joi, 27 martie 2008

Fără nunţi în cămine în zilele de 1 şi 15 iunie


Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, le-a solicitat primarilor suceveni să interzică organizarea de nunţi, botezuri, discoteci şi alte evenimente de acest fel, în spaţiile care vor funcţiona secţii de votare. Onofrei a spus că interdicţia este pentru zilele de 1 şi 15 iunie, respectiv primul şi al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale. Solicitarea prefectului a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o în cursul zilei de joi cu primarii şi secretarii localităţilor sucevene, ocazie cu care au fost prezentate obligaţiile şi sarcinile acestora în vederea organizării alegerilor locale. De asemenea, Orest Onofrei le-a cerut primarilor ca atitudinea pe care o adoptă în perioada următoare să fie adecvată „unui primar în funcţie”, şi nu „potenţialului candidat la funcţia de primar”. „Asta pentru organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor”, a subliniat Onofrei, care a mai adăugat că primarii trebuie să respecte prevederile legislaţiei electorale. Nu în ultimul rând, prefectul a solicitat să-i fie semnalate toate probleme care ar putea să apară până la campania electorală, dar şi în timpul acesteia, şi care ar putea influenţa în mod incorect rezultatele.

Locuitorii din statele UE au dreptul să aleagă şi să fie aleşi

Pe de altă parte, Onofrei a subliniat faptul că la alegerile locale din acest an, cetăţenii celorlalte state ale Uniunii Europene au dreptul de a alege şi de a fi aleşi, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Acest lucru este posibil doar pentru funcţiile de consilier local şi consilier judeţean. Prefectul a explicat că cetăţenii UE cu domiciliul sau reşedinţa într-o anumită localitate trebuie să fie înscrişi în listele electorale complementare, care trebuie actualizate de către primari şi Serviciul pentru Străini Suceava până la data de 25 aprilie 2008. El a mai explicat că cetăţenii UE cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri şi nu se află în evidenţele Serviciului pentru Străini pot fi înscrişi, la cerere, de către primar, în lista electorală complementară, pe baza documentelor care le atestă identitatea şi adresa la care locuiesc.

Lungu nu mai răspunde la toate "bazaconiile" spuse de Donţu


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a hotărât să nu mai răspundă atacurilor venite din partea contracandidatului său de la PSD, Ovidiu Donţu, fiind convins că strategia acestuia este aceea de a-l distrage de la soluţionarea problemele zilnice de la primărie. Lungu consideră că Donţu „exagerează, fabulează şi minte cu neruşinare” şi îl aşteaptă să se confrunte cu el în campania electorală din luna mai. „Domnului candidat Donţu nu o să-i mai răspund la acuzaţiile pe care mi le aduce. Cred că am demonstrat în aceste două săptămâni de campanie electorală ale domnului Donţu deşi campania nu a început că dumnealui fabulează exagerează şi minte cu neruşinare. Este o strategie a domnului Donţu de a mă distrage de la problemele zilnice de la Primărie. Nu o să-i permit domnului Donţu să-mi facă agenda publică. De aceea îl aştept pe domnul Donţu să avem discuţii pe proiecte şi programe în timpul campaniei electorale. Nu o să mai răspund la toate bazaconiile spuse de domnul Donţu”, a declarat Lungu. Amintim că Ovidiu Donţu a lansat pe piaţă „Afacerea Autobuzul”, Afacerea Sugativa” şi „Afacerea Asfalt Tango” în fiecare din ele după cum susţine candidatul social democrat fiind implicat primarul Ion Lungu.

PD-L dă soluţii pentru repopularea satelor


Vicepreşedintele democrat liberalilor suceveni, Vasile Ilie, a anunţat că PD-L Suceava a pregătit un proiect amplu în vederea repopulării satelor, şi în special a celor din zona de munte, cu tineri. Vasile Ilie a precizat că potrivit datelor statistice, judeţul Suceava se confruntă cu un fenomen „îngrijorător” de îmbătrânire a populaţiei, în special în localităţile din mediul rural. Ilie a arătat că în momentul de faţă 28,3% din populaţia judeţului are vârsta mai mare de 65 de ani. „Este un lucru îngrijorător, iar aceste date trebuie să fie analizate şi în legătură cu alte informaţii statistice, potrivit cărora rata natalităţii a scăzut de la 13,3% la 11%, în timp ce rata mortalităţii a crescut de la 10,1 ‰ la 10,5 ‰. De aici rezultă o serie întreagă de probleme cu care se confruntă judeţul Suceava. În primul rând este vorba de spre depopularea judeţului în special în zona de munte şi în zonele rurale”, a declarat vicepreşedintele PD-L Suceava.
Vasile Ilie a precizat că „exodul” tinerilor din localităţile rurale a fost determinat şi de veniturile mici pe care aceştia le obţineau, motiv pentru care au preferat să plece la muncă în străinătate sau în localităţile urbane.

PD-L propune diversificarea activităţii economice

În aceste condiţii, Ilie a anunţat că PD-L a întocmit deja o strategie şi un plan de măsuri în vederea atragerii tinerilor către localităţile rurale, printre care se numără şi pregătirea acestora în meserii solicitate pe pieţele locale, reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, şi a celor de maiştri. La acestea se adaugă şi specializarea tinerilor în meserii necesare în localităţile rurale, cum ar fi cele de depanatori radio – TV şi de aparatură electrocasnică, cofetari, frizeri, coafori sau cizmari. „Vrem să diversificăm activitatea economică alternativă din mediul rural prin înfiinţarea unor centre de producţie, artizanat şi ceramică, inclusiv pentru export. De asemenea, vom înfiinţa ferme mici, de animale, dar şi centre de colectare a produselor agricole”, a mai spus Vasile Ilie.

Plan de acţiune pentru rromi


La Prefectura Suceava a fost aprobat joi Planul Judeţean de Acţiune „Rromii 2008-2010”, care îşi propune luarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii situaţiei romilor din judeţul Suceava. Potrivit spuselor subprefectului de Suceava, Alexandru Băişanu, acest plan cuprinde măsuri ce vor fi luate în domenii precum administraţie publică şi dezvoltare comunitară, infrastructură, sănătate, justiţie şi ordine publică, protecţia copilului, educaţie şi cultură. Băişanu a precizat că în cadrul grupului mixt de lucru pentru aprobarea acestui plan au fost identificate şi principalele probleme cu care se confruntă comunităţile de rromi din judeţul Suceava, printre acestea numărându-se studiile nefinalizate, sănătatea precară, imposibilitatea ocupării unui loc de muncă datorită lipsei studiilor, locuinţe improprii, lipsa actelor de proprietate, infrastructura dezastruoasă a comunităţilor în care aceştia trăiesc etc. Subprefectul judeţului a mai explica că planul de acţiune „Rromii 2008-2010” a fost întocmit în baza planurilor locale de acţiune a 23 de localităţi, în urma evaluării nevoilor comunităţilor locale de rromi.

Mîrza îl acuză pe Lungu că este duplicitar

Mîrza îl acuză pe Lungu că este duplicitar


Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, l-a acuzat pe primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, de atitudine duplicitară faţă de proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Afirmaţia a fost făcută după ce Ion Lungu a declarat că „Utilităţi şi mediu” este o “mare risipă”, după ce a fost “de bună credinţă”, crezând că este benefic pentru municipiu. De asemenea, Lungu a acuzat faptul că primăria Suceava plăteşte comisioane de risc de 2,5 miliarde de lei vechi pentru creditul contractat în vederea realizării proiectului „utilităţi şi mediu”. În replică, Gavril Mîrza i-a solicitat primarului Sucevei să spună „când a fost serios şi sincer? Atunci când îmi declara că este cel mai bun proiect, şi că un asemenea credit garantat de Guvern este o minunăţie şi ceva care se întâmplă foarte rar. El a apreciat inclusiv dobânda pe care trebuia să o plătim. Sau acum când spune că se retrage din proiect pentru că nu e bun”.

Suceava nu era inclusă în prima etapă a proiectului „utilităţi şi mediu”

Şeful administraţiei judeţene a explicat că municipiul Suceava nu era inclus în prima etapă a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare. Astfel, Mîrza a spus că în urma economiilor de aproape 25 milioane de euro rezultate după finalizarea licitaţiilor de execuţie a lucrărilor în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, s-a decis ca acea sumă de bani s fie folosită şi pentru reabilitarea reţelelor de termoficare din Rădăuţi şi Suceava. Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că din totalul economiilor, aproximativ 14 milioane de euro au fost alocate pentru municipiul Rădăuţi, iar 10,8 milioane de euro pentru Suceava. „Banii sunt în cont, şi dacă ei vor, îi virez către Primăria Suceava ca să-i gestioneze ei”, a subliniat Gavril Mîrza. El a mai afirmat că pentru municipiul Suceava a fost finalizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor, însă suma disponibilă nu este suficientă pentru modernizarea celor opt puncte termice prinse în proiect. „S-a încheiat un contract de proiectare pentru 8 puncte termice. Însă când proiectantul a venit cu documentaţia a spus că în suma de 10,8 milioane de euro s-a încadrat cu 4 puncte termice. Noi i-am spus că are contract pe 8 puncte, şi de aici întreagă tevatură. Şi toată treaba stă blocată în această prevedere contractuală”, a mai spus Mîrza. Nu în ultimul rând, el a spus că în cel mai scurt timp intenţionează să discute cu primarul Ion Lungu în vederea găsirii pentru începerea lucrărilor de termoficare.

Apă de Berchişeşti în Burdujeni pe 31 martie

Apă de Berchişeşti în Burdujeni pe 31 martie


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, dă o veste bună locuitorilor cartierului Burdujeni. Începând de luni, 31 martie, aceştia vor avea la robinete apă din sursa Berchişeşti. Primarul a arătat că investiţia de aducţiune a apei a costat 68 de miliarde de lei vechi şi a fost realizată de firma suceveană Instcomp. Lungu a ţinut să precizeze că lucrările au demarat pe data de 1 iunie 2006 termenul de finalizare conform contractului fiind 16 aprilie 2008, termen care va fi scurtat cu două săptămâni. „Este o inevstiţie aşteptată de ani de zile de către locuitorii cartierului Burdujeni şi ştiu acest lucru de pe vremea când locuiam şi eu în cartier. Practric pe timp de vară această apă nu era consumabilă chiar dacă era potabilă”, a declarat Lungu. Primarul a subliniat că în această primvară vor începe şi lucrările de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă prin programul ISPA. Potrivit primarului, în aprilie vor demara lucrările de apă şi canalizare în cartierul Burdujeni sat.

Reutilizarea informatiilor publice va fi libera si gratuita


Reutilizarea informatiilor detinute de institutiile publice va fi libera si gratuita, cu exceptia situatiei in care solicitarea de reutilizare a informatiilor implica realizarea de copii de pe documentele detinute de institutia publica.

In acest din urma caz, costul serviciilor de copiere urmeaza a fi suportat de solicitant, conform unui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, adoptat miercuri de Guvern.
Actul normativ, care asigura compatibilitatea cu Directiva 2003/98/CE, prevede ca veniturile colectate din plata acestor servicii sa se transfere la bugetul de stat.

Solutionarea cererilor pentru reutilizarea documentelor, se va face in termen de 20 de zile lucratoare de la primirea acestora de catre institutia publica si nu de la momentul la care cererea ajunge la departamentul abilitat sa o solutioneze.
Conditiile pentru reutilizarea documentelor trebuie sa fie nediscriminatorii, iar reutilizarea informatiilor se poate acorda in exclusivitate in situatia in care un astfel de drept este necesar pentru desfasurarea unui serviciu public.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va elabora normele metodologice de aplicare a legii.

Traficanţi de heroină, prinşi în cartierul Obcini

Droguri de mare risc



O reţea de traficanţi şi consumatori de heroină din municipiul Suceava a fost anihilată de poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, în urma unui flagrant ce a avut loc în urmă cu două zile.

Marţi după-amiază, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava au prins în flagrant, în cartierul Obcini, doi indivizi care tocmai puneau la cale o tranzacţie cu heroină.

Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem până ieri seară, la ora închiderii ediţiei, unul dintre cei doi traficanţi este minor, din municipiul Suceava, celălalt fiind din Bucureşti.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Suceava, procurorul Marius Cazac, ne-a spus că va oferi amănunte despre acest caz abia peste câteva zile, mărturisind doar că în cauză e vorba de peste 100 de grame de heroină.

După ore întregi de audieri, în noaptea de marţi spre miercuri, cei doi au fost încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Ieri, bucureşteanul a fost dus în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de droguri de mare risc, măsură însuşită de judecătorii Tribunalului Suceava.

În privinţa minorului, procurorii au luat hotărârea de a-i interzice să părăsească oraşul pe perioada cercetărilor.

Din datele noastre, tot acest caz a plecat de la un agent din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, care a aflat despre tranzacţiile cu droguri şi le-a dat informaţia mai departe colegilor săi din cadrul structurilor anti-drog.

L-au scos cu cagulă pe faţă

Ieri după-amiază, în faţa procurorilor DIICOT Suceava a fost adus un al treilea individ implicat, se pare, în această reţea. Pentru a-l induce în eroare pe fotoreporterul „Monitorului”, după aproape patru ore de audieri, anchetatorii i-au pus suspectului cagulă şi, însoţit de un alt poliţist mascat, l-au scos din clădirea Parchetelor fără cătuşe pe mâini, lăsând impresia că ar fi unul dintre oamenii legii sub acoperire.

„Peste 100 de elevi la fiecare liceu, mai ales la liceele cu nume...”

Din câte am reuşit să aflăm, cele peste 100 de grame de heroină urmau să ajungă la mai mulţi elevi şi tineri care provin din familii înstărite din Suceava şi să fie consumate apoi în grupurile restrânse de prieteni ale acestora.

După ce ani la rând, poliţiştii de la anti-drog ne-au spus că nu există dealeri de droguri în Suceava, ci doar consumatori, dar şi aceştia puţini, iar majoritatea capturilor făcute de ei au fost doar pe cannabis, exemplul din aceste zile contrazice teoria cum că la noi în judeţ nu se fac tranzacţii cu stupefiante.

Zilele trecute, sub protecţia anonimatului, un elev în vârstă de 15 ani, consumator de droguri şi el, mărturisea în „Monitorul” faptul că există consumatori şi dealeri de stupefiante în Suceava.

„Peste 100 de elevi la fiecare liceu, mai ales la liceele cu nume (...) Cu extazy, chetamină, cocaină sau, mai nou, cu white widow, adică seminţe de cânepă tratate cu heroină (...) unii folosesc heroină injectabilă”, sunt fragmente din declaraţiile şocante ale acestuia.

Interpretul de muzică populară Gheorghe Finiş a fost prins la furat lame din Metro

Interpretul de muzică populară Gheorghe Finiş a fost prins la furat lame din Metro


• artistul spune că a fost o încurcătură • şeful său, directorul Ansamblului Ciprian Porumbescu, Emil Havriliuc, spune că n-ar fi la prima abatere iar dacă fapta se confirmă, gestul său constituie un prejudiciu adus imaginii instituţiei unde Gheorghe Finiş îşi desfăşoară activitatea şi nu va rămâne fără urmări • şeful Poliţiei municipale, comisar-şef Corneliu Jureschi a declarat că pe numele lui Gheroghe Finiş s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt, care va fi instrumentat de căttre Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava
Cunoscutul interpret de muzică populară sucevean Gheorghe Finiş a fost dat pe mâna poliţiei de către angajaţii Metro, care au descoperit prin mijloacele specifice că nu declarase la casa de marcat, când a ieşit de la cumpărături din centrul comercial, un pachet cu rezerve pentru aparatul de ras. Fapta s-a petrecut în după-amiaza zilei de vineri, săptămâna trecută. Comisarul şef Corneliu Jureschi, şeful Poliţiei municipale Suceava a declarat că lucrătorii de la Metro au anunţat în acea zi că o persoană a încercat să sustragă din centrul comercial un pachet de rezerve pentru aparatul de bărbierit. Persoana a fost identificată ca fiind Gheorghe Finiş, care a fost chemat la poliţie să dea declaraţia cuvenită iar pe numele său a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. "Vom analiza împrejurările în care s-a comis fapta, el a declarat că făcuse cumpărături de 16 - 18 milioane de lei şi nu avea de ce să fure un pachet de lame. Vom propune o soluţie procedurală în acest dosar, după terminarea cercetărilor", a declarat Corneliu Jureschi.
Artistul Gheorghe Finiş spune că a fost pur şi simplu o eroare. "A fost o greşeală, am dat o declaraţie la Poliţie. S-a trecut de casă cu un pachet de lame, am fost chemat înapoi, dus la Poliţie, am dat declaraţii şi lucrurile s-au clarificat", a declarat Gheorghe Finiş.
Emil Havriliuc, directorul Ansamblului Ciprian Porumbescu Suceava, unde Gheorghe Finiş este angajat, a fost îndeajuns de tranşant, lăsând să se înţeleagă că artistul nu ar fi la prima ispravă de acest gen. "Dacă lucrurile se confirmă, fapta constituie un prejudiciu adus imaginii instituţiei şi colegilor care lucrează în această instituţie, este un lucru murdar, foarte urât. Dacă se confirmă că lucrurile stau aşa, asemenea persoană nu are ce să caute în această instituţie, care este una de cultură şi care are ca scop principal educaţia", a declarat directorul Ansamblului Ciprian Porumbescu Suceava, care şi-a amintit că şi într-o altă ocazie, Gheorghe Finiş ar fi subtilizat de la o masă, la Hanu Ancuţei, o sticlă de vin. Atunci când a fost depistat, a spus că dorea să o ducă copiilor, acasă.

Donţu dă pe faţă "Afacerea Asfalt Tango"

Donţu dă pe faţă


Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, consilierul local Ovidiu Donţu, critică modul în care primăria municipiului reşedinţă de judeţ s-a preocupat de reabilitarea străzilor acuzând-ul pe primarul Ion Lungu că a transformat asfaltarea drumurilor într-o afacere de 7 milioane de euro. De fapt Donţu a vorbit de „Afacerea Asfalt Tango”, asfalt de la „asfalt de mântuială” şi tango de la „driblingul cu cele 7 milioane de euro pe care l-a făcut primarul”. Liderul social democrat care candidează la fotoliul de primar la alegerile din iunie susţine că lucrările de asfaltare sunt de proastă calitate fiind făcute de „prietenii politici ai primarului Lungu”. „Rog un singur cetăţean care crede minciuna gogonată că în asfaltul din Suceava s-ar fi investit în ultimii ani de mandat Lungu şapte milioane de euro să mi se adreseze să dezbatem acest lucru”, a spus Donţu.

„Rog primarul să oprească risipa banului public”

Ovidiu Donţu a arătat că primarul a încredinţat lucrările de asfaltare a străzilor din municipiul Suceava firmei Grup Colas Iaşi prin introducerea în caietul de sarcini al licitaţiei a unor condiţii de neatins de către societăţile sucevene. „La data licitaţiei l-am interpelat pe primarul Ion Lungu în Consiliul Local solicitându-i să-mi răspundă la întrebarea de ce la data licitaţiei lucrările pe Calea Unirii sunt terminate şi el mi-a răspuns că era obligat să facă lucrările repede pentru că situaţia drumului o impunea. Las cetăţenii să decidă dacă asfalt de 7 milioane de euro de proastă calitate este ceea ce-şi doresc. Societăţile sucevene sunt obligate să lucreze în subantrepriză la Grup Colas care reţine între 10 şi 20% din lucrare plimbând numai nişte hârtii restul execuţiei fiind făcută pe preţuri de nimic de către societăţi sucevene”, a declarat Donţu. El susţine că printre firmele care au luat în subantrepriză lucrări de asfaltare a străzilor se află „prietenii politici ai primarului precum şi firma fratelui domniei sale”. „Iată de ce consider că întrebarea „ce gospodar este acela care face lucruri scumpe şi de mântuială” este în actualitate în Suceava în acest moment. În ritmul acesta municipiul Suceava nu se va integra da facto în Uniunea Europeană nici peste 100 de ani. Rog primarul Ion Lungu să oprească risipa banului public în Suceava”, a încheiat Donţu.

Prefectul dă sfaturi pentru o campanie electorală curată

Prefectul dă sfaturi pentru o campanie electorală curată


Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, le-a solicitat primarilor suceveni să nu abuzeze de funcţia pe care o au şi să nu perturbe organizarea alegerilor locale din acest an sau să adopte atitudini discriminatorii faţă de unii candidaţi. Onofrei a cerut primarilor să se implice în buna organizare a alegerilor locale, chiar dacă unii dintre aceştia vor candida pentru un nou mandat. „Nu e normal ca unii primari să se comporte ca pe moşia personală. Ei nu trebuie să uite că mandatul lor încetează în momentul în care se validează următorul mandat. Pe această perioadă el trebuie să-şi respecte mandatul de primar, şi să nu fie părtinitor””, a subliniat Orest Onofrei. Prefectul a făcut referire la solicitările pe care primarii le primesc din partea formaţiunilor politice locale pentru a organiza diverse acţiuni sau mitinguri electorale în spaţii publice. El a arătat că deja a apărut o situaţie în care un primar a refuzat să dea aprobările necesare unui partid pentru a organiza o acţiune într-un cămin cultural, iar reprezentanţii respectivei formaţiuni politice au fost amendaţi de către Poliţie.

Onofrei l-a dat ca exemplu pe primarul din Cornu Luncii

Este vorba aici despre primarul PNL din Cornu Luncii, care a refuzat să aprobe cererea social democraţilor de a organiza un miting în căminul cultural din localitate. „Din păcate, la Cornu Luncii am avut un incident, la care cineva trebuia să fie sancţionat pentru că a făcut un miting ilegal. Însă a fost un miting ilegal forţat, pentru că primarul în funcţie nu le-a dat autorizaţie. Eu cred că astfel de lucruri nu ar trebui să se repete”, a arătat Orest Onofrei. În opinia acestuia, primarii trebuie să respecte legea, şi să nu rămână la discreţia lor dacă dau sau nu autorizaţii pentru organizarea unor astfel de întâlniri, cu atât mai mult, cu cât acestea se desfăşoară în spaţii publice. „Poliţia este obligată să sancţioneze un miting ilegal. Dar dacă acel miting este dat de acţiunea ilegală a unui primar, lucrurile nu sunt în regulă”, a mai spus Onofrei. Pe de altă parte, prefectul a făcut apel către o serie de instituţii implicate în procesul de organizare a alegerilor, cum ar fi Poliţia sau Jandarmeria, să dea dovadă de echidistanţă şi să nu-şi depăşească atribuţiile pe care le au în desfăşurarea procesului electoral. „Am văzut anumite reproşuri faţă de poliţie, şi eventual jandarmi. Însă eu îi asigur pe toţi cei implicaţi că aceste instituţii vor da dovadă de maximă transparenţă, echidistanţă şi vor respecta legea în totalitate”, a subliniat prefectul de Suceava. Nu în ultimul rând, el a făcut apel către toţi „competitorii” din alegerile locale să semnaleze Prefecturii eventualele disfuncţionalităţi din campania electorală, astfel încât ele să poată fi remediate.

Negocieri privind delimitarea colegiilor electorale in judetul Suceava


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a prezentat partidelor politice propunerea de principiu privind delimitarea colegiilor electorale, urmand ca forma finala a acesteia care se va contura dupa mai multe discutii succesive reprezentantii formatiunilor politice sa fie transmisa Comisiei de cod electoral.

Orest Onofrei a spus ca intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute s-a facut la solicitarea partidelor, fiind prezenti la discutii parlamentari, lideri de filiale judeteana si reprezentanti ai tuturor partidelor politice parlamentare: PSD, PNL, PD-L, PRM, PC si UDMR. Prefectul a declarat ca propunerea avansata pentru delimitarea acestor colegii reprezinta doar "un punct de plecare" in discutiile ce vor avea loc si a invitat reprezentantii partidelor politice sa-si prezinte punctul de vedere si sa faca la randul lor propuneri.
Propunerea de principiu a prefectului vizeaza impartirea judetului in patru zone, echivalente celor patru colegii uninominale pentru Senat, cu respectarea prevederii legale ca numarul populatiei din cel mai mare colegiu sa nu depaseasca 30% din numarul populatiei ce va fi reprezentata in cel mai mic colegiu uninominal.

Reprezentantii partidelor politice au convenit ca intre cele patru colegii pentru Senat si cele zece colegii pentru Camera Deputatilor sa existe urmatoarea corespondenta: Colegiul 1 Senat (zona Vatra Dornei - Campulung) va avea delimitate doua colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 2 Senat (zona Radauti) va avea delimitate trei colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 3 Senat (zona Suceava) va avea delimitate trei colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 4 Senat (zona Falticeni) va avea delimitate doua colegii pentru Camera Deputatilor.
In cursul acestei saptamani, fiecare partid politic isi va desemna cate un expert care, impreuna cu specialisti ai Prefecturii vor forma o comisie tehnica pentru analizarea tuturor propunerilor si stabilirea formei finale de delimitare, agreata de catre toti factorii implicati.


Prefectul Orest Onofrei este dorit de PNL la conducerea CJ Suceava


Presedintele interimar al Organizatiei judetene a PNL, senatorul Tiberiu Prodan, a declarat ca liderii nationali ai partidului i-ar fi propus prefectului de Suceava, Orest Onofrei, sa candideze la sefia Consiliului Judetean din partea PNL la alegerile locale.

Prodan a spus ca pentru filiala liberala este "o onoare" sa aiba un candidat de asemenea valoare, adaugand ca varianta Onofrei este avuta in vedere de liderii centrali ai partidului, deoarece prefectul este bine cotat in sondaje.
Pe de alta parte, prefectul Orest Onofrei a infirmat declaratiile liderului judetean liberal, precizand ca este apolitic, dupa ce, de la 1 ianuarie 2006, a devenit inalt functionar public.

Orest Onofrei a fost lider judetean al PNL Suceava, pana la data cand a optat intre politica si functia de inalt functionar public, in calitate de prefect.
Pana in prezent, PNL Suceava nu si-a desemnat un candidat la sefia CJ Suceava si nici nu a avansat propuneri nominale.
La sefia CJ Suceava si-au anuntat intentia de a candida liderul judetean al PSD si presedinte in exercitiu al CJ, Gavril Marza, si liderul judetean al PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur.

Fotbal, Juniori C >> CSŞ Rădăuţi face scorul etapei şi rămâne lider


Sport




Sâmbătă, 22 martie, s-au disputat meciurile etapei a XVI-a din cadrul campionatului de juniori C, născuţi în 1993, partide încheiate cu următoarele rezultate: FC Cetatea Suceava – CS Şcoala de fotbal Rădăuţi 9 – 1, CSŞ Rădăuţi – Voinţa Iaslovăţ 9 – 0, AS Juventus Fălticeni – Bucovina Fundu Moldovei 2 – 0, Sporting Buneşti – CSM Rarăul 6 – 0, LPS Suceava II – C.N. „Nicu Gane” Fălticeni 0 – 0, LPS Suceava I – cs Gura Humorului 3 – 1, Viitorul Arbore – Dorna Vatra Dornei 4 – 0.

În urma acestor rezultate, clasamentul se prezintă astfel: 1. CSŞ Rădăuţi 61p, 2. LPS Suceava I 54p, 3. AS Juventus Fălticeni 53p, 4. Dorna Vatra Dornei 37p, 5. Viitorul Arbore 37p, 6. LPS Suceava II 32p, 7. CN „Nicu Gane” Fălticeni 31p, 8. Cetatea Suceava 30p, 9. CS Gura Humorului 26p, 10. Bucovina Fundu Moldovei 23p, 11. Voinţa Iaslovăţ 12p, 12. Sporting Buneşti 9p, 13. CSM Rarăul 9p, 14. Şcoala de fotbal Rădăuţi 0p.

CSŞ Rădăuţi – Voinţa Iaslovăţ 9 – 0 (3 – 0)

Au marcat: Moroşan (3), Popescu (9, 35, 38, 65), Sabie (40, 50), Pitic (68), Boghean (70).

CSŞ Rădăuţi: Galan – Scântei, Ionesi, Litră, Boghean, Moroşan, Andronicescu, Sidorov, Sabie, Popescu, Bălcan. Au mai intrat: Pitic, Carcea, Casandra, Meleu, Sepciuc. Antrenor: Viorel Stoica.

Voinţa Iaslovăţ: Olariu – Bodnariu, Magdici, G. Cotoară, Coajă, Olari, Botoşan, Guţu, Crab, Cazac, Solovăstru. Au mai intrat: Apetri, Stîngaciu, V. Cotoară, Bortă. Antrenor: Niculai Cotoară.

Fotbal. Liga a IV-a, juniori >> CS Gura Humorului se menţine în fruntea clasamentului, cu un avans de patru puncte


Sport




Duminică, 23 martie, s-au jucat meciurile etapei a XX-a din cadrul campionatului Ligii a IV-a la juniori, partide încheiate cu următoarele rezultate:Bucovina Bădeuţi – Foresta Moldoviţa 3 – 0, Juventus II Fălticeni – CS Gura Humorului 0 – 0, Viitorul Liteni – Florconstruct Pătrăuţi 2 – 5, Minerul Iacobeni – Bradul Putna 0 – 8, Rapid CFR Suceava – Bucovina Rădăuţi 4 – 0, Unirea Boroaia – Dorna Vatra Dornei 4 – 0, Cetatea II Suceava-Arbore – Avântul Todireşti 1 – 0, Flacăra Roşie Udeşti – Zimbrul Siret 4 – 2.

Clasamentul, după douăzeci de etape, arată astfel: 1. CS Gura Humorului 56p, 2. Rapid CFR Suceava 52p, 3. Juventus II Fălticeni 50p, 4. Cetatea II Suceava-Arbore 43p, 5. Bradul Putna 40p, 6. Unirea Boroaia 37p, 7. Flacăra Roşie Udeşti 34p, 8. Dorna Vatra Dornei 28p, 9. Avântul Todireşti 25p, 10. Zimbrul Siret 23p, 11. Florconstruct Pătrăuţi 23p, 12. Bucovina Bădeuţi 19p, 13. Bucovina Rădăuţi 11p, 14. Foresta Moldoviţa 10p, 15. Viitorul Liteni 7p, 16. Minerul Iacobeni-Ciocăneşti 7p.

Juventus II Fălticeni – CS Gura Humorului 0 – 0

La Fălticeni, în derby-ul etapei s-au înfruntat echipele clasate pe primele două locuri ale clasamentului. A rezultat un meci frumos în care, din păcate, au lipsit golurile. Au jucat formaţiile:

Juventus II: Arteni – Gherasim, Mihalache, Horea, Onofrei, Oprea, Toma, Enea, Brădăţanu, Creţu, Ad. Ilie. Au mai intrat: Movileanu, I. Ilie, Bălău, Vamanu. Antrenor: Bogdan Grosu

CS Gura Humorului: Călinescu – Carpiuc, Nuţu, Barotea, Ruscan, Mihalovici, Huţu, Macovei, Pătraşcu, Kuruc, Botezatu. Antrenor: Gigi Lazăr.

Fotbal. Comisia de Disciplină a Arbitrilor >> Doi arbitri suspendaţi, doi avertizaţi şi unul...iertat!


Sport




arbitru Cine crede că „arbitrii sunt ţinuţi în braţe de Asociaţia Judeţeană de Fotbal se înşeală”. Cavalerii fluierului sunt supervizaţi de observatori şi orice încălcare a regulamentului este drastic sancţionată.

În ultima şedinţă a Comisiei de Disciplină a Arbitrilor au fost luate în discuţie cinci cazuri:

* la meciul Bucovina Rădăuţi – Minerul Iacobeni, Liga a IV, disputat pe 16 martie 2008, arbitrul Ioan Moldovan (Siret) a primit din partea observatorului nota 6,5 pentru „slabă colaborare cu arbitrii asistenţi”. Comisia a hotărât nesancţionarea arbitrului Ioan Moldovan;
* la meciul Bucovina Rădăuţi – Minerul Iacobeni, arbitrul asistent Emil Rădăşanu (Suceava) a primit nota 6,5 din partea observatorului pentru nesiguranţă în decizii. Comisia l-a sancţionat cu avertisment;
* la meciul Avântul Todireşti – Unirea Boroaia, Liga a IV-a, juniori, arbitrul Constantin Neamţu (Suceava) a primit nota 6,5 din partea observatorului pentru „un arbitraj de manieră originală” şi fost sancţionat cu avertisment de către Comisie;
* la meciul Bradul Putna – Viitorul Liteni, Liga a IV-a, arbitrul asistent Cătălin Tabarcea a primit nota 6 din partea observatorului pentru nesemnalizarea unui ofsaid, la golul de 2-1 al gazdelor, precum şi semnalizarea greşită a unui ofsaid în minutul 32. Comisia a hotărât sancţionarea lui Cătălin Tabarcea cu patru etape de suspendare;
* la meciul Dorna Vatra Dornei – Rapid CFR Suceava, arbitrul Silviu Pintea (Fălticeni) a primit nota 6,5 din partea observatorului Vasile Păduraru, pentru un arbitraj necorespunzător prin care a compromis spectacolul din teren, fără să determine întreruperea partidei, având în vedere că au fost acordate cinci cartonaşe roşii (patru pentru gazde şi unul pentru oaspeţi). Comisia a hotărât sancţionarea arbitrului Silviu Pintea cu şase etape de suspendare.

Fotbal. Liga a III-a >> Planuri pentru Liga a II-a: Marian Pană vrea un buget de un milion de euro


Sport




marian.pana La o zi după meciul cu CFR Paşcani, care a adus cea mai categorică victorie a Cetăţii din returul campionatului, antrenorul Marian Pană spune că vrea să câştige partida de vineri cu Laminorul Roman. De asemenea, principalul Cetăţii îşi doreşte ca în trei-patru etape echipa suceveană să aibă asigurată şi matematic promovarea. Totodată, Marian Pană a anunţat şi bugetul pe care consideră că trebuie să-l aibă Cetatea în viitorul sezon: un milion de euro!

– Dle Pană, cu ce intenţii veţi aborda meciul cu Laminorul Roman?

– Am văzut că ei au câştigat cu 1-0 la Pambac. Este o echipă care vrea să se salveze de la retrogradare. Jucăm pe un teren destul de mare, din câte ştiu eu, şi cred că ne putem desfăşura jocul. Este foarte clar că mergem să câştigăm. Sper ca în trei-patru etape să se clarifice situaţia acestei serii, să fim promovaţi matematic şi să ne putem apuca de alte lucruri care ţin tot de activitatea noastră.

– În partida cu CFR Paşcani aţi folosit un sistem 3-5-2. A fost o conjunctură cauzată de absenţe sau va fi un sistem pe care îl veţi folosi şi pe viitor?

– Am început meciul cu 3-5-2. A fost de conjunctură. Chiar vorbeam astăzi cu băieţii în cabină şi le spuneam că sunt două feluri de a aborda un meci ca antrenor: ori îţi aduci jucătorii care să joace în sistemul convenabil antrenorului, şi mie îmi place sistemul 3-4-3, ori joci exact ceea ce poate echipa mai bine. Cu CFR Paşcani am ţinut cont că aveam absent un junior şi, avându-l pe Breniuc pe teren, am considerat că ar fi bine să-l acoperim puţin; în cazul în care ar fi greşit, să aibă un sprijin în spate. Eu zic că a fost destul de bine. Homneac s-a descurcat bine atât în banda stângă, cât şi pe final, în banda dreaptă. A fost un 3-5-2 de conjunctură.

– La Roman va fi la fel?

– Nu ştiu. Mie îmi place cel mai mult sistemul 3-4-3, dar pentru asta trebuie să avem două benzi foarte foarte bune, care să facă ambele faze şi să poată alerga foarte mult.

– Cum vi s-a părut evoluţia lui Breniuc?

– Bunicică. A avut câteva precipitări vis-a-vis de marcaj, s-a băgat sub minge de două-trei ori, dar în concluzie, pot spune că s-a descurcat. Nici adversarul nu a pus mari probleme...

– Stănescu?

– A intrat bine în joc, a marcat. A făcut câteva faze frumoase, însă a şi greşit câteva pase; dar putem spune că a adus un plus în joc. Din păcate, Leuciuc a făcut un meci mai slab. A început returul în nota echipei, dar se pare că el continuă în nota asta. Trebuia să-l scot, pentru că la un moment dat începuse să gafeze.

– Care este situaţia juniorului Jalbă, care nu a mai participat la ultimele antrenamente?

– L-am trimis la juniori după un antrenament. M-am supărat pe el. Nu a reuşit să intre în antrenament după 40 de minute. Nu ştia ce să facă, nu reuşea să înţeleagă ce să facă. Timpul nu-mi permite să stau după un junior care are tot timpul să vină la echipa mare şi să joace.

– Alexandru Moldovan?

– A fost răcit şi am considerat că este mai bine să nu se antreneze. Probabil când se va face bine se va întoarce alături de noi. El mai joacă şi la juniori. Şi Jalbă şi Moldovan sunt foarte tineri şi au timp să confirme.

– În partida cu CFR Paşcani, în minutul 29 a fost un penalty neacordat la Cojenel. Nu aţi mai protestat ca altă dată...

– Nu am văzut încă meciul, dar e posibil. În fine, era mai grav dacă era pe final de meci şi decizia ar fi influenţat rezultatul. Trebuie să recunoaştem că la Liga a III-a sunt arbitri foarte slabi.

– Cum comentaţi remiza dintre Juventus Fălticeni şi Rarăul?

– Am înţeles că Juventus a ratat în minutul 90 un penalty. Rarăul a condus de două ori dacă nu mă înşel…

– CSM Rarăul se află într-o situaţie disperată, fiind în lupta pentru evitarea retrogradării. Dacă la ora meciului direct dintre Cetatea şi Rarăul sucevenii vor fi matematic promovaţi, o să folosiţi rezervele?

– Nu.

– Din sezonul viitor, Halip şi Leuciuc nu vor mai avea statut de juniori. Mai au asigurat postul de titular?

– Nimeni nu are asigurat postul de titular. În cazul lor, numai evoluţia pe care o vor avea până în vară va decide dacă vor rămâne la echipă.

– Vă gândiţi să faceţi vreo selecţie la care să participe juniori de pe la echipele din campionatele judeţene?

– Nu.

– Aţi discutat despre posibilitatea de a juca sâmbăta restul meciurilor de pe teren propriu?

– Încercăm. I-am spus domnului preşedinte. Rămâne de văzut dacă vom putea. Mie mi-ar conveni.

Vă doriţi ca Cetatea II să promoveze în Liga a III-a?

– Da. Numai că în acest caz trebuie făcute retuşări majore şi la noi, şi la echipa a doua. Pentru mine, echipa a doua înseamnă echipa la care să joace cei care au cartonaşe, cei care vin după accidentări, ca să reintre în forma sportivă, şi să hotărăsc eu, ca antrenor al primei echipe, cine să joace acolo. Cam acesta ar fi rolul echipei‑satelit.

– Ailenei a fost suspendat pentru meciul cu Ceahlăul II şi apoi nici nu a făcut parte din lotul pentru meciul cu Willy. L-aţi pedepsit pentru cartonaşul roşu primit la Aerostar?

– Nu a fost o pedeapsă, aşa am considerat eu. Aşa a fost conjunctura. Marţi l-am băgat şi a marcat. Foarte bine pentru el.

– Caragea a fost rezervă în ultimile două meciuri, iar ieri a marcat...

– Mă bucur că a intrat şi a dat gol. Putea să marcheze de trei ori dacă era deştept. Lui i-am spus de când a venit la Suceava că trebuie să dea multe goluri.

– Celpan este suspendat. El a absentat şi la Willy, unde am suferit mult la construcţie...

– El este şi bolnav, are bronşită, deci oricum nu putea juca.

– La conferinţa de presă de după meciul cu CFR Paşcani, aţi spus că vă doriţi un rând de echipament nou. Are vreo legătură asta cu faptul că în ultimul timp Cetatea a jucat doar în portocaliu? S-au făcut speculaţii pe teme politice vis-a-vis de această culoare...

– Am citit şi eu pe internet... A fost o pură întâmplare. Eu nu-mi doresc un rând de echipament. Îmi doresc vreo cinci. Vreo trei rânduri pentru antrenament, de prezentare, dar probabil asta se va întâmpla din vară, nu ştiu dacă e cazul chiar acum. Dar oricum trebuie să ne punem la punct.

– Dintre jucătorii care ar veni din vară la Cetatea sunt şanse ca unii dintre aceştia să fie tot de la CS Otopeni?

– Depinde. Dacă cei de la Otopeni vor pune pe lista de transferuri jucători şi eu consider că ne pot ajuta aici, e posibil.

Alţi foşti elevi de-ai dumneavoastră ar mai putea ajunge la Suceava?

– Aducerea celor patru jucători de la CS Otopeni care au venit în vară a fost o conjunctură favorabilă pentru mine, pentru că am putut să iau un grup de fotbalişti care se cunoşteau între ei şi îi cunoşteam şi eu. Asta a fost! Am în cap şi am în lista mea şi fotbalişti care joacă la Câmpia Turzii... Nu contează de unde sunt. Dacă eu îl cunosc personal pe un jucător, este şi mai bine pentru că ştiu ce poate. Vom vedea. Rămâne de văzut!

Ce buget ar trebui să aibă Cetatea în sezonul viitor pentru a putea fi îndeplinite obiectivele propuse?

– Un milion de euro.

Sunt şanse să primiţi un asemenea buget?

– Da, de ce nu? E foarte simplu să ai un milion de euro buget. Din punctul meu de vedere e un buget mic pentru ce vreau să fac eu. Dar am zis că, pentru primul an de Liga a II-a, un milion de euro este bine. Aşa am gândit eu. Este cam suma minimă de care are nevoie un club care se respectă.

Liga a III-a >> Juventus îngroapă Rarăul


Sport




Rarăul Câmpulung Moldovenesc – Juventus Fălticeni 2 – 2 (1 - 1)

Berezoschi Rarăul şi Juventus Fălticeni au încheiat nedecis, scor 2-2, derby-ul local al rundei a XXIII-a, rezultat ce îngroapă în mare parte speranţele formaţiei câmpulungene de menţinere în Liga a III-a.

Elevii lui Cristi Popescu au intrat repede în atmosfera meciului, astfel încât, Roxandari reuşeşte deschiderea scorului, în minutul 2, cu o lovitură de cap. Replica oaspeţiilor vine după jumătate de oră de la fluierul de start, când Streinu trimite cu capul în plasă o minge respinsă de goalkeeperul advers, Axinte.

Rarăul avea să preia din nou conducerea pe tabelă în debutul părţii secunde, când Lazăr finalizează din faţa porţii o centrare venită de la Mândrilă . Trupa antrenată de Ovidiu Murariu nu resimte însă şocul golului primit şi câteva minute mai târziu, Berezoschi restabileşte egalitatea cu un şut din careul mic, la o gravă greşeală de marcaj a defensivei gazdelor. Tensiunea meciului îşi spune cuvântul în minutele de final, când portarul Axinte îşi loveşte fără motiv un adversar în propria jumătate de pedeapsă şi primeşte direct cartonaş roşu. Penalty-ul dictat de centralul întâlnirii în urma acestei faze avea însă să fie ratat de Şuleru, astfel că echipa fălticeneană părăseşte gazonul cu doar un singur punct în buzunar.

Cele două formaţii au evoluat în următoarele formule de joc:

Rarăul: Axinte – Plecanciuc, Sârbu, C. Popescu - Andriuc, Roxandari, Lazăr, Vizitiu, Mândrilă - Gherine, Piticari. Antrenor: Cristi Popescu. Au mai intrat Marfici, Ioniţă şi Nisioi.

Juventus: Mihai – Berezoschi, Streinu, Constantin - Vrabie, Şuleru, Pantea, Cozma, Luchian - Prisacă, Păcurari. Antrenor: Ovidiu Murariu. Au mai intrat: Tomescu, Cara, Sava şi Zaremba.

La finalul meciului, oficialii grupării fălticenene au acuzat jocul dur al gazdelor. “Rarăul este cea mai agresivă echipă pe care am întâlnit-o pe parcursul acestui campionat. Preţul punctului câştigat de noi este numărul mare de jucători cu probleme medicale pe care îl avem în vederea etapei viitoare. Nu am rămas însă surprins de atitudinea gazdelor, întrucât ştiam că vom întâlni o formaţie agresivă, situaţia celor două echipe din clasament fiind de natură să accentueze şi mai mult tensiunea meciului”, a precizat directorul sportiv al celor de la Juventus, Dăscălescu.

În replică, tehnicianul formaţiei câmpulungene, afirmă că echipa sa a ieşit mult mai şifonată de pe urma confruntării de marţi. “Nu ştiu despre ce durităţi poate fi vorba, când mijlocaşul nostru, Dan Mândrilă, a suferit în acest meci o dublă fractură de tibie şi peroneu, accidentare care riscă să-i compromită definitiv cariera de fotbalist”, a reacţionat Cristi Popescu.

În ciuda situaţiei îngrijorătoare din clasament, acolo unde Rarăul se află la 7 puncte de primul loc retrogradabil, tehnicianul Cristi Popescu consideră că şanşele echipei sale de a evita retrogradarea au rămas intacte după semieşecul cu Juventus Fălticeni. “Ne punem mari speranţe în partida restantă cu Oţelul II. Un eventual succes în această partidă colaborat cu o victorie în jocul de vineri cu FCM Bacău II, ne-ar apropia considerabil de echipele cu care suntem în luptă directă. În plus, cred că suntem avantajaţi şi de program, contracandidatele nostre urmând să întâlnească, pe finalul returului, adversari mult mai puternici decât noi”, a completat antrenorul Rarăului.

Încrâncerea meciului de marţi nu s-a resimtit doar între cele două echipe prezente pe teren. Astfel, pe parcursul întâlnirii, fundaşul oaspeţiilor, Laurenţiu Berezoschi a avut un schimb dur de replici cu propria bancă tehnică, indicaţiile antrenorului Ovidiu Murariu fiind “driblate” în nenumărate rânduri de jucător. La sfârşitul partidei, conducătorii clubului fălticenean au ţinut să descalifice gestul lui Berezoschi, fotbalistul fiind ameninţat cu excluderea din lot în cazul unei recidive. “Berezoschi a reacţionat la indicaţiile venite de pe banca tehnică, iar acest lucru nu este normal. Comportamentul lui trebuie să se schimbe, în caz contrar va zbura din lot, indiferent de poziţia ocupată în echipe. Aceste gesturi nu sunt însă singulare, el având mai mereu ceva de împărţit cu arbitrii sau adversarii”, a explicat oficialul grupării de pe malul Şomuzului, Dan Dăscălescu.

Fotbal, Liga a III-a >> Cetatea Suceava a refăcut distanţa de 15 puncte


Sport




Cetatea.sigla.JPGVictoria obţinută marţi de Cetatea, pe teren propriu, scor 4-0 cu CFR Paşcani, coroborată cu remiza Aerostarului la Galaţi, reface diferenţa de 15 puncte dintre formaţia suceveană şi gruparea antrenată de Ion Radu. Mai mult, „aviatorii” sunt acum la doar un punct în faţa echipei Willy Bacău, care a învins categoric în deplasarea de la Bârlad.

Lupta pentru locul secund, care oferă dreptul de participare la barajul de promovare în Liga a II-a, se anunţă a fi una acerbă, în condiţiile în care trei formaţii (Aerostar Bacău, Willy Bacău şi Politehnica Galaţi) sunt despărţite de numai trei puncte. Din această ecuaţie pare să fi ieşit Pambac Bacău, formaţia care în tur a făcut o cursă de urmărire a Cetăţii. „Brutarii” numără etapă de etapă înfrângerile, ultimul eşec înregistrându-l pe teren propriu cu Laminorul Roman, adversara de vineri a sucevenilor.

La polul opus al clasamentului, Bujorii Tg. Bujor şi CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc au făcut iarăşi paşi greşiţi, astfel că obiectivul de evitare a retrogradării va fi tot mai greu de realizat. Laminorul Roman, cu 24 de puncte, nu este scăpată de griji, mai ales că urmează să primească vizita liderului, iar locul 15 poate fi unul retrogradabil, în condiţiile în care în alte serii din Liga a III-a vor fi echipe clasate pe acelaşi loc, dar cu un număr mai mare de puncte.


Clasament

Consilierii judeţeni Iacob şi Popovici au desfiinţat acuzele aduse de PD-L privind implicarea lui Mîrza în afacerea „magazinul PLUS”


Politica




Consilierii judeţeni social-democraţi, Corneliu Popovici şi Gheorghe Iacob, au sărit miercuri în sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, în cazul „afacerii Magazinului PLUS” din curtea Spitalului Judeţean Suceava. Cei doi au „desfiinţat” acuzele aduse marţi de mai mulţi lideri ai PD-L Suceava, printre care şi ex-consilierul judeţean Daniel Drăgoi (fost membru al PSD), din care reieşea că preşedintele CJ face „presiuni” asupra conducerii interimare a Spitalului Judeţean Suceava pentru acceptarea construirii pe o suprafaţă de teren din incinta spitalului a unui Magazin PLUS.

Gheorghe Iacob a explicat, din punct de vedere tehnic, ce paşi au fost făcuţi în cazul aşa-zisei afaceri PLUS şi că nimeni din CJ nu a obligat pe cineva de la Spital să dea o semnătură în favoarea construirii supermarket-ului cu pricina. „Deputatul Dumitru Pardău aruncă cu noroi fără să se uite în oglinda sufletului său. Aş fi vrut ca parlamentari suceveni care fac acuzaţii grave să fie mai atenţi cu cuvintele, că până acum nu au făcut altceva decât să dăuneze proiectelor ce au fost demarate la nivel de judeţ şi oamenii suferă din cauza asta”, a ţinut să mai adauge consilierul Gheorghe Iacob.


La rândul său, Corneliu Popovici a explicat că deputatului Pardău (PD-L) i s-a întins o cursă în care a căzut din cauza lipsei de informare. Cât despre acuzele aduse marţi de Daniel Drăgoi, consilierul PSD a spus că este surprins, în condiţiile în care, la începutul săptămânii a fost sunat de Drăgoi care i-a cerut tot felul de date despre situaţia afacerii PLUS şi la care nu a putut răspunde pentru că „nu ştiu mai nimic decât ce a apărut în presă”. „M-au surprins întrebările lui, mai ales că el a făcut parte din comisia de verificare a situaţiei terenurilor de la Spitalul Judeţean. Pe Daniel Drăgoi îl ştiam un băiat liniştit şi mă mir că a ajuns să spună aşa ceva pentru că are o credinţă care nu-i permitea să mintă”, a mai spus Popovici.

Din punctul de vedere al consilierului PSD, întreaga tevatură pe marginea afacerii PLUS este făcută cu scopul de a masca adevăratul actor ce se află în spatele ei şi care este de la PD-L. „Afacerea cu magazinul PLUS de la Spital este a PD-L şi ei acum nu fac altceva decât să o arunce în curtea PSD. Noi nu avem nimic în comun cu investiţia asta”, a conchis Popovici.
­


Liberalii cer adversarilor politici să renunţe la făţărnicie


Politica




Preşedintele Organizaţiei municipale Suceava a PNL, viceprimarul Angela Zarojanu, a cerut liderilor PD-L şi PSD din municipiul reşedinţă de judeţ să renunţe la „făţărnicie” şi să nu mai iasă în mass-media cu apeluri la calm şi la decenţă în limbaj, în condiţiile în care PD-L şi PSD şi-au făcut un titlu de glorie în a-i ataca pe liberali „în mod nejustificat”.

„PD-L nu se sfieşte să apară cu tot feluri de apeluri mieroase, pentru ca adevăraţii lideri să promoveze atacuri presărate cu vorbe grele şi cu cât mai multe neadevăruri”, a precizat Angela Zarojanu. Ea este de părere că cei din PD-L au ca „temă acasă” atacurile zilnice la adresa PNL şi a remarcat că cele mai virulente atacuri vin, culmea, din partea celor care „au trădat valorile liberale autentice” şi „s-au refugiat sub pulpana pardesiului lui Gheorghe Flutur”.

„Este dureros pentru noi să vedem aceste lucruri şi este incalificabil pentru ei. Fac un apel către locuitorii municipiului şi judeţului să analizeze cum se prezintă liderii PD-L şi PSD şi, în funcţie de asta, să se exprime la vot”, a mai ţinut să adauge liderul liberalilor suceveni.

Angela Zarojanu nu înţelege de ce „fugarii din PNL” atacă partidul din care au făcut parte, în condiţiile în care PSD este „adversarul tradiţional al liberalilor”, iar războiul ar trebui îndreptat spre alte personalităţi politice.


Promisiuni pentru fermieri

Fermierii suceveni isi vor primi subventiile europene pana la sfarsitul lunii mai, transmite corespondentul AMOS News.

In acest sens, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) urmeaza sa inceapa transferul sumelor catre fermierii care au mai mult de un hectar de teren agricol cultivat. Singura intarziere va fi la fermierii care nu au declarat corect suprafetele pe care le au si trebuie reverificate, sau nu au conturile deschise la banci. 18.863 de fermieri au primit invitatii de plata si sunt deja in plata 15.078 de fermieri. La ceilalti se reverifica suprafetele de teren declarate.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, ile recomanda fermierilor care vor beneficia de subventii europene sa-si verifice codurile IBAN, astfel incat sa se asigure ca acestea sunt functionale. Prefectul a spus ca fermierii suceveni vor primi cate 50 de euro/hectar, la care se adauga platile nationale complementare de 38 euro/hectar. El a mai explicat ca fermierii din zona de munte vor primi subventii suplimentare, pentru zone defavorizate, in valoare de 50 de euro/hectar. "Este promisiunea noastra ca, pana la sfarsitul lunii mai, aceste trei categorii de plati vor fi facute in totalitate", a mai spus prefectul de Suceava.

90 de ani de la Unire, sarbatoriti la Suceava

Muzeul de Istorie, din cadrul Complexului Muzeal "Bucovina" Suceava, va gazdui maine un colocviu dedicat implinirii a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, transmite corespondentul AMOS News.


La manifestarea care va incepe la ora 15 vor participa muzeografi de la Complexul Muzeal Bucovina, profesori de la Universitatea "Stefan cel Mare” si arhivisti. De asemenea, vor fi prezenti membri ai "Grupului de Initiativa al Romanilor din Basarabia” si invitati din Chisinau.

Arabi urmariti penal pentru vanzarea de produse contrafacute

Trei arabi cu varste intre 32 si 64 de ani sunt urmariti penal, dupa ce, prin firma pe care o administreaza in Suceava, au pus in vinzare peste 1.400 de litri de otet contrafacut, sub marca "Otet de Bistrita”, transmite corespondentul AMOS News.

Doi dintre ei sunt iordanieni, iar unul este egiptean. La propunerea Politiei Suceava, ei vor fi urmariti penal pentru punerea in circulatie fara drept a unui produs purtind o marca identica sau similara cu o marca inregistrata, precum si pentru concurenta neloiala.

Unul dintre iordanieni are domiciliul stabil in Suceava, iar celalalt este rezident in oras, in timp ce egipteanul are permis de sedere temporara in Suceava.

Pană impune condiţii pentru performanţă


marian-maria-pana.jpgUltimele două conferinţe de presă au consemnat tot atâtea oportunităţi pentru antrenorul Marian Pană de a-şi exprima doleanţele in legătura cu viitorul echipei sucevene. “Sunt puţin supărat de condiţiile pe care le avem in acest moment la club. Pentru ca impactul sa nu fie foarte mare in vară trebuie să ne aşezăm incă de pe acum la masa discuţiilor şi să stabilim o strategie pentru sezonul viitor. Vreau teren de antrenament, echipament… vreau să se asigure condiţiile necesare pentru a se putea îndeplini obiectivele. Activitatea unei echipe de fotbal nu constă doar in antrenamente şi jocuri. Este mult mai complexă. Am in cap o listă de jucători pe care mi-am propus să-i transferăm in vară şi trebuie să ne orientăm din timp spre acest lucru. Important e să ne atingem cât mai repede obiectivul si sper ca în trei-patru etape să se clarifice situaţia din seria noastră, să fim promovaţi din punct de vedere matematic pentru a ne putea apuca de alte lucruri care ţin de activitatea clubului. Vreau implicare totală pentru ca sezonul viitor să avem o echipă foarte bună la Suceava. Nu am venit aici, cu tot cu familie, ca să bat pasul pe loc. Pentru primul an de liga a II-a avem nevoie de un buget de un milion de euro. Este suma minimă necesară unui club care se respectă”, a mărturisit Marian Pană. Tehnicianul Cetăţii a ţinut să dedice ultima victorie, fetiţei sale Maria, care a implinit 10 ani chiar in ziua meciului cu CFR Paşcani.

Primarul Sucevei recunoaste ca firma fratelui sau a lucrat pentru administratia locala


Primarul de Suceava, Ion Lungu, a recunoscut ca firma fratelui sau, Constantin Lungu, a executat lucrari de reabilitare a unor puncte termice din Suceava, insa nu ca urmare a unor contracte directe cu Primaria, ci prin lucrari in subcontractare.

Ion Lungu considera ca acest lucru nu constituie o problema, intrucat se practica obiceiul ca firmele castigatoare de licitatii sa dea ulterior lucrari in subantrepriza. Doar intamplator, spune Lungu, unul dintre subcontractanti este firma "Pro Tehnica", a fratelui sau.
“Firma fratelui meu a facut lucrari la punctul termic, nu este o chestiune ilegala, toate firmele procedeaza la fel. Dupa ce castiga licitatiile, firmele dau lucrarile in subantrepriza. La fel se intampla si pe SAMTID si pe ISPA. Firmele care castiga licitatiile cauta apoi firme care sa le vina in ajutor si subcontracteaza o parte din lucrari”, spune primarul municipiului Suceava.