marți, 1 aprilie 2008

Onofrei: Intabularea terenurilor retrocedate ar trebui să fie gratuită

Opinii



Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, consideră că persoanele cărora li se retrocedează suprafeţele de teren confiscate ar trebui să fie scutite de la plata taxelor notariale pentru intabulare. Onofrei a precizat că va înainta Guvernului această solicitare, venită din partea celor cărora li s-a restituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri. Prefectul a explicat că Executivul ar trebui să ia în considerare eliminarea taxelor de intabulare pentru cei cărora li s-a retrocedat terenul, cu atât mai mult cu cât o astfel de măsură a fost prinsă în programul de guvernare. „Nu cer Guvernului să-şi respecte promisiunea. Noi doar transmitem Guvernului ceea ce spun oamenii. Am discutat şi cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi răspunsul este acelaşi. Este o măsură prinsă în programul de guvernare, dar trebuie să se găsească resursele pentru că vorbim de bani foarte mulţi”, a spus Orest Onofrei. În opinia acestuia, o astfel de măsură ar constitui o „reparaţie morală completă” pentru cei care îşi primesc proprietăţile înapoi. Mai mult, prefectul a spus că existenţa unor taxe mari pentru intabulare face ca foarte multe terenuri să nu fie înscrise în Cartea Funciară. „Sunt oamenii care au primit înapoi terenurile, nu au bani pentru intabulare şi se trezesc mai devreme sau mai târziu că, atunci când se duc la Cartea Funciară, proprietarul respectivelor suprafeţe este altul”, a subliniat prefectul de Suceava. El a adăugat că o problemă similară, legată de nivelul ridicat al taxelor notariale, este şi în cazul producătorii agricoli care solicită moştenirea cotei de lapte. Onofrei a explicat că, de cele mai multe ori, taxele notariale care trebuie plătite în acest caz sunt mai mari decât valoarea cotei de lapte. Prefectul de Suceava a spus că atât în cazul intabulării terenurilor, cât şi a taxelor notariale pentru moştenirea cotei de lapte ar fi necesară modificarea legislaţiei în vigoare.

Salariu şi premii de mii de euro pentru directorul de la Termica

Apreciere



Avariile frecvente, de cel puţin una pe săptămână, facturile ridicate la apă caldă şi căldură sunt elemente care vin automat în mintea oricărui locuitor din municipiul reşedinţă de judeţ când aude pronunţându-se numele societăţii de termoficare Termica SA.

Membrii AGA de la Termica au apreciat că managementul pe care îl promovează directorul general Constantin Plăcintă şi familiile grupate în jurul său la conducerea SC Termica SA trebuie răsplătit corespunzător, astfel încât la această oră cei menţionaţi au venituri salariale brute între 2.350 şi 1.000 de euro.

Cu excepţia directorului general, salariile tuturor celorlalţi salariaţi urmează a mai fi indexate, într-una, două luni, cu încă 30 la sută, urmare a unei decizii judecătoreşti referitoare la acordarea retroactivă a unor diferenţe salariale.

Plăcintă apreciază că salariile şefilor Termica nu sunt mari

În aceste condiţii, veniturile salariale impozabile ale şefilor de la Termica sunt: director general Constantin Plăcintă- 8.800 lei (88 milioane de lei vechi sau 2.340 euro), directorul de producţie Silviu Gemănar – 8.213 lei, director economic Elisabeta Vlagea- 7.310 lei, director termoficare Neculai Frunzaru- 6.950 lei, familia Oică- director marketing Doina Oică – 7.655 lei, Gicu Oică –aproximativ 3.500 lei, familia Gherman- şef serviciu tehnic Eugen Gherman -4.962 lei, şef birou Brînduşa Gherman –aproximativ 4.200 lei, familia Alupoaie- şef CFU Lucian Alupoaie -4.311 lei, soţia lui – 1.500 lei, şef serviciu juridic Radu Bandol- 4.117 lei, familia Mihai – şef centrală termică Nicu Mihai- 4.261 lei, şef birou resurse umane Monica Mihai -3.917 lei, familia Macovei- şef secţie Cazane Romică Macovei- 4.311 lei, Doina Macovei- aproximativ 2.500 lei, familia Prepeliuc – Costel Gabriel Prepeliuc – 3.500 lei, Geta Prepeliuc 2.600 lei, iar şeful SEPA, Paziuc, venituri salariale de 4.311 lei.

Directorul Constantin Plăcintă a declarat, luni, că salariile personalului de conducere de la Termica nu sunt mari, ci proporţionale cu munca şi răspunderea pe care le au cei în cauză. El a precizat că până în ianuarie 2008 a avut doar un salariu de 5.100 lei şi că abia atunci i-a fost majorat şi a ajuns la 60 de milioane de lei vechi, la care se adaugă 45 la sută sporul de conducere.

Premiile directorului au răsplătit „performanţele” Termica

Despre directorii săi, Plăcintă a spus că Gemănar are 6.230 lei, Vlagea 5.539 lei, Oică 6.117 lei, iar Frunzaru 5.780.

„În următoarele 3 luni acestea vor fi indexate cu 32,4 la sută şi probabil vor ajunge la sumele pe care le-aţi spus”, a afirmat Constantin Plăcintă.

În ceea ce priveşte premiile pe care le-a primit de la societatea pe care o conduce, 54.982 lei în 2005 pentru anul 2004, 61.712 lei în 2006 pentru 2005 şi 71.067 lei în anul 2007 pentru anul 2006, în condiţiile în care în 2004 şi 2005 Termica a încheiat bilanţul cu pierderi, Plăcintă ne-a declarat că acestea i-au fost acordate în baza contractului său de performanţă, unde printre indicatorii de performanţă nu se numără profitul.

„Pentru mine cel mai bun indicator este realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Acesta este al doilea an când Termica merge pe profit şi, fără modestie, eu cu cei din echipa mea am adus întreprinderea aici. Am muncit, asta este munca tuturor, dar eu i-am condus. Am plecat în 2000 de la pierderi pe reţea de 40 la sută şi am ajuns acum la o zonă de echilibru, cu pierderi de 20, maxim 25 la sută. Eu cred că ar fi bine ca şi ceilalţi manageri din fostele întreprinderi să fi luat premii şi acele întreprinderi să mai existe încă în Suceava. Meritul meu este că am dus întreprinderea într-o zonă de echilibru şi am salvat-o, şi asta este important. Deci, important este să nu punem pe chituci ce a mai rămas”, a apreciat Constantin Plăcintă.

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine

Directorul societăţii de termoficare din Suceava a mai ţinut să precizeze că de premiile obţinute nu s-a bucurat prea mult pentru că „cea mai mare parte din bani s-au dus pe protocol”.

„Un manager performant are nevoie de protocol, de la o cafea, de la o masă, până...”, a lăsat directorul în suspensie detaliile despre ceea ce înseamnă „protocolul” pentru el.

Mai trebuie spus că atât premiile, cât şi indexările salariale au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica, formată din consilieri locali. Aceştia au o indemnizaţie de 10 la sută din salariul directorului general.

Conform directorului Plăcintă, doar ultimele indexări, cele câştigate în instanţă, nu au fost încă aprobate de membrii AGA. Acestea privesc toţi salariaţii de la Termica SA Suceava.

Guvernul a luat decizia blocarii posturilor din administratia publica


"Executivul a decis sa blocheze angajarile din administratie, ca urmare a cresterii spectaculoase, scapata de sub control, a numarului acestora in ultimii ani", a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

El a subliniat ca administratia are nevoie de mai multa eficienta, si nu de angajari ale rudelor si prietenilor celor din sistem. "Cheltuielile pentru tot ceea ce inseamna institutii guvernamentale sunt acoperite, dar este adevarat ca am decis sa blocam momentan posturile, pentru ca, in ultimii ani, in administratia publica centrala si locala numarul de angajari a crescut spectaculos si de multe ori a scapat de sub control. Vrem ca acest proces sa fie mai riguros, legat de necesitatile reale ale administratiei de a asigura servicii catre cetateni, si nu de a gasi debuseuri de angajari pentru prietenii, rudele celor care functioneaza in sistem. Deci, acesta este sensul masurilor pe care le-am adoptat" - a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.

Premierul a subliniat ca doreste o administratie mai eficienta si ca profesionalismul acesteia nu depinde de numarul mare de angajari, care nu face decat sa conduca la birocratie. "Vrem mai multa eficienta si mai mult profesionalism in administratie. Administratia nu trebuie sa exceleze prin numarul mare de functionari, pentru ca atunci birocratia devine, probabil, elementul cel mai respingator cu care se intalneste cetateanul" - a spus premierul.

Program de perfectionare pentru functionarii din asociatiile de proprietari


Institutul National de Administratie organizeaza in colaborare cu Liga Asociatiilor de Proprietari HABITAT programul de perfectionare “Organizarea controlului financiar-contabil si de legislatia muncii la asociatiile de proprietari”.

Programul se desfasoara in perioada 6 – 11 aprilie, la Sinaia, iar tematica sa vizeaza urmatoarele aspecte:
- Legislatie locativa;
- Contabilitatea asociatiilor de proprietari;
- Controlul financiar-contabil la asociatiile de proprietari – atributii si responsabilitati ale comisiei de cenzori, comitetului executiv, presedintelui si administratorului;
- Relatia cu administratiile financiare - Fiscalitatea asociatiilor de proprietari;
- Legislatia muncii – obligatiile asociatiilor de proprietari cu privire la legislatia muncii, sanctiuni.
Sustinerea acestor teme se va face de reputati specialisti in domeniu, practicieni din institutiile publice a caror activitate vizeaza tematica programului.

Prin acest program, Institutul isi propune sa contribuie la cresterea calitatii in activitatea personalului, conditie definitorie a unei reforme autentice in administratia publica. Programul se adreseaza functionarilor din cadrul serviciului pentru asociatii de proprietari si tuturor acelora care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele in domeniu.
Programul va avea o durata de 5 zile si se va desfasura in orasul Sinaia, Hotel Palace, str. Octavian Goga nr. 4, contravaloarea serviciilor de cazare fiind de 175 lei/zi/participant loc in camera dubla si de 215 lei/zi/participant loc in camera single. Taxa de participare este de 550 lei/participant si se poate achita cu numerar la inceputul cursului sau prin virament, in contul Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT nr. RO96BRDE441SV03929134410 deschis la BRD – Sucursala Unirea Bucuresti, cod fiscal 8557733.
Persoana de contact este Mihai Mereuta, care poate fi solicitat pentru informatii suplimentare la tel./fax 021/319.07.99, tel. mobil 0744.751.416 sau prin e-mail, la mihai.mereuta@habitaturban.ro.

Primarul municipiului Falticeni este acuzat ca foloseste electoral politia comunitara


Deputatul social-democrat Ioan Stan l-a acuzat pe primarul municipiului Falticeni, Vasile Tofan, pe motiv ca acesta ar folosi politia comunitara pentru a distribui materiale electorale.

Potrivit deputatului Partidului Social Democrat, Tofan a trimis politistii comunitari pe care-i are in subordine la Primarie, inclusiv pe seful acestora, Constantin Parasca, sa puna in cutiile postale pliante care contin realizarile sale pe linie administrativa, din 2004 si pana in prezent.
Stan a spus ca "este imoral si ilegal ca politistii comunitari, platiti din bani publici, sa se ocupe de actiuni electorale, in loc sa-si indeplineasca atributiile pe care le au in fisa postului". Parlamentarul de Suceava a atras atentia ca politistii comunitari nu trebuie sa aiba culoare politica, obligatia lor fiind sa aiba grija de linistea si ordinea publica a tuturor cetatenilor si nu sa fie in slujba unui partid.

Primarul Vasile Tofan a respins acuzatiile, precizand pentru Rompres ca actiunea Primariei este perfect legala si nu are niciun fel de tenta electorala. El a explicat faptul ca, prin aceste ''scrisori de informare publica'', a adus la cunostinta cetatenilor din Falticeni realizarile administratiei locale din ultimii patru ani, precum si bugetul Primariei pe acest an, pe capitole, deoarece intra in atributia autoritatilor locale sa informeze populatia in legatura cu destinatia banilor colectati din impozite si taxe.
Totodata, Tofan a recunoscut ca a folosit politistii comunitari, motivand ca, in acest fel, a vrut sa faca o economie la bugetul local, in conditiile in care o scrisoare prin posta costa 1 leu si ar fi trebuit trimise 14.000 de asemenea plicuri. De asemenea, el a precizat ca pe acele pliante exista doar antetul Primariei si niciun alt fel de insemn electoral.
Vasile Tofan a fost ales primar al municipiului Falticeni in 2004, pe listele PNL, in prezent fiind anuntat candidat pentru un nou mandat pe listele Partidului Democrat Liberal, la alegerile locale din iunie.

Senatorul Tiberiu Prodan este candidatul PNL la sefia CJ Suceava


Presedintele interimar al PNL Suceava, senatorul Tiberiu Prodan, va fi candidatul liberalilor la sefia Consiliului Judetean.

Nominalizarea lui Tiberiu Prodan a fost facuta pe 29 martie de vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, in cadrul lansarii oficiale a candidatilor de primar pentru cele 114 localitati din judet la alegerile locale din iunie.
Pana in prezent si-au mai anuntat candidatura la sefia CJ Suceava presedintele in exercitiu Gavril Marza (PSD), senatorul Gheorghe Flutur (PD-L), vicepresedintele in exercitiu al CJ Stela Acatrinei (PRM) si Mihaela Morosanu (PNG-CD).