marți, 15 iulie 2008

Prostituată sechestrată şi violată într-o baracă pentru muncitori, la Moara

Sex cu forţa



Trei indivizi din judeţul Botoşani au fost arestaţi preventiv, duminică seară, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat de mai multe ori în aceeaşi noapte o prostituată, agresiunile sexuale petrecându-se şi într-o baracă de muncitori dintr-un şantier de pe raza comunei Moara, şantier pe care firma de construcţii a unuia dintre învinuiţi urma să ridice un cartier de vile.

Toată povestea s-a petrecut, susţin anchetatorii, în noaptea de vineri spre sâmbătă (11/12 iulie a.c.), atunci când Maricel Crâşmaru (38 de ani) şi Daniel Constantin (32 de ani), acesta din urmă patronul societăţii de construcţii, s-au întâlnit la Botoşani şi au apelat la serviciile sexuale ale unei prostituate din localitate (Carmen F., 33 de ani).

La un moment dat, în timp ce se deplasau cu maşina pentru a căuta un motel în care să-şi satisfacă nevoile sexuale, unul dintre cei doi clienţi, Daniel Constantin, fiind şi sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a adus aminte că prostituata are nişte datorii la el şi i-a luat telefonul mobil, cerându-i să-i facă sex oral. Deşi tânăra s-a împotrivit, Maricel Crâşmaru a lovit-o şi a obligat-o să facă ce i-a spus prietenul lui.

În drum spre Suceava, cei doi bărbaţi s-au întâlnit cu un amic comun de-al lor, Ghiorghiţă Zeruşcă (23 de ani), obligând-o pe prostituată să întreţină şi cu acesta raport sexual oral, într-o staţie de autobuz de pe raza localităţii botoşănene Brehueşti.

Deşi s-a despărţit de amicii săi, Daniel Constantin nu a lăsat-o pe prostituată să plece, în ciuda insistenţelor acesteia, luând-o cu el, la Moara, pe şantierul pe care firma sa urma să construiască un cartier de vile. Aici, au stabilit anchetatorii, într-o baracă pentru muncitori, victima a fost obligată din nou să facă sex oral.

Carmen F. a reuşit să fugă din baraca cu pricina abia spre dimineaţă, profitând de starea avansată de ebrietate în care se afla patronul firmei cu pricina. Cu o maşină de ocazie, tânăra a ajuns la Botoşani, ducându-se direct la poliţie, unde a depus plângere.

Potrivit procurorilor botoşăneni, Crâşmaru, Constantin şi Zeruşcă sunt cercetaţi pentru viol, complicitate la viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Ploi, fulgere şi grindină, astăzi în judeţ

Cod galben



Autorităţile din judeţ au primit avertizare meteorologică de cod galben, conform căreia astăzi în Suceava sunt aşteptate ploi, fulgere şi grindină.

Avertizarea a intrat în vigoare astă-noapte la ora 1.00 şi este valabilă până în această seară, la ora 21.00. Conform avertizării, în acest interval „vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua trecător aspect de vijelie şi condiţii de grindină”. Cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metrul pătrat, izolat aşteptându-se şi precipitaţii de 40-45 de litri pe metrul pătrat.

Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice pe teritoriul judeţului trebuie anunţată imediat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Suceava la telefoanele 524426 sau 214523 şi fax. 524432 sau 212723 sau prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112.

Dans şi voie bună până în miez de noapte, în încheierea Zilelor Humorului

Chef



Timp de patru zile oraşul Gura Humorului a „clocotit” de veselie, muzică şi dans. Atmosfera a fost incendiară la Zilele Gura Humorului, iar festivalul festivalurilor din inima Bucovinei a strâns un public numeros, dornic de distracţie şi bună dispoziţie, dar şi de a participa la manifestări culturale deosebite, concursuri hipice şi spectacole aviatice inedite.

Duminică a fost ultima zi de sărbătoare în cadrul aniversării oraşului Gura Humorului, iar staţiunea a fost „invadată” de mii şi mii de oameni, care au uitat de canicula de afară din miezul zilei, dar şi de oboseala pe care au început să o resimtă seara, şi au ales să petreacă, să cânte şi să danseze până târziu în noapte.

Expoziţie live a vieţii tradiţionale din Bucovina

Manifestările ultimei zile din cadrul sărbătorii Humorului au debutat duminică, înainte de orele prânzului, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, unde a avut loc festivitatea de premiere a Festivalului Naţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului”, ediţia a XVIII-a.

Şirul evenimentelor culturale a continuat pe Aleea Artiştilor, unde timp de două ore au fost deschise ateliere de grafică satirică, unde caricaturişti şi portretişti talentaţi realizau pe loc caricaturi vizitatorilor atelierelor, interesaţi să fie caricaturizaţi.

Parcul Central al oraşului a găzduit întreaga zi o expoziţie live a vieţii tradiţionale din Bucovina, iar cei interesaţi au putut achiziţiona podoabe sau obiecte de decor specific bucovinene. Şi pentru că la un eveniment de o asemenea importanţă, organizat într-un loc atât de pitoreasc din inima Bucovinei, nu a putut să lipsească portul popular şi muzica locului, organizatorii au oferit miilor de oameni care au trecut duminică prin Gura Humorului o paradă a portului popular, a cailor şi câinilor de rasă.

De asemenea, pe scena mare amplasată în Piaţa Republicii, Nicolae Furdui Iancu, Laura Lavric, Viorica Macovei, Alexandru Brădăţan, acompaniaţi de Ansamblul Folcloric „Rapsozii Botoşanilor” au oferit un spectacol de folclor pe cinste, care a încins atmosfera printre oameni şi astfel, în plină stradă, oamenii s-au prins la dans.

Cupluri „de aur”, năşite de primarul Marius Ursaciuc

Expoziţiile de câini de rasă, demonstraţiile hipice şi concursurile forestiere au invitat un număr impresionant de spectatori pe stadionul din oraş, unde au avut loc aceste demonstraţii.

Cel mai aşteptat moment al zilei l-au reprezentat demonstraţiile aviatice şi de paraşutism. Mii de ochi au stat ridicaţi spre cer, preţ de jumătate de oră, când avioanele au invadat cerul.

De la o adevărată sărbătoare, în mijlocul veseliei şi distracţiei, nu putea să lipsească nunta. Şi nu a fost o nuntă oarecare la Gura Humorului, ci una în care zeci de cupluri aflate la 50 de ani de trai conjugal şi-au jurat iubire, iar naşii fericiţilor miri au fost primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi soţia sa, Mihaela Ursaciuc. Cuplurilor li s-a oferit o petrecere pe cinste, cu muzică şi dans la Restaurantul Moldova.

După nuntă, toţi oaspeţii din Gura Humorului au fost invitaţi la promenadă. Elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava au susţinut un recital „La promenadă, în acorduri de... cafe concert”.

Deşi era spre orele serii, miile de omeni veniţi la Gura Humorului au continuat să petreacă. Terasele erau pline, micii sfârâiau pe grătare, parcurile de distracţie erau neîncăpătoare.

Seara de concerte a fost deschisă de trupa Axiome, care a adus în jurul scenei mii de oameni şi le-a redeschis apetitul pentru dans.

Spectacol pirotehnic deosebit

După un moment umoristic susţinut de maeştrii de ceremonii ai Zilelor Humorului, Daniel Buzdugan şi Cătălin Mireuţă, în scenă a fost invitat Smiley, care a stârnit aplauzele publicului în momentul în care a început să cânte piesa „Prea ocupat cu gura ta”.

De la muzica dance cântată de Smiley, spectatorii au fost invitaţi să petreacă pe acorduri latino, să danseze şi să cânte alături de Pepe.

Exoticul serii a fost adus de trupa Goombay Dance Band. Deşi în programul iniţial al manifestărilor, Zilele Humorului trebuiau să se închidă cu concertul trupei Bad Boys Blue, o intervenţie chirurgicală de urgenţă a unuia dintre membrii trupei a făcut imposibilă deplasarea artiştilor la Gura Humorului.

Alegerea organizatorilor s-a dovedit a fi una inspirată, iar Goombay Dance Band a oferit un spectacol de zile mari. Muzica disco a anilor ’80 a creat o atmosferă deosebită printre spectatori, care au cântat alături de artişti până târziu în miez de noapte. „Sun of Jamaica”, „Seven Tears” sau „Until we meet again” sunt doar câteva dintre piesele care au stârnit aplauze frenetice şi au creat o atmosferă extraordinară printre spectatori.

Noaptea s-a făcut zi la Gura Humorului când focurile de artificii au invadat cerul oraşului. Un spectacol pirotehnic deosebit cu focuri concomitente sau în cascadă au reprezentat o adevărată atracţie pentru cei prezenţi în Piaţa Republicii din Gura Humorului.

Sărbătoarea humorenilor s-a încheiat după miezul nopţii, când în centrul oraşului a fost inaugurată o fântână arteziană.

Cererile pentru subvenţii la bovine mai pot fi depuse doar astăzi

Pe ultima sută



Miile de crescători de bovine din judeţ care nu au depus încă cereri pentru accesarea subvenţiilor pe cap de animal mai pot solicita ajutorul de la UE doar astăzi. Până la finele săptămânii trecute, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava se înregistraseră 14.294 de cereri, cifră destul de mică dacă avem în vedere estimările iniţiale ale agenţiei, conform cărora în judeţ ar fi mult peste 20.000 de beneficiari.

„Mâine (n.r. astăzi) sperăm să mai înregistrăm un număr mare de cereri, însă este clar că nu putem atinge 20.000. Avem şi mulţi crescători care nu se încadrează deoarece nu au în exploataţie trei bovine, însă mai sunt şi beneficiari care ar putea primi banii, dar totuşi nu au venit încă să depună cereri”, a declarat Gheorghe Curelciuc, directorul APIA Suceava.

El a arătat că cererile se fac pe propria răspundere, iar în perioada imediat următoare lucrătorii agenţiei vor trece la controale prin sondaj, pentru a vedea dacă oamenii nu au minţit cu privire la numărul de animale şi vârsta lor. Conform legii, primesc subvenţii doar crescătorii de animale care aveau în gospodărie, la data de 31 ianuarie 2008, minimum trei bovine, mai mari de şase luni. Subvenţia este de 490 de lei pentru fiecare animal. În 2007, 18.000 de crescători de bovine din judeţ au beneficiat de astfel de subvenţii.

DN 17, periculos ca o zonă bombardată

Rutier



Conducătorii auto care au traseu pe DN 17 între Prisaca Dornei şi Câmpulung Moldovenesc au ajuns să se teamă de porţiunile cu lucrări ca de zone aflate sub bombardament. Oamenii îşi fac cruce la volan şi, în loc să reducă viteza, aşa cum le cer indicatoarele rutiere, accelerează, ca să treacă mai repede.

Cu toţii se tem de căderile de pietre de pe versantul „deranjat” de lucrările de extindere a drumului. Circulaţia se desfăşoară, pe o mică distanţă, pe un singur fir, pentru că acolo a fost instituită o zonă protejată cu un miniparapet de beton. Acesta are însă o înălţime de 50 cm, în timp ce deasupra, la câţiva metri înălţime, tone de bolovani par gata să cadă. Firma constructoare a amplasat gabioane, dar sub greutatea bolovanilor acestea au fost strivite.

Au mai căzut pietre mici şi până acum, dar situaţia s-a agravat în noaptea de sâmbătă spre duminică, când bolovanii mari au luat-o la vale şi au blocat drumul. Din fericire, nu au fost surprinse maşini şi nu s-au înregistrat victime.

Autorităţile judeţene au precizat însă că pericolul persistă şi s-a impus şi anunţarea SNCFR, pentru că şi calea ferată este foarte aproape de stradă în acel loc.

O alunecare masivă ar bloca drumul european şi calea ferată

Despre versantul respectiv se ştie de 30 de ani că este instabil şi că lucrările de consolidare din trecut s-au făcut cu eforturi umane uriaşe.

Localnicii spun şi acum că „pe vremea aia se lucra sub ameninţarea că, dacă dai greş ca şef de lucrări, te paşte puşcăria şi îţi iau comuniştii tot, dacă nu te paşte chiar moartea, aşa că se lucra cu responsabilitate, nu ca acum, când cade un pod şi nimeni nu plăteşte pentru asta”.

Cu toate lucrările, căderile de bolovani s-au semnalat şi în ultimii ani, unul dintre aceştia, căzut tot într-o noapte, având câteva tone.

Din fericire, nu este vorba despre o zonă cu locuinţe, dar o alunecare masivă de pe versant ar bloca, într-o zonă ce nu oferă posibilităţi de ocolire, şi drumul european, dar şi calea ferată. Conducătorii auto se tem că se va întâmpla în zilele următoare, pe fondul ploilor abundente anunţate.

„Dacă vine potop de jumătate de oră, nu e mare minune să plece dealul. Nu e vorba numai de stâncă, pentru că au mai scos ce stătea să cadă, ci şi de pământul de acolo. Cine a trecut a văzut că apăruseră izvoare, în partea de sus se zice că a alunecat panta deja de mai bine de o lună, aşa că nu putem decât să strângem din umeri şi să ne rugăm când trecem, ca la bombardamente, sau să ocolim zeci de kilometri, dacă ne ţine punga, ca atunci când era podul la Vama rupt de apă”, ne-a spus Mihai Ruxandar, participant la trafic.

Acuze

Situaţia îngrijorează şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din zonă. Municipalitatea câmpulungeană se teme că pericolele de pe DN 17 vor îngrozi turiştii, şi aşa tot mai puţini din cauza stării drumurilor, iar o eventuală blocare de drum şi cale ferată prin noi alunecări poate periclita vieţile numeroşilor localnici care circulă zilnic pe acolo şi poate afecta economic localitatea prin creşterea costurilor de aprovizionare din cauza unui eventual ocol necesar. Consilierul local câmpulungean Vasile Vargan, fost şef al Poliţiei Rutiere sucevene, ne-a explicat că situaţia poate deveni foarte complicată dacă nu se adoptă măsuri urgent.

„Pentru mine este clar că nu s-au luat suficiente măsuri pentru protejarea participanţilor la trafic şi mă întreb de ce nu reacţionează instituţiile ce ar trebui să vegheze la respectarea legii. Nu ştiu de ce nu se gândeşte firma executantă la consecinţele pe care le poate avea căderea de material de pe versant, eveniment ce se poate solda cu victime şi cu mari pagube. Consider că nu trebuie să stăm ca în povestea cu drobul de sare, să aşteptăm să se întâmple. Trebuie să se prevină o nenorocire, nu să existe acolo mereu un pericol şi nici măcar un factor de stres. Dacă toţi oamenii stresaţi de ce ar putea să li se întâmple acolo ar da firma în judecată, ar trebui să le plătească milioane grele. Cu banii ăştia mai bine ar lua măsurile la timp, pentru că nenorocirile nu te aşteaptă să te gândeşti mult”, ne-a spus consilierul Vargan.

Olărean şi Vataman, cu cuţitele pe masă

Război în Primărie



Primarul şi viceprimarul din Rădăuţi se află deja în război, deşi mandatul celor doi a început abia de câteva săptămâni.

Lăsat fără atribuţii şi luat peste picior de către Aurel Olărean, viceprimarul Dorin Vataman nu a rămas dator şi a răspuns. Replica a venit pe linie de partid, sub forma unui comunicat de presă remis de Biroul Municipal al organizaţiei PNŢCD Rădăuţi, acolo unde Dorin Vataman deţine funcţie de preşedinte.

Starea conflictuală dintre primar şi viceprimar s-a aprins şi mai tare după ce Olărean a insinuat că Vataman nu are atribuţii pentru că „îşi face somnul de frumuseţe de la ora 12.00”.

Dorin Vataman consideră că în afara „glumelor nesărate” făcute de Olărean, „atitudinea duşmănoasă a primarului în raport cu viceprimarul are cel puţin două motive. Este vorba de refuzul viceprimarului de a alia în consiliul local formaţiunea politică al cărei lider local este, PNŢCD-ul, cu PD-L-ul şi de refuzul de a acorda sprijin primarului în acţiunea acestuia de a obţine pentru formaţiunea politică din care face parte conducerea comisiei de urbanism a consiliului local”.

Practic, Vataman consideră că a intrat în dizgraţia primarului municipiului Rădăuţi pentru că a refuzat să-i facă jocurile prin care urmăreşte să conducă oraşul în mod discreţionar.

Viceprimarul din Rădăuţi a explicat că nu exclude chiar posibilitatea de a demisiona din funcţie, în condiţiile unei opoziţii făţişe şi dusă până la limita legii şi bunului simţ de către Aurel Olărean.

Primarul Olărean a refuzat să comenteze declaraţiile lui Dorin Vataman.

Redăm mai jos comunicatul remis de PNŢCD Rădăuţi:

Precizări la unele afirmaţii ale domnului primar Aurel Olărean

Domnul primar, în prima sa conferinţă de presă ţinută în calitatea oficială pe care o deţine, a făcut afirmaţii care l-au vizat şi pe viceprimarul municipiului Rădăuţi, domnul Dorin Vataman. Trecem peste tonul ironic, persiflant şi peste glumele nesărate ale domnului primar. Modul în care alege să se adreseze cetăţenilor pe care-i reprezintă îl priveşte exclusiv.

Referirea la viceprimarul municipiului a fost nedreaptă şi inacceptabilă. La data şi ora conferinţei de presă, domnul viceprimar Dorin Vataman nu primise încă de la domnul primar atribuţiile de serviciu pe care, conform legii, acesta i le stabileşte. Totuşi, om echilibrat şi conştiincios, specialist cu mare vechime în construcţii şi urbanism, domnul Vataman a dus la îndeplinire toate dispoziţiile primarului, unele date intenţionat cu scopul degradării autorităţii sale în cadrul instituţiei în care lucrează.

Atitudinea duşmănoasă a primarului în raport cu viceprimarul are cel puţin două motive. Este vorba de refuzul viceprimarului de a alia în consiliul local formaţiunea politică al cărei lider local este, PNŢCD-ul, cu PD-L-ul şi de refuzul de a acorda sprijin primarului în acţiunea acestuia de a obţine pentru formaţiunea politică din care face parte conducerea comisiei de urbanism a consiliului local.

Precizăm încă odată că, în împrejurările actuale, PNŢCD acţionează pentru existenţa unui echilibru de putere în administraţia publică locală şi nu va acorda sprijinul său nici unei formaţiuni politice care ar dori să-şi impună singură forţa în Consiliul Local al Municipiului Rădăuţi. Nu vom tolera nimănui apucături dictatoriale şi vom milita pentru eliminarea din administraţia publică rădăuţeană a comportamentului abuziv şi intimidant, a grobianismului şi arbitrariului.

Biroul municipal al organizaţiei PNŢCD Rădăuţi

Controale şi amenzi pentru arderi necontrolate la gropile de gunoi din judeţul Suceava



Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava va efectua un control la societatea care gestionează groapa de gunoi menajer (“călău”) a municipiului Suceava, Test Prima Suceava, după ce în ultima perioadă s-au inmulţit incendierile necontrolate de la „călău”, transmite corespondentul AMOS News.

„Nu accept ca instituţia noastră să fie criticată când alţii nu îşi fac treaba. Este clar că la groapa de gunoi a municipiului, administratorul gropii şi administraţia locală trebuia să dispună măsuri mai ferme, în sensul prevenirii situaţiilor de incendieri necontrolate a deşeurilor.

Garda de mediu a tras numeroase semnale privind o gestionare mai bună a depozitului de deşeuri urbane”, a declarat astăzi comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru că fenomenul tinde să se extindă şi la alte localităţi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava va trimite adrese primăriilor din judeţ prin care va solicita să se ia măsuri de prevenire. „Pot exista autoaprinderi din cauza temperaturilor mari care aprind biogazul rezultat din fermentarea deşeurilor, dar şi incendieri intenţionate” a precizat Constantin Harasim.

In acelaşi timp, şeful Garzii de Mediu Suceava a fost informat azi-dimineaţă că există arderi la groapa de gunoi a comunei Marginea şi a trimis comisarii să facă o verificare. Aceştia au constatat că groapa de gunoi ardea încă de la miezul nopţii de duminică spre luni, dimineţă focul nefiind încă stins. Primăria Marginea a fost amendată cu suma de 15.000 lei.

Suceava: Festivalul-concurs de muzică folk "La Suceava, în Cetate", la prima ediţie



Cu ocazia aniversării a 620 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii Sucevei (10.02.1388) şi a orasului Suceava (18.08.1388), Consiliul Judeţean Suceava organizează, prin intermediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi al Complexului Muzeal al Bucovinei, prima ediţie a Festivalului – concurs de muzică folk „La Suceava, in Cetate”, transmite corespondentul AMOS News.

Acest festival-concurs de adresează tinerilor cu calităţi compozistice şi interpretative , cu vârste de până în 35 ani. Participarea poate să fie individuală sau în grupuri de până la cinci persoane.

Cererea de înscriere se poate trimite până la data de 15.06. 2008, pe adresa de e-mail : culturatraditional@suceava.astral.ro.
Concurenţii care şi-au adjudecat premii la alte festivaluri-concurs de muzică folk vor fi admişi fără preselecţie. Debutanţii şi concurenţii fără palmares vor participa la o preselecţie, în ziua de 14 august 2008, organizată, sub formă de spectacol cu public, pe scena în aer liber a Muzeului Satului Bucovinean din Suceava. Neparticiparea la preselecţie va echivala cu o retragere din concurs.

Fiecare concurent va participa în concurs cu două piese, compoziţii proprii sau prelucrări. În mod facultativ, dar cu intenţia organizatorilor de a realiza, în viitor, un album cu cântece dedicate Bucovinei, concurenţii pot participa în concurs şi cu o a treia piesă, dedicată acestei străvechi provincii româneşti. „La cererea concurenţilor, formulată prin adresa e –mail comunicată, le putem expedia o antologie de versuri scrise de poeţi bucovineni, „Bucovina în poezie”. Cea mai frumoasă piesă dedicată Bucovinei va beneficia de un premiu special -Premiul Bucovina, acordat de organizatori”, a precizat Ion Drăguşanul, iniţiator şi coordonator al proiectului.

Juriul primei ediţii a festivalului-concurs „La Suceava, în Cetate” va fi alcătuit din personalităţi de marcă ale muzicii româneşti, care vor susţine câte un recital, cu ocazia galei Laureaţilor, precum şi din foste şi actuale glorii bucovinene ale muzicii tinere - Mihaela Popescu, fratii Cornel Angelescu si Doina Boghian, Carmen Agoutin, iar preşedintele juriului va fi Victor Socaciu.

Piesele prezentate în concurs pot fi folosite de organizatori, fără alte obligaţii financiare, în activitatea culturală a instituţiilor respective.
Organizatorii vor asigura următoarele premii: Marele Premiu – 1.200 lei, Premiul Bucovinei – 1.000 lei, Premiul I - 1.000 lei, Premiul II - 800 lei, Premiul III – 500 lei.
Toţi concurenţii vor primi diplome de participare, care se vor înmâna la Gala Laureaţilor, sâmbătă noapte 16/17.08.2008, când va avea loc şi Festivalul Medieval.

Atentionarea cu Cod galben a intrat in vigoare

La ora 1.00 a intrat in vigoare atentionarea de cod galben pentru 16 judete din nordul si centrul tarii, unde sunt asteptate ploi insemnate cantitativ, descarcari electrice si intensificari de vant.

Judetele vizate de atentionarea meteorologilor sunt Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures, Neamt, Bacau, Harghita, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov si Covasna.

Si hidrologii au emis o avertizare catre cele 16 judete avertizate deja de meteorologi, plus judetul Bihor.

Cod galben de ploi in 16 judete din nordul si centrul tarii

Meteorologii au emis, luni, o atentionare cod galben pentru 16 judete din nordul si centrul tarii, unde sunt asteptate ploi insemnate cantitativ, descarcari electrice si intensificari de vant. Atentionarea a intrat in vigoare la ora 1:00 si este valabila pana marti seara, la ora 21:00, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie.

Judetele vizate de atentionarea meteorologilor sunt Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures, Neamt, Bacau, Harghita, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov si Covasna.

Si hidrologii au emis, luni, o avertizare catre cele 16 judete avertizate deja de meteorologi, plus judetul Bihor.

In intervalul mentionat, in Maramures, Transilvania, nordul si vestul Moldovei vor fi averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua trecator aspect de vijelie si conditii de grindina.

Cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat, indeosebi la munte, 40...45 l/mp.

Din Vatra Dornei, cu gândul la Champions League


Suedezul Sandberg şi-a luat gândul de la Liga Campionilor

Echipa a doua a CFR-ului şi-a început pregătirea pentru noul sezon în cantonamentul de la Vatra Dornei. În programul echipei din a treia ligă au intrat Sandberg, Fredy, Turcaş, Amoreirinha, Chihaia şi Traore.

Primii trei au facut parte din lotul echipei mari şi au câştigat campionatul, sezonul trecut. Mai mult, Sandberg a fost chiar titular în tur. ,,Ei se pregătesc profesionist, nu există nicio o problemă cu ei. Se vede că au o altă mentalitate'', a declarat Iustin Balaj, directorul executiv al feroviarilor.

Deşi au râvnit la un loc de Liga Campionilor în lotul lărgit al vişiniilor, Fredy, Sandberg şi Turcaş nu au de ales şi sunt nevoiţi să se legitimeze la echipa a doua. CFR II a promovat în sezoul recent încheiat în liga a treia şi au ca obiectiv promovarea în eşalonul secund. Pe adresa clubului nu au sosit încă oferte pentru pentru cei trei ,,renegaţi''.

Chihaia şi Amoreirinha au revenit de la echipele unde au fost împrumutaţi, respectiv de la Dacia Mioveni şi UTA Arad.

Echipa antrenată de George Ciorceri va rămâne cantonată la Vatra Dornei până în data de 21 iulie şi în acest interval va disputa două amicale: unul cu echipa locală, Dorna, iar celălalt cu trupa lui Costel Pană, Cetate Suceava.

Târgul Olarilor şi al Meşterilor Populari „Ochiul de Păun” Rădăuţi ediţia a XXVI-a

În perioada 4-7 iulie 2008, peste 120 de meşteri olari şi populari au celebrat la Rădăuţi sărbătoarea lutului, în cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Târgului Olarilor şi al Meşterilor Populari „Ochiul de Păun”. Zilele oraşului au venit să întregească peisajul de sărbătoare, în care rădăuţenii şi invitaţii lor au celebrat cântecul, jocul şi portul popular. Organizatorii acestei manifestări sunt: Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Primaria Municipiului Rădăuţi şi Muzeul Etnografic “SAMUIL şi EUGENIA IONEŢ” din Rădăuţi.

Juriul din acest an al Târgului Olarilor şi Meşterilor Populari “Ochiul de Păun”, a fost compus din: preşedinte - Daniel Hrenciuc şi următorii membri: Pavel Blaj, Traian Postolache, Libelula Curic şi Mihai Mateiciuc. În urma discuţiilor, juriul a stabilit un numar de 20 de premii de excelenţă, în valoare de 300 RON fiecare, care s-au acordat următorilor meşteri olari: Florin Colibaba - Rădăuţi, Victor Ladislau - Miercurea Ciuc, Ioana Mischiu - Horezu - Vîlcea, Radu Pascaniuc - Marginea, Petru Maxim - Dorohoi, Maria Mocanu - Braniştea - Galaţi, Dumitru Ifrim - Schitu Stavnic - Iaşi, Marton Molnos - Korund, Sándor Balász -Korund, Lidia Andronachi - Paşcani, Adrian Bledea - Baia Mare, Doina Bledea - Baia Mare, Iurie Cucuietu - Drochia - Republica Moldova, Tudor Munteanu - Chişinău - Republica Moldova, Eusebiu Iacinschi - Botoşsani, Györfi Domokos - Korund, Agoston Tofalvi - Korund, László Tofalvi - Korund, Gheorghe Magopat - Marginea, Constantin Mischiu - Horezu - Vîlcea, şi două premii în valoare de 200 RON următorilor meşteri: Sillo Attila - Miercurea Ciuc şi Dan Sorin Bucur din Dej.
Premiile au fost acordate de către Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava şi de Primăria Municipiului Rădăuţi.
Arta ornamentală simbolică este privita ca o constantă în arta şi tradiţia românească, demonstrând înaltul rafinament şi spiritualitatea creatorilor noştri.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva gânduri ale membrilor juriului:
Pavel BLAJ, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, membru al juriului: „A XXVI-a ediţie a Târgului Olarilor, respectiv a Târgului Meşterilor Populari de la Rădăuţi, a trecut iată de un sfert de secol, o cifră impresionantă care defineşte însuşi profilul oraşului şi orientarea sa, în sensul că este o localitate unde se găseşte un puternic centru de olărit, sau chiar mai multe centre de olărit. O perspectivă mai apropiată sau mai îndepartată ar putea să ducă la o concluzie sau la o hotarâre din partea administraţiei locale sau regional-etnografice, ca Rădăuţiul să devină un centru al olaritului în Bucovina, lucru care ar putea să stimuleze în continuare acest meşteşug. Alături de meşterii olari din Bucovina, veniţi în numar mare anul acesta la târg, au venit şi meşteri de alt profil, o parte din ei meşteri tradiţionali, o parte mai puţin tradiţionali, dar care aparţin segmentului artistic, care au, deci, realizări artistice deosebite, lucru de apreciat. Cred că ar trebui insistat pe viitor (şi aici mă refer nu numai la Muzeul Etnografic din Rădăuţi şi la organizatori, ci şi la instituţiile judeţene precum Centrul Culturii Tradiţionale Suceava), să fie găsite niste modalităţi de a atrage meşterii mai puţin obişnuiţi de a participa la târguri, respectiv cei care nu au posibilităţi financiare, pentru ca altfel, oamenii care sunt încă păstrători ai tradiţiilor şi meşteşugurilor populare, care trăiesc în satele de la munte şi care nu au posibilitatea să obţina venituri din meşteşugul lor, treptat vor abandona aceste meşteşuguri şi, odată cu ele, se va pierde un segment din patrimoniul, din tezaurul nostru naţional în ceea ce priveşte cultura şi arta tradiţională. Va trebui să găsim posibilităţi fie să facem Târguri mai dese şi în zonele despre care vorbeam, în satele de munte, să chemam meşterii acolo, dar posibilitatea lor de a valorifica produsele sunt mici acolo, sau, ar mai fi posibilitatea să creăm în perimetrul judeţului o serie de standuri unde să fie adusă marfa acestor meşteri şi să fie pusă în vânzare. Aici este de gândit modalitatea, cum s-ar putea face o stimulare a tradiţiilor şi a meşteşugurilor în continuare. Consider că este un bun câştigat aceasta a XXVI-a ediţie a Târgului Olarilor şi a Meşterilor Populari de la Rădăuţi.”

Libelula CURIC, etnograf, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, membru al juriului: „Târgul Olarilor şi Meşteşugarilor Populari - Ochiul de Păun” - a ajuns în acest an la cea de-a XXVI-a ediţie, fapt ce relevă cu predilecţie importanţa lui şi necesitatea de a păstra puterea tradiţiei culturii româneşti neatinsă de vremuri. În fiecare an, târgul a găzduit meşteri din diferite colţuri ale ţării sporind astfel gama produselor meşteşugăreşti, aspect concretizat şi de această dată, fără îndoială. Fiind în mod deosebit un târg al olarilor, au fost prezenţi atât meşteri cu ceramica tradiţională cât şi creaţie. Alături de olari şi-au expus spre vânzare produsele şi meşterii ce prelucreaza lemnul, împletitori în sfoară, prelucrare sticla, ţesături cu minunate motive naţionale din diferite regiuni şi alte elemente ale artei populare româneşti. Nelipsiţi au fost olarii din cele mai importante centre de ceramică din ţară, ba chiar meşteri iscusiţi ce prelucrează ceramica dincolo de hotare, care prin har ne transmit nouă, privitorilor, iubitorilor de artă, tot ce poate omul să modeleze mai frumos în sensibilitate şi dăruire, în puritate şi adevăr, rostite într-un alt fel de grai decât cel al cuvântului şi, poate, mai aproape de divinitate. Ei poartă în adâncul sufletului lor frumuseţi ascunse încercând să le exteriorizeze într-un fel sau altul. Cred că aceasta este o necesitate a vieţii, un fel de exprimare a identităţii. Vizitatorii au avut parte de o manifestare deosebită, desfaşurată pe parcusul a trei zile într-un cadru generos, bine organizat, în centrul oraşului. Cu certitudine, asemenea întâlniri la nivelul exprimării spiritului în artă, ne vor modela în acelaşi timp şi pe noi, în timp, vazându-ne prin ochiul artei ce vine din desăvârşire. Fiecare activitate culturală constituie un pas ce merită conservat în tezaurul celor ce dăinuie peste timpuri, cât le va permite existenţa.”

Daniel HRENCIUC, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, preşedintele juriului: „A fost o ediţie reuşită, chiar în raport cu cele anterioare, având în vedere că pregătirile s-au făcut oarecum în mare viteză, dat fiind faptul că acum două săptămâni s-a schimbat administraţia municipiului Rădăuţi şi noua echipă a trebuit să se organizeze rapid, astfel ca această ediţie să se desfăşoare în parametrii corespunzători. Au fost prezente la târg nume reprezentative ale ceramicii româneşti, atât tradiţionale cât şi moderne. Am încercat să facem o distincţie între ceea ce înseamnă artă şi tendinţele mai recente, pe care noi le numim kitsch. Si cred că am reuşit.”

Traian POSTOLACHE, director al Muzeului Etnografic “SAMUIL şi EUGENIA IONEŢ” din Rădăuţi, membru al juriului: „Avem 26 de ani de când s-a înfiinţat Târgul Olarilor. Din anul 2006 este şi al Meşterilor Populari. Am lărgit aria meşteşugurilor tradiţionale pe lângă nucleul de ceramişti. Anul acesta sunt prezente cele mai importante centre de olărit din România, dintre care menţionam: Miercurea Ciuc, Horezu, Marginea, Dorohoi, Braniştea-Galaţi, Schitu Stavnic-Iaşi, Korund-Harghita, Paşcani, Baia Mare, Dej, Botoşani, Cluj. Au fost şi mesteri olari din Republica Moldova, de la Drochia şi de la Chişinău, precum şi foarte mulţi artizani, cu cioplituri în lemn, constructori de instrumente muzicale, bijutieri-argintari. Configuraţia Târgului a fost foarte amplă anul acesta. Meşteri foarte buni, spre exemplu, de la Baia Mare a venit Doina Bledea, care face o ceramică tradiţională ardelenească de o mare frumuseţe. Vremea frumoasă a contribuit la reuşita
acestui târg. Referitor la ceea ce se numeşte kitsch, pe care unii îl văd ca pe o negativitate care virusează în general aceste târguri, aş vrea să menţionez că există oameni care nu au cunoştinţele necesare să înţeleagă cultura tradiţională şi cultura populară, care evoluează, ca şi limba, şi care nu poate fi controlată întru totul. Aceştia sunt extrem de ofuscaţi de fenomenul kitsch. Şi există oameni, cum a fost de exemplu pictorul Horia Bernea, mare personalitate, Dumnezeu să-l odihnească în pace, directorul Muzeului Ţăranului Român, care diviniza cultura tradiţională şi creaţia tradiţională, dar iubea şi avea o înţelegere deosebită şi pentru kitsch. Şi spunea că fenomenul kitsch demonstrează că frumosul este ceva necesar omului, indiferent de condiţia lui socială. Chiar şi pe treptele cele mai de jos ale condiţiei sociale, omul are nevoie de frumos. În mahala, în zonele cele mai obscure, există o nevoie de frumos. Omul simte nevoia asta.
Deci, avea o înţelegere. Un alt aspect, de exemplu, nimeni nu se miră că la sărbătoarea Crăciunului toţi românii fac un brad. Ceea ce nu este tradiţional şi nu este specific culturii româneşti şi ortodoxe. Singurul moment în care apare bradul, după cum explica Simion Florea Marian, este înmormântarea. Bradul era folosit la ritualul de înmormântare. Ei, bradul este adus din occident, este o adaptare şi nimeni nu se miră. În schimb, se miră de alte lucruri. Aceste târguri, mulţi cred că sunt adresate numai specialiştilor, ori nu este aşa. Există o nevoie de comunicare, de sărbătoare, de bucurie, pe care trebuie să o perceapă întreaga comunitate. De la vladică la opincă. Omul trebuie să simtă bucuria aceea pe care o aveau cei care participau în vechime la iarmaroace sau la nedei şi nedeiuţe, marile sărbători anuale în care lumea se aduna, se făceau schimburi comerciale, se transmiteau mesaje, se făceau însoţiri, se alegeau miri şi mirese.
Această configuraţie, care unora li se pare că este o defecţiune, eu cred că este ceva firesc. Chiar şi în construcţia unui muzeu. Acum nu mergem etimologic, pentru că un muzeu în esenţă ar fi un templu al muzelor. Dar în ziua de astăzi este cu totul altceva. Există posibilitatea să se realizeze un muzeu elitar, în care să fie individualizate piesele cele mai valoroase, într-o mare simplitate, unicitate. Şi omului, vizitatorului elitar, îi revine sarcina să refacă contextul prin cultura, prin educaţie şi prin intuiţie. Există şi o altă posibilitate, ca cei care realizează muzeul, conservatorii, muzeografii, să realizeze ei acest context, să uşureze efortul pe care trebuie să-l facă vizitatorul. Pentru că, de cele mai multe ori, cei care vizitează un muzeu sunt oameni diferiţi, aflaţi pe diferite trepte de educaţie, de cultură, şi percep în mod diferit. Şi li se lasă lor libertatea să aprecieze ceea ce este important pentru ei. Şi aşa cred că trebuie gândită şi configuraţia unui târg al meşterilor populari, aşa cum este şi Târgul Olarilor şi al Meşterilor Populari „Ochi de Păun” din Rădăuţi. Noi ne străduim să păstrăm cele mai importante vestigii ale culturii tradiţionale, să le conservăm cu mare grijă, să le transmitem. Să păstrăm ceea ce este valoros, dar în acelaşi timp să avem îngăduinţă pentru lucruri mai modeste. Cred că rolul cel mai important în păstrarea a ceea ce este tradiţional ar reveni Guvernului şi Ministerului Culturii, prin subvenţii, ceea ce este, deocamdată, mai puţin posibil.”
Carmen Veronica Steiciuc

Leafa şefului finanţiştilor suceveni s-a triplat

În doar trei ani

Potrivit declaraţiei de venit postată pe site-ul oficial al ANAF, anul trecut, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropătă, a înregistrat venituri salariale în valoare de 104.146 lei, adică circa 8.000 de lei lunar. Leafa lui Ropotă a crescut în 2007 cu mai bine de 20 la sută faţă de anul 2006, cînd a înregistrat venituri salariale anuale de 81.691 lei şi cu aproape 300 la sută comparativ cu anul 2005, cînd statul i-a plătit munca depusă pe tot parcursul anului cu doar 37.021 lei. Din declaraţiile de avere ale şefului finanţiştilor suceveni aflăm că este proprietarului unui autoturism marca Volvo, fabricat în 2002 şi ca are în cont 73.000 lei. Depozitul bancar a crescut cu circa 20 la sută comparativ cu anul 2006 cînd, potrivit declaraţiei sale de avere, Petrică Ropotă, avea în cont doar 53.000 lei. În anul 2005 acest depozit nu figurează în declaraţia de avere postată pe site-ul ANAF. De remarcat este faptul că directorul DGFP Suceava nu posedă bunuri imobile (clădiri, terenuri) şi nu are datorii.

Proiect pentru dezvoltarea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Asociatia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru deruleaza un proiect cu privire la strategia de dezvoltare economico-sociala a unitatilor administrativ-teritoriale care fac parte din Euroregiune, adica judetele Iasi si Vaslui din Romania si 18 raioane din Republica Moldova. Proiectul are o valoare de 180 mii Euro, a fost depus prin programul Phare CBC 2005 si este realizat in parteneriat cu Business Consulting Institute (BCI) Chisinau. Reprezentantii asociatiei sustin ca au ajuns deja la jumatatea proiectului. 

Pana in prezent, au reusit sa treaca de faza de achizitii privind serviciile de care au nevoie si de echipamente. De asemenea, au realizat instruirea cu reprezentantii grupurilor de lucru din cele 18 raioane din Republica Moldova si cele doua judete din Romania. In cadrul actiunii de instruire au fost organizate trei sesiuni cu cate trei module fiecare cu privire la comunicare, strategie si management proiect. Grupurile care au fost instruite au primit formulare care au fost transmise la institutii publice in vederea realizarii unui sondaj de opinie cu privire la necesitatile Euroregiunii. "Reprezentantii grupurilor au primit formulare si au realizat un sondaj de opinie pentru evidentierea necesitatilor Euroregiunii. Acest sondaj de opinie a fost realizat pentru ca firma care se va ocupa de elaborarea strategiei sa aiba deja o baza de date si niste opinii ale celor din domeniu pentru ca formularele au fost transmise la institutii publice", a declarat George Anghel, director executiv al Asociatiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. In prezent, proiectul este in faza de licitatie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de elaborarea strategiei propriu-zise. "Acum suntem in faza de licitatie pentru desemnarea unei firme. In termen de 12 zile speram sa avem o firma care sa se ocupe de strategie si sa corespunda cerintelor noastre in ceea ce priveste experienta in domeniul tehnico-economic. Momentan lucram pentru realizarea unei pagini de website a Euroregiunii pe care speram sa o finalizam in urmatoarele doua saptamani, unde vor avea acces toti oamenii pentru a afla ce inseamna de fapt Euroregiunea si ce vrea ea", a declarat George Anghel.

Proiecte de milioane de euro la Directia Apelor “Siret”

In ultima perioada, pentru a fi in strânsa legatura cu noutatile Uniunii Europene in materie, Directia Apelor (D.A) “Siret” Bacau a propus si s-a dovedit a fi eligibila pentru o serie de proiecte menite sa imbunatateasca sistemul de gospodarire a apelor. Astfel, D.A. “Siret” va derula unele proiecte finantate din fonduri internationale prin care sistemul de gospodarire a apelor sa devina unul competitiv. Unul dintre proiecte se refera la “Amenajarea râului Trotus si afluenti (jud. Harghita) si a râului Tazlau si afluenti (jud. Bacau)”. Acesta se afla deja in derulare si este finantat prin fonduri PHARE. Prin acest proiect, D. A. “Siret”, are ca parteneri Consiliul Local Lunca de Sus, Consiliul Local Lunca de Jos si Consiliul Local Balcani. “Obiectivul general al proiectului il reprezinta reducerea impactului negativ provocat de inundatii si luarea de masuri de prevenire a unor posible inundatii viitoare, prin lucrari hidrotehnice specifice. Valoarea totala a costurilor eligibile pentru acest proiect este de 4.050.000 Euro”, a declarat Emil Vamanu, directorul D.A. “Siret” Bacau. Pe lista de proiecte eligibile ale institutiei bacauane se afla si proiectul LIFE, privind monitorizarea integrata a râului Trotus, cu accent pe “Directiva Cadru a Apei”, in cadrul caruia D. A. “Siret” are ca parteneri Universitatea din Bacau, Facultatea de Inginerie, SC European Focus Consulting SRL si ONG-ul “Cer Senin”. Proiectul se va desfasura pe parcursul a trei ani, data estimata a inceperii lui fiind 1 ianuarie 2009. Tot la capitolul investitii viitoare, D. A. “Siret” are in lucru si proiectul Norway Grants, privind imbunatatirea managementului calitatii apelor pe râul Bistrita, ce vizeaza alinierea la Directivele Uniunii Europene, prin colaborari in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in cadrul caruia va exista o colaborare cu Administratia Nationala “Apele Romane”, Directia Apelor “Prut”, Directia Apelor “Jiu”, Directia Apelor “Somes Tisa” si Institutul Norvegian de Cercetare a Calitatii Apelor (NIVA). Proiectul a fost aplicat in luna iunie 2008 si are ca data estimata a inceperii luna noiembrie 2008. Ultimul proiect aflat pe lista celor pentru care exista de proiecte eligibile se situeaza proiectul LIFE pentru protejarea si analiza starii apelor din bazinul Bistrita amenintate de poluarea cu nitrati. In cadrul acestui proiect D. A. “Sirect” are calitate de partener alaturi de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. “Directia Apelor “Siret” are pregatite si alte aplicatii care vizeaza diferite fonduri internationale si parteneriate cu institutii din tarile membre ale UE, dar si din tari care nu apartin spatiului comunitar”, a spus Emil Vamanu.

Bilantul Avocatului Poporului pe trimestrul al doilea



Avocatul Poporului a formulat peste 600 de puncte de vedere privind exceptiile de neconstitutionalitate si a realizat zece anchete in trimestrul al doilea al acestui an.

Potrivit unui comunicat al insitutiei, Avocatul Poporului a formulat, in perioada aprilie-iunie, la cererea Curtii Constitutionale, 603 de puncte la vedere privind exceptiile de neconstitutionalitate, informeaza Newsin.

Totodata, institutia a facut zece anchete, desfasurate la nivelul primariilor din Bucuresti, Brasov si Constanta, la Casa Locala de Pensii din Sectoarele 1 si 6 din Capitala si la Casa Judeteana de Pensii din Mures, dar si la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Vaslui sau la Comisia Judeteana din judetul Dolj.

Anchetele au urmarit diverse subiecte, printre care dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la petitionare, dreptul la proprietate privata, dreptul la protectie a persoanelor cu handicap sau protectia speciala a copiilor si tinerilor.

In acelasi timp, au fost emise si doua recomandari, una dintre ele fiind adresata primarului din Constanta si o alta edilului din Eforie, se mai arata in comunicatul citat.

Pe de alta parte, in perioada mentionata, Avocatul Poporului a mai acordat 4.412 audiente, dintre care 944 la sediul central si 3468 la birourile teritoriale.

De asemenea, au fost solutionate 1981 de petitii, dintre care 979 de birourile teritoriale din Alba Iulia, Bacau, Brasov, Constanta, Suceava, Targu-Mures, Cluj, Craiova, Iasi, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti si Timisoara, in timp ce restul de 1002 petitii au fost solutionate la sediul central.

Un autocar cu 30 de copii polonezi s-a izbit de o autoutilitara, pe DN2


Un autocar plin cu 30 de copii polonezi s-a izbit de o autoutilitara, in judetul Suceava, iar o femeie a fost ranita in accident.

Soferul polonez al autocarului a izbit din spate o autoutilitara, pe care a proiectat-o intr-un autoturism Dacia, relateaza presa locala. O femeie in varsta de 45 de ani, care se afla in autoutilitara, a fost ranita usor.

In autocarul implicat in accident se aflau 30 copii, insotiti de patru indrumatori, un ghid turistic si doi soferi, toti cetateni polonezi.

Soferii au fost testati cu aparatul etilotest, iar rezultatul a iesit negativ. Pasagerii autocarului au fost preluati dupa cateva ore de o alta masina, care i-a dus spre destinatia lor, Bulgaria.

Sanctiuni la Suceava pentru retete si concedii fara acoperire


Patru medici de familie au fost sanctionati la Suceava dupa ce s-a descoperit ca au eliberat fara acoperire retete si concedii, a anuntat Casa de Asigurari de Sanatate Suceava.

Vinovatii au fost sanctionati cu diminuarea cu 10% a valorii minim garantate a punctului "per capita" pe luna iunie 2008 si cu o amenda de 2.500 de lei.

Au fost efectuate controale la cabinetele a sapte medici de familie, doi medici din ambulatoriu de specialitate clinica, un furnizor de servicii medicale din ambulatoriu de specialitate paraclinica, patru medici dentisti, la un furnizor de servicii medicale de recuperare, la trei furnizori de medicamente si la un furnizor de dispozitive medicale, relateaza Adevarul in editia online.

Un afacerist roman si-a inscenat disparitia ca sa scape de datorii


Un om de afaceri din Suceava si-a inscenat disparitia, ca sa scape de datorii. Este ipoteza oamenilor legii in cazul barbatului de 45 de ani, care de o saptamana nu este de gasit.

Omul datora sume uriase la banci si chiar si la cativa prieteni.

Barbatul de 45 de ani avea o afacere in zona Brodina si a disparut de acasa acum aproape o saptamana. Sotia si cei patru copii au alertat politia, dupa ce au vazut ca nu s-a mai intors acasa.

150 de politisti, jandarmi si localnici au scotocit initial padurea pe kilometri intregi si i-au gasit masina abandonata pe un drum forestier, relateaza ProTV.

Luni au adus in ajutor si caini special dresati. Au dat peste urme de sange si soda caustica, dar si peste un bilet de adio.

Pe barbat sau corpul acestuia nu l-au gasit si asa a aparut ipoteza unei inscenari.

Suceava: Amenzi pentru incendii la gropile de gunoi


Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava va efectua un control la societatea care gestioneaza groapa de gunoi menajer a municipiului Suceava, Test Prima Suceava, dupa ce in ultima perioada s-au inmultit incendierile necontrolate.

"Nu accept ca institutia noastra sa fie criticata cand altii nu isi fac treaba. Este clar ca la groapa de gunoi a municipiului, administratorul gropii si administratia locala trebuiau sa dispuna masuri mai ferme, in sensul prevenirii situatiilor de incendieri necontrolate a deseurilor.

Garda de mediu a tras numeroase semnale privind o gestionare mai buna a depozitului de deseuri urbane", a declarat luni comisarul-sef al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru ca fenomenul tinde sa se extinda si la alte localitati, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava va trimite adrese primariilor din judet prin care va solicita sa se ia masuri de prevenire, relateaza AmosNews.

"Pot exista autoaprinderi din cauza temperaturilor mari care aprind biogazul rezultat din fermentarea deseurilor, dar si incendieri intentionate" a precizat Constantin Harasim.

In acelasi timp, seful Garzii de Mediu Suceava a fost informat luni dimineata ca exista arderi la groapa de gunoi a comunei Marginea si a trimis comisarii sa faca o verificare. Acestia au constatat ca groapa de gunoi ardea inca de la miezul noptii de duminica spre luni, dimineta focul nefiind inca stins. Primaria Marginea a fost amendata cu suma de 15.000 lei.

Transferuri la pachet


Conducerea clubului sucevean este interesată în aceste zile de serviciile fundaşului dreapta Ionuţ Podină. Jucătorul este momentan liber de contract şi ar putea ajunge pe Areni la pachet cu tehnicanul Constantin Bădan, ultimul fiind în discuţii cu Cetatea pentru preluarea postului de antrenor cu portarii. In vârstă de 24 de ani, Ionuţ Podină a îmbrăcat în sezonul trecut tricoul formaţiei Unirea Dej. După despărţirea de gruparea ardeleană, fotbalistul a susţinut fără succes probe de joc la prim-divizionara Farul Constanţa.

Buhuşi, împrumutat pe Areni


Oficialii clubului sucevean au ajuns astăzi la o înţelegere cu omologii lor de la Poli Iaşi asupra împrumutului mijlocaşului Alexandru Buhuşi la gruparea de pe Areni. Juniorul ieşean este aşteptat să se prezinte sub comanda antrenorului Marian Pană în cursul zilei de joi, odată cu partida amicală pe care Cetatea o va susţine pe teren propriu în compania formaţiei din Copou. Conducerea galben-albaştrilor a mai precizat că renunţă la ideea achiziţionării jucătorilor Cătălin Savin şi Sergiu Muth, de la Gaz Metan Mediaş.

La Suceava, este propus Programul guvernamental „Cornul şi mărul”

Consilierul judeţean social-democrat Roman Stecyk a cerut, în şedinţa ordinară a deliberativului judeţean, înlocuirea produselor lactate din programul guvernamental „Cornul şi laptele”. Stecyk şi-a susţinut iniţiativa prin aceea că laptele nu prea este agreat de copii şi, de aceea, ar trebui substituit cu fructe.

Alesul PSD spune că respectiva stare de saţietate a intervenit mai ales în zona montană, care ocupă două treimi din suprafaţa judeţului şi în care „laptele se dă şi la mâţe”. „Ar trebui să încercăm înlocuirea cu fructe a laptelui, pe care, de regulă, copiii îl au şi acasă. Să fie cornul şi mărul sau cornul şi strugurele sau orice altceva”, a pus în vedere Roman Stecyk.

Conducătorul şedinţei, preşedintele executivului judeţean, Gheorghe Flutur, i-a explicat autorului iniţiativei că a reţinut sugestia şi că va trebui de văzut ce prevede legislaţia în domeniu. Totodată, Flutur a arătat că este necesar ca problematica să fie aprofundată prin discuţii cu reprezentanţii părinţilor şi Inspectora-tului Şcolar Judeţean. „O să vedem care este cea mai eficientă soluţie”, a spus preşedintele CJ.

Gheorghe Flutur este optimist în privinţa relaţiilor Sucevei cu regiunea Cernăuţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a declarat optimist în privinţa relaţiilor dintre judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, la puţin timp după ce a participat, la Cernăuţi, la o întâlnire cu şeful Administraţiei Regionale, Vladimir Culiş. Flutur a spus într-o con-ferinţă de presă că se aşteaptă ca, împreună cu autorităţile ucrainene, să realizeze „lucruri frumoase”.

„Sudul Bucovinei este în Uniunea Europeană, Nordul Bucovinei este în Ucraina. Eu-ropa este o zonă a regiunilor, peste 200 de regiuni există, avem parteneriate pe această linie şi cred că putem face lucruri frumoase”, a spus Gheorghe Flutur. El a mai spus că, în următoarele două săptămâni, vor exista întâlniri pentru modernizarea punc-telor de trecere a frontierei cu Ucraina de la Izvoarele Sucevei şi Vicovu de Sus, pentru a le face accesibile transpor-tului internaţional de mărfuri. „Interesul nostru este să deschidem graniţele”, a mai spus Flutur.

Bucovina Suceava joacă în serie cu Dinamo, Farul, U Cluj, Olimpia şi CFR Braşov

Rugbi, Divizia Naţională


La finalul săptămânii trecute, la sediul Federaţiei Române de Rugbi a fost stabilită componenţa celor două serii ale Diviziei Naţionale.

În viitoarea ediţie de campionat, care va debuta la data de 20 septembrie, echipa locală, CSM Bucovina Suceava, va evolua în Seria I alături de Dinamo, Farul Constanţa, Universitatea Cluj, Olimpia Bucureşti şi CFR Braşov. Prezenţa echipei CFR Braşov în campionatul 2008/2009 nu a fost, deocamdată, confirmată.

Faţă de sezonul precedent, Seria I şi Seria a II-a sunt diferite în urma clasamentului din 2008. Astfel, Dinamo şi Steaua au făcut schimb de adversari puternici, Farul respectiv Baia Mare, la fel cum Bucovina Suceava şi CFR Braşov, respectiv Bârladul, au schimbat şi ele seriile şi adversarii. Aşadar, echipele clasate pe locurile impare vor juca în Seria I, iar cele de pe locurile pare, în Seria a II-a.

Seria I va avea următoarea componenţă: Dinamo Gaz Sud Bucureşti (campioana en titre), RCJ Farul Constanţa (locul 3), Universitatea Cluj (5), CSM Olimpia Bucureşti (7), CSM Bucovina Suceava (9) şi CFR Braşov (11).

Seria a II-a va fi formată din formaţiile Steaua Bucureşti (locul 2), CSM U Baia Mare (4), RCM Timişoara (6), Poli Agro Iaşi (8), RC Bârlad (10), Constructorul Cleopatra Constanţa (locul 12 – nou-promovată).

La fel ca în ultimii ani, Divizia Naţională va debuta cu sezonul regulat, cu meciuri între cele 6 echipe din fiecare serie, care va debuta pe 20 septembrie 2008. La finalul acestuia, primele trei echipe clasate din cele două serii se vor califica în Play-off iar ultimele trei echipe clasate din fiecare serie vor juca în Play-out.

Austria – posibil partener al judeţului Suceava

Şeful executivului judeţean sucevean, Gheorghe Flutur, se întâlneşte astăzi dimineaţă cu ambasadorul Austriei la Bucureşti, Excelenţa Sa dr. Christian Zeilleisen, ocazie cu care vor discuta modalitatea prin care în toamna acestui an judeţul Suceava intenţionează să lanseze brandul „Bucovina – Bioland” (Bucovina – ţinutul produselor „bio”).

Preşedintele CJ a declarat că va discuta cu ambasadorul acest proiect, dar şi modul în care Austria ar putea fi interesată de proiectul turismului religios. „Sunt două teme pe care dorim să le pregătim pentru a le lansa cu succes în toamnă. Voi discuta cu ambasadorul şi probleme legate de investiţiile economice din judeţul Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur. El nu a ascuns faptul că vede în Austria unul dintre posibilii parteneri de succes ai judeţului Suceava, după lansarea celor două proiecte.

Conductele care subtraversează râul Suceava sunt compromise !

Cauza o reprezintă colmatarea lor cu nisip şi pietriş aduse din oraş
Staţia de epurare a apelor menajere din municipiul Suceava întră in lucrări de reabilitare şi retehnologizare.

Acestea costă peste 570.000 de lei (5,7 miliarde de lei vechi) şi ar urma să dureze 6 luni. Intervenţii la obiectiv au avut loc şi în anul 2004, de acestea fiind condiţionată aprobarea Programului ISPA de reabilitare a alimentărilor cu apă, a canalizării şi epurării. Investiţiile de atunci s-au derulat în colaborare cu firma Grue&Hornstrup din Danemarca, Agenţia daneză de mediu finanţând execuţia cu 100.000 de euro. La acea dată, cele două conducte – avariate de viituri şi care poluau apa râului ce traversează municipiul – au fost înlocuite cu altele noi, cu diametrul de 1000 mm.

Decizia privind noile lucrări a fost luată după ce s-a constatat că funcţionarea conduc-telor ce subtraversează râul Suceava, cât şi a căminelor aferente acestora, este compromisă. Cauza o reprezintă colmatarea cu nisip şi pietriş aduse din oraş.

Sephora intra in Suceava printr-un magazin in mallul lui Dascalu



Centrul comercial Iulius Mall din Suceava, dezvoltat de compania Iulius Group, controlata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, este inchiriat in proportie de 80%, unul dintre cele mai noi chiriasi anuntati in cadrul proiectului fiind retailerul de cosmetice Sephora, divizie a grupului Louis Vuitton-Moet-Hennessy (LVMH). Iulius Mall Suceava urmeaza a fi deschis in toamna acestui an, printre viitorii chiriasi numarandu-se lantul de hipermarketuri Auchan, retailerul de obiecte de bricolaj Bricostore, operatorul Cinema City, McDonald's, Intersport sau Steilmann. Mallul va avea o suprafata inchiriabila de 45.000 mp si implica o investitie de 60 mil. euro, traficul anual fiind estimat la 6 milioane de vizitatori. Acesta este cel de-al patrulea centru comercial dezvoltat de Iulius Group, primele trei proiecte fiind operationale in Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

Ardere necontrolate a deseurilor in Suceava

Comisarii de mediu suceveni vor efectua in perioada imediat urmatoare verificari la societatea Test Prima, ce administreaza groapa de gunoi a municipiului Suceava, dupa ce pe platforma de deseuri s-au inregistrat mai multe incendii, a declarat, luni, directorul Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Constantin Harasim.

Acesta a precizat ca Test Prima si administratia locala au obligatia de a dispune masuri ferme pentru prevenirea arderilor necontrolate ce provoaca poluarea aerului si afecteaza mediul de viata din zonele limitrofe si ca nu accepta ca toate criticile pe aceasta tema sa vizeze institutia pe care o coordoneaza.

Test Prima a fost sanctionata in repetate randuri de comisarii de mediu, cu avertisment sau cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 100.000 de lei, pentru ca deseurile de pe platforma de gunoi a municipiului sunt eliminate fara a fi asigurate masurile de protectie a sanatatii populatiei si a mediului.

Totodata, CGJM Suceava a facut si o plangere penala impotriva administratorului gropii de gunoi a Sucevei, litigiul fiind in curs de solutionare.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, sustine, la randul lui, ca a atentionat administratorul gropii de gunoi sa asigure paza platformei, dar situatia a ramas neschimbata. De aceea, va analiza situatia si impreuna cu reprezentantii de la mediu spera sa gaseasca o solutie, inclusiv schimbarea administratorului.