duminică, 13 aprilie 2008

Tanar mort intr-un grav accident de circulatie pe E 85



Grav accident rutier pe drumul european E 85, sambata noapte, in interiorul localitatii Draguseni. Un tanar de numai 24 de ani, din localitate, posesor al permisului de conducere categoria „B” din 2003, in timp ce conducea autoturismul marca VW Passat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, patrunzand pe contrasens, unde a intrat in coliziune frontala cu autoturismul marca Dacia Logan condus regulamentar din sens opus de catre B. Florian de 29 ani din comuna Oniceni, judeţul Neamţ, dupa care s-a rasturnat in afara parţii carosabile. Un echipaj al SIAMUD Falticeni si descarcerea s-a deplasat la fata locului, insa medicii nu au mai putut face nimic pentru tanarul de 24 de ani, care era grav ranit. Acesta a decedat in urma impactului puternic. Conducatorul auto Florian B. a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, dupa care i s-au recoltat probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Suceava

Oaspeţi



Ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Robin Barnett, însoţit de Christine Russell, membră a Parlamentului Britanic şi de Mark Hendrick, preşedintele grupului de prietenie româno-britanic au vizitat, sâmbătă, judeţul Suceava. Distinşii oaspeţi care au venit la invitaţia ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, au avut întrevederi cu autorităţile sucevene poposind la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, la Consiliul Judeţean şi la Prefectură. Robin Burnett şi-a exprimat bucuria de fi prezent pentru a doua oară în judeţul Suceava precizând că pentru ambasada britanică este foarte important să dezvolte contacte cu regiuni din România. El este convins că în perioada următoare vor fi stabilite contacte în special economice între regiuni din Marea Britanie şi judeţul Suceava. La rândul său, Mark Hendrick s-a declarat impresionat de potenţialul Universităţii „Ştefan cel Mare” apreciind că aceasta face „paşi importanţi” pentru ridicarea nivelului de educaţie. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat satisfacţia că în mandatul său instituţia pe care o conduce a fost gazda a trei ambasadori ai Marii Britanii. El a spus că discuţiile cu Robin Burnett au vizat fondurile structurale şi proiectele de dezvoltare a Sucevei. „Am avut discuţii pe linia investiţiilor necesare municipiului Suceava, a doua modernizare a Sucevei şi pe marginea oportunităţilor pentru dezvoltarea turismului şi sunt convins că aceste contacte se vor dezvolta în continuare”, a declarat Lungu, care nu a uitat să amintească faptul că municipiul Suceava este partener într-o serie de proiecte europene cu oraşele britanice Liverpool, Norwich şi Nothingam.

Fabrica de cherestea a lui Omar Hayssam, mistuită de un incendiu

Foc devastator



Fabrica de cherestea Best Wood din Moldoviţa, a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, a fost mistuită de un incendiu devastator izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, puţin după ora 1.00. Incendiul a izbucnit din cauza unei scântei sărite de la aparatura folosită la tăierea fierului de către muncitorii firmei care dezmembrează utilajele aflate in interiorul fabricii pentru a le vinde la fier vechi. Focul s-a extins cu repeziciune, astfel că pompierii s-au luptat cu flăcările până la ora 9 dimineaţă. Incendiul a mistuit hala gaterului, o hală în care se depozitau semifabricatele, 110 metri cubi de cherestea şi 150 metri cubi semifabricate, pierderile ridicându-se la aproximativ 15.000.000 de lei.

A supravieţuit după o luptă crâncenă cu o lupoaică turbată

Curaj



S-a luptat cu lupul pentru viaţă. Un bărbat în vârstă de 41 de ani a trecut joi după-amiază printr-o experienţă terifiantă, fiind atacat de o lupoaică turbată. Atacul animalului s-a produs în plină zi, chiar în gospodăria în care victima munceşte de cinci ani de zile, lupoaica intrând în curte şi sărind fără ezitare la om. Cu un curaj pe care puţini l-ar fi avut, acesta a reuşit să doboare animalul.

A venit ţintă la om şi i-a sărit la gât

Costel Liviu Botez este domiciliat în municipiul Câmpulung Moldovenesc, dar stătea de cinci ani de zile în comuna Fundu Moldovei, la gospodăria unui localnic, unde se ocupa de îngrijirea animalelor.

Joi după-amiază, în jurul orei 17.30, omul a trecut prin cea mai mare încercare a vieţii. Aflat pe patul de spital, acesta a rememorat cele întâmplate.

„Am văzut un animal care venea dinspre pădure. Am crezut că este o vulpe. A venit direct în curte şi abia atunci mi-am dat seama că e lup”, îşi începe bărbatul povestea.

De cum a văzut privirea animalului, şi-a dat seama că vrea să îl atace. „Avea o privire fixă, nu am mai văzut aşa ceva. Am pus mâna pe o lopată şi am dat cu ea de gard, speram să îl alung”, povesteşte victima. După ce câinele pe care a încercat să îl atace a reuşit să-i fugă din cale, lupul s-a năpustit asupra bărbatului.

A pus de trei ori lupoaica la pământ

Deşi a reuşit să o lovească cu putere în cap cu lopata, trântind-o la pământ, lupoaica s-a ridicat imediat şi a sărit la gâtul omului. L-a muşcat de obrazul drept şi a fost aproape de a-l doborî. În ultimul moment, Costel Liviu Botez i-a pus mâna în gât animalului şi l-a trântit din nou la pământ. A pus mâna pe o furcă, care, spre norocul său, era lângă dânsul, şi a început din nou să lovească animalul.

„După ce am lovit-o cu furca, a luat-o pe lângă gard, şi am gândit că se duce. Nici nu am avut timp să-mi dau seama când s-a întors şi m-a atacat din spate, prinzându-mă cu gura de mână”, povesteşte bărbatul, care mărturiseşte că a rămas câteva clipe cu mâinile goale deoarece furca s-a rupt de animal.

Şi la al treilea atac al animalului omul a reuşit să reziste, trântind lupoaica la pământ şi lovind-o din nou cu bucata de băţ care îi mai rămăsese din furcă. Profitând că animalul rămăsese în sfârşit la pământ, bărbatul a pus mâna pe o altă furcă aflată la mică distanţă şi a înfipt-o de mai multe ori în animal. Şi-a alertat apoi vecinii, care au venit să vadă animalul.

„Când ne-am întors toţi trei, îşi revenise din amorţeală, nu era moartă. Au lovit-o şi ei şi abia atunci a murit”, îşi încheie terifianta poveste omul.

Supus de urgenţă tratamentului antirabic

Cum zona în care stă bărbatul este una izolată, în care maşinile nu au acces, vecinii au apelat la o şaretă pentru a duce victima până la zona din care maşinile se pot deplasa. În jurul orei 19.00, bărbatul a ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc şi a fost băgat în tratament de urgenţă.

„Imediat ce a ajuns la noi pacientul a fost supus tratamentului antirabic. A fost preluat apoi de medicii de la Secţia Chirurgie, care i-au cusut plăgile de la obrazul drept şi antebraţul stâng. Astăzi (n.r.-ieri), pacientul a fot transferat la Secţia Boli Infecţioase, unde va rămâne cel puţin şapte zile sub supraveghere şi tratament”, ne-a declarat Viorica Andrei, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul spitalului din Câmpulung Moldovenesc.

Medicii dau asigurări că bărbatul este în afara oricărui pericol, norocul său fiind că a fost dus de urgenţă la spital. Muşcătura unui animal turbat îi este fatală omului dacă acesta nu este vaccinat antirabic în următoarele 24 de ore.

Fundu Moldovei, focar de rabie

Cazul lupoaicei turbate reprezintă deja al şaselea caz de rabie confirmat în ultimele două luni pe raza comunei Fundu Moldovei. Boala a mai fost confirmată deja la două vulpi, doi câini vagabonzi şi o pisică. În plus, cadavrele altor cinci vulpi au fost găsite în stare avansată de putrefacţie şi nu au mai putut fi examinate, însă şi aceste animale erau foarte probabil contaminate cu rabie, spun medicii veterinari.

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (care a coordonat echipa de medici veterinari care s-a prezentat de urgenţă la faţa locului) a subliniat că situaţia din comună, dar şi din tot judeţul (în total numărul cazurilor de rabie înregistrate în acest an este de 40) este îngrijorătoare, şi a cerut celor abilitaţi să împuşte cât mai multe vulpi şi câini fără stăpâni.

Doctorul a subliniat că oamenii trebuie să anunţe imediat medicul veterinar dacă găsesc cadavrul unui animal ori observă un comportament ieşit din comun la oricare dintre specii.

Rarăul a pierdut două puncte la Suceava

Liga a III-a



Sincer, n-am crezut că Cetatea poate juca atât de prost cum a făcut-o ieri, în întâlnirea de pe teren propriu, cu Rarăul Câmpulung Moldovenesc, chiar dacă la final sucevenii au câştigat un punct, scor 0-0. Scuzele tot vehiculate în ultima vreme, referitoare ba la subţirimea lotului, ba la avansul liniştitor din clasament, n-au de această dată nici o justificare. Pentru că jucătorii lui Marian Pană au avut în faţă o echipă oarecare, alcătuită din fotbalişti de pluton, dar cu inimă mare. Câmpulungenii, spre deosebire de suceveni, care şi-au primit contractele în avans, nu au avut bani de un semicantonament în iarnă, s-au reunit cu două săptămâni înaintea startului şi joacă pe 4 milioane de lei pe lună. Iar ca să vă faceţi o idee despre posibilităţile Rarăului, echipa care a ţinut în şah Cetatea pe Areni, vă spunem că cel mai bun jucător de pe teren în confruntarea de ieri, câmpulungeanul Piticar, cu doar 3 luni în urmă monta rigips pe un şantier de construcţii şi juca în Liga a V-a, la Pojorâta. Fotbaliştilor suceveni ar trebui să le fie jenă de banii pe care-i câştigă, în condiţiile în care, având în faţă o echipă ca şi retrogradată, nu au izbutit să trimită nici măcar o singură dată mingea pe spaţiul porţii lui Axinte, şi asta într-un meci întreg. Rarăul, în schimb, numai în prima repriză a ratat patru mari ocazii de a înscrie, la două din acţiunile lui Piticar şi Roxandari mingea izbind bara. Din nefericire pentru ei, chiar dacă s-au depăşit pe sine, fotbaliştii pregătiţi de Cristian Popescu nu au izbutit să învingă ieri, obţinând doar un punct, care nu-i ajută prea mult în ecuaţia retrogradării.

Cetatea a evoluat în alcătuirea: Roheţki – Homneac, Breniuc, Bernard, Apetri – Stănescu (57 Leuciuc), Onciu, Aileni, Cojenel – Tomaz, Colban (46 Caragea).

Rarăul a jucat în formula: Axinte – Tivodari, Plecanciuc, Ilie, Popescu, Roxandari – Andriuc, Ioniţă (80 Sârbu), Vizitiu – Lazăr (75 Gherine), Piticar (90 Iftimie).

Iată rezultatele etapei:

Cetatea Suceava – Rarăul Câmpulung Moldovenesc 0-0
FC Bârlad – Poli II Iaşi 1-1
Pambac Bacău – FCM II Bacău 0-0
Politehnica Galaţi – Laminorul Roman 3-0
CF Brăila – Willy Bacău 1-0
Leonard Paşcani – CFR Paşcani 0-3
Aerostar Bacău – Ceahlăul II Piatra Neamţ 3-0

Azi se mai joacă meciurile:

Bujorii Târgu Bujor – Juventus Fălticeni
Cetatea Târgu Neamţ – Oţelul II Galaţi

Clasament

1. Cetatea Suceava 27 20 5 2 57-8 65
2. Aerostar Bacău 27 16 6 5 40-20 54
3. Willy Bacău 27 15 6 6 55-36 51
4. Politehnica Galaţi 27 13 8 6 34-20 47
5. Poli II Iaşi 27 11 9 7 42-29 42
6. Pambac Bacău 27 12 5 10 36-37 41
7. CFR Paşcani 27 12 3 12 36-30 39
8. FC Bârlad 27 12 3 12 36-41 39
9. Oţelul II Galaţi 25 12 2 11 37-28 38
10. FCM II Bacău 27 9 10 8 31-29 37
11. CF Brăila 27 10 6 11 36-35 36
12. Ceahlăul II 27 10 5 12 33-29 35
13. Juventus Fălticeni 26 10 4 12 28-37 34
14. Cetatea Tg. Neamţ 26 10 3 13 41-49 33
15. Laminorul Roman 27 8 4 15 29-43 28
16. Rarăul Câmpulung 26 6 6 14 25-44 24
17. Bujorii Târgu Bujor 26 6 4 16 19-46 22
18. Leonard Paşcani 27 1 5 21 20-72 8

Suceava: Fabrica de cherestea a lui Hayssam, distrusa intr-un incendiu puternic



O fabrica de cherestea din localitatea suceveana Moldovita care apartinea omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost cuprinsa de flacari, in noaptea de sambata spre duminica. Incendiul a izbucnit in jurul orei 1.30, in fabrica Best Wood SRL Moldovita - unitate de prelucrare a lemnului. Pompierii au intervenit cu opt autospeciale pentru stingerea flacarilor, de la detasamente din Gura Humorului, Campulung Moldovenesec, Suceava si Radauti si cu autospeciale de la Seviciul de voluntari pentru situatii de urgenta din Moldovita.
La sosirea pompierilor, incendiul, care a fost extrem de puternic, cuprinsese o hala de gater, un uscator si o sectie de productie, iar acoperisul unei unitati s-a prabusit in flacari.

Gavril Marza a prezentat bilantul ultimelor doua mandate in fruntea CJ Suceava


Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a anuntat ca in ultimele doua mandate valoarea investitiilor in dezvoltarea localitatilor s-a ridicat la 853,4 milioane de lei. Marza a prezentat un dosar cu peste 150 de pagini, in care erau consemnate sintetic realizarile administratiei judetene din ultimii opt ani.

Presedintele CJ Suceava a spus ca, in acest fel, vrea sa demonstreze cu acte adversarilor sai politici ca executivul judetean nu a stat degeaba, asa cum au acuzat unii, ci s-a zbatut pentru a atrage fonduri in scopul dezvoltarii judetului. Printre proiectele mentionate se afla ''Suceava, utilitati si mediu la standarde europene'', SAMTID, 114 investitii SAPARD, modernizarea parcarilor de la 13 manastiri si constructia centrului economic Bucovina.
Gavril Marza este candidatul PSD pentru un nou mandat - al patrulea - la sefia CJ Suceava la alegerile locale din iunie. Pentru sefia CJ Suceava vor mai candida senatorul Gheorghe Flutur de la PD-L, senatorul Tiberiu Aurelian Prodan de la PNL, vicepresedintele CJ in exercitiu Stela Acatrinei de la PRM si Ghita Ignatescu de la PNG-CD.

Primaria Suceava va fi creditata de Dexia Comunal Credit Viena


Banca vieneza Dexia Comunal Credit va imprumuta Primaria Suceava cu 15 milioane de euro, contractul de credit intre parti urmand a fi semnat saptamana viitoare, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Lungu a spus ca banii vor acoperi finantarea la sistemul de obligatiuni municipale. Potrivit primarului, acesta este cel mai mare imprumut pe care il angajeaza municipalitatea dupa 1989, banii urmand a fi folositi pentru continuarea investitiilor in termoficare, reabilitarea sistemelor de apa si canalizare si pentru introducerea gazului metan in cartierul Burdujeni sat.
Ion Lungu a reamintit ca, in 1985, primul primar al Sucevei moderne, Franz Cavaler de Loges, a angajat un imprumut de 1,5 coroane de la Central Bank din Viena pentru investitii in electrificare, canalizare si indiguirea raului Suceava.