joi, 31 ianuarie 2008

Handbaliştii suceveni vor să-i "întristeze" iar pe dinamovişti

Handbaliştii suceveni vor să-i


Duminică 3 februarie de la ora 11.00, în prima etapă a Ligii Naţionale de handbal masculine, CS Universitatea Suceava va evolua pe terenul echipei Dinamo n partida va fi transmisă în direct de canalul sport.ro În prima etapă a returului Ligii Naţionale de handbal masculin CS Universitatea Suceava va evolua pe terenul echipei Dinamo. Meciul se anunţă a fi extrem de disputant mai ales că în prima rundă a sezonului 2007-2008 sucevenii s-au impus surprinzător în faţa bucureştenilor cu 32-31. Nu mai este niciun secret faptul că formaţia suceveană are în componenţă o “legendă” a handbalului dinamovist şi românesc, Leonard Bibirig, jucător care nu poate juca în disputa directă conform protocolului, dar care cunoaşte foarte bine pe Dinamo. În “ecuaţia” partidei Dinamo – CS Universitatea Suceava mai intervine şi faptul că echipa gazdă are un nou cuplu de antrenori şi patru sportivi noi veniţi. “Echipa noastră are efectivul complet şi se va cu echipa dinamovistă pentru cele două puncte puse în joc. Sportivii noştri au jucat exemplar în tur şi promit să facă acest lucru şi duminică mai ales că pregătirea de iarnă ne-a crescut, în opinia mea, şansele la atingerea obiectivului propus, clasarea pe locurile I-VI în clasamentul final al Ligii Naţionale. Sportivii noştri au schimbat oarecum registrul tactic pentru acest retur şi promit şi alte suprize în faţa unei echipe care va avea desigur ambiţia revanşei. Pentru formaţia noastră fiecare punct contează şi este clar că fiecare adversar va avea de serios ca să ne depăşească” a declarat purtătorul de cuvânt al echipei CS Universitatea Suceava, Mihai Chira. Prima etapă a returului Ligii Naţionale de handbal masculin programează meciurile: HCM Constanţa – Uztel Ploieşti, CSM Medgidia – CSM Oradea, Pandurii Tg.Jiu – HC Odorhei, Minaur Baia Mare – Ştiinţa Bacău, Steaua – Romvag Caracal, Poli Timişoara – UCM Reşiţa, Dinamo – CS Universitatea Suceava.

Clasament

1. Steaua 13 11 1 1 422-356 23

2. UCM Reşiţa 13 9 0 4 426-387 18

3. Ştiinţa Bacău 13 8 2 3 391-374 18

4. HCM Constanţa 13 7 3 3 357-331 17

5. HC Odorhei 13 7 2 4 360-357 16

6. CS U Suceava 13 6 3 4 374-347 15

7. Dinamo 13 7 0 6 367-360 14

8. Minaur Baia Mare 13 6 2 5 366-361 14

9. CSM Medgidia 13 6 1 6 363-368 13

10. CSM Oradea 13 4 2 7 358-375 10

11. Poli Timişoara 13 5 0 8 324-329 10

12. Pandurii Tg.Jiu 13 5 0 8 333-353 10

13. Uztel Ploieşti 13 2 0 11 316-378 4

14. Romvag Caracal 13 0 0 13 307-389 0

Liberalii sunt "stupefiaţi" de sancţionarea lui Artene

Liberalii sunt


Consilierii judeţeni ai PNL Suceava s-au declarat „stupefiaţi” de anunţul făcut de conducerea Organizaţiei Judeţene a PD-L Suceava de a-i retrage sprijinul politic şi de propunerea de excludere a consilierului Adrian Artene din această formaţiune politică. Anunţul liberalilor suceveni vine după ce în urmă cu două zile, cu o oră înainte de a începe întrunirea deliberativului judeţean, un comunicat de presă semnat de deputatul Romică Andreica şi vicepreşedintele CJ Eugen Uricec informa că „PD-L Suceava îi retrage sprijinul politic consilierului judeţean Adrian Artene şi pune în discuţie în şedinţa PBJ de mâine excluderea acestuia din partid”. Motivul deciziei, invocat în comunicat, a fost acela că Artenie a solicitat, în comisia de buget - finanţe a CJ, tăierea unor sume considerabile alocate zonei pe care o reprezintă, zona Fălticeni.

Faţă de această decizie, consilierul judeţean PNL Suceava, Bogdan Cristache, că anunţul PD-L poate crea confuzii în rândul electoratului, în condiţiile în care în momentul de faţă nu se ştie exact care partid îi retrage sprijinul politic lui Adrian Artene. „Nu înţelegem care formaţiune politică îi retrage sprijinul politic Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat minus Liberal sau toate trei deodată?”, a declarat Cristache.

„Democraţii au ajuns să fie marginalizaţi în PD-L”

El a adăugat că în situaţia în care ar exista totuşi un răspuns la această întrebare, decizia de retragere a sprijinului politic pentru Adrian Artene poate fi considerată aberantă , în condiţiile în care acesta nu poate fi acuzat că nu a încercat să-şi ajute partidul din care face parte. „Nu înţelegem decizia aberantă de retragere a sprijinului politic pentru domnul Adrian Artene, atâta vreme cât el nu a făcut altceva decât să bugetul a două administraţii locale conduse de adversari politici din PNL, respectiv PRM, şi să facă tot ce-i stă în putinţă să repartizeze sumele către administraţii conduse de primari PD, la Preuteşti şi Rădăşeni”, spune consilierul judeţean PNL. Bogdan Cristache a subliniat că o astfel de situaţie demonstrează că cei din PD-L au ajuns să-i sancţioneze şi pe proprii membri care încearcă să sprijine primarii acestui partid. Mai mult, el consideră că atitudinea conducerii PD-L Suceava faţă de Adrian Artene demonstrează faptul că aceasta a început să-i marginalizeze pe membrii PD, preferând să „achiziţioneze”, prin fonduri alocate de la buget, primari din alte partide, cum ar fi cel liberal de la Fălticeni, şi de la PRM, în cazul comunei Rîşca. „După cum precizam în urmă cu două săptămâni, în cadrul PNL astfel de acţiuni care sunt în beneficiul partidului ar fi apreciate corespunzător, şi nu întâmplător s-a făcut afirmaţia că la noi porţile sunt larg deschise pentru toţi oamenii de bună credinţă”, a încheiat Cristache.

Tatal Goienilor a fost prins beat la volanVasile Goian (70 de ani), tatal stelistului Dorin si al dinamovistului Lucian, a fost prins beat la volan, marti seara, in municipiul Suceava.

In jurul orei 18.00 serviciul unic de urgenta 112 a fost apelat de un conducator auto care a reclamat ca un alt sofer i-a lovit masina. Cand politistii au ajuns la fata locului, soferul suspect a incercat sa fuga, dar a fost blocat. In urma cercetarilor, politistii au l-au identificat pe conducatorul auto ca fiind Vasile Goian, iar la verificarea cu alcooltestul concentratia a fost de 0,7 mg/l alcool in aerul expirat. Politistii i-au retinut permisul lui Goian senior si-au dat o amenda de 300 de lei.

Eric Rossmann va fi înmormântat în Franţa

Ultimul drumPleacă dintre noi pentru totdeauna. Eric Rossmann, bărbatul care şi-a pierdut viaţa marţi la amiază după ce avionul pe care-l pilota s-a prăbuşit pe un ogor de lângă Siminicea, va fi înmormântat în Franţa. Dorinţa a aparţinut familiei celui care a condus mai mult timp destinele SC AMBRO SA Suceava, iar repatrierea cadavrului se va face zilele următoare.

Corpul neînsufleţit al directorului general adjunct de la Ambro, Eric Rossmann, de 38 de ani, nepotul patronului grupului de firme Rossmann, va fi înmormântat în Franţa.

Părinţii omului de afaceri care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului aviatic de acum două zile erau aşteptaţi să ajungă aseară la Suceava, pentru a lua acasă, în Franţa, cadavrul fiului lor.

Potrivit unor surse din rândul apropiaţilor familiei, rudele lui Eric Rossmann au contractat serviciile unei firme de pompe funebre din Bucureşti, care se va ocupa de repatrierea trupului neînsufleţit al fostului director general adjunct al combinatului de hârtie şi celuloză SC AMBRO SA Suceava.

Ieri după-amiază, în jurul orei 15:00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Eric Rossmann a fost depus la o capelă din zona Cetăţii de Scaun, aparţinând firmei „Efemer”, urmând a fi ţinut acolo cel mai probabil până în cursul zilei de vineri.

Femeia cu care fostul director general adjunct al SC AMBRO SA Suceava era căsătorit şi cu care avea o fetiţă de numai un an a refuzat să facă vreun comentariu legat de tragedie şi de faptul că Eric Rossmann va fi îngropat în Franţa.

A agonizat câteva minute înainte de a muri

Medicii legişti care au făcut, ieri, necropsia au stabilit că Eric Rossman a avut parte de o moarte cumplită.

Legiştii sunt de părere că fostul directorul general adjunct de la Ambro nu a murit pe loc, aşa cum se bănuia iniţial, în urma impactului nimicitor cu solul, ci a agonizat vreme de câteva minute, până să-şi dea ultima suflare.

De asemenea, legiştii au mărturisit că Eric Rossmann a suferit multiple fracturi, traumatisme şi leziuni interne, condiţii în care omul de afaceri francez nu avea nici o şansă de supravieţuire.

„Moartea a fost violentă şi s-a datorat unui politraumatism facial, toracic, abdominal, vertebral şi al membrelor inferioare”, a declarat doctorul Romeo Uşurelu, din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava.

I s-a oprit motorul în zbor

Chiar dacă marţi, imediat după producerea accidentului, au fost avansate mai multe ipoteze vizavi de cauza prăbuşirii avionului pilotat de Eric Rossmann, reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile din România veniţi la Suceava pentru efectuarea anchetei cred că tragedia s-a petrecut din cauza faptului că motorul aparatului s-a oprit în zbor.

„Pentru moment pot să spun doar că este o oprire de motor”, a declarat Sorin Cimpoieru, şeful echipei de anchetă a tragediei de la Siminicea.

Nu se ştie încă dacă oprirea motorului a fost accidentală sau dacă Eric Rossmann a făcut acest lucru intenţionat. Totuşi, a doua variantă este puţin probabilă, dar acest lucru va fi stabilit la finalul anchetei.

O altă ipoteză este aceea că după ce motorul avionului s-a oprit, pilotul a vrut să deschidă paraşuta aparatului de zbor, dar acest lucru s-a dovedit o problemă suplimentară, deoarece avionul se afla la o altitudine prea mică.

Epava avionului, dusă într-un hangar al Aeroclubului din Suceava

Epava avionului prăbuşit lângă Siminicea a fost ridicată ieri dimineaţă. După ce aripile au fost demontate, aparatul de zbor a fost încărcat pe o platformă şi transportat într-un hangar al Aeroclubului din Suceava.

Tot acolo au fost duse şi celelalte elemente desprinse din avion şi pe care anchetatorii au reuşit să le adune de pe câmp.

Toate bucăţile avionului vor fi expertizate de specialişti în aeronautică, iar rezultatele vor fi coroborate cu celelalte date de anchetă pentru a se putea trage o concluzie finală.

Importante vor fi şi convorbirile pe care Eric Rossmann le-a avut cu turnul de control al Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava şi care ar putea furniza mai multe amănunte despre ce s-a petrecut înainte de prăbuşirea aparatului de zbor.

Un inconvenient în bunul mers al anchetei este lipsa unei cutii negre din dotarea avionului, astfel încât procedurile pentru aflarea cauzei tragediei s-ar putea prelungi.

Eric Rossmann se stabilise în Suceava din 2005

Accidentul aviatic în urma căruia Eric Rossmann şi-a pierdut viaţa s-a petrecut marţi, în jurul orei 11.30.

Directorul general adjunct al SC AMBRO SA decolase de la Aeroclubul din Suceava la bordul unui aparat ultrauşor, marca Polaris FK 14. În momentul decolării, la ora 10.52, condiţiile de zbor erau bune, vizibilitate de circa 10 km şi vânt sub 10 m/s.

Nenorocirea s-a petrecut după aproximativ jumătate de oră. Un sătean din Siminicea susţine că a auzit o bubuitură şi apoi a observat avionul îndreptându-se cu viteză spre sol, unde s-a înfipt cu botul în arătură. Martorul a alergat spre locul unde s-a prăbuşit aparatul de zbor, dar era deja prea târziu, Eric Rossmann murise.

Directorul general al SC AMBRO SA Suceava obţinuse brevet de pilot în august 2007 şi nu avea decât câteva zeci de ore de zbor la activ, aşa încât lipsa de experienţă ar putea fi o altă cauză a accidentului de marţi la amiază.

Eric Rossmann se stabilise în Suceava în 2005. El era căsătorit cu o suceveancă, împreună cu care avea o fetiţă de numai un an.

Nepotul patronului grupului de firme Rossmann, unul dintre cei mai mari producători de carton şi hârtie din Europa, cu un portofoliu de 25 de societăţi atât în Europa cât şi în Africa, era un împătimit al motoarelor. În afara avionului în carlinga căruia şi-a pierdut viaţa cumpărat anul trecut pentru circa 60.000 de euro din Belgia, Eric Rossmann mai avea şi o motocicletă performantă.

Suceava, împânzită de cerşetoriDacă în intersecţiile din oraşele mari cerşetorii mişună printre maşini, cu mâna întinsă, în Suceava sunt văzute, zilnic, persoane paralizate, în scaune cu rotile, sprijinite în cârje, şi mame care poartă după ele copii cu biberoane goale în gură, cerând mila trecătorilor.

Privirea ne este atrasă, uneori, de cartonul murdar pe care scrie cu litere de-o şchioapă: „sunt paralizat”, „sunt muritor de foame”.

Trecătorii îi privesc, de multe ori cu îngăduinţă, le dau un leu sau o plăcintă şi trec mai departe. De cele mai multe ori, cerşetorii se aşază în puncte strategice: la intrarea în pieţe, lângă un magazin alimentar sau în apropierea chioşcurilor de covrigi sau fornetti.

Cerşetor la 84 de ani

Gheorghe Curcă are 84 de ani şi s-a născut în comuna Moara. L-am întâlnit în apropierea pieţei mari, într-un scaun cu rotile, cerând ajutor.

Repeta neîncetat ceea ce scria şi pe cartonul pe care-l ţinea pe braţe, cu mâinile îngheţate: „ ajutaţi-mă!”. Am fost curioşi să aflăm care este povestea lui şi de ce a ajuns la mila oamenilor.

Bărbatul ne-a spus că s-a născut la Moara. Viaţa a fost dură cu el şi până la urmă doar cerşitul îl mai apropie de meleagurile unde a copilărit. Bătrânul are acum domiciliul în oraşul Târgu Frumos. La puţin timp după ce s-a născut, mama lui a murit. Când Gheorghe avea un an şi jumătate s-a prăpădit şi tatăl său. El, împreună ceilalţi patru fraţi mai mari, au fost crescuţi de rude, dar mai mult din mila vecinilor. Nu le-a fost uşor, astfel că, de multe ori, dormeau pe unde apucau, în frig, în ger, flămânzi, lipsuri care le-au afectat sănătatea. Toţi s-au prăpădit. A rămas doar el, singur pe lume. Încă din copilărie, Gheorghe suferă de reumatism, boală care, în ultimii 25 de ani, l-a ţintuit în scaunul cu rotile.

Pensie de 100 de lei

În anul 1941, Gheorghe, împreună cu mulţi alţi tineri şi vârstnici, au fugit din calea trupelor sovietice. S-au refugiat la Târgu Frumos. Nu avea o meserie, dar a muncit ca argat pe la „boieri”, şi, mai apoi, om de serviciu pe la diferite localuri. Cu greu a reuşit să-şi facă un viitor. A fost căsătorit, dar soţia i-a murit acum 22 de ani. De atunci îi este foarte greu. Are o pensie de 100 de lei, care nu-i ajunge pentru medicamente şi hrană.

Deşi are domiciliul în alt oraş („actele pe care le aveam de copil le-am pierdut când ne-am refugiat”), îi roagă pe vecini să-l ajute să urce în autobuz, apoi pe alţi călători să-l coboare în staţia din Suceava, unde crede că poate să mai primească un bănuţ de la trecători.

„Ce să fac cu un milion de lei pe lună? Când este cald, cum este acum, mai vin la Suceava, pentru că eu de aici din zonă mă trag, şi oamenii aici sunt mai îndurători, mai buni. Îmi mai dau şi de mâncare şi câte un leu, şi aşa mai pun şi eu un bănuţ deoparte pentru zilele negre. Nu mă duc în Iaşi sau în altă parte la cerşit. Aici mă simt acasă. Toţi fraţii mei au murit, n-am rude, n-am pe nimeni şi tare-i grea singurătatea”, ne-a povestit bătrânul.

Se foloseşte de handicapul copiilor

Am mai mers câteva sute de metri şi am întâlnit-o, lângă chioşcul de Fornetti din apropierea Oficiului Judeţean de Poştă, pe Ludovica Balog, de 37 de ani, din Pătrăuţi.

Femeia este însărcinată în luna a opta, dar vine zi de zi la cerşit în Suceava, purtând în braţe un copil. Femeia trăieşte în concubinaj cu un bărbat din Pătrăuţi şi are cu acesta trei copii. Din spusele femeii, reiese că bărbatul cu care locuieşte este bolnav şi nu poate munci, familia întreţinându-se doar din ajutorul social şi din alocaţia copiilor.

Pentru a-şi rotunji veniturile, Ludovica preferă să practice cerşetoria. Tot ea ne-a povestit că nu câştigă mai mult de 30 de lei pe zi, dar înseamnă mult pentru familia ei.

Doi dintre copiii femeii au probleme de sănătate. Băiatul de zece ani este ghebos, iar femeia îl expune frecvent trecătorilor, ridicându-i haina, chiar dacă este frig afară, pentru ca oamenii să-i vadă handicapul. Fetiţa de patru ani suferă de distrofie musculară. Peste puţin timp femeia va mai da naştere celui de-al patrulea copil.

„Nu vrei să-ţi ghicesc?”

Pe străzile Sucevei întâlnim şi tineri cu proteze la picioare, care nu pot să muncească şi încearcă să obţină un venit din cerşetorie.

Mulţi dintre ei nu spun nimic, ci pur şi simplu îşi aşază o cutie de carton lângă ei, stau cu privirea aţintită în pământ, iar trecătorii le aruncă câte un ban.

Alţii cerşetori, mai vârstnici, se deplasează cu greu, sprijiniţi în cârje, dar din loc în loc se opresc pentru a-şi trage răsuflarea, dar şi pentru a întinde discret o mână, semn că au nevoie de ajutor.

Mai sunt şi ţigăncile din zona Autogării Suceava, care dacă nu te agresează cu întrebarea „nu vrei să-ţi ghicesc?”, atunci îţi cer, cu siguranţă, un leu. Este tributul pe care mulţi trecători (în special femei) îl plătesc pentru a fi lăsate în pace de către obraznicele ţigănci.

Tatăl fotbaliştilor Goian, cercetat de PoliţieTatăl fotbaliştilor Dorin Goian, de la „Steaua”, şi Lucian Goian, de la „Dinamo”, a fost prins beat la volan, marţi seară, la scurt timp după ce a tamponat două maşini.

În urmă cu două zile, în jurul orei 18:10, grupa de serviciu a Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă a oprit în trafic, pe strada „Oituz” din municipiul Suceava, au autoturism marca „Renault Clio”, bărbatul de la volan, identificat ulterior în persoana lui Vasile Goian, în vârstă de 69 de ani, tatăl celor doi cunoscuţi fotbalişti, mirosind puternic a alcool.

La faţa locului au fost chemaţi poliţiştii de la Circulaţie, aceştia punându-l pe Vasile Goian să sufle în alcooltest. Aparatul oamenilor legii a indicat o alcoolemie de 0,72 miligrame la litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au cerut lui Vasile Goian să meargă cu ei la spital, pentru a i se recolta probe de sânge.

Poliţiştii de la Rutieră au mai stabilit că tatăl celor doi fotbalişti, cu câteva minute înainte de a fi oprit în trafic, a acroşat două autoturisme, în timp ce încerca să-şi parcheze maşina.

„Cercetările au fost preluate de către lucrători din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Autogară „îngrămădită” în centrul Sucevei

AglomeraţieO nouă autogară va fi amenajată, în curând, în centrul municipiului Suceava. Ceea ce, în mod normal, ar reprezenta o veste bună pentru sucevenii obişnuiţi să circule cu mijloacele de transport în comun este un motiv de îngrijorare din cauza locaţiei aleasă pentru această autogară. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi, situată pe strada Ion Creangă, în spatele autogării din Suceava, mai exact, una dintre cele mai aglomerate zone din municipiu.

Societatea INTERTRANSCOM SRL Iaşi se află doar la un pas de obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare pentru realizarea acestui proiect.

Potrivit reprezentantului acestei societăţi, Vasile Toma, noua autogară va fi amenajată pe un teren, proprietate privată a societăţii ieşene, pe care se află deja o construcţie.

„Înfiinţarea acestei autogări este, de fapt, transformarea staţiei de îmbarcare-debarcare, care funcţionează din anul 2005, în autogară. Acest lucru ne permite să investim şi să amenajăm trei peroane, o sală de aşteptare cu 20 de locuri, un birou de informaţii, un birou de emitere a biletelor şi abonamentelor, dar şi a unui spaţiu pentru bagaje”, a explicat Vasile Toma.

Reprezentantul INTERTRANSCOM Iaşi a ţinut să precizeze că nu înţelege îngrijorarea sucevenilor cu privire la o aglomerare şi mai mare a zonei în care funcţionează deja o altă autogară, o staţie de taxi, Piaţa Centrală din Suceava şi mai multe instituţii. Acesta este însă de părere că aglomeraţia nu este cauzată, nici pe departe, de microbuzele societăţii de transport din Iaşi, care „nu staţionează niciodată pe domeniul public”, ci de „blocul aflat în construcţie în această zonă” şi de lucrările la reţeaua de termoficare a oraşului.

Staţia de îmbarcare-debarcare nu există

Realitatea din teren este cu totul alta. Staţia de îmbarcare-debarcare nu există, iar microbuzele societăţii INTERTRANSCOM SRL Iaşi staţionează pe domeniul public, pe o stradă cu sens unic, pe care se circulă cu dificultate.

La adresa ce figurează în cererea pentru obţinerea aprobării înfiinţării autogării, strada Ion Creangă nr.2, se află o clădire în care nu funcţionează doar birourile societăţii INTERTRANSCOM Iaşi, ci şi o altă societate de transport şi mai multe cabinete medicale.

Curtea este complet neamenajată, iar dimensiunile acesteia permit, cu greu, staţionarea a trei microbuze. Accesul în curte se face printr-o poartă suficient de îngustă încât să restricţioneze accesul unui singur autovehicul de transport persoane, chiar şi de mici dimensiuni.

Reprezentantul INTERTRANSCOM Iaşi susţine că Primăria Suceava a eliberat deja autorizaţia de construcţie pentru noua autogară, iar, conform graficului şi traseelor stabilite, în această nouă autogară nu vor staţiona, concomitent, mai mult de trei microbuze.

Aprobarea finală pentru acest proiect va putea fi eliberată astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local.

Şansele ca societatea ieşeană să obţină această aprobare sunt foarte mari în contextul în care INTERTRANSCOM Iaşi are deja o aprobare „de principiu” din partea Consiliului Local Suceava şi avizul de oportunitate din partea Direcţiei generale de infrastructură şi transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor.

Secretarul de stat Zvetlana Preoteasa şi-a bătut joc de profesorii suceveni

Dezbatere monologDezbatere transformată în monolog, o prezentare sterilă a proiectului de lege din învăţământ, al cărei protagonist a fost secretarul de stat din cadrul MEdCT Zvetlana Preotesa.

Ministrul secretar de stat Zvetlana Preoteasa nu a avut timp să-i asculte pe directorii de şcoli invitaţi să participe ieri la dezbaterea publică pe marginea proiectului de lege din învăţământ, deşi aceştia au venit pregătiţi să-şi prezinte opiniile şi argumentele în legătură cu acest subiect.

Peste 200 de directori de şcoli, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, sindicate, părinţi şi elevi, toţi au fost invitaţi să participe la dezbaterea publică şi să-şi spună părerea în legătură cu proiectele legislative promovate de ministrul educaţiei Cristian Adomniţei.

„Nu mai am timp să stau şi să ascult”

Ceea ce s-a anunţat a fi dezbatere s-a transformat într-un monolog al secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, care după ce, mai mult de oră, a lăudat proiectul de lege din învăţământ, nu a mai stat să asculte şi părerile dascălilor şi să ia în considerare opiniile acestora.

„Nu mai am timp să stau şi să ascult. Puneţi toate ideile pe o hârtie, trimiteţi-mi-o şi o voi analiza”, le-a spus Zvetalana Preoteasa profesorilor care au început să ia cuvântul.

Declaraţiile acesteia au creat rumoare şi agitaţie printre cei prezenţi la dezbateri, profesorii arătându-se cu adevărat indignaţi de faptul că au fost chemaţi la dezbatere publică, însă nimeni nu-i ascultă.

Dascălii nu au renunţat cu una cu două şi au insistat ca secretarul de stat să le asculte părerile.

Un singur director a reuşit să ia cuvântul la dezbateri

Din cei peste 200 de directori prezenţi în sala de dezbateri, unul singur a avut norocul să vorbească preţ de câteva minute.

Este vorba despre directorul de la Şcoala Ulma, care a făcut un drum de aproape 100 de kilometri pentru a ajunge la Suceava, şi a ţinut să-şi spună părerea în legătură cu legea învăţământului.

Un alt director sucevean a mai încercat să-şi spună părerea referitor la proiect, însă nu avut câştig de cauză.

„Dumneavoastră spuneţi, că eu vă ascult din mers”, i-a spus Zvetlana Preoteasa, în timp ce se îndrepta spre ieşire.

Pentru că secretarul de stat nu a avut timp să stea să-i asculte pe participanţii la dezbatere, inspectorul şcolar general Petru Carcalete a citit câteva dintre propunerile pe care profesorii suceveni le au vizavi de proiectul de lege.

Dezinteres faţă de „ideile fluturate” pe care le-a citit Carcalete

Zvetlana Preoteasa nu a acordat prea multă atenţie nici acestor propuneri, spunându-i lui Carcalete că i-a fluturat câteva idei.

„Domnul inspector general mi-a fluturat câteva idei şi mie nu-mi place să fie fluturate, dar le voi studia”, a spus secretarul de stat.

După ce a refuzat invitaţia de a vizita Şcoala Creştină Filadelfia, instituţia gazdă a dezbaterilor, Zvetlana Preoteasa a plecat de la întâlnire.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că nu i se pare normal ca la o dezbatere publică pe marginea unei legi, oamenii invitaţi să-şi spună părerea să nu fie ascultaţi. De aceeaşi părere au fost şi cei prezenţi în sală, unii dintre ei veniţi la dezbatere din celălalt capăt al judeţului pentru a face propuneri la proiectul de lege din educaţie.

Modificări importante la Legea educaţiei

Noul proiect de lege al educaţiei va ajunge pe 17 februarie 2008 pe masa Parlamentului, pentru a fi dezbătut.

Proiectul aduce modificări majore actualei legi din învăţământ şi dacă va fi aprobat, va intra în vigoare din luna septembrie a acestui an.

Proiectul prevede ca grădiniţa să înceapă de la trei ani, învăţământul primar să fie structurat pe cinci clase, învăţământul gimnazial să fie până la clasa a noua, inclusiv, iar liceul să înceapă din clasa a zecea.

În ceea ce priveşte statutul cadrului didactic, proiectul de lege aduce modificări şi la acest capitol. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că dascălii nu vor mai da examen naţional de titularizare, ci fiecare instituţie de învăţământ îşi va organiza propriul examen de titularizare.

S-a prăbuşit cu avionul

Tânărul om de afaceri Eric Rossman


> El şi-a pierdut viaţa strivit de fiarele avionului, aproape de Siminicea
Directorul executiv al Combinatului de Celuloză şi Hârtie AMBRO S.A Suceava, Eric Rossman, a murit, ieri la prânz, după ce avionul particular pe care-l pilota s-a prăbuşit, în zona localităţii Siminicea. Accidentul s-a petrecut la doar 500 de metri distanţă de zona locuită, în câmp. Martorii nefericitului accident au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, prin serviciul 112, astfel că, în scurt timp, la faţa locului s-au deplasat lucrătorii acestuia, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, dar şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Medicii de pe ambulanţă nu au putut decât să constate decesul omului de afaceri Eric Rossman, în vârstă de 38 de ani.

“Eram prin apropiere când s-a întâmplat accidentul. Eu am sunat la 112 şi apoi la Primarul din Siminicea. Am auzit un zgomot în aer, s-a rotit avionul şi s-a prăbuşit cu vârful la pământ. Am venit repede, m-am gândit că poate mai este vreo şansă de scăpare pentru piloţi”, ne-a declarat unul dintre martorii la prăbuşirea avionului. (Am încercat să-l determinăm pe martor să-şi decline identitatea, dar unul dintre poliţiştii comunei i-a cerut să nu-şi spună numele.) Zgomotul auzit de martori nu a fost însă provocat de o explozie. “Avionul nu a explodat în aer. Bubuitura s-a auzit, dar nu este vorba de explozie. Cetăţeanul care m-a sunat şi m-a informat cu privire la accident mi-a zis că a văzut o flacără în aer şi avionul care s-a rotit cu 180 de grade”, ne-a declarat primarul comunei, dl Gheorghe Haliţa.

Totuşi, riscul producerii unei explozii, chiar şi după contactul cu solul, a existat, însă pericolul a fost îndepărtat de pompieri. “Avionul care s-a prăbuşit este de mici dimensiuni şi are două locuri, un FK-14, proprietate personală. Deocamdată nu se cunosc cauzele producerii accidentului. Ştim doar că a decolat de la Salcea în jurul orei 11.00, este vorba de un zbor de agrement, şi tot acolo voia să se întoarcă. Noi am fost anunţaţi prin serviciul 112 şi am inter-venit cu patru autospeciale de stingere şi un modul SMURD. Am aplicat o perdea de spumă asupra avionului pentru evitarea producerii unei explozii, după care s-a trecut la descarcerare”, ne-a declarat Mircea Gospodaru, adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Trupul neînsufleţit al omului de afaceri a fost scos dintre fiare şi acoperit cu o pânză la doar câţiva metri de avionul prăbuşit.

Directorul aeroportului Salcea, Dan Asmarandei, a spus că tânărul pilot Eric Rossman deţinea brevet, dar nu avea prea multă experienţă de zbor.

Ancheta privind stabilirea cauzelor prăbuşirii accidentului este condusă de un reprezentant al aviaţiei civile de la Bucureşti, care a sosit în Suceava ieri, la ora 17.00.

Politistii ieseni ancheteaza accidentul aviatic de la Suceava

Politistii Sectiei Regionale a Politiei Transporturi Iasi se ocupa de investigarea din dosarul accidentului aviatic produs in localitatea Siminicea din judetul Suceava. Politistii ieseni lucreaza sub directa supraveghere a procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava. In urma acestui accident, pilotul avionului si-a pierdut viata. Este vorba despre un avion ultra usor care a decolat in jurul orei 10.00 de pe Aeroportul Salcia din Suceava.
Accidentul a avut loc in urma cu doua zile, in jurul orei 12.00. Pilotul este un om de afaceri din Franta, Eric Rossmann, care si-a stabilit resedinta in Suceava. Are 38 de ani si este directorul Combinatului de Celuloza si Hartie - Ambro SA. Avionul respectiv era proprietatea omului de afaceri. "Vom face cercetari in acest dosar, insa deocamdata nu sunt cunoscute motivele accidentului", a declarat ieri seara subinspectorul Iulian Antochi, de la Politia Transporturi. Trebuie mentionat ca omul de afaceri francez era singur in avion.

Primarul din Dorneşti s-a înscris în PNL

Primarul din Dorneşti s-a înscris în PNL


Primarul comunei Dorneşti, Gheorghe Luţă, s-a înscris în PNL, a anunţat preşedintele liberalilor din municipiul Suceava, Angela Zarojanu. Ea a precizat că primarul din Dorneşti a venit în PNL din postura de independent, el nefiind înscris în nici un partid politic. „Dumnealui a câştigat primăria din Dorneşti candidând ca independent, iar acum a decis să se alăture liberalilor”, a spus preşedintele PNL Suceava, care a adăugat că primarul Luţă are printre cele mai mari şanse să obţină un nou mandat. Prin înscrierea lui Gheorghe Luţă în PNL, acest partid are în momentul de faţă 17 primari în localităţile din judeţul Suceava. Pe de altă parte, Zarojanu a declarat că în perioada următoare şi-au anunţat înscrierea în PNL mai mulţi membri din PSD şi PD-L, printre care se numără şi persoane cu responsabilităţi în administraţie. „Sunt oameni care şi-au anunţat deja intenţia de a se înscrie în PNL. Demn de remarcat este faptul că pe lângă cei care vin de la aceste partide, numai în Organizaţia Municipală PNL Suceava s-au înscris zilele trecute 20 de noi membri, persoane care nu au mai făcut niciodată politică. Acest lucru ne-a dat convingerea că PNL este partidul care se preocupă de problemele reale ale sucevenilor, lucru apreciat de aceştia”, susţine Zarojanu.

PSD se încordează înaintea votului pentru bugetul Sucevei pe 2008

PSD se încordează înaintea votului pentru bugetul Sucevei pe 2008


Consilierii PSD se încordează înaintea votului pentru bugetul municipiului Suceava pe 2008 care urmează a fi dat în şedinţa de astăzi a deliberativului local. Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu, a anunţat că aleşii social-democraţi vor vota împotriva bugetului dacă nu le va fi acceptat programul de asfaltare a străzilor pe care l-au propus. Donţu a spus că este vorba de un număr de 23 de străzi care necesită reperaţii urgente şi care nu sunt prinse în programul municipalităţii pentru acest an. „În opinia noastră este inacceptabil modul cum arată străzile în municipiul Suceava. Suceava arată ca după bombardament. Sunt zone unde pur şi simplu rămâi blocat cu maşina în gropi iar primarul nu ia nici o măsură. Din perspectiva străzilor Suceava este printre ultimele oraşe din România care mai are străzi într-un asemenea hal. În foarte multe oraşe s-au găsit resurse pentru ca această problemă să fie adusă într-o zonă a decenţei. Este inacceptabil cum arată străzile din municipiul Suceava şi PSD nu va vota bugetul dacă nu avem garanţia că programul nostru nu va fi armonizat cu cel al municipalităţii”, a declarat Donţu. El îl invită pe Ion Lungu să facă împreună o plimbare cu maşina prin oraş pentru a vedea cum arată străzile dar cu maşina primarului.

Consilierul Artene, propus pentru excluderea din PD-L

Consilierul Artene, propus pentru excluderea din PD-L


PD-L Suceava i-a retras sprijinul politic consilierului judeţean Adrian Artene, au anunţat democrat-liberalii printr-un comunicat semnat de vicepreşedinţii Eugen Uricec şi Romică Andreica. De asemenea PD-L informează că va fi luată în discuţie chiar excluderea lui Artene din partid. Motivul, faptul că Adrian Artene a solicitat în comisia de buget finanţe a Consiliului Judeţean « tăierea unor sume considerabile alocate zonei pe care o reprezintă, zona Fălticeni ». « Astfel la solicitarea domnului Adrian Artenie, bugetul alocat municipiului Fălticeni a fost diminuat cu suma de 1 miliard de lei vechi, iar comuna Râşca a fost văduvită de suma de 1,5 miliarde lei, tot la iniţiativa acestuia. Considerăm că prin acestă iniţiativă, domnul Adrian Artenie nu-i mai poate reprezenta pe cetăţenii din municipiul şi zona Fălticeni, care i-au dat votul », se spune în comunicat.

Eric Rossmann va fi înmormântat în Franţa

Eric Rossmann va fi înmormântat în Franţa


Un reprezentant al Autorităţii Aeronautice Civile Române anchetează cauzele care au provocat accidentul aviatic din judeţul Suceava, în urma căruia omul de afaceri francez Eric Rossmann şi-a pierdut viaţa. Potrivit spuselor reprezentantului Autorităţii Aeronautice, Sorin Cimpoieru, epava avionului a fost transportată de la locul accidentului din comuna Siminicea într-un hangar al Aeroclubului Suceava, urmând a fi expertizată. Până în momentul de faţă specialiştii nu au putut să precizeze care a fost motivul prăbuşirii avionului, fiind înaintate câteva ipoteze, respectiv oprirea motorului de către Eric Rossmann, sau apariţia unei defecţiuni la motor în timpul zborului. Sorin Cimpoieru a mai spus că epava avionului va fi verificată în cele mai mici amănunte, pentru a se stabili cauza exactă a accidentului, în condiţiile în care aceste aparate de zbor, respectiv Polaris FK 14, nu sunt dotate cu cutii negre. Reamintim că directorul adjunct al SC AMBRO Suceava, Eric Rossmann, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident aviatic. Avionul acestuia s-a prăbuşit în apropierea localităţii sucevene Siminicea în timp ce efectua un zbor de antrenament. Din informaţiile pe care le deţinem, omul de afaceri Eric Rossmann urmează să fie înmormântat în Franţa.

Trupe PD-L dislocate la şedinţa Consiliului Judeţean

Trupe PD-L dislocate la şedinţa Consiliului Judeţean


Deliberativul judeţean a aprobat miercuri, 30 ianuarie, cu 31 de voturi pentru şi 5 împotrivă repartizarea pe localităţi a sumelor primite de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba de 103 milioane de lei noi din care 90 de milioane din sume defalcate din TVA şi 13 milioane din cote defalcate din impozitul pe venit. Municipiul Suceava s-a ales cu suma cea mai mare adică 3,5 milioane de lei, fiind urmat de Rădăuţi cu 2,9 milioane de lei, Vatra Dornei cu 2,3 milioane, Câmpulung Moldovenesc cu 2,2 milioane de lei, Fălticeni cu 1,7 milioane de lei şi Gura Humorului cu 855.000 de lei. Dintre comune cel mai mult a primit Straja- 1,3 milioane de lei. La repartizarea sumelor s-a avut în vedere formula prevăzută de lege care ţine cont de suprafaţa şi populaţia localităţii, nivelul veniturilor proprii încasate anul trecut şi necesarul de cheltuieli pentru funcţionarea normală a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. S-a ţinut cont de asemenea de solicitările Consiliilor Locale pentru finanţarea programelor de infrastructură şi a cofinanţărilor pentru programe de dezvoltare locală. Trebuie spus că şedinţa deliberativului judeţean s-a desfăşurat fără incidente verbale.

PD-L-iştii au fost prezenţi la şedinţă pentru a depista elemente de politizare la repartizarea banilor

Dezbaterile au fost foarte scurte bugetul fiind aprobat în circa 45 de minute. Ceva reacţii adverse au venit din tabăra PD-L-istă reprezentată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Constantin Uricec. Acesta a criticat modul în care comisia de buget finanţe a deliberativului a găsit de cuviinţă să taie din sumele alocate iniţial unor localităţi precum Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Şcheia, Rîşca sau Ciocăneşti şi să aloce altora precum Moldova Suliţa, Ciprian Porumbescu, Pojorâta, Sadova, Dorna Candrenilor sau Rădăuţi. Ca o paranteză, municipiul Rădăuţi s-a ales cu bonusul cel mai mare de 200.000 de lei noi. Uricec a propus diminuarea proporţională a sumelor la toate localităţile pentru a acoperi nevoile suplimentare ale altora însă propunerea sa nu a avut câştig de cauză în ciuda deschiderii şefului administraţiei judeţene, Gavril Mîrza, care a condus şedinţa. Propunerea comisiei de buget finanţe a întrunit în final votul majoritar. Şedinţa de miercuri a deliberativului a stârnit un interes deosebit în special din partea celor de la PD-L. De altfel membri marcanţi ai PD-L precum senatorul Constantin Gheorghe, consilierii locali Niculai Barbă şi Viorel Seredenciuc, au fost prezenţi la şedinţă pentru a depista elemente de politizare la repartizarea banilor. Senatorul Gheorghe a părut cel mai preocupat pe toată durata şedinţei făcând însemnări în agendă. Ulterior într-o conferinţă de presă el a acuzat politizarea parţială a repartizării banilor pentru echilibrarea bugetelor locale arătând că s-au tăiat sume de la primării care nu au primari PSD şi s-au dat la unele cu primari social democraţi.

PRM Suceava avertizează asupra consecinţelor unei crize a medicamentelorOrganizaţia Judeţeană Suceava a PRM se arată îngrijorată de perspectiva unei crize a medicamentelor, aşa cum aceasta a fost anunţată de oficialii din sistem. Liderul filialei sucevene a formaţiunii, Gheorghe Acatrinei, a luat această atitudine în condiţiile în care importatorii şi distribuitorii de medicamente aduc în discuţie devalorizarea accentuată a leului în faţa euro, iar peste trei sferturi din medicamentele din farmacii sînt importate. Potrivit lui Acatrinei, operatorii în cauză susţin că, la această dată, importurile sînt făcute la aproape 3,8 lei pentru un euro, în timp ce vînzările au loc, forţat, la nivelul de anul trecut, de 3,3 lei pe euro. Motiv pentru care afacerile lor merg în pierdere, urmînd ca medicamentele să se găsească tot mai greu, atît în farmacii, cît şi din spitale. "PRM Suceava consideră că responsabilii Ministerului Sănătăţii ar trebui să găsească soluţii pentru evitarea unei asemenea crize, care ar putea cauza neplăceri serioase milioanelor de bolnavi din ţară", a precizat dl Acatrinei. Fostul senator a mai relevat că, de cele multe ori, din cauza unui lanţ interminabil de intermediari, medicamentele importate ajung în farmacii la preţuri duble faţă de cele din ţările de origine.

Jandarmii învaţă să se ferească de accidentele rutiere

Începînd din această lună, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) care au permise de conducere sau intenţionează să le obţină susţin testările psihologice într-un laborator special amenajat la sediul inspectoratului, de pe poligonul de la Mihoveni. "Avînd în vedere numărul mare de accidente rutiere care se produc la nivel naţional, Jandarmeria Română a demarat o campanie de prevenire a producerii evenimentelor de acest gen în rîndul personalului propriu", ne-a declarat purtătorul de cuvînt al IJJ, lt Bogdan Cornaci. Iniţiativa este o premieră naţională. Ieri au fost testaţi primii jandarmi care au permise de conducere. "Pot fi testate zilnic 25 de persoane. Laboratorul are cinci staţii de lucru", ne-a declarat lt Marius Şamaret, psiholog la IJJ. Pînă la deschiderea laboratorului de la Suceava, şoferii din cadrul inspectoratelor de jandarmi erau testaţi la Centrul de psiho-sociologie Bucureşti. Unitatea poate deservi, la cerere, şi inspectorate din alte judeţe.

Accidentul aviatic de la Siminicea s-a datorat unei defecţiuni tehnice

Ieri, directorul Aeroportului "Ştefan cel Mare", Dan Asmarandei, a declarat că, în prezent, reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Române, care au ajuns la Suceava încă de marţi seară, dezmembrează aparatul de zbor Polaris FK 14, prăbuşit la Siminicea, şi-l transportă într-un hangar al aeroclubului "Grigore Baştan". În urma primelor investigaţii efectuate la faţa locului s-a stabilit că accidentul în care directorul executiv al Combinatului de Celuloză şi Hîrtie Ambro Suceava, Eric Rossmann, şi-a pierdut viaţa, nu a fost provocat de condiţiile meteo nefavorabile şi nici de o eroare de pilotaj, ci de o defecţiune tehnică, avînd în vedere că motorul avionului s-a oprit în aer. Decesul omului de afaceri a devenit un subiect controversat. S-a luat în calcul şi varianta sinuciderii sau a omorului, suspecţi fiind oameni de afaceri ucraineni, care doreau mutarea fabricii de la Suceava în Ucraina. Omul de afaceri obţinuse brevetul de pilot în urmă cu un an şi avea puţine ore de zbor, însă o mare pasiune pentru pilotaj, care în cele din urmă i-a adus moartea

La Suceava sînt bani doar pentru trei sferturi din cheltuielile judeţului

Veniturile totale ale bugetului propriu al judeţului Suceava şi unităţilor subordonate, pentru anul 2008, aprobate ieri, în şedinţă ordinară a Consiliului judeţean, sînt de 214,58 milioane lei, dintre care venituri proprii de 48,96 milioane lei. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului au valoarea de 77,13 milioane lei, cele pentru drumurile judeţene de 13,7 milioane lei, în timp ce în vederea echilibrării bugetului propriu al executivului judeţean se alocă 33,44 milioane lei. Nu în cele din urmă, subvenţiile pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap se ridică la 41,33 milioane lei. În ceea ce priveşte cheltuielile, de 214,58 milioane lei, acestea au fost stabilite în funcţie de veniturile ce pot fi mobilizate în 2008, avîndu-se în vedere asigurarea corespunzătoare a funcţionării serviciilor publice de interes judeţean. Unităţile finanţate de la bugetul judeţean beneficiază de 19,3 milioane lei, comparativ cu 16,5 milioane lei în 2007. În 2008, creşterea cea mai accentuată la alocări se înregistrează la programe de dezvoltare regională, motivat de faptul că sînt depuse un număr important de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale, cărora le trebuie asigurată cota de finanţare. Potrivit expunerii de motive, bugetul pe anul 2008 nu acoperă necesarul de funcţionare decît în proporţie de 75,7 la sută, în infrastructura rutieră nefiind asigurate fondurile pentru finalizarea lucrărilor de investiţii şi întreţinerea curentă. De asemenea, cea mai mare neacoperire se înregistrează la activităţile de asistenţă socială şi învăţămînt special, la acestea din urmă sursele de finanţare transferate din bugetul de stat fiind total insuficiente faţă de solicitări.