miercuri, 2 aprilie 2008

Zarojanu îl acuză pe Lungu că se pozează lângă investiţiile realizate de liberali

În Burdujeni



Preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Suceava, Angela Zarojanu, l-a sfătuit pe primarul Sucevei, Ion Lungu, să nu se mai pozeze alături de investiţiile promovate şi realizate de liberali. Zarojanu a făcut referire la aducţiunea de apă potabilă din sursa Berchişeşti în cartierul Burdujeni, proiect pe care liberalii l-au prezentat încă din campania electorală din anul 2004. Ea a adăugat că gestul primarului Ion Lungu de a se poza în momentul în care a deschis robinetul cu apă din sursa Berchişeşti, dar şi alături de angajaţii firmei care a realizat investiţia, este o acţiune „demnă de cel mai înalt populism”. „Dacă Ion Lungu suferă acum de amnezie, după trecerea forţată la PD-L, îi readuc aminte că ideea acestui proiect a fost gândit şi lansat pentru prima dată de consilierul judeţean Bogdan Cristache”, a spus Zarojanu.Liberalii suceveni au ţinut să-i transmită primarului Ion Lungu că apa pe care a băut într-o locuinţă din Burdujeni, după deschiderea alimentării cu apă de Berchişeşti, era de fapt tot din sursa Dragomirna. Precizarea a făcut-o consilierul judeţean PNL Suceava, Bogdan Cristache, care a arătat că Ion Lungu „a ratat” primul pahar cu apă de Berchişeşti. „În momentul în care el a deschis acel robinet, toate cele trei rezervoare din care se alimentează cartierul Burdujeni erau pline cu apă din sursa Dragomirna. Vă garantez că a băut unul din ultimele pahare de apă din sursa Dragomirna”, a spus Cristache. El a adăugat că după ce a avut certitudinea că cele trei rezervoare s-au golit cu apa de la Dragomirna, împreună cu viceprimarul Angela Zarojanu a mers la o familie din Burdujeni, unde au fost serviţi cu apă de la robinet din sursa Berchişeşti. „Domnul primar a băut un ultim pahar de apă de la Dragomirna, dar a apreciat-o ca fiind de la Berchişeşti”, a subliniat Bogdan Cristache.

Afecţiunile respiratorii de sezon bat în retragere

Situaţie



Numărul sucevenilor cu afecţiuni respiratorii de sezon este în scădere, dar măsura de limitare a accesului vizitatorilor în spitale rămâne valabilă. Directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Odette Nicolae, a precizat că, după o creştere a incidenţei îmbolnăvirilor, numărul acestora a început din nou să scadă.Potrivit medicului, în săptămâna 24 – 30 martie, pe teritoriul judeţului,
s-au înregistrat 1.526 cazuri de infecţii acute de căi respiratorii superioare, 616 cazuri de pneumopatii acute şi 3 cazuri clinic compatibile cu gripa. „Comparativ cu intervalul precedent s-a remarcat o scădere a incidenţei infecţiilor acute de căi respiratori superioare şi a pneumopatiilor acute şi o creştere nerelevantă pentru gripă. În schimb, a crescut ponderea spitalizărilor prin infecţii acute de căi respiratorii superioare la grupa de vârstă 15 - 64 ani şi prin pneumopatii acute, în special la grupele de vârstă 0 - 4, 5 - 14 şi 65 de ani şi peste. A fost izolată încă o tulpini de virus gripal, tip A/H3”, a arătat şeful ASP.De menţionat că, de la debutul sezonului rece şi începerea monitorizării cazurilor de gripă de către ASP, 36 de suceveni au fost diagnosticaţi prin analize de laborator cu această afecţiune. Autoritatea de Sănătate Publică a anunţat că a finalizat campania de vaccinare antigripală, în cadrul căreia au fost folosite 77.865 de doze din cele 80.100 repartizate judeţului nostru de Ministerul Sănătăţii Publice. Dr. Odette Nicolae a precizat că, în ciuda scăderii numărului de îmbolnăviri în rândul populaţiei, restricţia privind accesul vizitatorilor în spitalele din judeţ se menţine.

Mîrza reclamă „strategia PD-L” de întocmire de plângeri penale PSD-iştilor

Răspuns



Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, Gavril Mîrza, reclamă „strategia PD-L-iştilor” de întocmire de plângeri penale împotriva social-democraţilor care au curajul să-i critice. Mîrza a declarat că are informaţii din interiorul PD-L de la oameni „trimişi cu misiune acolo” că strategia viitoare a democrat-liberalilor este aceea de a face plângeri penale pentru calomnie celor din PSD „care vor îndrăzni să le arate faptele sau să-i critice pentru anumite aspecte ale activităţii lor”. Liderul judeţean al PSD a dezavuat maniera de lucru a democrat-liberalilor şi crede că intenţia lor este aceea de a-i denigra pe social-democraţi şi de a le şifona imaginea în rândul opiniei publice. „Pe mine mă surprinde o asemenea iniţiativă, mai ales că ei au în conducere un jurist de marcă în persoana avocatului Radu Ursu, care nu i-a informat că această faptă, calomnia, nu mai este faptă penală. Le transmitem că noi tot pentru ceea ce spunem avem acoperire în fapte şi documente şi nu o să aibă nici un succes”, a declarat Mîrza.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, s-a arătat la rându-i surprins de intenţia PD-L-iştilor şi le-a reamintit de prevederile Constituţiei, care garantează dreptul la opinie.

Preşedintele PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a infirmat faptul că democrat-liberalii au ca strategie întocmirea de plângeri penale împotriva social-democraţilor pentru a le şifona imaginea. Flutur a adus aminte că cei care s-au ocupat de întocmirea de dosare politice sunt cei de la PSD.

Primarul Ion Lungu, candidatul PD-L pentru Suceava, a făcut plângere penală pentru calomnie împotriva contracandidatului său de la PSD, Ovidiu Donţu, pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Zarojanu vrea să fie aproape de suceveni

Zarojanu vrea să fie aproape de suceveni


Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a anunţat că se va deplasa în toate cartierele municipiului reşedinţă de judeţ, pentru a afla direct de la locuitorii acestora problemele cu care se confruntă. „Spre deosebire de Ion Lungu, care cheamă oamenii la şedinţe, eu voi merge direct la oameni, astfel încât aceştia să îşi exprime părerile despre ce se întâmplă în zona în care locuiesc”, a subliniat Zarojanu. Pentru început, ea a precizat că a avut o întâlnire cu mai mulţi suceveni din Burdujeni, care au solicitat clarificări cu privire la modul de funcţionare a viitoarei „microprimării” din acest cartier. În opinia Angelei Zarojanu, serviciile care ar urma să fie acordate prin această instituţie trebuie să fie independente de cele de la Primăria Suceava. Viceprimarul Sucevei a apreciat că amenajarea în microprimăria din Burdujeni a unui spaţiu pentru audienţe, a unei registraturi sau a unui birou de colectare a taxelor şi impozitelor ar reprezenta un sprijin pentru locuitorii acestui cartier. „Cu toate acestea, nu vreau sa se creeze impresia ca sucevenii din Burdujeni sunt marginalizaţi la o microprimărie. Şi nici nu cred că cineva va apela la serviciile publice ale acesteia şi să aştepte trei zile ca un document să fie ştampilat tot la primăria Sucevei”, a declarat Angela Zarojanu.

PNL contestă prezenţa unui jurist din Primăria Suceava în Biroul Electoral Municipal

Nemulţumire



Organizaţia PNL Suceava a contestat la Biroul Electoral Judeţean numirea unui jurist din primărie în funcţia de locţiitor a preşedintelui Biroului Electoral Municipal Suceava. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc, a precizat că este vorba despre Paul Iftimie, şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Suceava, aflat în subordinea directă a primarului Ion Lungu. Liberalii suceveni consideră că, în condiţiile în care Ion Lungu candidează pentru un nou mandat de primar, este anormal ca un subordonat al acestuia să facă parte din Biroul Electoral Municipal. Mihai Steiciuc a mai arătat că, în calitate de jurist al Primăriei Suceava, Paul Iftimie primeşte calificative pentru activitatea desfăşurată din partea lui Ion Lungu. „În aceste condiţii, domnul Iftimie ar putea fi pus într-o situaţie jenantă în momentul în care va trebui să judece eventualele contestaţii depuse la adresa domnului Ion Lungu”, a declarat vicepreşedintele PNL Suceava.

PNL Suceava îl contestă pe locţiitorul preşedintelui BEM Suceava




PNL Suceava consideră că locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Municipal Suceava, Paul Iftimie, trebuie înlocuit întrucât este şeful serviciului juridic din Primăria Suceava, direct subordonat primarului în funcţie, Ion Lungu, care va candida pentru un nou mandat.

Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că PNL a cerut Biroului Electoral Judeţean Suceava înlocuirea lui Iftimie din BEM Suceava.

El a explicat că acesta nu va putea fi obiectiv în condiţiile unor eventuale contestaţii care îl vizează pe primarul Ion Lungu în condiţiile în care el este subordonat direct primarului care îi dă calificative.

Actualul primar al Sucevei, Ion Lungu, ales pe listele PNL, a anunţat că va candida pentru un nou mandat din partea PDL.

Zeci de primarii sucevene au fost amendate de Garda de Mediu


Peste jumatate dintre primariile sucevene verificate din punct de vedere igienico-sanitar de catre comisarii de mediu au primit amenzi cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei.

Cea mai mare amenda, de 30.000 de lei, a fost aplicata Primariei Falticeni, amenzi de 15.000 de lei au primit primariile din Solca, Straja, Cornu Luncii si Zamostea. Si primariile comunelor Scheia, Slatina, Moara, Darmanesti, Stulpicani si Satu Mare, au fost taxate de comisarii de mediu, dar cu sume ceva mai mici.
Seful Garzii Judetene de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a declarat ca, in luna martie au fost controlate 89 de localitati, iar in 54 dintre acestea s-au aplicat amenzi. In toate localitatile in care s-au aplicat sanctiuni comisarii de mediu vor efectua noi controale dupa sarbatorile de Paste.
Harasim a laudat localitatile care se preocupa de curatenie, exemplificand cu orasul Gura Humorului, precum si comunele Malini, Saru Dornei, Putna, Ciocanesti si Fundu Moldovei.