marți, 11 septembrie 2007

Curechii în festival, la Milişăuţi



Localitatea Milişăuţi a găzduit, la finele săptămînii trecute, a doua ediţie a Festivalului Verzei, organizat în cadrul Zilelor oraşului.

Curechii în festival, la Milişăuţi

Programul manifestării a inclus expoziţii de fructe şi legume, în care varza a avut rolul principal. A fost chiar şi subiectul unui concurs, "Cea mai mare căpăţînă de varză", la care au fost invitaţi toţi producătorii din zonă. De la festival nu au lipsit sărmăluţele în foi de varză, pregătite de femeile din aşezare, dar şi ciolanul cu varză, la care specialişti s-au dovedit a fi bărbaţii.

La sărbătoare au ţinut să fie alături de localnici consulul Ucrainei la Suceava, Excelenţa Sa Sergiy Nikshych, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi primarul oraşului Rădăuţi, Mihai Frunză. "Oamenii de aici sînt amabili, au o cultură aparte şi muncesc foarte mult. Eu am venit pentru că este o mare sărbătoare a comunităţii şi fiecare consul îşi vizitează teritoriul care îi este arondat. Sînt de cîteva luni în Suceava şi pentru mine este interesat şi, în acelaşi timp, important să fiu alături de oameni, să văd obiceiurile şi tradiţia locului", ne-a spus consulul ucrainean.

Festivalul de la Milişăuţi este dedicat verzei pentru că în această localitate varza murată, sau "curechiul", ca şi varza proaspătă vîndută peste tot prin pieţe este o sursă principală de venit. Localnicilor le-a mers vestea că prepară cea mai bună astfel de murătură din România, dar reţeta lor este secretă de peste şapte decenii. Anual la Milişăuţi se produc peste 500 de tone de varză, dar localnicii au devenit mari specialişti şi în alte murături, de pildă castraveţi. Iar definiţia unei murături reuşite ne-a oferit-o o gospodină cu multă experienţă, Eudochia Danileţ: "O muratură bună este crocantă, aromată, suficient de acră şi picantă ca să se combine fericit în farfurie cu friptura de porc. Nu trebuie să fie nici prea sărată, astfel încît să poată fi mîncată cu plăcere chiar şi goală". Primarul aşezării a ţinut să laude şi moarea de varză, recunoscută ca un bun remediu de dimineaţă pentru petrecăreţi: "Moarea de la Milişăuţi este cea mai bună, medicament curat, cel mai bun medicament". Peste 2.000 de sarmale şi sute de porţii de varză cu ciolan au fost savurate de invitaţi, care au stropit bucatele cu bere din belşug şi s-au bucurat de programe de muzică populară.