joi, 17 ianuarie 2008

PSD vrea 70 de primarii sucevene


PSD Suceava isi va definitiva pana la jumatatea lunii februarie listele cu candidatii pentru alegerile locale din vara, a declarat, miercuri, liderul judetean al partidului, Gavril Marza.

Liderul social-democratilor suceveni a afirmat ca pentru campania electorala se vor face strategii zonale pentru sustinerea candidatilor de primar pentru fiecare localitate in parte, iar oferta politica va fi adaptata corespunzator pentru a se plia pe dorintele electoratului.
Potrivit lui Marza, toti cei 81 de primari pe care-i are PSD in prezent pot candida pentru un nou mandat, daca nu-i impiedica probleme de sanatate sau daca vor sa se retraga.
Marza a precizat ca lansarea tuturor candidatilor se va face cu prilejul unei conferinte judetene, urmand ca fiecare pretendent la fotoliul de primar sa fie prezentat in localitatea in care candideaza.
Social-democratii si-au stabilit obiectivele pentru acest an electoral, avand ca prioritate ''recucerirea'' Consiliului Judetean. Totodata, social-democratii suceveni si-au propus sa castige 45% din mandatele de consilieri judeteni si cel putin 70 de primarii. Consiliul Judetean sucevean are 36 de consilieri, iar in judet sunt 114 primarii.
In prezent, CJ Suceava este condus de Gavril Marza, care nu este exclude posibilitatea sa candideze pentru un nou mandat.

PD şi PLD au început deja certurile în teritoriu

Ultima răbufnire de orgolii a avut loc la sectorul 6 Bucureşti. Miza scandalului: fotoliul de preşedinte al noului PD-L, râvnit de democratul Cristian Paţica, dar ocupat de la centru de Radian Tufă, şi el pedist vechi.

Tufă a fost până nu demult secretar general al Ministerului Transporturilor şi, de când Boc şi Stolojan i-au semnat numirea ca preşedinte interimar la PD-L sector 6, s-a autosuspendat. Contactat de noi, el spune că situaţia din organizaţie e stabilă.

“Se crease un fel de SRL de familie în această organizaţie a PD şi care, la momentul fuziunii, şi-a văzut avantajele în pericol. Au încuiat sediul şi au dezinformat pe toată lumea.

Oamenii aceştia trebuie să înţeleagă până la urmă că avem lucruri mai importante de făcut, că organizaţia trebuie pusă pe picioare, ne aşteaptă an electoral şi nu mai merge cu jumătăţi de măsură”, ne-a spus Radian Tufă.

1. La Buzău în jur de 2.000 de peledişti l-au părăsit pe Stolojan, în semn de protest faţă de fuziunea PD-PLD. “Nu dorim să facem parte dintr-un partid prezidenţial creat la repezeală”, îi scriau în decembrie la scurtă vreme după fuziunea lui Stolojan demisionarii. Ei intenţionează să creeze organizaţia “Forţa independentă”.

2. La Botoşani, senatorul Mihai Ţâbuleac, provenit de la PLD, este nemulţumit că nu a fost numit preşedintele noului partid, PD-L, ci doar prim-vicepreşedinte. El riscă să fie exclus, dacă nu acceptă că în fruntea organizaţiei PD-L se va afla Cătălin Flutur, fratele lui Gheorghe Flutur, şi primarul Botoşaniului.

3. La Fălticeni, judeţul Suceava, pediştii vor şefia care ar trebui să revină oamenilor lui Stolojan. Iar la Rădăuţi e bătălie şi mai mare, riscând să se lase cu demisii, indiferent cine preia şefia.

Exploatări forestiere ilegale

Pădurile aparţinând Primăriei Ceahlău, din judeţul Neamţ, au fost jefuite chiar de cei care le păzeau

Un control efectuat de Direcţia Generală de Control Silvic şi Cinegetic (DGCSC) arată că în Ocolul Silvic Ceahlău s-au petrecut lucruri dubioase în ceea ce priveşte exploatarea pădurilor. Neregulile constatate scot la iveală faptul că în schema de jaf a masei lemnoase au fost implicate chiar instituţiile care ar fi trebuit să păzească avutul obştesc.

În raportul de control, încheiat de DGCSC în ul­tima lu­nă a anu­lui 2007, este menţionat faptul că în sistemul de exploatare a lemnului sunt implicate persoane din fosta conducere a Direcţiei Silvice Neamţ, precum Doru Buftea - ex-directorul instituţiei, şi Toader Cojocariu, fosul şef de la Ocolul Silvic Ceahlău. Chiar şi Primăria Ceahlău este implicată în înstrăinarea unor suprafeţe de masă lemnoasă către unii agenţi economici, vânzări pe care le-a efectuat fără a deţine aprobările necesare.

Ce scrie în raport

Mai exact, corpul de control al direcţiei menţionate scoate în evidenţă faptul că fostul director al Direcţiei Silvice Neamţ "a aprobat în mod nejustificat constituirea a trei partizi de masă lemnoasă, cu suprafaţa de 473 de hectare, proprietate publică a comunei Ceahlău, pentru care cele două instituţii nu aveau încheiat un contract de administrare sau asigurare de servicii silvice". Cu toate acestea, Direcţia Silvică a eliberat documentele necesare pentru transportul acestor cantităţi de lemn.

Din suprafaţa menţio­nată, Primăria Comunei Ceahlău a vândut masă lemnoasă unei societăţi comerciale, "deşi legislaţia nu prevede pădure proprietate privată a primăriilor, iar proprietatea publică este inalienabilă". Cu alte cuvinte, primăria comunei a primit aprobare de cotă pentru masă lemnoasă, de la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Suceava, chiar dacă studiul silvo-pastoral nu era intrat în vigoare.

Mai departe, comunitatea locală le-a vândut unei societăţi comerciale, ilegal, fără să mai întocmească vreun studiu, obligatoriu în astfel de ca­zuri. Ca neregulile să fie complete, Primăria Ceahlău nici nu a organizat licitaţii sau negocieri directe cu societatea la care a vândut lemnul, încălcând astfel alte legi în vigoare, dar care, după cum se vede, la munte nu mai funcţionează.

Primăria Ceahlău nu reclamă furturile

Unul dintre funcţionarii care s-au ocupat direct de aceste ilegalităţi este Ion Ţigănici, paznicul păşunilor Primăriei Ceahlău, care a fost prins, în mai multe rânduri, că a permis tăieri ilegale de material lemnos de la 10 metri cubi, până la 200 de metri cubi.

Respectivul funcţionar, angajat de Primăria Ceahlău, a fost şi cercetat penal, dar a primit NUP pentru că primăria nu s-a constituit parte civilă în acţiune, motivând că tăierea arborilor nemarcaţi s-a făcut pentru prevenirea inundaţiilor, în regim de urgenţă.

Constantin Şchiopu, primarul comunei, spune că nu s-a vândut lemn în ultimii 4 ani, mai ales către societăţi private şi că Ion Ţigănici a primit nişte amenzi. Ovidius Mărcuţianu, actualul director al Direcţiei Silvice Neamţ, precizează însă că a primit rezultatul controlului în decembrie 2007 şi că a purtat deja o discuţie cu predecesorul său la funcţia pe care o deţine.

"Mai avem 30 de zile să efectuăm cercetările necesare şi să discutăm cu persoanele implicate.

Am vorbit deja cu domnul Buftea şi este clar faptul că nu directorul este cel care aprobă constituirea partizilor sau eliberează documentele cu regim special. Acesta este atributul celor de la Ocolul Silvic".

Familia Keller, găsită dormind în maşină

Familia din Timişoara dată dispărută în urmă cu o lună şi care a pus pe jar poliţiştii din întreaga ţară a fost găsită ieri, la Botoşani. Soţii Ioan şi Maria Keller împreună cu fiul lor Dennis au fost descoperiţi de o patrulă a Poliţiei Botoşani în timp ce dormeau în maşină, într-o parcare.

Departe de a fi bucuroşi că au fost găsiţi, membrii familiei Keller, care au dublă cetăţenie, română şi germană, au fost chiar supăraţi pe poliţişti, pentru că, spun ei, habar n-aveau că erau căutaţi prin toată ţara. Ei au declarat că au mers să se reculeagă pe la mănăstirile din nordul Moldovei şi nu s-au gândit niciun moment că rudele lor vor intra în panică.

Autorităţile au fost alertate, la începutul lunii decembrie, de către rudele din Timişoara ale familiei Keller, sosită în România pentru a-şi petrece concediul. De asemenea, au fost sesizate şi autorităţile germane, care au confirmat că familia nu s-a întors în Germania, deşi Ioan Keller trebuia să se prezinte la serviciu încă din 24 decembrie.

În tot acest timp, cei daţi dispăruţi s-au plimbat pe la Băile Herculane, Braşov, Bucureşti, Tulcea, Feteşti, Piteşti, Maramureş, Baia Mare (de unde sunt părinţii Mariei Keller), Suceava şi Botoşani. Poliţia nu a reuşit să-i localizeze, deoarece aceş­tia nu au dormit la hoteluri, ci în maşină. Când au fost găsiţi, mem­brii familiei Keller dormeau în maşină, în zona Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu", din Botoşani.

Stăteau aici încă din 9 ianuarie, pentru că aveau o defecţiune la autoturism şi trebuia să o remedieze. Ultima dată, familia a luat legătura cu rudele din Timişoara în 29 noiembrie, din Braşov, de pe un telefon mobil. Ulterior, au închis celularul, pentru a nu fi sunaţi din Germania şi astfel să fie taxaţi pentru serviciul de roaming. Soţii Keller s-au declarat profund indignaţi de toată vâlva care s-a produs în jurul presupusei dispariţii.

"Marea disparitie" - .Maria Keller: "Ne-am plimbat şi ne-am simţit bine"


Familia Keller, declarată disparută la data de 8 ianuarie, a fost găsită într-o parcare din zona centrală a municipiului Botoani, de către o patrulă a poliţiei, în timp ce dormeau în maşina proprie.


"Nu trebuiau sã ne caute şi nu înţeleg de ce (ne-au cãutat, n.r.). Ne-am plimbat şi ne-am simţit bine", a spus Maria Keller.

Purtãtorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Botoşani, subcomisar Manuela Ieremie, a declarat, cã cei trei membri ai familiei Keller au fost gãsiţi, marţi dimineaţa, în jurul orei 9.30, într-o maşinã din zona centralã a oraşului Botoşani, de cãtre o patrulã a Poliţiei Comunitare.

"Ei s-au declarat profund indignaţi şi susţin cã şi-au contactat permament familia", a spus Ieremie.

Ea a adãugat cã familia Keller a fãcut un tur al ţãrii prin Sud, Est şi Nordul României, iar în 9 ianuarie a ajuns la Botoşani unde a remediat o problemã tehnicã apãrutã la maşinã.

Potrivit purtãtorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Botoşani, Ioan Keller le-a spus poliţiştilor cã în 24 decembrie şi-a contactat fratele şi i-a spus cã este în Suceava şi Maramureş, iar ulterior şi-a închis telefonul pentru cã erau sunaţi de rudele din strãinãtate şi fiind convorbiri în roaming erau costisitoare.

Keller, care în 24 decembrie trebuia sã se întoarcã la serviciu, a mai spus cã a trimis un SMS şefului sãu, solicitându-i sã îi prelungeascã concediul.

Purtãtorul de cuvânt al IJP Botoşani a mai spus cã a fost stabilit şi traseul familiei Keller, de la plecarea din Timişoara, iar în tot acest timp cei trei nu au dormit la hoteluri, ci în maşinã, iar la benzinãrii au plãtit cu cardul.

Astfel, aceştia au fost la Bãile Herculane, Braşov, Bucureşti, Botoşani, Tulcea, Feteşti, Bucureşti, Piteşti, Botoşani, Maramureş, Baia Mare (unde sunt pãrinţii Mariei Keller), Suceava şi Botoşani.

Dupã audierea de la Poliţie, membrii familiei Keller au spus cã sunt flãmânzi şi au mâncat la popota unitãţii.

Nemtii gasiti la Botosani nu si-au deschis telefonul din zgarcenie

Cei trei membri ai familiei Keller din Germania, dati disparuti la Timisoara si gasiti, marti, dupa mai bine de o luna la Botosani, au declarat ca nu stiau ca au fost dati in urmarire generala si ca nu au vrut sa-si deschida telefonul mobil, pentru ca urmau sa plateasca si pentru mesajele primite, informeaza Antena 3.

Familia Keller si-a deschis telefonul doar cand Ioan Keller, care trebuia sa stea in Romania doar trei saptamani, iar apoi sa se intoarca la serviciu, a sunat la serviciu sa-si prelungeasca concediul. Mai mult, fiica familiiei Keller a primit un mesaj ciudat, in ajun de Craciun. Pe 24 decembrie, tatal ei o anunta scurt: "nu-ti fa griji, cand vin inapoi o sa te caut".

Nici dupa ce au aflat ca au fost dati in urmarire generala, sotii Keller au refuzat sa-si sune fiica din Germania, cea care a tras prima semnalul de alarma cu privire la disparitia familiei sale.

Explicatiile pe care le-au dat sotii Keller dupa ce au fost gasiti, ca "Romania este o tara in tranzitie si trebuie sa isi ajute fratii" sunt la fel de ciudate ca si aparitia lor. Singura explicatie plauzibila pentru faptul ca timp de doua luni au avut telefonul inchis ar fi zgarcenia, in contextul in care exista posibilitatea ca telefoanele primite in timp ce vizitau Romania sa fie platite de familia Keller.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca familia de germani Keller data disparuta, alcatuita din Ion (45 ani), capul familiei, Mariana (43 ani), sotia si Denis (16 Ani), a fost descoperita dormind in masina personala in zona Bibliotecii Judetene "Mihai Eminescu" a municipiului Botosani, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Botosani, Manuela Ieremie.

"Din cele aflate de la membrii familiei, pe 20 noiembrie au plecat din Timisoara pentru a vizita manastirile din toate judetele exterioare arcului carpatin. Ruta a fost Tulcea-Constanta, apoi spre nord cu trecere prin Piatra Neamt pana la Baia Mare, unde locuieste mama Marianei Keller. De acolo au vizitat manastirile din Maramures, Suceava", a adaugat Manuela Ieremie.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean, ruta a continuat cu Botosaniul fiindca membrilor familiei li s-a parut un oras linistit, curat si sigur.

"Au ajuns la Botosani la 9 ianuarie unde au decis sa se odihneasca si sa remedieze o defectiune la masina. Au ales sa doarma in masina pe aleea de langa Bilbioteca Judeteana "Mihai Eminescu", fiindca nu era circulata, dadea la strada principala, era luminata si auzeau patrule de politie si jandarmi. Fapt ce i-a facut sa se simta in siguranta", a mai spus Manuela Ieremie.

Familia a fost gasita marti dimineata, la ora 9.30, dormind in masina. Pe 24 decembrie, Mariana Keller l-a sunat pe fratele sau, dupa care familia a decis sa inchida telefonul mobil din motive financiare.

"Atunci cand apelau dar si sunati de alte persoane erau taxati de serviciul Roaming, de aceea au inchis telefonul. De atunci s-au aflat mereu pe drum. Nu stiau ca sunt dati disparuti desi au ascultat posturi de radio in masina. Nu s-au cazat la nici un hotel. Tot timpul au dormit in masina. Se aflau in concediu si nu aveau resurse financiare extraordinare", a mai spus Manuela Ieremie.

Membrii familiei au aratat ca este vorba de o neintelegere pe care o vor rezolva singuri. Nu au dorit sa dea declaratii presei, nici sa fie fotografiati. Au acceptat o cafea si o masa calda la popota cadrelor de politie ai IPJ Botosani.

O familie care locuieste in Germania a fost data disparuta, la inceputul acestui an, dupa ce a venit in Timisoara la rude. Rudele din Timisoara ale familiei Keller, care locuieste in Germania, formata din Ioan, 45 de ani, Maria, 43 de ani si fiul Dennis de 16 ani, au anuntat Politia Timis, prin 112, ca nu a mai auzit nimic de acestia de cand au plecat din Timisoara, la sfarsitul anului trecut.

BRAZILIENII CETATII SUNT SPERIATI DE GERUL DE AFARA

Dimas, Tomaz şi Rodrigo sunt singurii fotbalişti de la Cetatea care întâmpină unele dificultăţi în această perioadă, frigul fiind cel mai mare duşman al celor trei brazilieni, care au văzut la Suceava pentru prima dată zăpadă în viaţa lor. „Este puţin mai greu pentru ei să se obişnuiască cu gerul de afară, pentru că în Brazilia, s-au învăţat să trăiască la plus 30 de grade Celsius. Reprezintă un real disconfort pentru ei să se antreneze la temperaturi aşa de scăzute, mai dârdâie, mai tremură de frig, dar reuşesc totuşi să ţină pasul la antrenamente cu colegii lor”, a declarat antrenorul principal Marian Pană.

Turul Moldovei


Curse spre Italia anulate de Politie

SUCEAVA. Trei microbuze care se îndreptau spre Italia au fost trase pe dreapta, joi dupa-amiaza, de politistii suceveni, pe raza localitatii Cumparatura. Oamenii legii aflasera ca transporturile erau ilegale, iar soferii isi inselau clientii cu locuri de munca in Peninsula. Toti pasagerii platisera cate 180 de euro. Soferii, toti trei din Botosani, s-au ales cu dosare penale pentru nerespectarea regimului transportului rutier public, înselaciune si evaziune fiscala. (Sergiu Rusu)

Primaria cumpara patinoar artificial

BOTOSANI. Primaria Botosani vrea sa prinda in bugetul pe 2008 suma de 200.000 de euro, necesara achizitionarii unui patinoar artificial. Primarul Catalin Flutur a spus ca interesul botosanenilor pentru practicarea acestui sport este mare, fapt confirmat de incasarile de la patinoarul montat in perioada sarbatorilor de iarna in centrul istorci al orasului. Intr-o luna s-au adunat circa 100.000 de lei. Deocamdata, edilii nu stiu unde va fi amplasat parinoarul artificial care va fi cumparat in acest an. (Razvan Sauciuc)

Stefan Banica canta in orasul sotiei

NEAMT. Stefan Banica jr. va concerta la Zilele Scolii „Mihai Eminescu“ din Roman, orasul natal al sotiei sale, vedeta de televiziune Andreea Marin. Manifestarea se va intinde pe durata a patru zile, de pe 12 ianuarie, fiind organizate numeroase actiuni educative, sportive si cultural-artistice. Concertul lui Stefan Banica va avea loc pe 15 ianuarie. (Dan Sofronia)

S-au reluat zborurile pe Aeoportul Bacau

BACAU. Traficul aerian pe Aeroportul Bacau a revenit la normal, dupa avionul care a aterizat fortat, miercuri seara, pentru ca i s-au rupt rotile din fata la impactul cu solul, a fost luat de pe pista. Prima cursa a fost joi seara, la ora 20.00, spre Verona. Conducerea Aeroportului asteapta rezultatul echipei de control, delegata de Ministerul Transporturilor, prin Directia de Investigatii a Accidentelor si Incidentelor Aviatice, care va elucida cauzele accidentului. (Ovidiu Pauliuc)

Universitatea „Cuza“, premiata de Minister

IASI. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iasi obtine pentru al doilea an consecutiv premiul de excelenta in domeniul educatiei stiintifice internationale. Distinctia a fost acordata de catre Ministerul Educatiei pentru cele 239 de articole stiintifice publicate in reviste de specialitate internationale si pentru 18 carti scrise de profesori de la UAIC care au aparut la edituri din strainatate. „

Am primit 600.000 de lei pentru realizarile in acest domeniu inregistrate in 2006. Probabil ca acesti bani vor reveni celor trei facultati de stiinte exacte din cadul Universitatii“, a spus Madalina Cocea, purtatorul de cuvant de la „Cuza“. (Oana Ciornia)

Multi elevi infractori

SUCEAVA. Politistii atrag atentia ca numarul infractiunilor comise in apropierea unitatilor de învatamant din Suceava a crescut ingrijorator. În 2007 au fost înregistrate nu mai putin de 86 de infractiuni, majoritatea furturi, urmate de loviri si alte violente, zece dintre acestea fiind constate în scoli generale si 76 în licee.

„Fata de acum doi ani, în 2007 a crescut si numarul elevilor cercetati. Cu privire la locul în care s-au savarsit infractiunile, 38 dintre acestea s-au produs în incinta scolii, iar 48 în afara unitatilor de învatamant“, a declarat, ieri, Nicusor Todirut, seful Politiei Suceava.

IORDACHE PLEACA LA DUNAREA GIURGIU

Atacantul Ştefan Iordache se va despărţi după numai şase luni de gruparea suceveană, urmând să se transfere la Dunărea Giurgiu. “După consultările pe care le-am avut cu antrenorul Marian Pană, am decis că este mai bine să punem capăt colaborării cu Iordache. Intenţionăm ca în locul lui, să aducem în această iarnă la Suceava un atacant mult mai valoros”, a declarat preşedintele celor de la FC Cetatea, Dumitru Moldovan.

Cine a fost Mihai Eminescu - biografie

S-a nascut in 15 ianuarie 1850, la Botosani.

Era al saptelea copil, din cei unsprezece ai familiei Eminovici. Tatal, Gheorghe Eminovici, provenea din razesii din satul Calinesti, judetul Suceava. Mama, Raluca, era fiica stolnicului Iurascu din Joldesti. In 1841, tatal primeste de la Mihail Sturza, domnitorul Moldovei, rangul de caminar. In 1849 cumpara jumatate din mosia Ipotesti, unde se naste Mihai.

Casa parinteasca avea livada si tei imensi. In copilarie, colinda padurile cu o carte in mana: "Fiind baiet, paduri cutreieram
Si ma culcam ades langa izvor"

Din clasa a III-a primara urmeaza scoala la Cernauti, unde il are ca profesor si pe Aron Pumnul, un mare patriot, pe care Eminescu l-a admirat in mod deosebit. In 1869 tatal sau il trimite la Viena, la Universitate, unde studiaza cursuri de filozofie, istorie, drept, economie politica, anatomie. Din perioada studentiei vieneze dateaza prietenia poetului cu ardeleanul Ioan Slavici, prietenie datorata preocuparilor literare comune si implicarii celor doi in activitatile desfasurate de societatile studentilor.

In primavara anului 1872, aflata la Viena pentru o perioada mai lunga de timp, Veronica Micle il cunoaste pe Eminescu in cercul studentilor romani. Societatea Junimea hotaraste acordarea unei subventii lui Mihai Eminescu pentru a-si continua studiile la Berlin. Sosit la Berlin din luna octombrie 1872, Eminescu se inscrie ca student la Universitatea din Berlin, Facultatea de Filozofie. Frecventeaza cursuri de filozofie, filozofia stiintei si de istoria antica. Urmeaza printe altele cursurile lui Duhring (Logica si principiile filozofiei), Zeller (Istoria filozofiei), Lepsius (Monumentele Egiptului).

In 1874, Eminescu este numit director al Bibliotecii Universitatii din Iasi; depune juramantul in aula Universitatii, in fata rectorului Stefan Micle. Participa la sedintele Junimii iesene, unde isi citeste creatiile literare. In 1875 Titu Maiorescu il numeste revizor scolar pe judetele Vaslui si Iasi.

Intra in gazetarie la "Curierul de Iasi" pe care-l numea "foaia vitelor de pripas". In octombrie 1877 este chemat la "Timpul" in Bucuresti. Munca in redactie este istovitoare. Activitatea literara a lui Eminescu se intinde pe mai mult de zece ani. Se stinge in zorii zilei de 15 iunie 1889. Este ingropat la cimitirul Bellu.

Eminescu nu este un "meteor iesit din neant ca un miracol fara nici o legatura cu trecutul. Eminescu este cel mai traditional poet, absorbind toate elementele, si cele mai marunte ale literaturii antecedente", spunea George Calinescu.

Poezia

Geniul sau poetic atinge numeroase domenii, de la poezia inspirata din folclor, din istorie, pana la capodopera sa "Luceafarul", semnul fumdamental lasat noua. Cand spunem poetul Eminescu, prima poezie care ne vine in minte este "Luceafarul".

Nouazeci si patru de strofe a caror "unitate se infaptuieste muzical". Mitul este simplificat si redus la o antiteza morala. Catalina sta la indoiala , ea trebuie sa aleaga intre geniu si sluga,alegand la sfarsit sluga. Finalul este magistral:

"Traind in cercul vostru stramt
Norocul va petrece,
Ci eu in lumea mea ma simt
Nemuritor si rece."

Eminescu este un poet universal. Izolarea sa e conditia geniului singur printre oamenii obisnuiti. Geniile sunt solitare, nu pot trai intr-un spatiu stramt, de unde vastitatea cadrului romantic in intindere si inaltime. "Poezia cu genii este intotdeauna si o poezie cosmica" spunea George Calinescu.

Poetul a scris in stil folcloric adevarate capodopere:
"Mai am un singur dor,
In linistea serii
Sa ma lasati sa mor
La marginea marii
Sa-mi fie somnul lin
Si codrul aproape
Pe ntinsele ape
Sa am un cer senin"

Folclorul lui Eminescu este "o complexa imbinare de mitologie populara si filozofie intr-o forma care pare lineara, dar care e de o savanta impletitura" spunea Calinescu. Poetul scrie poezii populare si cu idei culte.

"Ideal pierut in noaptea unei lumi ce nu mai este,
Lume ce gandea in basme si vorbea in poezii,
O! te vad, te-aud, te cuget, tanara si dulce veste
Dintr-un cer cu alte stele, cu-alte raiuri, cu alti zei."

Asa incepe poezia "Venere si Madona", scrisa in 1870. Eminescu a fost un maestru neegalat al poeziei, si a dovedit o sensibilitate si o profunzime deosebita la poeziile de dragoste. Printe celebrele sale poezii amintim: De cate ori iubito?, Dorinta, Venere si Madona, Craiasa din povesti, De ce nu-mi vii, Departe sunt de tine, Fat Frumos din tei, Floare albastra, Inger de paza, Iubind in taina, Luceafarul, O, ramai, Pe langa plopii fara sot, Sara pe deal

Veronica Cimpeanu, casatorita din 1864 cu profesorul universitar Stefan Micle, a insemnat pentru Eminescu marea dragoste. Veronica il cunoaste pe Eminescu in 1872 la Viena. O data cu stabilirea poetului la Iasi, intre cei doi se naste o afectiune profunda, care le va marca amandurora existenta. S-au nascut in 1850 si s-au stins din viata in acelasi an, 1889. Suferinta din dragoste a prilejuit scrierea unora dintre cele mai sensibile poezii.

"Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Caci mii de lacrimi nu-i ajung
Si tot mai multe cere.
De-un semn in treacat de la ea
El sufletul ti-l leaga,
Incat sa n-o mai poti uita
Viata ta intreaga."

Celebre sunt si poeziile "Epigonii", "Glossa", "Scrisoarea a III a".
Opera sa este impresionanta prin intindere si profunzime. Poetul Mihai Eminescu apartine romanilor. A fost denumit poet national si universal, scriitorul total al literaturii romanesti, poetul nepereche, geniul tutelar al culturii neamului, fauritorul limbii literare, Luceafarul culturii romanesti. El spunea "Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar".

Un mare patriot

Publicistica lui Eminescu la "Timpul" este orientata spre viitorul poporului roman. Poetul oferea contemporanilor sai "icoane noi " si "icoane vechi " prin care exemplifica mersul societatii romanesti. El evoca in "icoane vechi" numai perioadele de stabilitate si progres in toate domeniile. Se declara categoric pentru iesirea Romaniei din stadiul de tara agrara si pentru transformarea ei in tara industriala.

Militeaza pentru ocuparea functiilor din cadrul institutiilor statului de catre oameni cu pregatire, devotati tarii si cinstiti. Conceptia sa privind natura statului, rolul capului statului si al organismelor statului este exprimata inca din primele articole publicate in "Federatiunea" in 1870.

"Viitorul poporului nostru poate fi asigurat numai in functie de apararea si dezvoltarea " sustine cu convingere poetul.
Eminescu si-a pus intreaga sa activitate de ziarist in slujba dreptului la existenta nationala a poporului roman.

Poezia "Ce-ti doresc eu tie,dulce Romanie ?" exprima patriotismul sau:
"Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
Tara mea de glorii, tara mea de dor?
Bratele nervoase, arma de tarie,
La trecutu-ti mare, mare viitor!
Fiarba vinu 'n cupe, spumege pocalul,
Daca fiii-ti mandri aste le nutresc;
Caci ramane stanca, desi moare valul,
Dulce Romanie, asta ti-o doresc."

Publicistica

Eminescu isi incepe activitatea la cotidianul bucurestean "Timpul" la inceputul lui noiembrie 1877 si o incheie in iunie 1883. Poetul este chemat de la Iasi de Ion Slavici (care raspundea de partea literara si de politica externa a aziarului). Intr-o perioada critica pentru «Timpul». Razboiul din Balcani se incheiase si se impunea discutarea cu mare prudenta a problemelor politice.

Slavici initiaza o campanie de presa,care este inaugurata de Eminescu cu articolul "Dorobantii". In campanie nu sunt crutati nici liberalii dar nici conservatorii sau proprietarii ziarului, ceea ce a dus la dese conflicte intre poet si conducerea cotidianului. Cucerirea independentei tarii deschide noi perspective. Partidele politice isi elaboreaza noi programme de activitate. Eminescu este numit in februaire 1880 redactorsef si incepe sa dea orientarea politica a ziarului.

Publica o serie de articole "Studii asupra situatiei", majoritatea ca al doilea editorial. Se axeaza mai ales pe viata politica interna. Este o perioada de maxima intensitate in activitatea sa. Consolidarea pozitiei partidului liberal determina gruparea junimista din partidul conservator sa se orienteze spre liberali. Ca urmare Eminescu lasa conducerea «Timpului» lui G.Pancescu in decembrie 1881. Poetul ramane prim redactor pentru partea politica. Publica trei articole pe saptamana si urmareste presa straina, in special cea germana. Activitatea sa publicistica nu mai este la fel de intensa. Trece pe planul al doilea. In acesata periada definitiveaza "Luceafarul". Orientarea politica a "Timpului" incepand din ianuarie 1883 determina scaderea interesului lui Eminescu pentru ziar.

Si-a incepul publicistica politica cu o polemica cu presa din Imperiul austro-ungar in sprijinul revendicarilor romanilor de sub stapanirea acestora si o incheie la "Timpul" tot cu o polemica, cu aceeasi presa din Imperiul austro-ungar, in care condamna asuprirea nationala si practicile demagogice din viata politica. Poetul isi reia activitatea publicistica in noiembrie 1888 prin colaborarea la "Romania libera". Pledeaza in articolele sale pentru schimbarea "relatiilor" de munca pentru a veni in sprijinul "celor nemultumiti"». De la "Romania libera" trece la "Fantana Blanduziei" la care colaboreaza in decembrie 1888 si in ianuarie 1889. Militeaza pentru ridicarea "starii igienice si materiale a cultivatorilor".

Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 16 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: achizitie servicii fotografice
Servicii de fotografie
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=1

Biserici Bucovina - Biserica Sf. Dumitriu


images1.jpegimages.jpeg

Biserica Sf. Dumitriu

Este situata in centrul orasului Suceava,biserica a fost ctitorita de voievodul Petru Rares intre 1534 si 1535.
Planul triconc al Biserici prezinta altar,naos cu bolta moldoveneasca,peste care se inalta turla,pronaos si pridvor inchis,cu trei mari ferestre gotice spre vest.

Zidul despartitor dintre naos si pronaos a fost inlaturat, deteriorandu-se o mare parte din tabloul votiv.
Decoratia exterioara este reprezentata de traditionalele doua randuri de ocnite de la partea superioara a fatadelor,de arcadele oarbe ce urmeaza absidele si de ancadramentele gotice ale ferestrelor si portalului.

O nota aparte o da pisania,decorata cu doi putti sculptati ce flancheaza textul,elemente realizate in cel mai curat stil renascentist.
Pe fatada se mai pastreaza urme de pictura.Pictura interioara,din epoca construirii bisericii,este fosrte deteriorata in prezent.
Turnul clopotnita al bisericii a fost construit de domnitorul Alexandru Lapusneanu in 1560 sau 1561,avand trei etaje

Romania - clasamentul all-time 1932-2007


Nu contine meciurile disputate in prima parte a sezonului 2007-2008.
2 puncte pentru victorie, 1 pentru remiza.

 1 Steaua Bucuresti             59 1774 983 399 392 3449 1846 2365
2 Dinamo Bucuresti 58 1744 975 373 396 3456 1874 2323
3 Rapid Bucuresti 59 1662 751 376 535 2641 2028 1878
4 Universitatea Craiova 42 1356 615 293 448 2051 1554 1523
5 FC Arges Pitesti 43 1370 559 268 543 1804 1750 1386
6 Universitatea Cluj 50 1406 494 281 631 1845 2190 1269
7 FCM Bacau 42 1319 489 262 568 1538 1809 1240
8 Petrolul Ploiesti 41 1223 466 267 490 1550 1546 1199
9 Farul Constanta 40 1231 455 244 532 1525 1745 1154
10 FC Brasov 39 1191 452 242 497 1502 1579 1146
11 Sportul Studentesc Bucuresti 34 1086 422 242 422 1494 1461 1086
12 UTA,Arad 37 1038 414 236 388 1572 1452 1064
13 Jiul Petrosani 41 1197 402 250 545 1403 1845 1054
14 Politehnica Timisoara 35 1046 382 238 426 1374 1502 1002
15 FC National Bucuresti 32 945 380 189 376 1355 1320 949
16 Politehnica Iasi 25 779 269 162 348 931 1126 700
17 Otelul Galati 19 622 256 121 245 789 786 633
18 ASA Târgu Mures 21 690 251 109 330 817 1025 611
19 Gloria Bistrita 17 554 226 88 240 747 755 540
20 Corvinul Hunedoara 17 562 210 98 254 831 881 518
21 FC Oradea 18 572 181 118 273 683 893 480
22 CSM Resita 16 482 154 103 225 667 891 411
23 Ceahlaul Piatra Neamt 12 392 150 82 160 499 554 382
24 CS Oradea 17 378 145 80 153 630 635 370
25 CFR Cluj 12 372 132 100 140 436 515 364
26 FC Olt Scornicesti 11 357 137 64 156 424 498 338
27 Chimia Râmnicu Vâlcea 10 340 121 64 155 368 533 306
28 CFR Timisoara 11 273 104 70 99 406 392 278
29 FC Inter Sibiu 8 272 110 47 115 358 276 267
30 Juventus Bucuresti 12 268 102 61 105 501 479 265
31 Chindia Târgoviste 9 298 95 64 139 312 469 254
32 Venus Bucuresti 9 180 108 35 37 499 248 251
33 Ripensia Timisoara 9 184 110 28 46 512 277 248
34 Locomotiva Târgu Mures 10 241 85 46 110 360 418 216
35 FC Maramures Baia Mare 7 230 83 35 112 267 370 201
36 Unirea Tricolor Bucuresti 9 186 76 34 76 404 420 186
37 Vagonul Arad 9 184 76 31 77 318 323 183
38 Olimpia Satu Mare 7 222 69 40 113 223 363 178
39 Victoria Bucuresti 5 153 70 33 50 242 203 173
40 Dunarea CSU Galati 7 222 57 42 123 236 414 156
41 FCU Politehnica Timisoara 5 154 58 38 58 175 190 154
42 Astra Ploiesti 5 158 59 35 64 195 185 153
43 Gloria Arad 8 156 59 31 66 296 332 149
44 Victoria Cluj 8 154 61 23 70 266 294 145
45 Extensiv Craiova 5 170 54 36 80 171 213 144
46 Gloria Buzau 5 170 50 33 87 183 285 133
47 Flacara Moreni 4 136 53 23 60 180 198 129
48 Dinamo Brasov 6 139 43 42 54 187 208 128
49 Dacia Unirea Braila 4 136 46 27 63 141 190 119
50 Chinezul Timisoara 6 120 46 21 53 281 288 113
51 Crisana Oradea 6 110 40 20 50 199 232 100
52 Foresta Suceava 3 98 24 27 47 102 145 75
53 Minerul Lupeni 4 101 30 15 56 106 204 75
54 Tricolor Ploiesti 5 102 28 16 58 131 255 72
55 Phoenix Baia Mare 3 62 26 11 25 96 106 63
56 FC Vaslui 2 64 19 22 23 64 81 60
57 Ciocanul Bucuresti 2 56 24 10 22 100 87 58
58 Rocar Bucuresti 2 64 25 6 33 93 107 56
59 Gaz Metan Medias 3 86 16 19 51 96 189 51
60 Pandurii Targu Jiu 2 64 19 12 33 48 79 50
61 Apulum Unirea Alba Iulia 2 60 17 16 27 60 109 50
62 FC Onesti 2 68 21 6 41 94 160 48
63 CA Câmpulung Moldovenesc 2 33 15 10 8 50 31 40
64 Unirea Urziceni 1 34 13 8 13 30 29 34
65 Carmen Bucuresti 1 26 14 5 7 90 44 33
66 Ind sârmei Câmpia Turzii 2 48 7 19 22 46 86 33
67 Gloria CFR Galati 2 46 13 7 26 54 100 33
68 Ferrar Cluj 1 26 13 4 9 44 29 30
69 Dermata Cluj 1 30 7 11 12 41 50 25
70 CSM Suceava 1 34 10 5 19 36 69 25
71 FC Craiova 2 50 10 5 35 61 171 25
72 Aurul Brad 1 24 12 0 12 51 43 24
73 CAMT,Timisoara 1 22 9 5 8 37 52 23
74 Soimii Sibiu 3 48 5 12 31 42 131 22
75 Dinamo Cluj 1 22 9 2 11 34 41 20
76 DUIG Braila 2 42 8 3 31 52 138 19
77 Viitorul Bucuresti 1 14 6 3 5 33 26 15
78 Vulturii Lugoj 1 18 6 2 10 24 41 14
79 Faur Bucuresti 1 26 5 4 17 50 80 14
80 UMT,Timisoara 1 30 3 6 21 24 71 12
81 Aripile CFR Brasov 1 18 4 3 11 26 45 11
82 Prahova Ploiesti 1 26 5 1 20 26 97 11
83 Avântul Reghin 1 24 3 3 18 19 57 9
84 RGMT,Timisoara 1 12 3 2 7 17 24 8
85 Dragos Voda Cernauti 1 18 4 0 14 26 57 8
86 Brasovia Brasov 2 26 1 3 22 28 85 5
87 Muresul Târgu Mures 1 14 1 2 11 15 53 4


Fata de clasamentul din 2006 (il gasiti pe www.rsssf.com - autor Razvan Toma), iata principalele modificari:

Farul Constanta urca pe 9 (FC Brasov coboara)
UTA urca pe 12 (Jiul Petrosani coboara)
Otelul Galati urca pe 17 (ASA Targu Mures coboara)
Gloria Bistrita urca pe 19 (Corvinul Hunedoara coboara)
Ceahlaul Piatra urca pe 23 (CAO Oradea coboara)
CFR Cluj urca pe 25 (FC Olt Scornicesti coboara)

Politehnica 1921 Stiinta Timisoara urca 8 locuri, de pe 49 pe 41
FC Vaslui urca 14 locuri, de pe 70 pe 56
Pandurii Targu Jiu urca 14 locuri, de pe 74 pe 60

Unirea Urziceni intra in clasament pe locul 64

Romania - All-Time Table 1932-2006



    Club                         S  Pd   W   D   L    F    A   Pts
1.Steaua Bucuresti 58 1740 962 391 387 3388-1824 2315
2.Dinamo Bucuresti 57 1710 952 365 393 3393-1850 2272
3.Rapid Bucuresti 58 1626 735 365 526 2578-1983 1835
4.Universitatea Craiova 41 1322 603 281 438 2012-1511 1487
5.FC Arges Pitesti 42 1336 554 259 523 1781-1703 1367
6.Universitatea Cluj 50 1405 493 281 631 1842-2190 1267
7.FCM Bacau 42 1319 489 262 568 1538-1806 1240
8.Petrolul Ploiesti 41 1223 466 267 490 1550-1546 1199
9.FC Brasov 39 1191 452 242 497 1502-1579 1146
10.Farul Constanta 39 1197 447 231 519 1494-1711 1125
11.Sportul Studentesc Bucuresti 34 1086 422 242 422 1494-1461 1086
12.Jiul Petrosani 40 1162 397 245 520 1388-1795 1039
13.UTA,Arad 36 1003 402 228 373 1541-1413 1032
14.Politehnica Timisoara 35 1046 382 238 426 1374-1502 1002
15.FC National Bucuresti 31 911 373 183 355 1326-1272 929
16.Politehnica Iasi 24 745 259 152 334 898-1086 670
17.ASA T�rgu Mures 21 690 251 109 330 817-1025 611
18.Otelul Galati 18 588 239 116 233 729- 730 594
19.Corvinul Hunedoara 17 562 210 98 254 831- 881 518
20.Gloria Bistrita 16 520 210 82 228 705- 720 502
21.FC Oradea 18 572 181 118 273 683- 893 480
22.CSM Resita 16 482 154 103 225 667- 891 411
23.CAO Oradea 17 378 145 80 153 630- 635 370
24.Ceahlaul Piatra Neamt 11 358 142 75 141 472- 501 359
25.FC Olt Scornicesti 11 357 137 64 156 424- 498 338
26.CFR Cluj 11 338 111 94 133 378- 483 316
27.Chimia R�mnicu V�lcea 10 340 121 64 155 368- 533 306
28.CFR Timisoara 11 272 103 70 99 403- 392 276
29.FC Inter Sibiu 8 272 110 47 115 358- 276 267
30.Juventus Bucuresti 12 267 102 61 104 501- 476 265
31.Chindia T�rgoviste 9 298 95 64 139 312- 469 254
32.Venus Bucuresti 9 180 108 35 37 499- 248 251
33.Ripensia Timisoara 9 184 110 28 46 512- 277 248
34.Locomotiva T�rgu Mures 10 241 85 46 110 360- 418 216
35.FC Maramures Baia Mare 7 230 83 35 112 267- 370 201
36.Unirea Tricolor Buc. 9 186 76 34 76 404- 420 186
37.Vagonul Arad 9 184 76 31 77 318- 323 183
38.Olimpia Satu Mare 7 222 69 40 113 223- 363 178
39.Victoria Bucuresti 5 153 70 33 50 242- 203 173
40.Dunarea CSU Galati 7 222 57 42 123 236- 414 156
41.Astra Ploiesti 5 158 59 35 64 195- 185 153
42.Gloria Arad 8 156 59 31 66 296- 332 149
43.Victoria Cluj 8 154 61 23 70 266- 294 145
44.Extensiv Craiova 5 170 54 36 80 171- 213 144
45.Gloria Buzau 5 170 50 33 87 183- 285 133
46.Flacara Moreni 4 136 53 23 60 180- 198 129
47.Dinamo Brasov 6 139 43 42 54 187- 208 128
48.Dacia-Unirea Braila 4 136 46 27 63 141- 190 119
49.Poli AEK Timisoara 4 120 43 30 47 138- 157 116
50.Chinezul Timisoara 6 120 46 21 53 281- 288 113
51.Crisana Oradea 6 110 40 20 50 199- 232 100
52.Foresta Suceava 3 98 24 27 47 102- 145 75
53.Minerul Lupeni 4 101 30 15 56 106- 204 75
54.Tricolor Ploiesti 5 101 27 16 58 128- 255 70
55.Phoenix Baia Mare 3 62 26 11 25 96- 106 63
56.Ciocanul Bucuresti 2 56 24 10 22 100- 87 58
57.Rocar Bucuresti 2 64 25 6 33 93- 107 56
58.Gaz Metan Medias 3 86 16 19 51 96- 189 51
59.Apulum Unirea Alba Iulia 2 60 17 16 27 60- 109 50
60.FC Onesti 2 68 21 6 41 94- 160 48
61.CA C�mpulung-Moldovenesc 2 33 15 10 8 50- 31 40
62.Carmen Bucuresti 1 26 14 5 7 90- 44 33
63.Ind.s�rmei C�mpia-Turzii 2 48 7 19 22 46- 86 33
64.Gloria CFR Galati 2 46 13 7 26 54- 100 33
65.Ferrar Cluj 1 26 13 4 9 44- 29 30
66.Dermata Cluj 1 30 7 11 12 41- 50 25
67.CSM Suceava 1 34 10 5 19 36- 69 25
68.FC Craiova 2 50 10 5 35 61- 171 25
69.Aurul Brad 1 24 12 0 12 51- 43 24
70.SC Vaslui 1 30 6 11 13 23- 37 23
71.CAMT,Timisoara 1 22 9 5 8 37- 52 23
72.Soimii Sibiu 3 48 5 12 31 42- 131 22
73.Dinamo Cluj 1 22 9 2 11 34- 41 20
74.Pandurii T�rgu Jiu 1 30 6 7 17 22- 44 19
75.DUIG Braila 2 42 8 3 31 52- 138 19
76.Viitorul Bucuresti 1 14 6 3 5 33- 26 15
77.Vulturii Lugoj 1 18 6 2 10 24- 41 14
78.Faur Bucuresti 1 26 5 4 17 50- 80 14
79.UMT,Timisoara 1 30 3 6 21 24- 71 12
80.Aripile CFR Brasov 1 18 4 3 11 26- 45 11
81.Prahova Ploiesti 1 26 5 1 20 26- 97 11
82.Av�ntul Reghin 1 24 3 3 18 19- 57 9
83.RGMT,Timisoara 1 12 3 2 7 17- 24 8
84.Dragos-Voda Cernauti 1 18 4 0 14 26- 57 8
85.Brasovia Brasov 2 26 1 3 22 28- 85 5
86.Muresul T�rgu Mures 1 14 1 2 11 15- 53 4

Note: all points computed on 2 points/win basis.

Obiective Turistice Suceava - Biserica Beizadelelor


Biserica Beizadelelor
Este situata in apropierea pietii centrale a orasului, mai este denumita si Bisericuta Coconilor si a fost fondata in 1643 de voievodul Vasile Lupu.
Planul bisericii este un dreptunghi avand spre est o absida circulara iar spre vest un pridvor poligonal la exterior si circular in interior..
Despre pronaos:Pronaosul este despartit de naos prin doi stalpi octogonali sustinand trei arcuri.
Naosul este boltit in stil moldovenesc,turla naosului fiind suprainaltata pe o baza patrata si una stelata.
Turnul-clopotnita a fost lipit bisericii pe latura de nord, inspre vest prezinta un subsol boltit a carei funcionalitate nu se cunoaste inca.

Biserica Invierii din orasul Suceava


Biserica Invierii

Este situata pe bulevardul Ana Ipatescu, a fost fondata in 1551 de sotia voievodului Petru Rares,Elena.
Constructia pastreaza planul initial intact, desi a suferit modificari in timp, incadrandu-se tipului de biserica de targ, respectiv - in dreptul naosului absidele laterale sunt inlocuite prin rezalite vizibile la exterior , limitate de contraforturi ; pronaosul este impartit printr-un arc cu pilastri si console mai pronuntate.
Cupola naosului nu este de tip moldovenesc ceea ce inseamna ca cel mai probabil a fost refacuta.
Biserica Invierii nu are turla.
Nu se pastreaza urme de pictura.
In dreapta bisericii se afla o frumoasa zvonita.

Manastiri din Suceava - Manastirea Zamca


cetatea_zamca_suceava2.jpegcetatea_zamca_2.jpeg
Manastirea Zamca
Situata in extremitatea vestica a orasului, este o ctitorie a armenilor refugiati in Moldova din a doua jumatate a secolului XVI.
Manastirea Zamca este cel mai important edificiu religios construit de colonia armeana din Suceava.
Conform studiilor efectuate pana in prezent, se pare ca manastirea s-a constituit la inceputul secolului XVII(1606 - 1608),ctitorul ei fiind cel mai probabil Agopsa, fiul lui Amira.
Biserica a fost construita dupa un plan dreptunghiular, compunandu-se din pronaos, naos si altar.

Planul bisericii este dreptunghiular,cu absida altarului semicirculara.
In interiorul bisericii,in naos, s-au descoperit cateva fragmente de pictura caracteristica secolului XVI si inceputul secolului XVII din Moldova.
Aspectul exterior al bisericii este simplu si sobru.
Biserica centrala este inconjurata de un zid de incinta cu o poarta de intrare monumentala, boltita , pe latura de vest. Partea de vest este ornamentata cu boltari sculptati in basorelief cu motive florale.

Biserica Sfantul Ilie din Suceava



Biserica Sfantul Ilie

A fost ctitorita de Stefan cel Mare in 1488,este situata la 1,5 km de Suceava , pe drumul spre Falticeni, in comuna Scheia,satul Sf.Ilie.

Planul bisericii: triconc cu turla pe naos, are in componenta altar semicircular,naos cu absidele laterale si pronaos.
Naosul este boltit tipic moldovenesc,cu cele doua randuri de arce dispuse piezis unele fata de celelalte.

In exterior, decoratia este cea caracteristica arhitecturii epocii - ocnite, arcade oarbe, asize de caramida.
Pictura interioara a fost realizata in timpul domeniei lui Stefan cel Mare si refacuta culoare peste culoare in secolul XVII.
Tabloul votiv, reprezentand pe Stefan cel Mare cu familia sa, este remarcabil din toate punctele de vedere.

Initial , aici a fost manastire si scoala de pregatire teologica, dar, guvernul austriac a desfiintat-o in 1783, incinta fiind lasata in paragina completa.

Mii de suceveni îşi caută parteneri de sex pe internet

Viaţă dublă



Căutarea partenerilor de sex cu ajutorul internetului a devenit o modă şi printre suceveni, care preferă să apeleze la această metodă considerată ieftină şi discretă.

Din monitorizarea site-urilor Noi2.ro şi Sentimente.ro, efectuată de Monitorul de Suceava pe o perioadă de 10 luni, reiese că acestea sunt accesate îndeosebi în intervalul 8.00-10.00 şi 14.30- 17.00, de luni până vineri, şi mai rar seara târziu sau în week-end, ceea ce înseamnă că baza legăturilor online o reprezintă computerele din instituţiile şi firmele la care utilizatorii sunt angajaţi.

Cifrele arată că în Suceava oamenii îşi caută prieteni, un viitor soţ sau soţie, aventuri de scurtă sau lungă durată, dar şi parteneri de sex. Numai pe Noi2.ro îşi caută parteneri de sex pe net cel puţin 1.102 femei şi un număr dublu de bărbaţi, 2.517. Dacă aproape 1000 din această categorie de femei au studii medii, la bărbaţi situaţia stă invers, adică 1.123 au studii superioare. Totuşi, mai mult ca sigur, pentru a fi atractivi faţă de posibilii parteneri, majoritatea utilizatorilor îşi atribuie profesii bănoase.

Ca profesii, cele mai multe femei, 116, susţin că sunt inginere, 77 că lucrează în sistemul de sănătate, 48 în hoteluri şi pensiuni, în firme de comerţ susţin că lucrează 16, iar în alte domenii precum contabilitate, juridic, telecomunicaţii sau învăţământ sub 10.

Nu au fost identificaţi utilizatori în domenii private cu activitate intensă, precum cel bancar sau al asigurărilor, iar numărul studentelor este nesemnificativ.

Din punct de vedere al vârstei, este acoperit aproape tot palierul între 30 şi 50 de ani, iar ca statut o treime din femei sunt căsătorite şi au şi copii.

Peste jumătate dintre utilizatori au avut o relaţie sexuală cu o persoană descoperită pe internet

În ceea ce priveşte bărbaţii, doctorii şi asistenţii medicali sunt pe primul loc, 160, conform celor susţinute de utilizatorii.

Ei sunt urmaţi de angajaţii agenţiilor imobiliare, 121, şi de ingineri -85. Mai vor să-şi găsească astfel o parteneră de sex doi tineri suceveni angajaţi în sistemul bancar, 19 agenţi de pază, 7 funcţionari guvernamentali, 14 agenţi de vânzări sau 19 agenţi de pază şi/sau poliţişti.

314 dintre ei recunosc că sunt căsătoriţi, dar numărul celor cu verighetă pe deget este în realitate mult mai mare.

Ca vârstă, au peste 30 de ani.

În general, căutarea unui partener pe internet începe ca o glumă, dar destul de uşor se poate ajunge la o adevărată dependenţă, în forma descrisă medical, îndeosebi în rândul bărbaţilor.

Un studiu recent realizat de BBC arată că, în unele cazuri, dependenţii îşi pot pierde şi slujbele după ce comportamentul obsesiv îi face să petreacă şi opt ore în căutarea de site-uri cu conţinut erotic sau a unor partenere.

Sex mortal

Ei consideră că se pot simţi bine utilizând o metodă care are avantajul de a fi anonimă, ieftină şi fără riscuri. Totuşi, practica utilizării internetului pentru a descoperi parteneri sexuali poate fi considerată un potenţial factor de risc pentru bolile cu transmitere sexuală şi HIV, deoarece dintre cei care se conectează la internet pentru a găsi un partener de sex, mai mult de jumătate au avut o relaţie sexuală cu o persoană descoperită pe internet şi circa jumătate au avut cel puţin patru parteneri găsiţi cu ajutorul internetului.

Dincolo de aspectele care ţin strict de sfera medicală, mai există şi cealaltă categorie de riscuri care derivă din întâlniri cu persoane despre care cel în cauză nu ştie mare lucru.

Cel mai bun exemplu este mult mediatizatul caz al unui om de afaceri din Botoşani, ucis cu sânge rece de studenta Alina Horeanu, pe care a “agăţat-o” pe net. Mai trebuie spus şi că marea majoritate a instituţiilor publice şi a firmelor mari au instalate programe cu ajutorul cărora pot urmări ce site-uri accesează angajaţii de pe computerele de la birou.

Au furat de la locul de muncă


Doi muncitori angajaţi la o firmă de construcţii care efectua renovarea unei şcoli din Fălticeni au fost prinşi de jandarmi în timp ce furau materiale de construcţii.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), lt Bogdan Cornaci, în timp ce executau serviciul de ordine şi siguranţă publică în municipiul Fălticeni, membrii unei patrule au observat, în apropierea unei instituţii de învăţămînt din localitate, doi bărbaţi care transportau spre un autoturism trei dulapi cu lungimea de aproximativ 2 metri. Lucian S. (25 de ani), din comuna Dolheştii Mari şi Cristian J. (33 de ani), din municipiul Fălticeni au sustras dintr-o sală de clasă 3 dulapuri.

Drumurile sucevene intră pe calea de rulare


Conducerea municipalităţii a prins, în proiectul de buget pe acest an, investiţii în infrastructura rutieră în valoare de 25 de milioane de lei. Primarul Ion Lungu a declarat că în domeniu este încă destul de multe lucru, mai ales că, potrivit unui sondaj, 39,8 la sută dintre suceveni s-au declarat nemulţumiţi de starea drumurilor şi trotuarelor.

"Nici eu nu sînt mulţumit încă de modul în care arată acestea. Situaţia infrastructurii din municipiul Suceava este una serioasă, dar sînt optimist că sîntem pe calea cea bună", a precizat edilul şef, adăugînd că în 2008 se va interveni la arterele dintre blocuri şi trotuarele din cartiere, la care "de 20 de ani nu s-a mai făcut nimic". Anul trecut, cu modernizarea infrastructurii rutiere locale, din vistieria locală s-au alocat 14 milioane lei, iar în 2006, 10 milioane lei.

Ultima ţigară...


Ieri, un buzoian în vîrstă de 56 de ani a intrat în marea familie a traficanţilor de ţigări de provenienţă ucraineană. Aflaţi în misiune pe drumul E 85, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean Suceava au oprit în trafic un autoturism cu număr de Buzău.

Ultima ţigară...
Odată controlate documentele de călătorie, a venit rîndul maşinii, iar poliţiştii au constatat că era căptuşită cu pachete de ţigări de contrabandă. Buzoianul a ascuns în maşină 1.500 de pachete de ţigări marca "Ronson", în valoare de 2.775 lei. Bărbatul a fost amendat cu 7.000 de lei, iar maşina i-a fost confiscată.

Scandal amoros la un colegiu fălticenean


În urmă cu două zile, doi elevi din Fălticeni s-au bătut din cauza unei fete. M.E., de la Colegiul "Nicu Gane", s-a ales cu dosar penal şi riscă nota trei la purtare pentru că l-a lovit cu cuţitul pe un elev de la Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu".

Totul s-a petrecut marţi după-amiază, într-o pauză de curs, la Colegiul "Nicu Gane". Cearta a plecat de la nişte bileţele cu conţinut obscen, trimise de agresor prietenei victimei, elevă tot la Colegiul "Nicu Gane". Elevul înjunghiat a ajuns la spital şi este în afara oricărui pericol. Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laura Hacman, a declarat că propunerea privind scăderea la 3 a notei la purtare pentru agresor vine din partea Comisiei de Combatere a Violenţei din cadrul Colegiului "Nicu Gane", adăugînd că aceeaşi comisie a propus ca eleva din cauza căreia s-a produs incidentul să primească nota 6 la purtare.

Piraterie auto la poarta ARR Suceava


Şeful Agenţiei judeţene a Autorităţii Rutiere Române (ARR), Iulian Angheluş, a cerut instituţiilor statului să ia măsuri în vederea stopării a ceea ce d-sa a numit "pirateria" de la poarta ARR Suceava.

Iulian Angheluş condamnă acest mod de lucru, explicînd că în prezent, "pirateria în transporturi a devenit un fenomen alarmant în judeţul Suceava". În plus, acest fenomen poate fi observat cu ochiul liber, în special la ieşirile din marile oraşe ale judeţului, pirateria fiind efectuată, de regulă, cu autovehicule cu maximum 8 locuri. Conform legii, ARR nu poate sancţiona decît maşinile care efectuează transport ilegal de mai mult de 9 persoane, motiv pentru care cei care practică acest gen de activitate recurg la maşini de 8+1 locuri, ieşind de sub incidenţa legii. "Toată lumea, mai puţin proprietarul maşinii care face transport, are de pierdut de pe urma pirateriei. Bugetul local este diminuat, pasagerii se expun unui risc foarte mare şi nu realizează că pentru cei 50 de bani pe care-i economisesc riscă să piardă foarte mult. Maşinile nu sînt verificate corespunzător, pasagerii nu sînt asiguraţi şi în plus, se diminuează mult şi beneficiul firmelor care efectuează transport de persoane în condiţii de legalitate. Chiar la ARR la poartă stau zilnic 3-4 microbuze cu 8+1 locuri şi vreo 10 autoturisme care fac transport ilegal de persoane spre Bosanci şi Lisaura", a subliniat Iulian Angheluş, adăugînd că Poliţia Rutieră, Finanţele şi chiar primăriile ar trebui să ia măsuri.

"Primăriile au încheiat anul 2007 cu economii de 17 milioane de euro"



• susţine prefectul Sucevei, Orest Onofrei • opinia d-sale este contrară celei a vicepreşedintelui CJ, care spune că administraţiile stau prost cu fondurile

Ieri, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că încercările vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Stela Acatrinei, de a induce ideea că primăriile nu dispun de fonduri sînt greşite. Dl Onofrei a făcut aceste aprecieri după ce adjunctul CJ a declarat că mai multe primării au înregistrat datorii la sfîrşitul anului 2007. "Nu excludem că ar fi unele primării cu probleme financiare. Sînt, dar nu foarte multe. Mai mult, în anumite condiţii am putea spune că toate primăriile ar avea probleme, dar acest lucru este condiţionat de ceea ce îşi propune un primar. Şi primăria din Londra ar putea avea probleme dacă îşi propune investiţii pe care nu le poate susţine financiar", a declarat dl Onofrei. Potrivit unei situaţii întocmite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, la sfîrşitul anului 2007, primăriile din judeţ aveau rezerve de bani, constituite ca fond de rulment, în sumă de 63,6 milioane de lei, echivalentul a peste 17 milioane de euro. Orest Onofrei a explicat că aceste fond a fost constituit din economiile primăriilor din sumele proprii sau din banii primiţi de la Guvern şi neutilizaţi pînă la sfîrşitul anului trecut

Proiectul tinerilor profesionişti


Ieri, peste 70 de funcţionari publici, dar şi tineri absolvenţi au participat, alături de subprefectul Dumitru Paşniciuc şi reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Costin Dragnea şi Victoria Pădureţ, la prezentarea ciclului trei al "Proiectului tinerilor profesionişti".

Proiectul tinerilor profesionişti
Tinerii, care au fost prezenţi în sală, sînt potenţiali beneficiari ai unor cursuri de pregătire în domenii specifice managementului public. Drept este că nu toţi ştiau de ce au fost "convocaţi la Prefectură". "Despre prezentarea proiectului am aflat de la domnul director", ne-a declarat Dana Timbalariu, consilier debutant la Casa Judeţeană de Pensii. Proiectul se desfăşoară pe două segmente, stagiari, reprezentînd tineri care au deja experienţă în cadrul administraţiei publice şi bursieri, tineri absolvenţi interesaţi să muncească în administraţia publică. Beneficiarii proiectului trebuie întrunească o serie de condiţii, cum ar fi să aibă pînă în 35 de ani, să cunoască o limbă de circulaţie internaţională etc. Proiectul Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme) reprezintă o iniţiativă importantă, finanţată de către Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de euro în cadrul programului Phare 2005, în vederea accelerării ritmului de modernizare a funcţiei publice din România. Proiectul pregăteşte un nucleu de lideri ai unei noi generaţii în cadrul funcţiei publice, care să fie neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale managementului sectorului public în Uniunea Europeană. Formularele de înscriere se găsesc pe www.yps.ro.

Programul SAMTID continuă şi în 2008

Fălticeni


"Nu sîntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor din programul de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă SAMTID, cu toate că faţă de toate celelalte administraţii locale din judeţ, implicate în proiect, la Fălticeni lucrările sînt cele mai avansate", a declarat primarul Vasile Tofan.

Deşi proiectul trebuia să se finalizeze undeva la sfîrşitul anului trecut, între timp a existat o derogare care a prelungit acest termen pînă pe 31 iulie 2008. Municipalitatea este convinsă că, pînă atunci, în Fălticeni vor fi realizate toate lucrările din bugetul de 1,5 milioane de euro, branşamente şi montare de apometre pentru 2.275 de metri liniari pe străzile Mihai Eminescu, Armatei, Filaturii, Revoluţiei, Sucevei şi alei în cartierul 2 Grăniceri. De asemenea, sînt prevăzute şi lucrări de reabilitare la cele trei staţii de captare ale apei, investiţii în staţiile de clorinare de la staţiile de captare de suprafaţă Baia I şi Baia II şi în sistemul energetic şi pompe la staţia de captare a apei de suprafaţă de la Baia III. Administraţia locală solicită şi lucrări suplimentare de 1.200 de metri liniari pe străzile Sucevei şi Sergent Sava.

Pacheţelul guvernamental este prea ieftin


Ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Stela Acatrinei, a declarat că firmele care au cîştigat licitaţia pentru programul guvernamental "Cornul şi Laptele" sînt nemulţumite de preţului pachetului, acelaşi ca la nivelul celui de anul trecut.

Furnizorii spune că din luna mai 2007 şi pînă în ianuarie 2008 s-au scumpit, cu procente consistente, materiile prime şi utilităţile şi au crescut şi lefurile angajaţilor, ca urmare a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, pentru acoperirea creşterilor, costul porţiilor ar trebui să crească, în opinia operatorilor, cu pînă la 70-80 la sută. "Preţul pachetului trebuie majorat pînă la un nivel decent, astfel încît furnizorii să nu mai lucreze în pierdere", ne-a spus vicepreşedintele Stela Acatrinei, adăugînd că majorarea ar trebui să fie de la un leu la 1,8 lei pe elev. În prezent, în program sînt incluşi 55.663 de copii, dintre care 33.900 din învăţămîntul primar şi 21.700 de la grădiniţe. Lor li se vor mai adăuga încă 36.485 de elevi de gimnaziu. Actualmente, preţul unui pacheţel este de 1,7 lei/elev/zi.

Arta, limbaj comun între Suceava şi Cernăuţi


"Arta, un limbaj comun între două culturi". Aceasta este denumirea unui proiect în valoare de 50.000 de euro pe care administraţie judeţeană suceveană îl va înainta, pînă vineri, 18 ianuarie, în cadrul Programului de vecinătate România-Ucraina.

Potrivit preşedintelui Consiliul Judeţean, Gavril Mîrza, iniţiativa îşi propune o apropiere între instituţiile de cultură şi muzeele, aflate de o parte şi de alta a graniţei. Un alt obiectiv îl constituie întărirea relaţiile inter-umane, prin organizarea unei tabere de creaţie, care să pună în valoare talentul creator al artiştilor. La Suceava şi Cernăuţi vor fi deschise expoziţii de pictură, acestea făcînd cunoscute, în rîndul comunităţilor româneşti şi ucrainene, lucrările comune create în respectiva tabără. Proiectul va fi fundamentat şi implementat de Complexul muzeal "Bucovina".

Cizmăria din... spital


Sătenii din Sasca Mică îşi repară papucii la nea Gică, un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile şi internat în Centrul de Reabilitare şi Recuperare.

Cizmăria din... spital
Despre cizmar, directorul aşezămîntului, Gheorghe Fron, spune că este un afemeiat şi are bani. "Repară încălţămintea şi face bani. Are cele mai multe gagici din centru", susţin dl Fron.

Gheorghe Flutur, refuzat la Fundu Moldovei



Primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Zdrob, de comun acord cu organizaţia PNL din localitate, a refuzat categoric să treacă în barca PD-L, deşi Gheorghe Flutur s-a deplasat personal săptămîna trecută, să trateze mutarea.

Surse liberale ne-au confirmat că Flutur a discutat inclusiv cu aleşii liberali din comună, dar nu a reuşit să îi convingă, ba chiar ar fi fost el însuşi invitat, mai în glumă, mai în serios, să revină în PNL.

Liberalii din zonă sînt revoltaţi că, în ultima perioadă membri marcanţi ai PD-L, cu Gheorghe Flutur în frunte, au încercat să racoleze primari liberali bine cotaţi în preferinţele electoratului, precum cei de la Şaru Dornei, Ciocăneşti sau Fundu Moldovei, cu promisiuni privind locuri bune pe listele de la alegeri şi alocarea de fonduri consistente pentru localităţi, dacă partidul va prelua puterea.