miercuri, 27 februarie 2008

Un tânăr căsătorit, tată al unui copil minor, acuzat că a violat o bătrână



Un tânăr în vârstă de 28 de ani, căsătorit, tată al unui copil minor, a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, fiind acuzat că a bătut şi violat o bătrână în vârstă de 82 de ani, din satul Probota.

Respectivul individ, Ionel G., care este consătean cu victima, a fost săltat, ieri, de poliţiştii oraşului Dolhasca şi dus la sediul Poliţiei pentru audieri.

Deşi iniţial a negat că ar fi avut vreo legătură cu violul, pe măsură ce anchetatorii au început să-i înşiruie probele pe care le au împotriva lui, tânărul şi-a dat drumul la limbă şi a mărturisit cum, în miezul nopţii, a dat buzna în casa bătrânei şi a obligat-o să întreţină raporturi sexuale. Fapta s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 februarie a.c.), iar victima se află şi în prezent internată în Spitalul Municipal Fălticeni.

Pe lângă faptul că a violat-o, tânărul în vârstă de 28 de ani şi-a bătut victima şi a supus-o perversiunilor sexuale.

Deşi victima nu le-a putut oferi prea multe indicii despre violator anchetatorilor, întrucât nu vede şi nici nu aude bine, poliţiştii au reuşit să-i dea de urme, urmând ca astăzi să-l ducă în faţa procurorilor şi, cel mai probabil, şi a judecătorilor, pentru a fi arestat preventiv.

Amenzi de 57 de mii de lei aplicate comercianţilor de mobilier



Inspectorii OJPC Suceava au aplicat amenzi de aproape 57 de mii de lei agenţilor economici care comercializează mobilier, saltele şi lenjerii de pat. Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că au fost verificaţi 38 de agenţi economici care comercializează mobilier, saltele, lejerii de pat, perne şi pilote şi toţi au fost descoperiţi cu nereguli”. Valoarea totală a produselor verificate este de 424 de mii de lei. Cele mai frecvente abateri constatate sunt lipsa denumirii producătorului, lipsa denumirii produsului pe eticheta de prezentare, lipsa etichetei în care este prezentată compoziţia materialului textil la canapele, scaune, saltele, lipsa înscrierii în certificatele de garanţie a duratei medii de utilizare la mobilier, lipsa modului de asamblare / montaj şi recomandări de întreţinere şi lipsa etichetelor traduse în limba română, pentru produsele din import.De asemenea, patru dintre agenţii economici verificaţi nu eliberau cumpărătorilor certificate de garanţie, iar alţi cinci agenţi economici eliberau certificate incomplete. Elena Oanea a spus că s-au aplicat 35 de amenzi contravenţionale, în valoare de 56.100 de lei şi opt avertismente. Inspectorii OJPC au oprit temporar de la comercializare mobilier în valoare de aproape 170 de mii de lei, saltele în valoare de 1300 de lei, pilote şi pături, lenjerie de pat şi perne în valoare de 6000 de lei.

Cererile pentru Euro200 se primesc până la sfârşitul lunii martie



Elevii şi studenţii care doresc să beneficieze de ajutorul de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator au la dispoziţie o lună pentru a depune cerere. Potrivit legislaţiei, elevii şi studenţii cu vârsta de maxim 26 de ani pot solicita ajutorul de 200 de euro în vederea achiziţionării unui calculator. Deponenţii de cereri trebuie să aibă venitul brut pe membru de familie sub 150 de lei şi să nu mai fi primit un asemenea ajutor din partea statului. Cererea se depune la secretariatul şcolilor în care studiază elevii sau studenţii şi trebuie însoţită de o copie a certificatului de naştere sau a actului de identitate, în cazul studenţilor, iar în cazul elevilor şi de o copie a actului de identitate a părintelui sau tutorelui legal. De asemenea, la dosar mai trebuie ataşate câte o copie după certificatul de naştere al fiecărui membru al familiei, o adeverinţă din care să reiasă calitatea de elev sau student a deponentului şi acte doveditoare în original privind veniturile membrilor familiei.După analizarea dosarelor, lista beneficiarilor va fi publicată la începutul lunii mai.

Banii băgaţi în străzile din Suceava, suficienţi pentru asfaltarea drumului Suceava-Bucureşti



Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, solicită primăriei explicaţii asupra modului în care au fost cheltuiţi banii alocaţi pentru repararea străzilor, în condiţiile în care oraşul e plin de gropi. Iordache a arătat că, în perioada 2004-2008, municipalitatea a cheltuit, conform cifrelor oficiale, circa 7 milioane de euro pentru reabilitarea străzilor, însă starea acestora este la fel sau chiar mai proastă decît în urmă cu patru ani. „De obicei realizările se raportează la modul în care arată strada şi nu la sumele de bani cheltuite pentru repararea ei”, a declarat Iordache. El a amintit că echipa liberală de la conducerea primăriei a promis că va asfalta toate cele 237 de străzi, dar potrivit declaraţiilor oficiale s-au asfaltat numai 40, „din care cele circulabile pot fi numărate pe degetele de la o singură mână”. Iordache a afirmat că suma de 7 milioane de euro ar fi fost suficientă pentru asfaltarea a 500 km de drum, adică mai mult decât drumul Suceava –Bucureşti şi-a exprimat surprinderea că doar o singură firmă a câştigat licitaţiile pentru repararea străzilor din municipiul Suceava, SCCF-Grup Colas Iaşi, iar „firmele cu sediul în Suceava sunt evitate sistematic”. „Atâta timp cât licitaţiile sunt făcute aşa cum sunt făcute, cât caietele de sarcini sunt constituite pentru ca unele firme să câştige licitaţiile, atâta timp cât nu sunt prevederi contractuale clare niciodată Suceava nu va avea străzi în stare bună. Cred eu că primarul a dovedit încă o dată că managementul nu este una dintre calităţile sale, că este doar un conducător de gospodărie comunală”, a mai spus Iordache.

Mîrza acuză „dezastrul portocaliu” din Suceava



Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, afirmă că învăţământul, sănătatea, agricultura şi finanţele din judeţ sunt grav afectate din cauza PD-L şi din această cauză „PSD declară dezastrul portocaliu”. Mîrza a afirmat că, în sistemul sanitar, la Autoritatea de Sănătate Publică, la Casa Asigurărilor de Sănătate şi la Spitalul de Urgenţă Suceava conducerile sunt interimare, în spitale nu sunt medicamente şi bolnavii sunt trataţi în funcţie de stocuri şi nu de diagnosticul pe care îl au, Colegiul Medicilor „face declaraţii politice, în loc să se preocupe de criza sistemului”, că în învăţământ „inspectorul general face membri PD-L, geamuri şi uşi, în loc de management educaţional”, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare „stă pe capul medicilor veterinari şi-i ameninţă că-şi pierd pâinea dacă fac politică PSD”, că în judeţ se defrişează masiv sub oblăduirea ITRSV şi a Direcţiei Silvice, iar directorii de la Direcţia Agricolă, APIA şi Finanţe „nu ascultă comanda guvernamentală, ci pe cea politică, a PD-L”. „Nimeni nu coordonează pe nimeni, nimeni nu ascultă de nimeni.. Solicit Guvernului să analizeze activitatea directorilor PD-L, să facă un comandament cu ei şi ori îi pune la treabă, ori să ia măsuri de schimbare a lor. Aşa nu se mai poate”, a declarat liderul PSD.

Şeful Direcţiei Veterinare îl trimite pe Mîrza la nepoţii săi



Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, a dezminţit că ar face campanie electorală pentru vreun partid, cu atât mai puţin pentru PD-L. Totodată, acesta a afirmat că nu a făcut niciodată presiuni asupra medicilor veterinari pentru a le determina înclinaţiile politice şi i-a transmis preşedintelui Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, să-şi întrebe nepoţii medici veterinari, de la Botoşana şi Cajvana, dacă le-a reproşat vreodată afilierea la PSD.„Profesia de medic veterinar este una liberală iar medicii sunt liberi să facă ce politică vor, nu este treaba mea”, a arătat dr. Dulgheru.În ceea ce priveşte acuzaţia adusă de preşedintele PSD, că şeful DSVSA l-ar fi ameninţat pe doctorul veterinar de la Broşteni că „îl lasă fără pâine dacă va candida pentru PSD”, Petrea Dulgheru a declarat că acestea sunt „vorbe fără acoperire” pentru că oricum nu are nici o modalitate de a determina un medic de liberă practică să facă ce vor. „Medicii liber profesionişti nu sunt subordonaţi Direcţiei, nu sunt angajaţi ai Direcţiei, iar contractul de concesiune îl au cu Agenţia Domeniilor Statului. Eu am ca subordonaţi medicii veterinari funcţionari publici, nu am nici o treabă cu doctorii de la Broşteni. Nu mă interesează ce politică fac”, a mai spus directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare.

PNL şi PSD acuză PD-L de înşelăciune şi plagiat



PNL şi PSD acuză PD-L de înşelăciune şi plagiat. Liberalii şi social-democraţii afirmă că Ghidul Popular editat de democrat-liberali, care conţine informaţii despre accesarea fondurilor europene şi pe care şi-l arogă ca fiind al lor, a fost copiat de fapt de pe site-ul Ministerului Agriculturii. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Mihai Aurel Steiciuc, a arătat că informaţiile din ghidul solicitantului nu pot fi utilizate în scopuri comerciale, considerând că PD-L a făcut un act de comerţ vânzându-şi imaginea prin acest ghid şi că şi-a asumat un drept pe nedrept.

Dacă PD-L spunea că dă ghidul ministerului, cu acordul lui şi vrea să vină în sprijinul agricultorilor, era ceva şi altceva este să spună că e al lor. Consider că este un furt făcut de PD-L dintr-un bun public, care aparţine tuturor », a declarat Steiciuc.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, consideră că ceea ce a făcut PD-L reprezintă « o plastografie ordinară ». “Un anume partid a scos o broşurică de pe site-ul Ministerului Agriculturii, copiată pur şi simplu şi care şi-o arogă ca fiind a lui. E ruşinos şi cât se poate de condamnabilă o asemenea atitudine, care să inducă în eroare cetăţeanul, că uite, domnule, ăştia sunt deştepţi. De unde deşteptăciune, că la copiat se pricep toţi neşcoliţii”, a declarat Mîrza.

Reacţia PD-L Suceava venit din partea secretarului general al organizaţiei judeţene, Marius Vatavu. El transmite celor două partide că pe ghidurile PD-L este imprimat următorul înscris: „Parte din informaţiile conţinute în acest ghid au fost obţinute în urma consultării site-urilor de internet ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit”.

De ce m-am uitat 10 minute la OTV


Imi pare rau ca nu am facut o inregistrare a emisiunii de aseara de pe OTV. Au fost cele mai hazlii 10 minute in fata televizorului din ultimele 12 luni (+/- 5).

Post: OTV

In studio: romanul de pe malul Oltului (adicatelea Vadim), romanul din Cluj (adicatelea Funar) si dl. "Dan Diaconescu Direct".

Tema emisiunii: independenta tinutului secuiesc.

In prezenta obisnuitelor secretii nevropate ale senatorului nu as fi petrecut mai mult de cele 5 secunde care iti sunt necesare pentru a vedea despre ce este vorba. Dar ... binecunoscutul ecran arhiplin mi-a atras atentia printr-un neobisnuit (ba chiar original) sondaj a carui intrebare batea de departe informatia conform careia Ogica a fost batut de mama fetei pe care a violat-o: vreti sa calatoriti cu pasaport in Harghita si Covasna ? Optiunile erau simple: Da sau Nu.

Surpriza era data de procentaje: 44% din cei care raspunsesera la intrebare isi doreau sa calatoreasca cu pasaport in Harghita si Covasna, procentajul coborand ezitant la 42% in cele 10 minute.

Probabil ca:

Varianta 1. Romanii sunt mult mai toleranti in raport cu minoritatile decat ne putem imagina.

Varianta 2. Intrucat pasaportul era greu de obtinut pe vremuri nu are nici o importanta unde il folosesti. In mod sigur, in cazul in care judetele ar fi fost Suceava si Neamt, procentajul ar fi fost acelasi. Poate ca solutia petru revitalizarea turismului romanesc ar fi tocmai obligativitatea prezentarii pasaportului la intrarea intr-un judet. Combinata cu niscaiva curse low cost sunt sigur ca turistul roman ar fi mai tentat sa faca o vacanta ieftina intr-un judet strain, la noi contand destul de mult concediul "in afara".

Varianta 3. Este posibil ca cei care au raspuns sa creada ca Harghita si Covasna sunt niste destinatii exotice dintr-un arhipelag mai putin cunoscut, imaginandu-se pe o plaja, la umbra unui palmier, cu un cocktail in mana dreapta si o blonda voluptoasa alaturi.

Oricare ar fi semnele de intrebare generate de una din cele trei variante trebuie subliniat atasamentul romanului pentru unul din castigurile Revolutiei si faptul ca este capabil sa cheltuiasca 1,19 neurocopterix (TVA inclus) pentru a raspunde la o intrebare stupida dintr-o emisiune la care Marele Alb de Barca ar fi intregit tabloul halucinant al unei nevroze nationale in curs de vindecare.

A violat o minoră în vârstă de 15 ani, în curtea şcolii



Unul dintre argumentele cu care anchetatorii violului comis la sfârşitul săptămânii trecute, într-un bloc din cartierul George Enescu, au încercat să-i convingă pe judecători să-i ţină în continuare în spatele gratiilor pe cei doi suspecţi a fost trecutul infracţional al acestora.

Arestaţi preventiv de către Judecătoria Suceava, atât Bogdan Zuziac (26 de ani), cât şi Marius Hapenciuc (30 de ani), ambii din comuna Şerbăuţi, au făcut recurs, avocaţii lor cerându-le judecătorilor să le lase clienţii în stare de libertate.

Recursul s-a judecat, ieri, la Tribunalul Suceava, magistraţii acestei instanţe hotărând însă să menţină măsura de arestare preventivă a celor doi tineri.

Anchetatorii acestui caz au depus la dosar şi o sentinţă a Judecătoriei Rădăuţi, prin care Zuziac a fost condamnat la închisoare, în urmă cu doi ani, pentru un alt viol, comis în octombrie 2005, asupra unei minore în vârstă de 15 ani şi jumătate. Fapta s-a petrecut chiar în curtea şcolii Şerbăuţi, unde Bogdan Zuziac a lucrat ca învăţător.

Deşi judecătorii rădăuţeni l-au condamnat la patru ani de închisoare, Zuziac nu a făcut nici o zi de puşcărie, întrucât, în timpul apelului, judecat la Tribunalul Suceava, tânărul s-a împăcat cu victima (de fapt, cu părinţii acesteia).

Surse din rândul anchetatorilor din acea vreme ne-au mărturisit că preţul pe care Zuziac l-a plătit pentru ca minora să uite povestea cu violul şi să-şi aducă aminte că a făcut sex de bună voie a fost de 3000 de euro.

Acelaşi personaj a mai fost cercetat pentru o tentativă de viol, în mai 2005, însă, pentru că legea permite împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de viol, şi acest caz a fost dat uitării.

Bogdan Zuziac este un client mai vechi al poliţiştilor, fiind amendat în numeroase rânduri de poliţiştii din comuna Şerbăuţi, pentru tot felul de scandaluri, fiind cunoscut drept un tip violent, mai ales pe fondul consumului de alcool.

Şi celălalt suspect, Marius Hapenciuc, este cunoscut ca un cal breaz de poliţişti, fiind cercetat de-a lungul timpului pentru înşelăciune şi distrugere. Totodată, Hapenciuc a fost şi el amendat în mai multe rânduri pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Cei doi tineri sunt acuzaţi că au violat, vinerea trecută, o adolescentă în vârstă de 17 ani, într-un apartament din cartierul George Enescu.

Minora a reuşit să scape de cei doi, sărind pe geam (de la etajul II) şi alertând Poliţia.

Mama victimei era cât pe ce să facă un infarct pe holurile Poliţiei, când a aflat prin ce nenorocire a trecut fiica ei.

Baronie, conturi grase!


Odată trecută euforia revenirii în prim planul deciziei politice în PSD, Adrian Năstase trebuie să se fi întrebat: eu cu cine câştig alegerile? Chiar dacă nu şi-a pus încă această întrebare, realităţile de care se va lovi cât de repede îl vor obliga să şi-o pună. Iar răspunsul pe care şi-l va da nu-i va face nici-o plăcere. Plăcere sau nu, va trebui să se descurce cu ceea ce are la îndemână, la fel şi Miron Mitrea, cel însărcinat direct cu organizarea alegerilor locale şi generale. Primul lucru de care se vor lovi cei doi este actuala incapacitate organizatorică a PSD, o noutate absolută pentru partidul cunoscut pentru eficienţa organizării şi pentru capacitatea sa de mobilizare. Titus Corlăţean este un secretar general slab şi fără autoritate, care şi-a dat măsura incompetenţei cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. În noiembrie 2007 maşinăria organizatorică a partidului a funcţionat din inerţie, din amintirea vremurilor când Cosmâncă era la butoane. PSD nu a mulţumit nici pe departe cum se cuvine fidelilor săi alegători, care sunt tot mai puţini. În paranteză fie spus, e o minune că au rămas atât de mulţi, după trei ani de eşecuri politice măreţe! Un alt obstacol în pregătirea PSD pentru alegeri îl reprezintă incapacitatea de a atrage fonduri de la sponsori. Comparaţia cu anterioara perioadă de opoziţie pe care a parcurs-o PSD nu se mai poate susţine. În 1999, când a început să se populeze din nou curtea din Kisellef 10 cu „dricurile” oamenilor de afaceri, veniţi să-şi prezinte „omagiile”, PSD era virtualul câştigător al alegerilor. Acum lucrurile s-au schimbat: virtualul câştigător este PD-L, deci sponsorii se îngrămădesc la uşa domnului Boc. Dar cea mai grea misiune a celor doi; Adrian Năstase şi Miron Mitrea, o va reprezenta impunerea voinţei centrului asupra organizaţiilor judeţene şi locale. Ele au fost scăpate din mână de cei din actuala conducere a PSD, care, ocupaţi fiind să lupte din greu pentru a-şi păstra scaunele, i-au lăsat pe baronii sau baroneţii locali să-şi facă de cap, cu condiţia să nu se implice în jocurile de putere de la vârful partidului. Aranjamentul le-a convenit de minune celor din teritoriu, de vreme ce nu aveau nimic de câştigat din implicarea în aceste jocuri de putere. Toţi ştiau că fanfaronadele lui Mircea Geoană nu fac nici doi bani, că intrarea la guvernare este o himeră şi că, în general, ce-şi face omul cu mâna lui este bine făcut! Aşa că preşedinţi sau vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni, primari şi vice - primari, baronii şi baroneţii PSD din teritoriu au purces la croirea unui viitor în care conducerea centrală a partidului se vede puţin spre deloc! Mai mult, autonomiei decizionale i se adaugă autonomia financiară. Pentru că oamenii noştri cunosc cel mai bine ce înseamnă să fii baron şi cât de mult depinde prosperitatea lor de poziţionarea corectă faţă de capătul pixului cu care se semnează contractele din bani publici, au investit pe măsură în viitorul lor, devenind autonomi şi din punct de vedere financiar. Ne este greu să apreciem cine se va aşeza în poziţii de forţă faţă de cine: Năstase şi Mitrea faţă de baroni şi baroneţi, sau invers? Iar miza este mare pentru aceştia din urmă: acum nu mai contează prea mult să te afli la „centru”, pentru că bătaia peştelui în materie de bani publici se dă în teritoriu. Şi este vorba de zece până la douăzeci de miliarde de euro până în 2012, bani care vor veni de la UE, plus fondurile bugetare pentru co-finanţare, cel puţin zece miliarde de euro. În aceste condiţii nu mai ispiteşte pe nimeni un post de deputat şi de senator, cu atât mai mult cu cât renunţarea la votul pe listă complică lucrurile şi măreşte factura. Din păcate Consiliul Naţional nu a făcut şi o analiză la sânge a stării fiecărei organizaţii judeţene în parte, analiză fără de care nu se vor putea lua decizii de fond în ceea ce priveşte stabilirea candidaţilor pentru primăriile municipiilor capitală de judeţ şi pentru şefia consiliile judeţene. Suntem curioşi dacă unii dintre vocalii apostoli ai reformei în PSD, precum Ilie Sârbu, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Dan Nica şi alţii ca ei dovedesc un la fel de mare apetit pentru a candida şi a se bate pentru ocuparea unor funcţii în administraţia locală, mai ales în acele zone unde PSD a stat şi stă cel mai rău, adică în Ardeal şi în Bucureşti. Situaţia de la Bucureşti este cea mai delicată. Adrian Năstase îl detestă , cordial sau nu, dar sigur sincer, pe Marian Vanghelie, un Vanghelie mai decis ca oricând să se bată pentru Primăria Generală. Sondajele par să spună că la Bucureşti şanse ar avea Sorin Oprescu, altul care se detestă cu Vanghelie. Numai că, amănunt esenţial, organizaţia PSD Bucureşti este condusă şi controlată de Marian Vanghelie. Şi fără a fi sigur de sprijinul organizaţiei de Bucureşti nimeni nu se va angaja în campania pentru Primăria Generală. Un cerc vicios căruia nu-i vedem o soluţie „consensuală”. Iar cu „parul” nu se prea poate, deşi ar fi singurul instrument care dă rezultate în astfel de situaţii. Şi teamă mi-e că scenariul de la Bucureşti se repetă cam peste tot în ţară! Să nu-şi facă nimeni iluzii: toate partidele vor investi în acest ciclu electoral exclusiv în alegerile locale. Un singur exemplu: Sorin Frunzăverde dă Bruxellesul şi demnitatea de euro-parlamentar pe Reşiţa şi funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, se vede treaba mult mai bănoasă, de vreme ce merită acest sacrificiu. Alţi doi grei ai PD-L se aruncă deja în luptă: Gheorghe Flutur şi Dan Cârlan, primul la Suceava şi al doilea la Iaşi. Atât lui Năstase, cât şi lui Miron Mitrea le lipseşte în acest moment mai ales timpul. Trăgând de timp pentru a nu permite revenirea celor doi, Mircea Geoană a făcut încă un mare rău partidului. În două luni nu poţi face ceea ce nu s-a făcut în mai bine de trei ani. Nu se îngraşă porcul de Crăciun şi nu-şi construieşte notorietate candidatul în două luni. De fapt, cei doi vor putea cel mult să limiteze proporţiile înfrângerii anunţate. Personal, fără a fi pesimist, nu văd care ar fi subiectele cu care ar reuşi PSD să-şi recâştige electoratul şi apoi să-l şi scoată la vot. S-au promis atâtea în cei aproape douăzeci de ani de „democraţie” încât este greu să mai fii original. Nici măcar votul negativ nu va mai funcţiona. Aşa încât este vremea baronilor. Ei vor fi singurii câştigători ai acestor alegeri, indiferent de partidul din care fac parte. Pentru că mai mult ca sigur se va prefera răul cel mai mic, adică răul cunoscut. Lehamitea de politică a alegătorilor lucrează pentru baroni. Şi banii publici pentru bunăstarea lor! A baronilor, nu a cetăţenilor.