vineri, 4 ianuarie 2008

Pe partiile de schi, sarbatorile continua



Mii de turisti profita de zapada cazuta in ultima vreme pentru a-si petrece cateva zile in statiunile montane din Moldova.


Pârtiile din Vatra Dornei, cea mai cunoscuta statiune din judetul Suceava, sunt pline de oameni si dupa sarbatorile de iarna. Gradul de ocupare al hotelurilor si pensiunilor, care pana acum a atins 100a, se pastreaza ridicat si in primele zile din 2008. Agentii de turism spun ca situatia va ramâne neschimbata în urmatoarele doua saptamâni, cand sunt asteptati turisti din Republica Moldova si Ucraina, care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi.

Ieri, schiorii impanzisera pârtia Parc, care are 900 de metri lungime, o diferenta de nivel de 150 de metri si care este dotata cu teleschi, telescaun si baby-schi. „Se sta si câte doua ore la coada la telescaun“, a declarat seful salvamontistilor din localitate, Petrica Ariciuc. Acesta a mai precizat ca stratul de zapada masoara în jur de 30 de centimetri.

La Carlibaba se poate schia pana in luna mai

Zeci de copii, tineri si adulti s-au dus sa schieze înca de la primele ore ale diminetii si nu au plecat pâna spre lasarea întunericului. Îmbulzeala a fost si pe cealalta pârtie din Vatra Dornei, Dealu Negru, cu o lungime de 3000 de metri si o diferenta de nivel de 400 de metri.

Sute de schiori s-au adunat si pe cea de-a treia partie omologata din judetul Suceava, cea din comuna Carlibaba. Aici, stratul de zapada este de circa 25 de centimetri, privit sefului salvamontistilor din Câmpulung Moldovenesc, Voicu Raia. Partia de la Cârlibaba dispune de o instalatie de teleschi de aproape 1,5 kilometri si, datorita orientarii spre nord, se poate schia pâna în luna mai.

Ceahlaul, ocolit de ortodocsii din est

In judetul Neamt, punctele de atractie pentru petrecerea sarbatorilor de iarna au fost statiunea Durau, cabanele Fantanele si Dochia din masivul Ceahlau, dar si pensiunile agroturistice situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz sau cele din preajma manastirilor. La trei zile dupa Revelion, cei mai multi turisti au plecat spre casa si nu se anunta venirea altora ca in anii trecuti.

In statiunea de la poalele Ceahlaului, in aceasta perioada isi faceau aparitia oaspeti din est, mai ales din Ucraina si Republica Moldova, care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. O explicatie pentru absenta acestor turisti din statiunile judetului Neamt ar putea fi faptul ca vizele sunt mai greu de obtinut de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana.

„Duraul e cam gol acum. Am avut turisti din Bucuresti, Constanta, Galati, Braila sau Calarasi, dar au plecat speriati probabil de codul galben anuntat pentru sudul tarii. Nu avem anuntate grupuri de turisti din fosta Uniune Sovietica“, a declarat Mariana Cibi, directorul complexului hotelier Bradul-Brandusa din Durau.

Mii de clienti la tubing si telescaun

La Piatra Neamt, atat de Craciun, cat si de Revelion, un punct de atractie l-a constituit baza pentru sporturi de iarna, data in folosinta pe culmea Cozla. Telescaunul si partia de tubing (destinata copiilor pentru a se da pe zapada cu cauciucuri) au fost inaugurate pe 24 decembrie. Chiar din prima zi, mii de localnici si turisti au urcat pe dealul ce strajuieste orasul.

„Pe 2 ianuarie am avut peste 1.500 de clienti la telescaun si circa 300 de copii pe partia la tubing. Chiar si pe 1 ianuarie au fost aproximativ 750 de persoane care au iesit sa faca miscare la orele amiezii si au folosit telescaunul“, a declarat Dan Campeanu, directorul firmei Perla Invest, care se ocupa de realizarea proiectului de pe Cozla.

Pana la sfarsitul acestei luni urmeaza sa fie deschisa si partia de schi, la care se mai efectueaza lucrari la gardul de protectie si la rampa de lansare. Un bilet dus-intors cu telescaunul costa 8 lei, numai coborarea este 5 lei, iar o tura la tubing 2 lei. (Dan Sofronia)
Botosanenii asteapta Serbarile Zapezii

Majoritatea botosanenilor care sunt amatori ai sporturilor de iarna prefera sa mearga la schi pe partiile din statiunile sucevene Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc. Acestea sunt mult mai apropiate decat cele de pe Valea Prahovei, drumul durand maxim trei ore de mers cu masina.

Cererea mare a fost de Craciun si de Revelion, dar si în aceasta perioada exista turisti care se duc la munte, mai ales în week-end. Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca in ianuarie a scazut cererea pentru cazare, dar se asteapta la o crestere în februarie când la Vatra Dornei vor fi organizate Serbarile Zapezii.

„De obicei, dupa Anul Nou avem mai putine solicitari pentru statiunile montane, dar înca mai sunt persoane care vor sa mearga. În prezent, sunt si câteva grupuri care si-au prelungit concediul pâna pe 8-9 ianuarie“, a declarat Ionel Rusu, agent de turism.

VRANCEA

Plimbare cu ATV-ul sau cu sania trasa de cai


Zapada asternuta peste muntii Vrancei a atras ca un magnet turistii in locurile traditionale de agrement din Lepsa, Gresu si Soveja. Desi pensiunile nu mai sunt pline ca de Craciun si de Revelion, cei care au fost ocupati de sarbatori pot petrece aici un week-end de poveste. Sute de oameni, mai ales din judetene invecinate, precum Galati sau Braila, au sosit in ultimele zile.

„La noi au sunat inca dinainte de 31 decembrie ca sa faca rezervari dupa Anul Nou. Avem ocupate toate cele 11 camere pana pe 9-10 ianuarie. Avem si familii care au venit cu copiii“, ne-a declarat Marie Yvonne Babota, reprezentanta unei pensiuni de 3 stele din satul Gresu.

Cum in zona nu exista infrastructura specifica sporturilor de iarna, turistii au fost atrasi de aerul tare de munte, de obiceiurile care dureaza pana pe 7 ianuarie sau de bucatele pregatite de proprietarii de pensiuni. Specialitatea casei este pastravul gatit in cetina de brad. Printre alte distractii se numara bataile cu zapada, plimbarile cu sania trasa de cai sau cu ATV-urile.

Vasile Bostiog, reprezentantul ANTREC in Vrancea, spune ca numai in zona Lepsa-Gresu au fost peste 1.000 de turisti de sarbatori. „Mai vin turisti si dupa Anul Nou, mai ales ca Valea Putnei a inceput sa fie din ce in ce mai cautata“, a declarat Bostiog.

Două zile în plus de vacanţă

Elevii suceveni şi cei din Republica Moldova şi Ucraina care învaţă în şcolile sucevene vor începe cursurile cu două zile mai târziu decât restul elevilor. Motivul acestei întârzieri este sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi. Cei peste 200 de elevi aflaţi în această situaţie vor recupera materia din zilele de 7 şi 8 ianuarie în două sâmbete, stabilite de respectivele şcoli. Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Crăciunul în 7 ianuarie, după calendarul iulian.

Managerul celui mai mare spital din nordul tarii a fost destituit



Seful celui mai mare spital sucevean, Costica Dascaliuc, a fost demis ieri din functie printr-un ordin al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Decizia a fost motivata prin rezultatele catastrofale ale conducerii fostului manager. „Rapoartele de evaluare, analiza pe care am facut-o, au demonstrat acest lucru“, a declarat Nicolaescu.

Autoritatea de Sanatate Publica Suceava a confirmat, printr-un comunicat, revocarea lui Dascaliuc. Totodata, reprezentantii institutiei au propus ca interimatul la conducerea Spitalului Judetean sa fie asigurat de seful sectiei de Obstretica-Ginecologie, doctorul Cristian Irimie.

Pentru Dascaliuc, 2007 nu a fost deloc un an linistit din punct de vedere profesional, fiindu-i aduse o serie întreaga de acuzatii. Acum doua luni, în urma unor verificari, reprezentantii echipelor de control ale Prefecturii si ASP au ajuns la concluzia ca în cea mai mare unitate spitaliceasca din judet domnea haosul.

Medicamente de-acasa

Pacientii trebuiau în multe cazuri sa vina cu medicamente de acasa, iar mâncarea servita era insuficienta si preparata în conditii mizerabile, motiv pentru care bucataria spitalului a si fost închisa. Cu toate acestea, la finele lunii septembrie s-au gasit în conturile institutiei aproape 7,5 milioane de lei, bani ce puteau fi folositi pentru achizitii sau reparatii.

Bani ramasi necheltuiti

In primele noua luni ale anului trecut, pentru hrana bolnavilor de la Spitalul Judetean Suceava s-au consumat 896.909 de lei, în conditiile în care suma alocata era de 1.274.120 de lei, iar alocatia bugetara ar fi trebuit sa fie de 1.893.325 de lei. Adica de mai mult de doua ori decât banii cheltuiti in realitate.

Nici pentru reparatii, fondurile nu au fost utilizate in intregime. Din bugetul destinat acestor lucrari, care a fost de 2.245.157 de lei in 2007, pâna pe 30 septembrie s-au cheltuit doar ceva mai mult de 10%. In schimb, s-au folosit toti banii pentru achizitia de medicamente, dar acestea au lipsit in anumite perioade de la Unitatea de Primire a Urgentelor, chiar daca se aflau in stocurile farmaciei spitalului.

Mîrza şi-a stabilit priorităţile pentru 2008

Mîrza şi-a stabilit priorităţile pentru 2008


Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a anunţat priorităţile instituţiei pe care o conduce pentru anul 2008. Mîrza a precizat că pe primul loc se află atragerea surselor de finanţare pentru realizarea celor 34 de proiecte pe care Consiliul Judeţean le are pregătite în vederea modernizării drumurilor judeţene.

„Vrem să ducem la îndeplinire acest obiectiv de mare prioritate pentru judeţul Suceava şi în special pentru turismul din această zonă”, a subliniat şeful administraţiei judeţene sucevene. El a adăugat că o altă prioritate a CJ Suceava este finalizarea lucrărilor de modernizare a parcărilor din apropierea a 12 mănăstiri din judeţ, până în vara acestui an. Mîrza a precizat că deşi termenul de finalizare a acestor investiţii este toamna anului 2008, este posibil ca firma care realizează lucrările să le finalizeze până la mijlocul anului. „Vrem ca până în vara acestui an să terminăm lucrările, astfel încât turiştii care vor vizita aceste mănăstiri să beneficieze de condiţii moderne în incinta acestor parcări”, a spus Gavril Mîrza, care a precizat că investiţiile la parcări presupun, printre altele, realizarea de grupuri sanitare, dotate cu apă curentă, boilere pentru apă caldă şi uscătoare pentru mâini. Aceste investiţii vor fi efectuate la mănăstirile Bogdan Vodă Rădăuţi, Dragomirna, Mănăstirea Humorului, Sfântul Ioan cel Nou, Probota, Slatina, Slătioara, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Pătrăuţi şi Râşca.

Preşedintele Consiliului Judeţean vrea să finalizeze proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai spus că o prioritate a instituţiei pe care o conduce va fi şi finalizarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, care presupune reabilitarea introducerea gazului metan în 60 de localităţi sucevene şi reabilitarea sistemului de producere, transport şi distribuţie a agentului termic în principalele localităţi urbane. Mîrza a precizat că în momentul de faţă lucrările de termoficare sunt finalizate în proporţie de 85-95%, iar în ceea ce priveşte investiţiile în extinderea reţelei de gaz metan, acestea urmează să fie transferată firmei Transgaz. „Intenţionăm ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm acest proiect, atât în ceea ce priveşte reabilitarea reţelelor de termoficare, cât şi transferul investiţiilor în reţelele de gaz metan. Oricum, vreau să precizez că în ceea ce priveşte lucrările de termoficare, noile reţele şi centrale construite funcţionează deja în localităţile unde au fost realizate”, a mai declarat Mîrza.

În clădirea CMJ Suceava va fi amenajat un muzeu de artă

Gavril Mîrza a adăugat că printre investiţiile ce vor fi începute în cursul acestui an se numără şi amenajarea unui muzeu de artă în actuala clădire a Centrului Militar Judeţean Suceava. El a spus că investiţia va fi realizată într-un interval de doi ani, pentru început fiind alocată suma de 40 de miliarde de lei vechi.

De asemenea, preşedintele CJ Suceava a spus că în anul 2008 această instituţie va aloca fonduri şi pentru reabilitarea drumurilor Zvoriştea – Siret, Mitocu Dragomirnei – Adâncata, Panaci – Bilbor şi Moldoviţa – Argel. La aceste lucrări de infrastructură se vor adăuga şi cele realizate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră, care vor viza modernizarea traseelor Moldova Suliţa – Izvoarele Sucevei – graniţa cu Ucraina, Ulma – Nisipitu şi Muşeniţa Vicşani.

Nu în ultimul rând, Gavril Mîrza a mai declarat că pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Suceava este inclusă şi începerea lucrărilor la Centrul Social de la Păltinoasa.

Firma suceveana va reabilita drumuri in Cernauti

Societatea comerciala ''Drumuri si Poduri'' Suceava, la care unic actionar este Consiliului Judetean (CJ), isi va deschide o filiala la Cernauti (Ucraina), a anuntat, joi, presedintele CJ Suceava, Gavril Marza, transmite corespondentul ROMPRES. Hotararea a fost luata in urma unei intalniri a presedintelui CJ Suceava cu seful Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Vladimir Culis.


Gavril Marza a spus ca la Cernauti sunt de realizat numeroase investitii ce necesita constructori, avand in vedere ca in acest an se implinesc 600 de ani de la prima atestare documentara a orasului Cernauti. Marza a precizat ca ''Drumuri si Poduri'' Suceava va reabilita traseul Porubnoe-Cernauti si soseaua de centura a orasului Cernauti, in baza unui acord, ce va fi incheiat in maximum trei saptamani, intre Camerele de comert din Suceava si Cernauti. Judetul Suceava si Regiunea Cernauti au semnat in urma cu mai multi ani un parteneriat de colaborare.

Pompierii nu au ajuns la un incendiu din cauza drumului impracticabil

Un puternic incendiu izbucnit in comuna suceveana Moldova Sulita a facut pagube de 30.000 de lei, a informat joi purtatorul de cuvant al ISU Suceava, Emil Tehaniuc. Locuinta a ars aproape in intregime, precum si majoritatea bunurilor din interior.


Pompierii nu au putut ajunge la locul incendiului deoarece drumul era impracticabil din cauza zapezii. De asemenea, in zona gospodariei cuprinse de flacari nu existau surse de apa. Incendiul s-a declansat din cauza unui cos de fum neintretinut corespunzator.

Accident rutier cu trei raniti la Vadu Moldovei

Trei persoane au fost ranite, dintre care doua grav, dupa ce masina in care se aflau a iesit in decor intrand intr-un copac, a informat joi purtatorul de cuvant al IPJ Suceava, Alin Botezatu. Accidentul a avut loc pe DN 2 pe raza localitatii sucevene Vadu Moldovei.


Soferul de 26 de ani conducea un autoturism Rover inmatriculat in Marea Britanie si nu a adaptat viteza la conditiile unui carosabil acoperit cu gheata si zapada. Intr-o curba usoara la stanga masina a derapat si s-a izbit intr-un copac de pe marginea drumului.


Accidentul s-a soldat cu ranirea grava a unui barbat de 26 de ani comuna suceveana Slatina si a unei adolescente de 15 ani din comuna vranceana Homocea, ambii pasageri in autoturism. Soferul a suferit leziuni usoare. Potrivit sursei citate, conducatorul auto purta centura de siguranta si nu era sub influenta bauturilor alcoolice.

Primarul sucevean doreste un nou mandat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, si-a anuntat, joi, candidatura pentru un nou mandat, precizand ca tot PNL este partidul din partea caruia va candida, transmite corespondentul ROMPRES.

Lungu apreciaza ca in perioada premergatoare alegerilor va avea loc la adresa sa una din cele mai murdare campanii de denigrare, deoarece sta foarte bine in sondajele de opinie.

El crede ca adversarii sai politici vor folosi toate ''armele conventionale si neconventionale'' impotriva sa, dar ca nu se va demoraliza si isi va face datoria de primar pana in ultimul minut, pentru ca sunt in desfasurare sau urmeaza sa demareze proiecte importante vizand dezvoltarea municipiului.

Ion Lungu, primarul de Suceava

Primar de Suceava Ion Lungu, nascut in anul 1961 este casatorit si a absolvit Facultatea de Stiinte Economice. A fost mai intai director la SC 'LIE IMPEX' SRL, apoi pe aceeasi functie la SC 'BUCOVINA TEX'; a practicat si contabilitate la ISCIR-IT si deasemenea a ocupat functia de manager la SC 'AMBRO' S.A. i. Lungu a debutat in politica in anul 2000 pe functia de consilier local PNL.


Un personaj activ, preocupat de problemele din ultima vreme de la SC TERMICA SA; astfel, pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrarilor la sistemul de termoficare, primarul l-a sanctionat salarial pe directorul TERMICA, Placinta Constantin. De curand a fost aprobat proiectul ISPA, proiect ce presupune lucrari la reteaua de apa si canalizare a judetului Suceava; acest lucru va permite reducerea costurilor atat pentru operatorul de apa si canalizare, cat si pentru cetateni.


Serviciul Voluntar pentru situatii de urgenta Suceava a achizitionat datorita edilului sef, o autoutilitara in leasing, echipata complet pentru situatiile de urgenta ce vor interveni. Ion Lungu este deasemenea prezent si la evenimentele sportive din judet, cum au fost premierea sportivilor suceveni, ori prezenta si sustinerea Fc Cetatea pe tot parcursul campionatului.

This Is Outrageous!


Often winters in Romania are terrible. Nobody can forget what happened in 1953 when temperatures dropped to -6 degrees F. This time is happening again. Bucharest, the capital is totally blocked by snow and the authorities have no means to do something.
Romania is a poor country. And still they are spending plenty on things unneccessary. For instance, big churches.
God does not need big churches to be built in his name. Romanians can worship quietly even at home. Why pay millions of Euros for fancy cathedrals? But they do. I just read in a newspaper that a priest from a small city in northern Romania, namely Suceava has purchased from Austria a very sophisticated computerized system of bells which costed him 180,000 Euros.
In my opinion this is an outrage when a quarter of the entire population live under the poverty line and a medical doctor makes no more than $300 per month. The money spent on computerized church bells could have been better spent on improving the roads of Romania which are in big need of repair. Or on road maintenance equipment.

Iarna ’53-’54 a fost poate cea mai cumplită dintre toate. O iarnă teribilă, cu temperaturi mult sub minus 20 de grade. O iarnă care i-a prins pe mulţi români descoperiţi. Care pe unde şi cum l-au apucat vremurile: cu comuniştii şi Securitatea la poartă pentru a-i lua recoltele de peste an, cu fraţi, surori, părinţi sau copii în puşcărie. La Jilava, la Poarta Albă, la Aiud, la Sighet, la Gherla. "Sfârşitul lui ianuarie începuse să fie geros. Mizeria, din cauza lipsei de igienă, îşi arăta colţii. Baie nu mai făcuserăm de multe săptămâni. Eram nevoiţi, cu o batistă şi cu o gamelă de apă, să ne spălăm pe rând, lângă sobă, în timp ce alţii făceau paravan cu păturile. Pe deasupra, ne-am trezit la 30 ianuarie că nu mai puteam ieşi din baracă. Uşa era blocată de zăpadă. Dar ce zăpadă! Se dezlănţuise iarna cea mai grea, care timp de peste o lună a paralizat circulaţia în toată ţara", povesteşte un fost deţinut politic care prin iarna lui ’54 era la Gherla. Şi a supravieţuit. Oricum i-ar fi prins iarna şi gerul năprasnic, cu toţii erau îndemnaţi de politrucii vremii, pe prima pagină a Scânteii, celebrul organ de presă comunist, să iasă la lupta cu zăpada, cu nămeţii. Aceleaşi îndemnuri le regăsim şi în perioa­da lui Ceauşescu - epoca de aur – când, de asemenea, au fost ierni grele: în 1973, în 1980, în 1984. (Christian Levant)

Parada Mosilor de Craciun


Fotografii realizate de prof. Oana Dima

22 decembrie 2007


Zilele trecute, mai precis pe 20 decembrie, a avut loc un eveniment in premiera in orasul Suceava ... Parada Mosilor de Craciun (peste 100 de copii imbracati in Craciunei si Craciunite)! Ideea de baza nu ne apartine, ea a fost "furata" de la polonezi; doamna inspector, aflandu- se intr- o scurta vizita in orasul Cracovia a ramas puternic impresionata de o parada a mosilor de Craciun si s-a gandit ca ar fi bine ca acest eveniment sa prinda contur si in Romania si anume in orasul Suceava. Zis si facut! Profesorii coordonatori de la diferite scoli si licee (personal, nu mi s-a parut corect ca elevii de liceu sa concureze cu cei din clasele a V-a si a VI- a) trebuiau sa-si inscrie grupul de Mosi de Craciun si de Craciunite la Inspectoratul Judetean Suceava dupa care, pe 20 decembrie, urma parada propriu-zisa pe strazile din Suceava si concursul din aula Universitatii "Stefan cel Mare".
Totul a inceput la Inspectoratul Scolar unde s-au adunat toti Mosii si toate Craciunitele, dupa care, dupa cateva momente extraordinare de colinde si uraturi sustinute de grupul de colindători „Muguraşul” de la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 1 din Suceava, colindătorii de la Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” din Rădăuţi şi colindătorii din Ciumârna, copiii au pornit- o pe jos spre Prefectura Municipiului Suceava. Masinile claxonau, batranii radeau de ei si bebelusii se uitau tare ciudat la ei, mai-mai sa izbucneasca in plans! Mosii nostri impreuna cu ale lor Craciunite erau in culmea fericirii, erau punctul (sau mai bine zis pata) de atractie al (a) acestui oras, mai deunazi uitat de soarta ... La Prefectura ei au primit din partea prefectului Orest Onofrei o diploma de excelenta ... "Diploma de excelenta acordata cu ocazia Sarbatorii Craciunului, pentru cea mai mare densitate de Mosi Craciun pe metrul patrat, din Bucovina" si dupa acest moment, directia Primaria Sucevei! Aici ei au fost intampinati de domnul primar Ion Lungu care le-a oferit micutilor cadouri care de care mai gustoase ... si mai racoritoare. Dupa ce Mosii si Craciunitele au iesit din Primarie ii vedeai pe toti cu dozele de Coca-Cola in manute, rupti de sete si firesc de oboseala, ca a fost drum lung pana la domn' primar...
A urmat concursul propriu zis (in aula universitatii) in care Mosii si Craciunitele trebuiau sa-si prezinte costumatiile, sa-si faca urarile pentru anul ce vine- 2008 si transmita publicului diferite mesaje satirice pentru anul ce indata-indata se termina- 2007! Momente frumoase, unele penibile, dar care au incitat spectatorii la un ras fantastic si molipsitor chiar si pentru cei care au gresit ... ziua pentru mine a fost una exceptionala cu toate ca a fost foarte grea! Am supravietuit cu brio!
... si ce credeti? Craciuneii de la mine de la scoala au luat ceva? Firesc ... cele mai frumoase costume (locul al II-lea) si cel mai frumos dans (locul I). Bravo lor ca au muncit foarte mult pentru acest spectacol si alaturi de ei si profesorii coordonatori! Am fost alaturi de ei pana in ultimul moment chiar daca imi tremura mana pe aparatul de fotografiat ... in acele clipe eram un copil ce trebuia sa urce pe scena si sa dea tot ce are mai bun din el! Sper sa nu se cunoasca la fotografii, daca da, sper sa-mi iertati emotiile!
In concluzie, sa ne vedem cu bine si la anu' si la cat mai multi Mosi si Craciunite ca a fost ceva magnific in Suceava! Pastrez gustul dulce al amintirii si imaginea plina de fericire a copiilor!
Semnat: profesor Oana Dima

Fluidizarea traficului la frontieră în atenţia autorităţilor din Suceava şi Cernăuţi


Administratie



frontiera Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza a declarat într-o conferinţă de presă joi, că a discutat cu şeful Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi, Vladimir Culiş, despre fluidizarea traficului la frontieră în condiţiile în care cetăţenii români nu mai au nevoie de viză pentru Ucraina, iar regimul de acordare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni este simplificat.

Gavril Mîrza a precizat că şeful Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi şi-a exprimat preocuparea pentru modernizarea părţii ucrainene din PTF Siret-Porubnoe şi mărirea numărului de culoare de intrare la fel ca cel din partea românească ce a fost modernizat în 2005.

Şeful administraţiei judeţene sucevene a spus că CJ Suceava solicită ca punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus, care în prezent este rutier, să obţină statut de punct de trecere internaţional, iar punctele de trecere simplificată de la Izvoarele Sucevei şi Ulma să obţină statut de punct de trecere rutier, toate acestea deoarece potrivit datelor statistice, tendinţa de trecere a frontierei prin aceste puncte este în creştere.

Dacă punctul de trecere a frontierei de la Izvoarele Sucevei va fi deschis circulaţiei rutiere, se scurtează cu 80 de kilometri distanţa de parcurs dintre România şi Polonia.

Printr-un proiect Phare CBC se modernizează drumul Benea-Moldova Suliţa-frontiera cu Ucraina care are legătură în Ucraina cu un alt drum care făcea parte dintr-un culoar de transport din perioada administraţiei austriece în Bucovina şi că va promova un proiect de modernizare a căii ferate Seletin(Ucraina)-Nisipitu(România) pentru a se crea o nouă cale feroviară de acces.

În momentul de faţă, doar PTF Siret-Porumbnoe are caracter de punct de trecere internaţional rutier.

Proiecte de colaborare în turism şi mediu vor fi iniţiate de autorităţile din regiunile Suceava şi Cernăuţi


Administratie



marza_gavril Două proiecte de colaborare în domeniul turismului şi mediului vor fi iniţiate de autorităţile din regiunile Suceava şi Cernăuţi, în acest an. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza a declarat joi, într-o conferinţă de presă că a convenit cu şeful Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi, Vladimir Culiş, să realizeze un proiect de turism, intitulat „Bucovina fără graniţe” prin care vor fi identificate trasee turistice din Bucovina istorică şi vor pune în valoare tradiţiile şi obiceiurile din Suceava şi Cernăuţi.

Judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi derulează deja un proiect de promovare a turismului în zona istorică a Bucovinei, intitulat Discover Bucovina finanţat de UE prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Ucraina, în valoare de 60.874 euro. Acest proiect vizează în special promovarea diferitelor tipuri de turism din zona istorică a Bucovinei pe piaţa internă şi internaţională, îmbunătăţirea comunicării între agenţiile de turism locale şi internaţionale şi ofertanţii de servicii turistice şi îmbunătăţirea accesului publicului la informaţiile legate de obiectivele turistice.

De asemenea, autorităţile din cele două regiuni au stabilit să înfiinţeze un parc comun de conservare a florei şi faunei Bucovinei.

7,5 ha de teren au fost transferate de la RA-APPS Consiliului Local Suceava


Administratie



O suprafaţă de 7,5 hectare de teren din administrarea RA-APPS, în zona Casei de Oaspeţi, din care 2,8 hectare reprezintă pădure, a fost transferată de Guvern Consiliului Local Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că din suprafaţa de 7,5 hectare, 4,7 hectare reprezintă o bază de agrement nefolosită pe care se află două iazuri, livezi şi terenuri de tenis, urmând ca CL Suceava să aprobe o strategie pentru amenajarea acestei baze de agrement.

Cât priveşte suprafaţa de 2,8 hectare împădurită, Ion Lungu a spus că aceasta este inclusă într-un proiect turistic amplu ce prevede şi reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava îşi deschide filială în Cernăuţi


Administratie



marza. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a anunţat, joi, că societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, îşi va deschide o filială la Cernăuţi pentru a executa mai multe lucrări de reabilitare a unor drumuri din această regiune ucraineană, propunerea venind din partea şefului Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi, Vladimir Culiş. Acesta a promis că autorităţile vor acorda sprijin pentru ca formalităţile să fie încheiate în cel mai scurt timp.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că Vladimir Culiş a explicat că în acest an se împlinesc 600 de ani de atestare documentară a oraşului Cernăuţi, iar Guvernul ucrainean a alocat fonduri importante zonei pentru reabilitarea infrastructurii, iar firmele locale nu pot acoperi toate lucrările ce vor fi executate.

Şeful Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi a precizat că, în primă fază, există posibilitatea să execute două lucrări, de reabilitare a drumului din Vama Siret-Porubnoe până în Cernăuţi şi a şoselei de centură a oraşului Cernăuţi.

Gavril Mîrza a menţionat că pentru aceste lucrări, Drumuri şi Poduri SA are utilaje specializate, printre care şi o instalaţie de reciclare la cald a mixturii asfaltice.

Tot, în cadrul discuţiilor, Vladimir Culiş şi-a exprimat intenţia de a colabora cu autorităţile sucevene şi în privinţa modernizării Aeroportului Cernăuţi. Ucrainenii îşi doresc să discute cu firma germană K+P care a câştigat licitaţia internaţională pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea aeroportului sucevean.

CJ Suceava este acţionar majoritar a societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava.

Directorul Spitalului Judeţean a fost revocat din funcţie prin ordin al ministrului Sănătăţii


Sanatate



dascaliuc Directorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc a fost destituit din postul de manager general al unităţii spitaliceşti. Ordinul de revocare din funcţie a fost semnat joi, 3 ianuarie de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Directorul executiv interimar al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, a declarat că decizia împotriva lui Costică Dăscăliuc are la bază abaterile acestuia de la legislaţia în vigoare, constatate de organele de control şi instituţiile abilitate.

Tot joi, şeful ASP Suceava l-a propus ministrului Nicolăescu pe medicul ginecolog Cristian Irimie, ca manager interimar al unităţii spitaliceşti sucevene, pentru o perioadă de 6 luni. Odette Nicolae a spus că a făcut propunerea având în vedere experienţa managerială şi rezultatele deosebite avute de Cristian Irimie când a condus Spitalul Judeţean, precum şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava (ASP). Medicul Irimie s-a aflat la şefia Spitalului Judeţean între anii 1993-1994 şi 2005-2006, iar la cea a ASP între anii 2001-2005. Cristian Irimie este singurul medic sucevean care a primit, din partea Preşedinţiei României, ordinul „Meritul Sanitar” în gradul de comandor cu însemn pentru civili.

Odată cu revenirea la conducerea Spitalului Judeţean, acesta va fi nevoit să renunţe la şefia Secţiei „OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE” a unităţii, dar şi la colaborarea cu firma „MPO SERVICII MEDICALE”, pentru a evita o situaţie de incompatibilitate. Cristian Irimie va rămâne însă preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, funcţie în care a fost ales în luna decembrie a anului trecut. Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a solicitat încă din octombrie trecut destituirea managerului Dăscăliuc, după un control ce a evidenţiat nereguli majore. În propunerea înaintată atunci ministrului Nicolăescu, ASP aprecia că aspectele negative descoperite la nivelul spitalului au la bază managementul defectuos practicat de economistul Dăscăliuc.

„Managementul defectuos” al directorului general al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este concluzia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava în urma controlului de audit efectuată în octombrie 2007, la unitatea spitalicească. Deoarece existau informaţii privind o serie de sume necheltuite de către Spitalul Judeţean Suceava la data de 30 septembrie 2007, la medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, hrană, reparaţii, în valoare de 6.773.678 lei (67,7 miliarde de lei vechi), Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, la solicitarea directorului executiv interimar, dr. Odette Nicolae, o acţiune de control începând cu data de 16.10.2007.

La aceeaşi unitate sanitară, a fost demarată, din Ordinul Prefectului Judeţului Suceava, o acţiune de control efectuată de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Prefecturii Suceava, ai ASP Suceava şi ai CJAS Suceava, comisie ce a confirmat neregulile audit-ului ASP.

ASP Suceava a înaintat la vremea respectivă ministrului Eugen Nicolăescu un raport privind controlul efectuat la unitatea sanitară judeţeană concluzia fiind existenţa unui management defectuos din partea managerului general al Spitalului Judeţean de Urgenţă- Sf. Ioan cel Nou Suceava”; şi raportul comisiei numite de prefectul judeţului a evidenţiat acelaşi lucru, decizia de demitere aparţinând MSF.

Farmaciile vor primi pentru medicamente gratuite şi compensate câte 34 miliarde pe primele 3 luniFarmaciile vor primi pentru medicamente gratuite şi c


Sanatate



farmacie În urma prelungirii contractului cadru pe 2007 prin act adiţional, farmaciile din judeţul Suceava vor primi în primele trei luni ale anului 2008 o finanţare de câte 34 de miliarde de lei vechi lunar, din care 28 de miliarde de lei vechi pentru eliberarea de medicamente gratuite şi compensate şi restul pentru boli cronice.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a precizat că, până la 31 martie 2008, a fost prelungit contractul cadru pe 2007, astfel pentru toate tipurile de servicii medicale se încheie acte adiţionale. Aceasta a precizat că la finanţare, se merge pe o medie lunară a anului trecut, bugetul total împărţindu-se la 12. „În primele 3 luni ale anului CAS Suceava va încheia, cu furnizorii de servicii medico-farmaceutice cu care se află în contract, acte adiţionale la contractele încheiate în anul 2007. Sumele lunare ce vor fi alocate furnizorilor prin actele adiţionale vor fi la nivelul unui consum mediu lunar al anului 2007, prevederile Contractului cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2007 fiind prelungite până la 31 martie 2008”, declară Anda Sălăgean.

O familie din Moldova Suliţa a rămas fără casă într-un incendiu


Actualitate



incendiu Casa unei familii din Moldova Suliţa a ars aproape din temelii deoarece pompierii câmpulungeni nu au putut ajunge cu autospecialele de stingere din cauza drumului.

Potrivit IPJ Suceava, miercuri seară, în jurul orelor 19.50, datorită hornului neîntreţinut corespunzător, la locuinţa lui M. Atanase din comuna Moldova Suliţa a izbucnit un incendiu în urma căruia a ars casa de locuit, precum şi aproape toate bunurile din interior.

Întrucât drumul de acces era impracticabil, pompierii militari de la detaşamentul Câmpulung Moldovenesc nu au putut ajunge la faţa locului şi neexistând alte surse de apă în apropiere, casa a ars în proporţie de 95 la sută, valoarea pagubelor fiind de circa 30.000 lei.

De Bobotează crucile de gheaţă au devenit o tradiţie


Actualitate



boboteaza.cruce.gheata. În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajunul Bobotezei. Pentru oamenii din Bosanci, istoria acestei cruci de gheaţă este una aparte şi tocmai din acest motiv sătenii sunt extrem de mândri şi spun că vor face şi imposibilul pentru ca tradiţia să se respecte şi în viitor. Bătrânii povestesc că în 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat.

„Este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis asemenea nenorociri peste sat, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească satul de rele. O altă explicaţie a crucii de gheaţă este şi aceea că în vechime credincioşii mergeau la un iaz, la o apă curgătoare, unde se săvârşea sfinţirea apei cele mari. Astăzi, din lipsă de timp şi pentru că numărul credincioşilor a crescut mult, se ia o bucată de gheaţă din acea apă, sub forma Sfintei Cruci, care ne va însoţi toate slujbele”, a detaliat Neculai Mihoc, preotul paroh din Bosanci, semnificaţia crucii de gheaţă.

Şeful pompierilor civili din Bosanci, Vasile Spoială, spune că nu a existat an în care misiunea de realizare a crucilor, începută acum 137 de ani, să nu fi fost dusă la îndeplinire. „Chiar de viscoleşte, chiar de plouă, chiar de este cald, noi trebuie să facem aceste cruci” a spus pompierul care ne-a explicat şi care este soluţia pentru vreme caldă cum a fost în această iarnă. „Dacă nu avem de unde tăia gheaţă există o altă soluţie: am îngheţat nişte apă la o fabrică de conserve, în nişte congelatoare mai mari, şi până la urmă am avut cruci de gheaţă. Nu se va întâmpla niciodată să întrerupem acest obicei străvechi”, a spus Vasile Spoială.

Crucile de gheaţă ridicate în faţa celor trei biserici din Bosanci sunt folosite la slujba de Bobotează, iar oamenii primesc apă sfinţită de la preot. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.

Suceava va sărbători 620 de ani de atestare documentară a Cetăţii de Scaun şi a oraşului


Actualitate



Municipiul Suceava va sărbători, în prima decadă a lunii februarie, 620 de ani de atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a oraşului. Primarul Sucevei, Ion Lungu, declarat joi, într-o conferinţă de presă că în perioada 8-10 februarie, municipalitatea suceveană va organiza ample manifestări pentru marcarea împlinirii a 620 de ani de atestare documentară a localităţii.

Acesta a spus că vor fi organizate mai multe evenimente, acţiuni culturale şi va fi bătută şi o medalie aniversară cu Cetatea de Scaun a Sucevei.

Pe parcursul celor trei zile vor fi organizate mai multe concerte în aer liber în centrul oraşului, dar şi diferite acţiuni culturale în interiorul Cetăţii de Scaun.