joi, 20 martie 2008

Flutur crede că n-are adversari de categoria lui, la votul uninominal

Ring electoral



Votul uninominal la primării, preşedinţia consiliilor judeţene şi Parlament este apreciat de preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, senator Gheorghe Flutur deoarece dă posibilitatea electoratului să aleagă oameni şi nu liste, dar şi pentru că el consideră că astfel PSD va fi „detronat din unele fiefuri pe care le-au mai avut la consiliile judeţene, inclusiv la Suceava”. Din această perspectivă, Flutur consideră că singurul partid „de categorie grea” din ringul politic este PDL, în timp ce PSD este trimis la categoria medie, iar PNL la categoria uşoară. „Votul uninominal va face din PNL un partid de categorie uşoară, PLD va fi singurul partid de categorie grea şi PSD de categorie mijlocie. Din punct de vedere al votului uninominal, PDL îşi va trimite o parte importantă din lideri să candideze la primării şi consilii judeţene, din respect pentru ceea ce trebuie să facem pentru guvernarea locală. Avem proiecte mari, ambiţii mari. România va intra într-o etapă nouă de dezvoltare”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, senatorul Gheorghe Flutur.Vineri, la nivelul organizaţiei judeţene a PDL va fi făcută o primă analiză a listelor de candidaţi consilieri locali şi judeţeni şi a potenţialilor candidaţi la colegiile electorale pentru Parlament. Pe lista PDL pentru consiliul judeţean vor fi trecuţi „foarte mulţi oameni cu experienţă”, printre aceştia Flutur nominalizându-i pe fostul consilier judeţean PSD Vasile Ilie şi pe fostul consilier judeţean PNL Dan Cadariu, ambii acum membri PDL.

Fonduri europene pentru construcţia unui han tradiţional în Suceava

Proiecte



Consiliul Judeţean Suceava şi Regiunea Abruzzo din Italia vor realiza împreună un proiect intitulat „Hanurile Europei Rurale”, prin care se intenţionează construcţia unor hanuri tradiţionale în mai multe ţări europene. Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a explicat că valoarea totală a proiectului este de 1,8 milioane de euro, sumă din care ar urma să se construiască trei hanuri, în Italia, Franţa şi Elveţia, însă se analizează posibilitatea construcţiei unor astfel de hanuri tradiţionale şi în Bucureşti şi Suceava. Mîrza a explicat că prin acest proiect se intenţionează promovarea zonelor rurale, prin prezentarea produselor tradiţionale şi a ofertei turistice, în cadrul tuturor hanurilor care vor fi construite. El a mai spus că proiectul a fost promovat de Grupul de Acţiune Local (GAL) Marsica, din Regiunea Abruzzo, iar judeţul Suceava va fi partener în realizarea lui. „În momentul de faţă trebuie să identificăm cea mai potrivită locaţie pentru construcţia acestui han, însă este posibil ca el să funcţioneze şi în incinta Muzeului Satului, de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei”, a declarat şeful administraţiei judeţene sucevene. Gavril Mîrza a mai spus că, după realizarea proiectului, judeţul Suceava îşi va putea promova oferta de turism şi de produse tradiţionale prin intermediul celorlalte hanuri din Franţa, Italia şi Elveţia. Preşedintele CJ Suceava a adăugat că, după construcţia acestui han, el ar urma să fie administrat de un Grup de Iniţiativă Locală din Suceava, singura structură de acest fel din judeţ fiind constituită în Bazinul Dornelor.

Şase parohii au primit, joi, peste 30 ha teren agricol

Înzestrare



Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a validat, joi, 31,6 hectare teren agricol pentru şase parohii din judeţ. Subprefectul Alexandru Băişanu a declarat că suprafaţa de 5,5 ha a fost validată doar ca drept de proprietate, iar restul de 26,048 ha pe vechiul amplasament. Conform subprefectului, pentru parohia Fălticeni s-au validat 1,79 ha, pentru parohia Fundu Moldovei 4,91 ha, din care 2,49 ha pe vechiul amplasament iar 2,41 ha numai ca drept de proprietate. Comisia a mai validat 7,13 ha pentru parohia Pătrăuţi, 5,17 ha pentru parohia Rădăşeni, 3,15 ha pentru parohia Sadova, doar ca drept de proprietate, precum şi 9,45 ha teren agricol pentru parohia Costîna.

Organizaţia PD din Dolhasca a trecut la PSD

Transferuri



Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, a anunţat că fosta organizaţie a PD din oraşul Dolhasca s-a înscris în PSD. Mîrza a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, un dosar portocaliu, care conţinea adeziunile la PSD a 200 de membri din fosta organizaţie PD din Dolhasca, în frunte cu preşedintele acesteia, Nicolae Guşetu şi cu secretarul Tudorel Titianu. Liderul PSD Suceava a explicat că aceştia au anunţat că se înscriu în PSD în cursul zilei de miercuri, respectiv la lansarea candidatului social democrat pentru primăria Dolhasca, Maria Cojocaru. „Toţi sunt membri ai PD şi au dorit să revină în familia social-democrată. Sunt persoane care au fost dezamăgite de politica duplicitară a celor care conduc organizaţia PDL la nivelul judeţului Suceava. Mai mult, toţi cei care au venit acum la PSD spun că au fost la PD, deci social democraţi, apoi s-au transformat în populari, iar acum s-au trezit liberali. Acest lucru i-a nemulţumit şi au decis să revină la social democraţie”, a declarat Gavril Mîrza. El a adăugat că până în momentul de faţă PSD şi-a lansat candidaţii în 26 de localităţi, iar în cinci dintre acestea mai mulţi membri ai PD au anunţat că nu mai doresc să continue alături de PDL, motiv pentru care s-au alăturat social democraţilor.

La Vatra Moldoviţei, zestre de spiritualitate

La Şcoala cu Clasele I-VIII din Vatra Moldoviţei a avut loc, duminică, 16 martie, vernisajul expoziţiei-concurs de fotografie veche „Rădăcini – costumul popular”, ediţia I. Manifestarea, demnă de atenţia tuturor iubitorilor de cultură şi tradiţii din toată ţara, a fost rodul parteneriatului dintre şcoala locală, Muzeul Şcolii Paltin, IŞJ Suceava şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – Gura Humorului.

Prin străduinţa şi dăruirea învăţătorilor din Vatra Moldoviţei, coordonaţi de prof. Dana Buburuzan, directorul şcolii, şi inst. Tudoriţa Huţuleac, cei prezenţi la manifestare au avut bucuria să descopere în valoroasele exponate fotografice atmosfera de dincolo de istorie a satului românesc tradiţional, îmbrăcat în splendide straie, azi rămase în multe locuri, din păcate, doar amintire.

Cu atât mai valoroasă cu cât în portul nostru popular se re-găsesc dovezile spiritualităţii româneşti, iniţiativa, deosebit de generoasă, dezvăluie că dascălii bucovineni rămân promotori ai dragostei faţă de valorile neamului, indiferent de atenţia care li se oferă. Expoziţia cuprinde sute de fotografii vechi, primite din nu mai puţin de 29 de judeţe ale ţării, fiecare cu portul său specific. Participarea consistentă cu exponate trimise de elevi din toate colţurile României este ea însăşi o reuşită a orga-nizatorilor, care vorbeşte despre interesul copiilor pentru portul strămoşesc, pentru tradiţii, pentru neam.

Vernisajul a debutat cu două momente artistice emoţionante susţinute de prichindei din primele clase, îmbrăcaţi în costume populare. Manifestarea a fost onorată de prezenţa dnei Stela Acatrinei, vicepreşedinte al CJ Suceava.

Deşi mediatizarea acestui eveniment important a fost departe de ceea ce ar fi meritat, toţi cei care au colaborat la transpunerea în viaţă a proiectului trebuie felicitaţi. Se întâmplă uneori în viaţă ca singura răsplată pentru un lucru bine făcut să rămână bucuria de a fi contribuit cu ceva la zestrea de spiritualitate a societăţii.

„Un duş rece binevenit”

Jocul neconvingător prestat de Cetatea în ultimele două partide de pe teren propriu nu a lăsat fără reacţie conducerea clubului de pe Areni. Preşedintele grupării sucevene, Dumitru Moldovan, consideră că înfrângerea cu Ceahlăul II – prima a sezonului – este „un duş rece binevenit” printre jucători. „Ultimul eşec ne-a adus cu picioarele pe pământ.

Nu trebuie să facem însă un caz aparte din acest insucces, dar nici să-l trecem cu vederea. Jucătorii sunt oarecum lipsiţi de motivaţie din pricina avantajului confortabil din fruntea clasamentului, lucru ce se reflectă în atitudinea de pe teren”, a explicat oficialul Cetăţii. Acesta a menţionat că eficacitatea formaţiei sucevene este influenţată în mare parte de absenţele din compartimentul ofensiv. „Am slăbit în faza de atac din cauza deselor accidentări pe care le-au suferit Dicher, Colban sau Pandele, motiv pentru care am reuşit să înscriem puţine goluri în partidele jucate în retur pe teren propriu”, a spus Dumitru Moldovan.

Dacă în prima jumătate a sezonului, formaţia suceveană a obişnuit publicul local cu o medie de aproximativ 3 goluri pe meci, în partea secundă a campionatului, „galben-albaştri” se pot lăuda cu doar două reuşite în poarta adversarilor veniţi pe Areni, ambele din faze fixe.

Dumitru Moldovan este convins că omul de afaceri Dan Ostahie va investi din vară la Cetatea

Rezultatele bune ale Cetăţii Suceava şi iminenta promovare a echipei în eşalonul secund par să-l fi convins pe omul de afaceri Dan Ostahie să investească la gruparea de pe Areni. De altfel, grupul Altex sprijină şi în acest moment formaţia suceveană, o implicare mai mare fiind condiţionată de promovarea echipei în Liga a II-a şi de dorinţa de a realiza performanţe la Suceava.

“Avem o relaţie foarte bună cu dl Ostahie şi sunt şanse în proporţie de 100% ca din vară să se implice în sprijinirea echipei. De fapt, dumnealui şi acum ne ajută, dar din vară va fi altceva. Juriştii noştri vor discuta şi vom vedea care va fi forma de sprijin a dlui Ostahie”, a declarat preşedintele Cetăţii Suceava.

Dumitru Moldovan speră ca implicarea financiară a lui Dan Ostahie la Cetatea să nu depindă de rezultatele alegerilor locale din luna iunie. “Eu nu mă pricep la politică şi nici nu fac politică. Sper totuşi ca venirea dlui Ostahie să nu depindă de cine va ieşi primar”, a precizat preşedintele grupării din Areni. Dumitru Moldovan a mai spus că actualul primar, dl Ion Lungu, a sprijinit mult fotbalul sucevean, motiv pentru care şi-ar dori ca acesta să obţină un nou mandat. ”Dl Lungu şi Consiliul Local Suceava ne-au ajutat mult. Cred că ar fi bine pentru noi dacă şi pe viitor vom beneficia de un asemenea sprijin”, a încheiat preşedintele Cetăţii.

Rugbiştii suceveni la momentul derbiului de tradiţie cu Poli Iaşi

Rugbiştii suceveni la momentul derbiului de tradiţie cu Poli Iaşi


CSM Bucovina Suceava a început anul 2008 cu două splendide victorii în faţa echipelor Griviţa Roşie Bucureşti şi Rulmentul Bârlad. Fiind lideră în turneul play-out al Diviziei Naţionale de rugby. În etapa a IV-a a acestei faze a competiţiei, sportivii suceveni vor da piept cu vechii lor rivali de la Poli Iaşi.Partida se anunţă a fi extrem de disputată, aşa cum au fost de-a lungul timpului toate întâlnirile între rugbyştii suceveni şi cei ieşeni, gazdele având totuşi un moral mai bun după victoria din amicalul presezonului competiţional şi după succesul de la Bârlad. Antrenorul sucevenilor Constantin Vlad mizează pe tinereţea echipei sale şi pe faptul că elevii săi joacă întotdeauna cu mare ambiţie în faţa propriilor suporteri.

FC Cetatea Suceava vrea să reia şirul victoriilor

FC Cetatea Suceava vrea să reia şirul victoriilor


FC Cetatea Suceava vrea să “reînnoade” şirul victoriilor chiar în etapa a XXII-a pe terenul formaţiei FC Willy Bacău, după ce a pierdut pe propriul teren în faţa celor de la Ceahlăul Piatra Neamţ II. Antrenorul principal al sucevenilor, Marian Pană, se pare că a găsit modalitatea de a-i readuce pe elevii săi cu picioarele pe pământ şi nu se gândeşte decât la cele trei puncte puse în joc.“Trebuie să dăm la spate, cum se spune, jocul cu Ceahlăul Piatra Neamţ II şi să ne . Poate că diferenţa destul de mare dintre noi şi următoarea clasată a indus jucătorilor noştri un fel de automulţumire, însă după discuţiile pe care le-am avut cu ei la fiecare antrenament sunt convins că vor trata altfel partida cu FC Willy Bacău.Dacă la Aerostar Bacău au jucat într-un sistem 3-4-3, sistem care-mi place foarte mult, la jocul de mâine vom reveni la 4-4-2 pentru că este mai potrivit pentru lotul pe care-l avem.Oricum, la Bacău vom merge să atacăm, nu să ne apărăm şi nici nu concep să nu ne întoarcem cu toate cele trei puncte puse în joc. Nu este absolut nicio problemă în a ne atinge obiectivul propus, dar din vară vom avea multă treabă la club. Vom avea de lucru la organizare şI va trebui să întărim lotul cu câţiva jucători de valoare, pentru că aşa cum este şi normal şi aşa cum este şi în contractul pe care l-am semnat, formaţia noastră va fi una care se va lupta pentru primele şase locuri în clasamentul Ligii a II-a” a declarat antrenorul principal al echipei FC Cetatea Suceava, Marian Pană.Etapa a XXII-a a seriei I a Ligii a III-a programează meciurile: FC Willy Bacău – FC Cetatea Suceava, Ceahlăul Piatra Neamţ II – FC Bârlad, Aerostar Bacău – Cetatea Târgu Neamţ, Poli Iaşi II – Rarăul Câmpulung, Oţelul GalaţI II – FCM Bacău II, Laminorul Roman – Bujorul Târgu Bujor, CFR Paşcani – Pambac Bacău, CF Brăila – Ploitehnica Galaţi. Juventus Fălticeni are 3 puncte la “masa verde” în urma retragerii din campionat a echipei Leonard Paşcani.

PSD îi cere lui Lungu să aleagă între Rosal şi Primărie

PSD îi cere lui Lungu să aleagă între Rosal şi Primărie


Social democraţii i-au cerut edilului Sucevei, Ion Lungu, să aleagă între funcţia de primar şi postura de angajat al firmei de salubrizare Rosal. Solicitarea a venit din partea vicepreşedintelui PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care a făcut referire la iniţiativa lui Ion Lungu de a participa alături de angajaţii Rosal la startul campaniei de curăţenie de primăvară. „Ce doriţi să faceţi cu adevărat domnule Ion Lungu? Să fiţi lucrător al firmei Rosal, să încercaţi să impresionaţi în campania electorală cetăţenii, sau să fiţi primar?”, a spus Ovidiu Donţu. Liderul PSD Suceava i-a sugerat primarului Ion Lungu să-şi asume rolul de primar al Sucevei şi de manager al serviciilor publice locale, şi să renunţe la „circul ieftin pe care îl prestează cu bască şi mătură de nuiele printre blocuri”.Ovidiu Donţu a precizat că de serviciul de salubrizare trebuie să se ocupe exclusiv firma Rosal. Asta în condiţiile în care, spune el, în anul 2007 primăria Suceava a plătit către această firmă nu mai puţin de 20 de miliarde de lei vechi. „Domnul primar a declarat singur că s-au încasat 30 de miliarde de lei vechi din taxa de salubrizare, şi s-au cheltuit 20 de miliarde de lei pe contractele cu firma Rosal. Deci domnul Ion Lungu are 10 miliarde de lei vechi care nu s-au cheltuit pe salubritate. Şi îl somez să renunţe la aceste acţiuni dintre blocuri, făcute doar pentru impresie electorală”, a mai declarat Ovidiu Donţu.

PRM propune diminuarea salariului primarului Lungu

PRM propune diminuarea salariului primarului Lungu


Vicepreşedintele PRM Suceava, Stela Acatrinei, propune diminuarea salariului pe care primarul Sucevei, Ion Lungu, ar trebui să-l primească în această lună pe motiv că nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile de serviciu, prin participarea lui la curăţenia de primăvară alături de salariaţii Rosal. În opinia Stelei Acatrinei, activitatea unui primar nu presupune ca acesta să participe efectiv la salubrizarea spaţiilor verzi, în condiţiile în care această sarcină revine firmelor specializate. „Un primar trebuie să aibă cap şi să fie un bun manager, să pună la treabă serviciile din subordine şi să nu meargă el cu măturoiul în mână. Poate să meargă o dată, dacă vrea să apară la televizor pentru că îi stă bine cu şosete lungi şi cu măturoiul în mână. Dar din moment ce o săptămână faci acelaşi lucru eu propun să i se reţină o parte din salariu, pentru că nu şi-a făcut treaba de primar”, este părere vicepreşedintele PRM Suceava.

Mai mult, ea a propus parlamentarilor suceveni să propună modificarea legii prin care se stabilesc atribuţiile primarului, precum şi a prevederilor legale în baza cărora se plătesc demnitarii. Acatrinei susţine că un primar care merge personal să facă curăţenie nu ar trebui să primească un salariu de demnitar. „Cel mult îi putem da salariu de necalificat. Asta în condiţiile în care nu poate să facă proiecte sau să pună lumea la treabă”, a mai spus Stela Acatinei.

La rândul său, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PRM, Ilie Niţă, a acuzat firma Rosal că nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale privind asigurarea curăţeniei în Suceava. „Sunt foarte multe reclamaţii în acest sens, şi nu înţelegem de ce domnul Lungu a sărit în apărarea firmei Rosal. Pentru că asta s-a întâmplat atunci când primarul a mers alături de angajaţii acestei firme să facă curăţenie prin Suceava”, a spus Niţă. În aceste condiţii, el i-a solicitat lui Ion Lungu şi să ia legătura cu reprezentanţii firmei Rosal, astfel încât sucevenii să beneficieze de servicii de calitate, în condiţiile în care în Suceava se plăteşte şi taxa de salubritate.

Zarojanu sesizează starea proastă a drumurilor din Burdujeni

Zarojanu sesizează starea proastă a drumurilor din Burdujeni


Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a acuzat modul în care au fost realizate lucrările de reabilitare drumurilor din cartierul Burdujeni, investiţii pentru care s-au alocat sume importante de bani. Zarojanu a spus că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu mai mulţi locuitori ai acestui cartier, cea mai mare parte a acestora i-au reclamat faptul că toate străzile din Burdujeni au fost „cârpite”, astfel încât starea lor este în continuare necorespunzătoare. „Deşi s-au alocat foarte mulţi bani în acest mandat pentru repararea străzilor, oamenii sunt nemulţumiţi şi s-au săturat de cârpeli”, a declarat Zarojanu. Ea a precizat că personal susţine conceperea unui program de investiţii în reabilitarea integrală a străzilor din Burdujeni, iar în realizarea acestuia ar trebui să se ţină cont şi de refacerea sistemelor de utilităţi. În acelaşi timp, Angela Zarojanu a spus că mai mulţi locuitori ai cartierului Burdujeni au reclamat faptul că deşi primarul Sucevei a anunţat că susţine amenajarea unei săli de spectacol în fostul cinematograf, această iniţiativă a fost dată uitării. „În Burdujeni se simte lipsa unui astfel de spaţiu, atât pentru întâlniri, cât şi pentru diverse activităţi culturale. Şi se pare că actualul proiect de reabilitare a cinematografului nu mai conţine şi amenajarea unei săli de spectacole. Oamenii au ţinut minte însă că domnul Lungu le-a promis această sală, şi nu sunt mulţumiţi de ce se întâmplă acum”, a spus viceprimarul Sucevei. Nu în ultimul rând, Zarojanu a precizat că una din cele mai mari probleme cu care se confruntă cartierul Burdujeni este activitatea de salubrizare. Ea s-a declarat nemulţumită de modul în care firma Rosal îşi îndeplineşte obligaţiile privind asigurarea curăţeniei. „Am salutat iniţiativa lui Ion Lungu de a merge cot la cot cu muncitorii de la Rosal pentru a-i ajuta să facă curăţenie, dar nu cred că primarul poate să rezolve problema în acest fel”, a spus Zarojanu. Viceprimarul Sucevei consideră că firma Rosal ar trebui să fie penalizată în condiţiile în care nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor de salubrizare.

Donţu: "Lungu este tătucul mincinoşilor portocalii în Suceava"

Donţu:


Războiul declaraţiilor între vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, şi primarul Ion Lungu continuă. După ce Ion Lungu a declarat că Ovidiu Donţu „exagerează, fabulează şi minte cu neruşinare” atunci când a vorbit despre municipiul reşedinţă de judeţ dispune de cel mai scump sens giratoriu din lume, cel din Burdujeni, care a costat 4 miliarde de lei vechi, de cele mai scumpe autobuze din lume, la 170.000 de euro bucata şi de cel mai scump loc de joacă din lume, cel din Areni, care a costat 2 miliarde de lei vechi, a venit rândul liderul PSD să demonstreze că aceste afirmaţii sunt cât se poate de adevărate.

„Îi voi demonstra domnului Lungu că ceea ce am spus este adevărat. Ba mai mult voi arăta şi că Ion Lungu este tătucul mincinoşilor portocalii din Suceava”, a declarat Ovidiu Donţu.

„Primăria a ignorat alte oferte în afara celei de la IVECO”

Ovidiu Donţu a apreciat faptul că Ion Lungu a recunoscut că autobuzele IVECO achiziţionate de primărie au costat 170.000 de euro bucata, însă a arătat că edilul Sucevei a ignorat alte oferte mai favorabile. Astfel, vicepreşedintele PSD Suceava a spus că Ion Lungu a avut şi o ofertă din partea firmei MAZ, potrivit căreia primăria ar fi putut achiziţiona autobuze cu motoare Mercedes, cu 98 de locuri, la un preţ de doar 96.000 de euro bucata. Cu toate acestea, Donţu susţine că primăria Suceava a întocmit caietul de sarcini în aşa fel încât să fie favorizată oferta IVECO. El susţine că acest lucru este demonstrat de faptul că la întocmirea punctajului în baza căruia urma să fie aleasă oferta câştigătoare au fost stabilite anumite bareme de punctaj care ar fi defavorizat oferta firmei MAZ, respectiv numărul de locuri şi compatibilitatea cu parcul de maşini existent. Nu în ultimul rând, liderul social democrat spune că afirmaţia că Suceava are cele mai scumpe autobuze din lume este susţinută şi de faptul că întreţinerea acestora presupune costuri auxiliare extrem de ridicate. „Nu vorbim numai de cât au costat aceste autobuze. Trebuie să avem în vedere că un autobuz are un consum de 34%, extrem de ridicat în comparaţie cu alte mărci, la care se mai adaugă faptul că piesele de schimb sunt extrem de scumpe. Dar în cele din urmă, se pare că în loc să avem un număr aproape dublu de autobuze, primăria le-a achiziţionat pe acelea care au cel mai mare consum şi la care piesele de schimb sunt cele mai scumpe. Dar poate că domnul Ion Lungu ne consideră proşti”, a declarat Donţu.

Donţu îl acuză pe Lungu de deturnare de fonduri

În acelaşi timp, Ovidiu Donţu la-a acuzat pe primarul Sucevei de deturnare de fonduri. Aceasta după ce edilul Sucevei a afirmat că Donţu a fost cel care a solicitat în Consiliul Local alocarea sumei de un miliard de lei vechi pentru amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii, iar acum afirmă că această investiţie s-a ridicat la două miliarde de lei. „Îl acuz pe domnul Lungu de deturnare de fonduri. Acei bani trebuiau să fie folosiţi pentru refacerea aleilor din parcul de la Universitate. Pentru că în prezent copii au ajuns să se plimbe printre cratere existente în aceste alei”, a spus Ovidiu Donţu. De asemenea, el a spus că deşi Ion Lungu susţine că sens giratoriul din Burdujeni a costat doar 158 milioane de lei vechi, suma este inexactă, în condiţiile în care primarul ar fi trebuit să precizeze şi care au fost costurile impuse de semaforizare, dar şi de alte investiţii adiacente. „Să spunem că nu este atât de importantă suma. Dar vreau să văd un singur sucevean care să spună că era necesar acel sens giratoriu. Oricum, domnul primar ne crede proşti, pentru că el ar trebui să spună cât a reprezentat întreaga investiţie şi nu doar bordurile şi pământul pus în mijloc”, a încheiat Donţu.

Se deschide Agro Expo Bucovina 2008

Se deschide Agro Expo Bucovina 2008


Centrul Economic Bucovina va găzdui, în perioada 20 – 23 martie a.c., ediţia de anul acesta a târgului „AGRO EXPO BUCOVINA”, eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, în parteneriat cu Grupul Dorna, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Consiliul Judeţean Suceava. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc în cursul zilei de astăzi, la ora 12:00, după care cei interesaţi pot vizita standurile de prezentare a firmelor participante la acest eveniment. Potrivit preşedintelui CCIA Suceava, Sorin Iacob, expoziţia este specializată în prezentarea de utilaje şi echipamente din agricultură şi industria alimentară, materii prime din agricultură şi industria alimentară, animale de rasă şi păsări, produse alimentare, seminţe şi material săditor, îngrăşăminte şi pesticide, furaje, nutreţuri, concentrate, aditivi, premixuri, flori şi plante de apartament, pentru grădini, parcuri şi sere etc. Astfel, pe parcursul târgului, participanţii vor putea viziona şi achiziţiona ultimele realizări ale marilor producători din domeniul agriculturii, precum New Holland, Steyr, Pottinger, Hydrac, Vogel&Noot, Husqvarna, Stihl, Marsat, Goldoni, DeLaval, Maschio Gaspardo, Lamborghini, Same, Feraboli, Ferarri, Valtra, Techsan, Forma, MAT, Tehnofavorit, Grup Romet, Fanna Veneto, IMUM, Banat Nova Plus, John Deere, FEPA, Parcs, Grimme, Case IH, precum si produse Rosasol, Coda, Rosaliq, Agravis, Cat’Alliance, MTZ, Pilmet, Moldagrotehnica, XTZ, Saliskselimash, Bionat, BASF, Bayer, KWS, Pioneer, Du Pont, Dow Agro Sciences. Nu în ultimul rând, trebuie spus că pe parcursul perioadei expoziţiei la Centrul Economic Bucovina vor fi organizate şi seminarii şi conferinţe pe teme precum accesarea fondurilor europene post aderare, agricultura ecologică, bioenergie.

Mîrza: Flutur are "tupeu" când promite sprijin Bisericii

Mîrza: Flutur are


Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, consideră că senatorul Gheorghe Flutur, liderul PD-L Suceava, dă dovadă de „tupeu, fariseism şi neruşinare”, atunci când şi-a reînnoit promisiunea de a sprijin retrocedarea pădurilor către Fondul Ortodox Bisericesc al Bucovinei. Afirmaţia lui Mîrza vine după ce Gheorghe Flutur a declarat într-un interviu că se bazează pe sprijinul bisericii ortodoxe din Bucovina şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Fondul Bisericesc să primească în proprietate 192.000 hectare de pădure. „Nu pot să cred că are atâta tupeu şi neruşinare să spună că îl preocupă problema averilor mănăstirilor şi a Fondului Bisericesc din Bucovina”, a spus Mîrza. El a adăugat că Gheorghe Flutur ar fi putut să rezolve această problemă în perioada când a ocupat funcţia de ministru al agriculturii, însă în cele din urmă a uitat „promisiunile şi jurămintele făcute la Putna”.„El citea jurământul lui Ştefan cel Mare la Putna şi spunea că va sprijini Biserica Ortodoxă din Bucovina să primească aceste păduri. Iar acum listele lui de candidaţi sunt pline de oameni din alte culte. Ăsta e adevărat fariseism”, a arătat liderul social democraţilor suceveni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, a declarat că prin astfel de declaraţii, Gheorghe Flutur încearcă, din nou, să folosească Biserica Ortodoxă din Bucovina pentru a obţine voturi. „Acum şi-a readus aminte că există şi Biserica Ortodoxă, şi apare ca un adevărat salvator al ei. În realitate el vrea să folosească Biserica ca trambulină politică. Şi prin astfel de acţiuni, Gheorghe Flutur demonstrează că este un nou ciocoi şi un Dinu Păturică al Bucovinei”, a spus Iordache.

Flutur ripostează

În replică, liderul DP-L Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că Gavril Mîrza şi PSD „nu au căderea morală de a vorbi despre proprietate şi despre restituirea proprietăţii”. Flutur a spus că înaintea alegerilor din anul 2004, PSD a împroprietărit Biserica din Bucovina cu 90.000 hectare de pădure, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, iar după şase parlamentarii social democraţi au atacat la Curtea Constituţională această ordonanţă „iar Biserica a pierdut tot”. „Pentru deblocarea situaţiei am avut mai multe întâlniri la nivel înalt cu reprezentanţi ai Bisericii şi ai Guvernului, iar în toamna anului 2006, personal, în prezenţa acestora am iniţiat un proiect de ordonanţă pentru recunoaşterea Fondului Bisericesc. Au fost lucruri care au depins de mine şi le-am demarat dar, Guvernul pe care Gavril Mîrza şi PSD îl susţin le-a blocat”, a spus Gheorghe Flutur.

Paşaportul a fost sărbătorit la Suceava


Actualitate



ziua pasaportului Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, i-a felicitat miercuri, cu ocazia „Zilei Paşaportului”, pe toţi angajaţii Serviciului Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor din judeţul Suceava, pentru faptul că în ultimii ani au făcut eforturi ca în judeţ, la Serviciul de Paşapoarte, să se ajungă la performanţa ca un astfel de document să fie eliberat în două ore. Orest Onofrei a explicat că de la preluarea acestui serviciu în subordinea Instituţiei Prefectului, a făcut un aşa-zis „pariu cu paşaportul”, în condiţiile în care la vremea respectivă erau cozi atât la depunerea actelor, dar şi la ridicare şi se aştepta mai multe săptămâni pentru eliberarea unui astfel de document de călătorie. „Nu am reuşit încă să facem un birou unic, dar s-au schimbat fluxurile, s-au făcut modernizări, astfel încât nu mai avem timpi de aşteptare şi nu mai este înghesuială”, a mai spus prefectul. Acesta a subliniat că acum o persoană poate obţine în două ore un paşaport, în regim de urgenţă, prin plata unei taxe suplimentare.

Şeful SCEEP, Dan Hoffman, a spus la rândul său că eforturile conjugate ale celor care lucrează în instituţia pe care o conduce au făcut ca întreaga imagine a Serviciului să se schimbe simţitor în ultimii ani. „Erau zile când salariaţii de aici nu aveau timp nici pentru o cană cu apă. S-a muncit mult şi am găsit şi înţelegere pentru a face în aşa fel încât cetăţenii care au nevoie de paşaport să nu mai stea la cozi şi nici să piardă timpul nejustificat pentru un paşaport”, a mai spus Dan Hoffman.

Miercuri s-au împlinit 96 de ani de la promulgarea legii privind paşapoartele prin Înalt Decret Regal, ziua de 19 martie fiind declarată „Ziua Paşaportului”. La Suceava este pentru al doilea an consecutiv când se serbează Ziua Paşaportului.

Fotbal, Juniori >> CS Gura Humorului domină campionatul judeţean




Sport



Fotbal juniori Campionatul de juniori al Ligii a IV-a a programat, la finele săptămânii trecute, meciurile rundei a XIX-a.

Liderul clasamentului, CS Gura Humorului, şi-a respectat blazonul şi a câştigat la pas întâlnirea jucată pe teren propriu în compania celor de la Foresta Moldoviţa, scor final 6-0. În urmărirea formaţiei antrenate de Gigi Lazăr se află CS Juventus Fălticeni II şi Rapid CFR Suceava, grupări conduse de asemenea de doi tehnicieni ambiţioşi: Bogdan Anton, respectiv Mircea Vezeteu.



Rezultatele complete ale etapei a XIX-a sunt următoarele:

clasament 19.JPG

Fotbal. Juniori >> LPS Suceava urcă pe locul secund


Sport



fotbal tineret Sâmbătă, 16 martie, s-au disputat partidele etapei a XV-a din cadrul Campionatului de Juniori „C”, născuţi în 1993. În prim planul rundei au stat două meciuri: CS „Şcoala de Fotbal” Rădăuţi – CSŞ Rădăuţi şi AS Juventus Fălticeni – LPS I Suceava.

În primul dintre ele, liderul CSŞ Rădăuţi au făcut o adevărată demonstraţie de fotbal pe terenul grupării concitadine CS „Şcoala de Fotbal”, învingând în final cu un neverosimil 15-0. „Avem parte de o generaţie de excepţie, alături de care muncesc de patru ani. Sper să ajungem în ligile superioare, mai ales că şi condiţiile noastre de pregătire s-au îmbunătăţit în ultima perioadă. Am reuşit să obţinem o sponsorizare din partea domnului Daniel Alexandru Marcu, prin intermediul căruia am recondiţionat vestiarele şi vom achiziţiona un rând de echipament de joc”, a precizat antrenorul Viorel Stoica.

Derby-ul etapei s-a jucat însă la Fălticeni, acolo unde echipa locală, AS Juventus a pierdut cu 0-1 întâlnirea jucată în compania celor de la LPS I Suceava, rezultat în urma căruia cele două formaţii au făcut rocada pe podiumul clasamentului.

Iată rezultatele complete ale rundei a XV-a şi clasamentul:

clasament

Fotbal. Liga a III-a >> Marian Pană: „Trebuie să ne descătuşăm!”


Sport



Pana Marian Pană este optimist înaintea partidei pe care Cetatea Suceava o va disputa vineri, la Bacău, în compania echipei FC Willy, în cadrul etapei a XXII-a.

Tehnicianul grupării de pe Areni crede că formaţia sa a trecut peste înfrângerea suferită în partida cu Ceahlăul II şi spune că în meciul de vineri, sucevenii vor juca pentru toate cele trei puncte puse în joc. „Ne dorim să evoluăm cât mai bine. De fapt, altă variantă nici nu avem. Trebuie să câştigăm!”, a precizat Pană. Întrebat de ce fotbaliştii Cetăţii au jucat în acest retur mai bine în deplasare decât acasă, antrenorul galben-albaştrilor crede că este posibil ca elevii săi să aibă trac în faţa propriilor suporteri. „Nu-mi găsesc nici eu o explicaţie. Trebuie să ne descătuşăm şi să facem spectacol. Am simţit şi eu că planează o tensiune asupra jucătorilor în meciurile de pe Areni. E drept că şi adversarii care vin la Suceava se mobilizează foarte bine”, a adăugat Marian Pană.

După ce în meciurile cu Aerostar Bacău (scor 3-1) şi Ceahlăul II (scor 1-2) a ales să alinieze un sistem mai ofensiv, cu 3 fundaşi, 4 mijlocaşi şi 3 atacanţi, Marian Pană este decis să revină la clasicul 4-4-2, pe care l-a folosit în turul campionatului. „A fost un experiment reuşit doar în partida cu Aerostar. Nu avem un mijlocaş de bandă stângă care să facă atât faza de apărare şi pe cea de atac”, a explicat antrenorul sucevean.

În ceea ce priveşte cele trei goluri încasate de Cetatea în primele patru etape ale returului, în condiţiile în care în tur sucevenii au primit în 17 etape doar patru goluri, şeful băncii tehnice de pe Areni consideră că acest lucru era previzibil încă din perioada de pregătire. „Am observat şi eu o lipsă de concentrare a liniei defensive încă din meciurile de verificare din iarnă”, a fost concluzia lui Marian Pană.

Nici compartimentul ofensiv nu a strălucit în primele etape ale returului. Homneac pare să marcheze mai degrabă la echipa satelit a clubului, iar Caragea nu s-a integrat încă în primul „11”. Marian Pană nu exclude varianta ca, în partida cu Willy, atacantul adus în iarnă de la Poli II Iaşi să nu mai fie titular. „Încerc să nu stabilesc primul unsprezece din timpul săptămânii, pentru a-i ţine pe toţi fotbaliştii conectaţi la jocul pe care îl avem de disputat şi pentru a evita ca unii să nu se simtă consideraţi jaloane la antrenamente”, a adăugat Pană.

Antrenorul sucevenilor spune că resimte absenţa lui Vasilică Dicher, un fotbalist care ţine de minge şi creeazăSchumacher spaţii pentru coechipieri, situaţie care nu se întâmplă în cazul lui Homneac. „Tudor (Homneac – n.n.) este un jucător foarte talentat, dar care trebuie să se implice mai mult. Am avut o discuţie cu el şi i-am spus că ar fi bine pentru el să joace în 70% dintre meciuri, altfel mi-e greu să cred că va prinde un loc de titular în sezonul viitor”, a declarat tehnicianul din Areni.

Trei dintre fotbaliştii formaţiei Ceahlăul Piatra Neamţ, Constantin Schumacher, Narcis Răducan şi Marius Iordache, puşi pe lista de transferuri de gruparea de la poalele Pietricicăi, au fost anunţaţi de conducerea clubului că pot pleca la orice club care oferă în schimbul fiecăruia 1.000 de euro. „Nu cred aşa ceva. Sigur este o strategie a echipei nemţene. Sunt convins că, dacă am încerca să aducem unul dintre aceşti jucători, suma de transfer ar fi mult mai mare”, crede Marian Pană. Principalul Cetăţii a mai adăugat că ar fi interesat de un fotbalist ca Schumcher. ”De ce nu? Este un jucător care ne-ar fi de folos în Liga a II-a, dar nu cred că avem noi banii necesari pentru a-l aduce la Suceava”, a încheiat Marian Pană.

Târgul de nunţi - Rădăuţi 2008 - la prima ediţie


Actualitate



Prima ediţie a Târgului de Nunţi- La Rădăuţi, va avea loc vineri. Manifestarea este organizată de Agenţia Matteo şi va fi găzduită de Restaurantul „La Toscana”. Timp de trei zile, cuplurile care îşi pregătesc nunta, vor avea parte de o atmosferă animată, oferte tentante şi informaţii.

Prin standurile amenajate îşi vor prezenta propunerile peste 15 expozanţi care acoperă toată gama de produse şi servicii legate de o nuntă.

Cele mai elegante şi moderne rochii de mireasă, costume de mire, cele mai originale invitaţii şi mărturii, cele mai minunate buchete de mireasă, cele mai diversificate servicii pentru organizarea nunţii vor fi expuse şi prezentate în cadrul acestui eveniment.

Această manifestare beneficiază de prezenţa, în recital, a artiştilor bucovineni Sorin Filip, Angelica Flutur şi Elena Pădure.