la acţiunile de căutare a scafandrilor din România.

Adina de la Heaven se lasă greu cucerită

Majoritatea tinerelor din ziua de azi nu apucă să iasă după băncile şcolii, căci încep să îşi caute un partener cu bani. Nu mai sunt la modă băieţii cu bun simţ, educaţi, care vin la întâlnire cu o floare, fetele vor ca posibilul iubit să fie trecut de prima tinereţe, cu buzunarele ticsite de bani şi cu o maşină care rupe gura târgului. Această idee este inoculată în mintea tinerelor de numeroasele domnişoare care fac parte din lumea mondenă şi dau un astfel de exemplu.
Adina de la Heaven este o tânără frumoasă, sexy şi singurică în momentul de faţă. Apropiaţii ei ne-au informat că interpreta este diferită de reprezentantele sexului frumos din showbiz. Ea ţine foarte mult la sentimente, aşa că nu îşi va face nici un iubit până nu va simţi acei fluturaşi pentru un bărbat, informează cotidianul Atac. Mai mult, după scandalul în care a fost implicată, Adina e cu ochii în patru şi nu se mai lasă ea cu una cu două cucerită de un mascul