luni, 26 noiembrie 2007

Sloiurile de gheaţă au blocat alimentarea cu apă potabilă a dornenilor

Sloiurile de gheaţă au blocat alimentarea cu apă potabilă a dornenilor


Locuitorii municipiului Vatra Dornei au rămas fără apă potabilă timp de aproape două ore, din cauza sloiurilor de gheaţă care au blocat staţia de alimentare. Potrivit spuselor prefectului de Suceava, Orest Onofrei, în cursul zilei de luni 26 noiembrie a.c., alimentarea cu apă a staţiei din localitatea Roşu a fost blocată din cauza unui baraj natural de gheaţă, cu o grosime de peste doi metri. În aceste condiţii, la faţa locului s-au deplasat specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Primăriei Vatra Dornei. În urma intervenţiilor s-a reuşit dislocarea parţială a sloiurilor de gheaţă, astfel încât alimentarea cu apă a populaţiei din Vatra Dornei a fost reluată. Trebuie spus că specialiştii ISU Suceava au avut intenţia de a dinamita sloiurile de gheaţă, însă în cele din urmă s-a renunţat la această idee.

Hrebenciuc: "Am demonstrat că suntem cei mai buni"

Hrebenciuc:


Candidatul sucevean al PD pentru alegerile europarlamentare, Florin Hrebenciuc, consideră că rezultatele democraţilor suceveni obţinute în urma scrutinului de duminică erau de aşteptat. Hrebenciuc a spus că PD a avut o campanie eficientă, a cărei miză principală a fost relaţionarea directă cu alegătorii, ceea ce a avut ca rezultat plasarea PD pe primul loc la nivel naţional în preferinţele electoratului „Duminică, pe 25 noiembrie, am demonstrat că suntem cei mai buni. Era, de altfel, un rezultat aşteptat, câtă vreme noi, democraţii, ne-am respectat promisiunile faţă de electorat şi am mizat, fie că am fost la putere sau în opoziţie, pe relaţia directă cu cetăţenii. De aceea, rezultatul obţinut de PD este unul care atestă reconfigurarea scenei politice din România şi care implică o maximă responsabilitate pentru partidul nostru. În acest sens, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi şi să-i asigur că nu-i vom dezamăgi nici de acum încolo”, a declarat Florin Hrebenciuc. Făcând referire la rezultatele obţinute de PD în judeţul Suceava, Hrebenciuc a apreciat că ocuparea locului doi pe judeţ nu face decât să motiveze şi mai mult conducerea Organizaţiei Judeţene pentru a câştiga alegerile din 2008. „Aceasta cu atât mai mult cu cât PD a obţinut locul întâi în municipiul Suceava, în condiţiile în care instituţiile administraţiei publice locale sunt încă dominate de reprezentanţi ai unor partide care şi-au trădat electoratul, precum PNL şi PSD”, a declarat Hrebenciuc. Referitor la referendumul privind votul uninominal, Hrebenciuc a afirmat că, dincolo de prezenţa sub aşteptări, ceea ce trebuie reţinut este faptul că majoritatea celor care şi-au exprimat votul au optat pentru varianta propusă de Traian Băsescu. „Dacă vă amintiţi, încă din campania electorală, le-am atras atenţia celor de la PNL şi PSD că electoratul lor va vota DA la referendum. Faptul că ceea ce am spus atunci s-a adeverit pe 25 noiembrie ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe reprezentanţii acestor partide. Ei ar trebui să se întrebe de ce nu-şi mai reprezintă electoratul. Măcar şi din acest punct de vedere, din perspectiva PD, referendumul poate fi considerat un succes”, a încheiat Hrebenciuc.

Nechifor: "Voi fi portavocea Sucevei către zona europeană"

Nechifor:


Prim vicepreşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, proaspăt câştigător al unui mandat de europarlamentar, a ţinut să mulţumească celor care i-au dat votul şi să-i asigure că-i va reprezenta cu demnitate la Bruxelles. Nechifor a promis că se va transforma în portavocea Sucevei către zona europeană. „Vreau să le mulţumesc sucevenilor pentru că au avut încredere într-o variantă propusă de PSD. Veau să mulţumesc pentru faptul că s-au prezentat suficient de mulţi la vot demonstrând încă o dată că au conştiinţă electorală. Sper să nu le dau nicicând ocazia să se simtă părăsiţi de cel pe care l-au trimis în Parlamentul European pentru că timp de un an şi jumătate vreau să mă constitui ca o portavoce a Sucevei către zona europeană ca un tansmiţător al tuturor nevoilor care există în judeţul Sucea şi care pot fi rezolvate din perspectivă europeană”, a declarat Nechifor. El a menţionat că este onorat de faptul că PSD s-a clasat pe primul loc la nivelul judeţului Suceava precizând că scorul de 30,05% obţinut reprezintă „o mare realizare”. „Pentru noi 30% este o realizare mare în condiţiile în care am fost un partid izolat pe scena politică în ultimii trei ani, în condiţiile în care inclusiv în interiorul partidului au existat frământări după ce am pierdut alegerile în 2004. Consider că acest moment poate interveni o schimbare profundă atât pentru PSD dar şi pentru judeţul Suceava pentru că suntem într-o logică nouă europeană, într-o proiecţie cu finanţări europene nerambursabile care pot schimba soarta judeţului şi imaginea pe care o avem noi atât în ţară cât şi în exterior”, a mai spus Nechifor.

Trei partide riscă amenzi pentru că au lipit afişe pe copaci

Trei partide riscă amenzi pentru că au lipit afişe pe copaci


Pentru că au lipit afişe electorale pe copaci, trei partide riscă sancţiuni cuprinse între 25 şi 50 de mii de lei. Avertismentul vine din partea comisarilor de mediu care au întîlnit astfel de metode de afişaj electoral în mai multe zone ale judeţului. Potrivit şefului Gărzii Judeţene de Mediu Suceava, Constantin Harasim, pe copacii de la intrarea în oraşul Gura Humorului au fost lipite materiale electorale aparţinînd PNG, în Frasin – pe aliniamentul de copaci care traversează localitatea Bucşoaia dar şi în spaţiul verde din centrul oraşului, pe arborii ornamentali – sunt lipite afişe ale PLD, iar pe copacii de la intrarea în municipiul Cîmpulung Moldovenesc tronează afişe PD. „Semnalul Gărzii de Mediu este că a fost încălcată legislaţia privind protecţia spaţiilor verzi dar şi legea protecţiei mediului, referitoare la schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi prin afişaj electoral pe trunchiul copacilor”, spune Constantin Harasim. El le cere partidelor în cauză să dea afişele jos de pe copaci cît mai repede şi le avertizează că în caz contrar riscă sancţiuni cuprinse între 25 şi 50 de mii de lei. „Dispunem de fotografii făcute în aceste locaţii cu care putem face dovada încălcării legislaţiei de mediu”, atrage atenţia şeful Gărzii de Mediu Suceava.

Ursaciuc s-a ţinut de promisiune


În oraşul Gura Humorului, PNL a reuşit să se impună clar în faţa celorlalte partide, fiind posibil să obţină cel mai mare scor la nivel naţional. Rezultatele votului de duminică arată că în acest oraş, PNL a obţinut 42,36% din voturile alegătorilor, aproape dublu faţă de PLD. Liberal democraţii au înregistrat un procent de 27,33%, rezultat surprinzător, în condiţiile în care în Gura Humorului îşi are domiciliul preşedintele executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur. Singurele partide care au reuşi să depăşească pragul electoral, în Gura Humorului, au mai fost PSD – 13,2% şi PD – 8,3%. Conform celor spuse de preşedintele PNL Gura Humorului, Marius Ursaciuc, scorul obţinut de PNL în acest oraş este cel mai bun rezultat obţinut de liberali la nivel naţional, într-o localitate urbană. „Atunci când domnul Gheorghe Flutur s-a hotărât să părăsească PNL, glumeam spunându-le apropiaţilor că singura parte bună a lucrurilor este că la Gura Humorului vor exista doar două partide, PNL şi PLD. Atunci, nimeni nu m-a crezut, dar acum rezultatele arată că nu am fost departe de adevăr. Aceste rezultate mă obligă însă, şi, în afară de mulţumiri, trebuie să le demonstrez humorenilor că nu s-au înşelat. În competiţia de la Gura Humorului nu există învinşi, ci doar învingători, care sunt toţi cetăţenii oraşului. La noapte, plec la Bucureşti”, a declarat preşedintele PNL Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care este şi primar al acestui oraş. Ultima afirmaţie a primarului Marius Ursaciuc, referitoare la plecarea la Bucureşti, are legătură cu promisiunea făcută recent de premierul României. Prezent săptămâna trecută la Gura Humorului, premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, care este şi preşedintele PNL, i-a promis lui Marius Ursaciuc că Executivul va sprijini continuarea şi finalizarea tuturor proiectelor de turism din localitate. Promisiunea premierului a venit după ce Marius Ursaciuc a afirmat că va obţine în Gura Humorului, la alegerile europarlamentare, cel mai bun rezultat al PNL – ului din toate localităţile urbane.

*PNL a depăşit, la Suceava, scorul obţinut la nivel naţional

PNL a reuşit să depăşească în municipiul Suceava scorul electoral obţinut de acest partid la nivel naţional. Potrivit rezultatelor preliminare, PNL a obţinut un procent de 16,25%, în condiţiile în care pe ţară, acest partid a înregistrat un scor de 13,36%. Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava PNL, Angela Zarojanu, a declarat că aceste rezultate puteau fi mai mari, la nivel local, în condiţiile în care liberalii ar fi insistat pe realizările actualei guvernări liberale. „Am reuşit să obţinem un scor peste media pe ţară. Asta în condiţiile în care ne-am canalizat spre popularizarea în rândul alegătorilor a rolului instituţiilor europene. Şi poate trebuia să scoatem mai mult în evidenţă rezultatele liberalilor în actuala guvernare. Dar sunt bucuroasă că am dus o campanie civilizată, bazată pe realităţi. Nu am folosit minciuna şi atacurile la persoană”, a declarat Angela Zarojanu. Ea consideră la viitoarele alegeri locale scorul PNL va fi cu mult peste rezultatul obţinut la alegerile europarlamentare. „Din păcate au existat confuzii, şi vom avea grijă să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a mai spus Zarojanu.Rezultatele alegerilor europarlamentare din municipiul Suceava arată că cel mai mare număr de voturi le-a obţinut PD – 24,64%, urmat de PSD – 21,25%, iar pe locul al treilea s-a situat PLD cu 20,88% din voturile electoratului.

*PD s-a impus la Rădăuţi

Partidul Democrat a reuşit să câştige alegerile în fieful deputatul Aurel Olărean. În urma alegerilor europarlamentare de duminică, 25 noiembrie a.c., democraţii au reuşit să obţină în municipiul Rădăuţi cel mai mare scor electoral, respectiv 29,78% din voturile alegătorilor. „Am reuşi să obţinem la Rădăuţi un rezultat peste media pe ţară, şi din câte ştim, cel mai bun din judeţ. Scopul nostru în această campanie a fost ca împreună cu cei de la PLD să facem să scadă PSD în sondaje. Se pare că am reuşit, şi mai mult, Rădăuţi este localitatea unde dreapta a reuşit să câştige peste 50%, dacă luăm în considerare şi rezultatele PLD”, a declarat deputatul PD, Aurel Olărean.În ceea ce priveşte rezultatele din Rădăuţi a celorlalte partide, pe locul al doilea s-a clasat PLD – 27, 46%, urmat de PSD – 19,23%, PNL – 8,29%, PNG-CD – 4,40%, PIN – 3,14%, PRM – 3,09%, PC – 1,77%, PNTCD – 1,18%.

*PLD a câştigat la Vatra Dornei

Potrivit rezultatelor alegerilor înregistrate în Vatra Dornei, acestea au fost câştigate de PLD obţinând 26,46% din voturi, urmat de PSD – 23,64%, PD – 20,77%, PNL – 9,9% şi PRM – 8,7%.Deşi la nivel naţional nu a reuşit să depăşească pragul electoral de 5%, PRM a obţinut în municipiul Vatra Dornei dublul rezultatului pe întreaga ţară. Potrivit rezultatelor votului din Vatra Dornei, PRM a reuşit să atragă 8,7% din voturile alegătorilor, în condiţiile în care la nivel naţional rezultatul a fost de 4,15%. „Vreau să le mulţumesc celor din Vatra Dornei pentru votul acordat, şi cred că dornenii au înţeles că am venit cu un mesaj constructiv, european. Consider că acest vot este unul de încredere, şi că alegătorii din vatra Dornei care au optat pentru PRM sunt de acord cu demersul meu politic. De asemenea, cred că am avut de câştigat şi datorită faptului că am renunţat la mesajele demagogice şi populiste, de care lumea este sătulă”, a declarat candidatul PRM Suceava la alegerile europarlamentare, dorneanul Cezar Ioja.

PSD certitudine, PLD surpriză

PSD certitudine, PLD surpriză


PSD a câştigat alegerile europarlamentare în judeţul Suceava şi a dat singurul reprezentant sucevean în Parlamentul European în persoana lui Cătălin Nechifor. Social democraţii au obţinut 30,05% din sufragiile sucevenilor scor care-i situează peste media pe ţară care a fost undeva în jurul a 21%. PSD este urmat de PD cu 21,4%, PLD cu 17,94%, PNL cu 13,01% şi PNG cu 6,17%. Au mai punctat PRM – 4,1%, PC – 1,74%, PIN – 1,59%, PNŢCD – 1,25%, Partida Romilor Pro-Europa – 1,01%, Ladislau Tokes – 0,57%, Partidul Alianţa Socialistă – 0,50%, UDMR – 0,34% şi Partidul Verde – 0,30%. Este de remarcat scorul surprinzător realizat de PLD care a devansat PNL cu aproape cinci procente, scor care este peste dublul mediei pe ţară. Liderii politici judeţeni au comentat în felul lor rezultatele de la europarlamentare. Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că procentul realizat în judeţ este bun arătând că PSD şi-a propus să obţină între 30 şi 35%. Mîrza consideră că absenteismul la vot a afectat într-un fel procentele PSD-ului. El şi-a exprimat regretul vizavi de gestul făcut de unii care au rupt afişele electorale ale PSD precizând că social democraţii au desfăşurat o campanie civilizată. Gavril Mîrza a ţinut să le mulţumească sucevenilor pentru votul dat PSD şi a dat asigurări că europarlamentarul Cătălin Nechifor va face o prestaţie bună pentru ţară şi judeţ. Liderul PNL Suceava, Ion Lungu, a apreciat că scorul pe judeţ este apropiat de cel obţinut de liberali la nivel naţional precizând că se putea şi mai bine. El şi-a exprimat totuşi dezamăgirea în legătură cu rezultatul destul de slab şi speră la mai mult la alegerile locale şi generale de anul viitor. Lungu a subliniat că au fost carenţe în organizare pe care le va surmonta pînă la alegerile viitoare. Preşedintele PD Suceava consideră că scorul obţinut de democraţi în judeţ este sub aşteptări dar totuşi mulţumitor. El arătat că PD a câştigat în zonele urbane amintind de municipiile Suceava Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Liderul PLD Suceava, deputatul Dumitru Pardău crede că PLD a confirmat la aceste alegeri europarlamentare. El consideră că scorul obţinut este unul normal şi că PLD reprezintă liberalismul în judeţ. Prezenţa la vot în judeţul Suceava a fost de 33,7% peste media pe ţară.

Volei, Divizia A2-Est >> Rezultat şoc. CSMU LPS Suceava îngenunchează pe Ştiinţa Bacău!


Sport



CSMU LPS Suceava – Ştiinţa Bacău 3 – 1 (25 – 21, 25 – 20, 19 – 25, 25 – 15)

volei-antrenor Victor PancuSucevenii s-au temut foarte mult de acest meci, având în vedere rezultatele obţinute de gruparea băcăuană în această ediţie de campionat. Cu toate acestea, elevii lui Victor Pancu s-au mobilizat exemplar şi au obţinut o victorie meritată, primind şi aplauzele unui public sufletist.

Primul set a fost şi cel mai disputat şi a contat foarte mult în desfăşurarea ulterioară a partidei. Sucevenii i-au surprins prin plasament pe băcăuani şi s-au impus cu 25-21. În setul doi, gazdele au prins curaj, coroborat cu o formă fizică foarte bună, şi au câştigat cu 25-20.

Chiar dacă a pierdut setul trei cu scorul de 19-25, era clar pentru toată lumea că CSMU LPS Suceava nu avea cum să scape victoria, profitând mai ales de nervozitatea excesivă din tabăra oaspeţilor. Băcăuanilor nu le-a ieşit mai nimic, astfel că băieţii lui Pancu s-au impus categoric în setul patru, 25-15.

De remarcat evoluţia foarte bună a lui Giurcă, omul meciului în opinia noastră, dar şi a căpitanului Andrei Sasu, cel care a fost un adevărat coordonator pentru echipa suceveană. De asemenea Petrariu a avut o evoluţie peste aşteptări. Din lotul echipei gazdă au mai făcut parte Rusu, Orăşanu, Maxim, Cucuruzeac, Prodan, Ilaş şi Ursachi.

Prestaţia din această partidă a tinerilor voleibalişti antrenaţi de Victor Pancu poate fi considerată şi o răsplată pentru tehnicianul sucevean, a cărui muncă de aproape trei ani cu actualii componenţi ai echipei începe să dea rezultate. În orice caz, pentru a ne putea gândi la o promovare în elita voleiului sucevean ar mai fi nevoie de ceva. De bani!

Rugbi. Divizia Naţională >> Victorie cu gust amar. CSM Bucovina Suceava a învins RCM Timişoara fără bonus şi nu mai are şanse la play-off!


Sport



CSM Bucovina Suceava – RCM Timişoara 18 – 14

rugbi-SuceavaRugbiştii de la CSM Bucovina Suceava au învins pe RCM Timişoara, scor 18-14, dar cu toate acestea nu mai au şanse de a accede în play-off-ul Diviziei Naţionale. Sucevenii lui Constantin Vlad ar fi avut nevoie de o victorie cu bonus pentru a mai spera la locurile 1-6.

Baza sportivă “Unirea” a găzduit, sâmbătă, una dintre cele mai frumoase partide ale sezonului regulat din Divizia Naţională. Timişoara putea face pasul spre play-off dacă învingea, iar CSM Suceava mai păstra speranţe, minime, ce-i drept, la acelaşi play‑off, dacă învingea cu bonus. În aceste condiţii a ieşit o partidă extrem de disputată şi cu răsturnări de scor.

După 6-0 pentru suceveni în prima parte, puncte semnate de Ignea din lovituri de pedeapsă, scorul pauzei a fost 7-6 pentru RCM Timişoara, echipă care a început în forţă şi repriza a doua. Un eseu timişorean a dus echipa de pe Bega în avantaj cu 14-6 şi se părea că oaspeţii au acontat play-off-ul. Nu au fost însă de acord sucevenii. “În partea a doua am introdus echipa de intervenţie. Au intrat Negru, Bortă, Croitoru şi am marcat 12 puncte”, spune Constantin Vlad, antrenorul Sucevei. La prima atingere de balon, Viorel Negru culcă mingea în terenul de ţintă al bănăţenilor, dar transformarea este ratată de Conachi.

Ignea s-a accidentat şi a fost nevoit să părăsească terenul, arbitrajul nu a adus nici măcar acel 5% cuvenit gazdelor şi astfel întâlnirea a căpătat accente dramatice. Cu 8 minute înainte de finalul partidei, timişorenii au comis o gafă monumentală de care a profitat Bursuc (unul dintre cei mai buni oameni de pe teren), care a culcat balonul între buturile adverse. Flutur a reuşit transformarea. A fost la final 18-14 pentru CSM Bucovina Suceava, victorie în care bonusul a rămas la oaspeţi.

“Ne-am bătut singuri. Am ratat mult, mai ales penalităţi. Uvertura nu a fost deloc în picior, a greşit şi la o grămadă şi acolo am luat un eseu decisiv. Eram siguri de victorie şi puteam să ne calificăm acum în play-off. O vom face însă săptămâna viitoare”, explica Dănuţ Borzaş, antrenorul Timişoarei. “Este o victorie muncită a echipei noastre. Îi felicit pe băieţi pentru că au reuşit să câştige. Timişoara putea să învingă dacă nu rata atâtea penalităţi. Am avut însă echipa de intervenţie şi am câştigat în partea a doua”, a sintetizat Constantin Vlad.

După acest joc, RCM Timişoara rămâne pe locul 3 cu 18 puncte, Iaşiul este pe 4 cu 15 puncte, iar formaţia noastră pe 5, cu 14 puncte. Teoretic, primele două au şanse să urce în play-off de pe locul 3, însă acum totul depinde de meciul direct din ultima etapă dintre Timişoara şi Iaşi.

RCM Timişoara are în mod cert prima şansă la play-off, pentru că trebuie să învingă în ultima etapă pe Poli Iaşi, meci pe care îl joacă acasă. În plus, şi un egal le este favorabil şi le aduce play‑off-ul.

Poli Iaşi are unica şansă a unei victorii în ultima etapă în faţa Timişoarei. Chiar daca învinge fără bonus, iar Timişoara ia bonus, tot Iaşiul se califică, pentru că aceştia au câştigat meciul tur, cu 8-6.

Din păcate, pentru CSM Bucovina Suceava nu mai sunt şanse, chiar dacă în ultima etapă învinge cu bonus şi face 19 puncte. Dacă meciul Timişoara – Iaşi se încheie egal, timişorenii fac 20 de puncte şi îi depăşesc pe suceveni. O situaţie interesantă ar fi dacă învinge Iaşiul fără bonus sau chiar dacă învinge Iaşiul fără bonus şi Timişoara ia bonus. În acest caz, Suceava ar ajunge la egalitate de puncte, 19, fie doar cu Iaşi, fie şi cu Iaşi şi cu Timişoara. Rezultatele directe, următorul criteriu, îi dezavantajează însă pe suceveni. Ei au făcut 12-10 şi 10-17 cu Iaşi, alături de 18-14 şi 25-34 cu Timişoara.

Pentru CSM Bucovina Suceava au evoluat: Şt. Rusu, Croitoru, Patenschi, Nichiforiuc, Stângu, Ignea, Conache, Flutur, Bursuc, Tuchlei, Bortă, Preutescu, Negru, O. Soloniuc, Creţuleac şi Lupei.

Etapa a IX-a

CS Poli Agro Iaşi – CSA Steaua Bucureşti 10-50

CSM Bucovina Suceava – RCM Timişoara 18-14

RC Farul Constanţa – CFR CSU M Braşov 79-3

Clasament

1. CSA Steaua 9 9 0 0 476-70 8pb 44p

2. Farul Constanţa 9 8 0 1 359-52 7pb 39p

3. RCM Timişoara 9 3 0 6 151-235 6pb 18p

4. Poli Agro Iaşi 9 3 0 6 91-216 3pb 15p

5. CSM Suceava 9 3 0 6 158-310 2pb 14p

6. CFR Braşov 9 1 0 8 60-412 0pb 4p

Etapa a X-a (sâmbătă, 1 decembrie)

CSA Steaua Bucureşti – RC Farul Constanţa (Stadion “Steaua”, ora 10)

RCM Timişoara – CS Poli Agro Iaşi (Stadion RCM, Ora 10)

CFR CSU M Braşov – CSM Bucovina Suceava (Stadion CFR, Ora 10)

Fotbal. Liga a III-a >> Cetatea – campioană de toamnă


Sport



Politehnica Galaţi – Cetatea Suceava 0 – 0

cetateaCetatea a încheiat turul ediţiei 2007-2008 din Liga a III-a cu o remiză obţinută pe terenul uneia dintre echipele bune din Seria I, Politehnica Galaţi.

Disputată sâmbătă, pe stadionul “Dunărea” din Galaţi, întâlnirea dintre cele două formaţii a fost una specifică finalurilor de sezon. Puţine faze de poartă şi un joc anost în ansamblu. La calitatea meciului a contribuit negativ şi gazonul, care a fost unul greoi.

Gazdele au dat în permanenţă impresia că se mulţumesc şi cu un rezultat de egalitate în faţa elevilor lui Marian Pană. Tehnicianul sucevean a utilizat la Galaţi următorul “11”: Roheţki – Halip, Nicolau, Streinu, Leuciuc – Celpan, Onciu, Mitruc, Cojenel – Dicher, Homneac. În partea secundă a meciului, la Cetatea au mai evoluat Apetri şi Iordache.

După 17 etape de campionat, gruparea suceveană este pe prima poziţie în clasamentul Seriei I, având un avans de 10 puncte faţă de ocupanta locului secund, Pambac Bacău.

Vineri, 23 noiembrie, la Federaţia Română de Fotbal a avut loc o şedinţă în urma căreia s-a decis ca etapele 18 şi 19 să nu se mai joace în acest an. Dacă hotărârea federalilor va rămâne valabilă, fotbaliştii galben-albaştri vor intra în vacanţă, următorul meci oficial fiind programat pe 29 februarie 2008.

Juventus Fălticeni – Laminorul Roman 3 – 2

Vineri, Juventus Fălticeni a câştigat duelul cu Laminorul Roman, scor 3-2, asigurându-şi trei puncte importante, care au propulsat formaţia antrenată de Ovidiu Murariu până pe locul 13.

Oaspeţii au deschis scorul în minutul 7, prin Drugă, care a înscris cu un şut plasat de la marginea careului de 16 metri, dar alb‑negrii au revenit repede pe tabela de marcaj. Şuleru a restabilit egalitatea în minutul 24 cu un şut pe sub portarul romaşcanilor, din interiorul careului de 16 metri. Cu toate acestea, cei care aveau să intre în avantaj la vestiare au fost fotbaliştii de la Laminorul. Oaspeţii au reuşit să puncteze prin Sofronie, în minutul 43.

Imediat după reluarea jocului, Gabi Şuleru a marcat pentru 2-2, în urma unui penalti. Cel care avea să decidă soarta partidei a fost golgheterul Andrei Ailenei. Matei a executat bine o lovitură liberă, iar căpitanul fălticenenilor a reluat în plasa porţii adverse, din 6 metri. Pentru Juventus au evoluat: Mihai – Matei, Munteanu, Berezoschi, O. Bosancu, Pantea, Cozma, Fl. Pânzariu, Tomescu, Şuleru, A. Aileni. Au mai jucat: Ciocârlan, Bijec, Craiu.

Ceahlăul II Piatra Neamţ – CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc 2 – 0

Revenită după 17 ani în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării, CSM Rarăul a terminat turul de campionat pe penultimul loc al clasamentului. Dacă la început întreaga suflare fotbalistică din Câmpulung Moldovenesc privea cu mare încredere accederea favoriţilor în Liga a III-a, în doar câteva luni lucrurile au luat o turnură negativă. Consecinţa? CSM Rarăul se află pe loc retrogradabil, iar dacă în această iarnă lotul de jucători nu va fi completat şi clubul nu va primi un ajutor financiar, atunci sunt toate premisele ca la finalul campionatului echipa de la poalele Rarăului să revină în Liga a IV-a.

În ultimul meci al turului de campionat, CSM Rarăul s-a înclinat în faţa “satelitului” Ceahlăul II, scor 0-2. Oaspeţii au evoluat destul de curajos şi au avut chiar ocazia să înscrie, dar Gherine, Iftimie sau Sârbu nu au profitat. Nemţenii au punctat prima dată în minutul 20, când Chiriac a speculat o gafă a apărării câmpulungene.

Chiar dacă au avut o prestaţie curajoasă la Piatra Neamţ, fotbaliştii câmpulungeni au fost nevoiţi să se recunoască învinşi în confruntarea cu Ceahlăul II. Gazdele au deschis scorul în minutul 20 prin Chiriac, după o greşeală de începători a apărătorilor de la Rarăul. Scorul final a fost stabilit de Bănuţă, în ultimele minute ale întâlnirii. Antrenorii Mândrilă şi Popescu i-au trimis în teren pe Axinte – Ilie, Paraschiv, Marfici – Roxandari, Cojocaru, Plecanciuc, Sârbu, Mândrilă – Gherine, Lazăr. Au mai intrat Andriuc, Iftimie şi Costan.

Iată rezultatele complete ale ultimei etape a turului de campionat din Seria I:

Politehnica Galaţi – Cetatea Suceava 0-0

Juventus Fălticeni – Laminorul Roman 3-2

Willy Bacău – Poli Iaşi II 3-1

CFR Paşcani – Oţelul Galaţi II 2-0

Ceahlăul II – CSM Rarăul 2-0

Aerostar Bacău – FCM Bacău II 0-0

CF Brăila – Bujorul Tg. Bujor 0-2

Cetatea Tg. Neamţ – FC Bârlad 3-2

Leonard Paşcani – Pambac Bacău 0-1

Clasament

1. Cetatea Suceava 17 15 2 0 44-4 47p

2. Pambac Bacău 17 11 4 2 35-16 37p

3. Aerostar Bacău 17 9 5 3 19-10 32p

4. Politehnica Galaţi 17 9 4 4 20-10 31p

5. FC Bârlad 17 9 2 6 23-22 29p

6. Cetatea Tg. Neamţ 17 9 1 7 32-29 28p

7. Willy Bacău 17 8 4 5 32-33 28p

8. FCM Bacău II 17 7 6 4 22-15 27p

9. CF Brăila 17 6 4 7 22-24 22p

10. Poli II Iaşi 17 5 6 6 23-20 21p

11. Otelul II Galaţi 17 6 2 9 24-22 20p

12. Ceahlăul II P. Neamţ 17 6 2 9 17-19 20p

13. Juventus Fălticeni 17 5 3 9 15-28 18p

14. CFR Paşcani 17 5 2 10 17-25 17p

15. Bujorul Tg. Bujor 17 4 3 10 13-30 15p

16. Laminorul Roman 17 4 2 11 19-31 14p

17. CSM Rarăul C-lung 17 3 4 10 15-31 13p

18. Leonard Paşcani 17 1 6 10 19-42 9p

Handbal. Liga Naţională >> Universitatea a luat un punct de la Ştiinţa Bacău


Sport



Ştiinţa Bacău – Universitatea Suceava 25 - 25

handbal.Univ.SuceavaUniversitatea Suceava a luat duminică, un punct preţios Ştiinţei Bacău, una dintre cele mai puternice echipe din Liga Naţională, după un meci pătimaş, terminat la egalitate, 25 – 25. Scorul a răsturnat multe socoteli ale gazdelor care, deşi avertizate de victoria la 11 puncte a sucevenilor, din etapa trecută, în faţa echipei HC Odorhei, mizau pe alt rezultat. Universitatea a răsturnat şi pronosticurile fanilor handbalului de la Suceava, care au văzut la treabă şi ştiu valoarea echipei Ştiinţa Bacău, echipă care n-a fost învinsă în acest campionat decât de două ori.

În faţa unui public ostil, care şi-a încurajat echipa favorită aproape continuu, sucevenii au jucat o primă repriză deloc stresaţi că erau în deplasare. Elevii lui Petru Ghervan, Leonard Bibirig şi Florin Leuciuc şi-au închis urechile la „huoo”-urile aruncate din tribune şi şi-au văzut de treabă, ajungând să conducă în minutul 11 cu scorul de 6 – 3. Pentru mai multe minute, universitarii au avut în teren un Brădăţan „reloaded” care, după multe etape de „tăcere”, a înscris în poarta lui Spiridon, în debutul meciului, gol după gol.

Portarul Bogdan Pralea a făcut duminică cel mai bun meci al său de când, alături de Iulian Andrei, apără poarta suceveană. În primele 30 de minute de joc, aproximativ 10 aruncări la poartă ale puternicilor jucători ai gazdelor. Iacob, tunarul lor şi golgheterul Ligii, a fost bine marcat şi n-a reuşit să-şi facă jocul, Rotaru, alt jucător valoros de la Ştiinţa, având de asemenea greutăţi cu cei de la Suceava.

Ion Tcaciuc, Madălin Ţuţu şi Leonard Bibirig au fost piepturile tari de pe semicercul handbaliştilor noştri, apărarea suceveană fiind cunoscută deja ca una dintre cele mai bune din Liga Naţională.

Cea mai mare diferenţă a primei reprize a fost de 12 – 6 pentru Universitatea, scor la care spectatorii se interesau deja cu cât bătuseră sucevenii, etapa trecută, pe Odorhei, altă echipă tare a Ligii. Ultimele 5 minute ale primei părţi de meci au fost înverşunate, băcăuanii apropiindu-se la un moment dat la 3 puncte de adversari. Pauza i-a găsit însă tot pe suceveni în avantaj, cu un neplanificat, dar fericit 14 – 11.

Patru minute le-au trebuit handbaliştilor de la Ştiinţa să înscrie primul gol din a doua repriză. Din acel moment, publicul şi galeria Ştiinţei au dictat în teren, cu încurajări frenetice pe care gazdele au prins aripi. De partea cealaltă, handbaliştii suceveni au fost copleşiţi de vigoarea căpătată brusc de adversari, şi-au pierdut concentrarea şi au început să greşească atât în atac, cât mai ales în apărare. În zece minute după reluarea partidei erau egalaţi, 17 – 17, după care oaspeţii au fost de neoprit. În uralele tribunelor au condus, pe rând, cu 19 – 18, chiar 22 – 18 şi 22 – 20. Se părea că sucevenii se predau. Bibirig nu i-a lăsat însă, iar oaspeţii au închis din nou semicercul. Portarul Iulian Andrei (intrat în repriza a doua) a respins la rândul său câteva intenţii de gol ale trăgătorilor de la Ştiinţa şi, cu 7 minute înainte de fluierul final, tabela arăta egalitate 23 – 23. Tot Bibirig a marcat al 24-lea gol al Sucevei şi părea că sala din Bacău era gata să explodeze de atâta tensiune. Au egalat apoi gazdele, au marcat din nou sucevenii şi, când rămăseseră doar 10 secunde de joc, Ştiinţa a egalat la 25.

Brădăţan s-a lansat spre poartă din ultimele momente de joc şi poate ar fi marcat golul victoriei dacă Armanu, antrenorul jucător al formaţiei băcăuane, din afara terenului, nu l-ar fi tras de braţ, oprindu-l.

Universitatea Suceava se păstrează pe locul 5 în clasament, la doar două puncte diferenţă de liderul săptămânii, Steaua Bucureşti, dar şi în condiţiile în care nu s-au disputat din această etapă decât patru meciuri. Duminica viitoare, echipa suceveană joacă acasă cu Romvag Caracal, ultima clasată a Ligii.

Celelalte rezultate ale etapei: HCM Constanţa – Pandurii Tg Jiu 28 – 26, CSM Medgidia – Minaur Baia Mare 25 – 24.

Diabetul, o boală care a crescut alarmant de mult în rândul sucevenilor


Sanatate



spital-urgentaNumărul sucevenilor cu diabet este într-o creştere alarmantă. Din raportările medicilor de familie în cadrul programului de monitorizare a stării de sănătate se constată un risc crescut de diabet zaharat non insulinodependent, urmat de boli cardiovasculare, cancer de sân şi cancer uterin, precizează ASP Suceava, în raportul privind persoanele care au fost la medic luna trecută.

În momentul de faţă, în judeţ sunt înregistraţi 20.055 de pacienţi, persoane care suferă de diabet zaharat sau riscă să facă această boală, respectiv cu dislipidemii (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor peste limitele normale), obezitate, aflate în evidenţa ambulatoriului de specialitate de la nivelul Spitalului Judeţean Suceava. Numărul celor cu astfel de afecţiuni aproape că s-a dublat în ultima perioadă, după cum spune doctorul Gabriela Creţeanu, coordonatorul judeţean al Programului naţional de diabet şi boli nutriţie. Aceasta susţine că este o epidemie de diabet zaharat în judeţ şi nu ştie care va fi răspunsul oficialităţilor sau cum va putea susţine bugetul de stat această situaţie.

Medicul sucevean a mai menţionat că, din vară, de când populaţiei i s-a oferit posibilitatea de a-şi evalua gratuit starea de sănătate, adresabilitatea a crescut extrem de mult. Zilnic, între 10 şi 12 persoane sunt diagnosticate de medicii de familie cu diabet şi sunt orientate către ambulatoriul de specialitate pentru consultaţii şi tratament. Ele îngroaşă astfel rândurile celor deja bolnavi, veniţi aici cu programare, sau al celor internaţi în spital pentru diverse afecţiuni, dar care au indicaţii pentru a fi văzuţi de un diabetolog.

La această problemă se mai adaugă alta, criza de medici specialişti. Norma medicilor care lucrează în ambulator prevede consultarea a cel mult 70 de pacienţi pe zi, ceea ce înseamnă că la 20 de zile lucrătoare ar trebui văzuţi aproximativ 1400 de bolnavi. În realitate însă, pe la cabinetul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean Suceava trec circa 2200 - 2400 de pacienţi. Coordonatorul judeţean al Programului naţional de diabet şi boli nutriţie menţionează că, nu există suficienţi specialişti şi nici postul liber nu a fost scos la concurs. La ambulatoriul de specialitate lucrează 4 medici prin rotaţie, dintre care doar unul cu normă întreagă. Aşadar, nu există o împărţire corectă a numărului de specialişti pe numărul de pacienţi consultaţi.

Liderii judeţeni ai partidelor politice mulţumiţi, cu mici excepţii, de rezultatele votului


Politica



Potrivit raportării de la ora 21:00, în judeţul Suceava au fost prezenţi la vot 31,04 la sută dintre persoanele cu drept de vot, ceea ce înseamnă că Suceava se află pe locul 14 pe ţară.

Cu mici excepţii, liderii judeţeni ai partidelor politice se declară mulţumiţi, după primele estimări ale rezultatelelor votului de duminică.

Cătălin Nechifor, euro-parlamentar PSD:

Reprezentantii PSD la finalul votului„În această campanie Suceava a fost un adevărat câmp de luptă iar victoria înseamnă foarte mult pentru PSD, în condiţiile în care partidele au fost susţinute de premierul României, de preşedinţii de partide, de oamenii cei mai influenţi în ţară. Pentru mine este clar că sucevenii consideră că social-democraţia reprezintă cea mai bună alegere din punct de vedere politic. Mulţumesc mult celor care au mers la vot, indiferent cu cine au votat. Promit că voi fi portavocea Sucevei la Bruxelles şi Strasbourg”.

Gavril Mîrza, liderul judeţean al PSD:

„Suceava are în Cătălin Nechifor un euro-parlamentar pe care îl rog să ţină cont de problemele cu care s-a confruntat de-a lungul întregii campanii. Din punctul nostru de vedere a fost o campanie oarecum ciudată, ce s-a desfăşurat cu mijloace disproporţionate din punct de vedere material. Unele partide au făcut risipă de forţe şi de mijloace. Trebuie să recunosc că personal mă aşteptam de la PSD să facă un scor mai bun la nivel de ţară. La Suceava PSD suntem siguri că va fi pe primul loc şi eu personal sunt mândru de ceea ce am reuşit să facem în această campanie. Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi”.

Ion Lungu, preşedintele PNL Suceava:


Lungu_Ion„Este un rezultat scontat şi pot spune că am anunţat că acesta va fi scorul chiar în urmă cu câteva săptămâni la Delegaţia Permanentă a PNL de la Constanţa. Scorul este unul realist şi oricât ar încerca mulţi să-l minimalizeze fără PNL nu se va putea face viitorul Guvern, după alegerile din 2008. PLD într-adevăr ne-a surprins cu scorul realizat dar până la urmă se pare că au reuşit să fure 4 % de la PD şi să treacă pragul de cinci la sută. Revin şi reafirm că din punctul nostru de vedere rezultatele sunt normale şi cât se poate de realiste. Ţin să mulţumesc celor care s-au implicat în campanie şi care au înţeles cine a făcut ceva pentru suceveni şi pentru judeţul acesta.”

Dumitru Pardău, liderul judeţean al PLD Suceava:

Liberal-democratii suceveni bucurosi de rezultatul votului„Suntem foarte bucuroşi pentru ce am reuşit. Este un scor pe care l-am aşteptat.

Este un rezultat muncit şi onorabil care ne dă speranţe şi ne obligă pentru perioada următoare. Votul de duminică ne-a situat în primele patru partide din ţară şi asta înseamnă ceva pentru un partid care s-a înfiinţat acum 9 luni.

Din punctul meu de vedere este clar că pentru viitor liberalismul va fi reprezentat în România de PLD iar lucrul acesta începe să prindă foarte clar contur.

Cele aproximativ 7 % sunt de fapt rodul muncii şi promovării unor oameni valoroşi.”


Eugen Uricec, preşedintele PD Suceava:

Uricec„Este un rezultat scontat, şi sondajele de opinie din perioada campaniei ne-au situat pe primul loc. Este un scor bun mai ales că am depăşit procentul de 30 %. Acest lucru este foarte bun pentru partid mai ales că adversarii noştri politici sunt la o distanţă de cel puţin 10 %. Scorul ne obligă pentru perioada următoare, mai ales că la vot a fost o prezenţă extrem de slabă. Sunt foarte multe persoane indecise şi dorim ca cele 32,5 % dintre procentele pe care le-am câştigat la aceste alegeri să le putem mări cu voturile celor care acum nu au optat pentru nimeni.”

Costel Ignătescu, preşedintele organizaţiei judeţene a PC Suceava:

ignatescu„Aşteptările noastre la nivel de judeţ sunt foarte clare. Sperăm la un procent de 5 %, în condiţiile în care am dus o campanie lejeră şi am vrut să vedem dacă oamenii care s-au declarat a fi ai noştri au fost cu adevărat alături de noi.

Vom lua în perioada următoare o serie de măsuri de analiză a zonelor pe care le-am coordonat şi vom vrea să vedem ce anume am greşit şi mai ales de ce. Vom duce o campanie asiduă de construcţie a unei noi reţele de organizaţii locale.”

La prima raportare judeţul Suceava printre ultimele ca prezenţă la urne


Actualitate



urna_votPrima raportare la urnele de vot pentru alegerile euro-parlamentare şi cele pentru referendum a fost la ora 10:30, iar în judeţul Suceava prezenţa la urne a fost de 3,45 %. Din punctul acesta de vedere judeţul se află sub media pe ţară fiind printre ultimele ca prezenţă la urne.

În judeţul Suceava au fost organizate 504 secţii de votare pentru alegerea europarlamentarilor şi sunt aşteptaţi la urne un număr de 562.376 de alegători înscrişi în listele electorale permanente, fiind distribuite la urne peste 610.000 de buletine de vot.

Până la acea oră nu s-au înregistrat incidente pe raza niciunei secţii de votare din judeţ.

Un sucevean a refuzat să voteze şi pentru referendum


Actualitate



lista votUn sucevean care a intrat din greşeală în secţia de votare pentru referendum şi a semnat de prezenţă a refuzat să mai ia buletin de vot şi să mai voteze, el dând şi o declaraţie de renunţare la acest drept.

La secţia de votare nr.14 pentru referendumul la votul uninominal din municipiul Suceava un sucevean a semnat în lista pentru prezenţă, dar a spus că nu mai votează susţinând că el doreşte să voteze doar pentru alegerea euro-parlamentarilor. Preşedintele secţiei de votare, Nicoleta Luca a declarat că în acest caz s-a întocmit proces verbal, iar bărbatul nu a mai luat buletinul de vot.

Suceveanul în cauză a semnat şi o declaraţie în care spune că nu a văzut că secţia este organizată pentru referendum şi a anunţat membrii Biroului Secţiei de Votare pentru referendum că nu doreşte să-şi exprime dreptul de vot pentru această consultare electorală.

Acţiuni la nivel regional privind eliminarea violenţei împotriva femeii


Actualitate



violence-diamond.jpgLa etajul doi al Centrului Comercial “Bucovina”, până pe data de 30 noiembrie 2007, Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), împreună cu Centrul Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi FSM – Fundaţia pentru Sănătatea Familiei şi Comunităţii / Crucea Roşie Elveţiană organizează o expoziţie de postere expuse în campanii din Europa şi din lumea întreagă privind eliminarea violenţei împotriva femeii. Marius Lenonte, coordonator acţiuni AREAS precizează că prin această expoziţie se doreşte creşterea nivelului de conştientizare pentru ca din ce în ce mai mulţi oameni să dobândească informaţii mai exacte şi să devină conştienţi de ce este important să combatem şi să punem punct tuturor formelor de violenţă şi discriminare împotriva femeii.

De asemenea, în aceeaşi locaţie destinată acestor manifestări, va rula o serie de filme şi spoturi având ca subiect violenţa împotriva femeii. Vizionările au avut loc duminică, între orele 11.00 – 14.00 şi vor fi reluate pe data de 28 noiembrie 2007, în acelaşi interval orar, intrarea fiind liberă. Aceste manifestări se vor desfăşura şi în judeţele Iaşi şi Botoşani.

Pe 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 25 noiembrie Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeii. Naţiunile Unite au invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi ONG-urile să organizeze activităţi destinate să sporească conştientizarea acestei probleme în această zi la nivel internaţional, fiindcă femei din lumea întreagă sunt supuse violului, violenţei domestice şi altor forme de violenţă, iar scara şi adevărata natură a problemei sunt deseori ascunse.

În acest an, cele 16 zile de activităţi desfăşurate împotriva violenţei asupra femeii au fost dedicate depăşirii încercărilor şi obstacolelor care împiedică progresul militanţilor, al reţelelor şi al organizaţiilor care întreprind campanii pentru stoparea tuturor formelor de violenţă asupra femeii. Campania dusă în timpul celor 16 zile urmăreşte să dărâme barierele ridicate de atitudinea societăţii şi de reglementările juridice care trec cu vederea şi perpetuează violenţa împotriva femeii.

Grav accident de circulaţie la Liteni


Actualitate



O ieşeancă a decedat iar un botoşănean se află în stare gravă în urma unui accident de circulaţie petrecut în oraşul Liteni. Potrivit IPJ Suceava, sâmbătă, la ora 07.20, M. AUREL, de 20 ani, din comuna Udeşti, judeţul Suceava, posesor al permisului de conducere categoriile A, BE şi CE din anul 2005, în timp ce conducea autoturismul marca Fiat Doblo pe D.J 208/A în oraşul Liteni, pe o porţiune de drum în aliniament, în condiţii de ceaţă densă şi carosabil umed, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu autoutilitara marca Dacia 1305 condusă regulamentar din sens opus de L. MIHAI, de 54 ani, din municipiul Botoşani, posesor al permisului de conducere categoria B din anul 2001.

În urma accidentului a rezultat decesul Agripinei L., în vârstă de 55 ani din comuna Lespezi, judeţul Iaşi, pasageră în autoutilitara, şi rănirea gravă a lui L. MIHAI şi uşoară a lui M. AUREL.

Ambii şoferi nu purtau centura de siguranţă şi li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Jandarmii au prins în flagrant doi CFR-işti ce furau motorină în Gara Fălticeni


Actualitate



vagoane_cisterna_petrol.jpgO patrulă din cadrul Secţiei de Jandarmi Fălticeni, care executa serviciul de ordine şi siguranţă publică pe raza localităţii, a observat la aproximativ 700 de metri de staţia C.F. Fălticeni două persoane care scoteau combustibil din rezervorul unei locomotive. Jandarmii fălticeneni i-au identificat pe cei doi ca fiind C. C, în vârstă de 51 ani şi M. I, în vârstă de 45 ani, ambii angajaţi ai CFR S.A.

Potrivit purtătorului de cuvânt al I.J.J.Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, colegii fălticeneni i-au adresat o serie de întrebări lui M. I. Privind furtunul din material plastic şi cele două recipiente conţinând 13 litri motorină găsite asupra sa, iar acesta a recunoscut că a sustras combustibilul cu complicitatea colegului său. În urma verificărilor efectuate în prezenţa şefului Gării Fălticeni, jandarmii au descoperit la mai puţin de 50 de metri de calea ferată încă două canistre conţinând fiecare câte 20 litri de motorină.

Jandarmii din Fălticeni au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, dosarul urmând a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Prins de jandarmi în timp ce rupea afişele electorale din zona Curcubeul


Actualitate



Un tânăr din Suceava a fost prins de nişte jandarmi în timp ce rupea materiale electorale în zona Curcubeul. Potrivit IPJ Suceava, sâmbătă seară, la ora 22.45, o patrulă de jandarmi îmbrăcaţi în civil a surprins un bărbat care rupea afişe electorale de pe afişierul situat în faţa magazinului Casa Plus, pe B-dul George Enescu, din municipiul Suceava.

La faţa locului s-a deplasat o patrulă din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, individul fiind identificat în persoana lui B. CONSTANTIN, în vârstă de 33 ani, localnic, care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 300 lei.

Un bărbat din Mironu a înapoiat o ştampilă după ce a luat-o acasă din greşeală


Actualitate



urna vot.jpgUn alegător din localitatea suceveană Mironu a plecat cu ştampila cu care a votat în buzunar, iar când membrii secţiei de votare au sesizat lipsa ştampilei, bărbatul se întorcea deja să o înapoieze membrilor secţiei de votare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Alin Botezatu, a declarat că la o secţie de votare din localitatea Mironu, din comuna Valea Moldovei, a fost sesizată, în jurul orei 15, dispariţia unei ştampile.

După puţin timp ştampila a fost adusă înapoi de alegătorul care o luase din greşeală. Preşedintele secţiei de votare pentru alegerea europarlamentarilor români din Mironu, Mihaela Ivanovici, a spus că dispariţia ştampilei a fost constatată la ora 14.40.

Din acest motiv cele zece persoane aflate în acel moment în secţia de votare au fost percheziţionate dar nu s-a găsit asupra lor nici o ştampilă. Persoana care a luat ştampila şi-a dat seama când a ajuns acasă de acest fapt, motiv pentru care s-a grăbit să o restituie, nefiind amendat.

Spaţii speciale în zona Prefecturii pentru camioanele cu buletine de vot


Actualitate



OnofreiPrefectura judeţului Suceava a demarcat duminică, o serie de spaţii speciale în zona din apropierea instituţiei pentru cinci camioane ce vor prelua buletinele de vot aduse la Birourile Judeţene Electorale şi le vor transporta apoi la Judecătoriile din judeţ. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat duminică, faptul că Jandarmeria a delimitat cu garduri mobile spaţiile destinate fiecărui camion care va fi însoţit de un reprezentant al Prefecturii.

„După ce procesele verbale ale secţiilor de votare vor fi centralizate de birourile electorale, toate materialele electorale vor fi strânse în saci şi depozitate în camionul arondat judecătoriei din zona localităţii respective”, a explicat Orest Onofrei. Acesta a arătat că fiecare Judecătorie va prelua, pentru depozitare, pe bază de proces verbal, toate materialele electorale.

Dintr-un gest involuntar o bătrână şi-a pus ştampila de vot în buzunar


Actualitate



stampila votO bătrână dintr-o comună suceveană din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ a plecat cu ştampila de vot după ce a votat, pe care a pus-o involuntar într-unul din buzunarele hainei sale. Membrii secţiei de votare nr. 211 pentru alegerea Parlamentului European din comuna suceveană Bosanci au sesizat la ora 17.30 că o ştampilă cu inscripţia „Votat” a dispărut din secţie.

Aceştia au verificat ultimii votanţi din secţie şi au constatat că ştampila era în buzunarul unei bătrâne. Unul din membrii biroului secţiei de votare a declarat că bătrâna era în vizită la rude şi că ea a fost aşteptată la poartă să se întoarcă acasă. Femeia nu ştia că are ştampila în buzunar şi crede că a fost un gest involuntar din partea ei.

O femeie din oraşul Gura Humorului a votat de două ori la referendum


Actualitate



urna_votO femeie din oraşul Gura Humorului a votat de două ori la referendum, în secţii diferite de vot, din cauza unei aşa zise neînţelegeri. Femeia în cauză, Melentina C. s-a prezentat la secţia 153 pentru referendum din oraşul Gura Humorului unde, nefiind găsită pe lista electorală permanentă a fost înscrisă în lista suplimentară. După ce a votat, femeia a fost îndrumată de membrii secţiei unde a votat spre secţia 147 unde este arondată, pentru a vota pentru alegerile europarlamentare.

Femeia, care susţine că nu ştie să citească, a intrat la secţia 147 organizată tot pentru referendum unde a fost găsită pe lista permanentă şi a mai votat odată. Membrii secţiei au constatat ulterior că pe cartea de identitatea a acesteia era aplicat autocolantul cu menţiunea votat.

În momentul de faţă Poliţia efectuează cercetări în acest caz.

O falsă scrisoare a primarului Lungu, şeful PNL Suceava, a fost distribuită în Suceava şi Siret


Politica



Scrisoarea falsa>click pe imagine pentru marire< Biroul Electoral Judeţean Suceava a admis plângerea formulată de PNL­ S­uceava privind falsa scrisoare atribuită primarului liberal al Sucevei, Ion Lungu, prin care acesta ar cere alegătorilor să voteze un alt partid la alegerile europarlamentare şi a dispus încetarea difuzării, interzicerea şi conservarea materialelor electorale de autorităţile de ordine publică.

O falsă scrisoare atribuită primarului liberal al Sucevei a fost distribuită în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşele Suceava şi Siret, iar primarul Ion Lungu a depus plângeri atât la Poliţie, cât şi la BEJ. În plângere, Ion Lungu, care este şi preşedinte al Organizaţiei judeţene Suceava a PNL susţine că prin aceste materiale se încearcă denigrarea imaginii sale şi a organizaţiei pe care o conduce.

BEJ Suceava a admis plângerea şi a dispus încetarea difuzării materialelor electorale, interzicerea acestora, înlăturarea şi conservarea lor de autorităţile de ordine publică. Până duminică dimineaţa câteva sute de scrisori cu mesajul menţionat fuseseră deja transmise în cele două oraşe.

Pietonii, victimele firmelor de reabilitare a drumurilor

Cîmpulung Moldovenesc


Un tînăr de doar 22 de ani şi-a pierdut viaţa şi un localnic de 46 de ani a ajuns în spital. Ambii au fost loviţi de maşini pentru că au circulat pe carosabil.

Accidentele s-au petrecut pe principala stradă din Cîmpulung Moldovenesc, săptămîna trecută. Aparent, nici una dintre victime nu avea ce căuta pe drum, pentru că municipiul are trotuare. În realitate, acestea sînt cam peste tot necirculabile din cauza săpăturilor mai bine sau mai prost astupate, gropilor rămase, denivelărilor sau movilelor de pămînt. Cîmpulungenii sînt siliţi adesea să circule şi pe carosabil. Cîteodată au ghinion. Ultimul ghinion.

Localnicii, cu edilii lor locali în frunte, sînt de mult timp iritaţi de modul în care diferitele firme care lucrează la reţeaua de apă, la telefonie sau la reabilitarea drumului, înţeleg să şi respecte proprietatea publică, dacă tot lucrează pe banul public. Accidentul de luni, în care un tînăr a fost acroşat şi ucis pe loc de remorca unui autocamion a turnat gaz peste focul nemulţumirii legate de trotuarele făcute praf, iar joi după-amiază, cînd un alt localnic a fost lovit cu maşina de un elev de la Grupul Şcolar Silvic, cîmpulungenii aflaţi prin preajmă au strigat în stradă că tot ce se întîmplă este "mizerie pe banii publici, care a ajuns prea departe şi pune lumea în pericol". Viceprimarul Ovidiu Tudorici şi un consilier local, aflaţi întîmplător în zonă, au auzit cu urechile lor acuzaţiile furioase ale oamenilor. "Nu ştiu pînă unde vor să ajungă. Au lucrat în bătaie de joc, au făcut praf drumul şi trotuarele şi nesimţirea ajunge să ne omoare. Ar trebui să ştim şi noi cîţi trebuie să mai moară dintre noi ca să se termine odată lucrările", ne-a declarat unul dintre martori, Dumitru Vlădeanu. Oficial nu se poate spune încă dacă accidentele au fost cauzate de starea trotuarelor. În cazul tînărului decedat, cercetările continuă, mai sînt martori de audiat şi în funcţie de declaraţiile lor se vor întocmi sau nu dosare penale pentru responsabilii lucrărilor care au împiedicat victima să circule legal. În cazul bărbatului rănit, cercetările au stabilit că se afla în stare de ebrietate şi că în zona în care s-a produs accidentul era un pic de loc de trecere pe trotuar, dar reprezenta doar o "cărare". Localnicilor nu le poate însă nimeni zdruncina convingerea că firmele în cauză sînt, în ambele cauze, vinovaţii morali şi că edilii locali nu au făcut nimic pentru a preveni astfel de situaţii. Mai mult, cîmpulungenii sînt tentaţi acum să asocieze orice accident cu starea drumului şi a trotuarelor şi au ajuns să se teamă să circule.

Teama a pătruns şi în instituţiile de învăţămînt. Conducerea Grupului Şcolar Silvic a comunicat oficial de cîteva zile elevilor că mersul pe jos spre şcoală a devenit periculos şi ce reguli trebuie să respecte în deplasare. "Sigur că sîntem îngrijoraţi, mai ales pentru copiii navetişti. Pericolul nu poate fi negat, există acum şi pentru pietoni şi am încercat să îi prevenim pe elevii noştri şi să îi instruim. Situaţia în care se află drumurile şi trotuarele poate genera evenimente nedorite şi iată că s-au şi întîmplat astfel de cazuri. Considerăm că ar trebui să se ia măsuri urgent de către cei abilitaţi", ne-a declarat directorul Grupului Şcolar Silvic, Cristian Cuciureanu. Firmele care execută lucrări în municipiu au fost avertizate şi amendate de poliţişti de nenumărate ori. S-au adunat sancţiuni de peste 5.000 de lei pentru existenţa gropilor, ocuparea trotuarelor şi semnalizarea rutieră necorespunzătoare, dar situaţia continuă. Primăria a fost informată despre toate aceste neajunsuri, a trimis adrese oficiale firmelor dar i s-a răspuns că au fost semnate contractele cu ministerele şi edilii locali, nefiind parte contractuală, nu au dreptul să se amestece. Pentru că lucrările sînt încă în termenele de derulare, neplăcerile cîmpulungenilor vor continua.

La furat motorină


O patrulă din cadrul Secţiei de Jandarmi Fălticeni, care executa serviciul de ordine şi siguranţă publică, a observat, la aproximativ 700 de metri de staţia CF, două persoane care scoteau combustibil din rezervorul unei locomotive.

Jandarmii i-au identificat pe cei doi ca fiind C.C. (51 de ani) şi M.I. (45 de ani), ambii angajaţi ai CFR S.A. În urma verificărilor, jandarmii au descoperit la mai puţin de 50 de metri de calea ferată încă două canistre conţinînd fiecare cîte 20 litri de motorină.

Ofertă pentru căpşunari


Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava face cunoscută celor interesaţi lucreze în agricultura spaniolă oferta angajatorilor din Provincia Huelva, care pun la dispoziţie 4.000 de locuri de muncă la cules de căpşuni.

Potrivit conducerii instituţiei, spaniolii doresc să angajeze femei cu experienţă în munca cîmpului, fără a se preciza, însă, o limită de vîrstă. Selecţia se va organiza în luna decembrie, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă selectate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în funcţie de numărul de solicitanţi din fiecare judeţ. În altă ordine de idei, săptămîna aceasta, angajatorii suceveni oferă persoanelor care nu lucrează sau celor care doresc să-şi schimbe slujba, 189 locuri de muncă vacante. Cele mai consistente au ca ţintă pe muncitorii necalificaţi la ambalat produse solide şi semisolide, muncitorii necalificaţi în silvicultură, muncitorii necalificaţi la întreţinere drumuri şi poduri, precum şi paznicii.

Lucrările la prima ruta ocolitoare a municipiului Suceava vor începe în primăvară


Licitaţia pentru executarea centurii ocolitoare a municipiului Suceava a fost cîştigată de firma SCCF Group Kolas Iaşi. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care crede că firma căreia de doi ani municipalitatea i-a încredinţat lucrările de la infrastructura rutieră poate face treabă de calitate.

"Este un lucru bun, pentru că SCCF a dat dovadă de seriozitate, avînd, pe deasupra, punct de lucru la Suceava, cu capacităţi de producţie şi staţie modernă de asfaltare", a subliniat şeful administraţiei locale, adăugînd că acesta va trebui să colaboreze cu Consitrans Bucureşti, societatea care a realizat studiul de fezabilitate şi proiectul rutei ocolitoare. În perioada următoare, reprezentanţii constructorului vor veni la Suceava în vederea primelor pregătiri la lucrările ce vor demara în primăvară. Varianta de ocolire are o lungime de 13,2 kilometri şi va prelua traficul de pe DE85, pe traseul Moara-–Mihoveni–Pătrăuţi–Siret, precum şi cel de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei spre frontiera cu Ucraina. Valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro, sumă suportată în întregime de Ministerul Transporturilor. Carosabilul cu două benzi va avea o lăţime de 7 metri şi va permite o viteză de circulaţie de 80/km/h.

Consiliul Judeţean se judecă pentru terenurile de la aeroport


Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va da în judecată 18 proprietari din Adîncata şi Salcea, care deţin 2,2 hectare de teren agricol în incinta Aeroportului "Ştefan cel Mare".

Potrivit dlui Cătălin Nechifor, director în cadrul CJ, demersul vizează reîntregirea suprafeţei necesare pentru demararea investiţiei de transformare a unităţii în aeroport internaţional. Iniţial, suprafaţa de 2,2 hectare a fost domeniu public al judeţului, primăriile localităţilor amintite eliberînd titluri de proprietate foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora. "Încercăm să mergem pe calea justiţiei, pentru a redobîndi dreptul de folosinţă asupra acestei suprafeţe, care este vitală pentru extinderea pistei şi demararea lucrărilor de investiţii. Din punctul nostru de vedere, respectivii cetăţeni deţin abuziv suprafaţa de teren în cauză, care a fost domeniu public al judeţului. Am încercat să rezolvăm problema amiabil, însă nu am reuşit. De aceea, am apelat la justiţie, fapt care ne va scuti de un efort financiar destul de mare", ne-a spus dl Nechifor. Caietele de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi master-planului de modernizare a Aeroportului "Ştefan cel Mare" au fost finalizate, procedura de achiziţii publice fiind împiedicată de situaţia juridică neclară a terenului. Dl Nechifor şi-a exprimat speranţa că, în cel mult trei luni, Tribunalul Suceava va da o soluţie favorabilă, astfel încît din 2008, să se treacă la "dezvoltarea Aeroportului". Lucrările de modernizare şi aducerea la statutul de "internaţional" includ, printre altele, prelungirea de la 1.800 la 2.400 de metri a pistei de decolare-aterizare, modernizarea sistemului de semnalizare-balizaj şi reabilitarea aerogării. Cheltuielile cu modernizarea aeroportului sînt estimate la 70 milioane de euro.

Stop violenţei împotriva femeii!


Pînă pe 30 noiembrie, la etajul doi al Centrului Comercial "Bucovina" poate fi vizitată o expoziţie organizată de Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), împreună cu Centrul Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi Fundaţia pentru Sănătatea Familiei şi Comunităţii FSM/Crucea Roşie Elveţiană.

Expoziţia reuneşte postere expuse în campanii din Europa şi din lumea întreagă privind eliminarea violenţei împotriva femeii. Coordonatorul acţiuni AREAS, Marius Lenonte, a precizat că prin această expoziţie se doreşte creşterea nivelului de conştientizare pentru ca din ce în ce mai mulţi oameni să dobîndească informaţii mai exacte şi să devină conştienţi de ce este important să combatem şi să punem punct tuturor formelor de violenţă şi discriminare împotriva femeii. De asemenea, în aceeaşi locaţie, va rula o serie de filme şi spoturi avînd ca subiect violenţa împotriva femeii. Vizionările au început încă de ieri, între orele 11 şi 14 şi vor fi reluate pe 28 noiembrie, în acelaşi interval orar, intrarea fiind liberă. Aceste manifestări se vor desfăşura şi în judeţele Iaşi şi Botoşani. Pe 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 25 noiembrie Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeii. Naţiunile Unite au invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi ONG-urile să organizeze activităţi destinate să sporească conştientizarea acestei probleme în această zi la nivel internaţional, fiindcă femei din lumea întreagă sunt supuse violului, violenţei domestice şi altor forme de violenţă, iar scara şi adevărata natură a problemei sunt deseori ascunse. În acest an, cele 16 zile de activităţi desfăşurate împotriva violenţei asupra femeii au fost dedicate depăşirii încercărilor şi obstacolelor care împiedică progresul militanţilor, al reţelelor şi al organizaţiilor care întreprind campanii pentru stoparea tuturor formelor de violenţă asupra femeii. Campania urmăreşte să dărîme barierele ridicate de atitudinea societăţii şi de reglementările juridice care trec cu vederea şi perpetuează violenţa împotriva femeii.

Frig în şcoli!


Elevii din mai multe şcoli din judeţ învaţă în săli de clasă mai mult neîncălzite decît cu confort termic.

Acest lucru a fost constatat în urma inspecţiilor şcolare din ultima perioadă, efectuate la Şcolile din Şerbăneşti-Zvoriştea, Mironu şi Valea Moldovei. Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laurenţa Hacman, spaţiile de învăţămînt nu erau suficient încălzite din cauza neetanşeizării geamurilor, a spaţiilor înalte şi a tîmplăriei vechi. Lauranţa Hacman a spus că s-a recomandat conducerilor şcolilor să ia măsuri, astfel încît să poată fi schimbată tîmplăria şi sistemul de încălzire. De asemenea, s-a solicitat să fie asigurat confortul termic şi pentru elevii care învaţă în schimbul de după-amiază, mai ales în zilele în care se înregistrează temperaturi reduse. O asemenea situaţie a mai fost semnalată de inspectorul şcolar general Lucian Lungu şi la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Vicovu de Jos.

Expoziţie de păsări


Peste 800 de exemplare de păsări şi iepuri au fost expuse în acest sfîrşit de săptămînă în piaţa agroalimentară.

Expoziţie de păsări
Acţiunea, aflată la a şaptea ediţie, a fost organizată de reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de păsări şi animale mici de curte. "Am expus 50 de rase de porumbei de agrement şi sport, 13 rase de găini, 7 soiuri de iepuri, papagali, fazani, păuni", ne-a declarat dl Romeo Uşurelu, organizator.

Primăria Suceava lansează o nouă emisiune de obligaţiuni


Astăzi, la Suceava va fi ales operatorul care se va ocupa de obligaţiunile municipale.

În cursă au intrat Raiffeissen Bank şi Dexia, primarul Ion Lungu arătînd că, din punct de vedere al ratei interne de rentabilitate (RIR), cel două oferte sînt aproximativ asemănătoare, RIR fiind, în primul caz, de 7,136, ar în cel de al doilea de 7,308. În ceea ce priveşte costurile, Raiffeissen Bank a avansat suma de 95,163 milioane lei, în timp ce Dexia Comunal Credit Target Austria are o estimare de 96,550 milioane lei. Astfel, diferenţa absolută este de 1,417 milioane lei pe întreaga activitate de finanţare de 22 de ani. "Orice leu este important, însă, în final, trebuie făcută o balanţă globală pe ofertele în cauză. Comisia a decis să ceară, pentru ultima dată oferte îmbunătăţite, mai ales că ambii ofertanţi au venit cu nişte articole cu care nu putem fi de acord", a spus şeful municipalităţii, adăugînd că este pentru a două oară cînd comisia cere reconsiderarea ofertelor.