marți, 11 decembrie 2007

Locul doi la turneul internaţional “Chişinău 7”

Echipa locală CSM Bucovina Suceava a reuşit, la fel ca şi anul trecut, să se claseze pe poziţia a doua la turneul internaţional de rugby în 7 dotat cu trofeul „Chişinău 7”. După două meciuri câştigate lejer în grupa din care au făcut parte, elevii antrenorului Constantin Vlad au intrat în lupta pentru titlu alături de câştigătoarele din celelalte două grupe. În prima partidă, sucevenii au pierdut disputa cu câştigătoarea de anul trecut, UTM Chişinău, formaţie cu care au jucat finala în 2006. În cel de-al doilea meci, Bucovina Suceava a terminat la egalitate, scor 12 - 12 cu cei de la Blumarin Chişinău, rezultate în urma cărora s-a clasat pe poziţia a doua a clasamentului final. „A fost un turneu foarte util pentru jucătorii noştri, pe de o parte pentru că rămân conectaţi la joc până pe 20 decembrie, când avem ultimul meci din 2007, dar şi pentru a mai căpăta experienţă în rugby-ul în 7, mai ales că avem şi noi un campionat naţional de acest gen. Mai mult, pe lângă rugby-ul în 7, acest turneu a cuprins şi alte meciuri, chiar şi de rugby feminin, unde a luat parte şi echipa din Paşcani, dar şi de rugby în 15, acolo unde s-au întâlnit echipe de juniori”, a declarat antrenorul Constantin Vlad. La finalul acestei acţiuni, organizatorii au organizat şi un meci pentru veterani între selecţionata Moldovei şi cea din Tiraspol, partidă în care au evoluat şi Constantin Vlad, Dumitru Livadaru, care a fost şi arbitru pe parcursul turneului, dar şi Viorel Negru, acesta din urmă reuşind să marcheze cele două eseuri ale echipei sale.

Marian Pană nu este adeptul meciurilor amicale


Pană a sunat adunarea pentru 7 ianuarie 2008

Marian Pană a schiţat în linii mari programul echipei începând cu data de 7 ianuarie 2008, când este programată reunirea lotului Cetăţii. Sucevenii se vor pregăti timp de patru săptămâni în localitate, urmând ca pe 5 februarie echipa să plece la munte, pentru zece zile de pregătire centralizată. În această perioadă Cetatea va susţine şi o serie de meciuri amicale cu adversari din zona Moldovei. „Asemenea gen de jocuri test disputate în condiţii de iarnă nu sunt tocmai concludente din punctul meu de vedere, de aceea vom căuta în primul rând să ne pregătim ireproşabil din punct de vedere fizic”, a precizat Marian Pană. Tocmai pentru a nu fi perturbate antrenamentele specifice acestei perioade, tehnicianul sucevean a anunţat că Cetatea nu va susţine nici un meci amical în timpul cantonamentului, cele 7-8 meciuri test preconizate urmând să se dispute înainte şi după revenirea de la munte. Pe 29 februarie, în prima etapă a returului, Cetatea va întâlni în deplasare formaţia Leonard Paşcani.

Pitbull Challenge vine la Suceava


Atodiresei, un „pitbull” spectator

Cu trei zile înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, municipiul Suceava va fi gazda primei gale de kickboxing din judeţ, desfăşurată sub numele de „Pitbull Challenge”. Ideea acestui eveniment a venit din partea fălticeneanului Ionuţ Atodiresei, cunoscut după participările în circuitul galelor Local Kombat, unde după atitudinea din ring este supranumit „Pitbull-ul”. Dacă până acum Ionuţ urca în ring la astfel de competiţii, de această dată el va fi promotorul acestei gale, în parteneriat cu Asociaţia Bucovina European Partnership, la care vor fi prezenţi sportivi de la patru dintre cele mai puternice cluburi de profil din România, mai exact Respect Gym şi Steaua Wu Shu din Bucureşti, Fight Club Galaţi şi Scorpions Iaşi. Gala se va desfăşura în sala Liceului cu Program Sportiv din Suceava şi va cuprinde în total şase meciuri, în care vor fi angrenaţi şi doi suceveni, Cristi Ignătescu, la categoria grea şi Costel Paşniciuc, la 70 de kilograme, cel care în prezent se pregăteşte în capitală, la Respect Gym. „Ideea unei astfel de gale nu este nouă pentru mine, dar din cauza turneelor la care am participat, dar şi a antrenamentelor nu am reuşit să mă ocup acum un an, aşa cum mi-am propus. Datorită faptului că în acest an nu mai am nici o luptă în ring şi stau acasă, m-am hotărât să nu pierd acest timp liber şi să aduc la Suceava prima gală la acest nivel. Vor fi meciuri interesante şi foarte echilibrate, între sportivi ce s-au remarcat şi în turnee în afara ţării, unul dintre ei fiind suceveanul Costel Paşniciuc”, a declarat promotorul acestui eveniment, Ionuţ Atodiresei. Pitbul-ul a mai precizat că această gală va putea fi urmărită de cel puţin 1.000 de suceveni, deoarece în afara celor 500 de locuri existente în tribune vor mai fi încă 500 pe scaune.

Brazi ieftini de la Silvic

In preajma sarbatorilor de iarna, sucevenii vor putea achizitiona brazi de Craciun scosi la vanzare de la Directia Silvica, la preturi modice. Seful Directiei Silvice Suceava, Valerian Solovastru, spune ca pentru anul acesta a fost aprobata spre vanzare o cota de 13.000 de arbori, din care 10.000 de brazi si 3.000 de molizi. iar, pretul de vanzare va fi la fel ca si anul trecut.
In 2006, pentru un brad cu dimensiuni cuprinse între 0,70 – 1,30 metri, pretul a fost de 13 lei.

Un nou sindicat al profesorilor

Cadrele didactice au un nou sindicat- Sindicatul Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Suceava. Nucleul este constituit din profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Suceava si il are ca lider pe prof. Petru Gorea. Noul sindicat are menirea de a sprijini dascalii din judetul Suceava

Proteste ale sindicalistilor

Sindicalistii suceveni afiliati la BNS, CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa vor picheta maine Prefectura Suceava. 150 de protestatari vor fi in fata Prefecturii intre orele 11,30-12,30, solicitand salarii mai mari. Ei isi manifesta astfel dezaprobarea fata de faptuil ca Guvernul a refuzat majorarea salariului minim pe economie la 540 lei.

Cinci zile de arest dintr-o eroare nemteasca

Un suceveana stat cinci zile in arestul politiei ca urmare a unei greseli germane. Vasile Bodas a fost arestat de dupa ce autoritatile germane au emis un mandat de arestare, pe motiv vca acesta ar fi furat calculatoare din mai multe scoli nemtesti. La cinci zile de la arestare, Procuratura din Stade - Germania i-a instiintat pe magistratii suceveni ca mandatul emis pe numele lui Bodas a fost revocat. Procurorii germani au mentionat ca mandatul fusese retras de mai multa vreme, insa, dintr-o eroare, au uitat sa informeze autoritatile române, motiv pentru care si-au cerut scuze. Bodas a fost eliberat, dar urmeaza sa dea in judecata statul german si roman solicitand daune.

Elevii de clasa a opta dau azi a doua teză unică


Peste 8000 de elevi suceveni de clasa a opta dau astăzi cea de-a doua teză cu subiect unic din acest semestru, la istorie sau geografie, în funcţie de opţiuni. Examenul va începe la orele 12:00 şi va dura până la ora 14:00. Prima teză cu subiect unic din acest an şcolar a fost susţinută pe 5 decembrie, la matematică, de aproximativ 17.000 de elevi suceveni de clasa a şaptea şi a opta. Astăzi vor da teză peste 8000 de elevi, numai de clasa a opta.
Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a declarat că „hârtia tipizată pentru organizarea testelor s-a plătit din banii Inspectoratului Şcolar, şi a costat aproape 8000 de lei”. Acesta a precizat însă că din anul şcolar viitor, şcolile vor trebui să-şi plătească aceste cheltuieli de organizare a tezelor cu subiect unic.
Pe 14 decembrie, elevii de clasa a şaptea şi a opta vor da ultima teză din semestru, cea la limba şi literatura română.
Eventualele contestaţii pot fi depuse pe 11 ianuarie 2008.
De la prima teză cu subiect unic au absentat 207 elevi de clasa a şaptea şi 195 de elevi de clasa a opta.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Vasile Monacu, teza la matematică s-a desfăşurat în condiţii normale, subiectele au fost dezarhivate şi multiplicate pentru toţi elevii la timp şi nu au existat incidente nedorite.

PSD pune condiţii pentru a vota bugetul Sucevei pentru anul 2008


Virginel Iordache: „Cetăţenii Sucevei nu trebuie să mai fie amăgiţi”

• Social democraţii vor solicita fonduri pentru reamenajarea unor locuri de joacă pentru copii şi pentru reabilitarea şi repararea a 23 de străzi

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a declarat că reprezentanţii acestui partid în Consiliul Local al municipiului reşedinţă de judeţ vor vota doar în anumite condiţii bugetul Sucevei pentru anul 2008.
Iordache a precizat că în condiţiile în care amendamentele consilierilor locali PSD nu vor fi susţinute de către primarul Sucevei, Ion Lungu, şi de către grupul consilierilor PNL, social democraţii nu vor vota bugetul şi vor părăsi sala de şedinţă în semn de protest.
„Cetăţenii Sucevei nu trebuie să mai fie amăgiţi cu promisiuni deşarte, şi din acest motiv trebuie să se facă ceva concret pentru ei, nu numai când este campanie electorală. Pe această cale, informăm toţi sucevenii că, în cazul în care amendamentele noastre nu vor fi prinse în bugetul pe 2008, şi care vizează alocarea de fonduri pentru reparaţii de străzi sau pentru construcţia de locuri de joacă pentru copii, consilierii PSD nu vor vota pentru adoptarea acestuia”, susţine Virginel Iordache.
El a arătat că principalele amendamente la bugetul Sucevei pe anul 2008 vizează alocarea de fonduri pentru realizarea unor investiţii în cartierele Iţcani, Burdujeni, Burdujeni sat, George Enescu, Zamca şi Obcini.

• PSD Suceava solicită fonduri pentru reabilitarea a 23 de străzi

Astfel, în Iţcani, PSD vizează reparaţia străzilor Câmpului, Decebal, Mitocului, Cimitirului, Depoului, precum şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii lângă fosta fabrică Străduinţa.
În ceea ce priveşte cartierul Burdujeni, lista de priorităţi a social democraţilor vizează repararea străzilor Jean Bart, Prieteniei, Privighetorii, Iacob Zadik, Nicolae Iorga, porţiunea de drum dintre Calea Unirii şi 22 Decembrie, dar şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii în zona străzii Iacob Zadik.
În ceea ce priveşte cartierul Burdujeni sat, Virginel Iordache a spus că reprezentanţii PSD în Consiliul Local vor solicita alocarea de fonduri pentru balastarea străzilor Lev Tolstoi, Făgetului, Nicolae Grigorescu, Dobrilă Eugen.
Iordache a spus că în cartierul George Enescu se impune realizarea de reparaţii capitale pe Aleea Lalelelor.

• Parc de joacă în George Enescu

„Dat fiind faptul că în cartierul George Enescu sunt foarte mulţi copii, vom propune amenajarea unui parc de joacă pentru aceştia, mai mare ca suprafaţă. În ceea ce priveşte cartierul Obcini, vom solicita fonduri pentru reparaţii la străzile Slătioarei, Măgurei, Bistriţei, Fîntâna Albă, dar şi pentru reamenajarea locurilor de joacă pentru copii existente. Tot în cartierul Obcini, se impune semaforizarea intersecţiei dintre Strada Corneliu Coposu şi Calea Obcinilor. De asemenea vom avea în vedere şi amenajarea grădiniţei din acest cartier”, a declarat preşedintele PSD Suceava.
Nu în ultimul rând, el a spus că pentru cartierul Zamca, social democraţii vor solicita fonduri pentru repararea străzilor Vişinilor, Ion Neculce, Grigore Ureche şi reamenajarea locurilor de joacă pentru copii.
„Dacă aceste amendamente vor fi aprobate, consilierii locali suceveni ai PSD vor vota aprobarea bugetului pentru anul 2008”, a încheiat Iordache.

Şeful DSV, acuzat că a inventat dezastrul din piaţa Vicov


Petrea Dulgheru, deghizat, a plecat la „vânătoare” de nereguli

• Primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, susţine că toate neregulile semnalate de veterinari nu au un suport real, iar povestea cu carnea de cal este o invenţie a doctorului Petrea Dulgheru

Acţiunea de control organizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava sâmbătă dimineaţă în hala de carne a pieţei oraşului Vicovu de Sus, în urma căreia doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA, a semnalat o mulţime de nereguli, este contestată vehement de autorităţile locale din oraş.
Primarul şi şeful de post din localitate susţin că veterinarii nu au confiscat nici măcar un kilogram de carne din hală. Mai mult, edilul oraşului bagă mâna în foc că în piaţa din oraşul său nu se vinde carne de cal, şi spune că declaraţiile lui Petrea Dulgheru cu privire la acest aspect sunt pure invenţii.

• Argumentele primarului

Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, susţine că toate neregulile semnalate de veterinari nu au un vreun suport real. Conform doctorului Petrea Dulgheru, care, reamintim, s-a deghizat în simplu cumpărător folosindu-se de un suman, o căciulă de miel şi mustăţi aplicate, un localnic vindea, sâmbătă dimineaţa, la ora 5.00, din portbagajul maşinii, în apropierea halei, carne de cal, amestecată cu carne de vită.
„Dacă într-adevăr găsea carne de cal, şi chiar cumpăra, de ce domnul director nu a sunat imediat la 112 sau la poliţie, ca respectivul să fie prins. Susţine că a cumpărat carne de cal de la noi din piaţă, dar nu a confiscat nici măcar un kilogram din aceasta”, îşi susţine opinia Gheorghe Schipor.
Într-adevăr, veterinarii susţin că au confiscat 65 de kilograme de carne din hală, însă doar de porc şi de vită.
Primarul susţine însă că nici această cantitate de 65 de kilograme de carne nu a fost confiscată în realitate.
„ Nu există proces verbal de confiscare nici măcar pentru un kilogram de carne. ”, spune edilul, susţinut şi de şeful poliţiei din localitate, comisarul şef Ilie Huţanu.
Primarul spune că hala de carne a oraşului este dotată cu gresie, faianţă şi apă caldă, fiind departe de a fi un focar de infecţie, cum au stabilit sanitar-veterinarii, iar piaţa este dotată cu un grup sanitar performant. Edilul mai susţine că hala a fost dată spre folosinţă către trei agenţi economici din oraş, iar de autorizare aceştia trebuie să răspundă, nu administratorul pieţei.

• Şeful DSV îşi menţine declaraţiile

Contactat telefonic, Dulgheru a explicat încă odată cum stau lucrurile, din punctul său de vedere, în ceea ce priveşte carnea de cal.
„La ora 5.00, când am ajuns în piaţă, în zona halei erau vreo 11 mijloace de transport, ale oamenilor veniţi să-şi vândă carnea în piaţă. Cum pe mine nu m-au recunoscut, am cumpărat de la ei carne, inclusiv de cal. La scurt timp, anunţaţi de controlul oficial la care vin colegii mei, au fugit mai toţi, inclusiv cel ce vindea carnea de cal. Eu oricum am cumpărat de la acesta carne, iar după analize se va vedea clar că am avut dreptate”, spune şeful DSVSA.
În privinţa afirmaţiei primarului şi a şefului poliţiei, cum că nu există proces verbal de confiscare a cărnii, Dulgheru spune că hârtiile există, şi le va face publice în scurt timp.

• „În aceeaşi zi, hala a fost redeschisă cu aprobarea primarului”

Imediat după controlul de sâmbătă, echipa mixtă a veterinarilor a dispus sancţionarea cu 10.000 de lei a administratorului pieţei, reprezentant legal al Consiliului Local din localitate şi închiderea halei pe termen nelimitat, până la remedierea deficienţelor de igienă constatate.
„Imediat după ce inspectorii instituţiei noastre au plecat de acolo, în aceeaşi zi, hala a fost redeschisă cu aprobarea primarului Schipor. Am putut constata astfel că acesta se crede stat în stat în Vicovu de Sus”, a declarat Petrea Dulgheru.
Cum cele mai multe dintre acuzaţiile aduse veterinarilor pot fi demontate uşor prin acte de constatare oficiale ori prin buletine de analiză, aşteptăm ca în zilele următoare aceştia din urmă să clarifice situaţia.

Judeţul Suceava, afectat de deficitul forţei de muncă


Constantin Şuvăr: „Foarte mulţi suceveni renunţă la indemnizaţia de şomaj”

• Scăderea ratei şomajului înregistrată în judeţul Suceava, în 2007, este, în opinia autorităţilor, urmarea migrării masive a sucevenilor la muncă, în străinătate

Judeţul Suceava este puternic afectat de deficitul forţei de muncă, fenomen care se înregistrează atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în urma analizei indicilor de performanţă pe care instituţia i-a înregistrat în 2007.
Statistica prezentată cu ocazia zilei Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, marcată ieri şi la Suceava, cuprinde o evoluţie interesantă şi, în acelaşi timp, surprinzătoare a pieţei muncii din judeţ. În condiţiile în care piaţa muncii din judeţul Suceava s-a confruntat, în 2007, cu disponibilizarea a 1.475 de salariaţi, rata şomajului a avut o traiectorie descendentă, la sfârşitul lunii noiembrie fiind cu 0,75% sub valoarea înregistrată la începutul anului şi cu 0,79% sub valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2006.

• „Din păcate, noi pregătim specialişti pentru alte ţări”

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, scăderea ratei şomajului în 2007, de la 4,66%, la 3,91%, nu înseamnă, din păcate, că tot mai mulţi suceveni renunţă la statutul de şomer pentru cel de angajat. Migrarea masivă a forţei de muncă din judeţ, în special spre ţările Uniunii Europene, este una dintre „cauzele” scăderii numărului de şomeri, foarte mulţi suceveni preferând să renunţe la indemnizaţia de şomaj, pentru un venit mult mai mare în străinătate.
„Nu suntem deloc mulţumiţi de numărul de persoane ocupate în urma cursurilor de formare profesională pe care AJOFM Suceava le-a organizat în acest an. Din cei 1.589 de absolvenţi, numai 854 s-au încadrat după finalizarea cursurilor. Putem spune că, din păcate, noi pregătim specialişti pentru alte ţări”, a declarat directorul Constantin Şuvăr.
În primele nouă luni ale acestui an, în judeţul Suceava, 970 de persoane au fost încadrate în muncă prin informare şi consiliere. Cifre mai mici decât cele prevăzute în planul de măsuri pentru 2007, al AJOFM Suceava, s-au înregistrat în cazul persoanelor încadrate prin acordarea de subvenţii din partea statului, fapt care dovedeşte o lipsă de informare a angajatorilor din judeţ, cu privire la facilităţile oferite pentru potenţialii angajaţi.

• 103 cursuri de formare profesională pentru şomerii suceveni, în 2008

Printre măsurile menite să rezolve parţial problema deficitului de forţă de muncă din judeţul Suceava, în 2008, se numără şi organizarea unor cursuri de formare profesională pentru şomeri.
În 2008, AJOFM Suceava îşi propune să organizeze 103 astfel de cursuri, la care vor putea participa 1.7000 de persoane. Cele mai multe cursuri vor fi pentru specializările operator calculator electronic şi reţele (15), zidar, pietrar şi tencuitor (10), ospătar, chelner şi vânzător în unităţi de alimentaţie (8), bucătar (6), tâmplar (6).
Directorul AJOFM Suceava a precizat că, în 2008, se va acorda o atenţie deosebită forţei de muncă din mediul rural. Prin astfel de măsuri se încearcă evitarea situaţiei în care, deşi numărul cursanţilor din mediul rural este mai mare decât al celor din mediul urban, numărul persoanelor încadrate în urma cursurilor, provenind de la sate, este întotdeauna mai mic.

Puştoaică de 14 ani, intoxicată cu alcool


O puştoaică de 14 ani a ajuns la spital din cauza unei intoxicaţii cu alcool. Ioana U., în vârstă de 14 ani, din Suceava, a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou, la finele săptămânii trecute, la scurt timp după ce a fost cu câteva prietene la o petrecere unde s-a consumat alcool. Fata susţine că, spre deosebire de ceilalţi participanţi la distracţie, nu a băut decât lichior, într-o cantitate foarte mică, dar nefiind obişnuită, i s-a făcut rău.
Puştoaica a fost adusă la spital şi a rămas în această unitate sanitară toată noaptea.
„Starea ei nu era gravă, aşa că am externat-o a doua zi dimineaţa”, a arătat unul dintre medicii care s-au ocupat de caz, cu precizarea că Ioana U. este o elevă cu rezultate excepţionale la învăţătură.

El a stat cinci zile în arest, din greşeală


Vasile Bodaş a fost reţinut şi arestat dintr-o greşeală

• Vasile Bodaş (30 de ani), din Vicovu de Sus, ar vrea să-i dea în judecată pe cei vinovaţi de arestarea lui, dar nu are bani să-şi angajeze un avocat

• La câteva ore după ce poliţiştii i-au săltat fiul, tatăl lui Vasile Bodaş a ajuns la spital, iar mama tânărului a suferit o depresie

Tânărul din Vicovu de Sus care a stat cinci zile în arestul Poliţiei, dintr-o greşeală, îşi caută un avocat pentru a-i da în judecată pe cei din cauza cărora a ajuns în spatele gratiilor.
Nefericita experienţă prin care a trecut Vasile Bodaş, în vârstă de 30 de ani, i-a afectat şi familia. La o zi după ce tânărul a fost reţinut de poliţişti, tatăl acestuia a fost internat la spital, iar mama lui a suferit o depresie.
„Le-am spus că sunt nevinovat, dar au zis că nu e treaba lor, că trebuie să mă extrădeze la nemţi”, povestea, ieri, Vasile Bodaş, momentul în care trei poliţişti l-au săltat de pe o stradă din Vicovu de Sus şi l-au dus la sediul Poliţiei.
„Mi-au spus că trebuie să vin cu ei să dau o declaraţie. Abia la Poliţie, mi-au spus că au un mandat european de arestare pe numele meu, trimis de nemţi. M-au dus la Suceava, la Curtea de Apel, şi apoi m-au băgat în arest”, îşi aminteşte tânărul.

• În beciurile Poliţiei, din ordinul nemţilor

Vasile Bodaş a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie a.c., după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele vicoveanului, emis de Procuratura oraşului german Stade.
În acel mandat, se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania. În aceeaşi zi, tânărul a fost dus în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava, care au decis arestarea acestuia pe 30 de zile şi demararea procedurilor de extrădare.
„Mi-au spus că nu e treaba lor să stabilească dacă sunt sau nu vinovat... Ei trebuie doar să mă trimită în Germania şi o să mă cerceteze cei de acolo”, dă din umeri tânărul.
Tânărul a fost încarcerat în beciurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, urmând să fie readus în faţa judecătorilor pentru a fi stabilită legalitatea mandatului european de arestare. În mod normal, în aproximativ două săptămâni, toate procedurile de extrădare ar fi fost finalizate, iar Bodaş predat unei escorte a Poliţiei germane.

• Scuze şi atât

„Le explicam că nu am nici o vină, că habar nu am de acuzaţiile care mi se aduc... toţi îmi spuneau că nu lor trebuie să le zic asta...”, explică Bodaş încercările inutile de a-şi susţine nevinovăţia.
Incredibila experienţă prin care a trecut tânărul din Vicovu de Sus s-a sfârşit în după-amiaza zilei de joi (6 decembrie), la o zi după ce la Curtea de Apel Suceava a ajuns o adresă trimisă de Procuratura din Stade-Germania, care i-a lăsat cu gura căscată pe magistraţi.
În adresa respectivă, scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat.
Nemţii nu s-au îngrămădit să dea prea multe explicaţii, motivând doar că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române.
În finalul adresei, autorităţile germane au pus şi nişte scuze, care, însă, nu-l încălzesc cu nimic pe tânărul care a stat nevinovat în spatele gratiilor nu mai puţin de cinci zile.

• Eliberat imediat

Pentru că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea situaţie până acum şi pentru că e greu de crezut că la asemenea nivel se pot comite astfel de greşeli, magistraţii suceveni au luat în calcul şi varianta unui fals.
Verificările făcute, însă, la Interpol, le-au arătat că au în faţa un document autentic şi că, într-adevăr, Bodaş a fost arestat fără motiv, din cauza unei gafe a nemţilor.
„M-au adus iar la Curtea de Apel şi mi-au spus că mandatul a fost retras. Nu mi-au explicat mai multe. Mi-au dat drumul şi m-am întors acasă...”, completează Vasile Bodaş.

• „Am plâns întruna şi m-am rugat”

În timp ce fiul lor zăcea în spatele gratiilor, părinţii lui trăiau o adevărată dramă. Tatăl lui Vasile Bodaş a fost internat la Spitalul din Rădăuţi, la câteva ore după ce fiul i-a fost săltat de poliţişti. Bărbatului, pensionar pe caz de boală, i s-a făcut rău şi a rămas câteva zile în spital, sub supravegherea medicilor.
„Nu am vrut să-i spun totul, am încercat să-l menajez. Era aproape gata de zile. I-am spus doar că l-au dus pe Vasile la Suceava, pentru câteva declaraţii. Zilele alea, când Vasile a fost arestat, am plâns întruna şi m-am rugat. Nu am putut nici să mănânc... nu am fost bună de nimic. Bine că o dat Dumnezeu şi a ieşit adevărul la iveală”, îi dau lacrimile şi acum Ileanei Bodaş.
Vestea că fiul ei a fost arestat a ţinut şi prima pagină a ziarelor locale.
„Am ascuns ziarele să nu le vadă tata... De la Vasile, la arest, mă duceam la tata, la spital”, mărturiseşte şi fratele lui Vasile Bodaş, Gheorghe.

• „Nu am bani de avocat”

Deşi ar vrea să-i dea în judecată pe cei din cauza cărora a ajuns să fie închis într-una din celulele arestului Poliţiei, Vasile Bodaş susţine că îi e foarte greu să facă acest lucru, din cauza lipsei banilor. Vasile lucrează la o cizmărie din Vicov, iar salariul nu-i permite nici să se deplaseze de multe ori la Suceava, darămite să mai angajeze şi un avocat. Nici părinţii lui nu pot să-l ajute, soţii Bodaş trăind dintr-o pensie de 230 de lei.
„Îţi trebuie bani ca să te judeci cu statul german şi nici nu ştii dacă câştigi”, e resemnat deja Gheorghe Bodaş.

Încă o agenţie BRD spartă de hoţi


Ca şi în cazul de la Dumbrăveni, spărgătorii nu s-au atins de bancomat

• La câteva zile după ce-au vrut să golească de bani agenţia BRD Dumbrăveni, hoţii şi-au încercat norocul la agenţia BRD Mălini

La nici o săptămână după ce o grupare de spărgători a intrat prin efracţie, în miez de noapte, în agenţia din comuna Dumbrăveni a Băncii Române de Dezvoltare, poliţiştii au fost anunţaţi, ieri dimineaţă, despre o nouă faptă de acest gen.
În noaptea de duminică spre luni, persoane necunoscute au spart uşa agenţiei BRD din comuna Mălini, nu înainte de a umbla la panoul electric şi a întrerupe curentul, pentru a opri şi sistemul alarmă.
Modul de operare este identic cu cel de la Dumbrăveni, astfel încât anchetatorii bănuiesc că în ambele cazuri a acţionat aceeaşi bandă de hoţi. Din fericire, spărgătorii au plecat cu buza umflată atât de la Dumbrăveni, cât şi de la Mălini. Dacă la Dumbrăveni au furat o cutie metalică, în care, însă, nu era nici un ban, la Mălini, hoţii au plecat cu mâna goală, deşi au scotocit toate sertarele din birourile agenţiei.
Ca şi în cazul de la Dumbrăveni, nici de această dată, spărgătorii nu s-au atins de bancomat, ştiind, probabil, că nu au nici o şansă să ajungă la casetele cu bani din interiorul aparatului.
Surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că, la ambele spargeri, hoţii au lucrat cu mănuşi, nelăsând nici o amprentă la locul faptei. Aceleaşi surse susţin că spargerile nu ar fi fost posibile dacă reprezentanţii băncii şi-ar fi luat toate măsurile de pază şi protecţie.
Ieri dimineaţă, la Mălini, a fost trimisă o întreagă echipă operativă formată din poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic. Oamenii legii, însă, nu au găsit probe care să-i ducă pe urmele făptaşilor.
Din informaţiile pe care le avem, anchetatorii au început deja să scrie câteva nume pe lista suspecţilor.

Clanul Fânu, lăsat fără marfă de 7 miliarde de lei vechi


Au fost ridicate bunuri în valoare de circa 7 miliarde de lei vechi

• Poliţiştii şi procurorii de la DIICOT Iaşi au pus sub acuzare şase persoane, toate din Fălticeni, care vor fi cercetate în stare de libertate pentru diferite infracţiuni

Au scăpat ieftin. Membrii clanului Fânu din Fălticeni vor fi cercetaţi în libertate de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Iaşi, aşa cum au stabilit judecătorii cărora li s-a cerut să se pronunţe asupra oportunităţii emiterii mai multor mandate de arestare.
Împotriva a şase persoane din această grupare s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru diferite infracţiuni, printre care fals şi uz de fals. Totodată, în urma acţiunilor de duminică dimineaţă, dar şi din cursul zilei de ieri, au fost ridicate şi puse sub sechestru bunuri în valoare de circa 7 miliarde de lei vechi.
Dacă duminică au fost scotocite zece locaţii unde membrii clanului Fânu aveau depozitate mărfuri luate de la diferite centre comerciale din jurul Bucureştiului şi pe care nu le-au plătit, ieri a mai fost „vizitat” un bârlog.
Oamenii legii s-au deplasat la Preuteşti, unde au indisponibilizat alte mărfuri aparţinând clanului Fânu.

• Cecuri fără acoperire

Acţiunea celor de la Crimă Organizată a venit după ce mai mulţi comercianţi din jurul capitalei, în special chinezi, au reclamat că au fost ţepuiţi cu sume importante de bani.
Modalitatea prin care aceşti comercianţi erau lăsaţi şi fără marfă şi fără bani era destul de simplă. Astfel, membrii clanului Fânu achiziţionau mărfuri în baza unor cecuri, numai că aceste acte se dovedeau fără acoperire în momentul în care comercianţii încercau să-şi recupereze banii.
Marfa adusă de la aceste centre comerciale era depozitată în diferite locaţii din Fălticeni, Baia şi Preuteşti, iar apoi era revândută în pieţele şi târgurile din zonă, sporind consistent veniturilor clanului Fânu. Afacerile necurate ale acestei grupări se derulează de aproximativ doi ani, iar în acest interval oamenii conduşi de Neculai Fânu s-au îmbogăţit, iar de acest lucru se pare că nu au fost străini nici o parte dintre poliţiştii din Fălticeni, care le-ar fi acordat protecţie acestor indivizi.

Mii de suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură


O porţiune din Magistrala I de termoficare a explodat


• O explozie la Magistrala I de termoficare a inundat punctul termic Hotel şi a blocat circulaţia în centrul Sucevei

Mii de suceveni din zona centrală a Sucevei au rămas mai bine de o zi şi o noapte fără căldură şi apă caldă, după ce o porţiune din Magistrala I de termoficare a explodat, în zona Casei de Cultură. Avaria s-a produs duminică seara, în jurul orei 22.00, dar, din cauză că vechiul sistem de termoficare, uzat şi peticit în zeci de locuri, nu are nici un sistem de supraveghere şi depistare a spărturilor care apar la conducte, nici nu s-a putut afla de la început unde trebuie intervenit.
Lipsa căldurii şi a apei calde s-a resimţit în locuinţele locuitorilor racordaţi la punctele termice Parc, Tipografie, A1, Mihai Viteazu, Areni, dar şi la sucevenii care beneficiază de servicii de termoficare de la PT Intersecţie Mărăşeşti, care, deşi erau pe Magistrala II, au fost trecuţi vara aceasta pe Magistrala I, atunci când s-au făcut lucrările de modernizare a punctului termic.

Metode învechite de depistare a avariilor

Pentru descoperirea avariei care a inundat punctul termic Hotel şi a lăsat fără apă caldă şi căldură aproape un sfert din populaţia Sucevei, care este racordată la reţeaua centralizată de termoficare, lucrările de spargere a străzii Nicolae Bălcescu au început ieri dimineaţă, în dreptul Casei de Cultură. Dar, după ce în dreptul magazinului Orange a fost săpat un crater imens, muncitorii au abandonat lucrarea, pentru a relua săpăturile ceva mai încolo, pe mijlocul străzii.
“Singura metodă pe care o avem pentru depistarea avariilor, pe traseul reţelelor ce nu au fost înlocuite, este cea de utilizare a , care nu are o precizie prea bună. Tocmai de aceea prima dată s-au făcut săpături într-un loc, pentru ca apoi să descoperim că spărtura este în alt loc, în apropiere. Spre comparaţie, acolo unde au fost înlocuite conductele anul acesta, putem afla cu precizie când şi unde apare şi cea mai mică fisură, încât putem interveni înainte de a se produce avaria”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă.
Închiderea uneia dintre cele mai circulate străzi din zona centrală – Nicolae Bălcescu, s-a resimţit în traficul rutier, şoferii trebuind să găsească rute alternative pentru a ocoli zona afectată.
Conform reprezentanţilor Termica, lucrările de remediere a avariei urmau să fie finalizate în cursul nopţii, în jurul orei 23.00, pentru a putea fi furnizată căldură populaţiei.

Spitalul judeţean amână deschiderea laboratorului de curieterapie

Spitalul judeţean amână deschiderea laboratorului de curieterapie


Singurul de gen din Moldova, laboratorul de curieterapie de la Oncologia Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, nu poate fi deschis prea curând. Vestea bună este că, atunci când acest lucru va fi posibil, laboratorul îşi va extinde posibilitatea de terapie şi în sfera cancerului de prostată, nu doar a celui din sfera genitală.

Închis de la începutul anului, după ce a rămas fără autorizaţie din cauza aparatelor vechi, laboratorul nu va redeveni funcţional de la 1 ianuarie 2008, aşa cum preconizase conducerea unităţii. Şi asta pentru că spitalul mai are de cumpărat o parte din aparatură. „Aparatele vechi, din 1960, nu mai erau compatibile cu normele europene, iar redeschiderea laboratorului impune o dotare nouă”, a explicat directorul adjunct medical al Spitalului Judeţean, Doinea Ganea Motan. Potrivit acesteia, spitalul a achiziţionat materialele de protecţie şi echipamentele necesare, dar problema a apărut în momentul în care s-a dorit şi cumpărarea unor aplicatori pentru sursele de iridiu care nu se autorizează de Uniunea Europeană. Aşa se face că au trebuit iniţiate alte demersuri în vederea achiziţionării unei aparaturi performante, care ar extinde posibilitatea de terapie şi în sfera cancerului de prostată. Doctorul Doina Ganea Motan spune că noul aparat poate depăşi suma de 300.000 de euro, dar ar rezolva problema unei anumite categorii de bolnavi cu cancer, care acum trebuie să se ducă pentru terapie prin radiere externă în oraşele mari. „Prin închiderea laboratorului de curieterapie, Suceava a pierdut încă o modalitate de tratament, lucru care se regăseşte în scăderea adresabilităţii bolnavilor de cancer şi în reducerea şanselor de supravieţuire a acestora, în condiţiile în care laboratoarele de profil de la nivelul celorlalte centre nu îi pot prelua în timp util, pierzându-se astfel momentul optim de intervenţie”, a declarat Doinea Ganea Motan.

Prin curieterapie, cancerul se tratează cu radiaţii ionizante, care duc la distrugerea celulelor tumorale, fără a determina alterări grave şi ireversibile asupra ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii. O radioterapie făcută la timp şi corect, completează tratamentul etapizat al cancerului, cu rezultate bune şi foarte bune, în sensul că speranţa de viaţă poate creşte cu 10 - 15 ani. Laboratorul de la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, singurul de acest gen din Moldova, avea până la momentul închiderii o adresabilitate pînă la 700 de paciente pe an.

Prefectura pregăteşte măsuri pentru sărbători

Prefectura pregăteşte măsuri pentru sărbători


Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a solicitat instituţiilor publice ale statului, cu atribuiţii de control, să fie exigente în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a asigura siguranţa locuitorilor judeţului şi a turiştilor care vizitează această zonă. Onofrei a făcut referire în special la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică, Garda Financiară, Direcţia Sanitar Veterinară, Oficiul Pentru Protecţia Consumatorului.

El a arătat că prin ordin de prefect, pentru fiecare din aceste instituţii vor fi stabilite măsuri clare în vederea asigurării siguranţei cetăţenilor în perioada sărbătorilor.

„Vom lua măsuri astfel încât şi locuitorii judeţului, dar şi turiştii care vin în perioada sărbătorilor de iarnă să fie în siguranţă, din toate punctele de vedere. Şi mă refer aici la acele măsuri pentru asigurarea siguranţei în alimentaţie sau a unor servicii turistice de calitate”, a declarat prefectul judeţului Suceava.

Orest Onofrei a spus că luarea unor astfel de măsuri este mai mult decât necesară, în condiţiile în care există cazuri precum cel din Vicovu de Sus, unde în piaţa agroalimentară locală se vinde carne de cal, şi mai mult condiţiile de comercializare nu respectă prevederile legale.

„Este inexplicabil de ce după atâtea instruiri cu privire la necesitatea respectării condiţiilor de comercializare a produselor în pieţele agroalimentare, există în continuare pericolul ca oamenii să cumpere ceea ce ei nu vor. Şi nu înţeleg cum se poate cumpăra carne de cal din locuri publice, şi mai mult, cum dau primăriile avize de funcţionare pentru spaţii improprii de comercializare a produselor alimentare”, a declarat Orest Onofrei.

Prefectul de Suceava a arătat că situaţia semnalată în oraşul Vicovu de Sus „ţine de evul mediu”, iar funcţionarea pieţei agroalimentare fără autorizaţie sanitar-veterinară „ţine de penal”.

„Pentru a depista astfel de cazuri trebuie şi implicarea populaţiei, care poate semnala orice problemă cum este cea din Vicovu de Sus”, a mai adăugat Onofrei.

Expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni pentru Crăciun la Blijdorp

Expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni pentru Crăciun la Blijdorp


„Simte Crăciunul alături de noi” – este îndemnul celor de la Complexul Terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat “Blijdorp România-O nouă viaţă” din Suceava, care ne invită la expoziţia cu acelaşi nume deschisă pînă miercuri (vezi foto), la sediul instituţiei. Inaugurată ieri, expoziţia este cu vânzare şi are obiecte şi decoraţiuni de Crăciun, cele mai multe dintre ele realizate de copii din centru cu ajutorul părinţilor şi al personalului care-i îngrijeşte. O parte dintre obiecte au fost realizate de beneficiarii Fundaţiei „O nouă viaţă” Siret. Potrivit şefei Complexului Blijdorp, Brînduşa Bialy, banii care se vor strânge vor fi folosiţi pentru achiziţionarea materialelor necesare pentru expoziţia de anul viitor. „Oamenii s-au obişnuit cu această expoziţie organizată de noi la sfîrşit de an şi chiar renunţă să cumpere cadouri de Crăciun din alte părţi. Vin şi cumpără de la noi pentru că sunt produse frumoase, realizate cu suflet, cu inimă, cu mâinile acestor copilaşi, deci merită să fie expuse în casele tuturor. Copiii lucrează în cadrul atelierelor noastre protejate şi în primul rând este o dezvoltare a deprinderilor de viaţă, deci are un efect benefic asupra lor, şi expoziţiile pe care noi le realizăm sunt o recunoaştere a muncii lor, o apreciere a implicării copiilor”, a declarat Brînduşa Bialy.

Săculeţe şi cizme pentru cadouri, diverse ornamente pentru bradul de Crăciun şi pentru casă, picturi pe piatră, măşti din lut şi sticluţe „sporul casei” – foarte bine realizate şi cu preţuri cuprinse în 4 şi 40 de lei – sunt doar cîteva dintre produsele pe care le puteţi cumpăra de la expoziţia „Simte Crăciunul alături de noi”.

Pretenţii PSD de la consilierii PNL

Pretenţii PSD de la consilierii PNL


Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a declarat că reprezentanţii acestui partid în Consiliul Local al municipiului reşedinţă de judeţ vor vota doar în anumite condiţii bugetul Sucevei pentru anul 2008. Iordache a precizat că în condiţiile în care amendamentele consilierilor locali PSD nu vor fi susţinute de către primarul Sucevei, Ion Lungu, şi de către grupul consilierilor PNL, social democraţii nu vor vota bugetul şi vor părăsi sala de şedinţă în semn de protest.

„Cetăţenii Sucevei nu trebuie să mai fie amăgiţi cu promisiuni deşarte, şi din acest motiv trebuie să se facă ceva concret pentru ei, nu numai când este campanie electorală. Pe această cale, informăm toţi sucevenii că, în cazul în care amendamentele noastre nu vor fi prinse în bugetul pe 2008, şi care vizează alocarea de fonduri pentru reparaţii de străzi sau pentru construcţia de locuri de joacă pentru copii, consilierii PSD nu vor vota pentru adoptarea acestuia”, susţine Virginel Iordache.

El a arătat că principalele amendamente la bugetul Sucevei pe anul 2008 vizează alocarea de fonduri pentru realizarea unor investiţii în cartierele Iţcani, Burdujeni, Burdujeni sat, George Enescu, Zamca şi Obcini.

Astfel, în Iţcani, PSD vizează reparaţia străzilor Câmpului, Decebal, Mitocului, Cimitirului, Depoului, precum şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii lângă fosta fabrică Străduinţa. În ceea ce priveşte cartierul Burdujeni, lista de priorităţi a social democraţilor vizează repararea străzilor Jean Bart, Prieteniei, Privighetorii, Iacob Zadik, Nicolae Iorga, porţiunea de drum dintre Calea Unirii şi 22 Decembrie, dar şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii în zona străzii Iacob Zadik.

În ceea ce priveşte cartierul Burdujeni sat, Virginel Iordache a spus că reprezentanţii PSD în Consiliul Local vor solicita alocarea de fonduri pentru balastarea străzilor Lev Tolstoi, Făgetului, Nicolae Grigorescu, Dobrilă Eugen.

Iordache a spus că în cartierul George Enescu se impune realizarea de reparaţii capitale pe Aleea Lalelelor. „Dat fiind faptul că în cartierul George Enescu sunt foarte mulţi copii vom propune amenajarea unui parc de joacă pentru aceştia, mai mare ca suprafaţă. În ceea ce priveşte cartierul Obcini om solicita fonduri pentru reparaţii la străzile Slătioarei, Măgurei, Bistriţei, Fîntâna Albă, dar şi pentru reamenajarea locurilor de joacă pentru copii existente. Tot în cartierul Obcini, se impune semaforizarea intersecţiei dintre Strada Corneliu Coposu şi Calea Obcinilor. De asemenea vom avea în vedere şi amenajarea grădiniţei din acest cartier”, a declarat preşedintele PSD Suceava.

Nu în ultimul rând, el a spus că pentru cartierul Zamca, social democraţii vor solicita fonduri pentru repararea străzilor Vişinilor, Ion Neculce, Grigore Ureche şi reamenajarea locurilor de joacă pentru copii.

„Dacă aceste amendamente vor fi aprobate, consilierii locali suceveni ai PSD vor vota aprobarea bugetului pentru anul 2008”, a încheiat Iordache.

Veterinarii ridică "scuturile" împotriva gripei aviare

Veterinarii ridică


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava se pregăteşte pentru combaterea apariţiei gripei aviare pe teritoriul judeţului Suceava. Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat că în condiţiile în care pe teritoriul României s-a semnalat evoluţia unui focar de influenţă aviară înalt patogenă H5 N1, respectiv în localitatea Murighiol, Tulcea, în judeţul Suceava s-au instituit o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei acestei boli.

„Pe lângă reinstruirea tuturor medicilor veterinari, se face şi supravegherea păsărilor sălbatice şi domestice, în colaborare cu organele silvice şi AJVPS. În cazul în care vor exista cadavre de păsări, ele vor fi aduse la laborator pentru investigaţii de specialitate”, a declarat Petrea Dulgheru.

El a adăugat că în judeţul Suceava sunt monitorizate 12 localităţi, precum şi trei exploataţii de păsări autorizate, de capacitate mică, unde se fac controale privind respectarea normelor de biosecuritate.

„Circulaţia păsărilor domestice este monitorizată permanent şi s-au impus restricţiile necesare cu privire la interzicerea lăsării acestora în afara curţilor şi la luciul de apa.

La DSVSA Suceava există stocurile necesare de materiale pentru intervenţii în caz de necesitate, respectiv, echipamente de protecţie, utilaje de dezinfecţie şi dezinfectante. De asemenea, Laboratorul Suceava are asigurate materialele necesare pentru executarea investigatiilor în domeniul depistării gripei aviare”, a declarat Petrea Dulgheru, care a mai adăugat că până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de gripă aviară.

Prefectul se ia la harţă cu instituţiile deconcentrate

Prefectul se ia la harţă cu instituţiile deconcentrate


Prefectul Orest Onofrei este nemulţumit de modul în care o serie de instituţii publice abordează relaţia cu Prefectura. Onofrei a declarat că unele dintre acestea precum Inspectoratul în Construcţii, Oficiul de Cadastru, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, au trimis adrese către Instituţia Prefectului în care explică faptul că nu sunt servicii deconcentrate şi că în consecinţă nu au nici o legătură cu Prefectura. Adică nu i se subordonează. „Nu am avut şi nu avem probleme reale între Instituţia Prefectului şi serviciile deconcentrate, reprezentante ale ministerelor în teritoriu, agenţii dar există de la nivel central sau de la nivel regional hârtii trimise către reprezentanţii lor la nivel de judeţ în care li se explică că nu au legătură cu Prefectura, că nu sunt servicii deconcentrate ca şi cum deconcentrat ar fi un lucru rău”, a spus prefectul. Onofrei a respins un asemenea mod de abordare care ascunde în opinia sa un fel de „lipsă de responsabilitate la nivel local”. El a spus că va sesiza Guvernul în legătură cu adresele primite de Prefectură care nu au nici un rost. „Le amintesc că toate aceste instituţii sunt puse totuşi în slujba oamenilor care le plătesc salariile şi că prin asemenea adrese ar trebui să ceară sprijinul Prefecturii în a rezolva probleme din teritoriu şi nu invers. Ca şi cum noi ar trebui să cerem voie ca să ne facem treaba pentru care suntem plătiţi. Sunt adrese care nu le-am înţeles rostul dar care nu fac bine nici Guvernului nici nouă ca slujbaşi ai cetăţenilor. Voi face o adresă la Guvern în care o să explic situaţia şi eu sunt convins că premierul nu agreează asemenea abordări bandustanice. Fiecare vrea să facă un fel de Bandustan din direcţiile pe care le conduce”, a spus prefectul. Orest Onofrei a ţinut să sublinieze faptul că toate instituţiile publice fie ele deconcentrate sau nu fac parte din Colegiul Prefectural conform legii şi trebuie să colaboreze pentru rezolvarea problemelor din teritoriu.

50.000 de suceveni au luat calea străinătăţii


Ieri, directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Constantin Şuvăr, a anunţat că în prezent, judeţul se confruntă cu reală criză a forţei de muncă.

D-sa a precizat că instituţia pe care o conduce desfăşoară o activitate întreţinută de pregătire a forţei de muncă, prin cursuri de calificare-recalificare, însă oamenii astfel formaţi iau calea străinătăţii. "Plecarea creierilor, începînd din 1990 încoace, afectează potenţialul uman şi oferta de muncă de pe piaţa românească", a evidenţiat şeful AJOFM, adăugînd că migrarea tinerilor şi elitelor cere, la nivel naţional, măsuri complexe şi din cele mai urgente. Constantin Şuvăr a arătat că din circa 1.600 de absolvenţi de cursuri, foarte mulţi nu se regăsesc pe piaţa autohtonă a forţei de muncă. Îngrijorător este şi faptul că este vorba despre meserii deficitare şi căutate la nivel local, precum măcelar, brutar, ospătar, dar şi cele şi din industriile lemnului, textilă sau a încălţămintei. Potrivit directorului AJOFM, peste 50.000 de suceveni lucrează in străinătate. O cifră destul de mare, ţinînd cont de faptul că întregul sector privat din judeţ are circa 120 de salariaţi.

"Simte Crăciunul alături de noi"


Ieri, la Complexul terapeutic pentru copii cu handicap psihic sever şi moderat "Blijdorp–O nouă viaţă" a fost inaugurată expoziţia cu vînzare "Simte Crăciunul alături de noi".

"Simte Crăciunul alături de noi"
Manifestarea a devenit tradiţională, aflîndu-se deja la a IV-a ediţie. Deschiderea oficială, precedată de o slujbă religioasă, s-a făcut în prezenţa viceprimarului Angela Zarojanu, a conducerii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, consilieri locali, Clubului "Rotary", reprezentanţilor Asociaţiei părinţilor cu copii cu nevoi speciale, instituţiilor de asistenţă medicală şi organizaţiilor neguvernamentale. Exponatele sînt opera micuţilor, părinţilor acestora, precum şi a personalului Centrului de zi "Blijdorp" şi "Casei Emannuel". Banii adunaţi din vînzarea acestora vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de îngrijire şi educare a celor 50 de copii din subunităţile organizatoare. Expoziţia cuprinde ornamente şi obiecte decorative ce au ca temă sărbătorile de iarnă şi este deschisă pînă miercuri, 12 decembrie.

Drumarii suceveni sînt pregătiţi pentru iarnă


Angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale Suceava sînt pregătiţi pentru a înfrunta iarna. Potrivit unei situaţii prezentate de conducerea unităţii, pentru intervenţii sînt pregătite 30 de autospeciale, dintre care 17 închiriate.

Utilajele proprii sînt echipate şi pregătite la bazele din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Ilişeşti, iar echipamentele închiriate stau la dispoziţie, prin comandă, în proporţie de 50 la sută. Diferenţa urmează să intre în bază o dată cu semnarea contractului cu Direcţia de Drumuri şi Poduri Iaşi. De asemenea, în stoc se află circa 3.500 de tone de nisip, adică peste jumătate din necesarul pentru 5 luni de iarnă normală. De asemenea, au mai fost pregătite în jur de 400 de tone de sare, respectiv 12 procente din total, precum şi 33 de tone combustibili, cantitate care poate asigura necesarul pentru 14 zile de intervenţie continuă. La prima ninsoare din acesta an, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care acţionează lucrătorii de la Drumuri Naţionale, blocaje înregistrîndu-se în zonele Cumpărătura şi Ilişeşti.

Fără apă caldă şi căldură


Ieri, din cauza unei avarii la una dintre conductele de termoficare ce traversează zona centrală, mai bine de jumătate dintre suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură.

Fără apă caldă şi căldură
O echipă de muncitori s-a străduit să remedieze defecţiunea, însă a întîmpinat dificultăţi din cauza frigului şi ploii. "Nici bine nu mi-au dat drumul la apă caldă că am rămas iar fără. Fac reparaţii din vară şi i-am înţeles, însă asta nu o mai înţeleg", ne-a declarat Liviu Airinei, 45 de ani.

Inselaciuni de peste 20 miliarde lei



Inselaciuni de peste 20 miliarde lei

● Procurorii DIICOT Iasi au anihilat o grupare infractionala de 13 persoane care, in perioada iulie-decembrie 2007, au creat prin inselaciune si emitere de file CEC falsificate un prejudiciu estimat la aproximativ 20 miliarde lei ● "Capii gruparii infractionale racolau persoane interpuse dispuse ca in schimbul unor sume modice de bani sa devina administratori ai unor societati infractionale. Singura conditie pentru aceste terte persoane era sa predea membrilor gruparii toate documentele societatii, inclusiv carnete cu file CEC semnate in alb", a declarat procurorul Adrian Daniel Horodniceanu ● Acestia sunt acuzati de initiere de grup infractional, inselaciune si emitere de file CEC cu data falsa sau carora le lipseste unul dintre elementele esentiale ● Tinerii au fost retinuti si prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, insa judecatorii au decis cercetarea acestora in stare de libertate

Duminica, 9 decembrie, lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut sase tineri care au inselat mai multe societati comerciale din tara prin folosirea unor cecuri fara acoperire. Tinerii faceau parte dintr-o retea bine organizata in vederea savarsirii de infractiuni economice. Acestia au fost retinuti si prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, insa judecatorii au decis cercetarea acestora in stare de libertate, cu obligatia de a nu parasi localitatea. Costel si Viorel Fanu, din municipiul Falticeni, in varsta de 30 si 34 ani, Gheorghe Caluian, de 34 ani, din Iasi, cunoscut cu antecedente penale, Mihaela Iamandi, de 33 ani, din Piatra Neamt, Sorin Visan, de 37 ani, din Falticeni si Gheorghe Lacatus, de 35 ani, din Targu Neamt au iesit ieri seara cu zambetul pe buze din sala de judecata, bucurosi ca au scapat de o noapte in penitenciar. Tinerii, toti recidivisti, erau capii retelei si lucrau impreuna cu alte sapte persoane din Iasi, Bucuresti si Botosani. Alti membri ai grupului cercetati de procurori sunt Ionut Hritac, care a acceptat sa devina administrator al societatii comerciale Tano Carridi SRL din Iasi si sa semneze file CEC, inmanate ulterior liderilor gruparii pentru a fi folosite la inducerea in eroare a vanzatorilor, Ionut Adobroaiei, care a acceptat sa devina administrator al societatii comerciale Iustina Star SRL din Piatra Neamt, Vasile Turcitu, care a acceptat sa devina administrator al societatii Kriss Oil Com SRL din Targu Neamt, Ioan Cionca, administrator al SC Intermedieri SRL Piatra Neamt, Mariana Radulescu, care a achizitionat bunuri in calitate de delegat al SC Tano Carridi SRL din Iasi, apoi a cooptat si alte persoane dispuse sa actioneze in aceeasi modalitate, precum si Ion Banila, care a participat la gasirea societatilor comerciale dispuse sa vanda bunuri cu plata prin fila CEC. "Capii gruparii infractionale racolau persoane interpuse dispuse ca in schimbul unor sume modice de bani sa devina administratori ai unor societati infractionale. Singura conditie pentru aceste terte persoane era sa predea membrilor gruparii toate documentele societatii, inclusiv carnete cu file CEC semnate in alb", a declarat procurorul Adrian Daniel Horodniceanu.

Pregatiri pentru viitoare tunuri

Potrivit procurorilor, inculpatii l-au trimis pe Ionut Hritac in Grecia, pentru a evita ca acesta sa le divulge numele in cursul unui eventual proces penal si i-au cerut acelasi lucru lui Ioan Cionca, in momentul in care au aflat ca s-au inregistrat refuzuri de plata pentru filele CEC emise de aceste persoane. Totodata, dupa cum sustin anchetatorii, inculpatii au stabilit sa distruga inscrisurile aflate in posesia lor care mentionau societatile pe care le-au controlat, au facut demersuri pentru a procura facturi falsificate care sa ateste provenienta bunurilor pe care le depoziteaza si au sters din memoria sistemelor informatice folosite date referitoare la inscrisurile pe care le-au intocmit. Tinerii nu s-au oprit aici, continuand sa infiinteze alte societati prin intermediul unor alte persoane. Din probele administrate pana in prezent rezulta ca inculpatii pregateau savarsirea unor noi infractiuni de inselaciune, iar in acest scop au facut demersuri pentru a prelua alte societati comerciale prin persoane interpuse, pentru a identifica alte societati dispuse sa vanda bunuri cu plata prin file CEC si pentru a gasi persoane dispuse sa obtina credite bancare folosind inscrisuri falsificate prin intermediul unei alte societati comerciale pe care o controleaza. De asemenea, anchetatorii sustin ca exista indicii ca numarul persoanelor inselate este mult mai mare, astfel incat cercetarile continua pana la stabilirea intregului prejudiciu si a tuturor persoanelor implicate.

Filiera unui prejudiciu de 20 miliarde lei

Membrii retelei au actionat in perioada iulie-decembrie 2007 si au infiintat sase astfel de societati. Liderii gruparii s-au ocupat de identificarea unor societati comerciale interesate sa-si vanda marfurile cu plata la termen de 20-30 de zile prin emiterea de file CEC care de fapt erau post datate, ca urmare a negocierilor telefonice prealabile purtate cu reprezentantii societatilor comerciale. CEC-urile erau emise ca reprezentand plati in conditiile in care nu exista acoperirea necesara in conturile bancare. Tinerii cumparau articole de imbracaminte, incaltaminte si jucarii, cel mai adesea din Complexul Comercial Europa din Bucuresti. Marfa era vanduta apoi chiar si la jumatate din pret unor societati comerciale din toate zonele tarii, dar in special in judetele Moldovei. "Capii gruparii, majoritatea de etnie rroma, infiintau societati comerciale pe numele unor terti, luau toate actele societatii si filele CEC, apoi mergeau in centre comerciale de unde cumparau haine si jucarii. Marfa o vindeau mult sub pretul pietei, in special in Suceava, Bacau, Piatra Neamt si Targu Neamt, dar si in alte zone din tara", a declarat Gheorghe Zbarnea, comisar-sef al BCCO Iasi. Astfel, in perioada iulie-decembrie 2007, membrii gruparii au inselat mai multe societati comerciale, producand un prejudiciu de 600 mii Euro, adica 20 miliarde lei (doua milioane RON), din care anchetatorii au recuperat deja un procent de 45 la suta. La data la care filele CEC emise erau refuzate la plata, societatea intra in evidenta Centralei Incidentelor de Plati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, iar membrii retelei infractionale ii determinau pe administratori sa paraseasca teritoriul tarii astfel incat cercetarile sa nu le poata dovedi implicarea in activitatea infractionala.

O reţea infracţională de rromi a fost anihilată

Haine şi jucării plătite cu CEC-uri fără acoperire


* o bandă de infractori de etnie rromă a început din iulie să facă "afaceri" cu haine şi jucării * membrii grupării cumpărau marfă din magazinele en-gros din Bucureşti cu file de CEC fără acoperire şi le comercializau prin intermediul unor firme-fantomă * oamenii legii au identificat şi au anihilat reţeaua * totuşi, infractorii sunt cercetaţi în stare de libertate

Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, în colaborare cu procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anihilat ieri o reţea specializată în săvârşirea infracţiunilor economice, reţea care avea ramificaţii în judeţele Neamţ şi Suceava şi în capitală. Liderii grupării au racolat mai multe persoane dispuse să devină administratori de drept ai unor societăţi comerciale în schimbul unei sume de bani. Reprezentanţii a şase societăţi au căzut în plasa infractorilor şi au predat grupării toate documentele societăţilor, inclusiv filele de CEC semnate în alb.

Au luat marfă de 600 de mii de euro fără să plătească

Capii grupării s-au ocupat de identificarea societaţilor comerciale dispuse să vândă produse cu plata la termen de 20-30 de zile, prin intermediul unei file CEC postdatate. Au negociat telefonic cu reprezentanţii acestor firme, situate în special în complexul "Europa" din Bucureşti, păcălindu-i că îşi vor îndeplini obligaţiile de plată în termenul dat. Cu file de CEC fără acoperire, semnate de persoanele care figurează ca administratori, luau marfă din "Europa". Conturile, însă, erau goale, rromii creând un prejudiciu de 600 de mii de euro. Produsele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării luate din Bucureşti erau comercializate în societăţi comerciale înfiinţate în judeţele din Moldova, pe numele unor terţi, aşa-numite "săgeţi". Vindeau marfa la preţuri mai mici decât cele de achiziţie, după care împărţeau profitul.

Afaceri murdare de cinci luni

Filele CEC erau refuzate la plată, iar societăţile care au vândut produse au fost luate în evidenţa Centralei Incidentelor de Plăţi din cadrul BNR. În timpul acesta, membrii grupării infracţionale îi determinau pe administratori să părăsească ţara, pentru ca organele de urmărire penală să nu-i depisteze. Astfel, membrii grupării l-au trimis pe Ionuţ Hriţac în Grecia, acesta fiind dispus să devină administrator al SC Tano Carridi SRL Iaşi. Le-au propus acelaşi lucru şi lui Ioan Cionca şi Rolinei Cionca în momentul în care au aflat că s-au înregistrat refuzuri de plată pentru filele CEC emise de aceştia. Luau la rând o nouă societate, prin intermediul unei alte persoane interpuse, folosind aceeaşi metodă de manipulare. "Afacerile" lor au început în luna iulie, folosindu-se de societăţile SC Tano Carridi SRL Iaşi, SC Iustina Star SRL Piatra Neamţ, SC Kriss Oil Com SRL Târgu Neamţ şi SC Intermedieri SRL Piatra Neamţ.

13 rromi cercetaţi penal pentru înşelăciune

Oamenii legii au efectuat în cursul nopţii de duminică spre luni 12 descinderi şi percheziţii la domiciliu, în Iaşi, Bucureşti, Fălticeni, comuna Baia din judeţul Suceava, Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. Cu această ocazie, au găsit haine, încălţăminte şi jucării luate din en-gros-urile bucureştene. Marfa găsită a fost estimată la peste 450 de mii de euro. "La acţiune a participat întreg efectivul BCCO Iaşi, lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, anume de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul Investigaţii Criminale, Detaşamentul de Intervenţie Rapidă şi lucrători ai inspectoratelor de poliţie Suceava şi Neamţ", a declarat Gheorghe Zbarnea, şef BCCO Iaşi.
Au fost prinse 13 persoane şi aduse în Iaşi, dintre care 6 au fost aduse ieri în faţa instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. 7 dintre ei sunt judecaţi în stare de libertate. Rromii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune prin emiterea de CEC-uri fără acoperire sau cu dată falsă.

Infractorii au scăpat de închisoare

Ieri au fost aduşi în faţa instanţei Mihaela Ialmade, de 33 de ani, din Piatra Neamţ, fraţii Viorel şi Costel Fânu, de 34 şi, respectiv, 30 de ani, din Fălticeni, Gheorghe Căluian, de 34 de ani, din Iaşi, cunoscut cu antecedente penale, Sorin Vişan şi Gheorghe Lăcătuşu, de 35 de ani, din Târgu Neamţ. Niciunul dintre cei şase infractori nu are ocupaţie. "S-a făcut o interpretare greşită a infracţiunilor comise. Nu toţi membrii grupării au acţionat concomitent şi la fel şi nu găsesc ca această infracţiune să fie dată în competenţa DIICOT. S-a dat o conotaţie umflată a unei infracţiuni economice. S-a luat ca măsură excepţională arestarea preventivă a tuturor celor 6 persoane, dar ele nu au acţionat în grup. Unul singur dintre cei 6 are antecedente penale", a declarat avocatul Gheorghiţă Bobu. În final a fost respinsă propunerea de arestare preventivă, însă membrii reţelei sunt obligaţi să nu părăsească localitatea de domiciliu.

10 decembrie 2007 - Preşedintele României a semnat următoarele decrete




• Decret pentru constatarea vacanţei unui post de membru al Guvernului prin demisia domnului Iuliu Winkler;
• Decret privind numirea domnului Borbély Károly în funcţia de membru al Guvernului, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor;


Legi promulgate:
• Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea, executarea şi cooperarea cu privire la răspunderea părintească şi măsurile privind protecţia copiilor, adoptată la Haga la 19 octombrie 1996;
• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.98/2007 pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol adiţional, semnat la Bucureşti la 23 iulie 2007, la Convenţia între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Ministerul Afacerilor Externe din Republica Franceză privind condiţiile de funcţionare a cursului superior internaţional al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri "Mihai Viteazul" a Jandarmeriei Române, semnată la Bucureşti la 11 iulie 2003, precum şi a celui de-al doilea Protocol adiţional, semnat la Bucureşti la 23 iulie 2007, la Convenţia de finanţare între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Ministerul Afacerilor Externe din Republica Franceză privind participarea părţii franceze la finanţarea întreţinerii stagiarilor de la cursul superior internaţional al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri ,,Mihai Viteazul" a Jandarmeriei Române, semnată la Bucureşti la 11 iulie 2003;


Eliberare din funcţie procurori/judecători:
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Magdea Laurean Vasile, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Şidic Viorica, judecător la Tribunalul Bihor – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Ionel Gheorghe, judecător la Tribunalul Bihor – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Dinu Niculina, judecător la Tribunalul Dâmboviţa – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Florescu Elena, judecător la Curtea de Apel Bucureşti – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Scutaru Trandafir, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Ion Vuţescu Cârstea, procuror şef Secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Arcu Constantin, judecător la Curtea de Apel Suceava, detaşat în funcţia de inspector la Consiliul Superior al Magistraturii – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Babiciu Gavril Vasile, procuror militar la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Cucu Gheorghe, judecător la Judecătoria Făurei – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Ioniţă Dumitru, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Olteanu Rodica, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Creţ Teodor, judecător la Tribunalul Bihor – pensionare;


Transfer procurori:
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Duţu Maria, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi numirea sa în funcţia de judecător la Judecătoria Drobeta Turnu Severin;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Ulici Ioan, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei şi numirea sa în funcţia de judecător la Judecătoria Sighetu Marmaţiei;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Stanca Anca Cristina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud şi numirea sa în funcţia de judecător la Judecătoria Bistriţa;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Muntean Codruţa, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sălişte şi numirea sa în funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Filip Adriana, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu şi numirea sa în funcţia de judecător la Judecătoria Giurgiu;


Numire judecători:
• Decret pentru numirea domnului Cotoman Ilie în funcţia de judecător la Judecătoria Vatra Dornei;
• Decret pentru numirea doamnei Adimi Emanuela în funcţia de judecător la Judecătoria Botoşani;
• Decret pentru numirea doamnei Catrinoiu Paraschiva în funcţia de judecător la Judecătoria Botoşani;
• Decret pentru numirea domnului Giorgescu Ovidiu în funcţia de judecător la Judecătoria Drobeta Turnu Severin;
• Decret pentru numirea doamnei Ciucă Tatiana Georgeta în funcţia de judecător la Judecătoria Orşova;
• Decret pentru numirea doamnei Tănăsescu Ceterina în funcţia de judecător la Judecătoria Vâju Mare;
• Decret pentru numirea domnului Mihai Marin în funcţia de judecător la Judecătoria Drobeta Turnu Severin;
• Decret pentru numirea domnului Horjescu Gheorghe în funcţia de judecător la Judecătoria Tulcea;
• Decret pentru numirea domnului Dicu Petre-Cristian în funcţia de judecător la Judecătoria Constanţa;
• Decret pentru numirea doamnei Oprea Ana Denis în funcţia de judecător la Judecătoria Constanţa;
• Decret pentru numirea doamnei Ilieş Ana în funcţia de judecător la Judecătoria Constanţa;
• Decret pentru numirea doamnei Togan Carmen-Denisa în funcţia de judecător la Judecătoria Constanţa;
• Decret pentru numirea domnului Bârlea Radu-Corneliu în funcţia de judecător la Judecătoria Şimleu Silvaniei;
• Decret pentru numirea doamnei Hodiş Ioana-Diana în funcţia de judecător la Judecătoria Zalău;
• Decret pentru numirea domnului Nemeş-Pop Ioan în funcţia de judecător la Judecătoria Zalău;
• Decret pentru numirea doamnei Alecsiu Octavia-Marcela în funcţia de judecător la Judecătoria Slobozia;
• Decret pentru numirea doamnei Motoc Loredana-Violeta în funcţia de judecător la Judecătoria Slobozia;
• Decret pentru numirea doamnei Soare Mariana în funcţia de judecător la Judecătoria Slobozia;
• Decret pentru numirea doamnei Zaharia-Lefter Maria-Oana în funcţia de judecător la Judecătoria Buhuşi;
• Decret pentru numirea doamnei Crăciun Mariana Lizabela în funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia;
• Decret pentru numirea doamnei Buşu Constantina în funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia;
• Decret pentru numirea domnului Cotea Felician Sergiu în funcţia de judecător la Judecătoria Aiud;
• Decret pentru numirea doamnei Cotea Maria în funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia;
• Decret pentru numirea doamnei Basaraba Lucia în funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia;


Inaintare / avansare in grad
• Decret privind înaintarea în gradul următor de general maior – cu două stele a domnului Roman Nicolae, din Ministerul Apărării;
• Decret privind înaintarea în gradul următor de general locotenent – cu trei stele a domnului Silion Costică din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative;
• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea a domnului Cotoară –Nicolae Alexandru din Ministerul Apărării;
• Decret privind acordarea gradului de general de flotilă aeriană – cu o stea a domnului Râpan Florian din Ministerul Apărării;
• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea a domnului Creţu Gabriel din Serviciul de Protecţie şi Pază;
• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea a domnului Cioc Cristian din Serviciul de Protecţie şi Pază;
• Decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliţie domnului Tobă Petre din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative;
• Decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliţie domnului Făinişi Cristian din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

Nici Poliţia, nici Parchetul, dar nici Curtea de Apel Suceava nu îşi recunosc vreo vină

El a stat 5 zile în beciurile IPJ, doar pentru că aşa au vrut muşchii unor nemţi, care nu şi-au verificat scriptele > În afară de Constituţia României, toate tratatele internaţionale la care România este parte au fost încălcate, inclusiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului > Informaţii de ultimă oră acreditează că preşedintele Secţiei penale a Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a cerut în scris Direcţiei de Drept Internaţional şi Tratate a Ministerului Justiţiei revizuirea normei privind comunicarea mandatelor de arestare internaţionale, în sensul unei comunicări cât mai complete a dosarelor penale internaţionale


Articolul 20 al Constituţiei României spune clar că dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

“Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile”, se spune negru pe alb în Legea fundamentală a României.

În articolul 1 al Constituţiei României se spune că ţara căreia îi suntem arondaţi (în calitate de plătitori de taxe şi impozite grase, ca să nu mai amintim patriotismul inerent, gras şi acela), este stat independent, şi, printre altele, suveran.

În 2007, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în plină isterie antinaţională românească declanşată la nivel european, un cetăţean al republicii denumită România, pe nume Vasile Bodaş, de 29 de ani, din Vicovu de Sus, a fost luat pachet de poliţiştii suceveni, din casa lui, din Vicovu de Sus, şi depus în arest, pentru 30 de zile, doar pentru că aşa dictau nişte nemţi de la Parchetul din Stade, Germania, care uitaseră că mandatul lor de arestare pentru furt, împotriva românului (apropo, dictat nu de către o instanţă, nu de către judecători, ci de către nişte procurori, cum nu mai e la noi demult) fusese revocat.

Românul, obiect al Constituţiei României, care spune că nicio persoană nu poate fi arestată în mod abuziv, al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi al celorlalte pacte şi tratate la care România este parte şi care arată, toate, în universalitatea şi particularitatea lor, că nici măcar o maimuţă din lume, darămite o persoană umană, nu poate fi arestată fără un prealabil proces drept (prin proces drept înţelegând mai mult de câteva ore), a stat, în perioada 1 - 6 decembrie, în arestul IPJ Suceava, în urma unei decizii (de câteva zeci de minute) a Curţii de Apel Suceava, 5 (cinci) zile. După care, subit, a fost pus în liberate, pentru că nemţii şi-au adus aminte că au greşit.

Poliţia Suceava nu şi-a cerut minime scuze faţă de sucevean, preferând să-l descătuşeze şi atât. Reamintim: suntem, în ciuda faptului că am intrat în UE, un stat suveran în aceeaşi UE, care stat suveran are grijă, prin Constituţie, înainte de cetăţenii altor state (prin universalitatea legii penale), de cetăţenii săi. Ca acestora din urmă să nu le fie încălcate, nici cât negru sub unghie, drepturile (pentru care, după Revoluţie, şi-au făcut, după 1989, o Constituţie).

Curtea de Apel Suceava, pe ai cărei reprezentanţi i-am contactat ieri, nu şi-a cerut scuze faţă de nimeni. Parchetul Curţii de Apel Suceava, care nu are conducere încă (din cauza unui scandal care nu ţine de el, via Bucureşti, despre care am tot scris), nu şi-a cerut scuze faţă de nimeni. Poliţia Suceava nu şi-a cerut scuze faţă de nimeni. „Noi am aplicat mandatul”, atât ni s-a spus. Din toate părţile solicitate. Atât timp cât un cetăţean român a stat mai mult de o secundă cu cătuşe la mâini, într-un beci al Poliţiei, fără să-i fie dovedită jumătate de secundă vinovăţia, nu are rost să nominalizăm persoanele cu care am luat con-tact.

Singurii care şi-au cerut scuze, generale şi alea, au fost nemţii, cei care nu verificaseră nici baza de date a Interpolului, nici a Europolului, unde nu se arăta nimic despre vreun urmărit internaţional de origine română, pe nume Vasile Bodaş, de 29 de ani, din Vicovu de Sus: “ Entschuldigung, bitte!” (Scuzaţi, vă rugăm!). Atât.

Întrebare: Germania ar băga un neamţ la puşcărie, în ţara lui, fie măcar pentru o secundă, pe baza unui mandat european emis de România? Ori mandatele europene se emit, chiar dacă există aceleaşi drepturi între ţările membre ale UE, numai dintr-o parte? Îmi aduc aminte că, atunci când Teo Peter a fost ucis de un american beat, n-au mai prevalat tratatele (NATO, ONU etc.) la care România este parte, iar beţivul ucigaş a scăpat.

România este stat suveran. Un stat suveran îşi ţine timp de 5 zile, pe baza unei hârtii imbecile, ne-verificate de nimeni, în beci, un cetăţean? Iaca, da.

Poliţia nu e vinovată. Instanţa şi procurorii nu îşi recunosc vreo vină. Ei execută. Ce? Mandate europene trimise prin fax? De ce nu le-ar executa în Germania, aşadar? În Botswana sau în Insulele Kurile? Italia vrea să scape de români, din ordinul unora care n-au auzit, europeni de crapă, că, în cazul unei crime, se probează mai întâi fapta, iar apoi se fac arestări şi dezvăluiri în direct, presei.

În aceste condiţii, cetăţeni ai României, trebuie să avem grijă: oricând, în orice moment, pe numele oricăruia dintre noi poate fi emis un mandat de arestare european! Aici, în România, în lipsă de respectare a pactului fundamental între puteri şi popor, care este Constituţia, şi, mai ales, de respectare a legilor internaţionale, instanţele româneşti, poliţiştii etc. nu vor ezita să ne bage la zdup, pe baza unei simple hârtii. Şi aceea trimisă prin fax, dar europeană. După ce vom fi stat la pârnaie vreo 5 zile până ni se face părul măciucă, alături de infractorii adevăraţi, cineva din Europa cea mare ne va spune pe… româneşte: “Ent-schuldigung!”.

Mai c-aş emigra în Botswana! Iaca, da!...

P.S. Informaţii de ultimă oră acreditează faptul că preşedintele Secţiei penale a Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a cerut în scris Direcţiei de Drept Internaţional şi Tratate a Ministerului Justiţiei revizuirea normei privind comunicarea mandatelor de arestare internaţionale, în sensul unei comunicări cât mai complete a dosarelor penale internaţionale.

Fotbal – Juniori republicani >> Rezultate bune pentru juniorii Cetăţii Suceava


Sport



juniori Au încheiat turul de campionat şi echipele de juniori „republicani”, A şi B, ai Cetăţii Suceava, echipe care activează în Campionatul Naţional. În aceste formaţii sucevene sunt cuprinşi tot ce are mai bun, în materie de juniori, divizionara din Liga a III-a, Cetatea Suceava. Echipele sunt alcătuite pe criterii de vârstă, stabilite de Federaţia Română de Fotbal, şi evoluează în Seria a II-a, alături de formaţii cu tradiţie în creşterea tinerelor speranţe fotbalistice: Poli Iaşi, Noua Generaţie, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Vaslui sau Sport Club Bacău.

Juniorii „B” au la timonă pe prof. Aurel Constantin şi au avut în acest tur de campionat un parcurs foarte bun, din 14 jocuri au pierdut doar unul, la CFR Paşcani cu 0-1 şi au înregistrat trei rezultate de egalitate. Profesorul Constantin ne-a spus: „Am pierdut în mod surprinzător la Paşcani un joc pe care l-am avut în mânecă, dominat de noi în marea parte a întâlnirii. Am ratat numeroase ocazii, dar fotbalul rămâne fotbal. Şi în jocul pe care l-am disputat la Iaşi, cu Noua Generaţie, terminat la egalitate 2-2 în ultima etapă a turului, am condus cu 2-1 până în ultimul minut de joc şi eram peste ei încât portarul nostru stătea pe linia de 16 m. O minge respinsă de apărătorii ieşeni ajunsă în cercul de la centrul terenului a fost şutată de la 45 de metri peste portar şi am pierdut puncte preţioase. Sunt mulţumit de felul cum au jucat băieţii mei, mai ales apărătorii Cezar Ciurlă, Matei şi Rotariu. O deosebită eficacitate a avut şi vârful de atac Jalbă, autorul a 21 de goluri”.

În acest tur de campionat prof. Constantin a folosit următorul lot de jucători: Mierlă şi Gavriloaia – portari, Ciurlă, Matei, Azaharioaiei, Galeş, Rotariu, Duman, Moldovan, Plămadă, Avrămia (născut 1992), Iacobăţ, Burlea, Chiţescu, Cuciureanu, Ignat. Să spunem că limita de vârstă este 1991 la juniori „B”.

Juniorii „A” pregătiţi de prof. Silviu Stănescu a avut meciuri mai grele decât juniorii mici, deoarece au avut în faţă echipe care au avut în componenţă jucători aflaţi la limită de vârstă, născuţi 1989, iar copiii lui Stănescu sunt toţi născuţi în anul 1990. Ei alcătuiesc un nucleu de jucători care lucrează împreună de trei ani şi vor mai avea drept de joc la juniori şi în ediţia viitoare de campionat. Atât în lotul juniorilor „B”, cât şi în cel al juniorilor „A” se află câţiva jucători foarte talentaţi care se pregătesc la lotul de seniori cu antrenorii Marian Pană şi Florin Cristescu: Breniuc, Stanescu, Moldovan, Corneanu. Ei completează tinerii aflaţi la vârsta junioratul alături de Halip, Lupu, Leuciuc sau Constantin, în care antrenorul Marian Pană îşi pune mari speranţe pentru lotul de seniori în evoluţia echipei din Liga a III-a în returul din 2008.

Faptul că cei talentaţi dintre juniorii Cetăţii se pregătesc cu prima echipă este un fapt îmbucurător, mai ales pentru viitorul tinerilor jucători. Sunt probleme mari cu bazele sportive, lipsa terenurilor de joc şi de antrenament creează mari probleme conducătorilor Cetăţii Suceava. Juniorii „A” se pregătesc pe terenul de rugbi de la Complexul Unirea. Juniorii „B” mai poposesc pe la terenul de la L.P.S., iar amândouă echipele îşi dispută meciurile de campionat duminică de la ora 12.00 şi 14.00 pe terenul 1 Mai din Iţcani, care nu este chiar ce şi-ar dori jucătorii şi antrenorii lor.

În această toamnă, pentru juniorii A au jucat: Pascal, Prutean şi Munteanu – portari, R. Breniuc, D. Duman, A. Ciurlă, B. Daniliuc, I. Rusu – apărători şi mijlocaşi, F. Corneanu, V. Stanescu, I. Pelepco – mijlocaşi, Ţibulcă, Sumanari, Golovca, Boca – înaintaşi.

Studenţii străini de la Universitatea „Ştefan cel Mare” laudă condiţiile de studiu, dar şi palinca, sărmăluţele şi zacusca din Bucovina


Invatamant




studenti straini - erasmusStudenţi din Italia, Portugalia şi Spania, care studiază prin programul Erasmus la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava spun că imaginea „şifonată” a României în lume, nu este în concordanţă cu realitatea. Aceştia au apreciat cu cuvinte pozitive condiţiile de cazare din Căminul 4, au spus că şi-au făcut mulţi prieteni, au lăudat palinca, sărmăluţele şi zacusca, şi au promis că după ce vor încheia stadiile de pregătire vor reveni în România în vacanţe. Aceştia au precizat că, la reîntoarcerea din vacanţa de iarnă, şi-au propus să viziteze mănăstirile din Bucovina.

La universitatea suceveană studiază, în stagii de 5-10 luni, la facultăţile Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Inginerie electrică şi Calculatoare şi Inginerie Alimentară 15 studenţi de la universităţi străine, 4 fiind din Portugalia, 3 din Spania iar restul din Bari, Italia. Ei participă la cursuri predate în limba română şi dau şi examenele în această limbă, ceea ce nu e prea simplu.

„Îmi place în România, am căpătat experienţă aici. Săptămâna trecută am dat examenele şi profesorii ne-au acordat tot sprijinul pentru a ne descurca. E dificil pentru noi să deprindem o limbă străină în câteva luni. Am dat examen despre economia dvs. şi a fost nevoie să obţin o mulţime de informaţii. M-au ajutat şi rectorul universităţii, şi prorectorul, şi coordonatorul cursului”, a precizat Michele Rogliere, de la Universitatea din Bari. Acesta a mai spus că între metodele de învăţământ şi dotările din universitatea suceveană şi cea italiană nu există mai diferenţe, dar, a precizat aici, fiind mai puţini studenţi, cadrele universitare se pot preocupa mai îndeaproape de ei. „Eu studiez la facultatea de Economie din Bari, unde sunt 8000 de studenţi, fiind dificil de coordonat. Nu poţi vorbi cu profesorii şi să le ceri sfaturi. Aici însă, datorită disponibilităţii lor, având în vedere că suntem străini, avem oportunitatea de a ne întâlni cu profesorii mai des, de a le cere sfatul”, a declarat Michele, aflat la Suceava pentru un stagiu de 6 luni, la Facultatea de Administraţie Publică şi Ştiinţe Economice.

Prefectul Onofrei îl va informa pe Premier de recomandările privind participarea „mai rezervată” la şedinţele Colegiului prefectural a unor instituţii


Actualitate



oOnofreiO parte din şefii de instituţii de stat din judeţul Suceava se prevalează de unele documente provenite de la instituţiile centrale sau regionale care le tutelează prin care li se sugerează să fie mai rezervate la a participa la acţiunile instituţiilor Prefecturii, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Orest Onofrei considerând această situaţie anormală. Pentru a acoperi absenteismul de la şedinţele organizate de Prefectura Suceava, drept scuză, unele servicii de stat din judeţ trimit instituţiei adrese pe care la rândul lor le primesc de la nivel central sau regional, prin care li se arată că nu au legătura cu Prefectura şi că nu sunt instituţii deconcentrate, a precizat prefectul Orest Onofrei, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că ultimele trei adrese de acest gen au fost transmise de Inspectoratul în Construcţii, Protecţia Consumatorului şi Oficiul Judeţean de Cadastru. „Li se spune că nu sunt servicii deconcentrate şi nu au legătură cu Prefectura, de parcă ar fi ceva rău să fii instituţie deconcentrată, că ar fi ceva peiorativ”, a spus Orest Onofrei.

Acesta a precizat că din Colegiul Prefectural fac parte toate instituţiile de stat cu reprezentare în teritoriu pentru că doar prin colaborare între instituţii se pot pune în practică politicile guvernamentale. Prefectul Onofrei a argumentat cu faptul că într-un judeţ „nu pot fi strategii rupte de realităţile locale” şi a arătat că şefilor acestor instituţii li se transmite să fie „mai rezervaţi” la a participa la acţiunile Prefecturii, dar când se întâmplă un eveniment din respectivul domeniu, „este vinovată Prefectura”.

Orest Onofrei crede că premierul nu agrează acest mod de lucru şi a decis să înainteze o adresă Guvernului prin care va aduce la cunoştinţă această situaţie.

Totuşi, acesta a mai adăugat că, în afară de aceste adrese nu are probleme de comunicare şi colaborare cu şefii instituţiilor de stat din judeţ.

12 localităţi „ţintă” şi 3 exploataţii de păsări monitorizate privind apariţia gripei aviare


Actualitate



dulgheruÎn judeţul Suceava au fost instituite o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei unui focar de gripă aviară, după ce în Murighiol, judeţul Tulcea evoluează un focar de influenta aviară înalt patogena H5 N1. Potrivit şefului Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru toţi medicii veterinari oficiali zonali au fost reinstruiţi, precum şi cei concesionari sau angajaţi pe perioadă determinată, cu actele normative care transpun legislaţia europeană în domeniu. De asemenea se face supravegherea păsărilor sălbatice şi domestice în colaborare cu organele silvice şi AJVPS, cadavrele celor moarte trebuind aduse la laborator pentru investigaţii de specialitate.

Petrea Dulgheru mai precizează că există un număr de 12 localităţi ţintă, ce sunt supuse unui program de monitorizare special, prin medicii veterinari oficiali zonali şi cei împuterniciţi, iar în cele trei exploataţii de păsări autorizate, de capacitate mică se fac controale privind respectarea normelor de biosecuritate.

Circulaţia păsărilor domestice este monitorizată permanent şi s-au impus restricţiile necesare cu privire la interzicerea lansării acestora în afara curţilor şi la luciul de apa.

Şeful DSVSA Suceava mai precizează că instituţia deţine stocurile necesare de materiale pentru intervenţii în caz de necesitate, respectiv, echipamente de protecţie, utilaje de dezinfecţie şi dezinfectante iar Laboratorul Suceava are asigurate materialele necesare pentru executarea investigaţiilor în domeniul depistării virusului.

Expoziţie cu vânzare de obiecte şi decoraţiuni de Crăciun realizate de copii cu nevoi speciale de la Centrul „Blijdorp”


Actualitate



Expozitie craciunComplexul Terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp România-O nouă viaţă” din Suceava, găzduieşte până miercuri, expoziţia cu vânzare de obiecte şi decoraţiuni de Crăciun „Simte Crăciunul alături de noi”. Directorul Complexul Terapeutic Blijdorp, Brînduşa Bialy a precizat luni, la deschiderea expoziţiei că, cele mai multe dintre decoraţiuni sunt realizate de copii din centru cu ajutorul părinţilor şi al personalului care îi îngrijeşte iar restul de beneficiarii Fundaţiei „O nouă viaţă” Siret. Brînduşa Bialy a menţionat că, banii care se vor strânge vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea materialelor necesare pentru expoziţia de anul viitor.

Directorul Complexul Terapeutic Blijdorp a declarat că sucevenii s-au obişnuit cu această expoziţie organizată la sfârşit de anExpozitie craciun blijdorp şi chiar renunţă să cumpere cadouri de Crăciun din alte părţi. Aceasta a mai afirmat că obiectele sunt făcute de copiii în cadrul atelierelor protejate scopul fiind dezvoltarea deprinderilor de viaţă cu efect benefic asupra lor. „Expoziţiile pe care noi le realizăm sunt o recunoaştere a muncii lor, o apreciere a implicării copiilor”, a declarat Brînduşa Bialy.

La vernisajul expoziţiei au participat consilierul local Neculai Bosancu, viceprimarul municipiului Suceava, Angela Zarojanu şi directorul adjunct al ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu.

OPINIE: „Penibilul” MAX de la PD Suceava


Politica



mihai_stefanoaiaSecretarul general al organizaţiei municipale Suceava a PD, Mihai Ştefănoaia, alias MAX, pentru cercul larg de prieteni, mai ales cei din Bazarul Suceava, a “salutat” luni, decizia structurilor centrale a PD de a înfiinţa un nou partid, PDL, alături de PLD. Acesta, alături de alţi doi membri ai PD Suceava, vicepreşedinţii Mugur Colăţan şi Cătălin Popescu nu au făcut altceva, timp de aproximativ 30 de minute decât să „salute” decizia luată la Bucureşti.

Ştefănoaia a mai avut, înainte de „salut” şi un discurs anti-PSD Suceava şi anti-Mîrza dovedind încă odată, dacă mai era cazul că este încă tributar unor tare politice şi că nu se poate desprinde de o temă de mult expirată, cea a faptului că PSD ar fi continuatorul PCR-ului. MAX, care face politică de puţină vreme, a uitat că până în 2006 PD a făcut parte din Internaţionala Socialistă şi se bătea de la egal la egal cu PSD pentru răspunsul corect la întrebarea cine deţine licenţa pentru termenul de socialist.

În anul 2006 PD s-a decis că nu mai este socialist şi că foarte bine i-ar prinde doctrina populară, dacă se poate spune că Popularii Europeni au o doctrină anume, şi a basculat urgent pe dreapta eşicherului politic. Fără să dea prea multe explicaţii şi fără să fi fost consultate, în realitate, organizaţiile din teritoriu. Dar asta lui Max e posibil să-i fi scăpat din vedere.

Ce nu i-a scăpat însă a fost ordinul lui Băsescu, alias Zeus, că cele două partide păstorite de el, PD şi PLD trebuie să fuzioneze şi să creeze un partid mare şi puternic. Deci, Max a decis că e momentul să anunţe că organizaţia municipală Suceava „salută” decizia de creare a PDL-ului, sau cum s-o fi numind în final melanjul dintre cele două formaţiuni, şi că toţi din PD Suceava stau drepţi în faţa ordinului venit de la centru.

Max nu a fost în stare, preţ de o conferinţă de presă să spună altceva decât că PD Suceava a avut rezultate deosebite dar că se înclină în faţa deciziilor de la centru. Cu alte cuvinte Max a spus adio declaraţiilor de până acum ce vizau reforma clasei politice şi a PD în general şi s-a aliniat corului de salutişti la adresa deciziei lui Zeus.

Nimic mai mult. De altfel toate declaraţiile secretarului general al PD Suceava şi aşa zisele sale editoriale din perioada de campanie nu au fost altceva decât replici la scară redusă a declaraţiilor lui Traian Băsescu sau a frustrărilor acestuia. De aia nu mă miră că nu mai are nici un fel de replică la ce se întâmplă în ţară cu PD şi mai ales la ce se prefigurează a se petrece la Suceava, unde PLD-iştii sunt pregătiţi să preia cuţitul şi furculiţa de la PD-işti şi să-i lase pe aceştia cu gustul dulce-acrişor al unor rezultate obţinute şi a unor eforturi fără precedent pe care nimeni nu le mai ia în calcul. Pentru MAX lucrurile se vor complica în perioada următoare însă acesta e un alt subiect, mult mai spumos.