joi, 11 septembrie 2008

Mircea Druc, candidat PD-L in judetul Suceava pentru Camera Deputatilor



Seful PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a anuntat, ieri, in conferinta de presa, lista finala a candidatilor pentru alegerile parlamentare de la 30 noiembrie, printre acestia numarandu-se si fostul premier moldovean, Mircea Druc, transmite corespodnentul NewsIn.

Lista candidatilor va fi aprobata in sedinta Colegiului Director al PD-L. Singura surpriza o reprezinta candidatura lui Mircea Druc, fost prim-ministru al Republicii Moldova si candidat in anul 2004 din partea PRM pentru Senat in judetul Botosani, in colegiul uninominal Siret pentru Camera Deputatilor.

Pentru Senat, in colegiul Suceava va candida subprefectul demisionar Orest Onofrei, la Falticeni fostul sef al IsJ Mihai Vitcu, la Radauti seful IsJ, Petru Carcalete, iar in colegiul Gura Humorului – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei va candida Sorin Fodoreanu, inginer de aeronave, fost membru al PNTCD si fost presedinte al Agentiei Romane de Dezvoltare.

Pentru Camera Deputatilor, in colegiul Suceava va candida prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, Sanda Maria Ardeleanu, deputatul Eugen Uricec va candida in colegiul Suceava Vest, iar in colegiul Suceava Est candideaza omul de afaceri Nelu Balan.

In colegiul Vicovu de Sus – Solca candideaza omul de afaceri Dumitru Mihalescu, in colegiul Radauti- medicul Cristian Irimie, colegiul Siret- Mircea Druc, colegiul Falticeni- deputatul Romica Andreica, colegiul Falticeni Sud- omul de afaceri Vasile Dedita, colegiul Vatra Dornei- deputatul Dumitru Pardau si colegiul Gura Humorului – Campulung Moldovenesc- medicul Gabriel Gospodaru.

Gheorghe Flutur a spus ca obiectivul PDL Suceava este obtinerea a sapte functii de deputati, din zece, si trei din cele patru functii de senator de Suceava.

Mii de copii din judetul Suceava sufera de rahitism si anemie




Peste 4.000 de copii figureaza in statisticile Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Suceava drept suferind de malnutritie, rahitism si anemie. Medicii sunt ingrijorati de numarul mare de cazuri si de faptul ca principala cauza a acestor imbolnaviri este alimentatia insuficienta. Responsabilii ASP spune ca, pe langa cei 4.000 de copii din evidente, mai sunt alte cateva mii care nu au ajuns la doctor. "Anumite afectiuni sunt in randul copiilor destul de frecvente si m-as referi aici la rahitismul evolutiv. 720 de cazuri este o cifra destul de mare, denota faptul ca acesti copii nu sunt hraniti, nu sunt tratati corespunzator", a declarat directorul ASP Suceava, Alexandru Lazareanu, citat de Realitatea TV. "Rahitismul nu inseamna numai o afectare a oaselor, asa cum se stie, ci si a muschilor si a sistemului imunitar (...)", a afirmat un medic al Spitalului Judetean Suceava, Cecilia Petre. In unele situatii, parintii nu pot oferi copiilor o alimentatie potrivita, din cauza saraciei extreme. Pediatrii le sfatuiesc pe mamici sa alapteze copiii o perioada cat mai indelungata si sa le ofere acestora o alimentatie diversificata. Statisticile arata ca 95% dintre cazurile de rahitism au la baza lipsa de vitamina D care se gaseste in peste, ficat de vita si galbenus de ou.

Canotajul sucevean la loc de cinste


Sport



Echipa de canotaj CSM Suceava a fost prezentă la Campionatul Naţional desfăşurat pe Lacul Snagov pe 29 august a.c. La această competiţie sucevenii au obţinut patru medalii. La categoria simplu-juniori, unde sportivul Andrei Radion a obţinut locul II şi medalia de argint, în timp ce locul trei a fost adjudecat de acelaşi competitor, alături de companionul Ciprian Duduţă, care a obţinut locul II la proba de vâsle.

La tineret, locul III în proba de două vâsle a fost câştigat de vâslaşii Mihai Samson şi Andrei Ghica. Tot un loc de top în competiţia de la Snagov l-au obţinut, în proba de tineret „2-„ şi sportivii Ciprian Duduţă şi Mihai Samson. Andrei Radion va pleca pentru competiţiile universitare şi pentru participarea sa în vederea campionatului european.

Subvenţie pentru încălzire la Suceava


Municipiul Suceava a obţinut 10 milioane de lei prin programul guvernamental Termoficare 2008 - 2015, banii urmând a fi folosiţi pentru achiziţionarea materialelor necesare continuării lucrărilor de modernizare a sistemului de termoficare a oraşului, începând cu anul viitor.
Primarul Ion Lungu a declarat joi (11 septembrie 2008) că pentru aceeaşi investiţie vor fi alocate 5 milioane de euro din obligaţiuni municipale.
Totodată, Lungu a spus administraţia locală a primit de la bugetul de stat 24 de milioane de lei în contul subvenţiei la încălzire pentru primul semestru al acestui an şi aşteaptă de la asociaţii o situaţie a locuinţelor ce pot beneficia de acestea.
Aproximativ 20.000 de persoane au beneficiat iarna trecută de subvenţii la încălzire în municipiul Suceava.

Auchan angajează 300 de persoane la Suceava


Auchan România a demarat o amplă campanie de recrutare de forţă de muncă pentru hipermarketul care va fi deschis în octombrie la Suceava, urmând să fie angajaţi până la deschidere 300 de oameni, a declarat joi (11 septembrie 2008) directorul de comunicare al companiei franceze, Mariana Drăgan.
Deja prezent pe piaţa din România cu patru hipermarketuri, Auchan, unul dintre cele mai importante grupuri comerciale din lume, deschide următorul său magazin în octombrie la Suceava, în Iulius Mall.
Auchan România investeşte 20 de milioane de euro pentru construirea şi deschiderea hipermarketului din Suceava, aceasta fiind una dintre cele mai importante investiţii şi în acelaşi timp cel mai mare magazin de acest gen din municipiu, cu o suprafaţă de vânzare de 8.500 de metri pătraţi, 40 de case de marcat şi o parcare de 1.250 de locuri.
Pentru ocuparea meseriilor specifice unui hipermarket, Auchan are nevoie de 300 de angajaţi, care se vor alătura echipei manageriale ce numără 35 de persoane.
Principalele posturi disponibile sunt operatori pentru casele de marcat, lucrători comerciali, agenţi de pază şi protecţie, brutari, patiseri, măcelari, vânzători pescărie, vânzători produse proaspete, vânzători pentru raioanele de produse electronice şi electrocasnice, tehnicieni de întreţinere, recepţioneri pentru marfă.
Auchan caută atât personal cu experienţă, cât şi oameni care se află la început de carieră şi pentru care există programe de formare adaptate fiecărei meserii.
"Dincolo de experienţă, căutăm oameni cu un anumit profil - să ştie să relaţioneze cu clienţii, să fie deschişi şi primitori. În al doilea rând, căutăm persoane cu spirit de iniţiativă, capabile să fie autonome în meseria lor şi să evolueze odată cu dezvoltarea companiei" - a spus Ioana Toşa, director Auchan Suceava. Pe lângă numeroasele formări profesionale şi garanţia unui loc de muncă, angajaţii Auchan beneficiază şi de posibilitatea de a se dezvolta în cadrul companiei, susţinerea şi promovarea angajaţilor fiind unul dintre principiile de funcţionare a hipermarketurilor Auchan peste tot în lume.
Auchan este una dintre cele mai importante companii de retail din lume, cu 437 de hipermarketuri deschise în 12 ţări (Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Luxemburg, Polonia, Ungaria, România, Rusia, Maroc, China, Taiwan).
Pe lângă hipermarketuri, grupul Auchan deţine şi alte tipuri de magazine: 718 supermarketuri, 272 centre comerciale Immochan, banca Accord.
La nivel mondial, în prezent, Auchan are 186.000 de angajaţi.