miercuri, 16 ianuarie 2008

Social democraţii vor să-i evacueze forţat pe PD-L-işti


Social democraţii suceveni se pregătesc să-i evacueze forţat pe foştii PD-işti actuali PD-L-işti din spaţiul pe care-l deţin în sediul PSD de pe strada Meseriaşilor, nr. 2, în clădirea fostului BTT. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a declarat ieri că se lucrează la „documentaţia pentru evacuare” mai exact la întâmpinarea care va fi înaintată Judecătoriei Suceava săptămîna viitoare. „Vrem să obţinem hotărâre judecătorească pentru evacuarea lor din spaţiul în care i-am ţinut trei ani de zile. Mergem pe cale legală pentru că văd că oamenii nu înţeleg să plece din casa noastră”, a spus Mîrza. Preşedintele PSD Suceava a amintit de somaţiile repetate pe care social democraţii le-au lansat către PD-L-işti ca să părăsească sediul, somaţii cărora nu li s-au dat curs. Mai mult PD-L Suceava a acţionat în instanţă statul român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Consiliul Local şi Primăria Suceava, prin primar, solicitând obligarea acestora să vândă către acest partid spaţiul de 91 de metri pătraţi folosit de PD în sediul proprietate PSD. De menţionat că social democraţii au demonstrat cu acte că sunt proprietarii spaţiului respectiv pe care l-au achiziţionat în mod legal. Ei au arătat că PSD a cumpărat spaţiul în suprafaţă de 330 de metri pătraţi situat pe strada Meseriaşilor, numărul 2, în baza Hotărârii Consiliului Local Suceava din 21 aprilie 2003, spaţiu pe care l-a intabulat ulterior.

Pensiuni amendate pentru neafişarea preţurilor de cazare


Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au închis pensiunea „Millenium” aparţinînd societăţii SORINVEST SRL din Rădăuţi, după ce au constatat că unitatea nu avea certificatul de clasificare. Măsura a fost luată pînă la obţinerea certificatului. Pentru neregulile constatate, 20 de operatori economici au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale, în urma unui control realizat la finele săptămînii trecute. Potrivit şefei OPC Suceava, Elena Oanea, controalele au vizat pensiuni agroturistice din zonele Voroneţ, Mănăstirea Humorului, Vama, Frasin, Sadova şi Suceviţa. „Cea mai frecventă abatere a fost neafişarea preturilor la cazare, constatată la un număr de 9 operatori. De asemenea, am avut surpriza neplăcută de a depista în frigiderele şi congelatoarele a trei pensiuni, care, de altfel, oferă servicii de cazare la standarde înalte, 39 kg carne şi preparate din carne expirate şi 28 kg carne preparată termic şi congelată în vederea utilizării ulterioare. O altă abatere constatată a fost nedelimitarea spaţiilor pentru fumători şi nefumători sau nerespectarea acestora”, a declarat Elena Oanea. Ea a mai spus că în ceea ce priveşte dotările necesare conform categoriei de clasificare, cele mai multe nereguli vizează nerespectarea obligativităţii de a folosi lenjerie de pat şi prosoape de baie albe. „Este important să precizez că aceste acţiuni de control sunt ulterioare programului de consiliere cu această categorie de prestatori de servicii, program desfăşurat în luna octombrie. Vom relua acţiunile organizate de consiliere pentru că cei mai mulţi dintre proprietarii de pensiuni au invocat ca şi cauză a abaterilor necunoaşterea prevederilor legale. Pe de altă parte, este bine de ştiut că orice operator economic se poate adresa zilnic, între orele 9-17, OJPC Suceava în vederea consilierii individuale. Întrebări se pot transmite şi în scris, prin mail sau telefonic”, a punctat doamna Oanea.

Primăriile sucevene au economii de peste 17 milioane de euro

Primăriile sucevene au economii de peste 17 milioane de euro


Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că încercările vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei, de a induce ideea că primăriile sucevene nu dispun de fonduri sunt neadevărate. Onofrei a făcut aceste aprecieri după ce Acatrinei a precizat că mai multe primării din judeţ au înregistrat datorii la sfârşitul anului 2007.
„Nu excludem că ar fi unele primării cu probleme financiare. Sunt, dar nu foarte multe. Mai mult, în anumite condiţii am putea spune că toate primăriile ar avea probleme, dar acest lucru este condiţionat de ceea ce îşi propune un primar. Şi primăria din Londra ar putea avea probleme dacă îşi propune investiţii pe care nu le poate susţine financiar”, a declarat Onofrei. Prefectul judeţului a arătat că potrivit unei situaţii întocmite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, la sfârşitul anului 2007 primăriile din judeţ aveau rezerve de bani, constituite ca fond de rulment, în sumă de 63,6 milioane de lei, echivalentul a peste 17 milioane de euro. Orest Onofrei a explicat că aceste fond a fost constituit din economiile primăriilor din sumele proprii, sau din banii primiţi de la Guvern şi neutilizaţi până la sfârşitul anului trecut. Pe de altă parte, el a declarat că din totalul de 63,6 milioane de lei, 41,6 milioane de lei reprezintă economii din fonduri proprii iar aproximativ 21,9 milioane de lei sunt banii rămaşi din sumele primite de la Guvern.„Ceea ce trebuie de remarcat este că din totalul sumelor păstrate în fondul de rulment, 27 de milioane de lei sunt sume care provin tocmai din anul 2006. Acest lucru arată că unele primării îşi completează veniturile cu dobânzile pe care le primesc din sumele depuse în fondul de rulment şi care se află în conturile Trezoreriei”, a spus prefectul judeţului Suceava. Onofrei a precizat că doar aproximativ 10 primării din judeţ mai au în fondul de rulment sume nesemnificative, astfel încât majoritatea administraţiilor locale ar avea fonduri pentru diverse investiţii. În aceste condiţii, el a declarat că suma de 63,6 milioane de lei, cât reprezintă economiile primăriilor, este mult prea mare, în condiţiile în care aceşti bani ar fi putut fi folosiţi pentru rezolvarea unor probleme de interes local. Nu în ultimul rând, el a atras atenţia primarilor suceveni că există numeroase localităţi în care gradul de colectare a veniturilor proprii nu este tocmai satisfăcător. „De acest grad de colectare va depinde şi alocarea în viitor a sumelor pentru echilibrarea bugetelor. Şi sunt numeroase cazuri în care procentul de colectare este undeva la 70-80%, sau chiar sub 50%. Şi atunci cum pot să se plângă unii primari, dacă nici măcar nu au această preocupare de a-şi colecta veniturile proprii, a căror valoarea tot ei o stabilesc”, a încheiat Orest Onofrei.

Fotbal. Liga a III-a >> Juventus Fălticeni şi-a reluat pregătirile


Sport



Juventus antrenament În ciuda neînţelegerilor existente între patronul Costică Tudose şi oficialităţile locale din Fălticeni în privinţa bugetului echipei de fotbal, jucătorii celor de la Juventus s-au reunit în vederea reluării pregătirilor pentru returul Ligii a III-a. La prima şedinţă de antrenament din acest an, desfăşurată pe stadionul „Nada Florilor”, sub comanda antrenorilor Ovidiu Murariu, Bogdan Grosu şi Marius Lup, s-au prezentat 18 fotbalişti: Mihai Corneliu, Corneliu Zaharie, Laurenţiu Berezoschi, Ovidiu Bosancu, Alexandru Vrabie, Gabriel Şuleru, Bogdan Pantea, Andrei Ailenei, Vladimir Prisaca, Adrian Ciocîrlan, Daniel Munteanu, Florin Ailenei, Ştefan Craiu, Tudor Zaremba, Vlad Cozma, Silviu Iederan şi Marian Cara, ceilalţi componenţi ai lotului fiind aşteptaţi la antrenamente în zilele următoare.

Costica Tudosa Chiar dacă zile trecute afirma că doreşte să părăsească formaţia fălticeneană în favoarea unui transfer la Cetatea Suceava, atacantul Andrei Ailenei pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de gruparea de pe malul Şomuzului, acesta răspunzând prezent convocării antrenorului Ovidiu Murariu.

“Alb-negrii” se vor antrena în localitate timp de o săptămână, urmând ca pe data de 26 ianuarie aceştia să plece la Vatra Dornei pentru un stagiu de pregătire de zece zile, ocazie cu care ar putea întâlni într-un meci de verificare, una dintre fruntaşele Ligii a III-a, atât Cetatea Suceava cât şi Pambac Bacău ce au programate la sfârşitul lunii cantonamente în staţiunea dorneană.

Fotbal. Liga a III-a >> Gabriel Constantin Şerban : „Până pe 22 ianuarie vor fi achitate datoriile către jucători”


Sport



Gabriel Constantin Serban Primarul Gabriel Constantin Şerban şi oficialii echipei CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc s-au întâlnit într-o şedinţă, pentru a stabili priorităţile formaţiei de Liga a III-a din acest an.

La întâlnire au participat şi jucătorii câmpulungeni cărora li s-a promis că îşi vor primi restanţele financiare în cel mai scurt timp. „Am discutat cu conducerea Clubului Sportiv Rarăul şi am stabilit ca până la data de 22 ianuarie să achităm integral datoriile pe care echipa le are faţă de fotbalişti” a precizat primarul Constantin Şerban.

Tot la întrunire, s-a stabilit ca jucătorii Rarăului să-şi reia săptămâna aceasta antrenamentele, care vor fi coordonate de Cristian Popescu şi Dan Mândrilă, cei doi fotbalişti ocupându-se de formaţia câmpulungeană şi după ce antrenorii Relu Buliga şi Mihai Eremia au demisionat. „Nu se pune problema unui cantonament. Tot ce ne dorim în acest moment e să găsim cât mai repede un antrenor. Sper ca până la 22 ianuarie să rezolvăm şi această problemă” a declarat edilul Câmpulungului.

După disputarea primei jumătăţi a campionatului Ligii a III-a, CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc ocupă locul 17 în clasamentul Seriei I. Deşi echipa este pe un loc retrogradabil Constantin Şerban s-a declarat optimist în privinţa şanselor de salvare. „ Ne-am dorit mult să ajungem în cel de-al treilea eşalon valoric al ţării. Am făcut eforturi mari pentru a reuşi asta şi de aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a rămâne aici. Sunt convins că nu vom retrograda” a încheiat acesta. Ovidiu Caldarus.

La reunirea lotului câmpulungean se vor prezenta următorii jucători:

Portari: Adrian Axinte, Ionuţ Nisioi

Fundaşi: Ionel Paraschiv, Cornel Ilie, Cristian Popescu, Ionuţ Macovei, Şerban Bumbac şi Andrei Marfici

Mijlocaşi: Laurenţiu Muscar, Andrei Andriuc, Constantin Roxandari, Marius Macovei, Iulian Sârbu, Nicolae Lazăr, Andrei Cojocariu, Toader Tivodari, Florin Plecanciuc şi Dan Mândrilă

Atacanţi: Sandrino Gherine şi Alin Iftimie

Unul dintre posibilii succesori ai lui Relu Buliga la cârma echipei din Câmpulung Moldovenesc este antrenorul Ovidiu Căldăruş. Profesor de sport la LPS Suceava, Ovidiu Căldăruş are suficientă experienţă în Liga a III-a, acolo unde a mai antrenat formaţii ca Juventus Fălticeni şi Leonard Paşcani.

Atletism >> Rezultate meritorii pentru atleţii suceveni la Cupa Bistriţei


Sport



Anca Balanuca 222 de sportivi de la 34 de cluburi din ţară printre care şi LPS Suceava au participat la tradiţionalul concurs atletic Cupa Bistriţei, ediţia a XXIII-a, competiţie organizată la Bacău în zilele 12 şi 13 ianuarie 2008.

A fost o ediţie care pentru atleţii suceveni, pregătiţi de antrenorul Toader Flămând, s-a concretizat prin câteva clasări pe podium.

La juniori I – fete, Anca Bălănucă (LPS Suceava) a câştigat proba de 800 m plat cu timpul de 2:17.19, ea fiind urmată de Simona Munteanu (LPS Vaslui) şi Roxana Clinci (CSŞ Hunedoara).
La 1500m plat, juniori I- fete, Ionela Bordeianu (LPS Suceava) a terminat pe ultima treaptă a podiumului, ea fiind devansată de Alexandra Rus (CSŞ Mediaş) şi Simona Borcea (Ştiinţa Bacău).
În concursul băieţilor, Vasile Gheorghe (LPS Suceava) s-a clasat pe locul 3, în proba de 800m plat, câştigată de Cătălin Micu (LPS Iaşi). La 1500m , juniorul sucevean a ocupat locul 4.

Concursul a fost un prilej pentru competitori de a-şi verifica potenţialul de moment şi de a-şi realiza baremurile de participare la “naţionale”. “ Sportivii s-au prezentat bine la acest concurs de tradiţie. Sunt mulţumit de rezultatele obţinute şi am mari speranţe pentru finalele din luna martie de la Bucureşti” a declarat antrenorul Toader Flămând.

Următoarea competiţie la care vor participa sportivii de la LPS Suceava va avea loc la finalul acestei săptămâni, când Bacăul va organiza prima etapă de Grand Prix.

Spitalul Judeţean nu a finalizat toate lucrările la bucătărie pentru a primi aviz de funcţionare din partea ASP


Sanatate



Spitalul Jud bucataria reabilitata Managerul interimar al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea Motan declara că aşteaptă ca Autoritatea de Sănătate Publică Suceava (ASP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava (DSVSA) să-şi dea acordul pentru funcţionarea blocului alimentar, care şi-a reluat activitatea pe 27 decembrie. Pentru ca acest lucru să se concretizeze unitatea spitalicească mai are de aşteptat, deoarece s-a grăbit cu solicitarea înainte ca lucrările să fie finalizate.

Totuşi Biroul de evaluare a factorilor de risc, avizare şi autorizare sanitară din cadrul ASP Suceava , coordonat de dr. Daniela Cojocariu, a dat curs solicitării şi a evaluat condiţiile igienico-sanitare şi de funcţionalitate ale blocului alimentar de la Spitalul Judeţean Suceava, în vederea autorizării sanitare a acestuia.

Şeful ASP Suceava, Odette Nicolae precizează că o serie din deficienţele care au generat suspendarea activităţii obiectivului la sfârşitul anului trecut au fost remediate, aspectul interior al spaţiilor de funcţionalitateodette nicolae şi al anexelor este corespunzător, dar autorizaţia sanitară de funcţionare nu poate fi încă eliberată de către ASP Suceava până la terminarea lucrărilor de renovare interioară la grupul social -sanitar destinat personalului şi la compartimentele de depozitare a materialelor de curăţenie, detergenţi şi dezinfectante. Odette Nicolae mai menţionează că se impune şi dotarea cu chiuvete noi din inox la toate punctele de distribuţie a apei calde şi reci din compartimentele de zarzavat, carne şi ouă şi repararea şi punerea în bună stare de funcţionare a celei de a doua camere frigorifice din magazia de alimente.

Directorul ASP Suceava a mai ţinut să sublinieze faptul că lucrările de renovare a blocului alimentar au fost sistate de către firma câştigătoare a licitaţiei din cauză că la sfârşitul anului trecut Ministrul Sănătăţii Publice nu a finanţat reparaţiile capitale pentru spitale. Odette Nicolae a mai adăugat că lucrările vor putea fi demarate imediat după asigurarea finanţării necesare de către Ministerul Sănătăţii.

Reabilitarea bucătăriei spitalului judeţean era absolut necesară având în vedere că şi DSVSA a avertizat conducerea unităţii că nu-i mai dă aviz de funcţionare dacă nu se iau măsuri de reparare şi igienizare. Pe timpul lucrărilor de reabilitare mâncarea a fost asigurată de către restaurantul Gloria al Regiei de Protocol, în baza unui contract, în urma licitaţiei.

Criză de locuri în grădiniţe

Peste 3.600 de copii din judeţul Suceava nu vor avea locuri în grădiniţe la începutul anului şcolar viitor. Concluziile au fost prezentate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care a precizat că pentru a asigura locuri pentru toţi copiii ar trebui construite 42 de grădiniţe noi. Situaţia cea mai alarmantă este în municipiul Suceava şi în oraşul Vicovu de Sus, unde se impune construcţia a câte trei grădiniţe.

Licitatii - anunturi noi in categoria Utilaje, echipamente, aparate, dispozitive si produse conexe(cod:29000000-9)


Stimate(a) Vizitator,

Aici gasiti ultimele anunturi publicate care se potrivesc cu categoriile selectate de dumneavoastra ca si domenii de interes.


Anunturi noi in BUCURESTI

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Instalatii ventilatie Moxa invatamant
Unitati de climatizare

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166353&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitie armament
Valoarea estimata fara TVA: 13,410,286 RON
Pistoale

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166364&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitie mijloace de ordine publica.
Valoarea estimata fara TVA: 19,253,614 RON
Munitie pentru arme usoare de foc cu calibrul mai mic de 7 mm

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166366&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitie munitie pentru arme usoare de foc cu calibru egal sau mai mare de 7 mm.
Valoarea estimata fara TVA: 52,576,809 RON
Munitie pentru arme usoare de foc cu calibrul egal sau mai mare de 7 mm

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166372&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: achizitie munitie
Valoarea estimata fara TVA: 6,302,520 RON
Grenade

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166373&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Piese pentru arme usoare
Valoarea estimata fara TVA: 3,403,361 RON
Piese pentru arme usoare de foc cu calibrul egal sau mai mare de 7 mm

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166374&did=2

Anunt nou de INTENTIE publicat in ALTE SURSE pentru zona BUCURESTI la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: achizitie armament
Valoarea estimata fara TVA: 96,012,267 RON
Revolvere
Arme usoare de foc cu calibrul mai mic de 7 mm
Pusti

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166376&did=2


Anunturi noi in CLUJ

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona CLUJ la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: buldoexcavator - 1 buc
Utilaje pentru terasamente
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166219&did=2


Anunturi noi in DOLJ

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona DOLJ la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: aeroterme electrice
Unitati de climatizare
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166188&did=2


Anunturi noi in GORJ

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona GORJ la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Furnizare diverse cantitati de piese pentru utilaje de exploatare miniera si in cariera
Piese pentru utilaje de exploatare miniera si in cariera si piese pentru masini de constructii

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166290&did=2

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona GORJ la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: ECHIPAMENTE PENTRU COLECTAREA SI RECICLAREA DESEURILOR
LOT. 1: Echipamente de reciclare a deseurilor- echipamente de reciclare;- banda transportoare de sortare;- utilaje de cantarire;- servicii de instalare echipamenteLOT 2 Containere de colectare selectiva a deseurilor menajere
Containere pentru deseuri
Benzi rulante
Masini de cantarit si balante
Servicii de instalare de utilaje si de echipament cu utilizare speciala

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166265&did=2


Anunturi noi in IALOMITA

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona IALOMITA la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: ACHIZITIE APARATURA SI MOBILIER DE LABORATOR
ACHIZITIE DE APARATURA SI MOBILIER DE LABORATOR
Frigidere
Autoclave
Mobilier medical
Cromatografe
Spectrometre

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166284&did=2


Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: ax i - 41 mocr11 ( 1 buc ) ,
ax ii - 41 mocr11 ( 1 buc ) ,
ax iii - 41 mocr11 ( 1 buc )
Piese pentru pompe centrifuge
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166139&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: rotor fi 343 - 3 buc ,
cuzinet cauciucat - 6 buc ,
lagar intermediar - 2 buc
Piese pentru pompe centrifuge
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166145&did=2

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: compensator metalic , aferent circuitului de refulare praf carbune - mori carbune
Utilaje pentru conducte
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=166155&did=2


Anunturi noi in TIMIS

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona TIMIS la data de 15 Ianuarie 2008

Obiectul Anuntului: Achizitie Grup generator de curent si Ferastrau cu lant conform anexa 1
Grupuri electrogene cu motor cu aprindere prin scanteie
Unelte manuale pneumatice sau cu motor

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=16

Newsletter: Recollections of Romania

[The following is a newsletter I wrote while travelling in 2001. It was originally sent to an e mail list on 21 March 2001. Please note: conditions in Romania may have changed significantly since then. My opinions and positions may also have changed significantly since then.]

Welcome to the fifth edition of my newsletter about the countries I’ve visited. In this newsletter I share my experiences in Romania.

You’ve probably noticed that my newsletters have slowed down and that I’m way behind. It’s true! One reason is that I put a lot of energy into a newsletter about Communism in Eastern Europe which was subsequently lost. Another reason is that since I’ve been in Turkey and living in an apartment, I’ve spent a lot of time studying economics. And I still have to find a solution to the length of the newsletters, which makes them hard for most people to read.

DISCLAIMER In the following paragraphs I try to make commentary about Romania. A great deal of it is based on my impressions and not on hard factual information. Thus it cannot be said to be a perfect interpretation nor wholly accurate. It is hard to get exact information about my host countries in English. I apologize in advance for any inaccuracies or offensive misinterpretations. The statements of any other authors in the newsletter are not necessarily my own. If you disagree with what I´ve written please tell me! Send me an e mail or a letter!

1. Romania- Intro

I crossed the border into Romania on the full moon, driving the car of a French woman I had met in Budapest. The hills and mountains of northern Romania were mysterious, draped in that powerful moonlight. Spotting a sign for a remote monastery we forayed down a dark, muddy road. At the gate an old watchman surrounded by several barking, growling dogs led us to the monastery, which we discovered was under construction. Though he spoke no English, he tried to persuade us to stay in his small hut for a meal. But, alas, we were hurrying and had to continue onward in the moonlight.

The next day, my French traveling companion struck a small dog while driving her car. Infinitely compassionate, she kissed the dog, cooed in his ears, and shouted at me to call a vet, while the car sat in the middle of the road. The Romanian country folk who gathered to watch us did not understand our concern for the dog (since there are so many strays in Romania), and encouraged us to keep driving. Like Florence Nightingale, my companion commandeered the back room of a nearby pub, and doctored the dog, directing me to act as a nurse. Our Romanian hosts, still not understanding, reluctantly provided us with hot water and a variety of tools. After this operation we continued onward with the dog in our car, driving through the mountains with the dog asleep in my lap. That night we snuck the dog into the motel via a back entrance, where he slept in the bath.

One day later, I was mugged, robbed, captured one of the thieves, and was interviewed by the media in one of my most dramatic experiences yet. Starting off with these unusual experiences, I became more immersed in Romania than many of the other countries I’ve visited. Not only did I stay there for a while, but I met and spent time with a lot of Romanian people. As a country with deeply troubling problems, I came to really feel sympathy for the people who live with day to day realities there.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.a. Romanian Places

Suceava is in the northeastern part of the country in a region called Moldovia. Moldovia is unique because of the wide variety of Orthodox Monasteries with biblical scenes painted on the walls. The monasteries were built mostly by Stefan the Great, one of Moldovia’s great kings.

Sighisoara is a very charming small town in the region called Transylvania. Sighisoara had a beautiful old citadel, enclosed by walls on a hilltop, old houses that are still inhabited are nestled together among a huge catholic Church and monastery, a long tunnel staircase, and a huge clock tower with little dolls that once performed every hour. This colorful, quiet little town was quite a sweet place.

Brasov, a much larger city, also has an old town with a famous Lutheran “Black Church“, a beautiful town square, and a long pedestrian mall with numerous shops. Nestled in the flats surrounded by steep hilly inclines, it also boasts many beautiful Orthodox Churches. It was here that I slowed down to recover from the robbery I experienced and tried to find out about gypsies.

Bucharest is a large grey city with many fancy buildings, large boulevards and huge plazas. Although it was not my favorite city it really made me understand the whole of Romania better, as it is the pinnacle of Romania’s economic power as well as its problems. One of its most severe problems is the hordes of stray dogs meandering about and huddling at every nook and cranny. Bucharest has seen better days but it has the potential to be a nice city again in the future.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.b Poverty

Poverty is perhaps the big story in Romania. Everyone tells me about how low the average monthly wages are, and many are forced to think about money more than they would care to. Some dream of escape to countries like Italy, the UK, or the US, where wages are higher. They are so desperate that they would give up their family friends and culture to escape.

Sometimes the poverty is reflected in the appearance of the people, who are perhaps a little rough looking or acting. Or perhaps their faces are gaunt, as if they hadn’t enough to eat that day. And sometimes it is the constant warnings to be careful, the firecrackers that alarm you and make you feel as if things are not quite under control. Or perhaps the slow movement of the people who come home from work after another tired day. Slowly these days add up into a lifetime of just enough food, clothing and shelter to get by, nothing more.

An image struck me when I was in Bucharest, that I’ll find hard to forget. At a roaring four lane intersection, a young boy, maybe 5 or 6 stood on a small curb divider, in cold grey weather. As the cars rolled by within inches on either side, the child held a 1000 lei note flapping in the wind, the equivalent of 4 US cents. No parent was in sight.

The poorest place I visited in Romania was Garcin, a remote suburb of Brasov. I went there to try to meet gypsies. This settlement was akin to a shantytown, composed of rusted metal plates, old boards and poles fastened together in makeshift shelters. The roads in this community were nothing but muddy ruts, and garbage was strewn thickly in the ravine where the creek ran. My host, one of two who spoke any English, told me that he was extremely hungry but refused to accept anything from me out of honor.

The average monthly earnings of a Romanian are between $70 and $100 (estimates vary.) But Romanians may be lucky compared to the poor of other countries since they have the potential to become part of the European Union. If this happens Romanians will be able to work in other EU countries. Currently Romania is last on a list of 12 countries seeking entrance to the EU.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.c. Politics

While I was in Romania they had national elections for both the legislature and for the presidency. It was interesting to witness these events although I never had the chance to understand everything that was happening.

The Romanian elections were very unusual to me because they had such a plethora of politcal parties- about 14. However, only about 5 to 7 of them were real contenders. The huge number of parties was a nice break from the boring 2 party system in the US.

The Romanian situation is a textbook case of the questions which surround democracy. In the United States we are strongly conditioned never to question that democracy is the best system. But in Romania the situation is so bad that many people have lost faith in the the ability of the democratic system to solve their problems. They perceive the politicians to be an elite group which doesn’t really care about them, and people repeat the mantra “corruption” regularly. One night while I was staying at the home of a family the electoral debates came on TV. the people in this family were not even slightly interested in the debates, and professed their view that the candidates were just mouthing words.

My solution to this problem would be to design a more directly democratic system where the people have more of a direct vote in legislation, but this would require more from citizens. They would be required to learn more about complex economic issues and think critically about social policies.

Part of the apathy many people feel may result from the Communist years, when they had little chance for input or to express their view. It may take years for a politically engaged electorate to emerge. On the other hand, the electorate in the US could not really be said to be engaged either, and the US has been “democratic” since 1789.

In the election, Ion Iliescu and his party the PDSR, or Democratic Socialist Party of Romania, got the highest percentage of votes, without getting over 50% of the votes. The biggest surprise was the rise of Vadim Tudor, an ultra nationalist candidate who has been compared to Jorg Haider of Austria. Interestingly, the party that had been in control of the government before the election got such a low percentage of votes that they will not even be represented in the parliament.

The fact that Iliescu did not get over 50% of the votes mandated that there be a runoff between Iliescu and Tudor, which occurred on Dec. 10th. In the runoff Iliescu won by a margin of about 2 to 1.

The runoff is instructive to politics in the US because under the Romanian constitution, Gore and Bush would have been required to compete in a runoff election. Seeing how other electoral systems work has really led me to question the structure of the US system, especially in light of the recent electoral crisis between Gore and Bush.

Iliescu is a controversial candidate because he is a former Communist party member. Before and after the election, many negative words were flowing about him because he is a supposed Communist. I don’t think this is accurate because his government’s policies in the past have shown that he accepts private property, foreign investment, and is generally oriented toward integration into the EU. The label “Democratic Socialist” is probably the most accurate. However, I cannot say whether I support him or not because I don’t know enough details about what policies he favors, and I don’t know if he is corrupt or not.

There are more interesting political issues that will be considered in the history section.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.d. Economy

By almost all indicators, the Romanian economy is not good. One of the most common experiences a visitor will have in Romania is to hear a long series of laments about the low salaries and the challenge of making ends meet. This is a very real experience for Romanians. With average monthly wages between 70 and 100 dollars, just surviving is the order of the day. According to many reports, factories have closed since the revolution and agriculture has failed. There is not much foreign investment in Romania, meaning that the anemic domestic economy must provide for the needs of the people.

Tourism is almost non existent in Romania compared to other countries like Morocco, Turkey or the Czech Republic. And because Romanians have great difficulty getting visas to travel, there are few expatriates sending tax remittances home.

Romania was the first country I ever visited in which inflation is a serious problem. Even while I was in Romania, the currency, called the lei, declined 3 to 4 percent against the US dollar. The result of this is that everyone saves their money in dollars or deutschmarks, if they can save at all. I had several normal people offer to change Romanian lei for cash dollars, which I uncomfortably declined, since this is illegal.

According to most reports I received, however, there is difficulty getting dollars. In order to try to control inflation the government tries to limit the amount of dollars a person can get. By controlling the demand for foreign currencies they are preventing the rapid selloff of Romanian lei, which would accelerate inflation. Apparently, however, how many dollars one can purchase is dependent on one’s station in society. For example, a businessperson may purchase more than the average laborer, which is a source of resentment for some Romanians.

The condition of the Romanian economy is reflected in a few other things. The shops and stores in Romania are strange to me because they are not highly specialized like the shops in the US. Every shop might carry a small part of each product line , in addition to 2 or 3 other product lines. So, for example, one shop might have computer supplies, beauty products, and a few snacks. And the limited product lines are replicated almost exactly from one shop to another. As a result of this, I could not find any hairbands to tie back my long hair, despite checking at about 10 or 15 stores.

More evidence of the Romanian economy is represented by such things as the often repeated horse and carriages. This unique sight was quite common in the countryside. People who were hired to clean the streets used old fashioned brooms that could be described as a group of long twigs bound to a large stick.

While I was driving in the mountains of Romania in the North, I saw a sign advertising a roadside store. Hungry, the Frenchwoman and I pulled off the road, but we discovered that the store had about 10 products for sale- a few anchovies, a few biscuits, in a tiny little room about twice the size of a closet.

As I rode through this mountainous region of northern Romania, I noticed another disturbing aspect of Romania’s economic situation. Hillsides were covered with fallen trees, clear lines showed the stark contrast of the clear cut hillsides and the parts that were still forested. I always imagined Eastern Europe as a relatively intact hinterland of the Eurasian landmass, but unfortunately the forests there are being exploited heavily. This is happening when forests around the world are being assaulted. People I talked to said that this is happening because Romania’s economy is desperately weak. Other countries which still have forest remaining buy timber from Romania because they can afford to preserve their forests. Germany and Italy were cited as two such countries. Arab countries, who were mostly deforested long ago, are also major customers.

Finally, its interesting to consider two theories about Romanian economic development. One theory holds that, “things may be very difficult for Romania now, but after they complete a difficult transition period they will be much better off.” The second theory says, “Romania will never attain the economic wealth of the other countries but will remain economic vassals of the major European countries.

I would be most inclined to believe the second theory, except for the possibility of entering the European Union. It seems that entering the European Union would eventually lead to a leveling through which Romania would eventually approach the wealth of the Euro zone countries. In this equation the major question then becomes “how much inequality will remain between European countries in the long term?”

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.e. History

The Romanians trace their roots to the Dacians, a group of people predating the Roman invasion. While a few words remain from the language of these people, the Romanians permanently adopted one of the Romanian languages when the Romans invaded in 105-106 AD. After the Romans withdrew from Romania, it was swept by waves of migration from Central Asia.

The Hungarians began to control central Transylvania from the 10th century, and encouraged German Saxons to settle there to protect it from the Tatar raids. In the 14th and 15th centuries the Romanians struggled to resist the Turks, and some of Romania’s historical heroes date from this period. The most famous is Vlad Tepes, a very strict and sometimes gruesome defender of Romania. He was the inspiration for Count Dracula, but don’t cancel the flight to Bucharest yet. Those odious beings called vampires were made up by a 19th century Irish novelist.

The Romanian provinces eventually became autonomous vassals of the Ottoman Turks, and had only to pay tribute to them. But when the Turks were defeated at Vienna in 1683, Transylvania came to be controlled by the Hapsburgs. The Romanian provinces of Moldavia and Wallachia were united in 1859, when both regions elected the same person as ruler. This period in Romanian history is strange because they were being controlled by European powers and by the Ottoman empire at the same time. The result of the European infuence was the eventual declaration of Independence from the Ottomans.

In World War I, the Romanians sided with the victors, France England, and Russia. This resulted in the creation of the Romanian state as it now exists. In World War II, Romania was isolated, and was ordered to give Transylvania to Hungary by The Fascists. Ion Antonescu overthrew the king and became a dictator who allied Romania with Germany and Italy. According to Lonely Planet, “400,000 Romanian Jews and 36,000 gypsies were murdered at concentration camps.” In August, 1944, Romania suddenly betrayed Germany, and the Soviets and Romanians drove the Hungarians and Germans out of Transylvania. By changing sides Romania saved itself, as it would have been divided up had it been on the losing side.

In an interesting twist on the Romanian perception of history, many of the people I met revered Ion Antonescu as a kind of hero, despite his cooperation with Germany in WWII. Although I cannot demonstrate factually that Jews were deported to concentration camps from Romania, I find it hard to believe that Lonely Planet could afford to be inaccurate. The only thing I can figure is that history was so clouded during the Communist years, and cooperation with Russia so emphasized, that a clear recognition of history is not yet possible for some Romanians.

The Communists took power with the support of the Soviet Union. In 1960 Romania began an independent foreign policy , refusing to participate in the Soviet crackdown in Prague in 1968. At home, Ceaucescu built the humongous People’s Palace on the backs of the people, as well as many other vast projects that probably only a dictator could muster. He continued with his projects until the Romanian revolution, while the Romanian people suffered in poverty.

The “revolution” started on 15 December 1989 when a Hungarian minister publicly criticized Ceaucescu at his church in Timisoara. Protests started when the Reformed Church (Most Churches are coopted by the government under Communism) fired this minister for his statements. On the 19th of December, the military in Timisoara defected to the side of the protesters.

While full scale attempts were being made to crush the uprising in Timisoara, Ceaucescu decided to make a public address in Bucharest. However, he was booed by young people who attempted to break police lines. Police were forced to clear the chaos in the square while Ceaucescu finished his speech. After that huge confrontations between the police and demonstrators broke out in two of Bucharest’s main squares. The next day rumors circulated that a top defense minister was forced to commit suicide because he refused to order the troops to fire on demonstrators. This news led the demonstrators to think that the troops were on their side, so they mingled with them and became friendly.

Ceaucescu declared a state of emergency and thousands converged on the Central Committee building. Ceaucescu tried to address the crowd but was forced to retreat, by booing and objects that were thrown at him. Ceaucescu and his wife boarded a helicopter from the roof of the building to escape the country, but the pilot landed the helicopter before arriving at its destination. The Ceaucescus were then arrested, and eventually tried and executed on December 25th, 1989.

Some people believe that this whole affair was orchestrated by the Russians, a theory which, they say, is supported by the fact that Ceaucescu’s successor, Ion Iliescu, was a former Communist trained in Russia. Numerous Romanians tried to persuade me of this theory. One friend even espoused a theory that the Hungarians orchestrated it.

For the first six years after the revolution, the government was dominated by Ion Iliescu and his party of former Communists. In 1991 a Prime Minister who advocated rapid reforms of the economy was forced from office, leading to a slower rate of economic change. In 1996 a centrist coalition took over control of the government, but they failed to deliver on promises to heal the economy. This resulted in Ion Iliescu’s reelection to the presidency in November 2000, while I was in Romania.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.f. Architecture

The architecture in Romania is widely variant depending on the region and context. The farmhouses in northern Romania, made from local wood, often stood out for their simplicity and ornate woodwork fringes. Multicolored tiling in this region recalled similar tiling I’d seen in Budapest.

In Transylvania there were many old fashioned buildings and houses in the eastern European style I’d seen in the Czech Republic and Hungary- red clay tiled roofing, smooth pastel colored exteriors with discreet square windows. Sighisoara was unique in its remarkable castle district, perched with a clock tower, many churches and the remains of a fort overlooking the town.

The modern buildings in Romania were often quite sad in appearance and sometimes worse in the interior. I was shocked by the conditions of the dormitory at a university in Suceava. And of course the Block housing leaves a lot to be desired in appearance, although they weren’t too bad inside, and they kept the people housed.

Among the greatest achievements of Romanian architecture was a centuries old trade tariff center, with volumes of beautiful wood and plaster rooms, stairways, terraces and inner courtyards. Also of incredible quality were the painted monasteries of Moldavia, in which the simple but elegant structures were covered with colorful Biblical scenes on the outside and inside of the Church. One could easily spend an hour or two just looking at all of these old frescoes.

And, of course, Ceaucescu’s monumental People’s Palace in Bucharest is quite spectacular in its grandeur. The second largest building in the world, it contains a mixture of traditional European styles, constructed in fine wood and marble. It now houses the parliament.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.g. Gypsies

There are many Gypsies in Romania, and I was hatching plans before I arrived to learn more about them. I had read a fascinating book by a Belgian man who had lived with a group of gypsies as a boy, before World War II. And I had seen a remarkable movie about Gypsies which showed beautiful landscapes and remarkable music.

While pining away in Cincinnati, Ohio, I fantasized about joining a group of Gypsies in their travels, perhaps even marrying a Gypsy woman, who would share my wanderlust and join me in my endless world travels. Of course this all came to be quite a daydream when it came down to the practicalities of meeting them.

My first information about Gypsies came from normal Romanians. Across the board I was sharply warned about them- that they are bad people, thieves, that all crime is committed by them. Of course I have no way of knowing if this is true. In Bucharest I was warned that Gypsy neighborhoods are quite dangerous, akin to the ghettos in the US. In fact, the comparison between Gypsies and African Americans was made several times, although I think there are limits to the value of this comparison.

Some Romanians also expressed resentment that they are associated with gypsies, and feel that Gypsies are responsible for the bad reputation that Romania has in other countries.

Most Gypsies are in some stage of assimilation. A pure Gypsy would still live a nomadic lifestyle and speak the Gypsy language, Rom, which is thought to be related to Sanskrit. However, many who are now sedentary, and speak Romanian may still be considered Gypsies. Perhaps only fully assimilated gypsies who no longer live in Gypsy communities and have good jobs may be able to “pass” as a Romanian.

Some of the least assimilated Gypsy women are quite obvious and easy to spot because of their dark complexion, long dark hair, and very colorful, sometimes neon clothes. They usually wear floral dresses and plastic coins as decoration (the plastic coins are reminiscent of when they wore real coins as symbols of wealth.) And their clothes are often quite dirty, apparently from sleeping on the ground.

In addition, they often stand out because they are begging. They have a unique begging style which is quite different from what one hears in the US. Rather than asking a question or telling a story, they tell a continuous stream of words, apparently a tale of woe, which consists of gradually falling pitches. At the bottom of the pitch range this tale begins again at the top and descends slowly again, all the while with the hand outstretched and a sorrowful look upon the face.

After I was robbed I wasn’t in a hurry to meet any Gypsies as I was psychologically quite timid and had been warned of how dangerous they can be. But when I was in Brasov I decided to give it a shot. First I went to Brasov’s ghetto where Gypsies are said to live. While I saw a large group of them get onto the train, I couldn’t think of any way to approach them or interact with them.

The next day I took a bus to the remotest “suburb” of Brasov, a place called Garcin, (pronounced GOOR-chin) which was reputed to be a Gypsy community. Quite frightened and also self conscious I walked into this community. On my first walk through town a group of young men stopped me, trying to figure out what I wanted. They said something about “tsiganes” (the Romanian word for gypsies) but I said I was going for a walk. I didn’t want to say I had come to meet Gypsies, as this might make them feel like animals in a zoo, and there is a stigma to being a Gypsy.

At the edge of town I recollected my nerves and proceeded back into it. The town is one of the saddest little places I have ever seen. The dwellings there were made of nothing more than wooden posts and scrap plywood and sheet metal. The streets were nothing but muddy ruts, and the place was strewn with garbage, especially the little creek which flowed into the river on the plain beneath the village. Overlooking the lower plain of the village I could see people getting a horse drawn wagon ready to go.

I started to walk down one of the main streets, and attracted the attention of some young girls, who tried to speak to me in Romanian. They followed me for a while after that, telling others who passed about the foreigner they’d discovered. One woman ducked inside her house when she saw me, as if it was a sin to be seen by me. A man and his wife approached me, and friendly enough, he asked me a few questions, then continued on home.

At the main corner I stopped as a small group of people were gathering to talk to me. Over the next few minutes a huge crowd of people gathered, all staring at me with their mouths open, asking a few questions interpreted by someone with minimal English. It took all my Buddhist training in rootedness to stand there at the center of attention, and I smoked a cigarette to smooth tensions a bit. Eventually an old lady came along who vehemently insisted that I leave the village, as it was getting dark. She felt it would be too dangerous for me after dark.

By this time a young girl who was a student of English was doing a decent job translating, and she ran off to find the town’s best English speaker. He was a young man who was friends with a foreign minister, I believe from the Church of Latterday Saints, and had spent a lot of time reading the bible and trying to convert Garcin’s residents. He invited me to come back the next day to talk with him.

He told me of the woes of the people in the village who had few economic options but to commit crime or pick through the garbage dumps in search of scrap metal. He explained that he had tried to find factory jobs but was turned away because the employers don’t hire Gypsies. He told how a few evangelists had had come to town seeking converts, and that people had thought I might be one also. More ominously, he told how foreigners in nice cars would come and offer high salaries to people who would drive away with them, and those who left were never heard from again. This sounded like slavery or prostitution, or maybe worse.

Surprisingly, when I breached the subject of Gypsies my host denied that the people in the town were Gypsies on the grounds that they speak Romanian. But later, when he and I were taking a bus to Brasov, a man made a concerted effort to warn me to be careful, as I was traveling with two gypsies. I later concluded that my friend wanted to dissociate himself from Gypsies and didn’t like the stigma associated with it.

We returned to Brasov where he showed me two marketplaces where Hungarian Gypsies sell goods. These Gypsies, apparently, are relatively wealthy from this trade, as could be seen from their clothes and cars. While we were there my friend confessed that he hadn’t eaten that day and was really quite hungry. Yet when I stopped to eat he refused to accept any food, because he didn’t want people passing by to think he was begging from me.

When I parted from him I was very impressed by his character, and also thankful for what he had shared about his village. I realize that I only got the tip of the iceberg about what this huge minority group experiences, and of course there is vast diversity between Gypsies within Romania and in other countries.

}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

1.h. Romanian Friends

I would like to thank all of the kind people I met in Romania. Valentin is an English student who found me a place to stay for two nights in Suceava, and accompanied me to the hospital after I was robbed. Oana was the first to call the police when I was robbed. She stayed at the police station afterwards to translate, and returned for several days after that to translate some more. She also prepared a lunch for me and had to testify in court in the trial of the two men who attacked me.

Valentin’s friend Stefan and his roommate put me up at their place for a night and took me to Gura Humorului to see a dentist and some of Moldavia’s monasteries. Thanks to Jessica, a Peace Corps volunteer, for putting me up for one night in Gura Humorului.

Vasile, his brother Cosmin, and their family put me up for three nights in Sighisoara. Vasile was a favorable guide around Sighisoara for three days. And finally thanks to the sisters Elena and Mihaela for putting me up while I was in Bucharest. Thanks to these folks I really had a great time in Romania and hope to visit there again.

Familia Keller gasita la Botosani



Cei trei membri ai familiei Keller, daţi dispăruţi din data de 8 ianuarie, au fost identificaţi ieri la Botoşani, dormind în autoturismul proprietate personală, în zona centrală a municipiului. O patrulă a Poliţiei Comunitare a observat maşina cu numere de Germania şi au trecut la identificarea persoanelor. „Executam serviciul împreună cu un coleg. În faţă la Banc Post era parcat acest autoturism cu numere de Germania. Am mers la ei, i-am legitimat şi ne-au spus că sunt germani, fac turul României şi că acum se odihnesc. Nu au pus niciun fel de probleme, ei au spus numai că fac turul ţării”, a declarat Maria Avătămăniţei, unul dintre agenţii Poliţiei Comunitare. Femeia şi-a dat însă seama imediat despre cine era vorba şi a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Cei trei au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), unde poliţiştii au încercat să afle traseul exact urmat de nemţi şi ce au făcut în această perioadă. Se pare că traseul a fost unul destul de lung. În tot acest răstimp, cât au fost căutaţi, cei trei au făcut turul ţării aproape în totalitate. După ce au plecat din Timişoara, membrii familiei Keller au trecut prin Băile Herculane, Braşov, Bucureşti, Tulcea, Feteşti, Piteşti, Maramureş, Baia Mare (unde sunt părinţii Mariei Keller), Suceava şi Botoşani. În faţa presei, Maria Keller a păstrat aceeaşi atitudine de uimire. „Nu trebuiau să ne caute, nu înţeleg de ce. Ne-am petrecut concediul. Ne-am plimbat şi ne-am simţit foarte bine. Ne-am anunţat familia. Cred că s-a creat panică degeaba”, a precizat ieri femeia. Potrivit subcomisarului Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani, cei trei nemţi s-au oprit timp de mai multe zile la Botoşani pentru că la autoturism a intervenit o defecţiune, se stricase un amortizor, iar piesa fusese comandată de către un magazin de specialitate din Germania şi urma să sosească. „Susţin că au ajuns aici pe 9 ianuarie şi au avut o problemă tehnică la autoturism. Au stat în Botoşani pentru că au constatat că este cel mai curat din cele pe care le-au vizitat şi au declarat că s-au simţit în siguranţă, au văzut circulând pe stradă autoturisme ale jandarmeriei şi ale poliţiei”, a adăugat reprezentantul IPJ. Ultimul contact cu vreun membru al familiei a fost pe 24 decembrie, dată la care bărbatul şi-a sunat fratele, dar nu a precizat ce i-a spus. Ulterior, şi-au închis telefoanele pentru că erau sunaţi de cunoştinţele din Germania şi nu mai aveau suficienţi bani pentru a-şi reîncărca telefoanele. De altfel, bărbatul şi-a anunţat şeful că nu vine la muncă în Germania prin intermediul unui SMS.

În 2007, cele mai multe infracţiuni cu violenţă au fost comise în Craiova

În mai multe oraşe mari din ţară s-au înregistrat, anul trecut, infracţiuni cu violenţă comise în stradă. Evenimentele din municipiul Craiova au fost deseori pe prima pagină a ziarelor. Suceava şi Vâlcea s-au remarcat prin numeroase furturi sau contrabandă.

Deocamdată bilanţul Poliţiei Române pe 2007 nu a fost finalizat. Craiova a fost însă celebră pentru bătăile de stradă. Au avut loc zeci de conflicte, în care s-au folosit de la pietre şi bâte până la cuţite şi pistoale. Numărul persoanelor implicate a fost de ordinul sutelor. Tot în Craiova, poliţiştii de la crimă organizată au depistat capi ai unor reţele care activau în Spania, Italia şi Franţa, şi care se ocupau cu traficarea minorilor pentru prostituţie şi cerşetorie şi falsificare de carduri.

În Suceava problemele cele mai mari au fost legate de contrabanda cu ţigări. Poliţiştii de frontieră au confiscat doar la Rădăuţi bunuri de aproape 5 milioane de euro.

Galaţiul s-a remarcat cu furturile comise în special pe platforma combinatului siderurgic. Poliţiştii spun că pagubele au fost de milioane de euro şi se poate vorbi deja despre grupări specializate în astfel de furturi care colaborează foarte bine cu agenţii de pază ai combinatului.

În Vâlcea în schimb, 60% din infracţiuni au fost furturi din locuinţe şi sociatăţi comerciale.

CSM Bucovina Suceava a terminat vacanţa

Rugby



Cu aproape două luni înaintea reînceperii meciurilor din Divizia Naţională, componenţii echipei locale de rugby, CSM Bucovina Suceava au revenit luni la antrenamente, după o pauză de aproximativ trei săptămâni. Dacă anul trecut, atât în iarnă, cât şi în vară nu au reuşit să facă un cantonament, în acest an, mai exact în a doua jumătate a lunii februarie sucevenii şi-au propus să efectueze un stagiu de pregătire centralizată la munte, pe durata a zece zile. Constantin Vlad este de părere că acest stagiu de pregătire este absolut necesar şi asta pentru că în 2007, lipsa cantonamentului s-a văzut în teren, mai ales pe final de meci, când condiţia fizică nu i-a mai ajutat pe elevii săi. „În programul de pregătire am prevăzut şi un cantonament montan în luna februarie, dar acesta va fi posibil doar în funcţie de bugetul pe care-l vom primi de la Primărie şi CSM Suceava. Tot în această perioadă, înainte de a trece la antrenamente de intensitate mai mare vom face vizita medicală”, a adăugat antrenorul formaţiei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad. Ca şi anul trecut, înaintea reînceperii campionatului, echipa suceveană va participa la un turneu de pregătire la Iaşi, acolo unde vor disputa cel puţin trei meciuri. CSM Bucovina va reîncepe sezonul oficial pe data de 8 martie, atunci când va întâlni pe teren propriu echipa RC Griviţa Bucureşti.

Barajul pentru promovare, abordat fără speranţe

Volei



Echipa de volei CSMU LPS Suceava este prima formaţie locală care intră în focurile competiţiilor oficiale, având prima etapă din play-off-ul seriei est a eşalonului doi al voleiului românesc la sfârşitul acestei săptămâni.

Deşi s-a calificat în faza care le dă posibilitatea să lupte pentru promovare, echipa noastră nu are nici ambiţii, nici speranţă la un loc care să-i asigure participarea la barajul pentru promovare.

„Echipele din Bacău şi Galaţi, care au un avantaj de două puncte faţă de noi din prima fază a campionatului, sunt mult prea puternice pentru a ne face speranţe că le-am putea depăşi. Prin urmare, voi folosi în toate meciurile şi jucătorii mai puţin experimentaţi, care au nevoie de meciuri pentru a-şi da drumul la joc. De fapt, acesta şi este obiectivul nostru, să formăm tinerii cu perspective pentru sezonul viitor”, a explicat antrenorul sucevean Victor Pancu.

Faţă de turul campionatului, la echipa locală nu va mai evolua ridicătorul Sasu, împrumutat până în luna mai la rivala din serie, Ştiinţa Bacău.

CSMU LPS Suceava are de jucat în acest play-off, în sistem tur-retur, cu formaţiile CSU Galaţi, Ştiinţa Bacău şi AS NIRO Bucureşti, doar ultimul adversar fiind mai accesibil pentru noi.

Pancu se bazează pe 12 jucători, patru cu experienţă şi opt foarte tineri, parte dintre aceştia din urmă fiind, speră antrenorul, viitorul echipei locale.

În prima etapă, sâmbătă 19 ianuarie, CSMU LPS joacă în deplasare, la Bacău.

Poli II Iaşi, primul adversar al iernii

Fotbal Club Cetatea



Chiar dacă cu oarecare dificultate, programul de meciuri amicale al grupării sucevene începe să se contureze, uşor, uşor. Astfel, Cetatea va susţine primul joc de pregătire al iernii la Iaşi, la mijlocul săptămânii viitoare, în compania formaţiei Poli II. Pe 30 ianuarie, sucevenii vor întâlni pe FCM Bacău într-un meci test la Vatra Dornei, fiind perfectată şi o confruntare cu Poli Iaşi, pe 13 februarie, în deplasare. „Până la reluarea campionatului vom juca cel puţin două meciuri pe teren propriu, probabil cu Poli II Iaşi şi FCM II Bacău. Am vrut să invităm pe Areni şi echipe cu tradiţie, însă din păcate pentru noi, Ceahlăul Piatra Neamţ, FCM Bacău sau FC Botoşani efectuează pregătirea de iarnă în străinătate”, a declarat preşedintele FC Cetatea, Dumitru Moldovan.

Juventinii au început, în sfârşit, antrenamentele



Chiar dacă în ultima vreme au circulat diferite zvonuri cu privire la retragerea grupării fălticenene din campionat, se pare că după mai multe runde de negocieri finanţatorul Costică Tudosă şi primarul Vasile Tofan au căzut în sfârşit la pace, astfel că fotbaliştii pregătiţi de Ovidiu Murariu au fost rechemaţi la antrenamente la începutul acestei săptămâni. După o perioadă de reacomodare la efort care se va desfăşura în localitate, Juventus va pleca pe 23 ianuarie într-un cantonament de pregătire la Vatra Dornei. Deocamdată nu au existat surprize deosebite la reunirea lotului, de unde au absentat doar doi jucători, Ciopraga şi Adi Pânzariu, care au fost trimişi pe termen nelimitat la echipa a doua a clubului. Cu toate că la finalul turului gruparea fălticeneană ocupă poziţia a treisprezecea cu minus 6 la adevăr, directorul sportiv Dan Dăscălescu a anunţat că obiectivul alb-negrilor rămâne cel stabilit la startul sezonului, o clasare în prima jumătate a clasamentului.

Asociaţia Forestierilor din Bucovina vrea rovignetă de drum judeţean



Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din Bucovina s-au întâlnit, ieri, cu prefectul de Suceava, Orest Onofrei şi i-au solicitat acestuia ca departamentul juridic din Prefectură să analizeze taxele pe care transportatorii de lemn sunt obligaţi să le plătească pe drumurile din judeţ.

Conform prefectului, forestierii au acuzat că unele taxe sunt discriminatorii, că taxa de tonaj pe care aceştia o plătesc pe drumurile judeţene este prea mare şi că foarte multe consilii locale îi obligă să achite o taxă de drum pentru drumurile comunale, dacă firma nu-şi are sediul în comuna respectivă.

Onofrei a declarat, după întâlnirea cu forestierii, că aceştia i s-au plâns că taxa pe care trebuie să o achite la Consiliul Judeţean are o valoare foarte mare, ceea ce face să crească şi costul materialului transportat. De asemenea, cei care lucrează în exploatarea lemnului sunt nemulţumiţi că taxele fixate de unele consilii locale pentru folosirea drumurilor din comună nu are o valoare unitară, fiind cuprinsă între 1 şi 4 euro pe metrul cub transportat, în funcţie de zonă.

Totodată, oamenii acuză că la această taxă sunt obligaţi numai transportatorii de la firmele care nu-şi au sediul în comunele respective, cei din localitate fiind scutiţi, chiar dacă transportă aceleaşi mărfuri în aceleaşi cantităţi.

Firmele de familie ale pădurarilor, motiv de nemulţumire pentru Asociaţia Forestierilor

O altă nemulţumire vizează faptul că sunt taxaţi doar transportatorii de lemn, cei de balast sau BCA având alt regim.

Onofrei a declarat că împreună cu juriştii din Prefectură va analiza dacă în situaţiile prezentate este vorba de discriminare şi că va examina, împreună cu Consiliul Judeţean, dacă nu există posibilitatea legală de a se institui o singură taxă pentru toate drumurile din judeţ şi pentru toate categoriile de transportatori.

„Ar fi un fel de rovignetă judeţeană, la un cuantum mai mic, dar plătită de toată lumea”, a spus Onofrei.

Un alt aspect pe care prefectul vrea să-l clarifice împreună cu conducerea Direcţiei Silvice Suceava este participarea la licitaţiile pentru exploatarea masei lemnoase a firmelor rudelor angajaţilor de la Direcţia Silvică, în cantoanele gestionate chiar de aceştia.

„Este cumva o concurenţă neloială. În acelaşi canton angajatul Direcţiei Silvice gestionează exploatarea prin firma de familie şi tot el controlează, ceea ce nu-i tocmai normal”, a mai spus prefectul.

Bucătăria din spital, modernă, dar fără acte



La câteva săptămâni de la redeschidere, bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă continuă să funcţioneze fără avize sanitare.

Mai mult, obţinerea acestora se anunţă de durată, în condiţiile în care firma desemnată să se ocupe de renovare a sistat finalizarea lucrărilor din cauză că nu a fost plătită.

Ieri, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, doctorul Odette Nicolae, a anunţat că Biroul de evaluare a factorilor de risc, avizare şi autorizare sanitară din cadrul instituţiei pe care o conduce a evaluat, luni, condiţiile de igienă şi de funcţionalitate de la blocul alimentar al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Sursa citată a arătat că o serie din deficienţele care au generat suspendarea activităţii bucătăriei, la sfârşitul anului trecut, sunt remediate, aspectul interior al spaţiilor în care se desfăşoară activitatea şi al anexelor este corespunzător, dar încă nu se pune problema eliberării autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Sursa citată a explicat că la blocul alimentar mai sunt încă multe de făcut şi de-abia după ce şi ultimele detalii vor fi puse la punct se va putea vorbi de avizare.

Spitalul negociază reluarea lucrărilor

„Deocamdată nu sunt terminate lucrările de renovare interioară la vestiarele şi toaletele destinate personalului şi nici la magaziile de depozitare a materialelor de curăţenie, detergenţi şi dezinfectante. Se impune, de asemenea, dotarea cu chiuvete noi, din inox, la toate punctele de distribuţie a apei calde şi reci din compartimentele de zarzavat, carne şi ouă, precum şi repararea şi punerea în bună stare de funcţionare a celei de a doua camere frigorifice din magazia de alimente”, a spus directorul executiv al ASP.

Doctorul Odette Nicolae a precizat că renovarea blocului alimentar a fost sistată de către firma câştigătoare a licitaţiei deoarece, la finele anului trecut, Ministerul Sănătăţii Publice nu a finanţat reparaţiile capitale pentru spitale, urmând ca lucrările să fie reluate imediat după asigurarea finanţării necesare de către MSP.

În legătură cu situaţia declanşată la bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă prin sistarea lucrărilor de renovare, managerul interimar, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că în momentul de faţă se poartă negocieri cu firma care a câştigat licitaţia pentru partea de construcţii.

De menţionat că, la rândul său, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat prin şeful Serviciului Inspecţie şi Control, doctorul Vasile Semeniuc, că nu-şi va da avizul până când renovarea nu va fi finalizată.

Proiectul de lege al educaţiei, dezbătut la Suceava



Pachetul de legi ale educaţiei lansat de ministrul educaţiei Cristian Adomniţei pe 17 decembrie 2007 va intra în dezbatere publică în judeţul Suceava.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a transmis Inspectoratului Şcolar Suceava să genereze dezbateri legate de noile propuneri legislative cu profesorii, părinţii, elevii, sindicatele şi societatea civilă.

Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a declarat că „ se vor organiza întâlniri zonale, în tot judeţul, în cadrul cărora vor fi prezentate noutăţile noului pachet şi se vor solicita propuneri care vor fi centralizate şi transmise la Ministerului Educaţiei”.

După prezentarea pachetului în toate şcolile din judeţ, pe 30 ianuarie 2008, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Zvetlana Preoteasa va veni la Suceava şi va prezenta noile prevederi legislative în cadrul unei întâlniri cu directorii tuturor instituţiilor de învăţământ din judeţ, cu oficialităţile locale şi judeţene, parlamentari, ONG-uri, sindicate, reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor.

Pachetul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educaţiei, la adresa www.edu.ro, sau pe site-ul IŞJ, la adresa www.isj.sv.edu.ro. Orice persoană interesată de pachetul legislativ propus de ministrul Adomniţei poate să-şi transmită sugestiile la adresa de e-mail proiecte.legi@medc.edu.ro sau pe forumul special creat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Dezbatere publică privind reconfigurarea zonei centrale a Sucevei



Planul Urbanistic Zonal pentru centrul municipiului Suceava poate fi studiat, începând de astăzi, de fiecare sucevean interesat de modul în care se poate îmbunătăţi imaginea oraşului în care trăieşte.

Viceprimarul Angela Zarojanu a declarat că finalizarea acestui PUZ reprezintă un moment foarte important în reglementarea problemelor de urbanism cu care s-a confruntat municipiul Suceava în ultimii ani.

Planşele şi hărţile din care se constituie acest PUZ sunt afişate în holul din parterul Primăriei Suceava, unde pot fi consultate de oricine.

În prima etapă de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al centrului Sucevei, a fost întocmită o hartă actualizată a zonei centrale a municipiului reşedinţă de judeţ, care cuprinde nu doar centrul istoric, ci şi zona Primăriei.

Noua hartă urbanistică a Sucevei a fost comparată cu o serie de hărţi de la 1900, din care se vede clar că principalele artere de circulaţie sunt aceleaşi ca acum mai bine de 100 de ani.

Modul de aşezare a clădirilor recent apărute indică faptul că zona centrală va fi mutată înspre Primărie.

Proiectul cuprinde un centru bipolar – unul istoric, cu Palatul Administrativ, Casa de Cultură, Palatul de Justiţie şi unul modern, cu Primăria Suceava, centrele comerciale ce vor apărea în zonă şi centrele imobiliare în curs de dezvoltare. Străzile de legătură vor avea funcţiuni mult mai complexe şi vor apărea mai multe sensuri unice.

Plimbare virtuală prin centrul Sucevei

„În măsura în care vom avea „busola” în domeniul urbanismului va fi mult mai uşor de lucrat şi mult mai greu de greşit. În acelaşi timp, nu vor mai exista atâtea suspiciuni pe linie de urbanism. Este o lucrare importantă pe care eu o apreciez, ce reprezintă doar un pas spre actualizarea Planului Urbanistic General”, a apreciat primarul Ion Lungu.

Ca element de noutate, o aplicaţie tridimensională a acestui PUZ poate fi vizionată cu ajutorul computerului amplasat lângă afişierul din Primărie.

Sucevenii care vor dori să facă observaţii cu privire la modul în care a fost conceput acest PUZ sau chiar să ofere soluţii posibile pentru rezolvarea unor probleme legate de configuraţia zonei centrale a Sucevei pot apela la registrul pus la dispoziţie de municipalitate, în cadrul Serviciului Urbanism, Relaţii cu cetăţenii.

Bebeluşi aduşi pe lume în străinătate



Consecinţe ale exodului. Plecarea sucevenilor la muncă în străinătate a lăsat pustii nu numai satele, ci şi maternităţile.

Datele oficiale arată că, în ultimii doi ani, aproape 3.000 de bebeluşi cu unul sau ambii părinţi suceveni au fost aduşi pe lume la clinici din străinătate.

Predominanţi sunt copiii născuţi în Italia, dar mai nou se înregistrează o creştere spectaculoasă a bebeluşilor care văd lumina zilei în Anglia sau Irlanda.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Suceava spun că din analiza datelor statistice rezultă că în ultimii ani s-a consemnat o creştere accentuată a naşterilor în afara graniţelor României.

Dacă în 2006 au fost procesate 1.140 de acte pentru înregistrarea în evidenţe a copiilor sucevenilor născuţi în străinătate, anul trecut au fost 1.743 de cazuri.

Tendinţa de creştere s-a menţinut nu numai în privinţa naşterilor, ci şi a căsătoriilor. Dacă acum doi ani şi-au pus pirostriile peste hotare 74 de suceveni, în cursul anului 2007 numărul acestora aproape că s-a triplat, ajungând până la 198.

Din păcate, o creştere se înregistrează şi la decese. Anul trecut au închis ochii departe de casă 40 de suceveni, în timp ce în 2006 s-au consemnat 25 de decese în afara graniţelor.

Timpi de aşteptare de câteva luni

Un eveniment de orice natură înregistrat în străinătate are şi părţi mai puţin plăcute.

Unul dintre acestea este timpul lung de aşteptare pentru ridicarea actelor depuse în România pentru transcrierea naşterilor, căsătoriilor sau deceselor.

Pentru a primi un astfel de act se aşteaptă câteva luni bune. Motivul este dat de faptul că toate actele depuse în teritoriu ajung la Bucureşti, unde sunt procesate şi apoi retrimise spre judeţele unde îşi au domiciliul titularii.

Paul Baban, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, crede că acest neajuns se va remedia în cel mai scurt timp.

„Unul dintre obiectivele pentru 2008 este descentralizarea aprobării cererilor de transcriere a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate, această competenţă urmând să revină autorităţilor administraţiei publice de la nivel local, în speţă fiind vorba de Primării, conform unui proiect de modificare a Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă”, a declarat Paul Baban.

Situaţii deosebite

Pentru că actele de stare civilă întocmite în străinătate şi care-i privesc pe suceveni au putere doar dacă sunt transcrise în România, este obligatoriu ca orice dosar să fie analizat şi aprobat de autorităţile din ţară.

Dacă de obicei se aşteaptă câteva luni pentru ca solicitantul să primească documentul, există şi excepţii.

„Este vorba de cazurile deosebite, când există documente justificative care reclamă urgenţă. În astfel de situaţii sucevenii pot solicita eliberarea actelor de stare civilă într-un interval de timp mai scurt. Pentru acest lucru trebuie să se adreseze direct Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor Bucureşti, în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 12.00-14.00”, a precizat Paul Baban.

Ce cuprinde un dosar de transcriere

Pentru ca dosarul să fie complet, trebuie depuse o serie de acte. Mai întâi este nevoie de o adresă a Primăriei prin care se înaintează dosarul la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava, apoi trebuie ataşată o cerere a titularului sau o procură specială pentru mandatar. La acelaşi dosar se mai depune certificatul/extrasul de naştere, căsătorie sau deces în original şi în copie, traducerea legalizată a actului original şi dovadă dobândirii sau redobândirii cetăţeniei române.

De asemenea, în dosar trebuie să se regăsească declaraţia titularilor cu privire la numele purtate de soţi în căsătorie, dar şi fotocopii după certificatul de căsătorie a părinţilor sau copii după certificatele de naştere, în cazul în care părinţii nu sunt căsătoriţi.

Impozitul pe venitul din salarii se va plăti lunar



Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat, în cursul zilei de ieri, că începând cu data de 1 ianuarie, toţi agenţii economici plătitori de impozit pe profit vor depune şi vor plăti lunar declaraţia la bugetul general consolidat şi impozitul pe venitul din salarii.

Ropotă a spus că tot lunar vor fi plătite şi contribuţiile aferente salariilor, respectiv cele pentru fondurile de sănătate, şomaj şi contribuţiile de asigurări sociale. De asemenea, trebuie spus că aceste reglementări trebuie respectate şi de contribuabilii cu statut de microîntreprindere, plătitori de impozit pe profit.

Pe de altă parte, noile reglementări ale Codului Fiscal prevăd ca fundaţiile, asociaţiile şi entităţile non profit trebuie ca semestrial să depună declaraţiile la bugetul general consolidat şi să plătească contribuţiile precizate anterior.

Directorul DGFP Suceava a precizat că în perioada 1 – 31 ianuarie a.c., microîntreprinderile care plătesc impozit pe profit trebuie să depună la sediile administraţiilor financiare declaraţiile de menţiuni de trecere la plata şi declararea lunară a impozitului pe venit din salarii şi a contribuţiilor aferente acestora.

De asemenea, aceeaşi obligativitate o au şi organizaţiile non-profit, pentru plata semestrială a impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii.

Nu în ultimul rând, Petrică Ropotă a precizat că până la sfârşitul acestei luni trebuie depuse şi declaraţiile privind modificarea perioadei fiscale pentru TVA, lunară sau trimestrială, în cazul realizării în cursul anului 2007 a unei cifre de afaceri care generează obligativitatea acestei schimbări, respectiv o sumă mai mare de 100.000 de euro pentru o perioadă lunară, sau mai mică de 100.000 de euro – trimestrial.

Fostul protopop de Dorohoi, prins cu ţigări de contrabandă la Suceava

Îi plac mai mult lucrurile lumeşti decât învăţăturile Domnului. Fostul protopop de Dorohoi, Mihai Toma, în vârstă de 56 de ani, a fost prins de poliţiştii de frontieră din Siret cu 1.500 de pachete de ţigări de contrabandă. Maşina cu care călătorea fostul protopop, actual preot la o biserică din Dorohoi, a fost oprită în trafic, pe drumul european 85. La controlul maşinii, poliţiştii de frontieră au avut surpriza să constate că maşina marca Daewoo, înmatriculată la Buzău, era burduşită cu ţigări. Oamenii legii au rămas mască în faţa inventivităţii de care a dat dovadă preotul. Acesta avea ţigările ascunse în semiaripile faţă şi spate, în banchetă, precum şi în plafon şi portiere. Valoarea totală a celor 1.500 de pachete de ţigări, marca „Ronson”, aduse din Ucraina, a fost stabilită la 2.775 de lei. Pentru contrabandă cu ţigări, fostul protopop de Dorohoi a fost amendat cu 7.000 de lei, iar pentru că Mihai Toma nu avea aceşti bani, autovehiculul cu care circula a fost indisponibilizat până la achitarea întregii sume de bani. Faţa bisericească nu este la prima abatere de acest gen. Anul trecut, el a mai fost prins de poliţiştii de frontieră în timp ce transporta ţigări de contrabandă aduse din Ucraina. A scăpat doar cu o amendă contravenţională din punct de vedere legal. Superiorii săi pe linie bisericească l-au judecat în Consistoriu, iar preotul Mihai Toma a fost dojenit. După isprava de luni, de la Siret, este de aşteptat ca fostul protopop de Dorohoi să primească o pedeapsă mai drastică.

Poliţişti luaţi la pumni de un tânăr „deranjat” acasă



Doi poliţişti care au intervenit pentru a linişti doi tineri care-şi deranjau vecinii ascultând muzică la maximum au fost luaţi la bătaie, alegându-se cu mai mulţi pumni în plină figură.

Scandalul a fost aplanat abia după ce „mascaţii” de la Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă au venit de urgenţă la faţa locului şi i-a imobilizat pe tinerii nervoşi.

În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 1.00, o femeie care stă pe strada Viitorului din municipiul Suceava a sunat la 112, reclamând că într-un alt apartament din scara de bloc în care locuieşte muzica este dată foarte tare, deranjând toţi locatarii.

La faţa locului au fost trimişi doi agenţi de poliţie, aflaţi cu maşina în zonă, dar şi o patrulă pedestră, formată dintr-un poliţist comunitar şi un altul de la „Ordine Publică”.

Trei contra doi

Unul dintre poliţişti a rămas la maşină, iar trei au urcat la apartamentul din care se auzea muzica.

Dumitru Ilucă, în vârstă de 19 ani, din municipiul Suceava, le-a deschis uşa poliţiştilor. Oamenii legii susţin că acesta a trecut direct la ameninţări şi injurii, dându-le de înţeles că nu are de gând să dea muzica mai încet.

Cum tânărul refuza să meargă la poliţie, s-a încercat imobilizarea acestuia. Imediat, din casă a ieşit şi Gabriel Ilucă, fratele de 16 ani al primului, care a sărit cu gura la poliţişti.

În carambolul declanşat, Dumitru Ilucă le-a aplicat mai mulţi pumni în figură unui agent de poliţie şi poliţistului comunitar. Problema s-a rezolvat câteva minute mai târziu, după ce poliţiştii de la „Intervenţie Rapidă” au ajuns la faţa locului şi i-au imobilizat pe cei doi.

„În cauză urmează a fi sesizată unitatea de parchet competentă a efectua cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Tânărul care i-a „plesnit” pe poliţişti este un cunoscut al oamenilor legii, având antecedente penale.

Elev înjunghiat într-o clasă a Colegiului “Nicu Gane” din Fălticeni



Un elev a ajuns la spital, după ce a fost înjunghiat, ieri după-amiază, în jurul orei 15:30, într-una din sălile de curs ale Colegiului Naţional „Nicu Gane” din municipiul Fălticeni.

Agresorul este tot elev, iar altercaţia dintre el şi victimă a plecat de la nişte bileţele cu conţinut obscen, trimise unei adolescente.

Din informaţiile pe care le-am obţinut ieri seară, toată povestea a plecat de la bileţele cu pricina, pe care Bogdan Andrei T., elev în clasa a X-a, la „Nicu Gane”, i le trimitea, în timpul orelor de curs, unei colege de clasă.

Enervată de gestul colegului ei, destinatara bileţelelor i-a trimis un mesaj pe telefonul mobil prietenului ei, Edy M., tot elev în clasa a X-a, dar la Şcoala de Arte şi Meserii din cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”.

Acesta din urmă şi-a luat un coleg cu el şi a plecat spre Colegiul „Nicu Gane”, hotărât fiind să-i aplice o corecţie colegului de clasă al iubitei sale.

A aruncat cuţitul în zăpadă

Ajuns cu câteva minute înaintea pauzei, Edy M. a intrat în incinta Colegiului şi, după ce a aşteptat să iasă profesorul, a dat buzna în clasa în care învăţa prietena sa.

Aici, s-a dus glonţ la elevul care-i deranja iubita, care nu apucase să iasă încă din bancă, şi i-a pus mâna pe faţa acestuia, împingându-l.

În îmbrânceala dintre cei doi, liceanul de la „Nicu Gane” a scos un cuţit, pe care-l avea asupra lui, şi l-a tăiat pe antebraţul stâng pe elevul de la Colegiul Tehnic. Incidentul a ajuns imediat la urechile direcţiunii şi ale Poliţiei, unul dintre poliţiştii de proximitate din zonă fiind sesizat de elevi despre ceea ce s-a întâmplat.

Deşi în momentul în care a fost luat la întrebări de poliţie, Bogdan Andrei T. nu mai avea cuţitul asupra sa, poliţiştii au reuşit să-l găsească după câteva minute aruncat în zăpadă.

Victima acestui incident a fost transportată la spital, unde, din informaţiile obţinute, a rămas internată.

Cum a reuşit să treacă de paznici?

Contactat telefonic, directorul Colegiului „Nicu Gane”, profesorul Neculai Sturzu, a declarat că elevul Edy M. nu a intrat în liceu pe poarta principală, ci a sărit un gard şi a ajuns în şcoală pe o uşă laterală, lăsată deschisă pentru muncitorii care lucrează la renovarea unităţii şcolare.

„E greu să vă explic prin telefon, trebuie să veniţi aici să vă arăt la faţa locului cum a fost posibil să intre în şcoală şi să treacă de paznici”, a declarat Sturzu.

Directorul de la „Nicu Gane” a mai spus că victima a fost vizitată la spital de unul dintre colegii săi şi că „are o înţepătură mai puternică la braţul stâng”.

Ghid de practică medicală


Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, Cristian Irimie, a anunţat că, pînă la sfîrşitul anului, va apărea primul ghid de practică medicală elaborat pe plan local.

Şeful Colegiului Medicilor doreşte ca ghidurile să fie făcute pe diverse specialităţi, în primul rînd cele confruntate cu urgenţele, şi să cuprindă toţi paşii care trebuie urmaţi obligatoriu, de la medicul de familie pînă la medicul specialist din spital. "În lipsa acestor protocoale nu putem vorbi despre culpă, eroare sau neatenţie medicală. E greu să analizăm asemenea cazuri, pentru că intervine subiectivismul", a explicat Cristian Irimie. O creştere a calităţii profesionale se poate realiza şi printr-o mai bună comunicare cu medicii din teritoriu, astfel că se doreşte ca în primul trimestru Colegiul Judeţean al Medicilor să realizeze un site ce va conţine informaţii şi noutăţi pentru medici. "Vom scoate şi un buletin informativ, pentru că nu toţi medicii au posibilitatea de a accesa site-ul pentru că nu au internet, şi mă refer la comunele îndepărtate, din zone de munte", a mai spus Cristian Irimie

Încă două săptămîni

Fălticeni


Asociaţiile familiale, persoanele fizice şi administratorii de spaţii comerciale şi de taxi au termen limită data de 31 ianuarie pentru vizarea autorizaţiilor de funcţionare.

Angajaţii Serviciului Administrativ Control din cadrul Primăriei ne-au declarat că acţiunea de vizare a autorizaţiilor este în grafic, iar cei peste 1.600 de agenţi economici îşi cunosc obligaţiile de început de an.

Fotolii de manageri pentru tineri


Astăzi, în cadrul Proiectului tinerilor profesionişti, la Palatul Administrativ, va avea loc o întîlnire cu funcţionarii în vîrstă de pînă la 35 de ani din primăriile oraşelor şi municipiilor, precum şi de la instituţiile publice din judeţ.

Prefectul Orest Onofrei a declarat că întrunirea îşi propune să identifice tinerii din judeţ care vor participa la selecţia de cursanţi care, după absolvirea unor cursuri de specialitate de 7 luni, vor deveni manageri publici.

Ameninţaţi cu înzecirea birurilor

Fălticeni


Persoanele juridice care nu şi-au reevaluat clădirile după data de 1 ianuarie 2005 au termen pînă la data de 31 martie 2008 să se prezinte la Serviciul Taxe şi Impozite locale din cadrul Primăriei pentru clarificarea situaţiei.

În caz contrar, se va stabili automat, potrivit legislaţiei, o cotă de impozitare de 10 la sută din valoarea contabilă a clădirilor. În această situaţie sînt în prezent 90 de contribuabili persoane juridice care au fost înştiinţaţi în scris despre această obligativitate.

Bolnavii de la Spitalul Judeţean mănîncă într-o bucătărie neautorizată


Managerul interimar al Spitalului Judeţean "Sf Ioan cel Nou" din Suceava, Doina Elena Ganea Motan a declarat că aşteaptă ca Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (DSVSA) să-şi dea acordul pentru funcţionarea blocului alimentar, care şi-a reluat activitatea pe 27 decembrie 2007. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, unitatea spitalicească mai are de aşteptat deoarece s-a grăbit cu solicitarea înainte ca lucrările să fie finalizate.

Totuşi, Biroul de evaluare a factorilor de risc, avizare şi autorizare sanitară din cadrul ASP, coordonat de dr Daniela Cojocariu, a dat curs solicitării şi a evaluat condiţiile igienico-sanitare şi de funcţionalitate ale blocului alimentar, în vederea autorizării. Şeful ASP, Odette Nicolae, a precizat că o serie din deficienţele care au generat suspendarea activităţii obiectivului au fost remediate, aspectul interior al spaţiilor de funcţionalitate şi al anexelor este corespunzător, dar autorizaţia sanitară de funcţionare nu poate fi încă eliberată de către ASP pînă la terminarea lucrărilor de renovare a grupului social-sanitar destinat personalului şi compartimentelor de depozitare a materialelor de curăţenie, detergenţi şi dezinfectante.

Atenţie, se topeşte zăpada!


Sucevenii nu mai sînt în siguranţă nici pe trotuare din cauza zăpezii de pe acoperişuri, care a început să se topească.

Atenţie, se topeşte zăpada!
Pentru că nu au cum să cureţe acoperişurile, mulţi proprietari de case şi agenţi economici au amplasat, în mijlocul trotuarelor, mesaje de avertizare. La fel este şi la Fălticeni, unde pe trotuarele din apropierea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii "Mihai Băcescu" au apărut avertismente.