marți, 9 octombrie 2007

"Super-barabula" olandezo-suceveană

Cîmpulung Moldovenesc



Despre minunea de cartof de 2,5 kilograme oferit ca trofeu ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, la "Festivalul lăptarilor" de la Cîmpulung Moldovenesc s-a dus vestea în toată ţara.

"Super-barabula" olandezo-suceveană

Ministrului nu i-a venit să creadă că nu-i butaforie, ci un cartof cumsecade, apoi s-a bucurat că în sfîrşit va putea duce soţiei sale un cartof uşor de curăţat şi probabil că în drum spre capitală se va fi gîndit că agricultura stă foarte bine, cu secetă cu tot, dacă i-a fost dat să vadă cu ochii lui asemenea rezultate.

Kondorul cît porcuşorul

Cartoful rozaliu şi plesnind de sănătate, mare cam cît un porcuşor de lapte, a fost botezat imediat de asistenţă "Superbarabula", chiar dacă soiul în cauză se numeşte altfel. Şi de atunci toată lumea care a văzut minunea numai despre asta vorbeşte, deşi se află în "patria cartofului", unde s-au văzut şi s-au auzit multe în domeniu. "Superbarabulei" ar trebui să i se spună însă, după carte, Kondor, pentru că aşa se numeşte soiul din care cu onoare a dovedit că face parte. "Este un soi olandez şi cartoful cel mare a fost totuşi o excepţie. De obicei cartofii din acest soi nu cîntăresc decît aproximativ un kilogram. Este însă productiv chiar şi aşa, iar noi am obţinut anul acesta o producţie de 60 de tone la hectar", ne-a spus ing Vasile Tofan, reprezentantul Asociaţiei cultivatorilor de cartofi "Sucidava" din Suceava.

Obrazul subţire...

Asociaţia cu pricina a avut, sub egida Federaţiei naţionale a cartofului, un stand specializat la festival. Potrivit ing Tofan, toţi cei din asociaţia suceveană sînt oameni cu foarte multă experienţă, majoritatea agronomi care îşi iubesc cu patimă meseria şi au format asociaţia tocmai pentru că au avut mereu convingerea că nu e musai să sapi şanţuri prin Italia ca să cîştigi cinstit un ban. În străinătate tot au trebuit să circule, e drept, dar pentru contracte de afaceri. Şi au dovedit că se poate face agricultură cu rezultate frumoase şi pe la noi, ba chiar că se poate trăi frumuşel din asta. Numai să se vrea şi să se poată schimba în primul rînd o păguboasă mentalitate de pe la noi. "Noi am expus aici, împreună cu alţi producători, 8 soiuri de cartofi de foarte bună calitate, dar avem cam 20. Fiecare soi are particularităţile lui. Ceea ce s-a văzut la standul nostru se mai cultivă prin Covasna, Harghita şi Braşov, dar prin ţară nu prea se găsesc. Kondor este un soi foarte bun, dar are nevoie de condiţii speciale şi de tratamente aplicate corect şi la timp. Este destul de sensibil la mană, dar asta nu trebuie să fie un defect. Din păcate, este o problemă pentru toate aceste soiuri care produc cartofi foarte mari. Cercetările de ameliorare nu au putut să facă imposibilul, adică să fie şi mari şi gustoşi şi să se mai şi îngrijească singuri cartofii. Sigur că în aceste condiţii este necesară foarte multă grijă din partea cultivatorului, trebuie să ştie ce şi cînd să facă pentru a proteja planta, trebuie să se informeze dacă apare vreo problemă, ca să aibă plante sănătoase şi recolte cu cartofi mari ca aceştia. Poate părea mai complicat şi un pic mai costisitor, dar nimic nu se poate face fără muncă şi răbdare, nici măcar un cartof de calitate", a mai spus ing Tofan.

Fără număr!

Multe gospodine s-au gîndit, la vederea "Superbarabulei", că ar fi interesant să cureţe un singur cartof din care să facă şi tocăniţa, dar şi borşul. Şi gospodarii s-au gîndit că ar fi foarte nimerit să scoată recolte de vreo cinci ori mai mari de pe aceleaşi suprafeţe de teren. Oamenii s-au tot chibzuit că n-ar fi rău să încerce şi mulţi dintre ei deja au decis că la primăvară vor face un pas spre schimbare. Mare lucru, pentru că localnicii sînt recunoscuţi pentru încăpăţînarea cu care folosesc repetat sămînţa de cartof degenerată, din propria recoltă, din zgîrcenie sau din convingerea stupidă că "e bun soiul şi pentru mine, dacă a fost bun pentru bunicul şi pentru tata". Specialiştii din asociaţia suceveană admit că preţul pentru cartoful de sămînţă din soiurile expuse la standuri este un pic mai mare, dar spun că merită să fie făcută investiţia. "Kilogramul de sămînţă de elită, din import, costă la noi 2,8 lei. În anul al doilea însă, sămînţa produsă de noi o oferim şi cu 1,5 lei kilogramul. Dacă e bine îngrijită cultura, investiţia merită din plin. Nu e nevoie să umble mult cineva ca să obţină sămînţa ori indicaţiile pentru cultivare. Noi ajutăm pe oricine şi de la asociaţie se poate cumpăra oricît, de la un kilogram la mii de tone. Important este să vrea omul să cultive ceva de calitate şi să ştie să o facă. Noi îl ajutăm", a conchis ing Tofan.

Săptămîna prevenirii criminalităţii


De ieri, la nivel naţional se desfăşoară acţiunea denumită "Săptămîna prevenirii criminalităţii". Acţiunea tinde să devină o tradiţie şi are drept scop conştientizarea opiniei publice asupra modalităţilor prin care cetăţenii unei comunităţi îşi pot lua unele măsuri de prevenire pentru a nu deveni victime ale infractorilor.

Săptămîna prevenirii criminalităţii

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, prin lucrătorii Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate, lucrătorii Serviciului de Poliţie de Ordine Publică şi Serviciul Poliţei Rutiere vor desfăşura o serie de activităţi. Ieri, la Liceul din Roznov a avut loc o dezbatere cu tema "Tendinţe ale criminalităţii. Siguranţa viitorului", în cadrul căreia s-a mai discutat despre prevenirea traficului de fiinţe umane, prevenirea accidentelor rutiere, a faptelor cu violenţă şi a infracţiunilor la viaţa sexuală. În cursul săptămînii vor mai avea loc acţiuni precum prevenirea criminalităţii stradale, iar Biblioteca Judeţeană va găzdui un seminar cu tema prevenirii consumului de alcool şi tutun în rîndul tinerilor. Lucrătorii Serviciului Poliţiei de Ordine Publică vor desfăşura acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar în barurile şi internet-urile din oraş, iar în ultima zi, pe 13 octombrie, luptătorii de la Detaşamentul pentru Intervenţii Rapide vor acţiona în barurile şi discotecile din mediul rural, pentru prevenirea şi combaterea unor fapte care pot avea consecinţe grave.

Ieri, şi conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui a lansat un proiect de prevenire a criminalităţii ce cuprinde acţiuni pe diverse teme. Poliţiştii şi-au propus să reducă numărul infracţiunilor stradale cu 2 la sută, accidentele de circulaţie cu 5 la sută, reducerea furturilor de animale cu 2 la sută, creşterea gradului de siguranţă în localităţile din mediul urban şi rural. În acest sens vor avea loc campanii de informare şi distribuire de materiale cu caracter informativ, întîlniri cu şoferi şi pietoni, seminarii în instituţiile de învăţămînt şi concursuri cu premii. "În acest an, criminalitatea în judeţul Vaslui nu a cunoscut creşteri. Avem acelaşi număr de infracţiuni comise cu violenţă, cam tot atîtea furturi şi accidente rutiere. Dar, cum se ştie, e mai uşor să previi decît să vindeci, aşa că încercăm şi noi să prevenim comiterea de fapte antisociale. Ne bucurăm că avem alături presa, fiindcă fără sprijinul ei ne-ar fi mult mai greu sa disiminăm informaţiile", ne-a declarat comisarul şef Viorel Robu, inspector şef adjunct IJP Vaslui.

La Suceava, acţiunile cuprinse în cadrul "Săptămînii Prevenirii Criminalităţii" au debutat, ieri, cu o masă rotundă avînd ca temă "Tendinţe ale Criminalităţii. Siguranţa Viitorului". Pe parcursul unei săptămîni sînt prevăzute mai multe acţiuni, printre care se numără o campanie care are ca scop prevenirea criminalităţii stradale în cadrul căreia 40 de voluntari vor distribui pliante şi afişe în mai multe municipii şi oraşe ale judeţului şi va avea loc forumul civic de luptă împotriva violenţei intrafamiliale, urmat de un marş ce se va desfăşura sub egida "Opreşte violenţa din casa ta".

Concedieri colective la Bacău şi Suceava

Deprecierea puternică suferită de euro şi dolar în ultimile luni, dar şi lipsa materiei prime, i-au adus în impas pe industriaşii care prelucrează lemnul. Cel mai mare operator din Bacău, SC Diana Forest SA, şi-a anunţat zilele trecute intenţia de încetare totală a activităţii şi implicit de concediere colectivă a celor 1.148 salariaţi.

Concedieri colective la Bacău şi Suceava
În notificarea transmisă către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău se precizează că vor fi închise atît secţia FIL Comăneşti, unde lucrează 98 de salariaţi, cît şi Platforma Bacău, unde cîştigă o pîine 1.050 de băcăuani. "Salariaţii disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Cei care au lucrat mai puţin de 10 ani la Diana Forest vor lua un salariu de bază, iar cei care au experienţă mai mare de zece ani, două salarii", a precizat inspectorul şef adjunct al ITM, Ion Barbu. Proiectul de concediere colectivă încheiat la sfîrşitul lunii septembrie, prevede încetarea totală a activităţii în cadrul SC Diana Forest SA Bacău-Fabrica de Industrializarea Lemnului Mărgineni şi Fabrica de Industrializarea Lemnului Comăneşti, pe 25 decembrie. Consiliul de Administraţie al SC Diana Forest a decis în şedinţa din 21 septembrie luarea măsurilor de încetare totală a activităţii. Motivele stipulate în proiectul înaintat către instituţiile muncii băcăuane sînt cît se poate de solide. Rezultatele financiare negative înregistrate de societate în primele luni ale anului, datoriile faţă diverşi debitori sînt primele motive menţionate de Diana Forest. "După cum se cunoaşte, la înregistrarea pierderilor au contribuit costurile foarte ridicate cu materia primă (buştenii), randamentul scăzut rezultat la exploatarea buştenilor, scăderea cursului valutar, creşterea preţului la utilităţi şi creşterea cheltuielilor cu amortizarea avînd în vedere că utilajele performante nu au produs la capacitatea proiectată", se arată în notificarea semnată de directorul general de la Diana Forest, Francisco Rodriguez Rial. Şi conducerea societăţii Ambro SA Suceava a anunţat concedierea colectivă, la sfîrşitul acestei luni, un 278 de salariaţi dintr-un total de 651. Conducerea Combinatului de celuloză şi hîrtie îşi justifică măsura luată prin pierderile înregistrate în intervalul ianuarie-iulie 2007, acestea variind între 1,6 milioane lei şi 4,4 milioane lei lunar. "S-a ajuns la concluzia restructurării activităţii, inclusiv prin concediere colectivă şi păstrarea activităţii secţiilor cu profit, precum cea de carton ondulat, la care se va lucra în profit", a spus şeful ITM, Mihai Airinei. Sindicatele au fost de acord cu decizia conducerii, salariaţii puşi pe liber urmînd a primi salarii compensatorii. Astfel, angajaţii cu vechime între 1 şi 5 ani vor primi 1,5 salarii de bază, cei cu vechimea de 5 pînă la 10 ani vor beneficia de 3 salarii de bază, iar cei de peste 10 ani se vor alege cu 5 salarii de bază.

HANDBAL LIGA NAŢIONALĂ » Remiză la Minaur » Minaur Baia Mare – CS Universitatea Bucovina Suceava


Sport



Minaur Baia Mare – CS Universitatea Bucovina Suceava 27 – 27 (16 – 16)

CS UNIVERSITATEA SUCEAVAÎncepută de sâmbătă, când CSM Medgidia a învins pe nou-promovata Romvag Caracal, 25-22, etapa a IV-a din Liga Naţională a continuat cu meciurile de luni.

În sala polivalentă din Baia Mare, CS Universitatea a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că ambiţiile de a ocupa un loc de cupă europeană la finalul acestui sezon sunt fondate. Remiza, 27-27, obţinută pe terenul uneia dintre echipele cu pretenţii din Liga Naţională, menţine formaţia suceveană pe locul şase al clasamentului. Elevii lui Petru Ghervan au făcut un meci bun iar după primele 30 de minute scorul era egal, 16-16. În partea a doua s-au marcat mai puţine goluri. Cu o defensivă solidă, condusă excelent de experimentatul Leonard Bibirig, universitarii au reuşit să smulgă un punct important în economia ierarhiei.

A fost o etapă în care s-a schimbat liderul, întrucât, prin succesul obţinut la Ploieşti, Ştiinţa Bacău a urcat pe primul loc al clasamentului. În derbiul echipelor nou-promovate, HC Odorhei a învins în deplasare la CSM Oradea şi ocupă locul doi. UCM Reşiţa a învins la scor Energia Pandurii Tg. Jiu, echipă care în runda viitoare va veni la Suceava pentru a da piept cu CS Universitatea.

Rezultatele etapei a IV-a
HCM Constanţa - Poli Izometal Timişoara 18 octombrie

Steaua MFA - Dinamo Baumit 11 octombrie

Minaur Baia Mare - Univ. Bucovina Suceava 27-27 (16-16)

Energia Pandurii Tg. Jiu - UCM Reşiţa 28-35 (14-16)

CSM Medgidia - Romvag Caracal 25-22 (15-11)

Uztel Ploieşti - Ştiinţa Bacău 25-36 (14-18)

CSM Oradea - HC Odorhei 28-30 (13-15)

Clasament

1. Ştiinţa Bacău 4 3 1 0 125-105 7

2. HC Odorhei 4 3 1 0 109-94 7

3. Steaua MFA 3 3 0 0 97-84 6

4. UCM Reşiţa 4 3 0 1 139-116 6

5. CSM Oradea 4 2 1 1 115-109 5

6. Univ. Bucovina Suceava 4 2 1 1 117-115 5

7. Minaur Baia Mare 4 1 2 1 109-118 4

8. HCM Constanţa 3 1 1 1 72-72 3

9. CSM Medgidia 4 1 1 2 103-109 3

10. Dinamo Baumit 3 1 0 2 78-83 2

11. Energ. Pandurii Tg. Jiu 4 1 0 3 106-113 2

12. Uztel Ploieşti 4 1 0 3 96-110 2

13. Poli. Izometal Timişoara 3 0 0 3 76-87 0

14. Romvag Caracal 4 0 0 4 85-112 0

Etapa viitoare (14 octombrie)

HC Odorhei - HCM Constanţa

Ştiinţa Bacău - CSM Oradea

Romvag Caracal - Uztel Ploieşti

UCM Reşiţa - CSM Medgidia

Universitatea Bucovina Suceava - Energia Pandurii Tg. Jiu

Dinamo Baumit - HC Minaur Baia Mare

Poli Izometal Timişoara - Steaua MFA

Fotbal. Liga a IV-a » Prisacă marchează pentru „satelit” » Juventus II Fălticeni – Minerul Iacobeni Ciocăneşti 4 – 2


Sport



Juventus II Fălticeni – Minerul Iacobeni Ciocăneşti 4 – 2 (2 – 1)

JuventusIIFălticenenii rămân printre protagonistele actualei ediţii de campionat în timp ce Minerul a dovedit că are forţă doar în meciurile de pe teren propriu. Juventus II a obţinut un succes în urma căruia se menţine în plasa liderului, Cetatea II. Vladimir Prisacă, fostul atacant al Cetăţii a deschis scorul pentru gazde în minutul 16 iar după opt minute Răzvan Ivan a restabilit egalitatea. Fălticenenii au intrat în avantaj la cabine după golul aceluiaşi Prisacă, în minutul 32. În mitanul secund jocul s-a echilibrat dar în minutul 75, juniorul Vali Grămadă a punctat pentru 3-1. Finalul a fost încins, Vrabie marcând pentru 4-2, în minutul 82 iar oaspeţii au închis tabela prin Răzvan Ivan, în prelungiri. Au jucat:

Juventus II: Arteni – Sava, Dumistrăcel, D. Munteanu, Grigoriu, Fl. Pânzariu, Zaremba, Tomescu, Constantin, Prisacă, Ciocîrlan. Au mai evoluat: Grămadă, Bijec, Vrabie şi Cara.

Minerul: I. Moldovan – C. Ciocan, Pisdeli, R. Ivan, Avasilchioaie, Dascălu, Arseniuc, Berechea, Tomiuc, Frunză, Hodiş. Au mai intrat Ujică şi S. Ciocan.

„Pădurarii” doborâţi de „feroviari”

Foresta Moldoviţa – Rapid CFR Suceava 0 – 4 (0 – 2)

Meci câştigat fără probleme de elevii lui Bogdan Tudoreanu singura necunoscută din această întâlnire fiind diferenţa de goluri cu care s-au impus oaspeţii. Pentru echipa gazdă încep să apară problemele în subsolul clasamentului. De partea cealaltă, ceferiştii sucevenii ţin aproape de fruntea clasamentului, obiectivul echipei fiind promovarea în Liga a IV-a. În minutul 80 al partidei, Valentin Niţu şi Iulian Bejinariu de la Rapid CFR Suceava au primit cartonaşul roşu pentru faulturi mai tari. Feroviarii şi-au asigurat încă de la pauză un avantaj de două goluri prin lui Bejinariu (12) şi Lucian Burlacu (45). În repriza a doua gazdele şi-au marcat un autorgol prin F. Ungureanu (63) iar scorul final au fost stabilit în ultimul minut de juniorul V. Murariu. Au evoluat formaţiile:

Foresta: Capră – Vizitiu, Gramuş, Păduraru, Popovici, Coca, Ariton, I. Ungureanu, Ene, Ghiorghiasa, Niţu. Au mai intrat: F. Ungureanu, Petrescu, Zancu şi Ailincăi.

Rapid CFR: Pascal – M. Ciobanu, Sevaciuc, V. Murariu, Spătar, Hulubă, Romaniuc, Stamate, Burlacu, Bejinariu, Turineac. Au mai evoluat: C. Munteanu, Răuţ şi Pânzaru.

„Dubla” lui Cocar a fost decisivă

CS Gura Humorului – Unirea Boroaia 2 – 1 (1 – 0)

A fost un meci foarte echilibrat în care humorenii au deschis scorul prin Răzvan Cocar în minutul 40 şi au avut apoi momente grele în faţa unui adversar care nu a încetat nicio clipă să-şi joace şansele. Fotbaliştii de la Unirea au greşit însă, în apărare, cu patru minute înainte de fluierul final al arbitrului şi, acelaşi Cocar a realizat dubla. Tabela a fost închisă în prelungurile partidei de reuşita lui Vasiliu. Au jucat:

CS Gura Humorului: Nergrea – Neagoe, Piticariu, Bernic, Cocar, O. Căinari, Ioniţă, Tanasă, Gafiţa, Beleca, Grosu. Au mai intrat: A. Macovei, D-tru Negrea, Poienari, Bulexa.

Unirea: Apetri – Tanasă, Anania, Rusu, Răduică, Bîgu, Gaman, I. Tanasă, Nistor, Vasiliu, Mihăilă. Au mai evoluat: Vicu şi Cristea.

Dorna face scorul campionatului

CSM Dorna Vatra Dornei – Avîntul Todireşti 9 – 0 (5 – 0)

Zi neagră pentru elevii lui Neculai şi Costică Grosu, care au început numărătoare golurillor în minutul 9 şi au terminat-o în minutul 90. Dornenii s-au dezlănţuit şi au reuşit scorul campionatului. Sarabanda golurilor a fost deschisă D. Bostan în minutul 9, acesta realizând chiar hattrick-ul după ce a mai punctat în minutele 22 şi 60. La pauză scorul avea să fie 5-0 după ce, pentru gazde au mai înscris Cobzaru (15), Szekely (31) şi Vizitiu, cu cinci minute înainte de intrarea la vestiare. De remarcat atmosfera de sportivitate în care s-a jucat meciul, arbitrul central arătând un singur cartonaş galben.

În partea a jocului, dornenii au arătat aceeaşi poftă de gol şi Cobzaru a mai marcat de două ori, în minutele 56 şi 79. Scorul final a stabilit de Kasper în minutul 90. Aşadar, două hattrick-uri semnate de D. Bostan şi Cobzaru. Au jucat:

Dorna: I. Marolicaru – Szekely, Melinte, Fl. Marolicaru, Tifui, Vizitiu, Nemeş, Boancheş, Atofanei, Cobzaru, D. Bostan. Au mai intrat: Olaru, Stan şi Kasper.

Avîntul: Bordianu – Tcaciuc, Simion, Tîrnovan, Iuga, Balint, I. Ceanu, Lazăr, M. Ungureanu, Buburuzan, A. Ungureanu. Au mai jucat: Mocanu, Palamariu şi Cobeli.

Şorodoc şi Ichim au adus victoria rădăuţenilor

Bucovina Rădăuţi – Zimbrul Siret 4 – 1 (2 – 0)

Evoluţii oscilante pentru ambele formaţii în acest debut de campionat. S-au întâlnit două echipe care în trecut au evoluat şi la nivelul celui de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. S-au impus gazdele care au prestat un joc mai eficient. După numai 10 minute Şorodoc a deschis scorul în favoare gazdelor. Acelaşi jucător avea să majoreze diferenţa de pe tabela de marcaj, cinci minute mai târziu, stabilind totodată şi scorul cu care s-a intrat la vestiare. În partea a doua a meciului, scorul a devenit 3-0 prin reuşita lui Ichim (59). Oaspeţii au marcat în minutul 70 prin Melniciuc şi se părea că partida va fi relansată dar atât au putut. Mai mult, în ultimul minut, acelaşi Ichim a închis tabela, scorul final fiind 4-1. Au evoluat formaţiile:

Bucovina: Luca – Marteniuc, Ilişoi, Slavnicu, Cojocari, Surdu, Şorodoc, Grosu, Ichim, Zaharie, Pintescu. Au mai intrat: Casandra şi Onuţu.

Zimbrul: Bejenariu – Zus, Olaru, Tablan, Melniciuc, Herman, Platon, Maftei, Şoiman, Harasemiuc, L. Luchian. Au mai jucat: Sabău şi C-tin Luchian.

„Set alb”

Bradul Putna – Flacăra Roşie Udeşti 6 – 0 (4 – 0)

Gazdele s-au „descărcat”, înscriind de şase ori, dar se pare că în poarta oaspeţilor s-a aflat mijlocaşul Ostrovan. Înfrângere fără drept de apel a udeştenilor. În urma acestu succes, Bradul îşi consolidează poziţia în prima jumătate a clasamentului. Pentru echipa din Putna au marcat Romega (9, 31), Ionesi (32, 69), Ostrovan (53-autogol) şi Luca (62). Au jucat echipele:

Bradul: Zubaş – Muntean, Luca, Puha, Isopescu, Ţugui, Romega, Bîru, Busuioc, Ţurcan, Ionesi. Au mai intrat: Georgescu şi Creţan.

Flacăra Roşie: Ostrovan – M. Bai, Cojocariu, Geosu, Manghiuc, Mleşniţă, Tunea, Cernescu, Ciubotariu, Flutur, Roman. Au mai intrat: Buziuc şi Sofian.

4 goluri şi 3 marcatori de 124 de ani!

Bucovina Bădeuţi – CSO Viitorul Liteni 4 – 0 (2 – 0)

Bucovina Bădeuţi îşi continuă parcursul bun din ultimele etape şi ocupă un surprinzător loc şase în clasamentul Ligii a V-a. În întâlnirea cu „lanterna roşie” , CSO Viitorul Liteni, „copiii” lui Vichente Popescu au marcat încă din debut, în minutul 2, prin Nistor Bodîrlău (40 de ani!!). Nicolae Cotoară (39 ani!!) a majorat scorul în minutul 32. În repriza a doua, Bodîrlău a realizat „dubla” în minutul 64, scorul final fiind stabilit de Dan Nistor (35 ani) în minutul 75. Au jucat:

Bucovina: Dumitriu – Gh. Tătar, David, Roşu, V. Gavriuliuc, M. Gavriliuc, L. Gavriuliuc, Bodîrlău, Petrescu, Cotoară, Nistor. A mai intrat Cazac.

Viitorul: Maniliuc – Dascălu, Roată, Prodan, Babolea, Ichim, Sofian, Popescu, Ilaşcpă, Mancaş, Balan. Au mai intrat: Roman, Beleu, Parasca şi Ciubotaru.

Clasament


1. Cetatea II Sv-Arbore 9 8 0 1 28-11 24p

2. Dorna Vatra Dornei 9 7 0 2 36-13 21p

3. Rapid CFR Suceava 9 7 0 2 27-11 21p

4. CS Gura Humorului 9 7 0 2 22-6 21p

5. Juventus II Fălticeni 9 6 2 1 21-6 20p

6. CSM Bucovina Bădeuţi 9 5 0 4 12-13 15p

7. CSM Bucovina Rădăuţi 9 5 0 4 16-19 15p

8. Bradul Putna 9 4 2 4 19-12 14p

9. Florconstruct Pătrăuţi 9 3 2 5 20-17 11p

10. Unirea Boroaia 9 3 2 5 18-21 11p

11. Minerul Iac. Ciocăneşti 9 3 1 5 16-27 10p

12. Zimbrul Siret 9 3 0 6 23-22 9p

13. Foresta Moldoviţa 9 2 2 5 6-13 8p

14. Flacăra Roşie Udeşti 9 2 0 7 8-32 6p

15. Avântul Todireşti 9 1 1 7 16-30 4p

16. CSO Viitorul Liteni 9 0 0 9 4-33 0p

Fotbal. Liga a V-a » Recolta Fântânele a învins cu 12-0 la Rădăuţi


Sport


Duminică s-au disputat meciurile din cadrul etapei a VII-a din Liga a V-a în care s-au înregistrat următoarele rezultate:
Seria I

Locomotiva Dorneşti – Locomotiva Zvoriştea 7 – 4

CS Şcoala de fotbal Rădăuţi – Recolta Fântânele 0 - 12

Flacăra Vicovu de Jos – Constructorul Dărmăneşti 5 – 1

Polul Nord Falcău – Unirea Horodnic 3 – 0

Ştiinţa Mitoc – Releul Mihoveni 0 – 1

Nord Bucovina Frătăuţii Noi – Bucovina Calafindeşti 3 – 1

Progresul Frătăuţii Vechi – FC Marginea 1 – 1

Viitorul Adâncata – Avântul Volovăţ 4 – 2
Seria a II-a

Progresul Salcea – Bradul Vama 1 – 3

Avântul Frasin – Forestierul Frumosu 5 – 0

Voinţa Liteni Moara – Inter Capu Câmpului - nedisputat

Steaua Dumbrăveni – Moldova Drăguşeni 1 – 0

Pleşul Bogdăneşti – Şomuzul Preuteşti 3 – 2

Victoria Păltinoasa – FC Pojorâta 0 – 1

CSM Rarăul II C-lung – Bistriţa Broşteni 5 – 0

Victoria Solca – Voinţa Stroieşti 3 – 3

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătorită la Câmpulung Moldovenesc


Actualitate



Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale va fi sărbătorită miercuri, printr-o serie de manifestări organizate de Fundaţia Orizonturi Câmpulung Moldovenesc, sub genericul „Orizonturi Deschise”. Programul activităţilor începe cu inaugurarea noului sediu al Fundaţiei Orizonturi, după care va avea loc vernisajul expoziţiei cu obiecte realizate în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională ale unor organizaţii şi instituţii de profil din judeţul Suceava, în Sala de expoziţii a Casei de Cultură şi pe platoul din faţa acesteia.

În aceeaşi locaţie va mai avea loc dezbaterea -Forum Judeţean de Politici în sănătate mintală – Suceava, judeţ pilot în reforma în sănătate mintală: realizări şi perspective, urmată de un spectacol susţinut de elevii Centrului Şcolar Câmpulung Moldovenesc şi o loterie de susţinere (RAFFLE). Prin aceste activităţi Fundaţia Orizonturi Câmpulung Moldovenesc se aşteaptă la creşterea conştientizării publice privind problematica sănătăţii mintale; promovarea sănătăţii mintale; promovarea unei imagini pozitive a persoanei cu probleme de sănătate mintală, atât ca cetăţean activ la nivelul comunităţii cât şi în politicile în domeniu; formarea de relaţii strategice noi, mai puternice şi de durată pentru schimbări pozitive în domeniu; formarea de parteneriate pentru a avea o influenţă mai mare în politicile locale de sănătate mintală.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Centrul de Sănătate Mintală Câmpulung Moldovenesc, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Casa de Cultură Câmpulung Moldovenesc şi Centrul Şcolar Câmpulung Moldovenesc în cadrul programului „Beneficiarii de servicii psihiatrice şi comunitatea”, finanţat de Mental Health and International Development, U.K.

O minoră din Vereşti a plecat cu trenul spre Suceava şi nu s-a mai întors acasă






Iurea Felicia-Daniela, de 14 ani, din comuna Vereşti, la 07.10.2007 a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. Ultima dată a fost văzută în staţia CFR Vereşti urcând într-un tren care se deplasa spre mun. Suceava.Iurea Felicia-Daniela, de 14 ani, din comuna Vereşti, la 07.10.2007 a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. Ultima dată a fost văzută în staţia CFR Vereşti urcând într-un tren care se deplasa spre mun. Suceava.

Semnalmente: înălţime 1,65 m, greutate 60 kg, constituţie atletică, faţă ovală, păr vopsit roşcat, ondulat, lung până la nivelul umerilor.

Îmbrăcăminte : pulover de culoare roşie, blue-jeans de culoare albastră, pantofi tip adidas de culoare albă.

Persoanele care pot da relaţii cu privire la minora în cauză sunt rugate să sune la telefon 0230/203165 sau să ia legătura cu orice unitate de poliţie.

Amenzi usturătoare aplicate de ITM în urma accidentelor de muncă


Actualitate



şeful ITM Suceava, Mihai AirineiInspectoratul Teritorial de Muncă Suceava (ITM) a aplicat luna trecută amenzi contravenţionale unui număr de 5 agenţi economici pentru nerespectarea reglementărilor de securitate a muncii. Potrivit şefului ITM Suceava, Mihai Airinei societatea PROFIL EXIM SRL Rădăuţi a primit două amenzi, una în valoare de 7.000 lei (70 milioane de lei vechi) pentru necomunicarea evenimentului produs în data de 22.08.2007 la sediul societăţii, când Moldovanu Mirel a suferit un accident de muncă, şi alta de 8.000 lei pentru că nu s-a efectuat cercetarea evenimentului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Un număr de trei amenzi au fost aplicate Agenţiei COSMO SA Poşta Cîlnău judeţul Buzău, subantreprenor, din care una în valoare de 4.000 lei deoarece lucrătorul ISTRATE MARIUS, din Frasin, care a suferit un accident de muncă în urma căruia a decedat, nu a fost instruit în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, o alta de 3.500 lei pentru necomunicarea evenimentului la ITM Suceava iar a treia, de 5.000 lei pentru neautorizarea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit şefului ITM Suceava sancţiunile au fost aplicate cu ocazia cercetării evenimentului produs la data de 05.07.2007 în incinta staţiei de asfalt a S.C. COLAS ROMÂNIA S.R.L. Bucureşti, respectiv decesul lucrătorului Istrate Marius.

Şi societatea unde a avut loc accidentul, S.C. COLAS ROMÂNIA S.R.L. Bucureşti, a fost sancţionată contravenţional cu 5.000 lei pentru semnalizarea necorespunzătoare pe linia securităţii şi sănătăţii muncii din incinta staţiei de asfalt. Un număr de două amenzi au fost aplicate şi societăţii de utilităţi ACET SA Suceava, una în cuantum de 4.000 lei pentru instruirea necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi o alta de 5000 lei pentru neautorizarea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Sancţiunile au fost aplicate cu ocazia cercetării evenimentului în urma căruia a decedat lucrătorul Drancea Roman. Potrivit ITM Suceava, societatea PESCOLIV SRL Fălticeni a fost sancţionată cu 2.500 lei pentru neorganizarea comitetului de securitate şi sănătate în muncă.

Minoră dispărută de o săptămână de acasă


Actualitate



Minoră dispărută de o săptămână de acasă Röhr Adina, de 15 ani, din municipiul Suceava, a plecat pe data de 02.10.2007 la şcoală, fiind elevă în clasa a IX-a, iar, până în prezent, nu a revenit la domiciliu.

Semnalmente: înălţime 1,70 m, constituţie atletică, părul blond roşcat lung, mai jos de nivelul umerilor, frunte înaltă, are o cicatrice pe buza superioară în partea dreaptă, poartă în urechea dreaptă trei cercei de argint

Îmbrăcăminte : sacou de uniformă din reiat, de culoare neagră, blugi albaştri, bluză şi tricou tip hanorac de culoare albă, încălţată cu pantof tip adidas de culoare albă;

Persoanele care pot da relaţii cu privire la minora în cauză sunt rugate să sune la telefon 0230/203165 sau să ia legătura cu orice unitate de poliţie.

28 de cetăţeni străini lucrează în judeţ cu permise de muncă


Actualitate



Un număr de 28 de cetăţeni străini lucrează în judeţul Suceava cu permise de muncă, a anunţat şefulairinei_mihai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, luni în cadrul unei conferinţe de presă. „Cei 28 de cetăţeni au aprobare pentru şedere pe teritoriul ţării, pe termen îndelungat. Printre aceştia nu se găsesc şi cetăţeni din Uniunea Europeană deoarece nu au nevoie de permise de şedere şi de muncă. Bineînţeles că în judeţ sunt mult mai mulţi străini, dar sunt din ţări europene cum ar fi Germania, Austria, Suedia. Sunt fabricile cu capital străin din zona Rădăuţi şi Siret dar şi în alte zone” a declarat Mihai Airinei.

Acesta a precizat că cele 28 de persoane sunt de prin Republica Moldova, Kazahstan, China, dar şi din ţări arabe. În ceea ce priveşte sectoarele de activitate unde sunt angajaţi aceştia, şeful ITM Suceava a menţionat comerţul şi prelucrarea lemnului.

Centre comerciale amendate cu câte 60.000 lei înainte de a-şi deschide porţile


Actualitate



harasim constantinDouă viitoare centre comerciale din zona municipiului Suceava au fost amendate cu câte 60.000 lei de comisarii de mediu suceveni, deoarece au început investiţiile fără a deţine toate documentele de pe linie de mediu respectiv le lipsesc acordurile de mediu. Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii Judeţene de Mediu, Constantin Harasim, nu a nominalizat firmele sancţionate, însă a spus că le-a solicitat să intre în legalitate.

„Le lipseau acordurile de mediu pentru începerea investiţiilor în zonă. Trebuie să intre în legalitate obţinând acordul de la Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava” a declarat Constantin Harasim, care a mai precizat că una din respectivele firme a achitat deja amenda, potrivit legii numai jumătate din minimum de 30.000, pentru că a făcut plata în termen de 48 de ore, după întocmirea actului de control. Amenda pentru asemenea abateri este cuprinsă între 30.000-60.000 lei. Comisarii Gărzii de Mediu Suceava efectuează periodic controale la obiectivele noi sau care sunt în curs de realizare pentru a constata dacă respectă prevederile legislative pe linie de mediu.

A început „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”


Actualitate



Saptamina.Prevenirii.Criminalitatii Subinspector Ileana Iacob de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava a declarat, luni, că Săptămâna Prevenirii Criminalităţii se desfăşoară în perioada 8-13 octombrie în parteneriat cu mai multe instituţii sucevene şi organizaţii non guvernamentale. Ileana Iacob a spus că pe parcursul unei săptămâni sunt prevăzute mai multe acţiuni, printre care se numără o campanie de informare stradală care are ca scop prevenirea criminalităţii stradale în cadrul căreia 40 de voluntari vor distribui, marţi, pliante şi afişe în mai multe municipii şi oraşe ale judeţului, iar în cursul zilei de miercuri va avea loc forumul civic de luptă împotriva violenţei intrafamiliale, urmat de un marş ce se va desfăşura sub egida “Opreşte violenţa din casa ta!”.

Totodată, în această perioadă vor fi organizate activităţi educativ- preventive în unităţile de învăţământ gimnaziale, premierea unor elevi câştigători ai concursului naţional “Educaţie rutieră. Educaţie pentru viaţă”, precum şi organizarea unor întâlniri cu cetăţeni din mediul rural sub genericul “Sate fără criminalitate”. Şeful Serviciului de Probaţiuni de pe lângă Tribunalul Suceava, Anca Nicoară, a precizat, luni, într-un comunicat de presă că, în cursul zilelor de miercuri şi joi, Palatul de Justiţie din Suceava va găzdui două evenimente tematice.

Astfel, vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi obiecte artizanale realizate de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani şi creaţii ale unor tineri din Centrele de plasament Gura-Humorului, Solca, respectiv, Complexul terapeutic „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava va avea loc, miercuri, cu începere de la ora 14,00. Al doilea eveniment - spectacolul „Ursul „ de A.P. Cehov – va fi pus în scenă de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani, iar piesa de teatru îi va avea în distribuţie pe Cătălin Ifrim, Marius-Stelian Cucolaş şi Marcel-Vasile Bejinariu, regia şi scenografi purtând semnătura lui Mihai Donţu de la Teatrul „Mihai Eminescu” şi Botoşani. Ambele evenimente sunt organizate în colaborare cu Tribunalul Suceava, Penitenciarul Botoşani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Drepturilor Copilului Suceava şi IJP Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, mai precizează Anca Nicoară.

Concedierea colectivă de la Ambro a fost anunţată la ITM


Actualitate



ambro Conducerea societăţii Ambro SA Suceava a trimis Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava o notificare prin care anunţă concedierea colectivă a aproximativ 300 de salariaţi, începând cu data de 1 noiembrie 2007. „În notificare se precizează că din cei 651 de salariaţi vor fi concediaţi un număr de 278. Este vorba despre 8 cadre tehnice, 7 maiştri iar restul sunt muncitori calificaţi. Motivaţia pentru concedierea colectivă, invocată de Ambro o reprezintă pierderile consecutive înregistrate lunar de la începutul anului.

Ei spun că aceste pierderi lunare sunt cuprinse între 4,4 milioane de lei şi 1,6 milioane de lei, totalul pierderilor pe primele 7 luni ale anului fiind de 15 milioane de lei” a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Mihai Airinei. Acesta a mai spus că în notificare se menţionează că sindicatul societăţii a acceptat concedierea colectivă, fiecare persoană urmând a primi o bonificaţie. Astfel angajaţii cu o vechime între 1-5 ani primesc o sumă de bani ce reprezintă 1,5 din salariul de bază, celor cu o vechime între 5-10 ani li se vor da 3 salarii de bază, iar cei cu o vechime de peste 10 ani vor primi 5 salarii.

MES amendată cu 50.000 lei de Garda de Mediu


Actualitate



sefGMediu_ConstantinHarasim În urma unui control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu Suceava la societatea MES Suceava s-a constatat că aceasta nu a respectat termenele stabilite prin programul de conformare la încetarea activităţii, respectiv nu a predat în termen (30.092007) deşeurile rezultare din activitatea de acoperiri metalice. În consecinţă agentul economic a fost sancţionat cu o amendă de 50.000 lei (500 milioane de lei vechi). „În timpul verificărilor s-a mai constatat că pe noua platformă unde şi-au reorganizat activităţile - acum efectuându-se prelucrări mecanice prin aşchiere, nu se execută în mod corespunzător colectarea selectivă a deşeurilor.

Găseşti acolo tot felul de deşeuri, de la alamă şi cupru, la plastice, hârtie, deşeuri menajere” a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim. Referindu-se la amenda aplicată Constantin Harasim a spus că cei de la MES au motivat că termenele stabilite prin programul de conformare au fost prea scurte.

Semnal de alarmă privind lipsa sămînţei de grîu pentru culturile de toamnă

Semnal de alarmă privind lipsa sămînţei de grîu pentru culturile de toamnă


Primăria comunei Şcheia face un apel către Direcţia Agricolă Suceava pentru a găsi soluţii la lipsa sămînţei de grîu certificate de pe piaţa suceveană. Primarul Vasile Andriciuc a declarat că zilnic instituţia pe care o conduce este luată cu asalt de zeci de producători agricoli nemulţumiţi că nu găsesc să achiziţioneze sămînţă de grîu pentru a-şi înfiinţa culturile de toamnă. Şi asta în condiţiile în care perioada optimă de înfiinţare a culturilor de grîu expiră în jurul datei de 20 octombrie. Andriciuc a arătat că primăria a reuşit să facă rost de circa cinci tone de sămînă de grîu pentru oamenii din comună însă această cantitate nu acoperă nici pe departe necesarul. „La noi în comună din cele 4.517 hectare de teren arabil anual cultivăm cu grîu în jur de 500-600 de hectare. Sămînţa de grîu pe care am reuşit să o achiziţionăm pînă acum a acoperit doar 10% din necesar de aceea facem apel la Direcţia Agricolă să ne ajute. Cei care au grîu din producţia proprie pot să-l folosească pentru însămînţat după ce obţin buletin de analiză că este bun însă nu pot să-l vîndă ca grîu de sămînţă pentru că nu le dă voie legea”, a mai spus primarul de Şcheia.

Consilierii PSD cheamă la raport AGA şi CA de la Termica

Consilierii PSD cheamă la raport AGA şi CA de la Termica


Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, consilierul local Virginel Iordache, a declarat că intenţionează să solicite convocarea unei şedinţe extraordinare a deliberativului local sucevean în vederea realizării unei analize a modului în care se realizează lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare. Iordache a spus că în cadrul acestei şedinţe, consilierii locali care sunt membri în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în Consiliul de Administraţie al SC Termica SA Suceava ar trebui să prezinte un raport cu privire la stadiul de realizare al acestor lucrări, precum şi soluţii pentru ca ele să fie finalizate în termenele prevăzute în contractele de execuţie.

Virginel Iordache a precizat că se impune convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Suceava, în condiţiile în care există riscul ca o mare parte din lucrările de termoficare să nu se finalizeze la termenul stabilit, respectiv 15 octombrie a.c.. „Ne exprimăm îngrijorarea faţă de faptul că la blocurile arondate unui număr de şase asociaţii de proprietari nu vor avea căldură în perioada următoare deoarece lucrările de înlocuire a reţelelor de distribuţie a agentului termic nu vor fi finalizate în termen. Vrem să vedem ce soluţii sunt pentru a nu ajunge în această situaţie. Iar dacă la data de 15 octombrie 2007 vom vedea că nu se termină lucrările, consilierii locali PSD vor cere măsuri pentru stimularea managementului la SC Termica”, a declarat preşedintele social democraţilor din municipiul Suceava.

Pe de altă parte, Virginel Iordache a aţinut să-i „traseze” câteva sarcini primarului Sucevei, Ion Lungu, legate de modul în care ar trebui să gestioneze şi să urgenteze lucrările de termoficare. Pentru început, spune Iordache, se impune monitorizarea firmelor care transportă pământul şi resturile rezultate în urma lucrărilor, în condiţiile în care activitatea acestora lasă de dorit. „Se impune curăţirea de urgenţă a trotuarelor şi a străzilor, pentru ca sucevenii să poată circula în codiţii decente. Şi mai mult, ar trebui executate lucrări de refacere, chiar şi provizorii, a tuturor suprafeţelor de trotuare şi de străzi afectate de săpături”, a mai spus Iordache.

Peste 100 de instituţii publice riscă amenzi de la ITM

Peste 100 de instituţii publice riscă amenzi de la ITM


Angajatorii care nu depun la ITM, în cel mai scurt timp, registrul salariaţilor şi declaraţia privind comisionul vor fi sancţionaţi, amenda fiind cuprinsă între 3000 şi 5000 de lei. Avertismentul vine din partea şefului ITM Suceava, Mihai Airinei, care spune că restanţieri la cele două capitole care au fost iniţial somaţi sunt mai ales Primăriile şi unităţile şcolare din judeţ. Mihai Airinei spune că pînă în prezent au depus registrul salariaţilor 7300 dintre cei 9000 de angajatori aflaţi în evidenţele ITM. „Am trimis 1227 de somaţii în urma cărora 541 angajatori au depus aceste registre. Între restanţieri se află 119 instituţii publice”, a declarat Airinei. Pe de altă parte, 400 de angajatori nu au depus declaraţiile privind comisionul datorat ITM. Între acestea, Primăriile din Zvorîştea, Dumbrăveni, Moldoviţa şi Adîncata dar şi Şcoala 1 Suceava, Grupul Şcolar „Laţcu Vodă” Siret, şcolile Stulpicani, Zvorîştea şi Bălcăuţi.

Mihai Airinei atrage atenţia că, în condiţiile în care angajatorii somaţi nu vor transmite către ITM Suceava, în termen de cel mult 20 de zile de la primirea somaţiei, registrul de evidenţă a salariaţilor sau declaraţiile de comision, inspectorii de muncă vor proceda la sancţionarea contravenţională a restanţierilor.

Bermas investeşte 3,7 milioane de euro în retehnologizare

Bermas  investeşte 3,7 milioane de euro în retehnologizare


Producătorul de bere SC BERMAS SA Suceava va investi 3,7 milioane de euro, în anii 2007 şi 2008, în modernizarea instalaţiilor de producţie şi îmbuteliere. Decizia a fost luată de acţionarii firme sucevene, care la sfârşitul săptămânii trecute au aprobat programul de investiţii pentru următorii ani. Potrivit directorului economic al Bermas Suceava, Elena Anisoi, două din cele 3,7 milioane de euro urmează a fi asigurate în urma contractării unui credit. Ea a declarat că principala investiţie care se va realiza în perioada imediat următoare va fi în achiziţionarea unei linii de îmbuteliere a sticlelor de bere, conformă cu standardele şi cerinţele tehnice europene. Noua linie reprezintă nu mai puţin de 75% din cele 3,7 milioane de euro, iar în momentul în care va fi pusă în funcţiune va avea o capacitate de îmbuteliere de 25.000 de sticle/oră. „Am semnat deja contractul cu o firmă din Germania pentru achiziţionarea acestei linii de îmbuteliere. Noua investiţie va aduce un plus de calitate în ceea ce priveşte îmbuteliere, dar şi calitatea berii noastre”, a declarat directorul economic al SC BERMAS Suceava. Elena Anisoi a precizat că se intenţionează ca linia tehnologică să fie pusă în funcţiune la capacitate maximă cel târziu în luna aprilie 2007. „Deoarece nu am luat decizia de a îmbutelia bere în recipiente din plastic, am hotărât că investiţia cea mai importantă ar fi în modernizarea liniei de îmbuteliere, astfel încât să putem veni pe piaţă cu produse din ce în ce mai calitative”, a subliniat Elena Anisoi. Ea a adăugat că o altă investiţie a SC BERMAS SA Suceava va fi în contractarea unei licenţe de producere a unui brand internaţional de bere.

Proiect pilot de "umanizare a comportamentului funcţionarilor"

Proiect pilot de


Prefectura Suceava a identificat una dintre soluţiile prin care sucevenii plecaţi la muncă în străinătate să se reîntoarcă acasă. Este vorba de „umanizarea comportamentului funcţionarilor” şi crearea unui climat prietenos în instituţiile publice. În acest sens Prefectura are în vedere lansarea unui proiect-pilot care va fi discutat în prima şedinţă a Colegiului Prefectural, din care fac parte reprezentanţii tuturor instituţiilor descentralizare din judeţ. Prefectul Orest Onofrei a spus că majoritatea românilor plecaţi în străinătate au reţineri să se întoarcă acasă din cauza climatului neprietenos şi atitudinii cu care sunt trataţi în instituţiile publice subliniind că, în condiţiile în care nivelul salariilor în multe domenii se apropie de nivelul din ţări vest europene, aceasta nu mai este o motivaţie pentru ca aceştia să nu revină în ţară.

„Mulţi dintre bucovineni se simt acum mai acasă la Torino sau Londra, pentru că beneficiază de o atitudine corectă a autorităţilor de acolo. De aceea, noi vrem să creăm şi în Bucovina un asemenea climat pentru ca aici românii să nu se simtă trataţi ca nişte străini”, a spus Onofrei.

El a subliniat că funcţionarii vor trebui să se comporte cu contribuabilii „mai amabil decât s-ar purta cu şefii lor direcţi” şi să vină în sprijinul cetăţeanului şi să-şi umanizeze comportamentul.

„Vrem să declarăm Bucovina liberă de birocraţie şi pentru că există o tradiţie administrativă în această zonă înainte de instaurarea regimului totalitar”, a spus Onofrei.

El a adăugat că acest proiect a fost iniţiat la Suceava pentru că este zona cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi la muncă în străinătate şi că îşi doreşte ca acest judeţ să ajungă, în doi-trei ani, cu cei mai mulţi români reveniţi acasă.

Atacul lui Flutur la basca lui Iliescu agită apele în PSD

Atacul lui Flutur la basca lui Iliescu agită apele în PSD


Atacul preşedintelui executiv al PLD, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, la preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cu referire directă la basca acestuia, l-a înfuriat pe liderul social democraţilor din municipiul reşedinţă de judeţ, Virginel Iordache. Acesta a ripostat într-o conferinţă de presă catalogînd intervenţia lui Flutur ca fiind cea mai inoportună din ultimii ani. „Aş vrea să răspund unui atac dur făcut de domnul Flutur în legătură cu basca domnului Iliescu. Mi s-a părut cea mai inoportună intervenţie a domnului senator din ultimii ani şi deşi se pretinde a fi un promotor al noului Gheorghe Flutur este de fapt un personaj învechit care periodic înveninează scena politică a Sucevei şi a României”, a declarat preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD. Iordache a arătat că dacă în 1989 nu ar fi fost tinerii şi oameni ca Ion Iliescu „care să-şi asume responsabilitatea momentului” Gheorghe Flutur ar fi fost cu siguranţă „acelaşi silvicultor cu pălărie şi cu pene de fazan la pălărie”. Liderul social democrat îi solicită lui Gheorghe Flutur folosirea unui limbaj decent, neironic „care de fapt ar trebui să fie specific unui senator al unui stat european”. „Îi reamintesc senatorului Gheorghe Flutur că sîntem în 2007, că populaţia României a evoluat şi că cititorii, viitorii alegători, s-au săturat de scandal, de ameninţări şi de scrîşniturile senatorului. Consider de asemenea că preocupările domnului Flutur ar trebuie să fie cu totul altele. Intervenţiile domniei sale ar trebui să aibă în vedere interesele locuitorilor judeţului Suceava care l-au trimis în Parlamentul României. De altfel Gheorghe Flutur se comportă ca şi cum funcţia de senator ar fi ocupat-o în urma unor studii deosebite, în urm unor facultăţi care nu sînt pentru toţi oamenii. Îi reamintesc lui Gheorghe Flutur că de fapt a fost trimis în Parlament de oamenii din Suceava”, a spus Iordache. El crede că a sosit timpul ca senatorul Flutur să renunţe la comportamentul „de grof” şi să se implice concret „în uşurarea vieţii oamenilor”. Preşedintele executiv al PLD s-a luat de Ion Iliescu după moţiunea de cenzură a PSD-ului speculînd faptul că liberalii l-au aplaudat la scenă deschisă după ce preşedintele de onoare al social democraţilor şi-a arătat votul împotrivă. „Mi-a fost dat să văd în plenul celor două Camere cum grupul PNL l-a aplaudat la scenă deschisă pe Ion Iliescu cînd şi-a arătat votul împotriva moţiunii. Acest lucru înseamnă că Guvernul Tăriceanu III va fi Guvernul Tăriceanu Tataia şi că PNL pentru supravieţuire s-a dat cu nucleul dur comunist nereformat din jurul lui Ion Iliescu şi a înlocuit papioanele cu cravata de pioner şi basca lui Ion Iliescu”, este declaraţia lui Flutur care l-a supărat pe Iordache.

Anchete facute cu pumnul

Comisarul sucevean bataus risca trei ani inchisoare 09.10.2007

La sfârsitul saptamânii trecute, conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Suceava a fost informata ca procurorii de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Suceava au inceput urmarirea penala impotriva sefului de la Investigatii Criminale. Barbatul care a fost lovit este din judetul Hunedoara si venise la Suceava pentru a vinde diferite maruntisuri pe strazi. Totul a plecat de la un scandal intr-un restaurant din Suceava in care a fost implicata si persoana respectiva. Adus la sediul Politiei, barbatul a fost introdus in biroul Sefului de la Investigatii Criminale. Comisarul a trecut la glume si jigniri ieftine asupra rromului. Nu s-a multumit cu atât si, folosindu-se de un baston, i-a aplicat acestuia si câteva lovituri „parintesti“ la fund. Nu s-a gândit nici un moment ca vreunul dintre subalterni ar putea sa-i faca figura. Razvan Andreica, si el politist la Biroul de Investigatii Criminale al Politiei Suceava, a prezentat un CD cu scenele de umilinta conducerii politiei, mai-marii Inspectoratului inaintând apoi inregistrarea procurorilor de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel. Un coleg i-a platit o polita mai veche
Andreica are o varianta originala asupra modului in care a intrat in posesia imaginilor. El spune ca ar fi gasit CD-ul in cutia postala si apoi i s-a parut deontologic sa-l prezinte superiorilor pentru a lua masurile care se impun. Din primele cercetari se pare ca inregistrarea cu telefonul mobil a fost realizata chiar de unul dintre subordonatii lui Halaicu, care i-ar fi platit astfel o serie de polite mai vechi.

Risca inchisoare pâna la 3 ani
Filmul de pe CD are aproximativ 30 de secunde, In film se vede si se aude clar cum barbatul este lovit si luat peste picior in cel mai pur stil militienesc. Desi fapta s-a petrecut in urma cu aproximativ jumatate de an, procurorii au inceput urmarirea penala abia zilele trecute, aceasta pentru ca au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica si audia victima. Infractiunea pentru care se deruleaza cercetarile impotriva comisarului Ioan Halaicu a fost incadrata la articolul 250 din Codul Penal, respectiv purtare abuziva.
„Amenintarea savârsita de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda penala. Lovirea sau alte acte de violenta savârsite de catre un functionar public se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda“, se specifica in Codul Penal, la articolul 250.

Dupa ce va fi trimis in judecata, va fi suspendat din functie
In momentul in care dosarul va fi trimis in instanta, comisarul Halaicu va fi suspendat din functia de sef al Biroului de Investigatii Criminale. Pâna ce judecatorii nu se vor pronunta definitiv si irevocabil asupra cauzei, omul legii nu-si va mai putea exercita functia. „Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Daca sunt vinovat, va stabili instanta de judecata“, s-a rezumat sa declare presei comisarul.

Locuitorii din Siret reclamă că o firmă importantă de telefonie ridică un stâlp de antenă fără acordul lor


Actualitate



Orest oOnofrei­ Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat, luni, Primăriei Siret şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice condiţiile în care o firmă de telefonie mobilă importantă ridică un stâlp de antenă în oraşul Siret. Orest Onofrei a spus că a primit numeroase reclamaţii de la locuitorii din Siret din zona în care se construieşte stâlpul de antenă. „Din primele verificări, firma de telefonie mobilă construieşte încălcând prevederile certificatului de urbanism”, a spus prefectul de Suceava.

Acesta a arătat că în certificatul de urbanism se prevede că pentru începerea lucrărilor, firma trebuia să obţină acordul persoanelor fizice sau juridice cu sediul pe o rază de 500 de metri faţă de locul unde se construieşte stâlpul de antenă. „Tocmai persoanele cărora trebuia să li se ceară acordul sunt cele care au reclamat”, a spus Orest Onofrei, care a menţionat că a sesizat Primăria Siret şi Inspecţia de Stat în Construcţii solicitând stoparea lucrărilor până la intrarea în legalitate. „Chiar dacă sunt firme cu foarte mulţi bani şi sunt foarte puternice, nu trebuie să abuzeze”, a spus prefectul Onofrei.