joi, 23 august 2007

Podul de la Vama a fost redeschis

Podul de la Vama a fost redeschis

23 August 2007

Podul provizoriu de la Vama, surpat din cauza inundatiilor in urma cu doua saptamani, a fost redat circulatiei, joi, fiind practicabil pentru toate tipurile de autovehicule, indiferent de tonaj, a informat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, Alin Botezat, transmite corespondentul ROMPRES.
Totodata, sursa citata a precizat ca este permis accesul oricaror vehicule pana in localitatea Iacobeni, insa din acest punct este interzis. Decizia a fost luata dupa ce, in urma precipitatiilor abundente cazute in zona localitatii Iacobeni, pe DN 17, cu cateva zile in urma, s-a surpat un podet de la iesirea din comuna spre municipiul Vatra Dornei.
De asemenea, IPJ Suceava recomanda pentru soferii care vin dinspre Gura Humorului si se indreapta spre Vatra Dornei/Ardeal ruta ocolitoare Gura Humorului - Frasin - Stulpicani - Ostra - Brosteni - Vatra Dornei (traseul peste Puzdra).
Conducatorii auto sunt sfatuiti sa respecte semnificatia indicatoarelor instalate in zonele afectate si semnalele politistilor rutieri care ii indruma pe traseul pe care se circula.

Danone cu dioxina in judetul Suceava

Veterinarii răscolesc magazinele după iaurturi toxice

• Până ieri după amiază nu s-au găsit în judeţ produse din loturile suspectate de către ANSVSA că ar conţine dioxină

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava răscolesc magazinele din judeţ după iaurturi toxice, după ce la Bucureşti autorităţile veterinare au sechestrat la finele săptămânii trecute două loturi de produse suspecte de a conţine o dioxină, substanţă nocivă pentru sănătatea consumatorului.
La DSVSA Suceava s-a primit o circulară din partea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) prin care se cere efectuarea unor controale şi prelevarea de probe din iaurturile Danone pentru efectuarea unor analize de laborator.
Adjunctul DSVAS Suceava, doctor Dănuţ Botezan, ne-a declarat ieri că se efectuează controale în judeţ, însă până acum nu au fost retrase de la vânzare iaurturi. „Până nu avem date concrete nu putem să ne pronunţăm dacă iaurturile sunt sau nu toxice. Deocamdată căutăm produse din cele două loturi indicate de ANSVSA, pentru prelevarea unor probe de laborator”, a precizat Botezan.
De la magazinul Kaufland din Piteşti au fost retrase marţi loturi de iaurt de fructe Danone cu vişine şi Danone cu fructe de pădure. Reprezentanţii ANSVSA susţin că acestea sunt suspecte de conţinut de dioxină în gumă de guar.
Preşedintele ANSVSA Suceava, Radu Roatis, a declarat marţi pentru „Evenimentul Zilei” că este vorba despre două loturi de iaurt, cele care au ca date de expirare 11 şi, respectiv, 20 septembrie.
Autorităţile sanitare din Ungaria au atras atenţia importatorilor, producătorilor şi consumatorilor că alimentele şi nutreţurile care conţin gumă-guar, cunoscută şi sub denumirea de aditivul E-412, ar putea conţine dioxină, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sănătatea omului. Este celebru cazul preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, otrăvit cu dioxină, substanţă care a ajuns în organismul lui tot prin consumarea unui produs alimentar. E-412 se foloseşte în numeroase alimente, de exemplu, în lactate, iaurt, chefir, smântână, pentru îngroşarea compoziţiei, la îngheţate, în panificaţie, în industria cărnii, la sosuri şi dressing-uri pentru salate etc.
Dioxina este o substanţă deosebit de toxică, cancerigenă, ce se depozitează în special în ţesuturile grase din organism, deci şi în creier.

O terasă de pe platoul Cetăţii creează probleme organizatorilor evenimentelor culturale


Actualitate


Prefectura Judeţului Suceava, Primăria Suceava, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Direcţia pentru Cultură sunt solicitate de către Complexul Muzeal „Bucovina” să verifice autorizaţiile şi legalitatea funcţionării unei terase de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei deoarece proprietarii acesteia perturbă în mod frecvent evenimentele culturale organizate în zonă. În cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, directorul CMB Suceava, Emil Ursu a declarat că ultimul incident s-a petrecut la Târgul Meşterilor Populari, când a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru aplanarea conflictului. Directorul CMB, Emil Ursu a precizat că Cetatea de Scaun şi Platoul Cetăţii sunt în administrarea CMB, conform unei hotărâri de Guvern. „Pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei funcţionează două terase, dintre care una, terasa „Admiral”, în chirie la CMB. A doua terasă funcţionează fără a avea vreun acord al nostru. Problema care se ridică este cea a situaţiilor neplăcute care se ivesc în timpul manifestărilor noastre de peste an: manele la maxim, scandaluri provocate de această terasă atunci când sponsorii evenimentelor noastre îşi etalează standuri în zonă, pretenţii vizavi de parcarea maşinilor noastre, etc.”, a afirmat directorul Ursu. Acesta cere autorităţilor să ia măsuri pentru reglementarea parametrilor de funcţionare a terasei în cauză, în aşa fel încât activităţile CMB să nu mai fie perturbate de un agent economic aflat în zona de protecţie a Cetăţii de Scaun a Sucevei. „Noi facem activităţi din bani publici pentru public şi nu mi se pare normal ca lumea să fie deranjată de aceştia” a mai adăugat Emil Ursu, care a precizat că, şi la ultimul concert folk de la Cetate, unde se cânta live fără sonorizare se suprapuneau manelele peste ce cântau folk-iştii.

Poliţistă înjurată de un scandalagiu din Fântânele


Actualitate


O poliţistă a fost ameninţată şi înjurată de un bărbat din comuna Fântânele ce a fost reclamat pentru provocarea unui scandal. Potrivit IPJ, marţi, după ora prânzului, A. Mariana, din comuna Fântânele s-a deplasat la sediul postului de poliţie de localitate, unde se afla agent Frasinuc Daniela – ajutor şef post, solicitându-i să intervină pentru aplanarea unui scandal la un magazin din localitate. Pentru operativitate, întrucât şeful de post de afla în concediu medical, iar celalalt ajutor şef post se afla în municipiul Suceava în interes de serviciu, agentul de poliţie s-a îndreptat spre locaţia indicată, iar la aproximativ 50 metri de sediul postului s-a întâlnit cu un bărbat, indicat ca fiind agresorul, căruia i-a solicitat să se legitimeze şi să o însoţească pentru lămurirea aspectelor sesizate. Bărbatul, ulterior identificat, ca fiind U. Toader, în vârstă de 58 ani, din localitate, a adresat poliţistei ameninţări şi expresii jignitoare, refuzând să o însoţească, după care s-a îndreptat spre locuinţă. Scandalagiului i s-au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, dosarul fiind înaintat miercuri Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Marcă înregistrată -Festivalul de Artă Medievală „Ştefan Cel Mare”





festiv[1].medieval.jpgComplexul Muzeal „Bucovina” Suceava a depus la OSIM cerere de înregistrare a mărcii Festivalul de Artă Medievală „Ştefan Cel Mare” astfel că de acum practic este proprietarul acestuia. În cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, directorul CMB, Emil Ursu, a declarat că cererea a fost înaintată la OSIM cu plata taxelor aferente ce însumează 10 milioane de lei vechi. „Am decis acest lucru pentru că sunt zvonuri că unele firme private ar avea interes să-l înregistreze. Oricum ideea ne aparţine şi ni se pare normal să o protejăm” a precizat Emil Ursu, care a menţionat că, de acum nimeni în afară de Complexul Muzeal Bucovina nu mai poate organiza la Suceava Festivalul de Artă Medievală „Ştefan Cel Mare” şi nici o altă manifestare care are aceeaşi denumire în titlu. Ediţia din acest an, a doua la număr, a fost una de un real succes numărul vizitatorilor fiind de 8869, cu 61 la sută mai mare faţă de anul trecut. Directorul Ursu a mai precizat că 10 la sută dintre vizitatorii din acest an au fost străini – englezi, francezi, evrei, germani, polonezi, ucraineni. În ceea ce privesc încasările din vânzarea biletelor de intrare în Cetatea de Scaun unde a avut loc evenimentul, acestea au fost de 18.636 lei.

„Fiii rătăcitori” se întorc în PNL


Politica


steiciuc.jpgVicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în ultimul timp organizaţia judeţeană a constatat o revenire în PNL a multor liberali „rătăciţi pentru câteva luni la PLD”. Mihai Aurel Steiciuc crede că acest lucru arată că tot mai mulţi liberali care au plecat din PNL au înţeles că au fost păcăliţi atunci când au fost chemaţi spre un alt partid liberal, pe care de fapt l-au găsit democrat sau, mai rău, fără doctrină. După înfiinţarea PLD, aproximativ 7 la sută din membrii PNL Suceava, în special din zonele Rădăuţi, Fălticeni şi Dorna, s-au înscris în PLD, iar în ultima perioadă mulţi dintre ei se întorc în PNL, afirmă viceliderul judeţean al liberalilor. Acesta a exemplificat cu zona Rădăuţi, unde peste două treimi din cei care au plecat, au revenit şi a adăugat că PNL Suceava este deschis „pentru toţi fiii rătăcitori”. Vicepreşedintele PNL Suceava a precizat că „fiii rătăcitori” nu fac parte din categoria celor care au trădat partidul.

PNL Suceava a intrat în linie dreaptă pentru alegerile europarlamentare


Politica


steiciuc4.jpgOrganizaţia municipală PNL Suceava a intrat în linie dreaptă pentru pregătirea campaniei pentru alegerile europarlamentare programate pentru 25 noiembrie, a anunţat vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Mihai Aurel Steiciuc. El a spus că în următoarele săptămâni se vor inspecta organizaţiile de cartier şi se vor face pregătiri cu liberalii care vor fi desemnaţi în secţiile de votare. Steiciuc a reiterat intenţia PNL de a participa la o întâlnire a candidaţilor suceveni pentru europarlamentare şi a invitat societatea civilă şi media locală să se implice în organizarea unei astfel de întâlniri.

PNL Suceava anunţă alegeri anticipate dacă va cădea Guvernul în urma moţiunii de cenzură a PSD


Politica


pnl_conf.jpgPNL Suceava consideră că, dacă actualul Guvern va cădea în urma moţiunii de cenzură pe care PSD intenţionează să o introducă în Parlament în prima parte a lunii septembrie, se va ajunge la organizarea de alegeri anticipate. Acest lucru, spun liberalii suceveni, ar fi o piedică pentru introducerea votului uninominal la viitoarele alegeri parlamentare. Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc spune că a discutat cu mai mulţi parlamentari PSD pe tema moţiunii de cenzură ce ar urma să fie introdusă în Parlament, aceştia precizând că nu vor vota pentru căderea Guvernului. „Nu este în interesul nici unui partid să fie organizate alegeri anticipate”, a spus Mihai Aurel Steiciuc, care a mai adăugat că organizarea de alegeri anticipate în urma căderii actualului guvern va împiedica introducerea votului uninominal la aceste alegeri parlamentare. Viceliderul liberalilor suceveni a mai menţionat că acest Guvern ar trebui susţinut de cei care vor binele României pentru că are rezultate bune şi a adăugat că însă că nici un guvern nu poate fi perfect.

La Spitalul judeţean se operează doar urgenţele din lipsa apei potabile


Sanatate


spital.jpgSpitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a luat toate măsurile necesare pentru ca activitatea medicală să nu fie afectată major de sistarea alimentării cu apă potabilă începând de miercuri, ora 14:00 până a doua zi la ora 08:00. ACET Suceava a întrerupt furnizarea apei în mai multe zone ale municipiului Suceava, printre care şi cea unde este amplasată unitatea spitalicească, pentru conectarea noilor conducte magistrale de transport apă potabilă, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, acolo unde se va ridica centrul comercial Galleria. „Ne-am luat toate măsurile pentru ca activitatea să nu fie afectată prea mult. În toate secţiile spitalului s-au făcut rezerve de apă iar medicii au fost anunţaţi de marţi, că apa va fi întreruptă astfel operaţiile programate în după-amiaza de miercuri au fost amânate, urmând a se interveni doar pentru urgenţe. Miercuri, în blocul operator s-a intervenit chirurgical doar până la ora 13:00, însă pentru urgenţe sunt asigurate rezerve de apă” a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc. Acesta a precizat că şi rezervorul unităţii, ce are o capacitate de 500 metri cubi adascaliuc33.jpg fost umplut, iar în urma discuţiilor purtate cu inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Lucel Lulciuc, o cisternă cu apă menajeră va asigura apă atât la spital cât şi la pavilioanele Spitalului Vechi, în mod special la secţia de boli infecţioase. Costică Dăscăliuc a mai adăugat că şi la bucătăria unităţii au fost făcute rezerve de apă pentru gătitul meselor. Afectate de sistatea apei potabile sunt următoarele zone: cartier Obcini inferior –partea cuprinsă între străzile Staţiunii şi Calea Obcinilor, cartier George Enescu, zona centrală, inclusiv străzile Prunului, Parcului, Cetăţii, Mirăuţi, Ştefăniţă Vodă, Petru Muşat, Luca Arbore, Theodor Ştefanelli, Cernăuţi, Solidarităţii, Nicolae Labiş, Ştefan Ştefureac şi George Coşbuc.

Posturile de infirmiere la Spitalul Judeţean sunt la mare căutare


Sanatate


infirmiera.jpgCele 13 posturi de infirmiere par a fi cele mai solicitate, după ce Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a scos la concurs 66 de posturi vacante din cadrul unităţii. Directorul unităţii spitaliceşti judeţene, Costică Dăscăliuc a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că, deşi înscrierile se fac până pe data de 29 august, pentru cele 13 posturi deja s-au depus 20 de dosare. Concursul se va desfăşura în zilele de 30 şi 31 august, la concurs fiind scoase 44 de posturi de asistent medical, 13 de infirmiere, 3 de îngrijitoare, 4 de brancardieri şi câte unul de economist şi referent. Directorul Spitalului a precizat că locurile au fost scoase la concurs în funcţie de solicitările şefilor de secţii, cele mai multe cereri fiind din partea secţiilor Anestezie şi Terapie Intensivă, Dializă şi Unitatea de Primire a Urgenţelor. Costică Dăscăliuc a mai spus că 12 angajaţi ai unităţii au primit decizii de pensionare începând cu data de 1 august a.c., dar o parte dintre aceştia au rămas să lucreze până la ocuparea prin concurs a posturilor deţinute pentru că plecarea lor mai devreme ar fi însemnat perturbarea activităţii din unitate. Acest concurs va fi urmat de un altul, respectiv pentru şefii de secţie, care se va derula în zilele de 4 şi 5 septembrie. Este vorba de 9 posturi pentru şefi de secţie la Medicină Internă, Anestezie Terapie Intensivă, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie, Balneo-Fizio-Terapie, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, Pneumologie, Boli Infecţioase şi Neurologie, pentru care şi-au prezentat documentaţia necesară doar 8 candidaţi. Nu şi-a depus nimeni candidatura pentru funcţia de şef de secţie la Neurologie, pentru celelalte posturi concurenţa fiind de unul pe loc, respectiv actualii şefi de secţie care sunt numiţi cu delegaţie. Sunt scoase la concurs posturile de şef de secţie Medicină Internă - condusă la ora actuală de dr. Lucia Ciomârtan, Neurologie – condusă de dr. Ioan Miheţiu, Obstetrică - Ginecologie – condusă de dr. Cristian Irimie, Pediatrie – condusă de dr. Iulia Frunză, Balneo-Fizio-Terapie – condusă de dr. Zoe Irimie, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă- condusă de dr. Florin Filip, Pneumologie – condusă de dr. Maria Muha, Boli Infecţioase – condusă de dr. Corina Stănescu şi Anestezie şi Terapie Intensivă - condusă în prezent de dr. Dorin Stănescu. La concurs va fi scos şi postul de şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, deţinut în momentul de faţă cu delegaţie de dr. Liviu Cârlan, însă data la care se va organiza competiţia nu a fost încă stabilită, Ministerul Sănătăţii urmând să comunice condiţiile în care se vor derula testările. Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava are 1.300 de angajaţi, iar cheltuielile cu salariile reprezintă 62 la sută din bugetul total al unităţii.

Fotbal. Juniori - Juniorii din Liga a IV-a au disputat două etape





fotbal_juniori.jpgO dată cu debutul campionatului Ligii a IV-a de seniori a început şi competiţia similară destinată juniorilor născuţi în 1989 şi mai târziu. Iată rezultatele înregistrate în cele două etape:

Etapa I

CSM Bucovina Rădăuţi – Foresta Moldoviţa 2-0
Zimbrul Siret – Minerul Iacobeni Ciocăneşti 11-0
Florcontruct Pătrăuţi – Bucovina Bădeuţi 2-0
Bradul Putna – CS Gura Humorului 3-3
Avântul Todireşti – CSO Viitorul Liteni 7-2
CSM Dorna Vatra Dornei – Juventus II Fălticeni 1-2
Flacăra Roşie Udeşti – Rapid CFR Suceava 0-7
Cetatea II Suceava-Arbore – Unirea Boroaia 10-1

Etapa a II-a
CS Gura Humorului – Florconstruct Pătrăuţi 7-1
Foresta Moldoviţa – Bradul Putna 0-1
CS Juventus II Fălticeni – CSM Bucovina Rădăuţi 6-2
CSO Viitorul Liteni – CSM Dorna Vatra Dornei 3-3
Minerul Iacobeni-Ciocăneşti – Avântul Todireşti 0-3
Rapid CFR Suceava – Zimbrul Siret 2-0
Unirea Boroaia – Flacăra Roşie Udeşti 3-1
Bucovina Bădeuţi – AFC Cetatea II Suceava-Arbor0-7

După două etape, clasamentul arată astfel:

1. Cetatea II 2 2 0 0 17-1 6p
2. Rapid CFR 2 2 0 0 9-0 6
3. Avântul 2 2 0 0 10-2 6
4. Juventus II 2 2 0 0 8-3 6
5. CS G. Humorului 2 1 1 0 10-4 4
6. Bradul Putna 2 1 1 0 4-3 4
7. Zimbrul 2 1 0 1 11-2 3
8. CSM Bucov. Rădăuţi 2 1 0 1 4-6 3
9. Florcontruct 2 1 0 1 3-7 3
10. Unirea Boroaia 2 1 0 1 4-11 3
11. CSM Dorna V. Dornei 2 0 1 1 4-5 1
12. CSO Viitorul Liteni 2 0 1 1 5-10 1
13. Foresta Moldoviţa 2 0 0 2 0-3 0
14. Flacăra Roşie 2 0 0 2 1-10 0
15. Bucov. Bădeuţi 2 0 0 2 0-9 0
16. Minerul Iac. – Cioc. 2 0 0 2 0-11 0