duminică, 31 august 2008

PNL Suceava va avea un preşedinte executiv

Preşedintele interimar al liberalilor suceveni, deputatul de Iaşi, Relu Fenechiu, va avea un ajutor direct în cadrul organizaţiei judeţene a PNL Suceava. Fenechiu a precizat că în cursul acestei săptămâni va înfiinţată funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei PNL Suceava, cel care o va ocupa având sarcina de a coordona activitatea filialei în perioada premergătoare alegerilor parlamentare. „Preşedintele executiv va vi ales din cadrul actualului birou interimar de conducere al PNL Suceava, şi va conduce filiala în lipsa mea. Am luat această decizie pentru că este nevoie de o persoană care să gestioneze permanent organizaţia, în condiţiile în care prezenţa mea o dată pe săptămână la Suceava nu este suficientă pe perioada campaniei electorale”, a declarat liderul interimar al liberalilor suceveni.

Fenechiu a spus că noul preşedinte executiv va organiza activitatea PNL Suceava în perioada campaniei electorale. Preşedintele PNL Suceava a precizat că în cursul acestei săptămâni liberalii vor prezenta ultimii candidaţi din colegiile uninominale din judeţ, aceştia fiind stabiliţi în urma unui sondaj în rândul electoratului.

60 milioane de lei pentru infrastructură

Judeţul Suceava va primi 60 de milioane de lei (600 de miliarde de lei vechi) pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008, a anunţat prefectul Alexandru Băişanu. Acesta a precizat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, a reuşit să obţină pentru judeţul Suceava cea mai mare sumă din cele 100 de milioane de lei pe care Guvernul le-a alocat săptămâna trecută pentru refacerea infrastructurii din cinci judeţe ale Moldovei.

„Am reuşit să obţinem cea mai mare sumă pentru judeţul Suceava, şi asta în urma discuţiilor pe care le-am avut cu membrii şi cu conducerea Guvernului. Sunt fonduri care vor ajunge în judeţ, astfel încât să putem să începem, în cel mai scurt timp, lucrările pentru infrastructură”, a declarat prefectul Băişanu.

El a precizat că banii de la Guvern vor fi gestionaţi de Prefectură, prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va stabili priorităţile privind lucrările pentru infrastructură. Potrivit lui Băişanu, fondurile vor fi folosite pentru refacerea drumurilor judeţene şi comunale, a podurilor şi podeţelor afectate de inundaţiile din luna iulie, în baza situaţiilor raportate de Consiliul Judeţean şi de primăriile localităţilor calamitate. Alexandru Băişanu a mai precizat că atribuirea lucrărilor de execuţie se va face în procedură de urgenţă, astfel încât începerea investiţiilor să aibă loc în cel mai scurt timp.

Uricec râde de Geoană

Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Eugen Constantin Uricec, s-a amuzat de ultima declaraţie de liderului PSD, Mircea Geoană, care într-o vizită în judeţul Teleorman, a propus agricultorilor să-şi monteze GPS pe tractoare. Uricec a declarat că iniţial propunerea lui Geoană i s-a părut o glumă însă a constatat ulterior că a fost cât se poate de serioasă trăgând concluzia că proiectul PSD pentru o agricultură prosperă ar fi „GPS peste tot”. Vicepreşedintele PD-L Suceava a încercat să arate cât de comică este iniţiativa „mereu halucinantului” Geoană făcând un arc peste timp tocmai în Dacia romană.

„Sincer, prima dată am crezut că este o glumă. Dacă vreţi, declaraţia m-a dus în zona romanilor când au cucerit acum 1900 de ani Dacia. Dacii după ce au fost învinşi au recunoscut că romanii sunt mai tari şi mai deştepţi şi mai dotaţi decât ei şi că una din chestiunile pe care ar trebui să le facă este să construiască apeducte peste tot. De aici, noi am putea trage concluzia că în 2008 revigorarea, reabilitarea şi dezvoltarea agriculturii şi proiectul pentru o agricultură prosperă a PSD ar fi GPS peste tot astfel încât tractoarele să poată fi monitorizate în orice moment, încât culturile în acest fel să aibă o şansă şi în România”, a declarat vicepreşedintele PD-L Suceava.

Adomnicăi încearcă să arate ?pisica? Guvernului

Social democraţii încearcă să-şi atragă o parte din punctele câştigate de guvern prin măsurile sociale pe care le-a luat în ultima perioadă. Ei susţin prin vocea deputatei de Suceava, Mirela Adomnicăi, că măsurile populiste adoptate până în prezent precum majorarea punctului de pensie sau compensarea în bani a tichetelor CFR nefolosite au fost luate numai ca urmare a constrângerilor şi presiunilor exercitate de PSD. „Vrem să subliniem că acest guvern care a îmbrăcat diverse forme politice de la Alianţa DA şi până acum PNL-UDMR nu a luat măsuri de natură socială decât urmare a constrângerilor şi a presiunilor exercitate de către PSD. Măsurile sociale luate de acest guvern precum majorarea punctului de pensie, precum pensia acordată soţului supravieţuitor, compensarea în bani a tichetelor CFR nefolosite toate aceste măsuri sociale au fost luate ca urmare a presiunilor făcute de parlamentarii PSD”, a explicat Adomnicăi. Parlamentarul social democrat s-a legat şi de ultima măsură socială luată de guvern şi anume majorarea cu 20% a pensiilor începând din data de 1 noiembrie. Adomnicăi a spus că PSD va solicita Executivului ca această majorare să intre în vigoare de la 1 octombrie ameninţând că în caz contrar PSD va introduce o moţiune de cenzură „care poate însemna căderea guvernului”.

Simona Pătruleasa a ajuns să facă circ din nunta ei

A reuşit să-l convingă pe Sabin Ivanof s-o ia de nevastă şi se va cununa religios, în această sâmbătă, cu iubitul ei tocmai în Italia, informează cotidianul Atac. Simona Pătruleasa a reuşit să păstreze în cel mai mare secret data când s-a cununat civil, 18 iulie, presa aflând abia după aceea, cât şi amănuntele despre nunta propriu-zisă şi petrecere. Prezentatoarea ştirilor sportive şi iubitul ei, omul de afaceri Sabin Ivanof, şi-au invitat mai mulţi prieteni în Italia pentru a participa la eveniment. Andreea Marin şi Ştefan Bănică jr. vor fi acolo, iar mulţi se aşteaptă ca aceştia să fie şi naşii celor doi îndrăgostiţi. Cum îi plac foarte mult toaletele elegante, în mod cert Simona a ales pentru eveniment o rochie Roberto Cavalli, dar va purta şi una semnată de un designer român, Cătălin Botezatu. Nunta va avea loc într-o discreţie totală, promiţând doar că vor da poze presei după ce va avea loc evenimentul. Simona şi Ivanof vor să demonstreze că relaţia lor este serioasă şi că nu ţin cont de bârfele unora şi altora care nu-i vedeau împreună. Este posibil ca o întâlnire specială să aibă loc în această toamnă şi în Bucureşti, astfel încât cei care nu au fost în Italia să poată veni aici. Bruneta şi soţul său îşi doresc o petrecere cât mai intimă, în Italia, şi fără prea multă opulenţă. Va fi un eveniment extrem de simplu.

În Antenă se fac pariuri: se mărită, nu se mărită Cei care sunt la curent cu amănuntele, ne-au spus că la Milano, genul acesta de eveniment e un fel de logodnă. Nu se înregistrează niciun act la primărie, cu alte cuvinte, tinerii nu sunt căsătoriţi cu acte în regulă. Despre nunta Simonei Pătruleasa se mai zvoneşte că bunii şi adevăraţii ei prieteni nu vor fi invitaţi, mai mult, cei care trebuiau să le fie porumbeilor naşi, nu sunt trecuţi pe lista de oaspeţi. De când s-a auzit că Pătruleasa se mărită, în Antenă se fac pariuri. Unii zic că fata se mărită, că nunta e adevărată, alţii sunt siguri că e ceva doar de ochii lumii. Ce mai, toată lumea cârcoteşte despre nunta Simonei Pătruleasa.

Zi dedicată românilor din Cernăuţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că în cadrul zilelor oraşului Cernăuţi din Ucraina, vor fi organizate manifestări speciale dedicate românilor din această zonă. Flutur a precizat că în urma unor discuţii pe care le-a avut cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, Vladimir Kuliş, acesta a fost de acord ca în cadrul „Zilelor Cernăuţilor”, care vor avea loc în perioada 4 -5 octombrie să fie organizată şi o „zi a românilor”. Flutur a spus că de ziua românilor vor fi organizate acţiuni culturale, atât de către asociaţiile de români din Cernăuţi, cât şi de organizaţii din judeţul Suceava.

În acelaşi timp, el a precizat că în cadrul expoziţiei de turism organizată de Consiliul Judeţean Suceava, în perioada 10 – 13 octombrie a.c., va fi organizată o zi a etniei ucrainene, la manifestările organizate cu acest prilej fiind invitaţi şi oficialităţi din regiunea Cernăuţi. „Am discutat cu Vladimir Kuliş, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la Cernăuţi şi a fost de acord cu propunerea mea de a avea o zi a românilor. În schimb vom avea şi noi o zi a etniei ucrainene, acţiuni care vor contribui la întărirea relaţiilor pe care le avem”, a spus Flutur.

PD-L îşi deschide sediu în cartierul Burdujeni

PD-L îşi deschide sediu în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava, la iniţiativa liderului organizaţiei judeţene, Gheorghe Flutur şi a secretarului general adjunct, consilierul judeţean, Ioan Bălan (foto). Locaţia dispune de circa 90 de metri pătraţi şi este situată pe Calea Unirii, numărul 60, la parterul blocului 40 A, în zona sensului giratoriu. Ioan Bălan a precizat că deschiderea acestui sediu de cartier reprezintă o premieră pentru o formaţiune politică subliniind că demersul se înscrie în linia partidului de a fi mai aproape de oameni şi de problemele lor. El a adăugat că locuitorii celui mai numeros cartier al municipiului Suceava vor vor avea permanent uşa deschisă la partid pentru a veni cu iniţiative sau pentru a ridica probleme cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Problemele aduse în prim plan de cetăţeni, a spus Bălan, vor constitui subiecte de analiză pentru liderii partidului, pentru consilierii locali şi judeţeni ai PD-L şi pentru primarul democrat liberal al municipiului Suceava, Ion Lungu.

“Era necesară deschiderea acestui sediu în Burdujeni fiind cel mai mare cartier al municipiului Suceava care a fost neglijat în trecut de fosta guvernare PSD-istă. PD-L a considerat că legătura cu oamenii şi problemele lor trebuie ţinută permanent acasă la ei, în mijlocul lor, acolo unde locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea. Ne-am gândit să ne deplasăm către electorat nu doar o dată la patru ani în timpul campaniei electorale. Deşi suntem un partid de opoziţie vom căuta prin reprezentanţii noştri să rezolvăm problemele pe care le ridică cetăţenii acestui cartier al municipiului Suceava”, a declarat Bălan. Inaugurarea noului sediu al PD-L Suceava va avea loc în cursul acestei săptămâni.

Prefectul Băişanu: "Nu am timp de Carcalete"

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, vrea să pună punct, cel puţin pentru moment, disputei cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, căruia i-a cerut demisia, la mijlocul săptămânii trecute, pentru modul defectuos în care conduce învăţământul sucevean. La rândul său, Carcalete i-a solicitat demisia lui Alexandru Băişanu, precizând că acuzele acestuia au o tentă politică, dar şi că se comportă ca un vătaf cu şefii de instituţii deconcentrate.

Băişanu a declarat, ieri, că refuză „să-şi mai piardă timpul” cu Petru Carcalete, precizând că priorităţile sale sunt refacerea infrastructurii şi a caselor distruse de inundaţii.

„Nu am timp de prostii. Am alte priorităţi, şcoala începe în două săptămâni, motiv pentru care îmi concentrez atenţia asupra acestor probleme. Şi deja am reuşit să aducem bani pentru şcoli, astfel încât să finalizăm lucrările de reabilitare a acestora. Avem de refăcut lucrările de infrastructură, să repunem pe picioare 2000 de case, aşa că nu am timp ne mă trag de curea cu Petru Carcalete”, a spus Alexandru Băişanu, care i-a solicitat şeful IŞJ Suceava să finalizeze de urgenţă evaluările privind situaţia şcolilor din judeţ.

Carcalete, sfătuit să se preocupe mai mult de învăţământ

Alexandru Băişanu a ţinut să-i transmită lui Petru Carcalete să se preocupe mai mult de învăţământ şi să lase deoparte „plimbările” la sediul partidului din care face parte şi la Consiliul Judeţean Suceava. Prefectul a arătat că dacă şeful IŞJ Suceava nu are „onoarea” de a demisiona din funcţie, ar trebui să renunţe la activităţile politice şi să se preocupe mai mult de responsabilităţile sale.

„Ar trebui să nu mai stea câte şase ore pe zi la partid sau la Consiliul Judeţean, în timpul programului, şi îşi îndeplinească atribuţiile pe care le are în calitate de şef al IŞJ Suceava”, a subliniat Băişanu.Prefectul i-a sugerat lui Petru Carcalete să renunţe la conferinţele de presă susţinute la sediul partidului pe care îl reprezintă, în cadrul cărora prezintă informaţii ce ţin de activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean. „El ţine conferinţe de presă la partid, cu sigla în spate, în loc să prezinte informaţii despre învăţământ din instituţia care îl plăteşte. Iar în timp ce el vorbeşte, eu alerg după bani la Guvern pentru a obţine bani pentru judeţ atât pentru şcoli, cât şi pentru infrastructură. Iar când e vorba despre interesele învăţământului sucevean nu sunt vătaf, aşa cum a spus. Dar pot să fiu, cu toţi cei care nu-şi fac treaba aşa cum trebuie”, a încheiat Alexandru Băişanu.

Noul spitalul judeţean de urgenţă riscă să rămână doar pe hârtie

Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Constantin Daniel Cadariu, atrage atenţia asupra pericolului blocării investiţiei la noul Spital judeţean de urgenţă pentru care guvernul şi-a dat acordul în vederea finanţării. El a arătat că în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a purtat discuţii cu conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Suceava pe marginea proiectului noii unităţi spitaliceşti fiind informat că a avut loc licitaţia în vederea execuţiei proiectării, construcţiei şi dotării acestuia. Finalitatea acestei licitaţii, a spus Cadariu, are însă „asociată” o deficienţă importantă şi anume aceea că în devizul general privind cheltuielile necesare realizării obiectivului, ce face parte din oferta financiară a câştigătorului procedurii de achiziţie publică, nu s-au alocat resurse financiare în vederea amenajării terenului, în sensul demolării construcţiei existente. Potrivit vicepreşedintelui PD-L Suceava, această situaţie ar putea duce la blocarea acestei investiţii.

„Din păcate, la nivelul judeţului Suceava, mai avem un astfel de exemplu, referitor la componenta de gaz din cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Şi în acel caz, în devizul general nu s-au prevăzut sume pentru exproprieri, lucru care a dus în final la blocarea investiţiei pe componenta de gaz. Au trebuit executate devieri de traseu ce au ridicat costurile, iar în alte situaţii au trebuit întrerupte lucrările, situaţia generând cheltuieli suplimentare pentru noi organizări de şantier pe alte locaţii. Aceste aspecte au dus la creşterea costurilor pentru componenta de gaz şi depăşirea sumelor prevăzute în contractul de execuţie, motiv pentru care constructorul a încetat lucrările”, a explicat Cadariu.

Alte motive care duc la blocarea proiectului

Un alt motiv care duce la blocarea realizării noului Spital judeţean de urgenţă constatat de Cadariu se referă la faptul că, în acest moment, nu există nici o soluţie pentru a muta secţiile ce funcţionează în Spitalul Vechi, nici din punct de vedere al spaţiilor necesare, nici în ceea ce priveşte resursele financiare. „Faptul că nici în acest caz nu sunt prevăzute sumele necesare în devizul general, poate reprezintă un al motiv de blocare a proiectului.

Al treilea aspect referitor la acest subiect îl constituie faptul că, în conformitate cu prevederile legale, două dintre secţiile actuale, Oncologie şi Contagioase, nu vor putea funcţiona în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ce va fi construit, motiv pentru care este necesară găsirea, pentru viitor, a unei soluţii în vederea funcţionării acestora. De menţionat este faptul că nici acest aspect nu a fost abordat în soluţia financiară propusă pentru realizarea acestei mari investiţii pentru judeţul Suceava, în domeniul sanitar”, a conchis Cadariu.

Durere în familia sucevenilor omorâţi la Buzău

Corpurile neînsufleţite ale celor cinci suceveni omorâţi într-un accident rutier produs în judeţul Buzău vor fi aduse acasă în cursul zilei de luni. Este vorba despre familia Serediuc, Neculai, Gabriela şi trei copii cu vârste între trei şi cinci ani, care şi-au găsit sfârşitul în urma unui accident, produs de un bucureştean de 27 de ani, care s-a izbit frontal cu un Seat Leon în maşina în care se aflau sucevenii. În Suceava, vestea morţii celor cinci a căzut ca un trăsnet asupra rudelor, nici unora nevenindu-le să creadă că micuţii, împreună cu părinţii au decedat.

La câteva ore după accident, mama lui Neculai Serediuc, este încă în stare de şoc. „Vai de mine şi de mine. Nu mai pot... îmi vine să mă duc. El avea grijă de mine, îmi trimitea bani, nora şi cu nepoţeii stăteau cu mine. Era atât de multă veselie în casă”, spune cu ochii înlăcrimaţi mama lui Neculai Serediuc. „Au plecat de la Bucureşti spre Suceava şi au vrut să treacă pe la părinţii ei. Am vorbit cu ea la telefon. A spus că vine acasă şi să vin pe la ea. Restul... nu ştiu nimic altceva decât că îi aştept să vină acasă”, declară şi sora bărbatului.

Neculai Serediuc era subinginer al firmei de construcţii Aktor şi lucra în Bucureşti, iar soţia sa Gabriela era profesoară de religie, urmând să-şi reînceapă activitatea după o perioadă în care s-a ocupat de creşterea copiilor săi.

Guriţă revine cu gol la Suceava

Pe o vreme excelentă pentru fotbal şi un gazon foarte bine pus la punct, FC Cetatea Suceava a primit în etapa a III-a a seriei I a Ligii a II-a vizita echipei FC Snagov. Deşi la prima vedere gazdele păreau favorite, oaspeţii aveau o “carte de vizită” recentă destul de bună, un egal cu Sportul Studenţesc şi unul cu Progresul Bucureşti. Cu Guriţă în primul 11 de această dată, FC Cetatea Suceava a pornit ca din puşcă şi în minutul 5, Cojenel aflat într-o excelentă dispoziţie de joc, înscrie cu un şut din unghi pe colţul scurt. Elevii lui Marian Pană au continuat forcing-ul de debut şi Guriţă scăpat pe partea dreaptă într-o situaţie similară cu cea din care a marcat Cojenel alege varianta pasei în loc de cea a unui şut în forţă.

Dominarea gazdelor va continua şi după ce Colban trage în bară din lovitură liberă, acelaşi Guriţă va rata o situaţie de a marca rarisimă, singur cu goalkeeperul advers. Cei care l-au mai văzut la lucru pe “bătrânul vulpoi” care a cochetat puţin cu formaţiile de Liga I, au avut răbdare pentru că ştiau că “Guri” are “lipici” la gol.

Dovada a venit în minutul 29 când vârful de atac al echipei sucevene a înscris cu capul după excelenta centrare a lui Celpan. Nu a fost 2-0 la pauză pentru FC Cetatea Suceava pentru că oaspeţii au punctat şi ei prin Posteucă în urma unei lovituri libere. Trebuie de menţionat faptul că jucătorii de la FC Snagov au mai încercat poarta lui Roheţki, acesta dovedindu-se inspirat la câteva şuturi foarte periculoase.

Repriza secundă este destul de echilibrată şi diferenţa de doar un singur gol de pe tabela de marcaj dă fiori celor din tribune. “Ecuaţia” meciului se va rezolva parţial în minutul 62. Pasă ideală pe culoar pentru Guriţă, suceveanul protejează excelent balonul şi este faultat de fundaşul Zeciu în situaţie de ultim apărător. Cartonaş roşu pentru fotbalistul de la FC Snagov şi lovitură liberă de la 17 metri lateral stânga. Execută Celpan şi un fundaş advers respinge ca la handbal balonul. Penalty fără dubii pentru FC Cetatea Suceava. Bate acelaşi Celpan, nu cu fentă cu a făcut-o în meciul cu FCM Bacău şi ratează.

Partea a doua a “ecuaţiei” va fi lămurită de acelaşi Guriţă care înscrie cu capul după o centrare perfectă a lui Cotolan. Punctul marcat de Guriţă a fost ultimul al unui meci dominat clar de suceveni, meci care a arătat o faţă mult mai ofensivă şi mai limpede a echipei FC Cetatea Suceava în comparaţie cu cea din partida cu Sportul Studenţesc. Urmează pentru suceveni două meciuri în deplasare, la Progresul Bucureşti şi Dunărea Giurgiu, meciuri din care antrenorul sucevenilor ar vrea să scoată cât mai multe puncte. De bun augur debutul la FC Cetatea Suceava a “veteranilor” Guriţă şi Bolohan, doi jucători de valoare şi cu mare experienţă competiţională.

FC Cetatea Suceava: Roheţki – Cotolan, Nicolau, Ungureanu,Bolohan - Cojenel, Onciu, Celpan, Duman – Colban, Guriţă. Au mai jucat: {tiubei, Homneac şi Martin.

FC Snagov: Iorga – Lia, Zeciu, Posteucă, Dumitru – Radu, Simic, Dinu, Florea – Ene, Rădulescu.

Rezultate înregistrate în etapa a III-a a seriei I a Ligii a II-a: Dinamo II – Petrolul Ploieşti 0-0, Dunărea Galaţi – Delta Tulcea 1-0, Ceahlăul Piatra Neamţ – Progresul Bucureşti 3-2, Dunărea Giurgiu – Sportul Studenţesc 2-4, FC Cetatea Suceava – FC Snagov 3-1, Prefabricate Modelu – FCM Bacău 1-1, CSM FC Ploieşti – Forex Braşov 7-0, Ştiinţa Bacău – Concordia Chiajna 1-0, CS Buftea – FC Botoşani 3-2.

Clasament

1. CSM FC Ploieşti 3 3 0 0 11-2 9

2. Ceahlăul P.Neamţ 3 3 0 0 7-2 9

3. Sportul Studenţesc 3 2 1 0 7-3 7

4. CS Buftea 3 2 1 0 5-3 7

5. FC Botoşani 3 2 0 1 7-5 6

6. FC Cetatea Suceava 3 2 0 1 4-3 6

7. Delta Tulcea 3 1 1 1 6-3 4

8. Progresul Bucureşti 3 1 1 1 4-4 4

9. Ştiinţa Bacău 3 1 1 1 2-4 4

10. Dinamo II 3 1 1 1 2-5 4

11. Dunărea Galaţi 3 1 0 2 2-3 3

12. Petrolul Ploieşti 3 0 2 1 3-4 2

13. FCM Bacău 3 0 2 1 2-3 2

14. Prefabricate Modelu 3 0 2 1 4-6 2

15. FC Snagov 3 0 2 1 2-4 2

16. Dunărea Giurgiu 3 0 1 2 4-7 1

17. Forex Braşov 3 0 1 2 2-10 1

18. Concordia Chiajna 3 0 0 3 0-3 0

C.P.Tariceanu: Sunt ingrijorat de calitatea sistemului universitar privat

Premierul Tariceanu, a laudat sambata, la Scoala de vara de la Costinesti sistemul public de invatamant, indemnandu-i pe tinerii liberali sa aleaga o facultate de stat si nu una privata. "Atentie, daca vreti sa faceti o cariera serioasa in viata, in momentul de fata, nu va pot spune eu, ca prim-ministru, cand vad calitatea invatamantului privat - si nu vreau chiar sa generalizez, dar intr-o masura importanta sunt ingrijorat de calitatea sistemului universitar privat", a spus presedintele PNL.

Spre deosebire de premier, presedintele Basescu a criticat in repetate randuri universitatile romanesti, pe care le-a comparat cu niste fabrici de diplome: "Toate universitatile fac doctori de parca ar fi tiparnite", spunea seful statului in luna aprilie la Congresul Studentilor din Romania.

In schimb, Calin Popescu Tariceanu a declarat: "Se vorbeste foarte mult despre sistemul educational din Romania... Nu sunt adeptul ideii ca sistemul educational in Romania este prost sau este o catastrofa, mai ales, cum vorbesc unii. Sistemul educational a inceput sa se reformeze si sistemul universitar a dat mari valori in toate domeniile. Este un sistem universitar de calitate - ma refer la cel public".

Totodata, Tariceanu le-a explicat tinerilor ca trebuie sa parcurga toate etapele din cariera politica, sa o ia "de jos" si sa isi construiasca o cariera profesionala.

"Performanta o realizezi numai daca ai indeplinit conditii prealabile: o cultura solida, o cariera profesionala care sa fie cartea de vizita. Urmati-va o cariera profesionala alaturi de cea politica. Invatati intai ce inseamna administratia locala, pentru a avea experienta necesara".

In acest context, Calin Popescu-Tariceanu a dat exemplul presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care a fost consilier intr-o comuna, apoi primar, secretar de stat, ministru si in final a ajuns sef de stat.

Oprescu vrea sa extinda proiectul pietelor volante

Proiectul pietelor volante ar putea fi extins in mai multe zone din Bucuresti, deoarece s-a constatat ca, in general, el a fost bine primit de cetateni si isi dovedeste utilitatea, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, relateaza NewsIn.

Numarul pietelor volante a ajuns, sambata, la sase, alte trei unitati fiind deschise in zona Timpuri Noi, pe bulevardul Basarabiei si pe strada Bratasanca, potrivit proiectului realizat de Primaria Capitalei, Ministerul Agriculturii si Federatia Agrostar.

Ioan Andone a fost demis, tehnicianul se agata de functie iar Muresan anunta ca marti se va decide viitorul CFR-ului

CFR a renuntat la Andone
Foto: Rompres
Antrenorul lui CFR Cluj, Ioan Andone, a fost demis, informeaza Prosport. Andone ar urma sa fie inlocuit de Javier Irurreta. Contractul a fost reziliat dupa egalul de vineri seara cu Poli Iasi.

De altfel, Ioan Andone a declarat ca daca sefii de la CFR vor sa-l demita nu ar fi nici o problema: "Normal ca sunt nemultumit pentru ca nu am reusit sa castigam. Daca domnii Paszkany si Muresan vor sa ma dea afara este OK. Sa vina altcineva care poate sa faca mai multe" a incheiat Andone.

Ioan Andone a reusit anul trecut sa aduca primul titlu si prima Cupa a Romaniei din istoria CFR-ului.

Conducatorii gruparii din Gruia anunta pe site-ul oficial ca pana marti situatia la echipa va fi clara, dar Andone sustine ca nu si-a inaintat demisia! "Cu toate ca s-au facut investitii masive atat la nivelul echipei prin transferuri de valoare cat si in stadion care, la ora actuala, este cel mai modern din tara, din pacate, rezultatele sunt mult sub nivelul investitiilor si asteptarilor noastre si ale suporterilor. Ne cerem scuze, fata de cei care ne sunt alaturi, pentru inceputul slab de sezon si va asiguram ca pana, cel tarziu, marti vom lua cele mai bune masuri avand ca scop indreptarea urgenta a situatiei", se mentioneaza pe site-ul oficial al lui CFR Cluj.

Ando ar putea sa nu ramana prea mult timp fara angajament. Conducatorii lui Dinamo nu sunt multumiti de jocul echipei iar un esec pe teren propriu, astazi, in fata Universitatii Craiova, ar putea sa ii fie fatal lui Mircea Rednic. Puriul ar putea fi demis si inlocuit cu Andone, mai ales ca urmeaza doua saptamani de pauza competitionala, intrucat nationala isi incepe campania in preliminariile Campionatului Mondial. Vasile Turcu, unul dintre actionarii lui Dinamo, s-a impotrivit mereu venirii lui Andone, intre cei doi existand un conflict inca din anul 2005!

Tariceanu: In Romania exista doua partide si o adunatura

Tariceanu: PSD a fost mai istet, aia de la PD au fost mai prosti
Foto: AGERPRES
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a lansat sambata, in fata tinerilor liberali, un atac dur la adresa democrat-liberalilor, pe care i-a calificat drept "prosti" pentru ca au criticat decizia maririi pensiilor si a comentat ca acestia fac parte dintr-o adunatura, iar nu dintr-un partid. Mai mult, tariceanu a catalogat PD-L drept o "adunatura" fara ideologie care va avea o existenta efemera pe scena politica.

"Anul trecut, cand a fost facuta majorarea pensiilor, PSD a incercat sa spuna "ba nu, eu am fost". Sigur, fiecare poate sa se lipeasca la o initiativa sau alta. PSD a fost mai istet, aia de la PD au fost mai prosti, pentru ca au spus "ce prostie, majorati pensiile, n-aveti de unde sa dati banii". S-a dovedit ca masura a fost extrem de apreciata, bineinteles ca aveam de unde sa dam banii. Intre timp s-au trezit si acum spun "da, majorarea pensiilor e normala, e necesara" si asa mai departe", a afirmat Tariceanu, citat de NewsIn.

O intrebare despre cele trei partide mari din Rominia l-a determinat pe Tariceanu sa faca o distinctie asupra formatiunilor pe de scena politica romaneasca. "Parerea mea este urmatoarea: in Romania exista doua partide si o adunatura", a precizat el, in aplauzele tinerilor liberali.

"Partidele se constituie in jurul doctrinelor si al ideologiilor si din acest punct de vedere exista PNL si o formatiune care, chiar daca nu-mi place, o respect, pentru ca este realizata la fel, in jurul ideologiei social-democrate. Si mai exista o alta formatiune de conjunctura, care nu are niciun fel de ideologie si este o adunatura in jurul a ceea ce stiti si care, dupa parerea mea, va avea o existenta efemera. Asta este situatia si aceasta este, dupa parerea mea, si perspectiva", a conchis el.

Furtuna de nisip pe litoral

O furtuna de nisip a afectat sambata plajele din Mamaia. Durata furtunii a fost redusa iar dupa ora 14:00 fenomenul a incetat, transmite Realitatea Tv.

Din cauza vantului un iaht a ramas blocat pe mare si nu a putut ajunge la tarm.

Orban: PD-L este o cioara deghizata in pescarus, iar Basescu un accident in genetica politica

D-ale politicienilor:


Politicienii liberali s-au intrecut sambata la Scoala de vara a TNL in apelative care mai de care mai dure la adresa adversarilor politici. E lesne de inteles ca tinta sagetilor liberale au fost democrat liberalii, pe care premierul Tariceanu nu s-a sfiit sa-i numeasca "prosti". Vicepresedintele PNL Ludovic Orban nu a ramas mai prejos, el spunand despre PD-L ca este o cioara deghizata in pescarus, iar despre presedintele Basescu spunand ca este un accident in genetica politica.

"Eu cred ca nu trebuie sa ne fie teama de opozitie. Chiar pot sa va spun ca din punct de vedere al perspectivelor PNL, daca se formeaza un guvern PSD-PD, PNL trece in opozitie si se revine la adevarul istoric, anume ca PD si PSD de fapt sunt pe blat, sunt FSN, chiar daca unul e o cioara care acum e la malul marii si e deghizat in pescarus", a comentat Orban, citat de NewsIn.

"Acum, din cauza accidentului in genetica politica romaneasca numit Basescu, centrele s-au deviat si PNL pare cumva la centru, iar in mod cu totul si cu totul absurd PD se da ca ar fi un partid de dreapta. In mod evident nu are nicio legatura cu dreapta politica PD", a explicat vicepresedintele PNL. In opinia lui Orban, daca PSD si PD-L ar face Guvern, "ar fi bine pentru PNL", tocmai pentru ca ar reface "adevarul" politic al scenei politice romanesti pe axa stanga-dreapta.

Perle politice, trimise de un cititor HotNews:

NASTASE: "Daca cei de la Evenimentul zilei vor sa le demonstrez ca nu am inclinatii homosexuale, o sa le testez toate nevestele lor ca sa se convinga in legatura" ...

PATRICIU: "Traiane, vei avea inca doua saptamini de liniste" ...

NASTASE: "Sunt unii care umbla toata ziua cu anticoruptia-n gura".

NASTASE de la tribuna parlamentului: " Sa-mi numarati ouale de la tribuna parlamentului".

ORBAN: La sedinta PNL Bucuresti, presedintele filialei, Ludovic Orban, l-a atacat pe Stolojan cu un banc: "Intre Tariceanu si Stolojan sunt doua diferente. Prima este aceea ca Tariceanu este suferind in partea de jos, la genunchi, in timp ce Stolojan este suferind in partea de sus. Cea de-a doua diferenta este ca, in timp ce Tariceanu se va vindeca repede, Stolojan nu".

TARICEANU (despre Cristi Boureanu): "Este un "baiat" care umbla cu mucii in freza".

ORBAN: "Va recomand sa nu urmati stilul de cariera politica al Ralucai Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea", le-a sfatuit presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban,
"Nu trebuie sa treceti prin patul niciunui sef daca vreti sa ajungeti in functii publice importante", a adaugat, ulterior, Orban.

HASOTTI: "Nu sperie pe nimeni in PD, dara-mi-te in PNL. Amenintarile astea sa le faca la primarie, la Cluj (...) Marele Traian Boc este un mincinos, populist si demagog" - a declarat Puiu Hasotti despre colegul sau de Alianta si de guvernare.

HASOTTI: "Vicepresedintele PNL s-a declarat, totodata, convins ca PD nu va iesi de la guvernare, "tot asa cum nu pleaca ciinele de la macelarie".

ORBAN: "Basescu are ochi stramb si figura de killer"

TARICEANU : "E ca si cum eu i-as cere lui Dracu sa vorbeasca cu Dumnezeu sa ma puna bine pe langa el”.

Portul Constanta Sud fluvial, inchis din cauza vantului puternic

Portul Constanta Sud fluvial a fost inchis sambata dupa-amiaza din cauza vantului puternic. Potrivit capitaniei, manevrele au fost suspendate dupa ce vantul a atins viteze de 60-70 de kilometri pe ora, informeaza RRA.

Din acelasi motiv, a fost restrictionat si traficul de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra prin ecluza de la Agigea. Capitania Zonala Constanta a transmis avize de inrautatire temporara a vremii catre navele aflate in porturile maritime.

Suporterii Craiovei, opriti de jandarmi la intrarea in Bucuresti

Incidente inaintea derby-ului Dinamo - Universitatea Craiova


Sute de suporteri olteni, care au interdictie pe stadionul din Stefan cel Mare, au incercat sambata seara sa intre in Bucuresti. Autocarele lor au fost insa blocate de fortele de ordine la intrarea in Capitala, transmite Realitatea TV. Fanii olteni vor sa ajunga la stadionul "Dinamo", acolo unde echipa lor favorita joaca cu echipa "ros-alba", in etapa a VI-a a Ligii I.

Jandarmii nu le permit insa acest lucru, deoarece deplasarea suporterilor in afara localitatii se face doar pe baza de tabel nominal si bilete, iar suporterii craioveni nu indeplinesc aceste conditii.

De asemenea, clubul Dinamo a anuntat ca locurile care trebuiau ocupate de fanii olteni au fost deja ocupate.

Intalnirea dintre Dinamo si Universitatea Craiova are loc sambata, de la ora 20:45, pe stadionul din Soseaua Stefan cel Mare.

FINAL Dinamo Bucuresti - Universitatea Craiova 1-0 / Meci interzis cardiacilor, Dinamo respira!

Bratu a ratat patru mari ocazii in meciul cu Universitatea
Foto: AGERPRES
Dinamo si Universitatea Craiova au oferit din nou spectatorilor o partida nebuna. Dupa meciul din returul sezonului trecut disputat in "Groapa" si terminat la egalitate, 4-4, toata lumea se astepta si acum la un festival de goluri.

In prima parte, ambele combatante au evoluat slab, cu mentiunea ca oltenii au marcat prin Costea, insa arbitrul a anulat reusita pe motiv de offside. O singura ocazie si in contul dinamovistilor, Danciulescu fiind autorul ratarii.

Ceea ce s-a intamplat in a doua repriza depaseste insa orice imaginatie. Rednic epuizeaza inca de la pauza toate schimbarile. Niculae, intrat in locul lui Diakite, deschide scorul. Apoi, Cesar si Mitchell sunt eliminati. Dinamovistii incep sarabanda ratarilor dar Ropotan este si el eliminat. Danciulescu joaca mijlocas defensiv, Homei trece fundas central iar Lobont e peste tot, blocandu-i pe olteni in cateva situatii foarte grele. Culmea e ca dinamovistii sunt cei care au ocaziile clare, Bratu scapa de doua ori singur cu Bornescu dar rateaza incredibil. "Cainii" se impun iar olandezii de la NEC Nijmegen care au venit sa urmareasca echipa lui Rednic au inteles probabil un singur lucru: Dinamo chiar nu e o echipa draguta, desi naivitatea unor jucatori te face sa zambesti.



'90+3 Final. Dinamo - "U" Craiova 1-0
'88 Bratu scapa din nou cu Bornescu, dar trage peste poarta
'86 Bratu scapa singur cu Bornescu, dar suteaza pe langa poarta
'77 "cainii" scapa pe contraatac, Bratu ii paseaza lui Danciulescu dar atacantul trage slab si Bornescu retine
'70 Ropotan este eliminat
'67 Bratu sprinteaza pe langa fundasii Craiovei, suteaza din unghi insa mingea loveste bara
'61 Bratu si Marius Niculae rateaza doua mari ocazii din apropierea portii lui Bornescu
'54 Julio Cesar si Mitchell au fost eliminati dupa o altercatie in careul dinamovist
'51 Gooool Dinamo! Pulhac centreaza de pe partea stanga, mingea ajunge la Niculae care suteaza puternic, la coltul scurt si deschide scorul: Dinamo - "U" Craiova 1-0
'46 Julio Cesar a reluat mingea cu capul peste poarta
'45 a inceput a doua repriza

'45+1 Pauza. Dinamo Bucuresti - Universitatea Craiova 0-0
'42 Dina preseaza fundasii dinamovisti, recupereaza si suteaza, dar paralel cu poarta lui Lobont
'33 Homei centreaza, Danciulescu reia si Bornescu retine
'30 Tamas respinge gresit, oltenii recupereaza, Costea primeste in careu si marcheaza dar golul e anulat pe motiv de offside
'27 Bratu sprinteaza spre poarta lui Bornescu, insa portarul iese si il blocheaza pe atacantul dinamovist
'19 Costea suteaza pe langa poarta
'17 Prepelita rateaza executia din apropierea portii lui Lobont
'14 Prepelita a sutat de la distanta pe langa poarta
'4 Torje a tras puternic din lovitura libera, mingea a lovit zidul si a ajuns la Diakite care din fata portii a sutat defectuos
'1 a inceput partida

Dinamo:

Lobont - Homei, Tamas ('34 Moti), Cesar, Pulhac - Torje, Ropotan, Diakite ('45 Niculae), Campos ('45 Cristea) - Bratu, Danciulescu
Rezerve: Dolha, Moti, Izvoranu, Bostina, Niculae, Adrian Cristea, Thiago

Universitatea Craiova:

Bornescu - Dananae, Gaman, Mitchel, Rose - Prepelita, Stoica, Dilevski, Gangioveanu ('73 Stoianof) - Dina ('60 Firtulescu), Costea
Rezerve: Lung Jr., Barboianu, Barbu, Busu, Firtulescu, Gogosoiu, Stoianof


20:10 echipele au iesit la incalzire
20:05 o delegatie din partea celor de la NEC Nijmegen au ajuns la stadion si vor urmari partida Dinamo - U Craiova pentru a analiza jocul "cainilor"
20:01 portarii celor doua echipe au iesit la incalzire
19:45 jucatorii ambelor formatii au iesit sa inspecteze gazonul


Ultimul meci jucat in "Groapa" intre cele doua echipe a fost un adevarat recital de goluri. Universitatea a condus Dinamo cu 3-0, "cainii" au revenit incredibil si au condus cu 4-3, Dilevski i-a spart nasul lui Danciulescu iar oltenii au reusit sa egaleze dupa o gafa a lui Lobont.

Dinamo - "U" Craiova s-au intalnit in Stefan cel Mare de 43 de ori. "Cainii" au 31 de victorii, 9 partide s-au incheiat la egalitate iar oaspetii au castigat doar de trei ori. Si bilantul all-time este in favoarea lui Dinamo: 86 de meciuri, 18 egaluri, 46 de victorii pentru Dinamo, 22 de victorii pentru Universitatea.


Formatii probabile

Dinamo:

Lobont - Homei, Tamas, Cesar, Pulhac - Torje, Cristea, Ropotan, Bostina - Danciulescu, Bratu

"U" Craiova:

Bornescu - Dananae ('79 Barboianu), Gaman, Mitchell, Rose - Prepelita, Gangioveanu, Stoica, Dilevski - Costea, Baird

Vasile Blaga: Pe liberali ii tine inca stransi ciolanul, dar se vor separa dupa ce vor pierde puterea

Vasile Blaga
Foto: Romania Libera
Partidul National Liberal este "o suma de gasti de interese" care or sa se separe imediat ce vor pierde puterea, a declarat duminica secretarul general al PD-L, Vasile Blaga. El a replicat si declaratiei premierului Tariceanu, care a spus ieri ca PD-L este o adunatura de prosti: "Tariceanu s-a chinuit trei ani si jumatate sa ne arate ca este bine crescut, ieri, probabil batut de soare in cap, si-a iesit din pepeni si ne-a facut asa cum noi nu ne permitem sa facem pe nimeni", a spus Blaga.

"Ceea ce ii tine inca stransi (pe liberali, n.r.) este ciolanul, pentru ca ei au fost intotdeauna si sunt o suma de gasti de interese", a avertizat Blaga.

Schimbul dur de replici dintre politicienii romani a continuat la scoala de vara a PD-L, unde Vasile Blaga a expus cateva dintre liniile directoare ale programului de guvernare democrat-liberal, bazat pe descentralizare, pe o crestere economica sanatoasa si pe promovarea tinerilor.

"Doar daca o sa castigam alegerile vom da posibilitatea presedintelui Romaniei sa desemneze un candidat din randurile PD-L. Eu am convingerea ca le vom castiga, tocmai pentru a da posibilitatea presedintelui sa desemenze un candidat din partea PD-L si, in sfarsit, sa guvernam si noi", a spus secretarul general, explicand ca, pana in prezent, reprezentantii democrat-liberalilor nu au detinut portofolii-cheie in Executiv, precum cel al Finantelor.

In ceea ce priveste descentralizarea, Blaga a declarat ca "Romania arata astazi, din foarte multe puncte de vedere, ca in 1989": "Cetateanul nu trebuie sa fie subjugat statului, ci partener statului. Cetateanul este mai important decat comunitatea locala care, la randul ei, este mai importanta decat statul", a explicat el.

"Statul va trebui sa ramana in orice zona numai cu reglementarea, inspectia si controlul. Atunci vom fi un stat cu adevarat european si atunci vom fi cu adevarat integrati in UE", a concluzionat el.

Militam pentru o crestere economica bazata pe productie

Vasile Blaga s-a intrebat daca actuala crestere economica, care afiseaza cifre spectaculoare este reala, in conditiile in care se bazeaza mai mult pe importuri si pe consum. "Noi militam pentru o crestere economica din productie", a continuat oficialul PD-L, care s-a declarat sceptic asupra efectelor majorarii pensiilor, in conditiile in care aceasta majorare va fi puternic afectata de inflatie.

Justitia, un alt aspect esential al unui stat modern, european, este una dintre prioritatile enuntate de Vasile Blaga. El a sustinut ca PNL, dupa modelul PSD, a obstructionat justitia ori de cate ori a simtit ca trebuie sa-si apere oamenii, in timp ce social-democratii "au facut pe dracul in patru doar-doar sa nu ajunga in justitie".

PD-L a militat din nou pentru transferarea autoritatii la comunitatile locale, dar acest transfer de putere trebuie sa fie insotit si de fondurile necesare.

Si aici, "liberalii au invatat metehnele PSD. Daca descentralizezi nu mai esti la butoane cu banii, si poti da banii in teritoriu ca si cum ar veni din vistieria centrala a PNL-ului", a criticat secretarul general al PD-L.

Prefectii care candideaza vor fi dati afara

Vasile Blaga a atacat dur repolitizarea functiei publice si faptul ca unii prefecti se arata interesati sa candideze la alegerile parlamentare. "PD-L nu a dat afara niciun prefect din PSD", a declarat el, atentionandu-i insa pe prefectii care vor candida ca "oricine va veni la putere, ii va da afara".

"Atunci cand prefectii candideaza, indiferent din partea carui partid, merita sa fie schimbati imediat, pentru ca nu-si respecta statutul. Ei nu mai sunt inalti functionari publici, ci politruci", a spus Blaga.

Anton Dobos, in stare critica dupa un accident de masina

Anton Dobos se afla in stare grava
Foto: AGERPRES
Fostul international Anton Dobos este internat in stare critica la Spitalul Judetean din Cluj-Napoca dupa ce a suferit in seara zilei de sambata un accident de masina. Totul s-a petrecut pe drumul care leaga Targu-Mures de Cluj, informeaza Antena 3.

Dobos a adormit la volan, iar masina pe care o conducea s-a lovit puternic de o basculanta care stationa pe marginea drumului. Fostul jucator al Stelei si al lui Dinamo nu purta centura de siguranta, iar in urma impactului a suferit un hematom pe creier.

A fost operat in jurul orei 8, iar in aceste momente este internat la sectia de terapie intensiva. Nimic nu prevestea aceasta stare a lui Dobos, tinand cont de faptul ca a ajuns pe picioarele sale la spital. Ulterior, fostul fundas a inceput sa se simta rau, iar in urma unui consult amanuntit i-a fost descoperit hematomul.

Starea fostului presedinte al celor de la U Cluj este grava, medicii fiind in acest moment rezervati in legatura cu sansele de supravietuire pe care le are acesta.

VIDEO Gheorghe Zamfir, internat la spital dupa ce a fost lovit de o masina

Gheorghe Zamfir, spitalizat dupa un accident auto
Foto: AGERPRES
Canteretul si compozitorul Gheorghe Zamfir este internat la Spitalul Floreasca din Capitala, dupa ce a fost lovit de o masina, pe Calea Grivita. Potrivit politiei, soferul care l-a accidentat pe Zamfir a fugit de la locul accidentului, insa un martor ocular, citat de Realitatea TV, a declarat ca acesta nu a parasit zona dupa incident.

Conducatorul auto care l-a lovit pe Gheorghe Zamfir sustine ca politia nu a venit la locul accidentului. "Nu am parasit locul accidentului, am stat mai bine de doua ore, dupa care nu am mai stiut ce sa fac. Am asteptat, am tinut legatura, am sunat martorul si dansul a spus ca nu l-a contactat nimeni", a declarat soferul, citat de Realitatea TV.

Declaratia lui este sustinuta de Nicolae Voicu, cel care a asistat la accident. "Am asteptat peste 40 de minute sa vina politia, insa nu a venit. Soferul nu a parasit locul accidentului nicio clipa", a declarat martorul. El a mai spus ca dupa ora a fost nevoit sa plece, dar ca soferul a ramas la locul accidentului.

Accidentul s-a produs vineri, in jurul orei 12.00. Zamfir s-a angajat in traversarea neregulamentara a strazii Constantin Disescu, dupa ce unul dintre cainii sai a fugit din masina personala. Artistul a fost acrosat insa de o masina care venea dinspre Calea Grivitei, fara viteza mare, lovindu-se foarte tare in zona occipitala.

La cererea familiei, medicii nu au oferit informatii despre starea de sanatate a cantaretului, precizand doar ca Gheorghe Zamfir se afla intr-o stare stabila.

Gheorghe Zamfir, supranumit Regele Naiului, s-a nascut pe data de 6 aprilie 1941, la Gaesti, judetul Dambovita. La patru ani isi descopera pasiunea pentru muzica si invata sa cante la acordeon, intrument pe care il primeste in dar de la tatal sau. La varsta de 14 ani se inscrie la Scoala Speciala de Muzica din Bucuresti (astazi, Liceul de Muzica 'Dinu Lipatti'), unde obtine prima distinctie - premiul I si titlul de “Laureat” pe tara.

Intre 1960 - 1970 efectueaza cu Ansamblurile 'Ciocarlia' si al Armatei Romane primele turnee in fosta Republica Federala Germana, in Elvetia, URSS, China, Grecia.

Gheorghe Zamfir - Ciocarlia



Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, dedica un concert lui Dumnezeu si cade in dizgratia cuplului Ceausescu, fiind nevoit sa plece in exil. Cariera sa continua si in exil, bucurandu-se de succes mondial. De-a lungul carierei sale a vandut peste 120 milioane de discuri in intreaga lume, primind numeroase premii si distinctii.

In paralel cu activitatea concertistica, Gheorghe Zamfir a colaborat la coloane sonore ale mai multor filme, cum ar fi celebrul "Once Upon A Time in America", al regizorului Sergio Leone, dar si "Karate Kid" sau "The Tall Blonde Man with One Black Shoe".

De asemenea, pe coloana sonora a filmului "Kill Bill", semnat de Quentin Tarantino, Gheorghe Zamfir este prezent cu "The Lonely Shepherd".



Gheorghe Zamfir se manifesta si ca artist in domeniul literar si al artelor plastice, publicand versuri, eseuri si o carte autobiografica, si expunand picturi proprii in tara si in strainatate. Mai multe amanunte pe site-ul oficial al artistului.

Emil Boc: Monarhia nu este o solutie pentru Romania

Monarhia Constitutionala nu reprezinta, categoric, o solutie pentru viitorul european al Romaniei, a declarat duminica presedintele PD-L, Emil Boc, adaugand ca asemenea propuneri pot proveni numai de la partide care nu au lideri capabili sa le reprezinte in cursa prezidentiala.

Replica liderului democrat-liberal vine dupa ce premierul Tariceanu a declarat sambata ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie.

"Inainte de asta avem nevoie de un premier european, care sa respecte justitia, si nu sa incerce, prin ministrii pe care ii are, sa compromita justitia", a spus Emil Boc, in cadrul scolii de vara a PD-L.

In opinia sa, clasa politica trebuie, prin revizuirea Constitutiei, sa asigure separarea puterilor in stat si mecanismul echilibrului institutional, "astfel incat nicio putere sa nu o poata domina pe cealalta in dauna interesului general".

Emil Boc a explicat ca sistemul constitutional romanesc nu are articulate mecanismele care sa asigure echilibrul institutional, dand ca exemplu referendumul pentru demiterea presedintelui, din mai 2007.

La acel moment, desi presedintele a fost validat de 75% din populatie, prin referendum, parlamentul nu a avut nimic de suferit pentru ca a cerut suspendarea sefului statului. "Populatia zice, in proportie de 75%, ca decizia de suspendare este ilegala, dar acelasi parlament ne da in continuare lectii de democratie politica, sunt in continuare exponentii poporului. (...) Trebuie ca, la revizuirea Constitutiei, sa punem o sanctiune si pentru cel care pierde prin referendum. Presedintele, daca era demis, pleca acasa", a afirmat liderul democrat-liberal.

"Ce contrapondere exista pentru ca parlamentul sa nu devina exponentul unui grup marunt de interese si sa paraseasca interesul general?", s-a intrebat Boc, adaugand ca exemplul Austriei este foarte clar: Parlamentul se autodizolva daca poporul nu da dreptate forului legislativ, intr-un referendum.

In ceea ce priveste criticile lansate de liderul PSD, Mircea Geoana, la adresa actualului guvern, presedintele PD-L i-a recomandat fostului ministru de externe "sa se uite in oglinda" inainte de a face astfel de declaratii, unde va vedea "un guvern schiop, cu un picior mai scurt, cel al PNL, si cu un picior mai lung, cel al PSD".

"Este o dovada de maxima ipocrizie sa vezi cum PSD critica actuala guvernare, uitand ca fara ei actuala guvernare nu ar mai exista", a mai spus Boc, adaugand ca se uita "cu compasiune liderul PSD, Mircea Geoana".

Pakistanul suspenda operatiunile militare, de Ramadan


Pakistanul isi va suspenda operatiunile militare impotriva insurgentilor din regiunea tribala de la granita cu Afganistanul in onoarea lunii sfinte a musulmanilor, Ramadan, anunta AP.

Fortele de securitate vor raspunde insa oricarei agresiuni in aceasta perioada, a declarat ministrul de interne, Rehman Malik.

Suspendarea actiunilor militare va intra in vigoare de luni.

VIDEO Casa memoriala Amza Pellea, la Bailesti

Amza Pellea
Foto: Rompres
O casa memoriala dedicata regretatului Amza Pellea a fost inaugurata duminica dimineata, la Bailesti (judetul Dolj), satul natal al marelui actor. Muzeul a fost ridicat la initiativa primarului din Bailesti, cu sprijinul localnicilor.

“Amza a iubit viata si oamenii si a daruit iubire cu generozitate. Astazi, dupa 25 de ani de cand nu mai este pe acest pamant i se raspunde cu aceeasi moneda: cu dragoste”, a spus fiica actorului, Oana Pellea, citata de Pro Cinema.

Amza Pellea, unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in roluri de teatru, cat si de film, s-a s-a nascut la data de 7 aprilie 1931 la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, fiind directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933.

A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova fiind un reprezentant al promotiei de aur a teatrului romanesc. Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii consacrati ai scenei romanesti.

In paralel, a jucat roluri principale in filme ca "Mihai Viteazu", "Dacii", "Nemuritorii", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Nea Marin Miliardar". In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil.



A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.

Pe data de 12 decembrie 1983, marele actor s-a stins din viata in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.

Amza Pellea in 'Mihai Viteazu'


Sursa: compendium.ro

VIDEO Benfica - Porto 1-1/ Un suporter iritat la culme intra pe teren si il loveste pe tusier

Tusierul de la Benfica - Porto a avut de suferit
Foto: YouTube
Derby-ul Benfica - Porto (scor 1-1) nu a avut numai goluri, faze frumoase si spectacol, ci si incidente. Unul dintre cei mai patimasi sustinatori ai celor de la Benfica a gasit de cuviinta ca trebuie sa isi faca singur dreptate, in acest sens el intrand pe terenul de joc si agresandu-l pe unul dintre tusieri. Ceea ce a urmat a fost o adevarata incaierare intre suporteri si fortele de ordine.

Fostul rapidist Cristi Sapunaru a fost integralist la oaspeti, acesta avand o evolutie destul de buna.






Militar roman ucis in Afganistan

Dragos Traian Alexandrescu
Foto: MApN
Un militar roman a fost ucis si alti patru au fost raniti duminica, in jurul orei 10:00, ora Romaniei, in Afganistan, anunta Ministerul Apararii.

Militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" se aflau intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

In urma exploziei, sergentul major Dragos Traian Alexandrescu a fost ucis. Militarul, in varsta de 32 de ani, era casatorit, avea doi copii si era angajat al Ministerului Apararii din 2003.

Militarii raniti au primit asistenta medicala la fata locului, dupa care au fost transportati la spitalul militar din Baza Lagman.

Ranitii au varste cuprinse intre 28 si 30 de ani. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru, a declarat ca, deocamdata, oficialii romani nu se pot pronunta asupra starii lor de sanatate.

De la inceperea misiunii romanesti in Afganistan, Romania a pierdut 7 militari, alti 24 fiind raniti.

Primii militari romani care au cazut la datorie in Afganistan au fost sergentii-majori Iosif Silviu Fogorasi si Mihail-Anton Samuila. Pe 11 noiembrie 2003, o coloana de blindate care apartinea Batalionului 151 "Razboieni" a fost atacata cu focuri de arma in apropierea granitei cu Pakistanul. Fogorosi a murit pe loc, iar Samuila, grav ranit, a decedat trei zile mai tarziu.

La 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Sonei isi pierde viata in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Kandahar, cand transportorul amfibiu blindat in care se afla este avariat la trecerea peste un dispozitiv exploziv neidentificat. Un accident similar, produs in noiembrie 2006, provoaca moartea caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu, de 38 de ani, incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar.

Dragos Traian Alexandrescu este cel de-al treilea militar roman mort in Afganistan, de la inceputul acestui an. In luna martie, fruntasul Ionut Cosmin Sandu a decedat dupa ce autovehiculul Humvee in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar pe data de 13 iunie, militarul Marius Covrig din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei" a murit in urma unui atac cu armament usor.

Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si este alaturi de familiile greu incercate.

In prezent, Romania are circa 760 de soldati in Afganistan.

Handbaliştii suceveni înaintea ultimului turneu precompetiţional

Tinerii handbalişti de la CS Universitatea Suceava şi-au verificat forţele înaintea sezonului oficial în compania unor echipe de top cum ar fi Dinamo, Minaur Baia Mare, U Cluj, Pandurii Tg. Jiu, CSM Oradea şi CSM Medgidia. Sucevenii s-au descurcat peste aşteptări în partidele cu echipele de Liga I, demonstrând că au valoare. Handbaliştii pregătiţi de Petru Ghervan şi Leonard Bibirig, s-au descurcat bine în perioada precompetiţională învingând pe Dinamo, U Cluj, CSM Oradea, CSM Medgidia, Pandurii Tg. Jiu, CS &HV Piteşti şI încheind la egalitate una din întâlnirile cu Minaur Baia Mare.

Ultimul turneu de dinainte de începutul de campionat, turneu desfăşurat la Odorhei, propune pentru CS Universitatea Suceava ca adversare formaţiile HC Odorhei (Odorhei), UCM Reşiţa şi o echipă din Ungaria. Cum ultima grupare nu se mai “pune”, rămâne de “rezolvat” meciurile cu UCM Reşiţa şi HC Odorhei.

Rugbiştii suceveni vor mai mult

Rugbiştii suceveni au în vedere o comportare mai bună în cea de-a doua etapă a Campionelor Naţionalelor de la Bucureşti de rugby în şapte. Cea de-a doua etapă a Naţionalelor va aduce din nou în atenţie cele mai bune grupări ale ţării. Dacă în urmă cu două săptămâni, sucevenii s-au luptat cu Dinamo, Cleopatra şi U Cluj în această a doua rundă, formaţia pregătită de Constantin Vlad va avea ca adversare echipe ca Farul Constanţa.

PD-L reclamă insuficienţa fondurilor pentru infrastructură

Democrat liberalii suceveni trag un semnal de alarmă vizavi de insuficienta finanţare a lucrărilor de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Eugen Constantin Uricec (foto) a arătat că guvernul a alocat în ultima şedinţă doar 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi) pentru refacerea drumurilor judeţene, comunale, a podurilor şi podeţelor în condiţiile în care necesarul stabilit de specialişti se ridică la peste 300 de milioane de lei (3000 de miliarde de lei vechi). El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie şi a arătat că există pericolul ca din lipsa banilor să se execute lucrări de slabă calitate care ar putea fi distruse la prima inundaţie.

„Întârzierea finanţării acestor lucrări şi sumele insuficiente pe care le-a alocat guvernul nu ne face decât să ne gândim la faptul că anul viitor sau ori de câte ori se vor produce evenimente similare celor de la finele lunii trecute o vom lua de la capăt. Adică vor fi distruse de ape şi vom fi nevoiţi să cheltuim alţi bani de la buget. Constatăm că nu există o abordare tehnică corectă şi profesională a problemelor. Mai spun un lucru pe care l-am semnalat atât din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cât şi ulterior că în cazul fiecărui proiect de refacere a infrastructurii afectate trebuie abordată soluţia tehnică reală şi corectă chit că valoarea în este una extrem de mare”, a declarat Uricec. El şi-a exprimat speranţa că guvernul va aloca şi restul de bani în timp util adică până luna viitoare pentru că există riscul ca ei să nu mai poată fi folosiţi din cauza vremii nefavorabile care nu va permite derularea lucrărilor.

Familie din Suceava nimicită într-un accident rutier

O familie din judeţul Suceava, soţul, soţia şi trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani şi-a găsit sfârşitul în urma unui accident rutier petrecut pe raza localităţii buzoiene Glodeanu Sărat. Sucevenii aflaţi într-un Audi se întorceau de la mare iar la kilometrul 68 pe E 85 aproape de limita cu Ialomiţa au fost loviţi frontal de un autoturism Seat condus de un bucureştean în vârstă de 26 de ani care a încercat să facă o depăşire intrând pe contrasens. Singurul supravieţuitor al accidentului este şoferul care din primele informaţii se face responsabil de tragedie.

Sute de şcoli fără autorizaţii sanitare

Mai mult de jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Suceava nu deţin autorizaţie de funcţionare sanitară. Anunţul a fost făcut de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete, care a arătat că aproximativ 600 dintre cele peste 950 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au astfel de autorizaţii. El a explicat că cea mai mare parte a şcolilor neautorizate sanitar nu au putut să obţină aceste documente pe motiv că localităţile în care se află nu deţin reţele de canalizare şi de apă potabilă. „Obţinerea autorizaţiilor nu depinde de directorii şcolilor aflate în această situaţie. Conform legii şcolile nu pot să aibă aceste autorizaţii dacă nu beneficiază de aceste utilităţi”, a precizat şeful învăţământului sucevean.

Pe de altă parte, Petru Carcalete a precizat că există riscul ca în şase şcoli şi grădiniţe din patru localităţi calamitate să nu înceapă anul şcolar la data de 15 septembrie. El a precizat că lipsa fondurilor pentru reabilitarea acestor unităţi face imposibilă activitatea didactică, singura şansă fiind ca autorităţile locale să găsească alte clădiri în care să fie amenajate spaţii de învăţământ. Şeful IŞJ Suceava a precizat că în această situaţie se află o grădiniţă din Ulma, o şcoală din Brodina, o grădiniţă din Straja şi trei grădiniţe din Vicovu de Jos. El a precizat că una dintre clădirile celor trei grădiniţe din Vicovu de Jos nu a fost afectată de inundaţii, însă a fost revendicată de foştii proprietari, motiv pentru care clădirea nu mai poate fi folosită pentru activităţi didactice.

Un sirian cel mai bun "sucevean" la Bac

Un sirian pe nume Nassouh Shadi a luat cea mai mare notă din judeţ la sesiunea din toamnă a examenului de bacalureat şi anume 9,68. Această notă l-a plasat pe sirian pe locul patru la nivel naţional după un candidat din Tulcea, care a finalizat examenul cu nota 9,72, un altul din Arad, care a terminat examenul cu media 9,70, şi un candidat din Timiş, care a obţinut o medie cu o sutime mai mare decât cea a sirianului. Nassouh Shadi a absolvit un liceu din Siria unde se află şi părinţii săi care sunt medici însă cursurile primare şi o parte din cele gimnaziale le-a făcut la Iaşi. Aum s-a întors la Suceava, la bunicii din partea mamei, şi a susţinut bacalaureatul. Sirianul a susţinut probele de examen la limba şi literatura română, limba engleză , matematică, anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană şi educaţie fizică. Probele orale la limba română şi la limba engleză au fost promovate cu note maxime. La examenul scris la limba română, el a luat nota 9,3, proba scrisă la matematică a promovat-o cu nota 9,2, iar la cea de anatomie şi fiziologie umană a obţinut nota 9,6. Educaţia fizică a fost ultima probă din concurs, iar Nassouh Shadi a luat nota 10. El este copilul unei familii mixte, tatăl sirian şi mama româncă, originară din judeţul Suceava.

Bloc pe strada Dragoş Vodă, în rezervaţia de arhitectură veche a Sucevei

Agresiune



Agresiunea blocurilor asupra oraşului Suceava nu are limite. „Dezvoltatorii imobiliari” nu pot fi opriţi nici de situri arheologice, nici de zone protejate şi nu au insomnii că intervin cu construcţii noi şi înalte în zone al căror farmec este dat de arhitectura veche şi de regimul de joasă înălţime.

Cei aleşi să ne apere interesele se înclină în faţa foşnetului bancnotelor şi noile imobile apar pe orice petec de teren, ca ciupercile după ploaie.

Un nou bloc de locuinţe se va construi în oraşul Suceava, în apropierea unui monument istoric, Turnul Roşu, şi pe o stradă considerată rezervaţie de arhitectură veche, strada Dragoş Vodă. Firma Bratco Imobiliare a cumpărat casa veche de la numărul 30, a demolat-o şi a solicitat Consiliului Local aprobarea pentru construirea unui bloc cu subsol, parter, trei etaje şi mansardă, cu spaţii comerciale la parter.

Încă înainte de a obţine autorizaţia de construcţie, firma s-a apucat să facă fundaţii din beton armat pentru sprijinirea gardurilor existente. Ştiind că strada lor, alături de strada Armenească, este rezervaţie arhitecturală şi de urbanism „Vechea zonă comercială a Sucevei”, câţiva locatari, printre care doctorul Mariana Ignătescu, Constantin Rusu, Crina şi Mihai Tanasiciuc şi Gheorghe Tătaru, au sesizat, în luna aprilie, Inspecţia în Construcţii, Direcţia pentru Cultură şi Primăria Suceava. ISC a constatat, conform răspunsului la sesizare transmis familiei Ignătescu, încălcarea legislaţiei şi a dispus sancţionarea contravenţională a firmei şi intrarea în legalitate.

Mariana Ignătescu locuieşte în casa de la nr. 29, clădire ridicată în 1860, înscrisă în lista monumentelor cu codul SV II-m-B 05466. Pe vremea austriecilor a fost staţie de poştalion, ulterior familia medicului a cumpărat-o, iar Mariana Ignătescu a moştenit-o de la tatăl ei. Pe vremea comuniştilor a fost obligată de lege să consolideze casa şi să-i păstreze arhitectura, toate cheltuielile fiind suportate de familie. Lângă ea este o altă casă veche, cu unicul tavan sculptat din Europa de Est, cu o vechime de 350 de ani şi aflată în patrimoniul UNESCO. Acum, atât Mariana Ignătescu, dar şi vecinii ei care mai au case vechi apreciază că blocul care se va ridica va afecta zona atât din punct de vedere estetic, dar şi al stabilităţii terenului.

Încărcarea cu construcţii a ridicat pânza de apă freatică în zona centrală

Mariana Ignătescu face referire la un studiu geotehnic publicat pe site-ul Primăriei Suceava, de unde reiese că în zona centrală, din cauza aglomerării construcţiilor, pânza freatică s-a ridicat de la 7 metri până la 4 metri şi chiar la 2-2,5 metri. „Ar reprezenta un risc foarte mare dacă vizavi de casa mea ar executa SC Bratco Imobiliare o construcţie care ar periclita în mod normal statica locuinţei mele şi a vecinilor mei. Menţionez că la actualele inundaţii eu şi toţi vecinii am avut apă în beciuri”, arată femeia în memoriul pe care l-a înaintat la toate forurile cu responsabilităţi în domeniul urbanistic, inclusiv comisiei de urbanism a CL Suceava.

Interesantă este în acest caz poziţia Direcţiei pentru Cultură, care răspunde la sesizarea Marianei Ignătescu: „petenţii nu înţeleg corect noţiunea de zonă de protecţie şi modul de intervenţie în aceste zone. În zona de protecţie a monumentelor nu există interdicţii de construire totale, ci se poate construi respectându-se prevederile PUG-ului sau modificând aceste prevederi prin PUZ sau PUD”.

Cum Planul Urbanistic General al Sucevei nu este actualizat, consilierii municipali au luat în discuţie, în şedinţa de ieri, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Viorel Seredenciuc, de aprobare a PUZ-ului aferent unui bloc de locuinţe cu S+P+3E+M, cu locuri de parcare la subsol, pe o suprafaţă de 930 mp şi un grad de ocupare a terenului de 60 la sută.

În expunerea de motive anexată la HCL nu se face absolut nici o referire la legea monumentelor istorice.

În urma intervenţiilor locatarilor, înălţimea blocurilor a fost redusă

La şedinţă a fost şi familia Ignătescu, care şi-a susţinut punctul de vedere în faţa consilierilor.

Dacă aleşii locali Doiniţa Cocriş şi Virginel Iordache au susţinut ideea că la nivelul Consiliului Local se poate decide dacă o anumită construcţie este sau nu oportună, chiar dacă se află pe un teren proprietate privată şi că „nu se poate permite să se construiască haotic, clădiri din ciment şi sticlă, foarte înalte, fără spaţii verzi şi de prost gust”, replica primarului Ion Lungu a pedalat pe necesitatea construirii de locuinţe.

„Primăria nu poate asigura 1.500 de locuinţe pentru care sunt cereri. Este oportun ca primăria să dea posibilitatea celor care au bani să construiască locuinţe”.

În final, consilierii au aprobat construcţia blocului de pe str. Dragoş Vodă, cu amendamentul propus de consilierul PD-L Mona Săndulescu, din comisia de urbanism, ca blocul să aibă doar două etaje şi mansardă, cu înălţime de maxim 10 metri la cornişă şi cu un grad de ocupare al terenului de maximum 40 la sută.

Suplimentar, Consiliul Judeţean a condiţionat acordarea unui aviz favorabil de reanalizare a numărului de locuri de parcare şi acceselor către noua clădire având în vedere funcţiunea mixtă propusă la parter, locuri de parcaj şi pentru traficul atras, completarea PUZ-ului cu studiu de umbrire, acordul vecinilor de la N şi N-V în formă autentică şi prezentarea unui plan de organizare de şantier, cu poziţionarea locului macaralelor, utilajelor, materialelor de construcţii etc.. Cu documentaţia completă, firma trebuie să se prezinte la primărie pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Victorie clara la Suceava



Rapid CFR Suceava - CSM Focsani 1-2 (1-2), in etapa a treia a Ligii a treia CSM Focsani a cistigat partida disputata aseara la Suceava dupa un meci dominat de la un capat la altul. Partida s-a jucat pe un teren foarte prost, demn de liga a patra, lucru care a pus probleme serioase jucatorilor celor doua echipe.

Focsanenii au transat meciul inca din primele 10 minute, cind au reusit sa marcheze ambele goluri. In minutul 6, Covaci a executat repede o aruncare de la margine si l-a pus pe Curteanu in situatie de finalizare, mijlocasul focsanean reusind sa inscrie cu un sut la coltul lung. Doua minute mai tirziu, Moise a pasat in marginea careului, iar Covaci a trimis in plasa. Focsanenii au marcat si un al treilea gol prin Moise, in minutul 23, anulat pe motiv de offsaid. In minutul 30, o faza care nu anunta nimic avea sa aduca golul gazdelor. Ivanciu a prins o minge in fata atacantului Golofca, care s-a izbit de portarul focsanean. Centralul partidei a vrut sa lase jocul sa continue, insa asistentul Iovu s-a bagat singur in seama si a semnalizat centralului ca Ivanciu l-ar fi lovit pe atacantul gazdelor. Stamate a transformat lovitura de la 11 metri. Focsanenii puteau inchide meciul in ultimul minut al primei reprize, cind Constantinescu a fost faultat in careu, dar Bucataru a tras pe linga de la punctul cu var. In actul secund, focsanenii au stiut sa gestioneze avantajul, cea mai mare ocazie apartinind lui Botezatu, in minutul 71, sutul acestuia fiind respins in transversala de portarul sucevean. (Dan CHIRIAC)

Rapid CFR Suceava - CSM Focsani 1-2 (1-2)
Stadion: "Itcani". Spectatori: 200
Au marcat: Stamate 30 penalti, respectiv Curteanu 6, Covaci 8

Rapid CFR Suceava: Pascal - Tuluba (46 Zalba), Sevaciuc, Razlog, Munteanu (74 Burlacu) - Romanciuc, Stamate, Pantea, Suleru (15 Bejenariu) - Golofca (61 Murariu), Gramada.

CSM Focsani: Ivanciu - Nistoroiu, Toader, Craciun, Nirgoace (82 Sararu), Bucataru, Curteanu, Moise (89 Mindrescu, Constantinescu), Covaci (63 Botezatu), Toma (85 Dumitriu).
Antrenor: Damian Bancila.

Arbitri: Brinzei George (Botosani), Brinza Iulian (Botosani), Iovu Ciprian (Botosani).
Rezerva: Brinza Dumitru (Botosani)
Observator: Vasile Vamanu (Piatra Neamt)

CASETA
Rezultatele etapei de ieri

Laminorul Roman - FCM Birlad 1-0
Ecologistul Botosani - Pambac Bacau 0-0
FC Panciu - CFR Pascani 2-0
FCM II Bacau - Raraul Cimpulung 1-1
Rapid Suceava - CSM Focsani 1-2
Aerostar II Bacau - Petrolul Berca 0-1
Otelul II Galati - Willy Bacau 3-0
Ceahlaul II - Poli II Iasi 0-1
Cetate Tg. Neamt - CSM Rm. Sarat se joaca azi, orele 18.00

Duelul nou-promovatelor Scor 3-1

Duelul nou-promovatelor Scor 3-1">


Cetatea câştigă pe teren propriu cu 3-1. Au marcat: Cojenel min 5, Guriţă de doua ori min 29 şi 70.

“Suntem obligaţi să câştigăm pentru a rămâne în prima jumătate a clasamentului”, declara antrenorul Marian Pană înaintea confruntării de astăzi dintre Cetatea şi FC Snagov, contând pentru etapa a III-a din liga secundă. Cele două formaţii au un traseu similar in ultimele sezoane, după ce ambele au parcurs drumul dus-întors între eşalonul trei şi matineu. Tradiţia meciurilor directe consemnează doar două întâlniri disputate in sezonul 2006-2007, când fiecare echipă şi-a valorificat avantajul terenului propriu, 3-0 pe Areni şi 1-0 la Snagov. Casele de pariuri anticipează o victorie a Cetăţii în partida de astăzi, rezultat pentru care bookmakerii oferă o cota de 1.85. Meciul va fi condus la centru de Romulus Pop din Târgu Mureş, ajutat la cele două tuşe de Joszef Fodor şi Mihai Artene. Prestaţia brigăzii de arbitrii este privită cu îngrijorare de oficialii suceveni, în condiţiile în care FC Snagov este o grupare agreată în sferele înalte ale federaţiei.

Suceava, Siret si Vatra Dornei, primele locatii pentru SMURD-ul sucevean




• conducerea Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă (ISU) Suceava a stabilit primele trei locaţii pentru echipajele SMURD • cele trei locaţii sunt Suceava, Siret şi Vatra Dornei, criteriile de bază după care au fost alese fiind numărul crescut al accidentelor rutiere petrecute în cele trei zone, complexitatea acestora şi distanţele de deplasare a echipajelor • cele trei echipaje SMURD vor funcţiona cu paramedici, angajaţi ISU care au urmat, în prealabil, cursuri de acordare a primului ajutor susţinute la Centrul Regional SMURD Iaşi • până la sfârşitul anului, la Suceava trebuie să ajungă încă şase maşini SMURD
Conducerea Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă (ISU) a stabilit deja locaţiile unde va funcţiona serviciul SMURD, respectiv Suceava, Siret şi Vatra Dornei. Şeful ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, ne-a spus că cele trei locaţii au fost alese în funcţie de numărul accidentelor rutiere şi complexitatea acestora şi, totodată, în funcţie de distanţa de deplasare a echipajelor. Suceava este recunoscută pentru numărul crescut de accidente rutiere, iar un astfel de serviciueste absolut necesar. Dat fiind drumul european care străbate Siretul şi care implică trafic şi flux continuu de maşini, balanţa s-a înclinat spre Siret atunci când au fost alese cele trei locaţii pentru funcţionarea într-o primă fază a echipajelor SMURD. De asemenea, Vatra Dornei este o zonă neacoperită din punct de vedere a asistenţei de urgenţă primară, iar un alt neajuns îl reprezintă accesibilitatea în zonă. Colonelul Lulciuc a precizat că în momentul în care la Vatra Dornei va funcţiona un echipaj SMURD vor fi acoperite şi localităţile până la Bistriţa. Cele trei maşini SMURD care vor ajunge la Suceava, termenul limită fiind sfârşitul lui septembrie, sunt de la luate de la Cluj, Ploieşti şi Arad şi transferate la Suceava. După preluarea celor trei autospeciale sanitare vor fi încheiate formalităţile de predare către ISU. În prima fază de funcţionare a serviciului SMURD, echipajele vor fi formate din paramedici, adică angajaţi ISU, care au urmat, în prealabil, cursuri de prim ajutor. În acest context, 39 de subofiţeri angajaţi ai ISU au urmat cursuri de acordare a primului ajutor, de la Fălticeni, Rădăuţi, Vatra-Dornei, Siret şi Suceava. Cursurile s-au ţinut la Centrul Regional SMURD Iaşi şi tot acolo angajaţii au făcut practică, timpul alocat cursului fiind două săptămâni. De la începutul lunii septembrie vor fi cursaţi, tot la Iaşi, alţi 12 subofiţeri, astfel încât să fie acoperite toate locaţiile. "Inclusiv conducătorii-auto trebuie să urmeze cursul de prim ajutor, aceştia fiind tot subofiţeri", spune colonelul Lulciuc. La ora actuală, în judeţ, funcţionează echipaje de acordare a primului ajutor în colaborare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în sistem SIAMUD. Astfel, prin serviciul 112 se prezintă la solicitări, când este cazul, atât angajaţi ISU, cât şi ambulanţeri. În momentul în care va funcţiona serviciul SMURD, la solicitări vor participa doar angajaţii ISU. "Vom colabora şi în continuare cu Serviciul de Ambulanţă, pentru locaţiile unde vor funcţiona echipaje în sistem SIAMUD, Rădăuţi şi Fălticeni", precizează colonelul Lucel Lulciuc.

• Până la sfârşitul anului, încă şase maşini SMURD, precizează colonelul Lucel Lulciuc, şeful ISU

Până la sfârşitul anului, la Suceava trebuie să ajungă încă şase maşini SMURD astfel încât să fie asigurate toate cele nouă locaţii unde funcţionează, la ora actuală, module SIAMUD, respectiv Suceava, Fălticeni, Siret, Rădăuţi, Vicovu de Sus, Solca, Gura Humorului, Câmpulung şi Vatra Dornei. Dacă în prima fază de funcţionare a celor trei echipaje SMURD, paramedicii vor acorda primul ajutor şi vor transporta pacienţii la spital, în cea de-a doua fază de funcţionare se va pune la punct sistemul de reanimare. Astfel, cea de-a doua fază implică şi medici specializaţi în medicină de urgenţă. Cum, la ora actuală, atât Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, cât şi Serviciul de Ambulanţă Suceava au deficit de medici urgentişti, primul pas în acest sens este micşorarea deficitului prin atragerea de medici urgentişti la Suceava. În acest context, SMURD-ul sucevean va participa la solicitări atât cu paramedici, cât şi cu medici din cadrul instituţiilor menţionate. "În cel mult doi ani sperăm ca serviciul SMURD-ul sucevean să funcţioneze în limitele menţionate", precizează colonelul Lucel Lulciuc, şeful Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă Suceava.

Trei copii şi părinţii lor au murit într-un accident pe E 85, în judeţul Buzău



Trei copii cu vârste între trei şi 10 ani şi părinţii lor au murit într-un accident produs aseară, pe DN 2 E 85, pe raza localităţii buzoiene Glodeanu Sărat, transmite corespondentul MEDIAFAX..

Potrivit responsabilului cu relaţiile cu presa din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buzău, agent Amalia Vlădescu, carnagiul a fost sesizat la 112 în jurul orei 18.40.

Accidentul s-a produs pe raza localităţii Glodeanu Sărat, la km 68, aproape de limita cu Ialomiţa. Din primele informaţii, impactul s-a produs între un autoturism Audi şi un Seat. Astfel, din primele cercetări reiese că şoferul maşinii Seat, un tânăr de circa 26 de ani, care venea dinspre Buzău spre Bucureşti, ar fi efectuat o manevră de depăşire imprudentă, intrând în coliziune cu autoturismul care venea din sens opus, un Audi in care se afla o familie, soţ (37 de ani), soţie şi trei copii cu vârste cuprinse între trei şi 10 ani. Aceştia veneau de la mare, dinspre Urziceni spre Buzău, şi se îndreptau spre Suceava.

Singurul supravieţuitor al accidentului este şoferul care din primele informaţii se face responsabil de tragedie. El a fost preluat cu un elicopter SMURD şi transportat la un spital din Capitală, cel mai probabil la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Traficul în zona în care s-a produs accidentul a fost blocat circa o oră.