marți, 21 aprilie 2009

Criza decimează bursa generală a locurilor de muncă

Patronii români oferă anul acesta de cinci ori mai puţine locuri de muncă faţă de 2008.

Doar în jur de 11.000 de joburi vor fi puse la dispoziţia românilor care vor să se angajeze anul acesta, la bursa generală a locurilor de muncă ce va avea loc în toată ţara, pe 24 aprilie, aşa cum reiese din datele preliminare transmise de angajatori Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În schimb, anul trecut, patronii au venit la bursă cu aproape 55.000 de locuri de muncă disponibile, iar aproape 18.000 de români au fost selectaţi pentru angajare, potrivit datelor agenţiei.

Anul acesta, din cele aproape 11.000 de joburi disponibile, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite în Bucureşti, peste 2.000, Sălaj, aproape 1.000, Iaşi, 700, urmate de judeţele Bacău, Vrancea, Constanţa şi Giurgiu.
Publicitate

Până acum, peste 1.000 de angajatori şi-au anunţat prezenţa la bursele organizate în toată ţara, de trei ori mai puţini decât anul trecut, potrivit datelor ANOFM. Din totalul locurilor de muncă oferite anul acesta, 625 sunt adresate persoanelor cu studii superioare, în asigurări şi intermedieri financiare mai ales, însă majoritatea sunt destinate tot celor fără astfel de studii. Principalele ramuri de activitate în care sunt oferite locuri de muncă persoanelor fără studii superioare sunt fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.963), construcţii (1.403), activităţi de investigaţie şi protecţie (748) sau activităţi de asigurare, reasigurare (520).

250 milioane euro pentru firmele medii lovite de criză, de la BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat o nouă facilitate de finanţare pe termen scurt şi mediu, de 250 milioane euro. Aceasta este destinată clienţilor de dimensiuni medii care au fost afectaţi de criza economică, a anunţat banca într-un comunicat.

BERD va acorda până la 20 milioane euro, în funcţie de nevoile fiecărui client. Banii vor putea fi folosiţi doar sub formă de capital de lucru, pentru consolidarea bilanţului, completarea programelor de investiţii sau finanţarea unor investiţii noi pentru eficienţă energetică sau protecţia mediului.

De această finanţare vor putea beneficia numai companiile care activează în economia reală, nu şi cele din sectorul financiar (bănci, fonduri de investiţii, companii de asigurări), se precizează în comunicat.

Industria auto lovita din greu de criza financiara si economica.

Intr-un comunicat de presa Asociatia producatorilor auto europeni - European Automobile Manufacturers Association (ACEA), fondata in 1991 si care reprezinta interesele a 15 producatori europeni a anuntat ca vanzarile de autoturisme au scazut cu 17,2% (la nivel european) in primul trimestru din 2009, (PASSENGER CARS: European market down 17.2% in first quarter 2009 3,439,720 new registrations compared to 4,154,778 units). Realmente au disparut 715000 masini noi!!! Productia lui Dacia Pitesti pe aproape 3 ani.

Deci cu toata protectia guvernului Tariceanu, mostenita si continuata acum de guvernul Boc, industria autohtona este pe butuci. Toate creditele garantate guvernamental, nu vor reusi sa ridice din nou in picioare acest colos !, pentru ca au o mare problema cu mentinerea imaginii si a preturilor exagerate pe o piata cu mari probleme de lichiditati. Degeaba vor intra sute de milioane intr-un sac fara fund iar guvernul ar trebui ca inainte de a garanta ceva sa verifice planurile si potentialul pe termen scurt si mediu al pietei auto. Este a 11 a luna consecutiva in care se inregistreaza scaderi in comparatie cu anul precedent (sursa ACEA - press release/16 apr. 2009):

acea-inregistrari-autoturisme-noi-in-ultimele-12-luni1

In trei luni, ianuarie - martie, inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu 60,7 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa de Vest (EU15) , vanzarile in aceeasi perioada au scazut cu doar 16,2 %, asta datorita pietei din Germania , cea mai mare piata a regiunii, unde o schema de ajutor guvernamental a demarat in ianuarie si a adus o crestere a vanzarilor cu 18% pe cele teri luni analizate.

Scheme similare, care ofera prime pentru inlocuirea automobilelor vechi cu unele noi, mai putin poluante, au dus la cresterea vanzarilor in luna martie pe piata franceza cu 8% si in Italia cu 0,2%.

In Europa, ca marci si producatori, performerul este Hyundai - singurul producator care a inregistrat o crestere a vanzarilor in UE pe primele 3 luni ale lui 2009. Ex. Vanzarile Renault - Dacia Pitesti au scazut cu 11% in aceeasi perioada.

Guvernul japonez ar putea acorda un ajutor financiar de doua miliarde dolari operatorului aerian Japan Airlines

Cel mai mare transportator aerian din Asia intentioneaza sa solicite Guvernului japonez un imprumut de 200 miliarde yeni (doua miliarde dolari). Ajutorul financiar va fi solicitat prin intermediul programului guvernamental de creditare de urgenta, care va permite transportatorului aerian sa obtina lichiditati suficiente pentru a trece cu bine de criza financiara, in conditiile in care grupul se confrunta cu o scadere acuta a cererii.

"Vom face tot posibilul pentru a reduce cheltuielile, dar ma tem ca aceste masuri nu vor fi suficiente. Mediul de afaceri este foarte dificil, iar rezervele noastre scad la niveluri mai mici decat ne-am asteptat", a declarat o sursa din cadrul companiei.

Programul de creditare de urgenta permite Bancii de Dezvoltare a Japoniei sa acorde pana la 1.000 miliarde yeni in imprumuturi pe termen lung, cu dobanda redusa, companiilor afectate de criza financiara.

Cel mai mare operator aerian asiatic ar putea cere împrumut 2 miliarde de dolari

Japan Airlines, cel mai mare transportator aerian din Asia, ar putea solicita un împrumut de 200 miliarde yeni (două miliarde dolari) guvernului japonez, în condiţiile în care grupul se confruntă cu o scădere acută a cererii, transmite Reuters

Împrumutul va fi cerut folosind programul guvernamental de creditare de urgenţă, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul companiei. Accesarea programului va permite transportatorului aerian să obţină lichidităţi suficiente pentru a trece cu bine de criza financiară.

"Vom face tot posibilul pentru a reduce cheltuielile, dar mă tem că aceste măsuri nu vor fi suficiente. Mediul de afaceri este foarte dificil, iar rezervele noastre scad la niveluri mai mici decât ne-am aşteptat", a spus sursa.

Prin acest programul guvernamental de creditare de urgenţă, Banca de Dezvoltare a Japoniei poate împrumuta pe termen lung până la 1.000 miliarde yeni, cu dobândă redusă, companiilor afectate de criza financiară.

Profitul IBM a scazut cu 1% in primele trei luni ale acestui an

Grupul american IBM a inregistrat un profit de 2,3 miliarde dolari in primele trei luni ale acestui an, in scadere cu 1% comparativ cu perioada similara din 2008.

Veniturile companiei au scazut cu 11% in primul trimestru din 2009, la 21,71 miliarde dolari, insa profitul pe actiune a crescut la 1,7 dolari, de la 1,64 dolari, in conditiile in care numarul titlurilor a scazut.

IBM a fost mai putin afectat de criza economica, deoarece s-a axat tot mai mult pe sectorul software si servicii.

Sursa: mediafax

Criza economica sporeste concurenta la angajare pe litoral

Criza economica creste numarul de CV-uri pentru locurile de munca sezoniere pe litoral. Angajatorii spun ca in aceasta perioada au primit de cinci ori mai multe cerereri decat anul trecut. Printre cei care isi depun CV-urile se numara si romani ramasi fara locuri de munca in restaurantele din strainatate.

Mihai Cojocaru: Cererea pentru cele aproximativ 16 mii de locuri de munca sezoniere puse la bataie anul acesta intrece cu mult asteptarile hotelierilor de pe litoral.

Românii regretă că s-au grăbit să ia credite

Un sfert dintre români nu s-ar fi legat la cap cu credite dacă ar fi ştiut că vine criza economică. Concluzia aparţine unui studiu realizat de Aviva, de unde reiese că 25% dintre români ar fi contractat credite mai puţine sau de o valoare mai mică, dacă ar fi ştiut că va exista o criză economică, în timp ce aproape jumătate din populaţie, respectiv 49%, ar fi economisit mai mult.

Peste jumătate dintre români consideră că propria situaţie financiară actuală se datorează în totalitate deciziilor din urmă cu 1-2 ani.

Dacă ar putea schimba ceva, românii s-ar gândi la un plan de economii pentru a avea acces la o rezervă de bani în momente de criză economică.

“Dacă ar putea da timpul înapoi cu unul - doi ani, 54,63% dintre români ar fi început un plan de economii pentru a avea acces la o rezervă de bani în astfel de momente de criză economică internaţională”, se arată în acelaşi studiu.

Aviva a desfăşurat, luna aceasta, un studiu în toată ţara, iar rezultatele au demonstrat că majoritatea oamenilor ştiu ce ar trebui să facă în prezent pentru ca în viitor să aibă o situaţie materială mai bună, dar nu acţionează în concordanţă.

De exemplu, peste 65% dintre respondenţi cred că pentru a avea un venit decent la pensie trebuie să economisească constant sau să investească o sumă, chiar şi mică, dar numărul celor care acţionează în acest sens este foarte redus.

Carta energetică propusă de Rusia ar reduce controlul Ucrainei asupra propriilor conducte de tranzit

Noua cartă energetică dorită de Rusia propune Bruxelles-ului controlarea în comun a tranzitului de gaz, reducând controlul Ucrainei asupra reţelei sale de gazoducte în favoarea companiei ruse Gazprom, scrie cotidianul rus Kommersant în ediţia electronică.

"Nici Carta Energetică, nici alte documente nu au rezolvat o serie de probleme ale securiţăii energetice; noi nu am ratificat aceste documente şi nu ne considerăm legaţi de aceste decizii", a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, aflat într-o vizită în Finlanda. El a propus apoi "partenerilor din G8, G20 şi CSI, vecinilor apropiaţi, precum Finlanda" să prezinte "documentul de bază care defineşte problemele de cooperare internaţională în domeniul energetic, inclusiv propuneri privind acordul de tranzit".

Consilierul său Arkadi Dvorkovici a dezvăluit principiile de bază şi proiectul de document cu care Rusia vrea să înlocuiască actuala Cartă Energetică.

Carta Energetică actuală a fost adoptată la sfârşitul Războiului Rece, în 1991, de către un număr de 51 de state, cu scopul de a facilita cooperarea în domeniul energetic între estul şi vestul Europei. Documentul, a explicat consilierul lui Medvedev, este împărţit în trei secţiuni: principiile cooperării energetice internaţionale, elemente ale acordului privind tranzitul, care cuprinde şi înţelegerea privind soluţionarea conflictelor, precum şi lista produselor energetice, unde intră nu doar gazul şi petrolul, dar şi combustibilii nucleari, cărbune, electricitate.

Consilierul prezidenţial rus a mai explicat că în documentul elaborat de Rusia au fost modificate şi adăugate multe principii. Deşi Dvorkovici nu a amintit de Ucraina în comentariile sale, scrie Kommersant, din acestea reiese că iniţiativa Rusiei de înlocuire a Cartei Energetice este, în mare parte, o consecinţă a evenimentelor de la începutul anului de pe piaţa gazului.

Unul dintre participanţii în elaborarea documentului a explicat pentru Kommersant că propunerea de bază a documentului este ca furnizorii şi consumatorii să controleze tranzitului resurselor energetice pe teritoriul ţărilor terţe şi să coordoneze investiţiile în vederea menţinerii sistemului de transport la cote funcţionale.

"În politica energetică există doi participanţi esenţiali - producătorul şi cumpărătorul. Ţările de tranzit (…) nu trebuie transformate în jucători independenţi", a explicat sursa citată de Kommersant. Potrivit acesteia, în cazul în care sistemul de tranzit ucrainean ar trece în administrarea UE, aşa cum se teme Rusia, Gazprom ar fi nevoit să vândă tot gazul rusesc la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Tocmai pentru a evita acest lucru, Rusia a propus Uniunii Europene spre examinare noul document.

În cazul liberalizării pieţei energetice în UE, scrie Kommersant, pe acestă piaţă se va da prioritate tranzacţiilor swap şi celor bursiere, ceea ce va priva Gazpromul de avantaje în tranzitul gazului.

Publicaţia rusă reaminteşte că potrivit prevederilor celui de-al treilea pachet energetic propus de Comisia Europeană, "nicio companie
producătoare sau furnizoare de gaz din exteriorul UE nu poate deţine sau opera sistemul de transport al niciunul stat membru UE". Pentru Rusia, scrie Kommersant, iniţierea revizuirii Cartei reprezintă posibilitatea de a frâna reforma energetică care deja se realizează în UE.

Analistul Valeri Nesterov de la Troika Dialog a explicat că actuala "Cartă Energetică a fost elaborată la începutul anilor ’90, când poziţiile Rusiei erau relativ slabe şi, în consecinţă, a încheiat acordul în condiţii nefavorabile pentru ea". "Prin Carta Energetică, Occidentul vroia să obţină acces liber la resursele ruseşti precum şi la sistemul de conducte monopolizat – pe bază proporţională -, ca şi în Europa. La rândul ei însă, Europa rămâne închisă pentru investiţiile ruseşti. Carta Energetică nu a fost şi nici nu va fi ratificată de Duma de Stat, întrucât nu corespunde intereselor Rusiei", a mai spus analistul.

Rusia are şanse să obţină sprijin în străinătate pentru modificarea Cartei Energetice, consideră Kommersant. Criza economică ce afectează şi domeniul energetic în UE dă posibilitatea celor care se opun reformei energetice europene, printre care se află şi marile companii din Franţa şi Germania, să încerce să retrimită procesul în faza anterioară, explică publicaţia rusă. Reforma europeană respectivă presupune separarea producţiei de tranzitul de energie
, adică dezmembrarea marilor giganţi energetici în companii specializate în producţie, respectiv transport de energie.

De altfel, deocamdată nu există reacţii din partea UE la iniţiativa Rusiei. Cel mai probabil, documentul nu a fost discutat în prealabil, întrucât chiar surse din Ministerul rus al Energiei şi de la Gazprom au declarat pentru Kommersant că nu cunosc varianta finală a propunerilor lui Dmitri Medvedev.

Tratatul privitor la Carta Energiei, semnat din 1994 de 49 de ţări şi Uniunea Europeană, dar neratificat de Rusia, vizează să amelioreze securitatea aprovizionărilor cu energie şi să optimizeze producţia, transportul şi distribuţia de energie. Documentul obligă în special părţile semnatare să faciliteze tranzitul de materii prime sau produse
energetice, fără discriminare în ceea ce priveşte originea sau destinaţia lor. De asemenea, documentul interzice întreruperea sau reducerea tranzitului, în caz de conflict comercial
.

Rusia a adus în discuţie o nouă Cartă Energetică după criza ruso-ucraineană a gazelor de la începutul acestui an, care a lăsat fără gaze în plină iarnă mai multe ţări europene. Propunerea rusă nu a fost primită cu prea mult entuziasm, europenii fiind de părere că actuala Cartă ar fi în măsură să prevină crizele de acest gen, dacă ar fi ratificată şi respectată.

În pragul nebuniei: A răpit directorul unei bănci pentru a-l obliga să-i acorde un împrumut

Criza financiara i-a adus pe foarte mulţi oameni în pragul nebuniei. Un spaniol a încercat să obţină un împrumut de 50.000 de euro de la bancă, după ce l-a luat ostatic pe managerul instituţiei, anunţă Reuters.

"Avea nevoie de bani, întrucât compania pe care o conducea avea mari datorii", a spus un reprezentant al băncii.

Spaniolul l-a răpit pe manager într-o parcare din apropierea instituţiei la care lucra. În plus, răpitorul i-a spus managerului că familia îi fusese, de asemenea, răpită. Incidentul a avut loc în staţiunea Marbella.

Spaniolul l-a silit pe manager să conducă 20 de kilometri până în localitatea Estepona, unde l-a obligat să semneze nişte documente prin care îi ceda o maşină de lux şi îi transfera 1.500 de euro în contul personal.

În cele din urmă, bancherul a reuşit să-l convingă pe răpitor să-l lase să sune un coleg căruia i-a spus codat că este răpit. În scurt timp, autorităţile spaniole au reuşit să-l prindă pe răpitor.

Criza sau nu, Rusia va construi o punte de legatura cu Estul

Rusia pare sa nu vada si nici sa auda estimarile apocaliptice puse pe seama crizei economice si, in timp ce majoritatea tarilor din Europa se lupta cu recesiunea, are planuri marete si costisitoare: vrea sa construiasca un pod catre Est.

Podul, in care vor intra peste trei kilometri de otel si cablu, va lega partea continentala de o insula de mici dimensiuni, unde nu locuiesc mai mult de cateva mii de oameni, informeaza The New York Times.

Asadar, Rusia pregateste Soci si Vladivostok pentru evenimente importante. Comparatia este, desigur, greu de "zguduit": Kremlinul isi construieste propriul pod catre Nicaieri. Si nici macar criza financiara nu poate ucide "boieria" Rusiei!

Guvernul rus are de gand sa cheltuiasca peste un miliard de dolari pe aceasta viitoare punte de legatura cu Estul, care va fi cel ma lung pod cu suspensie din lume si va permite afaceri de peste 6 miliarde de euro cu China si Coreea de Nord.

Proiectele au ca obiectiv sa transforme Vladivostok, la baza un sat de pescari care s-a dezvoltat intr-un important port rusesc la Oceanul Pacific, intr-un oras ferchezuit gata pentru forumul de Cooperarea Economica Asia Pacific, care va avea loc in 2012.

In ceea ce priveste Soci, oras devenit deja celebru in toata lumea daotorita notorietatii liderilor mondiali care l-au vizitat, trebuie sa fie pregatit pentru Jocurile Olimpice de iarna din 2014. Asadar, inca 6 miliarde de dolari de la bugetul de stat al Rusiei!

C-o fi adevarat, ca nu, desaga Rusiei pare fara fund sau este din alt film, departe de recesiune, deflatie, deficit bugetar, somaj si masuri anti-criza.

China nu o duce prea bine. O duce chiar foarte rău!

Banca Populara din R.P. Chineza a redus dobanda cheie cu 1.08 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,58%, aceasta fiind cea mai mare reducere intr-o singura sedinta de la criza financiara care a lovit Asia in anul1997.


Masura a fost luata pe fondul deteriorarii rapide a mediului economic din China, care anunta pierderea catorva milioane de locuri de munca inaintea sarbatorilor de iarna.

Aceasta decizie vine la numai o zi dupa ce Banca Mondiala a estimat o crestere de doar7,5% pentru China in cursul anului viitor.

Acest nivel al cresterii economice poate parea unul foarte ridicat pentru standardele europene, insa el reprezinta cea mai mica rata de crestere inregistrata in China in ultimele doua decenii.

Prin prognoza Bancii Mondiale, China se apropie de nivelul de crestere economica de minim 7%, necesar pentru a crea suficiente locuri de munca pentru cei sase milioane de studenti care vor intra pe piata muncii in cursul anului 2009.

Banca Centrala Chineza a redus dobanda cheie pentru a patra oara in ultimele zece saptamani.

Mai mult, in ultima perioada au avut loc o serie de "rascoale" in sudul si centul Chinei, la care au participat angajati ai marilor companii afectate din plin de criza economica.

Sursa: Telegraph

Rezolvarea ecuatiei problemelor in toata criza financiara!!

E august, un mic oras pe malul marii ..., in plin sezon, ploua torential de citeva zile, orasul arata de parca ar fi parasit.

Toti au datorii si traiesc din credite.
Din fericire vine un rus bogat la un mic hotel cochet. Vrea o camera.
Pune o bancnota de 100$ pe masa receptionerului si se duce sa vada camerele.
Seful hotelului ia repede bancnota si se duce repede sa plateasca datoriile la macelar.
Acesta ia bancnota si se duce repede sa-si plateasca datoria la crescatorul de porci.
Acesta la rândul lui se grabeste sa-si plateasca datoriile la cel ce-i livreaza furaje pt. porci.
Cel cu furajele insfaca bancnota si alearga la prostituata pe care nu o mai platise demult. In timpurile astea de criza pina si ea ofera servicii pe datorie!
Prostituata ia bancnota in mina si se grabeste spre hotel, unde fusese cu clientii ultimele dati si unde ramasese datoare.
In acest moment coboara rusul, dupa ce a inspectat camerele, spune ca nici o camera nu-i place, isi ia bancnota si paraseste orasul.
Nimeni nu a cistigat ceva, insa intregul oras traieste acum fara datorii si priveste optimist in viitor!

Ce sunt chemtrails ?

In America foarte multa lume afirma faptul ca trec avioane care sprayaza cerul cu niste particule. La inceput nu s-a acordat prea multa atentie, lasand o matrice de linii. Intre timp datorita inmultirii acestui fenomen, mii de relatari lunare - o televiziune a dorit sa investigheze fenomenul si ce au descoperit puteti vedea aici :



Evident aceste operatiuni de "intunecare artificiala a atmosferei" sunt secrete, armata americana neaga orice implicare desi Barak Obama contrazice acest lucru prin declaratiile sale oficiale.

Obama se gandeste sa polueze stratosfera, ca sa raceasca planeta
Dupa ce a distrus financiar si inrobit populatia cu datoria publica pentru salvarea bancilor private, presedintele american, Barack Obama, ia in considerare un plan de a umple stratosfera de particule poluante, care ar reflecta caldura soarelui, pentru a lupta impotriva incalzirii globale. Experimentul controversat este considerat o posibila ultima solutie pentru racirea planetei, potrivit consilierului in stiinta al presedintelui american, John Holdren, relateaza Daily Mail . Astfel, planul prevede pulverizarea, in stratosfera, a unor particule de dioxid de sulf, dioxid de aluminiu si aerosoli, care ar urma sa reflecte caldura.

Holdren a admis ca aceasta abordare ar putea avea si efecte negative grave si nu ar rezolva complet problemele legate de emisiile de gaze cu efect de sera.

"Dar am putea deveni destul de disperati incat sa vrem sa folosim planul", a spus Holdren.

Intunecarea Globala
Aceste experiemente fac parte din programul de "geoengineering" sau "Intunecarea Globala" un plan prin care marile puteri ale lumii doresc sa arunce particule fine in atmosfera care sa reflecte lumina solara. Nu vreau sa speculez cu lupta dintre intuneric si lumina... dar e destul de clar, nu ?

"Vând rinichi la preţ avantajos, vreau să scap de criză"

Criza financiară duce la gesturi disperate. Astfel, în Spania, ţară care se confruntă cu cea mai ridicată rată a şomajului din UE, zeci de spanioli şi imigranţi din America Latină au ajuns să îşi vândă organele pe internet, pentru a supravieţui.

Organizaţia Facua, o asociaţie pentru protecţia consumatorilor, a avertizat autorităţile spaniole că a detectat nu mai puţin de "31 de anunţuri de vânzări de organe pe internet", anunţă AFP.

"De la oferte de rinichi, plămâni sau măduvă, anunţurile sunt postate de persoane care spun că se confruntă cu dificultăţi economice şi cer sume cuprinse între 15.000 şi 1 milion de euro", precizează Facua.

Motivele care duc la aceste măsuri extreme sunt multiple: persoanele în cauză fie şi-au pierdut locurile de muncă sau afacerile, fie sunt îngropate în datorii sau ameninţate să-şi piardă locuinţele.

Asociaţia atrage totodată atenţia că cei care postează anunţurile pot deveni "victimele reţelelor internaţionale de trafic de organe care efectuează astfel de operaţii în străinătate" şi îşi pun viaţa în pericol.

Tot mai mulţi şomeri în Spania

Economia spaniolă a intrat în recesiune la sfârşitul anului trecut. Rata şomajului a crescut constant, ajungând la 15,5% din populaţia activă în prezent.

În acest context, sutele de mii de imigranţi care au sosit în ultimii ani în Spania pentru a-şi găsi un loc de muncă, sunt cei mai grav afectaţi de criză.