luni, 4 februarie 2008

Etapa 14: Dinamo Baumit Bucuresti - CS Universitatea Suceava 32-28 (16-14)


CS Universitatea Suceava a inceput cu o infrangere returul Ligii Nationale de handbal masculin.

In Sala Floreasca din Capitala, elevii lui Petru Ghervan s-au inclinat in fata formatiei Dinamo Baumit, scor 28 � 32, dupa un joc pe care bucurestenii l-au dominat de la un capat la celalalt.

O singură şansă au avut „studenţii” de a egala situaţia de pe tabela de marcaj, la jumătatea primei reprize, dar Cristian Adomnicăi a ratat singur cu portarul advers. În rest, gazdele au condus în permanenţă la o diferenţă de 3, 4 sau chiar 5 goluri.
După un tur de campionat în care a avut evoluţii fluctuante, Dinamo Baumit şi-a luat măsuri de precauţie în vederea meciului cu CS Universitatea pentru a obţine un succes care să o relanseze în lupta pentru un loc pe podium. De partea cealaltă, fără Leonard Bibirig, care nu a avut drept de joc în acest meci, echipa suceveană a suferit mult, mai ales în ceea ce priveşte apărarea. Nici pe faza de atac elevii lui Petru Ghervan nu au stat mai bine. Numeroasele greşeli individuale, lipsa de concentrare în momentele cheie ale disputei şi un arbitraj dubios al brigăzii hunedorene de arbitri, Pop – Mocany au fost „ingredientele” care au dus la această înfrângere.

În faţa unei formaţii cu o talie net superioară, sucevenii au intrat mai greu în meci şi, după 7 minute, gazdele aveau un avantaj de 3 goluri, scor 5-2. Cu Dorin Purcărea în mare formă, dinamoviştii şi-au menţinut minute bune avantajul de 3 goluri (7-4 în minutul 9 şi 8-5 în minutul 12).

Treptat, elevii lui Petru Ghervan s-au organizat mai bine în apărare şi pe fondul câtorva intervenţii foarte bune ale portarului Bogdan Pralea, CS Universitatea a redus scorul de pe tabelă. Totuşi, echipa care a avut cea mai mare diferenţă de goluri, în prima repriză, a fost tot Dinamo. În minutul 20, bucureştenii conduceau cu 12-7. Dar, pe fondul unei relaxări a gazdelor, „studenţii” au reuşit să se apropie la un singur gol de Dinamo, scor 13-12. Pe contraatac, Cristi Adomnicăi a avut şansa de a restabili egalitatea, dar interul sucevenilor a ratat singur cu portarul Bârză.
Când mai erau 5 minute din prima parte a jocului, conducerea tehnică a gazdelor a cerut time out. La reluarea meciului, dinamoviştii şi-au revenit şi au intrat la vestiare cu un avantaj de două goluri, scor 16-14. Pe finalul reprizei, antrenorul Petru Ghervan a cerut explicaţii arbitrilor pentru acordarea unei lovituri de la 7 metri şi a fost avertizat cu cartonaş galben.
Repriza secundă a început cu o secetă de goluri la ambele porţi. Primii care au punctat au fost dinamoviştii, în timp ce universitarii au marcat prin Chiruţ abia în minutul 36. Deşi Purcărea a ratat o aruncare de la 7 metri, cei care s-au distanţat pe tabelă au fost tot gazdele, susţinute în tribună şi de unul dintre acţionarii echipei de fotbal, Vasile Turcu.
Un alt capitol la care au suferit handbaliştii noştri au fost momentele, ce-i drept destul de puţine comparativ cu gazdele, în care au jucat în superioritate numerică. Cu un om mai mult pe teren, sucevenii au încasat cel puţin 5 goluri, în diferite perioade ale jocului.
În minutul 48, Dinamo Baumit conducea cu 24-21 după care într-un interval de numai 3 minute, bucureştenii s-au distanţat la 5 goluri, scor 27 – 22. Finalul de meci a consemnat accidentarea lui Chiruţ, ratarea de la 7 metri a lui Adi Mitrea şi alte câteva contraatacuri nefructificate de echipa suceveană. Scor 32 – 28 în favoarea gazdelor care au făcut rocada cu CS Universitatea. Astfel, Dinamo este acum pe locul 6 iar Suceava pe poziţia imediat următoarea cu 15 puncte, la fel ca Minaur Baia Mare şi CSM Medgidia.
CS Universitatea ocupă un loc 7 care poate fi înşelător, întrucât deşi este la o distanţă de 4 puncte de podium, gruparea suceveană are doar 5 puncte avans faţă de zona retrogradării şi orice alt pas greşit ar putea cântări greu spre finalul sezonului.
„Am crezut în victorie până la finalul meciului dar, din păcate, nu am reuşit să învingem. Am jucat mult în inferioritate numerică, dar am şi ratat în situaţii în care nu trebuia să se întâmple acest lucru. Azi am fost arbitraţi de doi tineri dornici de ascensiune şi asta spune totul” a concluzionat antrenorul Petru Ghervan.

În ceea ce priveşte accidentarea lui Adi Chiruţ, el a mers imediat după meci la o clinică din Bucureşti, unde a efectuat o radiografie. Petru Ghervan a precizat că nu este nimic grav, dar jucătorul va face un control amănunţit la Suceava. „Nu se pune problema ca Adrian Chiruţ să nu joace cu Poli Izometal Timişoara” a precizat tehnicianul Universităţii Suceava.

Au marcat:
Dinamo: Dorin Purcărea – 6 goluri, Ioan Roşca – 6, Liviu Mironescu – 5, Marian Filip – 4, Vladimir Rusia – 4, Andrei Vasiuk – 4, Alexandru Dimache – 2 , Bogdan Voica – 1
CS Universitatea: Cristian Adomnicăi – 7 goluri, Adrian Chiruţ – 5, Cristian Bursuc – 5, Răzvan Gavriloaia – 4, Marius Ignat – 3, Adi Mitrea – 3, Mădălin Ţuţu – 1.

Suceava 620 de ani

1388-2008, 620 de ani de la atestarea documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun.

Suceava 620 de ani

vineri, 08 Februarie 2008

ora 12:00, Primăria Municipiului Suceava
» dezvelirea statuii ecvestre a Domnitorului Ştefan cel Mare, autor Geo RĂDULESCU. Prezentarea unor vestigii medievale din timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

ora 12:30, Primăria Municipiului Suceava
» expoziţie filatelică 620 de ani de la prima atestare documentare a Sucevei şi a Cetaţii de Scaun. Autori: Sergiu GANEA şi Nicolae OPREA.

ora 12:30, Primăria Municipiului Suceava
» conferirea medaliilor şi a diplomelor aniversare de către Primarul Municipiului Suceava

ora 14:00, Muzeul de Istorie Suceava
» expoziţie Cetatea de Scaun a Sucevei - 620

ora 14:30, Muzeul de Istorie Suceava
» simpozion Cetatea de Scaun a Sucevei - 620

ora 17:00, Dom Polski Suceava
» seară culturală

ora 19:00, Cetatea de Scaun a Sucevei
» concert folk. Invitaţi: Narcisa SUCIU, Maria GHEORGHIU, Tatiana STEPA, Victor SOCACIU.

sâmbătă, 09 Februarie 2008

ora 19:00, esplanada Casei de Cultură Suceava
» concert extraordinar şi artificii. Invitaţi: Zdob şi Zdub, Loredana GROZA, Holograf.

duminică, 10 Februarie 2008

ora 17:00, Cetatea de Scaun a Sucevei
» Asediul Cetăţii de Scaun, spectacol de cascadorii ecvestre

ora 19:00, sala mare a Casei de Cultură Suceava
» concert extraordinar de muzică populară susţinut de: orchestra Lăutarii din Chişinău condusă de maestrul Nicolae BOTGROS, Sofia VICOVEANCA, Margareta CLIPA, Cristina GHEORGHIU, Niculina STOICAN, Petre Stoian-Mâţu. Spectacolul va fi proiectat în direct pe ecranele amplasate pe esplanda Casei de Cultură Suceava.

România ecologică

TOT MAI MULTE. Pe plaiurile noastre pasc peste 100.000 de oi, capre şi vaci, crescute în sistem organic

EVOLUŢIE ● Suceava, Mureşul şi Bacãul, în topul judeţelor bio
Suprafeţele cultivate în sistem bio au crecut de circa 9,5 ori în România în perioada 2000-2007, iar numărul de animale de aproape 30 de ori.


Primele culturi ecologice din România au fost înfiinţate la Staţiunea de Cercetări Legumicole de la Bacău. Trecerea acestora din ograda cercetătorilor pe câmpurile patriei a început după 1997, o dată cu apariţia Asociaţiei Bioagricultorilor "Biotera". Iar din 2000 a început revoluţia bio pe plaiurile mioritice. În acel an de graţie, în scriptele Ministerului Agriculturii figurau circa 17.400 de hectare acoperite de culturi ecologice. Şapte ani mai târziu, în 2007, suprafaţa agricolă certificată ca fiind "liberă" de pesticide, îngrăşăminte chimice şi organisme modificate a depăşit 160.000 de hectare. O suprafaţă de 9,5 ori mai mare comparativ cu 2000. Cum s-a ajuns aici? Prin creşteri de la 16% până la 65% a suprafeţelor bio de la un an la altul.


O evoluţie mult mai spectaculoasă s-a înregistrat însă la capitolul "efective de animale". Dacă în 2000 pe păşunile patriei păşteau 3.800 de animale bio, în 2007 numărul acestora a ajuns de aproape 30 de ori mai mare – 10.500 de vaci, 96.200 de oi şi capre şi 6.300 de găini. Anii de referinţă au fost 2005, când efectivele de animale au crescut de mai bine de patru ori comparativ cu 2004, de la 13.100 de capete la 55.600, şi 2006, când s-a depăşit pragul de 100.000 de animale bio.


Interesantă este şi evoluţia structurii culturilor. În 2000, păşunile şi plantele furajere ocupau peste jumătate (53,3%) din întreaga suprafaţă organică, urmate fiind de culturile de cereale şi cele de plante oleaginoase şi proteice – 22,93% fiecare. Legumele, flora spontană şi alte culturi ocupau doar puţin peste 0,2% fiecare, iar fructe bio nu existau. În 2007, deşi păşunile au rămas liderul culturilor organice, din punct de vedere al suprafeţei ocupate – 55.000 hectare –, ponderea lor a scăzut la 33%. Şi cerealele – 24.000 ha – reprezintă acum doar 14,4% din suprafaţa bio, în timp ce plantele oleaginoase şi proteice – 24.000 ha – 16,81%. O creştere spectaculoasă au avut-o suprafeţele cu floră spontană bio, care au ajuns să reprezinte 24%. Legumele şi fructele sunt tot codaşe, ocupând 0,54%, rspectiv 0,24 % din suprafaţă totală, însă alte culturi – vii, de exemplu – au "acaparat" 10,93% (18.200 ha).


TOP. La ora actuală, Suceava conduce în topul judeţelor "ecologice" din România, după numărul de producători. Aici sunt 2.190 de fermieri specializaţi în producţia animalieră, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Pe locul doi se situează judeţul Mureş, cu 544 de producători – în mare parte crescători de animale, dar şi apicultori –, al treilea loc de pe podium fiind ocupat de Bacău – 219 producători. Urmează judeţul Tulcea, cu 110 fermieri specializaţi în producţie vegetală, Sibiul, cu 84 de crescători de oi, Bihorul, cu 60 de producători de "de toate", Ialomiţa, cu 59 de producători bio, Aradul, cu 42, şi Teleormanul, cu 22. Ca suprafeţe cultivate în sistem bio însă, primul loc în top este ocupat de judeţul Tulcea – care în vreo trei ani a "urcat" de la zero la circa 15.000 hectare –, urmat de Teleorman – unde este cea mai mare fermă eco din România, care are peste 2.000 de hectare, potrivit lui Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică. Pe poziţii fruntaşe sunt şi Constanţa, Timiş şi Arad, în aceste ultime două judeţe fiind implicaţi în agricultura ecologică mai mulţi investitori străini.

Concurenta totala pe piata comunicatiilor

UPC Romania este primul operator de telefonie fixa si servicii de internet si cablu TV care a lansat o oferta in parteneriat cu un operator de telefonie mobila, Orange Romania, in cadrul unui test de piata desfasurat in judetele Tulcea, Suceava, Vrancea si Prahova si incheiat la 31 ianuarie.

Mareste poza

Reprezentantii Orange Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Oferta a fost lansata pe 13 decembrie in cele patru judete mentionate si a expirat la 31 ianuarie, potrivit UPC Romania. Este vorba de o reducere globala de 20 de euro atat la abonamentul 3Play de la UPC (telefonie fixa, internet si cablu TV), cat si la orice abonament Orange. De asemenea, clientii existenti ai unui singur serviciu UPC Romania beneficiaza de o reducere de 10 euro la serviciile Orange, odata cu activarea abonamentului 3Play.

Parteneriatul UPC Romania – Orange Romania este primul de acest fel intre doua companii separate – tot pe 13 decembrie 2007, dar la nivel national, Romtelecom si Cosmote au lansat prima oferta mixta 4Play – telefonie fixa si mobila, internet si TV satelit. Diferenta intre cele doua parteneriate se refera la faptul ca Romtelecom si Cosmote au acelasi actionar majoritar, OTE Group din Grecia, ceea ce permite o interoperabilitate mai usor de realizat. La randul sau, Orange ofera un servciu de telefonie terestra cu mobilitate limitata, cu care concureaza ofertele similare ale Vodafone si Zapp.

Richard Anderson nu a precizat rezultatele campaniei-test in parteneriat cu Orange Romania, “pentru ca abia saptamana trecuta trebuia sa se incheie oficial”.

Cele doua parteneriate, Romtelecom-Cosmote si UPC-Orange, reprezinta primele reactii la ofensiva RCS&RDS, care a adaugat, din octombrie, un serviciu de telefonie mobila disponibil in cateva orase mari ofertei sale de telefonie fixa, internet, cablu TV si prin satelit.

Anul acesta se anunta deosebit de interesant pentru piata comunicatiilor din Romania: Zapp are un nou CEO si finantarea asigurata pentru relansare, RCS&RDS si-a asigurat finantare pentru reteaua de telefonie mobila, UPC a testat parteneriatul cu Orange, Romtelecom si Cosmote colaboreaza tot mai mult, Orange si Vodafone fac eforturi pentru a-si conserva pozitiile de lideri de piata, in timp ce o noua licenta va fi scoasa la licitatie pe 31 iulie, favoritul fiind, potrivit surselor din piata, Postelecom, un joint-venture intre Posta Romana si producatorul de echipamente de telecomunicatii din China, ZTE.

BULETIN DE PRESĂ al DNA:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna ianuarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
STECYK ROMAN, preşedinte executiv al P.S.D. – Organizaţia Judeţeană Suceava (2002-2005), vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina” şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de bani pentru altul, în formă continuată;

MURARIU PETRU, membru al Delegaţiei permanente a Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava (2002-2005) şi trezorier al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina”, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de bani pentru altul, în formă continuată.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2002 – 2006, inculpatul Stecyk Roman, ajutat de inculpatul Murariu Petru, şi-a folosit autoritatea şi influenţa, atât în calitate de preşedinte executiv al P.S.D. – Organizaţia Judeţeană Suceava, cât şi în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina” în scopul obţinerii pentru această formaţiune politică de bani şi foloase necuvenite, în sumă totală de 988.698.285 ROL. Banii au fost primiţi din sponsorizări acordate de mai mulţi agenţi economici din judeţul Suceava Asociaţiei „ Alianţa pentru Democraţie din Bucovina”, aceştia contribuind cu sume cuprinse între 5 milioane şi 100 de milioane de ROL la sponsorizarea Asociaţiei.
În această modalitate, Asociaţia „Alianţa pentru democraţie din Bucovina” a fost folosită pentru colectarea şi utilizarea unor sume importante de bani în interesul P.S.D. - Organizaţia judeţeană Suceava, fiind astfel deturnată de la scopul prevăzut de lege pentru care a fost înfiinţată. Legea 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice expres finanţarea partidelor politice de către o fundaţie. Conform statutului, asociaţia are drept scop informarea cetăţenilor, apărarea drepturilor omului, acordarea de sprijin material persoanelor în dificultate, acordarea de burse şi premii tinerilor supradotaţi etc.
Instanţa urmează să dispună confiscarea sumei de 988.698.285 ROL primită din sponsorizări în perioada 14 martie 2002 – 30 iunie 2006, sumă folosită pentru finanţarea activităţii PSD – Organizaţia Judeţeană Suceava.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Suceava.
Prezenta cauză s-a constituit ca urmare a disjungerii dispuse prin rechizitoriul din data de 13.12.2006, prin care au fost trimişi in judecată inculpaţii Mârza Gavril, Stan Ioan şi Ştirbu Petru.

2. Procurorii din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞERBĂNESCU FLORIN, fost comisar de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 22 Poliţie, (unde a activat până la 15.12.2005, când a demisionat), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2005, profitând de calitatea de ofiţer de poliţie, a pretins de la persoana denunţătoare suma de 12.500 euro, din care a primit în concret suma de 7.700 euro.
În schimb, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici de rang înalt din Primăria Municipiului Bucureşti şi din Primăria Sectorului 6 Bucureşti, pentru a-i determina pe aceştia să aprobe concesiunea unui teren din Bucureşti, necesar denunţătorului pentru dezvoltarea unei afaceri comerciale.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

Amical / AS Bucecea a pierdut astazi la Siret

. Divizionara judeteana AS Bucecea a fost invinsa in aceasta dupa amiaza cu scorul de 4-3 (3-1) de catre Zimbru Siret (Liga a 4-a - Suceava). Partida disputata la Siret a fost una extrem de spectaculoasa, gazdele conducind inca din minutul 37 , cu 3-0 , dupa care a urmat o revenire incredibila a "bucecenilor", iar in minutul 70 tabele de marcaj arata 3-3. Pe final insa baietii lui Doru Gugeanu au cazut si "zimbrii" au obtinut victoria in extremis printr-un gol marcat in minutul 86.

LIGA A 4-A / "Ecologistii" au cistigat cu 5-2 la Pomirla

. Liderul ligii a 4-a, Eco Luceafarul a obtinut astazi, cea de a doua victorie din perioada de pregatire in fata divizionarei judetene Nord Star Pomirla (5-2). "A fost un meci relaxant de pregatire, in care echipa, mai buna s-a impus. Tin sa felicit formatia oaspete, dar ii asigur ca in ultima etapa o sa fie altfel" a declarat dupa partida primarul si antrenorul pomirlenilor, Dumitru Chelariu. Intr-un alt meci disputat duminica CS Darabani a remizat (2-2) la Radauti Prut cu Prutul.

THE MARAMURES COUNTY




THE MARAMURES COUNTY

The Maramures county, situated at the Northern border of Romania with Ukraine, consists in the old "lands" of Maramures, Chioarul, Lapus and Baia Mare Depressions. The Maramures county is set in the North-Western Romania. In the Northern Part of Maramures is the State of Ukraina, in the Est is Suceava, in the South-Estern part Bistrita Nasaud, in the South Cluj and in the Western side lies Satu Mare.
Thanks to its richness in gold, silver, lead, copper, salt, its large pastures and natural hay fields, forests and agricol fields, its fauna and flora, this county was inhabited many millenaries ago. The municipality of Baia Mare is the capital city of this county. Of this surface 43 per cent is a mountain zone with the Rodnei Mountains and their Pietrosul Massif (2.303 m) - the highest one in the Oriental Carpathians and volcanic zones with the Gutai and Tibles Mountains (1.300 up to 1.800 m above sea). In the middle of the Maramures, Rodnei, Gutai and Tibles Mountains there is the Maramures Depression, the largest one in Romania (75 km long and 20 km wide). Up the mountains the winter reigns till May-June. The picturesque lakes situated near by the town of Baia Sprie are visited thanks to their beauty: Bodi-Ferneziu, Bodi-Suior, Nistru Lakes, the Blue Lake, the man-made lake of Firiza.
Characteristically to this county of Romania are the hydromineral sources (over 100 springs) especially the ones near by Baia Borsa, Viseu de Sus, Baiut and Poiana Botizii. The Maramures county has 62 hunting grounds with a surface of 587,000 ha. There are also eight zones of natural reservation.
The climate of Maramures is temperate continental, moderated with differences between the Estern part and the Western part. The differences appear because of the relief forms. The atmospheric precipitations are between 700-1500mm/an, being the highest in the whole country.
The county is rich in ethnographic and folk elements. The folk art is preserved here as a very original form: houses, gates in wood, tools, textures, pottery, churches built in wood uniquely in the world, distinct customs. The Maramures county has its gates opened to the tourists who want to know its original folk culture: the museums in Baia Mare and Sighetu Marmatiei; over 200 monuments of folk architecture, the Borsa, Izvoarele and Mogosa Spas. Very original are also the villages situated on the Iza, Mara, Viseu and Tisa Valleys, forming real open-air museums. Unique in the world is the Merry Graveyard from the village of Sapanta. In this county there are eight museums, 67 historical monuments and sites, 363 architectural monuments and piles as well as 13 historic zones in towns and villages.

Living traditions in the Maramures villages
The fierce individuality of the Maramures mountain valleys in the north west of Transylvania is legendary. Their inhabitants are of Dacian descent and their independence as a State reached its peak under Decebalus in the first century AD, before the Roman conquest. Wave after wave of invasions followed.

A unique lifestyle
Nonetheless the villagers here continued to vividly assert the independence of their customs and their folklore. Today you can visit and admire their unique lifestyle. Few other parts of Europe have developed so distinctive a rural culture.


An inheritance of folklore
Agriculture has always been the lifeblood of existence in the mountains. Local traditions reflect this, as there are festivals in April, May August and December. The one in December is held at Sighetu Marmatiei, with carnival parades and revellers wearing animal masks.

Creativity in wood and costume
Woodcarving skills are the dominant feature of Maramures crafts. Particularly characteristic of the villages are wooden churches, with tall steeples and shingled roofs, some dating back to the 14th century.
Highly developed, too, is the embroidery of traditional costumes. On Sunday afternoons both women and men often parade and dance as they have for centuries. Women wear colourful headscarves and flowered skirts with black sheepskin jerkins; men wear black trousers and white jerkins, though costumes vary from village to village. The Easter festivals are a particularly good time to see them.
Touring the valleys
Baia Mare lies at the heart of this region. Its modern hotels make it the point of departure for many tours. A popular local expedition is to Surdesti, which has the tallest of the region's wooden churches. Another is the one to Sapanta, famous for its " merry cemetery", where carved tombstones and humorous epitaphs are a remembrance of the dead.
Sighetu Marmatiei
Sighetu Marmatiei is a typical Maramures town, famous for its markets, peasant costumes and lively atmosphere.
The Museum of Maramures has many carnival masks among its exhibits. Herefrom you may easily drive to the mountain resort of Borsa and such villages as Bogdan-Voda and Rozavlea, renowned for their wooden architecture.

Liga Naţională - REZULTATE



Liga Naţională, masculin, etapa a 14-a: Dinamo Bucureşti-Bucovina Suceava 32-28; HCM Constanţa-Uztel Ploieşti 37-21; CSM Medgidia-CSM Oradea 30-25; Lignitul Tg. Jiu-HC Odorhei 29-23; Minaur Baia Mare-Ştiinţa Dedeman Bacău 34-34; Poli Izometal Timişoara-UCM Reşiţa 23-28; Steaua Bucureşti-Romvag Caracal 40-21. Clasament: 1. Steaua 25 p, 2. UCM Reşiţa 20 p , 3. Ştiinţa Bacău 19 p.

Marele Premiu al Festivalului „Elena Roizen” a ajuns la Suceava



Marele Premiu al Festivalului  „Elena Roizen” a ajuns la Suceava Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, i-a înmînat lui Alexandru Brădăţan, din Suceava, Marele Premiu

Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria şi Consiliul Local Ovidiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa au organizat, în perioada 1 - 3 februarie, la Centrul Cultural Ovidiu, prima ediţie a Festivalului Cîntecului Popular Dobrogean „Elena Roizen”. La acest amplu eveniment cultural-artistic au participat, în primele două zile de concurs, 22 de tineri interpreţi amatori, cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani, din diferite zone etnografice ale ţării, care au prezentat cîte două melodii: o piesă fără acompaniament muzical (doină sau baladă) şi o melodie cu acompaniament muzical.

Concurenţii au evoluat în faţa unui număr mare de spectatori, dar mai ales, în faţa unui juriu exigent, format din etnomuzicologi şi interpreţi de marcă ai muzicii populare româneşti. Toţi cei 22 de tineri dornici de afirmare au impresionat comisia de jurizare prin calitatea interpretării, ţinută scenică şi autenticitatea costumului popular. Pe parcursul celor două zile de concurs, pe scena Centrului Cultural Ovidiu au evoluat: Mihaela Enciu (Dobrogea), Anişoara Serafin (Caraş Severin), Zina Ghiţulescu (Argeş), Marian Dascăl (Cluj), Elena Cuculici (Oltenia), Romina Nemeş (Bihor), Valentin Sanfira (Gorj), Alexandru Brădăţan (Suceava), Loredana Streche (Romanaţi), Cătălin Hasa (Alba), Diana Călinescu (Argeş), Georgiana Mănăilă (Muntenia), Raluca Mihuţ (Mureş), Bogdan Cristian (Dobrogea), Ancuţa Corlăţean (Suceava), Maria Beatrice Bandoiu (Gorj), Paula Medrea (Alba), Radu Pongracz (Maramureş), Ionela Raluca Ristea (Argeş), Viorica Lupu (Chişinău), Izabela Tomiţă (Dolj) şi Raul Olteanu (Cluj).

Prima ediţie a festivalului, de anvergură

La Centrul Cultural Ovidiu a avut loc ieri Gala Laureaţilor, la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, iniţiatorul acestui festival. Pentru că toţi concurenţii au fost foarte buni, membrii comisiei de jurizare au decis ca premiile I, II şi III să fie acordate ex-aequo, valoarea acestor premii fiind împărţită între cîştigători. Astfel, Premiul I a fost obţinut de Loredana Streche, din Romanaţi, şi Maria Beatrice Bandoiu, din Gorj, valoarea premiului fiind de 2.000 de lei. Pe cea de-a doua treaptă a podiumului au urcat Ancuţa Corlăţean, din Suceava, şi Valentin Sanfira, din Gorj, ei fiind răsplătiţi şi cu suma de 1.500 de lei. Izabela Tomiţă, din Dolj, şi Raul Olteanu, din Cluj, au fost concurenţii care au primit premiul al III-lea, în valoare de 1.000 de lei. De asemenea, familia regretatei Elena Roizen a acordat un premiu special, acesta revenindu-i concurentului din Cumpăna, Bogdan Cristian, care are în repertoriul său melodii cîntate de Elena Roizen. Mai mult, CJC, principalul organizator, a acordat patru premii speciale, în valoare totală de 1.000 lei, tinerilor Ionela Raluca Ristea, din Argeş, Viorica Lupu, din Chişinău, Elena Cuculici, din Oltenia, şi Diana Călinescu, din Argeş.

Marele Premiu al primei ediţii a Festivalului Cîntecului Popular Dobrogean „Elena Roizen” a fost cîştigat de Alexandru Brădăţan, din Suceava, care a delectat publicul cu o baladă şi o piesă de joc din zona Moldovei. Premiul i-a fost înmînat de către preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care s-a declarat încîntat de succesul festivalului. „Am cunoscut-o pe Elena Roizen cînd lucram la TV Neptun, acum 12 ani, cînd venea şi făcea înregistrări. De atunci am rămas impresionat, pentru că Elena Roizen cînta live, nu venea cu CD-uri prelucrate, cum se practică în ziua de astăzi. Cînta în permanenţă live, era în stare să cînte o melodie fără acompaniament, la cel mai înalt nivel. Muzica Elenei Roizen răsună peste tot şi, în continuare, se înregistrează solicitări pentru CD-uri. Am înţeles că multe case de discuri pregătesc noi albume şi că Elena Roizen este ascultată din ce în ce mai mult”, a declarat Constantinescu. Referitor la organizarea evenimentului de la Ovidiu, el a spus că este impresionantă anvergura pe care a luat-o acest festival, într-un timp relativ scurt. „A fost o departajare foarte grea şi un nivel foarte ridicat al competiţiei, care ne obligă pe noi şi pe organizatorii din Ovidiu să facem un festival la un nivel şi mai ridicat la anul. Asta înseamnă că poporul nostru a cîştigat, deja, un nou festival românesc, nu numai dobrogean, care va fi o piatră de încercare pentru şlefuirea tinerelor talente. Prin cîntecele ei, prin vocea ei, Elena Roizen a intrat în nemurirea sufletului poporului român”, a adăugat Constantinescu.

Dragoş Juravle lasă fotoliul de director executiv al DADR pentru cel de şef al APIA

Liberalul Dragoş Juravle este, începând de ieri, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava. Numirea în funcţia de director a fost făcută prin decizie a directorului general al APIA, Dan Gherghelaş, dl Juravle ocupând fotoliul lăsat liber de Neculai Perju, care şi-a dat demisia de la conducerea instituţiei sucevene din motive personale. Dl Perju nu va părăsi, însă, sistemul, activând ca şef al Serviciului „Control în teren” al APIA Suceava.

Dragoş Juravle a fost, de la începutul lui 2005 şi până pe 1 februarie 2008, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Nu se întâmplă pentru prima dată când DADR este părăsită de un membru al conducerii, directorul adjunct Lya Chiriac plecând la APIA în urmă cu circa un an şi jumătate de zile. Postul lăsat vacant de către Dragoş Juravle urmează a fi adjudecat, interimar, prin ordin al ministrului Agriculturii, de către unul dintre cei 6 directori adjuncţi ai DADR, cel mai probabil Valeria Semeniuc.

Dl Juravle ne-a declarat că, la început de drum, priorităţile sunt legate de continuarea activităţii APIA. Pentru început, în cursul acestei luni vor fi a-chitate toate subvenţiile restante către producătorii agricoli, ele însumând circa 10 milioane de lei. Pe de altă parte, Agenţia a căpătat, zilele acestea, personalitate juridică, în momentul de faţă efectuându-se toate demersurile pentru completarea componenţei structurilor necesare derulării activităţii conform noului statut. Dragoş Juravle precizează că, în luna februarie, una mai lejeră, o mare parte a personalului va urma cursuri de specialitate. Proaspătul şef al APIA Suceava a precizat că verificările în teren pentru acordarea subvenţiei europene la hectar au fost finalizate, primele plăţi fiind aşteptate începutul lunii martie. „În continuare, ne pregătim pentru primirea dosarelor privind subvenţiile pe hectar pe 2007, precum şi a celor referitoare la ajutoarele financiare pentru gospodăriile populaţiei”, a menţionat Dragoş Juravele, în calitate de nou director al APIA Suceava.

Numărul centrelor locale APIA va creşte de la şapte la nouă.

PNL Suceava propune demiterea lui Lungu din funcţia de preşedinte

PNL Suceava propune demiterea lui Lungu din funcţia de preşedinte


Biroul Politic Judeţean (BPJ) al PNL Suceava va solicita conducerii centrale a acestei formaţiuni politice retragerea sprijinului politic şi demiterea din funcţia de preşedinte a liberalilor suceveni a primarului Sucevei, Ion Lungu. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de ieri a BPJ al PNL Suceava, după ce în urmă cu două zile actualul lider al liberalilor suceveni a anunţat că intenţionează să candideze la alegerile locale din acest an din partea Partidului Democrat Liberal. În acelaşi timp, conducerea PNL Suceava a decis ca aceleaşi propuneri să-l vizeze şi pe primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, care l-a rândul său a anunţat că renunţă la candidatura pentru un nou mandat din partea PNL, optând pentru PD-L. „Biroul Politic Judeţean al PNL Suceava, în conformitate cu prevederile statutului nostru propune conducerii centrale a partidului retragerea sprijinului politic pentru Ion Lungu şi Vasile Tofan, cât şi retragerea calităţii de preşedinte al PNL Suceava, respectiv vicepreşedinte al PNL Suceava”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Suceava. Tot în şedinţa de ieri Biroul Politic Judeţean (BPJ) al PNL Suceava s-a decis ca persoana care va fi susţinută pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al liberalilor suceveni să fie senatorul Tiberiu Prodan. Potrivit comunicatului de presă al PNL Suceava, decizia a fost luată în urma votului secret dat de membrii BPJ al PNL Suceava.

Iordache critică gestul lui Lungu de a candida pentru PD-L

Iordache critică gestul lui Lungu de a candida pentru PD-L


Anunţul primarului PNL al municipiului Suceava, Ion Lungu, de a candida pentru un nou mandat dar din partea PD-L, a fost comentat negativ de către social democraţi. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a vorbit despre imoralitatea politică a primarului „care a ţinut populaţia în minciună” şi despre faptul că şi-a trădat familia liberală. „Declaraţiile sforăitoare pe care le făcea deseori Ion Lungu conform cărora domnia sa este liberal din tată în fiu, declaraţii conform cărora prin venele domniei sale curgea sânge albastru au fost doar minciuni nu numai pentru colegii domniei sale din PNL dar şi pentru cetăţenii Sucevei”, a spus Iordache. Preşedintele PSD Suceava consideră că „imoralitatea politică” a primarului „a adus grave prejudicii poporului sucevean” şi că Lungu trebuia să-şi vadă mai mult de administraţie decât de politică. „Atunci când oraşul era sufocat de gunoaie Ion Lungu negocia în ascuns cu Gheorghe Flutur iar când străzile oraşului sunt ca după bombardament el organizează întâlniri de taină la Salcea sau Doroteia cu Gheorghe Ştefan. Şmecheria ieftină dobândită ca abilitate la o şcoală de şmecheri aşa cum îi place domniei sale să afirme, prefăcătoria, aroganţa şi trădarea sunt principale virtuţi ale lui Ion Lungu”, a spus Iordache. Potrivit liderului social democrat, Lungu trebuia să-şi dea demisia din PNL dacă tot iubeşte PD-L-ul, caz în care şi-ar fi pierdut funcţia de primar. Faptul că nu a făcut-o, a subliniat Iordache, arată că „primarul pune mai presus funcţia decât onoarea domniei sale”. Preşedintele PSD Suceava a concluzionat că Ion Lungu nu mai merită să fie primarul municipiului reşedinţă de judeţ. „Suceveni au nevoie de un primar responsabil, au nevoie de un primar serios şi nu de un primar care practică prostituţia politică”, a mai spus Iordache. Lungu: „Sucevenii sunt cei care vor decide nu domnul Iordache” Primarul Ion Lungu nu a dorit să comenteze prea mult reacţiile preşedintelui organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache. Lungu a declarat că are treabă la primărie şi că îi lasă pe suceveni să decidă. „Eu am de pus în practică un buget de 1.000 de pagini şi nu am timp de politică. Cei care vor hotărî în final vor fi sucevenii nu domnul Iordache”, a declarat Lungu.

Onofrei: "Judeţul Suceava are nevoie de un program unitar de dezvoltare"

Onofrei:


Prefectul Orest Onofrei consideră că judeţul Suceava ar avea nevoie de un program unitar de dezvoltare, care să fie conceput de comun acord de către administraţia judeţeană, administraţiile locale şi parlamentari. Onofrei şi-a exprimat regretul că deşi a încercat în nenumărate rânduri să-i aducă la aceeaşi masă pe reprezentanţii administraţiei judeţene şi pe parlamentari pentru stabilirea unui plan comun în vederea judeţului, acest lucru nu s-a întâmplat până în momentul de faţă. „Este o problemă care ţine de dezvoltarea judeţului, şi din păcate noi, în trei ani, nu am găsit o soluţie. Ceea ce contează este ca administraţia şi parlamentarii să stea la o masă şi să spună încotro trebuie să se îndrepte judeţul Suceava. Şi cred că trebuie să avem nişte obiective comune care să nu fie influenţate administrativ, şi nici să fie politizate”, este de părere Orest Onofrei. El a adăugat că reprezentanţii administraţiei judeţene şi parlamentari ar trebui să-şi însuşească un program unitar de dezvoltare a judeţului, însă pentru aceasta este absolut necesară întâlnirea lor. „Dacă vorbim de Bucovina Europeană trebuie să vorbim de o singură Bucovină. Nu de şapte Bucovine europene, în funcţie de ideile fiecăruia”, consideră prefectul. Onofrei a mai spus că lipsa unui astfel de program de dezvoltare poate fi motivul pentru care judeţul Suceava nu a fost inclus în programul naţional de dezvoltare a reţelelor de drumuri.

Lipsă de personal la Tribunalul Suceava

Lipsă de personal la Tribunalul Suceava


Şi în 2007, principala problemă a Tribunalului Suceava a fost lipsa de personal. Cu toate acestea, rezultatele obţinute sunt mai mult decît meritorii. Cel puţin aşa a declarat preşedintele Tribunalului, Doru Ion Bunduc, într-o conferinţă de presă în care a fost prezentat raportul de bilanţ al instituţiei pe anul trecut. „Avînd în vedere lipsa de personal existentă şi modificările legislative din anul 2007 s-au obţinut aproximativ aceleaşi rezultate ca cele din 2006 şi mai bune decît în 2005 doar prin efortul suplimentar depus de către colectivul acestei instanţe”, a declarat preşedintele Bunduc. Potrivit acestuia, Tribunalul Suceava are 26 de angajaţi din 35 cît ar fi necesari, situaţia cea mai proastă înregistrîndu-se la Vatra Dornei, unde sunt numai 3 din 6 judecători. Magistratul sucevean a explicat că 2 judecători au fost delegaţi la Judecătoria Fălticeni, unul va fi promovat la Curtea de Apel iar un altul este notar public de la 1 februarie. „Singura soluţie este completarea schemei de personal prin organizarea unor examene de promovare de către Consiliul Superior al Magistraturii sau delegarea, detaşarea ori transferul unor judecători de la alte instanţe”, spune preşedintele Tribunalului Suceava. De altfel, el chiar va solicita CSM aceste lucruri dar şi varianta angajărilor din afara sistemului –jurişti ori avocaţi. „Analizînd volumul de activitate pe judecător la nivelul judecătoriilor din Raza Tribunalului Suceava, constatăm un volum ridicat pe judecător la toate judecătoriile, ceea ce a influenţat foarte mult operativitatea şi calitatea actului de justiţie”, a spus Doru Ion Bunduc.

Consiliul Judeţean se dotează cu instalaţii de muls vaci şi oi

Consiliul Judeţean se dotează cu instalaţii de muls vaci şi oi


Consiliul Judeţean Suceava şi unităţile subordonate au prevăzut în bugetul pe acest an dotări în valoare de 2.283.100 de lei noi, care au fost aprobate în ultima şedinţă a deliberativului judeţean. Cele mai mari investiţii în această direcţie în sumă de 681.000 de lei noi urmează să fie făcute la Grupul Şcolar Bivolărie Vicovu de Sus, care se va dota cu combină de recoltat cereale, maşină de balotat păioase, staţie epurare, separator de grăsimi, microbuz şi autoturism. Direcţia de administrare a domeniului public şi privat al judeţului, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, va face dotări în sumă de 46.000 de lei într-o instalaţie de muls ovine pentru care sunt prevăzute 36.500 de lei, una de muls vaci- 3.500 de lei şi într-o moară cu ciocănele pentru care sunt alocate 6.000 de lei. La Consiliul Judeţean bugetul prevede dotări în valoare de 400.000 de lei în special în sistemul informatic. Pe lângă acestea instituţia judeţeană va achiziţiona în acest an o maşină de spălat auto pentru care sunt alocate 30.000 de lei. Printre dotările celorlalte unităţi din subordinea Consiliului Judeţean remarcăm acordeoane, orgă şi pianine electronice la Şcoala populară de arte şi meserii, ţambal, pian electric, laptop şi aspirator profesional la Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”, busturi cu Alexandru cel Bun şi I.G Sbiera la Centrul Militar Judeţean respectiv Bibioteca judeţeană.

Siderurgia şi industria extractivă poluează mii de hectare

Dezastru ecologic în Moldova

În ţara noastră sînt zeci de mii de hectare de suprafeţe de terenuri poluate de industrie şi agricultură. În judeţele Moldovei sînt cîteva mii de hectare de astfel de terenuri. Astfel, în industria siderurgică şi metalurgică există opt perimetre contaminate, ce totalizează o suprafaţă de aproape 9.000 de hectare, industria extractivă 170 de perimetre, însumînd tot aproape 9.000 de hectare, petrol -– circa 2.700 de hectare, sectorul energetic – 10 terenuri cu o suprafaţă de peste 1.700 de hectare, depozitele de deşeuri industriale în număr de peste 100 au o suprafaţă de circa 1.000 de hectare terenuri poluate, în timp ce depozitele de deşeuri menajere ocupă aproape 700 de hectare în peste 275 de locaţii, iar fermele agricole şi zootehnice mai au peste 30 de hectare poluate. În total, la nivel naţional fiind aproape 24.000 de hectare. Un lucru îmbucurător este că în acest an începe recensămîntul zonelor contaminate. La sfîrşitul anului trecut, au fost aprobate Hotărîrile de Guvern 1403 si 1408, cadrul legislativ în baza cărora Ministerul Mediului poate demara prima acţiune de evaluare a terenurilor contaminate. Sînt stabilite, prin aceste legi, normele, metodologia, criteriile de evaluare şi clasificare. În vara acestui an va fi o primă evidenţă exactă, un prim inventar, al acestor terenuri poluate. Se pare că în urma aplicării noilor acte normative cifrele existente în prezent, cel puţin, se vor dubla.

Cooperare benefica - Proiecte comune in situatii win - win.


Situatia 1- Pentru prima data, un proiect MCTI reuneste toti operatorii de telefonie. Toti operatorii de telefonie mobila consacrati, precum si RomTelecom si-au anuntat participarea la proiectul OpenID. Operatorii de telefonie mobila din Romania vor putea garanta autenticitatea datelor personale ale cetatenilor in aproximativ 2 luni. Introducerea unei metode sigure de autentificare a cetatenilor pe web tehnologie id garantata de stat prin lege poate contribui la dezvoltarea serviciilor electronice si permite cetatenilor sa se logheze pe orice site al administratiei publice centrale si locale. Acestia vor putea in acest fel sa faca cereri pentru obtinerea unor documente fara a fi prezenti fizic in acele locatii. Folosind acest sistem, abonatii operatorilor de telefonie, dar si cei ai bancilor, vor putea sa acceseze site-urile administratiilor publice pentru plata taxelor si impozitelor si transmiterea unei cereri, fara sa mai fie necesare un cod de identificare si o parola, furnizate de primarii sau de orice alt beneficiar. Serviciul de autentificare OpenID va putea fi facturabil ca oricare alt serviciu aducand noi venituri si astfel crescand ponderea abonatilor in totalul clientilor operatorilor de telefonie.

Situatia 2- Orange Romania a intrat pe piata serviciilor quad-play (telefonie fixa si mobila, internet si servicii TV) printr-un parteneriat cu UPC, mutare prin care francezii incearca sa contracareze ofertele lansate pe piata de RCS-RDS si Romtelecom impreuna cu Cosmote. Prin oferta-test a Orange si UPC, incheiata la 31 ianuarie, lansata in Ploiesti, Tulcea, Giurgiu, Suceava si Focsani, utilizatorii sunt stimulati sa contracteze de la UPC pachetul triple-play (telefonie, internet si televiziune) si un abonament nou de telefonie mobila de la Orange

Situatia 3 - De asemenea Orange s-a asociat cu La Petite Reine, Pathe Renn Production, Les Editions Albert Rene si distribuitorul roman de film RoImage pentru a sustine lansarea in cinematografele din Romania a filmului-" Asterix la Jocurile Olimpice '', pe 1 februarie. Pentru ca iubitorii filmului sa descopere noile aventuri ale celui mai cunoscut galez de pe planeta, orange propune continut legat de film si universul acestuia, disponibil pe www.orange.ro si in portalul wap orange.

Concluzie- Daca initiativele companiilor private prin care acestea se aliaza si coopereaza pentru un interes comun ar fi copiate si de politicienii din Romania am fi mult mai departe de mocirla in care se zbate zilnic Romania.

Asfel , daca administratia ar invata ceva din toate cele prezentate mai sus, ar profita de vizita lui Nicolas Sarkozy - primul lider G7 care vine la Bucuresti in mandatul lui Basescu. Mari firme franceze isi desfasoara afaceri de sute de milioane de euro in Romania . N-ar fi interesant sa fim si noi pe aceleasi pozitii de cooperare si sa gasim impreuna cele mai bune situatii win-win?

CJ Botoşani va finanţa Aeroporul Suceava şi în 2008


Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani va aloca şi în 2008 fonduri pentru finanţarea Aeroportului "Ştefan cel Mare" de la Suceava, a declarat vicepreşedintele CJ, Dorin Ciuştea.
CJ a prevăzut în buget o sumă de 100.000 de lei, în ciuda ameninţărilor venite din partea preşedintelui CJ, Constantin Conţac, că va sista finanţarea în cazul în care aeroportul din localitatea Salcea nu îşi va schimba numele în Aeroportul Suceava - Botoşani.
"Până la urmă, trebuie să se ajungă la o înţelegere şi în ceea ce priveşte schimbarea numelui, pentru că nu are nimeni de pierdut nimic dacă se adaugă un cuvânt la numele actual", a afirmat Ciuştea, care consideră că finanţarea din acest an are loc în baza unui protocol mai vechi între administraţiile judeţelor Botoşani şi Suceava.
Preşedintele CJ Botoşani a înaintat atât omologului său din Suceava, Gavril Mârza, cât şi Ministerului Transporturilor şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative o solicitare de modificare a numelui aeroportului de la Salcea în Aeroportul Suceava - Botoşani.

Agro Expo Bucovina - 20 - 23 martie 2008 - Targ national de agricultura si industrie alimentara

Suceava, 04 Februarie 2008 - Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava organizeaza prima editie a targului national de agricultura si industrie alimentara AGRO EXPO BUCOVINA 2008. Targul se va desfasura in perioada 20 – 23 martie 2008 la Complexul Expozitional al Centrului Economic Bucovina – Salcea. Pe parcursul acestei expozitii vor avea loc seminarii si conferinte pe diverse teme de interes din acest sector economic, printre care accesarea fondurilor europene precum si problemele actuale din industria agro-alimentara.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava organizeaza prima editie a targului national de agricultura si industrie alimentara AGRO EXPO BUCOVINA 2008.

Targul se va desfasura in perioada 20 – 23 martie 2008 la Complexul Expozitional al Centrului Economic Bucovina – Salcea. Pe parcursul acestei expozitii vor avea loc seminarii si conferinte pe diverse teme de interes din acest sector economic, printre care accesarea fondurilor europene precum si problemele actuale din industria agro-alimentara.

Tinand cont de potentialul agricol al Bucovinei, organizatorii se asteapta la un numar mare de expozanti din diverse domenii de activitate, printre care putem enumera: masini, utilaje si tehnologii pentru industria alimentara; aparatura de laborator; produse alimentare; miere si produse apicole; arome, esente, coloranti si aditivi pentru industria alimentara; legume si fructe; conserve; echipamente de protectie pentru industria alimentara; igienizare, detergenti, dezinfectanti pentru industria alimentara; instalatii frigorifice; producatori agricoli; unitati de cercetare; masini, utilaje si unelte agricole; anvelope si piese de schimb pentru tractoare si utilaje agricole; seminte si material saditor; ingrasaminte si pesticide; tehnologii, si echipamente pentru irigatii; animale de rasa si pasari; tehnologii de cresterea animalelor; tehnologii si metode de imbunatatire a raselor; incubatoare; masini si echipamente pentru abatorizare; furaje, nutreturi, concentrate, aditivi, premixuri; metode de hranire, sisteme de distributie a hranei; instrumente, tratamente si medicamente de uz veterinar, dezinfectanti; echipamente de incalzire si aer conditionat; silozuri, uscatoare si mijloace de transport a cerealelor; tehnologii de reproducere si crestere artificiala a pestelui; tehnologii de pescuit; flori si plante de apartament, pentru gradini, parcuri si sere; mobilier si accesorii pentru gradini si terase; echipamente si unelte pentru gradinarit; altele.



Pentru orice informatii suplimentare, va stam cu placere la dispozitie la tel/fax 0230 216 833, 0230 521 506

-Gabriel Lucian Grigoriu – Dir.Gen.Adj. – tel. 0740 354 737, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate);
-Catalin Maniliuc – Sef Proiect – tel. 0742 108 140, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate);
-Lucian Moscaliuc – organizator – tel. 0741 221 495, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate).

Mobexpert va investi opt milioane de euro în extinderea reţelei naţionale de magazine, în 2008

Mobexpert va investi opt milioane de euro, în 2008, pentru deschiderea, în luna aprilie, a patru hipermagazine la Suceava, Ploieşti, Piteşti şi Bucureşti, a anunţat luni compania printr-un comunicat de presă.

Pe lângă cele patru hipermagazine va continua şi investiţia de la Târgu Mureş lansată în mai 2007 şi care se ridică la 28 de milioane de euro. Tot la Târgu Mureş în cadrul aceluiaşi proiect, va fi terminată construcţia celei mai moderne platforme logistică a Grupului Mobexpert, devenind funcţională în al doilea trimestru din 2008.

„Anul 2007 a avut rezultate peste aşteptări pentru Grupul Mobexpert. Pe zona de retail, a fost un an în care am deschis direcţii pe care le vom continua şi în 2008. Printre acestea, primul hipermagazin Mobexpert din afara graniţelor, la Sofia, a marcat consolidarea noastră ca jucător regional. Pe zona de producţie, am lansat proiectul de la Târgu Mureş, ca bază a creşterii productivităţii şi a cifrei de afaceri pe care ne-o propunem până în 2012”, a declarat Dan Şucu, preşedintele Grupului Mobexpert.

Potrivit comunicatului, se estimează că, în 2008, exporturile către pieţele occidentale vor cunoaşte o tendinţă descrescătoare, atât ca volume cât şi ca valoare absolută. Ponderea reprezentată de exporturi din producţia realizată de fabricile grupului va ajunge la aproximativ 20%. Această previziune ia în calcul creşterea cererii şi orientarea volumelor către piaţa regională pe fondul extinderii Mobexpert.

Cifra de afaceri realizată de Grupul Mobexpert în anul 2007 a fost de 168 de milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de 2006.Vânzările Mobexpert au înregistrat în 2007 o creştere medie de 28% la nivel regional comparativ cu 2006, iar 77% din vânzări au fost realizate pe segmentul de mobilier pentru casă şi decoraţiuni, potrivit datelor publicate de companie.

Creşterea medie regională a fost de 27,5% pe segmentul de casă şi de 28,5% pe zona de birou. În ceea ce priveşte repartiţia teritorială, cele mai importante volume au fost realizate în Bucureşti, reprezentând o creştere medie de peste 25% comparativ cu 2006.

La nivelul anului 2007, exporturile grupului au consemnat o scădere cu 11% a volumelor comparativ cu 2006. Ponderea exporturilor din totalul producţiei a scăzut de la 38%, în 2006, la 27%, în 2007. Se estimează că, în 2008, exporturile către pieţele occidentale vor cunoaşte o tendinţă descrescătoare, atât ca volume cât şi ca valoare absolută.

Grupul Mobexpert estima la sfârşitul anului trecut că până în 2012 va înregistra o cifră de afaceri de trei ori mai mare şi o creştere de 50% a productivităţii, pe fondul investiţiilor pe care grupul le face în parcul industrial de la Târgu Mureş.

Bilanţ la instanţele judeţului

> Cauze subiective, dar mai ales obiective în ceea ce priveşte întârzierea soluţionării dosarelor la judecătoriile Câmpulung. Humor, Rădăuţi, Fălticeni şi Vatra Dornei
În anul 2007, cei 13 judecători ai Judecătoriei Rădăuţi au avut o încărcătură medie pe şedinţă de 42 de dosare, soluţionând, de asemenea statistic, 588 de cauze. Numărul total al cauzelor înregistrate a fost de 7038, din care 6254 – civile, 784 – penale, 764 – cu minori şi familie, 1574 – de contencios administrativ şi fiscal, 220 – comerciale şi 826 – de fond funciar

Cumulându-se dosarele înregistrate în 2007 cu stocul existent la 31 decembrie 2006, de 1558 de dosare, rezultă că judecătorii acestei instanţe au avut de soluţionat un total de 8596 de cauze.

S-au pronunţat 6858 de hotărâri, stocul înregistrat la finele anului 2007 fiind de 1742 de cauze, cu 184 mai multe decât cel din anul precedent.

În 2007, 1353 de dosare au rămas nesoluţionate, dintre acestea, având drept temei suspendarea judecăţii, potrivit procedurii civile, existând 308.

Au fost înregistrate 404 sentinţe penale recurabile, din care au fost recurate 184. Instanţa a primit spre casare 230 de dosare, din care 41 în materie penală.

Factorii de decizie din cadrul Judecătoriei Rădăuţi au opinat, în şedinţa de bilanţ de zilele trecute, că, în general „hotărârile pronunţate sunt convingătoare, clare şi concise, însă nu totdeauna se procedează la o verificare amă-nunţită a modului de tehnoredactare a acestora, fapt ce generează reveniri ale părţilor, cu sesizări pentru a se proceda la îndreptarea greşelilor materiale”.

La Judecătoria Fălticeni, comparativ cu 2006, au rămas de soluţionat, în perioada de referinţă, cu 150 de cauze mai mult, fiind soluţionate 3540. Cei 7 judecători din schemă au avut fiecare de soluţionat, în medie, între 500 şi 550 de dosare, încărcătura medie pe şedinţă fiind de 60 de cauze. „Activitatea de judecată în 2007 a scos în relief şi factori obiectivi de amânare a soluţionării cauzelor, determinaţi de părţile litigante, cum ar solicitarea terme-nelor pentru angajarea unui apărător şi pregătirea apărărilor, termene pentru studiul rapoar-telor de expertiză, reformularea unor obiecţii la expertize, dar şi prin neefectuarea la termen a expertizelor dispuse. Un aspect îngrijorător de frecvent şi care afectează soluţionarea cu celeritate a cauzelor este acela al îndeplinirii procedurilor şi comunicării actelor procedurale către părţi, tot mai multe dintre acestea fiind plecate la lucru în spaţiul comunitar”, se arată în concluziile magistraţilor care conduc destinele Judecătoriei din oraşul de pe malul Şomuzului.

La Câmpulung Moldovenesc, în 2007, cei 6 judecători existenţi au soluţionat în medie 793 de dosare fiecare, încărcătura medie pe şedinţă fiind de 42. Faţă de 2006, numărul dosarelor intrate a fost cu 97 mai mare. Operativitatea pe instanţă a fost de 81,65%. (82,80% în materie civilă şi 74,73 în penal). Au fost soluţionate 2403 cauze, faţă de 2354 în 2006. Pe princi-palele materii, durata de soluţionare a cauzelor se prezintă astfel: în materie civilă – 5 luni, în materie penală – 4 luni, în materie de minori şi familie – 2 luni, în materie de contencios administrativ – 2 luni, în materie comercială – 2 luni.

La Judecătoria Gura Humorului, cei 6 judecători existenţi au soluţionat în medie, fiecare, câte 458 de cauze, încărcătura pe şedinţă fiind, în 2007, de 38 de dosare. Instanţa a fost investită cu 3222 de dosare, cu 88 mai multe decât anul trecut, din care 1352 – civile, 454 – penale, 322 – cu minori şi familie; 334 de cauze s-au referit la plângeri contravenţionale, iar 750 – au fost de domeniul comercial. Indicele general de operativitate al instanţei a fost, în perioada de referinţă, de 83,23%, mai mic cu 2,68% faţă de 2006. Şi la Gura Humorului unul dintre principalele motive care au condus la depăşirea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, în special a dosarelor mai vechi de un an, a fost cel legat de neefectuarea sau efectuarea cu întârziere a rapoartelor de expertiză sau formularea unor rapoarte necorespunzătoare. Conducerea Judecătoriei Humor apreciază însă că au existat şi factori subiectivi: lipsa de fermitate privind aplicarea sancţiunilor procedurale acolo unde se impunea şi, nu în ultimul rând, lipsa de eficienţă a sancţiunilor aplicate.

Cronica Bucovina la Suceava



Am incheiat o saptamana apasatoare si solicitanta cum nu am mai trait de cativa ani, insa sfarsitul ei a fost generos cu publicul sucevean amator de rock si metal. Joi 31 ianuarie 2008 a fost programat un jam session cu Odyssey, Piatra si alte doua trupe considerate cantitate neglijabila, in Vox, la care nu am putut ajunge din cauza unei incursiuni in judet prin muntii Bucovinei. Frumoase locuri.

Vineri in Arena, am avut parte de un concert metal cu Bucovina si Shadowsong in deschidere. Oficiile de gadzda le-a facut Luparu, care ne anunta ca actiunea e doar la inceput si ca o data la doua saptamani vom avea parte de concert si rockoteca dupa. Teorii de astea am mai auzit, practica a demonstrat ca totul se taie dupa 2-3 saptamani. Eu zic ca sunt destui oameni in Suceava care-si permit sa mearga la un concert o data la doua saptamani, cat despre rockoteca mi se rupe.



Pe la ora 20 cand pe afis scria ca va incepe concertul, baietii de la Bucovina si-au terminat probele. A mai urmat apoi aproape o ora cu baietii de la Shadowsong incercand sa obtina un sunet bun. Perioada de timp mort a fost una enervanta in care o duduie baga muzica proasta de la un calclulator si baiatul responsabil cu clapele la Shadowsong a cantat cam toate soneriile pe care le aveam eu acu ceva ani la un Alcatel OT320. Ii asteptam pe baieti, fiindca la Falticenui mi-au placut mult si muzical si ca atitudine.



De data asta au cantat doar piese proprii, ei aflandu-se in mijlocul inregistrarilor pentru un demo. Dupa cum ne-a obisnuit pana acum, la fiecare concert, Shadowsong vine cu cate o schimbare de componenta. De data asta au un nou chitarist in persoana lui Andy, responsabil de partea ritmica si sper ca pana pe 13 la Iasi componenta sa se pastreze. Daca la Falticeni am scris mai mult de bine de ei, spre exasperarea unui bolsevic din Iasi, apropos, bolsevicii din Iasi (si din toata tara) o sa aiba o mare surpriza in zona metal, dar toate la timpul lor, acum am sa spun si unde mai au de lucrat, fiindca baietii, pas cu pas, au inceput sa confirme si merita statutul de trupa de metal.



Si-au stabilizat si genul abordat si acesta este death metalul melodic, poate si pentru ca vocea lui Nistor nu duce nici death brutal, dar nici black, deocamdata. Au inceput cu doua piese cam lente in care abuzul de clapa m-a facut sa ma uit la Paraschiva a doua zisa si P2 si sa ma intreb: “Asta s-a ingrasat sau e gravida?” Dubiul pseudohamletian m-a parasit definitiv incepand de la piesa a treia incolo, cand baietii au luat viteza si de aici concertul a curs bine si au starnit admiratie in randul celor care nu-i mai vazusera.



Au mai bagat o piesa bleaga, apoi au incheiat in forta. Induplecati de vaietele cenusareselor din prima linie au revenit cu un bis. Mai e de lucru la piese, care de multe ori dau senzatia ca sunt prea lungi si nu prea bine inchegate, trecerile de la un pasaj la altul sunt cam bruste. Atitudinea si modul de a se comporta pe scena au ramas la fel ca la Falticeni, adica de bun simt. In Shadowsong avem o trupa formata din liceeni in preponderenta, care prin seriozitate si talent au facut in cateva luni ceea ce se screm de cativa ani tot felul de artisti suceveni fara opera.



Baietii merg bine si cat de curand vor canta si pe alte scene decat cele din judet. Felicitarile mele. Ce nu m-a incantat a fost sunetul, care a fost bun, dar cam sters, instrumentele se cam pierdeau unele sub altele.

La rubrica permanenta “Te cunosc dupa sandale, Cenusareaso”, care la sugestia lui Balaban din Balabanesti, zis si Vuiet pentru capacitatile acustice ale orificiului sau anal, o sa-i zicem si “Miss Bulau”, avem urmatoarea propunere:



Prin 2001, in tineretile copilariei mele metaliste, a avut loc in Suceava un concert cu God, Bucovina si o trupa obscura locala ce intre timp si-a dat obstescul sfarsit. Atunci am auzit pentru prima data multe din cantecele care in prezent sunt cantate de public prin concerte alaturi de trupa.



Pe atunci Bucovina trecea prin perioada ei vikingoida si se numea Til Evig Tid Bukovina, pe scurt TetB. Tot pe atunci umblam si eu cu un tricou HIM si aveam si par pe cap, intre timp par nu mai am si tricoul il folosesc pe la tara cand dau cu vopsea gardurile. De atunci nu s-a schimbat la mine placerea de a-i vedea si Bucovina ramane una din putinele trupe pe care pot sa le vad si sa le ascult in fiecare zi fara sa ma plictisesc. Poate si fiindca ei canta despre lucruri la care tin, despre locuri in care ma plimb si despre ceea ce vibreaza in mine.

Dupa explozia din 2006, Bucovina a devenit una din putinele trupe de la noi in stare sa faca spectacol doar prin muzica lor, fara a avea nevoie de strambaturi, zbieraturi si alte metode pe care eu le incadrez la “a se caca pe ei”. La recentul RnI Indoor pot spune ca au fost trupa serii. Sper sa-si extinda zona de manevra pe toata suprafata tarii si poate si pe afara.



Sa revenim la ce s-a petrecut aseara. Bucovina canta pentru a treia oara la Suceava. Acel concert din 2001, pomana pesedista de anul trecut si concertul de fata. De data asta pe langa piesele arhicunoscute, in lista au intrat si cele trei piese noi cantate si in deschiderea concertului Moonsorrow.

La Bucovina sunetul a fost dat tare, dupa traditie, si microfoniile nu foarte numeroase si-au facut aparitia din cand in cand. Lucrul care m-a surprins oarecum a fost ca pe scena sunetul era mult mai clar decat in sala. Locul desfasurarii evenimentului a fost o catacomba a Casei de Cultura in forma de “L”, cu scena amplasata exact in colt, plafonul relativ jos. De auzit se auzea bine, insa nu era un sunet care sa dea pe spate.



Spectacolul a fost de calitate, lumea s-a simtit bine. Misu a avut parte si de unele probleme cu tobele, rezolvate, si si-a continuat cu brio treaba. Publicul astepta inca de la inceput pentru prima data “Straja” la Suceava. O piesa care gadila sensibilitatea locala. A venit si “Straja”, cantata de trupa si de public. Pentru bis Bucovina au cantat trei piese: “Luna”, “Bucovina inima mea” si “Straja”. Un recital de mai bine de o ora si cred ca nu gresesc cand spun ca a fost cea mai buna prestatie a trupei in orasul natal a doi dintre componentii ei.
Astept cu mare nerbadare noul album Bucovina, mai ales ca muzica trupei s-a mutat complet spre folk metal autohton si versurile intr-o limba româna arhaica dau un parfum aparte pieselor lor.



Tocmai simplitatea interpretarii si a muzicii, mult blamata de tot felul de experti si lexiconari, dau taria mesajului si a spiritului trupei. Revin la o ideea a mea, virtuozitatea degeaba nu e buna decat la circ.

Nu stiu exact cati platitori au fost, sper ca s-a trecut de 100, ca pomanagii erau destui pe acolo. La intrare fiecare platitor primea si un abtibild “Bucovina – Ceasul aducerii aminte”. Consider un succes al organizatorilor un eventual eveniment metal in Suceava peste doua sapatamani in acelasi loc. Pe scurt: un concert serios cu o trupa dornica de afirmare si alta care si-a respectat blazonul.

Bucovina ramane o trupa iubita la Suceava. Dovada si “Gemenele Bucovina”:


A omorât doi oameni şi a băgat în spital alţi patru



Un tânăr din municipiul Fălticeni a provocat, ieri după-amiază, un terifiant accident rutier, în urma căruia două persoane au murit, iar alte patru au ajuns la spital în stare gravă.

Deşi, pe lângă cei patru răniţi, a fost transportat la spital şi şoferul vinovat de accident, în momentul în care şi-a revenit din şoc, acesta a început să facă scandal, insultând poliţiştii şi cadrele medicale şi refuzând să-i fie recoltate probe biologice de sânge.

Ieri, în jurul orei 15:45, la intrarea în Fălticeni dinspre Roman, un autoturism „Volvo” (SV-07-RJI) pătrunde pe contrasens şi se izbeşte într-un copac de pe marginea drumului, chiar în locul în care se adună autostopiştii. Un bărbat care se afla în zonă este proiectat aproximativ 30 de metri, decedând pe loc în urma impactului cu solul.

Din copac, „Volvo” ricoşează într-un autoturism staţionat pentru a lua oameni la ocazie, acesta (un Ford Fiesta) fiind aruncat aproximativ 7-8 metri, în mijlocul drumului.

În Volvo-ul transformat într-un morman de fiare vechi în urma impactului nimicitor sunt mai multe persoane prinse între fiarele contorsionate.

Un bărbat care stătea la ocazie este şi el lovit de maşina scăpată de sub control.

Acesta este scenariul tragediei rutiere de ieri, totul petrecându-se într-o fracţiune de secundă.

„Am auzit doar un scrâşnet de roţi şi o bubuitură puternică. Mi-am acoperit din instinct faţa cu mâinile şi m-am aplecat. Când m-am uitat, am văzut maşina izbită în copac, cealaltă maşină în mijlocul drumului... Apoi, am văzut persoana decedată... Vă daţi seama ce impact puternic a fost, dacă l-au aruncat pe săracul om până acolo...”, povesteşte Mihai Artenie, unul dintre şoferii care se aflau în zonă şi au asistat neputincioşi la tragedie.

Scandal la spital

La faţa locului, în numai câteva minute, au ajuns mai multe maşini ale Ambulanţei şi ale Poliţiei.

Medicii de pe Ambulanţă au găsit o a doua persoană decedată, din rândul pasagerilor din Volvo, fiind vorba tot de un bărbat, pasager pe scaunul din dreapta şoferului. Bilanţul accidentului: doi morţi şi cinci răniţi. Printre aceştia din urmă se află şi şoferul Volvo-ului, ajuns la spital în comoţie cerebrală.

La locul accidentului au ajuns şi şeful Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Eugen Rotaru, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Romeo Butnariu, precum şi şeful Serviciului Criminalistic, comisar Sorin Pascari.

Sute de fălticeni s-au adunat de-o parte şi de alta a drumului, curioşi să vadă ce s-a întâmplat, spre disperarea poliţiştilor de la Circulaţie, care le cereau să se îndepărteze pentru a putea face măsurătorile specifice la locul accidentului.

De la spital a venit ştirea că şoferul vinovat de toată această nebunie, Daniel Bucan, în vârstă de 30 de ani, şi-a revenit şi a început să facă scandal, acesta fiind suspectat că s-a urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, ipoteză care se va confirma sau nu în urma cercetărilor.

Aseară, la închiderea ediţiei, cercetările nu erau încă finalizate, poliţiştii anunţând că vor reveni cu amănunte despre acest caz în cursul zilei de astăzi.

Scrisoarea lui Ion Lungu către suceveni



Dragii mei,

Vă anunţ că, în urma unei mature chibzuinţe, am luat hotărârea să candidez pentru un nou mandat de Primar, având de această dată susţinerea Partidului Democrat - Liberal.

Poate că unii dintre Dumneavoastră sunt surprinşi de acest anunţ, având în vedere că în 2004 am candidat sub sigla altui partid. Mă cunoaşteţi, ştiţi că nu sunt omul care să ia decizii pripite sau care să se aventureze în căutarea unor avantaje vremelnice. De aceea trebuie să vă explic vouă, sucevenilor, care aţi fost principalii mei colaboratori în tot acest timp, adevărata mea echipă, de ce am luat această hotărâre.

Ştiu că îmi apreciaţi eforturile şi rezultatele şi sunteţi dispuşi să îmi acordaţi încă o dată încrederea voastră şi onoarea de a vă reprezenta. Ştiu asta pentru că foarte mulţi dintre Dv. mi-au arătat-o, unii în mod direct, alţii doar prin intermediul sondajelor de opinie. Aşadar, sunt convins că trebuie să continuăm împreună munca zilnică pentru a pune în practică proiectele pentru oraşul nostru, proiecte pe care le-am făcut cu voi şi pentru voi. Sunt convins că înţelegeţi că nu putem rămâne la lucruri mărunte, să cârpim pe ici-colo, să astupăm câte o groapă şi să alinăm suferinţele pentru un ceas sau o zi. Da, şi acestea trebuie făcute, dar ştiu că nu numai pentru asta m-aţi ales primar. Vremurile s-au schimbat. Suceava are astăzi nevoie de strategii şi de gândire în perspectivă. Şi pentru ca proiectul nostru comun să poată fi pus în practică, e nevoie şi de o echipă competentă şi puternică.

Trebuie să vă mărturisesc faptul că echipa care era acum alături de mine nu mai funcţiona aşa cum mi-aş fi dorit, iar viziunea noastră asupra oraşului nu mai era aceeaşi. De fapt, nici nu mai era aceeaşi echipă alături de care am pornit la drum şi cu care am gândit proiectul pentru Suceava europeană, proiect în care am crezut, cred în continuare şi ştiu că şi voi credeţi.

Până la urmă, oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid. Iar oamenii cu care vreau şi pot să continui ce am început şi împreună cu care voi dezvolta mai departe oraşul sunt acum în PD-L şi mă susţin.

Eu sunt acelaşi om, nu m-am schimbat, sunt la fel ca voi, alături de voi şi vreau să mergem împreună mai departe, pentru binele oraşului.

Aşa să îmi ajute Dumnezeu.

Ion Lungu

Primarul Municipiului Suceava

Guvernul promite sprijin mai departe pentru Suceava



Poziţia Guvernului faţă de „cedarea” lui Ion Lungu a exprimat-o ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care a ţinut să asigure sucevenii că, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat, Cabinetul Tăriceanu nu va pedepsi judeţul prin tăierea fondurilor alocate.

„PD-L şi preşedintele său judeţean se comportă ca PSD în vremurile de tristă amintire, şantajând şi forţând oamenii. În măsura în care nu sunt dosare la mijloc, le spune că va veni un premier PD-L care o să le taie toate resursele. Nimic deosebit de PSD. Sunt profund întristat şi dezamăgit, ca om, pentru că Ion Lungu, în momentele în care trebuia să fie puternic, a cedat. Eu garantez în numele guvernului că, indiferent ce fac Lungu şi Tofan, Guvernul va sprijini sucevenii. În condiţiile acestei groaznice lipse de tărie, sucevenii nu trebuie să aibă de suferit. Suceava va primi tot ce va avea de primit”, a declarat ministrul Adomniţei.

Despre motivele pentru care cei doi primari nu au demisionat din PNL, deşi vor candida pentru un alt partid, ministrul crede că nu sunt decât „artificii juridice pentru a-şi păstra mandatul, care nu le sunt caracteristice lor, ci echipei PD-L”.

„Dacă la prima confruntare mai serioasă Ion Lungu a cedat, arată că a ţinut mai mult la propriul său interes. Nu Guvernul îl va sancţiona pentru gestul făcut, ci sucevenii, prin vot”, este concluzia ministrului.

Mîrza îi aminteşte lui Lungu de Brătieni



La PSD, adversarul tradiţional al lui Gheorghe Flutur, Gavril Mîrza, nu a avut prea multe de comentat ultimele mişcări de pe scena politică suceveană.

„Este propria decizie a lui Lungu şi Tofan. Ei au candidat la primărie din partea partidului Brătienilor. Acum or fi trecut Brătienii la democraţi şi ei s-au dus să-i caute. Va judeca electoratul traseismul politic al fiecăruia”, a spus Gavril Mîrza, aluzie la des invocata descendenţă liberală a primarului Lungu şi la bătălia dintre PNL şi PD-L asupra dreptului de a afişa în sediu tablourile fondatorilor PNL.

El nu s-a arătat surprins de mişcarea celor doi primari şi nici nu face previziuni în legătură cu creşterea sau diminuarea şanselor de a-şi atinge ţelul schimbând culorile sub care candidează.

Liberalii strigă „Trădare!”



Tabăra liberală încearcă să se replieze după devastarea structurii de conducere la nivel judeţean, după pierderea preşedintelui şi a unuia dintre vicepreşedinţi şi posibil şi a altora.

Din declaraţiile lor nu reiese surprinderea, deoarece se specula de mai multă vreme că cei doi se vor apropia de PD-L, ci doar tristeţea că acest lucru până la urmă s-a întâmplat.

Membri ai Biroului Permanent Judeţean al PNL Suceava s-au arătat, ieri, extrem de dezamăgiţi de gestul preşedintelui organizaţiei judeţene Suceava a PNL, Ion Lungu, şi a vicepreşedintelui Vasile Tofan de a candida pentru PD-L la câte un nou mandat de primar.

Vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat că, deşi comportamentul din ultima perioadă al lui Ion Lungu arăta că ceva nu este în regulă, nu se aştepta, totuşi, ca acesta să meargă spre PD-L, având în vedere „jurămintele de fidelitate de acum câteva luni”.

„Cu durere în suflet spun că am sperat ca onoarea să-l oprească să trădeze. Rezultatele obţinute în ultimii trei ani şi jumătate în municipiul Suceava înseamnă efortul unui proiect al echipei liberale sucevene, al cărei exponent era Ion Lungu, dar s-au obţinut cu ajutorul guvernului liberal şi al echipei liberale din Suceava. Le vom duce până la capăt cu ajutorul echipei liberale din guvern şi a celei de la Suceava. Interesul sucevenilor era ca Ion Lungu să rămână alături de noi, dar el a pus interesul personal înaintea celui al cetăţenilor şi ei vor fi cei care vor evalua acest gest din punct de vedere moral”, a declarat Steiciuc.

Prietenii uitate

Steiciuc a afirmat că a informat conducerea centrală a PNL în legătură cu cele întâmplate şi în următoarele zile se va lua o decizie în privinţa unei eventuale excluderi a celor doi, având în vedere că ei nu au demisionat pentru a nu-şi pierde mandatele.

„Proiectele pe care le-am început vor fi duse până la capăt. Nu pot spune acum dacă cei doi vor fi excluşi”, a mai spus Mihai Aurel Steiciuc.

Senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan s-a declarat mai surprins de plecarea lui Vasile Tofan.

„Lungu a uitat când îşi tot invoca strămoşii liberali şi asta nu mă miră, dar mă surprinde Vasile Tofan, care mereu a spus că prietenia care ne-a legat a fost lupta comună pentru ridicarea PNL. Probabil a uitat şi el...”, a spus Prodan.

Primarul PNL din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că regretă că a aflat această veste telefonic, şi încă în urma unui telefon de la presă „şi nu de la cei pe care îi credeam că sunt prietenii mei”. „Fiecare om îşi face calculele lui, sper ca ei să fi luat o decizie bună, deşi eu am altă părere. Nu comentez”, a spus Marius Ursaciuc.

Atacarea PSD, criteriu de performanţă în PD-L



Liberal democraţii care vor să acceadă în partid şi să se regăsească pe listele de candidaţi la alegerile locale şi, ulterior, la generale, trebuie să se arate extrem de critici la adresa PSD.

Preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, la Plus TV, în emisiunea “Între + /-“ realizată de Tiberiu Avram, că la nivelul partidului său au fost stabilite criterii extreme de clare pentru aprecierea performanţei politice, printre acestea numărându-se capacitatea “de a monitoriza puterea şi combativitatea la PSD”.

“Avem nevoie de voci care să dovedească faptul că suntem partid de opoziţie. PD-L va arunca în bătălie cei mai eficienţi oameni ca să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean şi jumătate din primăriile din judeţ”, a afirmat Flutur.

Întrebat de realizator cine vor fi candidaţii cu care PD-L vrea să obţină preşedinţia CJ, senatorul a spus că procesul de evaluare încă nu a fost finalizat pentru că “întâi trebuie să ne legitimăm la noi acasă cele mai eficiente forţe pentru a-l trimite pe Gavril Mîrza în opoziţie”.

De asemenea, un loc eligibil pe listele parlamentare la alegerile generale depinde de performanţa obţinută de aspirant în zona electorală repartizată, la alegerile locale.

Disciplina de partid trebuie respectată

Un alt criteriu de apreciere este respectarea disciplinei impusă în partid şi exprimarea unor eventuale nemulţumiri doar în cadrul organizaţiei.

“Nu iese fiecare cum vrea, dezbaterile au loc numai în partid. Democraţia e bună, dar la un moment dat în executiv mergi cu lucruri ferme, hotărâte. PD-L este un partid cu un singur şef, pentru că s-a văzut că atunci când sunt mai mulţi şefi apar disputele”, a declarat parlamentarul sucevean, explicând de ce PD şi PLD s-au comasat şi nu au mers împreună într-o alianţă.

Gheorghe Flutur a mai spus că PD-L nu este deloc afectat de plecarea din partid a unor activişti democraţi, cu referire la Brînduşel Nichitean, poreclit “Tractoraşul”, şi a arătat că “PD-L este suficient de mecanizat ca să aibă tractoare inteligente”.

Democrat liberalii vor veni să ceară votul sucevenilor pentru a ajunge la guvernare şi “a moderniza România scoţând-o la muncă”.

“A venit timpul istoric al dreptei, România are nevoie de o mai bună organizare şi să încheie odată tranziţia. Tranziţia a însemnat pomeni electorale care încurajează nemunca, iar marii beneficiari ai tranziţiei au fost socialiştii lui Ion Iliescu. A ajuta săracii este foarte bine, dar a ajuta leneşii este devastator”, a mai spus liderul democrat liberal.

Lungu şi Tofan vor candida pentru PD-L



Primarii PNL ai municipiilor Suceava şi Fălticeni, Ion Lungu, respectiv Vasile Tofan, şi-au anunţat ieri în mod oficial candidatura la un nou mandat, dar din partea PD-L, în cadrul unei acţiuni regizate de vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur.

Cei doi au făcut anunţurile la sediul PD-L Suceava, unde Gheorghe Flutur a convocat o conferinţă de presă, avându-i alături şi pe primarii de Botoşani şi Piatra Neamţ, Cătălin Flutur, respectiv Gheorghe Ştefan, pe deputaţii Dumitru Pardău şi Romică Andreica.

Lungu şi Tofan au intrat în scenă la circa un sfert de oră de la începerea conferinţei de presă, fiind primiţi cu braţele deschise de Flutur şi compania.

Prin modul în care a fost regizat evenimentul s-a vrut de fapt o lovitură de forţă la nivelul Moldovei.

Gest motivat printr-o scrisoare deschisă

Primarul Ion Lungu şi-a anunţat candidatura din partea PD-L sub forma unei scrisori deschise către suceveni, prin care le-a explicat care sunt motivele ce au stat la baza demersului său.

Nu înainte de a le spune că s-a hotărât să facă acest pas „în urma unei mature chibzuinţe” şi nu pentru a căuta avantaje vremelnice.

„Ştiu că îmi apreciaţi eforturile şi rezultatele şi sunteţi dispuşi să îmi acordaţi încă o dată încrederea voastră şi onoarea de a vă reprezenta (...). Aşadar sunt convins că trebuie să continuăm împreună munca zilnică pentru a pune în practică proiectele pentru oraşul nostru, proiecte pe care le-am făcut cu voi şi pentru voi. Sunt convins că înţelegeţi că nu putem rămâne la lucruri mărunte să cârpim pe ici pe acolo să astupăm câte o groapă şi să alinăm suferinţele pentru un ceas sau o zi. Da, şi acestea trebuie făcute dar ştiu că nu numai pentru asta m-aţi ales primar. Vremurile s-au schimbat. Suceava are astăzi nevoie de strategii şi de gândire de perspectivă. Şi pentru ca proiectul nostru comun să poată fi pus în practică e nevoie şi de o echipă competentă şi puternică”, a declarat Lungu.

El le-a mărturisit sucevenilor, pe care-i consideră principalii colaboratori şi adevărata lui echipă, că actuala echipă a PNL nu mai funcţiona aşa cum şi-ar fi dorit.

De fapt, spune Lungu, nici nu mai era aceeaşi echipă alături de care a pornit la drum şi cu care a gândit proiectul pentru Suceava europeană. „Până la urmă oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid iar oamenii cu care vreau şi pot să continui ce am început şi împreună cu care voi dezvolta mai departe oraşul sunt acum în PD-L şi mă susţin. Eu sunt acelaşi om, nu m-am schimbat sunt la fel ca voi, alături de voi şi vreau să mergem împreună mai departe pentru binele oraşului. Aşa să îşi ajute Dumnezeu”. Aşa şi-a încheiat Lungu scrisoarea deschisă către suceveni.

Tofan: „Am fost şi vom fi o echipă mai redutabilă”

La rândul său, primarul liberal al municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat că decizia de a candida pentru PD-L a luat-o după ce a chibzuit îndelung.

Ca şi în cazul lui Lungu, principala motivaţie a lui Tofan a fost aceea că nu se mai regăseşte lângă actuala echipă a PNL.

Tofan a spus că nu s-a gândit la viitorul său politic, ci la şansa de a putea continua proiectele demarate la Fălticeni.

„Cred că cel mai important lucru pentru concitadinii mei este să reuşim să ducem mai departe nişte proiecte, să faci ceva pentru oraşul tău. Nu e nici o noutate, lucrurile astea le-am demarat împreună cu această echipă cu domnul Flutur, cu Lungu, cu Petru Carcalete, cu Gospodaru şi toţi ceilalţi. Am fost o echipă şi vom fi mai deoparte o echipă mai redutabilă după experienţa câştigată până acum. Cel mai important lucru, dincolo de disputa politică, este ceea ce reuşim să facem pentru oameni”, a declarat Tofan.

Lungu şi Tofan, „decoraţi” de Flutur

Preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, le-a urat bun venit lui Lungu şi lui Tofan şi le-a spus că PD-L le acceptă candidaturile cu braţele deschise.

Flutur a ţinut să precizeze că cei doi primari sunt acum doar simpatizanţi, nu şi membri ai PD-L.

Nici Ion Lungu, nici Vasile Tofan nu au demisionat din PNL, deoarece potrivit legii şi-ar fi pierdut mandatele de primar.

Chiar dacă nu sunt încă membri PD-L, cei doi au primit din mâna lui Flutur insignele noului partid.

În plus, Ion Lungu a primit şi un tort pe care scria „Bine aţi venit acasă, domnule primar Lungu”.

Gheorghe Ştefan: „Nu se mai respectă doctrina şi omul”

Primarul liberal al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care, la rându-i, va candida pentru un nou mandat tot din partea PD-L, a apreciat deciziile celor doi colegi de-ai săi de la Suceava şi Fălticeni, precizând că nu se mai putea sta într-un partid unde nu se respectă doctrina şi omul.

El şi-a exprimat speranţa că Guvernul nu-i va persecuta primarii care au altă opţiune politică, pentru că de fapt persecutaţi ar fi cetăţenii din localităţile respective.

„Normal era să fiu exclus ca să mă înscriu cu acte în regulă în PD-L. Nu este normal ca atunci când plecăm într-o echipă, şi mă refer la echipa Băsescu-Stolojan, după ce împreună am luptat ca să câştigăm alegerile, pe urmă o parte din coechipieri să trădeze. Sau, chiar mai rău, au vrut să ne excludă din forurile de conducere şi au şi făcut-o. Exemplu, domnul Flutur de la Ministerul Agriculturii şi eu din Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei. Am cedat cu mare plăcere, pentru că dacă mai rămâneam acolo laudele lor m-ar fi jignit peste măsură. Suntem oameni, însă nu puteam sta într-un partid unde nu se mai respectă doctrina şi omul”, a declarat Ştefan.

Cătălin Flutur, despre teroarea instituită de guvern

Primarul PNL al municipiului Botoşani, care la rându-i va candida pentru PD-L, a ţinut să-i felicite pe Lungu şi pe Tofan, pentru curajul lor. El a spus că mai sunt foarte mulţi primari liberali care vor să candideze pentru PD-L, „dar mai stau puţin de frica şi teroarea pe care au instituit-o cei din Guvern şi cei care conduc acum PNL”.

„Observăm cu ochiul liber cum guvernarea Tăriceanu este pe o pantă descendentă. Plecarea miniştrilor competenţi din Guvern a dus la o incoerenţă a actului de guvernare, pentru că aţi văzut ce rezervă de cadre a avut PNL. La masa asta sunt cinci oameni care au adus de zece ori mai multe voturi în 2004 decât toţi membrii guvernului Tăriceanu la un loc. Noi nu umblăm după oameni, ci ei converg către noi. PSD şi PNL caută cu disperare să mai ciupească câte un primar, un consilier local, îi momesc. Oamenii vin înspre noi pentru că aici, în PD-L, sunt liberali adevăraţi. Ceea ce am început în 2004, să putem continua până în 2012”, a declarat primarul de Botoşani.

Gheorghe Flutur a dat startul câştigării alegerilor locale

Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a dat ieri startul câştigării alegerilor locale de către PD-L.

„Aveţi în faţă tripleta de aur a primarilor din nordul Moldovei (n.r. Gheorghe Ştefan, Ion Lungu şi Cătălin Flutur), care au făcut prima revoluţie portocalie şi suntem pregătiţi să facem a doua revoluţie portocalie”, a spus Flutur.

El a adăugat că ţinta PD-L este şi aceea de a câştiga şefia Consiliilor Judeţene din judeţele Moldovei unde, spune el, „mai sunt câteva bastioane ale PSD pe fruntea căror indivizi scrie expirat”.

„Anunţăm bătălia pentru câştigarea acestor redute confiscate de 18 ani de PSD. România are nevoie de o administraţie locală de dreapta. Sunt convins că 2008 va fi anul dreptei în România”, a încheiat Flutur.

Sindicaliştii de la Termica, decişi să intre în grevă


• sindicaliştii de la Termica au terminat de adunat semnăturile necesare pentru declanşarea grevei • sindicaliştii vor decide abia mâine data la care vor declanşa greva de avertisment • tot mâine, instanţa se va pronunţa în procesul dintre sindicate şi Termica • motivul acţiunii sindicale - refuzul administraţiei de a semna contractul colectiv de muncă pe 2008
Sindicaliştii de la SC Termica SA nu au renunţat la declanşarea grevei de avertisment. Iordănel Secrieru, liderul sindicatului „Prometeu", cel mai mare din cadrul societăţii de termoficare, a anunţat că deja au fost adunate semnăturile necesare pentru declanşarea grevei de avertisment. Potrivit legii, pentru a declanşa greva de avertisment, este nevoie ca peste jumătate dintre membrii de sindicat să îşi dea acordul în scris. Ori, precizează Iordănel Secrieru, liderii sindicatelor de la SC Termica SA au adunat semnături de la aproximativ 70-75 de procente dintre membrii de sindicat. Iordănel Secrieru a ţinut să precizeze că o decizie cu privire la data şi ora declanşării grevei de avertisment va fi luată în cursul zilei de mâine. Tot mâine, instanţa se va pronunţa în procesul dintre sindicalişti şi Termica, referitor la neacordarea unor drepturi salariale pe anul 2007. Se pare că sindicaliştii au fost convinşi de conducerea societăţii să nu declanşeze greva până la hotărârea instanţei. Totuşi, Iordănel Secrieru spune că cele două conflicte dintre sindicate şi Termica nu au nimic în comun. Greva de avertisment va fi declanşată pentru că echipa managerială a societăţii refuză să semneze contractul colectiv de muncă pe anul 2008, iar acţiunea în instanţă se referă la neacordarea unor drepturi salariale pe anul 2007.
Directorul general al SC Termica SA, Constantin Plăcintă, susţină că, indiferent care va fi decizia instanţei, conflictul dintre societate şi sindicalişti va fi stins iar administraţia va respecta întru totul decizia judecătorilor. Pe de altă parte, Iordănel Secrieru spune că procesul dintre sindicalişti şi Termica nu are nicio legătură cu diferendul din aceste zile. El a precizat că, indiferent de decizia instanţei, dacă administraţia continuă să refuză semnarea contractului colectiv de muncă, sindicatele vor declanşa greva. Potrivit legii, greva de avertisment poate dura până la două ore şi trebuie anunţată cu 48 de ore înainte. Greva generală nu poate fi declanşată la mai puţin de şapte zile de la greva de avertisment. În cazul în care sindicaliştii de la Termica vor declanşa greva, ei sunt obligaţi să respecte indicatorii minimi de funcţionare a instalaţiilor. Asta înseamnă că temperatura agentului termic din calorifere se va reduce de la 90 la 30 de grade Celsius. Reamintim că sindicaliştii de la Termica se află în conflict echipa managerială a societăţii întrucât, deşi contractul colectiv de muncă a expirat la sfârşitul anului trecut, contractul colectiv de muncă pe anul în curs nu a fost încă semnat.

"Avem o adevărată epidemie de diabet în judeţ"


• apreciază doctorul Gabriela Creţeanu, şeful Secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean • 53.440 de persoane au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru diabet zaharat numai anul trecut
Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava are 30 de paturi şi abordează patologia urgenţelor metabolice. În judeţ mai există două Compartimente de Diabet în cadrul secţiilor de medicină internă la spitalele din Rădăuţi şi Câmpulung. Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice include un cabinet de educaţie încadrat cu două asistente specializate în îngrijirea pacienţilor cu diabet. De asemenea există şi un sistem modern de şcolarizare care asigură educaţia audio a pacienţilor, cu casete înregistrate. "În cursul anului 2007 din partea Ministerului Sănătăţii Publice s-au aprobat fonduri pentru monitorizarea pacienţilor insulinotrataţi, aceştia beneficiind de o îngrijire mai bună. Programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei, care a demarat în iulie 2007, a evidenţiat faptul că tratăm o adevărată epidemie de diabet. Au fost identificate, în urma analizelor obligatorii, 53.440 de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire pentru diabet zaharat. Sunt zile în care numărul persoanelor cu diabet care se depistează la cabinetul de specialitate este cuprins între 18 - 24. Numărul cazurilor nou descoperite s-a dublat", ne-a declarat doctorul Gabriela Creţeanu, şeful Secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
La Unitatea Judeţeană de Diabet sunt înregistrate 20.748 de fişe. În fiecare an numărul cazurilor noi este într-o continuă creştere. În Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în anul 2007, au fost luaţi în evidenţă 2.326 de pacienţi cu diabet zaharat din care 198 sunt cu diabet zaharat insulinodependent şi 2.128 sunt cu diabet zaharat insulinoindependent. Totodată un număr impresionant de pacienţi cu boli metabolice s-au adresat cabinetelor de specialitate, respectiv 21.687 la Suceava, 8.018 la Rădăuţi, 5.650 la Câmpulung, 2.332 la Vatra Dornei, 275 la Gura Humorului, 44 la Siret şi 2.750 la Fălticeni. Secţia de Diabet şi Nutriţie face parte din Unitatea Judeţeană de Diabet Suceava.
Unitatea Judeţeană de Diabet Suceava s-a înfiinţat în anul 1987 şi are cabinete de specialitate în toate oraşele judeţului, în care lucrează medici diabetologi sau internişti responsabili de îngrijirea persoanelor cu diabet.