marți, 17 iulie 2007

Au început pregătirile pentru Festivalul "Întîlniri bucovinene"

Au început pregătirile pentru Festivalul "Întîlniri bucovinene"

(ASIS) - Primăria şi Consiliul Local din municipiul Cîmpulung Moldovenesc au stabilit programul de desfăşurare a Festivalului internaţional de folclor "Întîlniri bucovinene".

Manifestarea are loc în perioada 26-29 iulie, la Cîmpulung Moldovenesc, şi se desfăşoară în aer liber. Programul include o paradă a portului popular bucovinean din ţările participante, un bal al gospodarilor şi concerte foclorice. Festivalul, ajuns la cea de XVIII-a ediţie, se desfăşoară în prezent în 4 etape, în ţări diferite. Ediţia 2007 a început în 5-10 iunie în Polonia, la Jastrowie şi Pila, continuă în România la Cîmpulung Moldovenesc, apoi în Ungaria, pe 11 şi 12 august, la Bonyhad iar în Ucraina se va desfăşura, pe 6 şi 7 octombrie, la Cernăuţi. (I.P.)

Rampele de deşeuri sînt în pericol să ia foc

Rampele de deşeuri sînt în pericol să ia foc


(ASIS) - Ieri, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a transmis o avertizare către administraţiile locale cu privire la riscului autoaprinderii deşeurilor de pe rampele de depozitare ale localităţilor.

Comisarul şef Constantin Harasim a declarat că în ultima săptămînă a fost monitorizată groapa de resturi menajere a municipiului reşedinţă şi că nu au fost constatate emanaţii de noxe de ardere. O preocupare o constituie urmărirea colectării şi depozitării corecte a deşeurilor menajere de pe teritoriul judeţului, întrucît acestea pot constitui materie primă pentru incendiere de către persoane neavizate". În plus, este interzisă şi incendierea cauciucurilor care, din cauza gradului ridicat de combustie, provoacă poluarea atmosferei, constituind şi un risc de propagare a focului în zonele învecinate. În acest domeniu comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu are protocoale de colaborare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi cu autorităţile publice locale. "Vom lua măsuri sporite de popularizare şi conştientizare a cetăţenilor, pentru a preveni incendierea cu bună ştiinţă şi provocarea de pagube asupra factorilor de mediu şi, în special a aerului. Încălzirea globală a planetei este un cumul a tuturor activităţilor umane de emisii în atmosferă şi acest lucru trebuie stopat", ne-a spus dl Harasim. (L.D.)

Încă o comisie

Încă o comisie


(ASIS) - Ieri, prefectul Orest Onofrei a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin angajamentele României faţă de Uniunea Europeană, pînă în 2001, numărul accidentele rutiere trebuie redus la jumătate.

Pentru aceasta a fost modificat Codul rutier şi s-au introduse sancţiuni mai drastice, însă la nivel judeţean efectul acestor schimbări a întîrziat să apară. Astfel, în primul semestru al acestui an, în Suceava au avut loc 86 de accidente rutiere grave, în plus cu 13 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acestea s-au soldat cu 40 de persoane decedate, mai multe cu trei faţă de primele 6 luni ale anului anterior. Totodată au fost consemnaţi 66 de răniţi grav, cu 14 în plus. "La toate acestea se adaugă şi faptul că România nu este foarte sensibilă la ameliorarea siguranţei rutiere, infrastructura rutieră nefiind pusă la punct", a spus dl Onofrei. Domnia sa precizează că, treptat, noua structură va acoperi întregul domeniu al siguranţei rutiere, de la educaţia rutieră în şcoli, instruirea adolescenţilor şi persoanelor în vîrstă, campanii de presă, măsuri tehnice şi legislative şi pînă la problema localităţilor lineare şi utilizarea terenurilor în dezvoltarea localităţilor. Din comisie fac parte reprezentanţii oraşelor şi satelor, administraţiei judeţene, unităţilor sanitare, transportatorilor publici de mărfuri şi călători, Poliţiei Rutiere, Administraţiei Drumurilor, Registrului Auto Român, organizaţiilor neguvernamentale, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cît şi mass media. Comisia Judeţeană pentru siguranţă rutieră îşi propune ca în acest an să rezolve cel puţin două obiective majore, respectiv identificarea şi semnalizarea tuturor zonelor de drum periculoase şi rezolvarea situaţiei parcărilor din oraşele şi municipiile judeţului. "Această comisie nu este de genul celeia care atunci cînd avem o problemă şi vrem să o rezolvăm facem o altă comisie, întrucît îşi propune lucruri foarte concrete", a subliniat prefectul de Suceava, dl Onofrei. Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), dna Petronela Iacob, a declarat că structura judeţeană va avea, în primul rînd, un scop preventiv. "Aceasta în ideea de a preveni orice eveniment rutier negativ. Pe de altă parte, va avea un rol de stimulare a autorităţilor locale, prin găsirea unor soluţii pentru un trafic rutier mai sigur", a spus purtătorul de cuvînt al IPJ. (L.D.)

Poliţiştii fălticeneni şi-au făcut revistă

Poliţiştii fălticeneni şi-au făcut revistă


(ASIS) - De o săptămînă, în mediul instituţional local circulă o nouă revistă. Şi cum orice început este greu, cheltuielile de editare şi tipărire a primului număr al revistei "Poliţia Fălticeni", au fost suportate de angajaţi, aceştia alocînd cîte cinci lei din salariu.

Poliţiştii fălticeneni şi-au făcut revistă

Poliţiştii sînt foarte mîndri că pot demonstra astfel opiniei publice că pot fi deschişi comunicării, lucru care le era imputat de actualul şef la preluarea conducerii. În cele 12 pagini ale revistei se regăsesc o sumedenie de informaţii, pornind de la istoricul instituţiei, cele zece "porunci" ale poliţistului, prezentarea poliţiştilor de proximitate şi a celor mai bune cadre din unitate, un portret al femeii poliţist dar şi o listă cu 15 urmăriţi general. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisar şef Nicuşor Todiruţ, a salutat iniţiativa colegilor de la Fălticeni şi speră că revista va avea continuitate şi că aceasta va fi unul din mijloacele prin care poliţiştii locali să-şi îmbunătăţească relaţia cu cetăţenii. (A.M.)

Termica SA Suceava îşi garniseşte lada de zestre

Termica SA Suceava îşi garniseşte lada de zestre


Singura mare întreprindere de stat din Suceava care a rezistat perioadei de tranziţie de după Revoluţie fără a fi privatizată, Termica SA, societatea de termoficare, ar putea fi şi motorul renaşterii industriei în această zonă.

Termica SA Suceava îşi garniseşte lada de zestre

De aproape doi ani, tot mai multe firme internaţionale se arată interesate de privatizarea societăţii, printre acestea numărîndu-se E.ON şi Mechel International Holding. Marile companii care vor să preia Termica intenţionează să dezvolte activitatea acesteia, mai ales pe partea de producere a energiei electrice, prin crearea de noi grupuri de producţie. În anii următori, societatea de termoficare a Sucevei ar putea juca un rol cu mult mai important decît cel actual, de asigurare a căldurii şi apei calde pentru mai mult de 27.000 de familii. "Suceava va deveni un mare centru energetic al ţării, fiind singura centrală termo-electrică din zona Moldovei, care nu doar că are o situaţie financiară echilibrată, a făcut şi face în continuare investiţii serioase pentru respectarea normelor de protecţie a mediului, avînd în acelaşi timp o capacitate de producţie mare, care va putea fi uşor dezvoltată prin modernizarea centralei de cogenerare şi prin construirea de noi grupuri termice. Există interese puternice pentru dezvoltarea capacităţii de producere a energiei electrice şi sînt convins că dacă planurile de privatizare vor fi reuşite, în anii următori societatea se va dezvolta şi vor fi create şi multe locuri de muncă pentru populaţia Sucevei", susţine cu convingere directorul Constantin Plăcintă.

O nouă zonă industrială

Pe terenurile din jurul societăţii de termoficare ar putea să se ridice noua zonă industrială a Sucevei, avînd aici toate condiţiile necesare funcţionării la parametri optimi -B apă potabilă, canalizare, apă caldă, abur şi energie electrică, furnizate direct de la Termica, la preţuri convenabile. Conducerea societăţii de termoficare consideră că interesul manifestat de mari firme din domeniul energetic se datorează atît faptului că centrala funcţionează în cogenerare, odată cu agentul termic fiind produsă şi energie electrică, dar şi stării bune de funcţionare a centralei, care a fost menţinută la standardele de calitate şi chiar a beneficiat de o serie de îmbunătăţiri semnificative, în principal pe linie de mediu (care sînt foarte importante acum, după aderarea la UE). "Privatizarea Termica este o afacere de zeci de milioane de euro, iar Consiliul Local are o carte foarte importante de jucat pentru că, prin contractul de privatizare, vor putea obţine nu doar sume mari de bani la bugetul local, ci şi energie termică ieftină pentru populaţie", a spus dl Constantin Plăcintă.

Efectele colaterale ale modernizării

Odată cu demararea lucrărilor de modernizare a punctelor termice, a înlocuirii magistralelor şi conductelor secundare de transport şi distribuţie a agentului termic, mulţi suceveni nu vor avea deloc apă caldă, pe o perioadă de aproximativ 3 luni. Mai mult, zeci de străzi vor arăta exact ca după un bombardament, după ce vor fi sparte ca să poată fi înlocuite conductele. Conştienţi de toate inconvenientele create sucevenilor de aceste lucrări, conducerea Termica a ţinut să le transmită scuze anticipate. "Termica a ajuns acum într-un punct de succes, dar are nevoie şi de sprijinul populaţiei şi a autorităţilor locale, pentru a reuşi mai departe. Sîntem prima societate suceveană care face investiţii de sute de miliarde de lei vechi în infrastructura de utilităţi, dar asta înseamnă să spargem zeci de străzi, să blocăm circulaţia şi să fie distruse trotuare şi spaţii verzi. Cu siguranţă, mulţi vor fi supăraţi, vor exista şi greşeli din partea noastră, nemulţumiri, dar la final pe lîngă faptul că vom avea reţele de utilităţi moderne, capabile să funcţioneze foarte bine, chiar şi 100 de ani. Populaţia trebuie să înţeleagă că prin reducerea pierderilor, ei vor plăti mai puţin pentru energia termică consumată, iar toate aceste lucrări vor avea ca efect creşterea valorii de piaţă a apartamentelor, ba chiar şi a nivelului de trai", a mai adăugat directorul Termica SA.

Energie termică ieftină

Decizia AGA de majorare a tarifului la energia termică de la 140 lei la 155 lei a fost luată ca urmare a analizei economice a societăţii, principalii factori care au impus luarea acestei măsuri fiind scumpirile succesive la energie electrică, gaz, apă şi canalizare, la diverse materiale, precum şi de creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă. "Nu în ultimul rînd, necesitatea majorării tarifului plătit de populaţie, nu a costului gigacaloriei, aprobat de ANRE, vine ca urmare a întîrzierilor înregistrate la plata subvenţiei de 45 la sută pentru combustibili, care trebuia asigurată de către stat, în prezent datoriile respective fiind de zeci de miliarde de lei. De asemenea, preţul de 140 de lei a fost stabilit ca un tarif social, urmînd să fie subvenţionat de municipalitate. Cum şi în acest caz subvenţiile au fost acordate tot parţial, costurile de producţie nu se acoperă cu cele de vînzare a energiei termice. Din toamna anului trecut şi pînă acum, toţi furnizorii de utilităţi au crescut preţurile, unii chiar şi de cîteva ori, în vreme ce la noi tariful a fost menţinut la acelaşi nivel întreaga iarnă. Orice majorare de tarife la alte utilităţi se regăseşte şi în costurile noastre, pentru că la producerea energiei termice utilizăm atît curentul electric şi gazul, cît şi apa şi serviciile de canalizare", a mai arătat directorul societăţii de termoficare. Chiar şi cu o majorare de 10 la sută a tarifului plătit de populaţie, sucevenii vor plăti unul din cele mai mici tarife din ţară pentru căldură şi apa caldă, pentru că majoritatea societăţilor de termoficare au mărit, între timp, preţul pentru serviciile furnizate.

Irina Bucşinescu

CJ vrea cale ferata

Calea ferată îngustă care leagă localităţile de munte Moldoviţa şi Argel ar putea ajunge în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, administraţia obţinând un acord de principiu

al Ministerului Agriculturii pentru transfer.

„Exista riscul dezafectării acesteia şi ne-am gândit să o reabilităm şi să o redăm circuitului turistic”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, arătând că Direcţi silvică a solicitat un aviz pentru dezasamblarea căii ferate înguste.

El a precizat că de această cale s- interesat o firmă din Hunedoara, care vrea să propună administraţiei judeţene o colaborare pentru a o fructifica în vederea valorificării unui traseu turistic interesant.

„Sesizăm că lucrurile se leagă oarecum şi vom căuta cele mai viabile soluţii pentru a pune în practică această idee în scop turistic, care poate contribuia la dezvoltarea activităţilor cu caracter recreativ”, a mai spus Mîrza.

Valoarea de inventar a căii ferate înguste de la Moldoviţa este de peste 1,2 miliarde de lei vechi, se întinde pe o distanţă de peste 15 kilometri şi are nevoie de completarea cu şine pe anumite secţiuni de pe traseu.

Vot direct

vot direct


PSD va propune modificarea Legii administraţiei publice, în sensul ca preşedinţii de Consilii judeţene să fie aleşi prin „vot direct şi universal”, asemenea primarilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că „iniţiativa are la bază realizarea unei stabilităţi la nivelul conducerii administraţiei judeţene”.

„În prezent, există riscul ca la o bere mai mulţi oameni interesaţi pot decide destinul unui preşedinte de consiliu judeţean, eventual, chiar împotriva votului popular exprimat”, a spus Mîrza, referindu-se la ultima modificare a legislaţiei care prevede că schimbarea din funcţie se poate face cu majoritatea simplă a consilierilor judeţenei aleşi, măsură care ar fi aplicabilă începând cu mandatul din 2008. Mîrza a arătat că acest model de opţiune electorală este practicat în Italia.

„Vechea prevedere, care presupunea demiterea prin votul a două treimi din aleşi judeţeni şi constatarea a încă trei condiţii, ca şi cea propusă acum de PSD, condiţionează stabilitatea la nivel de Consilii judeţene şi poate marca un pas serios spre descentralizare”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza.

Primenirea drumurilor

Urmare a intervenţiei pe care Consiliul Judeţean a făcut-o la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, a fost suplimentată, cu 745 de mii lei, respectiv cu

irca 236,5 mii euro, necesarul financiar pentru lucrări de reparare a drumurilor comunale.

Solicitarea înaintată a fost de 3 milioane lei, însă preşedintele administraţiei sucevene spune că este binevenită şi această sumă. În total, în program sunt prinse 7 trasee, lucrări urmând a se face în limita fondurilor disponibile.

Printre acestea din urmă se numără cele de asfaltare de pe drumurile comunale din Lipoveni, Costileva, Ipoteşti, Vultureşti şi Dorneşti.

PSD si seceta


Imprimare


Organizaţia judeţeană a PSD Suceava intenţionează să ajute pe agricultorii care suferă de pe urma secetei. Liderul social-democrat sucevean Gavril Mîrza a declarat, într-o conferinţă

de presă, că primarii partidului s-au oferit să adune furaje pentru animalele crescătorilor din estul şi sudul ţării.

”Este o iniţiativă a colegilor din judeţ, primari, care au spus că gospodarii din zona noastră sunt dispuşi să sprijine, cu furaje sau alte produse, oamenii din sudul ţării aflaţi la necaz”, a declarat Mîrza.

Preşedintele PSD Suceava a precizat că, până acum, a primit vreo 5 asemenea oferte, printre care şi cele de la Poiana Stampei, Bălăceana şi Vicovu de Sus.

Fugită din puşcăriile româneşti, o proxenetă din Vatra Dornei a fost prinsă în Italia

A încercat fără succes să scape de puşcărie. Margareta Racz (foto), o proxenetă în vârstă de 36 de ani din Vatra Dornei, urmează să fie extrădată de autorităţile italiene după ce a fost prinsă într-o pivniţă din oraşul Piacenza în urma unei razii de rutină. Condamnată în ţară pentru că racola fete la barul pe care-l avea în Vatra Dornei şi apoi le trimitea pe la diferite cluburi din ţară în vederea practicării prostituţiei, Margareta Racz a fost anchetată şi judecată la începutul anilor 2000. Ulterior, pe numele ei a fost pronunţată şi o hotărâre de condamnare de 5 ani pentru proxenetism şi lipsire de libertate. A fost încarcerată în penitenciar, iar după ce şi-a ispăşit o parte din condamnare a obţinut o întrerupere de câteva luni a executării pedepsei. Numai că, în loc să se prezinte la Penitenciar pentru a-şi ispăşi şi restul de pedeapsă de aproximativ doi ani, Margareta Racz s-a făcut nevăzută. În aceste condiţii, poliţiştilor nu le-a mai rămas decât să întocmească formalităţile necesare pentru ca dorneanca să fie dată în urmărire internaţională. Margareta Racz va fi extrădată zilele următoare, dar după câte se pare nu va sta prea mult după gratii pentru că deţine acte din care rezultă că ar fi grav bolnavă.

Sandrinio NEAGU

Suceveanul Andrei Ghiaţă s-a transferat la Steaua

Ca urmare a evoluţiilor apreciate avute pentru Clubul Spotiv Municipal în Campionatul naţional de juniori al României la hochei pe gheaţă, suceveanul Andrei Ghiaţă (foto) a fost cooptat din această vară în lotul de seniori al multiplei campioane naţionale, Steaua Bucureşti. Elevul descoperit de antrenorii Constantin Curelaru şi Ilie Hunceac va evolua la gruparea militară sub formă de dublă legitimare, lucru acceptat de regulamentul în vigoare al Federaţiei Române de Hochei. „Ghiaţă este un real talent, care se descurcă aproape la fel de bine pe patinoar sau pe terenul de fotbal. Suceveanul a fost remarcat mai demult de conducătorii grupării bucureştene, însă sportivul a oscilat o vreme între hochei şi fotbal. În final a optat pentru hochei, iar în acest moment se află cu Steaua în cantonament la Forban”, a precizat Constantin Curelaru. Andrei Ghiaţă a a participat în această primăvară împreună cu echipa naţională a României la Campionatele mondiale de hochei pentru juniori.

Gabriel TODERAŞCU

Cupa Nikodemus, aproape de ora startului

• Competiţia se va desfăşura în perioada 13-25 august şi va reuni 16 echipe din municipiul şi din zona Rădăuţi

În urmă cu 11 ani, un împătimit de fotbal din municipiul Rădăuţi, omul de afaceri Costel Babiuc, a avut iniţiativa dar şi puterea financiară, să încerce organizarea unui campionat de minifotbal. Şi a reuşit. Aşa s-a născut campionatul municipal de minifotbal dotat cu trofeul Nikodemus, competiţie ce s-a dovedit a fi un succes pentru toată urbea. Iubitorii de mişcare s-au luptat în teren, microbiştii au umplut în fiecare zi tribunele de la baza sportivă Eudoxiu Hurmuzachi, în perioada de desfăşurare a campionatului străzile din oraş fiind pustii la orele după amiezii. De remarcat că meciurile din Cupa Nikodemus au reuşit să atragă, de fiecare dată, mult mai mulţi spectatori decât la partidele divizionarei D din localitate. Trebuie amintit că la ediţiile anterioare cei care au urcat pe podiumul de premiere nu au plecat cu „mâna goală” acasă, organizatorul competiţiei reuşind să asigure în fiecare an câte un plic cu sume frumoase pentru câştigători. De altfel, toate festivităţile de premiere de la cele zece ediţii de până acum au fost urmate de show-uri la care au fost invitate formaţii de valoare din peisajul muzicii româneşti, cum ar fi trupele Iris, Direcţia 5, Voltaj sau Holograf. Ediţia din acest an a Cupei Nikodemus, care va reuni 16 echipe de minifotbal, va debuta pe 13 august, finala urmând să se desfăşoare sâmbătă 25 august. Organizatorul competiţiei, Costel Babiuc, a declarat pentru Monitorul de Suceava : „Am demarat deja o serie de pregătiri şi sunt sigur că şi ediţia din acest an va fi un succes, la fel ca şi în anii din urmă. Vor fi meciuri puternice, bineînţeles în limitele fair play-ului, însă trebuie înţeles că Trofeul Nikodemus se doreşte a fi o evadare din grijile şi din necazurile cotidiene ale fiecăruia dintre noi. Competiţia se va întinde pe parcursul a două săptămîni, finala urmînd să se desfăşoare pe 25 august, când va avea loc un concert susţinut de formaţiile Voltaj şi de o altă trupă- surpriză pentru rădăuţeni, iar după acestea un foc de artificii. Vreau să mulţumesc Primăriei Rădăuţi şi direcţiunii de la Colegiul Naţional- Eudoxiu Hurmuzachi- pentru sprijinul acordat în organizarea ediţiilor anterioare. Cât despre premiile puse în joc la ediţia a XI-a, vreau să-i asigur pe participanţi, că acestea vor fi cel puţin egale cu cele de anul trecut”.

Roberto, între Suceava şi FC Bihor

Chiar dacă era aşteptat să ajungă sub comanda lui Marian Pană la finele săptămânii trecute, Roberto Ayza Berca a ajuns în cele din urmă la FC Bihor. Chiar dacă brazilianul a declarat că doreşte să continue la Suceava, impresarul Traian Gherghişan l-a trimis în probe la gruparea orădeană, motivând că, spre deosebire de Cetatea, FC Bihor este un club de ligă secundă. „Am vorbit şi ieri cu impresarul jucătorului, care a recunoscut că transferul lui Roberto la FC Bihor este încă departe de a se realiza. Noi am făcut o nouă ofertă, însă am precizat că suntem interesaţi de micuţul atacant numai în condiţiile în care va semna cu Cetatea un contract pe minimum 3 ani. Oricum, nu suntem dispuşi să aşteptăm răspunsul prea mult, pentru că echipa este deja în cantonament la Câmpulung Moldovenesc, iar antrenorul Marian Pană doreşte să aibă la dispoziţie toţi jucătorii pe care se va baza în viitorul sezon”, a declarat preşedintele grupării sucevene, Dumitru Moldovan.

Gabriel TODERAŞCU

Încep înscrierile la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Încep înscrierile la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Sunday, 15 July 2007

ImageUniversitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava pune la dispoziţia celor interesaţi la admiterea în noul an academic 784 de locuri bugetare şi 2443 de locuri cu taxă, la învăţământul de licenţă, cursuri de zi. Tot la cursurile de licenţă, dar la ID, Universitatea Suceava scoate la concurs 755 de locuri. Pentru masterat, universitatea scoate la concurs 300 de locuri bugetare şi 1225 de locuri cu taxă. Prima sesiune de admitere este în perioada 16-23 iulie 2007, când are loc înscrierea candidaţilor. Pentru candidaţii care vor să urmeze Facultatea de Educaţie fizică şi Sport perioada de înscriere este între 16 şi 20 iulie 2007.

Viitorii studenţi, care intenţionează ca din anul universitar viitor să studieze la Suceava, în cazul în care nu sunt admişi pe locurile bugetare de stat, vor avea de plătit taxe de şcolarizare cuprinse între 1600 şi 2500 de lei. Este vorba despre taxele de şcolarizare pentru primul an de studiu, 2007-2008, la cursurile de licenţă, cât şi la cele de masterat şi doctorat. La cursurile de licenţă, cea mai mică taxă de şcolarizare o vor plăti studenţii de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, specializările Energetică industrială, Sisteme electrice, Inginerie economică în domeniul electric. Studenţii de la aceste specializări vor plăti 1600 de lei pentru primul an de studiu. Tot 1600 de lei, pentru primul an, vor plăti pentru şcolarizare şi studenţii de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, toate specializările. Taxa de şcolarizare creşte cu 200 de lei pentru primul an de studenţie al celor care studiază Automatică şi informatică aplicată, Electronică aplicată, Muzeologie şi Filosofie, Biblioteconomie, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe ale Educaţiei. Studenţii de la Asistenţă Socială, Relaţii Internaţionale şi Studii europene şi Ştiinţe Politice vor plăti pentru primul an de studii 1850 de lei. Cei care doresc să urmeze facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării sau de Educaţie Fizică şi Sport vor plăti pentru primul an de studiu 1900 de lei. Cei mai mulţi bani vor avea de scos din buzunare studenţii de la Silvicultură, Geografia Mediului, Geografia Turismului, Calculatoare şi Inginerie Alimentară. Aceştia vor avea de plătit 2000 de lei pentru anul I de studiu. La studiile de masterat cea mai mică taxă de şcolarizare, de 1400 de lei, o vor plăti studenţii de la Inginerie Mecanică, iar cea mai mare taxă, de 2100 de lei, o vor avea de achitat studenţii de la Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică. La doctorat, cea mai mică taxă de şcolarizare pentru primul an de studiu este de 2000 de lei, iar cea mai mare taxă este de 2500 de lei.

Cinci candidaţi la titularizare eliminaţi după ce au încercat să copie

Cinci candidaţi la titularizare eliminaţi după ce au încercat să copie

Monday, 16 July 2007

ImageCinci candidaţi la concursul de titularizare desfăşurat luni, la Suceava au fost eliminaţi din sala de examen, după ce au fost surprinşi în timp ce încercau să copieze. În ceea ce priveşte metodele folosite, unii au folosit fiţuici iar alţii au recurs la o metodă modernă -mp3-ul.

Adjunctul IŞJ, Daniel Hrenciuc crede că aceste materiale au fost bine ascunse deoarece candidaţii au fost foarte bine verificaţi la intrarea în săli, fiind luate toate materialele, inclusiv hainele, şi depozitate în alte încăperi. Alte trei persoane au ajuns la examen după multiplicarea subiectelor astfel că nu au mai fost primite în sală.

Din cei 1222 de candidaţi înscrişi la titularizare s-au prezentat doar 962, Daniel Hrenciuc punând absenteismul pe faptul că au fost descurajaţi de numărul mic de posturi. Acesta a mai precizat că 9 candidaţi s-au retras din motive medicale iar alţi 30 din motive personale.

Rezultatele la probele scrise vor fi afişate pe 22 iulie, în perioada 23-25 iulie urmând a se depune contestaţiile. Pe 27 iulie va avea loc repartizarea computerizată a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7 la proba scrisă, pe posturile titularizabile.

În judeţul Suceava au fost scoase la concursul de titularizare 368 de posturi.

Cursurilor de limbă română pentru copiii români încadraţi în învăţământul spaniol

Cursurilor de limbă română pentru copiii români încadraţi în învăţământul spaniol

Monday, 16 July 2007

ImageMinistrul Cristian Adomniţei s-a întâlnit luni, la Madrid, cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Spania, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Guvernului. Obiectivul întrevederii îl reprezintă semnarea de către cei doi demnitari a protocolului prin care se acceptă introducerea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie română pentru copiii români încadraţi în unităţile de învăţământ spaniole.

Tot luni, ministrul Cristian Adomniţei s-a întâlnit cu şefii departamentelor de educaţie din comunităţile autonome Castilla-La Mancha şi Madrid, Jose Valverde şi Lucia Figar de Lacalle. Marţi, 17 iulie, ministrul Cristian Adomniţei va vizita Universitatea din Alcala de Henares, Centrul Hispano-Român, biserica şi comunitatea românească din zonă.

Deplasarea în Spania se va încheia miercuri în Barcelona, unde ministrul român se va întâlni cu Ernest Maragall, şeful Departamentului de Educaţie al Cataluniei.

Deputatul Dumitru Pardău confirmat în funcţia de preşedinte al PLD Suceava

Deputatul Dumitru Pardău confirmat în funcţia de preşedinte al PLD Suceava

Sunday, 15 July 2007

ImageFuncţia de interimat deţinută de deputatul Dumitru Pardău ca preşedinte al organizaţiei judeţene PLD Suceava a devenit una certă după ce acesta a fost confirmat în urma alegerilor, de altfel fiind şi singurul candidat.

În faţa a peste 1100 de delegaţi prezenţi la Conferinţa judeţeană de alegeri a PLD Suceava, Dumitru Pardău a declarat că îşi propune ca în acest judeţ PLD să ajungă între primele două forţe politice, şi să obţină cel puţin 15 la sută din voturi la alegerile europarlamentare.

O altă ţintă a preşedintelui PLD Suceava este câştigarea a minim 30 de primari la viitoarele alegeri locale şi, împreună cu PD, să obţină, la viitoarele alegeri parlamentare, jumătate din numărul parlamentarilor ce revin judeţului.

Dumitru Pardău a mai afirmat că PLD doreşte să fie un competitor serios şi pentru Consiliul Judeţean, şi a mai precizat că din funcţia de preşedinte al PLD Suceava va milita pentru schimbarea structurii clasei politice, pentru a se scăpa de linguşeala din campania electorală şi de aroganţa de după alegeri.

În prezent, organizaţia judeţeană a PLD numără 6400 de membri.

PD între maturitate şi imaturitate politică

PD între maturitate şi imaturitate politică

Sunday, 15 July 2007

ImageAflat duminică, la Suceava, vicepreşedintele PD, Ioan Oltean, a declarat, la Consiliul de Coordonare Local al PD Suceava că PD se află în campanie electorală aşa cum se află toate partidele politice, în condiţiile în care în următoarea perioadă urmează a avea loc mai multe acţiuni politice majore, acţiuni electorale ce vor marca în mod semnificativ viaţa fiecărui partid politic. Acesta a precizat că procentul de peste 50 la sută pe care PD îl are în sondaje este conjunctural şi poate fi pierdut dacă nu va fi consolidat printr-o politică serioasă, în interesul comunităţii locale Oltean a mai menţionat că acum, PD se detaşează pe eşichierul politic românesc prin „maturitate, echilibru şi voinţă politică” şi că este cotat în toate sondajele cu peste 50 la sută, „procent pe care, nici noi care facem politică de mulţi ani, nu l-am crezut”.

Pe de altă parte trebuie precizat că organizaţia municipală a PD Suceava l-a contrazis pe vicepreşedinte în ceea ce priveşte „maturitatea”, prin modul în care au decurs alegerile pentru ocuparea postului de vice la municipiu şi alte funcţii, democraţii oferind un adevărat „circ” celor prezenţi în sală, atacându-se reciproc.

Ion Oltean a mai spus, referindu-se la procent că „poate să zboare cu aceeaşi uşurinţă cu care s-a adunat în portofoliul Partidului Democrat” dacă partidul, la nivel naţional, dar mai ales la nivel local nu va dezvolta o politică serioasă, o politică în interesul comunităţii locale care să se distingă de politica promovată de PSD şi PNL.

Vicepreşedintele PD mai spune că există o certitudine în faptul că PD se detaşează de restul partidelor şi a mai adăugat că PD se pregăteşte foarte serios să preia conducerea naţională prin revenirea la guvernare. Acesta a precizat că fiecare organizaţie judeţeană PD trebuie să abordeze cu mare atenţie alegerile europarlamentare, adăugând că scorul electoral obţinut la aceste alegeri va putea să constituie baza unei analize foarte serioase a potenţialului uman, al potenţialului fiecărei organizaţii judeţene pentru ca PD să se poată pregăti foarte serios pentru alegerile locale.

PSD „concurează” pentru câştigarea premiului PNL privind realizările guvernării

PSD „concurează” pentru câştigarea premiului PNL privind realizările guvernării

Monday, 16 July 2007

ImagePreşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Suceava, Virginel Iordache, a anunţat luni, că are deja răspunsurile la toate întrebările pe care liberalii suceveni le-au lansat către populaţia Sucevei, în cadrul unui concurs ce va avea ca finalitate o serie întreagă de premii în bani şi excursii. Virginel Iordache a ironizat-o luni, pe preşedinta Organizaţiei municipale a PNL, Angela Zarojanu, spunând într-o conferinţă de presă că cele mai mari realizări, după care „umblă” liderii PNL să vadă dacă sucevenii ştiu ceva de ele, sunt de fapt zecile de nerealizări ale administraţiei Ion Lungu.

Virginel Iordache a menţionat printre „realizări”, creşterea taxelor şi impozitelor cu 27 la sută, împovărarea bugetului local cu 150 de miliarde de lei, nerealizarea Planului Urbanistic General al Sucevei, incapacitatea de a aduce bani din fonduri externe şi introducerea de noi taxe, cum ar fi taxa pentru sport şi taxa pentru salubritate.

Virginel Iordache a mai spus că printre principalele realizări ale administraţiei Lungu se pot număra şi asfaltarea preferenţială a unor străzi, contractarea de lucrări fără licitaţie publică, precum şi atribuirea inechitabilă de fonduri la şcolile din Suceava.

Preşedintele organizaţiei municipale a PSD Suceava susţine că va câştiga concursul lansat de PNL Suceava în urmă cu o săptămână, prin care sucevenii sunt chemaţi să spună care sunt adevăratele realizări ale administraţiei Ion Lungu, concurs dotat cu premii în bani şi excursii la munte şi la mare.

Demararea programelor de reabilitare şi modernizare a reţelelor de utilităţi va crea disconfort

Demararea programelor de reabilitare şi modernizare a reţelelor de utilităţi va crea disconfort

Sunday, 15 July 2007

ImageCea mai mare parte a străzilor din municipiul Suceava vor arăta nu tocmai bine, după ce vor fi demarate toate programele de reabilitare şi modernizare a reţelelor de utilităţi. Pentru a avea o imagine exactă a străzilor care vor putea fi reparate anul acesta, conducerea Primăriei Suceava a solicitat firmelor de utilităţi să le facă o listă cu toate străzile pe care trebuie executate lucrări începând din 2007.

Rezultatul este îngrijorător, pentru că nici măcar un sfert din străzi nu vor rămâne întregi, ci vor fi sparte şi scormonite de utilaje şi echipe de muncitori, în scopul înlocuirii vechilor conducte cu altele noi.
Pe lângă efortul financiar foarte mare pe care îl presupun aceste operaţiuni, va exista şi un disconfort al populaţiei, circulaţia pe o parte din străzi urmând să fie blocată temporar iar apoi îngreunată din cauza distrugerilor, pe o perioadă mai mare de timp.
“Este adevărat, Suceava va arăta exact ca după un bombardament, dar toate aceste lucrări sunt necesare, pentru că reţelele de utilităţi sunt mult prea învechite, avarii se produc zilnic, iar pierderile nu sunt deloc de neglijat. Am făcut o numărătoare exactă a tuturor străzilor care vor fi afectate, iar din cele 237 pe care le are municipiul Suceava, doar 41 vor rămâne neatinse”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Cele 41 de străzi care nu vor fi prinse în nici un program de refacere a utilităţilor şi pe care pot fi efectuate lucrări de balastare, plombare sau chiar asfaltare sunt:
1. Anastasie Crimca
2. Leca Morariu
3. Oituz
4. Trandafirilor
5. Cireşilor
6. Maria Voichiţa
7. Samoil Isopecuâ
8. Dimitrie Dan
9. Nicolae Labiş
10. Bogdan Vodă
11. Dimitrie Cantemir
12. Ion Păun Pincio
13. Lascăr Luţia
14. Mihail Kogălniceanu
15. Narciselor
16. Octav Băncilă
17. 1 Mai
18. Luceafărului
19. 1 Decembrie 1918
20. Slătioarei
21. Staţiunii
22. Victoriei
23. Viitorului
24. Gării
25. Mitropolit Dosoftei
26. Baladei
27. Calea Burdujeni
28. Călimani
29. Celulozei
30. Mircea Damaschin
31. Rarău
32. Şoimului
33. Amurgului
34. Bazelor
35. Brânduşei
36. Bujorilor
37. Eroilor
38. Muncii
39. Păcii
40. Prieteniei
41. Jean Bart

Măsuri sporite împotriva gripei aviare

Măsuri sporite împotriva gripei aviare

Monday, 16 July 2007

ImageDSVSA Suceava anunţă interzicerea achiziţionării de păsări, ouă şi a produselor şi subproduselor provenite de la păsări din Germania şi Cehia. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitară- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a precizat luni, că în momentul de faţă, în Germania evoluează o gripă aviară H5N1 la păsările sălbatice cu extindere la păsările domestice şi sălbatice din Republica Cehă.

Ca o primă măsură, Petrea Dulgheru spune că pe întreg teritoriul judeţului Suceava se interzice comercializarea păsărilor vii de către intermediari, indiferent de judeţul de provenienţă, vânzarea acestora putându-se face numai de către fermele producătoare, cu maşinile şi personalul propriu, în locuri aprobate de autorităţile sanitare veterinare judeţene.

„Maşinile vor fi autorizate sanitar veterinar numai pentru transportul păsărilor, trebuie să aparţină exclusiv unităţilor producătoare şi vor fi dezinfectate în unităţile de origine, prezentând dovada scrisă pentru ziua respectivă, în acest scop. Păsările achiziţionate fraudulos din alte judeţe şi vândute cu certificate sanitare veterinare provenite de la ferme din judeţul Botoşani, vor fi confiscate împreună cu mijlocul de transport şi se vor aplica sancţiuni contravenţionale consistente” menţionează şeful DSVSA Suceava.

Acesta a mai adăugat că vânzarea păsărilor vii pe teritoriul judeţului Suceava se va face numai cu Avizele sanitare veterinare interjudeţene şi numai în locuri stabilite de Autorităţile sanitare veterinare şi cele ale administraţiei locale.

Echipe mixte de control se vor deplasa în judeţ pentru a verifica dacă se respectă aceste măsuri, iar acolo unde va fi cazul va aplica sancţiuni.

Servicii de termoficare de calitate pentru 15 la sută din sucevenii din municipiu

Servicii de termoficare de calitate pentru 15 la sută din sucevenii din municipiu

Sunday, 15 July 2007

ImageDe anul acesta, o parte din populaţia municipiului Suceava va avea la dispoziţie apă caldă indiferent de ora din zi sau din noapte. Fondurile obţinute de Termica Suceava, în baza proiectelor depuse la Ordonanţa 48, sunt utilizate pentru reabilitarea parţială a sistemului de termoficare, în principal, pentru modernizarea a 5 puncte termice, din importante cartiere ale Sucevei. Cele 5 puncte termice care sunt în curs de modernizare în acest an, cu tot cu conductele de distribuţie aferente, sunt: Intersecţie Mărăşeşti, Liliacul, Cuza Vodă 3, Zamca 5 şi Obcini 3.

Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Constantin Plăcintă, a precizat că prin modernizarea acestor puncte termice nu doar că vor fi mult reduse pierderile înregistrate în reţelele de transport şi distribuţie, la nivelul întregului oraş, ci vor fi oferite şi servicii mult mai bune consumatorilor racordaţi la acestea.
Mai exact, aproximativ 15 la sută din populaţia Sucevei, care este racordată la cele 5 puncte termice, va avea la dispoziţie apă caldă non-stop, la parametri optimi, fiind eliminat şi un alt neajuns al actualelor instalaţii, cel de răcire a apei de pe conducte, motiv pentru care dimineaţa mulţi trebuie să aştepte minute bune cu robinetele deschise, până când ajunge şi apa caldă.
Constantin Plăcintă a ţinut să precizeze că cei care vor beneficia de reabilitarea celor 5 puncte termice vor avea şi o serie de neajunsuri vara aceasta, mai exact, două sau trei luni de zile, cât vor dura lucrările de înlocuire a conductelor de distribuţie, aceştia nu vor beneficia deloc de apă caldă.
Pentru reabilitarea celor 5 puncte termice sunt necesare aproximativ 20 de milioane de lei.
Acest program, de modernizare a punctelor termice, va fi extins la nivelul întregului municipiu, pe măsură ce vor fi obţinute fondurile necesare, un mare avantaj constând în recuperarea investiţiilor făcute, prin reducerea pierderilor şi a costurilor totale ale gigacaloriei.
Conform estimărilor directorului SC Termica SA, investiţia care va fi făcută anul acesta în modernizarea celor 5 puncte termice poate fi recuperată în 10 ani, numai din reducerea pierderilor din reţeaua de distribuţie. (I. B.)

Medalie de aur pentru elevii Colegiului Hurmuzachi

Medalie de aur pentru elevii Colegiului Hurmuzachi

Sunday, 15 July 2007

ImageUnul din echipajele Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi participante la Concursul Internaţional Cyberfair 2007, concurs ajuns în acest an la a XII-a ediţie, a fost premiat cu medalia de aur pentru proiectul „Muzeul Etnografic Rădăuţi” finalizat printr-un website destinat acestei instituţii rădăuţene. Echipajul este format din elevi ai clasei a XI-a D, Turenici Catinca, Mincu Mădălina, Balmuş Andreea, Hrincescu Tudor, Sehlanec Paul, Carst Robert, Beclea Liviu şi Toneţ Alexandru, îndrumaţi de profesorul Vasile Filip şi de profesoara Angela Sehlanec, în calitate de coordonator.

„Ideea acestui proiect ne-a venit încă din anii trecuţi când am participat la acelaşi concurs cu proiecte menite să promoveze arta şi cultura din zona noastră. Cu acest prilej, am colaborat cu Muzeul Etnografic din Rădăuţi şi am constatat că, deşi este cel mai vechi muzeu de acest profil din Moldova, nu avea încă un website. Ni s-a părul nedrept ca, în era computerelor şi a Internetului, o instituţie de prestigiu ca aceasta să nu poată fi cunoscută şi în spaţiul virtual, de aceea le-am propus elevilor ca în acest an să încercăm realizarea site-ului. Acesta a fost de fapt principalul nostru obiectiv. Participarea la concurs a venit abia după aceea, pentru că am vrut să profităm de cadrul oferit de acest concurs internaţional pentru a ne face cunoscut proiectul. Credem, însă, că premiul obţinut se datorează şi faptului că elevii au înţeles să se implice activ în problemele comunităţii locale, să nu aştepte ajutorul sau iniţiativa altora, ci să fie ei exemplul pentru ceilalţi”, a precizat coordonatorul proiectului, profesoara Angela Sehlanec.

Trei cetăţeni din Doroteia amendaţi pentru abandonarea deşeurilor

Trei cetăţeni din Doroteia amendaţi pentru abandonarea deşeurilor

Monday, 16 July 2007

ImageÎn cadrul unui control efectuat de comisarii judeţeni de mediu pe raza oraşului Frasin- sat Doroteia, trei localnici au fost sancţionaţi cu amenzi de câte 2.000 lei (20 milioane de lei vechi). Constantin Harasim, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a declarat că este vorba despre Gemanar Mariana, Gemanar Ştefan Cristian şi Strugariu Gavril, care au fost amendaţi pentru abandonarea deşeurilor urbane şi a ambalajelor pe spaţii verzi, căile de comunicaţie, în locuri publice în alte locuri nepermise.

Incendiu la uzina de preparare a sulfului din Călimani

Incendiu la uzina de preparare a sulfului din Călimani

Monday, 16 July 2007

ImageUn incendiu necontrolat a izbucnit duminică, după-amiază un incendiu necontrolat în ansamblul fostei exploatări miniere Călimani, materialul incendiat fiind minereu de sulf. La faţa locului s-a deplasat imediat o echipă a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava. Constantin Harasim, şeful Gărzii de Mediu Suceava a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că incendiu era unul înăbuşit, fără flacără, a minereului de sulf dintr-o cuvă situată la etajul superior din uzina de preparare Călimani. „Impactul asupra mediului din fericire a fost şi este redus întrucât locul incendiului- uzina de preparare- se află într-o zonă situată între carierele de exploatare a sulfului şi haldele de steril pe o rază de cca. 500 metri nefiind vegetaţie care să poată fi afectată, iar cea mai apropiată localitate este satul Gura Hăitii, situat la 6 km, de zona incendiului. În aceste condiţii nu a existat riscul de a fi afectată aşezarea” a spus Constantin Harasim.

Şeful Gărzii de Mediu Suceava a mai spus că reprezentanţii Parcului Naţional Călimani Cristi Ortoanu şi Bogadan Grigoroaia vor trebui să asigure o monitorizare sporită a zonei pentru prevenirea repetării unui astfel de fenomen.

Cuva are 350 mc iar în perimetru există aproximativ 8 buncăre.

Constantin Harasim a mai adăugat că în urma arderii sulfului se degajă hidrogen sulfurat şi dioxid de sulf, iar în cazul în care apare fenomenul de ceaţă, particulele de apă se transformă în acid sulfuric iar dacă plouă aceasta poate deveni o ploaie acidă.

Poliţia Vatra Doreni şi pompierii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzei de incendiu ideea autoaprinderii fiind exclusă deoarece sulful se afla în cuve ce nu erau expuse la soare. Anchetatorii nu exclud varianta ca persoane care colectează fier vechi să fi folosit aparatură electrică pentru a tăia fierul şi sulful s-a aprins în urma scânteilor.

Pompierii continuă să monitorizeze zona după ce focul a fost stins luni dimineaţa.

ImagePrefectul de Suceava, Orest Onofrei a precizat, luni că incendiul a cuprins o suprafaţă de 120 de mp, cu focare multiple şi în adâncime, cu degajări de fum şi gaze toxice în concentraţii periculoase şi că a existat pericolul propagării la întreaga cantitate de minereu existentă în buncăr, iar pompierii au intervenit cu costume speciale în condiţiile în care în zonă, din cauza arderilor, se degajau noxe.

Prefectul de Suceava a mai spus că pentru zona fostei exploatări miniere Călimani, închisă în anul 1998, trebuie alocate fonduri importante pentru refacerea ecologică. „Zona fostei exploatări este o pată neagră pentru judeţ. Acolo este un peisaj selenar în zona unui Parc Naţional de o frumuseţe rară. Trebuie alocate sume uriaşe de bani pentru a reabilita ecologic această zonă”, a mai adăugat Orest Onofrei.

PSD vrea ca Cinematograful Modern să devină Casă a Tineretului

PSD vrea ca Cinematograful Modern să devină Casă a Tineretului

Monday, 16 July 2007

ImageLiderul consilierilor locali din cadrul CL Suceava, Virginel Iordache a anunţat luni, că va cere Consiliului Local ca imobilul în care funcţionează în momentul de faţă cinematograful Modern să fie transformată în Casa Tineretului. „În şedinţa din 31 iulie vom propune ca cinematograful să fie destinat tineretului, şi aici am în vedere atât elevii, cât şi studenţii din Suceava şi am convingerea că vom găsi sprijin la toţi consilierii locali”, a spus Virginel Iordache.

Domnia sa susţine că cinematograful a fost lăsat în paragină şi a cerut ca toţi consilierii să fie de acord ca această clădire să fie renovată şi să fie dată în folosinţa tinerilor pentru activităţi complementare celor şcolare.

Conducerea organizaţiei municipale Suceava a PD a fost dizolvată

Conducerea organizaţiei municipale Suceava a PD a fost dizolvată

Monday, 16 July 2007

ImageConducerea organizaţiei municipale Suceava a PD a fost dizolvată luni, în urma unei şedinţe fulger a Biroului Permanent Judeţean al partidului. Evenimentul survine la puţine momente după scandalul generat duminică în cadrul Consiliului de Coordonare Local al partidului în care membri marcanţi ai PD s-au bălăcărit ca la uşa cortului de faţă cu responsabilul pe Suceava de la centru al PD, deputatul Ion Oltean şi cu reprezentanţii mass-media. Şeful democraţilor din judeţul Suceava, Eugen Constantin Uricec a fost extrem de nemulţumit de modul cum s-au derulat alegerile din cadrul CCL şi a primit ordin de la Ion Oltean pentru convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Biroului Permanent Judeţean al PD, lucru pe care Eugen Uricec l-a realizat chiar în seara zilei de luni.

Eugen Uricec a declarat la puţin timp după dizolvarea conducerii de la municipiu că principalul motiv care a dus la acest lucru a fost modul defectuos în care a fost organizată activitatea în cadrul PD Suceava, care a culminat cu şedinţa de duminică a CCL. În această şedinţă Ion Oltean a fost surprins de virulenţa atacurilor membrilor PD la adresa preşedintelui Niculai Barbă şi a preşedintelui executiv Gelu Onofrei, precum şi de modul în care s-a desfăşurat şedinţa, dar mai ales de acuzaţiile care curgeau din partea celor două tabere prezente la alegeri.

ImageIstoria PD Suceava este saturată de episoade pline de convulsie ultimul dintre ele, şi cel mai serios, derulându-se în campania din 2004 când preşedintele de atunci, Ilie Niţă a fost exclus din partid şi din calitatea de candidat la Primăria Suceava după ce lista cu consilierii locali depusă la Biroul Electoral Municipal a fost schimbată iar PD a fost nevoită să-şi schimbe lista de consilieri deşi campania electorală fusese deja începută. În această situaţie democraţii şi-au stabilit alt candidat la Primăria Suceava, în persoana profesorului universitar Radu Pentiuc abia cu două săptămâni înainte de data alegerilor. ImageCu toate acestea Radu Pentiuc a făcut o figură frumoasă şi a reuşit un scor de aproximativ 10 la sută dar nu a obţinut vreun loc în Consiliul Local, acestea fiind ocupate de Niculai Barbă şi Cristina Iordăchel.

Şedinţa de luni serară a Biroului Permanent Judeţean a beneficiat de prezenţa a 23 de membri din care 20 au votat pentru dizolvarea conducerii municipale a PD, iar 3 s-au abţinut.

Deocamdată Neculai Barbă şi Gelu Onofrei nu au oferit declaraţii presei, însă este de aşteptat ca „Telenovela” PD Suceava să nu se termine aici, mai ales că până pe 9 septembrie trebuie organizate noi alegeri în PD.

Peste 2 milioane de euro din taxa de prima inmatriculare


17 Iulie 2007

Peste 2 milioane de euro din taxa de prima inmatriculare

Finantistii suceveni au incasat de la inceputul anului si pana la 15 iulie suma de 2,2 milioane de euro din taxe, din care 90% reprezinta sume incasate din taxa de prima inmatriculare, a declarat, luni, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Suceava, Petrica Ropota. Aceasta suma reprezinta incasarile din taxele pentru eliberarea pasapoartelor, taxa de prima inmatriculare si taxa incasata pentru furnizare de date. Cele 2,2 milioane de euro reprezinta o suma ce a depasit si previziunile reprezentantilor DGFP Suceava privind incasarile, mai ales ca 90% reprezinta incasarile din taxa de prima inmatriculare, respectiv 2,1 milioane de euro in primul semestru al acestui an. Potrivit lui Ropota, in lunile iunie si iulie incasarile au crescut de trei ori fata de luna mai a acestui an. Incasari importante s-au inregistrat odata cu infiintarea ghiseului unic la Serviciul Pasapoarte si la IPJ. Pana in prezent, proprietarii de masini puteau sa plateasca taxa de prima inmatriculare doar la Trezoreria municipala. In prima jumatate a anului au fost inmatriculate aproximativ 3.000 de automobile noi, din care pana la data de 10 aprilie doar 687 de masini. In ciuda introducerii taxei auto, numarul masinilor inmatriculate a crescut fata de anul precedent cu aproximativ 30%. Incasarea taxei de prima inmatriculare se face la cele sapte puncte din cadrul Trezoreriilor din judet, dar si la cel infiintat la sediul IPJ si Serviciul Pasapoarte Suceava.

Cercetat penal pentru ca a omorat un comerciant


17 Iulie 2007

Cercetat penal pentru ca a omorat un comerciant

Un barbat din Vatra Dornei a fost trimis, luni, in judecata, in stare de arest preventiv, pentru loviri cauzatoare de moarte, a informat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, Luminita Hurjui. Masura a fost luata impotriva lui Viorel Rosu, 36 de ani. Potrivit sursei citate, pe 30 mai, inculpatul era baut in piata agroalimentara din Vatra Dornei si i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul, in zona capului, unui barbat. Hurjui a spus ca, dupa incident, Rosu s-a deplasat la domiciliu, iar victima, Curos Romanescu Roman, si-a continuat activitatea comerciala in piata. A doua zi, Curos a ajuns la spitalul municipal din localitate, acuzand dureri la cap. Victima a fost internata de urgenta, iar pe 1 iunie a decedat. Viorel Rosu risca o pedeapsa cu inchisoarea de la cinci la 15 ani.

Canicula impune masuri de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

17 Iulie 2007

Canicula impune masuri de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Suceava ia masuri pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare in randul populatiei in conditii de canicula, a declarat, luni, in conferinta de presa, directorul institutiei, Silvia Odette Nicolae. Astfel, se vor inteti din aceasta saptamana controalele la unitatile de alimentatie publica si de turism ce vor fi verificate cu privire la siguranta produselor comercializate, dar si cu privire la conditiile de pastrare si preparare a acestora.

Populatia a fost informata asupra riscurilor de toxiinfectie alimentara prin afise continand informatii si masuri de prevenire. Inspectorii ASP impreuna cu medicii veterinari vor verifica si cantinele lacasurilor de cult pentru a vedea in ce conditii este preparata mancarea ce ajunge in consum public. Medicii avertizeaza ca in aceasta perioada riscul de a face o toxiinfectie alimentara creste si recomanda atentie la achizitionarea alimentelor si la modul de preparare a acestora. In zilele excesiv de calduroase orice aliment poate deveni o sursa de infectie (carne si produse din carne, lapte si produse din lapte, oua) si chiar si legumele si fructele daca sunt mancate fara a fi bine spalate in prealabil.