luni, 17 martie 2008

Fosta fabrică de fire sintetice, transformată în moloz

Halele ce au aparţinut societăţii Akrom Akal au început să se transforme în mormane de moloz. Aşa cum s-a intenţionat încă de anul trecut, când societatea turcă şi-a anunţat falimentul, clădirile fostei fabrici de fire sintetice vor fi demolate pentru a face loc unor spaţii comerciale generoase. Două dintre cele patru hale au fost puse la pământ, demolarea celei de-a treia hale fiind deja începută.

Strada Traian Vuia din municipiul Suceava îşi va schimba configuraţia datorită ansamblului de cinci magazine ce va lua locul fostei fabrici de textile, închisă definitiv anul trecut. Conform Planului Urbanistic de Detaliu pentru schimbarea destinaţiei fostei fabrici de textile în centru comercial, în zonă, se va face semaforizarea şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzii Traian Vuia cu Nicolae Labiş (spre versant).

Complex comercial axat pe materialele de construcţii

Centrul comercial Akrom Akal va fi amenajat pe o suprafaţă de 46.884 de metri pătraţi de teren, din care 29.500 mp vor fi ocupaţi de spaţii comerciale, o mare parte din teren având ca destinaţie amenajarea a peste 650 de locuri de parcare.

Noul centru comercial, care are o deschidere de 250 de metri pătraţi la una dintre principalele artere ale Sucevei, Traian Vuia, va fi alcătuit dintr-un hipermarket de 7.000 mp, un magazin de bricolaj de 7.300 mp, un magazin de electrocasnice de 2.300 mp şi unul alimentar de 1.625 mp, precum şi dintr-o galerie comercială, amenajată pe o suprafaţă de 1.630 mp.

Intenţia investitorilor de la Akrom Akal este de a crea un complex comercial axat în principal pe vânzarea materialelor de construcţii, a obiectelor de uz casnic şi a uneltelor cu destinaţie specială, precum grădinărit şi instalaţii sanitare. Toate amenajările se vor face pe o suprafaţă privată, care beneficiază de toate utilităţile, de la gaz metan până la reţea de telefonie fixă, astfel încât investiţia necesară pentru transformarea fabricii în spaţii comerciale nu este atât de mare ca în cazul celor care trebuie să ridice construcţia de la zero şi să se racordeze la toate reţelele de utilităţi.

De la spaţiu de producţie, la spaţiu comercial

Primul val de concedieri masive de la Akrom Akal a avut loc la începutul anului 2005, când 630 dintre cei 950 de angajaţi au rămas fără loc de muncă. A doua serie de concedieri a avut loc la 1 ianuarie 2007, când din 177 de angajaţi, au mai fost păstraţi doar 25, pentru ca apoi şi aceştia să fie disponibilizaţi.

Decizia turcilor de la Akrom Akal a fost motivată de evoluţia descrescătoare a pieţei de desfacere, creşterea preţurilor la utilităţi şi materii prime, deprecierea cursului valutar şi concurenţa făcută de produsele textile aduse din Orientul îndepărtat.

Activitatea de producţie a fabricii Akrom Akal a început în anul 2000, firma fiind specializată pe producerea firelor acrilice, precum şi a celor din amestec cu lână, bumbac, vâscoză şi a firelor speciale.

Odată cu transformarea fostei fabrici de textile într-un complex comercial cu cinci mari magazine, se vor crea şi sute de locuri de muncă, fapt care va compensa, deşi într-o mică măsură, impactul social al disponibilizărilor anterioare.

Antigel contrafăcut, retras de pe piaţă



Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a retras de pe piaţa suceveană 200 de litri de antigel contrafăcut, descoperit în două magazine din Gura Humorului.

Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a precizat că „la S.C Planetara Gura Humorului s-au găsit 180 de litri de antigel foarte diluat, produs de către SC Direct SRL Ştefăneşti şi distribuit de către SC Helixib Iaşi”. Potrivit Elenei Oanea, lichidul nu avea densitatea trecută pe ambalaj şi nu era respectat nici conţinutul net prevăzut pe eticheta produsului.

Cei 180 de litri de antigel au fost retraşi de la comercializare, iar vânzătorul a fost amendat cu 30 de mii de lei. Elena Oanea a mai spus că „verificările au fost extinse şi la producător şi distribuitor”.

Tot în Gura Humorului, la staţia de benzină Rom Trans Petrol Botoşani, inspectorii OJPC au identificat aproximativ 20 de litri de antigel, de asemenea diluat. Elena Oanea a spus că „au fost prelevate probe de antigel şi trimise la laboratorul Larex, care a confirmat faptul că produsul avea impurităţi şi sedimente”.

Pentru că cei 20 de litri de antigel descoperiţi la benzinărie erau în depozit şi nu la comercializare, OJPC a luat măsura returnării la producător.

Mihai Botezat, condamnat la duel

Dansez pentru tine



Prima ediţie a noului sezon al emisiunii „Dansez pentru tine” nu a fost una norocoasă pentru suceveanul Mihai Botezat şi partenera sa, cântăreaţa Cristina Rus. Seara de vineri a fost una incendiară, perechile s-au „înfruntat” pe ring pentru a împlini visele a opt copii şi au dansat slow fox şi dans ţigănesc. Din păcate, Cristina Rus şi Mihai Botezat au fost condamnaţi la duel, alături de o altă pereche, formată din Delia şi Ionuţ.

Pe Mihai şi pe Cristina îi aşteaptă o săptămână grea de antrenamente, aceştia trebuind să înveţe dansurile pentru care au fost condamnaţi la duel, slow fox şi ţigănesc, dar şi alte două dansuri noi, pentru emisiunea viitoare, charleston şi dans popular.

Robert are nevoie de sprijin pentru studii

Cei doi dansează pentru a împlini visul unui băieţel de 11 ani, din localitatea suceveană Molid. Robert Migda este orfan de la vârsta de trei ani, tatăl nedorind să-l recunoască la naştere, iar mama sa murind într-un accident stupid. Este un copil foarte talentat, interpretează muzică populară şi iubeşte dansul din tot sufletul. Şi-a dorit foarte mult să participe la emisiunea „Dansez pentru tine” pentru că este un dansator înnăscut. Robert este crescut de bunici, care fac multe sacrificii pentru a-l întreţine.

Un ajutor important pentru Robert şi bunicii săi îl reprezintă şi fosta învăţătoare a copilului, Elena Găină, care are grijă ca acestuia să nu-i lipsească nimic, se interesează de rezultatele lui şcolare, şi l-a ajutat să-şi continue educaţia sa muzicală, înscriindu-l la Liceul de Arte din Suceava, la clasa de muzică.

Robert locuieşte acum în Suceava, stă în gazdă şi cheltuielile sunt foarte mari, mult peste posibilităţile bunicilor. Acestora le este teamă că nu îl mai pot ţine mult timp la şcoală pe băiat, iar harul lui se va pierde. Talentul lui Robert a fost recunoscut şi prin participarea lui la multe concursuri, unde a obţinut premii în diplome.

Iniţial, pentru Robert Migda trebuia să danseze balerinul Bogdan Negrea. Cu puţin înainte de începerea ediţiei curente, Bogdan s-a accidentat în timpul antrenamentelor şi nu a mai putut continua pregătirile, fiind înlocuit cu Mihai Botezat.

Mihai, la a doua participare

Mihai Botezat nu este străin de ringul emisiunii „Dansez pentru tine”. Acesta a participat la ediţia trecută a emisiunii şi a dansat având-o ca parteneră pe actriţa Ioana Ginghină.

Mihai Botezat este profesor de religie la Centrul Şcolar din Câmpulung Moldovenesc şi a dansat pentru a îndeplini visul elevilor săi de a învăţa într-o şcoală nouă. Cu toate că nu a fost câştigătorul ediţiei trecute, Mihai a reuşit să adune o parte din banii necesari începerii construcţiei unei şcoli noi, iar lucrările vor demara în această primăvară.

Oamenii din Iacobeni, fără apă de joi din cauza firmei Mochlos

Neglijenţă



Aproximativ 500 de persoane din comuna Iacobeni au rămas fără apă potabilă de joi după-amiază, după ce muncitorii firmei Mochlos, care lucrează la modernizarea DN 17 pe porţiunea de drum ce străbate comuna, au distrus o bucată din conducta de apă ce trece prin şanţul de lângă drumul naţional.

Cele mai mari probleme le întâmpină cei aproximativ 300 de oameni care locuiesc în garsonierele şi apartamentele din centrul localităţii, nevoiţi de mai bine de trei zile să care apă cu găleata la etaj, dar şi cele şapte firme din localitate racordate la reţeaua de apă.

Deşi conducta a fost distrusă de joi, ieri situaţia era aceeaşi, abia pentru astăzi existând promisiuni din partea firmei că situaţia va fi remediată, după aducerea unui aparat de sudură performant, care să repare conducta spartă.

Au fost avertizaţi de prezenţa conductei

După cum ne-a declarat Viorel Dranca, primarul comunei Iacobeni, greşeala celor de la Mochlos este gravă, având în vedere că inginerul de şantier a fost avertizat că lucrările au ajuns într-o zonă pe unde trece conducta cu apă potabilă.

„Joi am avut o discuţie cu inginerul de şantier şi l-am avertizat că în zona în care s-a ajuns sunt conductele de apă. La două ore de la această discuţie m-am trezit că inginerul vine la mine cu mâinile în cap şi îmi spune că un excavator a decupat din greşeală o bucată din conducta de apă”, ne-a declarat primarul Dranca. Acesta a făcut imediat demersuri la Prefectură şi Consiliul Judeţean Suceava, cerând sprijin pentru rezolvarea problemei.

„Mâine (n.r. astăzi), avem o întâlnire la Prefectură, la care vor participa şi cei de la firma Mochlos. Promisiunea este că mâine (n.r. astăzi) problema va fi remediată, şi sperăm ca acest lucru să se întâmple, situaţia fiind deja gravă”, a precizat primarul.

În comuna Iacobeni firma grecească lucrează la reabilitarea unei porţiuni de 11 kilometri de drum. Edilul localităţii spune că lucrările merg cu mare greutate şi aşteaptă urgentarea acestora.

Firma deputatului Grosaru a vrut să „lichideze” o pensiune de 1,5 milioane de euro

Joc periculos



Andi Gabriel Grosaru, fiul deputatului Mircea Grosaru, este acuzat că s-a folosit de firma de lichidare judiciară înfiinţată de tatăl său, şi la care parlamentarul are de spus în continuare un cuvânt greu, pentru a distruge o societate comercială din Sadova, care are ca obiect de activitate turismul.

Actele din dosar înclină să-i dea dreptate lui Liviu Nicolae Anton, administratorul SC MONLIV PROD COM SRL, care nu se sfiieşte să-l catalogheze pe Andi Gabriel Grosaru drept „un infractor care a vrut să pună mâna pe pensiunea mea”.

Toată povestea a început în toamna anului trecut. În baza unor facturi fiscale, conducerea SC ADELAINE STAR SRL Suceava a cerut deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC MONLIV PROD COM SRL pentru o datorie de 13.119,19 lei.

Cazul a fost judecat la Secţia Comercială Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Suceava, care a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii insolvenţei, numind drept administrator judiciar firma Euro Consulting, Sucursala Suceava. Prin sentinţa comercială nr. 519 din 16 octombrie 2007, judecătorul sindic a stabilit un comision pentru perioada de observaţie de 1.500 de lei şi „pune în vedere ca la prima adunare generală a creditorilor să supună confirmarea sa şi comisionul de administrare”. Până aici, totul este absolut firesc.

La scurt timp începe nebunia, care nu s-a terminat nici măcar astăzi, deşi Liviu Nicolae Anton a plătit integral datoria de 13.119 lei încă din noiembrie anul trecut, aspect recunoscut chiar de Andi Gabriel Grosaru în raportul de activitate depus la Tribunalul Suceava pe 21 noiembrie 2007.

„Dl Anton Liviu Nicolae s-a prezentat la sediul administratorului judiciar în data de 20.11.2007 şi şi-a exprimat intenţia de a plăti creanţa către SC ADELAINE STAR SRL Suceava. Ulterior, acesta a depus în contul de lichidare deschis de administratorul judiciar în numele societăţii debitoare suma de 13.130 de lei”, se arată în adresa semnată de Andi Gabriel Grosaru.

Deconectat, deşi a plătit factura la energie electrică

Cu toate că datoriile erau achitate, pe 20 decembrie 2007, administratorul judiciar Andi Gabriel Grosaru a trimis o notificare către Sucursala Suceava a E-On Moldova prin care arată că societatea debitoare SC MONLIV PROD COM SRL nu desfăşoară activitate, nu are venituri „iar datoriile care se înregistrează şi se acumulează nu pot fi plătite din lipsa disponibilităţilor din conturi”.

Ca urmare, „administratorul judiciar nu îşi asumă răspunderea şi nu va garanta rambursarea contravalorii serviciilor pe care dumneavoastră le veţi oferi în cazul furnizării în continuare a energiei electrice, situaţie în care veţi fi direct responsabili în cazul în care se va dovedi că furnizarea energiei va aduce prejudicii atât debitoarei, cât şi creditorilor în tabelul creanţelor”.

Consecinţa acestei adrese a fost faptul că E-On Moldova a comunicat un preaviz, în care arată că dacă până pe 11 ianuarie 2008 nu se vor achita facturile în sumă de 16.111 lei va trece la deconectarea pensiunii de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

„Datorită faptului că administratorul judiciar SC Euro Consulting SPRL a refuzat să achite aceste sume puse la dispoziţie de clientul meu, am achitat direct întregul debit solicitat de intimată”, a declarat Ioan Bulboacă, avocatul care l-a reprezentat în proces pe Liviu Anton.

Chiar şi aşa, la cererea expresă a administratorului Grosaru, E-On Moldova, prin Serviciul Tehnic Câmpulung Moldovenesc, a întrerupt furnizarea energiei electrice.

„Totul s-a derulat abuziv, nelegal şi fără să existe nici un titlu sau alt temei de drept”, a adăugat avocatul firmei SC MONLIV PROD COM SRL, care a adus în sprijinul acestei afirmaţii un text de lege.

Potrivit Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei, „orice furnizor de servicii, electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea, nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare să schimbe, să refuze, ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv”.

Dosarul de insolvenţă, închis de judecătorii Curţii de Apel Suceava

Pentru că SC MONLIV PROD COM SRL a demonstrat că nu mai are datorii faţă de alţi furnizori sau instituţii ale statului, pe 27 februarie 2008, judecătorii Curţii de Apel au dispus închiderea dosarului.

Câteva zile mai târziu, pe 5 martie 2008, Tribunalul Suceava a eliberat un certificat în care arată că cererile privind cheltuielile de judecată formulate de debitoare au fost respinse, şi, în acelaşi timp, a obligat firma administrată de Liviu Anton să plătească suma de 1.000 de lei, cu titlu de onorariu.

Decont de peste 1 miliard de lei cerut pentru nimic

Deşi lucrurile păreau clare pentru toată lumea, Andi Grosaru a ţinut să le încurce din nou. Pe 10 martie 2008, administratorul Euro Consulting a trimis o notificare către SC MONLIV PROD COM SRL prin care îl anunţă pe Liviu Anton că are de plătit un rest de 102.966 de lei (1,02 miliarde de lei vechi).

„Drept urmare, vă somăm ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei să achitaţi diferenţa de 102.966 de lei, reprezentând rest de plată cheltuieli procedură efectuate de către administratorul judiciar în cursul procedurii insolvenţei pentru debitoarea SC MONLIV PROD COM SRL”, se arată în notificare.

„Eu nu ştiu de unde au apărut aceste cheltuieli. În plus, judecătorul sindic a stabilit o sumă de 1.500 de lei drept comision de observaţie. Să vii şi să spui acum că de pe 16 octombrie 2007 până pe 27 februarie 2008 ai cheltuit 102.966 de lei întrece orice limită a bunului simţ”, a declarat avocatul Ioan Bulboacă.

„Opriţi-l pe Grosaru!”

Şi pentru că vorba multă e sărăcia omului, Andi Grosaru s-a servit direct din contul de lichidare deschis în dosarul privind pe SC MONLIV PROD COM SRL.

„Ştiam că s-au făcut o serie de plăţi în acest cont, în jur de 39.000 de lei. Când am mers la bancă mi s-a spus că banii nu mai sunt. La acel cont nu avea acces decât administratorul judiciar, care pur şi simplu mi-a furat aceşti bani. Din punctul meu de vedere, acest Andi Grosaru est un infractor care trebuie oprit pentru a nu mai face rău şi altor persoane. În orice ţară din lume ar fi fost arestat pentru ceea ce face. Fac un apel către toată lumea: Opriţi-l pe Grosaru!”, a declarat Liviu Anton.

În plus, avocaţii acestuia reclamă şi faptul că administratorul judiciar a dispus închiderea conturilor deschise pe numele debitoarei SC MONLIV PROD COM SRL. „Practic, plata facturilor către societate a fost tăiată. Firesc ar fi fost ca toate conturile pe care le avea SC MONLIV PROD COM SRL să fi fost indisponibilizate, iar cu banii care intrau în conturi să fie plătite datoriile”, a menţionat avocatul Ioan Bulboacă.

Steaua Nordului are 3 margarete şi 33 de locuri de cazare

Liviu Anton, administratorul SC MONLIV PROD COM SRL, este de părere că scopul acestor acţiuni vădit rău voite împotriva firmei sale a fost extrem de clar.

„La început am mers pe buna credinţă a lui Andi Grosaru şi a societăţii sale. Ulterior m-am lămurit că urmăreau un singur scop: să-mi ia pensiunea. Ar fi fost un chilipir extraordinar, ca pentru o datorie de 13.000 de lei să pună mâna pe o pensiune evaluată la 1,5 milioane de euro. O golănie pe faţă”, a spus Liviu Anton.

Pensiunea „Steaua Nordului”, care a făcut obiectul acestui caz, este situată la ieşirea din Sadova spre Vatra Moldoviţei. Stabilimentul este clasat la 3 margarete, dispune de 33 de locuri de cazare, din care 3 apartamente, 9 camere duble şi 2 camere triple.

Pompierii, puşi la treabă de doi fumători neglijenţi

Fumatul interzis



Pompierii Gărzii de Intervenţie Gura Humorului, precum şi cei ai Detaşamentului Suceava au fost nevoiţi să intervină în cursul zilei de duminică pentru stingerea a două incendii izbucnite din cauza a doi fumători neglijenţă care şi-au aruncat la întâmplare mucurile de ţigară, fără să le stingă.Prima alarmă s-a dat duminică, în jurul orei 13:30, atunci când pompierii suceveni s-au deplasat la Moara, acolo unde izbucnise un incendiu pe circa 1000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată. Pentru stingerea flăcărilor şi împiedicarea propagării acestora la un teren agricol învecinat, în sprijinul pompierilor au intervenit şi membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă al comunei Moara. Aproximativ două ore şi jumătate mai târziu a fost rândul pompierilor din Gura Humorului să se deplaseze cu o autospecială în zona străzii „Dealul Toaca”, acolo unde cinci hectare de vegetaţie uscată erau cuprinse de flăcări.Din fericire, în ambele situaţii, pompierii au reuşit să stingă flăcările înlăturând pericolul de propagare la locuinţe sau la fondul forestier.În urmă cu aproximativ o săptămână, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din cele 114 localităţi ale judeţului au fost avertizate de prefectul Orest Onofrei asupra arderilor necontrolate la vegetaţia uscată. Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, în perioada februarie-iulie, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată.

Ovidiu Donţu, candidatul PSD la Primăria Sucevei

S-a hotărât



Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, va candida la Primăria Suceava. El a fost prezentat, duminică, într-o conferinţă de presă la care au participat toţi capii PSD. Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a precizat că Donţu a fost desemnat candidat cu unanimitate de voturi. „Vreau să afirm că întreaga organizaţie, eu, personal, cu toată fiinţa mea mă voi implica în tot ceea ce însemnă activitate, campanie electorală pentru ca în Suceava să avem un primar al PSD”, a declarat Iordache.

Ovidiu Donţu şi-a motivat candidatura prin dorinţa de a stopa „risipa banului public, populismul şi incompetenţa în gestionarea problemelor municipiului Suceava”. „Avem la Suceava cele mai scumpe autobuze din lume, 170.000 de euro, fără costuri şi alte taxe. Cu banii daţi pe 30 de autobuze se puteau cumpăra 45 de autobuze. Avem la Suceava, în Burdujeni, cel mai scump sens giratoriu din lume, care a costat 4 miliarde de lei vechi, compus din 60 de borduri, un ceas şi câteva lopeţi de pământ. Cu aceşti bani se putea construi patru apartamente pentru tineri. Avem în Areni cele mai scumpe două tobogane din lume, de două miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani, săracii Sucevei aveau hrana zilnică asigurată luni de zile. Cred sincer că în această campanie toboganul este simbolul electoral al lui Ion Lungu”, a declarat Donţu.

Candidatul PSD a criticat populismul de care dă dovadă contracandidatul său de la PDL, căruia îi transmite să nu mai alerge pe stradă după femei şi pensionari „cu sărutul electoral al Iudei”. „Cred că Ion Lungu poate deveni un primar minunat pentru o comună din apropierea Sucevei, dar în nici un caz pentru Suceava, care-mi doresc să redevină un reper pe harta Europei”, a spus Donţu.

Handbal, Liga Naţională >> CS Universitatea Suceava a învins pe Uztel şi speră la cupele europene


Sport



Uztel Ploieşti – CS Universitatea Suceava 30 – 34 (18 – 18)

Disputată sâmbătă, datorită faptului că echipa naţională va participa săptămâna viitoare la Cupa Panoniei, etapa a XX-a a Ligii Naţionale de handbal masculin a consemnat o nouă victorie în dreptul echipei locale de handbal. CS Universitatea Suceava şi-a mai trecut două puncte în cont prin victoria obţinută în faţa penultimei clasate, Uztel Ploieşti.

Sucevenii s-au impus cu 34-30, la capătul unui meci în care extrema Florin Dospinescu a suferit o fractură de falangă la mâna dreaptă şi a devenit indisponibil pentru trei săptămâni.

Primii care au marcat au fost handbaliştii ploieşteni, care în minutul 8 conduceau cu 5-4. Treptat, elevii lui Petru Ghervan au trecut la cârma jocului, asftel că în minutul 18, CS Universitatea conducea cu 15-13. Totuşi, cele două echipe au intrat la vestiare la egalitate, scor 18-18, gazdele evoluând cu multă dezinvoltură. Uztel, echipă aflată într-o perioadă de reconstrucţie, nu a arătat ca o formaţie care va retrograda în Divizia A, jucătorii prahoveni dorind să impresioneze antrenorii şi sponsorii.

Rezistenţa gazdelor a mai ţinut aproximativ 10 minute în partea a II-a a întâlnirii, în minutul 42 scorul fiind 26-25. Din acest moment Bibirig şi compania şi-au luat rolul în serios, marcând gol după gol, asigurându-şi astfel un final de meci liniştit. Cu cinci minute înainte de fluierul final al partidei, CS Universitatea avea un avantaj de trei goluri. Fiecare echipă şi-a mai trecut în cont câte trei goluri, iar la încheierea meciului, tabela arăta 30-34.

„A fost un meci destul de greu. Am înfruntat o echipă ploieşteană care s-a luptat mult pentru cele două puncte puse în joc şi care, în unele momente ale disputei a evoluat destul de dur”, a declarat Petru Ghervan, la câteva ore după meci.

CS Universitatea rămâne pe locul cinci în clasamentul Ligii Naţionale, având 23 de puncte, la fel ca Minaur Baia Mare şi HC Odorhei. Următorul meci al studenţilor este programat la finele lunii martie, pe teren propriu, împortriva nou-promovatei CSM Oradea.

In Suceava, autopsierii ciopartesc cadavrele in curtea mortului






"OFICIAL". Necropsiile in gospodarie se fac cu stirea autoritatilor, care sustin ca, altfel, rudele mortilor sunt nevoite sa plateasca din buzunar transportul raposatilor
Incredibil.
Din cauza lipsurilor de tot felul, jumatate dintre necropsiile din Suceava au loc in dosul surii, sub ochii rudelor indurerate






Morgile putine si insalubre, precum si lipsa banilor si a masinilor de transportat cadavre obliga autoritatile din satele sucevene sa apeleze la metode improvizate pentru realizarea autopsiilor. Astfel, in mediul rural, aproape toate necropsiile se fac in gospodaria decedatului, de regula in dosul surii. "Taierea" cadavrului si verificarea sa de catre medicul legist se fac, de multe ori, chiar sub privirile rudelor indurerate sau ale copiilor adunati sa vada grozavia. Aproape de fiecare data, scenariul e urmatorul: doi vlajgani din sat, pusi de seful de post, isi iau inima in dinti, baga cadavrul intr-o patura si-l scot din casa. Il asaza in curte, pe o scandura folosita drept masa de necropsie, iar autopsierul isi pune halatul, masca si manusile si se apuca de treaba, nu inainte de a ruga o ruda de-a raposatului sa-i aduca o oala cu apa fierbinte si mai multe carpe. Conform legii, dispensarele comunale ar trebui sa aiba morgi, dar acest lucru nu se intampla aproape nicaieri. "Daca am judeca la rece si nu am tine cont de rudele indurerate ale mortilor, in cele mai multe dintre cazuri - oameni nevoiasi care nu-si permit transportul cadavrului la morga, as cere ca toate necropsiile sa se faca numai la morga", ne-a spus Lacramioara Balan, sefa Serviciului Judetean de Medicina Legala. Pentru ca in anumite cazuri este absolut necesar ca decedatul sa ajunga la morga, politistii au fost nevoiti sa care cadavrele cu masinile personale sau sa faca autostopul pentru a opri un tractor sau vreo caruta.

Mîrza îl găseşte vinovat pe Vasile Ilie de nefinalizarea electrificării


Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, nu a lăsat netaxate declaraţiile fostului său coleg de partid, Vasile Ilie, în prezent vice la PD-L, care a desfiinţat practic programele de dezvoltare a judeţului promovate de actuala administraţie social democrată arărând că programul democrat-liberalilor va fi mult mai bun. Mîrza i-a adus aminte lui Vasile Ilie că PSD l-a pus director la ELECTRICA şi că a avut sarcina să se ocupe de electrificarea tuturor cătunelor din judeţ lucru pe care nu l-a făcut. „Am avut un coleg de partid pe care l-am făcut prin anii 2003 director la ELECTRICA şi a avut sarcina să se opcupe de electrificarea tuturor cătunelor şi satelor din judeţul nostru. Despre Ilie Vasile vorbesc ca să fie clar. Or constat cu tristeţe că nu s-a făcut nimic, că la această dată mai există 65 de sate, cătune şi grupuri de locuinţe care nu beneficiază de energie electrică pe care o să le prindem ca o sarcină în oferta noastră electorală pentru perioada 2008-2012 când dorim ca şi în utlima casă construită în 2012 să ardă becul electric şi să dispară lampa cu motorină sau petrol inclusiv în cătunele Bobeica sau Runc”, a declarat Mîrza.

Proprietarul Clubului 60 candidează cu Mîrza şi Flutur pentru CJ Suceava

Curaj



Preşedintele interimar al filialei Suceava a Partidului Naţional Democrat Creştin, Ovidiu Ilisei, se alătură competitorilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, în condiţiile votului uninominal.

Proprietarul Clubului 60 şi al restaurantului Underground din municipiul Suceava, Ovidiu Ilisei a anunţat, ieri, că va candida cu Gavril Mîrza, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gheorghe Flutur, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, şi Stela Acatrinei, secretar general al PRM, pentru cea mai râvnită funcţie la alegerile locale din acest an, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Ovidiu Ilisei a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că împreună cu un grup de iniţiativă se ocupă de „reorganizarea teritorială” a PNDC, partid înfiinţat încă din 1990, dar fără rezultate notabile în alegerile de până acum.

Promisiuni „sub semnul crucii”

Acum PNDC se „reorganizează” pe aripa dizidentă din PC, condusă de Florin Anghel. Ilisei a demisionat din PC, odată cu preluarea filialei Suceava a PC de familia Camelia şi Costel Ignătescu, şi îşi propune să se relanseze în viaţa politică locală sub crucea PNDC.

„Toate promisiunile noastre sunt sub semnul crucii şi oferim şi posibilitatea preoţilor de a candida independent pe listele noastre. Astăzi doctrinele sunt mai puţin importante, cel mai important lucru sunt oamenii”, a afirmat Ilisei.

PNDC se declară partid de centru dreapta şi are ca simbol crucea latină. La Suceava, îşi propune ca până la alegerile locale să aibă organizaţii, candidaţi de primari şi liste de consilieri locali în majoritatea localităţilor judeţului.

Preşedintele interimar al partidului îşi îndreaptă în primul rând atenţia spre liderii locali ai PC, deşi, conform propriei declaraţii, majoritatea au plecat deja spre alte partide.

„Cred că 20-25 la sută din liderii PC ne vor urma, cei care nu au nici o legătură cu actuala conducere a PC Suceava. Din păcate, cei mai buni dintre ei sunt deja plecaţi la alte partide, dar avem şi noi şansa noastră, chiar dacă suntem aproape necunoscuţi”, a mai spus Ovidiu Ilisei.