miercuri, 9 ianuarie 2008

Rugby >> Încep transferurile în Divizia Naţională- singura noutate din lotul Bucovinei Suceava va fi juniorul Vlad Voicu


Sport



Săptămâna viitoare, pe 15 ianuarie, debutează în mod oficial perioada transferurilor de iarnă din rugbiul românesc. Aceasta se va finaliza, la fiecare competiţie în parte, cu 48 de ore înainte de startul respectivei competiţii, ceea ce înseamnă că la Divizia Naţională se pot face transferuri până pe 6 martie, la Divizia A, până pe 3 aprilie, iar la Divizia Naţională de Juniori, până pe 14 martie.

În această perioadă de iarnă, taxa de transferuri este destul de mare, 50 de milioane indiferent despre ce competiţie este vorba. Doar jucătorii care se legitimează pentru prima dată nu plătesc această taxă.

Este şi cazul juniorului Vlad Voicu, de la CS Gura Humorului, care, după spusele antrenorului Constantin Vlad, „va fi singurul nostru transfer”. „Îmi doresc, în special, să nu pierdem niciun jucător dintre cei pe care îi avem acum la dispoziţie, pentru că despre adus sportivi de valoare nu poate fi vorba”, a precizat tehnicianul sucevean.

Vlad Voicu a terminat junioratul la Gura Humorului şi se va alătura lotului sucevean pe 15 ianuarie urmând ca în februarie să plece într-un stagiu de pregătire cu Bucovina Suceava.

CS Gura Humorului a reprezentat în ultimii ani principala pepinieră pentru rugbiul sucevean, juniorii antrenaţi acolo de Dumitru Livadaru fiind la mare căutare. „Este păcat că în acest an juniorii I nu s-au mai înscris în competiţie”, a spus Vlad.

În ceea ce priveşte viitorul rugbiului sucevean, antrenorul Bucovinei a informat că doi dintre jucătorii săi, Creţuleac şi Opariuc, „au început deja o activitate de selecţie a copiilor care doresc să practice acest sport”. „Selecţiile au loc la Liceul «Petru Muşat», din Suceava. Am ales ca acestea să se desfăşoare acolo pentru că este o locaţie apropiată de stadionul Unirea şi este mai uşor şi pentru cei doi jucători. Rugbiul este un sport care atrage de obicei copiii proveniţi din familii mai sărace. Eu consider că este un pas important pentru a pune bazele unor echipe de juniori la nivelul municipiului Suceava”, a încheiat Constantin Vlad.

Antrenorul echipei CSM Bucovina va reveni la Suceava pe 14 ianuarie.

Rugby >> Constantin Vlad pregăteşte naţionala U20 pentru mondialul din Chile


Sport



Constantin- Vlad Constantin Vlad, antrenorul echipei locale sucevene de rugbi şi totodată directorul tehnic al echipei naţionale U20 a României, se află în aceste zile la Năvodari. Până pe 17 ianuarie, acolo are loc primul cantonament din 2008 pentru naţionala de tineret. Antrenamentele se efectuează pe stadioanele Badea Cârţan şi Cleopatra, Constantin Vlad precizând că în acest stagiu va pune accent pe închegarea relaţiilor de joc în cadrul echipei, mai ales că are la dispoziţie un lot lărgit, din care îi va alege în final pe cei care vor participa la Campionatul Mondial. „Momentan, sunt la malul mării împreună cu lotul naţional de tineret. Voi rămâne aici până la data de 14 ianuarie, când este programată reunirea rugbiştilor de la Suceava”, a precizat tehnicianul sucevean.

Finalul acestui cantonament nu va consemna însă şi finalul pregătirii pentru rugbiştii U20. „Din 17 ianuarie tot lotul va merge la Bucureşti, la hotelul Olimpia, pentru a da teste fizice, medicale şi psihologice. Această testare va trasa practic starea de pregătire a întregului lot şi în funcţie de ea vom continua cu gândul la mondiale”, a declarat Constantin Vlad.

Printre cei 35 de sportivi aflaţi în cantonamentul „Stejăreilor” se află şi suceveanul Nicu Ignea. El evoluează pe postul de mijlocaş la deschidere şi este poreclit de tehnicianul sucevean “Mini-Wilkinson”, datorită calităţilor sale asemănătoare cu cele ale starului naţionalei Angliei.

Iată componenţa echipei U20:

Pilieri: Petre Zapan, Vlad Bădălicescu, Constantin Dumitru, Gabriel Navrea, Iulian Strutinski, Cătălin Graur

Taloneri: Eduard Marinca, Andrei Năstase, Cristian Ionescu

Linia a doua: Cristian Munteanu, Alexandru Vâlcu, Mihai Moraru, Remus Necula, Sergiu Ursache

Linia a treia: Bogdan Petreanu, Mihai Beldeanu, Alexandru Mitu, Cristian Constantin

Mijlocaşi la grămadă: Valentin Ivan, Lucian Moroşan, Mihăiţă Zainea

Mijlocaşi la deschidere: Alexandru Topală, Adrian Maftei, Alin Georgescu, Nicu Ignea

Centri: Ionel Cazan, Viorel Zamfir, Constantin Zidărescu

Aripi: Mădălin Lemnaru, Ionuţ Puişoru, Alexandru Cătună, Marian Pârvu

Fundasi: Ionuţ Florea, Mihai Marian, Florin Ibănescu

Campionatul Mondial U20, divizia secundă, se va disputa în acest an în Chile, între 11 şi 28 aprilie. Adversarele României vor fi Georgia, Uruguay, Chile, Jamaica, Namibia, Coreea de Sud plus o altă formaţie din calificări. „Stejăreii” trebuie să se claseze pe primul loc pentru ca de anul viitor să urce în prima divizie mondială.

Virozele, sub control




Sanatate



Şi după a 15 -a săptămână de supraveghere epidemiologică a infecţiilor respiratorii acute pe teritoriul judeţului Suceava, numărul virozelor respiratorii a fost mic. Potrivit şefului ASP Suceava, Odette Nicolae, în perioada 31/12/2007-06/01/2008 s-au înregistrat 672 cazuri de IACRS, respectiv 297 cazuri de pneumopatii acute. „Aceste valori se află sub valoarea minimă aşteptată pentru aceasta perioadă. Încă nu a fost depistat şi raportat la ASP Suceava nici un caz clinic compatibil cu gripă” susţine Odette Nicolae.

Până în prezent au fost vaccinate antigripal, pe teritoriul judeţului, un număr de 65.126 persoane, corespondentul a 93 la sută din dozele de vaccin repartizate judeţului Suceava .

Campania de vaccinare a decurs până în prezent, în cele mai bune condiţii şi nu au fost înregistrate reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, mai spune şeful ASP Suceava recomandând în continuare populaţiei să se vaccineze antigripal.

SJA are de restituit către CAS 717 milioane de lei vechi pentru servicii raportate eronat


Sanatate



Biroul Control al CAS Suceava a efectuat o acţiune de control la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, pentru activitatea din 2006 şi primele 7 luni ale anului 2007, fiind constatate o serie de nereguli, în urma cărora unitatea trebuie să restituie 717 milioane de lei vechi pentru servicii raportate eronat. Şeful CAS Suceava, Cristina Iordăchel a precizat marţi, că în timpul controlului efectuat la furnizorul de servicii medicale din asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar aflat în relaţie contractuală cu CAS Suceava s-au găsit numeroase nereguli în modul de completare a Fişelor de solicitare ambulanţă.

Printre acestea se numără necompletarea tuturor datelor de pe formular privind spitalul unde se internează pacientul, fără menţionarea orei şi minutului sosirii pacientului la camera de gardă, precum şi a faptului dacă pacientul este internat sau nu în unitatea spitalicească; completarea eronată a datelor privind ora solicitării, a orelor de sosire şi de plecare de la locul solicitării sau lipsa consemnării acestora; solicitările la care a fost asigurată asistenţa medicală de către medicul angajat la substaţia Vatra Dornei nu sunt confirmate prin parafa medicului, ci doar printr-o semnătură indescifrabilă; fişele de solicitare nu sunt semnate şi parafate de către medicul de gardă care a preluat bolnavul (condiţie obligatorie prevăzută prin clauză contractuală) situaţie constatată la un număr de 36 solicitări; înscrierea de coduri de afecţiuni greşite care nu corespund diagnosticelor stabilite; din verificarea celor 389 de Fişe de solicitare a ambulanţei de tip B AUR întocmite în luna mai 2007 pentru care s-au raportat numai urgenţe medico chirurgicale majore s-a constatat că numai un număr de 199 de solicitări fac parte din categoria urgenţelor majore, diferenţa de 190 fiind solicitări pentru urgenţe medico chirurgicale de grad 2.

O situaţie gravă a fost găsită, prin actele substaţiei Vatra Dornei, a mai precizat şeful CAS Suceava. „Din analiza modului de asigurare a asistenţei medicale la nivelul ambulanţei de tip B care este destinată intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor s-au constatat la nivelul staţiei Vatra Dornei că din totalul de 104 solicitări raportate pentru luna decembrie 2006 - din care 42 de solicitări pentru urgenţe medico chirurgicale majore, a fost asigurată asistenţa medicală de către medicul angajat în cadrul substaţiei numai pentru 6 cazuri. Iar din totalul de 137 de solicitări raportate pentru luna mai 2007 numai pentru un număr de 9 solicitări a fost asigurată asistenţa medicală de către medicul specialist - situaţie înscrisă pe formularele de fişă de solicitare fără a exista parafa medicului.

CAS Suceava a cerut conducerii Serviciului de Ambulanţă să ia o serie de măsuri privind raportările şi respectarea condiţiilor acordării asistenţei de urgenţă. „Având în vedere constatările rezultate ca urmare a analizei modului de

asigurare a asistenţei medicale de urgenţă de către medicul specialist angajat la nivelul substaţiei Vatra Dornei, propunem conducerii Serviciului de Ambulanţă Suceava luarea de măsuri în ceea ce priveşte gradul în care se asigură respectarea atribuţiilor prevăzute în fişa postului de către personalul sanitar” menţionează Cristina Iordăchel, care mai adaugă faptul că CAS va informa şi Autoritatea de Sănătate Publică asupra situaţiei întâlnite la Vatra Dornei” mai spune şeful CAS Suceava.


Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava trebuie să restituie suma totală de 71.704,85 lei reprezentând contravaloarea cazurilor de servicii medicale de urgenţă şi transport medical raportate eronat. „În urma amplului control efectuat constatăm că există în continuare nereguli majore în acordarea serviciilor medicale de urgenţă la nivelul substaţiei Vatra Dornei. Această substaţie are în antecedente un proces civil cu CAS Suceava în urma căruia prin instanţă s-a decis imputarea sumei de 150.095,37 RON. Noi înţelegem foarte bine că deficitul de medici angajaţi la Serviciul de Ambulanţă afectează calitatea şi siguranţa serviciilor oferite asiguraţilor, dar nu putem fi de acord ca un medic angajat cu normă întreagă să presteze în cursul unei luni un număr de 6 sau 9 solicitări”, a declarat preşedintele director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel.

Eurodeputatul socialist Cătălin Nechifor va renunţa la preşedinţia TSD Suceava


Politica



nechiforSurse din TSD Suceava au declarat că eurodeputatul socialist Cătălin Nechifor intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al organizaţiei, însă, pe de altă parte se va implica mai mult în activitatea organizaţiei de seniori a PSD Suceava unde deţine funcţia de prim vicepreşedinte. Astfel eurodeputatul Cătălin Nechifor urmează să-şi anunţe demisia în prima şedinţă a TSD Suceava care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii.

Se pare că, Cătălin Nechifor nu doreşte să mai păstreze această funcţie în condiţiile în care nu se poate ocupa direct de buna funcţionare a organizaţiei judeţene, fiind plecat cinci zile pe săptămână la Parlamentul European, însă îşi va menţine funcţia de vicepreşedinte al TSD, la nivel naţional.

Cătălin Nechifor a fost ales europarlamentar socialist în urma scrutinului din 25 noiembrie 2007 când a candidat pe locul cinci pe lista PSD.

Centrul Economic Bucovina va găzdui Forumul Economic Regional „Bucovina”


Economie



Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza a spus marţi, într-o conferinţă de presă că la Centrul Economic Bucovina din apropierea aeroportului sucevean „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Suceava va fi organizat, în perioada 17-19 ianuarie, Forumul Economic Regional „Bucovina” cu scopul de a impulsiona cooperarea economică transfrontalieră, proiectul fiind finanţat de UE prin programul Phare CBC.

Forumul este organizat de judeţul Suceava în colaborare cu regiunea Cernăuţi, în cadrul acţiunii urmând a fi organizate întâlniri ale autorităţilor din cele două regiuni la care vor participa şi oameni de afaceri din zonă.

Manifestarea va include şi un târg la care expozanţii vor fi firme din Suceava şi Cernăuţi. Gavril Mîrza precizează că se doreşte ca scopul acestui forum este identificarea de noi instrumente care să conducă la dezvoltarea colaborării economice în zona transfrontalieră.

Proiectul nu este unul singular, în prezent, Suceava şi Cernăuţi derulând, în comun, alte şase proiecte transfrontaliere, finanţate prin Phare CBC, valoarea acestora fiind de 1,5 milioane de euro.

Deszăpezirea drumurilor judeţene a scos din visterie până în prezent 3 milioane de lei


Administratie



drum.iarna Directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri din cadrul CJ Suceava, Radu Avădanei, a declarat marţi, că pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din judeţul Suceava, până în prezent, vor trebui decontate facturi de aproape un milion de euro.

Astfel, în lunile noiembrie şi decembrie 2007, pentru deszăpezirea drumurilor judeţene s-au folosit 6210 de metri cubi de materiale antiderapante şi s-au consumat 180 de tone de motorină pentru utilajele care au intervenit pe trasee iar valoarea activităţilor de intervenţie pe timp de iarnă pe aproximativ 980 de kilometri de drumuri judeţene din cele aproximativ 1200 de kilometri, a costat 3 milioane de lei.

Directorul Direcţiei de Drumuri şi Poduri a precizat că, în medie, în cursul unei ierni se folosesc aproximativ zece mii de metri cubi de materiale antiderapante pe drumurile judeţene, contractul pentru deszăpezire cu societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava fiind încheiat pentru perioada noiembrie-aprilie.

Radu Avădanei a menţionat că mai sunt în stoc aproximativ 4000 de metri cubi de materiale antiderapante şi există o rezervă „tampon” de motorină de 30 de tone, urmând ca aceasta să fie completată prin aprovizionarea lunară.

Consilierul Aurel Vasiliu spune că „până la sfârşitul lunii ianuarie echipa locală de rugbi îşi va primi banii”


Actualitate



Aurel Vasiliu În ultima şedinţă din 2007, Consiliul Local Suceava a decis să suplimenteze cu 50.000 de lei (500 de milioane) bugetul echipei de rugbi CSM Bucovina Suceava. La vremea respectivă, antrenorul Constantin Vlad s-a declarat foarte mulţumit de această decizie, menţionând că formaţia sa va face tot posibilul pentru a recompensa prin rezultate cât mai bune sprijinul financiar de care se bucură.

Cu toate acestea, marţi , când a fost contactat telefonic, antrenorul Vlad a declarat: „Deocamdată nu am primit banii promişi, dar sunt convins că aceştia vor veni. Am încredere în Consiliul Local Suceava că îşi va menţine promisiunea făcută atunci. Dacă primim banii, intenţionez să fac şi un stagiu de pregătire la munte, cele mai probabile destinaţii fiind Vatra Dornei sau Borsec”.

Contactat telefonic, consilierul local pe probleme de sport, Vasile Bilius, a precizat că este la curent cu această situaţie. „Eu ştiu că banii s-au aprobat şi urmează ca ei să ajungă la destinaţie. Am înţeles că CSM Suceava deja a intrat în posesia lor şi cred că în următorul interval de timp şi echipa de rugbi va primi respectiva suplimentare de buget”, a declarat Vasile Bilius.

La rândul său, consilierul local Aurel Vasiliu a garantat personal că banii în cauză vor ajunge în vistieria clubului până la finalul lunii ianuarie. „Este vorba despre o hotărâre de Consiliu Local care a fost aprobată la finalul lunii decembrie. Cei 500 de milioane de lei vor ajunge până la finalul acestei luni la echipa de rugbi. Ştiu că oamenii de acolo au nevoie de aceşti bani pentru a putea efectua şi un cantonament înaintea începerii campionatului. Aceşti bani provin din bugetul local pentru 2007, urmând ca în momentul în care se va discuta bugetul pentru acest an să stabilim şi sumele care vor fi repartizate cluburilor sportive din Suceava pentru acest an”, a declarat Aurel Vasiliu.

Constantin Vlad s-a declarat foarte mulţumit de asigurările primite din partea aleşilor locali, precizând că la data de 14 ianuarie, când va avea loc reunirea lotului de la CSM Bucovina Suceava, le va da vestea şi jucătorilor urmând ca aceştia să-şi primească şi primele pentru victoria din meciul cu CFR Braşov.

Patinoar natural la Rădăuţi


Actualitate



patinoarUn patinoar natural a fost deschis de câteva zile în municipiul Rădăuţi. Acesta va fi funcţional în funcţie de temperaturile atmosferice care nu vor trebui să treacă de zero grade Celsius. Locaţia obiectivului de petrecere a timpului liber a fost amenajată de Clubul Sportiv Bucovina în incinta Complexului „Grădina de Tir”.

Patinoarul din Rădăuţi este deschis spre seară, două- trei ore pe zi, începând cu ora 17. Intrarea este gratuită pentru copii iar pentru adulţi este 1 leu, pentru fiecare oră petrecută pe gheaţă.

La dispoziţia doritorilor ce vor să patineze dar nu au parine se află 250 de perechi de patine, care pot fi închiriate contra sumei de 3 lei/oră.

„Comorile dacilor” şi Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, cele mai reuşite evenimente culturale ale anului 2007


Actualitate



ursu Expoziţia „Comorile dacilor” şi Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, sunt în opinia şefului Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu cele mai reuşite evenimente culturale ale anului 2007, an considerat ca fiind unul foarte bun.

Potrivit lui Emil Ursu pe primele locuri , în privinţa publicului, încasărilor şi impactului se situează Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, Târgul Meşterilor Populari şi expoziţia de prezentare a celebrelor brăţări dacice. La capitolul succese a fost amintită de directorul Complexului Muzeal „Bucovina” şi „Noaptea cea mai lungă-confluenţa artelor” – care a inclus şi un recital de colinde a trupei Hara. Această formaţie a colindat acasă o tânără din cartierul sucevean Burdujeni, în urma unei trageri la tombolă. Tot o reuşită este considerată şi deschiderea expoziţiei permanente „Vivariu”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, o grădină zoologică în miniatură.

Veniturile extrabugetare obţinute de instituţie, anul trecut a fost 12 miliarde de lei vechi faţă de 8,5 miliarde în anul 2006.

Emil Ursu nu a omis să precizeze şi nerealizările. Una dintre acestea a fost imposibilitatea organizării expoziţiilor „Cadourile familiei Ceauşescu” şi „Francmasoneria în România” datorită crizei de timp şi de spaţiu expoziţional.

Sindicatul „Prometeu” nu a ajuns la o înţelegere cu executivul de la Termica în privinţa majorării salariale


Actualitate



CETsv Conducerea societăţii TERMICA SA, firmă ce asigură furnizarea apei calde şi a căldurii în regim centralizat în municipiul Suceava nu a ajuns la o înţelegere cu sindicaliştii din cadrul Sindicatului „Prometeu”, astfel negocierile vor continua. Managerul general Constantin Plăcintă a declarat marţi, presei că nu s-a reuşit identificarea acelei soluţii care să mulţumească ambele părţi dar că discuţiile nu s-au încheiat.

Executivul de la TERMICA aşteaptă însă şi o soluţie care să vină din partea instanţei sucevene ca urmare a constestării primei decizii prin care Judecătoria a dat câştig de cauză sindicaliştilor şi a obligat echipa de manageri să mărească salariile angajaţilor.

Solicitările sindicale vizează în principal majorarea cu până la 30 la sută a lefurilor celor peste 800 de muncitori.

CJ îşi revendică dreptul de proprietate asupra Casei de Oaspeţi


Administratie



marza Consiliul Judeţean Suceava a trimis o notificare către Secretariatul General al Guvernului prin care înştiinţează că intenţionează să acţioneze în instanţă RA-APPS pentru că a scos la vânzare Casa de Oaspeţi din municipiu în condiţiile în care aceasta este în patrimoniul judeţului Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, într-o conferinţă de presă, că potrivit Hotărârii de Guvern care stabileşte patrimoniul public şi privat al judeţului şi localităţilor din judeţul Suceava, Casa de Oaspeţi şi terenul aferent acesteia sunt în patrimoniul judeţului Suceava.

Gavril Mîrza a ţinut să argumenteze cu faptul că în 1994 Casa de Oaspeţi a trecut în administrarea RA-APPS, dar că aceasta a rămas în patrimoniul judeţului Suceava, şi în opinia acestuia, Casa de Oaspeţi este în patrimoniul CJ Suceava şi de aceea „patrimoniul trebuie apărat”.

Şeful administraţiei judeţene a menţionat că RA-APPS nu poate vinde un obiectiv care se află în patrimoniul altei instituţii, şi a adăugat că în cazul în care nu se va reglementa situaţia pe cale amiabilă, sigur se va ajunge în instanţă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Suceava, Orest Onofrei şi-a exprimat speranţa ca totul să se rezolve pe cale amiabilă dar, şi-a exprimat totodată şi surprinderea că această situaţie a fost sesizată la jumătate de an după ce Secretariatul General al Guvernului a anunţat intenţia de a vinde obiective ale RA-APPS din judeţul Suceava.

Acesta a afirmat că secretarul general al Guvernului a fost în judeţ, cu luni bune în urmă anul trecut, şi s-a discutat despre această vânzare, iar Consiliul Judeţean la vremea respectivă nu a ridicat pretenţii de proprietar, dar a mai subliniat că această situaţie nu trebuie privită ca un conflict şi crede că cele două instituţii vor soluţiona problema.

Prefectul Onofrei admite că este nevoie de Casa de Oaspeţi, pentru cazarea demnitarilor români sau străini care vor veni în judeţ.

Fălticenenii, buni platnici la buget


Peste două sute de fălticeneni au s-au numărat printre primii buni platnici la bugetul local. În primele două zile de colectare a taxelor şi impozitelor locale s-au strîns aproape 70.000 de lei.

Majoritatea celor care şi-au plătit impozitele au vrut să beneficieze de bonificaţia de 10 la sută acordată persoanelor fizice care îşi achită impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule pînă la data de 31 martie 2008. Reamintim că deliberativul fălticenean a aprobat pentru acest an o majorare de 5 la sută a impozitului pe clădiri şi terenuri pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele juridice impozitul pe clădiri a fost ridicat de la cota de 1,2 la cota de 1,3 la sută din valoarea impozabilă a clădirii.

După sărbători, încep curele de slăbire!


Abia au trecut sărbătorile şi cei care s-au răsfăţat cu mîncăruri alese au o nouă obsesie, cura de slăbire sau dezintoxicarea. Bărbaţii şi femeile deopotrivă, indiferent de vîrstă, se plîng de senzaţia de "prea plin" sau de "intoxicare cu bunătăţi", care se manifestă prin moleşeală sau chiar dureri.

Ca să scape de kilogramele în plus şi de simptomele neplăcute, pofticioşii recurg la regimuri şi la produse naturiste.

Comercianţii cîmpulungeni spun că acest fenomen se manifestă în fiecare an, mai ales după Paşte şi sărbătorile de iarnă. Au de cîştigat cei ce vînd fructe şi legume, pentru că regimurile drastice fac ca aceste produse să se vîndă chiar mai bine decît în perioadele de post. Se vînd foarte bine şi ceaiurile depurative, cele pentru ameliorarea durerilor de ficat şi stomac, ceaiurile de slăbit şi impresionante cantităţi de ceai verde, precum şi orice pastile mai mult sau mai puţin naturiste pe al căror ambalaj scrie că ajută la slăbit. Pe amatorii de cure i-au cam pierdut însă de clienţi vînzătorii de dulciuri şi de pîine. Chiar dacă medicii spun că mai bună decît orice cură ar fi cumpătarea de sărbători şi alimentaţia echilibrată tot timpul anului, localnicii nu se pot abţine de la moda curelor, chiar dacă nu îi ajută prea mult. "Fac asta în fiecare an, cam o lună după sărbători. Nu slăbesc foarte mult, dar mă ajută să mă simt mai energică. Şi apoi, nu am încotro, pentru că toţi colegii de birou fac cură în perioada asta şi ar fi aiurea ca eu să încep să mănînc cîrnaţi în pauză, cînd ei rod varză crudă şi numai despre asta vorbesc", ne-a mărturisit Elena Bursuc.

Casa de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu, motiv de dispută în instanţă


Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) a notificat Secretariatul General al Guvernului şi RAPPS asupra intenţiei de a le aduce în faţa instanţei. Obiectul litigiului îl constituie Casa de oaspeţi pe care respectiva Regie nu ar avea cum să o înstrăineze.

Preşedintele CJ, Gavril Mîrza, susţine că obiectivul este, potrivit legii, parte a patrimoniului judeţului. "După atîta tevatură că se vinde Casa de Oaspeţi, ne-am hotărît să ne apărăm patrimoniul", a precizat d-sa, amintind o hotărîre de Guvern din 1994, prin care imobilul amintit a fost trecut în patrimoniul public şi privat al judeţului Suceava.

Primarul, primul plătitor de impozite


Primarul Sucevei, Ion Lungu, a ţinut morţiş să se înscrie în topul judeţean al plătitorilor de taxe şi impozite locale, fiind primul sucevean din acest an care şi-a achitat dările către stat.

Cumulat, pentru impozitul pe clădiri şi pe mijloacele de transport deţinute în proprietate familia Lungu a contribuit la bugetul local cu suma de 320 de lei. Pentru că legea permite, Ion Lungu a beneficiat şi de o reducere de 10 la sută, pentru că a plătit pînă la 31 martie 2008. Conform actelor oficiale, primarul a plătit 100,8 lei drept impozit pe clădiri, 105 lei impozit pe autovehiculele şi ceva mai bine de 100 de lei taxă de salubritate.

Numărul copiilor care primesc lapte şi cornuri se va dubla


În 2008, numărul beneficiarilor de produse de panificaţie şi lactate acordate gratuit de Guvern s-ar putea dubla. Cel puţin aşa susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Stela Acatrinei, care a precizat, într-o conferinţă de presă, că în bugetul de stat pe 2008 a fost prinsă deja suma necesară în acest sens.

"Legea bugetară anuală prevede ca, în 2008, de respectivul program să beneficieze şi elevii din învăţămîntul de stat din clasele de V-VIII", a precizat dna Acatrinei. Astfel, în judeţul Suceava, numărul copiilor care vor beneficia de Programul "Cornul şi laptele" ar putea fi de două ori mai mare decît pînă acum. În prezent, programul se adresează unui număr de 58.375 de elevi şi preşcolari, fondurile alocate pentru anul şcolar 2007-2008 fiind de 10 milioane lei. Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean consideră că suma reprezentînd contravaloarea lunară a produselor din program ar putea fi dată efectiv în mînă copiilor, o dată cu alocaţia de stat. Aceasta întrucît beneficiarii în cauză se satură să consume zilnic acelaşi "meniu", din banii respectivi preşcolarii şi elevii urmînd a-şi cumpăra ce le pofteşte inima.

Autorizaţiile pentru firmele străine au adus bani frumoşi la bugetul Sucevei


În 2007, Compartimentul de urbanism al Consiliului Judeţean Suceava a eliberat un număr de 1.317 avize şi autorizaţii de construcţie, în valoare de 1,36 milioane lei.

Preşedintele CJ, Gavril Mîrza, a precizat că, majoritar, fondurile au provenit de la Transgaz, de la autorizarea pregătitoare şi provizorie de la forajele de la Păltinoasa, Cacica, Baia, Mălini şi Todireşti, obţinîndu-se 4,13 milioane lei. În zona Rădăuţi, Egger a cotizat la buget cu 1,9 milioane euro, iar firma Schweighofer cu 3,6 milioane euro. Consiliul Judeţean a eliberat, în 2007, 228 de autorizaţii de construire, 225 de acorduri unice, 337 de certificate de urbanism, 328 de avize ale arhitectului şef, 34 de avize pentru documentaţii de urbanism şi 165 de avize ale arhitectului şef la autorizaţii de construire.

Autorizaţiile pentru firmele străine au adus bani frumoşi la bugetul Sucevei


În 2007, Compartimentul de urbanism al Consiliului Judeţean Suceava a eliberat un număr de 1.317 avize şi autorizaţii de construcţie, în valoare de 1,36 milioane lei.

Preşedintele CJ, Gavril Mîrza, a precizat că, majoritar, fondurile au provenit de la Transgaz, de la autorizarea pregătitoare şi provizorie de la forajele de la Păltinoasa, Cacica, Baia, Mălini şi Todireşti, obţinîndu-se 4,13 milioane lei. În zona Rădăuţi, Egger a cotizat la buget cu 1,9 milioane euro, iar firma Schweighofer cu 3,6 milioane euro. Consiliul Judeţean a eliberat, în 2007, 228 de autorizaţii de construire, 225 de acorduri unice, 337 de certificate de urbanism, 328 de avize ale arhitectului şef, 34 de avize pentru documentaţii de urbanism şi 165 de avize ale arhitectului şef la autorizaţii de construire.

Relaxare şi muzică tibetană pentru bolnavii de la Sasca Mică


Bolnavii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare din Sasca Mică se relaxează pe ritmuri tibetane într-o încăpere special amenajată. Iniţiativa aparţine conducerii, care s-a orientat după un model german.

Relaxare şi muzică tibetană pentru bolnavii de la Sasca Mică
Potrivit directorului Gheorghe Fron, proiectul, singurul din ţară, nu a fost foarte costisitor şi s-a dovedit eficient. "Am văzut acest tip de încăpere într-un centru de reabilitare din Germania. Beneficiarul intră şi se relaxează cu ajutorul muzicii. Avem chiar şi un vas tibetan, dintr-un material deosebit cu ajutorul căruia facem terapie prin vibraţie", ne-a spus dl Fron.

Activitate pe fond de rulment

Fălticeni


Pentru că nu are încă un buget propriu de venituri şi cheltuieli, municipalitatea fălticeneană a fost nevoită să recurgă la utilizarea unei părţi a fondului de rulment rămas la sfîrşitul lui 2007. Este vorba de 500.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile anului 2008. Hotărîrea a fost adoptată în şedinţă de urgenţă a deliberativului, astfel că Primăria poate să efectueze plăţi către furnizori şi plata salariilor.

Primarul Vasile Tofan a declarat că excedentul rezultat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2007, "precum banii de înmormîntare", este de peste 2,5 milioane de lei.

Salariaţii de la Termica Suceava ameninţă cu greva


Angajaţii societăţii de producere şi distribuţie a agentului termic în regim centralizat din municipiul Suceava sînt pe punctul de a declanşa greva generală dacă actuala conducere a SC Termica SA nu va accepta o mărire de salariu de cel puţin 30 la sută.

Şeful celui mai mare sindicat din Termica, "Prometeu", Iordănel Secrieru, a declarat că va mai avea loc ultima negociere cu şeful Constantin Plăcintă, după care sindicaliştii vor decide, în funcţie de rezultatul discuţiilor, la ce fel de formă de protest vor apela sau dacă se mai pune problema unui protest. Iordănel Secrieru a precizat că deschiderea conflictului de muncă este doar o problemă de timp, în condiţiile în care executivul societăţii nu înţelege să pună în aplicare o decizie a instanţelor sucevene prin care li se acordă membrilor de sindicat dreptul la o mărire de salariu de aproximativ 30 la sută. "Noi am cîştigat dreptul la o mărire de salariu prin intermediul unei hotărîri a instanţei sucevene şi nu cred că este cazul ca executivul societăţii să pună la îndoială veridicitatea sau celeritatea instanţei care ne-a acordat acest drept, conform legii, de altfel", a explicat liderul de sindicat.

Lacul lebedelor

Fălticeni


Iernile ultimilor ani, indiferent că a fost sau nu a fost zăpadă, au fost prielnice pentru aclimatizarea a două specii de păsări întîlnite mai rar în România şi chiar în această parte a Europei.

Lacul lebedelor
Zilele acestea, pe iazurile Şomuzului pot fi admirate 11 lebede (din specia Cygnus-Cygnus), care au devenit punctul de atracţie al oamenilor care tranzitează oraşul înspre Suceava şi a celor care merg spre suburbia Ţarna Mare. Această specie este răspîndită în Islanda, nordul Scandinaviei, pînă în Kamceatka. Deşi iernează la ţărmul Mării Nordului, a Mării Baltice, în Asia Centrală, China şi Japonia, în iernile foarte friguroase apare ca pasăre de pasaj şi în Delta Dunării, Marea Neagră, dar şi pe unele iazuri. De obicei, lebedele rămîn la Fălticeni pînă în luna martie.

Primarul sucevean Ion Lungu doreste un nou mandat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat, precizand ca tot PNL este partidul din partea caruia va candida.

Lungu apreciaza ca in perioada premergatoare alegerilor va avea loc la adresa sa una din cele mai murdare campanii de denigrare, deoarece sta foarte bine in sondajele de opinie. El crede ca adversarii sai politici vor folosi toate ''armele conventionale si neconventionale'' impotriva sa, dar ca nu se va demoraliza si isi va face datoria de primar pana in ultimul minut, pentru ca sunt in desfasurare sau urmeaza sa demareze proiecte importante vizand dezvoltarea municipiului.

La Suceava va fi amenajata o baza de agrement moderna, pe un teren al RAPPS


Primaria Suceava a primit in administrare 7,5 hectare de teren in zona Casei de oaspeti si intentioneaza sa amenajeze o baza de agrement moderna, a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul a spus ca terenul a fost transferat de la Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAPPS) catre municipalitate printr-o hotarare aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut. Potrivit lui Lungu, pe 4,7 hectare de teren exista iazuri, livezi si terenuri de tenis, iar 2,8 hectare sunt impadurite.
Primarul a precizat ca intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local va propune o strategie privind amenajarea zonei de agrement pe acest teren.

La Suceava va fi amenajata o baza de agrement moderna, pe un teren al RAPPS


Primaria Suceava a primit in administrare 7,5 hectare de teren in zona Casei de oaspeti si intentioneaza sa amenajeze o baza de agrement moderna, a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul a spus ca terenul a fost transferat de la Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAPPS) catre municipalitate printr-o hotarare aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut. Potrivit lui Lungu, pe 4,7 hectare de teren exista iazuri, livezi si terenuri de tenis, iar 2,8 hectare sunt impadurite.
Primarul a precizat ca intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local va propune o strategie privind amenajarea zonei de agrement pe acest teren.

Presedintele CJ Botosani propune schimbarea numelui Aeroportului de la Suceava


Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, va solicita Ministerului Transporturilor si Ministerului Internelor si Reformei Administrative sa aprobe schimbarea numelui Aeroportului Salcea din Suceava.

Contac va solicita ca noua denumire a aeroportului sa fie Suceava-Botosani. Seful CJ considera ca demersul are ca scop includerea Botosaniului pe lista judetelor cu acces la aeroport, in conditiile in care distanta de la Botosani la Salcea este de doar 25 de kilometri.
"Noi dorim sa modernizam Aeroportul Suceava, pentru ca viitorul afacerilor din Botosani este garantat si de aeroport. Oamenii de afaceri care vor sa vina aici sunt interesati si de aeroport", a afirmat Contac.
CJ Botosani a contribuit, in 2007, cu 50.000 de lei pentru finantarea Aeroportului Salcea. In cazul in care propunerea va fi acceptata, fondurile pe care CJ le va aloca vor creste semnificativ, a dat asigurari Contac.


O firma a CJ Suceava va reabilita drumuri in Cernauti

Societatea comerciala ''Drumuri si Poduri'' Suceava, la care unic actionar este Consiliul Judetean, isi va deschide o filiala la Cernauti (Ucraina), a anuntat presedintele CJ Suceava, Gavril Marza.

Hotararea a fost luata in urma unei intalniri a presedintelui CJ Suceava cu seful Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Vladimir Culis. Gavril Marza a spus ca la Cernauti sunt de realizat numeroase investitii ce necesita constructori, avand in vedere ca in acest an se implinesc 600 de ani de la prima atestare documentara a orasului Cernauti.
Marza a precizat ca ''Drumuri si Poduri'' Suceava va reabilita traseul Porubnoe-Cernauti si soseaua de centura a orasului Cernauti, in baza unui acord, ce va fi incheiat in maximum trei saptamani, intre Camerele de comert din Suceava si Cernauti.
Judetul Suceava si Regiunea Cernauti au semnat in urma cu mai multi ani un parteneriat de colaborare.

Prioritati administrative pentru conducerea CJ Suceava, in 2008


Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, si-a stabilit prioritatile, pentru acest an, in plan administrativ.

Gavril Marza a declarat ca va cauta fonduri necesare pentru finantarea a 34 de proiecte privind reabilitarea unor drumuri judetene si finalizarea lucrarilor de construire sau modernizare a parcarilor din zona a 13 manastiri din judet.
Presedintele CJ Suceava a spus ca pentru anul 2008 mai are in vedere modernizarea altor drumuri judetene, in baza unor proiecte transfrontaliere finantate cu fonduri structurale. Este vorba despre rutele Moldova Sulita - Izvoarele Sucevei, Ulma - Nisipitu si drumul din Musenita.
O alta prioritate o reprezinta demararea lucrarilor de amenajare a unui muzeu de arta in cladirea Centrului Militar Judetean.
Pentru demararea investitiilor, din bugetul judetean pe 2008 vor fi alocate patru milioane de lei.

PSD vrea inca un mandat la Consiliul Judetean Suceava

PSD Suceava si-a stabilit obiectivele pentru acest an, avand in vedere ca este unul electoral, a declarat liderul judetean social-democrat, Gavril Marza.

Presedintele PSD Suceava a spus ca prioritatea politica la alegerile locale din vara o reprezinta ''recucerirea'' Consiliului Judetean, motivand prin necesitatea continuarii sau finalizarii mai multor proiecte si programe importante aflate in derulare.
Totodata, social-democratii suceveni si-au propus sa castige 45% din mandatele de consilieri judeteni si cel putin 70 de primarii. Consiliul Judetean sucevean are 36 de consilieri, iar in judet sunt 114 primarii.
In prezent, CJ Suceava este condus de Gavril Marza, care si-a anuntat intentia de candida pentru un nou mandat, chiar si in varianta cu vot uninominal.

Primarul sucevean Ion Lungu doreste un nou mandat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat, precizand ca tot PNL este partidul din partea caruia va candida.

Lungu apreciaza ca in perioada premergatoare alegerilor va avea loc la adresa sa una din cele mai murdare campanii de denigrare, deoarece sta foarte bine in sondajele de opinie. El crede ca adversarii sai politici vor folosi toate ''armele conventionale si neconventionale'' impotriva sa, dar ca nu se va demoraliza si isi va face datoria de primar pana in ultimul minut, pentru ca sunt in desfasurare sau urmeaza sa demareze proiecte importante vizand dezvoltarea municipiului.

Primarul sucevean Ion Lungu doreste un nou mandat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat, precizand ca tot PNL este partidul din partea caruia va candida.

Lungu apreciaza ca in perioada premergatoare alegerilor va avea loc la adresa sa una din cele mai murdare campanii de denigrare, deoarece sta foarte bine in sondajele de opinie. El crede ca adversarii sai politici vor folosi toate ''armele conventionale si neconventionale'' impotriva sa, dar ca nu se va demoraliza si isi va face datoria de primar pana in ultimul minut, pentru ca sunt in desfasurare sau urmeaza sa demareze proiecte importante vizand dezvoltarea municipiului.