duminică, 6 ianuarie 2008

Grevă japoneză la Judecătoria Rădăuţi


Începînd de luni, 7 ianuarie, 30 de persoane aparţinînd personalului auxiliar al Judecătoriei Rădăuţi -– grefieri, arhivari, vor intra în grevă japoneză.

Activitatea instanţei nu va fi perturbată în nici un fel, protestatarii urmînd să poarte doar banderole albe. Cei fără de aportul cărora actul de justiţie al magistraţilor rădăuţeni ar fi imposibil de îndeplinit, constituiţi într-un sindicat afiliat Sindicatului "Justiţia" Mehedinţi, sînt singurii de pe raza de competenţă a Curţii de Apel Suceava (incluzînd judeţele Suceava şi Botoşani) care protestează în felul acesta. Precizăm că mişcarea sindicală a "Justiţiei" Mehedinţi este declanşată la nivel naţional. Grefierii Judecătoriei Rădăuţi sînt nemulţumiţi de faptul că, deşi au cîştigat în instanţă, la Tribunalul Suceava, printr-o hotărîre definitivă şi executorie, majorarea retroactivă a salariului cu 10 la sută, reprezentînd sporul de confidenţialitate prevăzut de Codul muncii, pînă acum, această majorare nu a fost operată de minister. "Protestul personalului auxiliar al Judecătoriei Rădăuţi este perfect legal. Totuşi, a se reţine că actul de justiţie nu va fi perturbat şi, din cîte am înţeles, demersul nu doreşte decît să atragă atenţia factorilor de decizie", ne-a declarat purtătorul de cuvînt al Judecătoriei Rădăuţi, judecător Daniela Prandea.

Revelion prelungit la Vatra Dornei


Mulţi dintre turiştii care au petrecut Revelionul în staţiunea Vatra Dornei şi-au prelungit vacanţa cu cîteva zile. Petrecăreţii au fost cazaţi la diferite hoteluri şi pensiuni, însă au petrecut mai mult timp pe pîrtia de schi sau la patinoar.

Revelion prelungit la Vatra Dornei
"Am venit cu familia şi ne-am cazat la hotel Bradul, deoarece este mai aproape de pîrtie. Condiţiile sînt foarte bune la hotel, însă foarte proaste pe pîrtie. Am decis să rămînem totuşi peste weekend pentru că peisajul este nemaipomenit", ne-a declarat Mircea Ioan, un bucureştean în vîrstă de 48 de ani. Turistul a punctat faptul că pîrtia de schi din Vatra Dornei nu este luminată pe timp de noapte, iar echipamentele de închiriat sînt vechi şi deteriorate. "Ne-am plimbat cu sania trasă de cai, am băut vin fiert, am dansat, ne-am plimbat şi ne-am simţit bine în pofida condiţiilor oferite de staţiune. Nu avem nimic de reproşat pensiunii unde sîntem cazaţi, însă am avea cîte ceva de reproşat administraţiei publice locale, care pare să nu-şi bată capul cu problemele cetăţenilor. Trebuia să plecăm pe data de doi ianuarie, dar vom rămîne pînă pe cinci ianuarie", ne-a declarat Alina Ianoş din Constanţa.

Cu Iordanul, în casele bucovinenilor


Ieri, sucevenii au primit vizita preoţilor, care au anunţat marea sărbătoare a Bobotezei. Credincioşii, în mare parte pensionari, i-au aşteptat în pragul caselor, cu lumînări aprinse.

Cu Iordanul, în casele bucovinenilor
Aşa cum este obiceiul, preoţii au sfinţit casele, le-au stropit cu agheasmă, în amintirea botezului în apa Iordanului, apoi au fost omeniţi de către gazde.