joi, 3 aprilie 2008

Aproape 95.000 de suceveni sunt aşteptaţi la vot

Alegeri locale



La alegerile locale din data de 1 iunie, sunt aşteptaţi să se prezinte la vot 94.200 de suceveni, care sunt înscrişi pe listele electorale permanente. În plus, pe listele electorale complementare sunt mai sunt înscrise încă 58 de persoane.

Odată cu înfiinţarea Biroului electoral cu nr. 1, în sediul Primăriei Suceava, edilul şef al oraşului, Ion Lungu, a anunţat numărul sucevenilor cu drept de vot din municipiu, precum şi numărul de secţii de votare la care aceştia se pot prezenta în ziua alegerilor.

Spre deosebire de alegerile trecute, numărul secţiilor de votare este mai mic, 58, faţă de 61, ca urmare a desfiinţării celor de la Spitalul de Urgenţă, Căminul de bătrâni şi de la Universitatea „Ştefan cel Mare.

„Pleiada Bucovinei”

Perspectivă



Conducerea Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava şi-a propus să înalţe pe soclu un bust al patronului spiritual al instituţiei. Bustul, care va fi amplasat în curtea instituţiei, între cele două corpuri de clădire, pe acelaşi aliniament cu recent ridicatul bust al scriitorului Traian Chelariu, l-a determinat pe sculptorul Mircea Dăneasă să-i expună directorului bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, o idee care poate configura un proiect cu perspectivă amplă. Având ca punct de pornire bustul lui I.G. Sbiera, care va marca central perimetrul dintre cele două corpuri ale bibliotecii sucevene, bust care se va proiecta, dincolo de stradă, pe aleea care traversează Parcul Central, prin spatele Bisericii Catolice, până la limita dinspre imobilul în care va funcţiona Centrul Cultural (fostul sediu al Sanepid), Mircea Dăneasă a făcut propunerea ca întreaga alee să fie jalonată, de o parte şi de cealaltă, de busturi ale personalităţilor proeminente ale Bucovinei. „Pleiada Bucovinei”, cum a numit-o el, ar reprezenta o axă monumentală marcată cu chipurile celor care au conturat spiritualitatea bucovineană. Proiectul ar putea constitui baza acelui „Pact pentru Bucovina”, în care şi oamenii politici, indiferent de orientare, şi-ar putea da mâna şi s-ar putea implica spre realizare.

PDL Suceava pregăteşte plângerile penale împotriva PSD

Prevedere



Liderii PDL Suceava care vor fi atacaţi în perioada de pre-campanie şi campanie electorală de adversarii din PSD vor răspunde cu plângeri penale. Consilierul municipal PDL Cristina Iordăchel a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că ea şi colegii săi de partid vor apela la instanţă ori de câte ori se vor considera insultaţi şi calomniaţi, în lupta politică.„Cred că nici un membru PDL nu va accepta în continuare insulte şi calomnii fără să reacţioneze. Se vor apăra prin instituţiile abilitate”, a declarat Cristina Iordăchel. Întrebată care va fi modalitatea de apărare, dr. Iordăchel a răspuns că plângerea penală.Totodată, ea l-a întrebat pe preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, care sunt membrii PSD infiltraţi în PDL şi care este misiunea lor. „Din nou, campania PSD este centrată pe distrugerea PDL şi nu pe rezolvarea problemelor concetăţenilor noştri. Aşa au făcut cei din PSD şi în 2004 şi n-a fost o strategie care să-i ducă la victorie. Este o concepţie de-a dreptul comunistă de conducere şi strategie a PSD”, a apreciat Cristina Iordăchel.

Primarul Vienei vine să vadă investiţiile austriece din Rădăuţi

Vizită



Primarul capitalei Austriei, Viena, dr. Michael Haupl, va vizita, la începutul săptămânii viitoare judeţul Suceava. Potrivit spuselor preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, primarul Vienei va sosi în Suceava luni, 7 aprilie a.c., programul acestuia cuprinzând şi o deplasare în municipiul Rădăuţi. În Suceava, dr. Michael Haupl se va întâlni cu prefectul judeţului, Orest Onofrei, şi cu preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, iar la Rădăuţi va avea discuţii cu primarul acestui municipiu, Mihai Frunză. Potrivit spuselor lui Gavril Mîrza, primarul Vienei va vizita şi Spitalul Rădăuţi, la care Compartimentul de Primire a Urgenţelor a fost complet reabilitat cu sprijinul firmei austriece „Holzindustrie Schweighofer”, al omului de afaceri local Costel Babiuc şi al primăriei capitalei Austriei. De asemenea, în cadrul vizitei sale, Michael Haupl va vizita şi fabricile austriece Holzindustrie Schweighofer şi Egger, investiţii realizate în apropierea municipiului Rădăuţi, în valoare de peste 500 milioane de euro. Nu în ultimul rând, preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a mai precizat că primarul Vienei intenţionează să viziteze şi câteva lăcaşe de cult din judeţ, printre care şi mănăstirea Putna.Capitala Austriei, Viena, este oraş şi land federal, iar primarul Michael Haupl deţine şi funcţia de guvernator al landului.

Barbă acuză PSD de moartea unui asistat de la azilul Sasca

Incredibil



Moartea unui bărbat care se afla internat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sasca este asociată de consilierul municipal PDL Neculai Barbă cu lansarea candidatului PSD la Primăria Cornu Luncii, Gheorghe Fron. Barbă a arătat, joi, într-o conferinţă de presă, că între cele două evenimente ar exista o legătură şi a solicitat atât Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, cât şi celorlalte instituţii abilitate, să înceapă o anchetă, ale cărei rezultate să fie făcute publice.Conform lui Neculai Barbă, un bărbat a părăsit Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sasca, în data de 23 martie şi a fost găsit mort câteva zile mai târziu, în 30 martie, în comuna Mălini. „Bărbatul ar fi părăsit centrul în ziua în care directorul, domnul Gheorghe Fron, şi-a lansat candidatura din partea PSD la Primăria Cornu Luncii. La lansare a participat şi liderul PSD Suceava. Domnul Fron s-a folosit de angajaţii centrului, inclusiv de paznicul de acolo şi suspectăm că în acest context centrul nu a mai beneficiat de o pază şi supraveghere corespunzătoare. Considerăm că acesta a fost contextul în care persoana a putut părăsi centrul. Cazul nu a fost raportat, din câte ştim noi, ceea ce este un lucru extrem de grav”, a afirmat Neculai Barbă. Totodată, el a cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află centrul de la Sasca, dacă a ştiut despre cele întâmplate. „Cred că PSD a mers prea departe. Pe de o parte acţiunile lor, care într-un fel sau altul au condus la moartea unui om, iar pe de altă parte fac lansări cu spectacole, cu Ansamblul Ciprian Porumbescu”, a afirmat Neculai Barbă.