vineri, 22 august 2008

Ajutoare pentru sinistraţii din Ţibeni - Rădăuţi



Protopopiatul Iaşi I a transportat ieri, 21 august a.c., trei camioane de ajutoare către sinistraţii din zona Ţibeni – Rădăuţi. Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia „Frăţia Ortodoxă Română“, filiala Iaşi, care a fost sprijinită de parohiile din cadrul protopopiatului.
Sute de saci plini cu îmbrăcăminte şi alimente neperisabile au plecat ieri de la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi către localitatea Ţibeni - Rădăuţi, din judeţul Suceava. Credincioşii, ca şi în anii precedenţi au fost receptivi la apelul preoţilor parohi şi au contribuit cu alimente, îmbrăcăminte şi mobilă. Astfel, parohiile din Protopopiatul Iaşi I au realizat colecte în ultimele săptămâni pentru sinistraţii din judeţul Suceava. „La apelul Patriarhiei Române, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a îndemnat preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor să-i sprijine pe cei care au suferit din cauza inundaţiilor. Asociaţia «Frăţia Ortodoxă Română» (FOR), filiala Iaşi, şi-a mobilizat membrii“, a declarat părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi I.
La sediul FOR, respectiv Biserica Bărboi, s-au colectat ajutoare de la credincioşii din parohiile ieşene. S-au strâns peste 40 de tone de ajutoare, constând în pături noi, plăpumi şi alimente neperisabile. În parohiile din mediul rural s-au adunat cereale şi alimente neperisabile, iar în mediul urban s-au colectat bunuri de larg consum şi bani.
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Iaşi I au fost apreciaţi de părintele protopop pentru solidaritatea de care au dat dovadă: „Este un act de solidaritate umană şi am apreciat promptitudinea cu care au răspuns credincioşii de la parohiile din Protopopiatul Iaşi I, prin îndemnul preoţilor parohi. S-au adunat până acum şi sume de bani care s-au centralizat prin protopopiat“, a mai spus părintele protopop.
Până acum s-au strâns, prin intermediul colectelor deschise în parohiile din Protopopiatul Iaşi I, peste de 4.000 de lei care vor fi viraţi în contul Arhiepiscopiei Iaşilor, iar mai apoi vor ajunge la sinistraţi.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 194/ 22 august 2008)

Fotbal, Liga a III-a >> Derby sucevean la poalele Rarăului


Sport




CSM Rarăul C-lung Moldovenesc – Rapid CFR Suceava, vineri, ora 18

raraul Chiar dacă la finalul ediţiei trecute a campionatului nici nu se gândeau că vor mai juca în Liga a III-a, câmpulungenii vor găzdui vineri spre seară, primul lor meci pe teren propriu din actuala stagiune. Şi tot în Liga a III-a.

Anul trecut, în Seria I erau trei echipe sucevene (Cetatea, Rarăul şi Juventus), meciurile dintre acestea fiind extreme echilibrate. Cum Cetatea a promovat iar CS Juventus Fălticeni s-a desfiinţat, ediţia 2008-2009, propune un alt derby sucevean: CSM Rarăul-Rapid CFR. Cele două combatante se cunosc destul de bine, din campionatul judeţean, chiar dacă, mai ales în lotul oaspeţilor de astăzi, au intervenit numeroase modificări în lot.

Luaţi prin suprindere de decizia FRF de a înlocui formaţia fălticeneană în Liga a III-a, câmpulungenii au început sezonul cu o înfrângere, la limită, scor 0-1, pe terenul uneia dintre principalele candidate la promovare, CSM Focşani. De partea cealaltă, feroviarii au remizat în prima rundă, scor 0-0, cu Petrolul Berca.

La acest joc, gazdele vor fi conduse de pe marginea terenului de Dan Mândrilă, conducerea clubului aşteptând încă un răspuns din partea antrenorilor Ovidiu Murariu şi Marius Lup, pentru preluarea băncii tehnice.

“Feroviarii” sunt decişi să câştige toate cele trei puncte. “Mergem cu gândul la victorie. În afara lui Spătar, tot lotul este valid şi îmi pun mari speranţe în băieţii mei”, a declarat Bogdan Tudoreanu, antrenorul grupării din Iţcani.

Partida va fi arbitrată de centralul Petre Meterciuc din Tg. Neamţ, ajutat la cele două margini de Ovidiu Găleată şi Andrei Roman, ambii din Piatra Neamţ. Observatorul delegat din partea FRF pentru acest joc este Pavel Hodea din Iaşi.

Programul complet al etapei a II-a:


Vineri, 22 august

Ora 18:00 CFR Paşcani – Luceafărul Mihai Eminescu

Ora 18:00 CSM Râmnicu Sărat – CSM Focşani

Ora 18:00 CSM Rarăul C-lung – Rapid CFR Suceava

Ora 18:00 Willy Bacău – Aerostar Bacău

Ora 18:00 Petrolul Berca – FCM II Bacău

Ora 18:00 Poli II Iaşi – Oţelul II Galaţi

Ora 18:00 FC Bârlad – Ceahlăul II

Ora 18:00 Pambac Bacău - Laminorul Roman

Sâmbătă, 23 august

Ora 18:00 Cetatea Târgu Neamţ – CS Panciu

PSD Suceava a anunţat 11 din cei 14 candidaţi pentru alegerile parlamentare

PSD Suceava a stabilit 11 dintre cei 14 candidaţi pentru colegiile electorale uninominale din judeţ, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei, Gavril Mîrza, care va candida pentru Senat în colegiul Fălticeni, transmite corespondentul NewsIn. Mîrza a spus că PSD Suceava va stabili în perioada următoare şi candidaţii pentru cele două colegii pentru Senat care cuprind municipiile Suceava şi Rădăuţi şi pe cel din colegiul Siret pentru Camera Deputaţilor. Aceşti candidaţi vor fi desemnaţi printr-o competiţie internă, în baza unor criterii stabilite de conducerea judeţeană a partidului.

În celelalte două colegii pentru Senat delimitate în judeţul Suceava vor candida fostul preşedinte al CJ, Gavril Mîrza, în colegiul Fălticeni şi fostul primar al municipiului Vatra Dornei, Constantin Huţanu, în colegiul Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei.

În colegiile pentru Camera Deputaţilor din zona Rădăuţi vor candida Titi Petre, fostul şef al Oficiului de Cadastru Suceava şi Mihai Frunză, fostul primar al municipiului Rădăuţi. În colegiile din zona Fălticeni vor candida parlamentarul european Ioan Cătălin Nechifor şi deputatul Ioan Stan, în colegiul Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc va candida Nicolae Beraru, iar în colegiul Vatra Dornei va candida deputatul Petru Tărniceru.

În cele trei colegii din zona municipiului Suceava vor candida deputatul Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Ovidiu Donţu şi consilierul local Neculai Bosancu.

Echipajul Ciprian Popa / Niculae Flocea pe locul patru la canoe dublu 1000 m

Echipajul de canoe dublu Constantin Ciprian Popa / Niculae Flocea s-a clasat pe locul al patrulea în finala probei pe distan]a de 1000 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, ratând pentru numai 84 de sutimi de secundă obţinerea medaliei de bronz, informează site-ul oficial al JO-2008.

Românii au fost cronometra]i cu timpul de 3 minute, 40 de secunde, 342 de sutimi, fiind devansaţi cu doar 84 de sutimi de echipajul din Ungaria (3:40.258). Medalia de aur a fost câştigată de Belarus (3:36.365), iar cea de argint de Germania (3:36.588).

Gabriela-Cheeky Girls se consolează în braţele altui bărbat

Gabriele Irimia, jumă tatea geamănă a trupei Cheeky Girls, este implicată într-o nouă relaţie sentimentală, la puţin timp după ce s-a despărţit de parlamentarul britanic Lembit Opik, informează cotidianul Atac. Bărbatul care se pare că i-a cucerit inima Gabrielei este mai tânăr decât fostul iubit al vedetei. Gabriela şi noul bărbat din viaţa ei au fost văzuţi împreună într-un club londonez. Potrivit publicaţiei londoneze „The Sun”, şi sora geamănă a Gabrielei, Monica a fost prezentă la petrecerea din club. Potrivit presei londoneze, Gabriela şi misteriosul bărbat s-au sărutat şi s-au ţinut de mână în public. Gabriela, în vârstă de 25 de ani, s-a despărţit de logodnicul ei, Lembit Opik, în vârstă de 43 de ani, în luna iulie. Surse din anturajul celor doi au declarat că aceştia s-au despărţit din cauza certurilor din ce în ce mai dese.

Oana Zăvoranu avortează puii lui Pepe?

În urmă cu doi ani, Oana şi Pepe s-au căsătorit civil. Toată lumea se aştepta ca îndrăgostiţii să facă cât mai curând şi un copil, dar iată că a trecut ceva timp, iar Oana Zăvoranu nu dă semne că şi-ar dori un pui de om în familie.
Apropiaţii cuplului spun că soţia lui Pepe evită subiectul „bebe”. Mai mult, se pare că vedeta ar fi făcut şi două avorturi, informează cotidianul Atac. În această perioadă, ea are multe probleme pe cap şi nu se vede legănând un copil. Oana este o femeie activă, care vrea să aibă o carieră de succes, nu să stea la cratiţă şi să îl aştepte pe soţul ei Pepe cu mâncarea pregătită şi cu un bebeluş în braţe.
Nu e un secret faptul că Oana Zăvoranu nu se mai bucură de mare succes. Dacă pâ- nă nu demult, ea devenise subiect de interes naţional, de la o vreme, nu mai pare a fi o vedetă la fel de interesantă. Nu îi mai merge la fel de bine ca altădată pe plan profesional. Nu mai apare pe la televizor, prin ziare mai puţin, iar încet, încet lumea o uită. Aşa că, în prezent, vedeta se străduieşte să iasă din nou în faţă.

Social democraţii îşi scot la lumină candidaţii

Social democraţii suceveni şi-au prezentat vineri într-o conferinţă de presă parte din candidaţii pentru Parlament la alegerile generale din toamnă. Astfel pentru Camera Deputaţilor vor candida actualul deputat Ioan Stan şi eurodeputatul Cătălin Nechifor în colegiile Fălticeni 1 şi 2, Ovidiu Donţu în Colegiul Suceava 1, Nicolae Bosancu în Suceava 2 (Burdujeni) şi deputata Mirela Adomnicăi (Suceava 3- Şcheia), în Colegiul Rădăuţi 1- Mihai Frunză, în Rădăuţi 2 (Vicov) – Titi Petrea (fost director la Cadastru în guvernarea PSD), Vatra Dornei- deputatul Petru Tărniceru, Gura Humorului- Cîmpulung Moldovenesc- Neculai Bereanu. La Senat, în Colegiul Fălticeni va candida Gavril Mîrza, iar în zona de munte, în Colegiul Vatra Dornei- Constantin Huţanu. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a declarat că deocamdată au rămas descoperite colegiile pentru Senat în Suceava şi Rădăuţi şi colegiul pentru Camera Deputaţilor în zona Siret.

Flutur a pus ochii pe banii "stranierilor"

Conducerea Consiliului Judeţean, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, s-au întâlnit cu sucevenii plecaţi la muncă în străinătate pentru a le prezenta oportunităţile de afaceri din judeţ. Întâlnirea a avut loc la iniţiativa şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, la dezbateri fiind prezenţi şi reprezentanţi ai primăriilor din întreg judeţul, precum şi oameni de afaceri suceveni. Într-o sală arhiplină, Gheorghe Flutur a subliniat faptul că întoarcerea sucevenilor acasă reprezintă o oportunitate atât pentru ei, cât şi pentru mediul de afaceri sucevean. El a precizat că în următorii ani, România va primi sume importante de bani din partea Uniunii Europene, care vor putea fi folosite pentru dezvoltarea de afaceri. „Este vorba de miliarde de euro care vor fi disponibile pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Potenţialul este foarte mare, iar oportunităţile sunt numeroase în această perioadă”, a subliniat Gheorghe Flutur. El a precizat că în perioada cât a fost ministru al agriculturii, a sprijinit personal investitorii care au provenit din rândul celor care au plecat la muncă în străinătate, iar acest lucru se poate întâmpla şi la nivelul judeţului Suceava.







Specialişti în realizarea de proiecte europene





Flutur a explicat că în cadrul instituţiei pe care o conduce a fost înfiinţată Direcţia de dezvoltare rurală, care are birouri în şase oraşe ale judeţului, angajaţii acestor structuri oferind consultanţă pentru realizarea de proiecte cu finanţare europeană. „Sucevenii care sunt plecaţi în străinătate pot fi investitori, în special în domeniul agriculturii, pentru că judeţul are nevoie de ferme de creştere a animalelor şi de unităţi de procesare. Iar dacă noi nu ne vom grăbi, mai mult ca sigur că vor veni investitori străini”, a mai declarat Gheorghe Flutur. Şeful administraţiei judeţene le-a prezentat celor veniţi acţiunile Consiliului Judeţean pentru perioada următoare, printre dezvoltarea infrastructurii, extinderea obţinerii de produse ecologice, promovarea şi dezvoltarea turismului şi a activităţii de protecţie socială şi sanitară. „Cei care lucrează în străinătate trebuie să se gândească ce vor face în anii viitori. Fie vor continua să trimită bani acasă, la cei din Suceava, sau să investească într-o afacere, cu atât mai mult, cu cât pot să obţină şi finanţări europene”, a mai precizat Flutur. Tot în cadrul întâlnirii de ieri au fost prezentate programele de finanţare europeană, printre care Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală sau Programul Operaţional Regional.

Deputatul Pardău "înţepat" de eurodeputatul Nechifor

Prim vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, europarlamentarul Cătălin Nechifor, l-a „înţepat” pe deputatul PD-L de Suceava, Dumitru Pardău, care în urmă cu câteva zile s-a luat de liderul social democrat Mircea Geoană afirmând despre iniţiativa sa de modificare a Constituţiei în sensul eliminării oricărei forme de imunitate că este una făcută „la plesneală” şi care aduce deservicii întregului Parlament. Nechifor a sesizat că „deputatul de serviciu al PD-L, domnul Pardău” a primit dispensă din partea liderului PD-L, Emil Boc, să lovească în PSD şi în preşedintele său dar constată că de fapt acesta nu a făcut decât să citească un comunicat de presă transmis de la nivel naţional şi că acum „îşi arogă merite şi elemente importante de analiză politică la nivel naţional”. Nechifor îi transmite lui Pardău să nu se mai preocupe de PSD ci mai degrabă să se concentreze pe ceea ce se întâmplă în curtea PD-L amintindu-i că PSD a avut întotdeauna o linie politică definită clar în timp ce PD-L şi-a schimbat doctrina „precum cămaşa de corp”. Temele politice pe care le-a pregătit şi le pregăteşte PSD pentru perioada următoare, a subliniat eurodeputatul social democrat, „sunt teme serioase care vizează o largă categorie a populaţiei” care nu pun accent pe răzbunări sau atacuri personale „aşa cum face PD-L”.







Întrebare punctuală pentru Pardău





„Vreau să pun o întrebare mai mult retorică şi mă întreb aici dacă domnul Pardău a avut în vedere un mandat mai eficient decât a domnului Geoană pe care-l contestă şi aş vrea să-l întreb ce a făcut el punctual cuantificabil pentru locuitorii din judeţ în calitate de parlamentar. Vreau să-i transmit domnului Pardău că ar fi mai bine să fie preocupat de ceea ce se întâmplă cu domnul Orest Onofrei, ce va face în calitate de candidat PD-L un fost înalt funcţionar public care revine în politică şi care lasă un judeţ baltă atunci când inundaţiile încă nu au fost şterse din sufletul sucevenilor”, a spus Nechifor. El a adăugat că PD-L nu face decât să repete ce a făcut fostul CDR „adică să ne lase cu ochii în soare să plece atunci când este mai greu şi să dea sfaturi din tribună”.

I-a dat foc casei bunicii

Un copil lăsat nesupravegheat a provocat un incendiu în gospodăria bunicii sale din localitatea suceveană Ipoteşti. Incendiul a izbucnit aseară în gospodăria Eugeniei S., după ce nepotul ei de 9 ani, s-a jucat cu focul. Flăcările au distrus şura, adăpostul pentru animale, magazia de materiale, 5 tone de fîn, 6 metri cubi de lemn de foc şi bunuri de uz gospodăresc. Pagubele sunt de 10.000 de lei. Echipele de intervenţie au acţionat cu trei autospeciale pentru stingerea focului şi au salvat locuinţa femeii şi o gospodărie învecinată, în valoare totală de 250.000 de lei.

PSD se delimitează de iniţiativele separatiste ale lui Bejinairu

Social democraţii suceveni se delimitează de iniţiativele separatiste ale deputatului PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, care recent a adus în discuţie ruperea cartierului Burdujeni de municipiul Suceava şi transformarea lui în oraş de sine stătător. Liderul judeţean al PSD, Gavril Mîrza, a declarat că la nivelul organizaţiei nu s-a luat niciodată în discuţie o asemenea iniţiativă arătând că situaţia se datorează „unei interpelări făcute de deputatul Bejinariu în nume propriu şi pentru care va da explicaţii populaţiei din zonă”. „Văd că se aduc acuze dure PSD pentru distrugerea administrativă a municipiului Suceava. Vreau să spun limpede că în cadrul PSD Suceava nu a fost pusă niciodată în discuţie o asemenea iniţiativă care de fapt trebuie să se facă printr-un referendum să se vadă dacă populaţia doreşte sau nu. Nu dacă doreşte o persoană sau alta să aibă un teritoriu mai mic sau mai mare în administrare. Îi liniştesc pe cei din PD-L că nu există nici o tentativă din partea organizaţiei judeţene a PSD de a le cutremura fotoliile acolo unde administrează unităţile administrativ teritoriale”, a conchis Mîrza.

Ajutoare de 300.000 de euro date de social democraţi sinistraţilor

Social democraţii au acordat până acum ajutoare în valoare de 300.000 de euro familiilor sucevene afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie. Cel puţin aşa a declarat preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, care a adăugat că nu a spus acest lucru până acum pentru că nu a dorit să facă paradă. Mîrza a precizat că în perioada următoare de la organizaţiile PSD din ţară vor mai sosi 110 tone de cereale care vor fi distribuite sinistraţilor ale căror recolte au fost distruse de ape. „Nu am făcut în această perioadă paradă, nu am cărat cu spatele sacii ca să ne pozeze şi să ne vadă poporul cât de muncitori suntem. Cu toată consideraţia pentru cei în suferinţă am fost alături de ei cu modestie pentru că nu am vrut să ne face imagine publică pe suferinţa populaţiei”, a spus Mîrza.

Mîrza are sentimentul că judeţul Suceava este tratat discreţionar

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, s-a arătat neliniştit de liniştea care a pus stăpânire pe judeţ în ultimele zile. Mîrza a spus că aceasta ar fi trebuit să fie o perioadă în care să se muncească non stop pentru refacerea obiectivelor afectate de inundaţii, a infrastructurii de drumuri, a caselor pentru sinistraţi, având în vedere faptul că vremea favorabilă s-ar putea să nu ţină prea mult. „După o perioadă de paradă şi băi de mulţime în frunte cu cei mai înalţi demnitari ai României s-a lăsat liniştea. S-a lăsat o linişte care este surprinzătoare. N-ar trebui să fie linişte ci o perioadă în care să se muncească foarte mult la refacerea caselor şi a infrastructurii”, a spus Mîrza. El a solicitat guvernului să aloce cât mai repede bani pentru refacerea obiectivelor calamitate arătând că dacă acest lucru nu se va produce până la începutul sesiunii parlamentare atunci PSD va depune o moţiune simplă pe tema inundaţiilor. Gavril Mîrza crede totuşi că judeţul Suceava este tratat discreţionar. „Trăiesc cu sentimentul că judeţul Suceava este tratat discreţionar prin cum percep guvernanţii conducerea Consiliului Judeţean şi prin faptul că văd că unii înalţi funcţionari publici demisionează. Mi-e frică că mâine poimâine Guvernul nu va mai avea reprezentanţi în teritoriu prin demisia înalţilor funcţionari care se pregătesc să ajungă în Parlament. De acea trag un semnal de alarmă că lucrurile nu sunt liniştite ca să stăm în linişte şi solicit guvernului să rezolve problemele create de inundaţii”, a spus preşedintele PSD Suceava.

Oana şi Viorel Lis, invitaţi speciali la nunta Andrei şi a lui Măruţă

Oana Ungureanu şi Viorel Lis vor participa weekend-ul acesta la nunta Andrei şi a lui Măruţă în calitate de invitaţi speciali, informează cotidianul Atac. Cei doi porumbei îşi doresc nespus să le ureze personal „Casă de piatră!” tinerilor îndrăgostiţi, astfel că au acceptat invitaţia prezentatorului de a-i fi alături în acest moment special din viaţa sa. „Cătălin ne-a invitat la nunta lui şi suntem mai mult decât onoraţi. Nu am stat nicio clipă pe gânduri, am acceptat din prima”, a spus iubita fostului primar al Capitalei. Oana şi Vio vor pleca vineri seara spre Târgu Jiu, urmând ca după nuntă să dea o fugă până la mare.

Concurs de suplinitori pentru profesorii care au picat la titularizare

Peste 500 de cadre didactice din judeţ care au obţinut rezultate sub nota cinci la examenul de titularizare sau care nu au participat la acest examen dau, vineri, concurs pentru ocuparea posturilor de suplinitori la catedră. Concursul se va susţine la 49 de discipline, iar cei mai mulţi dascăli înscrişi la suplinire sunt la limba franceză, 64 de concurenţi. Urmează apoi posturile de învăţători, cu 53 de candidaţi înscrişi la suplinire, limba engleză cu 46 de concurenţi înscrişi şi fizica, istoria şi geografia, unde s-au înscris câte 42 de candidaţi.

Cumnata lui Iri vrea căsătorie cu orice preţ

Zilele trecute, s-a anunţat un nou cuplu în peisajul monden. Cumnata lui Irinel Columbeanu, Ramona Gabor, a pus mâna, după ultimele probabilităţi, pe unul dintre cei mai râvniţi băieţi de bani-gata din Bucureşti, informează cotidianul Atac. Şi pentru că nu-i place să piardă vremea, a pus din start piciorul în prag, dându-i de înţeles acestuia că îşi doreşte foarte mult o familie şi că o admiră pe sora ei, pentru că a făcut pasul decisiv atât de devreme. Ce a făcut Mister Bani Gata la auzul acestei „cutremură toare” veşti? A cam zbughit-o... Ramona Gabor şi Cătălin Plăpcianu, craiul care a devenit cunoscut publicului larg după ce a făcut praf un Lamborghini Murcielago alb perlat, în valoare de 350 000 de euro, au fost văzuţi împreună, conform surselor noastre, la o terasă de fiţe din Herăstrău, dar şi pe litoral, în staţiunea Mamaia, unde, se pare, au petrecut un weekend de pus în ramă.

Bună dispoziţie la finala Campionatului Naţional de table al surzilor

La finele săptămânii trecute Suceava a găzduit finala Campionatului Naţional de table al surzilor. La această competiţie au participat echipe ale Asociaţiilor Cluburilor Sportive "Tăcerea" din Oradea, Timişoara, Satu Mare, Galaţi, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Tărgu Mureş şi Suceava."Aşa după cum au mărturisit majoritatea participanţilor, minus cei care au pierdut, toată lumea s-a simţit bine la Suceava, competiţia fiind un prilej excelent de destindere şi de legare de noi prietenii. În final, pentru că un turneu trebuie să aibă şi un învingător, la masculin pe primele trei poziţii ale clasamentului final s-au situate în ordine: Cajiu Tunea de la ACSS "Tăcerea" Suceava, Florin Potinteu de la CSS "Tăcerea" Timişoara şi Ion Neagu de la CSS "Tăcerea" Galaţi. La feminin, pe primele trei poziţii s-au clasat Maria Jakab de la CSS "Tăcerea" Târgu Mureş, Dorina Acs de la CSS "Tăcerea" Satu Mare şi Marta Gheorghe de la CSS "Tăcerea" Timişoara.Clubul Sportiv "Tăcerea" al surzilor Suceava a ţinut să mulţumească Consiliului Judeţean şi Direcţiei pentru Sport Suceava pentru sprijinul acordat.

Ajutoare sociale pentru 45 de familii afectate de inundaţii

Comisia socială a primăriei municipiului Suceava a hotărât alocarea a 280 de milioane de lei vechi drept ajutoare sociale unui număr de 45 de familii care au fost afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie. Primarul Ion Lungu a declarat că familiile provin în special din cartierul Iţcani şi că ajutoarele sunt cuprinse între 3 şi 20 de milioane de lei vechi de familie. „Banii sunt prinşi în bugetul primăriei şi vom da aceste ajutoare cât de repede”, a spus Lungu.

Primăria extinde reţelele de gaz în Burdujeni sat pe banii săi

Primăria municipiului Suceava va realiza lucrările de extindere a reţelei de gaz metan în Burdujeni sat cu bani de la buget, a anunţat primarul Ion Lungu. El a adăugat că parteneriatul cu E-ON Gaz avut în vedere iniţial pentru realizarea investiţiei a picat. Lungu a spus că investiţia va costa 41,8 miliarde de lei vechi şi că primăria dispune deja de 15 miliarde de lei cu care să înceapă lucrările bani proveniţi din emisiunea de obligaţiuni municipale. Potrivit primarului, vor fi realizate 1,1 km de reţele de gaz de medie presiune, 19,3 km de reţele de distribuţie şi o staţie de reglare măsurare de 5.000 mc pe oră. Indicatorii tehnico economici ai investiţiei vor fi aprobaţi în şedinţa Consiliului Local din 29 august.

Consiliul Judeţean prelungeşte "Săptămâna curăţeniei traseelor turistice"

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că acţiunile organizate de această instituţie pentru ecologizarea traseelor turistice din judeţ vor continua şi în perioada următoare. Asta în condiţiile în care, spune Flutur, acţiunea „Săptămâna curăţeniei”, ar fi trebuit să se încheie zilele acestea, însă în unele zone ale judeţului au existat probleme în modul de desfăşurare a acţiunilor de ecologizare. „Am continuat acţiunile de curăţenie, am fost în câteva zone ale judeţului, şi am văzut că lucrurile s-au derulat în mod corespunzător. Însă sunt locuri unde nu merg treburile şi din acest motiv am decis să continuăm aceste acţiuni de ecologizare”, a declarat şeful administraţiei judeţene. Flutur a precizat că acţiunile de curăţenie vor fi organizate în special în zonele turistice importante, în condiţiile în care judeţul a fost vizitat, în această perioadă, de un număr ridicat de turişti. Flutur a spus că vor fi organizate mai multe acţiuni de curăţire a traseelor turistice, în special de PET-uri şi de deşeuri care nu sunt biodegradabile. La acestea se adaugă ecologizarea tuturor spaţiilor verzi de pe margine drumurilor, prin tăierea şi îndepărtarea buruienilor şi a spinilor din zonele respective.

Flutur şi ÎPS Pimen colaborează pentru dezvoltarea turismului

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor vor colabora pentru promovare şi realizarea a unui proiect de anvergură pentru dezvoltarea turismului în judeţ. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că instituţia pe care o conduce, împreună cu Biserica Ortodoxă din Bucovina vor organiza în perioada 10-12 octombrie a.c. lansarea proiectului "Bucovina-ţinut monahal", care are ca scop principal dezvoltarea turismului religios. Flutur a precizat că în cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc şi lansarea celui de-al doilea proiect important de turism, intitulat "Produsele bio – Gustă din Bucovina".

"Considerăm că este extrem de important pentru judeţul Suceava să promovăm produsele tradiţionale. În momentul de faţă, judeţul Suceava are peste 60 de produse recunoscute la Ministerul Agriculturii, şi este posibil ca numărul acestora să crească", a arătat Flutur.





Invitaţii pentru ambasadorii ţărilor din UE în România








El a precizat că lansarea celor două proiecte va avea loc în cadrul unei expoziţii de turism organizată la Centrul Economic Bucovina în luna octombrie a.c., la eveniment fiind invitaţi şi partenerii din străinătate ai CJ Suceava, din Ucraina, Moldova, Polonia, Germania, Franţa şi Italia, dar şi reprezentanţii Regiunii Austria Inferioară din Austria. Pe lângă aceştia, la expoziţia de turism vor mai fi invitaţi şi ambasadori din ţările Uniunii Europene în România, precum şi oameni de afaceri din regiunea Augsburg din Germania. "Suntem interesaţi să promovăm cât mai bine imaginea judeţului Suceava, dar şi să aducem oameni de afaceri străini, dispuşi să investească în această zonă", a precizat Flutur. Şeful administraţiei judeţene a arătat că tot în perioada 10 – 12 octombrie a.c., în municipiul Suceava va fi organizat un târg al meşteşugarilor şi va fi organizat un "muzeu viu" în zona de munte a judeţului, special pentru delegaţiile externe. "Vrem să le arătăm oaspeţilor din străinătate ce avem noi aici în judeţ, civilizaţia lemnului, manufacturile, produsele specifice Bucovine, şi tot ce putem să promovăm pentru a atrage turişti", a mai spus Gheorghe Flutur.

Tandem PNL-PSD la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret

Direcţia Judeţeană pentru Tineret Suceava are din această lună o nouă conducere. Simona Sofroni (PNL) este director general iar Ovidiu Milici (PSD) director adjunct funcţii ocupate în urma unui concurs. Fostul director al DJT Suceava, Marius Boghian a demisionat din funcţie la începutul lunii iulie, iar timp de 30 de zile a asigurat interimatul la conducerea instituţiei. Sofroni este profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" iar Milici a fost purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean. Cei doi au declarat că eforturile vor fi canalizate pe refacerea infrastructurii la tabăra Bucşoaia şi pe încercarea de a închiria clădirile care aparţin taberei Balada.

Nechifor renunţă la Parlamentul European pentru a candida la Fălticeni

Opţiune



Europarlamentarul socialist Cătălin Nechifor va candida la alegerile parlamentare din toamnă, din partea PSD pentru un mandat de deputat în Colegiul Fălticeni 2. Nechifor a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, decizia sa de a candida şi s-a arătat gata să renunţe la mandatul pe care l-a obţinut în noiembrie 2007 în Parlamentul European, dacă alegătorii din zona rurală a Fălticeniului îi vor acorda votul lor. Eurodeputatul şi-a motivat hotărârea prin aceea că, până acum, la Bruxelles a făcut tot ceea ce s-a putut pentru a-şi onora statutul, dar de acum încolo consideră că ar fi mai util în legislativul din ţară. Totodată, Cătălin Nechifor a acuzat indiferenţa cu care Guvernul şi Preşedinţia României îi tratează pe cei 35 de parlamentari europeni şi a arătat că, în cele 8 luni de mandat, parlamentarii români din PE nu au fost invitaţi la nici o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu sau cu preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, a explicat, la rândul său, că „un om politic trebuie să-şi gestioneze şi viitorul politic” şi că pentru Nechifor candidatura la Camera Deputaţilor este cea mai bună opţiune deoarece mandatul său de parlamentar european s-ar încheia la câteva luni după alegerile parlamentare din România. La alegerile din toamnă, PSD vrea la Suceava jumătate dintre mandatele de parlamentari, respectiv 2 senatori şi 5 deputaţi.

PSD-iştii se bat să candideze la Siret

Concurenţă



Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD şi-a desemnat cea mai mare parte a candidaţilor pentru alegerile parlamentare din toamnă. Social-democraţii au reuşit să facă departajarea candidaţilor în unul din cele două colegii considerate ca fief-uri PSD- Fălticeni şi Siret, în schimb nu au reuşit să convingă nici un membru de partid cu oarecare notorietate să candideze pentru Senat în colegiile Suceava şi Rădăuţi, apreciate ca perdante de potenţialii candidaţi.Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că pentru Camera Deputaţilor vor candida Ioan Stan şi Cătălin Nechifor la Fălticeni 1 şi 2, Ovidiu Donţu în Colegiul Suceava 1, Nicolae Bosancu în Suceava 2 (Burdujeni) şi Mirela Adomnicăi (Suceava 3- Şcheia), în Colegiul Rădăuţi 1- Mihai Frunză, în Rădăuţi 2 (Vicov) – Titi Petrea, Vatra Dornei- Petru Tărniceru, Gura Humorului- Cîmpulung Moldovenesc- Neculai Bereanu. La Senat, în Colegiul Fălticeni va candida Gavril Mîrza, iar în zona de munte, în Colegiul Vatra Dornei- Constantin Huţanu.Mîrza a precizat că încă nu s-au clarificat candidaturile pentru Senat în colegiile Suceava şi Rădăuţi şi cea pentru Camera Deputaţilor în zona Siret. Pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul Siret sunt prea mulţi candidaţi, cel puţin patru, conform surselor noastre, iar pentru Senat în colegiile Suceava şi Rădăuţi nu vrea să candideze nimeni.

Guvernul pregăteşte în şedinţa viitoare bani pentru Suceava

Sprijin



Guvernul va aloca fonduri judeţului Suceava în vederea refacerii infrastructurii afectate de inundaţii, în şedinţa de săptămâna viitoare. Aşa susţine deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, care alături de senatorul Tiberiu Prodan şi prefectul Ştefan Alexandru Băişanu, a participat, vineri, la Iaşi la o întâlnire cu ministrul administraţiei şi reformei administrative, Cristian David. Mihai Sandu Capră a afirmat că judeţului Suceava îi vor fi alocate 20 de milioane de lei (nr- 200 de miliarde de lei vechi). „Domnul ministru Cristian David ne-a asigurat că ministerul dispune de sumele necesare pentru judeţul Suceava. Domnia sa ne-a comunicat că pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele afectate vor fi alocate 500 de miliarde de lei vechi, cea mai mare sumă, adică 200 de miliarde, urmând să fie direcţionată spre Suceava. Asta în condiţiile în care judeţul nostru a fost cel mai afectat. Banii vor ajunge săptămâna viitoare la firmele de construcţii care au efectuat deja lucrări la obiectivele calamitate”, a spus parlamentarul liberal. Urmează ca Instituţia Prefectului să promoveze hotărâri de guvern pentru obţinerea de fonduri, în urma unor consultări cu primarii din localităţile afectate de inundaţiile de luna trecută. Primarii au şi fost convocaţi la Prefectură pentru ziua de marţi, într-o şedinţă la care aceştia trebuie să vină pregătiţi să spună care sunt sumele de bani necesare atât restabilirii funcţionalităţii infrastructurii degradate, cât şi refacerii acesteia.