joi, 24 iulie 2008

EXCLUSIV/ Eco Luceafarul joaca miercuri, cu Juventus in prima faza a Cupei Romaniei


Gruparea condusa de Petru Filip (foto) incepe noul sezon competitional miercuri, 30 august cand va intalni la Bucecea pe vecinii de la Juventus Falticeni (jud. Suceava). Partida programata la ora 17:30 va fi arbitrata de o brigada din Iasi compusa din Romeo Butnaru, Daniel Stefanescu si Petronela Anitoaie.

Nici un sucevean nu-şi poate cumpăra casă de la ANL



• nici unul dintre chiriaşi nu locuieşte în apartamente ANL de 5 ani, aşa cum prevede legea

Deşi noile norme legislative permit vînzarea locuinţelor pentru tineri construite prin ANL, acestea sînt inaccesibile chiriaşilor suceveni, care nu îndeplinesc condiţiile necesare. Nici unul din chiriaşii suceveni nu locuieşte în apartamente ANL de 5 ani, aşa cum prevăd normele metodologice de aplicare a Legii 152/1998, primele locuinţe ANL din Suceava, din cartierul Privighetorii, fiind date în folosinţă în vara anului 2004. De anul viitor, 96 de suceveni, locatarii primelor 6 blocuri ANL, vor avea de ales între a rămîne chiriaşi ai Primăriei, situaţie în care pot rămîne fără apartament, atunci cînd nu mai îndeplinesc condiţiile necesare, ori să devină proprietari, la preţuri foarte convenabile. Conform normelor de aplicare a legii ce permite achiziţionarea locuinţelor ANL, preţul de cumpărare va fi stabilit de un evaluator al autorităţii locale, dar nu poate fi mai mic decît preţul de inventar ori de 75 la sută din preţul pieţei (dar după grila de preţuri stabilită de notari, nu după preţurile de vînzare practicate efectiv pe piaţă).

30.000 de euro, un apartament de 60 mp

Dar, după cum a precizat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, preţul unui apartament de două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, ar ajunge la aproximativ 30.000 de euro, calculul fiind făcut la preţul cu care au fost contractate lucrările la vremea respectivă, adică în jur de 450 de euro la metru pătrat de locuinţă. Locuinţele ANL vor fi scoase la vînzare la cele mai mici preţuri de pe piaţă, în condiţiile în care acum, pentru un apartament vechi de cîţiva zeci de ani, de aproximativ 60 de metri pătraţi, se plătesc sume cuprinse între 55.000 –- 70.000 de euro.

Fără plata în rate

Anul viitor, cei 96 de suceveni care au primit locuinţe ANL în 2004 vor fi chemaţi la Primărie, să aleagă dacă vor să devină proprietari, ori să rămînă în continuare chiriaşi, dar la alte tarife, ce vor fi stabilite atunci. Dacă aleg varianta cumpărării apartamentului, aceştia vor trebui să achite suma integral, fiind exclusă varianta de achitare în rate a contravalorii acestuia. Mai mult, timp de cinci ani, aceste apartamente nu vor putea fi vîndute, dar vor putea fi închiriate. Banii care se vor încasa din vînzarea apartamentelor vor fi viraţi într-un cont special al ANL, din care vor fi construite alte locuinţe sociale.

Bucovina sub ape !





Actualitate




inundatii Numărul localităţilor afectate de ploile torenţiale înregistrate joi, au crescut de la o oră la alta. Comunicările venite din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava arată că noi localităţi erau afectate pe parcursul zilei de joi. Potrivit Prefecturii Suceava, joi după-amiază au fost afectate 16 localităţi – municipiul Suceava şi municipiul Câmpulung Moldovenesc, Buneşti, Stulpicani, Breaza, Crucea, Vama, Straja, Fundu Moldovei, Ostra, Sadova, Pojorâta, Broşteni, Ulma, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei .

Conform centralizatorului Prefecturii Suceava, în urma inundaţiilor 407 gospodării au fost afectate, 256 gospodării izolate, 33 persoane evacuate, 238 ha. teren agricol afectat,21 fântâni colmatate, 2,6 km. dig afectat, 5 km apărări de maluri afectaţi, 49,15 km. drum comunal afectat, 7,6 drumuri judeţene afectate, 19 poduri afectate, 91 podeţe afectate, 40 punţi afectate, 14 obiective socio-economice afectate, 0,5 km. drum forestier afectat, 5 L.E.A. de medie tensiune întrerupte parţial- cu 26 P.T., afectând 5 localităţi, 7 stâlpi L.E.A. de medie tensiune rupţi iar pe linia ferată Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc circulaţia este îngreunată.

Mai trebuie menţionat că cei 70 copii izolaţi în tabăra Valea Caselor au fost salvaţi. Copiii, elevi în clasele I – VIII, rămăseseră blocaţi după ce apele au distrus un pod care făcea legătura dintre drum şi pensiunea unde aceştia erau cazaţi. Aceştia au fost salvaţi fiind purtaţi în braţe de 30 jandarmi care i-au trecut în siguranţă râul, fiind preluaţi ulterior de mijloace de transport.

Potrivit Prefecturii Suceava, Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate, împreună cu I.S.U. Suceava, S.N.C.F.R., E-on Moldova, Inspectoratul de Jandarmi Suceava, S.D.N. Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, acţionează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor produse.

Prefectul judeţului Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu a ţinut să mulţumească tuturor instituţiilor implicate pentru profesionalismul şi promptitudinea de care au dat dovadă în gestionarea situaţiei şi pentru sprijinul acordat persoanelor afectate de fenomenele meteorologice.

De asemenea mai trebuie de remarcat că cel mai afectat a fost municipiul Câmpulung Moldovenesc , unde viitura a fost atât de mare încât autocamionul de intervenţie al Detaşamentului Câmpulung Moldovenesc cu o motopompă transportabilă şi o motopompă remorcabilă au fost luate de acesta şi răsturnate, din fericire neînregistrându-se victime.

Mai jos vă prezentăm situaţia realizată de ISU „Bucovina” Suceava, joi la ora 16:30 cu localităţile afectate:

tabel
tabel


Circulaţia rutieră şi feroviară în Neamţ şi Suceava, restricţionată


Circulaţia rutieră şi feroviară în Neamţ şi Suceava, restricţionată (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Circulaţia rutieră şi feroviară în Neamţ şi Suceava, restricţionată

Ploile torenţiale căzute în noaptea de miercuri spre joi în judeţele Neamţ şi Suceava au afectat circulaţia rutieră pe DN15, în localităţile Potoci şi Chiriţeni şi pe DN17B, în satul Roşeni, precum şi traficul feroviar în zona Valea Seacă.

În judeţul Neamţ, joi dimineaţă a fost întreruptă circulaţia pe DN15 Bicaz - Poiana Teiului, pe raza localităţilor Potoci şi Chiriţeni şi pe DN17B Poiana Largului - Borca, în satul Roşeni, din cauza aluviunilor, potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română.

Circulaţia pe DN17B, în localitatea Roşeni a fost reluată pe un fir, în jurul orei 8.00. În zonă se află poliţişti care dirijează circulaţia, alternativ, în ambele sensuri.

În judeţul Suceava, traficul feroviar în zona Valea Seacă, la kilometrul 68, a fost întrerupt din cauza aluviunilor, fiind reluat în jurul orei 7.00.

Pe mai multe rute feroviare din judeţele Suceava, Neamţ şi Iaşi se circulă cu restricţii de viteză.

De asemenea, circulaţia pe DN17, în oraşul Câmpulung Moldovenesc şi în comuna Vama, întreruptă miercuri noaptea, a fost reluată joi dimineaţă.

Mai multe utilaje se află în zonele afectate pentru degajarea drumurilor şi căii ferate, precizează Centrul Infotrafic.

45 de persoane au fost evacuate din calea inundaţiilor

45 de persoane din localităţile sucevene afectate de inundaţii au fost evacuate de echipele de intervenţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că ploile abundente din ultimele ore au produs inundaţii în 50 de localităţi sucevene, cele mai multe fiind situate în zona de munte a judeţului. Potrivit unei bilanţ provizoriu, în momentul de faţă mai sunt 93 de persoane izolate din cauza viiturilor. Flutur a arătat că o situaţie mai gravă se înregistrează la Berchişeşti, unde două persoane sunt izolate în mijlocul apelor râului Moldova. De asemenea, în tabăra „Valea Caselor” din Câmpulung Moldovenesc sunt izolaţi 70 de copii, autorităţile depunând eforturi pentru evacuarea lor. Tot în acest municipiu un autocar plin cu turişti a fost blocat pe un drum de la intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Suceava.

Gheorghe Flutur a declarat că inundaţiile au afectat mai multe drumuri judeţene. Apa a inundat 195 de gospodării anexe şi 87 de case.
Şeful administraţiei judeţene a precizat că un alt pericol îl reprezintă colmatarea iazului de decantare de la Tărnicioara, din comuna Ostra. „Am trimis deja utilaje mari şi pompe, pentru a interveni în situaţia în care ar creşte nivelul apei din iazul de decantare. Vrem să nu mai ajungem înregistrată acum câţiva ani, când exista pericolul ca materialul steril din acest iaz să se reverse peste localităţile din aval”, a declarat Flutur.

El a mai spus că localităţile în care s-au înregistrat cele mai mari pagube sunt Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Stulpicani, Ostra, Frasin, Vatra Moldoviţei, Vama, Păltinoasa, Ulma, Straja şi Vicovu de Sus.
În Vicovu de Sus ploile abundente şi viiturile au provocat ruperea digurilor de la microhidrocentrala din localitate, aceasta fiind inundată în totalitate. Flutur a mai spus că echipele de intervenţie acţionează în toate zonele afectate de inundaţii, solicitându-se sprijin şi de la autorităţile din judeţul Botoşani.

Două persoane salvate din mijlocul puhoaielor

Două persoane izolate în mijlocul apelor râului Moldova, în dreptul localităţii Capu Câmpului au fost salvate de echipele de intervenţie ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava şi Botoşani. Este vorba despre doi bărbaţi, care au rămas izolaţi pe două insule de pământ în jurul orei 4:00 dimineaţa, echipele de intervenţie încercând să-i salveze timp de mai bine de opt ore. Unul dintre cei doi bărbaţi asigura paza utilajelor de la o balastieră aflată în apropierea râului, iar cel de-al doilea păzea un utilaj al firmei de construcţie la care lucra. Dacă la începutul zilei preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că cei doi vor fi salvaţi cu ajutorul unui elicopter, în cele din urmă intervenţia scoaterea lor din mijlocul puhoaielor s-a făcut cu ajutorul frânghiilor şi cu o barcă. Primul salvat a fost Costel Istrate, în vârstă de 46 de ani, el fiind adus la mal la opt ore după ce a rămas în mijlocul apelor. Cea de-a doua persoană, Marin Olariu, de 25 de ani, a fost scos din mijlocul râului după 10 ore, cu ajutorul unei bărci pneumatice. Potrivit subprefectului judeţului Suceava, elicopterul trimis de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a ajuns până la Fălticeni, de unde s-a întors la Bucureşti. După ce au fost salvaţi, cei doi au primit îngrijiri medicale, însă starea lor de sănătate nu a avut de suferit. Pe perioada operaţiunilor de salvare a celor doi, alături de echipele de intervenţie au fost prezenţi şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi subprefectul judeţului, Orest Onofrei.

Pacienţii spitalului vor fi chestionaţi

Bolnavii internaţi în Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava îşi vor putea exprima nemulţumirile sau aprecierile faţă de modul în care sunt trataţi pe perioada internării. Purtătorul de cuvânt al spitalului judeţean, dr. Tiberiu Brădăţan, a precizat că pe perioada unei luni de zile va fi efectuat un sondaj în rândul persoanelor internate pentru a afla gradul de satisfacţie a acestora faţă de serviciile medicale de care beneficiază. Brădăţan a explicat că sondajul va fi unul profesionist şi va fi realizat de sociologi ai unei organizaţii non-guvernamentale. „Vrem să aflăm care este gradul de încredere al populaţiei în spitalul nostru. De asemenea scopul acestui sondaj este şi de a arăta nivelul de satisfacţie al bolnavilor faţă de calitatea actului medical şi condiţiile de spitalizare. Iar toate aceste informaţii le vom folosi pentru a lua măsurile necesare pentru eliminarea problemelor care vor apărea”, a declarat Tiberiu Brădăţan. El a adăugat că pacienţilor care vor participa la acest sondaj li se va asigura confidenţialitatea.

Primăria Suceava va plăti pentru reţelele de gaz din Burdujeni sat

Lucrările de aducţiune a gazului metan în cartierul Burdujeni sat ar putea fi începute până la sfârşitul acestui an, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu. Acesta a precizat că toate costurile legate de această investiţie vor fi suportate din bugetul primăriei municipiului Suceava. Lungu a mai spus că după finalizarea lucrărilor, primăria va trebui să desemneze un operator privat care va furniza gazul metan viitorilor beneficiari. Primarul Sucevei a arătat că valoarea investiţiei va fi de 1,9 milioane de lei (19 miliarde de lei vechi), sumă asigurată dintr-un împrumut contractat de către municipalitate.

Avertizare de cod galben

Hidrologii au emis o avertizare de cod galben pentru judeţul Suceava, valabilă de joi, 24 iulie a.c., de la ora 12:00, şi până vineri la aceeaşi oră. Potrivit atenţionării, în perioada precizată sunt prognozate ploi, care pot avea caracter torenţial şi intensificări ale vântului. În zilele de joi şi vineri cantităţile de apă vor depăşi 25-35 de litri pe metru pătraţi, putând ajunge şi până la 50 de litri. Eventualele situaţii de urgenţă vor putea fi anunţate la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, la telefoanele 0230-524426, 0230-214523 sau 112, precum şi la numerele de fax 0230-524432 sau 0230-212723.

Furt de jante auto dintr-un chioşc fără alarmă

Persoane necunoscute încă au sustras din incinta unui chioşc din comuna Rădăşeni mai multe seturi de jante auto, de diferite mărci, în valoare de 19.000 de lei (190 de milioane de lei vechi). Într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava se arată că furtul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe fondul neasigurării cu un sistem de alarmă a chioşcului respectiv. În lipsa unui astfel de sistem, hoţii au forţat sistemul de închidere de la uşa de acces în chioşc, reuşind să sustragă jantele depozitate în incinta acestuia. Poliţiştii spun că s-a dispus luarea de măsuri pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Şi-a găsit sfârşitul în urma unui accident cu căruţa

Un bărbat de 45 de ani din comuna Moldova Suliţa, Ionel O., a murit după ce s-a răsturnat cu căruţa într-o râpă. Accidentul s-a produs marţi seara, în jurul orelor 23:00. În timp ce se deplasa cu căruţa spre casă, pe o potecă de acces care face legătura cu drumul comunal Pârâul Suliţa, atelajul hipo s-a răsturnat, căzând pe o pantă cu lungimea de 10 metri şi o diferenţă de nivel de 6 metri. Într-un comunicat de presă al Poliţiei Suceava se arată că nu există suspiciuni cu privire la comiterea unei fapte penale.

Victorie pentru FC Cetatea Suceava

Într-o partidă amicală disputată la Vatra Dornei, FC Cetatea Suceava a învins la limită, scor 1-0, echipa locală. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Stănescu. Formaţia suceveană a început jocul cu Dorna Vatra Dornei în următoarea alcătuire: Roheţki – Zaharie, Bernard, Streinu, Ionescu – Martin, Onica (junior de la Liberty Salonta), Moldovan, Stănescu – Drăgan, Achim. Au mai jucat: V.Gheorghe, Cotolan, Cojenel, Apetri, Onciu, Celpan, Colban, Guriţă şi Homneac.

Cabral şi George Vintilă, piloţi profesionişti

George Vintilă şi Cabral sunt de câteva zile piloţi profesionişti cu acte în regulă. Săptămâna trecută ei au fost la un curs de pregătire în Germania, pe circuitul Motorsport Arena Oschersleben, informează cotidianul Atac. Acolo, după ce au urmat timp de două zile cursuri de pilotaj şi antrenamente au căpătat licenţa de pilot. Circuitul pe care s-au pregătit cei doi, are o lungime de 4.000 de metri şi se află în apropierea oraşului Magdeburg. Tot aici s-a făcut o repetiţie generală pentru competiţia Dacia Logan CUP din cadrul Bucharest City Challenge 2008, care va avea loc pe 22-24 august şi la cere George şi Cabral vor să participe.
Pregătirea pentru obţinerea atestatului de pilot, s-a petrecut într-un timp mult mai scurt decât de obicei, cei doi au concentrat cele 3-4 zile de curs de pilotaj întruna singură. Cursul a constat într-un training teoretic, 2 sesiuni de antrenament de bază, traseu cu obstacole şi teste. George Vintilă susţine că licenţa era necesară, dar mai importat a fost ca ei să se simtă pregătiţi pentru o cursă de nivel FIA. Cabral a fost foarte încântat de experienţa prin care a trecut. El a povestit cum în cadrul trainingului au trebuit să conducă pe traseu uscat, umed, pe ploaie torenţială, pe asfalt alunecos, au trebuit să treacă probe contratimp de frânare, accelerare, viraje şi manevre compuse. Celor doi nu le-a fost deloc uşor, dar în cele din urmă au trecut cu brio toate probele.

Monica Bârlădeanu curtată de un afacerist bogat de 70 de ani

Viaţa la Hollywood nu este tocmai pe roze pentru actriţele românce care râvnesc la un statut de actriţă cu ştate în regulă la faţa locului. Este şi cazul Monicăi Bârlădeanu care se confruntă cu o mare problemă în America în „Paradisul actorilor”. La Hollywood aceasta a primit avansuri de la un afacerist foarte bogat, dar şi foarte vârstnic, informează cotidianul Atac. O afacere bună pentru Monica ar putea spune damele „de bine” din Dorobanţi. Se pare că, spun sursele noastre, acum Monica trebuie să aleagă între „dragostea adevărată” Boby Păunescu şi „moşulică putred de bogat” de la Hollywood.

Tomograful de la Spitalul Suceava a primit aviz de funcţionare

Investigaţii de fineţe



Spitalul Suceava dispune de autorizaţie provizorie de funcţionare pentru computerul tomograf pe care îl are în dotare, documentul fiind valabil până la eliberarea celei definitive, de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În actualele condiţii, aparatul poate fi exploatat, numai că singurul impediment îl reprezintă nefinalizarea instruirii personalului mediu care ar urma să-l deservească.„Au fost efectuate toate probele, însă nu s-a încheiat trainingul angajaţilor. O parte din personalul mediu e în concediu medical, dar sperăm ca în maximum două săptămâni tomograful să funcţioneze la capacitatea normală”, a subliniat purtătorul de cuvânt al unităţii, dr. Tiberiu Brădăţan. Medicul a explicat că, după darea în folosinţă a aparatului, Spitalul de Urgenţă Suceava va rezilia contractul încheiat cu firma Explora Iaşi, care se ocupă în momentul de faţă de investigaţiile de fineţe ale pacienţilor. Computerul tomograf aflat în dotarea celei mai mari unităţi sanitare sucevene a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii Publice şi este, la ora actuală, cel mai performant din Suceava.

Mocăniţa, mănăstirile şi alimentele bio, baza strategiei de turism a Sucevei

Atracţii



Un grup format din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, ai asociaţiilor de turism din Bucovina, ai Bisericii şi ai primăriilor din localităţile în care există obiective turistice va începe, în perioada imediat următoare, elaborarea strategiei de turism a judeţului Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, joi, în conferinţă de presă, că primele contacte între partenerii de lucru au avut deja loc şi că reperele viitoarei strategii vor fi mănăstirile pentru turismul religios, produsele ecologice din Bucovina, dar şi mocăniţa de la Moldoviţa, care va fi redată circuitului turistic.Flutur a declarat că a solicitat atât arhitectului şef al judeţului, Alexandru Rabiniuc, cât şi directorului Direcţiei de Drumuri din CJ, Radu Avădănii şi autorităţilor locale din Moldoviţa să pună la punct un proiect de readucere a mocăniţei pe şine. „Este vorba de 14 km de cale ferată îngustă. Locomotiva există, terenul este proprietatea Consiliului Judeţean, noi avem acolo şi un proiect de modernizare a drumului judeţean, mai sunt de clarificat câteva probleme de natură juridică şi sperăm ca la anul mocăniţa să fie funcţională. Aceasta poate fi un briliant în zona Bucovina”, a declarat Gheorghe Flutur.El a mai spus că are în vedere şi organizarea unui târg de turism, la jumătatea lunii octombrie, la care să fie atraşi oameni de afaceri din toate regiunile partenere ale Sucevei- din Germania, Franţa, Italia, Polonia, Ucraina, dar şi din Austria. La această oră, deşi în judeţul nostru există investiţii austriece mari, nu există un parteneriat la nivel administrativ, însă Gheorghe Flutur a afirmat că negociază o înfrăţire cu o regiune din Austria inferioară.

Scurt-metraje realizate de amatori şi profesionişti prezentate la Festivalul Transfrontalier al Filmului de Scurt Metraj „Roua”


Timp Liber




Festivalul Transfrontalier al Filmului de Scurt Metraj „Roua” se desfăşoară în perioada 24- 26 iulie, la Suceava , manifestare ce face parte din proiectul „Unind tinerii din Suceava şi Cernăuţi prin arta filmului” şi urmăreşte să le ofere tinerilor pasionaţi de arte vizuale din cele două regiuni posibilitatea de a interacţiona utilizând tehnica video.

În cadrul festivalului vor fi organizate seri de film, în care vor fi prezentate filme de scurt metraj realizate de amatori, dar şi de oameni cu experienţă în domeniu. Tema concursului este „Interculturalitatea”.

În prima zi a festivalului, joi, 24 iulie, la ora 19:00 începe seara de film, în discoteca Vox, unde vor fi prezentate diferite producţii video create de artişti specializaţi în arta video.

Vinerii, 25 iulie, la ora 14:00, la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, sala „Elena Greculesi”, vor avea loc întâlniri ale tinerilor interesaţi în arte vizuale cu specialişti în arta filmului din România şi Ucraina. La ora 19:00 este organizată o nouă seară de film în discoteca Vox, precum şi prezentare de producţii video participante în concursul din cadrul Festivalului Transfrontalier al Filmului de Scurt Metraj.

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, 26 iulie, la ora 18:30, se va reuni juriul pentru alegerea celor mai bune producţii video trimise pentru concursul din cadrul Festivalului Transfrontalier al Filmului de Scurt Metraj şi se vor premia cei mai buni participanţi.

Festivalul este organizat de Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava, în parteneriat cu Centrul pentru Parteneriat Social Cernăuţi şi Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, în colaborare cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.

Flutur renunţă la „Întâlniri Bucovinene” şi alocă fondurile pentru zonele sinistrate

Sprijin



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că renunţă la organizarea Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, fondurile destinate acestei manifestări urmând a fi redirecţionate către zonele afectate de inundaţii. Flutur a precizat că a solicitat celor implicaţi în organizarea acestui festival să anunţe delegaţiile venite că manifestarea va fi anulată. „Nu este un moment potrivit să se organizeze un astfel de festival, în timp ce sunt foarte mulţi oameni care au fost afectaţi de inundaţii şi zone întregi din judeţ calamitate. Ne pare rău, ştim că sunt delegaţii venite din mai multe părţi, însă consider că fondurile pentru festival trebuie alocate acolo unde sunt calamităţi. Vom sprijini în continuare astfel de acţiuni, dar acum situaţia existentă în judeţ ne impune să anulăm festivalul”, a declarat Flutur. El a arătat că bugetul festivalului era de aproximativ 60.000 de lei, bani care vor ajunge în localităţile judeţului afectate de calamităţi. Prezent în toate zonele unde s-au înregistrat inundaţii, Gheorghe Flutur a precizat că în cel mai scurt timp se va face evaluarea pagubelor pentru fiecare localitate în parte, urmând a se solicita fonduri din partea Guvernului României pentru acoperirea acestora. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a precizat că a solicitat primarilor să avertizeze populaţia în cazul producerii de noi inundaţii.

Cod portocaliu de la hidrologi pentru sapte judete

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru sapte judete, valabila incepand de joi de la ora 18.00 pana vineri la ora 12.00. Judetele avizate sunt Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Harghita si Vaslui.
In bazinele hidrografice Siret (Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Barlad si afluentii lor) si Prut (Prut sectorul Oroftiana-Radauti, Jijia si afluentii sai) se vor produce scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie.

Se mentine si avertizarea cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Putna si Rm.Sarat, aferente judetelor: Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Arad, Vrancea. In bazinele hidrografice mentionate se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Meteorologii au emis cod galben

Si meteorologii au emis o avertizare cod galben ce este valabila pana vineri, la ora 12, pentru 11 de judete. Avertizarea este in vigoare pana vineri, la ora 12, in cea mai mare parte a Moldovei, in Maramures si in nordul si estul Transilvaniei vor fi ploi ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25-35 l/mp si izolat 50 l/mp.

Două persoane scoase dintre ape, după o jumătate de zi

Salvare



Doi muncitori izolaţi în mijlocul apelor râului Moldova, pe raza localităţii Capu Cîmpului, au fost salvaţi de reprezentaţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava şi Botoşani. Cele două persoane au rămas izolate pe două insule de pământ în jurul orei 4.00. Una dintre persoane asigura paza utilajelor dintr-o balastieră, iar cea de-a doua avea în grijă un utilaj al firmei la care lucra. Salvatorii au reuşit să-l aducă în siguranţă la mal pe Costel Istrate, de 46 de ani, după 8 ore de muncă, iar pe cel de-al doilea sinistrat, Marian Olariu, de 25 de ani, după 10 ore. Primul a fost salvat cu ajutorul frânghiilor, iar cel de-al doilea cu o barcă pneumatică, nemaifiind necesară intervenţia elicopterului MIRA, care ar fi ajuns doar până la Fălticeni, conform subprefectului de Suceava, Orest Onofrei.

45 de persoane evacuate din calea viiturilor

Inundaţii



45 de persoane din localităţile sucevene afectate de inundaţii au fost evacuate de echipele de intervenţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că ploile abundente din ultimele ore au produs inundaţii în 50 de localităţi sucevene, cele mai multe fiind situate în zona de munte a judeţului. Potrivit unei bilanţ provizoriu, în momentul de faţă mai sunt 93 de persoane izolate din cauza viiturilor. Flutur a arătat că o situaţie mai gravă se înregistrează la Berchişeşti, unde două persoane sunt izolate în mijlocul apelor râului Moldova. De asemenea, în tabăra „Valea Caselor” din Câmpulung Moldovenesc sunt izolaţi 70 de copii, autorităţile depunând eforturi pentru evacuarea lor. Tot în acest municipiu un autocar plin cu turişti a fost blocat pe un drum la intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Suceava. Gheorghe Flutur a declarat că inundaţiile au afectat mai multe drumuri judeţene. Apa a inundat 195 de gospodării anexe şi 87 de case. Şeful administraţiei judeţene a precizat că un alt pericol îl reprezintă colmatarea iazului de decantare de la Tărnicioara, din comuna Ostra. „Am trimis deja utilaje mari şi pompe pentru a interveni în situaţia în care ar creşte nivelul apei din iazul de decantare. Vrem să nu mai ajungem la situaţia înregistrată acum câţiva ani, când exista pericolul ca materialul steril din acest iaz să se reverse peste localităţile din aval”, a declarat Flutur. El a mai spus că localităţile în care s-au înregistrat cele mai mari pagube sunt Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Stulpicani, Ostra, Frasin, Vatra Moldoviţei, Vama, Păltinoasa, Ulma, Straja şi Vicovu de Sus. În Vicovu de Sus ploile abundente şi viiturile au provocat ruperea digurilor de la microhidrocentrala din localitate, aceasta fiind inundată în totalitate. Flutur a mai spus că echipele de intervenţie acţionează în toate zonele afectate de inundaţii, solicitându-se sprijin şi de la autorităţile din judeţul Botoşani.

Două femei omorâte de trăsnet, într-o troiţă

Blestemul cerului



Două femei din comuna Drăgoieşti au murit pe loc, luni după-amiază, iar o gospodărie întreagă a fost distrusă de flăcări, după ce-au fost lovite de trăsnet.

Sătenii povestesc că cerul s-a întunecat dintr-o dată, iar ploaia nu a durat mai mult de 10 minute. A fost de ajuns, însă, ca trăsnetele să ia viaţa celor două femei, care se adăposteau de ploaie într-o troiţă construită pe câmp şi să transforme în scrum mare parte din gospodăria unor pensionari din localitate.

„Când o trăsnit odată, am căzut jos... aici o fost ceva necurat, o cumpănă mare”, se cruceşte Ion Pop, un bătrân din sat.

„Dacă mă asculta, trăia”

În urmă cu două zile, Valeria Pop, în vârstă de 65 de ani, şi Iulia Crâşmari, de 45 de ani, ambele din satul Măzănăeşti, s-au dus pe câmp să strângă fân pentru animale.

În jurul orei 18:00, cele două au terminat treaba şi s-au pornit spre casă. La un moment dat, a început o ploaie puternică, femeile fiind nevoite să se adăpostească într-o troiţă construită din lemn.

„Am fost şi eu cu mama, la fân... Mama şi cealaltă femeie au rămas în urmă, mai aveau o bucată de vreo patru-cinci metri. Eu şi încă cineva am terminat de balotat şi am dus baloţii acasă... a început să plouă şi, la un moment dat, a trăsnit puternic. M-am întors în ţarnă că-mi uitasem un tricou. Am ajuns la troiţă şi le-am văzut furcile lângă fântână. Când am dat să intru... erau întinse pe jos, moarte... Am fugit repede în sat şi am anunţat poliţia”, povesteşte fiul cel mare al Iuliei Crâşmari, Alexandru Crâşmari, în vârstă de 17 ani.

Atât el, cât şi fratele său mai mic, în vârstă de patru ani, au fost crescuţi în ultimii ani de mamă, tatăl lor fiind plecat în Grecia, la muncă, pentru a asigura familiei sale un trai mai bun.

Soţul Iuliei Crâşmari a aflat cumplita veste la puţin timp după producerea nenorocirii şi a pornit imediat spre casă, fiind aşteptat aseară să ajungă la Măzănăeşti.

„Dacă mă asculta, trăia. I-am spus să nu se ducă în ţarnă că vine ploaia...”, plângea, neputincios, tatăl Iuliei Crâşmari.

Lacrimi şi inimi sfâşiate de durere şi în familia celeilalte femei omorâte de trăsnet, Valeria Pop, mamă a şase copii. Rudele începuseră ieri dimineaţă pregătirile pentru înmormântare, corpurile neînsufleţite ale celor două femei urmând a fi aduse acasă de la morga din Gura Humorului.

Sătenii din Măzănăeşti spun că au mai avut parte de o asemenea nenorocire în urmă cu vreo 15 ani, atunci când un bărbat şi o femeie din sat, soţ şi soţie, au fost loviţi în plin de trăsnet, decedând pe loc.

„Să ai grijă, să nu-l superi pe Sfântul Ilie”

Vestea morţii celor două femei a făcut repede înconjurul satului.

Bătrânii spun că este vorba despre un blestem al cerului. În tradiţia populară, după sărbătoarea de Sf. Ilie, încep Pârliile, care ţin trei zile, timp în care, povestesc bătrânii, nimeni nu are voie să lucreze. Pârliile, se arată în mitologia românească, sunt ajutoarele sfântului şi aruncă foc asupra celor care nu le respectă.

„Să ai grijă, să nu-l superi pe Sfântul Ilie şi ajutoarele lui, nerespectându-i zilele, că mare prăpăd ştiu să facă –avertizează o bătrână din sat.

Primăriile cu datorii la stat vor fi executate silit de Fisc

Măsuri



Primăriile care nu îşi vor plăti datoriile la bugetul consolidat al statului vor fi executate silit de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, riscând să rămână fără bunurile mobile şi imobile pe care le au în proprietate.

Aceasta după ce preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, a emis un ordin prin care se aprobă procedura prin care instituţiile publice, inclusiv primăriile, care au datorii la stat pot fi executate de către Fisc în vederea recuperării acestora.

Potrivit ordinului, în situaţia în care Finanţele iniţiază procedura de executare silită a primăriilor, recuperarea sumelor datorate de către acestea la bugetul consolidat al statului se poate face prin blocarea conturilor din Trezorerie, sau prin sechestrarea bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea privată a administraţiilor locale.

Directorul DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a explicat că primăriile care au datorii la stat vor fi somate să le achite în maxim şase luni de la data primirii înştiinţării din partea Finanţelor. În situaţia în care după acest termen, care poate fi extins până la nouă luni, instituţiile publice nu vor achita sumele restante, DGFP Suceava va demara procedura de executare.

„Este de dorit ca primăriile să depună toate eforturile pentru a-şi plăti la timp toate datoriile la bugetul consolidat al statului, astfel încât să nu intre în situaţiile prevăzute de acest ordin. Ca în fiecare an, DGFP Suceava şi Ministerul Finanţelor depun eforturi pentru a aloca fondurile necesare funcţionării instituţiilor publice. Din acest motiv îi invităm pe şefii acestor instituţii, în special pe cei ai primăriilor, să dea o importanţă maximă acestui nou ordin pentru a nu ajunge în situaţia de a fi demarate procedurile de executare silită”, a declarat Petrică Ropotă.

CJ Suceava nu are bani pentru salariile angajatilor DGASPC

Conducerea Consiliului Judetean Suceava a solicitat fonduri guvernamentale pentru acoperirea drepturilor salariale ale angajatilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca necesarul de bani pentru acoperirea financiara la acest capitol este de aproximativ 49 de milioane de lei, in timp ce disponibili sunt doar 20 de milioane de lei.
Flutur a spus ca suplimentul financiar l-a solicitat, la rectificarea bugetara, Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, dar nu a primit niciun raspuns in acest sens.
Presedintele CJ Suceava a precizat ca angajatii DGASPC au primit majorari salariale de pana la 70% din salariu, prevazute in contractul colectiv de munca.
Totodata, Flutur a spus ca primeste zilnic in audienta oameni disponibilizati de la DGASPC Suceava, care se plang ca nu si-au primit drepturile banesti cuvenite in baza platii salariilor compensatorii stipulate in contractul colectiv de munca.

Prefectul de Iasi crede ca la DSVSA exista coruptie

Prefectul interimar, Marius Bodea, considera ca o parte dintre inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi sunt corupti si primesc diverse produse de la furnizorii de alimente pentru a nu semnala neregulile constatate in timpul controalelor.

Marius Bodea afirma ca a solicitat conducerii DSVSA Iasi verificarea activitatii propriilor angajati, in special a inspectorilor care efectueaza controale in complexul comercial angro Siraj, din municipiu. Solicitarea, sustine prefectul, a fost facuta intrucat asupra acelor angajati exista suspiciuni ca nu sunt corecti.
"Exista cazuri cand inspectorii primesc tot felul de produse de la furnizorii de alimente pentru a mentiona ca totul e in regula la capitolul conditiilor necesare pentru comercializarea produselor animale si non-animale. De aceea, am solicitat conducerii DSVSA sa analizeze modul in care se fac controalele respective" - a declarat prefectul Marius Bodea.
Directorul DSVSA, Ioan Gaboran, sustine ca, in astfel de situatie, prefectul trebuie sa spuna cine sunt inspectorii corupti, pentru a se putea lua masuri in acest sens.
In ultimele doua saptamani, inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului din Iasi au efectuat mai multe controale in complexul angro Siraj, in urma carora au oprit de la comercializare mai multe tone de carne si alte produse alimentare al caror termen de valabilitate era expirat de mai mult timp.

CJ Suceava cauta experti in elaborarea de proiecte

Consiliul Judetean Suceava va angaja experti in elaborarea de proiecte de dezvoltare cu fonduri europene. Vicepresedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a declarat ca este nevoie de sase specialisti care vor lucra in tot atatea orase si municipii.

Expertii vor avea rolul de a ajuta primarii si viceprimarii sa intocmeasca si sa implementeze proiecte de investitii cu finantare din fonduri structurale.
Vasile Ilie a spus ca expertii vor avea salarii motivante astfel incat sa fie exclusa orice tentatie de a eluda legea si a ''profita'' de banii europeni.
Recent, presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, atragea atentia asupra faptului ca dintre cele 114 primarii din judet majoritatea nu au accesat fonduri externe de preaderare si trebuie ajutate sa o faca acum, cu atat mai mult cu cat, neavand niciun proiect cu finantare europeana promovat si implementat, beneficiaza de punctaj mai bun pentru eligibilitate.