vineri, 17 august 2007

Direcţia de Finanţe suplimentează bugetele primăriilor

Direcţia de Finanţe suplimentează bugetele primăriilor

Direcţia de Finanţe suplimentează bugetele primăriilor

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava va suplimenta bugetele primăriilor din judeţ cu suma de 6,4 milioane de lei (64 miliarde de lei vechi). Şeful DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că recent a semnat o decizie prin care se alocă această sumă tuturor celor 114 localităţi ale judeţului, banii provenind din cota de 22% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat pe anul 2007. „Printr-o politică prudentă, DGFP Suceava a estimat un nivel de 27 milioane de lei la încasări. Însă în cele din urmă încasările au fost mai mari, şi DGFP Suceava a făcut o nouă estimare, cu o diferenţă în plus de 11 milioane de lei”, a spus Petrică Ropotă. El a precizat că din această sumă, 3 milioane de lei au fost viraţi către bugetul Consiliului Judeţean Suceava, iar diferenţa urmează să ajungă la bugetele primăriilor sucevene. Astfel, 1,6 milioane de lei vor fi distribuiţi primăriilor de către Consiliul Judeţean Suceava, pentru programe de dezvoltare, în timp ce 6,4 milioane de lei au fost deja împărţiţi pe bază de formulă matematică, şi urmează să ajungă în conturile administraţiilor locale. Din datele furnizate de DGFP Suceava, cea mai mare sumă o va primi comuna Preuteşti – 163.000 lei. Suma mai mari de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) vor mai primi şi localităţile Cajvana, Dolhasca, Liteni, Arbore, Baia, Dumbrăveni, Fîntînele, Forăşti, Rădăşeni, Udeşti, Zvoriştea şi Berchişeşti. Directorul DGFP Suceava a explicat că în perioada următoare toate primăriile sucevene vor trebui să rectifice bugetele proprii cu sumele primite.

Morţi pe şosele din cauza inconştienţei altora

• Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în doar ceva mai mult de 30 de ore

• Patru dintre victime au încheiat conturile cu viaţa fără a avea vreo vină, ci doar ghinionul de a se afla în maşina sau în faţa unor inconştienţi

• Patru dintre morţi sunt minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în mai puţin de 30 de ore pe şoselele din judeţ. Cumplita tragedie a fost posibilă în urma producerii a nu mai puţin de 6 accidente rutiere grave.
Revoltător este faptul că patru dintre cei cinci morţi au încheiat conturile cu viaţa fără a avea nici o vină. Au avut doar ghinionul de a fi prezenţi la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Aceleaşi accidente au lăsat urme adânci şi altor cinci persoane, aflate acum la spital în stare gravă.

• Trei fete minore, dispărute în mod tragic

Cele 6 accidente rutiere s-au petrecut de miercuri dimineaţă până joi la ora 14.00. Toate au fost grave, însă trei dintre ele, care au dus la decesul a trei tinere minore, pasagere în maşinile implicate în accidente, sunt probabil cele mai tragice. Miercuri seara, puţin după ora 21.00, Toader S., în vârstă de 26 de ani, din comuna Iaslovăţ, se deplasa la volanul unui autoturism marca Hyundai, înmatriculat în Italia, pe DN 2 H înspre oraşul Milişăuţi. La un moment dat, ajuns la intrarea în oraş, şoferul a observat o maşină care se deplasa pe contrasens. A tars puternic de volan la dreapta, încercând să evite coliziunea. Intrând pe sensul opus de mers, maşina condusă de tânăr a lovit frontal o Dacie, condusă regulamentar de Dan R., în vârstă de 34 de ani, din municipiul Rădăuţi. Urmare a impactului, Petruţa C., de 16 ani, aflată pe scaunul din dreapta faţă a autoturismului Hyundai, s-a lovit grav, decedând în drum spre spital. În urma aceluiaşi impact, o tânără în vârstă de 34 de ani din Dacie a suferit răni grave, în timp ce şoferii celor două maşini au scăpat doar cu leziuni uşoare. Numai câteva ore mai târziu, în plină noapte, după ora 2.00, o tânără de 17 ani avea să moară şi ea într-un accident rutier. Constantin S., în vârstă de 21 de ani, din municipiul Fălticeni, aflat la volanul unei maşini Seat Leon, se deplasa pe DN 2E, înspre Cornu Luncii. Pe fondul vitezei excesive, într-o curbă la dreapta, tânărul a pierdut controlul asupra volanului, s-a răsturnat şi a lovit un gard metalic al unei locuinţe. Şoferul vinovat de producerea accidentului a scăpat fără leziuni grave. Nu la fel de norocoşi au fost şi pasagerii din spate. Dacă un tânăr de 21 de ani a ajuns cu leziuni grave la spital dar va fi salvat, nu la fel de norocoasă a fost şi Elena P., de 17 ani, din municipiul Fălticeni, ea decedând la câteva ore de la internarea la Spitalul Municipal din localitatea de domiciliu. A treia fată dispărută în mod tragic a decedat pe DN 2, în satul Băişeşti comuna Cornu Luncii. Constantin S., în vârstă de 21 de ani, din Fălticeni, aflat la volanul unui autoturism, a pierdut controlul asupra volanului în mod inexplicabil. Maşina a izbit violent un podeţ, s-a răsturnat şi a fost proiectată în gardul unei gospodării din zonă. Urmare a impactului deosebit de violent, Laura P., de 17 ani, pasager pe bancheta din spate a maşinii, a suferit leziuni ce i-au fost fatale. Un alt pasager de pe bancheta din spate, aflat în stare destul de gravă, a fost transportat la Spitalul de Urgenţe din Iaşi. Şi în acest caz, şoferul a scăpat fără leziuni grave. Acest din urmă accident s-a petrecut joi, în jurul orei 14.00.

• Strivit de maşina unui şofer care a intrat în depăşire pe linie continuă

Un alt cumplit accident rutier s-a petrecut joi dimineaţă, la ora 9.00, pe DN 2, în apropiere de comuna Fântâna Mare. Pavel D., în vârstă de 39 de ani, din Iaşi, se deplasa regulamentar la volanul unui autoturism marca Fiat Punto, îndreptându-se dinspre Fălticeni înspre Roman. Venind din sensul opus de mers, Cătălin L., în vârstă de 37 de ani, şi el din Iaşi, aflat la volanul unui Opel Astra, a intrat în depăşire, deşi zona era marcată cu linie continuă. S-a izbit frontal în Fiat-ul care circula regulamentar, impactul fiind nimicitor. Şi în acest caz, soarta a făcut ca cel decedat să fie şoferul nevinovat. Maşina lui Pavel D. a fost făcută zob, bărbatul murind prins între fiare. Şoferul vinovat de producerea accidentului a scăpat cu viaţă. Ultimul pe lista decedaţilor în urma celor 24 de ore negre de pe şosele este un copil de 13 ani. Marcel S., de 36 de ani, din Dolhasca, aflat la volanul unui VW înmatriculat în Germania, l-a accidentat mortal pe N.I., de 13 ani, localnic, care, aflat pe bicicletă, i-a ieşit brusc în faţă şoferului. Ultimul dintre cele cinci accidente grave de care aminteam a fost şi singurul care nu s-a soldat cu decesul unei persoane. Mycola O., în vârstă de 51 de ani, cetăţean ucrainean, aflat la volanul unui VW Transporter pe DN 2, aproape de Siret, a lovit în spate o Dacie Logan condusă regulamentar de Tiberiu S., de 35 de ani, din Siret, care tocmai semnalizase şi se încadrase pe banda a doua de mers pentru a efectua un viraj la stânga. Urmare a impactului violent, Olena P., în vârstă de 50 de ani, din Ucraina, pasageră în prima maşină, a fost accidentată grav. Accidentul s-a produs pe fondul neatenţiei şoferului din Ucraina, care nu a păstrat distanţa de mers faţă de maşina din faţă.

Suceava plăteşte comision de risc la "utilităţi şi mediu"

Suceava plăteşte comision de risc la

Suceava plăteşte comision de risc la "utilităţi şi mediu"

Primăria municipiului Suceava va plăti începînd cu data de 1 septembrie un comision de risc în sumă de 27.000 de euro la proiectul « utilităţi şi mediu la standarde europene », a anunţat primarul Ion Lungu. Şi asta, a spus Lungu, din cauză că municipalitatea nu a cheltuit încă nici un euro din cele 10,8 milioane alocate pentru reabilitarea sistemului de termoficare, bani proveniţi dintr-un credit angajat de Consiliul Judeţean, titularul proiectului, de la Deutsche Bank Londra. Primarul a arătat că banii nu au putut fi cheltuiţi din cauza blocării proiectului. « Sînt pentru deblocarea proiectului. Nu este normal să plătim comisoin de risc atîta timp cît primăria nu a angajat nici un leu din acest credit. Sper să se deblocheze proiectul pentru că altfel plătiom costuri pentru acest proiect iar din punct de vedere al eficienţei nu am beneficiat de nici un leu », a spus Lungu.

Primarul şi viceprimarul din Solca încearcă să scape de incompatibilitate

Primarul şi viceprimarul din Solca încearcă să scape de incompatibilitate


Primarul şi viceprimarul oraşului Solca, Valeruţ Hofnăr Ţăranu, respectiv Gheorghe Bahan, încearcă să scape de starea de incompatibilitate semnalată la începutul acestei săptămâni de prefectul de Suceava, Orest Onofrei. Acesta a precizat că cei doi riscă să rămână fără funcţiile pe care le ocupă în momentul de faţă, deoarece pe lângă activitatea desfăşurată în cadrul primăriei Solca, au făcut parte din mai multe comisii de licitaţii şi au îndeplinit calitatea de manageri ai unor proiecte, activităţi pentru care au fost remuneraţi. Onofrei a arătat că prin acesta cei doi au încălcat prevederile Legii 161/2003 a anticorupţiei, în care se precizează clar că funcţiile de primar şi viceprimar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale. Pentru a putea fi demişi, secretarul Primăriei Solca ar fi avut obligaţia să întocmească un referat, prin care să constate starea de incompatibilitate a celor doi, urmând ca acesta să fie înaintat Prefecturii. Cu toate acestea, se pare că în cele din urmă referatul nu va mai fi întocmit, secretarul oraşului Solca informând conducerea Prefecturii că atât primarul, cât şi viceprimarul au înapoiat sumele de bani primite în calitatea lor de membri ai unor comisii de licitaţii sau de manageri de proiect. În ceea ce-l priveşte pe primarul Valeruţ Hofnăr, acesta ne-a declarat că a achitat o sumă de 12 milioane de lei vechi, pe care a obţinut-o începând cu anul 2004 ca membru al unor comisii de licitaţii. Cu toate acestea, Hofnăr a mai precizat că pe lângă această sumă, a mai încasat, în calitate de manager de proiect, alte 58 milioane de lei vechi. „Această sumă a fost încasată pentru un proiect care a fost avizat de Ministerul Dezvoltării în anul 2002, deci înainte de a apărea Legea 161. Şi din acest motiv consider că aceşti bani mi se cuvin”, a declarat primarul din Solca. La rândul său, viceprimarul Gheorghe Bahan, a declarat că din participările în comisiile de licitaţii nu a obţinut decât 1,6 milioane de lei vechi. „Am fost membru al comisiilor de licitaţii de doar două ori, şi atunci pentru a-l înlocui pe domnul primar. Oricum, secretarul primăriei nu mi-a spus niciodată că legea interzice acest lucru”, a spus Bahan. El a adăugat că după ce s-a semnalat starea de incompatibilitate în care s-a aflat, a returnat sumele primite în calitate de membru al comisiilor de licitaţie. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că va înainta Ministerului Internelor şi Reformei Administrative toate documentele legate de primarul şi viceprimarul din Solca, precum şi actele prin care aceştia demonstrează faptul că au returnat sumele plătite. „Aşteptăm un răspuns oficial din partea ministerului, urmând ca apoi să luăm o decizie în cazul celor doi. Oricum, cu siguranţă secretarul din Solca va fi sancţionat, pentru că trebuia să cunoască legea”, a precizat Onofrei.

Becali vrea 50% din voturile bucovinenilor

Becali vrea 50% din voturile bucovinenilor

Becali vrea 50% din voturile bucovinenilor

Preşedintele PNG-CD, Gigi Becali, a anunţat, la Suceava, că doreşte ca partidul pe care îl conduce să obţină nu mai puţin de jumătate din voturile bucovinenilor. Becali a transmis acest mesaj celor peste 100 de membri ai PNG veniţi să se întâlnească cu el la sediul acestui partid din Suceava, prilej cu care le-a trasat acestora o serie de sarcini pentru viitoarele alegeri locale din anul 2008. „Vreau, şi trebuie, ca în Bucovina PNG să obţină cel puţin 50% din voturile alegătorilor. Şi cred că acest lucru este posibil, pentru că aici în Bucovina oamenii sunt mai aproape de Dumnezeu. Şi cred că avem toate şansele să obţinem acest scor”, a declarat Gigi Becali. El le-a transmis membrilor PNG că au sarcina de a populariza mai mult iniţiativele şi programul acestei formaţiuni politice pentru obţinerea a cât mai multe mandate de primari, consilieri locali şi judeţeni. „Când vorbesc cu oamenii, ei spun că votează cu Gigi Becali. Dar trebuie că de acum înainte să faceţi eforturi pentru a face cunoscut partidul. Iar PNG trebuie să crească din ce în ce mai mult în sondaje”, a mai spus preşedintele PNG.

La rândul său, preşedintele PNG Suceava, Dan Chiţu, a declarat că la nivelul judeţului această formaţiune politică are aproximativ 8.000 de membri, iar în perioada următoare va fi finalizată şi acţiunea de constituire de organizaţii în toate localităţile judeţului.

Cadre didactice eliminate din examen pentru că au încercat să copie

Cadre didactice eliminate din examen pentru că au încercat să copie


Pentru că au încercat să copie, trei cadre didactice au fost eliminate din examenul scris pentru suplinire calificată. Pe de altă parte, mulţi dintre profesorii înscrişi nu s-au mai prezentat la concurs şi riscă să nu mai poată lucra în învăţămînt. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc, doi dintre eliminaţi sunt învăţători, iar al treilea consilier psihopedagog. Hrenciuc a mai anunţat că deşi un număr de 709 cadre didactice din judeţ s-au înscris la concurs, joi, în sălile de examen au venit doar 221 de candidaţi. Daniel Hrenciuc spune că „jumătate dintre cei absenţi nu s-au prezentat pentru că beneficiază de continuitate pe post, întrucât au luat peste nota 5 la titularizare, sau la examenul de suplinire de anul trecut, în timp ce cealaltă jumătate nu s-a prezentat din alte motive, printre care numărul mic de posturi vacante”. Inspectorul general adjunct Daniel Hrenciuc le recomandă absenţilor să vină la examenul de pe 5 septembrie, pentru că altfel riscă să-şi piardă posturile. Inspectoratul Şcolar Suceava a scos la concurs pentru anul şcolar 2007-2008 un număr de 714 de posturi de suplinitori calificaţi. Rezultatele testării vor fi afişate pe 20 august.

Primăria se "înfruptă" din activele RAPPS

Primăria se


Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a promis transferul gratuit către Primăria municipiului Suceava a unor active care se află acum în patrimoniul Regiei de Protocol. Este vorba de trei hectare de teren pe care se află două iazuri şi un teren de sport situate în spatele Uzinei Electrice şi două hectare de pădure în apropierea Casei de Oaspeţi. Ilie Bolojan a fost prezent miercuri la Suceava unde a avut o discuţie pe această temă cu primarul Ion Lungu. Lungu a declarat că odată ce aceste terenuri vor fi transferate municipalitatea va putea creiona strategia de reabilitare de zonei Cetăţii de Scaun strategie care prevede şi amenajarea unei zone de agrement. Cel mai probabil, a spus primarul, activele Regiei de Protocol vor fi transferate municipalităţii printr-o ordonanţă de urgenţă. Primarul Ion Lungu a mai spus că a insistat pe lîngă secretarul general al Guvernului să transfere municipalităţii şi Casa de Oaspeţi.

Teren suplimentar pentru Asociatia Habitat

Teren suplimentar pentru Asociatia Habitat
Consiliul Local Radauti a adoptat a un proiect de hotarare, initiat de Primarul Mihai Frunza, privind atribuirea cu titlu de folosinta gratuita, pe durata executiei lucrarilor de constructie, a unei suprafete de 14.400 mp de tern, din intravilanul municipiului, in favoarea Asociatiei ,,Habitat pentru Umanitate .

,,Asociatia este crestin-ecumenica, non-profit, si are ca scop construirea caselor de tip social pentru locuitorii cu venituri modeste ai municipiului Radauti. Acest deziderat a fost dintotdeauna in preocuparea administratiei locale, insa fondurile mici de care dispunem ne-au facut sa ne limitam din ce in ce mai mult. Deoarece numarul familiilor care solicita obtinerea unei locuinte de tip Habitat este de la an la an mai mare,se impune alocarea de teren de constructie suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor Habitat. , a precizat seful Executivului. Pentru locuinte de acest gen, in 2002, au fost inregistrate 52 de cereri, in 2003- 57, in 2004-54 de cereri, in 2005- 51, in 2006-64, iar in anul in curs 87. Primarul Mihai Frunza este de parere ca locuintele Habitat sunt decente, accesibile ca pret, se executa intr-un ritm alert(cu sprijinul voluntarilor locali si internationali) si creeaza un impact important economic si social .Pe terenul situat in zona ,,Andronic Motrescu urmeaza sa se construiasca 48 de case de tip social.

Acuzatie grava: Leii de la ZOO sunt hraniti cu caini comunitari

Acuzatie grava: Leii de la ZOO sunt hraniti cu caini comunitari
Directorul Gradinii zoologice din Radauti, Ilie Chitriuc si personalul gradinii sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si rau tratament aplicat cainilor comunitari in urma unei plangeri formulate de catre o organizatie din municipiu. Autorul petitiei este medicul veterinar Corneliu Badarau, reprezentantul asociatiei "Fefner" care apara drepturile patrupedelor, asociatie cu sediul intr-o scara de bloc din cartierul Obor. Medicul veterinar a facut presiuni la mai multe institutii, printre care si primaria locala, pentru luarea unor masuri impotriva "bestialitatilor" pe care le invoca. Principala acuzatie adusa personalului gradinii zoologice este ca hraneste leii cu cainii comunitari.

Directorul parcului zoo, Ilie Chitriuc, combate vehement acuzatiile care i se aduc: "Nu este posibil ca sa dam cainii ca hrana leilor. Si cineva cu minime cunostinte de biologie stie ca acestia sunt purtatorii, transmitatorii si eliminatorii virusului rabic, care produce turbarea". Chitriuc considera nefondate acuzatiile care i se aduc, cu privire la tratamentul pe care il primesc animalele. Administratorul de la ZOO Radauti explica situatiile in care a fost solicitat sa intervina: "Cainii pe care ii ridicam nu sunt ai radautenilor, sunt adusi in carute, de cei care vin la piata, sau dupa borhot. Nu au existat situatii in care sa fie revendicati si sa nu le onoram cererea". Dupa o serie de investigatii efectuate de catre politistii radauteni a rezultat ca acuzatiile aduse personalului de la gradina zoologica nu se confirma, ceea ce va duce, cel mai probabil, la propu-nerea neinceperii urmaririi penale impotriva celor vizati de plangerea reprezentantului de la "Fefner". De la inceputul anului si pana in iulie 2007, au fost capturati 203 de caini fara stapan, dintre care 130 au fost eutanasiati, 23 au fost revendicati si 50 adoptati. Activitatea de carisaj in municipiul Radauti a fost concesionata gradinii zoologice, printr-o hotarare a Consiliului Local, din anul 2004. De atunci, personalul parcului zoo este cel care ridica patrupedele, de cate ori exista sesizari din partea cetatenilor. Animalele sunt gazduite in adapost, existand un termen in care pot fi revendicate sau adoptate. Cainii nimanui sunt eutanasaiati de un medic veterinar, apoi cadavrele acestora sunt incinerate in afara orasului, de o firma specializata. Ca urmare a numarului mare de plangeri depuse la Primaria Radauti de catre domnul Badarau, in numele organizatiei pe care o reprezinta, institutia a sistat acest serviciu pana la solutionarea situatiei. Pana atunci prin adaposturile cainilor comunitari de la gradina zoologica nu mai bate decat vantul.