vineri, 13 iulie 2007

Sute de angajatori suceveni nu au evidenţe ale salariaţilor

Sute de angajatori suceveni nu au evidenţe ale salariaţilor


(ASIS) - Sute de agenţi economici din Suceava riscă amenzi usturătoare din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind evidenţa salariaţilor.

Pînă acum, din 8.858 de angajatori activi, doar 8.050 au depus registrul salariaţilor în format electronic. Potrivit şefului ITM, dl Mihai Airinei, acţiunea a demarat în luna martie, la restul de peste 800 (circa 10 la sută) fiindu-le trimise somaţii de intrare în legalitate. După expirarea termenului de 20 de zile pentru preluarea programelor, consultanţă şi înaintarea formularelor electronice, întîrziaţilor li se vor aplica amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. "Din fair play am decis să începem cu o somaţie nominală cu aviz de primire, după care, vom demara controale, vom lua măsuri şi, eventual, chiar îi vom sancţiona", ne-a spus dl Airinei. (L.D.)

800.000 de lei pentru reabilitarea patinoarului

800.000 de lei pentru reabilitarea patinoarului


(ASIS) - Conducerea Primăriei va investi 800.000 de lei în reabilitarea patinoarului artificial de pe strada Universităţii. Investiţia a fost aprobată de Consiliul Local, iar în această săptămîna a fost finalizat şi proiectul tehnic întocmit de firma bucureşteană Glorymex.

Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, lucrările includ, printre altele, refacerea instalaţiei frigorifice şi a pistei de patinaj, acestea urmărind extinderea perioadei de folosire şi reducerea cheltuielilor cu energia electrică. Actuala instalaţie cu amoniac de frig prezintă reale riscuri de producere a unor accidente. În luna august va demara procedura de licitaţie pentru adjudecarea executantului, astfel încît la începutul iernii patinoarul să fie redat amatorilor de distracţie pe gheaţă. (L.D.)

Inspecţie la minorităţi

Inspecţie la minorităţi


(ASIS) - Ieri, şeful Consiliului Judeţean, dl Gavril Mîrza, a anunţat că pe 26 iulie, judeţul va primi vizita unei delegaţii a Centrului regional pentru Europa centrală şi de est.

"Membrii acesteia doresc să abordeze, împreună cu conducerea Consiliului Judeţean, problemele cu care se confruntă minorităţile naţionale din judeţ", ne-a spus dl Mîrza. Experţii, însoţiţi şi de reprezentanţi ai mass-media, se vor deplasa în localităţile în care ponderea o reprezintă minorităţile, pentru a vedea la faţa locului greutăţile cu care acestea se confruntă şi modul în care autorităţile se implică în rezolvarea lor. Potrivit ultimului recensămînt, din cei peste 700.000 de locuitori ai judeţului, 9.189 sînt romi, 8.500 - ucraineni, 2.600 - polonezi, 2.500 - ruşi, 1.700 - germani şi 368 - maghiari. (L.D.)

PNL Suceava ingrijorat

PNL Suceava ingrijorat

13-07-2007 11:10
PNL Suceava intenţionează să lanseze o dezbatere publică la care să participe toţi candidaţii suceveni pentru funcţia de europarlamentar, în ideea de a trimite în Parlamentul European

„crema” politicienilor români.

„Avem mulţi parlamentari, acasă, care ne fac de ruşine, dar acum măcar ne spălăm rufele în familie şi ar trebui să ne ferim să se întâmple acest lucru la nivel european”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, vicepreşedintele Mihai Steiciuc.

El a recunoscut că demersul a fost determinat după ce a aflat „despre posibilele candidaturi anunţate de celelalte partide”, în condiţiile în care liberalii suceveni sunt mândri de competitorii săi.

„Am ajuns la concluzia că populaţia nu este corect informată asupra ceea ce înseamnă a fi parlamentar european şi ar putea greşi în opţiuni”, şi-a exprimat îngrijorarea Steiciuc. Dezbaterea publică pe tema alegerilor europarlamentare, potrivit vicepreşedintelui PNL Suceava, Mihai Steiciuc, va avea două subiecte: „Ce trebuie să ştie un candidat la Parlamentul European pentru a nu se face de ruşine?” şi „Cum poate un parlamentar european să ajute zona care îi dă sprijinul?”.

PNL Suceava propune ca deliberarea publică să fie susţinută de toţi candidaţii locali desemnaţi de partide şi să se consume „într-un loc neutru”.

Flutur, persona non grata

13-07-2007 11:07

„Singurul proiect politic al senatorului Gheorghe Fluture este să oprească proiectele altora, direct şi indirect”, este de părere purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, vicepreşedintele Ovidiu Donţu.

Ca să argumenteze „intervenţionismul” lui Flutur în dezvoltarea proiectelor administraţiei judeţene, el s-a folosit de cazul investiţiei „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”.

„Vrednic de reţinut este un titlu din presa locală: La propunerea lui Gheorghe Flutur, proiectul Utilităţi şi mediu ar putea intra în atenţia PNA. Deci, nu este vorba de persoane sau funcţionari, ci direct de cel mai important proiect de dezvoltare a judeţului”, a arătat Donţu. El s-a declarat convins că „sinteza activităţii politice” a preşedintelui executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur, se întemeiază pe „lupta împotriva celui mai ambiţios proiect al judeţului Suceava”.

Donţu a menţionat că reproşurile sale sunt determinate şi de faptul că în calitate de fost consilier judeţean a susţinut acest proiect, dar în acelaşi timp a identificat, de-a lungul anilor, „peste 30 de acţiuni ale senatorului Flutur împotriva proiectului menţionat”.

Printre „atacurile directe”, vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a mai amintit „o zicere memorabilă” a actualului lider liberal-democrat din campania electorală din 2004, care ar fi grăit către foştii săi colegi din PNL, cum că: „Dacă le iese proiectul, noi suntem morţi politic”.

„O altă spusă antologică a senatorului Flutur este următoarea – Dacă nu ajung senator, mă vor ajunge din urmă dosarele penale, care ar putea rezuma adevăratul său crez politic”, a comentat Donţu.

Nu în ultimul rând, sub tăvălugul mustrărilor lui Donţu a intrat şi deputatul PLD de Suceava, Romică Andreica, demnitar care, în opinia social-democratului sucevean, este „practic cel mai slab parlamentar pe care i-a avut Suceava”.

„Din fişa internă, reiese că la capitolul prestări total video este de 0 ore, 0 minute şi 43 de secunde. Pe acestea le-a consumat solicitând un moment de reculegere şi emiţând o rugăminte către un coleg deputat să închidă geamul că era curent”, a observat ironic vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu. În consecinţă, referindu-se la activitatea parlamentară a lui Andreica, el s-a arătat convins că acesta „nu poate bate şi nici rezolva nici măcar problema a unui singur om dintre cei care l-au trimis în Parlament”.

În final, Donţu a lansat o propunere către suceveni: „Consider că dacă senatorul Fluture va mai iniţia acţiuni directe împotriva dezvoltării judeţului cetăţenii au datoria să-l oprească la intrarea în judeţ şi să-l declare persona non grata”.

Serviciu de permanenţă pentru situaţii limită la Suceava

Serviciu de permanenţă pentru situaţii limită la Suceava


(ASIS) - Ieri, viceprimarul Angela Zarojanu a anunţat că deşi în judeţul Suceava nivelul de alertă a fost ridicat la Cod portocaliu, în municipiu nu a avut loc nici un eveniment deosebit, totul fiind sub control.

În acest interval, pentru evitarea oricăror situaţii neplăcute, la sediul Primăriei, Serviciul de permanenţă este asigurat non-stop. "Sperăm să depăşim cu bune această perioadă şi să nu avem nici un de accidente sau pagube materiale", a spus dna Zarojanu, adăugînd că executivul este pregătit pentru a acţiona în situaţii limită. (L.D.)

La spital, dupa ce a incercat sa fuga din centrul de plasament

La spital, dupa ce a incercat sa fuga din centrul de plasament

13 Iulie 2007

La spital, dupa ce a incercat sa fuga din centrul de plasament

O minora dintr-un centru de plasament a ajuns in spital, dupa ce a incercat sa fuga din institutie pe geam, a informat, joi, Inspectoratul de Politie Judetean Suceava. In noaptea de miercuri spre joi, la ora 02,30, in Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc a fost internata C.M., de 15 ani, din Frasin, de la un centru de plasament din Fundu Moldovei. Din verificarile efectuate de politisti a rezultat ca, in cursul noptii, adolescenta, impreuna cu o colega asistata, a incercat sa fuga din centru pe geamul de la dormitorul amplasat la etajul I, unde era cazata. Cearsafurile cu care voia sa coboare pe geam, legate de calorifer, s-au desfacut, iar fata s-a accidentat la impactul cu solul.

Democratii din judet vor o treime din voturi la europarlamentare

Democratii din judet vor o treime din voturi la europarlamentare

13 Iulie 2007

Liderul judetean al PD Suceava, Eugen Constantin Uricec, a declarat, joi, ca organizatia democrata va actiona astfel incat la alegerile pentru Parlamentul European sa obtina minim 35% din voturi. Uricec a spus ca in fiecare filiala a partidului va fi trimisa strategia PD pentru europarlamentare, precizand ca nu exclude schimbarea unor conduceri locale pentru eficientizarea activitatii. Candidatul PD Suceava pentru alegerile europarlamentare este omul de afaceri Florin Hrebenciuc.

Etnia roma, cea mai numeroasa minoritate din judet

Etnia roma, cea mai numeroasa minoritate din judet

13 Iulie 2007

Aproximativ 25.000 de locuitori ai judetului Suceava au alta etnie decat cea romana, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, in judet traiesc 650.000 de romani, 9.186 de romi, 8.514 ucraineni, 2.609 polonezi, 1.543 rusi, 1.773 germani si 368 de maghiari.

Statistica a fost prezentata, joi, in contextul in care, la sfarsitul lunii iulie, la Suceava, se vor afla reprezentantii Centrului Regional pentru Europa Centrala si de Est, pentru a analiza situatia minoritatilor nationale.

Proiecte de dezvoltare scolara finantate in judet

Proiecte de dezvoltare scolara finantate in judet

13 Iulie 2007

Un numar de 16 institutii de invatamant din judet au castigat proiecte de finantare pentru dezvoltare scolara in valoare de aproape 500.000 de lei, a declarat joi purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Laura Hacman. Proiectul ce a obtinut cea mai mare finantare, 40.000 de lei, apartine Scolii Generale Nr. 4 din Radauti, urmat de cel al Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava - de 38.635 de lei.

Peste 38.000 de lei a obtinut prin elaborarea unui proiect de dezvoltare scolara si Centrul Scolar "Sfantul Andrei" din Gura Humorului, iar Scoala cu clasele I - VIII "Ioan Vicoveanu" din Vicovu de Jos a obtinut finantare in valoare de 34.000 de lei. Bani pentru derularea de proiectelor de dezvoltare scolara au mai obtinut si Colegiul Tehnic "Petru Musat", Scoala de Arte si Meserii Maritei, Grupul Scolar "Mihai Bacescu" Falticeni, Scoala de Arte si Meserii Hantesti, Grupul Scolar Agricol Dorna Candrieni, Scoala nr. 8 Suceava, Scoala cu clasele I-VIII Satu Mare, Scoala Frasin, Scoala Bogata, Grupul Scolar "Ion Nistor" Vicovu de Sus, Scoala Bosanci si Scoala cu clasele nr. 2 "Ion Irimescu" din Falticeni.

La nivelul judetului Suceava au fost depuse 97 de proiecte de dezvoltare rurala, iar 16 au obtinut finantare. Finantarea se face de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

"Patru regiuni pentru Europa" , turneu de fotbal la a IV-a editie

"Patru regiuni pentru Europa" , turneu de fotbal la a IV-a editie

13 Iulie 2007

Cea de a patra editie a competitiei fotbalistice "Patru regiuni pentru Europa" va avea loc in moderna sala de sport a Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, in perioada 3 - 6 august, a declarat joi presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza.

Ca in fiecare an, la competitie vor fi prezente echipe de juniori din Suceava, Schwaben - Germania, Mayenne - Franta si Cernauti - Ucraina. Marza a spus ca doreste ca turneul sa fie castigat de echipa Sucevei, pregatita de profesorul Silviu Stanescu, avand in vedere ca, la precedentele editii, juniorii care au reprezentat judetul in competitie nu au reusit clasari onorabile. Suceava are semnate parteneriate de colaborare cu regiunile Schwaben si Cernauti, cat si cu departamentul Mayenne.

Drumul national 17, blocat de aluviuni

Drumul national 17, blocat de aluviuni

13 Iulie 2007

Drumul national 17, blocat de aluviuni

Drumul national 17 a fost blocat in urma ploilor torentiale de miercuri seara, a informat joi Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava. DN 17 a fost blocat pe un singur sens, din cauza aluviunilor formate pe versanti, in localitatea Holda - Brosteni.

Echipele de interventie au actionat in zona iar circulatia a fost reluata. Potrivit ISU Suceava, au fost avertizate toate cele 113 comitete locale pentru situatii de urgenta, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, IPJ, membrii Comitetului judetean pentru situatii de urgenta. Totodata, au fost pregatite efectivele si baza materiala din subunitatile ISU pentru a interveni in caz de nevoie in perioada de avertizare cu cod portocaliu.

Cercetati penal, dupa ce au defrisat o padure a ocolului silvic bisericesc

Cercetati penal, dupa ce au defrisat o padure a ocolului silvic bisericesc

13 Iulie 2007

De pe o suprafata de 9,4 hectare, in comuna Straja, Suceava, s-au taiat ilegal aproximativ 1.650 de metri cubi de lemn, ramanand pe picior, cu putine exceptii, doar arborii fara valoare economica, transmite corespondentul ROMPRES.

Comisarii Garzii Financiare (GF) Suceava au finalizat, joi, o parte dintre verificarile incepute in primavara acestui an la SC ILIFOREST SRL Straja, firma suspectata ca a exploatat ilegal mii de metri cubi de masa lemnoasa din padurile Ocolului Silvic Bisericesc Ilisesti, in parcelele administrate de acesta in zona Straja.

Comisarii GF au constatat ca societatea a livrat peste 1.600 de metri cubi de busteni fara documente de provenienta numai dintr-o singura partida, situata pe raza comunei Straja. Din parcela verificata au fost extrasi, in total, 3.054 metri cubi, din care numai 1.430 de metri cubi au fost exploatati legal.

Valoarea totala a lemnului taiat si valorificat ilegal este de peste 3,4 milioane de lei. In luna mai, Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Emirel Dumitru Lazar, fost padurar la cantonul silvic Straja al Ocolului Silvic Bisericesc "Bucovina Verde" si, ulterior, sef de district in cadrul ocolului, precum si impotriva patronului firmei ILIFOREST COM SRL, Ilie Chira. Cei doi sunt urmariti penal pentru taiere ilegala de arbori si delapidare, respectiv taiere ilegala de arbori si complicitate la delapidare. Alaturi de acestia, sunt cercetati penal, in baza actelor de control puse la dispozitie de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Suceava, padurari si persoane de decizie din cadrul Ocolului Silvic Bisericesc "Bucovina Verde", care si-au asumat gestionarea fondului silvic de pe raza comunei Straja, dar si din alte localitati ale judetului, unde parohii si alte unitati de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor au in proprietate paduri. Pentru ca valoarea prejudiciului depaseste doua milioane de lei, procurorii au apreciat ca, impotriva acestora, urmarirea se va face prin prisma prevederilor articolului 215 indice 1, din CP, privind delapidarea, alineatul doi - in forma agravanta.

Loc de joacă de un miliard de lei în parcul Areni

Loc de joacă de un miliard de lei în parcul Areni


(ASIS) - Ieri, viceprimarul Angela Zarojanu a anunţat că în parcul Areni din apropierea Primăriei va fi amenajat un modern loc de joacă pentru copii. În bugetul pe acest an a fost prinsă, în acest sens 100.000 de lei.

"Vom amenaja un loc de joacă în sistem integrat, cu mai multe funcţiuni, astfel încît copiii să poată să-şi consume energia în mod plăcut", a spus dna Zarojanu, adăugînd că acesta prezintă risc scăzut de accidentare. După ce mai multe societăţi bancare interesate să intre în parteneriat cu executivul au abandonat intenţia pe drum, Primăria a luat investiţia pe cont propriu. Pînă acum au venit cu cataloage de prezentare 5 firme specializate, acestea urmînd a fi invitate să participe la licitaţie. (L.D.)

Jumătate dintre sucevenii care cer case naţionalizate locuiesc în străinătate

Jumătate dintre sucevenii care cer case naţionalizate locuiesc în străinătate


(ASIS) - Ieri, viceprimarul Angela Zarojanu a anunţat că Primăria Suceava intenţionează să finalizeze cît mai urgent dosarele depuse la Legea nr 10/2001 privind imobilele naţionalizate.

Dintre cele 980 de dosare luate în evidenţă la compartimentul de specialitate, au fost rezolvate doar 530. "Se întîrzie nepermis demult, astfel încît cererile nu pot fi validate. Facem eforturi, comisia se întruneşte săptămînal, astfel încît să putem rezolva toate cererile, întrucît legea a intrat în vigoare din 2001 şi abia acum, după 6 ani, s-a ajuns la etapa finală", ne-a spus dna Zarojanu. D-sa a adăugat că 74 de dispoziţii ale comisiei au fost atacate în instanţă, revendicatorii nefiind mulţumiţi de soluţii. În plus, jumătate din cererile de restituire a imobilelor naţionalizate sînt formulate de foşti proprietari care nu mai locuiesc în ţară. "Există forte mulţi solicitanţi plecaţi în străinătate şi care sînt reprezentaţi prin avocaţi", a conchis Angela Zarojanu. (L.D.)

La Cîmpulung Moldovenesc, gunoiul se aruncă la cutia poştală...

La Cîmpulung Moldovenesc, gunoiul se aruncă la cutia poştală...


(ASIS) - O zi întreagă a stat o movilă de gunoi în plin centrul municipiului Cîmpulung Moldovenesc, peste drum de Centrul de informare "Europa". Pentru că în imediata apropiere se aflau deopotrivă o cutie poştală şi un coş de gunoi, nimeni nu a putut preciza dacă indolentul localnic necunoscut care a lăsat-o acolo n-a reuşit să deosebească recipientele sau dacă s-a gîndit să trimită gunoiul.

La Cîmpulung Moldovenesc, gunoiul se aruncă la cutia poştală...

.. prin poştă. Cîţiva turişti asiatici au fotografiat mizeria şi se întrebau între ei dacă nu e cumva vreo campanie pe teme civice filmată cu camera ascunsă, ca să vadă municipalitatea dacă trecătorii reacţionează. Erau cît pe ce să ducă ei gunoiul, ca să cîştige eventualul premiu pus în joc, dar s-au lăsat păgubaşi pentru că nu ştiau nimic despre regulamentului campaniei. Cîmpulungenilor nici nu le trece însă prin cap că există în lumea civilizată asemenea campanii şi dau adesea vina pe edilii locali pentru mizeria din jurul lor, dar uită că, oricît s-ar strădui firma de salubrizare şi oricît ar sta "în coastele" firmei autorităţile locale, totul depinde în final de mentalitatea oamenilor. Nimic nu se va schimba dacă ei, oamenii, refuză să contracteze ridicarea gunoiului de la porţile lor, dacă aruncă sticle goale şi mucuri de ţigări pe trotuare. (I.P.)


Situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului

Raportul privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului se referă la intervalul 12 iulie, ora 7.00 - 13 iulie, ora 7.00.

Situatia hidrometeorologica

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre, din 13.07.2007, ora 06.00

Rauri: Debitele au fost in crestere datorita precipitatiilor cazute in interval si propagarii pe raurile din bazinele: Viseu, Iza, Tur, Suceava, Moldova si numai prin propagare pe Siret, cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii si inferioare ale Somesului, Crisului Negru, Crisului Alb, Muresului, Oltului, Argesului, Ialomitei, Buzaului, Trotusului, Bistritei Barladului, Jijiei si Bahluiului si pe cursurile inferioare ale Timisului, Ariesului, Tarnavelor, Putnei si Rm. Sarat si stationare pe celele din bazinul Vedea si spatiul hidrografic Dobrogea. Pe celelalte rauri debitele au fost in scadere.

In interval s-au depasit Cotele de atentie pe raurile la statiile hidrometrice: Asau-Asau (150+8)-jud.BC, Iza-Sacel (80+22) si Stramtura (200+53) ambele in MM si Salauta-Romuli (80+15)-BN.

Debitele vor fi in scadere, exceptand raurile din bazinul Vedea si cele din Dobrogea unde vor fi stationare si cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor: Somes, Mures, Siret si cursurile inferioare ale Crisului Negru, Crisului Alb, Ialomitei si afluentilor de dreapta ai Siretului unde vor fi in crestere prin propagare.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atentie.

Dunare: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 12.07.-13.07.2007 a fost in crestere (3900 mc/s), situandu-se sub media multianuala a lunii iulie (5500 mc/s).

Aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Calarasi si in scadere pe sectorul Cernavoda-Tulcea.

Nivelurile se situeaza sub Cotele etiajului navigabil la statiile hidrometrice: Giurgiu cu 23 cm, Cernavoda cu 22 cm si Oltenita cu 22 cm.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar.

Aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe tot sectorul.

Nivelurile se vor situa sub Cotele etiajului navigabil la statiile hidrometrice: Giurgiu cu 4 cm si Cernavoda cu 17 cm.

Avertizarea hidrologica se anuleaza.

Situaţia meteorologică în intervalul 12.07.2007, ora 09 – 13.07.2007, ora 06

In tara vremea a continuat sa se raceasca in zonele extracarpatice si in estul Transilvaniei, dar s-a incalzit in restul tarii. Cerul a fost noros ziua in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei unde innorarile au fost temporare. Noaptea cerul a devenit mai mult senin. A plouat, mai ales cu caracter de aversa si s-au semnalat descarcari electrice in Maramures, Crisana si in cea mai mare parte a Transilvaniei si a Dobrogei, local in Banat si Moldova si izolat in Muntenia si Oltenia. In zona localitatii Sicula, jud. Arad a cazut grindina. Cantitatile de apa cazuta pana la ora 03 au masurat pana la 13 l/mp in Crisana (Chisineu Cris), 12 l/mp in Maramures (Sighetu Marmatiei), 10 l/mp in Transilvania (Alba Iulia si Huedin), 6 l/mp in Muntenia (Ploiesti) si Dobrogea (Cernavoda), 4 l/mp in Moldova (Radauti) si Banat (Lugoj) si sub 1 l/mp in Oltenia. Vantul a prezentat unele intensificari in Dobrogea, Oltenia, sudul Transilvaniei si la munte, iar la Vf. Penteleu a luat aspect de vijelie. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 14 grade la Ocna Sugatag si 28 de grade la Giurgiu, iar la ora 06 se inregistrau intre 5 grade la Joseni si Miercurea Ciuc si 17 grade la Gura Portitei si Constanta.

La Bucuresti vremea a continuat sa se raceasca. Cerul a fost temporar noros in cursul zilei si al serii si senin noaptea. Vantul a suflat slab pana la moderat. Temperatura maxima a fost de 26 de grade la toate statiile meteo, iar la ora 06 se inregistrau 10 grade la Baneasa, 12 grade la Afumati si 14 grade la Filaret.


Prognoza meteorologică în intervalul 13.07.07, ora 10 – 14.07.07, ora 09

In tara vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil si izolat va ploua slab in nordul, centrul tarii si la munte. Vantul va sufla slab pana la moderat cu unele intensificari in Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, pe litoral si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 20 si 30 de grade, iar cele minime intre 8 si 18 grade, mai coborate in depresiuni.

La Bucuresti vremea va fi frumoasa, cu cerul variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi in jurul valorii de 29 de grade, iar minima de 14 ... 15 grade.

Calitatea apelor - DA Somes-Tisa ne informeaza ca in data de 12.07.2007, in jurul orei 16.00 pe raul Somes in sectiunea amonte de Satu Mare, s-au sesizat irizatii cu produse petroliere pe cca. 60-80 % din latimea cursului de apa.

La fata locului s-a deplasat o echipa alcatuita din personal de la SGA Satu Mare si IJSU Satu Mare pentru a evalua amploarea fenomenului, prelevarea de probe, identificarea si sistarea sursei de poluare. Au fost create baraje plutitoare pentru izolarea poluantului si au fost utilizate substante tip SPILSORB.

In urma verificarilor din teren s-a constatat ca evenimentul a fost cauzat de avarierea rezervorului de combustibil al unui utilaj apartinand societati de extragere a agregatelor minerale din albia raului Somes. Cantitatea de combustibil scursa in cursul de apa a fost de cca. 200 l.

Rezultatele analizelor fizico-chimice nu au pus in evidenta modificari semnificative ale calitatii apei raului Somes (0,147 mg/l produse petroliere) aval de statia hidrometrica Satu Mare.
Deoarece s-au luat masuri imediate de inlaturare a poluarii, fenomenul a fost inlaturat si nu a avut efecte negative asupra calitatiii apei in sectiunea de frontiera.

Evolutia fenomenului este monitorizata in continuare de catre SGA Satu Mare.

Calitatea mediului

În domeniul aerului - Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

În domeniul solului si vegetatiei - Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

În domeniul supravegherii radioactivitatii mediului - În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.

În municipiul Bucuresti - În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

Peste 19 mii de locuri de munca vacante in saptamana 12-19 iulie

Potrivit datelor rezultate din declaratiile agentilor economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt inregistrate 19.436 locuri de munca, in saptamana 12-19 iulie 2007.

Situatia locurilor de munca vacante, disponibile in fiecare judet, este urmatoarea: Alba 552 locuri de munca, Arad 343, Arges 1.086, Bacau 414, Bihor 372, Bistrita-Nasaud 352, Botosani 257, Brasov 774, Braila 189, municipiul Bucuresti 1.042, Buzau 525, Caras-Severin 696, Calarasi 254, Cluj 987, Constanta 707, Covasna 73, Dambovita 155, Dolj 1.505, Galati 107, Giurgiu 294, Gorj 450, Harghita 505, Hunedoara 1.610, Ialomita 294, Iasi 236, Ilfov 47, Maramures 320, Mehedinti 149, Mures 509, Neamt 493, Olt 123, Prahova 450, Satu Mare 594, Salaj 197, Sibiu 630, Suceava 208, Teleorman 100, Timis 681, Tulcea 93, Vaslui 332, Valcea 671 si Vrancea 60 locuri de munca.

La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite 1.110 locuri de munca. Cea mai bogata oferta este pentru ingineri, respectiv 403 locuri de munca (inginer constructii civile, industriale si agricole 79, inginer mecanic 53, inginer electronist, transporturi, telecomunicatii 20, inginer instalatii pentru constructii 19, inginer automatist 15, inginer industria alimentara 14, inginer de sistem in informatica 11, inginer productie 8, inginer chimist 5, inginer nave 3, inginer geolog 2 locuri de munca, etc.), asistent medical generalist 146, contabil 92, expert economist in management 34, consilier juridic 29, laborant chimist 23, arhitect caldiri 14, laborant determinari fizico-mecanice 13, psiholog 7, medic veterinar 5, manager financiar 4, educatoare 3, procuror 1 loc de munca etc.

Pentru studii medii si profesionale, ANOFM ofera 18.326 locuri de munca. Principalele ocupatii pentru care sunt oferite locuri de munca sunt: confectioner-asamblor articole din textile 1.026, muncitori necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide 798, muncitori necalificati la demolari cladiri, zidarie, mozaic, gresie, parchet 663, manipulant marfuri 524, zidar rosar-tencuitor 504, agent de paza 484, vanzator 474, montator subansamble 468, lacatus mecanic 396, dulgher 340, tamplar universal 328, ospatar 323, sofer de autoturisme si camionete 270, ambalator manual 257, zugrav, vopsitor 237, sudor electric 219, paznic 197, bucatar 175, fierar betonist 167, confectioner cablaje auto 157, ingrijitor cladiri 148, agent vanzari 139, brutar 137, mecanic auto 128 locuri de munca, etc.

De asemenea, mai sunt oferite locuri de munca si pentru numeroase alte ocupatii, precum: barman 111, casier 95, director vanzari 58, cofetar 43, camerista hotel 31, programator 26, vopsitor auto 23, inspector asigurari 22, functionar economic 17, asistent maternal 15, alpinist utilitar 13, consilier actuar 10, cosmetician 8, topograf 5, statistician 4, muzeograf 3 locuri de munca etc.

Oferta de locuri de munca este diversificata, iar persoanele interesate sa ocupe un loc de munca se pot adresa agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca sau pot accesa adresa de Internet www.anofm.ro, unde se gasesc locurile de munca vacante oferite in fiecare judet, pe meserii, precum si persoanele de contact carora le pot solicita informatii suplimentare.

Escapada cu ghinion

Escapada cu ghinion
13 Iulie 2007
Sergiu Rusu

SUCEAVA. O adolescenta de 15 ani de la Centrul de Plasament "Visatorii" din comuna Fundu Moldovei a ajuns la spital cu fracturi, dupa ce a încercat sa fuga din centru cu alta minora.


Escapada celor doua fete s-a petrecut în noaptea de marti spre miercuri. Cu ajutorul mai multor cearsafuri legate de calorifer, cele doua fete au incercat sa iasa pe geamul dormitorului, aflat la etajul I. Cearsafurile s-au desfacut, iar fata de 15 ani a cazut in gol.

Glob pamantesc unicat in Europa

Glob pamantesc unicat in Europa
13 Iulie 2007
Mara Popescu

SUCEAVA. La muzeul Apelor "Mihai Bacescu" din Falticeni vizitatorii pot admira un glob pamantesc unic în Europa prin faptul ca înfatiseaza, alaturi de relieful uscat, configuratia reliefului subacvatic. .


Exponatul a fost executat de-a lungul a cinci ani si jumatate de profesorul Neculai Isaic din comuna suceveana Vadu Moldovei. Muzeul din Falticeni are în patrimoniu peste 750 de exponate, printre care si o trasura in miniatura executata doar cu briceagul. Muzeul Apelor este vizitat anual de aproximativ 30.000 de persoane, atat din tara, cat si din strainatate.

Bac luat cu spaga

Bac luat cu spaga
13 Iulie 2007
Sergiu Rusu

Patru liceeni sustin ca le-au dat bani profesorilor supraveghetori ca sa fie lasati sa copieze la probele scrie.


Patru liceeni din Suceava, judetul cu cea mai mare promovabilitate la bacaluareat din tara, povestesc cum au castigat bunavointa profersorilor din comisia de examinare.

Cu reportofonul in fata, tinerii ne-au spus, sub protectia anonimatului, ca ar fi dat diferite sume de bani ca sa fie lasati sa copieze la teze. Cei patru sunt absolventi ai Grupului Scolar „Latcu Voda“ din orasul Siret, elevii de aici sustinand bacalaureatul la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Radauti.

40 de lei de fiecare elev

„In dimineata probei de limba romana, elevii au fost lasati sa intre cu telefoanele mobile pentru ca nu au fost verificati. La ora 9.00, cineva a primit un mesaj cu numarul variantei extrase. Pe rand, cate trei sau patru, am iesit din sala si, la baie, elevii si-au scos fie foaia cu rezolvarea variantei extrase luata de pe internet, fie isi rupeau paginile din cartile aduse pentru copiat. Asa s-a putut copia mai usor“, a declarat unul dintre elevi.

Toate acestea, a continuat tanarul, cu stiinta profesorilor supraveghetori care ar fi primit bani de la absolventi. „Am dat bani inainte de toate probele scrise. In sala unde am dat eu examen, am strans cate 300.000 de lei (n.r.-vechi) pentru trei probe si 400.000 de lei pentru o alta proba. Am auzit ca in alte sali s-au adunat si cate 500.000 de lei (n.r.-lei vechi)“.

S-au ajutat de internet

O tanara de 18 ani, si ea proaspata detinatoare a diplomei de bacalaureat, sustine ca multi elevi s-au ajutat de tehnologie ca sa ia note de trecere la examen. „Unii au copiat direct de pe internet, cu telefonul mobil pe masa, fara ca profesorii supraveghetori sa le spuna ceva“, ne-a spus eleva. Media obtinuta de cei patru tineri din orasul Siret la bacalaureat este mai mare cu unul sau chiar doua puncte decat media de absolvire a anilor de liceu.

„Faptul ca s-a copiat cuvant cu cuvant si virgula cu virgula este dovedit de lucrarile care inca exista. In lucrarile despre care se spunea ca sunt de la Falticeni sau de la Gura Humorului, ca dovada ca nu doar la Radauti au fost probleme, am gasit expresii identice cu cele din rezolvarea publicata pe internet“, ne-a spus, sub protectia anonimatului, unul dintre profesorii suceveni care au corectat tezele la matematica.

Politia a deschis o ancheta

Fata in fata cu aceste amanunte, sefii invatamantului sucevean au aruncat responsabilitatea in curtea Politiei. „Inspectoratul Scolar le-a atras atentia tuturor directorilor si presedintilor comisiilor de examinare sa nu accepte asa-zisele sume de protocol pentru bacalaureat. In rest, daca declaratiile pe care le detineti sunt adevarate, e treaba altor institutii sa le verifice“, ne-a declarat, ieri, Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava.

Inspectoratul de Politie Suceava, prin vocea purtatorului de cuvant, Alin Botezatu, a anuntat, ieri, ca va demara o ancheta in acest caz, cercetarile urmand a fi efectuate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Potrivit ISJ Suceava, 5.382 dintre cei 5.474 de candidati care au sustinut bacalaureatul au luate note de trecere. Doar 90 de liceeni au picat examenul, cei mai multi dintre ei din cauza probei scrise la limba si literatura romana. Cu un procent de promovabilitate de 96a, judetul Suceava este pe primul loc pe tara.

DOSAR

Frauda la Bac-ul 2006


Procurorii DIICOT Suceava au descoperit, cu ocazia interceptarilor telefonice intr-un dosar privind fraude bancare si prin internet, o conversatie despre spaga la Bac. Convorbirea a fost purtata de Adrian Grigoruta, de 20 de ani, din Suceava, si un barbat.

Prin intermediul acestuia, Grigoruta ar fi dat bani unor profesori corectori pentru ca prietena lui sa ia note mari la tezele de la romana, matematica si fizica. Discutiile s-au purtat in perioada 5-8 iulie 2006, in perioada bacalaureatului de anul trecut. Parchetul judetean va elucida acest caz.