miercuri, 12 martie 2008

Ministrul liberal al Sănătăţii îşi bate joc de Spitalul Judeţean


• luni, la ASP Suceava au sosit două ordine ale ministrului Sănătăţii Publice - unul de eliberare din funcţia de manager interimar a doctorului Doina Ganea Motan şi un altul de numire în aceeaşi funcţie a lui Ovidiu Neamţu • despre acesta nu se ştie decât că a terminat anul trecut facultatea de finanţe - contabilitate şi că a fost numit la insistenţele liberalilor suceveni • numai că nimeni din conducerea PNL a judeţului Suceava nu-şi asumă răspunderea pentru vreo propunere făcută ministrului Eugen Nicolaescu de numire în funcţia de manager al Spitalului Judeţean a lui Ovidiu Neamţu • mai mult, senatorul Tiberiu Prodan, preşedintele PNL Suceava, spune că va cere revocarea imediată a lui Ovidiu Neamţu din funcţia în care a fost numit • doctorii din Spitalul Judeţean susţin că schimbarea din funcţie a lui Ganea Motan este mâna liberalilor suceveni • doctorul Doina Ganea Motan, managerul interimar destituit se declară "stupefiată şi dezamăgită, fiindcă am crezut că mai importantă este politica pacientului, înainte de cea a carnetului de partid" • "Dacă este vorba de o asemenea persoană, cu siguranţă că îi voi cere domnului ministru să analizeze şi să anuleze acest ordin", a afirmat prefectul Orest Onofrei

Un ilustru necunoscut, absolvent anul trecut al unei facultăţi cu profil economic, a fost numit în cursul zilei de luni, 10 martie a.c., prin ordin al ministrului liberal al Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, în funcţia de manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". În aceeaşi zi a venit şi ordinul de eliberare din funcţia de manager interimar al spitalului, a doctorului Doina Ganea Motan, în acelaşi timp şi director medical al instituţiei spitaliceşti.
Despre felul în care a ajuns la Suceava ordinul ministrului Eugen Nicolăescu relatează directorul adjunct al ASP Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu: "Începând de vineri, am fost plecat la o şedinţă la minister, privind analiza activităţii manageriale din spitale. Când m-am întors, astăzi (ieri, n.r.), am găsit în mapă două ordine, amândouă datate 10.03.2008. Prin unul dintre acestea se anunţa eliberarea din funcţia de manager interimar al Spitalului Judeţean a dr. Doina Ganea Motan, iar prin cel de-al doilea era numit, în aceeaşi funcţie de manager interimar, Neamţu Ovidiu. Nu ştiu cine este acest domn. Am cerut informaţii la spital, la şefii de secţie, şi nimeni nu a ştiut să-mi spună nimic. Mai mult, doctorii din spital au rămas şocaţi de acest lucru. Oricum, ordinul a fost direcţionat către serviciul de resurse umane al ASP, care a redactat dispoziţia de numire în funcţie a acestui domn, Ovidiu Neamţu. Dar nu se ştie cine o va ridica", a explicat doctorul Alexandru Lăzăreanu.
Ulterior, pe la ora 14.30, directorul adjunct al ASP, Alexandru Lăzăreanu, ne-a anunţat că Ovidiu Neamţu s-a prezentat la Autoritatea de Sănătate Publică pe la ora 14.00 şi s-a convenit ca astăzi de dimineaţă, după ora 9.00, să se deplaseze la Spitalul Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou", pentru a fi pus în funcţie. "Urmează să vedem care va fi punctul de vedere a cadrelor medicale", a ţinut să spună doctorul Lăzăreanu.

• Ganea Motan a aflat acum două luni că va fi schimbată din funcţie, chiar din gura lui Ovidiu Neamţu

"Sunt stupefiată şi dezamăgită, fiindcă am crezut că este mai importantă politica pacientului, înainte de cea a carnetului de partid", a declarat ieri dimineaţă managerul interimar eliberat din funcţie fără veste, doctorul Doina Ganea Motan.
Ulterior, ea a explicat că nu a ştiut nimic despre ce se va întâmpla, deşi a primit în urmă cu două luni un semnal venit chiar de la cel care urma să îi ia locul. Extrem de afectată de vestea venită de la Minister, doctorul Ganea Motan a spus că activitatea spitalului, cel puţin pentru ziua de ieri, a rămas în paranteze, în condiţiile în care ea nu mai avea dreptul de semnătură. Pe de altă parte, nu îşi poate explica care sunt raţiunile care au dus la această decizie: "Mi-am asumat o răspundere, propunându-mi să monitorizez toate proiectele în derulare, sacrificând în bună măsură profesia de doctor în medicină. Spitalul Judeţean nu este o stână, este cea mai mare instituţie spitalicească din judeţ, nu mi se pare normal ca activitatea acestuia să fie gestionată politic. Aici avem responsabilităţi, eu nu am alt angajament decât cel faţă de pacienţi şi mi se pare anormal să dăm peste cap activitatea spitalului până la alegeri. Nu pot să cred că la vârsta pe care o am şi la competenţele pe care m-am străduit să le obţin din punct de vedere profesional mi se întâmplă asemenea lucruri", a declarat dr. Doina Ganea Motan. Ea a spus că îl cunoaşte de altfel pe managerul interimar nou numit dintr-o cu totul altă perspectivă. Mai mult, în urmă cu două luni a fost informată chiar de către Ovidiu Neamţu că ar urma să vină să preia funcţia, cu susţinere politică. "L-am avertizat că se lucrează greu cu medicii şi personalul medical, şi mie îmi este greu uneori", a explicat managerul proaspăt eliberat din funcţie. Gândindu-se că într-o asemenea situaţie ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de director medical, pe care o deţine cu titlu definitiv, doctorul Doina Ganea Motan s-a întrebat "de ce managerul unui spital trebuie să fie un om politic iar nu unul care să facă politica pacientului. Când nu ai un curs de management şi nici experienţă şi vii dintr-o lume care nu are nimic comun cu spitalul, cum te poţi descurca? Este luna martie şi spitalul nu are încă un buget, sunt de făcut demersuri pentru accesarea de fonduri europene, sunt atât de multe lucruri de făcut. Mi se părea normal să fi existat o comunicare. Dacă eu îmi dau demisia, ce s-ar putea întâmpla, fără să spun niciun moment că aş fi de neînlocuit?" şi-a exprimat punctul de vedere doctorul Doina Ganea Motan.
Medicii din Spitalul Judeţean dau ca sigură numirea noului manager intermiar ca o lucrătură a liberalilor suceveni. Interesant este însă că niciunul dintre cei aflaţi în fruntea organizaţiei municipale a PNL sau a celei judeţene nu recunosc acest lucru. Preşedinta organizaţiei municipale PNL, Angela Zarojanu, spune că nu a ştiut nimic despre această numire, iar cu Eugen Nicolăescu "nu a vorbit de ani întregi". Deputatul Mihai Sandu Capră, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, s-a spălat la rândul său pe mâini, spunând că nu are nicio treabă cu promovarea lui Ovidiu Neamţu în această importantă funcţie. Cât îl priveşte pe preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, senatorul Tiberiu Prodan, acesta a declarat că nu are habar de această numire şi drept urmare va cere în mod oficial ministrului Eugen Nicolăescu să îl revoce imediat din funcţie pe Ovidiu Neamţu.

• prefectul spune că ministrul este manipulat iar liberalii încearcă zadarnic să-şi mai spele obrazul

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a reacţionat destul de prompt, ieri dimineaţă, după ce a aflat de numirea dubioasă la interimatul spitalului judeţean. El spune că a aflat "din surse" de această măsură a ministrului Eugen Nicolăescu şi că nu a fost informat despre ordinele ministrului de destituire a Doinei Ganea Motan din funcţie şi de numire a obscurului afacerist Ovidiu Neamţu. Faptul că "a aflat din surse" despre noua înscăunare de la conducerea spitalului a fost calificată de prefect drept un lucru anormal, precizând că este foarte greu să faci administraţie în aceste condiţii. "Avem un nou manager interimar la spital. Este o persoană despre care eu habar nu am cine este şi de care nu am auzit în viaţa mea şi nici referinţe foarte bune despre el nu am. Acum (ieri dimineaţă - n.red.) aflu că este un domn Neamţu Ovidiu, noul manager interimar. Habar nu am cine este şi nici cum a ajuns acolo şi nici dacă poate face ceva pentru spital", a declarat, ieri, în conferinţă de presă, prefectul. Văzând privirile şi remarcile critice ale ziariştilor faţă de Ovidiu Neamţu, Orest Onofrei a precizat că "se pare că temerile noastre faţă de această persoană se confirmă". Imediat după aceasta, reprezentantul Guvernului în judeţul Suceava a ţinut să precizeze că nu crede în implicarea directă a ministrului Eugen Nicolăescu, ci consideră că acesta a fost indus în eroare de anumite persoane din Suceava "pe căi neoficiale". "Din punctul meu de vedere, nu cred că a fost iniţiativa domnului ministru, ci altcineva i-a recomandat această persoană şi, fiind propusă pentru o funcţie interimară, ministrul a semnat ordinul. Eu sunt absolut convins că nu este vina ministrului, ci a celor care au recomandat o astfel de persoană", a declarat Orest Onofrei. El recunoaşte, însă, că lucrurile nu sunt în regulă, pentru că o astfel de numire poate afecta mersul reformei la spitalul judeţean. El a dat ca exemplu problemele cu care se confruntă spitalul în privinţa investiţiilor ce ar trebui realizate, dar şi presiunile care se fac pentru aberanta construcţie a unui supermarket pe spaţiul verde al spitalului. În opinia prefectului, numirea lui Ovidiu Neamţu nu face cinste medicilor şi imaginii şi aşa proaste a Spitalului judeţean. "Dacă este vorba de o asemenea persoană, cu siguranţă că îi voi cere domnului ministru să analizeze şi să anuleze acest ordin", a afirmat Orest Onofrei. El nu s-a ferit să acuze faptul că, din punct de vedere procedural, numirea noului director interimar al celei mai mari unităţi spitaliceşti din oraş "este, într-un fel, un atentat la tot corpul medical din spital".
Ieri, liberalii suceveni au făcut eforturi de imagine zadarnice de a-şi spăla obrazul după ce au comis o astfel de eroare, susţinând un personaj controversat ca director interimar la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". Toţi se interesau dacă Ovidiu Neamţu are cazierul pătat şi au răsuflat ceva mai uşuraţi când li s-a spus că măcar în această privinţă nu au de ce să se teamă. Cu toate acestea, şi-au dat seama că este o persoană cu grave probleme de imagine şi că acest lucru ar afecta partidul. Iniţial, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, aflat ieri în vizită la Suceava, a afirmat că nu poate să dea vreun răspuns la întrebarea privind nominalizarea lui Ovidiu Neamţu, spunând că întrebările ar trebui să fie adresate ministrului Eugen Nicolăescu. Totuşi, Cristian Adomniţei a precizat că, în opinia sa, nu ar trebui implicat PNL în această problemă şi a motivat că numirea o face ministrul Sănătăţii Publice. "Nu aş vrea să dăm o dimensiune atât de mare politizării numirii noului director. Din nefericire, ştiu că managementul de până acum la Spitalul Judeţean Suceava nu a fost unul performant. De aceea, privesc cu ochi buni orice schimbare care ar trebui să ne aducă mai mult bine, dar nu vreau să cred că Biroul Permanent Judeţean al PNL este centrul nodal de decizii în tot oraşul Suceava, pentru că asta ar însemna că s-a politizat tot. Faptul că ajută să ai şi un sprijin de aici este altceva", a declarat, ieri, la Suceava, Cristian Adomniţei.
Pe de altă parte, senatorul Tiberiu Prodan a nuanţat lucrurile şi a spus că o astfel de numire nu se face decât în baza unei recomandări sau a unui CV trimis de cineva din teritoriu, în speţă din Suceava, la Ministerul Sănătăţii Publice. Senatorul spune, însă, că nu a reuşit să ia legătura cu ministrul Eugen Nicolăescu pentru a afla de la acesta cine a fost liberalul sucevean care l-a recomandat pe Ovidiu Neamţu la funcţia de director interimar al spitalului. "Nu există nicio propunere din partea noastră. Pot să vă asigur de asta. Am rămas şi eu surprins când am aflat în dimineaţa aceasta despre o astfel de nominalizare. Am încercat să aflu printre colegi şi nu am reuşit să aflu cine a trimis acel CV la Bucureşti. Oricum, în Biroul Politic Teritorial din această seară voi cere ministrului Sănătăţii revocarea acestui domn care nu are nicio susţinere din partea PNL. Dacă va îndeplini condiţiile de înscriere la concurs, atunci se va înscrie şi acest lucru este altceva, însă noi nu ne asumăm această numire", a declarat preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, senatorul Tiberiu Prodan.

• Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava consideră că numirea noului manager al Spitalului este ilegală

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, doctorul Cristian Irimie, s-a arătat surprins de numirea lui Ovidiu Neamţu în funcţia de manager al Spitalului Judeţean şi consideră că este ilegală. "Sunt surprins de această numire care este şi ilegală, pentru că nu indeplineşte condiţiile minime pentru un manager de spital, fie el şi interimar", a declarat doctorul Cristian Irimie. El a apreciat că nu este exclus ca viitoarea numire de manager al Spitalului să fie din rândul valutiştilor. "Mai au un pic şi pot să numească valutişti din piaţă având experienţă puternică in management", a spus preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mirza, şi-a manifestat la rândul său nemulţumirea după ce a aflat de noua numire. "Cred că ar fi trebuit ca in acest caz Consiliul Judeţean să fie cel puţin consultat, fiind proprietarul patrimoniului Spitalului Judeţean", a spus Mirza. El a declarat că nu cunoaşte calităţile manageriale ale lui Ovidiu Neamţu, dar că se indoieşte că acesta va putea scoate Spitalul Judeţean din starea jalnică in care se află.

Numire suprinzătoare la conducerea Spitalului Judeţean

Numire suprinzătoare la conducerea Spitalului Judeţean


Prefectul Orest Onofrei critică modul în care a fost instalat noul manager interimar al Spitalului Judeţean, omul de afaceri Ovidiu Neamţu. Onofrei a declarat că nu a fost consultat în legătură cu această decizie şi că a aflat „pe surse” despre numire lucru pe care-l consideră anormal. El a spus că nu-l cunoaşte pe Ovidiu Neamţu însă a precizat că nu a găsit referinţe foarte bune despre acesta. „Am aflat că avem un nou manager interimar o persoană despre care habar nu am cine este. Nişte referinţe foarte bune nu am găsit cât am încercat eu să aflu. Am avut o corespondenţă destul de bună cu ministrul sănătăţii am încercat să rezolvăm lucrurile de la Spital dar acum aflu că este un domn Neamţu care este manager interimar persoană despre care habar nu am cine este şi nici dacă poată să facă ceva la Spital”, a declarat prefectul.

Prefectul şi liberalii cer revocarea ordinul de numire a lui Ovidiu Neamţu

Onofrei a încercat să-l scoată din culpă pe ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a semnat ordinul de numire în funcţie pentru Ovidiu Neamţu, apreciind că recomandarea i-a fost făcută de altcineva. Prefectul consideră că toate eforturile care se fac pentru reforma în sănătate sau pentru îmbunătăţirea actului medical pot fi date peste cap de asemenea numiri în funcţie. „Noi am încercat şi reuşisem încet la Spital ca lucrurile să fie puse pe o direcţie bună. S-a renovat bucătăria, s-a rezolvat problema cu farmacia şi cu medicamentele, cu licitaţiile. Asemenea eforturi pot fi anulate de astfel de decizii care pe căi destul de oculte şi necunoscute s-a ajuns ca ministrul să fie pus într-o situaţie penibilă într-un fel fără să fie vin lui”, a spus Onofrei. Prefectul a catalogat desemnarea lui Ovidiu Neamţu ca manager interimar al Spitalului Judeţean drept un atentat la tot corpul medical din spital declarând că va propune ministrului sănătăţii să anuleze ordinul de numire în funcţie. O reacţie similară a avut şi liberalii prin vocea preşedintelui organizaţiei judeţene, senatorul Tiberiu Prodan.

A murit după ce a căzut de pe ATV

Tragic


Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din municipiul Fălticeni, a murit după ce a căzut de pe ATV – ul cu care se deplasa pe o stradă din localitate.

Accidentul s-a produs în jurul orelor 13.30, pe strada Pictor Aurel Băieşu, un drum puţin circulat din Fălticeni.

Victima, Petrică Beraru, a pierdut controlul asupra vehiculului şi s-a răsturnat pe fondul slabei experienţe în condus, fără a fi jenat de o maşină sau un alt vehicul. Omul a căzut cu capul chiar de bordura de la marginea drumului. Cum nu avea cască de protecţie, impactul i-a fost fatal, medicii de la ambulanţă sosiţi la faţa locului neputând decât să constate decesul.

Chioşc de lângă o şcoală generală, închis de inspectorii sanitari

Din cauza mizeriei



Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava a închis un chioşc din centrul localităţii Vicovu de Jos, situat chiar lângă şcoala cu clasele I-VIII, care funcţiona fără autorizaţie sanitară.

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată de reprezentanţii instituţiei în urma unui control efectuat în cursul acestei luni.

Potrivit doctorului Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, chioşcul aparţine AF Munteanu Vasile şi a fost închis din cauza lipsei apei curente calde şi reci şi a mizeriei din incintă.

Pe lângă această măsură a fost dată şi o amendă de 3000 lei, deoarece s-a constatat că nu exista autorizaţie sanitară de funcţionare.

Laminorul a tranşat rapid disputa cu Rarăul

Liga a III-a



Fotbaliştii de la Laminorul Roman nu au avut nevoie decât de jumătate de oră pentru a tranşa în favoarea lor disputa cu Rarăul Câmpulung Moldovenesc, scorul final 2-0 pentru gazde fiind stabilit cu destulă uşurinţă. Marin (16) şi Stângaciu (30) au fost jucătorii gazdelor care au spulberat speranţele câmpulungenilor într-un rezultat pozitiv. „Am făcut o primă repriză foarte slabă, însă ne-am revenit uşor-uşor după primirea celor două goluri. În partea secundă am avut chiar şansa să revenim în meci, însă din păcate arbitrii nu ne-au lăsat să ne apropiem prea mult de poarta Laminorului”, a declarat antrenorul-jucător al oaspeţilor Cristian Popescu. Rarăul a evoluat în alcătuirea Axinte – Plecanciuc, Ilie, Roxandari, Andriuc, Ioniţă, Vizitiu, Mândrilă, Lazăr, Gherine, Popescu. Pe parcursul întâlnirii au mai intrat Piticari, Tivodari, Iftimie şi Marfici.

Meci mare făcut de Juventus

Liga a III-a



Chiar dacă au întâlnit o formaţie Politehnica Galaţi mult mai bine cotată în clasament, fotbaliştii de la Juventus au condus în permanenţă ostilităţile din teren şi s-au impus meritat la final cu scorul de 1-0. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat în minutul 17 de Păcurari, care a înscris cu un şut plasat din apropierea porţii. Ospeţii au avut o singură oportunitate de egalare prin Dobrovăţ în minutul 23, în vreme ce fălticenenii au ratat în trei rânduri şansa desprinderii prin Zaremba (20), Păcurari (24) şi Pantea (78). Juventus a început meciul în alcătuirea Mihai – Berezoschi, Streinu, O. Bosancu (14 Constantin), Vrabie, Zaremba (60 Ciocârlan), Şuleru, Cozma, Pantea (89 Munteanu), Păcurari (76 Prisacă), Luchian. Vineri, în etapa a XXI-a a Ligii a III-a, fotbaliştii pregătiţi de Ovidiu Murariu vor întâlni în deplasare formaţia Poli II Iaşi.

Homneac i-a dedicat golul lui Ioan Radu

Fotbal Club Cetatea



Imediat după ce a marcat golul de 2-0, atacantul Cetăţii, Tudor Homneac s-a îndreptat spre banca de rezerve a celor de la Aerostar, unde a intrat într-un schimb de replici cu tehnicianul Ioan Radu. „Nu am uitat că, pe când era antrenor la Cetatea, Ioan Radu m-a dat de două ori afară. Ultima oară, a renunţat la mine tocmai în ultima zi de transferuri. Astfel m-am trezit fără echipă într-un moment în care nu se mai putea face nimic şi am fost nevoit să evoluez pentru o perioadă în campionatul judeţean. Pentru tot binele pe care mi l-a făcut, i-am dedicat lui Ioan Radu golul marcat ieri. Şi am vrut să i-o spun faţă în faţă”, a explicat Tudor Homneac episodul din minutul 81. Pe parcursul meciului de ieri Ioan Radu a intrat şi în colimatorul galeriei sucevene care i-au strigat printre altele „Radule, Răule, tu ne-ai dus în C!”.

Daniel Gogan, locul 3 la Cupa României

Box



Oraşul Ploieşti a găzduit săptămâna trecută Cupa României la box pentru juniori. Dintre suceveni, cea mai bună performanţă a obţinut-o Daniel Gogan, sportivul legitimat la CSM – Florconstruct izbutind să urce pe treapta a treia a podiumului. „Chiar dacă practică boxul doar de 8 luni, Daniel a luptat curajos, arătând reale calităţi de luptător. A fost o experienţă utilă pentru sportivul nostru, care a fost oprit din drumul către finală de Marius Salan, campionul naţional în exerciţiu de la categoria 54 de kilograme”, a declarat antrenorul Doru Iftime. Următorul concurs cu participarea boxerilor suceveni va fi tocmai la Campionatele Naţionale de juniori şi tineret, care se vor desfăşura la Bucureşti, la începutul lunii aprilie.

Marian Pană a câştigat duelul cu Ioan Radu

Fotbal Club Cetatea



Perdaful primit de la antrenorul Marian Pană după prestaţia mai puţin convingătoare din meciul cu CF Brăila din runda precedentă, a avut darul să-i trezească la viaţă pe fotbaliştii suceveni. Nicolau, Bernard, Celpan şi compania au făcut un meci mare în faţa Aerostarului, astfel că victoria cu 3-1 repurtată ieri după amiază de Cetatea la Bacău a rezolvat în mare măsură ecuaţia promovării. Chiar dacă pe finalul confruntării sucevenii au condus chiar cu 3-0, la un moment dat, pe la mijlocul primei reprize, echilibrul partidei părea să se fi rupt iremediabil în favoarea gazdelor. Era minutul 29 abia când Andrei Aileni a încasat, ce-i drept, cu uşurinţă, al doilea galben, iar sucevenii s-au trezit cu un om mai puţin pe teren. Paradoxal, acest eveniment avea să schimbe raportul din teren în favoarea oaspeţilor, care au strâns rândurile şi s-au dăruit ca niciodată. După o ratare a lui Tomaz şi un penalty neacordat la o incursiune în careul advers a lui Celpan, veteranul Bernard a deschis scorul, în minutul 56, cu o lovitură plasată de cap. Omniprezentul Celpan a avut golul de 2-0 în vârful bocancului în minutul 72, însă a trimis de puţin pe lângă poartă, din centrarea lui Halip. Gazdele au avut o tresărire de orgoliu în minutul 80, dar Roheţki a intervenit foarte bine în faţa lui Purică. Jocul s-a mutat imediat la poarta adversă şi Homneac, tot cu o lovitură de cap, i-a făcut din nou bucuroşi pe cei circa 50 de suporteri ai Cetăţii prezenţi la această întâlnire. De degringolada instaurată în apărarea echipei pregătite de Ioan Radu a profitat şi Onciu în minutul 86, care a l-a driblat pe portarul Coşa şi a înscris cu un şut din unghi. Aerostar a avut o tresărire de orgoliu în minutul 90 şi a marcat golul de onoare prin Dutciuc. Zarurile fuseseră însă aruncate. Cetatea a început partida în formula Roheţki – Ungureanu, Nicolau, Bernard – Leuciuc, Onciu, Celpan (80 Cojenel), Halip – Aileni, Caragea (60 Homneac, 89 Lupu), Tomaz (86 Apetri).

Marian Pană: „Jucătorii şi-au spălat toate păcatele”

Chiar dacă în momentul eliminării lui Aileni a simţit că i-a căzut cerul în cap, Marian Pană a continuat să trăiască jocul la intensitate maximă şi s-a liniştit abia pe final, când Onciu a dus scorul la 3-0. „Sunt foarte fericit, nu atât din cauza rezultatului ci pentru că echipa a jucat foarte bine. A fost o evoluţie foarte apropiată de ceea ce vreau eu, iar prin această prestaţie jucătorii şi-au spălat toate păcatele de la meciul cu Brăila. Tehnicianul Cetăţii a explicat şi de ce a schimbat sistemul de joc din 4-4-2 în 3-4-3 înaintea disputei cu Aerostar. „Ştiam că Ioan Radu joacă tot timpul cu trei apărători centrali, astfel că i-am împins încă din start pe Aileni, Caragea şi Tomaz în coasta lor. Acest lucru i-a incomodat foarte mult şi i-am ţinut astfel departe de poarta noastră. Pe faza de apărare, l-am introdus pe experimentatul Bernard lângă Nicolau şi Ungureanu şi am câştigat mult în siguranţă”, a mărturisit Marian Pană.

Iată care sunt rezultatele complete înregistrate în etapa a XX-a a Ligii a III-a:

Ceahlăul II Piatra Neamţ – Pambac Bacău 4-0
Willy Bacău – Bujorii Târgu Bujor 5-0
CFR Paşcani – FCM II Bacău 2-0
Oţelul II Galaţi – Poli II Iaşi 0-2
Laminorul Roman – Rarăul Câmpulung Moldovenesc 2-0
CF Brăila – FC Bârlad 3-1
Juventus Fălticeni – Politehnica Galaţi 1-0
Leonard Paşcani – Cetatea Târgu Neamţ 0-3
Aerostar Bacău - Cetatea Suceava 1-3

Clasamentul Seriei I arată astfel:

1. Cetatea Suceava 20 18 2 0 50-5 56
2. Pambac Bacău 20 12 4 4 36-24 40
3. Aerostar Bacău 20 11 5 4 26-13 38
4. Politehnica Galaţi 20 11 4 5 24-13 37
5. Willy Bacău 20 11 4 5 41-33 37
6. FC Bârlad 20 10 2 8 29-28 32
7. Cetatea Târgu Neamţ 20 10 1 9 35-32 31
8. FCM II Bacău 20 7 7 6 23-20 28
9. Poli II Iaşi 20 7 6 7 28-21 27
10. Oţelul II Galaţi 20 8 2 10 28-24 26
11. CF Brăila 20 7 4 9 25-27 25
12. Ceahlăul II Piatra Neamţ 20 7 3 10 22-21 24
13. Juventus Fălticeni 20 7 3 10 18-31 24
14. CFR Paşcani 20 7 2 11 20-25 23
15. Rarăul Câmpulung 20 5 3 12 18-36 18
16. Bujorii Târgu Bujor 20 5 3 12 14-37 18
17. Laminorul Roman 20 5 2 13 21-35 21-35 17
18. Leonard Paşcani 20 1 5 14 20-53 8

Au furat seiful cu bani din primărie

Cu tot cu paznic



Un seif plin cu bani a fost furat în noaptea de luni spre marţi din Primăria Drăguşeni, hoţii reuşind să plece în spate cu o casă de bani în greutate de aproape 300 de kg.

Deşi aleşii sătenilor din Drăguşeni angajaseră o persoană să păzească primăria, iar paznicul comunal ar fi trebuit să treacă pe acolo de mai multe ori pe noapte, hoţii au lucrat nestigheriţi.

Conducerea Primăriei încearcă să stabilească suma exactă care se afla în seif în momentul furtului. Deşi aseară, la ora închiderii ediţiei, nu fusese stabilită o cifră exactă, secretarul primăriei Drăguşeni, Romică Ghiţu, a spus că ar fi vorba despre aproximativ 35.000 de lei.

„Erau banii de salarii pentru angajaţii Primăriei şi banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. A, şi vreo 100 de milioane de lei vechi era garanţia de participare la o licitaţie ce a avut loc ieri (n.r.-luni) ... pentru schimbarea geamurilor şi uşilor termopan de la căminul cultural”, a precizat Ghiţu.

Paznicul se pregătea să doneze sânge.

Secretarul Primăriei Drăguşeni ne-a mai declarat că hoţii au intrat pe geamul de la casierie şi au ajuns la seif, după ce, în drumul spre casa cu bani, au scos o uşă din balamale.

Deşi pare greu de crezut, seiful în care se aflau banii Primăriei Drăguşeni era pus pe un simplu postament, fără să fie încastrat în perete sau să aibă alt sistem antiefracţie.

Dacă aleşii sătenilor din Drăguşeni s-au gândit că nimeni nu se va încumeta să fure ditamai casa cu bani, în greutate de circa 300 de kilograme, s-au înşelat. „Au tras seiful, l-au târât pe hol, l-au scos în curte, au rupt câteva scânduri din gard ca să încapă, după care l-au urcat în maşina şi duşi au fost...”, ne prezintă secretarul Ghiţu scenariul furtului.

Întrebat unde erau cei doi paznici, secretarul ne-a explicat: „Păi paznicul comunal nu era în zonă, în momentul producerii furtului, iar paznicul de la primărie s-a dus acasă să se pregătească, că a doua zi dimineaţă trebuia să doneze sânge pentru cineva”.

Au furat şi statele de plată şi chitanţele.

Poliţiştii sosiţi la faţa locului au întrebat-o pe casiera primăriei câţi bani se aflau în seif, însă aceasta a dat din umeri, spunându-le oamenilor legii că nu ştie suma exactă întrucât, atât statele de plată, chitanţele, cât şi celelalte documente care justificau sumele de bani depuse se aflau tot în casa de bani furată de hoţi.

Judiciariştii care anchetează acest caz cred că au de-a face cu aceeaşi grupare care le dă bătăi de cap de aproape doi ani de zile.

Din informaţiile noastre, furtul casei de bani din noaptea de luni spre marţi este a opta spargere de acest gen, prejudiciul fiind de aproximativ 100.000 de lei.

Pentru a preveni astfel de fapte, în urmă cu câteva săptămâni, conducerea Poliţiei Fălticeni i-a adunat pe toţi primarii din zona de competenţă şi le-a spus să-şi ia măsuri împotriva acestui gen de infracţiuni. Aleşii de la Drăguşeni, se pare, au lipsit de la şedinţa din sediul Poliţiei.

Ministrul Adomniţei, într-o vizită fulger în cinci şcoli sucevene

nopinat

Prezent ieri la Suceava, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu a ratat ocazia de a face şi o vizită inopinată în câteva dintre şcolile din municipiul reşedinţă de judeţ.

Acesta a vizitat ieri cinci instituţii de învăţământ preuniversitar şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Potrivit ministrului Adomniţei, vizita nu s-a dorit a fi un control, acesta fiind prezent în şcoli doar pentru a lua cunoştinţă de problemele cu care acestea se confruntă.

Prima instituţie de învăţământ vizitată a fost Şcoala Generală nr. 10 din Burdujeni. „Aici este o criză a spaţiului de învăţământ. Şcoala este situată într-un cartier populat şi nu pot fi onorate toate cererile”, a spus ministrul Cristian Adomniţei.

Următoarea vizită a ministrului a fost la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, şi la grădiniţa cu program normal şi prelungit aflată în subordonarea acestei instituţii.

Şi aici Adomniţei a constatat aceeaşi problemă, şi anume insuficienţa spaţiului de învăţământ. „Sunt necesare 18 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi crearea de spaţii noi în această instituţie”, a spus Adomniţei.

Bani pentru sala de sport de la Colegiul Alimentar

De la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Cristian Adomniţei a trecut pe la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. „În sala de sport de la această şcoală nu s-a mai făcut de ani buni nici o investiţie şi are nevoie de reabilitare totală”, a precizat Adomniţei. Potrivit ministrului Cristian Adomniţei, pardoseala sălii este foarte veche, îmbâcsită de praf şi prezintă pericol pentru sănătatea cadrelor didactice şi a elevilor. Ministrul a cerut conducerii şcolii să facă un studiu pentru a vedea care sunt fondurile necesare pentru reabilitarea sălii.

O altă instituţie de învăţământ preuniversitar vizitată a fost Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, unde ministrul Adomniţei a avut ocazia să participe la aniversarea unui cadru didactic al şcolii. În ceea ce priveşte investiţiile de aici, Adomniţei a precizat că „şcoala mai are nevoie de şase miliarde de lei vechi pentru a finaliza lucrările de modernizare a căminului de elevi”.

Ultima şcoală vizitată de Adomniţei a fost Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. „La Ştefan este nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru aulă şi, bineînţeles, bani pentru începerea lucrărilor la sala de sport”, a spus Cristian Adomniţei.

De la Colegiul „Ştefan cel Mare”, Cristian Adomniţei a plecat la Universitatea „Ştefan cel Mare”, unde a constatat că lucrările la Corpul E nu au fost terminate, din vina constructorului, deşi termenul limită de execuţie era 1 martie 2008.

Hipermarket Auchan la Suceava, din toamna acestui an

Piaţă atractivă



În ultima parte a anului 2008, sucevenii îşi vor putea face cumpărăturile dintr-un nou hipermarket – Auchan, care, până acum, a deschis doar patru magazine în România, în Bucureşti, Târgu Mureş, Piteşti şi Cluj.

Hipermarketul Auchan va fi inaugurat în cadrul Iulius Mall, unde va deţine o suprafaţă de 10.500 mp, în cadrul cărora vor fi puse la vânzare aproximativ 45.000 articole, „produse alimentare, dar şi ne-alimentare de calitate, la preţuri foarte avantajoase”, după cum au anunţat reprezentanţii reţelei de magazine.

“Zilnic, între orele 8- 22, sucevenii îşi vor putea face cumpărăturile într-un magazin conceput după nevoile şi preferinţele lor, cu preţuri care să le permită să facă economii importante, într-un magazin mare, cu alei largi, şi numeroase case de marcat, astfel încât clienţii să nu fie nevoiţi să-şi piardă timpul aşteptând la rând. Prin parteneriatul cu Auchan, Iulius Mall aduce sucevenilor o locaţie cu produse de calitate şi preţuri foarte atractive. Acest parteneriat va direcţiona opţiunea de shopping a cumpărătorilor spre hipermarket”, a declarat Oana Diaconescu, Senior Leasing Manager al Iulius Group.

Parteneriatul Auchan-Iulius Mall nu este o premieră, întrucât, anul trecut, retailerul francez a deschis la Iulius Mall Cluj, cel mai mare mall din România, un hipermarket cu suprafaţa de 14.000 mp şi 50 de case de marcat.

„La Cluj, Auchan s-a dovedit a fi un succes şi ne-am bazat foarte mult pe acest lucru, când am decis să aducem Auchan şi la Suceava. Intenţionăm, ca pe viitor, să dezvoltăm şi să consolidăm relaţiile cu actualii parteneri de afaceri şi să realizăm un mix de chiriaşi atractiv, cu brand-uri puternice” a mai spus Oana Diaconescu.

Iulius Mall vine cu servicii unice la Suceava

Construit pe trei niveluri, pe partea dreaptă a străzii Calea Unirii, cum se merge spre Burdujeni, Iulius Mall Suceava are o suprafaţă totală desfăşurată de 132.000 mp, o parcare gratuită cu peste 1.300 locuri şi va conţine primul sport pub din Suceava şi un patinoar în aer liber, cu o suprafaţă de 1.100 mp, un spaţiu de joacă pentru copii, o sală de bowling şi biliard, o sală de fitness ultramodernă, o zonă foodcourt cu o capacitate de 1.100 locuri, 150 magazine naţionale şi internaţionale şi un cinematograf ultramodern, cu zece săli de cinema.

Iulius Mall Suceava estimează că va avea anual 6 milioane de vizitatori, aceştia fiind aşteptaţi nu numai din Suceava, ci şi din oraşele apropiate: Botoşani, Fălticeni, Târgu Neamţ, Rădăuţi.

Grupul Auchan, interesat şi de alte investiţii la Suceava

Directorul de marketing al Grupului Auchan România, Tiberiu Dăneţiu, a fost prezent luni la sediul Primăriei Suceava, pentru a discuta cu primarul Ion Lungu despre magazinul pe care îl vor deschide în toamnă şi oportunităţile de realizare de noi investiţii.

“Auchan deţine o reţea importantă de magazine retail în mai multe ţări, care e prezentă în puţine oraşe România, iar faptul că au decis să vină la Suceava să deschidă un hipermarket e foarte important pentru noi. Dacă vor dori să dezvolte şi alte investiţii în zonă, îi vom sprijini atât cât ne stă în puteri”, a declarat primarul Ion Lungu.

Adrian Graur, reales rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”

La al doilea mandat



Adrian Graur şi-a început de ieri cel de-al doilea mandat în calitate de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Senatul Universităţii Suceava a validat ieri cu 40 de voturi pentru, din totalul de 42 de voturi posibile, candidatura lui Adrian Graur la funcţia de rector al instituţiei de învăţământ superior din Suceava. Adrian Graur a fost singurul candidat la această funcţie.

Tot ieri a fost aleasă şi echipa managerială propusă de rector, aceeaşi ca în mandatul trecut, şi anume prof. univ. dr. Emanuel Diaconescu, (baza materială şi resurse), prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, (relaţii internaţionale) şi prof. univ. dr. Aurel Burciu, (activitate didactică şi ştiinţifică).

Întrucât Emanuel Diaconescu şi Aurel Burciu fuseseră iniţial aleşi decani la Inginerie Mecanică şi Mecatronică, respectiv Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, iar Sanda Maria Ardeleanu, şef de catedră la Limba franceză, alegerile pentru aceste funcţii se reiau astăzi.

Femeie ameninţată de patronul SC Construcţii Strugar că îi pune bombă la casă

Acuzaţii



Acuzaţii grave la adresa patronului SC Construcţii Strugar SRL, care, împreună cu asociatul său, vrea să construiască două blocuri de locuinţe, spaţii comerciale şi birouri, în apropierea Uzinei Electrice.

La scurt timp după boacăna de vineri, când a lăsat fără curent un sfert din municipiul Suceava, în timpul unor săpături neautorizate, care au dus la ruperea cablurilor E.ON, Viorel Strugar, patron al SC Construcţii Strugar SRL şi asociat al firmei SC Construcţii Pop Strugar SRL, e acuzat că a ameninţat-o pe Eugenia Ştefănucă. Femeia susţine că patronul a ameninţat-o că îi pune „un proiectil la casă” ca să îi cedeze casa şi palma sa de teren, de aproape doi ari.

În schimb, Viorel Strugar declară că tot ce povesteşte bătrâna e o invenţie, pentru a-i opri să mai construiască acolo.

Eugenia Ştefănucă: „Îmi bagă buldozerul în casă”

“În luna ianuarie m-a sunat Viorel Strugar. A început întâi cu ameninţări – că el a cumpărat terenul şi eu trebuie să îmi iau construcţiile. Eu i-am spus că dacă a cumpărat, a cumpărat terenul de alături, nu şi terenul din curte de la mine, iar casa este construită cu autorizaţie, am şi titlu de proprietate, am toate actele în regulă. Întâi a început cu ameninţări, că îmi pune un proiectil şi mă lasă fără casă, sau că îmi bagă buldozerul. Eu m-am supărat foarte tare şi i-am spus: Domnule, da după atâţia ani de chin acolo, că mi-a ars şi casa, a dat Dumnezeu şi am putut-o face înapoi, şi când am zis că sunt liniştită, mă luaţi voi? Apoi i-am închis telefonul”, povesteşte Eugenia Ştefănucă, în vârstă de 66 de ani.

Casa acesteia, refăcută recent, cu sprijinul Primăriei, al bisericii şi vecinilor, după un incendiu care a distrus-o din temelii, se află ca un ghimpe în coasta investiţiei de zeci de miliarde pe care vor să o facă cei doi patroni, deoarece ocupă o fâşie de teren care intră în perimetrul celor aproximativ 2.600 de metri pătraţi achiziţionaţi de SC Ulpio Investments SRL.

Femeia spune că, joia trecută, Viorel Strugar a căutat-o din nou, la ea acasă, iar ea s-a arătat dispusă să negocieze cu cei care vor să o scoată din casă, dar cu condiţia să îi dea bani să îşi cumpere o casă în altă parte, la Oradea, unde este fiica ei.

“N-am înţeles mai nimic din ce mi-au oferit ei. Întâi mi-au zis că îmi vor face o casă pe Tătăraşi, nu ştiu unde, sau îmi oferă un apartament. Eu le-am spus că nu îmi trebuie nici un apartament, eu vreau la casă, dacă nu, mai bine să mă lase în pace. Atunci mi-au zis că de nu vreau să plec, îmi vor pune în spate un gard înalt, de nu voi mai vedea nimic. Le-am zis: puneţi gardul, numai pe mine să mă lăsaţi în pace. Pe urmă a început cu multe ameninţări, că ei o să sape pentru fundaţie foarte aproape de casă şi o să-mi răstoarne casa”.

Viorel Strugar: “Sunt şocat de asemenea acuzaţii”

Pe de altă parte, varianta Eugeniei Ştefănucă este contrazisă de cei doi asociaţi, Viorel Strugar şi Claudiu Pop (care deţine SC Ulpio Investments SRL).

“Sunt şocat să aud asemenea acuzaţii. Noi i-am făcut o ofertă, să cumpărăm terenul, dar ne-a cerut 300.000 de euro, o sumă enormă pentru un ar de teren. I-am oferit în schimb un apartament nou, la cheie, şi acum aşteptăm răspunsul ei. Cred că cineva vrea să ne facă rău, cu orice preţ. Cum poate să creadă cineva că vom scoate o biată femeie din casa ei şi să o lăsăm în stradă? E adevărat că am fost în casa ei, dar ne-am arătat interesaţi să cumpărăm terenul, care nici nu e în totalitate al ei, pentru că o margine a casei e făcută pe terenul cumpărat de noi. Dacă ne judecam cu ea pentru teren, pierdeam prea mult timp. Casa ei nu are nici un fel de utilităţi, nici măcar curent electric, femeia stă la lampă. I-am oferit un apartament nou, la cheie, sau o sumă de bani, dar în nici un caz nu putem plăti o sumă enormă, pentru un teren pe care noi vroiam să facem doar o parcare”, a declarat Viorel Strugar, patronul SC Construcţii Strugar SRL.

Un argument în plus adus de cei doi este proiectul investiţiei pe care vor să o realizeze, în care casa Eugeniei Ştefănucă este ocolită de viitoarea construcţie, fiind reprezentată grafic ca o construcţie aflată în imediata apropiere a complexului de locuinţe şi spaţii comerciale.

Directorul SC Ulpio Investments SRL, Claudiu Pop, care a participat şi el la discuţiile cu Eugenia Ştefănucă, spune că aceasta nu au fost ameninţată în nici un fel, ci s-a discutat cu ea aşa cum s-a discutat şi cu ceilalţi vecini.

„Mergeţi la ceilalţi vecini şi vedeţi dacă a fost ameninţat vreunul din ei. Am fost şi în casele lor, am discutat cu ei. Nu înţeleg de ce ea spune aşa. Poate a fost învăţată să zică astfel. Dacă vor alţii să ia acel teren, nu au decât să o facă. Noi oricum facem o parcare subterană cu 120 de locuri, suficiente pentru toate cele 120 de locuinţe pe care vrem să le facem acolo. Vrem să facem ceva frumos pentru oraş, dar cineva ţine morţiş să ne stopeze”, a mai adăugat Claudiu Pop.

Firma celor doi asociaţi, SC Construcţii Pop Strugar SRL, a fost amendată luni de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru începerea săpăturilor fără autorizaţie şi fără obţinerea unor avize necesare de la societăţile de utilităţi, motiv pentru care excavatorul ce lucra pentru ei a rupt cablurile de curent ce alimentau aproape 5.000 de suceveni, pagubele fiind estimate la peste 140 de milioane de lei vechi.

Benonie Contaş, directorul aproape penal de la Finanţe

La limita legii



Benonie Contaş, unul dintre directorii executivi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, pare să fi fost un adevărat cal troian al instituţiei în relaţiile cu firmele care activează în judeţ. Reprezentanţii Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au descoperit un şir întreg de nereguli în activitatea lui Contaş, unele dintre fapte îmbrăcând chiar şi elemente de natură penală.

Pentru a-şi îndeplini scopurile personale sau de grup, Benonie Contaş a exercitat presiuni asupra subordonaţilor, dar şi asupra echipei de control a ANAF, pe ai cărei membri i-a ameninţat că le va face plângeri în cazul în care consemnează că rambursările de TVA aprobate nu sunt legale.

Bugetul de stat, prejudiciat cu peste 1,1 mil. de lei

Ziua şi boroboaţa. Cam aşa ar putea fi caracterizată munca prestată de unul dintre adjuncţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Benonie Contaş. Într-un amplu raport întocmit de Corpul de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt prezentate un şir întreg de nereguli în activitate.

În perioada 2005-2007, SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava a beneficiat de două rambursări de TVA în sumă de 1,9 milioane de lei. Echipa de control a ANAF a constatat că societatea nu avea dreptul să beneficieze de returnarea TVA-ului.

În concluzie, reprezentanţii ANAF „confirmă faptul că Activitatea de Control Fiscal Suceava a rambursat în mod ilegal suma de 1.931.718 lei către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava. Nu s-a verificat legalitatea înregistrării în evidenţa SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava şi deductibilitatea fiscală la calculul profitului impozabil a sumelor achitate către SC Gero Consulting SRL Bucureşti (n.r. – furnizor de servicii către firma suceveană), în condiţiile în care TVA-ul aferent a fost respins de la rambursare. Directorul executiv adjunct Contaş Benonie a aprobat rambursarea de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava preferenţial, neaplicând criterii unitare/legale pentru toţi contribuabilii”.

În cele din urmă, suma de 1.931.728 de lei a fost returnată de către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava către bugetul de stat consolidat. Totuşi, bugetul de stat a rămas prejudiciat cu 1.129.640 de lei, sumă ce reprezintă majorările de TVA.

Râmbu aruncă pisica moartă în curtea lui Contaş

Echipa de control a ANAF a mai constatat că Benonie Contaş a acţionat în nume propriu în derularea unor acte procedurale. Acest fapt este confirmat de un alt director al DGFP Suceava, Vasile Râmbu. Acesta a aruncat pisica moartă în curtea lui Benonie Contaş.

„D-l Râmbu Vasile, director executiv adjunct al ACF Suceava, a precizat că întreaga corespondenţă între ACF Suceava şi MFP referitoare la SC Bucovina Ecotermgaz Sa a fost iniţiată (din luna octombrie 2006) şi purtată de d-l Contaş Benonie, de cele mai multe ori în nume personal şi fără a trece prin registratura DGFP Suceava sau prin mapa de corespondenţă a ACF. De asemenea, precizează că d-l Contaş Benonie, în calitate de coordonator, conform fişei postului, al serviciilor de control fiscal din cadrul ACF Suceava, a coordonat în mod direct toată activitatea privind rambursările de TVA precum şi echipele desemnate să soluţioneze cele 8 deconturi depuse de SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava”, se arată în raportul întocmit de Corpul de Control al ANAF.

De altfel, toate aceste aspecte fac obiectul unui dosar instrumentat iniţial de Serviciul Teritorial al DNA Suceava şi preluat ulterior de către DNA Bucureşti.

Contaş, domnul „Presiune”

Pentru că rambursările de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava au fost sistate la un moment dat, Benonie Contaş a încercat o altă cale pentru a-şi determina subordonaţii să accepte la plată sumele propuse pentru returnarea de TVA.

„Analizând interdependenţa faptelor în cazul SC Bucovina Ecotermgaz SA şi luând în considerare opinia echipei de audit a DGFP Suceava, considerăm că sesizarea doamnei Galanton Ana în ceea ce priveşte presiunile care s-ar fi făcut asupra sa de către domnul Contaş Benonie pentru a aviza rambursarea ilegală de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA este întemeiată”, este concluzia reprezentanţilor ANAF.

În plus, aceştia au constatat că prin producerea prejudiciului de 1.129.640 de lei, sumă nerecuperată din majorările de întârziere, este posibil ca directorul adjunct executiv al DGFP Suceava să fi păşit din administrativ în penal.

„Propunem către Direcţia Generală Juridică să se analizeze dacă fapta domnului Contaş Benonie de a face presiuni asupra salariaţilor din subordine pentru a aviza în continuare aceste rambursări în favoarea SC Bucovina Ecotermgaz SA, întruneşte elementele constitutive ale vreunei infracţiuni”, se specifică în raportul ANAF.

Mai mult, s-a ajuns la concluzia că prin acţiunile sale, Benonie Contaş a intervenit în favoarea agenţilor economici, faptă prevăzută în Legea 188/1999, dar a încălcat şi principiile care guvernează conduita profesională în raport cu salariaţii subordonaţi direct.

Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua împotriva lui Benonie Contaş, faptele descrise de Corpul de Control al ANAF fiind cu caracter de continuitate şi de o gravitate sporită.

Nou director la Spitalul de Urgenţă, apărut de nicăieri

Surpriză



Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava are, de luni seara, un nou manager. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit, în data de 10 martie, pe Ovidiu Neamţu în postul de manager general interimar.

Numirea a luat prin surprindere atât Instituţia Prefectului, cât şi autorităţile medicale şi conducerea Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, care în mod uzual ar fi trebuit cel puţin informate, dacă nu consultate în legătură cu această decizie.

Instituţiile menţionate nu numai că nu au ştiut că spitalul are un nou manager general, dar habar nu aveau cine este persoana şi cine a recomandat-o pentru a conduce destinele celei mai mari şi importante unităţi spitaliceşti din judeţ.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că a aflat “pe surse” că spitalul are un nou manager interimar. “Am aflat pe surse că avem un nou manager interimar, o persoană de care eu habar nu am cine este, n-am auzit în viaţa mea de el şi nici referinţe foarte bune n-am găsit, ceea ce nu-i normal deloc. În forma asta este foarte greu să rezolvi această problemă complicată, care este Spitalul Judeţean. Eu am avut o corespondenţă permanentă cu domnul ministru Nicolăescu şi am încercat să rezolvăm problemele care sunt la spital, dar acum aflu că este un domn Neamţu manager interimar, despre care habar nu am cum a ajuns acolo şi nici dacă poate face ceva la spital”, a afirmat Onofrei.

Vina celor care au făcut recomandarea

În opinia prefectului, responsabilitatea numirii unui necunoscut care „nu are referinţe foarte bune” nu este a ministrului Sănătăţii, ci a celor care i-au făcut această recomandare.

„Cred că nu este iniţiativa domnului ministru Nicolăescu, nici nu avea cum să fie iniţiativa lui, dar cineva i-a recomandat această persoană. Fiind vorba despre interimat, bineînţeles că a semnat-o şi, dacă este vorba despre persoana despre care dvs. ştiţi, înseamnă că lucrurile nu sunt în regulă. Spitalul Judeţean mergea acum într-o direcţie bună, cu rezerva că acolo trebuie să se întâmple extrem de multe lucruri pentru ca rezultatele să se poată vedea în timp. Toate eforturile care se fac pentru reforma în sănătate, pentru a îmbunătăţi actul medical, pentru a veni în sprijinul bolnavilor pot fi date peste cap de asemenea numiri, care sunt absolut convins au fost făcute nu din vina ministrului, ci a celor care l-au recomandat pe noul manager”, a arătat prefectul.

Acesta a mai spus că va solicita ministrului Nicolăescu să reanalizeze şi să revoce ordinul de numire a lui Ovidiu Neamţu, care „nu face cinste nici medicilor, nici Spitalului Judeţean şi nici Sucevei”.

„Noi am încercat şi reuşisem încet, încet ca la spital lucrurile să meargă, bucătăria arată cum trebuie, s-a încercat rezolvarea problemei cu farmacia şi cu medicamentele, cu licitaţiile şi eforturile pot fi anulate de asemenea decizii. Pe căi destul de oculte s-a ajuns ca ministrul să fie pus într-o situaţie penibilă, fără să fie vina lui”, a afirmat prefectul.

Miza nominalizării unui director „flexibil”

Totodată, Orest Onofrei crede că în spatele acestei numiri „pe uşa din spate” ar sta interesele economice foarte mari legate de construirea unui supermarket pe terenul din curtea spitalului, faţă de care conducerea actuală a instituţiei şi-a manifestat opoziţia.

Onofrei a argumentat şi el că ridicarea unui supermarket în curte ar ridica serioase probleme vizavi de autorizarea spitalului, deoarece pentru aceasta spaţiul verde amenajat per pat spital este de 20 de mp. La 1.279 paturi, cât are spitalul, corespund 25.580 mp spaţiu verde amenajat.

„Ar trebui să se insiste pentru amenajarea ca spaţiu verde. Consiliul Judeţean, Primăria, Prefectura, ASP şi noi toţi ar trebui să facem eforturi pentru că, mai devreme sau mai târziu, noi sau rudele noastre ajungem acolo. Nu este treaba Instituţiei Prefectului să hotărască numărul de mall-uri din oraş, dar acestea să se facă unde trebuie, nu unde ar afecta buna desfăşurare a activităţii medicale. Poziţia economică şi vadul comercial sunt foarte bune, dar vadul de sănătate este mai important. Corect era ca prefectul să ştie de numire şi sunt convins că domnul ministru va renunţa la acest ordin, care nu face cinste nici spitalului, nici Ministerului Sănătăţii, nici Guvernului”, a mai spus prefectul.

Nicolăescu: „Propunerea a venit de pe plan local”

Aceeaşi surprindere au arătat-o şi liderii liberali suceveni, pe care colegii lor de la Bucureşti nu i-au informat că le-au făcut cadou un nou director de spital.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Tiberiu Prodan, a declarat, în conferinţă de presă, că „PNL Suceava nu are nimic de-a face cu această numire” şi că cere ministrului Nicolăescu şi secretarului general al Guvernului, printr-o scrisoare oficială, să revoce ordinul de numire a lui Ovidiu Neamţu.

„N-am reuşit să aflu cine a trimis CV-ul acestui domn la Bucureşti, dar cerem oficial revocarea lui”, a afirmat Tiberiu Prodan.

Contactat telefonic, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ne-a declarat că „propunerea de numire a venit de pe plan local” şi că este vorba despre o numire interimară, pentru maxim 3 luni.

Întrebat cum de a pus într-o funcţie de o asemenea importanţă o persoană fără nici un fel de experienţă şi cu un renume nu tocmai bun, ministrul a răspuns: „unii gândesc altfel şi îl susţin”.

Noul director s-a prezentat să-şi ia postul

Ovidiu Neamţu s-a prezentat, ieri la prânz, la Autoritatea de Sănătate Publică Suceava pentru a-şi lua în primire postul. Adjunctul ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu, a spus că ordinul de numire a venit luni seara şi l-a văzut abia ieri dimineaţă.

„Pentru că vine din afară şi nu-l ştie absolut nimeni, ne-am gândit să-l prezentăm noi la spital. Am făcut decizia de numire, am transmis-o la spital şi doamna doctor Nicolae, care astăzi lipseşte, va decide cum se face prezentarea. Domnul Neamţu a venit astăzi la noi să-şi ia actele de numire şi l-am chemat mâine dimineaţă, să-l prezentăm noi când îşi ia în primire postul”, a spus dr. Lăzăreanu.

Până când acest lucru se va întâmpla, activitatea spitalului este blocată, deoarece fostul director interimar, dr. Doina Ganea Motan, nu mai poate semna, de luni, documente ca manager, iar noul director încă n-a călcat prin instituţie, în noua calitate.

Ovidiu Neamţu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Din informaţiile noastre, el a fost membru PD şi unul dintre asociaţii de la prima firmă semnificativă de taxi din Suceava, Dinasty. Ulterior a dezvoltat afaceri de anvergură medie şi a trecut la PNL.

Surse din apropierea acestuia spun că ar fi început demersurile pentru a obţine postul de director al spitalului imediat ce acesta a fost vacantat prin demiterea lui Costică Dăscăliuc. Ca studii, a absolvit facultatea de administraţie publică de la Suceava.

5 milioane de lei premiu pentru cine ştie ce-ar spune bunicu’ Lungu

Concurs



Social democraţii suceveni perseverează cu concursurile care fac trimitere la primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Întrebarea la care trebuie să răspundă sucevenii este „Ce ar spune urmaşul Brătienilor, bunicul primarului Lungu, la părăsirea PNL de către nepotul său”. Donţu a anunţat că cei interesaţi pot trimite mesajele pe adresa de e-mail a PSD, iar cel mai original răspuns va fi premiat în bani, contravaloarea indemnizaţiei de consilier pe o lună, adică aproximativ 5 milioane de lei. Ovidiu Donţu a explicat că a lansat acest concurs după ce a parcurs un articol de presă referitor la primarul Ion Lungu, în care vorbeşte despre tradiţiile liberale ale familiei sale. „Cuvintele cheie folosite de domnul primar Lungu sunt: urmaşul Brătienilor, sânge albastru şi tema politică în familie are un numitor comun săgeata liberală. Citez din acest articol că viaţa politică agitată de după 1990 i-ar fi adus primarului Lungu mai multe oferte de a părăsi PNL şi că membrii familiei au interdicţie de la bunicul lor Dumitru Lungu, urmaşul Brătienilor, să părăsească barca liberală. În această familie s-a vorbit şi s-a gândit liberal”, a arătat Donţu. El a precizat că în urma unui sondaj comandat de Lungu în ianuarie, 10% dintre cetăţeni au declarat că nu ar mai vota cu el dacă şi-ar schimba partidul. „Eu consider că nu este normal ca domnul Lungu să părăsească PNL din postura de preşedinte. Mi se pare nepotrivit ca un căpitan să-şi părăsească vasul şi echipajul din postura de conducător. Avertizăm PD-L că cine a trădat o dată va trăda de mai multe ori”, a încheiat Donţu.

Posturi de inspectori rămase neocupate după concursul organizat de IŞJ

Învăţământ


Şapte posturi de inspectori şcolari, din cele 21 de posturi vacanate din IŞJ, au rămas neocupate şi după încheierea concursului.Din cei 22 candidaţi înscrişi, au promovat 15, patru candidaţi au fost respinşi , iar trei nu s-au prezentat la concurs. După validarea concursului de către M.E.C.T., candidaţii declaraţi reuşiţi vor fi încadraţi la Inspectoratul Şcolar pe bază de contract managerial, pentru o perioadă de 4 ani.Pentru cele şapte posturi rămase neocupate în urma acestei sesiuni de concurs vor fi numiţi inspectori cu delegaţie, prin detaşare în interesul învăţământului. Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de inspectori şcolari de specialitate s-a desfăşurat în perioada 4-11 martie 2008. Comisia de examen a fost alcătuită din preşedinte – inspector şcolar general Petru Carcalete, iar membrii comisiei au fost inspector general M.Ed.C.T (Direcţia Generală Management Resurse Umane), Adrian Marius Bărbulescu şi pentru fiecare cadru didactic şi fiecare probă de concurs, un cadru didactic universitar.Probele concursului au vizat evaluarea curriculum-ului vitae, inspecţia specială la clasă, proba practică de asistenţă la ore, evaluarea recomandării Consiliului de Administraţie, interviul incluzând un test grilă (legislaţie şi management) şi susţinerea ofertei manageriale.

„Salutări prin mame” din cauza stării proaste a DN17

Nemulţumiri



Preşedintele Consiliului Judeţean şi al organizaţiei judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, face apel la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să reia lucrările de modernizare a DN 17 Suceava-Vatra Dornei. Şeful administraţiei judeţene a arătat că oamenii nemulţumiţi înjură autorităţile şi le transmit „salutări prin mame”. „Nu departe de ieşirea din municipiul Suceava, după tabla indicatoare cu DN 17, şi ieri a fost un blocaj, de ne trimit toţi salutări prin mame. Oamenii nu ştiu cui să trimită salutări şi din întâmplare primesc şi eu, deşi nu am nici o vină în acest sens. Vina este a Ministerului Transporturilor, a Companiei Naţionale de Drumuri. Am să fac intervenţii ca cei responsabili să vină la faţa locului. Nu mai putem tolera”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. Mîrza a subliniat că starea drumurilor judeţene, comparativ cu a celor naţionale din judeţ, este bună, ca urmare a investiţiilor pe care le-a făcut CJ în ultimii ani. El a respins aprecierile negative făcute de adversarii săi politici cu privire la drumurile judeţene. „Un fost coleg de-al meu de partid actualmente lider de mare importanţă într-un alt partid (n.r. Vasile Ilie, vicepreşedinte al PD-L Suceava) spunea că drumurile în judeţ sunt foarte proaste. Dacă le compari cu şoselele din Austria, Germania sau Italia, sigur că pot să-i dai dreptate, dar dacă această comparaţie este făcută cu drumurile din judeţul Botoşani care duc la Crasnaleuca, spre Prut şi ajungi la concluzia că judeţul Suceava este izolat nu e în regulă. Faţă de cine este izolat? Faţă de judeţul Botoşani? Eu cred că suntem într-o izolare către vest din cauza DN 17”, a spus Mîrza.

SC Construcţii Strugar SRL a construit două blocuri cu trei angajaţi


• deşi a construit până acum două blocuri în municipiul Suceava, firma SC Construcţii Strugar SRL Iaslovăţ figurează în registrul de la Finanţe cu doar trei angajaţi • firma ce aparţine lui Viorel Strugar a avut, în anul 2006, o cifră de afaceri de doar 42 de milioane de lei vechi • în anul 2007, după ce s-a apucat de construit blocul din curtea liceului „Samuil Isopescu", firma a avut cheltuieli de doar 860 de milioane de lei • există suspiciuni că firma nu şi-a declarat toate veniturile şi cheltuielile şi că foloseşte munca la negru
SC Construcţii Strugar SRL Iaslovăţ, firmă aparţinând lui Viorel Strugar, reuşeşte inegalabila „performanţă" de a fi construit două blocuri în municipiul Suceava, având doar trei angajaţi. Cel puţin aşa reiese din bilanţul pe care reprezentanţii firmei SC Construcţii Strugar SRL l-au depus la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava. În plus, firma de construcţii amintită se poate lăuda că a cheltuit doar 860 de milioane de lei vechi pentru a construi cele două blocuri. Datele provin din acelaşi bilanţ pe care firma l-a depus la DGFP Suceava. Este la mintea cocoşului că cele două blocuri nu puteau fi construite cu doar trei angajaţi. De altfel există suspiciuni că firma aminitită foloseşte în mod constant zeci de muncitori angajaţi la negru şi ar trebui ca autorităţile competente să se sesizeze şi să verifice dacă oamenii care lucrează pentru SC Construcţii Strugar SRL au sau nu forme legale. SC Construcţii Strugar SRL Iaslovăţ a fost înfiinţată în iunie 2005 de către Viorel Strugar. La Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu a fost depus bilanţul pentru anul 2005, iar pentru anul 2006, firma de construcţii a declarat o cifră de afaceri de 42,6 milioane lei vechi. De asemenea, pentru prima jumătate a anului 2007, SC Construcţii Strugar SRL a declarat la DGFP Suceava că a realizat venituri de 700 de milioane de lei vechi şi cheltuieli de 860 de milioane de lei vechi, rezultând o pierdere de 150 de milioane de lei. În ce priveşte cifra de afaceri declarată de reprezentanţii SC Construcţii Strugar SRL, este greu de crezut că în anul 2006, an în care au demarat lucrările de construcţie la blocul roz-albastru de la interesecţia străzilor Jean Bart şi Gheorghe Doja, firma de construcţii a rulat doar 42 de milioane de lei vechi. Deşi în prima parte a anului 2007 au declarat venituri şi cheltuieli mai mari, este la fel de greu de crezut că cifrele sunt reale. Mai ales că în ianuarie 2007 firma SC Construcţii Strugar SRL a obţinut autorizaţia de construire pentru blocul din curtea liceului „Samuil Isopescu". Or, aşa cu apreciază chiar şi reprezentanţii Direcţiei de Finanţe, este greu de crezut că o firmă poate construi blocuri având o cifră de afaceri de 42 de milioane de lei vechi, sau cheltuieli de doar 860 de milioane.