vineri, 14 decembrie 2007

Licitatii - anunturi noi in categoria Vehicule pentru transportul deseurilor menajere si al apelor reziduale(cod:34144500-3)


Anunturi noi in CONSTANTA

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona CONSTANTA la data de 13 Decembrie 2007

Obiectul Anuntului: Achizitionare masina de gunoi
masina de gunoi de 15 m3 cu sasiu de 15 t sau 18 t si ridicator de containere pentru descarcarea tomberoanelor de 120 /240/ si 660/ It
Vehicule pentru transportul deseurilor menajere

http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=162392&did=2


Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de PARTICIPARE LA LICITATIE DESCHISA publicat in ALTE SURSE pentru zona SUCEAVA la data de 13 Decembrie 2007

Obiectul Anuntului: Achizitie Autogunoiera compactoare pentru transportul deseurilor
Achizitie 1 Autogunoiera compactoare pentru transportul deseurilor

Vehicule de compactare a deseurilor menajere
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=162404&did=2

Trenuri anulate de sarbatori

Mai multe trenuri de persoane vor fi anulate pe anumite rute care inregistreaza un numar mic de calatori in perioada sarbatorilor, potrivit unui comunicat al CFR Calatori.

Astfel, in zilele de 24, 25, 26, 27, 31 decembrie 2007 si 1 ianuarie 2008 vor fi anulate 28 trenuri rapid, 12 intercity, 26 accelerate pe urmatoarele rute: Bucuresti - Oradea, Cluj - Brasov, Brasov - Suceava, Cluj Napoca - Timisoara, Galati - Iasi, Sibiu - Timisoara, Brasov - Targu Mures, Constanta - Bucuresti Nord.

Alte 20 de trenuri de calatori vor fi introduse suplimentar in circulatie pana la data de 14 ianuarie pentru a raspunde numarului crescut de calatori. Din trenurile care vor circula suplimentar, 14 sunt trenuri de rang superior si 6 trenuri personale.

Pentru evitarea aglomeratiei din agentiile de voiaj in perioada urmatoare, CFR Calatori recomanda pasagerilor sa se indrepte si catre casele de bilete din toate garile in care se emit electronic legitimatii de calatorie.

PLD, şef peste organizaţiile PD-L din Suceava, Neamţ, Botoşani şi Vaslui



Senatorul Gheorghe Flutur va conduce filiala judeţeană Suceava a noului partid format din unificarea PLD şi PD. Gheorghe Flutur a anunţat oficial acest lucru, spunînd că negocierile pentru şefia PD-L Suceava s-au încheiat şi că PLD va deţine şefia organizaţiilor PD-L din Suceava, Neamţ, Botoşani, Vaslui şi din Dîmboviţa, Argeş şi Teleorman.

"Unificarea celor două partide va însemna recurgerea la unele artificii juridice, pentru a evita atacurile din partea PSD şi PNL", a spus Gheorghe Flutur. Senatorul a ţinut să remarce că, prin înfiinţarea PD-L, este pentru prima dată cînd forţele de dreapta din România "au ajuns la maturitatea de a face un singur partid, care are mai multe curente de opinie şi care are cele mai mari şanse să cîştige alegerile şi să conducă România în următorii 4 ani".

La PD-L Suceava Gheorghe Flutur, Dumitru Pardău, Romică Andreica, Vasile Ilie şi Dan Gospodaru vor ocupa cele mai bune funcţii la nivel judeţean şi cel al Organizaţiei Municipale Suceava. Astfel, PLD va deţine postul de preşedinte la nivel de judeţ, prin Gheorghe Flutur, unul dintre cele două de prim-vicepreşedinte, cel de secretar general şi alte 16 fotolii în viitorul Birou Permanent Judeţean. Partidului Democrat îi vor reveni posturile de prim-vicepreşedinte, cel de secretar general-adjunct şi doar 13 locuri de membri în BPJ.

Cartier rezidential in apropierea manastirii armenesti Zamca din Suceava

Un proiect de constructie a unui cartier de blocuri si case va fi realizat de firma suceveana General Construct SA, in apropierea Manastirii Zamca din Suceava, valoarea investitiei fiind de 15 milioane de euro numai pentru constructia blocurilor, informeaza Mediafax.

Proiectul este realizat de firma suceveana de constructii General Construct SA si dezvoltatorul imobiliar AMW Imobiliare, in parteneriat cu Parohia Armeana din Suceava.

Generalul Iarnă: Pe aici nu se trece!



Meteorologii au avut dreptate. Iarna s-a instalat în cea mai mare parte a ţării şi ne aşteaptă un sfârşit de săptămână cu vreme rece şi ninsoare, mai ales în zonele din sud şi est. Pe mai multe şosele din ţară s-a circulat în condiţii de iarnă, au avut loc blocaje, tamponări şi accidente.

Traficul a fost blocat în noaptea de joi spre vineri pe DN 72 ce leagă Târgovişte de Ploieşti. Din cauza zăpezii şi a stratului de gheaţă, în zona localităţii Mija, din judeţul Dâmboviţa, tirurile nu au mai putut urca sau coborî pantele deosebit de periculoase. Coloanele de maşini s-au întins pe câţiva kilometri în ambele sensuri.

*

Ninsorile au afectat în mare parte sudul ţării. În judeţul Argeş, şoferii au avut o noapte de coşmar. Zăpada căzută abundent a făcut drumurile aproape impracticabile. S-au format coloane de maşini de câţiva kilometric, iar şoferii prinşi în trafic au aşteptat intervenţia drumarilor.

Două persoane au fost rănite dimineaţă, după ce şoferul unui autocar înmatriculat în Dolj nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic. Maşina a acroşat un microbuz plin cu pasageri, care circula în aceeaşi direcţie. De joi seara şi până acum, pe Autostrada Bucureşti - Piteşti au avut loc 27 de tamponări din cauza faptului că drumarii nu au împrăştiat la timp materiale antiderapante.

*

În doar câteva ore, pe străzile din Iaşi s-au produs de trei ori mai multe accidente rutiere decât într-o zi obişnuită. Poleiul a dat peste cap programul poliţiştilor de la Biroul Tamponări. Au fost puţin 70 de tamponări în mai puţin de jumătate de zi, un record absolut pentru poliţiştii rutieri. Cele mai multe accidente au loc în zonele aglomerate ale Iaşului. Graba, lipsa de atenţie, dar şi neadaptarea vitezei la poleiul de pe carosabil au dus la triplarea numărului de accidente. Şoferii spun că pe o astfel de vreme, de câştigat au în special tinichigii auto. Probleme au apărut şi pe drumurile judeţene sau naţionale la ieşirea din Iaşi către Suceava şi Neamţ, în localităţile Paşcani, Motca şi Ciorăneşti. Blocajele în trafic sunt cauzate şi de faptul că maşinile nu sunt echipate cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri.

*

Furtună pe mare din cauza vântului puternic care suflă cu aproape 70 km/ora. Căpitănia Zonală Constanţa a suspendat aseară manevrele în porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea. Navele aflate în rada exterioară a portului au primit dispoziţie să ancoreze la adăpost, iar cele aflate în port, să-şi întărească legăturile la cheu. Canalul Dunare Marea Neagra a fost închis, iar convoaiele de barje - trase la ţărm. Pâna la ameliorarea vremii ecluzarea pe Canal a fost suspendata. Autoritatile portuare anunţă furtună pe mare pâna la începtul săptămânii viitoare.

Bugetul MApN nu acopera salariile

Deputatul PSD Eugen Bejinariu, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, a declarat, vineri, la Suceava, ca bugetul MApN nu acopera, dupa rectificare, plata salariilor angajatilor.

"Reprezentantii MApN ne-au prezentat la comisie o situatie dramatica in privinta bugetarii ministerului. Au zis ca de 30-40 de ani, din ce stiu ei, asa ceva nu s-a mai intamplat. La momentul acesta, efectiv nu au bani nici de salarii, nici de pensii, nici de alte angajamente facute pe parcursul anului 2007", a spus Bejinariu, citat de Rompres.

Potrivit deputatului PSD, la rectificarea bugetara, Guvernul "a luat toti banii pe acest an" si i-a distribuit in alte zone ca sa-si poata indeplini "promisiunile de culise" si "sa acopere alte gauri".

Bejinariu a precizat ca la comisie nu s-a aprobat ordonanta de rectificare a bugetului MApN.

Deputatul PSD si-a exprimat convingerea ca in aceasta situatie se mai afla si alte ministere, apreciind ca, in acest fel, Guvernul actual "si-a demonstrat falimentul".

Fenomen: un cuplu din Suceava si-a numit fetita Elodia



Fenomen: un cuplu din Suceava si-a numit fetita Elodia Cazul avocatei disparute din Brasov s-a transformat intr-un fenomen. Unii au ajuns sa isi boteze copiii cu numele avocatei disparute. Functionarii de la biroul de Stare Civila al Primariei Radauti, judetul Suceava, au consemnat la nou-nascuti aducerea pe lume a unei fetite care a primit prenumele de Elodia. Fetita s-a nascut pe 26 noiembrie, iar parintii ei s-au prezentat la primarie pentru declararea acesteia in urma cu cateva zile. Parintii copilei, Viorica si Valter Bobu, originari din localitatea suceveana Dornesti, nu au dorit sa-si argumenteze motivul pentru care au ales acest nume. In Bucovina, si mai ales in Radauti, tendintele localnicilor de a-si boteza odraslele cu nume iesite din comun nu sunt tocmai noi. Cei mai multi s-au inspirat din telenovele ori filme indiene, in timp ce altii, dupa ani buni de munca peste hotare, si-au botezat copiii gen Italia ori Spania

Sarbatoare si cant la Muzeul Satului, cu ocazia Sarbatorilor de Iarna


Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" gazduieste un program de datini si obiceiuri de Craciun si Anul Nou, incepand de astazi si pana duminica, sub genericul "Florile Dalbe". Cu aceasta ocazie, vor fi interpretate colinde de Grupul vocal "Andreos" al Institutului Teologic Bucuresti, de "Pitaraii" din Botiza, Maramures, si Ansamblul din Ciocile, Braila.

De asemenea, vor fi prezentate jocurile cu masti de "Caluserii" din Geoagiu, Hunedoara, de Grupul de obiceiuri din Borca, Neamt, Grupul de datini "Cununita" din Ilva Mare, Bistrita Nasaud, si de Ansamblul "Codruletul" din Vorona, Suceava.

Cei prezenti se vor strange in jurul bradului de Craciun alaturi de mesteri vestiti si de colindatori pentru a degusta din cosurile pline cu cozonaci, mere, nuci, covrigi, precum si sorici.

Mi se pare un eveniment foarte tare si ii invit pe toti cei care au "boala" asta cu spiritul sarbatorilor sa mearga acolo. De fapt, invit pe toti cei care citesc articolele mele sa se duca acolo. Poate ne intalnim la o felie de cozonac.
Oficial, am intrat in febra Craciunului, cea mai fericita perioada a anului pentru mine. Sarbatori fericite!

Atentie, vanatori! Trichineloza la porcii mistreti



Seful Directiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a anuntat populatia ca un porc mistret a fost diagnosticat cu trichineloza. Dulgheru a precizat ca mistretul a fost impuscat pe fondul de vanatoare nr.47 din Voronet, gestionat de Ocolul silvic Gura Humorului si ca in focar se va reactiva Comandamentul Antiepizootic Local. Petrea Dulgheru atrage atentia vanatorilor sa nu consume carne de mistret si sa nu permita altor persoane acest lucru inainte de efectuarea examenului trichineloscopic, avand in vedere ca este de notorietate faptul ca acestia ignora de cele mai multe ori efectuarea testelor, iar atunci cand le dau la laborator nu asteapta rezultatul, expunandu-se la un pericol deosebit de mare. Este obligatoriu ca toate carcasele de vanat destinate consumului uman sa ramana in depozitele frigorifice pana la comunicarea buletinului de analiza.

Circulaţie dificila pe mai multe drumuri din ţară

Circulaţia este dificilă pe mai multe drumuri din ţară, din cauza zăpezii şi a poleiului. Pe Drumul Naţional 1, zăpada are aproape cinci centimetri, iar vizibilitatea este redusă. Şoferii au probleme şi pe DN17, între Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, iar şoseaua dintre Vaslui şi Iaşi a fost blocată mai bine de o oră. Toate TIR-urile care vor să ajungă la Vatra Moldoviţei pe DN 17A sunt întoarse din drum în zona Palma, pentru a fi evitate accidentele şi blocajele.

În apropiere de Petroşani, zeci de maşini au fost trase pe dreapta pentru ca drumarii să poată acţiona.

Din cauza maşinilor neechipate de iarnă, pe majoritatea drumurilor din judeţul Braşov s-au format blocaje. Coloanele de maşini s-au întins pe câţiva kilometri. Tot în judeţul Braşov, circulaţia pe DN1E, între Râşnov şi Poiana Braşov, a fost oprită temporar.

Între Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, vizibilitatea este redusă din cauza viscolului. Nu s-au înregistrat însă blocaje.

Zeci de maşini care se îndreptau de la Haţeg spre Valea Jiului şi invers au fost oprite de poliţie în zona Băniţa, pentru ca drumarii să poată acţiona. Pe acelaşi drum a avut loc şi un accident uşor.

În Piteşti a nins câteva ore, suficient ca şoferii să aibă probleme.

Pe DN24 A, între Vaslui şi Iaşi, au fost blocaje din cauza poleiului şi a viscolului. Circulaţia a fost oprită mai bine de o oră pentru a se putea împrăştia material antiderapant.

Probleme au apărut şi în judeţul Dâmboviţa, pe DN72, când maşinile nu au mai putut urca panta din apropierea localităţii Mija. De asemenea, au apărut blocaje la ieşirea din Târgovişte spre şoseaua de centură.

Blocaje de scurtă durată pe mai multe drumuri din Suceava


Blocaje de scurtă durată pe mai multe drumuri din Suceava
Blocaje de scurtă durată pe mai multe drumuri din Suceava


Circulaţia rutieră se desfăşura în condiţii grele, vineri dimineaţă, în judeţul Suceava, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, pe mai multe trasee naţionale şi judeţene fiind înregistrate blocaje de scurtă durată.

Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat, vineri, că circulaţia rutieră a fost restricţionată pentru autovehiculele mai mari de 3,5 tone pe DN17A, între Moldoviţa şi Suceviţa şi că se circulă cu greutate pe DN17, între Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, Suceava - Fălticeni şi Suceava - Siret, pe unele porţiuni perpendiculare cu direcţia vântului formându-se suluri de zăpadă.

El a spus că utilajele de deszăpezire se află în zonele respective, alături de echipaje ale Poliţiei Rutiere, pentru a debloca circulaţia, menţionând că cele mai mari probleme sunt create de TIR-urile neîncărcate şi nepregătite pentru condiţii de iarnă.

Pe drumurile judeţene, sunt mai multe blocaje fie pe un fir, fie pe ambele sensuri, dar, în pofida faptului că utilajele de deszăpezire sunt în zonele respective şi îndepărtează zăpada pe carosabil, din cauza viscolului aceasta este depusă la loc, determinând noi blocaje rutiere. Printre zonele unde s-au înregistrat astfel de blocaje temporare se numără Suceava - Berchişeşti, Muşeniţa - Dumbrăveni, Salcia - Vereşti.

Trenuri suplimentare de sărbători



Un număr de 20 de trenuri de călători vor circula suplimentar, în perioada 14 decembrie 2007-14 ianuarie 2008, în vederea adaptării capacităţii de transport la solicitările traficului de călători în perioda sărbătorilor, a anunţat joi CFR Călători. Din trenurile care vor circula suplimentar, 14 sunt trenuri de rang superior şi 6 trenuri personale.

Potrivit CFR, vor circula zilnic, în perioada 14 decembrie 2007 - 13 ianuarie 2008, trenurile rapid R 797 şi R 798 Bucureşti Nord - Craiova şi retur, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008. Trenurile R 853 şi R 854 Vatra Dornei - Cluj Napoca şi retur vor circula zilnic în perioada 14 decembrie 2007 - 6 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008.

De asemenea, vor circula zilnic trenurile accelerat Acc 11651 Bucureşti Nord - Suceava Nord, Acc 11661 Bucureşti Nord - Iaşi în perioada 14/15 decembrie 2007 - 12/13 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25/26, 26/27 şi 31 decembrie 2007/1 ianuarie 2008 şi 1/2 şi 2/3 ianuarie 2008.

Trenurile accelerat Acc 11652 Suceava Nord - Bucuresti Nord, Acc 11662 Iaşi - Bucureşti Nord vor circula zilnic în perioada 15 decembrie 2007 - 13 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 26 şi 27 decembrie 2007 şi 1, 2 şi 3 ianuarie 2008; Acc 11653 şi Acc 11654 Bucureşti Nord - Bacău şi retur vor circula zilnic în perioada 17 decembrie 2007 - 13 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008; Acc 11655 şi Acc 11656 Bucureşti Nord - Bacău şi retur vor circula zilnic în perioada 14 decembrie 2007 - 13 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008; Acc 11875 Bucureşti Nord - Urziceni - Galaţi va circula zilnic în perioada 14 decembrie 2007 - 13 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008; Acc 11874 Galaţi - Urziceni - Bucureşti Nord va circula zilnic în perioada 15 decembrie 2007 - 14 ianuarie 2008, cu excepţia zilelor de 25 şi 26 decembrie 2007 şi 1 şi 2 ianuarie 2008.

CFR precizează că agenţiile de voiaj vor avea un program normal de lucru cu publicul în zilele de 24, 26, 27, 28, 31 decembrie 2007 şi 2 ianuarie 2008 programul de lucru al agenţiilor va fi cel normal, iar în zilele de 25 decembrie 2007 şi de 1 ianuarie 2008 toate agenţiile de voiaj CFR vor fi închise. În ziua de 29 decembrie 2007 vor fi deschise agenţiile de voiaj CFR care în mod normal au program de lucru sâmbătă.

Trenuri de Sarbatori

CFR Calatori introduce in circulatie, incepand de astazi, 20 de trenuri suplimentare




-- Compania CFR Calatori introduce in trafic, in perioada 14 decembrie 2007-14 ianuarie 2008, alte 20 de trenuri, pentru a adapta capacitatea de transport la solicitarile traficului prilejuit de Sarbatorile de iarna si de vacanta elevilor.

























Trenurile introduse in trafic sunt:R797 si R 798 Bucuresti Nord-Craiova si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007-13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; R853 si R854 Vatra Dornei-Cluj Napoca si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007-6 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc11651 Bucuresti Nord-Suceava Nord si Acc11661 Bucuresti Nord-Iasi vor circula zilnic in perioada 14/15 decembrie 2007-12/13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25/26, 26/27 si 31 decembrie 2007/1 ianuarie 2008 si 1/2 si 2/3 ianuarie 2008; Acc11652 Suceava Nord-Bucuresti Nord si Acc11662 Iasi-Bucuresti Nord vor circula zilnic in perioada 15 decembrie 2007-13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 26 si 27 decembrie 2007 si 1, 2 si 3 ianuarie 2008; Acc11653 si Acc11654 Bucuresti Nord-Bacau si retur vor circula zilnic in perioada 17 decembrie 2007-13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc11655 si Acc11656 Bucuresti Nord-Bacau si retur vor circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007-13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc11875 Bucuresti Nord-Urziceni-Galati va circula zilnic in perioada 14 decembrie 2007-13 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008; Acc11874 Galati-Urziceni-Bucuresti Nord va circula zilnic in perioada 15 decembrie 2007-14 ianuarie 2008, cu exceptia zilelor de 25 si 26 decembrie 2007 si 1 si 2 ianuarie 2008. Recomandari CFR Pentru evitarea aglomeratiei din agentiile de voiaj in perioada urmatoare, CFR Calatori recomanda pasagerilor sa se indrepte si catre casele de bilete din garile in care se emit electronic legitimatii de calatorie (unde vanzarea se face cu anticipatie, in regim de agentie de voiaj). Agentiile de voiaj CFR vor avea urmatorul program de lucru cu publicul: in zilele de 24, 26, 31 decembrie 2007 si 2 ianuarie 2008 programul de lucru al agentiilor va fi cel normal; in zilele de 25 decembrie 2007 si de 1 ianuarie 2008 toate agentiile de voiaj CFR vor fi inchise; in zilele de 27 si 28 decembrie 2007 programul de lucru al agentiilor va fi cel normal; in ziua de 29 decembrie 2007 vor fi deschise agentiile de voiaj CFR care in mod normal au program de lucru sambata.

Zapada si poleiul blocheaza traficul pe drumurile nationale

Se circula foarte greu pe mai multe drumuri nationale din cauza zapezii si a poleiului. Pe DN 1, zapada are aproape cinci centimetri, iar vizibilitatea este redusa, relateaza Adevarul in editia online de vineri.

Probleme sunt si pe DN17, intre Suceava si Campulung Moldovenesc, unde vizibilitatea este redusa din cauza viscolului.

In Bistrita-Nasaud, pe trei portiuni din drumurile nationale DN 17, DN 17 C si DN 17 D, zapada cazuta in noaptea de joi spre vineri, pune probleme soferilor care nu au masinile echipate de iarna, a informat, vineri, dispecerul de serviciu de la sectia Bistrita a Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

Cel mai greu se circula la km 50, in dreptul localitatii Romuli, pe DN 17 C, drumul care leaga Bistrita-Nasaud de Maramures. Pe sosea sunt circa 2 cm de zapada, dar temperaturile destul de scazute, de minus 5 grade Celsius din aceasta dimineata, au ingreunat traficul.

Pe DN 17 D, in zona localitatii Valea Mare si chiar la Rodna zapada are intre 1 si 2 cm, la fel si pe DN 17, drumul care leaga Transilvania de Moldova.

Stratul de zapada in zona localitatii Piatar Fantanele, la peste 1.200 de metri altitudine, depaseste 8 cm, dar pe sosea nu sunt mai mult de 2 cm. Aici insa, temperaturile au fost de minus 12,8 grade Celsius, cele mai scazute din judet.

Toate TIR-urile care vor sa ajunga la Vatra Moldovitei pe DN 17A sunt intoarse din drum in zona Palma, pentru a fi evitate accidentele si blocajele.

In Harghita, dupa ninsorile abundente de joi se mai circula in conditii de iarna doar pe doua drumuri nationale, pe DN13 B care face legatura intre Gheorgheni si Praid prin pasul Bucin si DN 12 C, intre Gheorgheni si Lacu Rosu.

Sunt blocaje pe mai toate drumurile din judetul Brasov, unde soferii au plecat la drum cu masinile neechipate de iarna. Circulatia pe DN 1E, intre Rasnov si Poiana Brasov, a fost oprita temporar.

Pe DN24 A, intre Vaslui si Iasi, au fost blocaje din cauza poleiului si a viscolului. Circulatia a fost oprita mai bine de o ora pentru a se putea imprastia material antiderapant.

Zeci de masini care se indreptau de la Hateg spre Valea Jiului si invers au fost oprite de politie in zona Banita, pentru ca drumarii sa poata actiona. Pe acelasi drum a avut loc si un accident usor.

Pe DN72, in Dambovita, multe masini nu au mai putut urca panta din apropierea localitatii Mija. De asemenea, au aparut blocaje la iesirea din Targoviste spre soseaua de centura.

16.06.47: Eine Persönlichkeit namens Sumer Wolf


Elias Hauster an Julius und Rachel Hauster (Greif):

Radauti, zum 16. Juni 1947


Liebe Kinder, Liebe Tochter!

diesmal wendet sich mein Schreiben speziell an dich, liebes Schellachen, und weiß ich mir zum obigen Tage als literarische Beilage nichts Schöneres als folgende Übertragung von meinem Freunde A. Axelrad

Das Duett (seiner Frau gewidmet)

Wo ist das Geheimnis, sprich!
Von uns beiden der Dichter bin ich,
Doch sind meine Verse prosaische Zeilen
Grau, ohne jede Harmonie,
Während wo dein Tun und Denken mag weilen,
Ist Poesie!

Ich schmiede Reime edel und fein,
Dagegen armselig die Werkzeuge dein:
Ein Strähnchen Zwirn, eine Nadel sind's bloß:
Doch welch ein Wunder, seltsam u. groß!
Berührst du sie, tönen zu allen Zeiten
Vibrierende Harfen, Flöten und Saiten ...

Glück und Melodie füllt unser Gelaß ...
Frau Gemahlin, sprich, wie machst du nur das?
Wo birgt das tiefe Geheimnis sich?
Von uns beiden der Dichter bin gar nicht ich.

Umsonst klettr' ich blutend zum Höhenpfade,
Auf Erden du bleibst - und dein ist die Gnade!
Wie bei Abel von einem Altare geweiht,
Steigt dein Opfer empor auf des Götterbergs Treppen,
Doch ich Kain, ich Mörder der kostbaren Zeit,
Muß unten mich auf der Erde schleppen.

Rein weiß - tief schwarz, positiv - negativ,
Spielen wir die Noten am selben Stativ.
Wie unter geheimnisvollem Fluid
Zum Himmel wir senden empor unser Lied,
Es zieht empor ein Magnet
Unser eheliches Duett.
Ich spiele b-Moll, du heiterer, lichter,
In Liebe und Heiterkeit, aufwärts zur Höhe,
Von uns beiden bin gar nicht ich der Dichter!

Meine Gnädige, fort das Konzert bestehe,
Laß verlängern uns das Duett unsrer Ehe!

So wünschen wir euch zu deinem Geburtstage ein schönes, immerwährendes Eheduett, aber recht bald sollen, eines nach dem andern, dünne Sopranstimmchen als Begleitung einsetzen, so daß daraus ein Familienkonzert wird.

Inoffizieller Teil:

Lieber Jul! Der plötzliche Preissprung nach aufwärts - na, wohin sonst? - hat bei uns eine gräuliche Existenzpanik hervorgerufen. Von deinen eingesandten 1100000 ließ es sich Mutter einfallen , auch ½ Raummeter Holz zu kaufen [Anm.: Randbemerkung] (war sehr nötig), samt Schneiden 620000 Lei. Da plötzlich schwoll der Maismehlpreis auf 250000 Lei/kg, der Kartoffelpreis auf 10000 Lei/Stück an, 1 kg 80000 Lei (wir spazieren mit den "mikroskopischen" Preisen hart hinter euch Weltstädtern her). In einer solchen Situation waren wir unser Lebtag noch nicht. Ich sprach einen Wohltätigkeitsverein um etwas Geld an - doch ist die Prozedur bei ihm zu langsam. Ich eilte zu Schuller u. lieh mir dort [...] 200000 Lei, mehr waren dort momentan nicht im Hause. Mutter hatte vom Joint [Anm.: Kurzform von American Jewish Joint Distribution Committee] 2 Fähnchen bekommen, die für sie zu eng, zu jung u. f. Blondinen waren: Sie verklopfte sie an die Hausfrau für 3 Kilo Maismehl in natura. Da atmeten wir - am Montag d. 11. - f. d. Moment erleichtert auf, denn der Postbote, nach dem wir schon durchs Fenster ausguckten, brachte uns deine 500000 Lei, für die wir herzl. danken. An Schuller bezahlte ich sofort die Schuld, jetzt zehren wir vom Rest u. vom Verklopfungsertrag. Wir verzehren jetzt täglich: 50 dkg [Anm.: österr. veralt. Dekagramm = 10 Gramm] Fleisch, 150000 Lei/kg davon 50 % Abfall wegen Knochen. Kosten: 750000 Lei. 1 kg Maismehl 250000--, ½ kg Kartoff. (früher 1 kg, jetzt haben wir den Riemen enger geschnürt) 40000-- Butter Ø, ¼ l Milch 10000 Lei, Zucker Ø, Öl, Zwiebel, Salat, Rettiche, Petrol, Holz, 1 Zwirnfaden, etwas Seife (1 kg 1000000) u. sonstige Kleinigkeiten. Miete tgl. 3333 Lei, das macht tgl. ½ Million aus. Dabei Brot Ø, irgend eine Reparatur oder Anschaffung Ø, Zwirn Ø, Seife Ø etc. etc. Jetzt hast du genug von unsern "Zures", du hast deine eigenen. Meine Pension (3200000) reicht sohin für 6 Tage. Elektr. Licht haben wir nicht gerechnet. Du siehst, daß wir Ursache haben, uns in eine Gemeinwirtschaft (Asyl oder paläst. Kibbutz) hineinzuwünschen, denn die Menschen haben die materielle Möglichkeit eingebüßt, Einzelwirtschaften zu führen. Dazu das Fixlöhnervernichtende Regime nach russ. Muster ... u. wer weiß, wie die Preise noch evoluieren [Anm.: rum. "sich entwickeln] werden.

[Anm.: Randbemerkung] 10/6 Heute noch ein "Joint"-Kleid für 1 ½ kg Maismehl verklopft (400000).

Fortsetzung des inoffiziellen Teiles

Lieber Jul! Heute komme ich, mich an dich in einer für dich u. uns sehr wichtigen Sache zu wenden. Wir beschwören dich bei allem war dir wert ist, für uns zumindest ebenso viel Mühe aufzuwenden, wie für die Tante Gusta. In Bucuresti wurde dieser Tage ein schloßartiges Gebäude, Stiftung eines sehr reichen Mannes, als Altenheim, auch für alte Ehepaare mit durchaus separaten Aufenthaltsräumen, eröffnet, herrlicher Park, 5 Mal tgl. Beköstigung, saubere Bedienung, Wäsche, etc. etc., also eigentlich ein Sanatorium. Aber per Kopf ist ein für alle mal ein Beitrag von 10 Millionen Lei, sohin f. uns 20 Millionen, zu erlegen.

Eine Persönlichkeit namens Sumer Wolf ("Joint") soll da ein wichtiges Wort haben, seine Adresse kannst du unschwer ermitteln. Es bietet sich uns Gelegenheit, aus dem Radauter Elend herauszukommen. Dort ist Frau Horowitz, Spenderin des Cernăuți'er Waisenheimes, jetzt wie wir verjagter Flüchtling, aufgenommen worden. Es wird dir bestimmt möglich sein, dir diesen Betrag irgendwie im Kreditwege zu besorgen, um uns endgültig als Klopot [Anm.: pol. "Sorge"] vom Kopfe zu haben, du bist so der Sorge um uns für immer, auf ideale Art u. Weise, los u. ledig u. brauchst dich dann materiell gar nicht um uns zu kümmern, wir werden dir so das vorgeschossene Geld in 2-3 Monaten eingebracht haben. Das ist seit unserer Repatriierung der wichtigste Schritt unseres zur Neige gehenden Lebens, u. bitten wir dich dringendst u. inständig, uns darin nicht im Stich zu lassen. Wenn die Hinreise am 27. - 29. irgendeines Monats erfolgt, dann können wir aus der Pension (~ 3,3 Millionen) die Reisekosten (Eisenbahnkarte) selbst bestreiten, nur sind in Bucuresti die polizeilichen Zulassungsformalitäten zu erledigen. Wir glauben, angesichts des Reisezweckes wird kein Anstand [Anm.: geh. "Bedenken"] sein. Wir bitten dich, uns zum Telefon zu rufen, um uns das Ergebnis deiner diesbezüglichen Schritte mitzuteilen.

Wir küssen euch, eure Alten.


Am 11/6 mit heißem Dank 2000000 erhalten, auch die Postkarte, Dank f. d. Wäscheaviso u. Sonstiges. Wenn "Jawneh" [Anm.: s. Brief vom 14.11.46] einschlägt, dann hätte erst mein Leben einen Sinn. Bitte nochmals um dringende Behandlung des Falles! In Radauti erfrieren wir diesen Winter bestimmt!!!

[Anm.: Randbemerkung] Mutter braucht Saccharin [Anm.: Süßstoff] u. Fette (Butter u. Schmetten [Anm.: ostmitteld. "Sahne"], d. i. eine Geldfrage). Vielleicht kannst du Saccharin beipacken.

Industria şi imobiliarele, liderii investiţiilor străine




Industria şi sectorul real estate au fost principalele domenii în care companiile cu participare străină au operat majorări de capital în luna octombrie a acestui an.

Grupul se pregăteşte să inaugureze la începutul anului viitor la Rădăuţi cel mai mare greenfield din prelucrarea lemnului, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la jumătate de miliard de euro. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în octombrie au fost realizate majorări de capital de 161 de milioane de euro, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În schimb, pe ansamblul primelor zece luni ale anului, valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a ajuns la 2,04 miliarde de euro, cu 14% peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie - octombrie 2006.

Locul al doilea în clasamentul celor mai mari majorări de capital operate în octombrie îl ocupă divizia imobiliară a grupului Allianz - Deutsche Gesellschaft fźr Immobilienfond, care deţine trei clădiri de birouri din Capitală - Millennium Business Center, PGV Tower şi Construdava II.

Compania a adus 26,4 milioane euro la capitalul celor trei firme pe care le deţine (DEGI Millennium Tower, DEGI PGV Tower şi DEGI Construdava). Pe segmentul industrial majorări de capital importante au fost realizate în domeniul siderurgic unde compania Donalam, specializată în fabricarea de profile laminate şi fasonate din oţel, a primit de la acţionarul majoritar italian o injecţie de 8,9 milioane de euro la capital.

De asemenea, scrie Ziarul Financiar, societatea Lamdro Drobeta Turnu Severin, care produce oţel-beton, a beneficiat de o majorare de capital de 8,4 milioane de euro în octombrie. Compania a fost cumpărată în 2000 de grupul de întreprinderi Max Aicher din Germania.

Un alt aport semnificativ de capital a fost adus de Swisscom, cel mai mare operator de telecom din Elveţia, care a majorat capitalul social al companiei Air Bites cu 6,8 milioane de euro. Datele ONRC arată că în primele zece luni ale anului, au fost înfiinţate 13.190 de firme noi cu participare străină, cu circa 30% mai multe decât în intervalul similar de anul trecut. La începutul lunii noiembrie, în România existau 145.133 de firme cu participare străină.

Subscrierile de capital la firmele cu participaţie străină reprezintă o componentă luată în calcul la cuantificarea investiţiilor străine directe. Investiţiile străine directe au însumat, în primele nouă luni, peste cinci miliarde de euro. Agenţia Română pentru Investiţii Străine estimează că investiţiile străine directe se vor ridica în acest an la 7 miliarde euro, faţă de 9,1 miliarde euro în 2006, când a fost privatizată BCR.

Doar 0,15 % din oferta Casa de Bucovina au fost subscrise dupa zece zile



Oferta publica a societatii Casa de Bucovina, al doilea IPO de la Bursa de Valori Bucuresti din acest an, nu a atras atentia investitorilor, dupa zece zile de la inceperea ofertei fiind subscrise doar 0,15% din cele 45,5 milioane de actiuni oferite spre vanzare.

Mareste poza

Obiectul ofertei este reprezentat de 45,5 milioane de actiuni, la un pret de subscriere de 0,2 lei/actiune. In urma acestui IPO, compania urmareste obtinerea sumei de 9,1 mil. lei (circa 2,5 mil. euro).

Casa de Bucovina intentioneaza sa investeasca banii obtinuti in constructia unui restaurant de capacitate mare si a unui hotel de trei stele.

“La o prima vedere, credem ca oferta publica initiala nu aduce in prim-plan o companie cu un grad foarte ridicat de atractivitate, din urmatoarele considerente: rata de rentabilitate economica este scazuta (in 2006, acest indicator a inregistrat nivelul de 2%, situandu-se cu mult sub media dobanzilor bancare), iar compania se confrunta cu un dezechilibru financiar la nivelul elementelor bilantiere (nevoile curente ale societatii sunt acoperite doar intr-o proportie de circa 60% de fondul de rulment degajat de societate, restul finantarii fiind asigurat prin credite pe termen scurt).

Prin urmare, aparent, pretul de listare nu justifica, in momentul de fata, rezultatele societatii”, a precizat intr-un raport Georgiana Pacesila, analist financiar la Confident Invest.

O analiza succinta a conditiilor prezentei oferte indica incercarea de listare a companiei la multipli de pret destul de ridicati in comparatie cu principalii indicatori de randament.

Astfel, pretul cerut potentialilor subscriitori corespunde unui nivel PER de 51,18, peste media pietei, si este de peste sase ori mai ridicat decat cifra de afaceri pe actiune obtinuta de companie, mentioneaza analistul Confident. Pachetul majoritar de actiuni, de 85,49%, este detinut de SIF Muntenia. Din actionariat mai fac parte Consiliul Local Gura Humorului, cu 11,06%, Cominco SA Bucuresti, cu 1,92%, restul fiind divizat intre alte persoane juridice.

Oferta este intermediata de Rombell Securities, societate de brokeraj detinuta de familia omului de afaceri Dan Voiculescu.

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni consilierea se poate face si on-line?!?


i

Colegiul Tehnic Mihai Băcescu din municipiul Fălticeni desfăşoară în anul şcolar 2007-2008 activităţi de consiliere şi orientare şcolară pe patru teme diferite. Astfel, orice elev poate opta pentru a se înscrie în oricare din cele patru programe de educaţie pentru dezvoltarea personală şi socială (1. Adolescenţa - o vârstă a dilemelor, 2. Cariera între vis şi realitate, 3. Delicvenţa juvenilă, 4. Lupta antidrog). Noutatea programelor din anul acesta este că elevii au noi oportunităţi de comunicare cu îndrumătorii programelor, cu profesorii, colegii şi elevii din alte licee ale ţării. Ideea creării unor grupuri de discuţii on-line a fost binevenită şi deja se poate vorbi despre o altfel de activitate, modernă, eficientă, rapidă. Lucrurile stau foarte simplu: coordonatorii programelor, prof. Mihaela Jarcău, prof. Feştilă C-tin Bogdan şi prof. ing. Suseanu Claudia, au gândit împreună realizarea şi utilizarea în activităţile de consilierea a site-ului http://www.yahoo.com/, adică realizarea aşa numitelor grupuri Yahoo. Un astfel de grup permite utilizatorilor, în cazul nostru este vorba despre elevi şi profesori, să trimită, în acelaşi timp, tuturor membrilor grupului, printr-un singur e-mail, gândurile, sentimentele, legate de tema de discuţie propusă în acea perioadă în cadrul programului. Mai mult, în astfel de grupuri se poate înscrie sau poate renunţa orice elev al liceului. Aici există posibilitatea de a „publica” articole, fotografii pe diverse teme, propuse de către coordonatori. Interesant este faptul că se pot organiza concursuri on-line de creaţie literară, fotografică, web design, etc. Chiar şi subiectele de discuţie pentru o anumită perioadă pot fi votate direct de către utilizatorii acestor grupuri. O astfel de idee a fost bine primită, mai ales de către elevi, şi imaginaţia moderatorilor de grupuri (profesorii) poate da o mulţime de roade. Cel puţin, în cadrul grupurilor Yahoo ale Cabinetului de Consiliere şi Orientare din cadrul Grupului Şcolar Mihai Băcescu se preconizează publicarea unor adrese de e-mail ale unor oameni care într-adevăr ar putea realiza o consiliere adecvată (psihologi, medici, preoţi ş.a.). în acest caz, elevul care are „probleme” poate apela, confidenţial, la sfaturile acestor specialişti. Până atunci, deocamdată, aceste grupuri au rolul de a îmbunătăţi comunicarea, de a lega prietenii între elevi-elevi, elevi-profesori.
Şi, dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să accesaţi pentru programul de consiliere Adolescenţa o vârstă a dilemelor! (coordonator profesor Feştilă C-tin Bogdan) pe http://groups.yahoo.com/group/adolescenta_mea şi pe http://groups.yahoo.com/group/cariera_mea pentru programul de consiliere Cariera între vis şi realitate, coordonator profesor Jarcău Mihaela. S-a considerat de către realizatorii grupurilor că această modalitate de comunicare poate veni în sprijinul celorlalte activităţi cum ar fi seminariile, dezbaterile, completând practic pe acestea şi ajutând uneori pe elevi să se exprime mai liber. Vă aşteptăm de asemenea să deveniţi membrii activi ai acestor grupuri!

Flutur "i-a mâncat" pe democraţii suceveni

Flutur


Echipa din Suceava a preşedintelui executiv PLD, Gheorghe Flutur, în frunte cu acesta, vor prelua principalele funcţii în organizaţia judeţeană a noului Partid Democrat Liberal. Astfel, liberal democraţii vor deţine atât preşedinţia organizaţiei judeţene a PDL, dar şi şefia organizaţiei municipale Suceava. Iar dacă în cazul filialei judeţene era mai mult ca sigur că preşedinţia va fi a lui Gheorghe Flutur, elementul de noutate apare la organizaţia municipală Suceava, unde democraţii au pierdut conducerea.Gheorghe Flutur a spus că personal a optat pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Suceava, urmând ca actualii liberali democraţi să deţină majoritatea funcţiilor în viitorul Birou Permanent „operativ”, aşa cum l-a denumit liderul PLD. Flutur a explicat că la Suceava, noul PDL va avea un Birou Judeţean din care vor face parte membrii actualelor birouri de conducere PD şi PLD, dar şi un Birou Permanent „restrâns şi operativ”, format din 29 de membri. Demn de remarcat este faptul că în acest birou, majoritari vor fi liberal democraţii, care vor deţine 16 funcţii, în timp ce democraţii vor avea doar 13. Iar dacă preşedinţia PDL Suceava a fost stabilită deja, este posibil ca funcţiile de prim-vicepreşedinţi să fie ocupate de actualii lideri ai PD şi PLD Suceava, Eugen Uricec, respectiv Dumitru Pardău. Pentru celelalte funcţii de conducere din cadrul PDL Suceava mai sunt „în cărţi” senatorul Constantin Gheorghe, deputaţii Romică Andreica (PLD) şi Aurel Olărean (PD), dar şi actualul preşedinte executiv al PD Suceava, Sabin Adrian Drăgan, şi vicele PLD Suceava, Petru Carcalete. Gheorghe Flutur a precizat că acelaşi raport de forţe va fi menţinut şi la nivelul conducerii organizaţiei municipale Suceava a PDL. El a adăugat că până în momentul de faţă nu a fost stabilită persoana care va ocupa funcţia de preşedinte al acestei organizaţii. Cu toate acestea, este posibil ca preşedinţia Organizaţiei Municipale Suceava a PDL să fie ocupată de Gabriel Gospodaru, cel care conduce în momentul de faţă organizaţia PLD din municipiul reşedinţă de judeţ. „Şi la nivelul organizaţiei municipiului Suceava se va păstra acelaşi raport ca la judeţ în ceea ce priveşte funcţiile din biroul local. Iar în ceea ce priveşte celelalte organizaţii PDL din judeţ, structura lor va fi decisă de conducerea organizaţiei judeţene”, a spus Gheorghe Flutur. Viitorul lider al PDL Suceava, Gheorghe Flutur, va deţine şi funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional al acestui partid. El a arătat că în urma discuţiilor cu conducerea democraţilor, PLD a obţinut conducerea a şapte organizaţii judeţene PDL, respectiv Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Dîmboviţa, Argeş şi Teleorman. Flutur a mai spus că dacă în aceste organizaţii conducerile vor fi ale actualului PLD, la nivel central raportul din Biroul Permanent Naţional al PDL va fi de 10 la 19, în favoarea PD. „Vreau să le transmit democraţilor şi liberal democraţilor că trebuie să strângem rândurile. Este loc pentru fiecare. Şi asta pentru că PDL devine şi la nivel naţional, şi în Suceava, principala forţă politică, care va câştiga viitoarele alegeri”, a spus Flutur.

Mîrza vrea varianta de vot uninominal susţinută de Guvern

Mîrza vrea varianta de vot uninominal susţinută de Guvern


Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, consideră că proiectul Legii votului uninominal propus de PSD în 2005 şi abandonat ulterior nu ar mai trebui reluat şi că cel mai normal ar fi ca legea prin care Guvernul şi-a sumat responsabilitatea să fie îmbunătăţită ţinându-se cont de propunerile Curţii Constituţionale. „Părerea mea este că acest proiect întors poate fi îmbunătăţit şi ar fi soluţia mai directă şi normală decât să preiei iarăşi un proiect abandonat în 2005 la care trebuie reluate procedurile, aviz Guvernul şamd. Cred că lucurile pot fi rezolvate prin îmbunătăţirea şi aducerea în stare de constituţionalitate a proiectului care a fost trecut odată prin Parlament şi care a primit observaţii la cele trei articole de neconstituţionalitate din partea Curţii Constituţionale. Lucrurile pot fi rezolvate operativ dacă există voinţă politică”, a declarat Mîrza. Curtea Constituţională a decis miercuri că trei articole ale legii privind votul uninominal, asumată de Guvern, sunt neconstituţionale, acceptând astfel sesizarea preşedintelui României, Traian Băsescu. Liberalii au anunţat deja că dacă procedura de modificare a proiectului de lege guvernamental privind votul uninominal va fi tergiversată în Parlament, Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă, astfel încât sistemul uninominal să fie aplicat de la următoarele alegeri locale. Proiectul asumat de Guvern vizează nu numai alegerile parlamentare, ci şi pe cele locale, întrucât conţine o prevedere prin care se impune şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot.

Acatrinei vrea control la Departamentul Tehnic din CJ Suceava

Acatrinei vrea control la Departamentul Tehnic din CJ Suceava


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Stela Acatrinei, a declarat că va solicita verificarea activităţii Departamentului Tehnic din cadrul acestei instituţii. Afirmaţia Stelei Acatrinei vine după ce şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Lucian Lungu, a declarat că licitaţia pentru desemnarea firmei care urma să execute construcţia unui campus la Centrul Şcolar „Sf. Andrei” din Gura Humorului a fost anulată pe motiv că documentaţia necesară licitaţiei a fost întocmită cu întârziere. În aceste condiţii, mai spune Lucian Lungu, suma de 17 miliarde de lei vechi alocată pentru această investiţie va fi returnată la bugetul de stat.

În aceste condiţii, Stela Acatrinei a precizat că se impune o verificare a activităţii salariaţilor din cadrul Departamentului Tehnic al CJ Suceava, cei care ar fi trebuit să se ocupe direct de realizarea documentaţiei necesare pentru organizarea licitaţiei.

„Avem o armată de oameni la Departamentul Tehnic şi vreau să vedem de ce din luna iulie, de când au făcut banii, nu au reuşit să întocmească caietele de sarcini pentru licitaţie. Dacă vor fi alte cauze vom vedea cum procedăm. Dar dacă va fi vina celor de la Direcţia Tehnică, cineva trebuie să fie responsabil”, a declarat vicepreşedintele CJ Suceava.

Stela Acatrinei a declarat că nu este normal ca Centrul Şcolar „Sf. Andrei” din Gura Humorului să piardă cele 17 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care această instituţie are nevoie de sume importante pentru investiţii.

Voleibaliştii suceveni , calificaţi pentru faza II a Divizei A2

Voleibaliştii suceveni , calificaţi pentru faza II a Divizei A2


CSMU LPS Suceava, componenta seriei est a Diviziei A2 de volei masculin mai are de jucat două etape din prima parte a sezonului competiţional, acasă cu CSS CSU Galaţi, lidera campionatului şi pe terenul “lanternei roşii” MCV Târgovişte. Tinerii sportivi suceveni şi-au asigurat practic participarea în faza a doua a competiţiei indiferent de rezultatul ultimelor jocuri ocupând locul IV în clasamentul seriei est a Diviziei A2.

În etapa a XIII-a, care se va disputa mâine de la ora 11.00, CSMU LPS Suceava primeşte în sala “Unirea” vizita echipei CSS CSU Galaţi, liderul la zi al seriei.

“Ne vor lipsi câţiva jucători pentru această dispută, Giurcă, Ilaş şi Rusu, însă vom încerca să ne apărăm şansele şi să facem un joc bun. Vom roda la acest meci mai mulţi tineri, experienţa în dispute cu formaţii puternice fiind mult mai edificatoare decât un antrenament. Avem deja locul IV asigurat şi oricum am putea realiza acest lucru cu o victorie la Târgovişte în ultima etapă.

Mă bucur pentru că am reuşit ce ne-am propus în această primă fază a competiţiei şi spun eu am demonstrat că avem resurse şi putem încerca cu o susţinere bună promovarea în Divizia A1” a declarat antrenorul echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu.

Clasament

1. CSS CSU Galaţi 12 10 2 22 32-9

2. Ştiinţa Bacău 12 10 2 22 32-12

3. Constam Buzău 12 7 5 19 22-18

4. CSMU LPS Suceava 12 7 5 19 24-20

5. Niro Guard Bucureşti 12 5 7 17 23-25

6. Videoclip Ploieşti 12 5 7 17 20-28

7. Tomis Constanţa 12 2 10 14 11-32

8. MCV Târgovişte 12 2 10 10-30

Rugbiştii suceveni se pregătesc pentru un meci hibernal

Rugbiştii suceveni se pregătesc pentru un meci hibernal


În pofida solicitărilor făcute de cluburile componente ale Diviziei Naţionale de rugby, federaţia de specialitate nu a renunţat la ideea ca prima rundă a turneelor play-off, respectiv, play-out să se dispute în data de 20 decembrie. CSM Bucovina Suceava va întâlni în prima partidă a turneului pentru menţinerea în primul eşaolon valoric al rugbiului românesc în deplasare echipa CFR Braşov.

“Sigur, noi am câştigat ambele dispute cu formaţia braşoveană, însă în lupta pentru evitarea retrogradării şi în condiţii de iarnă, datele problemei sunt cu totul altele. În pofida solicitărilor noastre de amânare a jocului federaţia a menţinut decizia de disputarea lui şi ne pregătim în consecinţă pentru un joc hibernal.

Nu se poate spune că nu suntem obişnuiţi şi noi cu condiţiile grele, dar este dificil de jucat pe zăpadă acolo unde valorile se mai nivelează. Oricum, aşa cum am spus şi cu alte ocazii ne vom strădui să învingem şi să ne menţinem în Divizia Naţională şi în viitorul sezon” a afirmat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.

Muha şi Contranscom vor construi trei blocuri ANL

Muha şi Contranscom vor construi trei blocuri ANL


Societăţile comerciale Muha Suceava şi Contranscom Rădăuţi vor construi trei blocuri ANL cu 80 de apartamente în municipiul reşedinţă de judeţ mai exact în zona METRO. Cele două firme au câştigat licitaţiile organizate la nivelul ANL. Potrivit primarului Ion Lungu, apartamentele trebuie să fie date în folosinţă în anul 2009. Lungu a precizat că în zona METRO vor mai fi construite încă 80 de apartamente ANL a cărăr finanţare va fi prinsă în bugetul pe 2008.

Corneliu Petreanu şi-a reclamat fosta soţie la Finanţe

Corneliu Petreanu şi-a reclamat fosta soţie la Finanţe


Fostul „rege al sticlei” din judeţul Suceava, Corneliu Petreanu, şi-a reclamat fosta soţie, Florica Petreanu, la Garda Financiară Suceava, pe motiv că a desfăşurat afaceri ilegale la pensiunea „Casa Albă” din oraşul Frasin. Totul a ieşit la iveală după ce, recent, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a respins cererea formulată de Florica Petreanu pentru anularea procesului verbal de contravenţie, prin care Garda Financiară Suceava stabilea că SC CASA ALBĂ SRL Suceava, care administrează în momentul de faţă pensiunea, era obligată să plătească o sumă de aproape 70.000 de lei (700 milioane de lei vechi), reprezentând venituri obţinute în mod ilicit. Din informaţiile pe care le deţinem, nemulţumirea lui Corneliu Petreanu a plecat de la faptul că fosta sa soţie a preluat controlul asupra întregii pensiuni, prin intermediul firmei Casa Albă. Asta în condiţiile în care, până la începutul anului 2007, pensiunea era administrată prin Asociaţia Familială Petreanu, pe care el o conducea din funcţia de administrator. În aceste condiţii, Corneliu Petreanu s-a prezentat din proprie iniţiativă la Garda Financiară Suceava, unde a reclamat faptul că după plecarea sa de la conducerea pensiunii, firma administrată de fosta soţie desfăşoară ilegal activităţi turistice.Întrebat de acest caz, comisarul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce a efectuat în luna iulie 2007 un control la pensiunea Casa Albă, ca urmare a sesizării făcute de Corneliu Petreanu. Ionuţ Vartic a afirmat că în urma controlului efectuat la Casa Albă s-a constatat că reclamaţia lui Corneliu Petreanu a fost întemeiată, în condiţiile în care SC CASA ALBĂ SRL nu deţinea autorizaţiile necesare funcţionării şi desfăşurării de activităţi de prestări servicii de cazare pentru perioada martie – iunie 2007. Practic, noua firmă care administra pensiunea din Frasin nu a deţinut pentru perioada respectivă nici o autorizaţie de la Primăria Frasin, Direcţia Sanitar Veterinară, Protecţia Mediului şi Autoritatea de Sănătate Publică. Ulterior, spune Vartic, firma a intrat în legalitate. Faţă de această situaţie, comisarii Gărzii Financiare Suceava au dispus confiscarea tuturor veniturilor obţinute de SC Casa Albă SRL în perioada respectivă, în baza Legii 12/1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi ilicite. Vartic a precizat că suma stabilită drept venituri ilicite s-a ridicat la aproape 700 de milioane de lei vechi, reprezentând sumele încasate de firmă în perioada cât nu a deţinut autorizaţii.

Lungu acuză PSD că forţează adoptarea amendamentelor la buget

Lungu acuză PSD că forţează adoptarea amendamentelor la buget


Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Ion Lungu, îi acuză pe social democraţi că vor să introducă prin forţă şi intimidare amendamentele la bugetul pe 2008 al municipiului Suceava. Lungu a făcut referire la declaraţiile preşedintelui organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, care a ameninţat că aleşii social democraţi nu vor vota bugetul pe anul viitor dacă nu le vor fi aprobate amendamentele care se referă în special la alocarea de fonduri pentru repararea unor străzi. Mai mult, Iordache a spus că aleşii PSD vor părăsi sala de şedinţe în semn de protest. „Nu pot să fiu de acord cu această încercare de intimidare prin forţă că dacă nu se aprobă amendamentele lor părăsesc sala. Docamdată primăria are un primar, are un aparat de specialitate, are cine face bugetul. Apoi este atributul primarului să propună bugetul în Consiliul Local. Sigur ei pot veni cu amendamente dar nu putem merge pe un buget al PSD-ului. Ei au guvernat patru ani de zile în municipiu şi s-a văzut ce s-a făcut. Eu zic să aibă răbdare să finalizăm şi noi mandatul şi cei care vor decide vor fi cetăţenii municipiului Suceava”, a declarat Lungu. El a adăugat că bugetul Sucevei pe 2008 este bine fundamentat arătând că pentru reparaţii străzi sunt prinse sume mai mari ca cele din anii anteriori. „Eu zic că am făcut un buget destul de bine fundamentat. Avem sume destul de importante prinse la reparatul străzilor dar fiecare amedament se discută, este binevenit acolo unde sunt scăpări ale executivului”, a mai spus primarul.

Rezervaţiile naturale vor fi promovate cu sprijinul italienilor

Rezervaţiile naturale vor fi promovate cu sprijinul italienilor


Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să iniţieze un proiect, împreună cu autorităţile din regiunea italiană Abruzzo, prin care să promoveze siturile naturale din judeţ. Preşedintele administraţiei judeţene, Gavril Mîrza, a declarat că proiectul va fi realizat prin Asociaţia Suceava – Abruzzo, iar valoarea lui ar fi de aproximativ 400.000 de euro.

Mîrza a explicat că prin această iniţiativă se doreşte realizarea unei promovări mai intense a rezervaţiilor naturale din judeţ, precum şi luarea unor măsuri de conservare şi protecţie a acestora.

Potrivit spuselor preşedintelui CJ Suceava, prin proiect vor fi promovate siturile naturale din judeţ stabilite printr-un ordin al Ministerului Mediului, respectiv Parcul Naţional Călimani, Făgetul Dragomirna, Fâneţele seculare de la Frumoasa şi Ponoare, Pădurea Zamostea – Lunca, Pietrosul Broştenilor – Cheile Zugrenilor, Rarău – Giumalău şi Piatra Ţibăului – Cîrlibaba.

Gavril Mîrza a spus că proiectul ar urma să se deruleze pe o perioadă de trei ani, şi va fi promovat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

„Avem în vedere ca în promovarea acestor rezervaţii să îi implicăm şi pe reprezentanţii acestor zone. Am luat decizia de a promova aceste rezervaţii pentru că ele trebuie să fie mult mai cunoscute atât de cei din ţară, cât şi de turiştii străini”, spune Mîrza, care a mai precizat că unul din obiectivele principale ale proiectului este conservarea mediului natural existent în toate zonele menţionate anterior. El a declarat că administraţia judeţeană intenţionează să promoveze mai multe aceste zone naturale atât în ţară, cât şi în străinătate.

Preşedintele Consiliului Judeţean a adăugat că realizarea proiectului se va face şi cu sprijinul partenerilor din regiunea Abruzzo, care vor veni cu specialişti în domeniul mediului.

Cartier rezidenţial lângă Mănăstirea Zamca

Cartier rezidenţial lângă Mănăstirea Zamca


Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare din municipiul Suceava a fost lansat joi. Este vorba despre complexul rezidenţial ANI, derulat de AMW Imobiliare şi General Construct în parteneriat cu Parohia Armeană care a şi dat numele proiectului, ANI fiind numele capitalei istorice a armenilor. Potrivit directorului general al General Construct, Viorel Nuţu, dată fiind apropierea de Mănăstirea Zamca – monument de clasa A – dezvoltarea proiectului a trebuit să respecte toate etapele avizării la Ministerul Culturii dar şi opinia mai multor specialişti în urbanism, amenajarea teritoriului, istorici şi teologi. „Proiectul va asigura punerea în valoare a Mănăstirii Zamca”, a declarat Viorel Nuţu, care a ţinut să precizeze că avem în faţă primul proiect imobiliar dezvoltat pe etape. Astfel, prima etapă, aflată în derulare, presupune ridicarea unui număr de 8 case, 3 dintre ele fiind deja executate şi locuite. A doua etapă, care va începe anul viitor şi se va încheia în 2010, va însemna construirea a 7 tronsoane de bloc cu un număr total de 157 de apartamente cu 1, 2, 3 şi 4 camere. În fine, în ultima etapă se preconizează completarea complexului cu un număr de 25 de case.

Contractările se vor putea face începînd cu anul care vine, urmînd ca în ianuarie să fie făcute cunoscute şi preţurile de achiziţie, pentru care se fac studiile de piaţă şi calculele de rigoare. Se ştie doar că preţul pe apartament se va calcula la stadiu semi-finisat şi că va fi asigurat minim 1 loc de parcare la fiecare apartament, la subsol sau la sol.

Două formaţii străine cântă la revelionul din Suceava

Două formaţii străine cântă la revelionul din Suceava


Circa 2,5 miliarde de lei vechi va costa Revelionul 2007 pe care Primăria municipiului Suceava îl va organiza pe 31 decembrie în piaţa din faţa Casei de Cultură. Pentru prima dată vor evolua două trupe străine şi anume Uderdog Project din Canada şi Pachanga din Spania. Pe lângă acestea vor concerta Radu şi Arsenie, foştii componenţi ai trupei O-Zone şi Viţa de Vie. Muzica populară va fi şi ea prezentă în piaţa centrală a oraşului prin îndrăgiţii interpreţi Sofia Vicoveanca, Margarata Clipa, George Finiş, Alexandru Recolciuc. Nu va lipsi focul de artificii care va face deliciul sucevenilor.

Restricţii de tonaj peste pasul Palma

Restricţii de tonaj peste pasul Palma


Ninsorile abundente din ultimele zile au provocat probleme de circulaţie pe mai multe drumuri din judeţul Suceava. Potrivit prefectului judeţului Suceava singurele restricţii de circulaţie au fost impuse pe DN 17 A, în zona pasului Palma, unde s-a interzis traficul maşinilor cu o greutate mai mare de 3,5 tone. Onofrei a mai adăugat că cauza ninsorilor abundente şi a viscolului se circulă cu greutate pe mai multe porţiuni de drumuri judeţene, respectiv în zona localităţilor Străieşti, Cumpărătura, Ratoş, precum şi pe traseele Păltinoasa – Cacica şi Rădăuţi Brodina. De asemenea, se circulă cu greutate, în condiţii de iarnă, şi pe traseele de drumuri judeţene Suceava Berchişeşti, Rădăuţi Muşeniţa, Dumbrăveni – Muşeniţa, salcea – Vereşti.Orest Onofrei a mai spus că pe toate porţiunile de drum menţionate anterior se acţionează cu utilaje de deszăpezire, însă viscolul pune probleme drumarilor.

Lungu i-a taiat salariul directorului de la Termica

Lungu i-a taiat salariul directorului de la Termica


Directorul societăţii de termoficare din municipiul Suceava, Constantin Plăcintă, va lua luna aceasta salariul diminuat cu 10%. Şi asta pentru că a fost sancţionat de primarul Ion Lungu din cauză că nu a respectat termenul de finalizare a lucrărilor la sistemul de termoficare. Mai exact nu a astupat şanţurile şi gropile făcute în timpul lucrărilor. Lungu a precizat că a dat sancţiunea în baza legii 215, a administraţiei publice locale. El i-a cerut directorului societăţii Termica, al cărei unic acţionar este Consiliul Local, să sancţioneze la rându-i cu diminuarea salariului cu 10% şi pe cei 10 responsabili de puncte de lucru pentru că nu şi-au făcut treaba. „Nu este posibil ca atunci când merg pe teren în afară de domnul Plăcintă, Frunzaru restul să nu fie de găsit. Sunt 10 oameni care au fost repartizaţi pe 10 puncte de lucru şi din punctul meu de vedere aceşti oameni de dimineaţă până seara trebuie să stea acolo. Nu i-a urmărit nimeni în timpul perioadei de vară s-au relaxat şi-au încărcat bateriile aşa că acum trebuiau să facă acest sacrificiu pentru că până la urmă beneficiarul acestor lucrări este societatea de termoficare. Eu nu pot să mă clonez să fiu diriginte de şantier la fiecare punct de lucru”, a declarat Lungu. Primarul a ameninţat că în cazul în care până de sărbători şanţurile nu vor fi astupate atunci va propune Adunării Generale a Acţionarilor de la Termica sancţiuni mai drastice împotriva conducerii unităţii. Lungu a mai spus că de la anul se impune ca Termica să angajeze diriginţi de şantier profesionişti.

Fotbal, Retrospectiva Ligii a IV-a (partea a II-a) >> Etapele surprizelor


Sport



În etapa a IV-a, Cetatea II a învins la limită Zimbrul Siret prin reuşita lui Lucian Crişu în minutul 45 în urma unui meci echilibrat, siretenii fiind o surpriză plăcută în ceea ce priveşte replica pe care au dat-o echipei satelit a divizionarei „C”. Meci foarte echilibrat în care s-au întâlnit două echipe care au avut un start bun de campionat şi care nu-şi ascund ambiţiile de a lupta pentru un loc în vârful clasamentuli, a fost întâlnirea dintre Rapid CFR Suceava şi CSM Dorna Vatra Dornei încheiat cu victoria la limită a sucevenilor 2-1 (1-0), prin golurile înscrise de L. Burlacu, minutul 28, Romaniuc, minutul 51 pentru ceferişti, respectiv D. Bostan, minutul 59. Juventus II Fălticeni a învins cu 2-0 pe Florconstruct Pătrăuţi, rădăuţenii de la CSM Bucovina au clacat la Ciocăneşti, iar băieţii lui Vichente Popescu, Bucovina Bădeuţi au înregistrat primul succes din campionat, 1-0 în întâlnirea cu Flacăra Roşie Udeşti, gol reuşit de Casoinic în minutul 72. Prin victoria de la Moldoviţa, 3-1 cu Foresta, CS Gura Humorului se află la a patra victorie în campionat şi intră în cărţile promovării.

A urmat etapa a V-a în care Cetatea II Suceava Arbore, lider autoritar în campionat câştigă cu 3-1 la Todireşti, goluri înscrise de Dovlaciuc, minutele 50, 51 şi Turliuc, minutul 68 pentru echipa învingătoare, respectiv Ştefancu minutul 5, fiind singura echipă cu maxim de puncte şi asta datorită faptului că CS Gura Humorului – CS Juventus II Fălticeni s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, scor 1-2 (0-1), elevii lui Teo Murariu nereuşind să se impună în faţa tinerilor lor adversari. Conduşi de pe margine de antrenorii Marius Lup şi Bogdan Anton, fotbaliştii de la Juventus II, în rândul cărora au eoluat şi câţiva jucători de la Divizionara „C” Mihai, Sava, Dumistrăcel, Ailenei, Constantin, Fl. Pânzariu sau Pantea, au câştigat meciul şa capătul unui joc destul de echilibrat. Golurile au fost marcate de Adi Pânzariu în minutul 19 pentru fălticeneni, a egalat în minutul 79 Poienari, dar cu cinci minute înainte de final, juniorul Blaga a reuşit golul care avea să fie cel al victoriei. În această etapă nici jucătorii Rapidului CFR Suceava nu s-au regăsit, ei fiind învinşi cu 3-1 la Rădăuţi de CSM Bucovina din localitate. Ei au tratat cu superficialitate jocul în prima repriză, încheiată la egalitate 0-0, când au ratat numeroase ocazii, care s-au răzbunat în partea a doua, când rădăuţenii au marcat de trei ori prin Apostol, minutul 65, Pintescu, minutul 73 şi Grosu, minutul 76, golul ceferiştilor a venit abia în minutul 87, gol înscris de Bejenariu.

Etapa a VI-a a fost o etapă în care s-au înregistrat două mari surprize. Juventus II Fălticeni a remizat acasă 0-0 cu Foresta Moldoviţa, iar Cetatea II s-a văzut învinsă la Arbore cu 2-3 cu Dorna Vatra Dornei. Au fost aşadar în această etapă două victorii ale oaspeţilor, două rezultate de egalitate, în rest victorii pe linie ale gazdelor. Rapid CFR Suceava învinge clar Bradul Putna, scor 3-0, goluri înscrise de Spătar, Stamate şi M. Ciobanu. Să menţionăm totuşi că cei de la Bradul au evoluat în doar 10 jucători din minutul 75, atunci când portarul Zubaş a văzut cartonaşul roşu şi vă reamintim că Puha (Bradul) a şutat de două ori în bară. Surpriză la Arbore, unde Cetatea II Suceava Arbore, neînvinsă până în această etapă, a cedat în mod surprinzător în faţa dornenilor lui Mihăiţă Szekely şi Ilie Groza. Gazdele au condus cu 1-0 prin reuşita lui Martinescu din minutul 13, dar s-au văzut egalate în minutul 40, gol înscris de Dan Bostan, iar în final de meci oaspeţii au speculat două greşeli de apărare şi au punctat prin Atofanei, minutul 85 şi Chira, minutul 88. Scorul a fost închis de Patache care a marcat pentru 3-2 în minutul 90+2. În urma victoriei cu 4-0 la Liteni în întâlnirea CSO din localitate, CS Gura Humorului urcă pe primul loc al clasamentului, la egalitate de puncte cu Cetatea II, dar cu un golaveraj mai bun. Humorenii au marcat la Liteni prin Dascălu, minutul 55, după care a urmat hattrich-ul lui Răzvan Cocar, minutele 76, 90 şi 90+2.

PSD cere vot uninominal cât mai repede posibil


Politica



marzaPreşedintele organizaţei judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, este de părere că varianta de lege a votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea ar trebui adusă „în stare de constituţionalitate” şi promovată în continuare pentru ca problema votului uninominal să fie soluţionată operativ.

Mîrza a spus joi, într-o conferinţă de presă că proiectul legii votului uninominal care va fi întors la Parlament după ce Curtea Constituţională a constatat ne-constituţionalitatea unor articole poate fi corectat şi promovat în continuare. El consideră că „decât să reiei un proiect din 2005” acest proiect de lege „poate fi soluţia directă şi normală” de promovare a votului uninominal, arătând că altfel s-ar întârzia din cauza procedurilor adoptarea sistemului de vot uninominal.

„Ar trebui adus în stare de constituţionalitate proiectul ce a fost trecut prin Parlament”, a spus Mîrza care a adăugat că dacă există voinţă politică problemele „vor fi soluţionate operativ”.

Virozele şi pneumoniile fac ravagii prin judeţ


Sanatate



odette nicolaeNumărul cazurilor de viroză respiratorie şi de pneumonie este în creştere semnificativă la nivelul judeţului Suceava, dar fără atingerea pragului de alertă. Potrivit directorului executiv interimar al Autorităţii de Sănătate Publică, Odette Nicolae, în perioada 3-9 decembrie, 2.160 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, iar aproximativ 900 cu pneumonie. Numărul îmbolnăvirilor este cu peste 300 mai mare faţă de intervalul precedent. În schimb, în acest sezon încă nu a fost depistat vreun caz de gripă. Şefa ASP a declarat că deja au fost administrate aproape 63.000 din cele 70.100 de doze de vaccin contra gripei repartizate de Ministerul Sănătăţii judeţului Suceava, pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc. Ea a subliniat că pînă acum nu s-au înregistrat reacţii adverse post-vaccinale.

Bolnavii de Diabet au posibilitatea unor analize gratuite


Sanatate



Cristina_IordacheLToţi bolnavii de diabet din judeţul Suceava aflaţi în evidenţele medicilor specialişti şi ai celor de familie vor putea beneficia până pe data de 24 decembrie de analizele privind hemoglobina glicozilată. In acest sens, pacienţii se vor adresa medicului în evidenţa căruia se află (diabetolog, cu competenţă în diabet sau medicului de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă. Cu recomandarea primită de la medic, pacientii vor merge la unul din cele 10 laboratoare aflate în relaţie contractuala cu CAS Suceava.

Medicii de familie vor putea emite recomandările de analize pacienţilor aflaţi în evidenţele lor cu această boală cronică. În perioada de sfârşit de an laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi, respectiv medicilor de familie rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor înregistra în evidenţele proprii. În funcţie de rezultatele obţinute medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi. Suma alocată furnizorilor de servicii medicale paraclinice pentru efectuarea acestor analize, la nivelul judeţului nostru, este de 174.000 lei.

"Această sumă a fost repartizată laboratoarelor cu care suntem în contract, în mod egal, prin acte adiţionale cu valoare orientativă. Decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA 1 c) se face în funcţie de serviciile realizate de fiecare furnizor, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie la nivelul CAS Suceava. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii laboratoarelor am înţeles că există dificultăţi în procurarea reactivilor necesari efectuării hemoglobinei glicozilate motiv pentru care pacienţii pot fi reprogramaţi. Dispunem în momentul de faţă de finanţare ce poate acoperi un număr de 8.000 de analize pentru sfârşitul anului 2007. Această finanţare a fost primită în urmă cu câteva zile şi sperăm ca un număr cât mai mare de diabetici să beneficieze de această investigaţie”, a declarat Preşedintele Director General al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel.

94% din absolvenţii Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei s-au angajat în sistemul de învăţământ


Invatamant



usv Statisticile efectuate de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava arată că Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei este pe primul loc în ceea ce priveşte procentul de angajare al acestora (cu carte de muncă) în domeniul pentru care s-au specializat (94%).

În anul universitar 2007/2008, la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei studiază, la cursuri de ZI, un număr de 630 studenţi, din care 162 ocupă locuri subvenţionate de către bugetul de stat. Dintre studenţii anului al III-lea, 220 sunt la continuarea studiilor (absolvenţi de Colegiu de Institutori care studiază în vederea obţinerii unei diplome de licenţă).

Astfel, în anul universitar următor (2008/2009), Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei propune 100 locuri pentru învăţământul la distanţă şi, de asemenea, 2 masterate de tip interdisciplinar: Comunicare didactică (în parteneriat cu Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării) şi Managementul instituţiilor de învăţământ (în parteneriat cu Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică).

„Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei se identifică în spaţiul academic sucevean printr-o ofertă educaţională adaptată atât expectanţelor pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul educaţiei, cât şi nevoilor specifice comunităţilor din nord-estul României (judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud). Specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar asigură formarea profesională iniţială a institutorilor pentru învăţământul preşcolar şi primar, capabili de a-şi asuma rolul de promotori ai valorilor ştiinţifice, sociale, culturale, spirituale locale, regionale şi europene. De asemenea, instituţia noastră urmăreşte formarea continuă a cadrelor didactice pentru ciclul primar şi preşcolar din zona bucovineană prin organizarea de cursuri pentru definitivat şi gradul didactic II, prin desfăşurarea unor activităţi menite să aducă în învăţământul sucevean inovaţiile din domeniul ştiinţelor educaţiei”, a declarat Decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, prof.univ.dr. Rodica Nagy.

727 de cadre didactice au urmat programul de perfecţionare Paideia


Invatamant



studenti suceavaPaideia este un program finanţat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi iniţiat de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Casa Corpului Didactic „George Tofan”. Acesta face parte din categoria programelor de perfecţionare pe care cadrele didactice din învăţământul preuniversitar ar trebui să le urmeze o dată la cinci ani.

Din octombrie 2006, de când Paideia a fost acreditat de Centrul Naţional de Formare a Personalului din Invăţământul Preuniversitar, la cursurile sale au participat un număr de 727 de cadre didactice din judeţele Suceava şi Botoşani.

Cele două module oferite în prezent însumează un număr de 182 de ore de formare, concretizate în 60 de credite. Primul modul, „Proiectarea, organizarea şi evaluarea activităţii didactice” se desfăşoară, în mod distinct, pentru fiecare dintre următoarele arii curriculare: Limbă şi comunicare, Om şi societate, Matematică şi ştiinţe, Tehnologii şi Educaţie fizică şi sport. Cel de-al doilea modul, „Management şi comunicare”, oferă participanţilor o perspectivă de ansamblu asupra procesului educaţional, din care nu lipsesc elemente de psihopedagogia comunicării, managementul clasei de elev, consiliere şi orientare, gestionarea situaţiilor de criză sau utilizarea multimedia în interacţiunea profesor-elev.

Echipa Paideia este formată din cadre didactice universitare şi formatori acreditaţi pentru învăţământul preuniversitar, specialişti în psihologie, pedagogie, sociologie, comunicare şi cele cinci arii curriculare.

Pe lângă cursanţii care au absolvit deja modulele Paideia, mai există în prezent peste 500 de cereri ale cadrelor didactice din judeţ pentru frecventarea acestor cursuri. Cei interesaţi se pot adresa pentru detalii la sediile celor două instituţii organizatoare: Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Ştefan cel mare” din Suceava şi Casa Corpului Didactic „George Tofan”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor face apel la turişti


Timp Liber



Când achiziţionaţi un pachet turistic având cazare în pensiuni:

munti turisti Vă recomandăm să verificaţi dacă:


-dotările din camerele şi din grupurile sanitare destinate turiştilor sunt puse în exclusivitate la dispoziţia turistilor;

-clădirile, inclusiv anexele gospodăreşti sunt în stare bună;

-căile de acces propriu şi spaţiile înconjurătoare sunt bine întreţinute;

-accesul în camerele de dormit şi în grupurile sanitare este direct, fără a se trece prin alte camere folosite pentru dormit;

-există spaţii corespunzatoare şi igienice pentru prepararea şi servirea mesei, dacă exista bucătărie dotată cu echipamente de preparare, conservare şi păstrare la rece a alimentelor;

-există grup sanitar şi dacă starea de igienă a acestuia este corespunzătoare;

-exista racordul la reţeaua publică de canalizare sau la mijloacele proprii de colectare şi epurare;

-se respectă numărul maxim de paturi simple într-o cameră;

-patul are saltea, plapumă, câte două pleduri sau pături de persoană, perne mari, cearşaf pentru pat şi cearşaf plic pentru pătură sau plapumă;

-există cuier, oglindă, prosoape pentru faţă (câte 1 buc/persoană), prosoape pluşate pentru baie (cate 1 buc/persoană);

-există perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii;

-există perii de haine şi pantofi;

-există pahare (câte 2 buc/persoană);

-anexele gospodăreşti pentru creşterea animalelor şi păsărilor sunt amplasate şi întreţinute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turişti;

-animalele de la care provin lactatele sunt atestate ca sănătoase, iar produsele din carne examinate sanitar-veterinar (pentru pensiuni agroturistice).

Caz de trichineloză la un mistreţ de pe raza CSV Gura Humorului


Actualitate



dulgheruUn mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare nr. 47 Voroneţ gestionat de către Ocolul silvic Gura Humorului a fost diagnosticat cu trichineloză în urma analizelor de laborator.

Carcasa mistreţului a fost trimisă în frigoriferul Cîmpulung Moldovenesc, unde au fost prelevate probe pentru examenul de laborator. După efectuarea testelor prin digestie artificială proba a fost depistată pozitivă fiind declarată trichineloza. Potrivit şefului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, DSP Suceava şi Directia Silvică Suceava au fost informate despre acest caz de trichineloză, urmând a se lua masurile legale ce se impun. În focar se va reactiva Comandamentul Antiepizootic Local, se va pune în aplicare un program de măsuri pentru combaterea bolii şi se va trimite carcasa de mistreţ la incinerare.

Petrea Dulgheru atenţionează toate instituţiile şi persoanele implicate în acţiunile de vânătoare, să anunţe medicii veterinari competenţi teritorial în vederea examinării postmortem a animalelor împuşcate şi recoltării probelor de laborator, acestea urmând a fi expediate obligatoriu şi în cel mai scurt timp la Laboratorul DSVSA Suceava.

“Atenţionăm la modul cel mai serios pe toţi vânătorii să nu consume carne de mistreţ şi nici să nu permită altor persoane acest lucru înainte de efectuarea examenului trichineloscopic, ştiut fiind faptul că aceştia ignoră în repetate rânduri efectuarea testelor şi de obicei nu aşteaptă rezultatul acestora, expunându-se la un pericol deosebit de mare”, a declarat Petrea Dulgheru.

Moş Crăciun aduce sancţiuni salariale conducerii TERMICA


Actualitate



LUNGUPrimarul Sucevei, Ion Lungu, s-a supărat foarte tare pe managerul general al SC Termica SA Suceava, societatea care asigură producerea şi furnizarea apei calde şi căldurii în sistem centralizat şi vrea să-l penalizeze pe acesta cu 10 % din salariu. Managerul de la Termica SA, Constantin Plăcintă va avea în felul acesta salariul micşorat cu zece la sută pe luna decembrie motivul fiind întârzierile cu care se astupă şanţurile rezultate în urma reabilitării parţiale a sistemului de termoficare oraşului.

Primarul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a decis sancţionarea directorului şi i-a recomandat acestuia să sancţioneze, la rândul său, responsabilii de finalizarea lucrărilor de reabilitare parţială a sistemului de termoficare. El a arătat că termenul stabilit pentru acoperirea şanţurilor rezultate ca urmare a lucrărilor de reabilitare era 15 decembrie şi că acest termen nu poate fi respectat, iar dacă situaţia nu va fi remediată în cel mai scurt timp va propune şi alte sancţiuni. „Nu pot să mă clonez să fiu diriginte de şantier la fiecare punct de lucru”, a explicat Lungu criticând lipsa de implicare a responsabililor desemnaţi de Termica SA pentru supervizarea lucrărilor.

El a spus că aceştia „s-au relaxat toată vara” şi că puteau să se sacrifice câteva luni pentru a urmări derularea lucrărilor de reabilitare. Ion Lungu speră că şanţurile vor fi astupate cât mai curând astfel încât să nu mai afecteze circulaţia pietonală şi cea rutieră. Municipalitatea suceveană a început în urmă cu cinci luni lucrări de modernizare şi reabilitare a sistemului de termoficare, fiind efectuată înlocuirea conductelor de transport a agentului termic şi modernizate mai multe puncte termice, dar şanţurile săpate atât pe trotuare, între blocuri şi pe străzi nu au fost acoperite în toate zonele unde s-au făcut lucrări vina fiind a firmelor care au contractat lucrările.

Siturile judeţului Suceava intră în atenţia italienilor


Actualitate



camp cu floriAsociaţia româno-italiană Suceava-Abruzzo va promova prin Programul Operaţional Regional un proiect de promovare a siturilor naturale din judeţul Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza a explicat că acest proiect se numeste „Suceava-Tezaur natural”.

Şeful executivului judeţean a spus într-o conferinţă de presă că proiectul, în valoare de 400 000 de euro, va fi promovat de autorităţile din Suceava şi Abruzzo, care au constituit o asociaţie în baza parteneriatului încheiat în vara anului 2006, prin Programul Operaţional Regional- axa 2.

El a arătat că vor fi incluse în acest proiect Parcul Naţional Călimani, Făgetul de la Dragomirna, Fâneţele Seculare de la Frumoasa şi Ponoare, Piatra Ţibăului din Cîrlibaba, Pietrosul Broştenilor, Cheile Zugrenilor şi zona Rarău-Giumalău. Mîrza a precizat că pe parcursul a trei ani, împreună cu partenerii italieni din Abruzzo, care au experienţă în domeniu, vor fi efectuate acţiuni de promovare şi protejare a acestor situri naturale din judeţ.

TERMICA va cumpăra teren de la Primăria Suceava


Actualitate



Lungu_IonPrimăria Suceava este interesată să clarifice cât mai repede situaţia patrimonială a societăţii de termoficare Termica SA. Anunţul a fost făcut ieri de primarul liberal Ion Lungu, care a arătat că Primăria este intabulată pe terenurile din zona centralei electro-termice care asigură apa caldă şi căldura în regim centralizat. Lungu a spus într-o conferinţă de presă că în cadrul AGA a Termica SA a avut loc miercuri prima discuţie privind reglarea patrimonială Termica-Primărie arătând că se încearcă stingerea unei părţi a datoriilor municipalităţii către societatea de termoficare prin compensare cu terenul din zona centralei electro-termice. „Primăria este intabulată pe terenurile din zona Termica, iar în raportul de consultanţă privind privatizarea se recomandă clarificarea situaţiei patrimoniale”, a precizat Ion Lungu.

El a arătat că din 2009, societatea de termoficare va trebui să funcţioneze „pe propriile picioare” pentru că nu va mai fi beneficiară de subvenţii.termica Suceava Termica SA Suceava este proprietar doar pe clădiri nu şi pe suprafaţa de teren de aproximativ 96 de hectare, care este în proprietatea CL Suceava, dar care are datorii acumulate din anul 2000 de aproximativ 34 de milioane de lei către Termica SA. Terenul urmează să fie evaluat şi pentru stingerea totală sau parţială a creanţei, va fi vândut societăţii de termoficare, reglementarea patrimonială neafectând proprietăţile CL Suceava întrucât Termica are ca unic acţionar Consiliul Local Suceava.