duminică, 2 decembrie 2007

Luminile de sărbătoare s-au aprins în mai multe oraşe



Luminile s-au aprins, în prima seară de decembrie, în multe municipii din toată ţara.

Sărbătoarea Zilei Naţionale s-a întins până târziu în noapte la Sibiu. Mii de oameni au umplut Piaţa Mare din capitala culturală, pentru a urmări un spectacol folcloric. Petrecerea s-a încheiat cu artificii şi cu o defilare militară cu torţe.

La Alba Iulia, festivităţile de Ziua Naţională a României s-au încheiat cu un foc de artificii care a adunat sute de persoane în Piaţa Marii Uniri.

La Suceava, beculeţele din bradul de Crăciun au fost aprinse în acordurile fanfarei primăriei. Şi la Oradea s-au aprins luminile în centrul oraşului, iar oamenii au avut parte de un spectacol inedit de Ziua Naţională. Şi oraşul Piteşti a îmbrăcat luminiţele de sărbătoare. Cel mai înalt brad împodobit din oraş are 15 metri înălţime şi a fost adus din zona Rucăr.

Brazii împodobiţi strălucesc şi la Târgu Jiu: cel amenajat în centrul oraşului este artificial şi are 20 de metri.

Zăpadă la Vatra Dornei?


E pe dracu! Nu e nici o zăpadă. Nici măcar dacă vrei să te dai cu celofanul nu e destulă zăpadă şi şansele să îţi rupi posteriorul sunt destul de mari. Dacă vrei să îţi cumperi altă pereche de schiuri după ce te dai pe oricare din pârtiile din Dorna, eşti binevenit. Dacă ţii la schiuri, vino când este zăpadă cu adevărat.

Nu sunt 45 de cm nici în ruptul capului. Doar zonele norocoase au parte de 10-15 cm.

Dacă vrei să fii la curent cu starea pârtiilor din Vatra Dornei, bagă o ocheadă pe www.vatradornei.go.ro, de astăzi a început monitorizarea stratului de zăpadă.

Casa de Bucovina - Club de Munte Gura Humorului: oferta publica de vanzare actiuni

Oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de societatea Casa de Bucovina - Club de Munte Gura Humorului se va desfasura in perioada 4 decembrie 2007 - 11 ianuarie 2008, prin sistemul electronic al Bursei de Valori Bucuresti.

In valoare de 9,1 milioane lei, oferta Casa de Bucovina in vederea listarii la BVB este intermediata de casa de brokeraj Rombell Securities si cuprinde 45,5 milioane actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune si un pret de vânzare de 0,2 lei/actiune.

Societatea a obtinut în primele noua luni din 2007 un profit net de 511.640 lei, în crestere cu 61,11 la suta fata de perioada similara din 2006, o cifra de afaceri neta de 4,01 milioane lei, în crestere cu 3,52 la suta, venituri totale de 4,05 milioane lei (plus 2,68 la suta) si cheltuieli totale de 3,54 milioane lei (minus 2,43 la suta).

In prezent, activitatea derulata de societate vizeaza în principal operarea hotelului Best Western Bucovina - Club de Munte, din statiunea Gura Humorului, singurul hotel de patru stele, de mare capacitate, din zona. Best Western Bucovina - Club de Munte este asezat în imediata vecinatate a faimoaselor manastiri pictate din Bucovina, la 5 km de Manastirea Humorului si 6 km de Manastirea Voronet.

Hotelul este, de asemenea, cel mai bun punct de plecare în asa-numitul "Tur al manastirilor" - cu numeroase obiective turistice - biserica de sare si Catedrala Catolica de la Cacica, biserica pictata de la Arbore, Marginea (cu faimoasa ceramica neagra), Putna, Sucevita, Moldovita, Humorului si Voronet.

Societatea are un capital social de 12,18 milioane lei si detine terenuri în suprafata de 176.010 mp, din care în proprietate 173.957 mp si 2.053 mp în concesiune. De asemenea, emitentul mai detine in proprietate hotelul (dat în functiune în 2002) situat în orasul Gura Humorului, compus din subsol, mezanin, parter si opt etaje, 130 camere în suprafata de 11.900 mp, sala de conferinte cu o suprafata de 500 mp, cabana Arinis si doua vile propuse pentru dezafectare.

Pâna în 2009, compania va investi în constructia unui hotel de trei stele, amplasat pe malul drept al râului Moldova, în zona Arinis, în locul actualului motel, la circa 600 m de viitoarea pârtie de schi, si în constructia unui restaurant de capacitate mare (circa 300 persoane) în zona Parcului Arinis.

I got shot!


La început de iarnă au fost premiaţi autorii celor mai tari fotografii şi filme de snowboard.
Evenimentul “I got ShOt!”, găzduit de Studio Martin din Bucureşti, a reunit cei mai tari amatori de snowboard din România, indiferent de stilul practicat.
REGULAMENT. Nu a fost vorba despre un concurs pe zăpadă, aşa cum ne-am fi dorit cu toţii. Din păcate a fost pe uscat!!! Competiţia, una “open”, s-a adresat tuturor celor care iarna trecută au realizat fotografii sau filme atunci când au mers să se dea cu placa prin munţii patriei. Mai mult decât atât, pentru a reflecta spiritul liber al acestui sport, jurizarea a fost lăsată la latitudinea concurenţilor, fiecare dintre ei primind un formular de vot pe care poate vota un singur material câştigător.
EXPERIENTA. La fiecare ediţie “I got shOt!”, pe podium au urcat atât sportivi cu multă experienţă, cât şi debutanţi, băieţi şi fete cu mult curaj şi dragoste de munte şi de sport extrem, care au câştigat simpatia celorlalţi. Anul acesta, după ce materialele au fost proiectate de două ori, s-a decis că marele învingător, atât la fotografie, cât şi la film, să fie Bogdan Rusu.
METEO. Ieri s-a schiat în condiţii foarte bune la Cavnic şi la Borşa, acolo unde a şi nins pe înserate. La Vatra Dornei au fost puse în funcţiune toate instalaţiile de transport pe cablu. În schimb, la Sinaia, pe pârtiile din Valea Dorului, au fost destule porţiuni cu gheaţă. Ba mai mult, ceaţa a redus foarte mult vizibilitatea. Turiştii care vor să meargă astăzi pe pârtii trebuie să ţină cont de faptul că vremea se va încălzi uşor. Unele înnorări şi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare vor mai fi izolat în masivele din nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va mai prezenta unele intensificări doar în zona înaltă. Pe văi şi în depresiuni izolat se va forma ceaţă.

Pană crede în echipa de azi a Sucevei

Fotbal Club Cetatea



Satisfăcut de parcursul avut de gruparea suceveană în prima parte a sezonului Ligii a III-a, antrenorul Marian Pană este convins că, în actuala formulă, Cetatea va face faţă cu brio şi în eşalonul secund. „Din experienţa pe care am trăit-o la Otopeni, vă spun că echipa se va exprima mult mai bine în Liga a II-a, unde terenurile sunt mult mai bune, iar adversarii joacă mult mai deschis. Jucătorilor de profilul lui Apetri sau Cojenel, spre exemplu, le este mult mai greu să se acomodeze cu stilul primitiv de joc din eşalonul trei. La fel am păţit şi eu pe final de carieră, când m-am transferat de la Dinamo Bucureşti la FC Braşov în Divizia B, în tur am fost cel mai slab fotbalist al echipei”, a declarat tehnicianul sucevean. Marian Pană speră ca în intersezon să se găsească fondurile necesare pentru ca pe Areni să fie aduşi încă 3 fotbalişti de valoare. „Ţinând cont de ce ne-am propus pe termen lung, consider că este un lucru vital să ne întărim echipa în punctele sensibile. Îmi doresc trei jucători buni dacă s-ar putea, câte unul pentru fiecare compartiment”, a precizat antrenorul principal al FC Cetatea.

Centru de informare si documentare a lucratorilor migranti

La Suceava se va infiinta, anul viitor, un centru local pentru informarea si documentarea lucratorilor migranti, originari din toate judetele Moldovei, in conditiile in care aproximativ 200.000 de suceveni lucreaza in strainatate, in special in Italia si Spania, a declarat, vineri, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Suceava, Robert Marian. Discutiile pe aceasta tema s-au purtat, vineri, la sedinta Colegiului Prefectural, condusa de subprefectul Dumitru Pasniciuc, unde CJP Suceava a prezentat o informare privind protectia sociala a lucratorilor migranti. In tara mai sunt infiintate astfel de centre la Constanta, Dolj, Sibiu si Timis. La aceeasi intalnire, s-a discutat despre urgentarea finalizarii lucrarilor la podul de peste raul Sucevita, situat la intrarea in municipiul Radauti, dinspre Suceava. In acest sens, subprefectul a promis ca va discuta cu reprezentantii conducerii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, executantul lucrarilor, in vederea gasirii unor solutii pentru urgentarea investitiei.

Suceava Deputatul PSD Mirela Adomnicai: PSD ar putea relua demersul legislativ pe votul uninominal

Deputatul PSD Mirela Adomnicai a declarat vineri la Suceava ca introducerea votului uninominal in Romania ''depinde de vointa politica'' si nu exclude posibilitatea ca pana la alegerile din 2008 sa fie adoptata o lege in acest sens. Mirela Adomnicai a spus ca PSD ar trebui sa reia demersul legislativ pe aceasta tema, avand in vedere ca social-democratii au fost initiatorii proiectului de lege privind votul uninominal. Pe de alta parte, deputatul PSD sustine ca "a fost inutil" votul de incredere obtinut de premierul Calin Popescu-Tariceanu prin asumarea raspunderii Guvernului pe un proiect de introducere a uninominalului.

În retur sunt programate cinci etape intermediare

Fotbal Club Cetatea



Conducerea FC Cetatea a achitat ieri jucătorilor o parte din drepturile financiare, ratele contractuale aferente lunii noiembrie urmând să intre în conturile fotbaliştilor în jurul datei de 14 decembrie. Elevii lui Marian Pană au primit vacanţă până pe data de 7 ianuarie, urmând ca după perioada de reacomodare la efort, Cetatea să plece în cantonament la Vatra Dornei. Startul returului este programat în ziua de 29 februarie, sezonul urmând să se încheie două luni şi jumătate mai târziu, pe 16 mai. „Din cauza turneului final al Campionatului European, campionatul Ligii a III-a se va încheia mult mai repede decât de obicei. Din cele 17 runde ale returului, nu mai puţin de 5 sunt etape intermediare”, a declarat preşedintele grupării sucevene, Dumitru Moldovan.

Revelion 2008 cu Pachanga, Underdog Project şi Viţa de Vie



Zecile de mii de suceveni care vor dori să sărbătorească trecerea dintre ani în centrul municipiului vor avea parte de un Revelion occidental, cu trupe internaţionale de renume, dar şi cu cunoscute formaţii şi interpreţi autohtoni, toate condimentate cu jocuri de lumini şi artificii.

Principala atracţie a Revelionului, pentru tineri, va fi cu siguranţă prezenţa trupelor Pachanga şi The Underdog Project, ale căror melodii sunt în vogă şi sunt difuzate zilnic în discoteci şi la radiourile din întreaga lume.

Pachanga este una din cele mai apreciate formaţii de reggaeton, cu melodii celebre, precum “Loco” şi “Close to you”, în vreme ce canadienii de la The Underdog Project, o trupă foarte cunoscută de “Funky urban R & B” se vor face auziţi cu cele mai cunoscute melodii care le aparţin – “Saturday Night", "Summer Jam", "Winter Jam", "Remember", "Girls of Summer" şi
"Unbelievable".

Deşi nu este nimic sigur încă, pe scena din faţa Casei de Cultură Suceava ar putea fi prezenta şi cunoscuta formaţie Culture Beat.

Pregătiri de miliarde

De la petrecerea în aer liber nu va lipsi muzica românească, reprezentată atât prin cunoscuţi şi îndrăgiţi interpreţi de muzică populară, precum Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa, dar şi formaţii de muzică uşoară, precum Viţa de Vie şi Radu de la fosta formaţie O-zone.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că bugetul alocat pregătirilor sărbătorilor iernii este de aproximativ 5 miliarde de lei vechi, din care 2 miliarde reprezintă costurile ornamentelor luminoase stradale, a celor din brazii de Crăciun, precum şi amenajarea Orăşelelor Copiilor.

Costurile concertelor de Revelion se vor ridica la aproximativ 20.000 de euro, dar, după cum declară primarul Sucevei, acestea ar fi fost cu mult mai mari, dacă programul nu ar fi fost achiziţionat la pachet, împreună cu municipiul Iaşi.

„Cererea e foarte mare în această perioadă de sărbători, iar trupele autohtone cer preţuri astronomice. În aceste condiţii am reuşit să aducem la Suceava şi la Iaşi trupe de renume internaţional, care au mare priză la publicul tânăr, dar nici cei care iubesc muzica populară ori muzica uşoară românească nu vor fi dezamăgiţi”, a precizat Ion Lungu.

Practic, sucevenii vor avea parte de un revelion după modelul occidental, cu discoteci în aer liber, cu formaţii cunoscute şi apreciate, cu jocuri de lumini şi sonorizare digitală, ecrane laterale şi nelipsitele focuri de artificii.

Neprofesionişti la Ambulanţa Suceava

Cu câteva excepţii, angajaţii de la Ambulanţa Suceava ar pica un eventual test de verificare a cunoştinţelor în domeniu. Afirmaţia îi aparţine însuşi directorului Daniel Martiniuc, care nu se fereşte să recunoască lipsa de profesionalism a unor salariaţi din subordine.
Potrivit sursei citate, în fiecare zi, în judeţ, cel puţin un om care a solicitat Ambulanţa moare până să primească ajutorul medicilor. Lunar, până la trei suceveni îşi dau ultima suflare în timp ce doctorii de pe maşina Salvării, ajunşi în cele din urmă la faţa locului, încearcă să-i resusciteze.

Această statistică îngrijorătoare nu este una oficială, ci reprezentă doar o estimare a directorului de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, şi chiar dacă nu se ştie câţi dintre ei ar fi supravieţuit dacă ar fi beneficiat imediat de asistenţă sanitară, cert este că o parte din cazurile de deces la faţa locului ar putea fi evitate.

Dr. Daniel Martiniuc susţine că, în ultima vreme, timpii de reacţie s-au îmbunătăţit, deci nu se mai pune problema unei întârzieri în acordarea asistenţei sanitare de urgenţă, însă rămâne alta, cea a lipsei personalului specializat, care să gestioneze cum se cuvine o situaţie critică.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă a arătat că, în judeţ, numărul cadrelor bine pregătite este insuficient din cauza migrării lor în masă, peste hotare. Din 2003, circa 45 dintre angajaţii de la Ambulanţă, consideraţi adevăraţi profesionişti, şi-au lăsat slujba şi au plecat în străinătate, la lucru, atraşi fiind de salariile generoase. „Am pierdut cei mai buni oameni, pe care nu avem cu cine să-i înlocuim”, spune Martiniuc.

Instruiri anuale pentru cel mult cinci cadre

La ora actuală, Serviciul Judeţean de Ambulanţă numără 106 asistenţi medicali, dar cifra este numai pe hârtie în condiţiile în care, din cauza concediilor, activitatea curentă se desfăşoară fără o mare parte din ei.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi când vine vorba de medici: din 13 doctori cât cuprinde organigrama, doar 11 vin regulat la serviciu. În plus, doar şase dintre ei sunt specializaţi în activitatea de urgenţă. Angajarea unui personal capabil sau şcolarizarea celui deja existent este extrem de dificilă, motivele fiind în ambele cazuri de natură financiară.

Concret, asistenţii sanitari cu experienţă sau care tocmai au terminat studiile post liceale sanitare, dar au cunoştinţe temeinice în domeniu, preferă să plece peste graniţă, unde sunt remuneraţi cu sume ce pot depăşi 2000 de euro.

A rămâne în Suceava ar însemna pentru ei să se mulţumească cu salarii cuprinse între 450 şi 800 lei pe lună, cu tot cu sporuri şi ore suplimentare.

La rândul lor, medicii, care în străinătate primesc şi mai mulţi bani, sunt remuneraţi la încadrarea în Serviciul Judeţean de Ambulanţă cu sume între 600 şi 800 de lei.

Pe de altă parte, instruirea personalului deja existent, care ar elimina problema nivelului scăzut de pregătire, este condiţionată de fondurile insuficiente alocate acestui capitol, care limitează la circa cinci numărul cadrelor de la Ambulanţă ce pot fi trimise la diverse cursuri de specializare, în decursul unui an.

Diplome de asistenţi pe bandă rulantă

Cazul octogenarei din Giurgiu, care a murit miercuri în urma unui stop respirator, din cauză că Salvarea a ajuns târziu şi fără a fi echipată corespunzător, iar pe deasupra asistenta care s-a deplasat la domiciliul ei nu ştia să facă manevre de resuscitare (a venit singură fiindcă medicul care trebuia să fie de gardă plecase de la serviciu înainte să vină doctorul care trebuia să îl înlocuiască), a atras după sine declaraţii ale responsabililor de la Bucureşti cum că angajaţii de pe autosanitare vor fi supuşi, în mod aleatoriu, unor teste.

Directorul Daniel Martiniuc crede însă că aceste verificări ale cunoştinţelor în domeniu pe care le au salariaţii nu vor rezolva problema, atâta timp cât la ora actuală, în acest serviciu, sunt foarte puţini specialişti în medicină de urgenţă, de la care se poate învăţa.

„Nu poţi să faci pregătirea profesională cu nişte medici care de-abia fac ei faţă unor urgenţe. Cum să le predai unor asistenţi fără ca tu, ca şi medic, să ai un grad înalt de perfecţionare. Problema este alta, şi anume şcolile post liceale, care pregătesc asistenţii medicali fără o programă de învăţământ care să vizeze şi asistenţa de urgenţă. Pregătirea la nivelul asistenţei medicale de urgenţă trebuie să fie temeinică, făcută de către specialişti în domeniu, astfel ca cei care termină şcoala şi se angajează să fie deja iniţiaţi cu termenii, cu modul de lucru. La ora actuală, diplomele de asistenţi medicali se eliberează pe bandă rulantă. Cei care într-adevăr sunt buni, adică au dobândit nişte cunoştinţe serioase, pleacă în străinătate după un an sau doi de activitate”, a punctat şeful Ambulanţei.

Martiniuc a arătat că acest serviciu ar funcţiona corect numai dacă ar beneficia de acelaşi mod de finanţare ca şi Unităţile de Primire a Urgenţelor de la nivelul spitalelor, adică fără a se ţine cont de numărul cazurilor rezolvate.

„Este aberant să fii plătit pentru urgenţe, aşa cum suntem noi, în funcţie de numărul lor. Asta înseamnă că atunci când ele nu se înregistrează nu primim bani, fiindcă nu suntem utili în momentul respectiv. Ar trebui ca medicii de la Ambulanţă să invoce sfinţii pentru a se produce mai multe accidente, ca să aibă de lucru? Eu cred că, în timpul liber, de aşteptare, am putea face pregătire profesională. Deci, ar trebui să nu mai lucrăm sub stresul că la sfârşitul lunii nu ne realizăm planul”, a explicat Martiniuc.

Vor fi obligaţi să lucreze „ca la armată”

Angajaţii din sistemul de urgenţă prespitalicească vor fi obligaţi să lucreze „ca la armată”, adică să respecte anumite standarde elaborate de către MSP şi MIRA, decizia fiind luată în această săptămână, după ce o serie de controale prin mai multe staţii de ambulanţă au scos la iveală grave nereguli.

Standardele care vizează activitatea din acest sector vor reglementa programul angajaţilor de la staţiile de salvare astfel încât să nu mai fie pauze în activitatea dintre cele două ture.

În fiecare serviciu vor fi ambulanţe de rezervă, iar cheile vor rămâne în dispecerat. De asemenea, la predarea turei, Salvarea trebuie să aibă combustibil în rezervor. În plus, la competiţiile sportive vor fi trimise maşini care nu sunt în program.

Toate autosanitarele vor avea inscripţionat numărul 112, număr de urgenţă în toată Europa. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie atât pentru angajaţii serviciului, cât şi pentru bolnavul de pe targa din maşină. De asemenea, toate ambulanţele trebuie să aibă un stoc de medicamente care să asigure rezerva pentru trei zile. Toate aceste reglementări vizează atât Ambulanţa, cât şi serviciile SMURD.

Handbal masculin: Rezultatele etapei a XI-a

Handbal masculin: Rezultatele etapei a XI-a




Rezultatele complete ale etapei a XI-a:

UCM Resita - HCM Constanta 25-36 (15-10)
U Bucovina Suceava - Romvag Caracal 36-24 (19-11)
Dinamo Bucuresti - Stiinta Dedeman Bacau 31-33 (19-19)
Poli Izometal Timisoara - HC Odorhei 30-25 (16-10)
Steaua Bucuresti - CSM D&C Oradea 40-35 (23-16)
Minaur Baia Mare - Uztel Ploiesti 37-31 (22-15)
Pandurii Tg. Jiu - CSM Medgidia 27-24 (12-11)

Steaua Bucuresti (19 puncte), HC Odorhei (16) si UCM Resita (16), se afla pe primele trei locuri din clasament.

Autoritatea de Ordine Publică se delimitează de fapta comisarului Halaicu





Autoritatea de Teritorială de Ordine Publică (ATOP) se delimitează de faptele comise de comisarul de poliţie Ioan Halaicu pe data de 31 mai 2006, care,

în timpul efectuării unei anchete, „a dovedit comportament abuziv şi violent asupra unei persoane de etnie romă”.

Într-un comunicat remis presei de către şeful ATOP, Mihai Vitcu (foto), se arată că membrii structurii se delimitează de aceste fapte, manifestându-şi îngrijorarea şi dezaprobarea vizavi de existenţa, şi la această dată, a unor poliţişti care încalcă deontologia profesională. ATOP este nemulţumită şi de „atitudinea complice a colegilor de birou, care nu au informat conducerea Inspectoratului pentru a fi luate măsurile corespunzătoare”.

„Membrii ATOP solicită Inspectoratului, ca, în cel mai scurt timp, acest caz şi, dacă mai dacă mai există şi altele, să fie analizat în cadrul fiecărei unităţi din subordine, astfel încât asemenea situaţii să nu se mai repete”, se arată în comunicatul de presă, în care se exprimă şi speranţa că organele judiciare vor soluţiona, cât mai repede, aspectele penale ale cazului.

Potrivit ATOP, în 2006 au fost sancţionaţi 9 ofiţeri, 69 de agenţi şi un angajat contractual. Aceştia au săvârşit abateri disciplinare, unul dintre ofiţerii fiind trimis în judecată pentru corupţie. În primele 9 luni ale acestuia an, cu sancţiune s-au ales 6 ofiţeri şi 41 de agenţi. Menţionăm că Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este constituită la nivel judeţean potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, fiind un organism cu rol consultativ, a cărui activitate se desfăşoară în interesul comunităţii.

PNL semnalează buletine de vot suspecte cu ştampila pe PLD

PNL semnalează buletine de vot suspecte cu ştampila pe PLD


PNL Suceava semnalează faptul că în mai multe secţii de vot, printre care şi o secţie din Burdujeni-sat, buletinele de vot ale PLD-ului au ştampila pusă în acelaşi loc şi însemnele de pe ştampilă au aceeaşi înclinare. „Asta înseamnă ori că votanţii PLD-ului au fost instruiţi cum să ţină ştampila şi unde să o pună, lucru practic imposibil, sau că aceste buletine de vot au fost ştampilate de aceeaşi mână”, a declarat vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Mihai Aurel Steiciuc. El a menţionat că mai mulţi reprezentanţi din secţiile de vot au semnalat faptul că au fost persoane care plăteau votanţii la intrarea în secţii. „Condamnăm aceste practici făcute din disperarea unora care nu fac nimic pentru populaţie decât că îi amăgesc cu doi lei votul. Plecând de la proverbul că ulciorul nu merge de multe ori la apă fără să se spargă atenţionăm şi pe cei care au luat bani că au făcut o faptă penală şi este păcat să sufere vinovaţi”, a mai spus Steiciuc.

Firmele de top din Suceava, premiate de Camera de Comerţ

Firmele de top din Suceava, premiate de Camera de Comerţ


Cele mai performante 600 de firme din judeţ au fost premiate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, în cadrul Topului Firmelor Bucovina 2006. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Economic Bucovina Suceava, fiind premiate firme din şase domenii de activitate.

Topul Firmelor 2006 a debutat cu premierea de către CCIA Suceava a zece firme sucevene, care au primit diplome pentru excelenţă în activitatea de promovare a produselor româneşti pe pieţele internaţionale.

Momenul festiv a continuat cu înmânarea „Tofeului Creativităţii”, acesta fiind primit de firmele Dorna Lactate, G.M.G, Betty Ice şi Ecuator Holding.

De asemenea, „Trofeul calităţii” a ajuns la firmele Betty Ice, Rio Bucovina şi SC Sami Plastic SA, în timp ce Dorna Medical, Mics Software, Primagra şi Rai 88 Impex, au obţinut menţiuni speciale la această categori.

Seria premiilor speciale a continuat acordarea diplomei pentru firma cu cea mai mare cifră de afacere din județul Suceava, în sectorul privat, fiind vorba despre „Marelvi Electronics”. Acelaşi premiu, dar pentru firma cu cea mai mare cifră de afacere din sectorul public a ajuns la SC TERMICA SA Suceava.

Vă prezentăm în continuare lista premiilor speciale oferite de CCIA Suceava:

Cel mai mare profit al anului 2006 : IMOTUR

Cel mai mare profit din producţie în anul 2006 - SC Bermas SA

Tânărul manager al anului 2006 - Gabriel Sandu, de la Proton Tehnologies

„Femeia Manager a anului 2006”: Camelia Chitul - „Cometex” Suceava

Cele mai mari venituri din export – Lovers

Cele mai mari investiţii făcute în 2006 - Betty Ice şi Holzindustrie Schweighofer

Cele mai mari investiţii în turism - Hotel Sofia şi Conacul Domnesc

Premiul pentru promovarea produsului turistic Bucovina: Asociaţia Suceviţa

Cele mai mariinvestiţii în domeniul medical în anul 2006 - Bethesda şi Dorna Medical

Premiul pentru originalitatea produselor - Florilex Pharmavit

Evenimentul s-a finalizat cu premierea firmelor pe toate cele şase domenii de activitate respectiv „Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech”, „Industrie”, „Agricultură, Pescuit, Piscicultură”, „Construcţii”, „Servicii”, „Comerţ, Export, Turism”.

La finalul manifestării, directorul general al CCIA Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat că „ediţia din acest an a Topului Bucovina a fost una cu totul specială, având în vedere că anul 2007 este un an de referinţă pentru România, care de la 1 ianuarie este membru al Uniunii Europene”.

Patinoarul modernizat, reintrodus în circuit

Patinoarul modernizat, reintrodus în circuit


Patinoarul artificial al municipiului Suceava a fost redeschis iubitorilor sporturilor de iarnă chiar de Ziua Naţională dar cu o nouă faţă, modernizată. A fost înlocuită vechea instalaţie de frig mare consumatoare de energie cu una nouă performantă „Made in USA” şi a fost refăcută pista astfel încât să poată fi utilizată şi pe timpul verii pentru role. Pentru aceste investiţii Pirmăria a cheltuit de la buget cinci miliarde de lei vechi. Patinoarul s-a redeschis în prezenţa reprezentanţilor municipalităţii în frunte cu primarul Ion Lungu. De Ziua Naţională sucevenii au avut acces gratuit la Patinoar acesta fiind un cadou oferit de primărie sucevenilor. „Patinoarul se va afla la dispoziţia sucevenilor la aceleaşi tarife ca şi anii trecuţi. Modernizările au fost făcute tocmai în acest scop, de a le oferi sucevenilor servicii mai bune, fără a mări preţurile, pentru a putea acoperi costurile de întreţinere. Noile instalaţii de frig vor reduce semnificativ consumul de curent, la fel şi faptul că acum se va folosi freon, în loc de amoniac, care era şi scump şi periculos”, a declarat Ion Lungu. Taxa de intrare la Patinoar este de 7 lei/persoană, dar preşcolarii, elevii şi studenţii beneficiază de reducere, având de plătit doar 4 lei/persoană. Cei care nu au propriile patine pot închiria o pereche de la Patinoar, cu 5 RON, dar pentru preşcolari, elevi şi studenţi, taxa este de doar 3 RON de pereche. Pentru ascuţit patinele, se percepe o taxă de 2 RON de pereche.

BPN va "tranşa" organizaţia judeţeană a PD

BPN va


Luni, 3 decembrie, la Bucureşti se hotărăşte viitorul organizaţiei judeţene a Partidului Democrat (PD). Biroul Permanent Naţional al partidului va lua în discuţie organizaţiile care au obţinut rezultate nesatisfăcătoare la alegerile pentru Parlamentul European printre care se află şi cea din Suceava care a realizat la nivelul judeţului un scor de 21,4% ce o plasează pe locul cinci de la coadă. Prima opţiune a Biroului Naţional este aceea de a dizolva întreg Biroul Judeţean al PD condus de preşedintele Eugen Constantin Uricec şi de numire a unei Comisii pentru Organizarea şi Desfăşurarea Alegerilor (CODA) sau direct a unei conduceri interimare. În situaţia în care se numeşte o CODA alegerile ar urma să se ţină într-un timp foarte scurt ţinând cont că organizaţia trebuie să fie pregătită pentru cele mai apropiate confruntări electorale în speţă alegerile locale din vara anului viitor. În cazul numirii unei conduceri interimare se fac diverse speculaţii. Prima îl are ca subiect pe senatorul Constantin Gheorghe, în momentul de faţă vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. De altfel odată cu revenirea în PD a senatorului Gheorghe după perioada de rătăcire pe la Partidul Conservator, se ştia că intenţia sa era aceea de a aştepta momentul prielnic pentru a accede în locul lui Uricec la şefia organizaţiei. La momentul revenirii în PD Constantin Gheorghe se bucura de susţinerea «centrului » care de altfel l-a şi impus în structurile organizaţiei judeţene a partidului în ciuda opoziţiei majorităţii democraţilor suceveni. Chiar Gheorghe a recunoscut că a revenit în PD în urma unei discuţii cu preşedintele Traian Băsescu. Rămâne de văzut dacă senatorul care a dat dovadă de calităţi organizatorice remarcabile pe vremea când a condus organizaţia judeţeană a PC mai este încă în cărţi la Bucureşti. Alte nume vehiculate pentru interimat sunt cele ale preşedintelui executiv al organizaţiei judeţene, Sabin Adrian Drăgan, ale omului de afaceri Nelu Bălan sau ale deputatului Aurel Olărean.

Nelu Bălan „gâfâie” de dorinţă să ajungă lider la PD


Politica




Patronul complexului „Taylan” din Suceava, Nelu Bălan, care ocupă în momentul de faţă funcţia de preşedinte al organizaţiei oamenilor de afaceri din PD, este persoana vehiculată de liderii centrali ai PD că va prelua conducerea organizaţiei judeţene a democraţilor suceveni. Nelu Bălan este un om de afaceri cu un trecut politic ce nu a fost încă desconspirat şi care de o bucată de vreme cochetează cu o serie de lideri judeţeni ai PD în speranţa schimbării lui Eugen Uricec din funcţie.
Nelu Bălan nu are la activ niciun fel de acţiune notabilă pe panoplia PD Suceava, însă este văzut de foarte multă lume ca fiind „salvatorul democraţilor suceveni”.

Preşedintele PD Suceava, Eugen Uricec nu demisionează


Politica



uricec_partid_1.jpgPreşedintele organizaţiei judeţene a PD Suceava, Eugen Uricec, este decis să nu demisioneze din funcţie şi a anunţat că aşteaptă analiza din cadrul Biroului Permanent Naţional al PD, ce va avea loc luni, la Bucureşti. Eugen Uricec a declarat vineri, pentru News Bucovina că nu va demisiona din considerente de ordin politic şi că doreşte să demonstreze celor din conducerea centrală a PD că rezultatele obţinute la Suceava sunt cele mai bune din ultimii 12 ani.
PD a reuşit la alegerile europarlamentare un procent de 21,4 la sută, sub media pe ţară, însă mult mai bine decât a reuşit PD vreodată în judeţul Suceava.

PLD strânge de zor semnături pentru depunerea moţiunii de cenzură


Politica



fluturPreşedintele executiv al PLD, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, la Suceava, că au fost strânse un număr de 102 semnături ale parlamentarilor PLD şi PD şi că până în cursul zilei de vineri au mai fost colectate alte „patru sau cinci semnături” pentru depunerea moţiunii de cenzură, dar a evitat să spună de la ce partide sunt parlamentarii care au semnat pentru depunerea moţiunii de cenzură.

Gheorghe Flutur a spus că plata facturii incompetenţei Guvernului Tăriceanu II se vede în inflaţie, care se reaprinde, în creşterea economică lentă şi în ratingul de ţară. Acesta a mai ţinut să precizeze că PLD, ca partide de opoziţie, trebuie să cenzureze guvernul de câte ori greşeşte.

În opinia preşedintele executiv al PLD, se prefigurează o alianţă de guvernare PSD-PNL-PC şi a precizat că gafele miniştrilor Cabinetului Tăriceanu II au făcut să existe locuri libere în Guvern pentru PSD. Gheorghe Flutur a dat ca exemplu portofoliile Externelor, Justiţiei şi Muncii.

Gheorghe Flutur a cerut organizaţiilor PLD să aibă „porţile deschise” pentru membrii PNL


Politica



flutur„Suntem al patrulea partid politic, plasaţi după PNL”, a declarat vineri, la Suceava, într-o conferinţă de presă Preşedintele executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur precizând că PLD a preluat „masiv” electorat PNL în reşedinţe de judeţ cum ar fi Suceava, Piatra Neamţ, Botoşani, Iaşi, Târgovişte, Baia Mare, Timişoara şi Brăila.

Parlamentarul sucevean a lansat şi un avertisment îndreptat către PNL prin care spune că „obiectele văzute în oglinda retrovizoare sunt mai aproape decât par”. Gheorghe Flutur a mai afirmat că a cerut organizaţiilor PLD să aibă „porţile deschise” pentru membrii PNL care apreciază această nouă construcţie politică.

Pentru următoarea perioadă, Gheroghe Flutur a precizat că PLD îşi propune consolidarea organizaţiilor partidului din teritoriu şi că le-a cerut filialelor „să se bucure moderat” pentru rezultatul obţinut în alegerile europarlamentare.

Acesta a mai spus că PLD intră în pregătirile pentru campania electorală pentru alegerile locale şi că a transmis organizaţiilor „o diagramă clară” privind modul în care trebuie să acţioneze în perioada următoare, începând de la selectarea candidaţilor de primar.

Sătenii din Văleni, păstrători ai tradiţiilor populare


Timp Liber



Malini-Valeni-Traditii-Obiceiuri1.JPGCu o zi înaintea Zilei Naţionale a României sătenii din Văleni, comuna Mălini au dorit să împrospăteze în inima românului nemuritoarele obiceiuri şi tradiţii din zona Bucovinei .

Mai exact evenimentul s-a produs în cadrul pensiunii La Filuţă, un loc realizat în stil tradiţional, având amenajate pe lângă gospodărie o stână de oi cu ciobani şi bucătăria construită din butuci de lemn .

Oaspeţii au fost primiţi cu nişte slănină şi cu ceapă în farfurii de lemn sau puteai bea un vin din căni ceramice.
Copitele cailor de munte au bătut neîncetat drumul înzăpezit, fiind înhămaţi la şarete şi trăsuri .

Pentru oamenii prezenţi, printre care şi echipa News-Bucovina, care s-a deplasat special pentru această acţiune, totul a fost Malini-Valeni-Traditii-Obiceiuri2.JPGbine pus la punct. Sătenii au dorit să de-a bine şi în faţa camerelor de filmare, acţiunea fiind imortalizată pentru a dăinui peste vreme.

Sătenii îmbrăcaţi în costume populare au oferit un spectacol pe cinste fiecare având câte un instrument muzical, sau bice, clopoţei, trâmbiţe.
Toata lumea a putut servi o cană de vin fiert şi bineînţeles nu putea lipsi ţuica fiartă. La proţap un sătean avea grijă să rumenească un viţel, stârnind pofta celor din jur. La manifestare au cântat solişti de muzica populara printre care şi Trupa Continental.

Mai multe anexe din Putna au fost distruse de un incendiu


Actualitate



Magaziile mai multor gospodării din Putna au fost mistuite de flăcările în urma unui incendiu provocat de o sobă nesupravegheată. Potrivit IPJ Suceava, joi la ora 14.56, în gospodăria lui G. ELENA, în vârstă de 52 ani, din comuna Putna, a izbucnit un incendiu care s-a extins şi la anexele vecinilor. Incendiul a fost stins şi localizat iar pompierii militari au stabilit cauza probabilă, un foc deschis şi lăsat nesupravegheat, într-o sobă montată în anexa locuinţei lui G.ELANA, de către fiul acesteia G. MARIAN, de 26 ani.

În urma incendiului au ars aproximativ 3 metri cubi de cherestea, două tone furaje şi 15 păsări, anexele fiind distruse în proporţie de 60 la sută, valoarea prejudiciului fiind estimată la aproximativ 15.000 lei.

Minor deposedat prin violenţă de un telefon mobil


Actualitate




Un minor din cartierul sucevean Burdujeni a fost lovit de un tânăr care i-a luat telefonul mobil pentru a vorbi cu peroană. Potrivit IPJ Suceava, joi, Secţia de Poliţie Burdujeni a fost sesizată de O. FLORIN, în vârstă de 15 ani, localnic, că a fost deposedat prin violenţă de un telefon mobil, de către un tânăr necunoscut.

Din primele cercetări s-a stabilit că reclamantul în timp ce se afla în faţa unui magazin de pe Calea Unirii, din municipiul Suceava a fost acostat de un tânăr necunoscut care i-a cerut telefonul mobil, pentru a suna pe cineva.

În timp ce vorbea la telefon s-a îndepărtat de victimă, iar în momentul în care proprietarul a insistat să-i restituie telefonul, tânărul în cauză l-a lovit cu pumnii şi picioarele, după care a dispărut.

În urma măsurilor întreprinse a fost identificat autorul în persoana lui P. IONUŢ, de 19 ani, din cartierul Burdujeni, de la care s-a recuperat telefonul mobil, acesta fiind restituit părţii vătămate.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Preşedintele PNL Suceava spune că la Humor s-a reuşit un scor mare la alegeri printr-o campanie atipică


Politica



Calin Popescu Tariceanu impreuna cu primarii Ion Lungu si Marius Ursaciuc in orasul Gura HumoruluiRezultatul de 13,02 la sută obţinut de PNL la nivelul judeţului Suceava, este de preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu, pe faptul că primarii liberali din judeţ, cu excepţia celui din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, nu au reuşit să transfere electoratului încrederea în candidaţii PNL pentru europarlamentare. Preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă că, în 80 de localităţi din judeţ PNL a obţinut la alegerile europarlamentare un rezultat mai mic decât media judeţeană astfel că săptămâna viitoare se va face o analiză pentru a fi găsite soluţii de redresare.

Pe de altă parte, nici singurul primar liberal din judeţ, Marius Ursaciuc, care a obţinut în Gura Humorului peste 42 la sută din voturi nu a fost pus într-o lumină favorabilă pentru că, în opinia lui Ion Lungu, a avut o campanie electorală atipică, ce nu a avut legătură cu campania naţională a PNL.

Preşedintele PNL Suceava a afirmat că Marius Ursaciuc a reuşit să transfere votul acordat lui ca primar, candidaţilor pentru PE, şi a adăugat că în alte localităţi unde sunt primari liberali nu s-a reuşit acest transfer de imagine şi voturi, de la primar la candidaţii PNL. Acesta a concluzionat că a fost şi multă confuzie, şi o campanie murdară care a indus electoratul în eroare, şi în mare parte a reuşit.

Fanfară şi artificii, de Ziua Naţională


Astăzi este Ziua Naţională a României, pentru aniversarea căreia au pregătit multe manifestări. La Roman şi Vaslui, agenda s-a deschis cu o zi mai devreme.

Fanfară şi artificii, de Ziua Naţională

Copiii de la grădiniţa cu program prelungit nr 2 "Melchisedec Ştefănescu" din Roman au fost primii care au dat tonul, ei participînd încă de joi la o acţiune derulată sub genericul "Sînt un copil din ţara mea". Ieri, La Vaslui, în toate unităţile şcolare au fost organizate manifestări artistice, iar o parte dintre preşcolari au mers în vizită la Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare". Jandarmii ieşeni au mers în aceste zile la mai multe şcoli şi le-au povestit elevilor episoade din istoria ţării, iar astăzi şi mîine, conducerea Grădiniţei "Sfîntul Sava" organizează Concursul "Românaşul". "Vor participa 200 de preşcolari, din 33 de judeţe. Grădiniţa Sfîntul Sava este reprezentată de o formaţie care va susţine un program de obiceiuri şi dansuri populare", ne-a spus Liliana Tirel, directorul grădiniţei.

Tot astăzi, Bîrlad şi Oneşti vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea", respectiv Monumentul Eroilor "Regina Maria", urmate de o paradă cu steaguri şi muzică de fanfară. La Iaşi, patru plutoane de militari şi jandarmi vor defila pe bulevardul Independenţei, pe muzică de fanfară. La Bacău, administraţia locală, împreună cu Garnizoana, a pregătit o depunere de jerbe la Monumentul Eroilor Întregirii Neamului. La amiază, în Piaţa Tricolorului se va desfăşura un ceremonial militar. Tot cu această ocazie, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău va fi "Ziua Porţilor Deschise". Între orele 10 şi 13, la sediul Poliţiei se va organiza şi o expoziţie de arme de foc confiscate în urma acţiunilor desfăşurate în ultimii ani. La Vaslui, în Piaţa Civică vor avea loc, începînd cu ora 16, spectacole de muzică de fanfară, iar de la ora 20, un concert susţinut de Mircea Baniciu. Ziua Naţională va fi dublată, la Suceava, de aprinderea luminilor Pomului de Crăciun de pe esplanada Casei Culturii. Pînă atunci, de la ora 16, sucevenii vor putea urmări spectacolul extraordinar intitulat "Cînt şi joc pe plai străbun". Şi politicienii sărbătoresc Ziua Naţională. Pediştii cîmpulungeni au pregătit o coroană în culorile drapelului naţional, care va fi depusă la Cimitirul Eroilor. Ulterior, tinerii PD se vor reuni pentru a marca evenimentul prin scurte expuneri despre importanţa Marii Uniri. Manifestările se vor încheia cu focuri de artificii.

A rămas pe drumuri

Fălticeni


Temperaturile scăzute din ultimele nopţii au suprasolicitat sursele de încălzire din locuinţele fălticenenilor, iar incendiile nu au întîrziat să apară.

Astfel, în noaptea de joi spre vineri, în gospodăria unui bătrîn de 80 de ani a izbucnit un incendiu din cauza unui coş de fum înfundat. Din păcate, flăcările au distrus locuinţa şi anexele în proporţie de 90 la sută, pagubele fiind estimate la 20.000 lei.

Dezbatere publică

Cîmpulung Moldovenesc


Autorităţile locale au decis să supună dezbaterii publice modul în care va arăta centrul municipiului. Dezbaterea va fi declanşată astăzi, de la ora 17, la casa de Cultură a Sindicatelor şi urmăreşte să consulte localnicii asupra Planului urbanistic zonal ce va fi întocmit pentru centrul urbei, înainte ca acesta să fie supus aprobării Consiliului Local.

De altfel, Primăria nu organizează această manifestare singură, ci în colaborare cu Asociaţia Arhitecţilor de Municipii din România, ai cărei reprezentanţi vor fi prezenţi la dezbatere.

Sistem informatic integrat la Primăria Suceava


Primăria Suceava va primi fonduri nerambursabile în valoare de 108.000 de euro pentru eficientizarea activităţii serviciilor publice. Finanţarea este asigurată prin Programul PHARE "Reforma sectorului administraţiei publice-proiecte la nivel local pentru întărirea capacităţii administraţiei publice locale de a gestiona servicii publice descentralizate" şi are drept scop realizarea unui sistem informatic integrat.

Obiectivul principal al proiectului SIVECO îl constituie dezvoltarea capacităţii administrative şi consolidarea managementului informaţional prin extinderea sistemului informatic existent, în vederea creşterii eficienţei şi transparenţei activităţii serviciilor publice. Astfel, vor fi achiziţionate două servere, nouă calculatoare şi software specializat, beneficiare fiind compartimentele care lucrează cu cetăţenii, cum ar fi cele de audienţe, arhivă, telefonul cetăţeanului, autoritate tutelară, evidenţa autorizaţiilor pentru desfăşurarea de activităţi economice, gestiunea contractelor de administrare a domeniului public şi privat, stare civilă, achiziţii publice, resurse umane şi arhivarea activităţilor Consiliului Local. Partenerul Primăriei în proiectul SIVECO este Prefectura Suceava, municipalitatea participînd cu 12.000 de euro, sumă ce reprezintă un procent din cheltuielile de personal şi administrative.

Se deschide Patinoarul din Suceava


Astăzi, Primăria Suceava va deschide Patinoarul artificial. După ce a fost amenajată pista de patinaj şi utilajele aduse din Germania, în prezent, se formează stratul de gheaţă corespunzător.

Modernizarea face parte dintr-un proiect al Primăriei, care are în prim‑plan investiţii de 610.000 de lei, şi care vizează înlocuirea vechii instalaţii frigorifice, dar şi în unele îmbunătăţiri aferente. Potrivit primarului Ion Lungu, tarifele rămîn cele de anul trecut, noile dotări permiţînd economii importante la consumul de energie electrică.

Vreme trece, vreme vine...


Nu este doar un vers din creaţia eminesciană ci şi titlul celei mai noi reviste şcolare, lansată, ieri, la Fălticeni. Evenimentul a avut loc la Şcoala nr 2 "Ion Irimescu" şi concretizează munca de aproape jumătate de an a echipei redacţionale.

Vreme trece, vreme vine...
Un asemenea moment nu putea trece neobservat, aşa că, după tipicul unei lansări, elevii şi-au întîmpinat musafirii cu un spectacol artistic. Directorul unităţii, Costică Parfenie, ne-a declarat că revista este realizată de elevi pentru elevi şi se vrea a fi un spaţiu al dialogului dintre şcoală şi comunitatea locală. Coordonatoarea proiectului, profesoara Alina Pintilie, s-a arătat mulţumită de primul număr al revistei şi aşteaptă încrezătoare numerele următoare, mai ales că începînd cu numărul trei, publicaţia va rămîne pe propriile picioare, după finanţarea iniţială în cadrul unui proiect al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. "Copiii au fost surprinzător de implicaţi în ceea ce urma să facem. A fost greu pînă am ajuns cu primul număr la tipar, dar efortul merită. Avem şi un sediu dotat cu calculator, imprimantă, reportofoane şi aparate fotografice", a declarat Alina Pintilie. Prezent la lansare, expertul în educaţie, Florentina Şerba, ne-a spus că revista "Vreme trece, vreme vine" este rezultatul unuia din cele 21 de proiecte de granturi de dezvoltare şcolară coordonate de către Inspectoratul Judeţean Şcolar Suceava şi Unitatea Judeţeană de Implementare a Proiectelor.

Bugetele locale şi-au cusut degeaba buzunarele


Ieri, consilierii judeţeni au repartizat, în şedinţă ordinară, cota de 20 la sută din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Este vorba despre 3,67 milioane lei, aceasta ajungînd la Suceava în urma ultimului rectificativ bugetar operat de executivul din capitală. Astfel, prin OUG nr 137.11.2007, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe acest an, judeţul Suceava a primit pentru echilibrarea bugetelor locale 25,18 milioane lei, 80 la sută din total fiind repartizat, potrivit legii, prin decizie directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Cele 3,78 milioane lei au fost defalcate pe unităţi administrativ-teritoriale conform cerinţelor cofinanţării proiectelor de dezvoltare locală şi de susţinere a celor de infrastructură. În urma votului, cele 5 municipii nu s-au ales cu nici un leu, rectificarea aducînd celor 12 oraşe sucevene un plus total de 346.000 de lei. Comunele, în număr de 98, beneficiază de 3,33 milioane lei, consilierii aprobînd diminuarea sumelor prevăzute de acestea în vederea acordării de suplimente financiare pentru omoloagele lor Ciocăneşti, Zvoriştea, Fîntîna Mare, Rîşca şi Cornu Luncii.

Municipiul Suceava va avea cinci orasele ale copiilor


Copiii din municipiul Suceava vor avea cinci locuri de joaca special amenajate pentru perioada sarbatorilor de iarna.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ca orasele copiilor vor fi amplasate, cate unul, in fiecare dintre cele cinci cartiere ale municipiului, lucrarile de amenajare fiind deja demarate. Deschiderea oficiala a acestora va avea loc in perioada 17-21 decembrie. Totodata, primarul Ion Lungu a anuntat ca pe 1 decembrie va avea loc deschiderea oficiala a patinoarului, reamenajat si modernizat la standarde europene.

Persoanele cu handicap vor să devină mai „vizibile” pentru comunitatea locală


Actualitate



afisAsociaţia „Blijdorp – România” celebrează, pe 3 decembrie, pentru al treilea an consecutiv Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap, printr-un marş al copiilor cu nevoi speciale, însoţiţi de personalul Complexului terapeutic Blijdorp România – O noua viata” Suceava. Potrivit şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Straton, Asociaţia „Blijdorp – România” ales acum trei ani să celebreze această zi printr-un marş pentru a deveni mai „vizibili” pentru comunitatea locala şi pentru a trezi interesul pentru nevoile acestei categorii sociale.

Prin marşul acesta, numit sugestiv „Pledoarie pentru demnitate” doresc doar să fie acceptaţi toţi laolată: copii cu handicap, părinţii acestora, oameni care sunt implicaţi în recuperarea şi asistenţă socială a persoanelor cu nevoi speciale.

Partenerii acestei acţiuni sunt : Asociaţiile umanitare „Cristos pentru România”, „Doamnele bucovinene”, „Salvaţi copiii”, „Regionala de Educaţie a Adulţilor”, „Red Ribbon” Fălticeni, „Lumina Lină”, „Eagle Hause”, „Nevăzătorilor”, „Misiune fără frontiere”, Fundaţiile „O nouă viaţă” Siret, „Ana”, „Sf. Nicolae”, Crucea Roşie, Primăria Suceava, Centrele de copii din cadrul DGASPC Suceava, Şcoli din cadrul Programului de Acţiune Comunitară „Împreună”, Comisia Judeţeană în Domeniul Egalităţii de Şanse.

Tot pe data de 3 decembrie, beneficiarii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Costâna şi beneficiarii noii Locuinţe Maxim Protejate de la Mitocu Dragomirnei, încearcă să ofere o lecţie de viaţă prin intermediul unui spectacol şi a unei expoziţii cu titlu şi mesajul ,,SĂ ÎNVĂŢĂM SĂ SPARGEM…BARIERELE!!! …..ÎMPREUNĂ DORIM!.....ÎMPREUNĂ PUTEM!”

OJPC a retras dintr-un hypermarket 18 kg de fulgi de ovăz cu miros rânced

Un hypermarket din municipiul Suceava a fost sancţionat cu 4.000 lei (40 milioane d elei vechi) pentru că avea la vânzare fulgi de ovăz cu miros urât, deşi erau în termenul de garanţie. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au retras de la comercializare 18 kilograme de fulgi de ovăz cu miros de rânced, în valoare de 108 lei. Inspectoru-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Elena Oanea, a declarat că fulgii de ovăz erau ambalaţi în pungi de 500 de grame, iar după analizarea eşantioanelor prelevate, laboratorul LAREX a concluzionat că produsul nu corespunde la parametrul organoleptic, având miros de rânced.

Aceasta a precizata spus că lotul cu probleme fusese produs pe 2 august 2007 şi avea data durabilităţii minimale până la 2 ianuarie 2008.

Ziua Nationala vazuta prin ochii presei


Razboi total sub Arcul de Triumf. Tancuri de ultima generatie, lansatoare de rachete, avioane, blindate pentru misiuni antitero, scafandri, parasutisti, dar si comandanti ai trupelor romane din Afganistan si Irak defileaza de Ziua Nationala pe sub Arcul de Triumf.Comandantul paradei,
Generalul de brigada Dan Ghica Radu
La parada militara organizata cu ocazia zilei de 1 Decembrie in acest an vor defila prin Piata Arcului de Triumf 1.200 de militari din Armata romana, Ministerul Internelor si SRI, cu tehnica militara din dotare, in timp ce zona va fi survolata de formatii de avioane si elicoptere militare.Parada va fi deschisa de drapelele de epoca si steagurile de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte. Le vor succeda institutiile militare de invatamint, fortele terestre (cu vinatori de munte, parasutisti, infanterie mecanizata), fortele aeriene, navale. Reprezentanti ai Ministerului Internelor, jandarmii vor fi urmati de departamentul pentru situatii de urgenta, care va defila cu echipaje de interventie - pompieri, protectie civila, alpinisti, SMURD, scafandri -, dar si de personal din cadrul brigazii antiteroriste.Pe linga acestia participa la parada coloane ale Serviciului de Protectie si Paza (SPP), formate din antemergator si escorta si dotate cu dispozitive de protectie antiglont si antibomba, ca atunci cind formeaza dispozitive speciale pentru protectia demnitarilor.

Militarii care vor prezenta onorul sint, multi dintre ei, comandanti ai trupelor detasate prin rotatie in teatrele de lupta din Afganistan, Irak, Kosovo, Angola etc. Printre acestia, comandantul paradei, generalul de brigada Dan Ghica Radu, care a revenit recent din postul de loctiitor al sefului Operatiilor din Comandamentul Coalitiei Multinationale din Irak, colonelul Nicolae Ciuca, cel care a comandat Batalionul 26 Infanterie ‘’Scorpionii Rosii’’ pe timpul misiunilor executate in Afganistan si Irak, maiorul Ovidiu Uifaleanu, la rindul lui comandant al Batalionului 821 Infanterie ‘’Soimii Carpatilor’’ in misiunea din Zabul, Afganistan.

Garda de onoare

Unii dintre militarii care vor face parte din coloana de parada nu sint la prima defilare cu ocazia Zilei Nationale in acest an. Regimentul 30 de Garda ‘’Mihai Viteazul’’, unitate de elita, a fost invitat si la paradele organizate de ziua nationala a Frantei, a Italiei si a Ungariei.

Muzica de parada va fi asigurata de 70 de subofiteri-instrumentisti ai fanfarei, condusi de trei ofiteri-dirijori.

Parada de 1 Decembrie de anul acesta este o demonstratie de tehnica militara performanta, avind in vedere ca Armata romana s-a dotat recent cu citeva “piese de rezistenta” - transportoarele elvetiene de tip Piranha III, care urmeaza sa intre in curind in inzestrarea Fortelor Terestre, vehiculul de lupta multirol Humvee M-1114, iar in premiera, la defilare va participa si tehnica de geniu si pentru evacuare medicala.

Comandantul blocului de parada al tehnicii militare va prezenta onorul de pe un vehicul de lupta usor pe roti, multirol, de mare mobilitate, Humvee M-1114. Acesta are un design revolutionar si este recent intrat in dotarea subunitatilor de politie militara. Se remarca prin durabilitate, mobilitate, eficienta si o geometrie unica, putind actiona pentru perioade lungi de timp cu o minima mentenanta. Humvee-urile pot transporta 4 militari si se pot deplasa pe toate categoriile de drumuri, in toate tipurile de teren, de la jungla la desert, in orice conditii de stare a vremii si temperatura, avind o eficienta deosebita in teren accidentat. Blindajul este din kevlar capabil sa reziste la exploziile dispozitivelor electronice improvizate si armamentului de infanterie de calibru mic.

Masinile de lupta “Jderul” (foto), ale infanteriei, sint urmatoarele la rind. Aflate in dotarea Brigazii 282 Mecanizata “Unirea Principatelor”, acestea sint autovehicule blindate, amfibii, pe senile si asigura transportul protejat al grupei de infanterie si operatiunile de combat propriu-zise, prin angajarea luptei cu vehiculele blindate. De asemenea, combat tintele aeriene, executa lovituri in dispozitivul inamic si executa misiuni specifice vinatorilor de munte. “Jderul” are aparatura performanta de vedere si conducere pe timp de noapte, permitind executarea de misiuni in conditii de timp nefavorabil si mare putere de foc.

Poate piesa cea mai asteptata este transportorul blindat Piranha III, care va intra in dotarea batalioanelor de infanterie din Fortele Terestre. Acesta va inlocui actualele TAB-uri model sovietic, acuzate ca au un nivel de performanta inadecvat misiunilor in care sint angajate fortele armate romane. Produs in Elvetia, Piranha III are o protectie balistica variabila crescuta, blindaj performant si dotat cu kituri de protectie impotriva minelor si a armelor de nimicire in masa si este inzestrat, ca armament, cu o mitraliera de cal. 12,7mm.

Tancul TR 85 M1 “Bizonul” are o greutate de 50 de tone, fiind un tanc mijlociu, si este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, cu teava ghintuita, ale carui proiectile, cu bataie maxima de 14.600 m, pot fi perforante, cumulative sau explozive.

Tancul TR 85 M1 Bizonul

Tancului i s-au adus modificari in scopul cresterii puterii de foc, imbunatatirii gradului de protectie, cresterii mobilitatii, fiabilizarii agregatului energetic si a sistemului de frinare, precum si modernizarii instalatiei de transmisiuni.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 km/h, iar pe teren uscat fara denivelari, de 40 km/h. Pe timpul indeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adincime de 5 m.
Pentru prima data, in acest an defileaza si tehnica de geniu si pentru evacuare medicala. MEDEVAC MLI 84 (foto) este o masina blindata destinata transportului ranitilor pe cimpul de lupta si acordarii primului ajutor. Cu o masa totala de 17,6 tone, carcasa din placi blindate de otel, etansa la apa si praf, motor pe motorina de 400 CP, MEDEVAC MLI 84 poate transporta doi raniti pe targile pliante standard si doi-trei raniti in pozitie semisezind pe banca amovibila. Masina este dotata cu targi pliante standard pentru evacuarea ranitilor, saltea vacumatica cu pompa pentru traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, defibrilator semiautomat pentru acordarea primului ajutor in caz de stop cardio-respirator, truse de resuscitare rapida si de prim ajutor pentru echipaj, precum si aspirator chirurgical electric portabil si instalatie de oxigen fixa. Fortele aeriene vor participa la parada de 1 Decembrie cu Sistemul de rachete sol-aer HAWK, sistem de aparare aeriana cu raza medie de actiune produs in SUA. 20 de tari au acest sistem in dotare, iar el poate combate tinte manevriere, cu viteza mare, elicoptere, rachete de croaziera, avioane fara pilot care evolueaza pina la distanta de 30 de kilometri si inaltime maxima de 15 kilometri. Sistemul are o mobilitate inalta, sursa de energie proprie si o arhitectura bazata pe computere, asigurind lovirea automata a tintelor si poate duce actiuni de lupta intr-un mediu electromagnetic ostil si in orice conditii meteorologice.

Fortele navale vor trece pe sub Arcul de Triumf cu instalatia mobila de lansare a rachetelor, care are ca principale misiuni nimicirea navelor de suprafata inamice, respingerea desantului maritim si respingerea incursiunilor navelor de suprafata in zona litoralului. Rachetele navale pot fi lansate asupra unor obiective aflate la maximum 80 de kilometri.
Intre detasamentele de defilare si blocurile de parada cu tehnica militara, Piata Arcului de Triumf va fi survolata de MIG-uri 21 Lancer, avioane IAR-99 si elicoptere IAR 330 SOCAT.

Dispozitivul de zbor va fi compus, in cazul MIG-urilor, din trei formatii a cite trei avioane. Acestea vor zbura la peste 150 m inaltime, cu 600 km/ora. MIG-urile 21 Lancer au revenit la final de octombrie din misiunea BALTICA 07 din Lituania, unde, pentru o perioada de trei luni, au executat serviciul de Politie Aeriana sub comanda NATO, pentru mentinerea integritatii spatiului aerian al tarilor baltice.

Elicopterele IAR 330 SOCAT vor zbura in trei formatii de cite trei elicoptere, dispuse in sageata, la inaltimea de 100 m. SOCAT este varianta modernizata a elicopterului IAR 330 Puma, transformat astfel intr-un aparat multirol compatibil cu standardele NATO. (Oana Popescu)
Sarbatoare cu 21.000 de sarmale

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, prima de dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, este sarbatorita si de comunitatea romaneasca din Luxemburg. Astfel, Sala Auditoriu a bancii din Luxemburg a gazduit recitalul de pian al artistului roman Victor Nicoara. La Castelul Burglinster s-a desfasurat o receptie in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Si la Torino va fi sarbatorita ziua de 1 Decembrie.

Consilieri judeteni de la Maramures merg simbata la Bruxelles pentru a sarbatori 1 Decembrie. Pentru ca nu le pot oferi defilare, edilii din Alba isi recompenseaza concetatenii cu 21.000 de sarmale. Spectacol le promite demisionarul din fruntea PC, Dan Voiculescu, locuitorilor din Sfantu Gheorghe. In capitalele de judete, depunerile de coroane de flori vor fi la concurenta cu modestele defilari militare, iar acestea, la rindul lor, cu “defilarile” de sarmale din marmite in farfuriile de plastic. Asa cel putin se prevede in Baia Mare, Alba-Iulia, Deva, Hunedoara, Oradea, Petrosani, Satu Mare, Sibiu, Tirgu-Mures, Timisoara, Cluj-Napoca, Arad, Iasi, Galati, Focsani, Botosani si Suceava, Piatra Neamt, Galati. In plus, detinutii din Penitenciarul Galati vor putea urmari filmul artistic “Mihai Viteazul” la televiziunea cu circuit inchis. La clubul inchisorii galatene, detinutii vor urmari documentarul cu tema “Unirea face puterea”. Corul detinutilor va interpreta cintece patriotice. (Cristian Oprea)
Ce sarbatorim de 1 Decembrie

La 1 decembrie 1918, Transilvania se unea cu regatul Romaniei in urma rezolutiei Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia. Unirea a fost rezultatul politicii externe romanesti si al participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, in perioada 1916-1918, alaturi de Franta, Marea Britanie, Rusia si SUA. Unificarea Transilvaniei cu tara-mama, Romania, a fost ultimul act de constituire a statului national unitar roman.

Cum s-a sarbatorit un 1 Decembrie care a picat gresit

2 Decembrie 2007

Ana Zidarescu

La parada militara de la Arcul de Triumf din Capitala au participat in jur de 15.000 de oameni. In majoritate tineri si copii, multimea a fost impresionata de trecerea tancurilor si a avioanelor. Sarbatoarea nationala i-a intristat pe oameni ca s-a nimerit intr-o zi care era oricum libera.Daca 1 Decembrie ar fi cazut intr-o zi lucratoare, atunci ar fi adus mai multa bucurie in randul oamenilor. Acest lucru a fost afirmat de multi dintre cei prezenti la parada militara. „Ar fi fost mult mai bine daca aceasta zi ar fi picat in timpul saptamanii. Poate asa as fi simtit mai mult ca este intr-adevar sarbatoare”, a afirmat Marius Ivan, tehnician dentar.

Nici macar steguletele impartite de organizatori spectatorilor nu s-au vazut fluturand in aer. Scapate pe jos sau uitate prin mainile ocupate de aparatele foto, tricolorul imprimat pe hartie mai mult i-a incomodat pe martorii prezenti la parada.

Romanii au perceput ziua de 1 Decembrie ca pe una normala, presarata pe alocuri cu cateva evenimente mai speciale. Intrebata cum anume va petrece aceasta zi, Mariana Grigoras, 34de ani, a declarat ca nu are planuri speciale.

„Cred ca dupa parada vom merge putin prin parc cu fetita mea, mai ales ca este frumos afara si este weekend. Din pacate, nu am vazut mare lucru aici. Este multa lume si nu am reusit sa vedem decat avioanele care au survolat. Mai bine ramaneam acasa si ne uitam la televizor.”

Patriotismul de pe tancuri

Este greu de determinat cine anume a fost miscat de insemnatatea Zilei Nationale si cine a asistat ca la un simplu spectacol. Probabil ca in pozitia de drepti, undeva sus pe tancurile care au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitala, soldatii in uniforma de parada au fost patrunsi de importanta momentului.

Undeva pierdut in multime, un student la Politehnica, Alexandru Mica, a declarat ca aceasta zi din an te ajuta sa-ti amintesti cine esti.
„Mereu, de 1Decembrie imi dau seama de ceea ce inseamna sa fii roman. Este singura zi din an cand constientizez notiunea de „roman”, de „tara” si chiar de patriotism. Pentru mine nu este doar o simpla parada militara. Sunt clipe in care nu ma simt doar un simplu cetatean. Si este putin trist sa vad ca oamenii din jurul meu vad doar spectacolul si nu adevarata insemnatate a zilei.” Intrebat daca la votul de pe 25 noiembrie a participat, Alexandru Mica a recunoscut ca a preferat sa nu se duca. „Stiu ca este una din obligatiile noastre de cetateni, dar cu toate acestea am preferat sa nu pun stampila de vot pe niciunul din buletine.”

Fasole si vin fiert

In tara, locuitorii oraselor nu s-au inghesuit nici ei sa participe la festivitati. Autoritatile s-au folosit de trucuri pentru a-i scoate pe oameni din case. Multe primarii au servit bauturi alcoolice specifice, iar altele au ales sa sarbatoreasca cu portii de fasole cu carnati. Cu toate aceste eforturi, numarul romanilor din provincie care au iesit pe strada a fost mult mai scazut ca in alti ani.

IMPRESII

Strainii au fost incantati de parada de 1 Decembrie

> Parada militara de 1Decembrie a atras si curiozitatea strainilor aflati in acest moment in Romania.

> Sebastian Veron, student belgian Erasmus in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, a spus ca este impresionat de ceea ce se petrece de Ziua Nationala a Romaniei. „Fiind in Romania doar de cateva luni, inca nu am avut timp sa ma acomodez cu obiceiurile de aici. Cred ca romanii se simt mandri ca se pot lauda cu un astfel de eveniment, mai ales ca, fiind Zi Nationala, are si un puternic caracter istoric.”

DUSMANI LA SARBATOARE

Basescu si Tariceanu s-au ignorat

Veniti la Arcul de Triumf in numar mai mare decat la receptia de vineri seara de la Palatul Cotroceni, politicienii nu si-au depasit, nici de Ziua Nationala, animozitatile.

La momentul strangerilor de maini, premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a ignorat pe liderul PSD Mircea Geoana, flancat de colegii de partid Titus Corlatean si Adrian Nastase, salutandu-i doar pe fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, dar si pe primarul PD Adriean Videanu.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a trecut glont pe langa politicieni, inclusiv pe langa Tariceanu, a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf, schimband apoi cateva vorbe in tribuna oficiala doar cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Pe 1 Decembrie anul viitor, „as fi tare bucuros sa spun ca la Palatul Victoria se afla un prim-ministru competent si cu care sa pot colabora”, dezvaluise el, in cursul diminetii, la radioul public, cum isi imagineaza Ziua Nationala in 2008.

Iliescu si Constantinescu, impacati de Blaga

Entuziasmati mai cu seama la momentul survolarii MIG-urilor, alesii au schimbat impresii despre parada militara fara a depasi insa, decat ca exceptie, barierele de partid. Premierul s-a intretinut cu ministrul liberal al apararii, Teodor Melescanu. Social-democratii si-au format grupul lor, in dreapta tribunei, ca si liderii PD, intre care si Elena Udrea, stransi in jurul lui Basescu. Doar senatorul PD Vasile Blaga a reusit sa-i atraga in aceeasi discutie si pe fostii sefi de stat Iliescu si Constantinescu, care s-au tratat in general cu raceala, in ciuda vecinatatii in tribuna.

Incordarea s-a simtit pana la final, cand Basescu, luandu-si la revedere prieteneste de la democrati, a urcat in masina si a plecat salutandu-i, in aplauze, pe bucurestenii veniti la parada. Dupa o raita pe la Cotroceni, presedintele si-a petrecut dupa-amiaza cu familia, la o masa traditionala romaneasca. (Anca Simina)

Pana la urma cum s-a vazut 1 decembrie anul acesta!?! Se pare ca fiecare zona a tarii a perceput diferit ziua nationala a Romaniei.In loc de o viziune comuna avem parte de un mozaic alcatuit din mii de piese una mai pestrita ca cealalta.La bucuresti ca de obicei, datorita vointei presedintelui si din dorinta de a mai ciupi cateva voturi s-a organizat arhicunoscuta parada militara; de fapt este si una din putinele zile din an cand Armata Romana isi mai poate poate pune in miscare parte din arsenalul aflat in dotare. Asa mai reusesc batranele MIG-uri in varianta modernizata Lancer 21 sa se ridice de la sol. La fel se poate spune si despre celebrele elicoptere romanesti PUMA care in ultimul timp au tot aparut la stiri in ipostaze nu prea placute pentru aviatia militara romana.In tari ca Rusia de Ziua Nationala se fac parade militare pentru a-ti “flexa muschii” in fata vecinilor, pentru a le arata ca la nevoie ai un arsenal cu care le poti “da peste bot”. Nu este insa si cazul nostru. Chiar daca Armata Romana a devenit una profesionista nu acelasi lucru se poate spune si despre arsenalul care il detine. Pana si comentatorul Televiziunii Nationale a fost intr-o vadita incurcatura cand a sosit momentul sa descrie arsenalul militar folosit la parada desfasurata sub Arcul de Triumf; nici prezenta unui militar de profesie in cabina de transmisie nu a ajutat prea mult. iNtentia televiziunii de stat de a da o nota de orginalitate, Zilei Nationale a esuat lamentabil.Comentariul a fost intr-un dafazaj total fata de imaginile transmise. Si nici macar aplombul militarului transformat in prezentator ”de ocazie” nu aputut ascunde raceala post referendista instalata intre presedinte si partidele politicedar si intre liderii principalelor partide politice. Spre deosebire de capitala in alte orase din tara s-a incercat ”momirea” cetatenilor cu mancare si bautura. In unele orase saa incercat cu fasole cu carnati si vin iar in altele cu sarmale. Se pare insa ca nici una dintre metodele cu mare priza la public altadata nu a avut sorti de izbanda. Majoritatea romanilor a preferat sa priveasca parada acasa in fata televizorului. Nici macar steguletele tricolore impartite cu darnicie nu au mai avut succesul de altadata. Unele si-au gasit imediat loc pe caldaram iar cele pastrate erau tinute intr-un colt al palmei caci incomodau in dorinta cetateanului de a fotografia parada. Pe unii se pare ca i-a dezamagit faptul ca Ziua Nationala a fost anul acesta intr-o sambata deci fara liber de la serviciu. Cred ca singurii incantati de Ziua Nationala au fost patronii de mall-uri, hypermarket-uri si magazine alimentare pentru ca au inregistrat un volum mai mare de vanzari comparativ cu alte zile. Facand o suma a tot ceea ce am vazut de 1Decembrie 2007 mi se insinueaza perfid in minte o idee. Se pare ca in 2007 romanii au simtit Ziua Nationala la fel ca ziaristul interpretat de Bill Murray in filmul ”Ziua Harciogului”. Nu stiu daca ati vazut filmul dar este vorba despre un jurnalist care retraieste aceeasi zi de mnai multe ori. La inceput putin derutat, apoi amuzat ca poate repeta intalnirea cu o seducatoare colega si in cele din urma frustrat ca retraieste aceeasi si desi stie tot nu poate ajunge la un final care sa ii placa. Ei bine anul acesta se pare ca romanii au avut parte mai mult de frustrarea din poveste.

Prefectul Onofrei, sub „tăvălugul” speculaţiilor politice





Numele prefectului de Suceava, Orest Onofrei, a fost menţionat, în presa locală, ca posibil viitor lider al PD Suceava, în condiţiile în care semnalele de la Bucureşti sunt tot mai defavorabile actualului şef al democraţilor, Eugen Uricec, din cauza rezultatului la alegerile aeuroparlamentare.

Conducerea PNL Suceava, care l-a susţinut pe Onofrei pentru funcţia de prefect al judeţului, susţine că zvonul poate fi luat drept o „glumă bună de 1 aprilie”, însă a dat de înţeles că va reacţiuona rapid în cazul în care reprezentantul Guvernului în teritoriu renunţă la statutul său apolitic.

„Nu pot să comentez în nici un fel, eu o iau ca o farsă de 1 aprilie. Nu cunosc aşa ceva. Dacă într-adevăr este reală informaţia noi ne vom sesiza şi vom lua măsurile necesare. Eu ştiu că prefecţii nu au voie să facă politică”, a declarat preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu. Vicepreşedintele PNLSuceava, Mihai Steiciuc, crede că PD-ul are nevoie de un preşedinte de partid la Suceava educat în spiritul de dreapta.

„Ţinând cont că PD-ul are 65 la sută din votanţi de stânga şi 35 la sută din votanţi de dreapta şi ţinând cont că domnul Onofrei a fost întotdeauna de dreapta. Probabil că PD-ul i-a făcut o propunere să găsească un conducător care să-i poată învăţa şi pe ceilalţi 65 la sută ce înseamnă dreapta. Ei oricând pot să se schimbe spre dreapta pentru că la ei nu există ideologie, există interes”, a spus Steiciuc.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PD Suceava, senatorul Gheorghe Constantin, consideră informaţia din presă drept o speculaţie, determinată şi de faptul că liderii de la centru ai PD urmează analizeze scorul modest obţinut de mai multe filiale ale partidului, printre care şi cea de la Suceava.

„Din punctul meu de vedere, legat de actualul prefect Onofrei, nu pot să spun decât că n-am auzit din nici o sursă că dânsul îşi doreşte să candideze la o asemenea funcţie. Pe de altă parte, pot să apreciez că este un politician remarcabil iar în rest, toate acestea sunt doar speculaţii de presă în opinia mea”, a comentat senatorul Constantin. Cât despre viitorul lui Eugen Uricec în fruntea PD Suceava, senatorul Cosnatntin a fost destul de vag, menţionând doar că în cursul zilei de luni, conducerea PD de la Bucureşti va lua o serie de decizii în cazurile organizaţiilor cu clasate nemulţumitor după alegerile de duminică, 25 noimebrie.

„Deocamdată noi discutăm pe ceva ce nu există, în sensul în care nu s-a luat nici o hotărâre privind restructurarea organizaţiei sau dizolvarea Biroului Permanent Judeţean al PD”, a mai spus senatorul Gheorghe Constantin. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, persoana vizată de zvonistică s-a ferit să coimenteze veştile despre posibila sa promovare direct în structurile de conducere ale PD Suceava.

„Zvonurile nu se comentează, aşa că nu comentez. Când i-au o decizie importantă, ştie cel puţin întâi soţia mea şi părinţii mei. Ei nu ştiu nimic. Apoi, sunt prefect şi cred eu c-am făcut o treabă bună şi vreau să fac în continuare o treabă foarte bună”, a declarat prefectul Onofrei, adăugând că lasă informaţia să fie comentată de cei care o lansează.

În presa locală a apărut un articol în care era speculată posibila susţinere a prefectului Onofrei pentru o funcţie de conducere în organizaţia judeţeană a PD Suceava, chiar şi pentru cea de preşedinte.

Avem tabloul complet din Play-off si Play-out



Victorie pentru Olimpia in ultima partida jucata astazi din etapa a X-a a Diviziei Nationale, 40-19 in fata Grivitei.

In acest moment se stie exact ordinea echipelor din Play-out, acolo unde vor juca, in ordinea punctelor din sezonul regulat, Suceava, Olimpia, Iasi, Barlad, Grivita si Brasov. Aceste puncte conteaza doar pentru se putea intocmi calendarul competitional, aplicand tabela Berger, pentru ca apoi toate formatiile incep cu 0 puncte. Aici se poate face programul etapelor, pentru ca toate echipele au jucat meciurile lor.
In Play-off stim echipele calificate, insa nu si ordinea primelor formatii, pentru ca mai avem un meci restant, Steaua - Farul pe 17 decembrie. In functie de cine invinge aici, Steaua poate ajunge pe 1 sau Farul pe 2 si se schimba astfel ordinea meciurilor. Din acest motiv va vom prezenta programul etapei din Play-off si Play-out, programata pe 20 decembrie, dupa disputarea acelei partide restante.
Avem insa pentru dumneavoastra mai jos punctele adunate pana acum de fiecare echipa si felul in care se alcatuiesc etapele din Play-off si Play-out, asa ca puteti sa vedeti chiar dumneavoastra cine cu cine va juca in prima etapa.

PLAY-OFF: Dinamo, Steaua, Farul, Baia Mare, Cluj, Timisoara

PLAY-OUT: Suceava, Iasi, Olimpia, Barlad, Grivita, Brasov

DIVIZIA NATIONALA

SERIA I

Etapa a X-a, sambata 01 12 2007

CS Dinamo Buc. - CSM U Baia Mare 27-0

Arbitru: Gheorghe Sabau
Judecatori de margine: Dragos Ionescu si Cosmin Popescu

RC Barlad - CS Universitatea Cluj 5-31

Arbitru: Vlad Iordachescu
Judecatori de margine: Robert Diaconescu si Mihai Stuparu

RC Grivita Buc.- CS Olimpia CSM Buc. 19-40

Arbitru: Gabriel Seitan
Judecatori de margine: Bogdan Gordin si Viorel Bujoreanu

Clasament

1. Dinamo 10 10 0 0 476-52 7pbonus 47puncte
2. Baia Mare 10 8 0 2 322-89 6pb 38p
3. Cluj 10 5 0 9 263-178 6pb 30p
4. Olimpia 10 4 0 6 150-316 2pb 18p
5. Barlad 10 1 0 9 96-405 2pb 6p
6. Grivita 10 1 0 9 90-367 1pb 4p*

* Echipa penalizata cu un punct

SERIA A II-A

Etapa a X-a, sambata 01 12 2007

RCM Timisoara - CS Poli. Agro. Iasi 3-0

Arbitru: Cristian Raduta
Judecatori de margine: Nicolae Copil si Simion Marginean

CFR CSU M Brasov - CSM Bucovina Suceava 14-24

Arbitru: Danut Frasineanu
Judecatori de margine: Alexandru Nitulescu si Doru Gordin

CSA Steaua Buc. - RC Farul C-ta (Stad. Steaua, Ora 13.00) - meci amanat pentru 17 decembrie

Arbitru: Bogdan Milita
Judecatori de margine: Emil Gorodea si Ionel Tinu

Clasament

1. Steaua 9 9 0 0 476-70 8pbonus 44puncte
2. Farul 9 8 0 1 359-52 7pb 39p
3. Timisoara 10 4 0 6 154-235 6pb 22p
4. Suceava 10 4 0 6 182-324 3pb 19p
5.
Poli Iasi 10 3 0 7 91-219 4pb 16p
6. Brasov 10 1 0 9 74-436 0pb 4p

Meci restant - 17 decembrie

CSA Steaua Buc. - RC Farul C-ta (Stad. Steaua, Ora 13.00)

Arbitru: Bogdan Milita
Judecatori de margine: Emil Gorodea si Ionel Tinu


- in play-off merg primele 3 din fiecare serie
- in play-out merg ultimele 3 din fiecare serie

PLAY-OFF

Dinamo - 47 puncte
Steaua - 44 puncte (un meci mai putin)
Farul - 39 puncte (un meci mai putin)
Baia Mare - 38 puncte
U Cluj - 30 puncte
Timisoara - 22 puncte

PLAY-OUT

Suceava - 19 puncte
Olimpia - 18 puncte
Iasi - 16 puncte
Barlad - 6 puncte
Grivita - 4 puncte (punctaveraj superior)
Brasov - 4 puncte

ETAPA URMATOARE - PRIMA DIN PLAY-OFF SI PLAY-OUT

20 decembrie

Meciurile se stabilesc in functie de clasamentul echipelor din Play-off si Play-out in urma punctelor adunate in sezonul regulat, aplicand Tabela Berger. Partidele vor fi stabilite dupa disputarea meciului restant Steaua - Farul si vor respecta urmatorul algoritm. Ambele competitii vor incepe apoi de la 0 puncte pentru fiecare formatie.

Etapa 1

Locul 5 - Locul 2
Locul 4 - Locul 3
Locul 6 - Locul 1

Etapa a 2-a

Locul 1 - Locul 5
Locul 2 - Locul 4
Locul 6 - Locul 3

Etapa a 3-a

Locul 4 - Locul 1
Locul 3 - Locul 2
Locul 5 - Locul 6

Etapa a 4-a

Locul 1 - Locul 3
Locul 5 - Locul 4
Locul 6 - Locul 2

Etapa a 5-a

Locul 2 - Locul 1
Locul 3 - Locul 5
Locul 4 - Locul 6

Alocuţiunea primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la inaugurarea lucrărilor la noul Spital Municipal din Bacău




Domnul primar Stavarache a făcut deja o afirmaţie care este foarte adevărată: din 1990 nu s-a mai demarat construcţia nici unui spital nou în România. Este o realitate tristă, pentru că infrastructura din domeniul sănătăţii este deja cu totul şi cu totul depăşită. Avem oraşe - am fost de exemplu recent la Suceava - unde spitalul municipal are peste 100 de ani.

Modernizarea infrastructurii din domeniul sănătăţii, a spitalelor, a fost un obiectiv prioritar al meu din campania electorală din 2004, când am vorbit prima dată despre necesitatea modernizării infrastructurii spitaliceşti. Şi, iată că am reuşit cu eforturi, trebuie să recunosc, să demarez două programe la nivel guvernamental: cel legat de construirea a 8 spitale universitare regionale de urgenţă în centrele universitare mari din ţară şi a 20 de spitale la nivel de judeţ, care să servească judeţele.

În cazul Bacăului, este vorba despre un spital municipal. Bacăul este, cred, singurul oraş-capitală de judeţ din ţară care nu are un spital municipal. Vreau să subliniez insistenţa pe care primarul Stavarache a arătat-o în susţinerea acestui proiect pentru comunitatea pe care o conduce. Nu am putut să rămân insensibil la demersul său de bună intenţie şi de bună credinţă şi l-am convins pe ministrul Nicolăescu să includă acest program în finanţarea pe care Guvernul o acordă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii spitaliceşti.

Începând cu ceva vreme în urmă i-am dat sprijinul necesar primarului Stavarache. Studiile de fezabilitate au fost făcute de multă vreme. Iată că suntem acum într-un moment fericit, în care punem piatra de temelie. Mă bucură şi ceea ce-mi doresc – le spuneam de altfel şi constructorilor - este ca termenul de execuţie prevăzut să fie de doi ani de zile. Cu tehnologiile de astăzi, vă spun că se poate face mai repede şi cu cât va fi mai repede, cu atât va fi în beneficiul imediat al cetăţenilor din Bacău.

Am solicitat să se revizuiască acest termen şi să fie scurtat la maximum 1 an şi 6 luni. Vă spun că se poate face şi într-un an şi trei luni, se finaliza clădirea şi, după aceea, să avem o lună, o lună şi jumătate, pentru instalarea echipamentelor medicale complexe şi moderne pe care doriţi să le instalaţi. Ceea ce vă pot promite este că mă angajez să vă susţinem din partea Guvernului, financiar, ca această construcţie să o puteţi duce la bun sfârşit. Este un bun exemplu de ceea ce se poate atunci când există voinţă politică şi viziune.

Domnule primar, vă felicit pentru acest lucru.