luni, 28 ianuarie 2008

Greva sindicaliştilor Sanitas, amânată până la finele lunii



Cadrele sanitare au amânat declanşarea grevei generale până la sfârşitul lunii ianuarie, aşteptând aprobarea ordonanţei de urgenţă care va cuprinde prevederile din acordul semnat, săptămâna trecută, cu ministrul Sănătăţii.

Prezent, joi, la Consiliul General al Federaţiei Sanitas, Eugen Nicolăescu a prezentat sindicaliştilor Sanitas o ofertă îmbunătăţită faţă de cea prezentată anterior, care cuprinde creşteri salariale de 11%, din care 6% în aprilie şi 5% din octombrie.

În urma acestei oferte, majoritatea membrilor Sanitas au semnat acordul cu Ministerul Sănătăţii, urmând ca în şedinţa de Guvern din această săptămână să fie aprobată Ordonanţa de Urgenţă care va cuprinde atât aceste majorări, cât şi celelalte sporuri cerute de sindicalişti.

„Dacă până pe data de 31 ianuarie ordonanţa de urgenţă nu va fi aprobată de Guvern, vom declanşa greva generală”, a declarat Ana Ionescu, liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava.

UJS Sanitas Suceava numără 2.400 de membri, iar 75% dintre aceştia au şi semnat, până săptămâna trecută, pentru declanşarea grevei generale. Un astfel de protest presupune paralizarea activităţii cadrelor sanitare, care nu vor lua parte decât la rezolvarea cazurilor ce reprezintă urgenţe.

Ordonanţa de Urgenţă trebuie aprobată în această lună pentru ca sanitarii să poată beneficia de la 1 ianuarie de majorările salariale cerute şi de celelalte drepturi.

E.ON investeşte în 51 de localităţi sucevene



E.ON Moldova începe din această lună lucrări de investiţii pentru îmbunătăţirea nivelului de tensiune (INT), în 51 de localităţi sucevene.

În urma sesizărilor venite de la abonaţi casnici din toată Moldova, cum că nu pot folosi aparatură electronică şi electro-casnică din cauza tensiunii foarte mici, şefii de unităţi E.ON din Suceava, Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui au solicitat E.ON Moldova bani pentru investiţii. Conducerea companiei E.ON Moldova a aprobat aceste solicitări în toate cele şase judeţe din Moldova.

Primele 12 „urgenţe”

„Este vorba de investiţii în zonele de unde au venit cele mai multe sesizări, nemulţumiri din partea consumatorilor. Chiar din această lună, vom începe lucrări de îmbunătăţire a nivelului de tensiune în 12 localităţi sucevene, pe parcursul întregului an, noi ne dorim să efectuăm lucrări INT în toate cele 51 de localităţi afectate”, ne-a declarat Şeful Centrului de Exploatare Suceava - din cadrul E.ON Moldova, Vasile Curelaru.

Cele 12 localităţi considerate „urgenţe”, în care vor începe lucrările de investiţii, sunt Sadova, Rotunda, Herla, Adâncata, Mălini, Baia, Calafindeşti, Vadu Moldovei, Putna, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Larga Deal (Capu Câmpului). Consumatorii din aceste localităţi sunt anunţaţi că lucrările de investiţii nu presupun întreruperea energiei electrice pe perioade îndelungate.

Consumatorul are prioritate

Primul pas va fi făcut la Sadova, unde vor fi montate două posturi de tensiune noi, în valoare de peste două miliarde de lei vechi, urmând ca lucrările de investiţii să continue în localitatea Rotunda.

„Noi am făcut un top al localităţilor de unde vin cele mai multe nemulţumiri ale oamenilor şi în funcţie de aceste sesizări am solicitat, pe bază de proiecte, fonduri pentru investiţii aceste zone. Foarte mulţi cetăţeni ne solicită tensiune mai mare, dar având în vedere că instalaţiile sunt vechi, singura posibilitate ca aceşti oameni să nu sufere este să facem investiţii în reţelele electrice, care sunt, de altfel, foarte costisitoare”, a mai completat Curelaru.

În acest an, după cum susţin reprezentanţii E.ON, prioritatea numărul unu a companiei este rezolvarea nemulţumirilor venite direct de la consumatori.

Suprapuneri de proprietăţi şi semnături false la Primăria Ulma



Apariţia în anul 2005 a Legii 247 privind reforma în domeniul proprietăţii a reprezentat o nouă speranţă pentru cei care au încercat să-şi redobândească proprietăţile confiscate în timpul regimului comunist.

Cu toate acestea, din 2005 şi până în prezent au existat numeroase cazuri în care persoane, aparent cu dreptatea de partea lor, nu au reuşit să obţină ceea ce ei, sau rudele lor, au avut în proprietate.

Un astfel de caz este şi cel al unei bătrâni din comuna Ulma, Alexandra Curaciuc, care încearcă de aproape trei ani să intre în posesia unui teren de 6,68 hectare de pădure, ce a aparţinut părinţilor ei.

Un dosar de retrocedare lăsat în uitare

Într-o scrisoare trimisă redacţiei noastre, Alexandra Curaciuc a explicat că încercările sale de a revendica acest teren au fost zădărnicite de modul în care comisia locală de fond funciar Ulma a analizat şi soluţionat cererea depusă în baza Legii 247/2005.

Femeia a explicat că deşi în luna august 2005 a depus la Comisia Locală de Fond Funciar Ulma o cerere prin care a revendicat aproape 7 hectare de pădure, prezentând şi documentele care să-i ateste dreptul de proprietate, soluţionarea dosarului a fost amânată timp de un an, până în august 2006, perioadă în care pe respectiva suprafaţă a fost împroprietărită o altă persoană. Potrivit documentelor prezentate de Alexandra Curaciuc, aceasta a solicitat în diverse rânduri Comisiei Locale de Fond Funciar un răspuns la cererea de revendicare, demersuri rămase fără nici un rezultat.

„Am înaintat numeroase adrese prin care solicitam să ni se dea un răspuns la cererea formulată, însă s-a ajuns până acolo că ni s-a spus că nici măcar nu avem depus un dosar în baza Legii 247. Iar între timp, primăria a emis un titlu de proprietate şi a împroprietărit altă persoană, respectiv Ioan Culaş, cu o parte din terenul revendicat de mine”, spune bătrâna.

Primăria Ulma a folosit terenul bătrânei pentru a împroprietări o altă persoană

Cu toate că avea înregistrată o cerere de retrocedare pentru respectiva suprafaţă de teren, comisia locală de fond funciar Ulma a hotărât, în luna august 2006, să emită un titlu de proprietate, pe numele lui Ioan Culaş, el intrând în posesia unei bucăţi din terenul solicitat de Alexandra Curaciuc.

Demn de remarcat este faptul că împroprietărirea lui Ioan Culaş s-a făcut sub presiunea unei decizii judecătoreşti definitive, prin care Primăria Ulma era obligată să-l pună pe acesta în posesie cu o suprafaţă de teren de 4,36 hectare de teren.

„În decizia instanţei se precizează că Ioan Culaş trebuie împroprietărit pe raza comunei Ulma, fără a se preciza că acest lucru trebuie să se întâmple pe suprafaţa pe care eu am revendicat-o. Cu toate acestea, decizia cu privire la locul în care Ioan Culaş a fost împroprietărit aparţine comisiei locale de fond funciar. În tot acest timp, dosarul meu trebuia soluţionat de către comisia locală, dar până la urmă o parte din terenul revendicat de mine a ajuns în proprietatea lui Ioan Culaş, cu tot cu titlu de proprietate”, se mai arată în sesizarea Alexandrei Curaciuc.

Bătrâna spune că după punerea în posesie a lui Ioan Culaş, comisia locală de fond funciar Ulma a redescoperit dosarul de retrocedare depus de ea, şi care ajunge în toamna anului 2006 la comisia judeţeană de fond funciar cu propunere de invalidare.

Având propunerea comisiei din Ulma, comisia judeţeană decide invalidarea dosarului, şi potrivit prevederilor legale trimite Alexandrei Curaciuc o adresă prin care o informează că poate să conteste în instanţă această decizie.

Fostul primar din Ulma, Ioan Bahan, mort în iulie 2007, „semnează” acte în octombrie 2007

Nemulţumită de această decizie, şi la aproape doi ani de când a depus cererea de retrocedare, Alexandra Curaciuc, atacă în instanţă decizia de invalidare a dosarului. După prezentarea în instanţă a dovezilor privind dreptul de proprietate, bătrâna are în cele din urmă câştig de cauză, şi primeşte o hotărâre definitivă şi irevocabilă în care se precizează că i se reconstituie dreptul de proprietate conform vechiului amplasament.

Decizie care însă în momentul de faţă nu poate fi pusă în aplicare pentru simplul motiv că aproape întreaga suprafaţă de 6,68 hectare de pădure este ocupată de Ioan Culaş.

În aceste condiţii, bătrâna a solicitat în instanţă anularea titlului de proprietate emis pe numele lui Ioan Culaş, proces în care potrivit actelor furnizate de Alexandra Curaciuc au apărut şi o serie de elemente „paranormale”.

Astfel, primăria Ulma trimite instanţelor o adresă prin care explică decizia de a-l împroprietări pe Ioan Culaş pe suprafaţa de teren revendicată de Alexandra Curaciuc, document care este semnat de preşedintele Comisiei comunale de fond funciar, Ioan Bahan, şi de secretarul comisiei Gheorghe Cega.

Paranormalul tocmai de aici începe, în condiţiile în care această adresă a fost emisă în data de 10 octombrie 2007, iar Ioan Bahan a murit în cursul lunii iulie 2007.

Faţă de această situaţie, secretarul Gheorghe Cega a revenit cu o altă adresă către instanţe, precizând că apariţia semnăturii fostului primar pe documentul anterior a fost o greşeală de dactilografiere. Contactat telefonic, Cega a susţinut din nou că semnătura lui Ioan Bahan a apărut dintr-o eroare, dar şi că întârzierile în soluţionarea cererii de retrocedare depusă de Alexandra Curaciuc.

„A fost un an în care aproape toate cererile au fost analizate cu întârziere, deoarece au fost probleme cu proprietăţile revendicate de Fondul Bisericesc”, a explicat secretarul Gheorghe Cega.

Ioan Culaş şi-a reclamat mama şi fratele că i-au tăiat ilegal pădurea

Devenit proprietar pe pădure, Ioan Culaş a ajuns în conflict cu propria familie, care a început, aşa cum declară acesta, să-i fure copacii.

Astfel, Inspectoratul Teritorial Silvic Suceava a constatat, în luna iunie 2007, că de pe suprafaţa de pădure a lui Ioan Culaş au fost tăiaţi ilegal 31 de copaci, prejudiciul stabilit fiind de 129 milioane de lei vechi.

În condiţiile în care poliţia începuse o anchetă în acest caz, Ioan Culaş depune imediat o plângere penală, în care îşi acuză mama şi fratele că au tăiat ilegal cei 31 de copaci şi a cerut anchetarea acestor rude.

Produs alimentar pentru bebelusi, retras de pe piata

Parintii sunt sfatuiti de autoritati sa fie atenti inainte de a cumpara mancarea copiilor lor. Si asta dupa ce inspectorii sanitari din Suceava au inceput retragerea de pe piata a produsului “Bebe, cereale cu mere”, importat din Slovenia si distribuit de o firma din Capitala.

Potrivit Radio Romania Actualitati, decizia a fost luata in urma unei notificari ce indica prezenta in componenta cerealelor a doua substante, ce nu sunt admise la produsele alimentare, cu atat mai mult la cele destinate micutilor. Seful Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica a precizat ca, inainte de a fi retrase, o parte din stocurile de cereale a fost deja vanduta in farmaciile sucevene. Produsul “Bebe-cereale cu mere” a fost retras de pe piata pentru ca s-a descoperit ca ar avea in coponenta substante nepermise pentru produsele alimentare, “cu atat mai mult pentru cele destinate copiilor”. Potrivit dr. Ludovic Abitei, seful Inspectiei Sanitare de Stat Suceava, masura a fost luata imediat ce s-a primit o notificare ce viza produsul avand ca tara de provenienta Slovenia, importat si distribuit de o firma din Bucuresti. “Am primit o notificare de retragere de piata a produsului “Bebe - cereale cu mere” din partea institutiilor similare din Iasi si Bacau, iar inspectorii sanitari suceveni s-au deplasat in teren, inca din cursul zilei de miercuri luand masura retragerii de la comercializare a acestui produs, ce se gasea in unele farmacii sucevene”, a declarat Abitei. Acesta a mai precizat ca o parte din produse s-au vandut, altele au fost deja returnate distribuitorului sau sunt retrase de pe piata de inspectorii sanitari.

Produs alimentar pentru bebelusi, retras de pe piata

Parintii sunt sfatuiti de autoritati sa fie atenti inainte de a cumpara mancarea copiilor lor. Si asta dupa ce inspectorii sanitari din Suceava au inceput retragerea de pe piata a produsului “Bebe, cereale cu mere”, importat din Slovenia si distribuit de o firma din Capitala.

Potrivit Radio Romania Actualitati, decizia a fost luata in urma unei notificari ce indica prezenta in componenta cerealelor a doua substante, ce nu sunt admise la produsele alimentare, cu atat mai mult la cele destinate micutilor. Seful Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica a precizat ca, inainte de a fi retrase, o parte din stocurile de cereale a fost deja vanduta in farmaciile sucevene. Produsul “Bebe-cereale cu mere” a fost retras de pe piata pentru ca s-a descoperit ca ar avea in coponenta substante nepermise pentru produsele alimentare, “cu atat mai mult pentru cele destinate copiilor”. Potrivit dr. Ludovic Abitei, seful Inspectiei Sanitare de Stat Suceava, masura a fost luata imediat ce s-a primit o notificare ce viza produsul avand ca tara de provenienta Slovenia, importat si distribuit de o firma din Bucuresti. “Am primit o notificare de retragere de piata a produsului “Bebe - cereale cu mere” din partea institutiilor similare din Iasi si Bacau, iar inspectorii sanitari suceveni s-au deplasat in teren, inca din cursul zilei de miercuri luand masura retragerii de la comercializare a acestui produs, ce se gasea in unele farmacii sucevene”, a declarat Abitei. Acesta a mai precizat ca o parte din produse s-au vandut, altele au fost deja returnate distribuitorului sau sunt retrase de pe piata de inspectorii sanitari.

O noua generatie


Saptamana trecuta am avut ocazia sa ma intalnesc in Parlamentul European cu 35 de tineri si tinere din Sibiu, insotiti si de cateva persoane un pic mai in varsta. Vizita la Bruxelles venea ca o recompensa pentru faptul ca au participat ca voluntari, in toamna anului trecut, la organizarea celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene, eveniment care a reunit personalitati ale vietii religioase si sociale de pe intreg teritoriul european. In primul rand, nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca mai exista actiuni de voluntariat, in special in randul celor tineri. Si e bine sa fie asa, pentru ca, in unele cazuri intervine si motivarea sau rasplata intr-un fel sau altul.

„Negociata” la 15 minute de catre ofiterul de presa al delegatiei social democrate la Parlamentul European, intalnirea cu grupul de la poalele Fagarasului s-a transformat intr-o cascada de intrebari si raspunsuri dintre cele mai diverse. Obisnuiti cu un anumit regim de interactionare, pentru ca inainte cu cateva ore au fost primiti la Comisia Europeana, tinerii si tinerele, in marea lor majoritate pentru prima oara in capitala Europei, au devenit foarte interesati, dupa ce le-am povestit cateva dintre particularitatile parlamentului.

Plaja de intrebari a fost una foarte variata, de la modul in care suntem priviti noi, romanii, in Europa, la diferentele de sistem social care ne-au separat, in trecut, de lumea occidentala.
In cele din urma, dupa aproape 2 ore de „parlamentari” si evident dupa fotografiile de rigoare, in holul cu drapele de la intrarea pentru public, am fost nevoiti sa ne luam ramas bun si sa contam pe ceea ce am reusit sa invatam unii de la altii.

Pentru mine, chiar daca m-am predat neconditionat si am acceptat toate intrebarile, acest tip de interactionare cu un grup de adolescenti a insemnat o sursa de informare si de cunoastere a modului in care noua generatie percepe framantarile momentului in Romania. Avand in spate prestatia anterioara ca voluntari intr-o actiune religioasa, unele intrebari au avut legatura cu biserica, cu modul in care politicul tine sau nu cont de caracterul aparte al natiunii noastre, care nu inseamna altceva, decat faptul ca majoritatea larga crede in Dumnezeu, iar gradul de incredere in Biserica este inca la un nivel ridicat.

Au fost si framantari in legatura cu subiectele fierbinti de pe scena politica, directionarea intrebarilor aratandu-mi clar faptul ca aglomerarea de subiecte politice in viata cotidiana isi pune amprenta si asupra celor mai tineri, care sunt informati suficient de bine, chiar daca, in unele cazuri, pot cadea prada manipularii practicate de principalii actori ai scenei politice romanesti.
Un astfel de exercitiu cred ca ne-a fost de folos tuturor, iar mie imi da speranta ca generatia care vine poate continua reformarea Romaniei in ansamblu, mai ales prin prisma faptului ca ei reprezinta cu adevarat prima generatie de romani care s-au nascut dupa 1989.

Sper sa nu uite trecutul, sper sa-l inteleaga fara a-l condamna in mod neaparat si sper sa nu repete anumite greseli pe care, se pare, le tot repetam ciclic de-a lungul istoriei.

Bobby Fischer


De mic copil, ai mei m-au învăţat şah. Asta nu înseamnă că joc acum extraordinar, nici măcar nu cred că joc la nivel de categoria I, pentru că teoria nu m-a pasionat.

Primul care m-a învăţat pare să fi fost tata, câştigător, pe vremuri, al unui concurs de amatori din Bucureşti. Are un stil tâmpit. Dacă ai puţin habar de teorie, are el grijă să ţi-o scoată din cap, să mute aparent ilogic, să te bulverseze şi-apoi să te bată.

În timpul jocului cu progenitura lui de trei sau patru ani, nu ştia să se lase bătut. Când mi-a mâncat prima piesă, am făcut o criză de nervi, am trântit tabla, i-am zis că "eu nu mă mai joc, băi nene!" şi cam asta a fost în acea zi.

Dar mama l-a învăţat pe tata şah. Aşa zice ea, eu n-am fost de faţă. Mama juca pe vremuri la Voinţa Suceava, erau prin divizia B, pe-acolo prin frunte, şi se chinuiau să intre în A. Şi s-au tot chinuit că ratau mereu la mustaţă urcarea în primul eşalon.

A colindat mama toată ţara alături de club, mereu îmi povesteşte cu drag de acea perioadă.

Iar când vine vorba de mari şahişti... Bobby Fischer este preferatul ei.

Tocmai am aflat că Fischer a trecut în nefiinţă recent, pe 17 ianuarie a.c., prin urmare socot că, dacă un local precum Piranha a meritat aproape un întreg articol în blogul meu, Bobby Fischer merită cu atât mai mult.

Născut în SUA, Bobby Fischer a devenit campion mondial la şah în 1972 la Reykjavik, învingându-l la 29 de ani în acel meci care a făcut cu adevărat istorie pe marele maestru rus, Boris Spasski. Dominaţia sovietică luase sfârşit iar titlul mondial fusese smuls ruşilor. Un om a învins un imperiu.

Pentru că lumea nu-i înţelegea mutările, şahul nefiind un joc facil şi uşor de înţeles, însă lumea înţelegea faptul că un om din afara URSS a reuşit să-i învingă pe ruşi, dominatori absoluţi la şah în acea perioadă şi nu numai.

Fischer a fost un excentric, un om mai mult decât pretenţios. Deşi partida pentru titlu trebuia să se joace în Iugoslavia, pretenţiile sale au mutat-o în Islanda, la Reykjavik. A pierdut primul meci, nemulţumit fiind de poziţionarea camerelor de luat vederi, iar la a doua partidă nu s-a prezentat în semn de protest. Meciul a fost reluat doar după ce Boris Spasski a fost de acord cu disputarea întâlnirii într-o cameră departe de aparatele de filmat.

Prin 1962, Fischer s-a alăturat unei secte religioase care l-a falimentat din punct de vedere financiar şi care l-a determinat să crescă pretenţiile în vederea participării la concursuri. Dacă nu greşesc, una dintre ele era aceea de a nu disputa meciuri duminica.

La partide venea de multe ori cu cel puţin 15 minute întârziere şi ţinea în braţe o pisică bleagă pe care o tot mângâia, poftim de te concentrează dacă-i eşti adversar.

În 1975, Fischer a refuzat să-şi apere titlul mondial. După 20 de ani de la marele meci împotriva lui Spasski, în 1992, nevoia de bani l-a făcut să spargă embargoul impus Iugoslaviei şi să accepte 3,5 milioane de dolari care erau puşi la bătaie la Belgrad în vederea reeditării memorabilei întâlniri.

SUA l-a renegat şi la condamnat la 10 ani de închisoare iar Bobby Fischer a trăit ulterior în Ungaria, în Filipine, în Japonia iar în 2005 a primit cetăţenie Islandeză.

După cum scria într-un mod foarte frumos Maria Andrieş într-un articol din "Şapte seri"...

"...Şahul este viaţa, spunea Fischer. Nu armă ideologică, cum credeau ruşii. Nici sport excentric, cum încercau să-l facă să pară americanii. Remarcabil la Fischer e că a întors jocul spre sensul lui. Şahul este viaţa. Iar viaţa nu are limite, e liberă. Nu poate fi produsă şi întreţinută de maşini de propagandă. Sovieticii predau şahul în şcoli şi scoteau campioni pe bandă rulantă. Americanii încă nu-l descoperiseră. Fischer a ieşit miraculos la suprafaţă într-o lume avidă de campioni. Lacomă de staruri. Prea grăbită să aplaude fără să înţeleagă. Fischer le-a repudiat şi pe una, şi pe alta. Şi, ca orice răzvrătit care se respectă, nu şi-a găsit locul nicăieri, până la sfârşit."

A fost un om pe care adevăraţii iubitori ai şahului nu l-au uitat niciodată şi nici nu-l vor uita.

Handbal. Masculin. Liga Naţională/ Minaur a terminat pe II turneul de la Arad

În ultimul meci planificat de turneul internaţional de pregătire de la Arad, Minaur a întîlnit echipa Bucovina Suceava. Echipa clasată pe locul VI la finele turului nu s-a impus în faţa minauriştilor, clasaţi pe VIII după primele 13 meciuri planificate de ediţia 2007/2008 a Ligii Naţionale de handbal masculin, băimărenii cîştigînd cu 34-33. „Minaur a condus în permanenţă, chiar şi la 4 goluri distanţă. Am avut mare noroc cu Irimuş, care a avut 25 de intervenţii bune şi, practic, a închis poarta. S-a descurcat foarte bine şi Revnic” a informat antrenorul secund Florin Mironescu.
Din păcate, pe lîngă Răzvan Pop lăsat acasă din cauza problemelor medicale şi pe lîngă Pesic şi Sabou care au fost menajaţi în acest turneu (ei jucînd doar în meciul cu ungurii), nici Surducan nu a mai putut evolua în compania sucevenilor, iar Petre Pop s-a accidentat chiar în debutul ultimului meci. Cu excepţia portarului, se speră în recuperarea celorlalţi pînă la primul meci oficial.
În meciul cu Suceava au înscris Revnic 8, Bondar 6, Varady 6 (2 din aruncări de la 7m), Mihai 5, Vizhbovskyy 5, Tomori 2, Fotonea 1, Nechita 1. Cu 2 victorii şi 2 înfrîngeri în total, Minaur s-a clasat pe locul II la turneul de la Arad. Pe locul I a terminat competiţia echipa din Oradea, pe III s-au situat ungurii. Sucevenii s-au clasat pe IV, iar ultimul loc le-a revenit gazdelor.
De azi, Minaur reintră în programul normal de pregătire, urmînd ca miercuri, 31 ianuarie, de la 17.00, Minaur să întîlnească în meci de pregătire echipa Universitatea Transilvania Cluj (divizionară A). Duminică, 3 februarie, Minaur debutează în returul Ligii în polivalentă, în compania echipei din Bacău.

Dulcea Bucovina


Bucovina atrage, deopotriva, turisti romani si straini, pentru ca are cu se mandri, pentru ca dincolo de ramasitele din trecut exista un imens creuzet al mestesugarilor, al arhitecturii populare si al datinilor.
Zonele de munte si deal se exprima foarte bine prin arta populara. Oamneii locului sunt oamnei foarte credinciosi.
Bucovina reprezinta o intreaga paleta de bogatii naturale care stimuleaza creativitatea, plaiuri de-o frumusete ametitoare, ospitalitatea gospodarilor, arta vanatorii.

Trasee turistice:
Campulung Moldovenesc: Lucina, Vatra Dornei, Zugreni, Rarau, Campulung Moldovenesc
Distanta: 175 km
Campulung Moldovenesc: Voronet, Gura Humorului, Cacica, Manastirea Humorului, Voronet, Slatioara, Campulung Moldovenesc
Distanta: 230 km
Campulung Moldovenesc; Voronet, Gura Humorului, Cacica, Solca, Arbore, Radauti, Putna, Marginea, Sucevita, Vatra Moldovitei, Campulung Moldovenesc
Distanta: 235 km
Falticeni: Rasca, Baia, Malini, Slatina, Voronet, Manastirea Humorului, Stupca, Suceava, Falticeni
Distanta: 200 km
Gura Humorului: Manastirea Humorului, Cacica, Solca, Arbore, Radauti, Putna, Marginea, Sucevita, Vatra Moldovitei, Vama, Voronet, Gura Humorului
Distanta: 200 km
Radauti: Putna, Marginea, Sucevita, Vatra Moldovitei, Vama Voronet, Manastirea Humorului, Cacica, Solca, Arbore, Radauti
Distanta: 234 km
Suceava: Dragomirna, Radauti, Putna, Marginea, Sucevita, Vatra Moldovitei, Campulung Moldovenesc, Voronet, Manastirea Humorului, Stupca, Suceava
Distanta: 262 km
In zona: Manastirea Dragomirna, Muzeul Colibaba, Manastirea Putna, Centrul de ceramica neagra Marginea, Manastirea Sucevita, Manastirea Moldovita, Muzeul Lemnului din Campulung Moldovenesc, Manastirea Voronet,
Manastirea Humorului, Complexul Memorial “Ciprian Porumbescu” Stupca.
Suceava: Dragomirna, Radauti, Putna, Marginea, Sucevita, Vatra Moldovitei, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Zugreni, Brosteni, Pasul Tarnita, Voronet, Manastirea Humorului, Stupca,
Suceava
Distanta: 380 km
Suceava: Falticeni, Baia, Malini, Slatina, Gura Humorului, Voronet, Manastirea Humorului, Stupca, Suceava
Distanta: 161 Km.
Suceava: Stupca, Manastirea Humorului, Voronet, Campulung Moldovenesc, Rarau, Zugreni, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Vatra Moldovitei, Sucevita, Marginea, Putna, Radauti, Arbore, Cacica, Dragomirna, Suceava.
Distanta: 400 Km.
Suceava: Stupca, Manastirea Humorului, Voronet, Gura Humorului, Malini, Slatina, Baia, Falticeni, Probota, Suceava.
Distanta: 280 Km.
Vatra Dornei: Pasul Mestecanis, Campulung Moldovenesc, Slatioara,Manastirea Humorului, Cornu Luncii, Malini, Slatina, Baia, Falticeni, Suceava,Dragomirna, Gura Humorului, Voronet, Ostra, Brosteni, Zugreni, Vatra Dornei
Distanta: 330 Km.
Vatra Dornei: Zugreni, Raru, Campulung Moldovenesc, Vama, Vatra Moldovitei, Sucevita, Marginea, Putna, Radauti, Arbore, Solca, Cacica, Manastirea Humorului - Voronet - Slatioara - Campulung Moldovenesc - Pasul
Mestecanis - Vatra Dornei. Distanta: 335 Km.

Locuri: Prin Moldova, pe la manastiri

Cate manastiri exista in Moldova, n-am putea spune nici cu aproximatie. Mai noi, mai vechi, ascunse sau pline de grupuri de turisti, pictate de sus pana jos si pretioase ca niste oua Faberge sau curatate de spoiala de atate secole de viscole, manastirile Moldovei sunt un traseu de pelerinaj foarte frumos mai ales primavara si vara.

bucovina

Daca le vezi iarna, frumusetea face mai degraba loc unei spiritualitati inghetate, dezgolita de pospaiul multicolor al gradinilor. Pe albul zapezii zidurile lor se contureaza mai colorat, iar clopotele suna mai curat printre nameti. Maicutele se misca mai greu sub cojoace, umbre negre si mute pe langa ziduri. Pasii ti-s mai cumpaniti, pentru ca ti-e rusine sa crantani cu ecou prin zapada, sa nu trezesti vreun sfant.

sucevita
Sucevita

In judetul Suceava, pe unde ne-au dus pe noi drumurile de iarna, sunt manastiri la tot pasul - de la cele din Cetatea de Scaun a Moldovei pana la Putna, unde a fost ingropat Stefan cel Mare, din Radauti la Gura Humorului, de la Agapia la Dragomirna si de la Vatra Moldovitei pana in Siret. Excursia trebuie dozata cu rabdare - dupa vreo 3-4 vizite incepi sa le vezi cam la fel si sa nu mai fii atent la povestile de pe ziduri, ba chiar sa incepi sa cauti similitudini - si acestea exista, cu siguranta.

sucevita

Sucevita

A fost construita de familia Movila, pe la sfarsitul secolului 16. Chiliile au fost distruse pe la 1830, intr-un incendiu, iar toata manastirea a fost restaurata intre 1954 si 1970. Picturile originale au fost facute de Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie, iar culoarea dominanta este verdele.

sucevita
Sucevita

Manastirile Sucevita, Moldovita, Voronet, Arbore, reprezinta ceea ce s-a numit "testamentul artei vechi moldovenesti", inchizand curentul picturilor murale ale secolului 16. Secolele urmatoare au mai cochetat cu picturile, combinandu-le insa cu alte elemente decorative.

sucevita
Sucevita

sucevita
In ciuda anunturilor "nu zgariati peretii", picturile sunt distruse bilingv - in ucraineana si romaneste.


Moldovita

Construita de Petru Rares pe la 1532, are o cromatica predominant rosiatica. Inauntru se afla si jiltul domnesc al lui Rares. Intrarea (pridvorul) seama destul de bine cu cel al manastirii Humor.

moldovita

moldovita
o scena pe care am revazut-o si la Voronet, si la Gura Humorului

In cimitirul de langa Moldovita am admirat un obicei pe care nu-l cunosteam - in noaptea de An Nou se aprind lumanari pe la morminte, iar spectacolul este fascinant la amurg, pe zapada:

cimitir

Voronet


Construita in 1488 in doar trei luni si trei saptamani, e probabil cea mai cunoscuta manastire a Moldovei pentru ca a dat numele nuantei "albastru de Voronet" si are inceputurile legate de numele lui Stefan cel Mare, sfantul ocrotitor al Moldovei, ctitorul cel mai prolific de biserici si manastiri. Aproape de ea se afla si chilia lui Daniil Sihastrul.

voronet

Povestea albastrului este o enigma - este culoarea dominanta a peretelui de sud si este considerat unic (nu s-a depistat inca din ce anume a rezultat culoarea respectiva).

voronet
chiar si a doua zi din an sunt mai multi vizitatori decat la oricare alta manastire moldoveneasca


voronet
scena despre care vorbeam: la Voronet (sus) si la Humor (jos)

humor

Gura Humorului

Una din manastirile micute, ale carei picturi murale sunt din ce in ce mai sterse de vreme si pe care se sprijina batraneste doi brazi.

humor

humor

In interiorul zidului de aparare (refacut), caracteristic tuturor manastirilor din zona Sucevei, se afla un turn medieval, pe terasa caruia se poate urca, pe o scara de piatra, abrupta si ingusta cat un calugar mai subtirel, si atat de intunecoasa incat iti da impresia ca te duci in strafundurile pamantului. Cam asa probabil ca se simtea si Hillalum, muncitorul pierdut prin turnul din Babilon al lui Chiang.

humor
Urcatul e usurat de luminita pe care o vezi sus, la capat, dar coboratul are un efect foarte sinistru - ca si cum ai merge pas cu pas spre limbo.

Vijeliile rascolesc Romania






CONSECINTE. In unele localitati, vantul a fost atat de puternic, incat a smuls copacii din radacini
Ravagii.
Rafalele puternice de vant din weekend au lasat mai multe localitati fara curent electric, au smuls acoperisurile cladirilor si au scos din radacini copacii




Claudia Voicu



Vijeliile si zapada au facut prapad, in weekend, in mai multe judete ale tarii. In Suceava, 21 de statii de transformare au fost afectate din cauza vantului puternic, iar cateva localitati au ramas, ieri, fara curent electric. Nici Constanta nu a scapat de furia vantului. Ieri dimineata, porturile Midia si Constanta Sud fluvial au fost inchise, iar traficul pe Canalul Dunare-Marea Neagra, restrictionat. Pe toate drumurile din Bistrita-Nasaud, circulatia a fost ingreunata de zapada si vant. Cel mai gros strat de omat, de 13 centimetri, s-a depus la Valea Strajii, pe DN 17. La Targu-Jiu, cinci autoturisme au fost avariate de acoperisul unui garaj, smuls de furtuna. Alimentarea cu energie electrica in noua localitati din Botosani a fost afectata, ieri, dupa ce, din cauza vantului care a suflat cu 55-60 de km/h, mai multi stalpi si copaci au cazut pe retelele electrice. La Sibiu, un acoperis de pe un bloc a fost rupt si doborat la pamant. Bucatile de acoperis au spart geamurile unui apartament de la parter. Brasovenii au trait si ei momente de panica ieri, cand rafalele de vant, care au depasit 100 km/h, au smuls arborii din radacina si i-au aruncat pe sosea. Turistii care, ieri, s-au aflat la cabanele situate mai sus de Cota 1.400 au coborat in statiuni pe jos, deoarece din cauza vantului care sufla cu peste 130 km/h, viscolind zapada pe platoul Bucegi, telecabina din Sinaia nu a mai functionat. Si la Cluj, ninsoarea si vantul au ingreunat traficul, in timp ce in Dambovita, 17 localitati au ramas, ieri, fara curent electric, iar turistii aflati pe platoul montan Padina - Pestera au fost blocati in zona din cauza zapezii. Vantul a lasat fara curent mai multe localitati din Covasna si a provocat doua incendii la Sfantu Gheorghe. Patru localitati buzoiene nu aveau, ieri, energie electrica, din cauza avariilor produse de vant.


Cod galben pana astazi, la ora 15.00



Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, care a emis cod galben pana astazi, la ora 15.00, vantul va prezenta intensificari in toate regiunile, cu viteze care vor atinge si 60 - 70 km/h. In zonele montane, rafalele vor avea peste 100 km/h si va ninge viscolit. Potrivit meteorologilor, scaderea temperaturilor cu 6 - 7?C este cauzata de un front de aer rece din nord-vestul continentului.

BOLOHAN PETRICA- LAURENTIU



BOLOHAN PETRICA-LAURENTIU

Ainceput luptele in primavera anului 1998, la varsta de 12 ani, sub comanda antrenorului Gherasim Valerica, avand instructor pe Ciubotaru Daniel. Este al doilea baiat al familiei Bolohan, dupa Andrei si el pe atunci sportive, iar din 2006 unul din antrenorii sai.

A evoluat ca sportiv la C.S.S. Samuil Isopescul Suceava, C.S.S.- L.P.S. Suceava si in prezent la C.S.M. Suceava, dar si la echipa de liga a IV a germana A.S.V. URLOFFEN. Asadar, pentru C.S.M. Suceava va participa doar la Campionatele Nationale Individuale de seniori, La echipe va reprezenta A.S.V. Urloffen, o echipa de liga cu sperante mari la promovare in liga a III a, ocupand pozitia I- ii, finele turului de campionat.

Palmaresul lui Petrica Bolohan este urmatorul:

- Campionatele Nationale Individuale de Copii :

1. Locul IV, la categoria 38kg,localitatea Buziasi- Timis, in anul 2000.

- Campionatele Nationale Individuale de Cadeti:

1. Locul IV, la categoria 46kg, Botosani, in anul 2003.

-Cmpionatele Nationale Individuale de Scolari/Cadeti:

  1. Locul IV, la categoria 50kg., Brasov, in anul 2003.

-Campionatele Nationale Individuale de Juniori:

  1. Locul V, la categoria 50kg, Suceava, in anul 2003;
  2. Locul II, la categoria 50kg, Slatina- Olt, in anul 2004;
  3. Locul III, la categoria 50kg, Pitesti, in anul 2005;
  4. Locul V, la categoria 50kg, Satu Mare, in anul 2006;

- Cupa Romaniei Juniori :

  1. Locul II, la categoria 50kg, Botosani, in anul 2004;
  2. Locul II, la categoria 50kg, Botosani, in anul 2005;
  3. Locul II, la categoria 50kg, Pitesti, in anul 2006.

- Campionatele Nationale pe Echipe Juniori:

1. Locul II, la categoria 50kg, Slatina-Olt, in anul 2003.

- Turneul International Individual de Juniori:

1. Locul V, la categoria 50kg, Pitesti, in anul 2006.


In anul 2007 a participat la Campionatul National Individual de Seniori, la lupte libere de la Resita, unde a ocupat locul VII, la categoria 55kg, iar din luna august a fost transferat la echipa germana A.S.V. Urloffen. Echipa de Liga a IV a, care la sfarsitul turului de campionat ocupa prima pozitie, loc care o duce in Liga a-III-a in sezonul urmator.

S-a acomodat foarte bine la regulamentul si programele de antrenamen de acolo si mai ales la modul de viata linistit. Asta a facut din el un luptator vital pentru echipa castigand 10 meciuri si de trei ori fiind fost invins, doua la stilul liber si unul la greco-romane.

In momentul de fata se afla in Romania si se pregateste la Suceava pentru ca in martie sa se prezinte la echipa si isi doreste atat o medalie la Campionatul National Individual de Seniori din octombrie de la Slatina- Olt, cat si promovarea in Liga a-III-a cu echipa A.S.V. Urloffen.

Pentru noi antrenorii el este un sportive model si unul care da zambet si culoare atmosferei din cadrul sectiei, fiind unul din cei mai vechi sportivi ai sectiei si pe viitor un bun antrenor, asa cum isi doreste.

Cateva din fotografiile ce surprind momente petrecute in Germania
Un meci din campionat-prezentarea echipei
Prezentarea oficiala pe site-ul clubului

Suporterii la un meci de campionat

Din ciclul "Daca doriti sa revedeti!" Azi, povestea unui candidat la Primaria Iasi


Numele modelului si ulterior creatorului de moda Irina Schrotter apare prima data in paginile ziarelor in cu totul alta ipostaza. Cea de infractor de drept comun, iertata de Justitie doar pentru ca era insarcinata. Din cercetarile Politiei rezulta ca in 1993 Irina Schrotter si Bogdan Petreanu, ultimul nepotul unui profesor reputat de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, au fost surprinsi ca au primit mii de dolari de la studentii straini pentru a "aranja" examene. Irina Schrotter a luat startul in cariera de delincventa pe data de 10 octombrie 1993, cand studentii din anul II, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, majoritatea pakistanezi, se pregateau pentru sesiune. Ei erau speriati de cel mai dificil examen din an, cel de Imunologie, al conferentiarului Eugen Carasievici. Schrotter si Petreanu, cu sprijinul "bunicutei" acestuia, s-au tocmit cu opt studenti pakistanezi, promitandu-le ca le aranjeaza examenul contra sumei de 4.000 de dolari. Pakistanezii le-au dat banii fara a comenta. Dupa examen, ei au aflat cu mirare si furie ca au picat. Cooperativa Schrotter& Petreanu a luat sfarsit in 1994.

Interventie in forta a lui Zobi in dosarul Irinei

Pe data de 13 octombrie 1993, o echipa de anchetatori a Politiei Iasi a retinut-o pe Irina Schrotter, pentru 24 de ore. In aceeasi zi a fost emis un mandat de arestare preventiva, cu numarul 329039/P/1993, eliberat de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, pe o perioada de 30 de zile. Cazul i-a fost incredintat procurorului Adrian Idriceanu. Irinei "i s-a facut rau" in puscarie, iar a doua zi a fost internata la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Elena Doamna" din Iasi. Pacienta-detinuta a fost izolata in Pavilionul al III-lea si pusa sub paza politistilor. Sotul Irinei Schrotter, Zaharia zis "Zobi", a inceput sa "lucreze" pentru a-si salva nevasta escroaca de la puscarie. Prima gaselnita a fost contestarea arestarii, care s-ar fi facut, chipurile, nelegal. A urmat inlocuirea principalului anchetator din dosar, procurorul Idriceanu, cu prim-procurorul adjunct Mihai Maftei. Pentru ca a avut tupeul sa o ancheteze pe creatoarea de moda care va "imbraca" ulterior tineretul PSD sub ochii blanzi ai lui Adrian Nastase, procurorul Adrian Idriceanu a fost imediat anchetat de superiorii sai, fiind acuzat de arestare nelegala si cercetare abuziva. Pe data de 19 octombrie 1993, in fata Curtii de Apel Iasi, la dosar mai erau doar cinci din cele opt plangeri ale pakistanezilor. Restul disparusera! Pe 6 ianuarie 1994, dosarul a fost trimis la Tribunalul Iasi si in scurt timp a fost stramutat la Suceava, unde rapid Schrotter a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Cu suspendare, pentru ca era insarcinata.

Telenovela cu iz penal

Frumoasa Irina Schrotter a inceput sa rupa inimi in "dulcele targ al Iesilor". Medicul Atef El Moussaoui, sotul unui fost model din Iasi, Daniela Moussaoui, s-a indragostit nebuneste de Irina Schrotter. Idila lor fierbinte a ajuns in ziare si totul a degenerat intr-o paruiala in toata regula, la o prezentare de moda, intre amazoanele ce si-l disputau pe medicul libanez. Povestea de dragoste dintre Irina si Atef, sfarsita prin divortul libanezului, s-a translatat si in lumea afacerilor, cei doi inchegand o cooperare economica de mai mare dragul. Numai ca in 1997 soseste si surpriza. Atef El Moussaoui vine la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi si depune o plangere impotriva Irinei Schrotter. El o acuza ca a livrat catre magazinele "Irina Schrotter" pantofi in valoare de peste 2 miliarde de lei, dar pentru care medicul nu a mai vazut nici macar un leu. Dosarul s-a pierdut in arhive, dar in toata aceasta perioada anchetatorii nu au mai fost contactati de partea vatamata. El a fost refacut in 2005, dar a ramas ca-n tren.

Bataie si jaf mafiot

Pe 27 aprilie 2001, la finalul celei de-a patra editii a Festivalului de Moda "Romanian Fashion Week", Zaharia Schrotter si-a aratat din plin veleitatile de developer. Impreuna cu Elan Scwartzenberg, pe atunci logodnicul Mihaelei Radulescu, au fost judecati de Judecatoria Iasi de tulburarea linistii publice si talharirea medicului iesean Dan Stratan. Totul s-a petrecut intr-un club select al Iasiului, in discoteca Viper, unde Irina Schrotter invitase creatorii de moda si modelele pentru o petrecere de ramas-bun. In urma unei altercatii care s-a lasat cu lovituri, medicul Dan Stratan a suferit, potrivit medicilor legisti, o contuzie cerebrala, prezentand dureri in piept, cefalee si tulburari de vedere, fiind internat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. Doctorul a depus o plangere penala la politie, in care a reclamat ca a fost batut de sotul Irinei Schrotter si de logodnicul Mihaelei Radulescu, cu sprijinul unor agenti de paza. Mai mult, Dan Stratan a sustinut ca, in urma agresiunii, i-ar fi disparut o bratara din aur, estimata la 2.800 de dolari, precum si suma de 3.600 de dolari. Dosarul a inceput sa ia cai ocolitoare. Dupa mai multe luni de cercetari, anchetatorii nu au putut proba infractiunea de talharie. Zaharia Schrotter si Elan Schwartzenberg au respins acuzatiile lui Dan Stratan, sustinand ca divergentele au aparut deoarece acesta a refuzat sa paraseasca petrecerea, la care nu era invitat. Ulterior, cei doi au fost scosi de sub urmarire penala si pentru infractiunea de vatamare corporala

Ministrul Cristian Adomniţei va susţine proiectul de Legi ale Educaţiei în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Olt



Ministrul Cristian Adomniţei va participa luni, 28 ianuarie şi marţi, 29 ianuarie, la dezbaterile pe proiectul de Legi ale Educaţiei, în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Olt. Luni, de la ora 9.00, ministrul se va afla la Şcoala nr. 8 din Giurgiu, iar de la 14.30 la Direcţia Sanitar -Veterinară din Slobozia. Ministrul va fi prezent marţi, de la ora 9.00, în Alexandria, la Primăria municipiului, iar de la 14.30 la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina. După fiecare dezbatere, ministrul Cristian Adomniţei va susţine o scurtă conferinţă de presă.
Seria dezbaterilor privind proiectul de Legi ale Educaţiei, iniţiate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în data de 14 ianuarie, prin intermediul celor 42 de inspectorate şcolare judeţene/ al municipiului Bucureşti, continuă şi în această săptămână. Calendarul pentru intervalul 28 ianuarie - 3 februarie este următorul:
28 ianuarie, ora 12.00, municipiul Bucureşti, sector 4: participare reprezentant MECT - Liliana Preoteasa, director general învăţământ preuniversitar
29 ianuarie, ora 9.00, jud. Covasna: participarea Secretarului de stat pentru minorităţi, Gabriella Pasztor
29 ianuarie, ora 9.00, jud. Botoşani: participarea Secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Zvetlana Preoteasa
29 ianuarie, ora 10.00, jud. Iaşi: participarea consilierilor personali ai ministrului, Corina Chertes şi Ioana Szabo
29 ianuarie, ora 12.00, municipiul Bucureşti, sector 5: participare reprezentant MECT - Liliana Preoteasa, director general învăţământ preuniversitar
30 ianuarie, ora 9.00, jud Călăraşi: participare reprezentant MECT - Corina Marin, director general managementul resurselor umane
30 ianuarie, ora 9.00, jud. Suceava: participarea Secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Zvetlana Preoteasa
30 ianuarie, ora 12.00, municipiul Bucureşti, sector 6: participare reprezentant MECT - Liliana Preoteasa, director general învăţământ preuniversitar
31 ianuarie, ora 9.00, jud. Bistriţa-Năsăud: participarea Secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Zvetlana Preoteasa
31 ianuarie, ora 9.00, jud. Harghita: participarea Secretarului de stat pentru minorităţi, Gabriella Pasztor.
Sunt invitaţi să participe la dezbateri reprezentanţii primăriilor/consiliilor locale, prefecturilor, sindicatelor, organizaţiilor neguvernamentale, cadre didactice, părinţi, elevi, mass-media şi orice alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Fiecare dintre participanţi îşi poate prezenta punctul de vedere şi propunerile referitoare la proiectele privind Legea Învăţământului Preuniversitar şi Statutul Personalului Didactic. Toate ideile vor fi analizate, centralizate şi transmise ministerului de către inspectorate. Perioada de dezbatere, definitivată de MECT împreună cu inspectoratele şcolare, este 14 ianuarie - 17 februarie. Inspectoratele pot organiza şi alte dezbateri decât cele realizate la solicitarea MECT.
Pachetul de Legi ale Educaţiei este un document perfectibil, realizat prin consultarea permanentă şi directă a MECT cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi superior, cu federaţiile studenţeşti, rectori. Acesta a fost asumat integral de toţi factorii implicaţi în definitivarea lui. Oricine doreşte să contribuie la demersul MECT poate să o facă trimiţând sugestiile pe adresa de e-mail proiecte.legi@medc.edu.ro, pe forumul dedicat special discutării acestora sau, în scris, pe adresa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (Bucureşti, str. General Berthelot nr. 28 - 30, sector 1, Bucureşti).

Brânduşel Nichitean


Îl mai ţineţi minte pe domnul Brânduşel Nichitean? Probabil că nu.
Prea stimabilul a votat de 5 (cinci) ori la alegerile din 28 noiembrie 2004. Adică a pus ştampila pe el de 5 ori - fiind candidat la alegerile legislative pe poziţia a doua pe lista Alianţei DA Suceava pentru Senat.

Pentru fapta lui a fost condamnat cu suspendare de Judecătoria Suceava şi sancţionat cu amendă penală.

Dacă vă întrebaţi ce mai face, aflaţi vă rog că a fost desemnat secretar general adjunct al PNL Suceava.
Prin ei înşiră.

Datornicii la CET Bacau vor fi executati silit


Firma de avocatura Jercan Gheorghe, Vlad si Asociatii din Galati, angajata de CET Bacau in primavara cu scopul de a le veni de hac celor care sfideaza in permanenta furnizorul de agent termic si refuza sa-si achite debitele la intretinere, nu si-a atins scopul. Ritmul incasarilor nu a crescut, chiar daca in instanta au fost deschise sute de dosare impotriva bacauanilor care nu si-au achitat de luni bune facturile la intretinere. La acest moment, exista 110 hotariri definitive. Conform directorului CET, Vasile Dragusanu, in lucru sint 23 de sentinte, care urmeaza sa fie puse in aplicare pentru recuperarea creantelor. “S-a angajat un executor judecatoresc, care sa puna in aplicare sentintele definitive. Acesta va trimite somatii de plata, iar daca debitorii nu se vor conforma, se va incepe executarea silita. In circa o luna, 23 de familii vor fi executate. Masura se aplica la cei cu datoriile cele mai mari, insa treptat se vor pune in aplicare toate hotaririle definitive”, spune Dragusanu. Firma de avocatura angajata de CET a deschis actiuni in instanta tuturor bacauanilor cu debite de la 10 pina la 70 de milioane lei. In perioada urmatoare insa, pe mina justitiei vor fi dati si cei care inregistreaza restante la CET mai vechi de trei luni. La acest moment, mai sunt pe rol circa 150 de procese. Ofensiva pornita impotriva rau-platnicilor nu a avut insa efectul scontat. “De cind am angajat firma de avocatura, ritmul incasarilor nu e chiar multumitor. In vara a fost ceva mai mare, dar si debitele au fost mari. Nu am ajuns intr-o zona acceptabila. Creantele nu ar trebui sa fie mai mari de 30 de miliarde, iar penalitatile, de cel mult 10 miliarde”, spune Dragusanu. In acest moment insa, debitele ajung la 115 miliarde lei, la care se adauga penalitati de 61 de miliarde, si asta fara factura pe noiembrie.
Si asociatiile de proprietari au fost date in judecata

Directorul Vasile Dragusanu spune ca si asociatiile de proprietari din municipiu au contribuit in mare masura la blocajul financiar prin care trece furnizorul de agent termic. “Asociatiile nu vor cu nici un chip sa-i execute pe datornici. Noi le-am propus sa ne cesioneze creantele si sa-i executam noi, prin firma de avocatura. Nici asa nu au vrut toate. Doar 40 la suta dintre asociatii au incheiat contracte cu firma, restul de 60 la suta au spus ca au juristii lor. Din plati insa se vede ca acestea nu se prea ocupa sa inainteze dosare la instanta. Or, asociatiile sint obligate sa recupereze creantele, indiferent ca au sau nu juristi. Dar nimeni nu vrea sa respecte legea. Asociatiile sint obligate sa ia toate masurile pentru recuperarea datoriilor mai vechi de trei luni. Noi avem, la rindul nostru, posibilitatea sa dam asociatiile in judecata, si le-am dat, pentru plata penalitatilor”, spune Dragusanu. CET a inceput acest demers in vara, iar procesul inca se judeca la acest moment. “Noi am fi vrut sa ne intelegem pe cale amiabila si sa nu ajungem sa ne judecam. Si oamenii, si asociatiile ar fi trebuit sa inteleaga ca neplata duce la suportarea unor penalitati catre furnizorii nostri. Noi nu mai putem functiona asa, sintem blocati financiar. Nu inteleg insa de ce doar la Bacau sint asemenea probleme. La Suceava, de exemplu, la furnizorul de agent termic se inregistreaza debite doar la o treime din populatie. Noi nu am fi vrut sa deschidem actiuni in instanta, mai ales ca recuperarea pe cale juridica este greoaie. Noi avem 28.000 de consumatori si chiar nu avem cum sa inaintam 28.000 de dosare in instanta. In plus, in asemenea situatii, se produc cheltuieli inutile si de o parte, si de alta”, mai arata directorul CET, Vasile Dragusanu.

Gheorghe Flutur vorbeşte despre o continuare a colaborării cu actualul primar al Sucevei, Ion Lungu

Acesta este mesajul pe care liderul judeţean al PD-L, senatorul Gheorghe Flutur l-a transmis la ultima conferinţă de presă către omologul său de la PNL Suceava, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Gheorghe Flutur a explicat că „am început în 2004, împreună cu Ion Lungu, un proiect pe termen mediu şi lung”, lăsând să se înţeleagă faptul că acest proiect nu a avut ca termen final anul 2008. Senatorul sucevean a mai spus că nu are nimic să-i reproşeze lui Ion Lungu, din punct de vedere al administrării celui mai important oraş din judeţ şi că se aşteaptă ca acesta „să ia cele mai înţelepte decizii şi de aici înainte”.

Gheorghe Flutur nu a negat faptul că ar dori ca primarul Sucevei să i se alăture în PD-L Suceava pentru construcţia politică pe care senatorul o plănuieşte la nivel local şi judeţean.

Ion Lungu face de ceva vreme obiectul unor intense speculaţii cu privire la viitorul său politic, în sensul că mai multe voci din PD-L Suceava l-au „dat” ca şi transferat la acest partid. Ion Lungu a fost unul dintre oamenii pe care senatorul Flutur s-a bazat în toată perioada în care a fost în PNL şi că lui Ion Lungu senatorul îi datorează în bună măsură locul pe care îl ocupă acum după ce primarul Sucevei a avut tăria să-l lase pe Gheorghe Flutur să ocupe primul loc pe listele PNL în perioada în care doar acest loc era eligibil în judeţul Suceava.

Până acum primarul Sucevei a infirmat zvonurile însă de două săptămâni acesta a refuzat categoric să declare ceva din postura de preşedinte al Organizaţiei judeţene Suceava a PNL.

Ştefan cel Mare va veghea Primăria Sucevei

În februarie se împlinesc 620 de la prima atestare documentară a Sucevei. Pe 10 februarie 1387 a fost pusă prima piatră de temelie a viitoarei Cetăţi de Scaun, în timpul domniei lui Petru Muşat. Cu prilejul aniversării acestui moment, conducerea Primăriei urbei va dezveli, la sediul instituţiei, o statuie ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt. Lucrarea face parte din colecţia suceveanului Sergiu Ganea, care a donat-o municipalităţii. Cu ocazia aceluiaşi eveniment se va deschide şi o expoziţie de filatelie. Primarul Ion Lungu a declarat că unul dintre cele mai atrăgătoare evenimente din cadrul sărbătorii va fi asaltul Cetăţii de Scaun, moment organizat cu sprijinul unor actori şi cascadori profesionişti. Manifestarea va fi acompaniată de un concert folk cu Narcisa Suciu, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa şi Victor Socaciu. În concert vor fi prezenţi şi Zdob şi Zdup, Loredana Groza şi Holograf. În ultima zi, la Casa Culturii vor evolua Lăutarii din Chişinău, conduşi de maestrul Nicolae Botgros, precum şi Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Cristina Gheorghiu, Niculina Stoican şi Petre Stoian Mîţu. Manifestările se vor derula în perioada 8-10 februarie şi au costat 250.000 de lei, sumă alocată de la bugetul local.

Directorii de şcoli s-au întrecut în propuneri privind noua lege a învăţământului


Invatamant



hacman Săptămâna trecută Inspectoratul Şcolar Suceava a continuat întâlnirile de lucru pe tema schimbării legislaţiei din învăţământ, conform Calendarului judeţean, întocmit la solicitarea M.E.C.T. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, dezbaterile au fost organizate pe grupuri ţintă, evidenţiindu-se specificul unor importante domenii ale învăţământului preuniversitar, cu alte propuneri.

Astfel la învăţământ preşcolar s-a propus încadrarea unui profesor psihopedagog, logoped sau consilier în grădiniţe şi precizarea condiţiilor degrevării unui director de grădiniţă; la învăţământ primar s-a solicitat precizarea condiţiilor de organizare a învăţământului simultan ( inclusiv a numărului minim de elevi într-o clasă), organizarea studiului limbilor străine pe grupe încă de la acest nivel şi precizarea numărului de ore pe săptămână a cadrului didactic învăţător sau institutor; învăţământ gimnazial şi liceal obligativitatea creării în fiecare unitate a unui post de psiholog iar la învăţământ special prevederi explicite privind protecţia absolvenţilor fără părinţi sau alţi susţinători, prin organizarea „atelierelor protejat” – unităţi cu personalitate juridică care să asigure locuri de muncă, hrană şi locuinţă, având în vedere imposibilitatea acestora de a-şi asigura condiţii minime de trai.

O asemenea întâlnire a avut loc şi cu reprezentanţi ai celor 24 de instituţii de învăţământ particular. Aceştia au solicitat autonomie în gestionarea resurselor umane privind numirea managerilor ( care nu sunt exclusiv cadre didactice), stabilirea structurilor de conducere şi a procedurilor de ocupare a catedrelor, în sensul realizării unei eficienţe reale a serviciilor educaţionale şi aceleaşi condiţii de acreditare a unităţilor ca şi pentru învăţământul de stat.

„La reuniunea directorilor de licee tema cea mai interesantă a dezbaterilor a constituit-o finanţarea unităţilor şcolare. Participanţii au argumentat în favoarea ideii unei finanţări sigure, necesară aplicării unitare a tuturor prevederilor legislative - inclusiv a hotărârilor guvernamentale şi a metodologiilor, văzută mai degrabă ca sursă guvernamentală, decât locală. Atâta vreme cât există diferenţe mari între bugetele unor comunităţi, vor exista şi diferenţe de neasigurare a standardelor educaţionale între diferite unităţi şcolare aparţinând acestora. Prin urmare, transferul soluţionării problemelor de la o autoritate la alta, să fie însoţit şi de transferul sursei de finanţare, cel puţin până când comunităţile locale vor deveni capabile să asigure condiţii egale în învăţământul obligatoriu” precizează inspectorul şcolar pentru imagine din cadrul IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman.

Aceasta mai menţionează că, la finalul acestor reuniuni, IŞJ Suceava apreciază că, pe ansamblu, propunerile legislative au fost bine primite de cadrele didactice şi managerii şcolari. S-a considerat că cele două legi reprezintă o abordare modernă a sistemului de învăţământ şi că multe dintre noile prevederi cum ar fi de exemplu, măsurile de îmbunătăţire a frecvenţei elevilor, înfiinţarea postului de director educativ în fiecare şcoală, reducerea numărului de elevi într-o clasă, clasa pregătitoare la învăţământul primar, pregătirea prin învăţământul superior a cadrelor care predau în învăţământul preşcolar şi primar, eliminarea restricţiilor discriminatorii de mediu rural / urban sau gimnazial şi liceal în transferul cadrelor didactice, vor putea determina o creştere a calităţii serviciilor de educaţie.

Mai multe drumuri au fost blocate de arbori doborâţi de rafalele de vânt


Actualitate



drum.blocat Intensificarea vântui înregistrată în ultima perioadă a dat bătăi de cap autorităţilor sucevene. Sâmbătă şi duminică, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava au fost solicitate să degajeze căile de circulaţie blocate de către arborii doborâţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava căpitanul Emilian Ţehaniuc sâmbătă, între orele 04.20 – 05.10, s-a intervenit pentru îndepărtarea a doi arbori ce blocau DN 17 la km 23+700, pe raza localităţii Ilişeşti iar între orele 20.22 – 21.20, a fost înlăturat un arbore ce bloca DN 2H la km 37+700, pe raza localităţii Vicovu de Sus. Purtătorul de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava a mai menţionat că echipele de pompieri au intervenit şi duminică, între orele 04.25 – 05.05, pentru îndepărtarea unui arbore ce bloca strada SF. Onofrei, din oraşul Siret.

cod galben vint Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare cu cod galben, cu privire la intensificarea vântului în toate regiunile. În intervalul 27 ianuarie - 28 ianuarie, până la ora 15,00 vântul va prezenta intensificări în toate regiunile, cu viteze care temporar vor atinge 60 - 70 km/h. În zonele montane rafalele de vânt vor avea peste 100 km/h şi vor fi ninsori viscolite, însemnate cantitativ în unele locuri.

În atenţia ISU Suceava, se află şi zăpoarelor de gheaţă de pe mai multe cursuri de apă. Astfel sunt monitorizate râul Moldova pe raza comunei Breaza, râul Moldoviţa pe raza comunelor Moldoviţa, Frumosu, Vatra Moldoviţei, râul Bistriţa pe raza comunelor Dorna Arini, Iacobeni, Cârlibaba, Ciocăneşti, râul Siret în zona staţiei de captare a apei din oraşul Siret, rau inghetat barajul Rogojeşti, pârâul Putna pe raza comunei Pojorâta, pârâul Izvorul Giumalăului pe raza comunei Pojorâta şi pârâul Neagrape raza comunei Şaru Dornei. Acţiunea de monitorizare va continua şi în zilele următoare, şeful ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc declarând la sfârşitul săptămânii trecute că în cazul în care va fi necesar, podurile de gheaţă vor fi sparte cu topoare, căngi, drujbe şi doar în ultimă instanţă se va recurge la dinamitare.

„Dacă am dinamita s-ar forma aglomerări de gheaţă şi ar exista riscul ca gospodăriile de la graniţa cu judeţul Neamţ să fie inundate, aşa că vom mergem pe metodele clasice” a şeful ISU Suceava.

În curtea Oficiului de Consultanţă Agricolă din Fălticeni a fost arsă agronomia „ultimilor 40 de ani”


Actualitate



oOnofrei Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că reviste de specialitate din agronomie din ultimii 40 de ani au fost arse în curtea Oficiului de Consultanţă Agricolă din Fălticeni la solicitarea fostului director al Direcţiei Agricole Suceava, Atanasă Nistor, care a dispus ca 3.200 de cărţi de specialitate să fie date la reciclare. Orest Onofrei a precizat că aproape întreaga arhivă de carte şi reviste de specialitate a Casei Agronomului a fost distrusă, şi că doar 300 de cărţi de specialitate au ajuns în biblioteca unui liceu din Fălticeni.

Acesta menţionat că, în cursul săptămânii trecute, angajaţii Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă au reclamat faptul că la ordinul lui Atanasă Nistor, fost director al DGA Suceava, în prezent consilier pe probleme agricole în Consiliul Judeţean Suceava, au fost arse câteva mii de reviste şi cărţi de specialitate, dar şi diverse alte bunuri.

Prefectul de Suceava a explicat că după retrocedarea Casei Agronomului din Suceava, toată biblioteca de specialitate aflată în această clădire a fost transferată la Casa Agronomului din Fălticeni, clădire aflată în proprietatea CJ Suceava, unde funcţionează Oficiul de Consultanţă Agricolă din localitate. Orest Onofrei a mai spus că arhiva de carte de specialitate transferată la Casa Agronomului Fălticeni conţinea aproximativ 3.500 de cărţi de specialitate şi mii de reviste de specialitate adunate în ultimii 30-40 de ani, din care doar trei sute de cărţi au fost transferate la un liceu cu profil agricol din Fălticeni, iar restul ar fi fost trimise de Atanasă Nistor la reciclare.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că Atanasă Nistor ar fi dispus ca revistele de specialitate, dar şi mai multe bunuri ale angajaţilor Oficiului de Consultanţă să fie scoase în curtea Oficiului unde li s-a dat foc. „Am înţeles că Atanasă Nistor nu mai lucrează în agricultură, dar este foarte grav că a ajuns să ardă cărţile de pe care poate şi el a învăţat. Se pare însă că le urăşte aşa de tare, că a început să le considere eretice. Şi exact ca pe vremea inchiziţiei a ajuns să comande arderea cărţilor”, a mai spus prefectul Onofrei, precizând că nu înţelege atitudinea fostului director al Direcţiei Agricole Suceava arătând că dacă nu avea nevoie de această arhivă, putea să doneze cărţile de specialitate unor instituţii de învăţământ cu profil agricol.

Holograf şi Loredana la 620 de ani de la atestarea Sucevei


Împlinirea a 620 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei va fi sărbătorită cu muzică, dans şi voie bună. Manifestările organizate de Primăria municipiului Suceava în colaborare cu Complexul Muzeal Bucovina se vor desfăşura pe parcursul a trei zile în perioada 8-10 februarie atât pe platoul Cetăţii de Scaun cât şi în centrul municipiului. Vor concerta Holograf, Loredana, Zdob şi Zdub dar şi ansamblul Lăutarii de la Chişinău condus de maestrul Nicolae Botgros care va acompania mai mulţi interpreţi de muzică populară printre care Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa. La Cetatea de Scaun va fi pus în scenă spectacolul de cascadorie ecvestră « Asediul Cetăţii ». În incinta Primăriei Suceava va fi dezvelită statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt donată de colecţionarul sucevean Sergiu Ganea. Organizatorii vor înmâna personalităţilor sucevene diplome şi medalii aniversare.

Fotbal >> Remember- O generaţie de excepţie!


Sport



chimia lotCei trecuţi binişor de prima tinereţe îşi amintesc de momentul în care Chimia Suceava a reuşit finalul sezonului fotbalistic 1965-1966, să promoveze în Divizia B. Formaţia Sucevei din urmă cu patru decenii avea aceleaşi caracteristici de joc ca şi formaţia CSM-ului din anii 70-80. Ambiţia, dăruirea în teren, respectul pentru suporteri care au răspuns pe măsură, umplând tribunele Stadionului Areni până la refuz, fiind de-a lungul acelor ani al 13-lea jucător al formaţiei sucevene. După promovare, în vara lui 66, pentru a se putea ridica la nivelul celui de-al doilea eşalon valoric al fotbalului românesc, Chimia Suceava a transferat câţiva jucători experimentaţi, reuşind să formeze una dintre cele mai redutabile echipe pe care le-a avut meleagurile bucovinene. Din „vechea gardă”, mai precis din echipa care a reuşit promovarea sub comanda doctorului Frânculescu, în lotul divizionarei B au rămas: Sisac, Petcu, Arhire, Tudor, Vicovan, Belizna, Roşu, Nicolau şi Barcău. Au venit la Suceava: Nedelcu (Foresta Fălticeni), Teodosiu (Ştiinţa Galaţi), Gavrilă (Olimpia Satu Mare), Stere, Anton, Buzatu şi Pavel (Metalu Bucureşti), Mărculescu (Poiana Câmpina), Gheghi (Progresul Bucureşti), şi Danileţ (Vagonul Arad), revenit acasă după ce a făcut armata.

chimia meciTrebuie să remarcăm faptul că şi atunci, ca şi acum, „oamenii de partid şi de stat”, cei care au fost cu adevărat cu sufletul alături de fotbal, au contribuit din plin la constituirea unei echipe care va avea în următorii ani un cuvânt de spus, în fotbalul românesc. Directorul Bilius şi ing. şef Valentin Stănescu (de la IGO Suceava), directorul Şenchea de la CCH Suceava (unde erau angajaţi o mare parte dintre fotbalişti) sau la fel de importanţii domni Panaitiu sau Teodorescu, sunt câteva persoane fără de care echipa timpului n-ar fi putut aduce renume Sucevei. O mare importanţă la construirea echipei anului 1966 a avut-o faptul că la conducerea tehnică a fost adus „nea” Valerică Neagu, a fost component al echipei Dinamo Bucureşti, un antrenor şi un exemplu personal de dăruire şi moralitate.

Debutul în Divizia B pentru Chimia nu a fost unul reuşit, FC Bacău cu Titi Teaşcă la conducere, a învins la Suceava cu 0-2. Lipsa de omogenitate a lotului sucevean s-a făcut simţită din plin şi a fost principalul factor ce a determinat şi înfrângerea din deplasare din etapa următoare, de la Paşcani, meci în care a învins Suceava cu 1-0. În aceste condiţii, după acele meciuri pierdute, partida din etapa a III-a a Seriei I din Divizia chimia sv1967 B, de pe Areni, între Chimia Suceava şi Ştiinţa Bucureşti („strămoşul” echipei Sportul Studenţesc) a căpătat o importanţă deosebită. Trebuie spus că la Bucureşteni, în primul „11” evoluau pe atunci Mircea Lucescu, jucător în naţionala României, Ciornoava sau Mircea Rădulescu (actualul director al Şcolii Naţionale de Antrenori).”Ne-am mobilizat exemplar şi am reuşit să ne ridicăm la nivelul adversarilor. Stere l-a marcat perfect pe Lucescu iar Zoro Gravrilă a marcat golul unei victorii de mare onoare pentru noi”, şi-a amintit căpitanul echipei sucevene de atunci, Constantin Gheghi. După acest succes moralul jucătorilor Chimiei a fost de neclintit şi nicio echipă din serie nu a mai reuşit să ne învingă până la sfârşitul turului. Parcursul bun din campionat a fost dublat de o comportare deosebită a Chimiei Suceava în Cupa României, învingând şi în această competiţie tot ce i-a stat în cale până în primăvara întâlnirilor cu divizionarele A.

„Îmi aduc aminte că în acei ani se marcau puţine goluri, în această situaţie fiind chiar noi, care am avut în avanposturi trei extreme dreapta pe poziţii de vârfuri de atac: Nicolau, Teodosiu şi Buzatu. Am terminat turul pe primul loc cu un golaveraj de excepţie, 12-6, mai ales datorită faptului că am avut o apărare de fier cu Nedelcu, Mărculescu, Gheghi, Stere, dublată de doi portari excelenţi, Sidac şi Petcu, de care, mai ales pe teren propriu, nu trecea nimeni. Bucuria de a înscrie a fost extraordinară pentru mine şi am avut satisfacţia în cel puţin patru ani, să înscriu prin lovitură de cap la cornere sau lovituri libere, acestea fiind specialitatea mea” a completat Titi Gheghi. În 2008, iubitorii fotbalului sucevean vor sărbători 42 de ani de când Suceava a pornit drumul spre marea performanţă, cu o echipă adevărată. Să nu-i uităm pe bătrânii fotbalişti, azi oameni cu tâmple albe, departe de imaginea atletţilor de altădată, care au ţinut piept gloriilor fotbalului românesc în campionat şi Cupa României. Tânăra generaţie de suporteri şi împătimiţi ai sportului ar trebui să nu uite că bunicii şi taţii acum cam gheboşi şi pisălogi au fost sportivi adevăraţi. Dar, mai ales suntem toţi datori să nu-i uităm pe cei care ne zâmbesc acum numai în fotografii...

Prefectul a găsit replica Marelui Inchizitor Torquemada


Peste 3000 de cărţi de specialitate în agricultură au fost arse la comanda fostului şef al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Atănasă Nistor, actual angajat al Consiliului Judeţean Suceava. Anunţul a fost făcut de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care a precizat că în cursul săptămânii trecute, angajaţi ai Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în Casa Agronomului din Fălticeni au reclamat faptul că la ordinul lui Atănasă Nistor, au fost arse câteva mii de reviste şi cărţi de specialitate, dar şi diverse bunuri. Onofrei a explicat că după retrocedarea Casei Agronomului din Suceava, toată biblioteca de specialitate aflate în această clădire a fost transferată la Casa Agronomului din Fălticeni. „Printr-o Hotărâre de Guvern, clădirea Casei Agronomului din Fălticeni a fost dată în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, pe vremea când Atănasă Nistor era director al Direcţiei Agricole. Ulterior, Oficiul de Consultanţă Agricolă a contestat în instanţă această hotărâre, solicitând anularea ei”, a precizat Onofrei. El a spus că instanţa a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean Suceava, astfel încât în momentul de faţă Casa Agronomului Fălticeni a rămas în proprietatea aceste instituţii. Prefectul a mai precizat că în clădirea Casei Agronomului îşi desfăşoară activitatea Oficiul de Consultanţă Agricolă, care avea îngrijă şi fondul de cărţi şi de reviste de specialitate.

Orest Onofrei a arătat că biblioteca din Casa Agronomului Fălticeni conţinea aproximativ 3.500 de cărţi de specialitate. Dintre acestea, spune prefectul, doar 300 au reuşit să fie transferate la un liceu cu profil agricol din Fălticeni, iar restul ar fi fost trimise de Atănasă Nistor la reciclare. Mai mult, Orest Onofrei a spus că tot din ordinul acestuia revistele de specialitate, dar şi mai multe bunuri ale angajaţilor Oficiului de Consultanţă au fost scoase în curtea clădirii respective, unde li s-a dat foc.„După o astfel de acţiune, domnul Nistor poate fi comparat cu marele inchizitor spaniol Thomás de Torquemada. Am înţeles că Atănasă Nistor nu mai lucrează în agricultură, dar este foarte grav că a ajuns să ardă cărţile de pe care poate şi el a învăţat. Se pare însă că le urăşte aşa de tare, că a început să le considere eretice. Şi exact ca pe vremea inchiziţiei a ajuns să comande arderea cărţilor”, a declarat Orest Onofrei, care a mai adăugat că atitudinea lui Atănasă Nistor, ca actual angajat al Consiliului Judeţean Suceava este total lipsită de profesionalism. De asemenea, prefectul a precizat că nu înţelege de ce Atănasă Nistor nu a preferat ca respectivele cărţi de specialitate să fie donate instituţiilor de învăţământ cu profil agricol.

Nistor dezminte acuzaţiile ce îi sunt aduse

Contactat telefonic, Atănasă Nistor a declarat că respectivele cărţi erau abandonate în clădirea Casei Agronomului din Fălticeni. El a precizat că în condiţiile în care clădirea era proprietatea Consiliului Judeţean, a trimis câţiva angajaţi pentru a face curăţenie. „Aceştia nu au găsit pe nimeni acolo care să păzească acele cărţi, sau ce hârtii mai erau pe acolo. Erau abandonate şi nu aveau nici un stăpân. Mai mult am înţeles că acele cărţi nu aveau valoare de inventar”, spune Nistor. El a mai adăugat că Oficiul de Consultanţă Agricolă nu avea încheiat nici un contract de închiriere cu CJ Suceava, şi mai mult, nu a existat nici un inventar cu bunurile aflate în acea clădire. „De doi ani, cei de la Consultanţă nu au mai trecut pe acolo şi nu au avut nici un contract de închiriere cu noi. Dacă exista un astfel de document, cu siguranţă îi informam înainte să luăm vreo decizie”, a mai spus Atănasă Nistor.