miercuri, 19 septembrie 2007

Elevii de la Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” din Fălticeni învaţă prin alte metode decât cele clasice


Invatamant


Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” din Fălticeni desfăşoară în colaborare cu primăria localităţii proiectul „Învăţăm altfel”, prin care se urmăreşte creşterea atracţiei către învăţământ a elevilor. Potrivit coordonatorului de proiect, prof. Magdalena Grigoraş, proiectul se adresează atât elevilor cât şi profesorilor, „care vor învăţa împreună altfel decât prin metodele clasice”. „Ca rezultate aşteptate pe termen lung, toţi elevii şi profesorii din şcoală vor dobândi abilităţi de utilizare a mijloacelor multimedia în învăţare, ceea ce va creşte calitatea învăţării, îşi vor dezvolta capacitatea de accesare a informaţiei, de lucru în echipă, de comunicare într-o limbă străină, ceea ce va creşte capacitatea de adaptare la cerinţele de pe piaţa muncii, respectiv învăţarea continuă, pe tot parcursul şcolii”, precizează prof. Grigoraş.

Proiectul a început în iunie a.c., se va încheia în decembrie 2007, şi are o finanţare de la MECT de 19.894 lei, prin Programul Granturi de dezvoltare şcolară. În cadrul lui s-a realizat în şcoala menţionată o sală multimedia, în care sâmbătă va avea loc o activitate de promovare a proiectului, la care vor fi prezenţi elevi şi părinţi, profesori, reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai IŞJ Suceava. Datorită proiectelor desfăşurate pentru dezvoltarea calităţii în educaţie, Grupul şcolar „Mihai Băcescu” a primit titlul de Şcoală Europeană, în luna mai a acestui an, alături de alte 59 unităţi şcolare din ţară, fiind unica şcoală din judeţ cu acest titlu, care este valabil pe o perioadă de 3 ani.

Manualele şcolare au ajuns în proporţie de 93 la sută în unităţi


Invatamant


Laurenţa HacmanNecesarul de manuale şcolare reeditate, aprobat de Ministerul Educaţiei Tineretului şi Cercetării a fost acoperit în procent de 93 la sută, a anunţat marţi, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman. Aceasta a precizat că procentul de 7 la sută reprezintă manualele care ar fi trebuit să fie trimise de o editură. „O singură editură nu a onorat comenzile” a declarat Laurenţa Hacman. Aceasta a precizat că manualele din clasele II- X sunt comandate anual de unităţile şcolare din judeţ, în funcţie de efectivele de elevi. „Aceste manuale sunt date în regim gratuit şi reprezintă o investiţie pe 4 ani şi sunt transmisibile, de aceea ministerul aprobă reeditarea în procente cuprinse între 10- 20 la sută, din anii precedenţi” a mai menţionat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.

Fotbal. Liga a IV-a - Cetatea II - la prima înfrângere


Sport


Cetatea II Suceava – CSM Dorna Vatra Dornei 2 – 3 (1 – 1)
Fotbal. Liga a IV-a - Cetatea II - la prima înfrângereA fost oarecum un rezultat surpriză, având în vedere că echipa satelit a Cetăţii era neînvinsă până în această etapă. Arbitrul întâlnirii, Gh. Ignărescu a spus: „ A fost o partidă frumoasă disputată într-o totală atmosferă de sportivitate. După o primă repriză echilibrată, încheiată la egalitate, 1-1, oaspeţii, profitând de faptul că gazdele s-au aruncat în atac şi au neglijat astfel apărarea, au înscris de două ori pe final de meci şi soarta partidei a fost scrisă”. La Cetatea II nu a mai evoluat Tudor Homneac, atacantul care jucase în toate cele 5 partide disputate până acum, dar au debutat brazilienii Tomaz Donizete şi Dimas Braz care s-au descurcat foarte bine. Au jucat formaţiile:
Cetatea II: Constantin – Tomaz, Dimas Braz, Ov. Ciobanu, P. Răzlog, Cerlincă, Apetri, Turliuc, Martinescu, Dovalciuc, Ignătescu. Au mai intrat: Scutelnicu, Crişu şi Patache.
Dorna: I. Marolicaru – Szekely, Melinte, Iuga, Boancheş, Atofanei, Vizitiu, Chira, Nemeş, Kasper, D. Bostan. Au mai intrat: I. Groza şi Tipui.
Golurile au fost marcate de Martinescu (13), Patache (90) respectiv D. Bostan (40), Atofanei (85) şi Chira (88).

Unirea Boroaia – CSM Bucovina Rădăuţi 2 – 1 (0 – 1)
A fost o întâlnire foarte echilibrată, în care oaspeţii şi-au vândut scump pielea. Au început bine partida deschizând scorul chiar din minutul 2 prin Dan Ichim. Gazdele au forţat egalarea pe care au reuşit-o în minutul 65 prin golul lui Ovidiu Pavel. Soarta partidei a fost decisă în minutul 72 când Ionuţ Dârjoancă a adus echipa gazdă în avantaj după ce a executat bine o lovitură de la 11m. Au evoluat echipele:
Unirea: Apetri – Pavel, Gaman, Anania, C.Tanasă, B. Tanasă, Niţă, Dârjoancă, Mihăilă, Vasiliu, Nistor. Au mai jucat Botuşanu, Bâgu, Vicu şi Cristea.
Bucovina: Luca – Martiniuc, Paşa, Cojocari, Zaharia, Ilisoi, Ichim, Şorodoc, Pintescu, Grosu, Surdu. Au mai evoluat: Dângoi şi Casandra.

CSO Viitorul Liteni – CS Gura Humorului 0 – 4 (0 – 0)
Gazdele rămân o echipă ambiţioasă, care luptă mult deşi se află într-o postură incomodă în clasamentul Ligii a IV-a. Echipa din Liteni a jucat destul de bine în prima repriză, când s-a apărat eficient. Au învinşi abia în minutul 55, după care în formaţie au fost introduşi juniorii şi meciul era deja jucat. Să remarcăm observaţia din foaia de arbitraj a centralului Florin Bilouseac, cel care a oficiat meciul:” Este de admirat efortul echipei organizatoare de a schimba impresia urâtă faţă de jocurile anterioare disputate pe teren propriu. Întâlnirea s-a disputat într-o totală atmosferă de sportivitate şi fair-play”. Pentru Viitorul au jucat: Zaharia – Dascălu, Roată, D. Maranda, Maniliuc, Parasca, I. Roman, Onisii, O. Bălan, Zaluschi, Vornicu. Au mai intrat: M. Roman şi P. Onisii.
Golurile humorenilor care au ajuns după acest meci pe primul loc al clasamentului au fost marcate de Dascălu (55) şi un hattrick al lui Răzvan Cocar (76, 90 şi 90+2).

Flacăra Roşie Udeşti – Avântul Todireşti 3 – 0 (1 – 0)
Partidă foarte bună făcută de echipa gazdă care nu a dat nicio şansă adversarilor dominând meciul de la un capăt la celălalt. Jocul a fost lipsit de incidente neplăcute arbitrul arătând doar 3 cartonaşe galbene (2 pentru gazde şi 1 pentru oaspeţi). Golurile udeştenilor au fost marcate de Florin Bai (42), Ostrovan (53) şi D. Roman (65). Au jucat formaţiile:
Flacăra: Bidalan – M.P.Bai, Cojocariu, Tunea, V. Bai, Lazăr, Mleşniţă, Fl. Bai, Ostrovan, Manghiuc, Buziuc. Au mai evoluat: Cernescu, D. Roman, Geosu şi B. Marţolea.
Avântul: Bordianu – N. Grosu, A.Tcaciuc, Brăescu, Târnovan, Ştefancu, Balint, A. Grosu, Anton, Căjvăneanu, C. Tcaciuc. Au mai intrat: Avramuţoaiei, Cobeli şi Rotar.

Fotbal. Liga a V-a - Releul Mihoveni şi Avântul Frasin - lideri


Sport


Seria I

Releul Mihoveni – Viitorul Adâncata 2 – 1 (1 – 0)

A fost o reeditare a parttidei desfăşurate în play-off-ul de promovare în Liga a IV-a din vara acestui an. De această dată gazdele şi-au asigurat Victoria prin golurile înscrise de Alin Goraş (24) şi Chiş (49) în timp ce pentru oaspeţi a marcat Stroieştean (79 - penalti). Au evoluat formaţiile:
Releul: Tudoreanu – Senciuc, Ioniţă, Chiş, Tipa, Hrebenciuc, Andriciuc, Goraş, Bucaciuc, Adamovici, David. Au mai evoluat: Moroşan, Poroch şi Cojoc.
Viitorul: Nechita – Beldea, Drehuţă, Gavriloaie, Loghin, Donisă, Giurcă, Crainiciuc, Goean, Stroieştean, Axinte. Au mai intrat: Lupaşcu şi Năstase.

Bucovina Calafindeşti – Avântul Volovăţ 0 – 3 (0 – 1)
Învinşi în etapa trecută, pe teren propriu, echipa din Volovăţ s-a răzbunat la Calafindeşti unde a învins la scor de forfeit. În urma acestui rezultat Avântul a revenit în fruntea clasamentului. Au evoluat formaţiile:
Bucovina: Apohariuc – Racolţa, Timiuc, S. Lăzurcă, Morari, V. Lăzurcă, Andrei, Haucă, Diaconescu, Alexei, M. Lăzurcă. Au mai intrat: V. Lăzurcă şi Cioban.
Avântul: Dubei – Grămadă, Fl. Morariu, Ursachi, Prutean, Antonovici, Vicol, Robu, Ungurean, Moneaga, Nichitean. Au mai evoluat: Olenici, Petrescul şi Pânzariu.
Golurile au fost marcate de Antonovici (6), Ungurean (54) şi Olenici (61).

Clasament

1. Releul Mihoveni 4 4 0 0 16-8 12p
2. Flacăra Vicovu de Jos 4 3 0 1 28-16 9
3. Locomotiva Dorneşti 4 3 0 1 16-7 9
4. Avântul Volovăţ 4 3 0 1 13-4 9
5. Ştiinţa Mitoc 4 3 0 1 20-14 9
6. Locomotiva Zvoriştea 4 3 0 1 12-7 9
7. Bucovina Frătăuţii Noi 4 3 0 1 11-12 9
8. Viitorul Adâncata 4 2 1 1 14-10 7
9. Unirea Horodnic 4 2 1 1 13-13 7
10. Recolta Fântânele 4 2 0 2 15-11 6
11. Progresul Frătăuţi Vechi 4 1 0 3 13-9 3
12. Polul Nord Falcău 4 1 0 3 8-9 3
13. FC Marginea 4 1 0 3 6-15 3
14. Bucovina Calafindeşti 4 0 0 4 5-15 0
15. Construct. Dărmăneşti 4 0 0 4 6-21 0
16. Şcoala de fotbal Rădăuţi 4 0 0 4 2-28 0

Seria a II-a
Avântul Frasin – Voinţa Liteni Moara 12 – 1 (6 – 1)
Gazdele au făcut un meci foarte bun în urma căruia s-au impus la un scor mai rar întâlnit pe stadionele de fotbal. În ediţia tredcută, elevii lui Dragoş Sahlean au “tatonat” terenul iar în acest an au pornit în forţă, fiind una dintre echipele care vizează promovarea. Pentru Avântul Frasin au marcat: Drelciuc (19, 22, 77, 88), Soroceanu (21, 70), I. Gemănari (33, 40, 42), Lupaşcu (72, 90), Pircu (86) iar pentru oaspeţi a înscris Burescu (38). Au evoluat formaţiile:
Avântul: Troia – Flutur, Dranca, Mândrilă, Pircu, O. Gemănari, Sahlean, Lupaşcu, I. Gemănari, Drelciuc, Soroceanu. Au mai evoluat: Ştefancu şi Corleciuc.
Voinţa: Şerbuc – Cora, Burescu, Băişan, Maximiuc, Buburuzan, A. Bolohan, Moroşan, Pascariu, Covalciuc, Matei.

Bradul Vama – Bistriţa Broşteni 2 – 0 (1- 0)
În ediţia trecută de campionat, meciul dintre cele două echipe a fost unul “cu cântec”. De această dată, gazdele s-au impus la capătul unui meci de un bun nivel tehnic. Bradul Vama se află pe locul 2 al clasamentului, cu 10 puncte, la egalitate cu Avântul Frasin. Au evoluat formaţiile:
Bradul: Lupuleac – Manole, Beldie, A.Rotaru, Badea, Bradu, D. Bercea, M. Bercea, Iroftei, Miauţă, Leopac. Au mai intrat N. Rotaru, Şipoteanu şi Maziliu.
Bistriţa: Tărâţă – Mitea, Merenciuc, Tudor, Rusu, Murariu, E. Bălău, T. Bălău, Pantea, Pintilii, Gavriloaia. A mai intrat Cimbru.
Golurile au fost marcate de Beldie (19) şi M. Bercea (78).

Clasament

1. Avântul Frasin 4 3 1 0 21-6 10p
2. Bradul Vama 4 3 1 0 15-5 10
3. Voinţa Stroieşti 4 3 0 1 16-5 9
4. Pleşul Bogdăneşti 4 3 0 1 12-7 9
5. Inter Capu Câmpului 4 2 1 1 10-4 7
6. Victoria Păltinoasa 4 2 1 1 9-4 7
7. Moldova Drăguşeni 4 2 0 2 9-8 6
8. Bistriţa Broşeni 4 2 0 2 7-6 6
10. Victoria Solca 4 2 0 2 11-12 6
11. Şomuzul Preuteşti 4 2 0 2 8-9 6
11. Steaua Dumbrăveni 4 1 2 1 9-6 5
12. Rarăul II 4 1 2 1 6-8 5
13. FC Pojorâta 4 1 0 3 3-16 3
14. Progresul Salcea 4 0 1 3 5-10 1
15. Forestierul Frumosu 4 0 1 3 4-16 1
16. Voinţa Liteni-Moara 4 0 0 4 5-27 0

Cu elevii in instanta




SUCEAVA. Cei 300 de elevi din comuna suceveana Voitinel ar putea ajunge in fata instantei pentru a-si apara scoala in care invata.


Proprietarul terenului pe care este amplasata unitatea de invatamant a solicitat în instanta cladirea, aflata în proprietatea Primariei Voitinel.

Acum doua zile, Judecatoria Radauti a respins dreptul de servitute asupra cladirii, iar elevii nu mai au voie sa treaca pe terenul pe care este amplasata scoala.

„Voi închiria doua autobuze, îi voi duce în sala de judecata si acolo sa mi se spuna unde sa-i duc pe copiii acestia sa învete“, a declarat Maria Plesca, primarul comunei Voitinel.

Partenerii infideli, pe mana detectivilor




Tot mai multi suceveni trec pragul firmelor de detectivi particulari ca sa verifice fidelitatea partenerului de viata.


„De obicei, cine ma solicita la un caz de infidelitate este aproape sigur ca partenerul îl înseala. Am avut si cazuri în care clientul mi-a indicat chiar si locul în care sotul sau sotia se întalneste cu amanta sau amantul“, marturiseste Dinu Mazureac, detectiv particular din Suceava.

El precizeaza ca mare parte dintre clienti au nevoie de probe, fotografii si filmulete, pentru a le folosi în procesul de divort.

30 de lei ora de filaj

Si Florin Toderascu, directorul unei firme de detectivi particulari deschise anul trecut la Suceava, se bazeaza pe acelasi tip de clienti.

„Cele mai multe cazuri la care lucram vizeaza verificarea fidelitatii partenerului de viata. Este vorba de investigatii simple, de scurta durata, care de obicei nu sunt foarte costisitoare“, explica Toderascu.

În misiunilor lor, detectivii se folosesc si de camere de luat vederi montare în barele de protectie ale masinilor, de microfoane sau de camere de forma nasturelui de la camasa.

Sucevenii care au suspiciuni legate de fidelitatea partenerului de viata scot din buzunar 30 de lei pe ora de filaj sau 150 de euro pe zi. Potrivit evidentelor Politiei, in municipiul Suceava sunt 18 detectivi si trei firme de profil.

Asistentele, la cursuri de bune maniere


SUCEAVA. Conducerea Spitalului Judetean Suceava vrea sa organizeze cursuri de bune maniere la care sa participe toate asistentele din unitate.


Pâna la aceste cursuri, pacientilor le va fi distribuit un chestionar prin care sa-si exprime nemultumirile legate de modul în care au fost tratati în spital.

„Asistentele noi nu învata în scoala cum sa se poarte cu pacientii, iar multe dintre cele vechi sunt demodate în aceasta privinta“, spune Doina Chirap, directorul de ingrijiri al spitalului. Asistentele vor lua lectii de la psihologi si sociologi din cadrul Universitatii Suceava.

Criminal de 70 de ani in clasa intåi



Criminal de 70 de ani in clasa intåi

Un puscarias in vârsta de 70 de ani, condamnat pentru ca a ucis cu sânge rece doua femei, s-a inscris la scoala, in clasa I. Gheorghe Lazar, din Suceava, incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani, este condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor calificat. A executat 6 ani din pedeapsa, ceea ce inseamna ca in patru ani se poate prezenta in fata Comisiei de liberare conditionata. El crede ca, daca va invata abecedarul, va reusi sa-i induplece pe membrii comisiei si poate va fi lasat sa vada din nou lumina zilei. „In primul rând, vreau sa imi vad familia si apoi sa ma duc la o manastire, sa ma inchin si pe urma sa mor intre ai mei. Sa nu mor in puscarie, sa mor acasa. Asta as vrea“, s-a destainuit elevul Lazar, in prima zi de scoala.

Isi strangula victimele

Politistii din Suceava isi amintesc si astazi faptele pentru care a fost incarcerat Lazar, desi totul s-a petrecut in 2000 si 2001. Lazar, povestesc politistii, in complicitate cu fiul sau, pe atunci in vârsta de 16 ani, a fost gasit vinovat pentru uciderea a doua femei. Ambele au fost strangulate si abandonate in padure. Victimele erau din rândul boschetarelor, Lazar oferindu-le gazduire si obligându-le sa cerseasca pentru el. De asemenea, marturisesc judiciaristii, atât batrânul, cât si fiul acestuia intretineau relatii sexuale cu victimele. Lazar este suspectat si intr-un al treilea caz de omor, petrecut in 1996, insa in acest caz oamenii legii nu au probe impotriva sa. La Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani, 86 de puscariasi invata sa scrie si sa citeasca din spatele gratiilor. Directorul inchisorii, Marius Hliban, e incântat de noul sau elev si spune ca ar vrea ca si ceilalti detinuti sa-i urmeze exemplul. „Ma bucur ca sunt cât mai multi detinuti care vor sa invete, deoarece au o preocupare si nu se gândesc la alte lucruri, cum sa incalce regulile in penitenciar, de exemplu“, a declarat Hliban.

Dornenii, evoluţie foarte bună la naţionale

Chiar dacă sezonul de iarnă nu a început, sportivii Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei sunt angrenaţi în această perioadă în competiţii naţionale şi chiar internaţionale. Deşi sunt juniori, doi dintre sportivii clubului din Vatra Dornei, Dorin Velicu şi Gabriel Candrea au concurat alături de seniori, la Campionatul Mondial de Skeleton-starturi, desfăşurat în oraşul croat, Split, pe o pistă de starturi închiriată din Olanda şi montată pe faleza Mării Adriatice. În primul lor concurs de acest calibru, cei doi sportivi, antrenaţi de Octavian Pungovschi şi Florin Bucur, s-au clasat la final pe locurile cinci, respectiv şase. Deşi era favorit la medalia de aur, din cauza unei accidentări, echipajul Spirescu – Spătaru nu a putut participa în lupta pentru un loc în primele trei la bob feminin.
La finalul săptămânii trecute, lotul dornean şi-a reconfirmat valoarea în cadrul Campionatului Naţional de Bob şi Skeleton, ce a avut loc la Câmpulung Muscel. Ocupantul locului cinci la mondiale, Dorin Velicu a reuşit să câştige titlul de campion naţional, fiind urmat pe locul doi, la o diferenţă foarte mică, şapte sutimi de secundă în trei manşe de colegul său, Gabriel Candrea. Nerefăcute complet, dornencele Spirescu şi Spătaru au câştigat medalia de argint, fiind învinse pentru prima dată în ultimii cinci ani. „Dorin Velicu şi Gabriel Candrea au avut o comportare foarte bună, atât la mondiale, cât şi la naţionale, unde au concurat împotriva a cinci foşti şi actuali campioni naţionali. La fete, accidentarea le-a ţinut deoparte de la medalia de aur la naţionale şi de un loc în primele trei la mondiale”, a declarat antrenorul Octavian Pungovschi. Sportivii de la CSI Vatra Dornei vor intra pe gheaţă la jumătatea lunii noiembrie, când vor participa la Cupa Europei, pe pârtia de la Innsbruck, locaţie pe care în luna februarie va avea loc şi Campionatul Mondial.

Rapidul menţine ritmul ridicat

O etapă a VI-a fără istoric, în care primele clasate au obţinut victorii pe linie, în vreme ce formaţiile din coada ierarhiei au continuat în aceeaşi notă, pierzând la scor. În derbyul rundei, Rapid a zdrobit cu scorul de 4-0 pe Bradul Putna, astfel că fotbaliştii pregătiţi de Mircea Vezeteu continuă să ocupe prima poziţie din clasament, cu maximum de puncte. Neaşteptat, prin proporţiile scorului, este succesul cu 9-1 repurtat de Unirea Boroaia în faţa unei grupări cu tradiţie, Bucovina Rădăuţi.
Iată rezultatele complete înregistrate în etapa aVI-a:
Juventus II Fălticeni – Foresta Moldoviţa 5-0
Viitorul Liteni – CS Gura Humorului 0-7
Minerul Iacobeni – Florconstruct Pătrăuţi 1-4
Rapid Suceava – Bradul Putna 4-0
Unirea Boroaia – Bucovina Rădăuţi 9-1
Cetatea II Suceava – Dorna Vatra Dornei 2-1
Flacăra Roşie Udeşti – Avântul Todireşti 4-3
Bucovina Bădeuţi – Zimbrul Siret 1-6

Clasament neomologat:
1. Rapid Suceava 6 6 0 0 25-3 18
2. CS Gura Humorului 6 5 1 0 40-4 16
3. Juventus II Fălticeni 6 5 0 1 25-7 15
4. Cetatea II Sv-Arbore 6 3 3 0 24-7 12
5. Florconstruct Pătrăuţi 6 4 0 2 16-19 12
6. Zimbrul Siret 6 3 1 2 23-8 10
7. Bradul Putna 6 3 1 2 15-13 10
8. Unirea Boroaia 6 3 1 2 18-17 10
9. Flacăra Roşie Udeşti 6 3 1 2 14-16 10
10. Bucovina Rădăuţi 6 3 0 3 18-25 9
11. Avântul Todireşti 6 2 1 3 16-17 7
12. Dorna Vatra Dornei 6 1 2 3 17-11 5
13. Bucovina Bădeuţi 6 1 0 5 4-36 3
14. Viitorul Liteni 6 0 1 5 11-30 1
15. Foresta Moldoviţa 6 0 0 6 1-20 0
16. Minerul Iacobeni 6 0 0 6 4-39 0

Campionatul municipal - A XIII-a ediţie debutează astăzi

Într-o nouă locaţie, pe terenul sintetic de la Conacul Domnesc, va debuta astăzi a XIII-a ediţie a Campionatului municipal de fotbal. Un număr de 14 formaţii şi-au anunţat participarea la această populară competiţie, în frunte cu campioana en-titre, Revine, formaţia păstorită de Ilie Trandafir având în componenţă o serie de nume grele ca Marian Pană, Florin Cristescu, Nae Grosu sau Constantin Siminiceanu. Ambro, Interconti, Eurolines Tour, Consuc, TPL, Adistal, Florconstruct, Şcheia, Victoria, Adria, Lese and Bun Construct, Omniasig şi Adicost sunt celelalte grupări înscrise în concurs. În meciul inaugural, de la ora 20.00, experimentaţii de la Revine vor primi replica debutanţilor de la Lese and Bun Construct. În al doilea joc al zilei, de la ora 21.00, se vor confrunta Omniasig şi Adicost.
În cele doisprezece ediţii disputate până în prezent, Presa şi Ambro şi-au adjudecat cele mai multe titluri de campioană, câte patru. Urmează Revine cu două, apoi Sănătatea şi Interconti, cu câte un titlu.

Marius Onciu e din nou pe val

Unul din fotbaliştii de la Cetatea cu evoluţii apreciate în acest debut de campionat este fără îndoială mijlocaşul Marius Onciu. Chinuit de o accidentare care l-a ţinut departe de gazon mai bine de un an, fotbalistul în vârstă de 20 de ani a revenit treptat la forma arătată în urmă cu două sezoane. Pe atunci, „Oncică” era curtat de formaţii cu nume din Liga I. „Onciu este o surpriză foarte plăcută pentru mine. S-a recuperat destul de greu după acea accidentare gravă, însă a strâns din dinţi, a luptat pentru un loc de titular, iar acum a devenit un jucător de bază. Este exact fotbalistul care ne trebuie în acea zonă din faţa apărării”, a mărturisit antrenorul principal Marian Pană. Cât despre Marius Onciu, el continuă să rămână acelaşi tânăr timid şi respectuos. După ce a făcut cunoştinţă încă de la această vârstă fragedă cu calvarul vieţii de fotbalist, acum nu-şi doreşte decât să fie sănătos.

Ridicarea unui stadion nou, prioritate pentru fotbalul sucevean

• Primarul Ion Lungu crede că oraşul are nevoie de o nouă arenă pentru echipa de fotbal, care să corespundă standardelor europene

• Stadionul urmează să fie construit la ieşirea din Suceava spre Fălticeni în următorii 2-3 ani

Startul lansat în actuala ediţie de campionat a Ligii a III-a i-a determinat pe specialişti să plaseze echipa locală de fotbal ca principală favorită la promovarea în eşalonul doi valoric. Cu un lot care ar putea face faţă oricând şi în Liga a II-a, Cetatea Suceava ocupă după cinci etape disputate prima poziţie în Seria I a ligii a treia, având şi un golaveraj de invidiat, 22-0. Evoluţiile constant bune ale formaţiei antrenată de Marian Pană au atras la stadion şi un număr mare de spectatori, mai mulţi chiar decât la unele meciuri de primă ligă. Tradusă în cuvinte, dragostea sucevenilor pentru sportul rege ar însemna revenirea în elita fotbalului din România, acolo unde Suceava a fost reprezentată într-un trecut nu prea îndepărtat. Printre cei care visează să vadă formaţia locală în Liga I se află şi primarul Ion Lungu. Conştient că o promovare alături de echipe ca Steaua, Dinamo sau Rapid înseamnă un buget consistent, edilul Sucevei a gândit un plan de viitor susţinerea sportului rege.

• Actualul stadion nu mai corespunde normelor de siguranţă

Una din principalele preocupări este ridicarea unui noi arene de joc, mai ales că actuala locaţie, stadionul Areni, se află într-o stare avansată de degradare, iar specialiştii spun că prezintă şi o serie de riscuri în exploatare. „S-a speculat că echipa a retrogradat în Liga a III-a la dorinţa mea pentru a putea dărâma stadionul actual. Nu este nimic mai fals, iar faptul că Primăria susţine în continuare echipa de fotbal, iar rezultatele se văd în clasament este o dovadă că la Suceava se doreşte sport de performanţă. Motivele pentru care dorim să construim un alt stadion sunt cu totul altele”, a spus Ion Lungu. Acesta a arătat că tendinţa europeană este aceea ca stadioanele să fie amplasate la periferia oraşelor, acolo unde există spaţii largi şi posibilităţi de parcare. În plus, actualul stadion nu mai corespunde din multe puncte de vedere normelor de securitate, iar investiţiile pentru a-l aduce la standardele normale ar fi uriaşe. „Eu spun că Suceava va avea un stadion modern în 2-3 ani, un stadion care să corespundă tuturor cerinţelor. Vrem să facem o arenă de nivel Occidental şi nu suntem singurul oraş din România care renunţă la vechiul stadion pentru a construi altul, o situaţie asemănătoare fiind şi la Bacău. Oricum, până când noul stadion nu va fi gata, echipa de fotbal îşi va disputa meciurile pe actuala arenă”, a precizat Ion Lungu.

• Proiectul privind noul stadion va fi unul transparent

Primarul Sucevei a dezvăluit şi sursa de finanţare pentru ridicarea viitorului stadion. Este vorba de cele două hectare de teren pe care se află actuala arenă fotbalistică şi unde urmează să se ridice un complex de afaceri şi turism, cu capacităţi de cazare de cel puţin patru stele. „Vom face practic două lucruri deodată. Vom obţine sumele necesare ridicării unui nou stadion la ieşirea din municipiul Suceava şi vom avea şi o clădire reprezentativă pentru mediul de afaceri. Este un proiect de anvergură pe care îl vom derula cât se poate de transparent, parcurgând toate etapele legale”, a spus Ion Lungu. În ceea ce priveşte susţinerea echipei de fotbal, primarul este de părere că aceasta trebuie să revină unor oameni de afaceri, cheltuielile în Liga I fiind de câteva milioane de euro la ora actuală. Unul dintre investitori se prefigurează deja, după ce primarul Ion Lungu a reuşit să-l convingă pe patronul firmei Altex, Dan Ostahie, să se implice în fenomenul fotbalistic din Suceava. Parteneriatul cu firma Altex a început deja să se materializeze, în conturile clubului Cetatea fiind deja virate o parte din sumele de bani convenite pentru actualul sezon. „Pe viitor, parteneriatul care se va încheia cu persoana sau persoanele care vor finanţa echipa de fotbal va avea termeni foarte clari. Mai precis, Primăria va pune la dispoziţie noul stadion şi va asigura utilităţile, iar formaţia va fi susţinută de oamenii de afaceri care vor dori să se implice la echipă. Este obligatoriu ca administraţia locală să se implice activ în acest sport, mai ales că Suceava are un potenţial fotbalistic impresionant, dovadă în acest sens fiind echipele de copii şi juniori existente pe care le şi susţinem financiar”.

• Credit total pentru antrenorul Marian Pană

Dacă planurile de viitor pentru echipa de fotbal sună bine, edilul Sucevei nu a putut trece nici peste ce s-a întâmplat în trecut. Ion Lungu îşi reproşează că a dat credit unor persoane care au dezamăgit, în special o serie de jucători care nu au evoluat cu inima pentru echipă. „E frustrant să ştii că după un început excelent de campionat, în care am fost pe primul loc, s-a ajuns la retrogradare. Au fost tensiuni la echipă, tensiuni create artificial, pentru că altfel nu-mi pot explica de ce echipa era pe val, iar o parte a spectatorilor veneau la meciuri şi huiduiau”, a precizat Lungu. Acesta a mărturisit că o serie de jucători i-au lăsat un gust amar prin modul în care au înţeles să-şi facă datoria faţă de club. Primarul l-a amintit aici pe Mihai Roman, fotbalist care practic a fugit la FC Braşov, după ce „noi l-am adus în lumea fotbalului de performanţă de pe imaşul de la Vicov”. Pentru a nu se mai repeta astfel de cazuri, s-a ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună este încheierea de contracte pe termen lung cu fotbaliştii. „În momentul de faţă echipa joacă un fotbal spectaculos. Marian Pană are credit total din partea mea, iar prin ceea ce a făcut până acum cred că a demonstrat că este un antrenor cu calităţi. Mai e mult până la îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, dar important este că ne aflăm pe drumul cel bun”, a concluzionat Ion Lungu.


Circa 20 de miliarde de lei vechi pentru fotbal în ultimii ani

Dacă în alte locuri s-au cheltuit sume importante pentru susţinerea activităţii fotbalistice, la Suceava banii alocaţi de la buget pentru acest sport au fost relativ mici. Potrivit calculelor, Primăria Suceava a cheltuit puţin peste 20 de miliarde de lei vechi în ultimii trei ani pentru finanţarea echipei de fotbal. „Având în vedere sumele investite pot spune că am avut performanţe. Am fost nevoiţi să plecăm de la zero, am făcut şi greşeli în aceşti ani, dar pe ansamblu ne-am descurcat onorabil. Rămâne deziluzia că am retrogradat, dar cred că a fost vorba şi de ghinion”, a declarat Ion Lungu.

Complexul sportiv de la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, un proiect ambiţios

Dacă viitorul stadion constituie o prioritate pentru municipalitate, nici celelalte sporturi nu au fost uitate. Astfel, pe suprafaţa de 12 hectare de teren de la ieşirea din Suceava spre Fălticeni se intenţionează ridicarea altor două obiective importante. Este vorba de un bazin olimpic de înot şi de o sală polivalentă. „Este un proiect curajos, dar eu spun că vom reuşi să-l ducem la capăt, mai ales că am promisiuni că vom primi fonduri şi de la nivel central pentru realizarea acestor obiective. Trebuie să creăm condiţii optime atât pentru sportul de performanţă cât şi pentru cel recreativ”, a mărturisit primarul municipiului Suceava.

Aviz „amatorilor”: „Distrugerea acestei lucrări reprezintă o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea”

În atenţia celor care vor să distrugă mozaicul parietal de la ROMUPS - Aviz „amatorilor”: „Distrugerea acestei lucrări reprezintă o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea”

Secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Ştefan Niţulescu (care a fost secretar de stat cu probleme de patrimoniu), a declarat vineri, în conferinţa de presă organizată la sediul Complexului Muzeal Bucovina (CMB), că mozaicul artistic parietal, care decorează hala principală a fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS) Suceava, (ulterior ROMUPS), care este ameninţat cu distrugerea odată cu demolarea activelor construite ale acestei foste unităţi industriale, are statutul de operă de artă protejată de lege şi orice intervenţie asupra lui, fără acordul autorilor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.

O lucrare monumentală de for public a cărei distrugere nu va fi lipsită de consecinţe

Aşa cum am semnalat într-o serie de articole publicate în cotidianul nostru în cadrul unei campanii anti-distrugere, acest mozaic parietal, realizat de artiştii plastici Traian Brădean şi Iosif Lazăr (una dintre cele mai mari lucrări de acest gen din ţară, care ocupă o suprafaţă de 456 m.p.), urmează, potrivit autorizaţiei de demolare emisă de Primăria Suceava pe numele societăţii Office Development SRL Bucureşti (care a achiziţionat cea mai mare parte a activelor ROMUPS de la SC Imotur Suceava contra sumei de 9,3 milioane de euro, pentru o suprafaţă de teren de 9,5 ha, autorizaţie care are un plan de situaţie ataşat care vizează „raderea” tuturor construcţiilor existente pe o suprafaţă totală de 20 ha, pentru ca terenul astfel eliberat să fie pus la dispoziţia unor investitori), să fie distrus odată cu întregul complex de hale industriale.
Mozaicul, care a fost proiectat iniţial pentru a decora staţia din Piaţa Unirii a metroului bucureştean, a ajuns la Suceava şi a fost montat pe peretele special construit al halei de la IUPS, fiind dezvelit oficial, ca lucrare artistică de for public, în toamna anului 1983. Deşi din neglijenţa administraţiei locale lucrarea nu figurează pe lista monumentelor de for public, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) Suceava nu o poate include sub umbrela protectoare a Legii 120/2006 (care reglementează cadrul juridic general al realizării, amplasării şi administrării monumentelor de for public), întrucât nu poate fi clasată pentru că autorii sunt în viaţă, iar clasarea este posibilă doar la solicitarea şi cu acceptul acestora, distrugerea mozaicului nu va fi lipsită consecinţe.

„Această lucrare are statutul de operă şi ca atare este protejată de Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe”

Aşa cum a declarat secretarul general al MCC, Virgil Ştefan Niţulescu, căruia i-am solicitat, în prezenţa directorului DJCCPCN Suceava, Aurel Buzincu, a directorului general al CMB, Constantin-Emil Ursu, şi a reprezentanţilor presei locale, să emită un punct de vedere cu privire la această chestiune, lucrarea se află totuşi sub protecţia unei legi. Spunând că este la curent cu situaţia mozaicului de la Suceava, cu precizarea că, „din păcate, ministerul nu poate impune protejarea lucrării dacă aceasta nu este clasată potrivit Legii 120/2006 în patrimoniul cultural”, Virgil Ştefan Niţulescu a subliniat că „singura modalitate de protejare este cea impusă de respectarea Legii 8/1996”.
“Aceasta înseamnă - a precizat el - că proprietarul clădirii este obligat prin lege să solicite acordul autorilor acestei opere în situaţia în care doreşte să o mute sau să facă orice altceva cu opera respectivă. Din punct de vedere strict juridic această lucrare are statutul de operă, şi ca atare este protejată de Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Distrugerea acestei lucrări reprezintă, din punctul de vedere al acestei legi, o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea”.

„O lucrare parietală are statutul juridic de monument de for public şi trebuie protejată de autorităţile locale”

Directorul general al CMB, Constantin-Emil Ursu, a readus în discuţie propunerea (făcută publică printr-o scrisoare deschisă, semnată de mai mulţi oameni de cultură, adresată administraţiei locale) de demontare, depozitare şi conservare a mozaicului până la identificarea unei noi suprafeţe pe care lucrarea să fie reamplasată, amintind şi reacţia pe care a avut-o primarul Ion Lungu, care a spus că este vorba de o lucrare de pe vremea comuniştilor şi le-a reproşat semnatarilor că sunt „nostalgici ai unei epoci apuse”.
„Nu are nici o legătură - a accentuat apăsat Virgil Ştefan Niţulescu - calitatea de autor al unei opere este recunoscută de lege indiferent de calitatea operei. Lucrarea respectivă putea să fie ultimul kitsch, ceea ce, desigur, nu este cazul, fiind vorba despre o lucrare a maestrului Traian Brădean, şi tot ar fi fost protejată de lege. O lucrare parietală are statutul juridic de monument de for public şi trebuie protejată de autorităţile locale. Repet, indiferent de calitatea artistică a acestei lucrări, pentru că statul, prin autorităţile publice, fie că sunt centrale sau locale, nu are autoritatea juridică de a se pronunţa cu privire la calitatea artistică a unei lucrări. Acesta este treaba criticilor, a oamenilor de artă, dar nu a autorităţilor, a administraţiei”.
Amintim faptul că unul din semnatarii scrisorii deschise este criticul de artă ieşean Valentin Ciucă (a cărui opinie, cu privire la mozaicul în cauză, a fost publicată la începutul lunii august în cotidianul nostru), care sublinia că „prezenţa în spaţiul public sucevean a unei opere de artă purtând semnătura lui Traian Brădean, eminent urmaş al lui Alexandru Ciucurencu, un om care, la ora actuală, are una dintre cele mai înalte cote pe piaţa de artă, conferă un plus de valoare artistică şi de identitate oraşului”.
Şi un adaos de final menit să atragă atenţia asupra valorii inestimabile a acestui mozaic, dar care este totodată şi o atenţionare la adresa celor care au autorizat şi vor fi implicaţi în distrugerea acestui monument de for public (care-ar trebui de pe-acum să se gândească la eventualele despăgubiri): lucrările de pictură (evident de dimensiuni modeste în comparaţie cu uriaşul mozaic) ale maestrului Traian Brădean (ajuns acum la vârstă octogenară), au în galeriile din capitală preţuri cuprinse între 16 şi 22 de mii de euro. Aşadar, aviz...”amatorilor”.

Avantaje şi dezavantaje la pensia privată

• Tinerii care îşi aleg un fond de pensii private la care să contribuie, începând din ianuarie 2008, trebuie să fie atenţi şi la investiţiile pe care această societate le poate face

• Valoarea pensiei private va depinde de felul în care societatea aleasă va şti să ne administreze banii

Tinerii cu vârste de până la 35 de ani care, în următoarele patru luni, îşi vor alege un fond de pensii private obligatorii, trebuie să fie foarte atenţi la investiţiile pe care această societate le poate face. Cu cât investiţiile făcute de administratorul fondului sunt mai profitabile, cu atât cuantumul pensiei va fi mai ridicat.
Pentru angajat înscrierea în acest sistem de pensii nu înseamnă un efort financiar în plus deoarece, din contribuţia de 9,5% care se ducea către pensia publica, 2% vor fi distribuiţi, începând din ianuarie 2008, la un fond de pensii administrat privat. Atunci când va ieşi la pensie, angajatul va lua bani din două surse: din sistemul clasic de pensii de la stat şi din această pensie privată obligatorie. Legea garantează salariaţilor că, la finalul anilor de cotizare, vor primi înapoi cel puţin suma investită, minus comisioanele de administrare a fondurilor.
Aderarea la una dintre companiile avizate pentru pensii private se va face până la data de 17 ianuarie 2008.
Titularul unei pensii private trebuie să completeze un formular, numit Act unic de aderare, căruia i se va ataşa o copie după cartea de identitate. Angajatul, împreună cu un agent de pensii, va completa actul de aderare la fond, act în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile celor două părţi. O copie după actul de aderare va rămâne în posesia participantului.
Fiecare companie are brokeri de pensii care, în următoarele patru luni, vor încerca să convingă cât mai mulţi tineri să devină clienţii lor. La startul Pilonului II, cum mai este numit acest sistem, 14 companii sunt avizate pentru a administra un fond pentru pensiile private obligatorii. Acestea sunt ING, Aviva, Allianz Ţiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generali, BRD, OTP, BCR, Bancpost şi KD Life. Potrivit legii, fondurile care strâng mai puţin de 50.000 de cotizanţi, după trei ani îşi pierd avizul şi ies de pe piaţă. În acest caz, cotizanţii îşi primesc banii daţi şi se pot orienta oricând către alt fond.

• Statul garantează contribuţiile, nu şi randamentul banilor investiţi

Statul nu poate garanta un anumit nivel al randamentului contribuţiilor unui participant la sistemul de pensii private. În schimb, sistemul garantează contribuţiile, banii plătiţi de salariat), din care se scad comisioanele. Deci, potrivit legii se vor garanta aproximativ 91,5% din banii daţi. Din contribuţia fiecăruia se scad cei 2,5% de la convertirea banilor în unităţi de fond, plus media comisioanelor de administrare de 0,6% pe an timp de 20 de ani.
Cine nu a strâns la împlinirea vârstei de pensionare suma minimă necesară pentru primirea unei pensii private (sumă care va fi făcută publică în perioada următoare) va încasa banii strânşi în cont într-o singură tranşă sau eşalonat, timp de maxim cinci ani.
La un venit de 1.000 de lei lunar, contribuţia la sistemul de pensii obligatorii reprezintă doar 20 de lei lunar, în primul an. În 2016, contribuţia ajunge la 6%, adică la 60 de lei. O contribuţie lunară de 60 de lei, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private, ar putea asigura, în cazul bărbaţilor, o pensie medie de 420 de lei pe lună, timp de 15 ani. În cazul femeilor, suma va fi mai mică în medie cu 30% pentru că femeile ies la pensie mai devreme decât bărbaţii (adică la 60 de ani).
Angajaţii în vârstă de până la 35 de ani care nu au aderat la un fond de pensii private până pe 16 ianuarie 2008 vor fi distribuiţi aleatoriu, la unul dintre fondurile autorizate. Persoanele care au peste 35 de ani nu intra în loteria pensiilor, ele putând să se înscrie la un fond de pensii şi după 16 ianuarie 2008, condiţia esenţială fiind să nu depăşească vârsta de 45 de ani.

A căzut într-o groapă adâncă de 4 metriO femeie din municipiul Suceava a avut nevoie de ajutorul pompierilor, după ce a căzut într-o groapă adâncă de

O femeie din municipiul Suceava a avut nevoie de ajutorul pompierilor, după ce a căzut într-o groapă adâncă de patru metri, din zona Palatului Finanţelor din localitate. Alarma s-a dat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, luni seară, în jurul orei 20:50, două echipaje de intervenţie, SIAMUD şi descarcerare, fiind trimise la faţa locului. Victima, Lucia P., în vârstă de 63 de ani, a fost scoasă în aproximativ un sfert de oră din groapa cu pricina şi transportată la spital. Din fericire, femeia a suferit doar leziuni uşoare, nefiind necesară internarea.

Noul sediu al Poliţiei Suceava va fi inaugurat vineri

• Clădirea, situată în faţa hypermarket-ului „Kaufland”, va deveni sediu al Poliţiei Municipiului Suceava şi al structurii judeţene a Poliţiei Rutiere

Noul sediu al Poliţiei Municipiului Suceava îşi va deschide oficial porţile începând de vineri. După luni întregi de aşteptare (mutarea nu s-a putut realiza mai repede deoarece clădirea nu era dotată cu mobilierul necesar desfăşurării activităţii), poliţiştii se vor muta în sfârşit în noul sediu, urmând a avea la dispoziţie un spaţiu optim pentru desfăşurarea activităţii în bune condiţii.
Clădirea, dotată cu lift şi parcare de urgenţă, va adăposti toate compartimentele Poliţiei Municipiului Suceava, structura judeţeană a Serviciului de Poliţie Rutieră precum şi Biroul Poliţiei Rutiere din municipiul reşedinţă de judeţ.
Sucevenii nu vor mai fi nevoiţi astfel să cutreiere tot oraşul pentru a-şi rezolva o problemă ce ţine de poliţie. În prezent Serviciul Poliţiei Rutiere activează în sediul Curţii de Conturi Suceava, lângă Piaţa Mare, în timp ce Biroul de Poliţie Rutieră al municipiului Suceava îşi desfăşoară activitatea tocmai în clădirea de pe strada Oituz, unde împarte un spaţiu insuficient şi cu alte structuri ale poliţiei.

• Sediul a costat 100 de miliarde de lei vechi

Noul sediu este situat în faţa hypermarket-ului „Kaufland”, în clădirea unde au funcţionat, până la finele anului trecut, Parchetele sucevene.
Clădirea, achiziţionată la finele anului trecut, a fost cumpărată cu 100 de miliarde de lei vechi, bani viraţi din fonduri de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În ceea ce priveşte mobilierul, acesta a costat 750 de milioane de lei vechi, fondurile fiind obţinute în urma unui parteneriat încheiat de Poliţie cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Suceava.
Clădirea urmează să fie inaugurată în prezenţa oficialităţilor locale, dar şi a unor reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române. Reprezentanţii Poliţiei Suceava au evitat să-i numească pe oaspeţii care vor veni de la Bucureşti, invitaţii urmând să-şi confirme prezenţa abia în cursul zilei de astăzi.

Numai trei străzi vor mai fi asfaltate anul acesta

• Municipalitatea se va concentra pe repararea străzilor unde se efectuează lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare

Sezonul asfaltărilor în municipiul Suceava se apropie de final. Până la sfârşitul acestui an, numai trei străzi din oraş vor mai fi acoperite cu un covor asfaltic proaspăt. Este vorba despre străzile Depoului, din cartierul Iţcani, Rulmentului, din cartierul Obcini, şi Mirăuţi, din zona centrală a municipiului. Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, lucrările de asfaltare a acestor străzi sunt în plină desfăşurare şi urmează să se încheie în această toamnă.
În cazul străzii Mirăuţi, se efectuează lucrări de modernizare, ce constau în turnarea unui covor asfaltic pe o suprafaţă de 593 de metri pătraţi, în reabilitarea a 1.180 de metri pătraţi de trotuar, în lucrări de ridicare a capacelor de canal şi de montare a bordurilor. Proiectul de modernizare a străzii Mirăuţi va costa municipalitatea aproximativ 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi).
Lucrările de pe strada Rulmentului au fost întârziate de numărul mare de capace din reţeaua de canalizare care trebuie aduse la nivelul asfaltului şi consolidate. În perioada următoare vor fi încheiate şi lucrările de asfaltare a străzii Depoului.
Programul de reparaţii stradale a cuprins, în acest an, străzile Rulmentului, Măgurei şi Maraton-străpungere spre strada Victoriei, în cartierul Obcini, Aleea Lalelelor, Aleea Jupiter şi strada Lazăr Vicol, din cartierul George Enescu, străzile Veronica Micle, Mirăuţi, Lecca Morariu şi Parcului- spre Cetatea de Scaun, în zona Centrală, străzile Narciselor şi Grigore Ureche din cartierul Zamca, străzile Depoului şi Micşunelelor, din cartierul Iţcani, străzile Şoimului, Călimani, Bujorilor, Eroilor şi Ecaterina Teodoroiu, din cartierul Burdujeni.
În perioada următoare, municipalitatea se va concentra mai mult pe repararea străzilor pe care se efectuează lucrări la reţelele de apă şi de termoficare. În această săptămână echipele societăţii SC CF Iaşi vor acţiona pe strada de la intrarea în comuna Şcheia, unde s-au efectuat săpături pentru montarea conductelor ce vor alimenta carierul Burdujeni cu apă din sursa Berchişeşti. În zona centrală, după finalizarea lucrărilor la reţeaua de termoficare, se vor asfalta porţiunile deteriorate de săpături.

Centrul Economic Bucovina este căutat de oamenii de afaceri

Majoritatea spaţiilor din cadrul Centrului Economic Bucovina din oraşul Salcea au fost închiriate de diverse firme sucevene. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, care a declarat că în momentul de faţă cinci din cele opt pavilioane industriale din cadrul CEB au fost închiriate de firme care activează în domenii precum industria alimentară, a mobilei, sau producerea de utilaje tehnologice. „Acest lucru demonstrează faptul că acest centru începe să-şi atingă scopul şi să fie căutat de oamenii de faceri suceveni, dar şi de către cei din străinătate”, a declarat Gavril Mîrza.
El a reamintit faptul că în pavilionul central al CEB a avut loc săptămâna trecută cea mai mare manifestare expoziţională organizată în judeţul Suceava în domeniul turistic. Preşedintele CJ Suceava a subliniat faptul că în perioada următoare la Centrul Economic Bucovina vor mai fi organizate astfel de expoziţii, specializate pe diverse domenii de activitate, precum construcţii, agricultură sau industrie.
În acelaşi timp, directorul Centrului Economic, Dănuţ Burgheaua, a declarat că în momentul de faţă mai multe firme din Italia şi Spania şi-au anunţat intenţia de a demara afaceri în spaţiile disponibile din pavilioanele industriale. Burgheaua a precizat că firmele străine sunt interesate să înfiinţeze două firme specializate în producerea de piese de mecanică fină şi de produse electronice. El a spus că închirierea spaţiilor disponibile în aceste pavilioane se face în urma organizării unor licitaţii, preţul de pornire fiind de 2 euro/metru pătrat/lună.
Nu în ultimul rând, directorul CEB a precizat că în momentul de faţă au fost închiriate şi o parte din spaţiile disponibile în „Incubatorul de afaceri”, în care activează mai multe firme de avocatură şi de consultanţă pentru atragerea de fonduri europene.
Reamintim faptul că investiţia în Centrul Economic Bucovina a reprezentat o investiţie de 5 milioane de euro, din care 63% au fost asiguraţi de Comunitatea Europeană, 25% de Guvernul României şi 12% de către Consiliul Judeţean Suceava. Centrul Economic Bucovina este structurat în trei zone, respectiv un centru expoziţional, un parc industrial şi un incubator de afaceri.

Strada Mărăşti, închisă până mâine dimineaţă

• Microbuzele maxi-taxi vor circula pe varianta Mărăşeşti – Cireşoaia – Veronica Micle şi retur

Răbdarea şoferilor care vor tranzita astăzi zona Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava va fi pusă din nou la încercare, din cauza închiderii străzii Mărăşti. Decizia municipalităţii de a restricţiona traficul în zona Mărăşeşti are drept motiv efectuarea unor săpături pentru înlocuirea conductelor de termoficare ce traversează strada Mărăşti, în zona Băii Publice.
Accesul autovehiculelor şi al pietonilor pe această stradă va fi interzis de astăzi, de la ora 7.00, până mâine, la ora 7.00, pe porţiunea situată între intersecţia de la Catedrală şi Baia Publică.
Circulaţia autobuzelor Societăţii de Transport Public Local (TPL) Suceava nu va fi afectată deoarece pe strada Mărăşeşti, inclusă în traseul acestor mijloace de transport în comun, se va circula normal. Traseele pentru transportul public complementar de călători, realizat cu microbuze (maxi-taxi) vor fi deviate pe străzile Mărăşeşti – Cireşoaia – Veronica Micle şi retur, cu respectarea vechilor staţii de îmbarcare/debarcare.
Circulaţia pe strada Nicolae Bălcescu a fost redeschisă, dar numai parţial, pe sensul de mers de la McDonald’s, spre hotelul Central, în timp ce strada Anastasie Crimca, din zona Palatului de Justiţie, rămâne închisă şi astăzi. Se pare că următoarea stradă închisă din cauza lucrărilor la reţeaua de termoficare va fi Petru Rareş, în zona Pieţei Mari, şi în sensul giratoriu din apropierea Colegiului Ştefan cel Mare.

Bătălie pentru zona modernizată a Bazarului din Suceava

• Unii comercianţi din afara Bazarului fac presiuni pentru a-şi amplasa tarabele în zona modernizată a Bazarului, ce va fi dată în folosinţă în această săptămână

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, acuză o serie de presiuni care se fac asupra sa cu privire la viitorii beneficiari ai primului tronson modernizat din Bazar. Potrivit acestuia, comercianţi care deţin tarabe în alte zone ale Bazarului decât cea modernizată, dar mai ales comercianţi care nu-şi desfăşoară activitatea în Bazar, „băieţi deştepţi, care îşi cunosc interesul”, încearcă, prin metode mai puţin ortodoxe, să obţină un spaţiu din zona modernizată a Bazarului, pentru a-şi amplasa propriile tarabe. Aceştia speră că funcţionarea într-un spaţiu modernizat le-ar putea aduce încasări mult mai mari decât ale comercianţilor rămaşi în zonele nemodernizate.
„Mergând pe ideea că vor exista cinci-şase tarabe care nu mai încap în noua locaţie, vom adopta soluţia reducerii unui număr de chioşcuri ale proprietarilor ce deţin trei sau chiar patru tarabe în Bazar. În principiu, toată lumea va reveni cu tarabele în poziţiile pe care le-a avut înainte de mutare”, a declarat primarul Ion Lungu.
Comercianţii strămutaţi cu tarabele din cauza lucrărilor de modernizare a Bazarului din municipiul Suceava vor fi readuşi astfel în vechile locaţii. Primarul Ion Lungu a precizat că lucrările de modernizare a primului tronson se vor finaliza în câteva zile, fapt care va permite mutarea celor aproximativ 500 de tarabe, până la finalul lunii septembrie.
Lucrările de modernizare a unui prim tronson din Bazarul sucevean au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, turnarea platformei din beton fiind adesea întreruptă de ploaie. Aceste lucrări au constat în montarea unui acoperiş, pe o structură metalică, precum şi în amenajarea unei platforme betonate, ce va lua locul suprafeţei de pământ bătătorit ce se transforma, în sezoanele ploioase, într-o mocirlă. Primul tronson reprezintă o suprafaţă de doar 4.000 de metri pătraţi, Bazarul întinzându-se pe un teren de dimensiuni mult mai mari.
Lucrările de modernizare a Bazarului sucevean au început la sfârşitul lunii aprilie şi sunt executate de firma SUCT SA Suceava, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 86 de miliarde lei vechi. În toamna acestui an va fi montată şi o staţie de epurare care va deservi Bazarul, unde se va monta şi un sistem de canalizare şi alimentare cu apă potabilă.
Lucrările de modernizare a Bazarului se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani, timp în care se vor crea şi locuri de parcare, în zonă urmând să fie amenajat un sens giratoriu, ce va deservi şi viitorul supermarket Iulius Mall.

Accidentul de la AMBRO, cercetat de ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a demarat o anchetă în cazul accidentului de muncă petrecut acum două zile la una din secţiile SC AMBRO SA. Inspectorii vor cerceta dacă lucrătorii respectă normele de protecţie a muncii, dacă purtau măşti în timpul accidentului şi dacă societatea îndeplineşte obligaţiile legale, precum şi cele referitoare la condiţiile de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii salariaţilor şi a altor participanţi la procesul de muncă, în desfăşurarea activităţii.
Muncitorii implicaţi în accidentul colectiv de muncă de luni după-amiază se află acum în stare bună, în afara oricărui pericol. Unul dintre cei trei internaţi necesită îngrijiri medicale mai amănunţite, motiv pentru care a fost trimis ieri la Iaşi, pentru a se înlătura orice suspiciune legată de o eventuală complicaţie provocată de intoxicaţia urmată de căderea accidentală.
Accidentul a avut loc în timp ce o echipă de lucrători curăţa un rezervor de celuloză rafinată. La un moment dat, muncitorului aflat în bazin, Vasile Donici-Munteanu, i s-a făcut rău din cauza hidrogenului sulfurat pe care l-a inhalat şi a căzut, lovindu-se la cap. Pentru a-l salva au intrat în interior, succesiv, Maricel Lupaşcu, Viorel Neagu şi apoi Romică Condurache. Aceştia au fost scoşi de către echipele de intervenţii pentru situaţii de urgenţă şi internaţi în spital datorită intoxicaţiei cu hidrogen sulfurat.

Mîrza cere socoteală Ministerului Sănătăţii

Consiliul Judeţean Suceava va trimite un protest oficial către Ministerul Sănătăţii Publice, prin care solicită urgentarea procedeului de avizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care ar urma să deschidă un laborator de imagistică în cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou Suceava”.
Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, (foto) şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că documentaţia pentru organizarea acestei licitaţii a fost trimisă Ministerului Sănătăţii încă din luna iulie a acestui an, însă nici până în momentul de faţă această instituţie nu dat un răspuns oficial. Mîrza consideră că acest minister a blocat nepermis de mult organizarea acestei licitaţii, motiv pentru care spitalul judeţean nu poate oferi o serie de servicii medicale.
„Vom trimite o scrisoare ministerului, pentru că de câteva luni s-a blocat acest proiect de înfiinţare a unui platou de imagistică. Şi nu este posibil ca documentaţia pentru licitaţie să zacă în sertarele unor funcţionare ale acestui minister. Nu putem să credem decât că ei vor să întârzie cu bună ştiinţă începerea acestei investiţii”, susţine preşedintele administraţiei judeţene.
El a adăugat că îi va solicita direct ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să se implice în deblocarea acestui proiect, şi să ia măsuri de sancţionare a funcţionarilor care au avut obligaţia de a analiza documentaţia pentru organizarea licitaţiei. Mîrza spune că în momentul de faţă sucevenii care necesită diverse investigaţii medicale, în special la computerul tomograf, sunt nevoiţi să se deplaseze la spitalele din Iaşi sau din Bacău.
Pe de altă parte, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, ne-a declarat că în cursul zilei de ieri Ministerul Sănătăţii Publice a emis un prim răspuns la adresa înaintată de către Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, prin care se solicita aviz favorabil pentru externalizarea serviciilor de imagistică. „Răspunsul ministerului conţine o serie de observaţii făcute pe marginea documentaţiei depuse de conducerea spitalului din Suceava şi de conducerea ASP, şi care poate fi completată în timp foarte scurt. Din acest motiv, am solicitat conducerii spitalului completarea documentaţiei conform solicitării ministerului, şi depunerea ei la sediul ASP Suceava”, a spus Odette Nicolae. Ea a adăugat că ASP Suceava va trimite din nou documentaţia, cu modificările aduse, la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea avizelor necesare.

Asistente trimise la cursuri de bună purtare

Cu burta pe carte din nou. Conducerea Spitalului Judeţean Suceava intenţionează să le trimită pe asistentele instituţiei la cursuri de bună purtare. Acest lucru a fost anunţat de Doina Chirap, directorul de îngrijire al Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou”, care a precizat că instruirea asistentelor depinde de un chestionar pe care-l vor completa bolnavii internaţi aici.
Conform unui proiect dezbătut încă din luna martie, o echipă formată din sociologi şi psihologi va chestiona pacienţii din diferite secţii ale spitalului pentru a estima în ce măsură aceştia sunt mulţumiţi de serviciile prestate de personalul spitalului. Împreună cu sociologul Carmen Balan, şefii celei mai unităţi spitaliceşti din judeţ urmează să stabilească întrebările cuprinse în „chestionarul de satisfacţie”. Acesta cuprinde o serie de 14 întrebări cu câte două sau patru variante de răspuns, dar care nu a fost încă distribuită pacienţilor.
Conform declaraţiei directorului de îngrijire, nu doar pacienţii vor fi chestionaţi, ci şi cadrele medicale aflate în acea zi în spital, pentru a lua în considerare şi opinia acestora.
În funcţie de rezultatele chestionarelor, în cadrul spitalului se vor organiza nişte cursuri susţinute de psihologi şi sociologi care vor încerca să remedieze comportamentul neadecvat al unor cadre medicale faţă de pacienţi. „Am fost în Uniunea Europeană, şi lucrurile nu stau aşa. Va trebui să ne integrăm şi prin fapte, nu doar cu numele” a declarat Doina Chirap.

Războiul nervilor şi al nesimţirii în reabilitarea termică a Sucevei

• Primăria Suceava va recurge la măsuri dure contra celor ce blochează înlocuirea conductelor de termoficare

• Maşinile parcate pe stradă vor fi ridicate şi duse la cimitirul de maşini, de unde vor putea fi recuperate contra-cost

• Chioşcurile construite abuziv pe reţelele de utilităţi vor fi înlăturate cu forţa, dacă proprietarul refuză să ia măsuri

• Firmele care nu termină la timp lucrările contractate vor fi penalizate cu 0,1%- 0,5% pe zi, din valoarea lucrărilor neefectuate

Municipalitatea suceveană va recurge la acţiuni de forţă, acolo unde este cazul, pentru ca lucrările de înlocuire a conductelor de termoficare şi de modernizare a punctelor termice să nu mai fie întârziate de indiferenţa şi chiar nesimţirea unor cetăţeni şi patroni de chioşcuri, care au blocat execuţia lucrărilor în mai multe zone din oraş.
Întregul program de refacere a reţelelor de termoficare ar putea fi dat peste cap, încât nu doar că venirea iernii ne va surprinde cu zeci de gropi – capcană, ce nu vor putea fi astupate, ci şi cu apartamente lăsate fără pic de căldură, la temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius, ca urmare a încăpăţânării prosteşti a unor suceveni de a nu permite echipelor de lucru să îşi facă treaba, aşa cum era prevăzut.

Schimbarea conductelor – blocată de cei ce nu vor să renunţe la locurile de parcare

Un exemplu clar de nesimţire a fost constatat chiar şi ieri dimineaţă, când lucrările de înlocuire a conductelor vechi de termoficare de pe strada Luceafărului au fost blocate din cauza autoturismelor parcate pe stradă, deşi proprietarii acestora au fost informaţi din timp că trebuie să elibereze zona.
“Pe când verificam ieri lucrările care se execută în oraş, am avut neplăcuta surpriză de a vedea că lucrările de pe strada Luceafărului nu mai puteau înainta din cauza unor maşini parcate peste zona unde trebuiau să fie înlocuite conductele de termoficare. E vorba de două maşini, cu numerele de înmatriculare SV 01 PIA şi SV 01 CNL, ai căror proprietari au fost rugaţi de şefii de echipă să le mute în altă parte cu puţin timp înainte să ajung eu, dar care au refuzat categoric. Am mers şi eu la uşa lor şi deşi am insistat, nici unul nu a vrut să deschidă. E absurd ca din cauza încăpăţânării unor persoane care nu vor să rămână fără locurile de parcare înfiinţate abuziv pe spaţiul public, să nu poată fi făcute lucrări care sunt în beneficiul tuturor sucevenilor”, a declarat primarul Ion Lungu, iritat de cele constatate în teren.
Pentru ca situaţia să nu se mai repete, municipalitatea suceveană e decisă să ia măsuri aspre contra celor ce îi sfidează astfel pe toţi sucevenii interesaţi ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, să poată beneficia din nou de apă caldă şi de căldură la iarnă.
“Vom acţiona împreună cu Poliţia Comunitară şi Direcţia Domeniului Public, iar oriunde vom mai descoperi situaţii în care unele persoane refuză să elibereze zona de autoturisme parcate, care stau în calea lucrărilor de înlocuire a reţelelor de utilităţi, vom ridica maşinile şi le vom duce direct la cimitirul de maşini din Iţcani, de unde le vor putea lua doar după ce vor plăti costurile transportării acestora şi depozitării lor”, a avertizat primarul Sucevei.
Directorul Termica, Constantin Plăcintă, a precizat că problema blocării lucrărilor de refacere a reţelelor de termoficare din cauza maşinilor parcate pe stradă a apărut în mai multe zone din oraş, numai la punctul termic A1 apărând întârzieri de o săptămână din această cauză.

Tupeu de chioşcar

O altă situaţie anormală a fost constatată tot în cartierul George Enescu, unde patronul unui chioşc construit pe un teren subtraversat de reţele de termoficare nu le-a permis echipelor de lucru să îşi facă treaba, decât dacă vor lucra pe dedesubt, fără să îl mute din loc.
“Asemenea lucru e imposibil, nu e vorba de o ţeavă oarecare, ci de conducte de mari dimensiuni care trebuie înlocuite. Patronul chioşcului înregistrat pe firma SC Serinova SRL a refuzat să îşi mute chioşcul de acolo, blocând total lucrarea. În primul rând, acel chioşc nu avea ce căuta acolo, să fie construit deasupra unor reţele de utilităţi. E clar că în acest caz au fost făcute abuzuri, dar cine mai ştie acum cine sunt vinovaţii. Vom verifica autorizaţia acelui chioşc, iar dacă este provizorie, îl vom scoate de acolo de urgenţă” a precizat Ion Lungu. Aceeaşi măsură va fi aplicată în toate cazurile asemănătoare care vor fi descoperite atunci când vor începe lucrările şi în alte zone.
“Fac apel la cetăţeni să dea dovadă de înţelegere şi să nu mai blocheze lucrările de reabilitare a sistemului termic. Fiecare oră de întârziere într-un loc provoacă întârzieri în cascadă la toate lucrările din oraş. Dacă nu se face ceva, riscăm să ne prindă iarna total descoperiţi, în imposibilitatea de a furniza căldură la timp”, a adăugat Ion Lungu.

Probleme neprevăzute

Pe lângă întârzierea cu care au ajuns banii destinaţi refacerii sistemului de termoficare al Sucevei, motiv pentru care şi lucrările necesare au fost începute tocmai în toamnă, piedicile se ţin lanţ în calea efectuării la timp a acestora. Pe de o parte, planurile întocmite nu au coincis de multe ori cu situaţia de pe teren, fiind întâlnite tot felul de obstacole, de la trasee diferite de cele existente pe hartă, la existenta în zonă a altor reţele de utilităţi, care le blocau pe cele de termoficare. Tocmai de aceea, conducerea ACET a fost criticată de primar pentru lipsa de cooperare cu Termica, mai ales că în multe zone conductele de apă caldă se intersectau cu cele de apă rece, fiind necesare intervenţii comune.
Şi condiţiile climaterice dau bătăi de cap firmelor care execută lucrările de refacere a sistemului de termoficare, în unele zone, precum intersecţia Mărăşeşti, pământul de pe marginea şanţurilor săpate prăbuşindu-se, ca urmare a ploilor abundente.

Penalităţi pentru firmele care nu vor termina la timp lucrările contractate

Conform proiectului de modernizare a sistemului de termoficare, lucrările de înlocuire a conductelor de apă caldă şi căldură ar trebui finalizate până la data de 15 octombrie, deşi, în cazul a 7 puncte termice, acestea au început abia în luna septembrie.
“Am solicitat conducerii Termica să se implice direct pentru ca firmele care execută lucrările să respecte termenele stabilite. Nu vreau ca la 15 octombrie să fim în imposibilitate de a furniza apa caldă sau căldură sucevenilor, mai ales dacă iarna se va face simţită până atunci. De asta am implicat Primăria în aceste lucrări, să verificăm în permanenţă cum se lucrează, facem comandamente aproape zilnic, să rezolvăm problemele apărute şi cerem tuturor sucevenilor şi firmelor din Suceava să dea dovadă de înţelegere şi să ne sprijine în acest demers, pentru că tot ce se face e în binele comunităţii. Pe de altă parte, nu vom tolera ca firmele care au prins lucrări să îşi bată joc de noi. Toate cele care vor întârzia lucrările, din vina lor, nu a proiectanţilor sau a altor factori neprevăzuţi, vor trebui să plătească. În plus, vor fi trecute pe lista neagră, a firmelor care nu vor mai putea obţine contracte cu Primăria Suceava ori cu societăţile subordonate Consiliului Local”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Constantin Plăcintă, a precizat că pentru fiecare zi de întârziere, firmelor care se fac vinovate de acest lucru li se vor încasa penalităţi cuprinse între 0,1% şi 0,5%/zi, în funcţie de tipul de lucrări efectuate şi de contractele semnate cu fiecare firmă în parte.


Mii de suceveni vor avea din nou apă caldă zilele următoare

Cel târziu la finele acestei săptămâni, mii de suceveni racordaţi la punctele termice Cuza Vodă III, Intersecţie Mărăşeşti şi Liliacul, unde deja au fost efectuate lucrările de modernizare, vor avea din nou apă caldă. Din păcate, nu toţi locatarii blocurilor racordate la cele trei puncte termice vor putea să se bucure de revenirea apei calde săptămâna aceasta, pentru că aproape jumătate din ei vor trebui să mai aibă răbdare până săptămâna viitoare.
“În zonele respective am avut tot felul de probleme, de la diferenţe mari între proiect şi ce exista pe teren, până la conducte blocate de existenţa altor conducte, de apă rece. Tocmai de aceea vom da drumul la apă caldă numai la jumătate din blocuri în cursul acestei săptămâni, iar de săptămâna viitoare vor beneficia cu toţii de acest serviciu”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă. Nici apa caldă non-stop nu va veni chiar din prima zi, pentru că mai sunt necesare o serie de ajustări la echipamentele noi montate în punctele termice, dar în maxim două săptămâni şi această problemă va fi rezolvată.
Tot de săptămâna aceasta apa caldă va reveni şi la robinetele sucevenilor racordaţi la punctele termice Centru 1 şi Parc, în vreme ce la celelalte două puncte termice afectate de înlocuirea magistralei I de termoficare - Tipografie (A4) şi Tudor Vladimirescu, apa caldă va reveni la finele săptămânii viitoare.
La celelalte 7 puncte termice care vor fi modernizate – Zamca 5, Obcini 3, George Enescu 4/2, Mihai Viteazu 1, Pompieri, Colegiu Naţional Ştefan cel Mare şi A1, apa caldă ar trebui să revină din data de 15 octombrie, deşi sunt încă multe semne de întrebare în privinţa finalizării la timp a lucrărilor respective.

Primarul şi educatorii vor să-i ducă pe copiii de grădiniţă în sala de judecată

• Judecătoria Rădăuţi a respins dreptul de servitute asupra clădirii în care funcţionează grădiniţa din Voitinel, clădire amplasată pe proprietatea mamei unui consilier local

• Practic, potrivit hotărârii judecătoreşti, cei 300 de copii din Voitinel nu au dreptul să intre în grădiniţă, pentru că trebuie să treacă pe terenul altuia

• „Preşcolarii ar trebui să meargă la grădiniţă cu elicopterul, să fie paraşutaţi, iar la finalul orelor să fie recuperaţi cu elicopterul”, a declarat prefectul Orest Onofrei, referindu-se la interzicerea accesului copiilor către grădiniţă

Preşcolarii, dar şi elevii din Voitinel riscă să rămână fără clădirea în care se desfăşoară acum cursurile, întrucât proprietarul pe care este amplasată grădiniţa a solicitat în instanţă şi clădirea. Situaţia este destul de serioasă în comuna Voitinel, deoarece singura grădiniţă din localitate, în care învaţă la ora actuală aproximativ 300 de şcolari, în trei schimburi, este revendicată în instanţă de mama unui consilier local, proprietar al terenului pe care este amplasată instituţia de învăţământ.
Mai mult, în urmă cu câteva zile, accesul copiilor în grădiniţă, clădire aflată în proprietatea Primăriei Voitinel, a fost îngrădit în instanţă, când judecătoria municipiului Rădăuţi a respins dreptul de servitute asupra clădirii, şi potrivit hotărârii date de judecător, preşcolarii şi elevii nu mai au voie să treacă pe terenul aflat în proprietatea Reveicăi Coroamă, teren pe care este amplasată unitatea de învăţământ.
Primarul comunei Voitinel, Maria Pleşca, a declarat că „problemele au început din anul 2005, când Primăria a achiziţionat de la Fedaral Coop, fostul proprietar al clădirii, un spaţiu pe care l-am amenajat, compartimentat şi l-am transformat în grădiniţă”.
Primarul susţine că preşcolarii din Voitinel nu au un alt spaţiu în care să înveţe, iar singura soluţie, în cazul în care care nu vor avea câştig de cauză, va fi să-i ducă în sala de judecată. „Voi închiria două autobuze, îi voi duce în sala de judecată şi acolo să mi se spună unde să-i duc pe copiii aceştia să înveţe”, a declarat primarul Maria Pleşca. Potrivit acesteia, problemele cu proprietarul terenului pe care este construită grădiniţa sunt vechi, iar în ultimii trei ani şcolari, copiii au putut intra în spaţiu doar cu ordonanţă preşedinţială. „Dacă era clădirea lor, construită de ei şi apoi luată abuziv de stat, înţelegeam, dar clădirea a fost construită de Federal Coop, cu banii de la contribuabili, iar noi de la această societate am cumpărat-o şi suntem proprietari”, a mai spus primarul Pleşca.

• Proprietarul terenului cere acum în instanţă şi grădiniţa

Potrivit primarului Pleşca, în şedinţele de consiliu local a fost invitat şi proprietarul terenului şi i s-au propus despăgubiri în bani sau în teren în schimbul celui pe care se află amplasat grădiniţa. „Am primit refuz, mi-a spus că este terenul părinţilor şi nu renunţă la el. Singura propunere vehiculată, care a ajuns la urechile mele, este că ar renunţa la teren contra unei sume de 200 de mii de euro, preţ pe care nu-l putem plăti nicicum”.
Primăria Voitinel aşteaptă acum de la Judecătoria Rădăuţi motivarea pentru respingerea dreptului de servitute, urmând ca apoi să facă recurs la Tribunalul Suceava, aceasta fiind şi ultima cale de atac pe care primăria o mai are. Totodată, pe 8 octombrie 2007 va avea loc procesul în care proprietarul terenului solicită instanţei constatarea dreptului de proprietate şi asupra clădirii. „Proprietarul ne tot spune că i se încalcă dreptul de proprietate asupra terenului, dar şi nouă ni se încalcă tot un drept de proprietate, dar instanţa se pare că nu vede”, a mai spus primarul Pleşca.

• Conducerea şcolii consideră că problemele invocate de primarul comunei nu există

Problema cu grădiniţa din Voitinel este cunoscută şi de oficialităţile judeţene, iar prefectul Orest Onofrei a declarat că „preşcolarii din comuna Voitinel ar trebui să meargă la grădiniţă cu elicopterul, să fie paraşutaţi, iar la finalul orelor să fie recuperaţi tot cu elicopterul”, pentru a nu călca pe terenul aflat în proprietatea altuia.
Situaţia din Voitinel este privită diferit de conducerea şcolii din localitate. Dacă primarul Maria Pleşca susţine că există probleme, iar comuna riscă să rămână fără un spaţiu destinat educaţiei celor mici, conducerea şcolii susţine că aceste probleme nu există şi nimeni nu le-a interzis să intre în spaţiu şi să-şi desfăşoare activitatea. „Nu este nici o problemă, cursurile se desfăşoară normal şi nu întâmpinăm nici un obstacol din partea proprietarului terenului”, a declarat directorul şcolii din Voitinel, Rodica Cîrdei.
Potrivit acesteia, primarul comunei, Maria Pleşca, a sesizat neîntemeiat Inspectoratul Şcolar şi Prefectura cum că la Voitinel ar exista probleme la deschiderea anului şcolar.

Ţăranii suceveni vor să fenteze Uniunea Europeană

Ţăranii suceveni au declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) suprafeţe mai mari decît aveau în proprietate. Aceasta este concluzia unui control efectuat de angajaţii instituţiei.

Directorul executiv la APIA, dl Neculai Perju, a menţionat că fermierii, fie din neştiinţă ori intenţionat, se laudă cu terenuri mai întinse decît au în fapt. "Există probleme de supra-declarare a unui bloc fizic. Soft-ul a scos la iveală că unele persoane solicită sprijin pentru suprafeţe mai întinse comparativ cu cele pe care le au în proprietate", a explicat dl Perju, adăugînd că ajutorul de la Uniunea Europeană este sub 50 de euro, în funcţie de suprafaţa solicitată. În blocurile fizice supra-declarate, aportul financiar european va fi tăiat cu desăvîrşire.

Sucevenii, invitaţi la Ziua Curăţeniei

Pe 23 septembrie, autorităţile de mediu sucevene sărbătoresc "Ziua internaţională a Curăţeniei". Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de mediu, Constantin Harasim, recomandă primăriilor să se concentreze pe acest aspect.

"Mai ales toamna, există deşeuri ce provin din agricultură, turism sau alte activităţi, astfel încît, este necesară o astfel de iniţiativă", explică dl Harasim. Domnia sa este de părere că acţiunile privind salubritatea nu trebuie să aibă loc doar primăvara, o campanie similară fiind necesară şi toamna. "Vom contacta organizaţiile neguvernamentale, Primăria, astfel încît, să conştientizăm populaţia şi instituţiile în drept despre importanţa acestei zile", a mai adăugat dl Harasim, menţionînd că puterea exemplului este cea mai mare şi că "fiecare trebuie să-şi facă ordine în curtea sa".

Sucevenii inconştienţi încurcă programul de termoficare

Ieri, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că din cauza unor locuitori care nu-şi văd decît propriul interes, întregul oraş are de suferit. D-sa se referă la o serie de "piedici" apărute în cadrul derulării proiectului de înlocuire a reţelelor de termoficare din municipiu.

O primă problemă enunţată de şeful municipalităţii a fost refuzul locuitorilor de a-şi muta maşinile parcate în zone unde urmează să fie efectuate săpături. În cazul în care nu vor respecta această atenţionare, vor rămîne fără maşini, urmînd ca aceasta să fie ridicate şi depuse în cimitirul de autovehicule. O altă problemă adusă în discuţie de edilul şef este refuzul unor proprietari de chioşcuri de a permite lucrătorilor să sape şanţuri în apropierea acestora pentru a înlocui conductele. Acesta a spus că municipalitatea a făcut eforturi consistente pentru a obţine finanţarea acestui program de reabilitare a termoficării care se ridică la peste zece milioane de euro. Ion Lungu a mai afirmat că este pentru prima dată în ultimii 50 de ani cînd în municipiul Suceava se realizează un program de o asemenea anvergură de reabilitare şi înlocuire a conductelor de termoficare, şi oamenii nu înţeleg importanţa acestui proiect.

AVAS va prelua Min Bucovina

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua de la Ministerul Economiei şi Finanţelor şase companii miniere, printre care se află şi Min Bucovina din Vatra Dornei.

AVAS se va ocupa de administrarea, restructurarea, privatizarea şi, după caz, lichidarea celor şase companii şi se va substitui Ministerului Economiei pentru aplicarea strategiilor de restructurare, privatizare şi atragerea de investiţii.

Punct de lucru fantomă descoperit de comisarii Gărzii Financiare

În urma unui control, comisarii Gărzii Financiare Suceava au descoperit un punct de lucru pentru prelucrarea materialului lemnos, care funcţiona ilegal în curtea fostului CAP din localitatea Costîna.

În urma cercetărilor efectuate s-a constat că punctul de lucru aparţine unei societăţi comerciale, cu sediul în municipiu reşedinţă de judeţ, care are ca obiect de activitate construcţia de clădiri, precum şi prelucrarea materialului lemnos. "Lucrătorii firmei au fost descoperiţi în timp ce încărcau 36 de metri cubi de cherestea, în curtea fostului CAP din Costîna, fără a deţine documente cu caracter tehnic operativ, impuse de HG 427/2004, privind circulaţia materialului lemnos. În locaţia menţionată a fost descoperită şi o instalaţie de debitat material lemnos, tip banzic, fără documente de provenienţă. A fost confiscat materialul lemnos în valoare de 15.000 de lei şi utilajul, în valoare de 18.000 de lei", ne-a spus şeful Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic.

Accident de muncă la Ambro SA

Ieri, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs, în urmă cu două zile, accidentul de muncă de la societatea Ambro, în urma căruia patru muncitori au ajuns în stare gravă la spital.

"Este vorba de nerespectarea normelor de protecţie a muncii. Inspectorii noştri vor face o investigaţie amplă a cazului pentru a vedea cine se face vinovat", a declarat şeful ITM, dl Mihai Airinei. Reamintim că Vasile Donici (42 de ani) a coborît fără mască pentru gaze într-unul din bazinele societăţii pentru a curăţa deşeurile de celuloză, însă a ameţit şi a căzut de pe scări. Alţi doi muncitori, Romică Condurache (51 de ani) şi Viorel Neagu (41 de ani), care au vrut să-şi ajute colegul, au căzut şi ei victime emanaţiilor puternice de gaze toxice. Un al patrulea muncitor, care a intrat în bazin după ceilalţi, a reuşit să anunţe echipele de intervenţie de la Ambro, care i-au scos pe cei trei din bazin. Echipaje ale SIAMUD au transportat victimele la Spitalul Judeţean Suceava. Viorel Neagu, care încă acuză dureri puternice de cap, a fost transportat la Iaşi pentru fi investigat cu ajutorul computerului tomograf, iar ceilalţi muncitori sînt în afara oricărui pericol. "Sînt în curs de derulare cercetări, există o procedură stipulată de Legea 319/2006. Astăzi (ieri–n.r.), la ora 18, muncitorul transportat la Iaşi va reveni la spitalul sucevean. În funcţie de evoluţia stării lor de sănătate, dacă situaţia o va impune, îi vom ajuta pe toţi cei patru, fie cu medicamente, fie cu sume de bani. Dar, deocamdată, de prematur să vorbim", ne-a spus liderul de sindicat de la Ambro, dl Costel Buta.

Gunoierii de la Rosal nu respectă programările pentru PET-uri

De mai bine de două săptămîni, locatarii asociaţiei Obor nr 22 se plîng că muncitorii firmei Rosal au "uitat" să-şi îndeplinească îndatoririle.

Gunoierii de la Rosal nu respectă programările pentru PET-uri
Mai exact, nu adună şi ambajele de tip PET, care au ajuns să sufoce zona. "Noi avem contract încheiat cu firma Rosal. Gunoiul menajer îl ridică din două în două zile, dar PET-urile nu. Am avut o relaţie mai bună cu firma Florconstruct, dacă îi contactam telefonic problema era rezolvată", ne-a spus preşedintele asociaţiei, dl Ştefan Chira. Contactat telefonic, directorul firmei Rosal, dl Adrian Niculescu, a spus că întîrzierile se datorează lucrărilor la reţeaua de termoficare: "S-au făcut săpături în întreg oraşul. Noi am suplimentat numărul maşinilor, dar apar întîrzieri".

Suceava – vedere de la mansardă

Suceava – vedere de la mansardă


Iniţiativa Primăriei Suceava de a construi mansarde la blocuri s-a bucurat de succes. Proiectul executivului a fost imediat preluat de investitori privaţi, care au construit mansarde în toate cartierele municipiului.

Suceava – vedere de la mansardă

În zona George Enescu fenomenul are luat mai mare amploare faţă de celelalte cartiere ale urbei. Din păcate, Primăria Suceava nu a construit decît două mansarde, la tot atîtea blocuri.

Mansarda şi faţada

Mansardele ridicate în ultimul timp sînt deosebit de avantajoase pentru proprietarii de apartamente din blocuri. Asociaţiile de proprietari se bucură de faptul că firmele care vor amenaja apartamente sînt obligate să repare gratuit şi faţadele clădirilor. Aceasta în condiţiile în care proprietarii nu negociază şi zugrăvitul casei scării sau reparatul trotuarelor. Fenomenul este susţinut de administrativul local şi urmăreşte îmbunătăţirea gradului de confort, concomitent cu diminuarea cheltuielilor de întreţinere. Pe de altă parte, urbea capătă un aspect plăcut şi îşi schimbă înfăţişarea mohorîtă. Cu toate că autorizaţia de construire prevede reabilitarea exteriorului imobilului, unii dintre viitorii beneficiari de apartamente mansardate nu s-au ţinut de cuvînt. Investitorii care vor încălca hotărîrea Consiliului Local, neducînd la îndeplinire programul de refacere a faţadei, vor avea de dat socoteală în faţa autorităţilor. "Noi nu vom semna procesul verbal de recepţie. Este obligatoriu ca la finalizarea lucrărilor să se facă o recepţie a acestora, respectivii investitori putîndu-se trezi şi cu o amendă care nu este deloc mică", a spus viceprimarul Angela Zarojanu, menţionînd că sancţiunea contravenţională poate atinge şi valoarea de 1 miliard de lei vechi.

Cu ochii după coşmelii

Deoarece în ultima parte a anului ritmul ridicării de construcţii scade, compartimentul specializat al executivului municipal se va ocupa, în mod special, de verificarea obiectivelor realizate în 2007, iar cei certaţi cu legea urmează să fie sancţionaţi. În anii anteriori, susţine adjunctul şefului executivului sucevean, nu au mai fost făcute mansarde neautorizate. Însă, în peisajul urban, există acele coşmelii care cu greu pot fi numite mansarde şi împotriva cărora nu pot fi luate măsuri, deoarece au depăşit termenul de intrare sub incidenţa legii. "Eu sper că locuitorii Sucevei care stau la blocuri vor înţelege şi vor solicita ca aceste cocioabe, care oferă un disconfort vizual, să fie înlocuite cu mansarde şi cu tot ceea ce ţine de acest program al administraţiei locale", a spus dna Zarojanu.

De ce mansardare?

Cea mai dificilă este obţinerea semnăturilor de cedarea a cotei de la proprietarii apartamentelor. Deşi, la prima vedere acordul pare o formalitate, din păcate, foarte mulţi dintre locatari refuză să-şi dea acceptul. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru familiile de la ultimul etaj al blocului, ci mai ales pentru cele de la nivelurile intermediare. "Mai grav este că unii dintre proprietari se gîndesc să speculeze momentul, construirea mansardei fiind un bun prilej de cîştig", a mai adăugat Angela Zarojanu. O recentă reclamaţie din cartierul Zamca evidenţiază că, la un bloc cu 20 de apartamente, 19 locatari agreează ideea construirii mansardei deasupra ultimului nivel, în timp ce unul dintre vecini nu vrea să-şi pună semnătura. Potrivnicul riscă o acţiune în instanţă. "Trebuie corijaţi cei care, pînă la urmă, se opun dezvoltări urbanistice şi îmbunătăţirii condiţiilor de habitat", relevă viceprimarul Sucevei.

Primăria a ridicat două mansarde

În sensul celor menţionate, s-au făcut o serie întreagă de intervenţii la Guvern. Demersurile vizau investiţii în condiţiile reducerii numărului de semnături de la 100 la sută la doar două treimi ale proprietarilor de locuinţe din clădirea supusă mansardării. Din nefericire, încă nu s-a găsit o reglementare juridică pentru cedarea cotei indivize. "Noi, totuşi, nu ne-am pierdut speranţa, deoarece nu numai Suceava se confruntă cu această problemă. Mă gîndesc că, în cele din urmă, se va găsi calea legală pentru a înlătura această piedică", a precizat viceprimarul PNL al Sucevei, Angela Zarojanu. Primăria intenţionează să ridice mansarde la şase blocuri ANL din Ansamblul "Privighetorii", din cartierul Burdujeni. În curînd va avea loc licitaţia pentru desemnarea constructorului, care vatrebuie la final să ofere 18 unităţi de locuit. Termenul de recepţionare este sfîrşitul lunii decembrie 2007. În Suceava au avut loc, deja, pe banii Primăriei, două lucrări de mansardare. Este vorba despre cele de la imobilul de la nr 70, de pe strada Nicolae Iorga, din cartierul Burdujeni, la care s-a investit 7,2 miliarde lei vechi. Acesta include, în plus, două apartamente cu cîte două camere şi 8 garsoniere. Al doilea bloc mansardat a costat bugetul 5,5 miliarde lei vechi şi este amplasat pe strada Grigore Ureche, din cartierul Zamca (are două apartamente cu cîte două camere, precum şi 9 garsoniere.