marți, 17 iunie 2008

Social democraţii vor să-l ţină la respect pe şeful IJP

Social democraţii suceveni vor să-l ţină la respect pe şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Nicuşor Todiruţ. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a anunţat că îl va interpela pe Todiruţ în fiecare săptămână pentru a-l întreba de stadiul soluţionării reclamaţiilor făcute de PSD în campania de la alegerile locale cu privire la încălcarea legii electorale de către PD-L. El a amintit de sesizarea legată de mita electorală dată de PD-L la sfinţirea bisericii din Moara Carp sau de sesizările privind agresiunile asupra materialelor electorale ale PSD. Iordache şi-a exprimat indignarea indignarea pentru faptul că nici până la această dată Poliţia nu a răspuns reclamaţiilor depuse de PSD. „Domnul Todiruţ are obligaţia de a răspunde şi de a informa PSD despre modul cum decurg cercetările. Nu este normal ca într-un stat de drept organele abilitate care trebuie să rezolve problemele cetăţenilor, problemele democraţiei să nu răspundă la asemenea sesizări şi să folosească permanent sintagma „suntem în curs de cercetare”. Organele abilitate nu trebuie să mimeze activitatea. Săptămânal vom cere informaţii cu privire la stadiul soluţionării cererilor noastre astfel încât PSD-ului să nu i se mai pună etichete ce nu corespund realităţii iar alte partide să fie declarate partide imaculate”, a declarat Iordache.

Băişanu îi dă "o palmă" lui Onofrei

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, consideră că demersurile predecesorului său, Orest Onofrei, pentru a urgenta lucrările de reabilitare a DN 17 pe porţiunea Suceava – limita judeţului cu Bistriţa Năsăud au fost zădarnice. Băişanu a subliniat că toate discuţiile pe care Orest Onofrei le-a purtat cu reprezentanţii constructorilor în vederea rezolvării problemelor provocate de întârzierea lucrărilor au rămas fără nici un rezultat. Prefectul a precizat că din informaţiile pe care le are, pe şantierele deschise pe DN 17 se lucrează aproximativ o oră pe zi, şi mai mult traficul rutier se desfăşoară în condiţii extrem de grele. „Aceasta deoarece marea majoritate a firmelor de transport şi-au intensificat activitatea, dar şi pentru că au început să vină foarte mulţi turişti sau pentru că majoritatea celor plecaţi în străinătate la muncă se vor întoarce acasă. Vom avea un trafic infernal, iar acest lucru este cauzat şi de faptul că lucrările la DN 17 nu sunt finalizate, şi mai mult, drumul este obturat pe mai multe tronsoane”, a declarat Alexandru Băişanu. Prefectul a precizat că va solicita poliţiştilor rutieri să ia măsuri în vederea decongestionării traficului. De asemenea, el a precizat că zilele următoare se va afla la Guvern în vederea găsirii unor soluţii pentru urgentarea lucrărilor de reabilitare, în condiţiile în care termenul iniţial de finalizare a lor a fost depăşit. Băişanu a spus că este anormal ca o investiţie care a început în urmă cu mai mul de trei ani, şi care a dispus de finanţarea necesară, să nu fie finalizată nici în acest moment. Reamintim că în cursul lunii martie, fostul prefect Orest Onofrei a precizat că lucrările de modernizare a DN 17 pe porţiunea Suceava – Poiana Stampei ar putea fi finalizate în proporţie de 90% până în cursul lunii august 2008.

Excluderi din PSD şi consilieri locali neconfirmaţi

Biroul Permanent Judeţean al PSD a luat măsuri împotriva unor membri care au adus deservicii partidului sacrificând interesul PSD pentru a-şi rezolva interesele personale. Astfel 15 consilieri locali aleşi pe listele PSD în 10 comune nu au fost confirmaţi de organizaţia judeţeană pentru a-şi lua în primire mandatele fiind înlocuiţi cu următorii de pe liste unul fiind chiar exclus din partid. Este vorba de Valerică Moise care a fost candidatul PSD la funcţia de primar în comuna Slatina care figura şi pe primul lor pe lista de consilieri. „Omul nostru care a candidat la funcţia de primar la Slatina a reuşit să obţină doar un consilier local dar între turul unu şi doi a înlocuit reprezentanţii PSD în secţiile de votare pe motiv că nu prezintă încredere cu trei doamne care sunt soţii ale unor consilieri ieşiţi la alegerile din data de1 iunie pe lista PD-L. În asemenea condiţii am luat hotărârea în Biroul Judeţean de excludere a lui din partid. Nu voi tolera o asemenea atitudine”, a relatat preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza. El a precizat că la baza atitudinii lui Valerică Moise a stat promisiunea candidatului PD-L la primăria Slatina, Ilie Gherman, de altfel câştigătorul alegerilor, că-l va sprijini pentru a obţine un mandat de viceprimar. „Să vedeţi până unde duc interesele unor oameni pentru a-şi atinge aceste interese sacrificând partidul în interes personal”, a adăugat Mîrza.




Alte excluderi la orizont în PSD




Liderul social democraţilor suceveni a lăsat să se înţeleagă că vor fi luate şi alte măsuri în interiorul partidului dar numai după ce va fi analizată activitatea organizaţiilor locale pe zone. „Vom face discuţii pe fiecare zonă şi vom vedea rezultatele de ce sunt aşa şi nu sunt mai bune sigur cu explicaţiile de rigoare iar acolo unde se constată că au fost erori grave sau chiar o serie de deservicii aduse de organizaţiile de partid prin realizarea unor interese proprii ale unor oameni vom lua măsuri de excludere şi de îndepărtare a lor din partid”, a conchis Mîrza.

Pardău: "Vom cultiva cu adevărat democraţia"

Dominaţia PSD în judeţul Suceava a luat sfârşit a anunţat într-o conferinţă de presă prim vicepreşedintele PD-L Suceava, deputatul Dumitru Pardău. El a arătat că PD-L a reuşit să obţină cel mai mare număr de primari în urma celor două tururi de scrutin, 49, la care se adaugă preşedinţia Consiliului Judeţean, şi majoritatea în deliberativul judeţean. PD-L, a spus Pardău, a devenit partidul cel mai puternic din judeţ. „Practic am reuşit ceea ce ne-am propus prezenţa prin primari şi consilieri locali în număr cât mai mare în toate zonele judeţului şi am reuşit să stopăm în sfârşit PSD care controla practic tot judeţul. E un lucru cert în judeţul Suceava s-a încheiat dominaţia PSD. Nu a fost uşor. A fost destul de dificil, a fost nevoie să desţelenim dar acum vom cultiva cu adevărat democraţia şi administraţia bazată pe un management performant. PD-L este în judeţ partidul viitorului. Meritul este atât al echipei PD-L cât şi al locuitorilor din acest judeţ”, a declarat Pardău. Prim vicepreşedintele PD-L Suceava, a subliniat că prin câştigarea alegerilor la nivel de judeţ PD-L are o mare responsabilitate fiind conştient că aşteptările populaţiei sunt foarte mari. Dumitru Pardău şi-a exprimat speranţa ca opoziţia creată în Suceava după aceste alegeri să fie una constructivă şi să renunţe la practicile murdare folosite în perioada campaniei electorale.

Prodan: "PNL a făcut un pas în faţă"

Preşedintele liberalilor suceveni, senatorul Tiberiu Prodan, consideră că rezultatele alegerilor locale demonstrează faptul că PNL a făcut „un pas în faţă”, reuşind să obţină rezultate mai bune în comparaţie cu scrutinul din anul 2004. Prodan a precizat că dacă în urmă cu patru ani PNL Suceava reuşea să obţină 10 mandate de primari, anul acesta numărul primăriilor câştigate este de 12. „Asta înseamnă că oricât de mult s-ar chinui unul sau altul să destrame PNL, întotdeauna vom găsi resurse umane de valoare care să se impună în competiţiile electorale”, a declarat Tiberiu Prodan. Liderul PNL Suceava a subliniat faptul că această formaţiune politică a reuşit să câştige patru dintre localităţile urbane ale judeţului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Siret. Dacă ultimele trei primării au fost câştigate după primul tur de scrutin, la Vatra Dornei candidatul liberal, Ioan Moraru, a reuşit să se impună în faţa social democratului Ilie Boancheş. „Vatra Dornei confirma ca Partidul Naţional Liberal este perceput ca fiind singurul partid capabil să ofere proiecte viabile, de dezvoltare durabilă, pentru sucevenii din zona de munte”, a spus Prodan. În opinia acestuia, primarii PNL care au reuşit să recâştige mandatele, respectiv Gheorghe Luţă la Dorneşti, Petru Vodă la Cornu Luncii şi Ion Tudor Zdrob la Fundu Moldovei, au demonstrat faptul că acest lucru se poate face rămânând în PNL, „fără a trebui să fugă şi să se ascundă sub poalele unui alt partid doar pentru ca sondajele îl arată câştigător, sondaje care se pare că s-au înşelat”. Tiberiu Prodan a mai adăugat că următoarea „ţintă” a PNL Suceava este obţinerea unui număr cât mai mare de viceprimari.

Olărean i-a făcut loc lui Uricec în Camera Deputaţilor

După alegerea lui Aurel Olărean în funcţia de primar al municipiului Rădăuţi, locul acestuia în Camera Deputaţilor ar urma să fie luat de actualul vicepreşedinte al PD-L Suceava şi fost lider al democraţilor suceveni, Eugen Uricec. Acesta s-a aflat pe locul şase pe lista de candidaţi cu care Alianţa D.A. (PNL – PD) s-a prezentat în alegerile parlamentare din anul 2004. La vremea respectivă, Alianţa D.A. a obţinut patru mandate de deputaţi, respectiv Orest Onofrei (înlocuit ulterior cu Romică Andreica), Dumitru Pardău, Mihai Sandu Capră şi Aurel Olărean, primul pe lista de supleanţi fiind Eugen Uricec. În aceste condiţii, după demisia lui Aurel Olărean din Camera Deputaţilor, actual vicepreşedinte al PD-L Suceava, Eugen Uricec, are toate şansele să obţină un mandat de deputat. Cu toate acestea, pentru a ajunge în Camera Deputaţilor, Uricec are nevoie de confirmarea faptului că este membru al partidului sau formaţiunii politice pe listele cărora a candidat. Practic, vicepreşedintele PD-L Suceava poate să obţină mandatul de deputat doar după ce liderii partidelor din care era formată Alianţa D.A., PNL şi PD, îşi vor da acordul în acest sens.





Uricec şi-a anunţat candidatura la viitoarele alegeri parlamentare





În ceea ce-l priveşte pe Eugen Uricec, acesta a declarat că va renunţa la mandatul de consilier judeţean obţinut la alegerile din 1 iunie a.c. pentru locul în Camera Deputaţilor. „Voi opta pentru Camera Deputaţilor şi nu cred că va fi vreo problemă în ceea ce priveşte obţinerea semnăturilor necesare pentru preluarea mandatului. Este o ordine firească pe liste şi nu are cum să se întâmple altceva”, a declarat Uricec. Mai mult, el a spus că intenţionează să candideze la viitoarele alegeri parlamentare, într-unul din colegiile pentru Camera Deputaţilor din judeţul Suceava. Pe de altă parte, trebuie spus că o situaţie asemănătoare se înregistrează şi la Senat, în condiţiile în care senatorul PD-L, Gheorghe Flutur, demisionează din această funcţie pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Locul lui Flutur în Senatul României ar trebui să fie luat de medicul Ioan Miheţiu, membru al PD-L şi care s-a aflat pe listele Alianţei D.A. în anul 2004.

Democrat liberalii îşi măresc numărul de primari la masa verde

Democrat liberalii suceveni îşi măresc numărul de primari câştigaţi la aceste alegeri locale la masa verde. PD-L a adjudecat 49 de fotolii de primari însă numărul va creşte la 50 după ce proaspătul primar al comunei Comăneşti, independentul Grigoraş Păstrăv, a anunţat că se va înscrie la democrat liberali. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la sediul PD-L înainte ca Biroul Electoral Judeţean Suceava să anunţe validarea rezultatelor alegerilor. El a spus că „are coloană vertebrală politică” şi că se înscrie în PDL pentru că, în cel de-al doilea tur de scrutin, a beneficiat de sprijinul PDL şi al lui Gheorghe Flutur, preşedinte ales al Consiliului Judeţean Suceava. Păstrăv a afirmat că va avea în continuare nevoie de sprijinul PDL pentru a-şi pune în practică proiecte în comună. De menţionat că PD-L a avut candidat la funcţia de primar în comuna Comăneşti însă a fost scos pe tuşă din primul tur. Grigoraş Păstrăv s-a luptat în turul doi cu candidatul PSD, Filip Constantinescu, primarul în funcţie.

Mihai Frunză cere renumărarea voturilor în Rădăuţi

Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin au fost contestate în municipiul Rădăuţi, unde candidatul PSD, primarul în funcţie Mihai Frunză a solicitat renumărarea voturilor. Aceasta după ce a pierdut în faţa candidatului PD-L, deputatul Aurel Olărean, la o diferenţă de doar 25 de voturi. Imediat după anunţarea rezultatelor, Frunză a depus o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie Rădăuţi, prin care solicita renumărarea voturilor, care însă a fost respinsă. În aceste condiţii, el a precizat că în cursul zilei de ieri a contestat decizia Biroului de Circumscripţie Rădăuţi la Biroul Electoral Judeţean. Mihai Frunză a contestat numărătoarea voturilor şi rezultatele alegerilor, precizând că la renumăarea efectuată la două secţii de votare au fost înregistrare diferenţe faţă de primele rezultate. Mai mult, el a arătat că din informaţiile pe care le are, au existat buletine de vot tipărite doar cu sigla PD-L şi numele candidatului acestui partid, dar şi buletine de vot copiate la xerox. „Din acest motiv am solicitat renumărarea voturilor în toate cele 15 secţii de votare. dacă nu, vrem ca măcar să vedem buletinele de vot din două secţii de votare, unde există suspiciuni”, a declarat Frunză.

Aceeaşi situaţie s-a întâlnit şi în comuna Cornu Luncii, unde primarul în funcţie Petru Vodă (PNL) a reuşit să câştige un nou mandat în faţa social democratului Gheorghe Fron, la o diferenţă de 12 voturi. Acesta din urmă a contestat ieri rezultatul votului şi a solicitat renumărarea buletinelor de vot, însă cererea a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripţie Cornu Luncii. Din acest motiv, Fron a contestat decizia la BEJ Suceava şi a anunţat că va depune plângeri penale pe numele preşedinţilor de secţii în care numărul celor care au votat pe liste suplimentare a fost foarte mare.

Primari aleşi la diferenţă de câteva voturi

Cel mai strâns scor al alegerilor pentru funcţia de primar în cel de-al doilea tur de scrutin a fost înregistrat în comuna Pătrăuţi, unde diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi a fost de doar şase voturi. Potrivit datelor finale ale turului doi de scrutin, candidatul PSD pentru Primăria Pătrăuţi, Dragoş Jureschi a obţinut 804 de voturi, în timp ce contracandidatul său de la PD-L, Ion Hostiuc, a obţinut voturile a 798 de alegători. Diferenţa mică de voturi a stârnit nemulţumiri din partea candidatului PD-L, care după anunţarea primelor rezultate a depus o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie din Pătrăuţi, solicitând renumărarea voturilor. Demn de remarcat este faptul că imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor din Pătrăuţi diferenţa dintre cei doi a fost de doar două voturi, la renumărare aceasta a ajuns la şase.


După aflarea rezultatelor finale, democrat-liberalul Ion Hostiuc ne-a declarat că în opinia sa, la alegerile din Pătrăuţi au votat şi persoane care nu aveau domiciliul în această comună, în special cetăţeni de etnie romă. „Am văzut că s-a închiriat un microbuz cu care se aduceau oameni la vot. Însă şi mai ciudat a fost faptul că printre cei care au venit să voteze, în special cetăţeni romi, se aflau şi persoane pe care nu le-am mai văzut niciodată în comună”, a declarat Hostiuc. Mai mult, acesta a reclamat faptul că în ziua votului, în Pătrăuţi s-a aflat preşedintele Partidei Romilor din Suceava, Virgil Pohoaţă, care i-ar fi îndemnat pe romi să voteze cu candidatul PSD.





„Nu are diplomă de primar”





În replică, primarul ales Dragoş Jureschi, aflat la al patrulea mandat, consideră că alegerile s-au desfăşurat corect, iar acuzele aduse de candidatul PD-L nu sunt întemeiate. „A fost un microbuz, dar acesta a fost folosit pentru a transporta persoanele bătrâne, care se deplasau cu greu la secţia de votare. Nu se poate pune problema că au fost aduse persoane din alte localităţi. Şi nu cred că s-a intrat în cabinele de vot cu microbuzul. Oamenii au votat singuri, pe cine au vrut ei”, a subliniat Jureschi. El a adăugat că prin afirmaţiile făcute, Ion Hostiuc demonstrează faptul că nu ştie să piardă. De asemenea, Jureschi a arătat că pe perioada votării, în apropierea secţiilor de votare au existat forţe de ordine, care puteau fi sesizate în situaţia în care s-ar fi produs nereguli. „Până la urmă au numărat voturile de trei ori şi tot acelaşi rezultat a fost. Dacă nu e în stare să piardă e treaba lui. Trebuie să accepte, mai ales că nu are diplomă de primar. păcat că s-a ajuns la aşa ceva, mai ales că eu l-am pus viceprimar”, a încheiat primarul din Pătrăuţi.





În 9 localităţi s-au înregistrat scoruri strânse








La nivelul judeţului Suceava, în opt localităţi în care s-a organizat turul al doilea de scrutin s-au înregistrat scoruri extrem de strânse între cei doi candidaţi. Pe lângă Pătrăuţi, Rădăuţi şi Cornu Luncii, situaţii asemănătoare au fost şi în Vultureşti, unde Constantin Ciubotariu a câştigat funcţia de primar la o diferenţă de 23 de voturi, în timp ce la Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin a avut un avans de 26 de voturi. De asemenea, în Dumbrăveni primăria a fost câştigată de Ioan Pavăl, la diferenţă de 34 de voturi, iar la Muşeniţa, Filip Niculaiev a cu 36 de voturi mai mult decât contracandidatul său. Alte localităţi în care diferenţa dintre candidaţi a fost sub 100 de voturi sunt Horodniceni şi Suceviţa.

Lungu dă credit primarilor PD-L din Rădăuţi şi Fălticeni

Primarul PD-L al municipiului Suceava, Ion Lungu, a salutat ieri victoria colegilor săi Vasile Tofan şi Aurel Olărean la primăriile din Fălticeni respectiv Rădăuţi subliniind că a pus şi el umărul la campania electorală a celor doi. Lungu a arătat că prin câştigarea celor două municipii următoarele ca importanţă după Suceava democrat liberalii au ajuns să deţină ca bazin electoral jumătate din populaţia judeţului. „Sunt convins că atât Vasile Tofan la Fălticeni cât şi Aurel Olărean la Rădăuţi vor reuşi să promoveze cât mai multe proiecte europene, vor reuşi să transforme aceste două oraşe importante care astăzi sunt în amorţire. Nu este o critică la adresa primarului Tofan. El a moştenit o situaţie foarte grea şi eu sunt convins că Vasile Tofan a reuşit o perfomanţă aceea de a salva de la faliment Fălticeniul. Are proiecte europene şi am convingerea că în următorii patru ani va transforma Fălticeniul într-un oraş civilizat de nivel european”, a spus Lungu. El a avut aprecieri pozitive şi pentru noul primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean. Lungu a spus despre predecesorul lui Olărean, social democratul Mihai Frunză că a fost un primar bun dar „capitolul lui s-a încheiat”. „Cred în tenacitatea, în profesionalismul domnului Olărean că va reuşi să atragă cât mai multe fonduri la Rădăuţi să aducă acest oraş important care este inima Bucovinei la nivelul pe care-l merită”, a spus Lungu.

Andreea Raicu nedezlipită de la căpătâiul bunicii sale

În ultima perioadă, vedeta Prima TV, Andreea Raicu, a petrecut mult timp la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă, fiind nedezlipită de la căpătâiul bunicii sale, în vârstă de 97 de ani, informează cotidianul Atac. Astfel, iubita lui Tudor Chirilă a rămas impresionată de lupta cu moartea a pacienţilor, dar şi a doctorilor şi asistentelor care fac tot posibilul pentru a-şi ţine în viaţă bolnavii, împărtăşindu-şi primele impresii pe blogul personal: „Medici, asistente, infirmiere supraveghează respiraţia şi mişcarea celor care poposesc acolo. Au grijă de ei cât mai mult. După puteri şi pricepere. Până în punctul în care nu mai depinde de ei. Am stat zile întregi şi i-am privit negociind cu moartea. Mi-au stârnit admiraţia. Trag de fiecare pacient în parte, ţin de ei până în ultimul moment. Suferă adesea că nu pot face mai mult pentru cei sortiţi să plece dincolo”. Mai mult, vedeta nu doreşte nimănui să vadă „locul în care aproape atingi moartea, locul în care tristeţea chefuieşte cu durerea într-un dans grotesc”.

Ileana Pescariu şi iubitul ei, medic, lună de miere în Maldive

Îi merge bine în afaceri, iar, după ce a plecat de la Antena 2, s-a ocupat mai mult de business. Ileana Pescariu are, de ceva vreme, o relaţie cu un doctor care activează în Germania, informează cotidianul Atac. Vedeta face des naveta între Bucureşti şi ţara adoptivă a iubitului său, Cătălin. De curînd, a fost cerută în căsătorie, a acceptat imediat şi nunta va avea loc în această toamnă. Vor să-şi petreacă luna de miere în Insulele Maldive şi, după ce au consultat preţurile şi oferta pentru această locaţie, s-au decis să stea acolo cât mai mult. Ileana vrea, astfel, să-i facă o declaraţie de dragoste inedită bărbatului din viaţa sa, în acel loc mirific. Şi-au cumpărat o casă în Bucureşti, dorind să se apuce cât mai repede de amenajarea ei. Ileana crede că iubitul său este cea mai tandră persoană din lume.

Pugiliştii suceveni din nou pe podium la turneul "Centura de Aur"

Municipiul Constanţa a fost gazda celei de-a XXXVII-a ediţii a turneului “Centura de Aur”, competiţie de legendă în România. Suceava a fost reprezentată la întreceri de pugilistul Nicoale Berariu, vicecampionul naţional la categoria 81 de kilograme.


Sportivul de la CSM – Florconstruct Suceava şi-a onorat cartea de vizită reuşind să se claseze pe cea de-a III-a treapă a podiumului de premiere. Nicu Berariu a dovedit cu această ocazie că este un boxer adevărat care merită să fie în vizorul celor de la lotul naţional.


“Nicu Berariu s-a descurcat bine până aproape de final, atunci când a fost învins de un pugilist maghiar mai tehnic, pugilist calificat la Olimpiada din 2008 de la Beijing. Sunt mulţumit de evoluţia sportivului nostru care s-a pregătit în mod deosebit şi a demonstrat că are valoare.


Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de boxul sucevean, clubului CSM Suceava, Consiliului Local şi primarului Ion Lungu” a declarat antrenorul clubului CSM – Florconstruct Suceava, Doru Iftime.