luni, 22 septembrie 2008

“City International” şi “Amerom Transcom” - produse expirate la punctele de lucru din bazarul sucevean


La începutul lunii septembrie 2008, 10 echipe de inspectori de la OJPC Suceava au efectuat o "razie" în bazarul din municipiul reşedinţă de judeţ. Verificările au vizat 61 de operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în această locaţie, iar rezultatul este înspăimântător pentru consumator - 58 de amenzi aplicate (în valoare totală de 120.600 RON). Cea mai frecventă abatere constatată a fost neafişarea preţurilor, situaţie care ar trebui să alarmeze şi alte instituţii ale statului (Finanţele, Garda Financiară sau Poliţa Economică) deoarece această deficienţă trădează, de fapt, sursa dubioasă a mărfurilor şi lipsa documentelor de provenienţă.
Acelaşi control a depistat două firme care comercializau produse expirate. Astfel, la fast-foodul societăţii "City International" au fost descoperiţi mici formataţi cu termenul de valabilitate expirat, în timp ce "Amerom Transcom" comercializa griş şi brânză dulce expirate, după cum susţine Elena Oancea, inspector şef adjunct al OPC Suceava.
"City International" Suceava funcţionează din anul 2005 şi îl are ca unic asociat şi administrator pe Viorel Bujorean. Surprinzător pentru un agent economic cu o astfel de activitate, firma suceveană a raporat pentru anul 2007 o cifră de afaceri de numai 73.652 RON şi o pierdere de 49.374 RON, "performanţe" obţinute cu doi angajaţi.
"Amerom Transcom", firmă deţinută de Mihai Ciobanu, a încheiat anul 2007 cu un profit net de 214.628 RON, la o cifră de afaceri de 858.821 RON (de peste 5 ori mai mare faţă de anul anterior), numărul mediu de angajaţi fiind de 9.

Iluminatul public sucevean, răscumpărat de la E.ON Moldova cu 500.000 de lei

Municipalitatea suceveană a reuşit să perfecteze achiziţionarea, de la E.ON Electrica "Distribuţie" Moldova, a reţelei de iluminat public din reşedinţa de judeţ. Demersurile pentru preluarea sistemului au durat circa un an, Primăria trebuind să achite companiei germane nu mai puţin de 500.000 de lei. Administraţia suceveană va da aceşti bani pentru o reţea electrică de 229 de kilometri, inclusiv echipamentele aferente. "Voi propune Consiliului local să cumpărăm cît mai repede sistemul de iluminat public de la E.ON Moldova", a spus primarul Ion Lungu, adăugînd că, în vederea modernizării, serviciul de iluminat public va face obiectul delegării de gestiune prin licitaţie. Demersul survine nemulţumirilor populaţiei, străzi întregi din cartierele municipiului nefiind iluminate pe timp de noapte. Infrastructura electrică este veche, cu cabluri îmbătrînite şi împuşcate, şi atîta timp cît nu este în patrimoniul municipiului, la aceasta nu se poate interveni. Primăria are în vedere reabilitarea infrastructurii sistemului şi folosirea de becuri economice cu elemente de temporizare, la fel ca în mai multe municipii din ţară. Deşi în 2003 s-a dat un termen de 3 ani pentru transferarea reţelelor de iluminat public de la Electrica la municipiul Suceava, printr-un act normativ din anul următor reglementările respective au fost anulate.

Un sucevean a muşcat un poliţist

Un bărbat din localitatea Cajvana (Suceava) i-a luat la bătaie din senin pe călătorii unui microbuz şi a muşcat un poliţist. Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Ş. (28 de ani) se afla joi seară într-o maşină care cicula pe direcţia Iaşi- Suceava. Când a ajuns în Suceava, el a început să îi lovească din senin cu pumnii şi picioarele atât pe călători cât şi pe unchiul său, aflat în maşină. Cu toate că şoferul l-s scos din microbuz, tânărul a urcat din nou şi a preluat controlul maşinii.

Dus la psihiatru

Scandalagiul a încercat să plece cu maşina, însă a lovit un alt autoturism. În final, şoferul microbuzului a reuşit să îl scoată din maşină pe tânărul recalcitrant, iar acesta a rupt-o la fugă. Gheorghe Ş. a fost oprit de poliţişti şi, în timp ce unul dintre agenţi încerca să-i pună cătuşele, tânărul l-a muşcat de mâna dreaptă. Bătăuşul a fost internat la secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Suceava pentru expertiză. Agentul de poliţie va avea şi el nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale.

Sefii CET cautau carbune in Africa, in vreme ce Termica Suceava a gasit furnizori la Holboca!



Furnizorii de carbune ii joaca pe degete cum vor, in fiecare an, pe reprezentantii CET Iasi. Cel putin asa reiese dintr-o simpla analiza a listei puse la dispozitie de catre conducerea Termica Suceava in legatura cu firmele care vor asigura carbunele pentru iarna 2008-2009 la un pret mult mai mic decit la Iasi. Surpriza sau nu, firmele sint chiar cele care au participat la licitatiile CET Iasi, in timp ce reprezentantii regiei iesene cautau huila prin Africa de Sud sau Indonezia. Cireasa de pe tort? CET Iasi a cumparat 50.000 de tone de carbune de la societatea Global International 2000 la pretul de 238 de dolari/tona, in timp Termica Suceava a achizitionat tona de carbune de la aceeasi firma cu doar 224,5 dolari.

Dupa ce, ieri, reporterii „Jurnalului de Est“ au aratat ca Termica Suceava a cumparat carbune mai ieftin decit societatea ieseana, o simpla trecere in revista a furnizorilor celor din Suceava scoate in evidenta ineficienta managementului de la CET Iasi. Astfel, firmele care vor asigura carbunele pentru societatea suceaveana sint o parte din cele pe care CET Iasi se chinuie sa le convinga sa lase din pret sau le-au descalificat in cadrul licitatiilor. Conform datelor puse la dispozitie de catre directorul Termica Suceava, Constantin Placinta, societatea a incheiat contracte pentru carbune cu firmele Global International 2000, Carbotix Bucuresti, Doriasi Bacau SRL, Dendan Chisinau si Magna SRL Holboca. De remarcat ar fi prezenta unei firme situata in vecinatatea CET II, respectiv Magna Holboca SRL, aceasta urmind sa furnizeze sucevenilor 9.000 de tone de huila la un pret de 210 dolari/tona. Oarecum apropiate sint si preturile solicitate de cei de la Doriasi (215 dolari/tona) si Carbotix (225 de dolari/tona), care vor livra impreuna societatii Termica Suceava 40.000 de tone de huila. Surpriza mare apare insa atunci cind vine vorba de o cantitate similara de carbune cumparata de cele doua societati de la aceeasi firma: Global International 2000. Astfel, in cursul saptaminii trecute, reprezentantii CET Iasi au achizitionat tona de carbune cu un tarif de 238 de dolari, in timp ce Termica Suceava a reusit sa obtina un pret de doar 224,5 dolari pe tona. „Probabil noi ne-am miscat mai repede sau am oferit conditii mai bune de plata decit cei de la Iasi, nu imi pot da cu parerea despre ce se intimpla la Iasi“, a precizat Placinta. Un alt aspect de remarcat este faptul ca in timp ce reprezentantii CET Iasi cauta cabune prin Africa de Sud sau Indonezia, Termica Suceava a cumparat o parte din huila la preturi mult mai mici decit la Iasi de la firme din imprejurimi: Bacau, Chisinau si chiar Holboca.

Oficialii CET, de negasit

In cursul zilei de ieri am incercat sa-i contactam din nou pe reprezentantii CET pentru a lamuri diferenta dintre tarifele pentru carbunele achizitionat de catre CET Iasi si Termica Suceava. Dupa zeci de apeluri nereusite catre directorul Didi Melinte, am reusit sa discutam cu purtatorul de cuvint al CET Iasi, Ovidiu Mihaiuc, care ne-a promis ca ne va raspunde la o serie de intrebari. Pina la ora 15.00 nu am primit nici un fel de raspuns din partea reprezentantilor CET, iar incercarea noastra de a lua legatura dupa aceasta ora cu cineva din cadrul CET a esuat, deoarece programul de lucru se incheiase. Pe de alta parte, ar fi de remarcat transparenta reprezentantilor Termica Suceava, care ne-au pus la dispozitie toate datelel legate de achizitia de carbune, cantitate, pret si firme, directorul Placinta precizindu-ne chiar ca „fiind vorba de bani publici, trebuie transparenta“. Acest lucru insa nu este cunoscut si la CET Iasi, care a incercat sa tina secret pretul de achizitie a primului lot de carbune de 50.000 de tone, printr-un act de confidentialitate pe care au fost nevoiti sa-l semneze membrii comisiei de licitatie.

Termica Suceava ar putea cumpara carbune si cu 170 de dolari/tona

In timp ce reprezentantii CET Iasi se chinuie sa asigure carbunele pentru iarna 2008-2009, reprezentantii Termica Suceava au identificat noi firme de la care ar putea achizitiona ca rezerva inca 50.000 de tone de huila la un pret, atentie, de 170 de dolari. „Acum ne-am orientat spre Ucraina si sintem in discutii. Nu pot spune mai multe. Noi dorim un pret de 170 de dolari pe tona, deoarece de achizitiile facute pina acum nu sintem multumiti ca pret. Consideram ca tot este un tarif mare“, a afirmat Placinta. De remarcat ca reprezentantii Termica Suceava au fost cei care au tras primii semnalul de alarma in legatura cu explozia pretului carbunelui in acest an, inainte de sustinerea licitatiilor. De asemenea, managementul Termica pare a fi mult mai bun decit cel de la Iasi, societatea suceveana mergind in ultimii ani pe profit, si fara prime pentru conducerea societatii. La Iasi este exact este invers: societatea a mers si merge de multi ani in pierdere, iar directorii primesc frecvent bonusuri.

Program etapa V liga a V-a


Duminică, 21 septembrie, vor avea loc partidele din cadrul etapei a V-a din Liga a V-a. Iată programul şi arbitrii întâlnirilor din cele trei serii:

Seria I

Bucovina Frătăuţii Noi – Bucovina Şerbăuţi

Arbitri: Ad. Grecu – Al Toneţ, L. Beclea (Rădăuţi)

Observator: I. Boiciuc (Dărmăneşti)


Carpaţi Gălăneşti – Locomotiva Dorneşti

Arbitri: Al. Ursache – D. Cojocaru, G. Mendela (Siret)

Observator: M. Lionte (Dolhasca)


Avântul Grămeşti – Unirea Horodnic

Arbitri: Al. Ursul – C. Mocanu, A. Pişta (Fălticeni)

Observator: O. Steiciuc (Fălticeni)


Flacăra Vicovu de Jos – Avântul Volovăţ

Arbitri: C. Cucoş – M. Trăistar, A. Ilisăi (Suceava)

Observator: D. Antoniu (Suceava)


Fagga Pârteşti – Şcoala de Fotbal Rădăuţi

Arbitri: I. Lupăştean – C-tin Neamţu, A. Hrişcă (Suceava)

Observator: V. Iavorenciuc (Suceava)



FC Marginea – Viitorul Negostina

Arbitri: A. Popa – I. Mândrescu, I. Grămadă (Suceava)

Observator: B. Agafiţei (Dolhasca)


Stejarul Cajvana – Constructorul Dărmăneşti

Arbitri: I. Copp – I. Ihnatiuc, A. Ursache (Siret)

Observator: D. Catargiu (Suceava)


Bucovina Calafindeşti – Progresul Frătăuţii Vechi

Arbitri: C. Ioniţă – A. Vacaru, V. Tanase (Fălticeni)

Observator: V. Schumacher (Fălticeni)


Polul Nord Falcău stă.


Seria a II-a


Viitorul Vereşti – Fulgerul Ciprian Porumbescu

Arbitri: Al. Filipciuc – I. Avădanei, D. Zamfirescu (Suceava)

Observator: D. Pârgaru (Suceava)

Se joacă de la ora 11, la Fântânele.


Spicul Moara – Ştiinţa Mitoc

Arbitri: S. Pintea – M. Antonescu, B. Pişta (Fălticeni)

Observator: D. Blanaru (Fălticeni)


Avântul Baia – Şomuzul Preuteşti

Arbitri: I. Ignat – I. Ghiuţă, Cr. Ilie (Suceava)

Observator: C. Bosânceanu (Suceava)


Foresta Râşca – Victoria Păltinoasa

Arbitri: M. Irimie – Fl. Nechifor (Suceava)

Observator: V. Băiţan (Suceava)


Rapid CFR III – Voinţa Stroieşti

Arbitri: D. Ursache – Ad. Grămadă, Cl. Şucaliuc (Siret)

Observator: Ov. Căldăruş (Suceava)


Foresta Mălini – Flacăra Roşie Udeşti

Arbitri: L. Melniciuc – L. Chilariu, L. Sofian (Suceava)

Observator: R. Caşuba (Suceava)


Progresul Ilişeşti – Moldova Drăguşeni

Arbitri: G. Boariu, P. Miftode, G. Plantoş (Fălticeni)

Observator: V. Ciofu (Fălticeni)

Recolta Fântânele – Locomotiva Zvoriştea

Arbitri: I. Avădanei – Al. Filipciuc, A. Şuleap (Suceava)

Observator: Mircea Maxim (Suceava)


Viitorul Adâncata – Progresul Salcea

Arbitri: I. Mateiciuc – D. Trofin, A. Şuleap (Siret)

Observator: Cr. Păduraru (Suceava)


Seria a III-a


Călimănel Panaci – FC Pojorâta

Arbitri: Ad. Rădăşanu – C. Popovici, C. Tabarcea (Suceava)

Observator: V. Dura (Suceava)


Victoria Vatra Moldoviţei – Turbo Forest Poiana Stampei

Arbitri: V. Blanaru – I. Pântea, D. Lungu (Fălticeni)

Observator: D. Şutea (Mestecăniş)

Bistriţa Broşteni – Inter Capu Câmpului

Arbitri: B. Conţ – S. Nemesneciuc, V. Teodorescu (Suceava)

Observator: I. Chilariu (Suceava)


Larix Dornişoara – Vânătorul Dorna Candrenilor

Arbitri: A. Bilius – V. Vranău, Ad. Baltaru (Suceava)

Observator: T. Miron (Gura Humorului)

Se joacă la Poiana Stampei.


Forestierul Frumosu – CSM Rarăul II C-lung

Arbitri: Al. Moruz – Em. Rădăşanu, V. Pelmuş (Suceava)

Observator: M. Hăulică (Broşteni)


Călimani Şaru Dornei stă.

Traficul rutier la intrarea în Suceava este inchis pentru o luna

Timp de aproape o luna, pana pe 15 octombrie, circulatia auto pe drumul european E 576, in comuna Scheia, la intrarea in municipiul Suceava, va fi inchisa din cauza unor lucrari de reabilitare a carosabilului. Politistii le recomanda soferilor sa foloseasca rute ocolitoare.
Astfel dinspre Roman pentru Siret traficul greu va fi deviat pe traseul DN 2 - Spataresti - Paltinoasa pe DN 2E, Paltinoasa - Scheia pe DN 17, Scheia - Suceava pe DC 74, Suceava - Siret pe DN 2, iar pentru traficul greu dinspre Siret pentru municipiul Roman pe traseul Siret - Suceava pe DN2, Suceava - Scheia pe DC 74, Scheia - Paltinoasa pe DN 17, Paltinoasa - Spataresti pe DN 2E.
De asemenea, pentru traficul greu dinspre municipiul Roman pentru Botosani va fi folosit traseul Spataresti - Paltinoasa pe DN 2E, Paltinoasa - Scheia pe DN17, Scheia - Suceava pe DC 74, Suceava - Botosani pe DN 29, iar pentru traficul greu dinspre municipiul Botosani pentru municipiul Roman pe ruta Botosani - Suceava pe DN 29, Suceava - Scheia pe DC 74, Scheia - Paltinoasa pe DN 17, Paltinoasa - Spataresti pe DN 2E.
Traficul usor de pe DN 17 va fi deviat total pe DC 74 Scheia, pana la intrarea in municipiul Suceava, de unde se va desfasura în conditii normale.

Suceava

Şi am ajuns şi acest colţ de rai numit Suceava. Bineînţeles că poluarea oraşului m-a întâmpinat, dar şi o aglomeraţie de maşini care mai mult stăteau decât se mişcau (nu ştiu de ce am avut senzaţia că am ajuns în Bucureşti). Minunaţi şoferi pe acolo. Vreo 10 semnalizau dreapta mergeau stânga, dar ce să le faci, are tata bani (şi maşină cu număr de Italia, dar asta se întâmplă şi prin Botoşani(cred că e vreun virus ceva).
Nu prea am avut timp să mă plimb prin oraş, dar nu prea am văzut nimic nou pe acolo (n-am mai fost de prin primăvară). Mi-a plăcut restaurantul unde am mâncat, Total Chagall (mai sus de Universitate).
O altă chestie care m-a mirat este că era mai cald decât în Botoşani, deobicei e invers. (Marcela degeaba m-ai criticat că eram îmbrăcat subţire, că frig mi-a fost în Botoşani)…
Bun. Să vorbesc despre autogară, microbuze, autocare… Încep cu super oferta din autogara Suceava
dscf2275.JPG

Mă sui în microbuz, mă aşez pe primul scaun găsit liber şi încerc să profit de drum să mai dorm puţin. Într-o staţie oarecare se suie o tanti ce nu vroia să ocupe un loc prin fundul microbuzului. Şi a început să mă tot lovească cu poşeta şi să ţipe prin microbuz cât de nesimţiţi sunt tinerii din ziua de azi. În tot acest timp refuza pe orice persoană care se oferea să-i dea locul. Mai puţin eu. Înţeleg că într-un tramvai/autobuz trebuie să cedezi locul că nu e vina ta că e plin ochi mijlocul de transport, dar într-un microbuz de ce? Să stea în braţe la şofer dacă nu-i convine!! Data viitoare dacă vede că nu sunt locuri să nu se suie, e mai uşor şi pentru ea şi pentru ceilalţi călători. Duduia a coborât la Salcea (mai puţin de 10 km de Suceava), dar dacă poate să facă scandal de ce nu…

Încerc s-o înţeleg.. nu pot.. poate voi puteţi…

Noapte neagră pe şoselele din Bacău şi Suceava

În noaptea de miercuri spre joi, în oraşul Comăneşti s-a produs un grav accident de circulaţie, în urma căruia au decedat cinci tineri avînd vîrsta între 19 şi 26 de ani, iar altul a fost rănit uşor. Toate cele şase persoane se aflau într-un autoturism Dacia Logan. Conducătorul auto, Valentin S., de 24 de ani, nu a adaptat viteza la condiţiile carosabilului umed şi în curba de la intersecţia străzilor Combinatului cu Moldovei, autoturismul condus cu viteză a derapat lovindu-se violent de podul de cale ferată Comăneşti-Adjud. Cei cinci tineri, toţi din comuna băcăuană Balcani, au decedat imediat după producerea impactului, ambulanţele sosite la faţa locului transportîndu-i la morga spitalului din Oneşti, iar cel de-al şaselea ocupant al autoturismului a scăpat cu răni uşoare. În urma impactului, acul kilometrajului s-a oprit la 110 km. Acesta este cel mai grav accident din ultimii 11 ani petrecut în judeţul Bacău.

O femeie a murit, iar alte patru persoane au fost transportate la Spitalul Judeţean "Sf Ioan cel Nou" Suceava, în urma unui cumplit accident de circulaţie, petrecut miercuri noapte, în Ipoteşti, la ieşirea spre Bosanci. Potrivit poliţiştilor, tragedia s-a petrecut din cauza lui Dan Timoficiuc, din Ipoteşti, şoferul unui VW Golf. Din motive deocamdată necunoscute, bărbatul a intrat pe contrasens şi a lovit în plin un alt VW Golf, cu numere roşii, condus de o femeie din Udeşti. Impactul a fost deosebit de violent, pentru scoaterea a două dintre victime fiind nevoie de intervenţia echipajelor de Descarcerare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Din păcate însă, pentru şoferiţă a fost prea tîrziu. Femeia a decedat în urma impactului violent, trupul ei fiind zdrobit de fiarele contorsionate ale maşinii.

Călătorii mai scumpe cu 50 la sută, la Suceava

De la 1 octombrie, preţul unei călătorii cu mijloacele de transport ale societăţii de Transport Public Local (TPL) Suceava va creşte de la 1 leu la 1,5 lei, deci cu 50 la sută mai mult. Potrivit primarului Ion Lungu, noul tarif va fi supus aprobării Consiliului Local de la sfîrşitul acestei luni, propunerea de majorare fiind înaintată atît de conducerea TPL, cît şi de către sindicaliştii din cadrul firmei. Aceştia, precum şi reprezentanţii Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor, au invocat faptul că încasările nu mai acoperă costurilor şi că lucrătorii societăţii au salarii foarte mici. "Singura soluţie este creşterea veniturilor. Trebuie menţinut un echilibru la societatea de transport public local, care intenţionează să mai achiziţioneze şi alte autobuze", a subliniat primarul. Ion Lungu s-a pronunţat pentru o scumpire de doar 30 de bani, însă oficialii TPL au invocat dificultăţile ce pot apărea cu mărunţişul pentru rest. Pînă la urmă, edilul şef cedat, d-sa precizînd că Suceava are cel mai mic preţ din ţară la tichetele de transport călători. De la 1 ianuarie 2009 va creşte şi preţul abonamentelor de călătorie. Astfel, pentru o linie sucevenii vor scoate din buzunar 45 de lei pe lună, pentru două linii–75 de lei, iar pentru toate liniile–90 de lei. "Împreună cu cei de la TPL am convenit ca şocul să nu fie aşa de mare şi să dăm posibilitatea ca, pînă la începutul anului viitor, să fie menţinute tarifele actuale", a explicat Ion Lungu. În prezent, un abonament se poate obţine contra sumei de 30 de lei, 50 de lei şi, respectiv, 60 de lei. Conducerea TPL a cerut reactualizarea tarifelor încă de la finele lui 2007, atunci cînd în Consiliul Local a fost analizată situaţia economico-financiară a firmei.

Suceava şi Bacău, poli de dezvoltare urbană

Ieri, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a fost prezent la Iaşi, unde a însoţit-o pe Danuta Hubner, comisar european pentru extindere, care a vizitat regiunea de dezvoltare Nord-Est, cea mai săracă regiune a Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est, Gheorghe Flutur a anunţat că ministrul Borbely l-a informat, la Iaşi, că două municipii din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord Est, Suceava şi Bacău, vor fi declarate de Guvern poli de dezvoltare urbană, care vor beneficia de programe speciale de dezvoltare. În cadrul acestei regiuni, municipiul Iaşi este declarat pol de creştere.

Totodată, Gheorghe Flutur a arătat că ministrul Dezvoltării l-a anunţat că Consiliul Judeţean Suceava este aplicant eligibil pentru proiectul "Centrul de informare turistică".

Preţul gigacaloriei creşte cu 15 la sută în Suceava

Preţul gigacaloriei creşte cu 15 la sută în Suceava

Dacă acum preţul gigacaloriei este de 155 de lei, din octombrie sucevenii vor avea de plătit 180 de lei pentru o gigacalorie.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că scumpirea gigacalorie cu 15% este absolut necesară în condiţiile creşterii chiar şi de trei ori a preţului cărbunelui. Noile tarife au fost deja aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Termica SA Suceava, iar săptămâna viitoare vor fi discutate şi în Consiliul Local. În aceste condiţii, o familie care locuieşte într-un apartament cu două camere va scoate din buzunar aproape 300 de lei pentru a achita factura unei luni de iarnă. Primarul Sucevei a precizat că din punct de vedere economic, decizia de scumpire a gigacaloriei trebuia luată mai demult. Potrivit lui Ion Lungu, în lunile de iarnă Primăria a plătit şi câte 5 milioane de lei pentru termoficare, o sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile bugetului local.

PNL cere demisia lui Gheorghe Flutur de la conducerea Consiliului Judeţean


Deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, i-a solicitat demisia lui Gheorghe Flutur din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, precizând că acesta „habar n-ar administraţie”. Mai mult, Sandu Capră i-a sugerat lui Gheorghe Flutur să renunţe definitiv la administraţia locală şi să se ocupe doar de politică. „Văd că domnul Flutur mai mult se plimbă, face şedinţe prin Ucraina şi şedinţe PD-L pe la Bucureşti. Îi dau un sfat. Să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, pentru că habar n-are de administraţie locală”, a spus parlamentarul liberal, care a mai adăugat că Gheorghe Flutur ar trebui să-şi ceară scuze de la sucevenii care i-au dat votul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Mihai Sandu Capră a subliniat că şi-ar dori ca actualul preşedinte al administraţiei judeţene să candideze pentru un mandat de senator în acelaşi colegiu în care candidează şi el, respectiv Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei. „Dacă nu ştie administraţie, măcar să facă politică. Şi îl invit să candideze în colegiul senatorial numărul 1, din zona de munte a judeţului”, a încheiat Sandu Capră.

Inspectorii sanitari verifică dacă în şcoli se vând alimente nesănătoase


Inspectorii sanitari suceveni vor verifica dacă în unităţile de învăţămînt de pe raza judeţului este respectat Ordinul Ministerului Sănătăţii, prin care se interzice comercializarea de alimente nesănătoase. Ei vor efectua controalele între 22 septembrie şi 10 octombrie, la cererea prefectului Alexandru Băişanu. Acesta a atenţionat conducerile tuturor şcolilor şi grădiniţelor că, nerespectarea respectivului ordin, atrage de la sine avertismente sau amenzi. De asemenea, prefectul Băişanu a făcut apel la toţi factorii implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor să acţioneze pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, care să asigure dezvoltarea armonioasă a tinerei generaţii. Actul normativ emis de Ministerul Sănătăţii prevede că, în unităţile de învăţămînt, este interzisă comercializarea următoarelor produse: prăjituri, bomboane, acadele, hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare, alimente vrac, sandvişuri neambalate. Lista a fost realizată pornind de la premisa că, pe parcursul programului şcolar, care durează între patru şi şase ore pe zi, copilul trebuie să ia o gustare, care să reprezinte maximum 10% din valoarea calorică zilnică, adică 300 de Kcal.

Timisoara a invins la Iasi, Olimpia fara bonus pe Suceava, Steaua, Baia Mare si Dinamo au castigat cu maximum de puncte


Timisoara a invins la Iasi, Olimpia fara bonus pe Suceava, Steaua, Baia Mare si Dinamo au castigat cu maximum de puncte





Etapa I a Diviziei Nationale a adus astazi cateva rezultate interesante. Pe langa succesul Farului cu U Cluj pe care l-am vazut la TVR2, 36-15, cea mai interesanta partida s-a jucat la Iasi, unde Poli a pierdut acasa cu Timisoara.
Dupa ce a condus cu 8-5, Iasiul s-a vazut invinsa cu 8-18, ratand astfel si bonusul defensiv. Nici Timisoara nu a luat bonus ofensiv, insa ce mai conteaza pentru ei. In Bucuresti, Olimpia a trecut greu de Suceava, 27-16, dupa ce la pauza scorul era doar 11-10, ratand si ea bonusul pentru ca a marcat doar 2 eseuri. Scorul etapei l-a facut Dinamo, 90-0 la Brasov, urmat de Baia Mare, 64-6 la Barlad, si Steaua, 40-11 cu Cleopatra, toate victoriile fiind cu bonus. Baia Mare a avut insa doar 7-6 la pauza de la Barlad!
In clasament in cele doua Serii dupa aceasta Etapa I conduc Dinamo, respectiv Baia Mare. Etapa a II-a se joaca pe 27 septembrie.

Farul a deschis balul in aceasta Etapa I, 36-15 cu Cluj, iar el a fost continuat cu celelalte 5 partide disputate de la ora 14:00 si 16:00. Marea surpriza a venit de la Iasi.

Poli pornea favorita in fata celor din Timisoara, insa eliminarea lor din Cupa de Grivita de acum cateva saptamani era un serios avertisment pentru gazde. Iar Poli s-a vazut condusa cu 5-0, reusind cu greu sa faca 8-5 pentru ea. De aici insa s-a "rupt filmul" si Timisoara a marcat punct dupa punct, castigand cu 18-8. "Au fost mai buni. Noi am gresit mult si am pierdut", a recunoscut antrenorul iesean Constantin Verives. Echipa sa nu a luat nici macar punctul bonus defensiv, pierzand la peste 7 puncte diferenta, la fel cum Timisoara nu a luat bonusul ofensiv pentru ca nu a inscris 4 eseuri.

Tot un meci fara bonus s-a jucat in Bucuresti, unde Olimpia a infruntat pe Bucovina Suceava. La pauza scorul a fost strans, 11-10 pentru Olimpia, insa in partea a doua gazdele au reusit sa se desprinda si au castigat cu 27-16. Olimpia nu a inscris decat 2 eseuri, Suceava marcand si ea unul, iar punctelor au venit din penalitati. In aceste conditii nu se acorda nici un bonus in acest meci. Partida a avut si 3 cartonase galbene, unul la Olimpia si 2 la Suceava.

Scorul etapei s-a consemnat la Brasov. Campioana Dinamo a facut instructie cu brasovenii si le-a administrat un sec 90-0, ratand de putin suta. Evident ca aici s-a luat bonus ofensiv. Vicecampioana Steaua s-a impus si ea cu bonus, trecand cu 40-11 de Cleopatra. Jocul stelistilor nu a fost insa unul stralucit, tinerii jucatori care au evoluat in conditiile absentei celor plecati in turneu cu nationala debutand cu ceva trac.

O mare surpriza era cat pe ce sa se produca la Barlad. Baia Mare conducea la pauza doar cu 7-6 si gazdele isi faceau sperante la macar un punct bonus. Antrenorul Eugen Apjock a stiut insa sa-si motiveze elevii la cabine, a facut 5 schimbari si in repriza a doua scorul s-a urcat la 64-6, venind si bonusul ofensiv.

Aceasta a fost asadar Etapa I a Diviziei Nationale. 4 victorii cu bonus ofensiv, Dinamo, Farul, Baia Mare si Steaua, plus doua victorii fara bonus, Timisoara si Olimpia. In clasamentul Seriei I conduce Dinamo la egalitate de puncte cu Farul, urmata de Olimpia, iar in cel al Seriei a II-a este lider Baia Mare la egalitate cu Steaua, urmata de Timisoara. Cluj, Suceava, Brasov, Barlad, Iasi si Cleopatra sunt echipele cu 0 puncte dupa aceasta runda.

Etapa a II-a se joaca sambata, 27 septembrie. Meciul televizat pe TVR2 va fi Steaua - Barlad, ora 11:00, in timp ce partide interesante se anunta Cluj - Olimpia, Cleopatra - Timisoara si Baia Mare - Iasi. Dinamo are meci acasa cu Suceava iar Farul merge in deplasare la Brasov.

DIVIZIA NATIONALA 2008-2009

SERIA I

FAZA I - MECIURI TUR

Etapa I - Sambata, 20 septembrie

RCJ Farul C-ta - CS Univ. Cluj 36-15

Arbitru: Bogdan Milita
Judecatori de margine: Aurel Spiridon si Robert Diaconescu
Arbitrul numarul 4: Dragos Ionescu

CSM-CS Olimpia Buc. - CSM Bucovina Suceava 27-16

Arbitru: Horatiu Bargaunas
Judecatori de margine: Andrei Vasiliu si Stefan Razvan

CFR-CSU M Brasov - CS Dinamo Gaz Sud Buc 0-90

Arbitru: Vlad Iordachescu
Judecatori de margine: Negutu Ciochina si Ion Olaru

Clasament

1. Dinamo 1 1 0 0 90-0 1pbonus 5puncte
2. Farul 1 1 0 0 36-15 1pb 5p
3. Olimpia 1 1 0 0 27-16 0pb 4p
4. Suceava 1 0 0 1 16-27 0pb 0p
5. Cluj 1 0 0 1 15-36 0pb 0p
6. Brasov 1 0 0 1 0-90 0pb 0p

Etapa a II-a - Sambata, 27 septembrie

CS Dinamo Gaz Sud Buc. - CSM Bucovina Suceava (stad. Dinamo, ora 13.00)
CS
Univ. Cluj - CSM - CS Olimpia Buc. (stad. I. Hatieganu, ora 16.00)
CFR-CSU M Brasov - RCJ Farul C-ta (stad. CFR, ora 16.00)

SERIA A II-a

FAZA I - MECIURI TUR

Etapa I - Sambata, 20 septembrie

RC Barlad - CSM U Baia Mare 6-64

Arbitru: Gabriel Seitan
Judecatori de margine: Patru Nechifor si Gabriela Balan-Surmei

CS Poli.Agro.Iasi - RCM Timisoara 8-18

Arbitru: Gheorghe Sabau
Judecatori de margihe: Daniel Boldor si Ionel Tinu

CS Constr./Cleopatra C-ta - CSA Steaua Buc. 11-40

Arbitru: Doru Gordin
Judecatori de margine: Ionut Bodea si Serban Cristian

Clasament

1. Baia Mare 1 1 0 0 64-6 1pbonus 5puncte
2. Steaua 1 1 0 0 40-11 1pb 5p
3. Timisoara 1 1 0 0 18-8 0pb 4p
4. Iasi 1 0 0 1 8-18 0pb 0p
5. Cleopatra 1 0 0 1 11-40 0pb 0p
6. Barlad 1 0 0 1 6-64 0pb 0p

Etapa a II- a - Sambata, 27 septembrie

CSA Steaua Buc. - RC Barlad (stad. Steaua, ora 11:00) - In direct pe TVR2
CSM U Baia Mare - CS Poli.Agro.Iasi (stad. L Ghinet, ora 16.00)
CS Constr./Cleopatra C-ta - RCM Timisoara (stad.Constructorul, ora 16.00)

Etapa 3: Stiinta Bacau - U Suceava 27-25 (14-13)







Bacauanii s-au impus sambata in derbyul moldav.
CS Universitatea Suceava nu a reuşit astăzi să obţină a treia victorie consecutivă în acest debut de sezon a Ligii Naţionale de handbal masculin. Echipa antrenată de Petru Ghervan a fost învinsă de Ştiinţa Bacău, scor 27-25, după ce la pauză, tot gazdele au fost cele care au condus, 14-13, şi rămâne cu 4 puncte înaintea etapei intermediare de miercuri, când, la Suceava va poposi vicecampioana HCM Constanţa. Bacauanii vor juca etapa viitoare tot pe teren propriu, cu Energia Pandurii Tg.Jiu.

Au jucat formaţiile:

Stiinta Bacau: Tamaş, Tevzadze - Alin Bondar, Brezan (4), Dediu (4), Ghiţă, Grigorie (2), Iancu, Ignat, Simic (8), Onyejeke (3), Păunică (3), Rotaru (3).

CSU Suceava: Pralea, Andrei – Tcaciuc, Ţuţu, Adomnicăi (5 goluri), Bibirig (1), Brădăţan, Bursuc (5), Chiruţ (7), Dospinescu (1), Gavriloaia (3), Ignat (2), Mitrea (1).

Bat clopote de nuntă! - Chirilă a cerut-o pe Raicu


Solistul trupei Vama şi-a anunţat apropiaţii de sex masculin că se însoară, informează cotidianul Atac. Sursele susţin că Tudor Chirilă a cerut-o pe Andreea Raicu de soţie tocmai la Paris. Supărat pe presă că îi tot desparte, Chirilă s-a gândit să-şi ia inima în dinţi şi, mai în glumă, mai în serios, să-i propună iubitei lui să-i devină soţie. Solistul trupei Vama a prins curaj într-una din zilele lor de vacanţă în Paris, imediat după ce tabloidele din România scriseseră că s-au despărţit. Isprava ziariştilor n-a făcut decât să-i apropie şi mai mult pe cei doi îndrăgostiţi, care şi-au dat seama că relaţia lor rezistă de mai mult timp decât şi-ar fi imaginat cel mai pesimist om din lume c-ar putea să reziste.
Vrăjit de Paris şi de farmecul Andreei, Tudor se pare c-ar fi căzut în melancolie şi, cu toţi nervii pe curioşii care-l sunau să-l întrebe dacă s-au despărţit, ar fi cerut-o pe prezentatoarea Prima TV de soţie. Aceasta a spus „da”, însă, dintr-un soi de precauţie tipic femeiască, a propus să aştepte împreună un moment prielnic pentru nuntă. Mai exact, Andreea nu l-a refuzat pe Tudor, ba chiar a fost încântată, dar l-a rugat să nu popularizeze decizia lor şi să se gândească mai bine împreună unde şi cum ar fi cel mai indicat să facă pasul cel mare.

Dani Oţil, primul pe lista Mihaelei Rădulescu!


Aflată în plin proces de divorţ, Mihaela Rădulescu recunoaşte în particular că este foarte obosită şi afectată de schimbările din viaţa ei, informează cotidianul Atac. Asta probabil şi datorită faptului că în ultimele zile a fost „cuplată” cu mai mulţi bărbaţi primind numeroase întrebări de acest gen. Printre aceştia se regăsesc Dani Oţil (prezentatorul matinalului de la Antena 1) şi chiar şi cel care i-a atacat campania - Mircea Badea, despre care se spune că a plăcut-o în trecut pe divă. În speranţa că vor prinde o nouă „bombă”, paparazzi o urmăresc pas cu pas atât pe ea, cât şi bărbaţii cu care ar putea avea o relaţie. Prezentă ieri dimineaţă în emisiunea „Neaţa cu Răzvan şi Dani”, Mihaela Rădulescu s-a jucat cu camera de filmat dar nu a făcut nicio dezvăluire legată de viaţa sa. Ba mai mult, ea a fost susţinută pentru campanie şi de Dani Oţil care şi-a făcut apariţia în studio într-o pereche de chiloţi roşii. A făcut-o de dragul ei, iar atunci când a venit vorba de bărbaţii cu care este cuplată de cârcotaşi, Dani a recunoscut că el se trece primul pe listă din moment ce chiar şi în faţa blocului său stă o maşină de paparazzi..

CSM Bucovina a pierdut bărbăteşte la Olimpia Bucureşti


În prima etapă a seriei I a Diviziei Naţionale de rugby, Olimpia Bucureşti – CSM Bucovina Suceava 27-16 (11-10)

În prima etapă a seriei I a Diviziei Naţionale de rugby, CSM Bucovina Suceava a evoluat pe terenul formaţiei Olimpia Bucureşti. Elevii antrenorului Constantin Vlad au jucat cu mult curaj fiind aproape de a realiza un rezultat bun.

Rugbiştii suceveni au condus cu 10-6 în prima repriză primind eseu la ultima fază a primului mitan. În partea secundă a meciului însă, ei au cedat fizic şi gazdele s-au impus cu 27-16.

“Nu am jucat deloc rău, ba chiar am fost mulţumit de modul în care au luptat jucătorii noştri. Din păcate, pe fondul unei căderi fizice din repriza secundă au apărut şi greşelile care ne-au costat. Este adevărat şi faptul că ne-au lipsit nu mai puţin de şase jucători importanţI, dar şi aşa am fi putut scoate un rezultat bun. Dacă cei de la Olimpia au marcat loviturile de pedeapsă pe care le-au avut, noi le-am cam ratat. Oricum, jucătorii noştri au pus osul la treabă şi suntem pe un drum bun” a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.

Pentru formaţia suceveană în partida cu Olimpia Bucureşti au marcat: Teodorovici (eseu), Conache o transformare şi două lovituri de pedeapsă şi Colţuneac o lovitură de pedeapsă. În etapa a II-a a seriei I a Diviziei Naţionale de rugby CSM Bucovina Suceava va juca tot în deplasare pe terenul formaţiei Dinamo de această dată.

CS Universitatea la prima înfrângere a sezonului


În cadrul etapei a III-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, Ştiinţa Bacău – CS Universitatea Suceava 27-25 (14-13)

În etapa a III-a a Ligii Naţionale de handbal masculin CS Universitatea Suceava a evoluat pe terenul formaţiei Ştiinţa Dedeman Bacău. La capătul unui meci echilibrat, gazdele s-au impus cu 27-25. În sezonul precedent cele două formaţii au încheiat la egalitate jocul de la Bacău, scor 27-27.

„Am început lent meciul cu Ştiinţa Bacău şi acest lucru ne-a costat pe parcurs. Echipa care a ştiut ce vrea şi care s-a mai bine a câştigat. Aşa cum m-am aşteptat, diferenţa a fost făcută şi de poratri, cei ai băcăuanilor prinzând o zi de graţie.

Este adevărat că am şi ratat câteva situaţii clare pe momentul revenirii în joc, iar pe final nu am mai avut suficient timp să egalăm. Vom încerca să ne concentrăm mai bine la meciul cu HCM Constanţa, meci care se va juca miercuri 24 septembrie în sala LPS Suceava de la ora 17.00” a afirmat antrenorul principal al echipei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

Rezultate înregistrate în etapa a III-a a Ligii Naţionale de handbal masculin: Ştiinţa Bacău – CS Universitatea Suceava 27-25, Poli Timişoara – UCM Reşiţa 24-27, Pandurii Tg.Jiu – Dinamo 24-31, Steaua – CSM Oradea 34-32, CSM Medgidia – Minaur Baia Mare 27-20, HC Odorhei – CS H&V Piteşti 26-24, U Cluj – HCM Constanţa 33-30.

Clasament

1. HCM Constanţa 3 2 0 1 91-77 4

2. CS Univ. Suceava 3 2 0 1 92-80 4

3. Steaua MFA Bucureşti 3 2 0 1 84-76 4

4. UCM Reşiţa 3 2 0 1 84-78 4

5. Dinamo Baumit Bucureşti 3 2 0 1 89-86 4

6. Ştiinta Municipal Dedeman Bacău 3 2 0 1 91-89 4

7. CSM Medgidia 3 2 0 1 76-75 4

8. HC Odorhei 3 2 0 1 81-82 4

9. HC Minaur Baia Mare 3 1 1 1 70-73 3

10. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 3 1 0 2 75-77 2

11. CSM D&C Oradea 3 1 0 2 80-88 2

12. Universitatea Cluj 3 1 0 2 86-98 2

13.Univ. HCM Poli. Izom. Timişoara 3 0 1 2 75-81 1

14. CS H&V Piteşti 3 0 0 3 71-85 0

CSM Suceava reuşeşte să se califice la turneul play-off al Campionatului Naţional de baseball


Suceava a găzduit la finele săptămânii trecute turneul cu numărul doi din cadrul Campionatului Naţional de baseball seniori. Competiţia este organizată în două turnee, unul de primăvară şi unul de toamnă, primele patru clasate după aceste turnee calificându-se la turneul play-off ce va avea loc la Roman şi va desemna sezonului.

După primul turneu care a avut loc la Călăraşi, CSM Suceava se afla pe poziţia secundă în clasamentul general. Din păcate elevii antrenorului Ioan Braicu nu au mai reeditat pe teren propriu jocurile bune din deplasare cedând în disputele cu CS Dinamo, LPS CSS Roman şi CS “Atletico” Alexandria. În pofida acestor înfrângeri, formaţia suceveană s-a situat pe locul III în clasamentul final şi şi-a câştigat dreptul de participare la turneul play-off. În clasamentul final, după turneele de la Călăraşi şi Suceava, pe prima poziţia s-a situate CS Dinamo cu 24 de puncte, urmată în ordine de CS “Atletico” Alexandria cu 21 de puncte, CSM Suceava cu 19 puncte, CSS LPS Roman cu 18 puncte, CS “Leaders” Călăraşi cu 18 puncte, CS “NordStar” Năsăud cu 14 puncte şi CS “Ishido” Botoşani cu 0 puncte.

“Am pierdut cu Dinamo şi CSS LPS Roman cu 5-4 pe fondul unor greşeli destul de mari de arbitraj. Oricum ne-am calificat la turneul play-off unde toate echipele pornesc de la 0 puncte. Trebuie să remarc faptul că în meciurile de la Suceava am marcat 4 home-run, lovitură ce valorează 3 puncte, prin Ciprian Fetcu, Andrei Lucaciu, Bogdan Opincariu şi Adrian Doroftei. Sper să ne descurcăm la turneul play-off şi să ne clasăm pe podiumul de premiere” a declarat antrenorul echipei de baseball CSM Suceava, Ioan Braicu.

Din formaţia suceveană au făcut parte jucătorii: Ciprian Fetcu, Adrian Doroftei, Andrei Lucaciu, Bogdan Opincariu, Silviu Checheriţă, Sorin Slavic, Daniel Slavic, Cristian Simina, Ciprian Doroftei, Adrian Ghiuţă, Mihai Solomon şi Bogdan Prisăcariu.

Comunicat Dakay-Suceava



Brigada Dakay a capturat bannerul galeriei botosanene North Fighters. Captura a avut loc la Stadionul Municipal din Botosani, in urma meciului FC Botosani - Stiinta Bacau, si s-a desfasurat fara violenta.


Specificam ca totul a fost facut de 3 membri Dakay, fara aportul niciunei alte persoane. Nu suntem amatori de acest gen de fapte, aceasta captura vine in urma rivalitatii dintre suporterii suceveni si cei botosaneni, noi avand ca principal obiectiv promovarea fenomenului ultras si nu minimalizarea lui.
Acesta este comunicatul oficial al brigazii, restul fiind simple pareri .

Dakay

Biserica Alba - Baia- Suceava


Biserica Albă din Baia este o biserică ctitorită de Ştefan cel Mare după bătălia din 14-15 decembrie 1467 cu Matei Corvin din apropierea localităţii Baia.

Legenda spune că Ştefan a dat foc la localitate, mare parte din trupele maghiare găsindu-şi sfârşitul aici. Chiar Matei Corvin, se zice că ar fi fost rănit în luptă în partea dorsală de o săgeată cu trei vârfuri şi din învălmăşeala care s-a creat, a putut fugi călăuzit de un trădător moldovean care l-a trecut munţii în Ardeal. Se pare că trădătorul nu a scăpat şi, prins fiind, a fost închis într-o mină părăsită din apropierea localităţii Bogata (sat din actuala comună Baia) cunoscută sub denumirea de Groapa lui Hârjap (sau Borta lui Hârjap). Cheia cu care a fost încuiată uşa de la gura minei, zice legenda, a fost aşezată pentru vecie sub altarul Bisericii Albe.

Biserica este construită în plan dreptunghiular din piatra brută şi cioplită. Bolţile şi turla sunt refăcute din cărămidă în vremea domniei regelui Carol I. Sistemul de boltire al naosului este cel obişnuit în arhitectura bisericească moldovenească. I se spune Biserica Albă pentru că, în contradicţie cu tradiţia bisericească moldovenească, nu a fost pictată.

sursa textului : wikipedia

Biserica Alba nu mai aste alba !

Sute de şoferi şi pasageri amendaţi pentru lipsa centurii


Aproape 400 de şoferi şi pasageri au fost amendaţi pentru lipsa centurii de siguranţă în urma unei ample acţiuni de control în trafic a Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, care a vizat conştientizarea conducătorilor de autovehicule şi a pasagerilor asupra importanţei utilizării centurii. Dintre cele 394 de amenzi, 306 au fost aplicate şoferilor, 61 pasagerilor din dreapta faţă şi 19 pasagerilor de pe bancheta din spate, cu menţiunea că pentru persoanele din spate au putut fi efectuate controale doar la autovehiculele dotate cu centuri pentru toate locurile din maşină. Alte şase sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru copiii care nu aveau ataşată centura de siguranţă, doi dintre ei fiind pasageri pe scaunul din faţă. Conducătorii auto prinşi fără centuri de siguranţă s-au ales cu câte două puncte de penalizare şi cu o amendă de 100 de lei, reprezentând două puncte de amendă, pasagerii primind doar sancţiunea de 100 de lei.