duminică, 1 februarie 2009

Cum sa obtii ajutorul de şomaj

În cazul în care nu mai aveţi în prezent un loc de muncă, din diverse motive, puteţi primi lunar un ajutor din partea statului, în anumite condiţii.

Puteţi beneficia de ajutorul de şomaj dacă aveţi un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni şi dacă va aflaţi în una din situaţiile de mai jos:
- nu realizaţi venituri sau acestea sunt mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
- v-a încetat contractul de muncă din motive care nu au ţinut de dv.;
- aţi lucrat pe baza unei convenţii civile şi v-aţi încheiat activitatea;
- firma la care lucraţi a dat faliment;
- aţi absolvit o instituţie de învăţământ, aveţi minimum 18 ani şi într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu aţi reuşit să vă încadraţi în muncă, potrivit pregătirii;

Pentru cei care au cotizat între 1 şi 3 ani, cuantumul indemnizaţiei de şomaj este de 75% din salariul de baza minim brut pe ţară. Cei care au cotizat peste 3 ani primesc cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: 3% din media salariului de baza brut pe ultimele 12 luni pentru un stagiu de cel puţin trei ani, 5% pentru cel puţin 5 ani; 7% pentru cel puţin 10 ani; 10% pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Pe perioada şomajului, sunteţi obligaţi să vă căutaţi de lucru.

Iată actele necare obţinerii ajutorului de şomaj:
1. Act de identitate, în original şi copie;
2. Actele de studii şi de calificare, în original şi copie;
3. Certificat de naştere, în original şi copie;
4. Certificat de cădătorie, în original şi copie
5. Adeverinţă medicală, din care se rezulte că solicitantul este apt de muncă sau că are eventuale restrucţii medicale;
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu raelizează venituri şi că nu prestează activităţi autorizate potrivit legii, cu venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
7. Declaraţie pe propre răspundere din care să rezulte că nu are loc de muncă, nu realizează venituri şi nu realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii mai mici decât indemnizaţia de şomaj.

Criza financiara = mai mult sex


Criza... cu totii o simtim fara sa vrem. In ultimele trei luni am auzit acest cuvant de atatea ori, incat am inceput sa fac alergie. Sa incercam, totusi, sa nu ne lasam viata de cuplu sa fie afectata. Sa cautam mereu metode prin care sa ne reimprospatam dragostea si viata sexuala, pentru a fi pe deplin fericite!

Potrivit unui sondaj realizat in Marea Britanie si dat publicitatii in decembrie 2008 de catre BBC News, pe masura ce criza economica se accentueaza, britanicii prefera sa faca mai mult sex, considerandu-l activitatea perfecta pentru a se relaxa, fiind un mijloc foarte placut si putin costisitor in a trece mai usor aceasta perioada de declin economic.

Studiu realizat de fundatia YouGov a fost efectuat cu ajutorul a 2.000 de britanici, care au considerat sexul ca fiind activitatea cea mai populara si unde mai pui ca este aproape gratis... Pentru reprezentantii sexului masculin, partidele de amor au devansat detasat reprizele de shopping si iesirile cu amicii. Potrivit studiului, scotienii sunt primii la sex, 43% dintre ei declarand ca fac mai mult sex decat in perioada de dinaintea crizei financiare.

Fundatia de caritate Terrence Higgins Trust a anuntat ca, in perioada crizei economice, in Anglia s-a inregistrat o crestere considerabila a vanzarilor de prezervative.

Potrivit aceluiasi studiu, 1 din 10 respondenti prefera, ca activitate care nu necesita cheltuieli, "privitul la vitrinele magazinelor", iar 6% dintre ei viziteaza un muzeu in aceasta perioada.

In timp ce barbatii adora sa faca sex pe timp de criza economica, femeile care au participat la acest sondaj au plasat pe primul loc al activitatilor intalnirile cu prietenele.