duminică, 15 iunie 2008

Primele rezultate ale turului II al alegerilor locale 2008


ALEGERI 2008




voturi numarare Ca urmare a numărătorii parelele a rezultatelor votului, cu câteva re după închiderea urnelor, se puteau şti rezultatele în mai multe localităţi ale judeţului.
Iată care sunt acestea:
PSD şi-a adjudecat fotoliile de primar din localităţile Solca, Breaza, Muşeniţa, Pătrăuţi, Putna, Stroieşti, Suceviţa, Vadu Moldovei, Zamostea, Udeşti şi Panaci.


PD-L a fost declarat câştigător în localităţile Fălticeni, Rădăuţi, Broşteni, Arbore, Bosanci, Cacica, Capu Câmpului, Hârtop, Iacobeni, Pârteşti de Jos, Dărmăneşti, Moara, Mitocu Dragomirnei, Izvoarele Sucevei, Brodina, Horodnic de Jos, Frătăuţii Noi, Volovăţ şi Vatra Moldoviţei.

PNL are primari în localităţile Vatra Dornei, Cornu Luncii, Şerbăuţi, Fundu Moldovei, Dumbrăveni, Crucea şi Dorneşti.
Iar
PNG-CD are primar din cel de al doilea tur de scrutin în localitatea Pojorâta.

Numărătoarea votului va continua în noaptea dinspre 15 spre 16 Iunie. Este de aşteptat ca cel mai târziu mâine dimineaţă să fie cunoscute toate rezultatele din cele 52 de localităţi ale judeţului unde a avut loc şi cel de al doilea tur de scrutin.

Aurel Olărean reuşeşte să dea lovitura la Rădăuţi


ALEGERI 2008




Deputatul PD-L Aurel Olărean a fost anunţat drept câştigător al turului II de scrutin pentru municipiul Rădăuţi. Din numărătoarea paralelă a rezultatelor de la vot a reieşit că Olărean are cu 36 de voturi mai multe decât actualul primar PSD Mihai Frunză. Deocamdată nu se ştie exact care este situaţia voturilor valabil exprimate însă de la ora 23:05 membrii şi simpatizanţii PD-L din Rădăuţi au început o serie întreagă de manifestări de bucurie pe străzile oraşului.
Mihai Frunză a condus oraşul de foarte mulţi ani, fiind considerat cel mai longeviv primar de municipiu din România. Dacă rezultatul final va fi favorabil lui Aurel Olărean acesta va deveni primar al urbei după ce în 2004 a încercat să câştige fotoliul de edil-şef fără prea mare succes.

Vasile Tofan recâştigă Primaria Fălticeni


ALEGERI 2008




Tofan Vasile Primarul municipiului Fălticeni, democrat-liberalul Vasile Tofan a câştigat pentru a doua oară consecutiv funcţia de edil-şef al oraşului, în dauna social-democratului Sabin Ghilea. Tofan a anunţat la ora 22 că este câştigător al celui de al doilea tur de scrutin cu un număr de peste 1000 de voturi, faţă de contra-candidatul său de la PSD. Tofan este pentru a doua oară primar după ce în mandatul 2004-2008 a reuşit să câştige fotoliul de primar candidând din partea PNL.

În primăvara acestui an Vasile Tofan a trecut la PD-L odată cu primarul Sucevei Ion Lungu. Numărătoarea paralelă a celor de la PD-L l-au dat pe Tofan drept câştigător.

Miercuri încep validările primarilor şi consilierilor locali nou aleşi din judeţul Suceava

Investiri



Primarii şi consilierii locali nou aleşi vor fi validaţi în funcţii în cursul acestei săptămâni. Primele validări de mandate vor avea loc miercuri, 18 iunie. Prefectul de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu va participa la şedinţele de validare din toate oraşele vechi şi în câteva comune. Astfel, Băişanu va fi prezent, miercuri, la validarea primarilor şi consiliilor locale din Suceava, Gura Humorului şi Suceviţa. Joi, 19 iunie, va participa la prima şedinţă de consiliu local din Cîmpulung Moldovenesc şi din Vatra Dornei, în data de 20 iunie la Fălticeni, Baia şi Vadu Moldovei, iar în data de 21 iunie prefectul Băişanu va fi prezent la validarea primarilor şi consilierilor locali aleşi în oraşele Rădăuţi şi Siret.Validarea noului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi a consilierilor judeţeni va avea loc, cel mai probabil, în ultima saptamână a acestei luni.

Social democraţii reclamă nereguli la Fălticeni

Sesizări



Social democraţii au reclamat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie o serie de nereguli pe care le-ar fi săvârşit democrat liberalii în municipiul Fălticeni, acolo unde în turul doi se confruntă candidaţii PD-L şi PSD, primarul Vasile Tofan, respectiv viceprimarul Sabin Ghilea. Potrivit vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, democrat liberalii şi-au format „echipe de intervenţie” în jurul fiecărei secţii de votare şi „recomandă celor care intră la urne să voteze candidatul PD-L”. „Acelaşi lucru îl face şi Constantin Cîrjă, vicepreşedintele unei secţii de votare din Fălticeni, care spune oamenilor că trebuie să voteze cu candidatul PD-L, lucru incorect şi ilegal. Am sesizat organele abilitate, Biroul Electoral Judeţean şi Biroul Electoral Central şi sper să se ia măsurile de rigoare”, a declarat Popovici.

PDL, acuzat de mită electorală în ziua alegerilor

Reclamaţii



Organizaţiile locale ale PSD din Udeşti şi Moara au reclamat la poliţie că în cele două comune a fost încălcată legea electorală. Astfel, la Udeşti cei patru consilieri PDL nou aleşi au fost reclamaţi că au dat produse alimentare şi alcool membrilor comunităţii de romi din Chilişeni pentru ca duminică să voteze candidatul acestui partid la funcţia de primar. Candidatul PSD la Primăria Udeşti, Săvel Botezatu, ne-a declarat că, sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, staff-ul local de campanie al PDL a mers în comunitatea de la Chilişeni şi a dat alimente şi alcool la peste 150 de persoane. „Duminică dimineaţa, cei care seara au primit mita electorală au fost la vot”, a declarat Săvel Botezatu. El a mai precizat că PSD a dat poliţiei locale înregistrări video şi fotografii făcute reprezentanţilor PDL când dădeau romilor produsele alimentare şi alcool.

O altă plângere la poliţie a venit din comuna Mitocul Dragomirnei, reclamându-se că la un magazin aflat în aceeaşi incintă cu secţia de votare nr.2 se vinde alcool. Candidatul PSD la Primărie, Viorel Reziuc, a afirmat că cei care votează cu contracandidatul său primesc de la proprietarii magazinului o sticlă de alcool, pâine şi 10 lei. „Nu poate să-i oprească nimeni. Îi cheamă, îi adapă şi-i trimite la vot. La alţii le dă după ce vin de la vot”, a spus Reziuc.

Sesizat cu privire la acest aspect, prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a solicitat Inspectoratului de Jandarmi să trimită un jandarm care să stea permanent în magazin. După verificări, şeful Inspectoratului de Jandarmi, Eugen Şalar, a declarat că sesizarea de la Mitocul Dragomirnei nu se confirmă.

Diversiuni cu fluturaşi electorali la Rădăuţi, înainte de alegeri

Acţiuni ilegale



Campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale în municipiul Rădăuţi, unde se confruntă candidatul PSD, primarul în exerciţiu, Mihai Frunză şi cel al PD-L, deputatul Aurel Olărean, s-a sfârşit furtunos. Organizaţia judeţeană a PSD a depus, sâmbătă, sesizări la Biroul Electoral Judeţean, Biroul Electoral Central, precum şi la Poliţie privind o falsă scrisoare care a fost distribuită pe raza municipiului Rădăuţi în noaptea de vineri spre sâmbătă. În scrisoare Mihai Frunză anunţă că renunţă la mandatul de primar şi la candidatură şi îşi ia adio de la cetăţeni. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, a declarat că scrisoarea respectivă conţinea antetul primărie falsificat şi semnătura lui Frunză scanată. Sâmbătă, poliţia a identificat trei copii din localitate, care au împărţit aceste false scrisori mai ales în zonele de la periferia municipiului. Minorii, care au primit amenzi de la poliţie, au indicat un patron din localitate, ca fiind cel care i-a plătit să distribuie materialele. Până duminică, persoana în cauză nu fusese încă găsită de poliţişti pentru a fi audiată. În alţi fluturaşi, distribuiţi sâmbătă prin Rădăuţi, primarul Frunză, împreună cu contabila şefă şi şeful de la compartimentul de taxe şi impozite al Primăriei erau prezentaţi într-un material ce se încheia cu sloganul „Experienţă şi continuitate la furat”. Într-un alt material, o caricatură prezenta un copil în genunchi, în faţa tatălui său, rugându-l să nu voteze cu actualul primar. Din informaţiile adunate de poliţişti, sâmbătă prin Rădăuţi au apărut şi fluturaşi care infirmau aşa zisa scrisoare de adio a actualului primar, astfel că cercetările vizează ambele tabere. Cum acuzaţiile reprezentanţilor PSD s-au îndreptat strict către Aurel Olărean, poliţia a întocmit pe numele acestuia un dosar de cercetare penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi semnătură privată şi uz de fals.

Accident de circulaţie cu şapte victime la Rădăuţi



Un accident de circulaţie soldat cu şapte victime s-a petrecut, duminică după amiază, pe DN 17 A, la ieşirea din Rădăuţi spre Dorneşti. La ora 17.52, la intersecţia dintre drumul naţional 17A cu drumul judeţean 178 B, două autoturisme, un Opel Astra şi o Dacia 1310, ambele ticsite cu pasageri, s-au ciocnit, rezultând rănirea gravă a două persoane şi accidentarea uşoară a altor cinci.
Vinovat de producerea accidentului este şoferul autoturismului Dacia, Samuel B., care nu a acordat prioritate. În urma impactului dintre cele două autoturisme, Samuel B. A suferit o fractură de femur, iar un pasager din maşina pe care acesta o conducea a avut fractură de splină. Ambii răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Ceilalţi 5 pasageri răniţi au fost examinaţi medical la Spitalul Municipal Rădăuţi, trei dintre ei fiind internaţi pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Deputatul Andreica - acuzat de PSD că se foloseşte de o „acreditare de presă” pentru a intra în secţiile de votare de la Vultureşti


ALEGERI 2008




Andreica Romica Deputatul PD-L de Fălticeni, Romică Andreica, a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean Suceava pentru faptul că intră „abuziv” în secţii de votare din judeţ, susţinând că are „acreditare de presă” şi, în plus, face şi aprecieri cu caracter electoral. Reclamaţia a fost depusă de organizaţia judeţeană a PSD, care a anunţat că deputatul democrat-liberal a făcut acest lucru în mai multe secţii de votare.

Potrivit vicepreşedintelui PSD Suceava, Corneliu Popovici, parlamentarul sucevean - Romică Andreica a încălcat legislaţia electorală pentru că a intrat „abuziv” în secţiile de votare din comuna Vultureşti, unde a făcut o serie de „aprecieri cu caracter electoral”. Social-democratul sucevean a spus că Andreica susţine, când intră în secţiile de votare, că deţine „acreditare de presă”.

„Domnul Andreica ar trebui să ştie că în secţiile de votare pot intra doar observatorii acreditaţi, presa şi candidaţii. El nu avea ce căuta acolo şi de aceea nu putem trece cu vederea această încălcare a legii”, a spus Corneliu Popovici.

PSD Suceava a sesizat BEJ Suceava în legătură cu această situaţie. Preşedintele BEJ Suceava, judecătorul Gabriela Raţă, a declarat că sesizarea urmează să fie analizată de membrii biroului.

Pe de altă parte, deputatul PD-L Romică Andreica, a declarat că el a intrat în secţia de votare pentru a oferi de mâncare reprezentanţilor PD-L în secţie şi pentru a-i încuraja. „Nu am făcut şedinţă. Le-am dat de mâncare şi i-am încurajat să reziste până la sfârşit”, a mai spus deputatul Andreica.

La Fălticeni, PSD a depus două sesizări la adresa PD-L


ALEGERI 2008




Organizaţia judeţeană a PSD a sesizat Biroul Electoral Municipal Fălticeni că PD-L continuă campania electorală şi în ziua alegerilor. Social-democraţii din Fălticeni au reclamat faptul că mai mulţi reprezentanţi ai partidului îndemnau electoratul să voteze candidatul PD-L. La Birou Electoral Municipal Fălticeni a fost depusă o altă sesizare legată de consilierii locali aleşi ai PD-L care discută cu alegătorii în preajma secţiilor de votare.

Preşedintele BEM Fălticeni, Maria Pascariu, a declarat că au fost depuse două sesizări privind modul în care se desfăşoară alegerile. Aceasta a mai spus că PSD a depus o sesizare prin care reclamă că membri ai PD-L continuă campania electorală şi îndeamnă alegătorii să voteze candidatul democrat-liberalilor. Maria Pascariu a explicat că în acest caz trebuie sesizat preşedintele secţiei de votare respective.

În municipiul Fălticeni, unde se desfăşoară al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului, erau înscrişi pe listele complementare şi 11 cetăţeni ai Uniunii Europene din Grecia, Italia şi Germania, rezidenţi în municipiu.

De remarcat este că în municipiul Fălticeni, mai mulţi dintre alegători au venit la vot direct de la Biserică, după slujba de Rusalii, având în mână crengi de tei.

Suceava nu prea e interesată de turul II


ALEGERI 2008




Ultima raportare a prezenţei la vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin, cea de la ora 17:00, indica faptul că în judeţul Suceava au ieşit la urne 39,42 % dintre sucevenii aşteptaţi să voteze. Astfel, conform datelor statistice, în mediul urban prezenţa a fost ceva mai slabă, 30,33 % dintre cei aşteptaţi să voteze deplasându-se la secţiile de votare şi exprimându-şi votul. La sate, oamenii au fost mult mai conştiincioşi şi un procent de peste 44,7 % a fost înregistrat.

De remarcat în continuare interesul destul de scăzut pentru desemnarea primarilor din cele 52 de localităţi ale judeţului care au avut turul II, în condiţiile în care, la ora 14, prezenţa la urne era de doar 26,7 %.

Ilie Gherman a uitat de „ cei 7 ani de acasă”


ALEGERI 2008




Primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, membru al PD-L, candidat la un nou mandat la alegerile locale- turul 2, a făcut, în ziua votului, o adevărată dovadă a lipsei celor 7 ani de acasă şi i-a tratat pe jurnaliştii prezenţi în comună ca şi cum s-ar fi aflat pe domeniul său personal şi ar fi fost deranjat de prezenţa străinilor. Ilie Gherman, care nu este la prima abatere de la normele bunei ospitalităţi marca BUCOVINA, i-a comparat pe jurnalişti cu nişte „circari” şi, în plus, a refuzat, chiar şi în momentul în care locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Suceava, Cristinel Grosu, a cerut lucrul acesta, să ofere un scaun reprezentantei Pro-Democraţia, care era acreditată să urmărească procesul de votare de la secţia nr. 1 din comună.

Ilie Gherman a explicat, chiar cu răutate, că nu e necesar un scaun pentru biata femeie, în condiţiile în care era un gest pe care, pe „organizatorul alegerilor”, cum i-a plăcut să fie strigat, nu l-ar fi costat mare lucru.


Slatina, „oaia neagră” a turului II al alegerilor locale


ALEGERI 2008




vot urna Reprezentantul local al Pro-Democraţia Suceava a depus la BEJ Suceava o sesizare în care semnalează mai multe nereguli înregistrate în timpul votului în comuna suceveană Slatina. În sesizare se menţionează faptul că preşedintele şi locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare nr. 1 din Slatina au limitat accesul observatorilor acreditaţi în secţie la un colţ din secţia de votare, iar aceştia nu au avut acces liber în toată secţia. Totodată, reprezentantul Pro Democraţia arată că locţiitorul preşedintelui secţiei de votare a intrat în repetate rânduri în cabina secţiei de votare îndemnând cetăţenii să pună ştampila pentru un anumit candidat, apreciind că prin comportament a influenţat rezultatul voturilor şi a anulat secretul votului. Mai mult, reprezentantul Pro Democraţia a sesizat că primarul în funcţie, care este candidat în alegeri, a influenţat în numeroase rânduri, de-a lungul întregii zile, alegătorii, atât în afara secţiei de votare, cât şi în interiorul acesteia, folosind sintagma „ştii unde să pui ştampila” şi că nu a încetat această practică nici după sesizarea locţiitorului secţiei de votare. Totodată, în sesizare se precizează că primarul comunei, Ilie Gherman, a manifestat o atitudine de intimidare a observatorului şi coordonatorului APD Suceava.

Reprezentantul APD, Claudiu Macism, a mai arătat că preşedintele secţiei de votare nr. 1 a lipsit peste trei ore din secţie, plecând cu urna mobilă, iar locţiitorul preşedintelui a refuzat să înregistreze patru sesizări ale observatorilor APD. BEJ Suceava a trimis spre soluţionare sesizarea APD Suceava la Biroul circumscripţiei electorale Slatina.

Reprezentanţii Pro-Democraţia - ţinuţi departe de urne de o sfoară pusă de primarul de Slatina


ALEGERI 2008




O altă curiozitate destul de neplăcută din punct de vedere al privitorului a fost aceea că în două secţii de votare din comuna Slatina, cele cu nr. 1 şi nr.2, observatorilor Pro-Democraţia li s-a limitat posibilitatea de a se deplasa în secţia de votare, locul rezervat acestora fiind delimitat cu o sfoară, departe de urna de vot şi de cabine. Locţiitorul preşedintelui BEJ Suceava, judecătorul Cristinel Grosu, a arătat că, potrivit legislaţiei, preşedintele secţiei de votare poate lua măsuri pentru buna desfăşurare a operaţiunii de votare, iar în condiţiile în care observatorii consideră că nu-şi pot desfăşura activitatea, au posibilitatea să depună o întâmpinare scrisă la preşedintele secţiei de votare, iar modul în care e soluţionată cererea poate fi contestat la Biroul Electoral de Circumscripţie.

Un alt incident înregistrat la Slatina i-a avut ca subiecţi pe reporterul şi cameramanul de la Realitatea TV care au fost trimişi să ia interviuri în afara secţiei de votare şi nu în interiorul acesteia, aşa cum şi-ar fi dorit cei doi jurnalişti. Preşedintele secţiei de votare a explicat că cei doi de la televiziunea Realitatea nu au prezentat acreditările şi nu au cerut voie să facă interviurile respective şi au fost „invitaţi” să părăsească secţia, după ce începuseră să-şi facă treaba în zona observatorilor Pro-Democraţia.

Sucevenii sunt chemaţi să aleagă 52 de primari

În 52 de localităţi sucevene se desfăşoară astăzi turul doi de scrutin pentru alegerea primarului. Cea mai bună reprezentare în acest tur de scrutin o are PSD şi PD-L cu 41 respectiv 40 de candidaţi rămaşi în cursă. De departe „bătăliile” cele mai „crâncene” se vor da în municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei. La Rădăuţi actualul primar PSD Mihai Frunză îl are ca adversar pe deputatul Aurel Olărean de la PD-L, la Fălticeni se confruntă primarul şi viceprimarul în exerciţiu, Vasile Tofan-PDL şi Sabin Ghilea- PSD iar la Vatra Dornei lupta se dă între liberalul Ioan Moraru, fost primar al municipiului şi social democratul Ioan Boancheş. Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite 245.560 de buletine de vot. Prefectura a luat măsuri sporite de ordine în localităţile Rădăuţi, Pătrăuţi şi Slatina considerate „zone fierbinţi”. Amintim că după primul tur de scrutin PSD a obţinut cel mai mare număr de primari, 32, urmat de PD-L cu 23. În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia au câştigat după primul tur de scrutin cele mai multe primării de „oraşe vechi”, respectiv cele din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Siret, la care se mai adaugă şi o primărie din mediul rural.

Probleme în procesul electoral în comuna Slatina

Asociaţia Pro Democraţia Suceava a reclamat la Biroul Electoral Judeţean mai multe nereguli în timpul votului semnalate de reprezentantul acestei organizaţii în comuna Slatina. În reclamaţia semnată de Claudiu Macsim, reprezentantul Pro Democraţia, se arată că preşedintele şi locţiitorul secţiei de votare nr. 1 din Slatina au interzis observatorilor acreditaţi accesul în toată secţia. Macsim a arătat faptul că cei doi au delimitat cu o sfoară spaţiul în care observatorii aveau voie să stea. El a mai spus că locţiitorul preşedintelui secţiei a intrat de mai multe ori în cabina secţiei de votare pentru a le arăta alegătorilor pe care candidat să-l voteze. Reprezentantul Pro Democraţia consideră că prin aceasta s-a influenţat rezultatul şi a anulat secretul votului. Mai mult, Claudiu Macsim a reclamat faptul că primarul în funcţie, Ilie Gherman i-ar fi influenţat pe alegători, atât în secţia de votare, cât şi în afara acesteia, zicându-le „ştii unde să pui ştampila”. Ilie Gherman a mai fost reclamat pentru faptul că ar fi încercat să-l intimideze pe observatorul şi coordonatorul Asociaţia Pro Democraţia Suceava. Nu în ultimul rând, Claudiu Macsim a arătat că preşedintele secţiei de votare nr.1 a lipsit mai mult de trei ore din secţie, plecând cu urna mobilă, timp ce locţiitorul acestuia a refuzat să înregistreze patru sesizări ale Pro Democraţia. Reclamaţia depusă de această asociaţie a fost trimisă de BEJ la biroul electoral de circumscripţie Slatina.

Social democraţii sesizează nereguli la Fălticeni

Social democraţii au reclamat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie o serie de nereguli pe care le-ar fi săvârşit democrat liberalii în municipiul Fălticeni acolo unde în turul doi se confruntă candidaţii PD-L şi PSD, primarul Vasile Tofan respectiv viceprimarul Sabin Ghilea. Potrivit vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, democrat liberalii şi-au format „echipe de intervenţie” în jurul fiecărei secţii de votare „care recomandă celor care intră la urne să voteze candidatul PD-L”. „Acelaşi lucru îl face şi Constantin Cîrjă, vicepreşedintele unei secţii de votare din Fălticeni care spune oamenilor că trebuie să voteze cu candidatul PD-L, lucru incorect şi ilegal. Am sesizat organele abilitate, Biroul Electoral Judeţean şi Biroul Electoral Central şi sper să se ia măsurile de rigoare”, a declarat Popovici.

Deputatul Andreica acuzat că a încălcat Legea electorală

Social democraţii l-au dat pe deputatul PD-L de Suceava, Romică Andreica, pe mâna Biroului Electoral Judeţean. PSD Suceava a sesizat Biroul Electoral Judeţean că parlamentarul democrat liberal a încălcat Legea electorală prin faptul că a intrat « abuziv » în mai multe secţii de votare din comuna Vultureşti invocând că are « acreditare de presă » şi a făcut « aprecieri cu caracter electoral ». « Domnul Andreica motivând că are acreditare de presă a pătruns abuziv în secţiile de votare de pe raza comunei Vultureşti ocazie cu care a făcut aprecieri cu caracter electoral. Domnul Andreica ar trebui să ştie că în secţiile de votare pot intra doar observatorii acreditaţi, presa şi candidaţii. El nu avea ce căuta acolo şi de aceea nu putem trece cu vederea această încălcare a legii », a declarat vicepreşedintele PSD Suceava, Corneliu Popovici. Preşedintele BEJ Suceava, judecătorul Gabriela Raţă, a declarat că sesizarea urmează să fie analiază de membrii biroului. Pe de altă parte, deputatul PDL Romică Andreica, a declarat că el a intrat în secţia de votare pentru a oferi de mâncare reprezentanţilor PDL în secţie şi pentru a-i încuraja. „Nu am făcut şedinţă. Le-am dat de mâncare şi i-am încurajat să reziste până la sfârşit”, a spus Andreica.

Diversiune la Rădăuţi pe seama candidatului PSD

Campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale în municipiul Rădăuţi unde se confruntă candidatul PSD, primarul în exerciţiu, Mihai Frunză şi cel al PD-L, deputatul Aurel Olărean, s-a sfârşit furtunos. Organizaţia judeţeană a PSD a depus sâmbătă sesizări la Biroul Electoral Judeţean, Biroul Electoral Central precum şi la Poliţie privind o falsă scrisoare care a fost distribuită pe raza municipiului Rădăuţi în noaptea de vineri spre sâmbătă prin care Mihai Frunză anunţă că renunţă la mandatul de primar şi la candidatură şi îşi ia adio de la cetăţeni. Vicepreşedintele organizaţei judeţene a PSD, Cornelu Popovici, a declarat că scrisoarea respectivă conţinea antetul primărie falsificat şi semnătura lui Frunză scanată. “Prin această falsă scrisoare Mihai Frunză îşi ia adio de la rădăuţeni şi spune că renunţă la mandat în condiţiile în care Gavril Mîrza a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean”, a spus Popovici. El a precizat că a solicitat Poliţiei să identifice autorii falsului pentru ca PSD să poată depună plângere penală împotriva lor. “Noi bănuim că în spate se află candidatul PD-L, Aurel Olărean, însă lăsăm poliţia să-şi facă datoria”, a mai spus vicepreşedinele PSD Suceava.

Andreea Bănică nu vrea niciodată divorţ

„La bine şi la greu! Până ce moartea ne va despărţi!“, sunt cuvintele pe care Andreea Bănică le va spune la sfârşitul acestei luni, informează cotidianul Atac. Cântăreaţa este copleşită de emoţii, căci ziua cea mare se apropie, iar pregătirile de nuntă sunt pe ultima sută de metri. Artista vrea ca totul să fie perfect! La cât s-a lăsat aşteptată această căsătorie, se pare că nunta Andreei cu Lucian va fi considerată, cu siguranţă, evenimentul anului. Îndrăgostiţii sunt împreună de aproape 14 ani, surprinzător pentru zilele tumultuoase în care trăim. Se ştie că în lumea mondenă relaţiile nu ţin foarte mult. Iată că cei doi, însă, au fost norocoşi. Se iubesc sincer şi au ajuns, până la urmă, şi la „pasul cel mare”.
Andreea spune că şi-a găsit „jumătatea” şi se va ţine de promisiunea pe care o va face la altar. Ea vrea să dovedească tuturor că va fi o soţie exemplară. „Îl iubesc pe Lucian şi sunt sigură că vom îmbătrâni împreună. El va fi singurul bărbat din viaţa mea”, a susţinut vedeta.

Mama Natură se urâţeşte pe zi ce trece

Roxana Ionescu a slăbit mult în ultimul timp, iar cei care au observat sunt chiar dezamăgiţi de felul cum arată, mai nou, vedeta, informează cotidianul Atac. Se pare că Roxana are o bilă neagră, deja nu mai este invidiată pentru formele sale. Că o fi de la stres sau chiar ea şi-a dorit o schimbare, noi o sfătuim pe tânără să aibă mai multă grijă de silueta sa, căci noi o vrem pe „Mama Natură„ cu forme apetisante.

Irina Columbeanu a fost cerută de nevastă

Duminică, 15 iunie, de la ora 14.30, postul de televiziune Romantica le-a pregătit tuturor părinţilor o ediţie specială a emisiunii „Superbebe TV”. Un superreporter, Teo, un roşcovan de 1 an şi jumătate, a pregătit o emisiune plină de invitaţi aleşi pe sprânceană, oameni pricepuţi, care vor spune tot ce ştiu despre cum să fii superpărinte. Invitaţii speciali ai lui Teo sunt Irina şi Monica Columbeanu. Două dive, două prinţese, două modele de feminitate, de succes! Teo o vrea pe Irina de nevastă şi merge în vizită la soacra mică pentru un peţit „ca la carte“. Irina Petrea, superdădaca, vine din nou la Romantica pentru a vorbi despre codul bunelor maniere la prichindei. Un designer de interior foarte talentat va dezvălui trucuri despre cum trebuie să fie aranjată o cameră perfectă şi pentru cel mic, dar şi pe gustul părinţilor. Monica Columbeanu a dezvăluit unul dintre motivele care au influenţat-o atunci când a hotărât să se căsătorească cu omul de afaceri Irinel Columbeanu. De câteva zile, a început campionatul de fotbal EURO 2008, însă Monica a dezvăluit că nu o interesează acest lucru. Vedeta nu este pasionată de fotbal şi preferă să facă orice altceva decât să se uite la meci. „Nu-mi place fotbalul şi nu mă uit deloc la meciuri. Nici măcar nu ştiu cine joacă. Irinel este pe aceeaşi lungime de undă cu mine şi, tocmai de aceea, m-am măritat cu el. Pentru că este bărbatul atipic, nepasionat de acest sport. Preferăm să ieşim la o plimbare sau să ne uităm la un film bun decât să urmărim un meci de fotbal”,a declarat Monica pentru cotidianul Atac.

PSD reclamă mită electorală la PD-L

Social democraţii din comunele sucevene Mitocu Dragomirnei şi Udeşti au reclamat la Poliţie că democrat liberalii au dat mită electorală pentru ca populaţia să le voteze candidaţii la funcţia de primar. PSD susţine că în comuna Udeşti cei patru consilieri locali ai PD-L au oferit produse alimentare şi alcool membrilor comunităţii de romi din Chilişeni. Potrivit candidatului social democrat la Primăria Udeşti, Săvel Botezatu, operaţiuna a avut loc sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, când staff-ul local de campanie al PD-L a servit peste 150 de persoane. „Duminică dimineaţa, cei care seara au primit mita electorală au fost la vot”, a declarat Botezatu care a adăugat că PSD a dat poliţiei locale înregistrări video şi fotografii făcute reprezentanţilor PDL când ofereau romilor produsele alimentare şi alcool. La Mitocu Dragomirnei social democraţii au reclamat faptul că la un magazin aflat în aceeaşi incintă cu secţia de votare nr.2 se vinde alcool. Candidatul PSD, Viorel Reziuc, a afirmat că cei care votează cu contracandidatul său de la PD-L primesc de la proprietarii magazinului o sticlă de alcool, pâine şi 10 lei. „Nu poate să-i oprească nimeni. Îi cheamă, îi adapă şi-i trimite la vot. La alţii le dă după ce vin de la vot”, a spus Reziuc. Reclamaţia a fost infirmată în urma verificărilor făcute de jandarmi la solicitarea prefectului Alexandru Băişanu.

Sucevenii rescriu istoria handbalului românesc

Naţionala masculină de handball a României a reuşit după o pauză de 14 ani să se califice la Campionatul Mondial ce va avea loc la începutul anului viitor în Croaţia. După ce în primul meci de baraj a cedat cu 31-27 în faţa selecţionatei Muntenegru, la Oradea, elevii antrenorilor Aihan Omer şi Petru Ghervan au reuşit un joc bun şi au învins cu 29-24, câştigându-şi astfel dreptul de a juca la Mondiale.


Handbalul sucevean a avut o contribuţie deosebită la realizarea acestei performanţe, din lotul echipei României făcând parte Mihai Rohozneanu, Ghiţă Irimescu, Florin Ciubotariu, ei fiind coordonaţi de antrenorul secund al formaţiei Petru Ghervan. Începând de la antrenorii pe care cei trei i-au avut la juniori la Liceul cu Program Sportiv şi încheind cu tehnicienii pe care i-au avut la echipele lor de club şi la naţională, toţi merită felicitări pentru că şi-au adus contribuţia la un rezultat de excepţie pentru handbalul românesc.


“Dubla întâlnire cu formaţia Muntenegrului a fost una deosebit de dificilă, formaţia adversă fiind una foarte bună. Din fericire, jucătorii noştri s-au mobilizat exemplar şi au reuşit să se concentreze şi în momentele mai dificile ale jocurilor. Trebuie să spun că sunt foarte mulţumit de faptul că în selecţionata noastră au evoluat cu success Rohozneanu, Irimescu şi Ciubotariu, handbalişti născuţi şi crescuţi la Suceava.


Performanţa realizată este realmente una deosebită, după 14 ani reuşind să revenim în elita handbalului mondial. A fost o bucurie deosebită după meciul de la Oradea, s-a băut şi o bere este adevărat, dar lucrurile nu au durat prea mult pentru că fiecare jucător a dorit să împartă succesul cu cei dragi. Este tot aşa de adevărat faptul că recompensele handbaliştilor sunt mult mai mici decât cele ale fotbaliştilor, de exemplu şi la acest capitol fiind necesare ceva <îmbunătăţiri>. Va trebui de asemenea să ne pregătim mult mai bine pentru Campionatul Mondial pentru a face o figureă frumoasă la această competiţie” a declarat antrenorul secund al naţionalei de handbal masculin a României, calificată la Mondialele din Croaţia din 2009, Petru Ghervan.

Majorarea pretului la apa potabila in Suceava ar putea fi atacata in instanta de Prefectura



Imagine Majorarea pretului la apa potabila in Suceava ar putea fi atacata in instanta de PrefecturaPrefectul Alexandru Baisanu cere socoteala Primariei si SC ACET SA in legatura cu scumpirea apei potabile in municipiul resedinta de judet. Alexandru Baisanu a cerut explicatii de la reprezentantii acestora pentru a se clarifica daca decizia de majorare a pretului apei potabile este intr-adevar justificata sau daca nu se incearca astfel sa se acopere pierderile financiare ale societatii furnizoare. Prefectul atrage antentia ca in cazul in care cresterea de pret nu este justificata, Prefectura Suceava nu va da aviz de legalitate pentru hotararea adoptata de Consiliul Local, ba mai mult, decizia va fi atacata in instanta. Prefectul a declarat ca din informatiile pe care le are, singura explicatie pentru cresterea pretului apei de la robinetele sucevenilor este acoperirea pierderilor inregistrate de SC ACET SA. Baisanu a anuntat ca Suceava este la acest moment municipiul resedinta de judet din tara cu cel mai mare pret la apa potabila.

Prefectul nu dă aviz de legalitate pentru creşterea tarifului la apă


• prefectul de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a anunţat că va ataca hotărârea Consiliului Local privind majorarea preţului apei în municipiul Suceava • în prealabil, prefectul va convoca o şedinţă a Comisiei de Dialog Social pentru a analiza o eventuală modalitate de a se reveni asupra preţului apei cu o altă hotărâre a Consiliului Local

Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a solicitat revizuirea hotărârii Consiliului Local Suceava de majorare cu 32% a preţului apei potabile, arătând că nu este justificată o creştere, iar acesta este cel mai mare tarif practicat în ţară. Prefectul consideră că, în condiţiile în care pe ultimii doi ani societatea de utilităţi ACET SA Suceava a raportat profit, nu este în regulă să ceară Consiliului Local majorarea tarifelor cu 32 la sută, de la 2,03 lei la 2,62 lei/metrul cub de apă potabilă. El a mai spus că nu înţelege nici motivul pentru care agenţii economici au un preţ la apa potabilă mai mic decât cel plătit de cetăţeni. Totodată, pefectul a arătat că, potrivit Institutului de Politici Publice, acesta este cel mai mare preţ la apa potabilă din ţară şi că ACET vrea să acopere pierderile înregistrate la alte sucursale din judeţ. "Nu doresc ca un cetăţean din municipiul Suceava să plătească pentru pierderile înregistrate în alte localităţi şi nici invers, ca locuitori din alte oraşe să plătească pierderile din Suceava", a spus prefectul Ştefan Alexandru Băişanu.
Prefectul a anunţat că săptămâna viitoare va convoca, la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii, reprezentanţii Primăriei Suceava şi ACET SA pentru "a discuta cu seriozitate" despre această majorare a preţului. De asemenea, Ştefan Alexandru Băişanu a subliniat că hotărârea de majorare a tarifelor la apa potabilă şi canalizare nu va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii şi a precizat că solicită CL Suceava să o revizuiască, iar în caz contrar o va ataca în instanţă. Potrivit legislaţiei, hotărârea de Consiliu Local sau judeţean atacată de prefect este suspendată de drept.
Reamintim ca deliberativul local, convocat în vechea structură, a aprobat majorarea preţului la apa potabilă şi serviciile de canalizare-epurare din municipiul reşedinţă de judeţ cu 32 de procente, dintre cei 14 consilieri prezenţi la şedinţă 13 votând "pentru" şi unul "împotrivă". Conducerea societăţii ACET a invocat pentru creşterea tarifelor, între altele, inflaţia, creşterea preţului energiei electrice şi a salariului minim pe economie, de la ultima majorare a tarifelor pentru serviciile de apă şi de canalizare, din 1 iulie 2007.

Ambulanţă, lovită de un şofer prea grăbit


Actualitate




ambulanta accident O ambulanţă care transporta la Spitalul Judeţean Suceava un pacient în regim de urgenţă a fost implicată într-un accident de circulaţie, petrecut vineri la prânz în faţa Primăriei Suceava. Şoferul unui autoturism marca Hunday, în vârstă de 33 de ani a lovit frontal o autospecială a Serviciului de Ambulanţă Suceava. În urma impactului asistenta care îngrijea pacientul aflat în maşina sanitară a suferit un traumatism toracic, necesitând îngrijiri medicale.

În scurt timp, la faţa locului s-au deplasat poliţiştii de la Circulaţie, anunţaţi de martorii accidentului prin serviciul 112. În urma primelor cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit că vinovat de producerea accidentului se face şoferul autoturismului Hunday, care nu a acordat prioritate Ambulanţei.

Ziua de vineri s-a dovedit de-a dreptul ghinionistă pentru lucrătorii Serviciului de Ambulanţă Suceava. După ancheta efectuată de poliţişti, maşina sanitară a fost tractată de la locul accidentului de o altă Ambulanţă, un autoturism ARO vechi. Din nefericire şoferul “piesei de muzeu” a rămas fără combustibil chiar în faţa Primăriei, încurcând întreg traficul rutier preţ de câteva zeci de minute. Acesta a fost nevoit să alimenteze maşina cu benzină dintr-un PET spre amuzamentul dar şi nemulţumirea colegilor de trafic.

FC Cetatea >> Victorie în amicalul cu Ceahlăul


Sport




cetatea Cetatea Suceava – Ceahlăul Piatra Neamţ 1-0

Cetatea şi-a deschis seria meciurilor amicale din această vară cu o victorie, scor 1-0, în compania celor de la Ceahlăul Piatra Neamţ. Desfăşurată la Rădăuţi, într-un context în care componenţii ambelor loturi se aflau oficial în vacanţă, întâlnirea avea să reunească pe gazon două echipe lipsite de nume sonore. Dacă din tabăra suceveană au absentat câteva piese de bază precum Nicolau, Celpan, Cojenel sau Ungureanu, jucători plecaţi din localitate pe parcursul vacanţei, nemţenii s-au prezentat la meci cu o formaţia secundă a clubului, în încercarea de a onora pe ultima sută de metri invitaţia organizatorilor.

În aceste condiţii, atenţia spectatorilor s-a îndreptat spre Mihai Guriţă şi Mihai Filip, fotbalişti ce au debutat sub culorile grupării de pe Areni. Un alt jucător care a atras simpatia microbiştilor rădăuţeni a fost Daniel Bălan, fundaşul de ocazie al Cetăţii reuşind să marcheze pe finalul jocului singurul gol al întâlnirii, cu o execuţie de efect, după ce, cu câteva minute înainte, a ratat o lovitură de pedeapsă.

În absenţa antrenorului principal Marian Pană, plecat în concediu în Turcia, formaţia suceveană a fost condusă de pe banca tehnică de Nae Grosu, care a testat pe parcursul meciului mai mulţi juniori aflaţi în vederile echipei mari pentru viitorul sezon.

Cetatea a aliniat următoarea formulă de start: Roheţki – Apetri, Filip, Zaharie, Golofca, Homneac, Onciu, Moldovan, Guriţă, Ailenei şi Colban. După pauză au mai intrat: D. Bălan, Halip, Leuciuc, Breniuc, Plămadă şi Amariei.

Cod galben în judeţul Suceava


• pe arii restrânse vor fi vijelii şi căderi de grindină • local cantităţile de apă în judeţ vor putea depăşi 30 - 35 litri pe metrul pătrat, iar izolat 50 - 60 litri pe metrul pătrat

Conform unui comunicat emis de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava astăzi, până la ora 23.00 judeţul Suceava va fi sub atenţionare de cod galben. Până la această oră va ploua în averse ce pot avea şi caracter torenţial, frecvent vor fi descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe arii restrânse se vor semnala vijelii şi căderi de grindină. Local cantităţile de apă vor putea depăşi 30 - 35 l/mp, iar izolat 50 - 60 l/mp.
Ca urmare a acestei atenţionări Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina" Suceava va monitoriza cu toată atenţia evoluţia zilnică, va asigurarea condiţiile necesare pentru a se acţiona preventiv şi pentru a putea alerta populaţia in timp util, va asigura condiţiile pentru accesul ambulanţelor, autospecialelor P.S.I. şi a altor mijloace de intervenţie in situaţii de urgenţă, va monitoriza permanent persoanele cu vârstă inaintată şi persoanele care locuiesc izolat. Totodată, în caz de urgenţă, I.S.U. va identifica spaţiile de cazare ale eventualelor persoanelor rămase blocate in trafic şi asigurarea condiţiilor de trai şi va dispune instituirea serviciului de permanenţă la primărie 24 de ore până la normalizarea situaţiei meteorologice.
Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice pe teritoriul judeţului va fi anunţată la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Suceava la telefoanele 524426 sau 214523 şi fax. 524432 sau 212723 sau prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112.

Prodan, obligat să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PNL Suceava


• printr-o decizie a Biroului Politic Central al PNL, preşedinţii filialelor care obţinut un rezultat sub media pe ţară sunt obligaţi să demisioneze • media PNL la nivel naţional este de 18-19%, în timp ce la Suceava senatorul Tiberiu Prodan a dus PNL la 9% • dacă Prodan nu îşi va da demisia din proprie iniţiativă, probabil că va fi demis după Delegaţia Permanentă a PNL din 23 iunie

Senatorul Tiberiu Prodan poate număra pe degete zilele în care se mai află la conducerea organizaţiei judeţene a PNL. O decizie a Biroului Politic Central al PNL spune foarte clar că toţi preşedinţii filialelor care obţin un rezultat sub media pe ţară sunt obligaţi să demisioneze. Ori preşedintele PNL Suceava, senatorul Tiberiu Prodan a reuşit performanţa de a obţine mai puţin de jumătate din scorul naţional al partidului. Astfel, dacă la nivel naţional liberalii au reuşit să obţină 18-19% din voturi, Prodan a reuşit „performanţa" de a duce PNL în judeţul Suceava la doar 9%. Concret, conform rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central, la nivel naţional PNL a obţinut 18,65% din voturile pentru componenţa consiliilor şi 19,80% din voturile pentru funcţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene, în timp ce în judeţul Suceava partidul condus de senatorul Tiberiu Prodan a obţinut doar 9,23% din voturile pentru componenţa consiliului judeţean. Un scor chiar mai ruşinos a fost obţinut la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţan, unde candidatul liberalilor a fost chiar Tiberiu Prodan, acesta reuşind să convingă doar 9,08% din electorat să îi acorde votul. Trebuie spus că la alegerile pentru Consiliul Judeţean liberalii au reuşit să obţină mai multe voturi decât celelalte partide doar în două localităţi din judeţ. În plus, rezultatul obţinut de liberali în judeţul Suceava este unul dintre cele mai slabe scoruri obţinute de PNL la nivel naţional. Concluzia ar fi aceea că desemnarea lui Tiberiu Prodan drept candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean a fost o greşeală. De asemenea, se dovedeşte că modul în care liberalii au gândit şi pus în practică campania electorală la nivel judeţean nu a fost pe placul electoratului.

• Prodan ţine cu dinţii de şefia PNL Suceava

Rezultatele finale făcute de publice de Biroul Electoral Judeţean arată că PNL este marele învins al alegerilor locale din judeţul Suceava. Astfel, faţă de alegerile locale din anul 2004, atunci când PNL a obţinut la Consiliul Judeţean un scor de 24,01%, la alegerile de duminică liberalii nu au reuşit să obţină decât 9,23% din voturile sucevenilor. Dacă în anul 2004 liberalii obţinuseră zece funcţii de consilieri judeţeni, în acest an PNL va trimite în Consiliul Judeţean doar patru persoane. În schimb, la nivel local candidaţii PNL pentru funcţiile de primar au reuşit să obţină votul a 15,37% dintre persoanele prezente la vot şi 13,67% din voturile pentru funcţiile de consilieri locali. Pentru că la nivel local candidaţii PNL au reuşit să obţină cu şase procente peste scorul partidului la nivel judeţean, se poate spune că eşecul liberalilor la alegerile pentru Consiliul Judeţean a fost determinat de modul în care a fost concepută campania electorală la nivelul judeţului. Cu toate acestea, deşi ar fi trebuit să îşi asume eşecul din campania electorală, Prodan refuză cu încăpăţânare să renunţe la şefia organizaţiei judeţene a PNL. Surse apropiate liderilor PNL ne-au mărturisit că Prodan încearcă să îi determine pe cei care şi-au dat demisia de onoare imediat după alegerile locale, să revină asupra deciziei. Prodan speră să îşi poată conserva astfel funcţia de preşedinte al PNL şi să îi facă părtaşi la eşecul din alegeri pe cei care ar reveni asupra demisiei. Oricâte sfori ar încerca să tragă şeful PNL Suceava, soarta acestui a fost deja stabilită, fie îşi va da demisia din proprie iniţiativă, fie va fi demis de conducerea naţională a partidului.

Cheile locuinţelor ANL vor fi înmânate săptămâna viitoare


• Ion Lungu a anunţat că începând de luni vor fi repartizate efectiv cele 72 de locuinţe ANL din Burdujeni • familiile cu copii vor primi apartemente iar persoanele necăsătorite şi familiile fără copii vor primi garsoniere

Primarul Ion Lungu a anunţat că cei 72 de beneficiari ai locinţelor ANL din Burdujeni vor putea să se mute în casă nouă începând de săptămâna viitoare. Lungu a anunţat că lista de repartiţii a fost aprobată de Comisia Socială, după ce fusese deja aprobată în Consiliul Local. Potrivit primarului Ion Lungu, au primit apartamente familiile cu copii şi garsoniere persoanele necăsătorite şi familiile fără copii. „51 din cele 72 de locuinţe sunt apartemente cu două camere iar restul de 21 sunt garsoniere. Au primit apartemente persoanele căsătorite care au şi copii în întreţinere, garsoniere au primit persoanele căsătorite care nu au copii şi persoanele necăsătorite", a explicat Ion Lungu. Locuinţele vor fi predate beneficiarilor săptămâna viitoare, de luni până cel târziu vineri. Lungu a făcut un apel la persoanele care vor primi locuinţe ANL să se prezinte la camera 41 din Primărie pentru a semna documentele de închiriere a acestor apartamente şi pentru a achita garanţia stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Persoanele care vor primi apartamente vor plăti garanţie în valoare de 1.500 de lei, iar cei care vor primi garsoniere vor plăti 1.000 de lei.

Flutur a primit "certificatul pentru bună guvernare" a judeţului Suceava


• "Vreau să felicit colegii minunaţi ai Partidului Democrat Liberal care au crezut în această şansă, în proiectul meu şi al echiei mele şi îi asigur pe toţi sucevenii că ne vom duce la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am propus", a declarat Gheorghe Flutur după ce a primit certificatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava

Înmânarea certificatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi a certificatelor pentru noii consilieri judeţeni suceveni este considerată de noul şef al administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, "o zi importantă pentru Suceava". "Aş spune mai întâi că cele 19 certificate pe care le-au primit membrii Partidului Democrat Liberal astăzi (ieri - n.red.) de la Biroul Electoral Judeţean Suceava înseamnă certificat pentru o bună guvernare în următorii patru ani a judeţului Suceava. Vreau să le mulţumesc sucevenilor pentru votul pe care mi l-au acordat, să-i asigur de tot respectul şi încredrea mea şi a echipei mele", a declarat Gheorghe Flutur. El a adăugat că a intrat în această bătălie electorală despre care spune că este "unică", întrucât până acum nu au mai fost alegeri pe vot uninominal la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. De aceea, Gheorghe Flutur s-a declarta bucuros că democrat-liberalii s-au testat politic şi că, la şase luni de la înfiinţarea Partidului Democrat Liberal, au adus cel mai frumos cadou acestui partid: câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Suceava pe vot uninominal şi o majoritate simplă în Consiliul Judeţean. "Aceasta ne conferă nouă o şansă uriaşă de a guverna acest judeţ în următorii patru ani. Cred în starea de normalitate care se referă la o scenă politică echilibrată. Pentru prima dată după 18 ani de zile, adversarii politici şi anume PSD pierde majoritatea la nivelul Sucevei care este câştigată de un alt partid politic, este câştigată de dreapta. O dreaptă care este hotărâtă să creeze locuri de muncă şi să schimbe în bine faţa acestui judeţ. Încă o dată vreau să felicit colegii minunaţi ai Partidului Democrat Liberal care au crezut în această şansă, în proiectul meu şi al echiei mele şi îi asigur pe toţi sucevenii că ne vom duce la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am propus", a mai spus noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

Noul preşedinte al CJ susţine autonomia regională pentru ca Suceava să poată absorbi fonduri europene


• "Este o răspundere imensă pe umerii noştri, dar sunt covins că această echipă de consilieri judeţeni ai PD-L, împreună cu ceilalţi consilieri judeţeni de la celelalte partide, va constitui o echipă pentru o guvernare de tip european pentru Suceava", a declarat Gheorghe Flutur după ce a fost confirmat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, se declară un susţinător al conceptului de autonomie în contextul în care au avut loc primele alegeri locale în România ca ţară membră a Uniunii Europene. Scopul pentru care trebuie pus accentul pe autonomie şi descentralizare este acela al unei absorbţii mai eficiente a fondurilor europene. "Este primul mandat european pentru aleşii locali. Se aşteaptă mult de la noi. Este un mandat al descentralizării, este un mandat al autonomiei. Cred şi voi cere ca lider politic autonomia judeţeană şi regională şi descentralizarea României. Cred foarte mult în absorbţia fondurilor europene pentru zona noastră şi pentru judeţul Suceava", a declarat, ieri, Gheorghe Flutur după ce a fost confirmat de Biroul Electoral Judeţean în funcţia de preşedinte al CJ Suceava. El a adăugat că urmează să îşi dea demisia din funcţia de senator pentru a primi validarea în funcţia de preşedinte al CJ Suceava, dar a precizat că nu va renunţa la prerogativele politice pe care funcţia de vicepreşedinte al PD-L i le oferă. "Suntem conştienţi că este o răspundere imensă pe umerii noştri, dar sunt covins că această echipă de consilieri judeţeni ai PD-L, împreună cu ceilalţi consilieri judeţeni de la celelalte partide şi pe care, de asemenea, vreau să îi felicit, vom constitui o echipă pentru o guvernare de tip european pentru Suceava. Pe mine mă aşteaptă o perioadă în care voi îmbrăca mai mult haina administraţiei judeţene decât haina politică. Asta nu înseamnă că voi renunţa la prerogativele politice. Din contra, voi folosi de poziţia mea în interesele Sucevei, a sucevenilor şi a Partidului Democrat Liberal", a mai declarat Gheorghe Flutur.

Droguri şi însemne naziste descoperite la Vicşani într-un tren care circula pe relaţia Moscova - Sofia


• autorităţile de frontieră sucevene au descoperit într-un tren ce venea de la Moscova şi se îndrepta către Bulgaria, 47 grame de canabis • totodată aceştia au mai descoperit un întreg arsenal de obiecte având însemne naziste, lunete pentru arme de vânătoare dar şi instrumentar stomatologic

Marţi 11 iunie, pe la ora 10.50, în Punctul de Trecere al Frontierei Vicşani, din judeţul nostru, cu ocazia controlului efectuat asupra unui tren care circula pe relaţia Moscova - Sofia, într-unul dintre vagoane, câinele „Fabala" aparţinând Poliţiei de Frontieră, specializat în depistarea stupefiantelor, a manifestat semne de nelinişte.
Acest fapt a creat suspiciuni echipei de control, motiv pentru care s-a procedat la efectuarea unui control vamal amănunţit al vagonului. Astfel, în soba vagonului, a fost descoperit un pachet, ambalat în folie de aluminiu, în care se aflau fragmente de plantă uscată, de culoare verde închis-maro.
De asemenea, în locaşul pentru cărbune, precum şi în peretele vagonului, lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe pachete ambalate în folie de plastic de culoare neagră ce conţineau 47 grame de plantă uscată ambalată în folie de plastic şi aluminiu, cu formă cilindrică şi dimensiuni de aproximativ 200 X 40 mm; aproximativ 35.000 de dinţi pentru stomatologie din material platic a 296 seturi, 79 de cutii ce conţineau aproximativ 1600 de mulaje dentare, 14.000 de ace dentare aşezate în 28 de cutii, 600 freze dentare aşezate în 10 cutii şi 10 folii. Totodată s-au mai descoperit 40 de polizoare dentare, 100 de freze dentare circulare, peste 100 de perii circulare, toate având valoarea în vamă de 47.780 lei.
Lucrătorii vamali au mai descoperit în tren şi şase scumiere din alamă cu însemne naziste, aproape 20 de paftale militare cu însemne naziste, şase insigne naziste, trei aparate foto marca LEICA, poleite cu aur şi fabricate în promoţia pentru Jocurile Olimpice din 1936, trei lunete pentru arme de vânătoare mărcile D-142 şi Dedal 450-C, două electromotoare auto complete şi o geantă de voiaj.
În urma testării preliminare cu trusa Narcotest din dotarea biroului vamal, substanţa vegetală a reacţionat pozitiv ca fiind canabis.
În timpul cercetărilor, atât însoţitorul de vagon, cât şi pasagerii au declarat că nu aveau cunoştinţă despre existenţa bunurilor.
Ca urmare a celor constatate, bunurile descoperite au fost confiscate de către autoritatea vamală, iar canabisul a fost predat poliţiştilor de frontieră în vederea continuării cercetărilor şi depistării persoanelor implicate.

Fetiţă de 11 ani, agresată sexual de un verişor, în pădurea de la Cartodrom


• o fetiţă de 11 ani din Sfântu Ilie a fost agresată sexual de un verişor, în pădurea de lângă fostul Cartodrom • miercuri după-amiază, Marcel Popovici, de 23 de ani, din Salcea, ieşit din închisoare de doar câteva zile, a ademenit-o pe verişoara sa de doar 11 ani cu o îngheţată, după care a dus-o în pădure şi a violat-o • fetiţa este elevă în clasa a III-a la Centrul Şcolar Suceava, acolo unde învaţă copiii cu deficienţe mintale • deşi este vorba de o faptă gravă, procurorul care se ocupă de caz a decis să nu ceară mandat de arestare pentru violator

O fetiţă în vârstă de doar 11 ani, din Sfîntu Ilie, a fost agresată sexual joi după-amiază de un verişor mai mare cu 12 ani. Fetiţa a fost ademenită cu o îngheţată, după care a fost dusă în pădurea de lângă fostul Cartodrom unde a fost violată. Dumitru P., tatăl fetiţei ne-a povestit că miercuri, în jurul amiezii, a fost vizitat de Marcel Popovici, un nepot de-al său din Salcea. Bărbatul a fost mirat de vizita nepotului său deoarece îl ştia pe acesta închis într-un penitenciar din Iaşi de aproape patru ani. Tatăl fetiţei este angajat al Complexul Muzeal Bucovina, fiind paznic la Muzeul Satului de lângă Cetatea de Scaun, dar are şi o bucată de pământ pe care o lucrează pentru a asigura hrana celor patru copii ai săi. Trebuie spus că cei patru copii sunt toţi elevi ai Centrului Şcolar Suceava din cartierul Burdujeni, acolo unde învaţă copiii cu deficienţe mintale.
Momentan bărbatul este în concediu şi, atunci când a fost vizitat de nepotul său se pregătea să plece la câmp. Miercuri, în jurul orei 14.30-15.00, părinţii fetei au plecat la câmp şi i-au lăsat pe cei patru copii, cu vârste de la nouă la 16 ani, în grija lui Marcel Popovici. Acesta i-a promis verişoarei sale că îi cumpără o îngheţată de la un chioşc din apropiere. După ce a ademenit-o cu câteva dulciuri, tânărul a dus-o pe fetiţă în pădurea de lângă fostul Cartodrom, unde a violat-o.

• Violatorul a fost lăsat în libertate

Atunci când părinţii fetei s-au întors acasă, după ora 21.00, ceilalţi copii le-au povestit că surioara lor a plecat de câteva ore cu Marcel Popovici şi nu s-a mai întors. Speriaţi, părinţii fetei au sunat la numărul unic de urgenţe 112 şi au alertat poliţia despre dispariţia micuţei. Poliţiştii din comuna Şcheia au găsit-o pe fată şi pe verişorul ei pe un teren din apropierea Şcolii Generale din Sfântu Ilie. Luat la întrebări de poliţişti, tânărul a recunoscut că a violat-o, cu degetul, pe verişoara sa, fapt constatat şi de Medicina Legală. Fetiţa a fost dusă la spital unde a rămas până joi dimineaţă, după care a fost trimisă acasă. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Alin Botezatu ne-a declarat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub spectul săvârşirii unei agresiuni de natură sexuală. Deşi Marcel Popovici a fost reţinut de poliţişti pentru audieri, procurorul care se ocupă de caz l-a lăsat în libertate pe violator. Nu se cunosc motivele pentru care nu s-a cerut mandat de arestare preventivă pentru o persoană care a săvârşit o faptă atât de gravă.

Gheorghe Flutur şi consilierii judeţeni au primit de la BEJ certificatele care dovedesc rezultatul alegerilor


• fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a lipsit de la ceremonia în care Gheorghe Flutur a primit certificatul pentru funcţia de preşedinte al CJ Suceava • pe lângă Gavril Mîrza nu au fost prezenţi la ceremonia de înmânare a certificatelor doveditoare a rezultatului alegerilor încă trei membri ai PSD şi cei patru membri PNL aleşi în funcţia de consilier judeţean

Biroul Electoral Judeţean a înmânat, ieri, certificatele care dovedesc rezultatul alegerilor locale pentru mandatul de consilier judeţean şi cel de preşedinte al Consiliului Judeţean. Certificatele respective au fost înmânate de preşedintele BEJ Suceava, judecătorul Gabriela Raţă în prezenţa pefectului Ştefan Alexandru Băişanu. Primul care a primit certificatul a fost Gheorghe Flutur căruia Gabriela Raţă i-a înmânat un certificat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi încă un certificat pentru funcţia de consilier judeţean. Înmânarea celor două certificate s-a făcut în ropotele de aplauze ale celorlalţi consilieri judeţeni democrat-liberali, precum şi a altor membri ai PD-L care au participat la eveniment printe care primarul Ion Lungu şi deputatul Romică Andreica. Niciun membru al PNL căruia trebuia să i se înmâneze certificatul de consilier judeţean - senatorul Tiberiu Prodan, deputatul Mihai Sandu Capră, Mihai Aurel Steiciuc şi Nicolai Vranău - nu a participat la evenimentul care a avut loc, ieri, la Consiliul Judeţean Suceava. Nici fostul preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza nu a participat la înmânarea certificatelor consilierilor judeţeni, ca de altfel mai mulţi membri ai PSD: Gheorghe Iacob, Gheorghe Dascălu, Ioan Bota. Majoritatea celor de la PSD care au fost prezenţi în sală s-au abţinut să aplaude atunci când lui Gheorghe Flutur i s-a înmânat certificatul pentru mandatul de preşedinte al CJ Suceava, unul dinte cei care a făcut excepţie de la regulă fiind Mihai Grozavu. "Numai bine. Doamne ajută!", au fost cuvintele pe care le-a rostit Gheorghe Flutur după ce a primit certificatele de preşedinte al CJ şi de consilier judeţean. Întrucât nu poate fi, în acelaşi timp, preşedinte şi consilier, Gheorghe Flutur va enunţa la această din urmă funcţie, locul său urmând a fi luat de Marius Boghian. De la PD-L au primit certificate pentru funcţia de consilier judeţean: Vasile Ilie, Daniel Constantin Cadariu, Eugen Constantin Uricec, Petru Carcalete, Ioan Balan, Dan Gabriel Gospodaru, Marius Vatavu, Ioan Bădăliţă, Vasile Andronache, Sabin Adrian Drăgan, Sorina Barbu, Ion Badale, Dan Ioan Dascălu, Doru Gavril Slevoacă, Cristinel Macovei, Florin Costică Olaru, Marius Gheorghe Niţă.
De la PSD au primit certificatele care dovedesc alegerea în funcţia de consilier judeţean: Corneliu Popovici, Mihai Creţeanu, Mihai Grozavu, Carmen Constantina Agoutin, Petru Ştirbu, Ioan Corjuc, Roman Stecyck, Simeon Slevoacă, Petru Paul Leşanu, Dumitru Mălăşincă. De menţionat că medicul Mihai Creţeanu s-a numărat printre puţinii reprezentanţi ai PSD care au fost aplaudaţi şi de reprezentanţi ai PD-L atunci când i s-a înmânat certificatul doveditor al alegerii sale în funcţia de consilier judeţean.

Fiul procurorului sucevean Maria Burceag a murit îngheţat, încercând să-şi salveze soţia şi prietenul


• Eduard Burceag a murit pe un munte din Seattle - Statele Unite, în timp ce îşi proteja soţia şi prietenul • Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Maria Burceag, a fost chemată de fiul său în Statele Unite pentru a avea grijă de nepoţi, fiindcă Eduard Burceag a vrut să plece cu soţia Mariana şi cu prietenul de familie Daniel Vlad la schi, în munţi • cei trei au căzut într-o crevasă, iar Eduard Burceag a încercat să protejeze, cu propriul trup, pe cele ale soţiei şi prietenului, ca să nu îngheţe • soţia Mariana şi prietenul Daniel au scăpat cu viaţă

Eduard Burceag, fiul procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Maria Burceag şi-a pierdut viaţa in timpul unei ascensiuni pe muntele Rainier din statul american Washington, in timp ce soţia sa şi un prieten care ii insoţeau au fost spitalizaţi pentru degerături şi hipotermie. Magistratul Maria Burceag fusese invitată de fiul său în Seattle - Statele Unite ale Americii pentru ca să aibă grijă de nepoţi în intervalul în care Eduard şi soţia sa au plecat în concediu. Neşansa a făcut ca Maria Burceag să-şi vadă ultima dată fiul în viaţă înainte ca acesta, inginer stabilit în Stalele Unite de mai mulţi ani dar şi alpinist cu experienţă, să plece în expediţia pe care o organizase împreună cu soţia - Mariana Burceag - şi un prieten de familie - Daniel Vlad, la începutul acestei luni.
Presa americană a scris despre faptul că Eduard Burceag, in vârstă de 31 de ani, un inginer de origine română, stabilit în Seattle, era insoţit de soţia sa Mariana Burceag şi Daniel Vlad, într-o expediţie pe muntele Reinier. Eduard şi-a pierdut viaţa dar ceilalţi doi au fost transportaţi cu elicopterul marţi la centrul medical Harborview din oraşul american. Cei doi au primit ingrijiri medicale şi au fost externaţi la scurt timp.
Cei trei turişti, consideraţi alpinişti cu experienţă, au plecat in drumeţie luni şi au ajuns la jumătatea ascensiunii spre vârful Rainier, cu o inălţime de aproape 5.000 de metri. Daniel Vlad a declarat salvamontiştilor că el şi Eduard Burceag au escaladat vârful Reinier in urmă cu doi ani.
"Credeau că sunt pregătiţi pentru condiţiile de ascensiune dar vremea era mult mai rea decât au anticipat ei", a declarat Kevin Bacher, purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Rainier. Cei trei au fost surprinşi de o furtună puternică in timp ce coborau muntele.
"Erau pregătiţi pentru o singură zi pe munte", a adăugat Bacher. "Nu erau pregătiţi pentru un viscol cu rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră şi troiene de zăpadă de peste un metru in luna iunie. Intensitatea furtunii ne-a luat pe toţi prin surprindere", a subliniat acesta.
Bacher a precizat că este posibil ca cei trei să fi construit un adăpost in zăpadă după care au sunat la numărul de urgenţă 911, dar nu au putut transmite avertismentul operatorului din cauza semnalului foarte slab. Aceştia au putut lua legătura cu autorităţile abia marţi dimineaţă.
Când salvamontiştii au ajuns marţi dimineaţă la adăpostul improvizat, Eduard Burceag era in stare foarte gravă şi nu a mai putut fi salvat. Potrivit veştilor care au ajuns la Suceava, Eduard Burceag a fost cel care şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi proteja soţia şi prietenul.
Potrivit site-ului The News Tribune.com, cei trei alpinişti au pornit luni într-o expediţie pe muntele Rainier. Surprinşi de furtună, alpiniştii au săpat o groapă în zăpadă, pentru a se adăposti de vântul puternic. Suceveanul Eduard Burceag s-a aşezat primul în groapa săpată, fiind cel mai expus temperaturilor scăzute şi condiţiilor nefavorabile, încercând să-şi protejeze soţia şi prietenul. Când cei doi i-au propus să schimbe poziţiile, astfel încât fiecare din ei să stea la baza gropii în zăpadă, Eduard a refuzat, ceea ce i-a adus moartea. Salvamontiştii ajunşi la faţa locului îl consideră un erou pentru sacrificiul său menit să-i protejeze pe soţia şi prietenul.
Mariana Burceag şi Vlad au fost transportaţi la Seattle's Harborview Medical Center, unde au fost trataţi pentru hipotermie şi degerături puternice, fiind externaţi în după-amiaza zilei de miercuri. Corpul lui Eduard Burceag a fost dus la servicul de medicină legală de la Pierce County Medical Examiner.

PD-L şi-a atins obiectivele la Şcheia

PD-L şi-a atins obiectivele în comuna Şcheia la alegerile locale din iunie câştigând funcţia de primar din primul tur şi 11 din cele 15 mandate de consilier local. Vasile Andriciuc a reuşit să-şi adjudece un nou mandat de primar cu un scor zdrobitor pentru adversarii săi: 76%. Având majoritatea absolută în Consiliul Local unde au mai intrat social democraţii cu trei reprezentanţi şi liberalii cu unul democrat liberalii nu vor avea emoţii în acest mandat în privinţa proiectelor pe care urmează să le promoveze în folosul comunităţii. Andriciuc a declarat că în următorii patru ani va continua proiectele demarate în mandatul trecut precum cele referitoare la realizarea sistemului de apă şi canalizare, la infrastructura de drumuri, parcuri şi baze sportive. „Vreau să mulţumesc mai întâi tuturor alegătorilor pentru votul pe care mi l-au dat atât mie cât şi partidului pe care-l reprezint. Apreciez că alegătorii din Şcheia au venit motivaţi la vot şi nu au luat în considerare mizeriile lansate de unii candidaţi care nu au nimic în comun cu administraţia şi cu ceea ce înseamnă gospodărirea unei comune. Pornim la drum cu gândul curat de a face treabă pentru cetăţenii acestei frumoase comune”, a declarat Andriciuc. El a mai adăugat că pentru postul de viceprimar va fi propus Ioan Scotniţchi cel care a deţinut acest fotoliu şi în mandatul trecut.

Depozit clandestin cu mărfuri în Suceava

Garda Financiară a descoperit, în urma unui control efectuat în municipiul Suceava, un depozit clandestin în care o firmă din Buneşti depozita mărfuri fără documente de provenienţă. Potrivit şefului Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, depozitul funcţiona în clădirile fostului abator din cartierul Burdujeni, şi este deţinut de două persoane fizice care l-au pus la dispoziţia firmei SARAGOZA SRL din Buneşti, fără a avea însă documente de autorizare. Comisarii financiari au descoperit că în depozit erau peste 21 de tone de ciment, 20.00 de sticle de ulei, 7.500 de kilograme de mere şi diverse cantităţi de fructe uscate, toate provenite din import şi din ţările Uniunii Europene. Ionuţ Vartic a mai precizat la verificări au participat şi cadre ale Serviciului de Investigare a Fraudelor şi inspectori ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Suceava, acestora din urmă solicitându-se sprijinul pentru a stabili dacă uleiul găsit este comestibil. Şeful comisarilor financiari suceveni a declarat că în timpul controlului, conducerea firmei din Buneşti nu a putut să prezinte documente decât pentru uleiul aflat în depozit şi pentru fructe, în timp ce pentru ciment şi mere nu exista nici un act care să ateste provenienţa lor. În aceste condiţii, comisarii financiari au dispus, pentru început, confiscarea celor peste 21 de tone de ciment, şi amendarea firmei cu suma de 20.000 de lei. „Din primele verificări a reieşit faptul că uleiul este comestibil, având etichete din Polonia. În prezent există suspiciunea că acest ulei nu ar fi de floarea soarelui aşa cum spune cei de la firma respectivă. Mai mult, în momentul de faţă verificăm dacă firma nu comercializează uleiul înlocuind etichetele din Polonia cu etichete româneşti, ale unor firme din ţară. dacă acest lucru se confirmă avem de a face cu substituire de mărfuri, iar cei de la firma din Buneşti vor fi cercetaţi de poliţie”, a declarat Ionuţ Vartic.

Mîrza, bilanţ la final de mandate

Liderul social democrat, Gavril Mîrza, a pus punct celor trei mandate la preşedinţia Consiliului Judeţean printr-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul. Mîrza a contorizat doar două dintre mandatele sale „pentru că unul a fost când PSD a fost în opoziţie şi am suportat toate piedicile posibile şi neînchipuite”. Realizările la nivel de judeţ în cei opt ani contorizaţi de Gavril Mîrza au fost cuprinse în două dosare voluminoase care au fost prezentate de liderul social democrat în cadrul conferinţei de presă. Mîrza a arătat că investiţiile realizate în judeţ din fonduri proprii ating nu mai puţin de 8.900 de miliarde de lei vechi la care se adaugă lucrări de peste 400 de milioane de euro efectuate din fonduri externe.



40 de proiecte cu fonduri europene implementate la nivelul CJ



El a spus că la nivelul Consiliului Judeţean au fost implementate 40 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro amintind de Centrul Economic Bucovina, închiderea centrelor de plasament şi restructurarea centrelor de reabilitare şi recuperare neuropsihică, refacerea unor lucrări de infrastructură afectate de calamităţi sau de parcările moderne la un număr de 13 mănăstiri. „Parcările sunt recepţionate din punct de vedere tehnic urmând ca noua conducere a Consiliului Judeţean să stabilească modul de exploatare pentru că unele sunt pe terenuri care aparţin mănăstirilor altele pe terenuri ale localităţilor şi sigur pentru cinci ani sunt proprietatea Consiliului Judeţean şi nu pot fi înstrăinate. Trebuie să se găsească o formă de cooperare între Consiliul Judeţean pe de o parte şi mănăstiri sau primării pe de alta”, a spus Mîrza.



Mîrza îi lasă lui Flutur „plăcerea de a tăia panglicile la un număr foarte important de proiecte”



El a precizat că lasă moştenire noului preşedinte al Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur, un număr foarte important de proiecte care se află în diverse faze de implementare. „Las drept moştenire un număr de tăiat panglici foarte important. Este bine ca atunci când vor tăia aceste panglici să-şi aducă aminte şi de iniţiatori şi de cei care au muncit pentru promovarea lor”, a spus Mîrza. El a amintit în primul rând de proiectul „utilităţi şi mediu la standarde europene” în valoare totală de 235 de milioane de euro. Mîrza a menţionat că prima etapă a proiectului în valoare de 83,6 milioane de euro va fi finalizată în curând arătând că pe componenta de termoficare lucrările sunt realizate în procent de 96% iar pe componenta de gaz în proporţie de 40%. „Vreau să fac menţiunea că acest credit cu garanţie guvernamentală este un credit luat în condiţii deosebit de avantajoase. Nu ştiu dacă în România mai există credite în asemenea condiţii. Creditul este angajat pe 25 de ani din care cinci ani perioada de graţie acordată după data tragerii finale. Dobânda de plată este EURIBOR care se schimbă de la o lună la alta dar care se ia din şase în şase luni plus dobânda anuală de 3,975%”, a menţionat Mîrza. El nu a uitat să reamintească de piedicile pe care le-a întâmpinat în derularea proiectului.

„Aici am avut acel impediment cu traversarea fondului forestier şi domnul Flutur care va trebui să continue proiectul pe când era ministru al agriculturii nu a dat avizul cuvenit. Am făcut o scrisoare de intervenţie în august 2006 când era ministru şi nu am primit răspuns nici astăzi”, a precizat liderul social democrat. Mîrza a mai amintit de programul SAMTID, de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă din şase localităţi sucevene realizat în procent de 70% precum şi de o serie de proiecte de modernizare a unor drumuri judeţene finanţate prin programul PHARE sau Programul Operaţional Regional.



Noul preşedinte al Consiliului Judeţean ironizat de predecesorul său


Mîrza i-a transmis succesorului său că la această dată toate instituţiile de sub autoritatea Consiliului Judeţean au asigurate fondurile necesare desfăşurării activităţii. „Probabil că cei din noua conducere a Consiliului Judeţean vor interveni la guvernul din care au făcut parte şi vor suplimenta fondurile. Sunt sigur că va avea şi înţelegere şi uşile deschise”, a spus ironic Gavril Mîrza, care a continuat ironiile la adresa succesorului său la şefia Consiliului Judeţean. „După data de 1 iulie se poate rectifica bugetul Consiliului Judeţean şi pot face toate modificările ce le doresc pentru o funcţionare şi mai eficientă. Sigur că perioada ce urmează va fi o perioadă cu multiple preocupări pentru proiecte europene pentru că aşa s-a promis şi astea au fost motivele de succes în campanie. Eu am promis doar ceea ce eram sigur că pot realiza pentru că nu stă în competenţa unui preşedinte de Consiliu Judeţean să mărească pensiile la ţărani şi să realizeze staţiuni turistice sau alte lucruri”, a mai spus Mîrza.

Stadioane şi baze sportive noi în 20 de localităţi

20 de primării din judeţul Suceava vor primi finanţări nerambursabile din partea Guvernului România pentru construcţia de stadioane şi baze sportive noi. Anunţul a fost făcut de prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, care a precizat că primăriile care vor beneficia de aceste investiţii s-au înscris on-line în vederea accesării acestor fonduri. „Îi felicit pe aleşii locali care au dat curs apelului făcut de Instituţia Prefectului de a se înscrie în vederea accesării fondurilor şi, în acelaşi timp, le adresez rugămintea de a continua procedurile legale pentru ca aceste proiecte să fie implementate cu succes”, a declarat Băişanu.

El a adăugat că stadioanele şi bazele sportive multifuncţionale urmează să se construiască în localităţile Putna, Boroaia, Dorna Candrenilor, Milişăuţi, Dorna Arini, Botoşana, Poiana Stampei, Fântânele, Siminicea, Ulma, Dolhasca, Gura Humorului, Vatra Dornei, Ciprian Porumbescu, Şcheia, Iaslovăţ, Voitinel, Burla, Gălăneşti şi Panaci.

Prefectul a precizat că primarii care nu au reuşit să se înscrie în acest program guvernamental în sesiunea din luna mai a.c., au posibilitatea să depună solicitări de finanţare începând cu data de 26 august 2008. „Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că nici un ales local nu are voie să răpească şansa comunităţii din care face parte de a beneficia de serviciile unei săli sportive multifuncţionale, care are în acelaşi timp valoare educativă şi socială. Practic prin acest program, mutăm tinerii din judeţ de pe în baze sportive europene”, a încheiat prefectul judeţului Suceava.

Monica Bârlădeanu a refuzat "INSTRUMENTUL"

Revenită pe tărâmuri natale, Monica Bârlădeanu susţine că la Hollywood şi-a creat deja un nume chiar dacă uneori a fost nevoită să spună „nu”. După ce a refuzat să joace în serialul „Tânăr şi neliniştit”, Monica a refuzat un alt rol important din cauza că presupunea câteva scene de nuditate, informează cotidianul Atac. Deşi negocierile au fost făcute prin casa de producţie, actriţa ro0mâncă a ripostat când şi-a dat seama că nu se va simţi confortabil în noul rol.

Ea şi-a justificat refuzul nu ca o fiţă personală, ci că nu se simte în siguranţă în acel rol şi că nu este dispusă să facă compromisuri. Pe de altă parte, Bârlădeanu susţine că nu are nimic împotriva nudităţii, dar că e important cum e folosită, pentru că în cazul ei a considerat că este „instrumentul”. „Dar dacă e ceva firesc şi dacă ar fi o preţiozitate inutilă să mă acopăr, atunci n-aş avea nicio problemă. Iar ce spun alţii... nu mă mai interesează demult”, susţine Monica Bârlădeanu care vrea ca şi în România să i se spună pe numele de scenă Monica Dean.

Lili Sandu stă cu chirie de 14 ani

Deşi în urmă cu ceva timp şi-a deschis un salon de masaj erotic, Alina Plugaru nu se pricepe absolut deloc la acest lucru, informează cotidianul Atac. Astfel, se pare că, în urmă cu câteva zile, starleta porno a vrut să-i facă masaj uneia dintre angajatele sale. Cu toate că Alina şi-a dorit să-şi ducă cu bine la final aşa-zisul masaj erotic, angajata sa îi reproşa: „Aoleo, nu ai talent!”. Mai mult, din surse apropiate, am putut afla că pe parcursul întregii şedinţe, actriţa XXX a fost instruită constant, deoarece a dat dovadă de stângăcie.

Turneul de bridge de la Suceava, un adevărat eveniment pentru cunoscători

Probabil cel mai complicat joc după şah, dar mult mai pasionant, este bridge-ul. Joc de gândire şi inspiraţie este practicat doar de personae cu un anumit nivel de pregătire şi inteligenţă.


În fiecare an, în caledarul Federaţiei Române de Bridge, se află şi un turneu găzduit de Suceava, turneu la care vor participa peste 100 de jucători. În acest an, competiţia va avea loc în perioada 20-22 iunie la Casa “Avram” din Suceviţa, la întreceri anunţându-şi prezenţa jucători din Bucureşti, Galaţi, Timişoara, Craiova, Cluj, Sighişoara, Alba Iulia, Iaşi, Bacău şi Piatra Neamţ.


Suceava va fi reprezentată de 10 “axe”, oraşul nostru având şi echipă în liga a II-a valorică din România. Printre cele mai bune perechi sucevene se numără cele formate din Ovidiu Dorian şi Radu Tîrpan, Eugen Pintilie şi Vali Nicolau şi Corina Parasca şi Ştefan Tîrpan.
“Jocul de bridge nu are nimic în comun cu norocul şi reprezintă o adevărată provocare mentală. Există peste 10.000 de sisteme de joc şi din ele trebuie să-l alegi pe cel optim” a declarat unul din practicanţii acestui joc din Suceava, Ovidiu Dorian.

Revine-Florconstruct şi NTS-Rich Club în semifinale

La mijlocul acestei săptămâni s-au disputant meciurile din ultima fază a grupelor turneului play-off al Campionatului Municipal de Fotbal ediţia 2007-2008. Pe terenul din complexul Conacul Domnesc faţă în faţă s-au aflat cele mai bune formaţii ale celui mai popular turneu de minifotbal din Suceava.


În primul meci al zilei, toate cele patru jocuri s-au disputant în aceeaşi zi, s-au întâlnit echipele NTS şi Adicost. Mai insipraţi şi mai valoroşi, cei de la NTS s-au impus cu scorul de 8-4 câştigându-şi astfel dreptul de a juca în semifinale.


Cel mai “tare” joc al ultimei runde din turneul play-off al competiţiei fotbalistice municipal s-a disputat între formaţiile Revine şi Ambro. Pentru Ambro meciul avea caracter decisiv, în cazul în care nu învingea, gruparea condusă de Costel Buta pierdea şansa de a evolua în semifinale. Deşi a condus cu 1-0 prin golul marcat Iriciuc, Ambro nu a putut face faţă formaţiei Revine condusă în teren de Ovidiu Ciobanu şi Mihai Guriţă, la care s-au adăugat Marius Lup, Doru Gugeanu, Mitică Juncănaru, Radu Podaru, Vasile David şi Iliuţă Trandafir excelenţi jucători de minifotbal. Mihai Guriţă a egalat, meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1 şi Revine va juca în semifinalele Campionatului Municipal.


În penultimul act al competiţiei fotbalistice municipal sucevene vor mai juca Florconstruct, care a învins cu 10-2 pe Adistal şi Rich Club, care deşI a cedat cu 4-3 în faţa echipei Interconti, a avut câştig de cauză deoarece Interconti a folosit un sportiv suspendat de Comisia de Organizare a turneului.


Aşadar, miercuri 16 iunie de la orele 18.00 şi 19.00, se vor juca semifinalele Campionatului Municipal de Fotbal se vor întâlni Revine şi Florconstruct, respective Rich Club şi NTS.

Curse spre Cimitir


Primăria municipiului Suceava pune la dispoziţia celor care vor să ajungă la Cimitirul Pacea microbuze care vor circula în zilele de sâmbătă şi duminică. Potrivit primarului Ion Lungu, microbuzele vor pleca din staţia din centrul municipiului la orele 11, 12, 13 şi 14 în ziua de sâmbătă şi la orele 12, 13, 15, 16 şi 17 în ziua de duminică. „O să afişăm acest program pentru că sunt foarte multe solcitări de la cetăţenii care vor să meargă la cimitir sâmbăta şi duminica”, a spus Lungu.

Aviz favorabil pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei a adat aviz favorabil proiectului de investiţii care vizează reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, a anunţat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. El a declarat că acest aviz care arată că proiectul este eligibil reprezintă un pas important în derularea investiţiei şi dă posibilitatea municipalităţii să scoată la licitaţie proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. „Asta însemană că putem merge mai departe să scoatem la licitaţie proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. Noi am primit prin hotărâre de guvern 32 de miliarde de lei vechi de la Ministerul Lucrărilor Publice deci acest aviz de la minister permite să scoatem lucrarea la licitaţie şi să putem folosi banii care ne sunt repartizaţi”, a declarat Lungu. Primarul a arătat că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia se face în colaborare cu Consiliul Judeţean şi că va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Este Piatra Neamţ în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional. „Aşa cum se ştie noi am aprobat în ultima şedinţă a Consiliului Local din luna mai indicatorii tehnco economici, studiul de fezabilitate, lucruri pe care trebuie să le facă şi cei de la Consiliul Judeţean şi voi insista la noua conducere a Consiliului Judeţean atunci când au posibilitatea în prima şedinţă să intre cu acest proiect pentru a putea să-l depunem la ADR Nord Est şi eu sunt convins că va fi un proiect eligibil”, a spus Lungu. Valoarea proeictului de reabilitare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia atinge 25 de milioane de euro.

Prefectul vrea disciplină în ziua alegerilor


Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a solicitat ca toţi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi a secţiilor de votare din cele 52 de localităţi în care se desfăşoară turul al doilea de scrutin să dea dovadă de decenţă, ordine şi disciplină. Băişanu a precizat că aceştia trebuie să supervizeze modul în care se desfăşoară procesul electoral şi să asigure toate condiţiile pentru ca votarea să se desfăşoare fără incidente. „În mâna acestor oameni să evoluţia procesului de votare. De asemenea, am încredere în suceveni, şi în capacitatea lor de a înţelege importanţa votului, astfel încât în ziua de duminică, 15 iunie a.c., să nu se înregistreze incidente”, a spus prefectul de Suceava.

Alexandru Băişanu a precizat că în trei localităţi ale judeţului se vor asigura forţe de ordine suplimentare, respectiv Rădăuţi, Slatina şi Pătrăuţi. Băişanu a precizat că cele trei localităţi sunt considerate „zone fierbinţi” în ziua alegerilor, motiv pentru care jandarmii şi poliţiştii vor superviza procesul de vot cu atenţie sporită.

„Nu spun că ar urma să se întâmple ceva, dar trebuie să fim atenţi. Oricum, vom fi prezenţi în aceste zone astfel încât în situaţia în care se întâmplă ceva să luăm măsurile ce se impun într-un termen cât mai scurt”, a mai spus Băişanu.

Poliţiştii, jandarmii şi pompierii vor asigură paza secţiilor de votare

La rândul său, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a declarat că asigurarea ordinii în cele 224 de secţii de votare în care se va desfăşura turul al doilea de scrutin se va face cu aproape 500 de cadre, poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţişti de frontieră. Todiruţ a arătat că pe lângă aceştia au fost introduşi în misiuni, pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice alte 370 de cadre.

„Nu vrem ca în ziua votului să transformăm judeţul în unul poliţienesc. Sunt măsuri normale de ordine, şi nu este vorba despre o exacerbare de forţe. Dar am luat măsurile ce se impun pentru ca procesul electoral să se desfăşoare cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice”, a mai spus şeful IPJ Suceava.

Sucevenii sunt chemaţi să aleagă 52 de primari


În 52 de localităţi sucevene se desfăşoară astăzi turul doi de scrutin pentru alegerea primarului. Cea mai bună reprezentare în acest tur de scrutin o are PSD şi PD-L cu 41 respectiv 40 de candidaţi rămaşi în cursă. De departe „bătăliile” cele mai „crâncene” se vor da în municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei. La Rădăuţi actualul primar PSD Mihai Frunză îl are ca adversar pe deputatul Aurel Olărean de la PD-L, la Fălticeni se confruntă primarul şi viceprimarul în exerciţiu, Vasile Tofan-PDL şi Sabin Ghilea- PSD iar la Vatra Dornei lupta se dă între liberalul Ioan Moraru, fost primar al municipiului şi social democratul Ioan Boancheş. Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite 245.560 de buletine de vot. Prefectura a luat măsuri sporite de ordine în localităţile Rădăuţi, Pătrăuţi şi Slatina considerate „zone fierbinţi”. Amintim că după primul tur de scrutin PSD a obţinut cel mai mare număr de primari, 32, urmat de PD-L cu 23. În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia au câştigat după primul tur de scrutin cele mai multe primării de „oraşe vechi”, respectiv cele din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Siret, la care se mai adaugă şi o primărie din mediul rural.

Social democraţii reclamă nereguli la Fălticeni


Social democraţii au reclamat la Biroul Electoral Judeţean şi la Poliţie o serie de nereguli pe care le-ar fi săvârşit democrat liberalii în municipiul Fălticeni acolo unde în turul doi se confruntă candidaţii PD-L şi PSD, primarul Vasile Tofan respectiv viceprimarul Sabin Ghilea. Potrivit vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, democrat liberalii şi-au format „echipe de intervenţie” în jurul fiecărei secţii de votare „care recomandă celor care intră la urne să voteze candidatul PD-L”. „Acelaşi lucru îl face şi Constantin Cîrjă, vicepreşedintele unei secţii de votare din Fălticeni care spune oamenilor că trebuie să voteze cu candidatul PD-L, lucru incorect şi ilegal. Am sesizat organele abilitate, Biroul Electoral Judeţean şi Biroul Electoral Central şi sper să se ia măsurile de rigoare”, a declarat Popovici.

Fals la Rădăuţi pe seama candidatului PSD


Campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale în municipiul Rădăuţi unde se confruntă candidatul PSD, primarul în exerciţiu, Mihai Frunză şi cel al PD-L, deputatul Aurel Olărean, s-a sfârşit furtunos. Organizaţia judeţeană a PSD a depus sâmbătă sesizări la Biroul Electoral Judeţean, Biroul Electoral Central precum şi la Poliţie privind o falsă scrisoare care a fost distribuită pe raza municipiului Rădăuţi în noaptea de vineri spre sâmbătă prin care Mihai Frunză anunţă că renunţă la mandatul de primar şi la candidatură şi îşi ia adio de la cetăţeni. Vicepreşedintele organizaţei judeţene a PSD, Cornelu Popovici, a declarat că scrisoarea respectivă conţinea antetul primărie falsificat şi semnătura lui Frunză scanată. “Prin această falsă scrisoare Mihai Frunză îşi ia adio de la rădăuţeni şi spune că renunţă la mandat în condiţiile în care Gavril Mîrza a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean”, a spus Popovici. El a precizat că a solicitat Poliţiei să identifice autorii falsului pentru ca PSD să poată depună plângere penală împotriva lor. “Noi bănuim că în spate se află candidatul PD-L, Aurel Olărean, însă lăsăm poliţia să-şi facă datoria”, a mai spus vicepreşedinele PSD Suceava.