duminică, 2 martie 2008

În nordul şi vestul ţării, apele au devastat zeci de gospodării

Avertizările meteorologilor şi hidrologilor, din păcate, s-au adeverit. În judeţele care au primit avertizare hidrologică de cod portocaliu, apele au devastat zeci de gospodării. Nordul şi vestul ţării s-au confruntat cu ploi abundente care au umflat apele râurilor şi au provocat inundaţii.

În localitatea Coşbuc din judeţul Bistriţa Năsăud, zeci de gospodării au fost inundate de râul Sălăuţa, care a ieşit din matcă. Chiar dacă apele râului Sălăuţa s-au retras, localnicii sunt încă în alertă. Ei se tem că dacă va continua să plouă, apele se vor revărsa din nou.

În 2001, localitatea Coşbuc a fost inundată aproape în totalitate. Autorităţile locale spun că au făcut atunci un proiect pentru îndiguirea râului Sălăuţa şi consolidarea malurilor, dar în zonă nu a fost făcută nici o lucrare.

Autorităţile locale sunt în alertă în comunele sucevene de pe Valea Bistriţei, după ce sloiurile de gheaţă de pe râu au inundat zeci de gospodării. Apele Bistriţei sunt în creştere din cauza precipitaţiilor, iar şuvoaiele au inundat deja mai multe hectare de păşune din comuna Dorna Cândrenilor.

30 de case din Dorna Arini au fost inundate de apele râului Bistriţa. În judeţul Suceava, podul de gheaţă de pe râul Bistriţa are 1 kilometru

50 de gospodării din localitatea maramureşeană Botiza au fost inundate, ieri, de apele umflate ale râului care trece prin comună. Echipele de intervenţie împreună cu localnicii au încercat să oprească revărsarea râului Botiza cu saci de nisip.

"Este o situaţie periculoasă. Deocamdată oamenii au fost mutaţi preventiv. Dacă apele vor creşte în continuare, vor fi evacuate toate casele din zonă. Acum apărăm gospodăriile cu saci de nisip", a anunţat primarul din Botiza, Ioana Trifoi.

În oraşul Baia Sprie, sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă la debitul apelor scurse de pe versanţii muntelui. De asemenea, două drumuri judeţene au fost blocate fie din cauza revărsării apelor, fie a copacilor rupţi căzuţi pe carosabil.

Din cauza vântului puternic, în Sinaia, Azuga şi Buşteni au fost oprite telecabinele. Rafalele puternice au dărâmat şi un panou publicitar de şase metri pătraţi la marginea oraşului Braşov.

Şi autorităţile din Moldova sunt pregătite pentru vijelii şi ploi abundente. Primarii s-au întrunit în comitete de urgenţă şi au decis să monitorizeze premanent cursurile apelor şi să instituie centre de permanenţă la primării.

Furtună şi în Arad. Vântul puternic a smuls o copertină de la un show-room auto. Copertina a fost dusă de vânt zeci de metri şi a avariat 12 maşini. Copertina din tablă câtăreşte sute de kilograme. Niciun om nu a fost rănit.

Tot din cauza vijeliei, pe drumul care leagă Aradul de Oradea, crengile unui copac au fost doborâte şi au căzut ep carosabil. Circulaţia a fost blocată aproape o oră.

Şi în Bihor, doi copaci au căzut din cauza vântului puternic. Unul dintre ei s-a prăbuşit chiar în centrul oraşului. Arborele a distrus mai multe cabluri de curent electric. Un cartier a rămas fără curent de două ore. Un alt copac a căzut la marginea oraşului, însă nu a provocat pagube. Vijelia a smuls şi mai multe ţigle de pe acoperişurile caselor. Vântul a suflat în rafale numai un minut.

Alesii locali care sunt medici vor putea profesa in timpul mandatului


Senatorii din Comisia juridica au aprobat modificarea legii potrivit careia alesilor locali de profesie medici le era interzis sa profeseze pe timpul mandatului. Modificarea a fost initiata de cinci parlamentari, dintre care patru sunt si medici. Acestia ar putea si ei beneficia de noile prevederi.

Alesii au completat legea initiala, care permitea numai profesorilor sau scriitorilor sa isi continue activitatea cat timp se afla la carma unei comunitati, cu inca doua profesii - medic si medic veterinar. Motivul invocat de cei patru parlamentari este acela ca: "In mediul rural, profesiile de medic si medic veterinar se intalnesc mai rar, iar actuala prevedere legala creeaza o bariera pentru exercitarea libera a acestor profesii de catre alesii locali si priveaza comunitatile locale mai mici de o serie de servicii vitale, precum asistenta medicala ori sanitar-veterinara."
Daca legea va trece de Senat, printre beneficiarii ei s-ar putea numara si deputatul Bonis Istvan, unul dintre initiatori. Medic de profesie, acesta recunoaste ca intentioneaza sa intre in cursa pentru un fotoliu de primar.
Liberalul Vladimir Manastireanu, si el medic, are insa o alta justificare pentru propunerea facuta. La intrebarea daca aprobarea legii are vreo legatura cu faptul ca el este medic veterinar, Manastireanu a raspuns: "Ba are, pentru ca imi apar breasla". Un alt semnatar al legii, deputatul PSD Aurel Nechita, sustine demersul e cat se poate de firesc.

Eugen Nicolaescu: "Nici o firma romaneasca nu ar putea construi spitale"


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca, din cate cunoaste, nicio firma din Romania nu s-ar putea califica pentru constructia de spitale judetene si regionale.

''Am pus in caietele de sarcini conditii foarte exigente, astfel incat sa poata sa vina la licitatii numai firme foarte mari, cu o carte de vizita impresionanta si care sa aiba foarte multa experienta pe domeniul constructiei de spitale. Din ce stiu eu, nici o firma din Romania nu se va putea califica, pentru ca daca vorbim de constructia de spitale, nici o firma romaneasca nu ar construi spitale in Romania'', a precizat Nicolaescu.
Acesta a adaugat ca sunt puse conditii stricte pentru ca firmele care vor construi spitale sa aiba experienta si sa execute lucrari de calitate. Nicolaescu a invocat cifra de afaceri a firmelor interesate sa participe la licitatie, care trebuie sa fie, numai pe domeniul constructiei de spitale, de cel putin 300 de milioane de euro.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii vor fi postate caietele de sarcini pentru selectia firmelor care vor urma sa construiasca spitale judetene si regionale in Romania. "Conform legii, urmeaza 30 de zile in care se primesc ofertele, iar dupa aceea urmeaza deschiderea ofertelor, evaluarea si incheierea contractelor. Noi speram ca in luna mai sa incheiem contractele cu viitorii castigatori, pentru ca sumele necesare derularii acestor contracte le avem prinse in bugetul de stat'', a precizat ministrul Sanatatii.

Muzee pe care nu poti sa le vezi


Muzeul de Arta populara-“Dr. Mina Minovici”
Muzeul de Arta Veche Apuseana Minovici
Ambele se gasesc pe strada Nicolae Minovici nr 1-3 sect. 1 Bucuresti (langa gara Baneasa).

Muzeul de Arta populara-“Dr. Mina Minovici”
Pentru ca ne pusesem in gand sa vedem aceste locuri de ceva vreme am purces la volanul masinii pana acolo sambata aceasta dupa pranz.
Evident, ca niste oameni civilizati ce suntem am cautat telefonul asezamantului pentru a ne asigura ca au program. Cand naiba poate fi deschis un muzeu daca nu sambata si duminica?
La numarul 222.48.66 o voce ne-a comunicat ca programul aflat pe net (zilnic 09.00-17.00-luni inchis) este valabil si ca suntem asteptati. Pe drum ne gandim cu simpatie ca saracul custode trebuie sa ne astepte pe noi azi,in mod special in aceasta frumoasa zi de primavera.
Cu camerele foto de gat am parcat langa gara si am dat sa intram pe strada amintita la nr 1. Trebuie sa spun ca aici exista o vila in stil popular romanesc (cula olteneasca, adica cladire fortificata din Valahia sec XVII-XVIII), construita in 1905, dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez de catre domnul Minovici si donata municipalitatii in anul 1936 cu clauza expresa de a deveni deveni muzeu de arta populara (ceea ce si fusese din anul 1914).Cladirea adaposteste colectia particulara (a lui Minovici) de arta populara: costume din zonele Suceava, Vlasca si Arges, scoarte oltenesti cu motive florale si zoomorfe, ceramica din diverse centre (Horezu, Binis, Fagaras), piese de mobilier popular si obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, oua incondeiate, o colectie de icoane taranesti pe lemn si sticla, provenite din Transilvania (secolele XVII-XVIII).

Ajunsi aici gasim o poarta de lemn incuiata (semn de ospitalitate) insa doritori sa vedem sunam cu incapatanare la butonul sonerie. In scurt timp isi face aparitia din casa un gardian public usoar agramat care prin gard ne explica ca muzeul este momentan in conservare si inchis publicului larg. Insistam sa vedem macar enorma curte plina de lucrari insa chiar nu se poate (poarta e legata cu un cablu electric galben) iar in spate “e niste caini si nu pot sa va garantez nimic”.

Muzeul de Arta Veche Apuseana Minovici
Usor descumpaniti am purces catre numarul 3 (pe aciasi strada) unde se gaseste Muzeul de Artă Veche Apuseană.
Practic este amplasat in fosta casa Minovici.
Muzeul fost inaugurat în 1945, după ce soţii Ligia şi Dumitru Minovici au donat casa şi colecţia de artă Academiei Române. Casa Minovici a fost construită după planul întocmit de arhitectul E. Canella şi de inginerul D. Minovici, între 1940-1941, în stil Tudor şi este împrejmuită de un parc în stil englezesc.
În interiorul muzeului pot fi admirate diverse obiecte de artă, cum ar fi: vitralii din secolele XVI-XVII, ,gravuri, picturi, , cărţi rare, tapiserii, covoare, mobilier.

Aici aceiasi poveste, poarta incuiata, buton sonerie si sunat prelung pana cand un tip in salopete soioase isi face aparitia din cladire.
Evident, tot prin gard, il luam la intrebari si pe acesta.Ne relateaza ca din pacate desi trebuia sa fie deschis azi la acea ora custodele a avut o treaba si s-a invoit (la cine frate?-la Academia Romana?). Complet contrariati am intrebat cu cine am discutat la telefon si pe deasupra ne-a pus si degeaba pe drumuri.
Greu daca nu imposibil de gasit un raspuns coerent la intrebarile noastre.
Luat tare „mecanicul de intretinere ”ne „baga” repede un text cu un parastas al absentului......o ameteala penibila de fapt.
-Bine dar maine (duminica) vad ca ar trebui sa fie deschis (dupa programul afisat pe peretele casei), poate vin maine....
-Pai stiti ....s-a invoit si maine.

Al dracului parastas (Doamne iarta-ma) tine doua zile ca nunta imparateasca. Evident v-ati dat seama ca totul nu e decat o placa pregatita pentru orice posibil vizitator care ar dori sa ajunga la aceste muzee.
Oamenii platiti special pentru aceast job de catre Academia Romana (sau municipalitate) fac orice altceva in afara de act de prezenta la serviciu.
Tristi si dezamagiti din nou de aceasta experianta pur romaneasca ne-am intors la masina pentru drumul inapoi in oras.
Trei cacaturi care se pot vizita avem in orasul asta (si alea donate) si nu suntem in stare sa ne ocupam de ele sau sa le promovam.

Alta data la muzeul Stork (Frederik si Cecilia Stork-alta casa memoriala donata de posesori) am reusit sa intru cu mare greutate. Cei care ar fi trebuit sa se ocupe de promovarea si prezentarea muzeului erau absolut contrariati ca i-am deranjat din somn astfel incat incercau sa faca tot posibilul sa scape mai repede de mine.

Povestea se poate repeta identic si cu Muzeul colectiilor de arta-la palat-in fiecare prima miercuri din luna cand accesul este gratuit nu poti vedea decat rareori cate un grup de japonezi cu aparatele de gat iar in rest un mare pustiu de oameni.
Oare cand cei pe carei platim din banii nostri se vor ocupa de ceea ce trebuie sa faca?

N.A.-Cred ca o sa-mi fac un hobby de azi din a suna la acest tip de muzee sambata si duminica sa anunt cate o falsa vizita cu autocarul plin de elevi....suntem pe autostrada...ajungem intr-o ora.

A făcut sex cu şapte elevi, după care a reclamat că a fost violată

Plăceri penale



Minora în vârstă de 14 ani care a reclamat în urmă cu două zile că a fost violată de trei adolescenţi, într-o casă din Câmpulung Moldovenesc, a întreţinut relaţii sexuale de bună voie cu nu mai puţin de şapte elevi, din localitate. Printre aceştia se numără şi cei trei tineri pe care i-a dat pe mâna Poliţiei, acuzându-i de viol.

Aceasta este concluzia la care au ajuns poliţiştii în urma anchetei desfăşurate în acest caz. Judiciariştii au exclus varianta violului, după ce-au audiat toate părţile implicate în această poveste.

La începutul săptămânii viitoare, atât minora, cât şi diriginta care a adus-o de mână la Poliţie, urmează să fie audiate din nou de poliţişti, pentru a se stabili motivul pentru care adolescenta a uitat că a făcut sex de bună voie şi a inventat un viol în grup, şi a pus pe drumuri o armată întreagă de poliţişti.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că cei şapte elevi, unii dintre ei colegi de şcoală ai victimei, vor fi cercetaţi, totuşi, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor.

Cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care au avut loc faptele.

Inundaţii la Dorna Arini



Zeci de persoane au fost evacuate, mai multe case şi anexe gospodăreşti au ajuns sub ape, iar drumul naţional care face legătura între localităţile Vatra Dornei şi Broşteni a fost blocat cu sloiuri de gheaţă de pe râul Bistriţa. Precipitaţiile din cursul zilei de sâmbătă au creat mari probleme în zona de munte a judeţului. Situaţia cea mai gravă a fost în comuna Dorna Arini, unde apele Bistriţei s-au revărsat în 5 case şi 20 de anexe gospodăreşti. Pentru că apele râului erau în creştere, exista riscul ca alte 40 de gospodării să fie inundate.Ca urmare, mai mult de 30 de persoane au fost evacuate din propriile locuinţe şi au revenit la casele lor abia ieri dimineaţă.Tot din cauza sloiurilor de gheaţă care au ieşit din matca râului Bistriţa, drumul naţional 17 B Vatra Dornei – Piatra Neamţ a fost blocat timp de două ore.Circulaţia a fost reluată apoi pe un singur fir, iar acum traficul rutier se derulează normal.La faţa locului au fost trimise importante forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei şi Poliţiei, care au muncit toată noaptea pentru a îndepărta gheţurile.Dacă la Dorna Arini pericolul pare să fi trecut, în alte zone ameninţarea persistă.Autorităţile sucevene monitorizează acum atent cursul superior al râului Bistriţa, la Ciocăneşti şi Cârlibaba, unde s-au format aglomerări de gheţuri şi există riscul producerii de noi inundaţii.De asemenea, la Zugreni s-au format două zăpoare, iar autorităţile se pregătesc să le dinamiteze. În acest sens au fost avertizate toate primăriile din aval, precum şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

CEDO a stabilit un precedent care da peste cap justitia romana , legat de taxarea actiunilor in instanta


logoprostor.jpgCEDO a dat acum cateva zile in cazul Beian vs. Romania, o hotarare
judecatoreasca, care este obligatorie pentru instantele de judecata
nationale si care, va constitui o cotitura decisiva ce va influenta
legislatia interna si Codul de Procedura Civila , care normeaza modul
de taxare a actiunilor judecatoresti promovate in materie civila dar
si comerciala.
Astfel, in cazul Beian vs. Romania, CEDO a constatat faptul ca, Aurel
Beian a introdus o actiune civila prin care a chemat in judecata
CEC-ul pentru a cere sa fie despagubit fata de banii pierduti in
afacerea FNI, insa nu a timbrat actiunea, demonstrand insa ca a depus
o cerere de scutire a platii taxei de timbru la Finante, cerere
motivata de faptul ca pur si simplu nu avea bani sa plateasca vreo 8
milioane de lei vechi cat insemna taxa judiciara de timbru.
Instanta de judecata i-a respins cererea ca netimbrata, netinand cont
de cererea de scutire depusa de petent la Finante, iar CEDO a
considerat ca in acest fel, accesul la justitie la si obtinerea
despagubirilor i-a fost nelegal barat, iar statul roman este vinovat
si a fost obligat sa-i plateasca daune de 10.000 euro.
Cazul in sine constituie un precedent extrem de interesant, intrucat,
sub umbrela acestei decizii data de CEDO, toti romanii care vor depune
actiuni in instanta si vor trimite la Finante cereri de scutire de la
plata taxei de timbru pe motiv ca nu au bani sa o achite [ si
majoritatii romanilor nu le va fi greu sa demonstreze ca nu au bani ]
, vor putea sa se judece practic pe gratis. Multi romani nu depuneau
actiuni in justitie de frica taxelor de timbru insa acum, aceasta
decizie le arata ca pot si merita sa incerce sa se judece fara plata
taxelor judiciare de timbru.
Ori, in conditiile actuale in care Justitia are grave probleme
financiare, care fac ca si citatiile in procese sa nu mai poata fi
trimise din lipsa banilor, aceasta decizie a CEDO poate sa semneze
falimentul financiar al Justitiei din Romania, care risca sa se
confrunte cu o avalansa de cereri de scutire de la plata taxelor
judiciare de timbru, care constituie sursa principala de venit si
finantare a activitatii Justitiei .
Mureşeanul Aurel Beian a învins în două rânduri statul român la
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în decurs de câteva
luni. Curtea de la Strasbourg a demonstrat încă o dată că justiţia
românească se încurcă în propriile legi.

Acum, statul este obligat, prin două decizii, să-i plătească
mureşeanului Aurel Beian 10.000 de euro. Poate suma nu este pe măsura
luptei pe care familia Beian a fost nevoită să o ducă ani de zile
pentru a-şi găsi dreptatea. Soţii Elena şi Aurel Beian se pot lăuda că
au creat, fără măcar să-şi dorească asta, o premieră juridică.

Prima decizie CEDO, pro­nun­­ţată în decembrie 2007, se referă la
nerecunoaşte­rea sta­gi­ului militar efectuat, în anii ‘50, în
brigă­zi­­le de mun­­­că ale statu­lui­ co­muni­st.­­ Cea­­­­laltă­­ –
pronunţată în urmă cu doar câteva zile – are în vedere încălcarea
dreptului la acces în justiţie, prin anularea de jurisdicţiile
naţionale a acţiunii introduse de familia Beian, pentru neplata taxei
de timbru, în condiţiile în care aceasta a cerut CEC restituirea
sumelor de bani pe care le-a investit la Fondul Naţional de
Investiţii. Familia Beian aşteaptă acum ca statul să-i achite cei
10.000 de euro câştigaţi la CEDO, plus majorările corespunzătoare.

Strigau că suntem „chiaburi şi duşmani ai poporului”

Lupta pentru dreptate a lui Aurel Beian a început în 1953, când avea
doar 21 de ani. Atunci i-a sosit sorocul să fie luat la oaste, dar,
pentru că tatăl său refuzase să intre în CAP, a fost încorporat în
brigăzile de muncă. Nu a depus jurământul, nu a purtat armă şi a
sfârşit ca „soldat neinstruit” – calificativ scris pe livret. „Mi-a
venit în ianuarie chemarea, nu în toamnă, ca la toţi ceilalţi.

Eram alături de alţi tineri de «origine nesănătoasă», militarii
obişnuiţi strigând după noi că suntem chiaburi şi duşmani ai
poporului”, ne-a declarat Aurel Beian. El a fost încorporat la
Timişoara, apoi plimbat pe la Arad, Sâmpetrul German, Buzău (în primul
an), anul următor la Ploieşti şi în al treilea an la Vatra Dornei. A
muncit din greu peste tot, la construcţia de tabere, depozite şi
clădiri pentru militari.

„Eram ca nişte batalioane disciplinare, unde n-aş putea spune că eram
trataţi chiar ca nişte sclavi, depinde însă cum te simţi. Nu mi-a fost
ruşi­ne să muncesc. Trebuia să treacă armata şi am acceptat acel
statut, ca atare nu mi-am făcut şi nici nu am creat probleme. Însă
niciodată nu mi-a plăcut să fiu discriminat”, ne-a mai spus cel care
acum se poate mândri cu două victorii răsunătoare la CEDO.

Arestat după ce i s-a înscenat un furt

În 1958, a fost arestat şi i s-a înscenat un furt, când lucra la
Întreprinderea de Gospodărie Locativă din Reghin. I s-a cerut să nu
revină la lucru până nu primeşte adeverinţă că tatăl său e înscris în
CAP. „Tata, care era la puşcărie când am fost încorporat, mi-a spus să
le transmit că, atunci când ne lasă să ne alegem preşedinte pe cine
vrem noi, se înscrie primul”, a declarat Aurel Beian, pe care
Tribunalul Târgu Mureş l-a condamnat că a furat din avutul obştesc.

Pedeapsa primită a fost un an de închisoare. A stat o lună şi a fost
eliberat, după ce înscenarea a fost dovedită. Cum era de aşteptat, nu
şi-a mai găsit loc de muncă în Reghin şi a fost nevoit să plece la
Hunedoara. Acolo s-a îmbolnăvit de TBC, fiind internat la sanatoriu în
Geoagiu-Băi, după care la Orăştie, pe şantier, a cunoscut-o pe Elena,
care i-a devenit soţie. În 1963 s-a întors, reabilitat, la Târgu
Mureş.

Veşnic nemulţumit de regimul comunist, Beian a participat şi la
Revoluţia din 1989, însă, după două zile s-a retras, scârbit de
„impostorii ce apăruseră ca ciupercile după ploaie”. În 1981, la
Combinatul Azomureş, unde a lucrat până la pensionare, a avut o
intervenţie virulentă la adresa conducerii de partid şi de stat,
într-o adunare generală a oamenilor muncii.

„Ca urmare, din 1981 până în 25 decembrie 1989, am fost urmăriţi, ne-a
fost ascultat telefonul şi nici măcar în celelalte ţări comuniste nu
puteam călători. Eu terminasem dreptul, însă nu am putut să fac o
carieră potrivit pregătirii. Băiatul nostru, cu greu acceptat în
armată după ce intrat la facultate, a fost făcut sublocotenent abia în
1990″, ne spune pe scurt Elena Beian povestea unei vieţi dure decise
de alţii.

Discriminat de lege

Imediat după apariţia Legii privind recunoaşterea şi acordarea unor
drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul
Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, Aurel
Beian a cerut Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Mureş să i
se acorde drepturile prevăzute în actul normativ. CAS recunoscuse
activitatea depusă de militarii din unităţile subordonate Direcţiei
Generale de Muncă ca fiind muncă forţată şi a instituit măsuri
reparatorii, printre care o indemnizaţie lunară, gratuitatea
tratamentului medical şi scutirea de la plata taxei radio-tv.

Lui Beian cererea i-a fost însă res­pinsă, pe motiv că nu-şi făcuse
stagiul militar într-o unitate subordonată DGM. „Legiuitorul a făcut o
discriminare între cei care au efectuat armata la muncă,
considerându-i ca atare doar pe cei subordonaţi DGM, nu şi pe cei ca
mine, care au fost subordonaţi unităţilor militare.

După ce a apărut legea şi casele de pensii au refuzat dosarele, mulţi
aflaţi în situaţia mea au contestat deciziile la Curţile de Apel din
ţară care, împreună cu instanţa supremă la care au făcut recurs, au
judecat în mod diferit aceeaşi speţă.

Unora care au efectuat stagiul militar prin muncă în cadrul unităţilor
militare subordonate armatei li s-a admis şi au sentinţă irevocabilă
că au dreptul la cele stipulate în lege, iar altora, ca mine, nu”, a
explicat mureşeanul, căruia Curtea de Apel Târgu Mureş în primă
instanţă i-a dat dreptate.

Cerere de revizuire

Apoi Casa de Pensii a câştigat recursul la Înalta Curte de Casaţie şi
Justiţie (ICCJ), care a retrimis dosarul Curţii de Apel Târgu Mureş,
un alt judecător dând o sentinţă exact pe dos. „CEDO s-a pronunţat,
afirmând clar discriminarea la care a fost supus soţul meu. După data
de 6 martie a.c., vom redeschide dosarul de revizuire, la aceeaşi
instanţă târgumureşeană”, a declarat Elena Beian, jurist de formaţie,
care l-a reprezentat pe Aurel Beian la Strasbourg.

„În cazul în speţă, trebuie constatat că ICCJ se află la originea
acestor divergenţe profunde şi persistente în timp. (…) În loc să-şi
îndeplinească rolul său, stabilind o interpretare de urmat, ICCJ a
devenit ea însăşi sursa nesiguranţei juridice, micşorând astfel
încrederea publicului în sistemul judiciar”, se arată în hotărârea
CEDO din 6 decembrie 2007.

»Am depus plângere la CEDO, în ianuarie 2003, şi pe 7 februarie 2008
am primit răspunsul Curţii, care a admis recursul, adică răpirea
dreptului de a fi judecaţi corect de instanţele din ţară
Aurel Beian

Ioana Maria Vlas, singurul arestat pentru prăbuşirea FNI

Ioana Maria Vlas este singura persoană care se află în arest pentru
megaescrocheria „FNI”. Ea a susţinut în mai multe rânduri că îşi
doreşte punerea în libertate, deoarece are nevoie să caute dovezi, „nu
pentru apărare, ci pentru stabilirea adevărului”. Ioana Maria Vlas a
invocat chiar două decizii prin care CEDO a condamnat Rusia şi Turcia
pentru menţinerea a doi inculpaţi în arest preventiv pe o perioadă
nejustificat de mare. În acest dosar, Vlas a fost condamnată iniţial
la 20 de ani de închisoare, iar după rejudecare a primit o pedeapsă de
13 ani de detenţie, în primă instanţă.

Şi-a pierdut averea

În urma prăbuşirii FNI, Aurel Beian şi-a vândut apartamentul din Târgu
Mureş cu 95 milioane de lei şi mai avea aproape 100 de milioane de
ridicat de la Fond, pentru a-şi plăti casa în care actualmente
locuieşte. Pe 13 decembrie 1999 şi 28 aprilie 2000, familia Beian a
achiziţionat titluri de participare la FNI. Pe 6 decembrie 1999, s-a
încheiat un contract de fidejusiune între FNI şi CEC, după care, pe 12
mai 2000, Aurel Beian s-a prezentat la birourile FNI pentru a-şi
răscumpăra titlurile, evaluate la 97.646.000 de lei vechi, însă FNI nu
i-a dat curs cererii.

Pe 25 aprilie 2001, păgubiţii au deschis la Tribunalul Mureş o
acţiune împotriva CEC, de restituire a sumei de 123.177.691 de lei,
reprezentând valoarea reactualizată a titlurilor de participare la
fond. Însă pe 23 mai li s-a solicitat să plătească taxa de timbru de
8.032.056 de lei (fixată după valoarea prejudiciului invocat), precum
şi timbre judiciare de 50.000 de lei. Păgubiţii au depus la
Administraţia Financiară o cerere de exonerare de la plata taxei de
timbru, făcând dovada veniturilor lor modeste, în valoare totală de
4,2 milioane de lei vechi, cerere respinsă. Aşa stând lucrurile,
Tribunalul a anulat acţiunea civilă a familiei Beian. „Am depus
plângere la CEDO, în ianuarie 2003, şi pe 7 februarie 2008 am primit
răspunsul Curţii, care a admis recursul, adică răpirea dreptului de a
fi judecaţi corect de instanţele din ţară”, a conchis Aurel Beian.

Sursa pozei: CEDO

Words are not enough


You don’t know me and most probably you are never going to meet me. But in order to understand and believe what I want to make you feel, you have to think for a moment about the happiest person you have ever met. Think as hard as you can, and understand that this is how I feel when I am writing these words. Sharing with you my story is helping me remember three of my most beautiful years of my life.

Three years ago I wanted to spice-up my life. I was already studying for three years, this was my forth year in Computer Engineering. I wanted something more and I wanted it to be special, really special.

I joined AIESEC with a clear idea in my mind: to go abroad for a traineeship. It was a quite simple and straightforward idea. But then my first conference came, Local Preparation Seminar, somewhere at Vatra Dornei. I was surrounded by fifty young minds, all of them belonging to good people. Talking with them I started to discover things that I would like to do, and things that I needed to do.

As soon as possible I started doing some of those things. First, it was being part of a project involving foreign students. They were teaching in high schools in Iasi. I was part of the team that was taking care of their daily life. I did that for three months, from those three months I won three friends: Astrid and Eefje from The Netherlands, and Stefan from USA.

Time was passing by and I was attending trainings, conferences and meetings. Those kinds of events that add something to your personality and consequently make people say “that is a fine human being”.

In September 2005, I was administered my biggest test: organizing a conference for 130 people, from which 25 where former members of AIESEC. I had a team of five people, which I coordinated in order to make everything work out smoothly. It didn’t. It couldn’t have been perfect. After a week of sleeping only a few hours a night, nobody can do things perfectly. But the experience was mind-blowing. In a few days I found out so many things about me, that it literally changed my view on the world and my life. I found out the answer to the question: “Who am I?”.

Building on that answer, I worked hard in order to make my dreams become a reality. I went to an international conference in Lithuania to test my newly found ideas. After being part of a team with people from twelve countries for seven days and receiving true feedback from them I was sure that I was on the right track.

So, I finally went on to fallow my dream to see the world. I left for a one year traineeship to The Netherlands. I spend one year in a great company, doing programming. I learned about how Dutch people are and I learned about how I am around them. I was surrounded by AIESEC members in The Netherlands and by my dear friends from The Netherlands. Remember Astrid and Eefje?

It all finalizes with my most honest conviction that I wouldn’t be so proud of myself if it weren’t for the people, trainings, conferences, and opportunities AIESEC provided me.

I am at the moment exactly were I want to be. I am happy.

“Words are not enough”, I say again. Come and live it for yourself!

One proud member of AIESEC Iasi,
Mihaela

„Matriarhatul” din politica suceveană



Implicarea femeilor în politica suceveană a început să ia amploare în ultimii ani, după ce tot mai multe partide au început să promoveze în diverse funcţii, sau pe listele electorale, reprezentante ale sexului frumos.

Astfel se face că în momentul de faţă funcţii precum cele de deputat, primar sau viceprimar, director de instituţii sau preşedinte de organizaţii politice au fost obţinute de femei.

Iar aici putem aminti doar câteva exemple, precum Mirela Adomnicăi – deputat, Angela Zarojanu – preşedinte al Organizaţiei Municipale Suceava a PNL şi viceprimar al Sucevei, Cristina Iordăchel – fost director al Casei de Asigurări de Sănătate, Elena Oanea – şefă a Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Camelia Ignătescu – vicepreşedinte PC sau Stela Acatrinei – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi secerat al PRM.

Soţ şi soţie în politică

Există câteva cazuri în politica suceveană în care ambii soţi ai unei familii sunt implicaţi în activitatea unor partide, ajungându-se în situaţia în care femeile au reuşit să obţină funcţii politice mai importante decât cele deţinute de soţii lor. Susţinute mai mult sau mai puţin de către cei cu care îşi împart viaţa de zi cu zi, femeile au reuşit să-şi depăşească soţii din punct de vedere politic, în condiţiile în care în momentul de faţă deţin funcţii la nivel naţional în partidele în care activează.

În această situaţie se află Stela Acatrinei şi Camelia Ignătescu, membre ale PRM, respectiv PC, care au reuşit să obţină funcţii importante în structurile centrale ale celor două formaţiuni politice.

Astfel, dacă la nivel judeţean Stela Acatrinei se poate considera subalterna soţului ei, preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, nu acelaşi lucru se poate spune dacă se ia în considerate raportarea la funcţiile deţinute la nivel central. Şi asta deoarece Stela Acatrinei a obţinut în anul 2006 funcţia de secretar al PRM, ocupând practic o funcţie mai înaltă decât soţul ei, din punct de vedere politic.

Un caz asemănător este şi cel al conservatorilor Camelia şi Costel Ignătescu. Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PC Suceava, Costel Ignătescu, o are ca şefă politică pe soţia sa, Camelia Ignătescu, care deţine funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional al PC.

Gheorghe Acatrinei: „Nu am fost de acord să intre în politică”

Preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, mărturiseşte că personal nu a fost de acord cu intrarea soţiei lui în politică. El susţine că după ce a luat decizia de a se înscrie în partid, Stela Acatrinei a obţinut „aprobarea” Biroului Judeţean al PRM Suceava, şedinţă la care el s-a opus.

„De foarte multe ori am spus că peste mine nu se trece, dar în acest caz am fost înfrânt. Toţi membrii biroului au votat pentru primirea ei în PRM, singurul vot împotrivă fiind al meu. Şi mai mult, intrarea ei în PRM a fost apreciată şi la nivel central, aşa că nu am mai avut ce să fac”, spune Gheorghe Acatrinei.

Cu toate acestea, el susţine că în prezent s-a împăcat cu ideea prezenţei soţiei sale în PRM şi, mai mult, a declarat că nu este deranjat de faptul că Stela Acatrinei ocupă o funcţie la nivel central în cadrul acestui partid.

„Este o realizare pentru întreaga organizaţiei judeţeană a PRM Suceava. Din acest motiv nu sunt invidios, pentru că în primul rând este vorba despre prestigiul familiei noastre”, spune Acatrinei.

Stela Acatrinei ţinteşte preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava

În ceea ce o priveşte pe Stela Acatrinei, activitatea politică din ultimii ani, dar şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava au determinat-o să aspire la mai mult. Astfel, ea ne-a declarat că îşi doreşte să candideze pentru preşedinţia CJ Suceava, funcţie pe care speră să o obţină, fie în situaţia în care va fi introdus votul uninominal, fie că se va merge pe actualul sistem, pe liste de candidaţi.

Stela Acatrinei susţine că a decis să intre în politică deoarece a dorit să „schimbe ceva” în acest domeniu.

„Soţul meu a fost surprins de decizia mea, spunând că este de ajuns să facă el politică. Până la urmă a acceptat, iar acum lucrăm împreună”, a declarat Stela Acatrinei, care a adăugat că deşi atât ea, cât şi soţul ei sunt în PRM, nu au prea mult timp la dispoziţie pentru a discuta despre politică.

Vicepreşedintele PC, avocat, lector universitar şi mamă a cinci copii

Faptul că are cinci copii, dar şi că practică avocatura şi predă la Universitatea Suceava, nu a împiedicat-o pe Camelia Ignătescu să stea departe de activitatea politică. Înscrisă de puţin timp în Partidul Conservator, ea a reuşit, la începutul acestui an, să fie aleasă în una dintre funcţiile de vicepreşedinte la nivel naţional al acestui partid.

Camelia Ignătescu mărturiseşte că a decis să intre în politică după ce soţul ei, Costel Ignătescu, a preluat funcţia de preşedinte al PC Suceava.

„Având această funcţie, soţul meu trebuia să fie plecat foarte mult de acasă, pentru a organiza filialele din judeţ. Şi am vrut să văd şi eu ce înseamnă munca de partid”, a declarat vicepreşedintele PC.

Camelia Ignătescu consideră că experienţa pe care a acumulat-o în domeniul avocaturii îi dă o serie de avantaje în politică, motiv pentru care consideră că va face faţă „cu brio” funcţiei politice pe care o deţine.

„În ceea ce-l priveşte pe soţul meu, nu există nici o problemă legată de funcţia pe care o am în cadrul PC. Ne sfătuim, însă numai la partid. Şi asta pentru că acasă nu mai avem timp. Este important să ne concentrăm asupra familiei, şi în special asupra celor cinci copii pe care îi avem”, a mai spus Camelia Ignătescu.

În ceea ce-l priveşte pe soţul acesteia, Costel Ignătescu ne-a declarat că personal apreciază activitatea pe care soţia sa o are în politică. Mai mult, el consideră că femeile ar trebui să fie implicate mai mult în politică, motiv pentru care „am fost foarte mulţumit că soţia mea şi-a exprimat opţiunea politică şi a decis să se înscrie în PC. Plus că fiind în familie, activitatea politică este mai uşoară şi mai plăcută”.

Sfaturi în probleme de imagine

Un alt cuplu cunoscut în politică este şi cel format din Marian Ionescu şi Cristina Iordăchel. Deşi în momentul de faţă, Marian Ionescu a renunţat la politică, declarându-se independent, soţia acestuia continuă să fie unul dintre cei mai vizibili membri ai PD-L, în condiţiile în care este purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni politice. De asemenea, ea ocupă şi funcţia de secretar executiv al Organizaţiei Judeţene a PD-L Suceava.

Cristina Iordăchel ne-a declarat că activitatea sa politică nu îl deranjează cu nimic pe soţul ei şi, mai mult, Marian Ionescu este cel care îi dă sfaturi.

„Mă susţine şi mă consiliază. Nu mă influenţează în opinii, dar îmi dă sfaturi în probleme ce ţin de imagine. Şi asta pentru că are mai multă experienţă decât mine, în condiţiile în care face politică din 1992 şi a candidat de trei ori pentru funcţia de primar al Sucevei”, a declarat Cristina Iordăchel, care a adăugat că din punct de vedere politic, Marian Ionescu îşi asumă rolul de observator.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Ionescu, acesta ne-a declarat că momentan nu intenţionează să reintre în politică. „Sunt de acord că soţia mea face politică şi o las pe ea pentru că este mai tânără. Însă trebuie să spun că ne consiliem unul pe altul”, a spus Ionescu.

Minori trecuţi graniţa ilegal, cu acte false făcute la notar



La câteva luni după ce au trimis-o în judecată pe Cătălina Buzdugă –notar public în municipiul Rădăuţi, pentru că a falsificat un document prin care o minoră a putut să iasă din România, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au finalizat cercetările într-un alt dosar în care aceasta a fost cercetată pentru o faptă similară.

De data aceasta, Cătălina Buzdugă a fost pusă sub învinuire pentru că, în cursul anului 2005, a întocmit în fals şi a autentificat un alt document, prin intermediul căruia un adolescent în vârstă de 15 ani a putut pleca la mama sa, în Italia. Aceasta din urmă, Iustina Sidorov, divorţase de câteva luni, iar instanţele judecătoreşti îi încredinţaseră ei copilul. Cum muncea de mai multă vreme în Peninsulă, Iustina Sidorov s-a hotărât să-şi aducă fiul alături de ea. Deşi nu s-a întors în România şi, implicit, nu s-a putut prezenta în faţa notarului, aşa cum prevede legea, Iustina Sidorov a reuşit să obţină actul notarial pe baza căruia fiul ei a părăsit ţara. Anchetatorii aveau să descopere că falsul s-a făcut la cabinetul Cătălinei Buzdugă, în urma unei înţelegeri dintre notar şi bunica minorului.

În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus scoaterea de sub urmărire penală a notarului şi amendarea acestuia cu 1000 de lei (sancţiune administrativă), ţinând cont de faptul că minorul fusese încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă mamei sale, şi atât adolescentul, cât şi mama acestuia doreau să fie împreună, în Italia.

Au „semnat” din Anglia, pentru ca fata lor să fugă la iubitul din Spania

Dacă în dosarul finalizat zilele trecute, Cătălina Buzdugă a scăpat doar cu o amendă, nu le fel au stat lucrurile şi în urmă cu câteva luni, când notarul din Rădăuţi a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de patru infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei.

Toată povestea, reiese din rehizitoriul întocmit de procurori, s-a petrecut la începutul anului 2006, atunci când un individ din Rădăuţi a intervenit pe lângă notarul Buzdugă să întocmească un document prin care părinţii unei adolescente în vârstă de 16 ani erau de acord ca aceasta să iasă din ţară. Până aici nimic necurat, numai că părinţii cu pricina erau tocmai în Anglia, la muncă, şi nu ştiau nimic despre demersul notarului. Îşi lăsaseră fata în grija bunicilor şi nici nu se gândeau că adolescenta, îndrăgostită peste cap de un rădăuţean plecat în Spania, vroia să fugă de la Rădăuţi direct în braţele acestuia.

Fotbal. AJF – Comisia de Disciplină >> A început returul, au început şi cazurile de indisciplină


Sport



Joi, 28 februarie 2008, la sediul AJF Suceava a avut loc prima şedinţă a Comisiei de Disciplină din acest an. În cadrul şedinţei au fost luate în discuţie următoarele jocuri:

> La meciul Minerul Iacobeni – Zimbrul Siret, Liga a IV-a, seniori, din raportul de arbitraj rezultă că, în minutul 90, fotbalistul Toader Dascălu de la echipa gazdă a fost eliminat din joc pentru cumul de cartonaşe galbene. Comisia a hotărât suspendarea jucătorului Toader Dascăulu pentru o etapă şi acordarea unei penalităţi sportive de 20 lei;

> La meciul Bucovina Bădeuţi – Florconstruct Pătrăuţi, Liga a IV-a, seniori, din raportul de arbitraj rezultă că, în minutul 55, fotbalistul Nicolae Holca, de la formaţia oaspete, a fost eliminat pentru oprirea prin fault a adversarului, din poziţie de ultim apărător. De asemenea, în minutul 66, a fost eliminat jucătorul Alexandru Ciornei (Bucovina Bădeuţi), pentru aceeaşi faptă. Comisia a decis suspendarea jucătorilor Nicolae Holca (Florconstruct) şi Alexandru Ciornei (Bucovina Bădeuţi) pentru câte o etapă fiecare şi penalitate sportivă de 20 lei;

> La jocul CS Gura Humorului – Bradul Putna, Liga a IV-a, seniori, din raportul de arbitraj şi cel al observatorului rezultă că, după terminarea meciului, între unii jucători ai echipei gazdă şi fotbalistul Iulian Ionesi de la oaspeţi, a avut loc o altercaţie. Motivul conflictului a fost, conform relatărilor, faptul că Iulian Ionesi i-ar fi înjurat pe adversari în timpul întâlnirii. Pentru calmarea spiritelor au intervenit jucătorii ambelor echipe precum şi delegaţii acestora. Jucătorul Ionesi Iulian l-a lovit pe antrenorul secund Gigel Lazăr, iar jucătorul Petru Negrea l-a lovit pe Iulian Ionesi. La şedinţă s-au prezentat dl Teodor Murariu (CS Gura Humorului) şi Victor Găluşcă şi Iulian Ionesi (ambii de la Bradul Putna). Jucătorul Iulian Ionesi a precizat că jucătorii gazdă au fost violenţi, iar la final l-a lovit pe G. Lazăr pentru a se apăra. Teodor Murariu a precizat că a intrat pe teren pentru a calma spiritele. Comisia a decis: suspendarea jucătorului Petru Negrea (CS Gura Humorului) pentru o etapă şi 150 lei penalitate sportivă, suspendarea jucătorului Iulian Ionesi pentru o etapă şi 150 lei penalitate sportivă, suspendarea antrenorului secund Gigel Lazăr pentru două etape şi 250 lei penalitate sportivă. Cluburile au dreptul de a face contestaţie la Biroul Executiv al AJF.

> La meciul Viitorul Liteni – Avântul Todireşti, Liga a IV-a, seniori, din raportul de arbitraj şi raportul observatorului rezultă că, atât în timpul jocului, cât şi după sfârşitul acestuia, dl Ioniţă Doru, purtător de ecuson ca om de ordine, a adresat cuvinte jignitoare arbitrilor, în vestiar, zicându-le „vagabond, bastard, hoţ, curvă” şi fiind cu greu potolit de reprezentanţii echipei gazdă. La şedinţă s-a prezentat şi oficialul gazdelor, care a precizat că delegatul echipei oaspete a adresat injurii, solicitând completarea în raport a faptelor petrecute în timpul şi la sfârşitul jocului. Comisia a decis suspendarea pentru un an de zile, până la 1 martie 2009, a lui Ioniţă Doru, din orice funcţie care îi permite accesul în incinta terenului şi la cabinele jucătorilor la meciurile de pe teren propriu sau din deplasare. Răspunzător de îndeplinirea acestei hotărâri este CS Viitorul Liteni, iar în cazul în care decizia nu va fi respectată, echipa în cauză va pierde meciurile cu 0-3. Totodată, Comisia a sancţionat CS Viitorul Liteni cu penalitate sportivă de 100 lei. Comisia a hotărât şi suspendarea pentru o etapă şi penalitate sportivă de 20 lei a jucătorului Ioan Căjvănean (Avântul Todireşti), pentru cumul de cartonaşe galbene. Echipa Viitorul Liteni a fost sancţionată cu 50 lei penalitate sportivă pentru conduită necorespunzătoare (5 cartonaşe galbene primite);

> La meciul Rapid CFR Suceava – Flacăra Roşie Udeşti, Liga a IV-a, juniori, din raportul de arbitraj rezultă că, în minutul 68, jucătorul Bogdan Brezan de la oaspeţi a fost eliminat pentru lovirea unui adversar aflat în situaţie de a marca. Comisia a decis suspendarea jucătorului în cauză pentru o etapă şi penalitate sportivă de 20 lei.

Fotbal.Liga a III-a >> Joc şcoală între fotbaliştii Cetăţii


Sport



marian pana În timp ce celelalte echipe din Liga a III-a au debutat în returul de campionat, jucătorii Cetăţii Suceava au disputat doar un joc şcoală. După un meci arbitrat de antrenorul secund, Florin Cristescu, titularii s-au impus în final în faţa rezervelor cu scorul de 2-1.

Sub privirile preşedintelui Dumitru Moldovan şi ale atacantului Vasile Dicher, care este în continuare accidentat, jucătorii pregătiţi de Marian Pană au practicat un joc de vacanţă, cu puţine ocazii de poartă. La finalul primei reprize, cele două echipe se aflau la egalitate, scor 1-1, golurile fiind înscrise de Caragea şi Tomaz. În partea a doua a jocului, singurele momente interesante din meci au fost execuţiile lui Celpan, care l-au pus în câteva rânduri în dificultate pe Roheţki. În rest, greşeli copilăreşti, în special din partea juniorilor, şi un singur gol marcat de brazilianul Tomaz.

“Din punctul meu de vedere, nu a fost un meci reuşit. În condiţiile acestea este foarte greu să îi motivezi pe jucători să îşi dea silinţa şi să evolueze la potenţialul maxim. Preferam să jucăm un meci oficial. Competiţia îţi dă alt tonus, motivaţia este alta”, a declarat antrenorul Marian Pană.

Pentru titulari au evoluat: V. Gheorghe – Ungureanu, Bernard, Nicolau, Halip, Apetri, Onciu, Celpan, Leuciuc, Tomaz şi Homneac. Echipa adversă a fost completată cu juniorii clubului şi a jucat în următoarea formulă: Roheţki – Breniuc, Pâslar, Golofca, Moldovan, Stănescu, Cojenel, A. Ailenei, Grămadă, Lupu şi Caragea.

La finalul partidei, Marian Pană a recunoscut că, după Pandele, Colban şi Dicher, în ultimul timp şi Tudor Homneac pare să se resimtă după antrenamentele din această iarnă. “Homneac resimte dureri la spate. Până acum a fost şi o perioadă urâtă cu antrenamente în condiţii proaste. Nu avem încotro. E un an de sacrificiu pentru noi. De la vară vom pune toate lucrurile la punct”, a încheiat tehnicianul Cetăţii.

Fotbal >> Cornel Ţâlnar, aproape de demisie




Sport



Talnar Cornel Pentru a doua oară în această săptămână Dinamo va juca împotriva Daciei Mioveni. Înfrângerea suferită în Cupă i-a supărat pe şefii din „Ştefan cel Mare”, iar antrenorul Cornel Ţâlnar şi-ar putea pierde postul în cazul unui nou eşec în faţa argeşenilor. „Nu vreau să mă gândesc ce va fi, dacă nu vom câştiga”, a anunţat Cristi Borcea, care nu crede totuşi că Dacia Mioveni poate câştiga cu Dinamo de două ori în trei zile.

După meciul din Liga I, care va avea loc sâmbătă, dinamoviştii vor să programeze o şedinţă, în care să dezbată viitorul echipei. Cel mai vehiculat nume pentru a prelua Dinamo este chiar cel al antrenorului Daciei Mioveni, Sorin Cârţu.

Opţiunea nu este nouă, numele lui Cârţu fiind pomenit şi în trecut, însă acţionarii dinamovişti se gândesc şi la Cristiano Bergodi, fostul antrenor de la CFR Cluj şi Rapid Bucureşti, ca o soluţie pentru înlocuirea lui Cornel Ţâlnar.

Meciul dintre Dacia Mioveni şi Dinamo va fi transmis în direct de Antena 1, sâmbătă, de la ora 20.45.

Fotbal >> Victorie clară


Sport



Juventus Fălticeni – Cetatea Tg. Neamţ 2 – 0 (1 – 0)

Juventus antrenament Juventus a debutat cu dreptul în 2008. În primul joc oficial din acest an, fălticenenii au învins cu 2-0 pe Cetatea Tg. Neamţ, asigurându-şi 3 puncte mari în clasamentul Seriei I. Meciul de ieri a fost dominat copios de jucătorii lui Ovidiu Murariu, care ar fi putut câştiga la o diferenţă mult mai mare.

Meciul a început cu o perioadă de tatonare prelungită, în primele 25 de minute cele două formaţii reuşind să expedieze doar câte un şut, Şuleru (5) de la gazde şi Miron de la oaspeţi trăgând peste poartă. În minutul 28, Prisacă este faultat în careu, penalty clar, şi Şuleru transformă lovitura de pedeapsă reuşind deschiderea scorului. Golul marcat i-a încurajat pe fălticeneni care, prin acelaşi Suleru, au ratat o nouă ocazie. Bara lui Prisacă şi ratarea cu poarta goală a lui Vrabie, după ce driblase şi portarul nemeţean au fost alte două ocazii trecute în contul Juventus-ului. În replică, nemţenii, prin Miron, au avut şansa de a egala pe final de repriză.

În repriza secundă, nemţenii au pus probleme gazdelor doar din faze fixe. În schimb, elevii lui Ovidiu Murariu au punctat pentru 2-0, prin Streinu, în minutul 54, fundaşul fălticenean reluând puternic cu capul, din centrul careului, în urma unui corner executat de Şuleru. Unul dintre cei mai activi jucători de pe teren a fost Vrabie, care şi-a mai trecut două şuturi pe lângă poarta nemţeană.

Finalul a aparţinut gazdelor, dar mingea s-a încăpăţânat să intre în poartă, lovind de două ori bara, Păcurari şi Vrabie.

În etapa următoare, Juventus Fălticeni va juca în deplasare cu Oţelul II Galaţi.

Avertizare COD GALBEN pentru acest week-end


Actualitate



ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE - Serviciul Regional de Prognoză a Vremii - Bacău, a transmis către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava o ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru acest sfârşit de săptămână. Astfel, în intervalul 01. 03. 2008 orele 14.00 - 02.03.2008 orele 22.00, în judeţul Suceava vor cădea precipitaţii la început mixte, apoi ninsoare. Vântul va sufla tare, depăşind 100km/h viscolind ninsoarea. Local, cantităţile de apă vor fi însemnate, depăşind pe arii restrânse 30 ... 35 l/m2.

Urmare a acestei atenţionări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava a întreprins următoarele măsuri: monitorizarea, cu toată atenţia, a evoluţiei zilnice, cu asigurarea condiţiilor necesare pentru a se acţiona preventiv şi pentru a putea alerta populaţia în timp util, în situaţia activării unor factori de risc care pot genera situaţii de urgenţă; avertizarea populaţiei privind producerea ninsorii şi a viscolului în zona de responsabilitate; repartizarea de sarcini de prevenire şi protecţie pe toţi membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă; verificarea mijloacelor de deszăpezire şi, la nevoie, punerea lor în funcţiune pentru deblocarea drumurilor şi căilor de acces; asigurarea condiţiilor pentru accesul ambulanţelor, autospecialelor P.S.I. şi a altor mijloace de intervenţie în situaţii de urgenţă; monitorizarea permanentă a persoanelor cu vârstă înaintată şi a persoanelor care locuiesc izolat; folosirea, la nevoie, a sistemelor de avertizare existente la nivelul unităţii administrativ-teritoriale; verificarea stocurilor de materiale şi a mijloacelor de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă; identificarea spaţiilor de cazare a eventualelor persoanelor rămase blocate în trafic şi asigurarea condiţiilor de trai; identificarea mijloacelor auto de tractat şi intervenţia operativă pentru deblocarea căilor de acces, în situaţia înzăpezirii unor autovehicule, concomitent cu măsurile de prim-ajutor pentru persoanele rămase blocate în trafic (ceai cald , îmbrăcăminte groasă etc.); se dispune instituirea serviciului de permanenţă la primărie 24 de ore, începând cu data de 01.03.2008 orele 14.00, până la normalizarea situaţiei meteorologice .

Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice pe teritoriul judeţului va fi anunţată la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Suceava la telefoanele: 524426 sau 214523 şi fax: 524432 sau 212723 sau prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112.

Handbal, Liga Naţională >> Fără doi titulari, CS Universitatea merge la Tg. Jiu să câştige


Sport



Universitatea-handbalHandbaliştii lui Petru Ghervan vor susţine duminică un nou meci în cadrul Ligii Naţionale. În etapa a XVIII-a, sucevenii vor evolua la Tg. Jiu, în compania echipei Energia Lignitul Pandurii, ocupanta locului 11 în clasament.

Delegaţia suceveană a plecat spre Gorj încă de ieri dimineaţă, întâlnirea de duminică fiind una extrem de importantă. Gazdele luptă pentru evitarea retrogradării, poziţia pe care o ocupă în acest moment fiind una care îi duce în eşalonul inferior. De partea cealaltă, studenţii sunt motivaţi după victoria de acasă împotriva Minaurului şi speră să obţină un rezultat pozitiv care să le păstreze şansele de îndeplinire a obiectivului propus pentru acest sezon.

Dacă în turul campionatului au şchiopătat serios, în retur gorjenii au avut evoluţii mult mai bune, ei recuperând câteva puncte importante în încercarea de a evita retrogradarea.

Sucevenii nu au reuşit să câştige niciun punct pe teren străin în 2008, ei pierzând disputele cu Dinamo Baumit şi Steaua MFA Bucureşti. În replică, echipa Pandurii Tg. Jiu a câştigat acasă cu HC Odorhei şi Romvag Caracal, iar în deplasare a cedat, la limită, pe terenul Ştiinţei Bacău şi UCM-ului din Reşiţa.

În meciul tur, CS Universitatea a câştigat la un pas întâlnirea cu gruparea gorjeană. În etapa a V-a, disputată în toamnă, sucevenii au învins cu 33-27 (18-13 la pauză).

Petru Ghervan se confruntă cu serioase probleme de lot înaintea meciului cu echipa din Tg. Jiu, doi dintre jucătorii de bază ai echipei, Tcaciuc şi Chiruţ, nefăcând deplasarea pentru întâlnirea de mâine. „Din păcate avem probleme medicale cu doi jucători importanţi din cadrul echipei, dar chiar şi aşa cred că avem şanse egale de câştig. Este momentul ca jucătorii care au evoluat mai puţin să-şi demonstreze adevărata valoare. Adversarii noştri sunt într-o evidentă creştere de formă. Este o formaţie în mare foame de puncte. Ei au un buget foarte mare şi nu vor renunţa la lupta pentru evitarea retrogradării. În aceste condiţii, va trebui să ne mobilizăm exemplar şi să jucăm foarte bine pentru a scoate un rezultat bun”, a precizat Ghervan.

Mihai Chira, purtătorul de cuvânt al universitarilor, crede că echipa suceveană va câştiga meciul de duminică şi va mai urca în clasament. „Cred că după meciul de la Tg. Jiu, CS Universitatea Suceava va începe o cursă de accedere în topul primelor 5 echipe ale ţării. Ne-ar bucura să putem oferi suporterilor şi sponsorilor bucuria de a juca într-o cupă europeană la finele acestui campionat”, a declarat oficialul studenţilor.

Sucevenii au înnoptat aseară la Ploieşti, urmând ca azi după amiază să efectueze antrenamentul oficial.

Partida dintre CS Universitatea şi Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu se va juca duminică, de la ora 11, şi va fi arbitrată de brigada internaţională Pavel-State.

Etapa a XVIII-a




HCM Constanţa – HC Odorhei

CSM D&C Oradea – Ştiinţa Bacău

Uztel Ploieşti – Romvag Caracal

CSM Medgidia – UCM Reşiţa

Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu – CS Universitatea Suceava

HC Minaur Baia Mare – Dinamo Baumit Bucureşti

Steaua MFA Bucureşti – Poli Izometal Timişoara

Clasament



1. Steaua MFA Bucureşti 17 14 1 2 563-468 29p

2. HCM Constanţa 17 11 3 3 488-423 25p

3. Ştiinţa Bacău 17 10 4 3 520-497 24p

4. UCM Reşiţa 17 11 0 6 521-492 21p*

5. CSM Medgidia 17 9 2 6 489-477 20p

6. HC Odorhei 17 9 2 6 467-472 20p

7. CS Universitatea Suceava 17 8 3 6 500-469 19p

8. Minaur Baia Mare 17 8 3 6 490-481 19p

9. Dinamo Baumit Bucureşti 17 8 0 9 475-477 16p

10. Poli Izometal Timişoara 17 7 0 10 408-414 14p

11. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 17 7 0 10 451-462 14p

12. CSM D&C Oradea 17 5 2 10 464-491 12p

13. Uztel Ploieşti 17 2 0 15 414-507 4p

14. Romvag Caracal 17 0 0 17 39-515 0p

* Echipă penalizată cu 1 punct (cerinţe vârstă)

Consilierii locali se întrec în măsuri populiste



Campania electorală dăunează grav deciziilor administrative. Cu puţin timp înainte de alegerile locale de anul acesta, consilierii locali suceveni se iau la întrecere în a veni cu măsuri populiste, menite să atragă voturi, deşi ar reprezenta un dezastru administrativ.

Astfel, la scurt timp după ce au acordat abonamente gratuite tuturor sucevenilor care au pensii de până la 10 milioane de lei vechi (aproape 23.000 de suceveni), măsură prin care s-a creat o aglomeraţie infernală în autobuzele şi aşa suprapopulate şi care i-a nemulţumit pe cei care au salarii mai mici decât pensiile respective, consilierii locali au venit cu o altă idee: scutirea de la plata taxei de salubrizare.

Deşi scopul proiectului supus dezbaterii Consiliului Local era să se găsească o modalitate de a fi eliminată dubla impozitare la perceperea acestei taxe, discuţiile au deviat puternic, ajungându-se la situaţii în care consilierii au spus că mai bine ar fi eliminată această taxă, ori chiar au propus scutirea de la plata acesteia pentru cea mai mare parte a populaţiei Sucevei.

Practic, pentru cele aproximativ 30.000 de metri cubi de gunoi care se produc lunar în municipiul Suceava, ar mai rămâne să plătească doar bebeluşii, copii de grădiniţă, elevii, studenţii şi casnicele, adică cei care nu au venituri.

Măsura ar fi reprezentat un dezastru pentru municipalitatea sucevenă, care, în lipsa fondurilor necesare, ar fi fost nevoită să lase oraşul să se transforme într-o groapă de gunoi imensă.

Willy Bacău - RARĂUL 2-0


“Rarăul“: Axinte – Bumbac, Plecanciuc, Sârbu, Popescu - Andriuc, Mândrilă, Vizitiu, Ioniţă - Gherine, Lazăr. Au mai intrat: Piticari, Marfici, Roxandari.

ETAPA a 18-a


  • Leonard Paşcani - Cetatea Suceava 0-3
  • CF Brăila - Pambac Bacău 0-1
  • Aerostar Bacău - Bujorul Tg. Bujor 2-0
  • Ceahlăul II - FCM II Bacău 1-1
  • CFR Paşcani - Poli II Iaşi 1-0
  • Willy Bacău - RARĂUL 2-0
  • Laminorul Roman - Oţelul II Galaţi 0-1
  • Juventus Fălticeni - Cetatea Tg. Neamţ 2-0
  • Poli Galaţi - FC Bârlad (1 martie)

* Echipa Leonard Paşcani s-a retras din campionat

Copilotul iesean Ionel Craiu, inmormintat cu onoruri militare







Locotenentul de aviatie Ionel Craiu a fost înmormintat simbata la Iasi cu onoruri militare într-o parcela dedicata eroilor din incinta cimitirului „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“. În memoria militarului iesean s-au tras trei salve cu pistoale de tip mitraliera.

La înmormintare au participat peste 150 de persoane, printre care si colegii din Suceava sau Vrancea ai fostului militar iesean. „Este o grea pierdere pentru noi, pentru ca era un tinar plin de speranta. Sintem alaturi de familie în aceste momente grele“, a declarat generalul de flotila aeriana Laurentiu Simenescu, comandantul Bazei 90 de transport aerian Otopeni. Înainte de a fi înmormintat, un sobor de preoti militari a oficiat o slujba în incinta unitatii militare a Brigazii 15 mecanizate.

Un elicopter militar PUMA SOCAT s-a prabusit miercuri seara pe raza localitatii argesene Ungheni, cei trei membri ai echipajului pierzindu-si viata. În urma prabusirii, care a survenit în jurul orei 18.30, elicopterul a fost cuprins de flacari, iar pompierii au reusit sa stinga incendiul în aproximativ o ora. Locotenentul Ionel Craiu (copilot), nascut la data de 10 octombrie 1980, la Iasi, era ofiter din anul 2003, pilot neclasificat, avea 175 de ore de zbor si era încadrat pe functia de pilot. Era casatorit si nu avea copii.

Martisorul - Sarbatoarea Primaverii - RightWords - Citate celebre si Folclor



Martisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca foarte veche, care dateaza de peste 8000 ani si care celebreaza inceputul primaverii pe 1 Martie.

Este sarbatoarea primaverii, a prospetimii, a bucuriei si a victoriei binelui impotriva raului. In vremurile de demult, Martisorul era reprezentat de un snur facut din doua fire: unul rosu si unul alb, impletite asemeni lantului ADN. Rosu simbolizeaza Iubirea si Albul simbolizeaza Divinitatea.

Unii cercetatori considera ca aceasta sarbatoare marcheza reintoarcerea la viata dupa Potopul Biblic.

In aceasta zi, barbatii daruiesc femeilor mici obiecte decorative-martisoarele, legate cu un snur alb-rosu, snur care simbolizeaza noroc, bunastare, iubire, puritate. Aceste mici obiecte pot avea forme de animale, flori sau inimioare.
Sarbatoarea este asociata de cele mai multe ori cu cea mai sugestiva floare a primaverii - ghiocelul.

La inceput, martisorul era oferit atat barbatilor cat si femeilor, existand superstitia ca persoana care va purta snurul va fi puternica si sanatoasa in anul care va veni. Sarbatoarea simbolizeaza in acelasi timp si inceputul muncilor agricole.

In unele parti din Moldova si Bucovina, exista obiceiul de a purta in jurul gatului o moneda de aur sau argint, legata cu un snur alb-rosu.
Dupa ce moneda era purtata 12 zile, cu acea moneda se cumpara branza dulce pentru ca fata celui care a purtat moned asa ramana frumoasa si alba tot anul.

Obiceiuri asemanatoare se pot intalni in zona Balcanilor, in Bulgaria unde se cheama Martenita, Macedonia, Albania.