vineri, 27 iulie 2007

Zece suflete - în două camere

• O familie cu opt copii din Valea Bourei, comuna Dolheşti Mari, trăieşte din alocaţia copiilor şi munca cu ziua prin sat

• De şapte ani, de când s-a născut cea mai mică fetiţă, părinţii dorm pe podea, pe un aşternut improvizat

• Sărăcia nu i-a împiedicat pe părinţi să-şi trimită toţi copiii la şcoală, unde aceştia au rezultate foarte bune

• Elevii nu au rechizite, nu au ghiozdane, haine, încălţăminte, pentru a păşi în noul an şcolar

În două camere trăiesc zece suflete: părinţii şi opt copii. Este vorba de familia Eugen şi Mihaela Roman, din Valea Bourei, comuna Dolheşti Mari. Cel mai mare copil al familiei, Alexandru, a terminat liceul în acest an, la secţia calculatoare - Colegiul Agricol Fălticeni. Pentru că nu a avut bani, nu s-a înscris la facultate, hotărând, împreună cu părinţii, să-şi încerce norocul în toamnă, la Jandarmerie. Tânărul a făcut naveta în toţi cei patru ani de liceu, şi a purtat o singură pereche de blugi, pe care şi i-a cumpărat din banii câştigaţi după ce a păzit, într-o vacanţă, vacile sătenilor. Este puţin jenat de mediul social din care provine, dar asta nu-l împiedică să fie optimist şi să spere că va găsi un loc de muncă care să-i permită să-şi ajute părinţii şi fraţii mai mici. Cea mai mică surioară, Larisa, are 7 ani, şi se pregăteşte acum să intre în clasa I. Deşi abia aşteaptă să meargă la şcoală, nu realizează câte îi trebuiesc: rechizite, uniformă, ghiozdan, toate acestea lipsindu-i din plin. Georgiana are 16 ani, Adrian are 15 ani şi sunt amândoi în clasa a X –a la Dolheşti, urmând ca la anul să dea diferenţele pentru a continua liceul la Fălticeni. Florin are 17 ani, şi s-a înscris la Colegiul Agricol Fălticeni pentru a-şi completa studiile liceale. Mai are nevoie de o adeverinţă medicală, pentru care trebuie să scoată 20 de lei din buzunar. Încă nu are aceşti bani. Nu vrea să rămână cu 10 clase, ca mama sa, pentru că vede că femeia nu îşi mai găseşte nici un loc de muncă. Mihaela şi Eugen au lucrat la o fabrică din Fălticeni, care între timp s-a închis. Bărbatul suferă de o boală de ficat, în timp ce soţia sa, deşi tânără, are doar 38 de ani, are varice la ambele picioare, care îi produc dureri foarte mari. Alţi trei copii, Ana Maria – clasa a VIII-a, Ciprian – clasa a V-a şi Nicoleta - clasa a IV-a, fetiţă care a terminat fiecare an şcolar cu calificativul „foarte bine”, întregesc familia Roman din Valea Bourei.

• Purcel - din banii adunaţi de copii la cosit

Când am ajuns noi la familia Roman, doi dintre băieţi erau plecaţi după lemne în pădure, iar ceilalţi membri ai familiei se pregăteau să ia prânzul. O mămăligă mare, aburindă, era aşezată în mijlocul mesei, iar castroanele de tablă, aşezate într-o ordine firească, aşteptau să primească tocăniţa de cartofi. „De multe ori, când nu avem altceva de mâncare, fac o mămăligă mare şi cu lapte de la văcuţa soacrei mele mai trece o zi”, ne-a povestit mama copiilor. Nu se jenează să ne povestească faptul că anul trecut, pentru că băieţii ei au cosit la un vecin mai multe zile, au primit un purcel mic, pe care, apoi, l-au crescut şi l-au tăiat de sărbători. Anul acesta nu au mai avut acest noroc. „Au apărut cositoarele”, spun ei, şi nu se mai cere cositul manual. Deşi ei nu au deloc pământ, merg cu mic cu mare să lucreze prin sat la cei „avuţi”, pentru a face bani de navetă, bani de mâncare sau de cele necesare traiului. În fiecare lună sunt obligaţi să-şi cumpere câte un sac cu făină de grâu de câte 40 de kilograme, ceea ce înseamnă 650.000 de lei vechi. De obicei, făina este acoperită din ajutorul social în valoare de un milion de lei vechi lunar. „Ajutorul social ne dă posibilitatea să fim înscrişi la medicul de familie, şi să avem asigurare medicală. În caz că i se întâmplă ceva unui copil, pot să merg cu el la spital”, ne-a mai povestit Mihaela. De-a lungul timpului au mai fost oameni de bine, chiar din ţară, care le-au trimis copiilor câte o hăinuţă, pe care o purtau câte doi, trei fraţi, dulciuri, caiete, dor toate acestea sunt materiale consumabile, care se rup la un moment dat, şi familia nu mai are cu ce să le înlocuiască.

• Au rămas fără frigider şi îngheţată...

Deşi stau în casă atâtea suflete, cele două camere mici sunt curate. Fiecare ştie unde-şi lasă hainele, caietele, cărţile, diplomele de merit, pentru că şi acestea au un loc special în casă. Pentru că nu au nici măcar un aragaz cu butelie, şi fiind călduri foarte mari în această vară, au improvizat în curte o sobă cu plită, unde mai gătesc în zilele caniculare. Copiii sunt cei care aduc lemne cu spatele sau cu căruciorul din pădure. Nu le este ruşine să muncească, dar toţi vor să termine măcar liceul, să obţină un loc de muncă, şi scape de sărăcie. Lipsurile nu i-au înăsprit, nu i-au făcut mai răi sau mai duşmănoşi, dimpotrivă, se poartă curat îmbrăcaţi, deşi modest, se înţeleg şi se ajută reciproc, inclusiv la lecţii.
Singurul obiect electro-casnic din casă, care credeam noi că îi mai ajută pe vremurile acestea căldurose, era un frigider. Din păcate, tatăl copiilor ne-a spus că este stricat. A fost mare supărare în familia Roman, pentru că cei mai mici copilaşi sperau ca frigiderul să-i ajute să-şi facă îngheţată. Pentru Larisa, cel puţin, era foarte simplu: „îmi dă bunica nişte smântână, amestecam cu nişte fructe, puneam zahăr şi puneam totul la frigider. Aveam şi noi îngheţată, pentru că nu ne permitem altfel. Dar acum, dacă s-a stricat frigiderul, nu mai avem nici îngheţată...”.


Cu banii „de dinţi”, mama le-a cumpărat daruri de Moş Nicolae

Anul trecut, o rudă de-a Mihaelei, mama copiilor, i-a trimis nişte bani acesteia pentru a-şi repara dantura, care îi crea mari probleme. Pentru că se apropia Sf. Nicolae, mama copiilor nu s-a putut abţine să nu cheltuiască banii pe cadouri simbolice pentru copiii ei, aşa cum este tradiţia în orice familie, şi a rămas şi în ziua de azi fără dinţi. „O să muncim cu ziua, cum putem, numai să-i ajutăm pe copii să termine cel puţin un liceu. Ceea ce nu am făcut noi, să facă ei. I-am făcut, acum trebuie să avem grijă ca ei să-şi facă un rost în viaţă. Mi-e milă de ei, mai ales de cei care fac câte 3 kilometri naveta, iarnă, vară, până la şcoala din Dolheşti, dar vor să înveţe, şi eu nu pot să-i opresc. Nu avem nici pământ, nici, case, nici averi...le va ajuta doar învăţătura”, a mai povestit femeia.

Sucevenii ţepuiţi de o agenţie de pariuri, pasaţi între două firme asociate

• Trei suceveni care aşteaptă de aproape două luni banii câştigaţi la pariuri sportive au aflat, recent, că agenţia la care au jucat are doi asociaţi

• Aceştia din urmă îşi pasează reciproc responsabilităţile, fără a avea de gând să achite câştigurile ce li se cuvin clienţilor lor

Cei trei suceveni care au câştigat la începutul lunii iunie la pariurile sportive sume ce totalizează aproape 300 de milioane de lei vechi, însă nu şi-au văzut banii nici până astăzi, a căror poveste a fost relatată de ziarul nostru în urmă cu două săptămâni, sunt pasaţi între două firme asociate care se disculpă, acuzându-se reciproc, fără a avea de gând să achite câştigurile ce li se cuvin clienţilor lor. Controlul demarat de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava la sediul agenţiei în urmă cu aproximativ două săptămâni a scos la iveală faptul că agenţia are la conducere două firme. SC GS BET SRL, care are deschise mai multe agenţii de pariuri în toată ţara, are ca asociat, la Suceava, Karma Travel, prilej de pasare a responsabilităţilor dintr-o parte în alta. „Cei de la Bucureşti spun că firma de la Suceava, prin angajatul ei de la agenţie, nu avea dreptul să emite bilete fără acordul lor. Prin urmare, SC GS BET SRL încearcă să arunce responsabilitatea pe umerii societăţii din Suceava. De cealaltă parte, reprezentanţii celor de la Karma Travel invocă o prevedere din contractul de asociere care stipulează clar: obligaţia de a plăti biletele câştigătoare aparţine SC GS BET SRL Bucureşti”, a explicat Doru Teodorescu, inspector în cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava. El a subliniat că regulamentul de joc al agenţiei este ambiguu, reprezentanţii firmei de la Bucureşti încercând să acrediteze ideea că biletele de joc nu au fost jucate regulamentar. „Din moment ce biletele au serii diferite, ele nu sunt identice, aşa cum susţin reprezentanţii firmei. În plus, dacă a fost acceptat la joc, biletul este regulamentar”, a mai arătat Teodorescu. Inspectorii de la OJPC Suceava au apelat deja la colegii de la Bucureşti, cerându-le printr-o adresă scrisă să demareze un control la sediul SC GS BET SRL din capitală, unde urmează să fie verificate actele societăţii. „După ce vom finaliza ancheta, dacă aspectele pe care le bănuim se vor confirma, vom apela la o somaţie şi apoi la o amendă mare. Putem aplica apoi şi o a doua sau a treia amendă, până ce reprezentanţii firmei le vor da banii câştigătorilor”, a spus inspectorul Teodorescu.

• Amânaţi în două rânduri, pentru a expira termenul în care pot fi ridicaţi banii

Toată povestea a început în prima parte a lunii iunie. Ioan Andronic, un bărbat în vârstă de 41 de ani, este un împătimit al pariurilor sportive. La începutul lunii iunie omul a dat lovitura: 18 dintre biletele jucate au fost câştigătoare, el trezindu-se cu un câştig de 189 de milioane de lei vechi. Bărbatul a jucat biletele împreună cu fratele său Dan, pariind pe meciurile de fotbal care s-au disputat pe 2 iunie, cu ocazia campaniei de calificare pentru Campionatul European din 2008. Biletele au fost jucate la agenţia de pariuri SC GS BET SRL Bucureşti, care are deschis punct de lucru în centrul municipiului Suceava, în faţa Pieţei Mari. Tot la aceeaşi agenţie, cam în aceeaşi perioadă, a mai jucat şi câştigat Dumitru Ilaş, de 42 de ani, el având 14 bilete câştigătoare în valoare de 82 de milioane de lei vechi. Surpriza neplăcută a venit în momentul în care jucătorii s-au dus să-şi ridice banii. Au fost amânaţi în două rânduri, aşa că şi-au dat seama imediat că urmează să fie înşelaţi. Conform regulamentelor caselor de pariuri, banii pot fi ridicaţi doar în termen de 30 de zile de la câştig, condiţii în care firma ar fi putut să susţină apoi că sucevenii nu s-au prezentat să-şi ridice banii. Oamenii au apelat la Societatea Civilă de Avocatură Bulboacă şi asociaţii, cu sediul în municipiul Suceava, fiind pregătiţi să-i cheme la bară pe reprezentanţii firmei.

• Directorul firmei recunoaşte că nu are de gând să achite câştigurile

La vremea când am relatat povestea celor trei, am luat legătura şi cu directorul general al SC GS BET SRL. Sorin Gheorghe vede situaţia într-un mod total diferit. Spune că jucătorii care doresc să joace aceleaşi meciuri, în diverse combinaţii, pe mai multe bilete (aşa cum au făcut câştigătorii), au nevoie de acordul conducerii agenţiei. Recunoaşte că această atribuţie (de a se cere permisiunea conducerii), revine personalului de la agenţia Suceava, însă nu pune mare accent pe acest aspect. A recunoscut că nu are de gând să le ofere banii câştigaţi celor trei, dar s-a arătat dispus să le returneze banii jucaţi, „Dacă nu sunt de acord o să ajungem la Tribunal, unde instanţa va hotărî de partea cui este dreptatea. În cazul în care vor câştiga, ceea ce nu cred că se va întâmpla, jucătorii îşi vor primi banii”, a concluzionat directorul.

Se inaugurează staţia SIAMUD de la Rădăuţi

Exclusiv pe Internet

Astăzi se inaugurează staţia SIAMUD de la Rădăuţi


(ASIS) - O nouă Staţie de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD) va fi deschisă în judeţul Suceava.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava (SAJ), Daniel Martiniuc, a declarat că astăzi, la Rădăuţi, va fi inaugurată staţia SIAMUD, aceasta fiind a cincea de acest tip din judeţ. În Suceava funcţionează deja asemenea staţii în oraş, la Fălticeni, Siret şi Vatra Dornei. Daniel Martiniuc a mai spus referitor la staţia din Rădăuţi că va funcţiona într-un spaţiu pus la dispoziţie la Detaşamentul de Pompieri din Rădăuţi, iar personalul medical al SJA şi echipa de descarcerare vor interveni la urgenţele majore, la pacienţii aflaţi în stare critică. Acesta a precizat că, pînă la sfîrşitul acestui an vor mai fi funcţionale alte două staţii de acest gen, la Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului. (I.B.)

În timp ce sucevenii îşi caută de lucru prin străinătate - Patronii vor să aducă muncitori din Bangladesh

În timp ce sucevenii îşi caută de lucru prin străinătate

Patronii vor să aducă muncitori din Bangladesh


La Suceava s-a instalat o criză pe piaţa forţei de muncă, apreciată de specialişti drept cea mai mare de la Revoluţie.

Patronii vor să aducă muncitori din Bangladesh

Bucovinenii au plecat la muncă în străinătate, iar locul lor ar fost luat de indieni, pakistanezi sau basarabeni. Despre aceste lucruri am discutat cu directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocupare şi Formare Profesională (AJOFM), dl Constantin Şuvăr.

- Domnule director, există o criză a forţei de muncă în judeţ?

- Fără îndoială. De altfel, aş extrapola răspunsul şi aş spune că această criză a forţei de muncă se manifestă la nivel naţional. Poate pentru prima dată, Guvernul recunoaşte că există o criză a forţei de muncă şi caută soluţii pentru atenuarea ei. Se pare că a şi găsit două variante. Una este cea referitoare la forţa de muncă din mediul rural, unde potenţialul trebuie valorificat mai bine. Pe de altă parte, este vorba despre tinerii absolvenţi. Pe parcursul studiilor, ar trebui venit şi umblat la mentalitate, asupra a ceea ce înseamnă muncă. Un ban se poate cîştiga şi în România şi nu este neapărat valabilă sintagma "plec afară şi vin cu bani". Sumele respective, de multe ori, nu sînt peste nivelul celor ce ar putea fi obţinute în ţară.

- Care sînt sectoarele în care se manifestă o asemenea criză?

- Criza afectează toate sectoarele de activitate. Este nevoie de ospătari, de manageri, sudori, tîmplari, electricieni, tinichigii. Să numai vorbim, de persoane cu studii superioare. Avem nevoie de ingineri constructori, mecanici. Cele mai afectate sectoare sînt confecţiile, construcţiile, industria lemnului şi sectorul terţiar, al prestărilor de servicii. Noi nu ne-am plîns niciodată de lipsă de lăcătuşi, constructori, ferari-betonişti, tinichigii, mecanici, dar iată că şi ei au dispărut acum.

- Care ar fi cauzele crizei forţei de muncă?

- Ar fi mai multe cauze. Una deja am menţionat-o şi se referă la acea mentalitate faţă de muncă. O a doua este cea care ţine de nivelul scăzut al salariilor, dar care, cu siguranţă, va creşte în următorii ani. Mergînd pe o logică extrem de simplă, nu se poate face un salt brusc. Sigur că şi patronul şi-ar dori să dea lefuri mari pentru a stabiliza forţa de muncă, să aibă cine să lucreze pentru el. Pe de altă parte, vom intra într-o altă zonă în care investitorii se vor feri să vină în România din cauza crizei forţei de muncă. În Uniunea Europeană sînt identificate circa 25 de milioane de locuri de muncă deficitare şi deja ne orientăm înspre forţa de muncă din alte ţări. În străinătate sînt căutate toate categoriile de personal şi de meserii. Angajatorii externi solicită orice. Sînt căutaţi ingineri, manageri, dar nu avem. Este o criză aproape totală de forţă de muncă, inclusiv de cadre medii calificate.

- Poate şi persoanele fără ocupaţie ar trebui să-si schimbe mentalitatea...

- Este adevărat şi acest lucru. După ce persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, nu se regăsesc şi pe piaţa muncii. Cînd este vorba să muncească, nu mai au aceeaşi dorinţă şi ambiţie. Absolvenţii nu se îndreaptă spre locurile de muncă oferite, esenţiale fiind două aspecte. În primul rînd cel legat de mentalitate, care ţine de cîştigul imediat. Atunci cînd o persoană se prezintă la un angajator, prima întrebare este referitoare la salariu. Pretendentul la o slujbă nu se interesează de condiţiile oferite, programul de lucru, competenţele legate de pretenţiile ridicate. În al doilea rînd, poate nici educaţia nu este cea pentru muncă, nici în familie, nici în şcoală. Este o părere personală şi consider că aici ar mai trebui lucrat. Este esenţial să se înţeleagă că trebuie pornit de la ceva, chiar dacă la început este un salariu mai mic. Dacă patronul vede că angajatul este ataşat firmei, că are interes, sigur va umbla şi la salariu. Stăruinţa, sîrguinţa şi competiţia interpersonală nu mai sînt, parcă, cele care ar trebui.

- În judeţul Suceava există tendinţe pentru importul de forţă de muncă din străinătate?

- Da. Chiar zilele trecute am avut o discuţie pe această temă, solicitantul fiind interesat de procedura ce trebuie urmată pentru a aduce forţă de muncă din Bangladesh, întrucît se pare că nici China nu mai este o soluţie. Au început să se ridice salariile şi la ei în ţară şi nu mai vin în România pentru 300 de euro pe lună. Trebui căutate alte debuşeuri şi ar putea fi pe relaţia Bangladesh, India, Pakistan şi Republica Moldova.

- Au crescut salariile, ca urmare a lipsei de lucrători?

- Au început să crească. Foarte mulţi patroni apelează la AJOFM şi cer, spre exemplu, un sudor, în condiţiile pentru care se obligă să dea 8 milioane de lei vechi în mînă, bonuri de masă, plătind chiar şi contravaloarea transportului. Deci salariile au început să salte, cît de mult este posibil, în aşa fel încît, respectivii angajatori să-şi poată duce la îndeplinire angajamentele din contractele pe care le au. Firmele sînt interesate să-şi păstreze forţa de muncă şi, ca atare, au început să crească şi remuneraţiile.

- Dacă şi lefurile sînt mai bune, trebuie doar chef de muncă pentru o oarece bunăstare...

- Pe plan judeţean cererea de forţă de muncă este evident mare, în toate domeniile. Dar din păcate nu avem ofertă din partea forţei de muncă. Mîna de lucru răspunde foarte greu. Nu aş vrea să greşesc, dar cred că şi munca la negru este o problemă. Altfel, nu pot să îmi explic de ce ar sta un om în toată firea acasă şi nu ar merge la muncă, în condiţiile în care i se oferă o slujbă conform pregătirii. (L.D.)

Mâine amical, pe Areni, cu FC Botoşani

După 0-0 cu Aerostar Bacău, Cetatea a terminat nedecis, scor 1-1 şi amicalul cu Politehnica Galaţi disputat marţi seară la Câmpulung Moldovenesc. Sucevenii au condus ostilităţile pe teren în majoritatea timpului şi au deschis scorul în repriza secundă prin nou venitul Vespazian Colban. Din păcate un alt nou venit, portarul Laurenţiu Constantin, a avut partea sa de vină la golul egalizator marcat de oaspeţi în minutele de prelungire ale întâlnirii. Fotbaliştii pregătiţi de Marian Pană vor reveni astăzi din cantonamentul montan, iar mâine, cu începere de la ora 10.00, vor susţine un meci test, pe Areni, în compania formaţiei FC Botoşani. Marţi, 31 iulie, de la ora 18.00, Cetatea va juca un alt meci de pregătire pe teren propriu împotriva echipei CFR Paşcani, pentru ca sâmbătă, 4 august, sucevenii să se deplaseze la Băcău pentru un meci amical cu formaţia locală, FCM.

Fotbal Club Cetatea Suceava - Amânarea campionatului, primită cu bucurie

Chiar dacă l-a luat total prin surprindere, antrenorul Marian Pană consideră ca fiind favorabilă pentru FC Cetatea decizia Comitetului Executiv al FRF de a amâna cu două săptămâni startul ediţiei de campionat 2007-2008 pentru ligile a II-a şi a III-a. „Din cauza căldurii nu am putut să facem toate antrenamentele la intensitatea cerută, astfel că acum avem timp suficient să ne punem la punct la acest capitol. De asemenea, în cele două săptămâni mai putem susţine 3-4 meciuri amicale. Au venit foarte mulţi fotbalişti noi şi e nevoie de timp pentru a se suda aşa cum trebuie relaţiile de joc”, a declarat tehnicianul sucevean. Astfel, Liga a III-a va începe pe 24 august, iar Liga a II-a cu o zi mai târziu, pe 25 august.

Muzeul Satului Bucovinean - expozitie traditionala in aer liber

Muzeul Satului Bucovinean - expozitie traditionala in aer liber

27 Iulie 2007

Muzeul Satului Bucovinean, organizat pe platoul Cetatii de Scaun a Sucevei, pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara din Tara Fagilor (Bucovina), transmite corespondentul ROMPRES.
Muzeul a inceput sa prinda contur inca din anii '80, dar abia dupa 1990 a devenit obiectiv de sine statator, cand si-a sporit zestrea cu noi gospodarii si instalatii tehnice, ce au fost transferate in perimetrul sau pentru a fi reconstruite si valorizate ca repere de arhitectura populara.
Expozitia in aer liber este conceputa ca asezare traditionala bucovineana si va cuprinde, in final, 80 de obiective arhitectonice, respectiv biserica, scoala, gospodarii taranesti, carciuma, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice. In prezent sunt finalizate si incluse in circuitul de vizitare Biserica din Vama (monument de arhitectura donat de Parohia Inaltarea Domnului din Vama de Jos, care dateaza din 1783), Casa Dorna Candreni (de la sfarsitul sec. al XVIII -lea), Casa Rosu (de dimensiuni impunatoare), Crasma lui Mos Iordache (Crasma din Saru Dornei, ce dateaza din prima jumatate a sec. XX), Casa Ostra (din a doua jumatate a sec. al XVIII -lea, casa monumentala prin proportii si dimensiuni), Gospodaria Straja (alcatuita din casa de locuit, grajd si celar), casele Cacica, Volovat, Vicov, Campulung Moldovenesc, Holohosca-Sadova, Partestii de Jos, gospodarile Radaseni si Manastirea Humorului, Moara cu roata hidraulica (instalata pe un mic curs de apa, cu iaz, cea mai mare moara din zona Humorului), Atelierul de olarit de la Marginea, Fieraria, celarele Moldovita si Campulung. Muzeul Satului Bucovinean din cadrul Complexului Muzeal 'Bucovina' Suceava a primit, recent, prin doua proiecte de finantare inaintate Ministerului Culturii si Cultelor, peste 200.000 de lei pentru realizarea unor lucrari de rezistenta, arhitectura si finisaje pentru sapte obiective: Casa Bilca, Grajd Bilca, Casa Rasca, Bucatarie Rasca, Grajd Rasca si Casa Breaza.

Otto von Habsburg ar putea vizita Bucovina

Otto von Habsburg ar putea vizita Bucovina

27 Iulie 2007

Otto von Habsburg ar putea vizita Bucovina

Otto von Habsburg, nepotul ultimului imparat al Austriei, ar putea fi prezent in toamna acestui an, in Bucovina, la un forum organizat de Euroregiunea "Prutul de Sus'', a declarat, joi, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gavril Marza, transmite corespondentul ROMPRES.
El a spus ca, in cadrul sedintei Comisiei de lucru pe probleme economice, infrastructura si turism din cadrul euroregiunii, desfasurata saptamana trecuta la Cernauti, presedintele acesteia a facut propunerea de a-l invita la forum pe Otto von Habsburg, avand in vedere ca vor fi abordate si subiecte ce se refera la istoria Bucovinei, ca parte a Imperiului Habsburgic pana in 1918.
Membrii Comisiei au aprobat, in cadrul sedintei amintite, planul de masuri pentru 2007 - 2008.
Discutiile, a mentionat Gavril Marza, s-au axat, in special, pe subiecte privind infrastructura rutiera, insistandu-se asupra colaborarii pentru extinderea retelei internationale de transport a euroregiunii, in contextul ramificarii coridoarelor pan-europene. Totodata, la reuniunea de la Cernauti, consulul Ucrainei la Suceava, Sergy Nikfhych, a propus realizarea unui web-site al Euroregiunii "Prutul de Sus". Euroregiunea "Prutul de Sus" a fost infiintata in septembrie 2000, la Botosani (Romania), iar fondatorii au fost reprezentanti ai regiunii Cernauti din Ucraina, ai judetelor Botosani si Suceava din Romania, si ai judetelor Balti si Edinet din Republica Moldova. Din octombrie 2003, in componenta Euroregiunii "Prutul de Sus" au intrat si regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina, precum si raioanele Falesti, Glodeni, Ocnita, Rascani si Briceni din Republica Moldova.

Prefectul de Suceava: Modernizarea drumului E576 – „un sabotaj“

Prefectul de Suceava:

Modernizarea drumului E576 – „un sabotaj“
27 IULIE 2007

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, după ce a inspectat stadiul lucrărilor de modernizare a Drumului European E576, în Suceava, că situaţia este „gravă” pe porţiunea Pojorâta-Iacobeni.

Onofrei a spus că a verificat întregul traseu ce se modernizează, de la Suceava la Poiana Stampei, pe Drumul European E576, şi a apreciat că pe tronsonul Pojorâta-Iacobeni, unde lucrează firma greacă Mochlos, situaţia este îngrijorătoare pentru că se înregistrează întârzieri foarte mari în derularea lucrărilor.

„Lucrările arată a sabotaj. Eu cred că, chiar şi în ţara lor, dacă lucrau în acest fel, ar fi fost arestaţi”, a spus prefectul. El a adăugat că va cere Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să găsească o soluţie pentru ca şi acest tronson de drum să fie modernizat în termenul stabilit prin contract, arătând că altfel Bucovina riscă să fie izolată, pentru că turiştii vor prefera alte zone.

Onofrei a mai spus că firma Mochlos îşi bate joc de cei care trec pe acest drum prin amplasarea de indicatoare în zone în care nu se lucrează şi că va transmite o informare scrisă ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, pentru ca acesta să cunoască situaţia de fapt din teren.

Medicii de familie vor face evaluarea sanatatii populatiei fara soft

27 Iulie 2007

Medicii de familie vor face evaluarea sanatatii populatiei fara soft

Sucevenii nascuti in luna iulie, care au primit prin posta taloanele medicale, se pot adresa imediat medicului de familie in vederea efectuarii consultatiei si a setului gratuit de analize de laborator, a declarat, joi, secretarul Asociatiei Judetene a Medicilor de Medicina Generala, Irina Badrajan.

Potrivit acesteia, pacientii nu trebuie sa astepte pana cand medicii isi vor rezolva problemele legate de soft, deoarece, pana la solutionarea lor, ei pot lucra si pe suport de hartie.

Badrajan a explicat ca medicii pot completa de mana fisa bolnavului si riscograma, urmand ca dupa finalizarea softului sa introduca in calculator datele culese.

Secretarul Asociatiei Judetene a Medicilor de Medicina Generala a precizat ca nu toti sucevenii nascuti in iulie vor reusi sa-si faca testele in aceasta luna, avand in vedere ca distribuirea taloanelor s-a facut cu intarziere, dar normele in vigoare permit "recuperarea" lor pana in luna septembrie.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Suceava a precizat joi ca numarul laboratoarelor de analize medicale la care populatia se poate adresa a crescut. Zece furnizori de servicii medicale paraclinice cu 12 laboratoare au incheiat contracte in Suceava, Vatra Dornei, Gura Humorului, Radauti, Falticeni, in cadrul Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei.

Potrivit CJAS Suceava, toti medicii de familie din judet, respectiv 283, au depus cereri de prelungire a programului declarat initial pentru a acorda consultatii in cadrul acestui program.