luni, 15 octombrie 2007

HANDBAL » UNIVERSITATEA SUCEAVA – PANDURII TG. JIU 33-27 » Victorie prea lejeră pentru handbaliştii suceveni


Sport



Victorie prea lejeră pentru handbaliştii suceveni

CS UNIVERSITATEA SUCEAVAHandbaliştii suceveni au înregistrat a treia victorie în campionatul Ligii Naţionale învingând cu 33 – 27 Pandurii Tg Jiu. Universitatea a urcat astfel, după cinci etape, pe locul 5 în clasament, o poziţie mai jos de Steaua.
Din tribune, meciul elevilor lui Petru Ghervan şi Leonard Bibirig, a părut lejer, sucevenii zburdând practic în primele 15 minute când tabela arăta un elocvent 13-7. A fost un prim sfert de oră când gazdele au jucat aşa cum s-au obişnuit spectatorii veniţi la Liceului cu Program Sportiv, adică sigur şi în viteză. Simţind poate că ieri au fost mai buni ca oltenii, gazdele s-au relaxat şi le-au permis oaspeţilor să-şi facă jocul, să înscrie, şi să le stea în coastă restul partied la o diferenţă de 5 goluri, până la sfârşitul primei reprise. Pauza i-a găsit pe suceveni cu acelaşi avantaj, scor 18-13, dar şi pentru că portarii Iulian Andrei şi Bogdan Pralea au reuşit să apere, 2 atacuri şi o lovitură de la 7 metri.

Bursuc înscrie primul gol al sucevenilor din repriza secundă, pornită de gazde în aceeaşi ţinută “lejeră” de meci. La 20-15 pentru Universitatea, Leonard Bibirig saltă cu mult calitatea prestaţiei băieţilor lui şi înscrie de trei ori, şi tot el pune pieptul înainte la un atac al Pandurilor. Astfel, în minutul 40, sucevenii conduc la 8 puncte, cea mai mare diferenţă de pe parcursul meciului, 25 – 17. Cu o prestaţie bună a portarilor, cu Gavriloaia în poftă de gol şi cu Chiruţ a cărui braţ devine tot mai puternic, cu “Bibi” care şi-a tras echipa în sus de câte ori a fost nevoie Universitatea Suceava a învins Lignitul Pandurii Tg. Jiu, cu scorul 33-27 şi raportează 7 puncte acumulate din 5 meciuri. Cei mai buni marcatori : Gavriloaia (7), Bibirig şi Chiruţ (6)

Etapa viitoare, sucevenii pleacă la Medgidia.

“Poneiul” de la Tg Jiu

O impresie deosebită a făcut publicului sucevean Adrian Enache, decarul formaţiei Pandurilor, care a avut greaua misiune de a-l ţine departe de semicerc pe Leonard Bibirig. Grea, într-adevăr, când Enache măsoară cam 1,60 m, iar Bibi peste 1, 80 şi din delicateţe, nu comparăm şi gabaritul celor doi jucători. În ciuda acestor diferenţe, “poneiul” oltean şi-a făcut treaba cu success, chiar dacă în anumite faze semăna cu un ursuleţ Koala strângând în braţe un eucalipt. Prezent peste tot, el a fost cel mai bun jucător al oaspeţilor, îndeplinindu-şi cu success şi misiunea de marcaj a masivului antrenor jucător al sucevenilor care a marcat doar de şase ori.

“Felicitări pentru victorie, dar astea sunt doar pentru azi”

A declarat directorul tehnic al Universităţii Suceava, la conferinţa de presă de după meci. Petru Ghervan s-a entuzismat foarte scurt timp pentru cele 2 puncte câştigate ieri de elevii săi. “Bibirig a fost cel care a scos echipa din impas atunci când a trebuit. Restul au jucat aşa cum trebuie, doar primele 15 minute şi deşi tabela a arătat la final o diferenţă de 7 goluri, este peste nivelul arătat de Suceava în teren. Felicit însă băieţii pentru victorie, dar astea sunt doar pentru azi. Vine meciul cu Medgidia”, a încheiat el.

Sorin Toacsen, fostul internaţional al României, component sal lotuluui naţional şi cel care pregăteşte de fapt formaţia Pandurii Tg Jiu s-a dovedit politicos,. Cum stă bine unui oaspete. “În teren a existat o singură echipă, a Sucevei. Meciul s-a jucat practic în primele minute când s-a creat diferenţa de 7 goluri” a fost de părere Toacsen. El a acuzat pentru jocul neperformant al echipei sale un “blocaj” psihic, referindu-se probabil la faptul că, având obiectiv anul acesta un loc în primele 8 echipe ale Ligii, handbaliştii olteni n-au reuşit decât o singură victorie.

Campioana, remiză cu nou promovata de la Odorhei


Surpriza etapei a cincea a Ligii Naţionale de handbal a fost cea din urma meciului HC Odorhei – HCM Constanţa. Prima formaţie, nou promovată anul acesta, şi lideră până ieri, a clasamentului a remizat 25-25 cu campioana României. Semn că acest campionat nu seamănă cu niciunul de până acum, că cei mari nu mai par atât de mari, iar cei mici nu sunt deloc mici, nici Dinamo şi Steaua n-au strălucit în meciurile de ieri. Ambele formaţii au obţinut victoria, dar numai la un punct diferenţă şi se pare că au fost meciurile portarilor, pentru că s-au marcat puţine goluri. Dinamo a învins acasă pe Minaur Baia Mare cu 24 -23, iar Steaua a bătut Izometal Timişoara în Banat, cu 21-20.

Clasament

1.Ştiinţa Municipal 5 4 1 0 159 136 9

2.UCM Reşiţa 5 4 0 1 174 144 8

3.HC Odorhei 5 3 2 0 134 119 8

4.Steaua MFA Bucureşti 5 4 0 1 148 136 8

5.Univ. Bucovina Suceava 5 3 1 1 150 142 7

6.Dinamo Baumit Bucureşti 5 3 0 2 134 136 6

7.CSM D&C Oradea 5 2 1 2 146 143 5

8.Minaur Baia Mare 5 1 2 2 132 142 4

9.Uztel Ploieşti 5 2 0 3 120 133 4

10.HCM Constanţa 4 1 2 1 97 97 4

11.CSM Medgidia 5 1 1 3 131 144 3

12.Energ. Lign. Pandurii Tg. Jiu 5 1 0 4 133 146 2

13.CS Univ. Poli. Izometal Timiş 4 0 0 4 96 108 0

14.Romvag Caracal 5 0 0 5 108 136 0

Fotbal » ROMANIA- OLANDA 1-0 » Un „brânci” mare spre Euro 2008


Sport



Dorin GoianRomânia a terminat un meci cu greutate, sâmbătă seară, la Constanţa, în preliminariile Euro 2008, învingând Olanda cu 1-0. Goian al nostru a fost din nou la locul şi momentul potrivit, înscriind, în min. 72, golul victoriei. Din ofsaid... Nu mai contează însă, cât timp steagul tuşierului a rămas jos, iar românii au luat încă trei puncte din „traista cu portocale”.

Partida a început pe frig, ploaie şi vânt puternic, în faţa a circa 13.000 de suporteri, îmbrăcaţi în impermeabile galbene, gata să înfrunte intemperiile, cu speranţa unei victorii a României în faţa trupei lui Marco van Basten.

Minute în şir, după începutul meciului, jocul a fost echilibrat şi nici batavii, nici tricolorii n-au părut foarte ofensivi. Vântul extrem de tare a făcut balonul să ia traiectorii greu de calculat, iar ploaia ce a bătut aproape oblic în teren nu a ajutat deloc la crearea de faze tehnice. Olandezii au pasat mai mult, cum le place să facă de obicei, dar nu s-au apropiat prea tare de poarta lui Lobonţ; abia în min. 15, au tras primul şut în acea direcţie…

În min. 21, românii au cea mai bună ocazie de până atunci, prin Chivu, care a executat o lovitură liberă de la 23 de metri, dar mingea trece puţin peste viclul porţii lui Stekelemburg. Olandezii replică imediat şi în câteva secunde Bouma trimite balonul cu capul în bara porţii adverse. Peste câteva minute, din lovitură liberă, Mutu trimite mingea în zid, apoi vine rândul lui Seedorf să dea frisoane asistenţei. „Loby” este însă la post şi respinge sigur. Din min. 30, oaspeţii pun însă[ stăpânire pe joc. Astfel, Van Nistelrooy îl mai încearcă o dată pe portarul român, care respinge un şut din întoarcere, degajat apoi de Ogăraru. Ruben scapă şi el periculos spre poartă, dar este anihilat de intervenţia lui Tamaş. Până la pauză, tricolorii se „irosesc” de cel puţin două ori; în min. 39 când Bănel Nicoliţă, lansat de Marica, se complică şi „răceşte” atacul, şi în min. 44 când Adi Mutu pierde mingea în colţul careului olandez, luptă şi o recuperează, şutează din unghi, dar balonul trece pe lângă bara din dreapta a porţii locţiitorului lui Van de Sar. Zero peste tot rămâne astfel, la fluierul de pauză al arbitrului Vassaras, iar suporterii care au pronosticat un egal cu Olanda păreau să fi avut dreptate.

Repriza a doua începe cam la fel, cu vânt şi ploaie, cu Chivu bine lipit de Seedorf şi cu Goe aproape de Van Nistelrooy şi cu ocazii „moi” la o poartă sau alta. Elevii lui Piţurcă stau pe poarta Olandei minute în şir, dar nu reuşesc să înscrie nici prin Marica, nici prin Ovidiu Petre, care luftează în careu ca un începător, şi nici prin Mutu. La rândul său, Nicoliţă a jucat de multe ori mai bine ca sâmbătă, când, până prin min.65, nu reuşise nicio centrare mai acătării.

Fericirea vine pentru tricolori în min. 72. Un minut cât o calificare! Chivu execută o lovitură liberă, Codrea reia cu capul, Stekelemburg respinge şi Goian, pe fază, reia cu piciorul în plasa portocalie. Gol! 1- 0 pentru România! Suceveanul Dorin Goian, care numai el ştie de câte ori a jucat cu dureri de spate, a dat un brânci mare României spre Euro 2008.

„Sunt foarte fericit. E cel mai important gol din cariera mea”, avea să declare Goe după meci. Dar până la declaraţii mai aveau să treacă minute bune, în care românii au rezistat asaltului olandez. În min. 77, de exemplu, Van de Vaart a şutat peste poartă o „liberă” ce părea dispusă să intre în poartă. Cele trei minute de prelungiri au adus şuviţe albe în părul suporterilor de pe stadion sau din faţa televizoarelor. Încordarea a ţinut până în ultimele secunde de joc, când Seedorf aproape a trimis mingea în poartă, dar Goian a fost din nou unde trebuia. Dragul şi preţiosul nostru Goian, fundaşul golgheter, autorul exploziei de bucurie ce a urmat fluierului de final al grecului Vassaras!

Bătut de ploaie, vânt şi frig, antrenorul Marco Van Basten n-a reproşat arbitrului nimic. Are convingerea că se va califica la Euro 2008 şi fără să fi bătut românii. „Nu am ce să le reproşez băieţilor mei, le voi spune doar că trebuie să câştige următoarele meciuri”, a declarat el după meci. Van Basten a strâmbat din nas însă vizavi de calitatea spectacolului şi a fotbalului practicat de echipe. „A fost un joc urât din partea ambelor echipe”, a spus el. Dar cui îi mai pasă...

Piţi râde rar, dar sâmbătă, când îşi pupa şi felicita băieţii, avea gura până la urechi. Era mulţumit şi a recunoscut el însuşi că a fost o victorie mare cea împotriva olandezilor. Am făcut un pas uriaş pentru calificare şi ţin să felicit toţi băieţii. Au dovedit că sunt un grup senzaţional, au muncit foarte mult, au alergat mult, fiindcă doar aşa puteam să câştigăm în faţa Olandei”, a afirmat selecţionerul. Dar n-ar fi fost unul de valoare dacă s-ar fi întins cu veselia. Revenit cu picioarele pe pământ, Piţurcă ştie că vin meciurile cu Luxemburg şi cu Bulgaria, iar Luxemburgul a bătut sâmbătă Belarus. Şi mai ştie că miercuri nu-i va avea în teren pe Mutu, Codrea şi Nicoliţă, care nu vor putea juca din cauza cartonaşelor galbene.
Rezultatele celorlalte meciuri din grupa G

Belarus – Luxemburg 0 – 1

Slovenia – Albania 0 – 0
Clasament – Grupa G

România 9 7 2 0 18-5 23

Olanda 9 6 2 1 11-3 20

Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18

Slovenia 10 3 2 5 9-12 11

Albania 9 2 4 3 8-7 10

Belarus 10 2 1 7 11-20 7

Luxemburg 10 1 0 9 2-20 3

Consilierii PD vor merge pe teren pentru a impulsiona finalizarea lucrărilor la reţelele de termoficare


Politica



Florin Olaru-presedinte PDLiderul democraţilor suceveni, Florin Olaru a declarat că este inadmisibil ca sucevenii să fie „ţinta bătăii de joc a unor firme” care au semnat cu bună ştiinţă contractele de prestări servicii în vederea înlocuirii reţelei de termoficare şi a cerut executivului local sucevean să fie foarte drastic cu acestea. Olaru a spus că va cere consilierilor locali ai PD să urmărească îndeaproape respectarea clauzelor contractuale. „Este un proverb care spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, proverb pe care unii din păcate l-au uitat. Ni s-a spus că lucrările vor fi finalizate până la 15 octombrie dar nu a fost aşa. Mulţi dintre suceveni sunt condamnaţi în continuare la frig, categoriile cele mai afectate fiind copiii şi persoanele de vârsta a treia. Considerăm că este de interes public ca Termica SA, beneficiarul lucrărilor, să facă publice contractele de prestări servicii. Cerem să fie făcute publice termenele de predare a lucrărilor şi clauzele referitoare la penalităţi. Vrem ca domnul primar să aplice până la ultimul detaliu clauzele contractelor pe care firmele le-au semnat cu bună ştiinţă şi să nu mai facă concesii societăţilor care lucrează cu banul public”, a cerut în termeni imperioşi Olaru.

Preşedintele PD a precizat că firmele care execută lucrările „nu au voie să-şi bată joc de banii pe care Primăria i-a obţinut destul de greu”. Acesta aVicepreşedintele PD Suceava, consilierul local Niculai Barbă anunţat că va încerca să dea o mână de ajutor municipalităţii în vederea impulsionării lucrărilor sens în care îi va ruga pe consilierii democraţi să fie prezenţi zilnic pe şantiere „pentru a-i ţine în priză pe muncitori”.

La rândul său, vicepreşedintele PD Suceava, consilierul local Niculai Barbă, a ţinut să critice modul în care firmele îşi fac treaba. Acesta spus că a fost deja pe teren şi a precizat că a avut parte de numeroase probleme atunci când a cerut explicaţii muncitorilor. Cel mai neplăcut moment a fost, în opinia lui Niculai Barbă cel trăit în preajma punctului termic Luceafărul din George Enescu. „Am fost să văd cum se desfăşoară lucrările şi să discut cu reprezentanţii Termica şi ai Primăriei în legătură cu problemele apărute. Nu era nici unul acolo ca să supervizeze lucrările iar o persoană care cred că era şeful de echipă mi-a spus că ar fi bine să plec pentru că îl deranjez. Am luat-o ca pe un fel de ameninţare. După ce i-am arătat legitimaţia de consilier local s-a mai înmuiat”, a ţinut să declare Niculai Barbă.

PD vrea Birou de Informare Turistică în cadrul Primăriei


Politica



Consilierul local democrat Monica Săndulescu a anunţat că grupul de consilieri locali suceveni ai PD intenţionează să propună plenului CL din luna octombrie un proiect de Hotărâre în care se va propune ca pe plăcuţele de la intrarea în Municipiul Suceava să fie scris: Municipiul Suceava-Capitala Moldovei-sec.XIV-sec XVI. „Ne propunem ca Suceava să fie un centru turistic. Am aprobat în acest sens în cadrul Consiliului şi o strategie de turism prin care se doreşte dezvoltarea acestuia în municipiu.

Cred că cei care vin la noi în vizită trebuie să ştie că şi Suceava a fost capitala Moldovei iar aceasta informaţie o pot primi chiar de la intrarea în municipiu. Să nu uităm ca cei mai importanţi voievozi ai Moldovei au fost pe vremea când capitala a fost la Suceava”, susţine într-o declaraţie oferită presei de consilierul democrat. Monica Săndulescu a mai cerut şi înfiinţarea unui Birou de Informare Turistică în cadrul Primăriei. Acesta ar putea fi realizat, în opinia consilierei democrate, chiar în holul Primăriei. „Un oraş pe care îl dorim a fi european trebuie să aibă obligatoriu acest Birou de Informare”, susţine Mona Săndulescu.

Cimitire noi în cartierele sucevene Burdujeni şi Iţcani


Politica



Angela ZarojanuProblema lipsei locurilor de veci va fi rezolvată anul viitor, când în două din cartierele Sucevei vor fi amenajate cimitire noi. Demersul municipalităţii sucevene, de a veni în întâmpinarea problemelor cetăţenilor care s-au plâns de suprapopularea cimitirelor şi lipsa locurilor de vechi în cimitirele existente în cartierele Burdujeni şi Iţcani, a început anul trecut, când s-au identificat posibilele locaţii pentru două noi cimitire.
Primul cimitir care va fi realizat este cel din cartierul Burdujeni, pe o parcelă de 3 hectare de pe Dealul Teodoreni, unde terenul este al Primăriei Suceava, încât s-a trecut deja la realizarea proiectului de amenajare a acestuia.
În privinţa celui de al doilea cimitir, mai există încă o serie de etape de parcurs, cea mai importantă fiind cea de obţinere a terenului necesar. Cea mai bună locaţie pentru amenajarea unui cimitir în Iţcani a fost identificată la intersecţia străzilor Grigore Al. Ghica cu Lipoveni teren în administrarea Staţiunii de Cercetări.
“Oricum ar fi, anul acesta nu vor mai putea fi executate acolo lucrările de amenajare a noului cimitir, deşi au fost alocate fonduri de la începutul anului. Tocmai de aceea Consiliul Local a aprobat într-o şedinţă o redistribuire de fonduri, luând 2 miliarde de lei vechi din bugetul prevăzut pentru cimitirul Iţcani şi alocându-i pentru cimitirul Burdujeni, a declarat Angela Zarojanu.
În total, pentru lucrările de amenajare a cimitirului Burdujeni, din bugetul local pentru 2007 au fost alocate 4,5 miliarde de lei vechi, urmând ca în funcţie de necesităţi, suma să fie suplimentată anul viitor.
Pentru cimitirul din cartierul Iţcani, banii necesari vor fi realocaţi anul viitor, atunci când vor fi executate cea mai mare parte a lucrărilor de parcelare, împrejmuire, amenajare de locuri de veci şi de construire a unei case mortuare.

Rezervaţia Fâneţele seculare de la Frumoasa


Timp Liber



Rezervaţia Fâneţele seculare de la Frumoasa Rezervaţia Fâneţele seculare de la Frumoasa se află pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcaţia şoselei Suceava - Fălticeni din comuna Şcheia, sat Sf.Ilie. Fâneţele seculare de la Frumoasa au fost studiate detaliat in 1921 de câtre Mihai Gusuleac şi considerate de acesta ca fiind o "interesantă costişă pontică cu resturi de floră termofilă ". Este formată din două planuri distincte orientate spre vest : în partea superioară, la o altitudine medie de 395m este o pantă cu înclinaţie mare (cca.50 grade), iar in partea inferioară apare o fâşie de fânaţ aproape plană, cu mici zone uneori înmlăştinate. În partea superioară, cu panta mare, solul este uscat, nisipos cu un conţinut mărit de carbonaţi, iar in partea plată se găseşte un cernoziom lipsit de carbonaţi. Din punct de vedere al florei, Aurel Procopianu Procopovici descrie în anul 1892 un număr de 26 de specii de angiosperme (plante cu seminţe închise în fruct). Ulterior, alţi cercetători descriu flora acestei rezervaţii, printre care D.Mititelu şi V.Cojocaru care citează 483 de plante vasculare, numeroase ciuperci şi muşchi. Rezervaţia Fâneţele seculare de la Frumoasa
Multitudinea speciilor este evidenţiată de plante specifice multor zone de vegetaţie şi anume :

* - circumpolare : rogozul (Carex sp.);
* - eurasiatice : Senecia integrifolius, toporaşul (Viola pumila);
* - europene : paroinicul (Orchis ustulata);
* - central - europene : laptele câinelui (Euphobia amygdaloides);
* - continentale : drobul (Cytisus ustulata), stânjenelul de stepă (Iris ruthenica), deditelul ( Pulsatilla alba), veronica (Veronica incana);
* - pontice : barba boerului (Ajuga laxmannii), vâneţeaua (Centaurea sp.), zambila pitică (Hyacanthella leucophaea);
* - mediterano-pontice : Lathyrus pannonicus;
* - mediteraneene : usturoiul sălbatic (Albium flavum), Trinia glauca;
* - balcano-dacice : Centannea banatica.
*
Rezervaţia se găseşte la interferenţa florei nordice cu cea sud-vestică, interferenţă care se datorează localizării fâneţelor seculare la contactul dintre provincia floristică central-europeană şi cea ponto-sarmatică. Ion Nemeş a descoperit şi aici o nouă specie de insecte , Coleophora bucovinella, a cărui habitat se limitează numai la aceasta zonă. Suprafaţa rezervaţiei este de cca.9,50 ha.

„Cossacks of Russia”- Epopee cazacă cu fapte de glorie şi poveşti de dragoste


Timp Liber



Cossacks of RussiaCunoscuta trupă de dans din Rusia, „Cossacks of Russia”- supranumiţi „Cazacii Zburători, va susţine un spectacol extraordinar în premieră la Suceava, sâmbătă, 10 noiembrie, la ora 17:00.
Un număr de 45 de dansatori şi muzicieni vor iniţia publicul sucevean în „Arta războiului”. „Cossacks of Russia” s-a format în anul 1990 şi prima apariţie a ansamblului a avut loc pe principala scenă a ţării, teatrul „Russia” din Moscova, în octombrie 1991.

Spectacolul ce va fi prezentat pe scena Casei de Cultură Suceava este o epopee cazacă, cu fapte de glorie şi poveşti de dragoste.

Este un spectacol în două acte, în care artiştii ruşi, cu calităţi acrobatice deosebite, vor oferi publicului un show „pe cinste”.

Şcolile care vor noi specializări vor putea depune zilele acestea documentaţia la IŞJ


Invatamant



Laurenţa HacmanŞcolile care doresc să introducă specializări noi sau alte niveluri de învăţământ în anul şcolar viitor trebuie să depună cerere la IŞJ până la 26 octombrie, pentru a fi declanşate procedurile de evaluare din partea ARACIP. Această evaluare va avea loc în vederea autorizării pentru funcţionare a şcolilor respective. Documentaţia în acest sens va fi depusă de IŞJ la ARACIP până la 31 octombrie, procedura de evaluare propriu-zisă urmând să aibă loc în perioada 1 noiembrie-14 decembrie. Purtătorul de cuvânt a IŞJ Suceava, insp.
Laurenţa Hacman a precizat că, până pe 17 decembrie ARACIP va decide dacă aprobă sau nu solicitările şcolilor.

„Acest calendar se adresează unităţilor şcolare care doresc să propună pentru anul şcolar următor noi specializări, calificări sau profiluri pentru diferite niveluri de învăţământ”, a precizat Laurenţa Hacman

În învăţământul preuniversitar sucevean predau 215 suplinitori necalificaţi


Invatamant



În şcoli din mediul rural din judeţul Suceava în acest an predau cursuri 215 suplinitori necalificaţi, mai puţini ca în anul precedent când au fost 280. Inspectorul general-adjunct, Camelia Voinescu a mai precizat că 201 persoane predau la suplinire calificată, 231 la plata prin cumul şi a mai adăugat că anul acesta s-au titularizat în învăţământul sucevean 143 cadre didactice.

Pentru noul an şcolar, au fost foarte multe posturi la educaţie fizică şi sport, având în vedere ca MEC a reglementat ca această disciplină să fie predată de profesori şi la clasele I-IV. Camelia Voinescu spune că aceste posturi vor fi scoase la concursul de titularizare de anul viitor. „Pe aceste posturi vor avea şansa să predea absolvenţii de anul viitor, care trebuie să participe la concurs”, a spus adjunctul IŞJ Suceava.

Concurs de proiecte pentru tineret


Actualitate



Direcţia Judeţeană pentru Tineret Suceava organizează pe 17 octombrie 2007 concurs de proiecte pentru tineret aferente semestrului II al anului 2007. La concurs sunt aşteptate să participe structurile asociative de şi pentru tineret, persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial, care funcţionează în condiţiile OG 26/2000 şi cărora Autoritatea Naţională pentru Tineret le atribuie sintagma „de tineret” sau „pentru tineret”.
Metodologia de finanţare se poate obţine de la sediul DJT Suceava şi pe site-ul www.e-tineret.ro.


Rezultatele concursului vor fi comunicate în termen de maxim 3 zile lucratoare de la data susţinerii proiectelor .
Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Suceava, str. Calea Unirii, nr. 15.

Accident de cale ferată produs într-un tunel urmat de incendiu şi degajare de gaze fierbinţi şi substanţe toxice


Actualitate



Accident de cale ferată produs într-un tunel urmat de incendiu şi degajare de gaze fierbinţi şi substanţe toxice La tunelul C.F.R. Mestecăniş – comuna Iacobeni, miercuri, ora 11:30 va avea loc o aplicaţie tactică de cooperare pentru situaţii de urgenţă având tema „Activitatea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R. S.A.” şi a Sucursalei Regionale Iaşi , a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava , a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei şi Iacobeni , în cooperare cu celelalte structuri ale sistemului judeţean, pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de incendiu la o garnitură de tren de călători în Tunelul Mestecăniş.”

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, această activitate de pregătire are drept scop perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea , conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţii de urgenţe civile, identificarea şi eliminarea deficienţelor şi necorelărilor constatate în situaţii similare produse anterior şi care pot pune în pericol vieţi omeneşti , bunuri materiale, vecinătăţi şi mediu.

Exerciţiul urmăreşte verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării aplicaţiei , avându -se în vedere şi conţinutul planului de intervenţie; aprecierea nivelului eficienţei manageriale în situaţii de urgenţă pentru gestionarea unui accident de cale ferată produs într-un tunel urmat de incendiu şi degajare de gaze fierbinţi şi substanţe toxice; verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie de la localităţile limitrofe şi a operatorilor economici nominalizaţi să acţioneze în situaţii de urgenţe civile şi modul de punere a lor în aplicare, în diferite variante; verificarea sistemului de alarmare din zonă şi stabilirea gradului de audibilitate; verificarea stadiului de pregătire a serviciilor profesioniste şi voluntare ( publice sau private) pentru situaţii de urgenţă şi acţiunea lor întrunită; antrenarea cadrelor din gupa operativă a I.S.U.J. , a comandanţilor detaşamentelor Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, a şefilor gărzilor de intervenţie şi a subofiţerilor operativi din - Dispecerat în gestionarea situaţiilor create; cooperarea cu alte structuri ale M.I.R.A./M.Ap.N din raion; realizarea unei informări complexe a populaţiei privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la calea ferată şi în particular la un tunel; pregătirea psihologică a efectivelor şi populaţiei pentru cunoaşterea modului de comportare (procedurilor) pe timpul acţiunilor de intervenţie şi de salvare – evacuare în situaţia creată, conform temei tactice; organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a pasagerilor; verificarea condiţiilor pe care amenajările garniturii de tren şi tunelului le oferă pentru evacuarea pasagerilor şi încadrarea în timp a acestei operaţiuni.

În cadrul aplicaţiei, se vor simula operaţiunile de intervenţie pentru stingerea unui incendiu produs la un vagon de călători din cadrul unei garnituri de tren oprită de urgenţă în interiorul tunelului, precum şi operaţiunile de evacuare, salvare şi acordare a primului ajutor medical pentru cetăţenii aflaţi în tren.

Fostul consilier Cadariu cere redimensionarea Consiliului Judetean Suceava


Actualitate



Fostul consilier judeţean Dan Cadariu (vicepreşedinte al PLD Suceava)Fostul consilier judeţean Dan Cadariu (vicepreşedinte al PLD Suceava) a cerut executivului judeţean sucevean să ia foarte serios în calcul redimensionarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean, motivul invocat de domnia sa fiind lipsa unor activităţi pentru care au fost create iniţial unele departamente. „Consider că aparatul propriu al CJ trebuie redimensionat, în condiţiile în care o bună parte din activităţile acestuia fie au fost externalizate, prin înfiinţarea societăţii comerciale de drumuri judeţene, fie nu mai pot fi executate de către direcţiile din cadrul acestuia datorită legislaţiei în vigoare”, susţine Dan Cadariu.

Acesta este de părere că şi până acum exista un raport injust între atribuţiile CJ şi atribuţiile instituţiei Prefectului. Dacă se va pune în practică ideea fostului consilier judeţean este posibilă redirecţionarea unor sume importante de bani către sectoare deficitare. „Resursele financiare economisite vor putea fi direcţionate spre sectoare sensibile ale judeţului, cum ar fi infrastructura rutieră judeţeană, cu efect imediat în stimularea activităţilor turistice, şi cu impact direct asupra creşterii veniturilor locuitorilor din judeţ, este de părere Dan Cadariu.

Frontieriştii români instruiţi de americani la DPF Rădăuţi


Actualitate



frontieraLa Direcţia Poliţiei de frontieră Rădăuţi, săptămâna care urmează va avea loc o acţiune de instruire a poliţiştilor de frontieră români de către un grup de instructori americani din cadrul Departamentului Apărării Statelor Unite ale Americii. Acţiunea face parte din Programul Internaţional de Contraproliferare al Departamentului Apărării Statelor Unite şi are ca scop instruirea participanţilor privind contracararea ameninţării proliferării materialelor şi tehnologiilor legate de arme de distrugere în masă prin zona de responsabilitate a poliţiei de frontieră.

Potrivit ofiţerului relaţii publice din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, subcomisar Ilie Poroch-Seriţan, instructorii americani vor desfăşura activităţi teoretice şi practice cu poliţiştii de frontieră. În cadrul cursurilor li se vor prezenta arme de distrugere în masă, un alt obiectiv al instructajului este înţelegerea legăturii sporite dintre armele de distrugere în masă şi terorism precum şi înţelegerea tehnicilor de interogare, prezentarea caracteristicilor probelor „bune”, folosirea unităţilor GPS pentru determinarea anumitelor locaţii, utilizarea GPS şi înlesnirea deprinderilor de urmărire pentru identificarea unui traseu de contrabandă, amplasarea eficientă a senzorilor pentru detectarea contrabandiştilor, identificarea modului de acţiune a infractorilor la frontieră, întocmirea diferitelor planuri şi moduri de acţiune pentru interceptarea contrabandiştilor, înţelegerea elementelor fundamentale privind modul în care funcţionează dispozitivele de vedere pe timp de noapte.

Prin intermediul acestui program se înlesneşte atât instruirea cât şi furnizarea de echipamente pentru întărirea structurilor ce asigură securitatea frontierelor şi forţelor de poliţie în domeniul contraproliferării armelor de distrugere în masă.

Proiect de dezvoltare a zonei turistice Rarău-Obcinile Bucovinei şi Masivul Ciornahora-Ucraina


Administratie



Proiect de dezvoltare a zonei turistice Rarău-Obcinile Bucovinei şi Masivul Ciornahora-UcrainaUn proiect finanţat de UE în cadrul Programului de Vecinătate România-Ucraina, ce prevede dezvoltarea zonei turistice Rarău-Obcinile Bucovinei şi Masivul Ciornahora(Ucraina) a fost lansat sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc de către autorităţile din două regiuni ucrainene şi din judeţul Suceava.

Obiectivul principal al proiectului o reprezintă dezvoltarea economică durabilă prin turism a microregiunilor Masivul Rarău- Obcinele Bucovinei din România şi Masivul Ciornahora din Ucraina prin valorificarea resurselor turistice specifice zonei Carpaţilor Nordici şi realizarea unei cooperări transfrontaliere în turism. În proiect sunt incluse municipiul Cîmpulung Moldovenesc şi zece comune din zona de graniţă din judeţul Suceava şi şapte raioane din regiunile ucrainene Ivano Frankivsc şi Cernăuţi.

În opinia primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, proiectul pune în valoare potenţialul turistic al zonei care este prea puţin exploatat. Acesta a menţionat că staţiunea Câmpulung Moldovenesc devine promotorul turismului în Carpaţii Nordici, în cadrul proiectului urmând a fi realizată o reţea IT şi o bază de date turistice care va funcţiona ca un dispecerat turistic on-line, cu terminale în fiecare localitate de interes turistic, dar că va fi înfiinţat şi un centru de informare şi marketing turistic cu rol de administrator al bazelor de date.
Proiect de dezvoltare a zonei turistice Rarău-Obcinile Bucovinei şi Masivul Ciornahora-Ucraina
De asemenea, proiectul prevede organizarea şi monitorizarea activităţilor turistice din zonă şi promovarea microregiunilor vizate ca zone turistice.

Edilul şef al municipiului Câmpulung a mai spus că în zona transfrontalieră vizată de proiect sunt aproximativ 500 de prestatori de servicii turistice, iar toată oferta turistică a zonei va fi valorificată sub o marcă unică pentru a penetra piaţa turistică pe nişe precis conturate.

Aflat la lansarea proiectului, consulul general al Ucrainei la Suceava, Sergiy Nikshych s-a arătat, bucuros de această colaborare între autorităţile locale din Ucraina şi România în vederea promovării unui produs turistic comun.

Sesiune specială de admitere pentru locurile rămase neocupate la postliceală


Luni, 15 octombrie, va începe o sesiune specială de înscriere pentru cele 28 de locuri neocupate la clasa postliceală cu specialitatea tehnician agroturism, din cadrul Colegiului Silvic "Bucovina" din Cîmpulung Moldovenesc.

Înscrierile se vor realiza pe tot parcursul săptămînii viitoare, iar candidaţii trebuie să depună la dosare, pe lîngă actele de identitate, copia după diploma de bacalaureat sau certificatul de absolvire a liceului. Se pot înscrie atît cei care au promovat bacalaureatul, cît şi cei fără, iar selecţia candidaţilor se va face pe bază de dosare. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în perioada menţionată are loc sesiunea specială de admitere pentru ocuparea locurilor rămase în şcolile postliceale de stat. În judeţul Suceava clase postliceale se găsesc la Colegiul Silvic Cîmpulung Moldovenesc, Colegiul Agricol Fălticeni şi Colegiul Tehnic "Petru Muşat".

Sucevenii se laudă cu producţii agricole superioare anilor trecuţi


Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) este mulţumită de recoltele obţinute în toamna acestui an. În ciuda secetei înregistrate la nivel naţional, nordul Moldovei nu numai că nu a avut de suferit, dar a înregistrat un salt, cel puţin din punct de vedere cantitativ.

"Producţiile obţinute în 2007 sînt mai mari faţă de cele din anii precedenţi. Spre exemplu, la cartof s-a recoltat cu 3.000 de kilograme în plus la hectar comparativ cu anul anterior, iar la porumb cu 760 de kilograme la hectar", a spus directorul executiv al DADR, Dragoş Juravle. Pînă acum, cartofii au fost adunaţi de pe 96 la sută din cele 28.100 de hectare cultivate, media la hectar fiind de 18.200 de kilograme. Porumbul este strîns de pe aproximativ 70 la sută din totalul de 4.200 de hectare, consemnată fiind o medie de 4.200 de kilograme la hectar. Şi producţia la fructe (mere şi pere) este una destul de bună, aceasta fiind de 27.900 de tone.

Campanie pentru igienă în şcolile cîmpulungene


Pe 15 octombrie, grupul pentru comunicare "Media Help" din Cîmpulung Moldovenesc iniţiază o campanie de sprijin civic pentru programe de igienă în şcolile municipiului.

Campania "Igienă pentru copilul tău" se va derula în mai multe etape şi urmăreşte informarea publicului larg despre problemele de igienă din şcoli şi nevoile şcolilor în acest domeniu, centralizarea informaţiilor despre posibilităţile de sprijin voluntar oferite de populaţie şi acordarea de sprijin material de către membrii asociaţiei. Prima şcoală vizată de acest proiect este "Theodor Darie", ce are nevoie imperioasă de dotări sanitare elementare pentru confortul elevilor. Iniţiativa aparţine viceprimarului Ovidiu Tudorici, membru al asociaţiei. Tudorici a considerat că, dacă la nivelul autorităţii administrative locale nu există deocamdată resurse pentru dotarea şcolii cu cele necesare, comunitatea locală poate face primii paşi în această direcţie înainte ca resursele publice să fie identificate şi utilizate. "Pentru început invităm cîmpulungenii să anunţe şcoala sau pe mine personal dacă dispun de materiale de construcţii sau de forţă de muncă pe care să le poată oferi voluntar pentru dotarea şcolii. Se va întocmi o listă cu oferta venită de la public şi voluntarii vor fi anunţaţi cînd vor începe acolo lucrări şi va fi nevoie de ajutorul promis. Concomitent, membrii asociaţiei vor vedea cu ce pot ajuta şi vor aduce propriul aport la începerea lucrărilor. Mă voi ocupa personal de acest obiectiv, pentru că am discutat cu părinţii şi ştiu că este nevoie de sprijin consistent. Sperăm ca efortul nostru de început să poată fi continuat şi de administraţia locală în cel mai scurt timp", ne-a spus dl Tudorici.

Suceava a primit fonduri suplimentare pentru pietruirea unor drumuri


Judeţului Suceava i-a fost alocată, în această perioadă, suplimentar, suma de 2 milioane de lei, banii fiind destinaţi pietruirii unor drumuri de interes local. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Uricec, a precizat că o mare parte din această sumă, aproximativ 1,5 milioane de lei, provine dintr-un credit extern în valoare de 30 de milioane de euro, angajat de Ministerul de Finanţe de la Fortis Bank NV Belgia şi care este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

"Trebuie să cheltuim banii pînă pe 5 decembrie, aşa că vom acorda prioritate obiectivelor aflate în curs de execuţie, ţinînd cont de posibilitatea decontării imediate. Vom avea în vedere, în principal, oportunitatea prinderii în programul de investiţii a solicitărilor Consiliilor Locale emise în cursul anilor 2006 - 2007, care din motive obiective nu au putut fi soluţionate. Ne gîndim ca în scopul reducerii duratei de execuţie a lucrărilor să mobilizăm şi alte surse care să contribuie la realizarea acestora, conform prevederilor actelor normative în vigoare. Vom avea grijă să facem demersuri la autorităţile contractante şi la constructori, pentru a asigura un ritm de lucru care să conducă la încadrarea în termenele contractate", a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Eugen Uricec a mai menţionat că în acest an Ministerul Transporturilor a aprobat un program de pietruire a mai multor drumuri comunale din judeţ, valoarea alocată fiind de 1,2 milioane de lei, la care s-a adăugat alte 745.000 de lei primite în urma rectificării bugetare.

Anchetaţi... din greşeală

Cîmpulung Moldovenesc


Doi tineri proprietari ai unei firme ce face comerţ cu haine la Cîmpulung Moldovenesc au trăit săptămîna trecută o experienţă ce i-a făcut să se întrebe dacă nu cumva trăiesc în vremurile periculoase ale Siguranţei.

M.E. nu se mai ocupă de ceva timp de firmă şi a lăsat afacerea în grija asociatului ei, S.T. Femeia a primit însă un telefon de la un poliţist sucevean, care a anunţat-o că este cercetată penal şi va avea mari probleme. "Mi-a vorbit de parcă eram o infractoare, nu m-a lămurit deloc despre ce este vorba şi m-a ameninţat că voi avea probleme mari. Am crezut că a făcut asociatul meu ceva ilegal, deşi nu e genul, ori că avem vreo problemă în actele firmei, deşi contabila noastră e foarte corectă şi noi nu am făcut niciodată măgării. Este cumplit să nu ştii de ce eşti acuzat şi să te trezeşti din om nevinovat tratat ca ultimul borfaş. Măcar bine că nu au dat iama şi cagulişti prin casa mea, pentru că mama, care e cardiacă, murea cu siguranţă", ne-a povestit tînăra. În primele minute şi ei i s-a făcut rău şi a luat calmante mai multe zile, fără să afle de unde i s-a tras necazul. Nici asociatul său nu a avut o experienţă mai plăcută. "Am fost la Suceava şi au stat trei poliţişti lîngă mine să dau declaraţii. Nu mi s-a spus că pot chema un avocat, nu am fost asistat de un avocat şi nici măcar nu pricepeam ce vor de la mine. La început mă tratau ca pe un borfaş şi am trăit momente de umilinţă şi de frică. Nu am făcut nimic ilegal, nu fac contrabandă, nu vînd droguri sau alte prostii, nu am nereguli contabile, nu dau şpagă, aşa că mă ştiam nevinovat şi nu pricepeam ce se întîmplă. Abia după ce au înţeles că au încurcat borcanele au început să se poarte omeneşte, dar tot ţineau morţiş să le dau declaraţia", spune bărbatul.

Iţele afacerii au fost dezlegate de contabila celor doi asociaţi. Profesionistă cu multă experienţă şi extrem de meticuloasă în acte, ştiind că nu a greşit cu nimic, a înţeles repede că poliţiştii ori au înebunit ori fac o confuzie. După o conversaţie telefonică purtată cu anchetatorii, femeia s-a lămurit că au încurcat două firme din judeţe diferite, care se numesc la fel. Una este "Luxor" din judeţul Neamţ, fondată în 2001, care vinde telefoane mobile în magazine din toată ţara, cealaltă este "Luxor" din judeţul Suceava, fondată ulterior, care vinde haine într-un stand la Cîmpulung Moldovenesc şi nu are nici un fel de relaţie cu firma nemţeană. Desigur că nici după această lămurire poliţiştii nu şi-au cerut scuze, iar cei doi tineri încă se tem că li se poate întîmpla orice. "A rămas ca în tren. M-au scuturat şi m-au lăsat cu gura căscată, fără să ştiu măcar dacă tot coşmarul s-a încheiat. Mi se pare o nebunie. Cred că în România e periculos şi să respiri, că te trezeşti că vine un poliţist şi te bagă nevinovat în puşcărie. În viaţa mea nu am crezut că e posibil în zilele noastre aşa ceva. Eu chiar credeam că se lucrează cu profesionişti la Poliţie, dar m-am lămurit care este adevărul pe pielea mea", ne-a mărturisit uluit bărbatul.

Accident cumplit la Cîmpulung Moldovenesc


Un groaznic accident de circulaţie a avut loc ieri dimineaţă în Cîmpulung Moldovenesc, pe strada Barbu Lăutaru în urma căruia toţi ocupanţii unui Volkswagen Golf au ajuns la spital cu traumatisme cranio-cerebrale.

Doi dintre ei, în stare foarte gravă, au fost transportaţi la Iaşi. În jurul orei 7,30, o voce disperată anunţa la 112 producerea evenimentului rutier. Echipajele de poliţie, de pompieri şi SIAMUD deplasate la faţa locului au găsit un morman de fiare contorsionate proiectat pe stîlpul de telefonie din afara carosabilului. Şoferul, Gheorghiţă C, de 38 de ani, din Pojorîta, care în urma impactului puternic, a fost aruncat prin parbriz, zăcea fără cunoştinţă prins sub roata dreapta – spate a maşinii. Iniţial, afirmă martorii, autoturismul s-a izbit violent de gardul şi temelia unei locuinţe din apropiere, căpătînd, ulterior, pînă să ajungă morman de tablă răsucită pe stîlp, o traiectorie haotică. Şoferul şi Nicolae M. au fost transportaţi la Spitalul Municipal Cîmpulung Moldovenesc, iar de acolo, din cauza leziunilor, la Iaşi. Ceilalţi doi ocupanţi ai maşinii au ajuns la Spitalul de Urgenţă "Sf Ioan cel Nou" Suceava, Dorin S., respectiv Spitalul municipal Cîmpulung Moldovenesc, Mihai R., acesta din urmă refuzînd internarea. Potrivit raportului Poliţiei Rutiere, vinovat de producerea accidentului este şoferul Ghreorghiţă C., care nu a redus viteza într-o curbă la stînga. "Covorul asfaltic se prezenta în condiţii bune, marcajul liniei continue a carosabilului cu o singură bandă pe sens era bine conturat, iar vizibilitatea era bună. Viteza excesivă a dus la pierderea direcţiei de mers, curba fiind uşoară", arată anchetatorii.

Primarul Sucevei vrea să-şi lege subordonaţii de locul de muncă


Primăria Suceava caută modalităţi de "legare" de locul de muncă a propriilor salariaţi. În acest sens, şeful municipalităţii, Ion Lungu, susţine mărirea salariilor angajaţilor, care, acum, sînt nestimulatoare.

"Din păcate, salariile de la Primărie sînt foarte mici şi dorim să identificăm posibilităţi legale de acordare a unor sporuri, astfel încît să putem permanentiza personalul pe care îl avem în prezent", a spus edilul şef, adăugînd că mulţi lucrători capabili pleacă înspre alte sectoare ca urmare a remuneraţiilor care inhibă orice cointeresare. Dl Lungu a precizat că în contractul de muncă pe anul 2008, pentru salariaţii cu studii superioare vor fi prevăzute sporuri de fidelitate şi loialitate cuprinse între 5 şi 25 la sută. De asemenea, în cazul condiţiilor de muncă deosebite de muncă (salubritate, vopsire, transport cadavre, în înhumări-deshumări, eacrisaj) vor fi date sporuri de 10 pînă la 30 la sută. La acestea se pot adăuga prime de Paşte şi sărbătorile de iarnă, ajutorul financiar pentru înmormîntarea rudelor de gradul întîi şi sprijin bănesc de procurarea echipamentului de lucru. "Personal, sînt pentru stimularea salariaţilor care muncesc şi sînt devotaţi Primăriei. Din păcate, salariile sînt foarte mici şi, nu de puţine ori, oameni buni ne părăsesc", a precizat Ioan Lungu, adăugînd că, în prezent, cel mai defavorizat este personalul contractual.

Carpatinul de Bucovina a fost omologat


Asociaţia Chinologică Română a organizat, ieri, la Suceava, prima ediţie a Simpozionului naţional "Ciobăneştii româneşti", precum şi o expoziţie canină.

Carpatinul de Bucovina a fost omologat
Peste 200 de cîini din rasele Ciobănesc mioritic, Carpatin şi Carpatin de Bucovina s-au perindat prin faţa juriului format, în mare parte, din medici veterinari. S-a remarcat un pui de ciobănesc carpatin, pe nume Bucurel. Proprietarii săi sînt rădăuţeni şi se mîndresc cu el pentru că, spun ei, este pui de campion balcanic. "Este tare jucăuş. Tatăl său a fost campion balcanic ani la rînd. Este dificil de crescut; contează calitatea hranei şi nu cantitatea pe care i-o dai", ne-a spus Iulia Ionesi, proprietara cîinelui. Expoziţia chinologică a avut drept scop omologarea rasei Carpatin de Bucovina.

Foc la blocul "U"

Fălticeni


În noaptea de sîmbătă spre duminică, la ora la care toată lumea sărbătorea încă victoria României la fotbal, acoperişul unui bloc cu 4 etaje a luat foc.

Foc la blocul "U"
Timp de aproape două ore, pompierii s-au luptat să stingă incendiul izbucnit la şarpanta unui bloc din Asociaţia de Proprietari nr. 12. Flăcările au mistuit peste 100 de metri pătraţi de şarpantă din lemn, învelitoarea din azbest, precum şi diverse materiale uşor inflamabile care erau depozitate de către proprietarii de apartamente de la ultimul nivel. Pagubele au fost estimate la 5.000 de lei.