vineri, 21 decembrie 2007

Miticii domina numeric fotbalul

Provincia domina primul esalon in clasament, bucurestenii se lauda cu cei mai multi fotbalisti. Oltenia a cazut si de pe podium, Banatul nu e deloc „fruncea“, iar in Dobrogea e seceta mare.

Ofensiva provinciei se face cu jucatori bucuresteni. Demografic, primul esalon este dominat de jucatori din Capitala, la mare distanta fata de celelalte judete. Din cei peste 360 de fotbalisti care s-au aliniat la startul competitiei din acest sezon, aproape 50 isi au originea in Bucuresti, cu mult mai multi decit cei din zone cu traditie, precum Dolj (18), Arges (17) sau Constanta (11). „Arges si Dolj erau inainte de ’89 principalele pepiniere. Dar lipsa investitiilor a dus la aceasta scadere. Ca o regula generala, in fotbalul modern, doar prin investitii exista si rezultate. E fireasca ierarhia. In Bucuresti sint foarte multe baze sportive. In Craiova a mai ramas doar scoala de fotbal a lui Gica Popescu, iar in Arges, cea a lui Nicolae Dobrin. Fotbalul romanesc se situeaza pe linia europeana. In Anglia, Londra ramine principala pepiniera, in Franta - Parisul, iar in Italia - Roma si Milano“, ne-a declarat sociologul Marius Pieleanu. „E corecta ierarhia, pentru ca in Bucuresti sint foarte multe baze sportive“, considera si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Judetele Cluj si Galati fac concurenta de la distanta Capitalei, cu cite 29, respectiv 22 de jucatori, chiar daca echipele reprezentative nu merg prea bine in campionat, exceptie fiind CFR Cluj, unde oricum aportul jucatorilor romani la echipa tinde sa fie nesemnificativ.

La polul opus, nu conteaza pe harta jucatorilor prim divizionari judete precum Covasna, Harghita sau Calarasi, cu cite un reprezentant, sau Salaj, Tulcea, Satu Mare, Ialomita, Giurgiu, Botosani si Alba, cu cite doi jucatori pe prima scena. Nici Teleormanul, un judet in care interesul pentru fotbal este foarte mare, chiar daca nu mai exista nici o echipa competitiva, nu sta mai bine pe harta fotbalului romanesc. „Aici de vina este lipsa de reactie a factorilor politici. Inainte sa retrogradeze din Liga a II-a, Rulmentul Alexandria avea cea mai mare medie de spectatori, chiar si peste Liga I“, spune Marius Pieleanu.

Situatia la nivel de judet tinde sa se generalizeze in planul regiunilor istorice. Primele trei pozitii sint ocupate, astfel, de Muntenia, cu 108 jucatori, urmata de Transilvania, la o distanta foarte mica, de sapte jucatori, ultima treapta a podiumului fiind ocupata de Moldova, cu 71 de jucatori. Nu de mult regiunea cu cei mai multi fotbalisti, Oltenia se situeaza doar pe locul al patrulea, avind intre echipele din Liga I 46 de jucatori. „Erau mai multi fotbalisti in Oltenia, dar acum s-au mai rarit, din cauza infrastructurii. Daca vrei sa faci croitorie, iti iei masina de cusut. Daca vrei sa inveti fotbal, iti iei teren pe care sa joci“, crede Dumitru Dragomir. „Exista potential mai mare in Transilvania decit in Moldova. La Cluj sint scoli de fotbal foarte bune. In Moldova sint zone mai sarace. Nu mai e ca inainte, saracia nu-i mai indeamna pe copii sa vina spre fotbal tocmai ca sa scape de ea“, considera sociologul de la SNSPA.

Logica ierarhiei pe regiuni nu o respecta neaparat pe cea a echipelor prezente in Liga I. Muntenia, detinatoarea recordului de jucatori pe prima scena, are si cele mai multe echipe - sase -, fiind insa urmata de Moldova, cu patru formatii in Liga I, de Transilvania, cu trei, si de Banat si Oltenia, cu cite doua. Dobrogea, cu o echipa in Liga - Farul -, are si cei mai putini jucatori - 13. Nu toti jucatorii ramin insa aproape de casa. De pilda, la Rapid sint in lot 8 jucatori bucuresteni, in timp ce la Steaua se afla doar doi. Patriotismul local functioneaza si la Craiova, unde joaca 8 dintre cei 18 doljeni din Liga I, asemenea la “U“ Cluj, unde evolueaza noua jucatori locali, fata de numai doi la CFR. Liderul este si detinatorul recordului de straini din lot, 17 stranieri luind startul sezonului 2007/2008. Interesante sint insa zonele fara echipa in prima divizie, dar ai caror jucatori ajung la virful competitiilor interne. In asteptarea lui FC Brasov in Liga I, judetul transilvanean a trimis 15 jucatori pe prima scena, in timp ce Suceava, Bacau sau Mures au in prima liga 13, 11, respectiv 10 jucatori. Chiar daca, in acest intersezon, se anunta schimbari majore, datele nu pot suferi insa mari modificari, intrucit tendinta conducatorilor romani este de a transfera cu precadere jucatori straini, nu sa promoveze tineri romani.

Tipologia fotbalistului roman ramine sudista

Harta care descria fotbalul romanesc pina la inceputul anilor ’90 s-a schimbat. Noul desen e mai dezordonat. Citeva centre mari au devenit gari mici. In primul rind, asa-numitul „continent craiovean“, adica Doljul si bazinul Olteniei, o zona de fertilitate iesita din comun pina acum 10-15 ani. Marea noutate, nu neaparat pozitiva, e aparitia in prim-plan a Bucurestiului care absoarbe, foarte probabil, si spatiul limitrof, pe o raza destul de mare (Ilfov, Ialomita, Prahova, Dimbovita). Nu e neaparat o evolutie sanatoasa, pentru ca Bucurestiul are, oricum, un statut superior: mai multe cluburi si centre de pregatire, precum si o densitate de finantare superioara. Rezultatele cumulate sugereaza ca ascensiunea Bucurestiului a avut loc in dauna centrelor din sud. A doua miscare notabila e revenirea relativa a Transilvaniei, ceea ce inseamna, deocamdata, cresteri insemnate la Cluj si Brasov. Dar disparitia unor centre de mare traditie ca Satu Mare si Oradea spune ca Transilvania nu are o dezvoltare fotbalistica unitara. De altfel, tendinta de fragmentare e generala: miscarile sint mai putin regionale si mai mult acumulari in jurul unor centre norocoase, protejate de potentati locali. Sub asteptari, segmentul Moldova. Galatiul ramine activ, dar Bacaul, un centru clasic de productie, e in cadere. Iasiul a disparut. A aparut in schimb Suceava, iar asta sugereaza, din nou, ca succesul sau insuccesul depinde de prezenta sau absenta investitiei. Marea absenta, la nivel national, e Banatul, o zona istorica de mare prestigiu. Dobrogea da, alaturi de Moldova centrala si de secuime, desertul industrial sportiv si cultural clasic al Romaniei. Izolarea relativa a acestor zone e neschimbata de zeci de ani.

Insumind, fotbalul se joaca in continuare in Sud si asta dicteaza tipologia de baza a jucatorului roman: un fotbalist de gabarit mediu, cu centrul de greutate jos si prin urmare mobil, tehnic, dar mai putin pregatit pentru angajament. Rezulta echipe de circulatie buna si presiune fizica insuficienta. Importurile nu schimba datele generale, intrucit urmeaza gustul si predilectia locala.

Brazii din Bucovina, izgoniti din piete

Brazii din padurile Bucovinei nu mai sunt de gasit in patria lor, la Suceava, fiind inlocuiti cu brazi din Danemarca, chiar si de zece ori mai scumpi.
Declinul brazilor autohtoni a inceput in urma cu trei ani, cand a intrat in vigoare o reglementare silvica cel putin ciudata, prin care, pentru a putea vinde brazi de Craciun, toate pietele, inclusiv cele cu profil agroalimentar, trebuie sa se autorizeze special in acest scop. Daca partea de delimitare clara a spatiului in care pot fi vanduti brazii se poate rezolva destul de usor, o alta obligatie, de angajare de personal silvic specializat, este considerata aberanta de cei care administreaza activitatea pietelor.
"Nu putem sa angajam personal silvic specializat doar pentru a vinde cativa brazi in saptamana de dinainte de Craciun. Nu doar ca posturile din cadrul Administratiei Pietelor sunt limitate si trebuie aprobate anual de Consiliul Local, dar nici nu e posibil sa ceri unei piete agroalimentare sa se autorizeze pentru comercializarea materialului lemnos", a explicat seful unei piete din Suceava lipsa totala a brazilor din piete.
Diferentele dintre preturile practicate pentru brazii "Made in Danemarca" si cei autohtoni sunt imense. Daca cei straini sunt vanduti, in medie, cu 150 – 200 de lei, cei din zona costa cam intre 16 si 30 de lei. Sucevenii care vor totusi sa cumpere brazi de Craciun din padurile noastre pot face acest lucru doar de la ocoalele, cantoanele si districtele Directiei Silvice Suceava, la preturile modice pe care le-am amintit.

Licitatii - anunturi noi in categoria Servicii anexe pentru transportul naval(cod:63300000-2)

Stimate(a) domn / doamna,

Aici gasiti ultimele anunturi publicate care se potrivesc cu categoriile selectate de dumneavoastra ca si domenii de interes.


Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 20 Decembrie 2007

Obiectul Anuntului: Elaborarea documentatiei de finantare pentru proiectul Complex de Agrement
Consultanta in afaceri si in management si servicii conexe
Servicii de incarcare in buncare

Ansamblul Folcloric al Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava


Ieri 2o Decembrie 2oo7 Ansamblul Folcloric al Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava impreuna cu clasa a XI-a F, au prezentat unele obiceiuri cu specific bucovinean la diferite institutzii din Suceava.
Din programul prezentat au facut parte:
*O uratura compusa de profesorul coordonator Tipa Lazar || Acompaniata de dansul ursului,caprei si cerbului
*Dansul caiutilor
*O colinda
*Sorcova

Din cate am observat cei pe care i’am urat || colindat au fost foarte multzumitzi si foarte atrashi de obiceiurile prezentate, cel putzin asa se citea pe fetzele lor !!!
Locatzii:
*Colegiul Economic “D. Cantemir” Suceava || Cancelarie
*Inspectoratul Scoalar Suceava
*Palatul de Justitie Suceava
*Primaria orasului

In continuare va sunt prezentate cateva imagini si un scurt clip cu uratura !!!

by Eagle33

by Eagle33

by Eagle33

by Eagle33

Aurelian Oil & Gas discovers gas in Romania's Suceava block


LONDON (Thomson Financial) - Aurelian Oil & Gas PLC said it has encountered gas at the Suceava block in Romania.

It found a 17-metre gas column in the Dornesti Sud-1 well which flowed at a rate of 880,000 standard cubic feet gas per day. Flow rates could potentially rise to about 2.8 mln standard cubic feet a day, it said in a drilling statement. The well has been completed as a production well and efforts will be directed to tieing it in during 2008 to the Bilca Gas Plant, operated by Aurelian on its adjacent Brodina Block EIII-1 concession,' it said.

Aurealian is the operator of the field with a 50 pct stake, while Regal Petroleum PLC holds the remaining 50 pct.

Paradă de Moşi Crăciuni şi Crăciuniţe în Bucovina


Video



Barba albă lungă şi burta proeminentă sunt doar pentru Moş Crăciun cel adevărat. Şi, deşi au încercat să-l imite cât mai bine, tinerii din Suceava au recunoscut totuşi că l-ar vrea pe moş ceva mai "modern".

Totul, la o paradă specială de sărbători, de la care nu au lipsit nici Crăciuniţele. Ideea lor a adus în Bucovina cel mai mare număr de Moşi Crăciun pe metrul pătrat.

Peste 250 de elevi din Suceava au încercat să aducă puţin mai devreme atmosfera de Crăciun în oraş. Parada n-a fost chiar ideea lor, e de inspiraţie poloneză.

Crăciuniţele şi moşii s-au distrat de minune, iar părinţii s-au străduit sa le creeze costume care de care mai dichisite, mai ales că la final cel mai frumos Moş şi cea mai frumoasă Crăciuniţă au fost premiaţi.

Cu gândul la seara lui 24 decembrie, copiii şi-au imaginat un Moş ca de Mileniul trei.

Moşii au primit cadouri, chiar dacă ei ar fi trebuit să aducă daruri. În plus, parada lor l-a impresionat atât de mult pe prefect, încât acesta le-a oferit o diplomă prin care se adevereşte că, ieri, la Suceava, s-a înregistrat cea mai mare densitate de Moşi Craciuni pe metrul pătrat.

Clişeele psihanalizei V


Continuăm discuţia cu psihanalista Daniela Luca - despre alte şi alte prejudecăţi pe seama psihanalizei.


Sâmbătă, 22 decembrie, ora 18.15, la Radio România Cultural, pe frecvenţele din întreaga ţară: Alexandria 89,7 / Arad-Şiria 106,8 / Bacău 101,8 / Balota-Tr. Severin 105.8 / Băneasa-Dobrogea Sud 89.1 / Bârlad 102,8 / Bihor 105,8 / Braşov 105 / Bucegi-Coştila 104,1 / Bistriţa 101,3 / Borsec 98,4 / Botoşani 100,8 / Bucureşti-Herăstrău 101,3 / Buzău-Istriţa 103,7 / Calafat-Pleniţa 101.1 / Cerbu-Novaci 89.5 / Comăneşti 101.4 / Cozia 102.5 / Feleac-Cluj 101 / Giurgiu 102,6 / Harghita 106,8 / Heniu 101.3 / Iaşi 103,1 / Mahmudia 102 / Mangalia 92.7 / Mg. Boiu 105 / Mg. Odobeşti-Focşani 101 / Mogoşa-Baia Mare 100.1 / Oradea 96,1 / Parâng-Petroşani 90.6 / Piatra Neamţ 100,3 / Rarău 98.7 / Săveni-Botoşani 106 / Sibiu-Onceşti 103,7 / Suceava 101,6 / Târgu-Mureş 104,9 / Topolog-Tulcea 103 / Tulcea 105.4 / Urseni-Timişoara 100,7 / Văcăreni-Galaţi 101,6 / Văratec 100.8 / Vaslui 102,4 / Vatra Dornei 107,7 / Zalău 105

Liberalii: PDL a votat, hilar, impotriva propriilor amendamente



Deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capra, a declarat, vineri, ca PDL a ajuns in situatia hilara sa voteze impotriva propriilor amendamente la legea bugetului pentru 2008, doar pentru a arata ca face opozitie. Capra, membru al Comisiei de buget finante, a aratat ca parlamentarii PDL au facut mai multe amendamente, dar ca nu le-au sustinut nici in comisie si nici in plen. Liberalul a exemplificat cu cazul deputatului PDL de Suceava, Aurel Olarean, care a avut castig de cauza cu un amendament prin care s-a alocat suma de 300.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al soselei de centura a municipiului Radauti, amendament care a fost aprobat, dar la care parlamentarii PDL au votat impotriva. "Au votat impotriva propriilor amendamente. Asta nu mai este opozitie", a spus deputatul PNL.
Capra a mai aratat ca parlamentarii suceveni PNL si PSD au sustinut suplimentarea sumei alocate judetului Suceava pentru echilibrarea bugetelor locale cu 26 de milioane de lei si au mai fost aprobate suplimentari de sume pentru lucrari de intretinere a 85 de biserici si manastiri din judet. "Speram ca prin bugetul pe 2008 reducerea decalajelor fata de celelalte tari europene sa fie accelerata prin investitii suplimentare, in acele domenii care transforma pe termen lung viata de zi cu zi a cetateanului cum sunt educatia, sanatatea, agricultura si transporturile", a conchis Capra.

El, traficant de ţigări, fratele, poliţist la crimă organizată

De-a râsu-plânsu



Verdict amânat. Indivizii arestaţi duminică noapte pentru contrabandă cu ţigări s-au aflat ieri, din nou, la Palatul de Justiţie.

Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au avut de judecat recursurile înaintate de cele 15 persoane împotriva măsurii de arestare preventivă luate de Tribunalul Suceava.

Judecătorii au acceptat cererile avocaţilor prin care au dorit să amâne cu o zi analizarea recursurilor. Au fost 5 astfel de situaţii, dosarele acestor persoane urmând să fie introduse pe rol astăzi.

Chiar şi aşa, pentru judecarea recursurilor celorlalte 10 persoane, a fost nevoie de mai multe ore. Sala de judecată a fost plină nu numai cu avocaţi şi forţe de ordine, ci şi cu rude sau prieteni de-ai arestaţilor. Boxa acuzaţilor a fost neîncăpătoare, indivizii arestaţi fiind nevoiţi să stea în picioare pe toată durata şedinţei de judecată.

După ce au ascultat atât apărările construite de avocaţi, cât şi punctul de vedere al procurorului, judecătorii au decis să amâne pentru astăzi pronunţarea unui verdict.

Va fi o noapte lungă pentru cele 10 persoane arestate şi al căror recurs a fost analizat ieri.

La fel de plină de speranţe va fi noaptea şi pentru ceilalţi 5 indivizi ai grupării care vor fi aduşi astăzi în boxa acuzaţilor pentru a-şi expune, împreună cu avocaţii aleşi, apărările.

Angajatul de la Crimă Organizată nu a participat la reţinerea fratelui

Unul dintre indivizii al căror recurs a fost judecat ieri este agentul Adrian Tipa, de 23 de ani, din Gura Humorului, angajat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Interesant este că fratele său lucrează în structurile de crimă organizată din judeţul Suceava.

După câte se pare, acesta nu a fost chemat cu ocazia operaţiunii de sâmbătă, când oamenii legii i-au săltat din propriile case pe indivizii implicaţi în această reţea.

Lotul de 15 persoane stă în arest de duminică seară

Cele 15 persoane acuzate de trafic cu ţigări aduse ilegal din Ucraina au fost arestate duminică seară.

Pe lângă agentul Adrian Tipa, în plasa anchetatorilor au mai căzut Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus, Mihai Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni –Vereşti, Alexandru Ursan, de 23 de ani, din municipiul Suceava, şi Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma.

Toţi lucrau ca agenţi la IJPF Suceava, în timp ce Viorel Dragoş Gâză, de 31 de ani, era angajat ca lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Dorneşti.

Alături de aceste persoane angajate la instituţii ale statului a mai fost arestat şi unul dintre capii lumii interlope din Cernăuţi, un anume Vitaly Tsaryk, de 32 de ani.

Lotul a fost completat cu alte 8 persoane, respectiv Florin Dorin Juravle, de 37 de ani, zis „Buchi”, din Falcău, Ilie Ursachi, de 35 de ani, fost Popiuc, zis „Falco”, Ionuţ Răzvan Popadiuc, de 27 de ani, zis „Chelu”, Petru Boiciuc, de 30 de ani, ultimii doi din municipiul Suceava, George Tărâţă, de 35 de ani, zis „Cuşu”, din Vicovu de Jos, Ilie Liviu Gabor, de 36 de ani şi Ovidiu Gheorghe Bilibou, de 35 de ani, zis „Macrina”, ambii din Rădăuţi, precum şi Marian Constantin Omania, de 40 de ani.

Peste 270.000 de pachete de ţigări introduse ilegal în ţară

Cei 15 au fost arestaţi pentru diferite acuzaţii, printre care contrabandă, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat sau abuz în serviciu.

Gruparea, care a fost monitorizată aproape un an de zile, acţiona extrem de inteligent, acoperind întreaga zonă de acţiune extrem de eficient.

Înainte de a fi săltaţi de crima organizată, indivizii reuşiseră să introducă ilegal în România, prin PTF Ulma, peste 270.000 de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 800.000 de lei.

Anchetatorii au mai efectuat şi 24 de percheziţii, în urma cărora au reţinut bani, bunuri şi un pistol aparţinând membrilor acestei reţele.

Rugbiştii încep cu dreptul turneul pentru evitarea retrogradării

Rugbiştii încep cu dreptul turneul pentru evitarea retrogradării


Primul meci al turneului play-out al Diviziei Naţionale de rugby a programat pentru CSM Bucovina Suceava încă o întâlnire cu cei de la CFR Braşov. Disputarea partidei a fost sub semnul întrebării, însă până la final meciul s-a jucat pe un teren greu şI sucevenii au învins cu scorul de 20-18. “Aşa cum era de aşteptat, meciul a fost deosebit de dificil în faţa unei echipe care nu avea nimic de pierdut, suprafaţa de joc fiind dificilă, dar accesibilă noştri. Am dominat jocul în opinia mea şi am reuşit să ne descurcăm mai bine decât gazdele în condiţiile în care pachetul nostru de înaintare nu a fost destul de mobil. Important este faptul că am încheiat anul cu o victorie şi sunt absolute convins că dacă Braşovul va juca la fel cum a făcut-o cu noi, vor fi surprize în play-out. La acest final de an doresc să mulţumesc celor care au fost alături de rugbiul sucevean şi sunt absolut convins că CSM Suceava va rămâne şI în sezonul viitor în primul eşalon valoric al rugbiului românesc” a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad. Pentru CSM Bucovina Suceava au marcat Conache, eseu, două transformări şi două lovituri de pedeapsă, sucevenii beneficiind de un eseu de penalizare. În celălalt meci din prima etapă a turneului play-out Rulmentul Bârlad – Poli Iaşi 13-12.

Voleibaliştii de la LPS încheie pe locul III prima parte a sezonului

Voleibaliştii de la LPS încheie pe locul III prima parte a sezonului


În ultima partidă a primei părţi a sezonului seriei est a Diviziei A2 de volei masculin CSMU LPS Suceava a evoluat pe terenul “lanternei roşii” MCV Târgovişte. Pentru suceveni Victoria era absolt necesară în perspective continuării campionatului.“Partida nu a fost uşoară, aşa cum am anticipat de altfel, însă ne-am descurcat bine după ce am egalat scorul la seturi. Tinerii noştri jucători şi-au dat seama că nu este de glumit cu târgovişteni şi din momentul în care au au demonstrate că au valoare. Faptul că am pătruns printre cele mai bune echipe ale seriei a lămurit faptul că avem resurse şi merităm să continuăm sezonul competiţional şi în faza a doua. Mulţumim celor de la CSM Suceava pentru sprijinul constant acordat şi tuturor celor care au fost în 2007 alături de voleiul sucevean şI urăm tuturor “Sărbători Fericite!” a declarat antrenorul echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu.

PD-L-iştii pun tirul pe Donţu

PD-L-iştii pun tirul pe Donţu


Supăraţi pe faptul că purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, i-a catalogat pe consilierii PD-L din municipiul Suceava că sunt incompetenţi, democrat-liberalii au reacţionat cu aceeaşi monedă printr-un comunicat de presă intitulat „Donţu: Duplicitate şi interese de grup în dauna sucevenilor”. Iată comunicatul:

« Il acuzam pe juristul si consilierul local Ovidiu Dontu de duplicitate, datorita faptului ca in calitatea pe care a avut-o de consilier juridic a celei mai mari firme de constructii de pe piata imobiliara din municipiul Suceava, incearca sa duca in derizoriu initiativa de a stabili o anumita ordine in domeniul constructiilor. Consilierii locali Niculai Barba si Mona Sandulescu , au solicitat ca fiecare constructie noua sa aiba prevazut un numar clar de locuri de parcare, fapt ce nu convine de cele mai multe ori firmelor de constructii care doresc sa construiasca cat mai multe spatii de locuit pe suprafete mici, maximizandu-si profitul in dauna intereselor urbanistice si de trafic ale municipiului Suceava. Il asiguram pe domnul Dontu ca nu ne lasam intimidati de acuzatiile sale nefondate si vom veghea ca interesele cetatenilor sa fie aparate in dauna intereselor de grup. Ii reamintim domnului jurist ca Legile,Hotararile de Guvern si celelalte acte normative care sunt emise de Parlament sau Guvern, au caracter normativ general. Hotararile de Consiliu Local au carcter normativ local, in contextul actului normativ general, emis de legiutor. Astfel H.G.nr. 525/iunie 1996, republicata, este cadrul normativ general de reglementare in domeniul urbanismului, care creaza contextul in care Consiliul Local isi stabileste propriile norme de reglementare. Unul din indicatorii de urbanism este cel care normeaza suprafetele afectabile de spatii verzi, aprobat prin Hotararea de Consiliu Local nr.184/30.aug.2007 ( proiect votat de Dl. Consilier Dontu) iar similar cu acesta este cel care reglementeaza parcarile. Proiectul de Hotarare pe care Dl. Consilier il acuza din punct de vedere tehnic si juridic este similar cu cel pe care dumnealui l-a votat. Dl. Dontu le trateaza diferit, demonstrandu-si duplicitatea in functie de interese »

BIROUL DE PRESA PD-L

Asistenţă medicală non-stop de sărbători

Asistenţă medicală non-stop de sărbători


Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a cerut spitalelor din judeţ şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă să se organizeze astfel încît, de sărbători, asistenţa medicală de urgenţă să fie asigurată în permanenţă. Pe de altă parte, în zilele de sărbători legale 8 farmacii din judeţ vor fi deschise. Directorul adjunct la ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu, a cerut completarea liniilor de gardă şi a truselor de prim-ajutor cu medicamentele şi materialele sanitare necesare. De asemenea, el a cerut ca orice eveniment deosebit să fie comunicat de urgenţă Autorităţii de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile care se impun. La dispoziţia cetăţenilor din mediul rural se află şi cele 9 Centre de Permanenţă din judeţ care vor funcţiona şi în perioada sărbătorilor non-stop. Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a anunţat că opt dintre farmaciile cu care se află în relaţii contractuale vor fi deschise în zilele de sărbători legale. Este vorba de Arsene, Biomedica, Oficinalis, Remedia, Galenica şi Casandra – în Suceava, Hermes Farma City – în Fălticeni şi Avicenna – în Rădăuţi.

Stan apreciază că bugetul pe 2008 este unul social democrat

Stan apreciază că bugetul pe 2008 este unul social democrat


Deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, a apreciat că bugetul pe anul 2008 este „un buget social democrat” referindu-se la faptul că plenul Parlamentului a aprobat multe din amendamentele propuse de PSD, amendamente cu caracter social. Stan a amintit de creşterea salariilor profesorilor, a burselor elevilor şi studenţilor şi a sumelor pentru investiţii şi dotări. Stan care este membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor s-a referit şi la bugetul acestui sector important al economiei care a fost suplimentat faţă de prevederile iniţiale cu 4.500 de miliarde de lei vechi. Asta înseamnă, a spus deputatul PSD de Suceava, că vor fi asigurate printre altele subvenţiile pentru maşini şi utilaje agricole şi subvenţiile pentru deţinătorii de terenuri. „Am reuşit în plen să creştem bugetul agriculturii pe 2008 cu 4.500 de miliarde de lei vechi şi să-la aducem astfel la 3% din Produsul Intern Brut aşa cum am dorit. Nu ne mai rămâne decât să urmărim modul în care sunt asigurate finanţările de la buget astfel ca banii să fie alocaţi la termenele stabilite”, a mai spus Stan.

Gardă nouă la Colegiul Judeţean al Medicilor

Gardă nouă la Colegiul Judeţean al Medicilor


Colegiul Judeţean al Medicilor are un nou preşedinte. Este vorba de Cristian Irimie, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean Suceava. Acesta îl înlocuieşte pe medicul Gheorghe Ţeudan, care s-a aflat la conducerea Colegiului timp de 8 ani. Alegerile pentru desemnarea conducerii Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava şi a reprezentantului medicilor suceveni în Consiliul Naţional al Colegiului Naţional al Medicilor din România au avut loc miercuri după-amiază. Potrivit medicului Irina Badrajan, preşedintele Comisiei Electorale Judeţene, pentru funcţia de preşedinte şi-au depus candidaturile actualul şi fostul lider, doctorul Irimie ieşind învingător după ce a obţinut 7 voturi faţă de 6 cîte a luat contracandidatul său. Funcţia de vicepreşedinte a fost ocupată de 3 dintre cei 5 candidaţi, şi anume: medicul primar chirurg Sorin Hîncu, medicul primar de medicină generală Mirela Oniceanu şi medicul primar Dana Tătăranu. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, medicul Doina Draga Buimistriuc, a fost reconfirmat în funcţia de secretar al Colegiului Judeţean al Medicilor, în vreme ce medicul Mirela Oniceanu a fost desemnat ca reprezentant al medicilor suceveni în Consiliul Naţional al Colegiului Naţional al Medicilor din România. Mandatul noii conduceri a Colegiului Judeţean al Medicilor va fi de 4 ani.

Moşii au înroşit străzile "capitalei" de judeţ

Moşii au înroşit străzile


Zeci de elevi de clasele I-XII costumaţi în Moş Crăciun au invadat ieri pentru câteva ore străzile municipiului Suceava . Ei au colindat principalele instituţii ale judeţului în cadrul unui proiect educativ iniţiat de Inspectoratul Şcolar Suceava. Prima instituţie unde au poposit Moşii a fost chiar Inspectoratul Şcolar. De aici au colindat Prefectura iar prefectul Orest Onofrei le-a înmânat Moşilor şi Crăciuniţelor o diplomă de excelenţă intitulată „Diplomă de excelenţă acordată cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, pentru cea mai mare densitate de Moşi Crăciun pe metrul pătrat, din Bucovina”. A urmat Primăria unde au fost întâmpinaţi de primarul Ion Lungu şi de viceprimarul Angela Zarojanu. Din partea autorităţilor locale, Moşii colindători au primit cadouri. Ultima oprire a Moşilor şi Crăciuniţelor a fost la Universitatea „Ştefan cel Mare”. În corpul A al universităţii, în aulă, începând cu orele 14:00, moşii au intrat în concurs. Cele mai „acide” mesaje satirice, cele mai frumoase urări pentru Anul Nou şi cele mai frumoase costume au fost premiate.

Lungu scrie o filă în istoria Sucevei

Lungu scrie o filă în istoria Sucevei


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a îndeplinit programul pe acest an în proporţie de 90%. Aşa rezultă din bilanţul prezentat de edilul şef ieri într-o conferinţă de presă. Lungu a apreciat ca pozitiv bilanţul pe 2007 al municipalităţii şi a pus accentul în special pe trei capitole importante şi anume lucrări de investiţii, învăţământ şi proiecte cu finanţare europeană. La investiţii primarul a amintit de demararea proiectului ISPA de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de 52,6 milioane de euro, de modernizarea a 10 puncte termice precum şi a reţelelor primare şi secundare aferente, pentru care s-au cheltuit 10 milioane de euro, de reabilitarea Patinoarului artificial. Lungu s-a referit şi la investiţiile în repararea străzilor care s-au ridicat la circa 140 de miliarde de lei vechi precum şi la modernizarea trotuarelor unde s-au cheltuit patru milioane de euro. Primarul nu a omis la acest capitol proiectul de alimentare cu apă din sursa Berchişeşti a cartierului Burdujeni care este în derulare şi care costă circa două milioane de euro. Bilanţul municipalităţi arată că în 2007 în învăţământ au fost cheltuite trei milioane de euro pentru lucrări de reparaţii curente sau investiţii de anvergură. Aici au fost trecute în revistă renovarea bazinului de înot de la generală trei, modernizarea sălilor de sport de Colegiile Petru Rareş şi Mihai Eminescu, reabilitarea mai multor grădiniţe şi demararea lucrărilor la noua grădiniţă din cartierul Obcine. Legat de proiectele cu finanţare externă Ion Lungu a amintit de cele care vizează restaurarea Cetăţii de Scaun, realizarea celor două gropi ecologice, reabilitarea iluminatului public, construirea Centrului de Afaceri, a unui nou Complex sportiv sau drumul ocolitor spre Botoşani. „Este un bilanţ pozitiv. Anul 2007 pentru municipiul Suceava este un an istoric deoarece au demarat marile proiecte de reconstrucţie a oraşului. Este dacă vreţi a doua modernizare a oraşului având în vedere faptul că infrastructura subterană este într-o stare avansată de deteriorare şi aici avem mai multe proiecte demarate pentru a reabilita infrastructura, pentru a asfalta străzile la nivel european pentru a putea amenaja parcări”, a declarat Lungu. Lungu a nominalizat şi căteva nerealizări. Este vorba de nerestituirea proprietăţilor la legile 10 şi 247, nerealizarea unui studiu de trafic şi de fluidizare a circulaţiei, şi nereacualizarea Planului Urbanistic General.

Expoziţie de artă, colinde şi muzică clasică la Biserica “Naşterea Maicii Domnului”


Timp Liber



in memorianAnsamblul arhitectural “In Memoriam” al bisericii “Naşterea Maicii Domnului” a găzduit vernisajul expoziţiei de artă plastică- Zugreni 2007, un concert de colinde dar şi muzică clasică. La evenimente au luat parte, alături de preotul Viorel Vârlan, artişti plastici, elevi şi profesori. “În această seară, Fundaţia In Memoriam are un dar de excepţie pentru dvs., respectiv o călătorie prin magia sunetului şi a culorii. Ne aflăm în acest an la a treia ediţie a acestui gen de manifestări speciale desfăşurate cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă în ansamblul architectural “In Memoriam” al Bisericii Naşterea Maicii Domnului”, a spus moderatoarea acţiunii, poeta Carmen Veronica Steiciuc.

Concertul de muzică clasică a fost susţinut de profesorii: Ilie Aurelian Zugrav şi Iohanes Raimond Onesciuc de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, Daniel Dragomirescu – asistent univ. drd. la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, precum şi de elevii de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, îndrumaţi de profesorii lor, respectiv d-na prof. Doina Chişcă, dl. prof. Ciprian Constandache şi prof. Iohanes Raimond Onesciuc.

Lucrările expuse în sala “In Memoriam” aparţin artiştilor Puşa Pâslaru, Niculai Moroşanu, Oana Ruxandra Hrişcă, Vasile Anghel Siminiuc şi Corneliu Tincu precum şi unor elevi.

SĂPTĂMÂNA MAGICĂ - Program de Sarbatori


Timp Liber



SĂPTĂMÂNA MAGICĂ

(pe esplanada Casei de Cultură SUCEAVA)

20 Decembrie 2007- orele 17,00- 19,00

Intervalul 17,00- 18,00

-ANSAMBLUL BALADA BUCOVINEIcoord. GEORGE SARBU

REPERTORIU- COLINDE

-Dimineaţa-I de Crăciun

-Sfânta Maică a lui Iisus

-Vine Moş Crăciun Bătrân

-La porţile Raiului

-Colindul cerbului

-Noi umblăm şi colindăm

-Gazde mari nu mai dormiţi

-Jupânul şi Jupâneasa

-Să trăiţi toţi cei din casă

-Sculaţi, sculaţi boieri mari.

Intervalul 18,00- 19,00

-Program artistic specific sărbătorilor de iarnă susţinut de către:

-Şcoala Generală Nr.7 “Grigore Ghica Voievod”

-Colegiul Naţional “Petru Rareş

-Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

21 Decembrie 2007- orele 17,00- 19,00

Intervalul 17,00- 19,00

-Program artistic specific sărbătorilor de iarnă susţinut de către:

-ANSAMBLU “FLORI DE SÂNZIENE”- Zahareşti

-Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”

hnic Ţnă susţinut de cătrer de iarnă susţinut de către

22 Decembrie 2007- orele 17,00- 19,00

Intervalul 17,00- 17,30

-FANFARA BUCOVINA- dirijor CIOLTAN GHIOCEL

Intervalul 17,30- 18,00

-NICOLAE VIERU- interpret

Intervalul 18,00-19,00

-Program artistic specific sărbătorilor de iarnă susţinut de către:

-Colegiul Naţional “ Dimitrie Cantemir”

-Colegiul Naţional “ Petru Rareş

23 Decembrie 2007- orele 16,00- 19,00

Intervalul 16,00- 17,00

-FORMAŢIA “ HARA”

Intervalul 17,00- 17,30

-FANFARA BUCOVINA- dirijor CIOLTAN GHIOCEL

Intervalul 17,30- 18,00

-MARIUS ZGAIANU- interpret

Intervalul 18,00- 19,00

-ANSAMBLUL “ BALADA BUCOVINEI” coord. GEORGE SARBU

26 Decembrie 2007

Intervalul 17,00- 19,00

-Program artistic specific sărbătorilor de iarnă

orele 19,00- 24,00

BALUL GOSPODARILOR

REPERTORIU FOLCLORIC:

-MARGARETA CLIPA

-CALIN BRATIANU

-IONUT VIERU

-IONEL COCA

-CELINA GHERGHELAS

-GRUPUL FOLCLORIC “ PLAIURI SUCEVENE”

-PETRONIELA PETRONEAC

-GEORGE FINIS

27 Decembrie 2007- începând cu orele 9,00

FESTIVALUL TRADIŢIILOR ŞI OBICEIURILOR POPULARE

PROGRAM DE REVELION

Vor fi susţinute recitaluri de către:

-UNDERDOG PROJECT

-PACHANGA

-RADU

-ARSENIE

-VITA DE VIE

-SOFIA VICOVEANCA

-MARGARETA CLIPA

-CALIN BRATEANU

-GEORGE FINIS

-CRISTINA GHIORGHIU

Sucevenii îi cer primarului Lungu să repare şi drumul de la podul Şcheia


Administratie



Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu a declarat joi, că la primărie vin tot mai mulţi cetăţeni care se plâng şi îi solicită să repare drumul de la podul Şcheia, care este plin de gropi. „Am vrea să-i ajutăm dar nu putem. Ştim că acolo, după pod drumul e foarte rău, dar nu intră în competenţa noastră să îl reabilităm. Nu sunt prim-secretar ci primar iar limita administrativ teritorială a municipiului Suceava este până la pod. Noi am reparat doar până acolo, restul aparţine de Administraţia Drumurilor Naţionale, nu costă mult dar nu putem interveni” a spus Ion Lungu.

Acesta a mai precizat că pentru repararea străzilor din municipiul Suceava, primăria a cheltuit în acest an 141 miliarde de lei vechi.

Cele mai mari nerealizări ale primarului Lungu


Administratie



lungu Primarul Sucevei, Ion Lungu a prezentat joi, bilanţul pentru anul 2007, în opinia acestuia obiectivele fiind realizate în proporţie de 90 la sută. Edilul şef sucevean nu a omis, după prezentarea realizărilor să puncteze şi nerealizările. „Nu am restituit proprietăţile la legea 10/2001 şi 247/2005 şi cu toate eforturile depuse nu am reuşit transferul de teren la municipalitate de la guvern.

Nu s-a realizat un studiu de trafic şi de fluidizare a circulaţiei precum şi amenajarea de parcări în municipiul Suceava, deşi este demarat în acest sens, un proiect cu finanţare europeană, pe colaborare transfrontalieră cu regiunea Cernăuţi” a spus Ion Lungu, care a mai adăugat, tot la insuccese faptul că nu a fost actualizat Planul Urbanistic General şi Planurile Urbanistice Zonale, creîndu-se în acest fel sincope în activitatea de urbanism, în acest an fiind alocate 15 miliarde lei vechi în acest sens.

„Anul 2007 este un an istoric pentru că acum au demarat marile proiecte”


Administratie



LUNGU2.Ion.PNL Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a prezentat joi, în cadrul conferinţei de presă bilanţul realizărilor din anul 2007. Potrivit şefului administraţiei locale sucevene obiectivele au fost îndeplinite în proporţie de 90 la sută. „Bilanţul pe acest an îl consider unul pozitiv. Anul 2007 este un an istoric pentru că acum au demarat marile proiecte, este o a doua modernizare a oraşului” a declarat primarul Sucevei.

Printre realizările menţionate de Ion Lungu se numără reabilitarea reţelelor de apă potabilă, de canalizare, şi a staţiei de tratare- epurare precum şi extinderea reţelelor de apa şi canalizare în Burdujeni-sat şi Iţcani, renovarea bazinului de înot acoperit de la Şcoala nr. 3 Suceava, modernizarea sălilor de sport de la Colegiile Naţionale „Petru Rareş” şi „Mihai Eminescu”, realizarea unor lucrări şi reparaţii curente la o serie de unităţi şcolare, finanţarea unor activităţi sportive, modernizarea Patinoarului artificial.

Tot la capitolul realizări primarul Ion Lungu a trecut licitaţia pentru Ruta ocolitoare a municipiului Suceava pe traseul E 85- Moara- Mihoveni- Pătrăuţi- E 85- Siret, care va prelua şi traficul de pe DN 576 dinspre Vatra Dornei, lucrări care vor demara în 2008.

Printre proiectele demarate şi nominalizate de edilul municipiului Suceava este Complexul de Afaceri ce va fi construit pe locul actualului stadion, Complexul sportiv ce va fi realizat la intrare în municipiul Suceava dinspre Fălticeni, Reabilitarea iluminatului public în municipiul.

Eurodeputatul Nechifor va face lobby pentru o şansă în plus ţărilor codaşe la utilizarea fondurilor europene


Politica



Nechifor.Catalin.PSD În condiţiile în care Parlamentul European a primit competenţe sporite în domeniul bugetar, în urma semnării Tratatului de reformă al Uniunii Europene, eurodeputatul socialist Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de bugete, consideră că România are şanse să obţină finanţări pentru proiectele prioritare.

Potrivit lui Cătălin Nechifor, în cadrul comisiilor Parlamentului European pentru bugete şi respectiv pentru control bugetar, s-au purtat discuţii pentru pregătirea ultimului an în care se mai aplică vechile proceduri în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2009, Parlamentul European va beneficia de un statut extins de codecizie, alături de Comisia Europeană, iar principalele modificări vizează bugetarea unor domenii care, până acum, nu erau de competenţa parlamentarilor cum sunt agricultura, pescuitul, transporturile şi fondurile structurale.

Europarlamentarul sucevean precizează că tocmai acestea sunt domeniile în care România, ca stat integrat de curând în Uniunea Europeană, înregistrează întârzieri serioase. „Ritmul schimbărilor la nivel guvernamental şi implementarea superficială a mecanismelor europene a determinat ca primul an european să fie o dezamăgire şi o pierdere de resurse financiare şi de timp, ale cărei repercusiuni se vor simţi în următorii ani”, precizează Cătălin Nechifor.

Pericolul ce pândeşte agricultura românească este riscul ca ţăranul şi fermierul să nu mai fie atras de aceasta, în lipsa subvenţiilor europene, care nu au putut fi acordate datorită inconsecvenţei politicilor agrare şi nerespectării condiţiilor impuse de către Comisia Europeană. Cât priveşte transporturile, acestea sunt deficitare, în special în domeniul căilor rutiere, acolo unde România a reuşit contraperformanţa de a construi în ultimii 17 ani câte 38 de centimetri de autostradă pe oră. Eurodeputatul socialist mai menţionează că şi drumurile naţionale şi regionale (judeţene şi comunale) au nevoie de finanţări pentru modernizare, reabilitare şi chiar pentru construirea de rute noi şi de centuri de ocolire a marilor aglomerări urbane.

Cătălin Nechifor mai spune că, în baza noilor prerogative în ceea ce priveşte alocările financiare, dar şi controlul cheltuirii banilor publici europeni, va încerca, din interiorul comisiilor pentru bugete şi pentru control bugetar, să-i convingă pe ceilalţi colegi parlamentari să acorde o şansă ţărilor care înregistrează deficienţe majore în privinţa utilizării fondurilor europene, România fiind fruntaşă în acest clasament.

Rugbi. Divizia Naţională >> Rugbiştii lui Vlad au debutat cu dreptul în Play-out


Sport



CFR Braşov – CSM Bucovina Suceava 18 – 20

rugby CSM Buucovina În primul meci din Play-out, disputat joi, în deplasare, echipa locală de rugbi, CSM Bucovina Suceava a învins cu 20-18 pe CFR Braşov. Partida a fost extrem de echilibrată şi gazdele au fost foarte aproape de o victorie, conducând pe tabelă până în ultimele 5 minute ale întâlnirii.

La pauză scorul a fost egal, 10-10, după care a urmat o parte secundă plină de evenimente. Primii au marcat elevii lui Constantin Vlad, un eseu de penalizare care i-a distanţat la 17-10. Braşovenii au forţat însă şi au reuşit să revină în joc, întorcând scorul la 18-17 pentru ei. Cu 5 minute înainte de finalul meciului arbitrii au dictat o lovitura de penalitate pentru Bucovina Suceava şi Conache a marcat şi a dus scorul la 20-18 în favoarea formaţiei sale. Exact pe final de joc au primit o lovitură de penalizare la 15 metri, pe care însă au decis să o joace la mână, şi au ratat şansa celor 3 puncte. Scor final 20-18 pentru CSM Bucovina Suceava, victorie fără bonus şi cu un punct bonus defensiv la gazde.

Rugbiştii suceveni au acumulat 4 puncte în clasament şi au un final de an liniştit, aşteptând acum banchetul care va avea loc pe 27 decembrie.

Volei. Divizia A2-Est >> CSMU LPS Suceava a terminat prima fază a campionatului pe locul 3!


Sport



MCV Târgovişte – CSMU LPS Suceava 1 – 3 (25-21, 21-25, 19-25, 16-25)

Victor Pancu, 21 decembrie În ultima etapă a primei faze a campionatului Diviziei A2-Est, echipa locală de volei, CSMU LPS Suceava, a câştigat în patru seturi, scor 3-1, în deplasarea de la Târgovişte.

Meciul a fost unul foarte echilibrat, dovadă rezultatul strâns din fiecare set, fapt confirmat şi de antrenorul Victor Pancu. „Formaţia din Târgovişte a folosit câţiva jucători noi, foarte valoroşi şi am avut destule probleme. Mă bucur că în cele din urmă am reuşit să ne impunem deşi jocul s-a disputat în condiţii improprii. Am evoluat de la ora 18, într-o sală de sport neiluminată” a declarat tehnicianul sucevean.

În partida cu MCV Târgovişte în formaţia lui Victor Pancu eu avoluat: Sasu, Orăşanu, Petrariu, Giurcă, Ursache, Chitic. Au mai jucat: B. Mihai, Şt. Rusu, Ilaş şi Cucuruzeac.

Şanse destul de mici în faza a II-a


În urma acestei victorii, CSMU LPS Suceava a terminat faza I a campionatului pe locul 3 al clasamentului, obţinând astfel dreptul de a participa în faza a II-a a competiţiei, care va începe în luna ianuarie. “ În ciuda condiţiilor pe care le-am avut în acest an, sală de sport neîncălzită, bani puţini, consider că ne-am făcut datoria şi am reuşit să ne calificăm în faza a II-a. Acolo sunt convins că nu avem şanse prea mari. Echipele din Bacău şi Galaţi sunt principalele favorite la calificarea pentru barajul de promovare” a precizat Victor Pancu.

Modificări la legea asociaţiilor de proprietari


Guvern



Guvernul a aprobat printr-o Hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului, normele stabilesc cadrul general pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, exploatarea şi administrarea clădirilor - blocuri de locuinţe, precum şi exercitarea controlului financiar-contabil şi de gestiune asupra activităţii asociaţiilor de proprietari.

De asemenea, sunt detaliate aspecte legate de drepturile şi obligaţiile proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, de atribuţiile Adunării Generale a Proprietarilor, de atribuţiile Comitetului executiv, ale Cenzorului sau ale Comisiei de cenzori, precum şi ale administratorului, persoană fizică sau juridică.

Hotărârea reglementează în detaliu modul de repartizare a cheltuielilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea clădirilor şi raportul dintre administraţia publică locală sau centrală şi asociaţiile de proprietari.

Cele mai importante modificări, aduse de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari sunt următoarele:

- s-a modificat numărul de proprietari necesari pentru modificarea statutului ori a acordului de asociere de la jumătate plus unu la două treimi.

- se specifică dreptul proprietarilor de a avea acces la cerere la orice document al asociaţiei de proprietari

- termenul de preaviz în care proprietarul este obligat să accepte accesul în apartament /spaţiu al unui delegat al asociaţiei s-a micşorat de la 15 la 5 zile

- obligaţia proprietarilor de a consolida sau moderniza clădirea pentru reabilitare termică şi eficienţă termică

- notarii publici vor autentifica actele de înstrăinare a apartamentelor, numai după ce proprietarii vor face dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari fără a fi necesară confirmarea de compartimentul specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari

- în situaţiile excepţionale hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc membrii ai asociaţiei de proprietari care îi vizează direct, pe baza de tabel nominal. Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică în scris, tuturor proprietarilor

- s-a micşorat termenul de contestare a hotărârii adunării generale de la 60 la 45 de zile

- asociaţia poate intermedia servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu privire la serviciile publice de utilităţi pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi obligaţiile cu privire la serviciul furnizat, aparţin, pe de o parte, furnizorului, şi de cealaltă parte, proprietarului. Furnizorii se vor îndrepta pentru recuperarea debitelor împotriva proprietarilor restanţieri iar serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari consta în: repartizarea facturilor către proprietari prin lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori.

- comitetul executiv adoptă decizii cu privire la stabilirea cuantumului salariilor, al indemnizaţiilor şi al eventualelor premieri care se acordă personalului încadrat cu contract individual de muncă. Comitetul executiv poate decide şi asupra acordării unor drepturi băneşti, membrilor asociaţiei de proprietari care desfăşoară activităţi lucrative folositoare acesteia, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli adoptat de adunarea generală.

- s-a modificat termenul de plată a cotelor de contribuţie de la 15 la 20 zile. Sumele încasate din aplicarea penalităţilor vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de către terţi şi pentru cheltuielile cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natura administrativă.

- exercitarea controlului asupra activităţii financiar contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari de către Consiliile locale se va putea efectua şi din oficiu.

Opt farmacii vor avea program în timpul Sărbătorilor de iarnă


Sanatate



farmacie Un număr de opt farmacii aflate în contract cu CAS Suceava au anunţat că vor avea program de funcţionare în zilele Sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre Arsene, Biomedica, Oficinalis, Remedia, Galenica, Casandra, toate din municipiul Suceava, Hermes Farma City din Fălticeni şi Avicenna din Rădăuţi.

Pe de altă parte, directorul adjunct al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat joi, că a solicitat spitalelor din judeţ şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă să asigure permanent asistenţa medicală de urgenţă, prin completarea liniilor de gardă, şi să asigure necesarul de medicamente şi materiale sanitare din trusa de prim-ajutor, în zilele de sărbătoare. Acesta a mai cerut să fie informat cu privire la toate problemele deosebite care apar.

Alexandru Lăzăreanu a spus că vor funcţiona 24 de ore din 24 cele 9 centre de permanenţă din judeţ: Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriştea, Broşteni, Dolhasca, Dorna Arini.

În afară de acestea, vor avea activitate non-stop, în perioada sărbătorilor, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, cu unităţile din teritoriu, Unitatea Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, serviciile de urgenţă din cadrul spitalelor din judeţ şi liniile de gardă de pe secţii.

În ce priveşte asistenţa medicală stomatologică, urgenţele vor fi asigurate de către cabinetul stomatologic din cadrul Unităţii Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

200 de Moşi Crăciuni au „invadat” străzile şi trotuarele Sucevei


Invatamant



Urarile lui Mos Craciun O paradă simbolică sub forma unui marş la care au participat aproximativ 200 de elevi din unităţi şcolare sucevene a avut loc joi, 20 decembrie 2007, la iniţiativa IŞJ Suceava. Inspectorul şcolar pentru educaţie formală şi nonformală a IŞJ Suceava, prof. Tatiana Vîntur a precizat că proiectul educativ intitulat „Urările lui Moş Crăciun”, se află la prima ediţie.

Elevii, îmbrăcaţi în costume reprezentând pe Moş Crăciun, dar şi îmbrăcăminte specifică datinilor şi obiceiurilor de iarnă s-au deplasat pe traseul: IŞJ Suceava , Prefectura Suceava, Primăria Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

La finalul acestui traseu, în Aula Universităţii a avut loc un concurs spectacol, cu secţiunile: colinde de crăciun, mesaj satiric, urări pentru anul nou şi parada costumelor.

Momentele artistice au fost susţinute de grupurile de colindători şi obiceiuri de iarnă „Muguraşul”, Şcoala nr. 1 Suceava, Şcoala cu clasele I-IV Ciumârna, Vatra Moldoviţei şi Grupul Şcolar Agricol „Andronic Motrescu” Rădăuţi” a spus Tatiana Vîntur, care a mai adăugat că manifestarea are ca scop valorificarea simbolurilor specifice sărbătorilor de iarnă.

Viscolul a blocat mai multe drumuri din zona de şes a judeţului


Actualitate



Viscol Zece drumuri judeţene din Suceava erau închise traficului rutier, joi dimineaţă, iar pe alte câteva zeci se circula greoi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Poliţiei Române, rutele blocate erau Şcheia-Mihoveni, Rădăuţi-Frătăuţii Vechi-Bilca, Suceava-Bosanci-Dolhasca, Dumbrăveni-Siminicea, Manolea-Oniceni, Pocoleni-Horodniceni, Moara-Frumoasa-Lucăceşti-Măzănăeşti, Fălticeni-Baia, Vereşti-Fîntînele şi Siret-Frătăuţii Noi. Totodată, din cauza zăpezii aduse pe carosabil de viscolul puternic, vehiculele circulau cu dificultate pe alte 36 de drumuri judeţene din Suceava.

Ca urmare a ninsorilor căzute în judeţul Suceava stratul de zăpadă depus, era joi, la ora 14:00 de 5 - 28 cm., iar pe partea carosabilă a drumurilor se înregistra un strat de zăpadă frământat de 2 – 5 cm şi de 10-90 cm, pe anumite porţiuni, în zonele viscolite.

Potrivit Cancelariei prefectului de Suceava, din cauza viscolului puternic din cursul nopţii de miercuri spre joi,Drum.blocat.iarna la ora 14:00, două sectoare de drumuri judeţene erau închise circulaţiei rutiere: Solonet-Cajvana şi Muşeniţa-Frătăuţii Noi. „Pe aceste drumuri judeţene se acţionează continuu, astfel că in următoarele ore vor fii deschise circulaţiei. Se acţionează pe toate drumurile, cu utilaje şi mijloace specifice specializate pentru intervenţii pe timp de iarnă.

Se patrulează şi se acţionează pentru curăţirea părţii carosabile şi combaterea lunecuşului pe sectoarele de drum acoperite cu zăpadă sau polei. Pentru evitarea blocajelor în trafic s-a dispus ca toate autovehiculele să fie echipate cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante. Aeroportul Salcea este operaţional” se precizează într-un comunicat al Cancelariei prefectului de Suceava.

Două accidente rutiere din cauza vitezei şi a carosabilului acoperit cu zăpadă


Actualitate



Viteza neadaptată la carosabilul acoperit cu zăpadă, a dus miercuri la producerea a două accidente rutiere. Potrivit IPJ Suceava, în interiorul comunei Stulpicani pe DJ 177 B, S. Vasile de 32 ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, posesor al permisului de conducere pentru categoria B din luna noiembrie 2007, în timp ce conducea autoturismul marca Skoda Fabia, nu a adaptat viteza pe un carosabil acoperit cu zăpadă, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-a izbit de un stâlp de la reţeaua electrică. În urma coliziunii a rezultat avarierea autoturismului. Şoferul purta centura de siguranţă si a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.

Al doilea accident a avut loc, în afara localităţii Zvoriştea pe DN 29A, unde S. Constantin, de 37 ani din localitate, posesor al permisului de conducere pentru categoria B din 2002, în timp ce conducea autoturismul marca Renault, datorită faptului că nu a adaptat viteza pe un carosabil acoperit cu zăpadă, a derapat şi intrat pe contrasens în coliziune frontală cu autoturismul Dacia Logan condus regulamentar din sens opus de S. Cosmin, de 20 ani, din municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani. În urma coliziunii a rezultat rănirea gravă a lui S. Constantin.

Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0,64 mg/l pentru S. Constantin şi negativ pentru S. Cosmin, după care li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Bătrânii de la căminul “Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost colindaţi de elevii de la Şcoala generală nr. 4


Actualitate



colindatori la Azilul de batrini. O rază de lumină a fost adusă joi, în sufletele bătrânilor de la căminul “Sf. Ioan cel Nou” Suceava de către elevii claselor a VI-a C, a VII-a A, a VII-a C şi a VIII-a C de la Şcoala generală nr.4 Suceava. Îndrumaţi de profesorii Traian Chilimon, Eugenia Murăraşu şi Corina Stavnic copiii i-au colindat pe bătrâni.

Elevii au pregătit 63 de pachete pentru “bunicii şi bunicuţele” din azil. Distanţa de la Şcoala generală nr.4 până la căminul de bătrâni au parcurs-o pe jos, însoţiţi de cadre didactice.

Ajunşi la destinaţie, şcolarii au fost întâmpinaţi de măicuţele care au grijă de bătrâni şi îndrumaţi către camerele acestora.

Bătrânii i-au primit pe colindători cu bucurie, au plâns şi i-au strâns în braţe, invitându-i să vină şi la anul.

Nu cadourile au fost cele care i-au bucurat nespus de mult pe bătrânii uitaţi de autorităţi, fundaţii, şi chiar rude ci atenţia acordată.

Guvernul face cadouri de Crăciun copiilor şi adulţilor asistaţi din instituţiile de ocrotire socială


Actualitate



Cadouri de Sărbători de la Guvern vor primi copiii şi persoanele adulte asistate din cadrul instituţiilor de ocrotire socială de pe raza judeţului Suceava, a anunţat prefectul de Suceava, Orest Onofrei. Acesta a declarat că numărul beneficiarilor este de aproximativ 2.100 iar suma acordată pentru procurarea darurilor, este de 104.000 de lei.

Prefectul Onofrei a mai spus că de cadouri se vor bucura 719 adulţi din centrele de asistenţă socială de la Costâna, Pojorâta, Sasca Mică şi Mitocu Dragomirnei, 149 de asistaţi din căminele pentru persoane vârstnice, 541 de copii aflaţi în servicii rezidenţiale publice şi 683 de copii daţi în grija unor asistenţi maternali profesionişti.

Aprobarea bugetulului pentru agricultură, o victorie revendicată de social-democraţi


Politica



Stan.Ioan Social- democraţii se pot declara mulţumiţi după ce plenul Parlamentului a aprobat multe din amendamentele propuse de PSD, amendamente cu caracter social, pentru bugetul pe 2008. De altfel, deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, a afirmat că bugetul este „un buget social democrat” şi a argumentat cu creşterea salariilor profesorilor, a burselor elevilor şi studenţilor şi a sumelor pentru investiţii şi dotări.

Ioan Stan este membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor şi s-a referit şi la bugetul acestui sector important al economiei care a fost suplimentat faţă de prevederile iniţiale cu 4.500 de miliarde de lei vechi. Deputatul PSD de Suceava spune că în aceste condiţii, că vor fi asigurate printre altele subvenţiile pentru maşini şi utilaje agricole şi subvenţiile pentru deţinătorii de terenuri. „Am reuşit în plen să aducem bugetul agriculturii la 3 la sută din Produsul Intern Brut aşa cum am dorit” a afirmat parlamentarul sucevean adăugând că social-democraţilor nu le mai rămâne decât să urmărească modul în care sunt asigurate finanţările de la buget astfel ca banii să fie alocaţi la termenele stabilite.

Somn de voie


Conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) a dispus cercetarea şi trimiterea în Consiliul de Disciplină a poliţiştilor de frontieră Bogdan A.

şi Adrian P., din cadrul Grupei Operative Brodina, care au fost surprinşi dormind în timpul serviciului. Acţiunea a avut loc pe 30 noiembrie, atunci cînd un echipaj de ofiţeri ai DPF Rădăuţi a efectuat un control inopinat. Cei doi au fost găsiţi dormind pe o bancă, deşi, după cum se afirmă într-un comunicat al IJPF, acest lucru le era interzis cu desăvîrşire. Ca să nu mai doarmă în post şi alţii, conducerile DPF Rădăuţi şi IJPF au hotărît demiterea celor doi.

Rezervă de medicamente pentru sărbători


Conducerea Spitalului Judeţean "Sf Ioan cel Nou" a anunţat că, pentru a evita o criză de medicamente în perioada sărbătorilor de iarnă şi în prima lună din noul an, unitatea a înaintat deja comenzi către furnizori.

"Ştim că furnizorii au concedii de sărbători pînă pe 8 ianuarie şi nu vrem să avem probleme. Magazia e aproape plină", a declarat directorul Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc. Sumele alocate de unitatea spitalicească pentru medicamente a crescut de la începutul anului gradual, de la 500.000 de lei, la 600.000 de lei, în momentul de faţă fiind de 800.000 de lei, ceea ce reprezintă un procent de 11 la sută din buget. Directorul medical al Spitalului Judeţean, Doina Elena Ganea Motan, a declarat că pentru anul viitor se estimează că suma lunară alocată medicamentelor să fie de 1 milion de lei.

Drumurile turistice din Bucovina vor fi modernizate

Pînă în 2015


Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, a anunţat că drumurile judeţene, comunale şi forestiere către destinaţii turistice vor fi clasificate, pînă în vara anului viitor, în drumuri naţionale.

"Această decizie este o şansă pentru Bucovina şi pentru a dezvolta mai mult turismul", a declarat dl Mîrza. Conform planurilor Ministerului Transporturilor, următoarea etapă va fi realizarea studiului de fezabilitate pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, iar apoi se va începe execuţia propriu-zisă de reabilitare a drumurilor. Reabilitarea drumurilor cu destinaţie turistică se va realiza în maximum şapte ani şi va costa peste un miliard de euro, proveniţi din credite externe, bugetul de stat, precum şi alte surse de finanţare.

2007 a fost un an istoric pentru Suceava


Ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat bilanţul realizărilor din acest an.

"Obiectivele au fost îndeplinite în proporţie de 90 la sută. Bilanţul pe acest an îl consider unul pozitiv. Anul 2007 este un an istoric, pentru că acum au demarat marile proiecte, este o a doua modernizare a oraşului", a declarat primarul. Printre realizările menţionate de Ion Lungu se numără reabilitarea reţelelor de apă potabilă, de canalizare şi a staţiei de tratare-epurare, precum şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Burdujeni-sat şi Iţcani, renovarea bazinului de înot acoperit de la Şcoala nr 3, modernizarea sălilor de sport de la Colegiile Naţionale "Petru Rareş" şi "Mihai Eminescu", realizarea unor lucrări şi reparaţii curente la o serie de unităţi şcolare, finanţarea unor activităţi sportive, modernizarea Patinoarului artificial. Tot la capitolul realizări, primarul a trecut licitaţia pentru Ruta ocolitoare a municipiului Suceava pe traseul E 85-Moara-Mihoveni-Pătrăuţi-E 85-Siret, care va prelua şi traficul de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei, lucrări care vor demara în 2008. Printre proiectele demarate şi nominalizate de edil este Complexul de Afaceri ce va fi construit pe locul actualului stadion, Complexul sportiv ce va fi realizat la intrare în municipiul Suceava dinspre Fălticeni şi reabilitarea iluminatului public.

Invazia Moşilor


O paradă simbolică, sub forma unui marş la care au participat aproximativ 200 de elevi din unităţi şcolare sucevene, a avut loc ieri, la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Invazia Moşilor
Inspectorul şcolar pentru educaţie formală şi nonformală a ISJ, prof Tatiana Vîntur, ne-a spus că marşul face parte din proiectul intitulat "Urările lui Moş Crăciun", aflat la prima ediţie. Elevii, îmbrăcaţi în costume de Moş Crăciun, au mărşăluit între ISJ şi Universitatea "Ştefan cel Mare" (cu popasuri în faţa Primăriei şi Prefecturii), punctul final fiind aula studenţească, unde au oferit un spectacol de zilemari.