miercuri, 1 octombrie 2008

Taloanele pentru analize gratuite vor fi distribuite de primării

Casa de Sănătate Suceava a comunicat că cele 53.400 de taloane pentru analize gratuite care nu au ajuns la destinatar, sunt încredinţate primăriilor, pentru a fi redistribuite. Anterior, plicurile returnate la Casă de către Poşta Română, au fost sortate, pe localităţi. Fiecare reprezentant de primărie primeşte pe lîngă scrisorile medicale, o listă detaliată cu numele şi prenumele, domiciliul şi codul numeric personal al destinatarului, precum şi cu numele şi prenumele medicului de familie la care este înscrisă acea persoană. Asta, în cazul persoanelor înscrise pe lista unui medic de familie.

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei se va încheia pe 31 decembrie. De curînd, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a solicitat autorităţilor locale să redistribuie taloanele, pentru că vrea ca toţi românii să-şi facă analize gratuite. Totodată, el a recomandat autorităţilor din teritoriu să se implice şi într-o campanie de conştientizare a românilor cu privire la importanţa efectuării setului de analize incluse în program. Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a început la 1 iulie 2007. Dintre cei peste 370.000 de suceveni investigaţi pînă la 1 septembrie 2008, 32,8% prezintă risc de îmbolnăvire. Cei mai mulţi au predispoziţie la diabet – 111.700.

Directorii de şcoli sancţionaţi pentru că "au dosit" posturi libere


Zece directori de şcoală din judeţul Suceava riscă sancţiuni, după ce nu au anunţat posturile libere la Inspectoratul Şcolar Judeţean - IŞJ. Declaraţia îi aparţine adjunctului Inspectoratului, Daniel Hrenciuc. El a spus că măsurile împotriva celor 10 vor fi luate în Consiliul de Administraţie al IŞJ. Daniel Hrenciuc a menţionat că directorii vizaţi ar putea fi sancţionaţi doar cu mustrare. Pe de altă parte, el a anunţat că după demisia de ultimă oră a unor profesori, în judeţ au rămas vacante posturi la disciplinele istorie şi geografie.

Noi fonduri pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii


Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, în şedinţa de ieri, alocarea unei sume de 540.000 de lei pentru construcţia mai multor case distruse de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008. Potrivit spuselor preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, fondurile vor fi folosite pentru completarea sumelor necesare reconstrucţiei a 18 case din 5 comune ale judeţului. Flutur a explicat că sumele provin din donaţiile primite de instituţia pe care o conduce pentru sprijinirea populaţiei din zonele calamitate. Şeful administraţiei judeţene a arătat că cea mai mare sumă, de 500.000 de lei, a fost acordată ca sprijin financiar de către Consiliul General al municipiului Bucureşti, la iniţiativa consilierilor PD-L.

Gheorghe Flutur a explicat că instituţia pe care o conduce a mai acordat un sprijin de 1,45 milioane de lei pentru completarea sumelor necesare reconstrucţiei a 29 de case, dintre cele 42 câte au fost distruse la inundaţiile de la mijlocul acestui an.

„Două case au fost construite de un agent economic, rămânând astfel 40 de locuinţe care ar fi trebuit să fie reconstruite de la zero. Iniţial am dispus de 1,45 milioane de lei şi am stabilit să dăm câte 50.000 de lei pentru 29 de case, astfel încât să completăm sumele care au fost acordate de Guvern pentru reconstrucţie. În prezent, pe lângă cele 11 case pentru care mai trebuia să alocăm bani au mai apărut alte şapte care au fost distruse de alunecările de teren de după inundaţii, motiv pentru care am stabilit să ne încadrăm în suma de 540.000 de lei de care dispunem”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a declarat că pentru fiecare dintre cele 18 case se va aloca suma de 30.000 de lei. Cei 540.000 de lei vor ajunge în cinci comune ale judeţului, respectiv Todireşti, pentru nouă case, Suceviţa – 4 case, Ulma – 3 case, Dorneşti şi Stroieşti – câte o casă.Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a arătat că în cel mai scurt timp vor fi începute lucrările în vederea reabilitării infrastructurii din localităţile sucevene afectate de inundaţii.

Fără apă potabilă pe trei străzi

Furnizarea apei potabile va fi oprită joi, între orele 8-16, pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei, din cauză că ACET are de executat unele lucrări de reparaţie în instalaţii. Întreruperea va afecta consumatorii ACET de pe strada Mihai Eminescu, de la intersecţia străzii Veronica Micle, pînă la intersecţia cu strada Mihai Viteazu, de pe strada Dragoş Vodă, de la intersecţia cu strada I.G.Sbiera pînă la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri şi de pe strada Dobrogeanu Gherea.

O treime dintre suceveni prezintă risc de îmbolnăvire


Aproximativ o treime dintre sucevenii investigaţi pînă acum, în baza programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, au fost identificaţi cu risc de îmbolnăvire. Potrivit unui comunicat al Casei Judeţene de Sănătate, din iulie 2007 şi pînă la 1 septembrie 2008, 371.000 de persoane au fost examinate de medicii de familie în cadrul programului de evaluare, iar 122.000, reprezentînd 32,8% din total, au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli. Cei mai mulţi suceveni investigaţi, respectiv 111.700, riscă să facă diabet zaharat. Aproape 27.000 de persoane prezintă un risc ridicat pentru o boală cardiovasculară, 5.080 pentru cancer uterin, 2.475 pentru cancer de sîn, 1.500 pentru cancer colorectal, 2.400 pentru cancer de col uterin, 850 pentru o afecţiune renală cronică, 700 pentru accident vascular cerebral şi 400 pentru osteoporoză. Casa de Sănătate Suceava a precizat că taloanele securizate din programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, pot fi utilizate pînă pe 31 decembrie 2008.

Realitatea TV "prinde rădăcini" în Suceava

Postul de televiziune Realitatea TV va colabora cu regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Consiliul Judeţean Suceava şi cu primăriile Suceava şi Udeşti în vederea realizării în comun a campaniei de împădurire „România prinde rădăcini”. Campania se va derula pe o perioadă de cinci ani şi ba presupune împădurirea a cinci hectare de teren din comuna Udeşti.

De remarcat este faptul că din acordul de parteneriat încheiat, Realitatea TV va avea cele mai puţine obligaţii, cele mai importante dintre acestea fiind participarea la realizarea acţiunilor de sponsorizare şi aducerea a cel puţin zece personalităţi publice naţionale pentru participarea la acţiunile de plantare.

În comparaţie, Consiliului Judeţean Suceava va asigura mobilizarea cetăţenilor la acţiunile de plantare, aproximativ 800 de persoane, asigură transportul acestora, precum şi apa minerală şi mâncarea pentru plantatori. În acelaşi timp, administraţia judeţeană va încerca să aducă sponsorizări suplimentare pentru susţinerea acestei campanii.

Printre obligaţiile Regiei Naţionale a Pădurilor, prin Direcţia Silvică Suceava se numără asigurarea arborilor necesari împăduririi şi transportul acestora, uneltele necesare acestei acţiuni, precum şi a personalului de specialitate care va asigura instruirea persoanelor care plantează. Silvicultorii vor asigura şi cazarea echipelor de filmare în cabanele proprii. De asemenea, Direcţia Silvică va coordona direct activitatea de plantare în cadrul transmisiunilor realizate, în direct, de către Realitatea TV şi va participa la realizarea filmărilor documentare.

PNL şi PD-L şi-au dat mâna în Consiliul Judeţean

Deliberativul judeţean întrunit marţi în şedinţă ordinară a aprobat cu 23 de voturi pentru şi 14 împotrivă repartizarea sumelor din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. A fost vorba de 2,55 milioane de lei noi care au fost împărţite unui număr de 81 de localităţi. De menţionat că împotrivă au votat consilierii judeţeni ai PSD iar pentru cei ai PD-L şi PNL. Trebuie spus că acest punct a fost cel mai disputat de pe ordinea de zi. Consilierii social democraţi au încercat să demonstreze că repartizarea banilor s-a făcut pe criterii politice cele mai defavorizate fiind localităţile cu primari PSD şi PNL. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Gheorghe Iacob, a arătat că 28 de localităţi cu primari liberali şi social democraţi primesc 13,19% din fonduri în timp ce 58 de localităţi majoritatea cu primari democrat liberali primesc 87,81%. Iacob a precizat că alte 28 de localităţi cu primari PSD şi PNL nu primesc nici un leu pentru echilibrarea bugetelor. El a concluzionat că repartizarea sumelor nu a respectat criteriile şi a solicitat scoaterea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi în vederea reanalizării.

Consilierii PSD şi-au bătut gura degeaba

La rândul său consilierul PSD, Roman Stecyk, a ţinut să sublinieze că localităţile cu primari PD-L au primit de regulă sume cuprinse între 30.000 şi 45.000 de lei noi în timp ce localităţile cu primari PSD şi PNL au primit sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Colegul său social democrat, Corneliu Popovici, a propus ca suma de 2,55 de milioane de lei să fie repartizată în mod echitabil adică localităţile rurale să primească în jur de 20.000 de lei fiecare iar cele urbane între 25.000-30.000 de lei. El a sesizat faptul că localităţi precum Moara sau Şcheia au primit sume foarte mari, 20.000 respectiv 35.000 de lei în timp ce Ulma care a fost afectată de inundaţii nu a primit nici un leu. „Ar trebui să cumpătăm şi să luăm o decizie înţeleaptă”, a spus Popovici. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a demonstrat social democraţilor că repartizarea banilor s-a făcut corect ţinându-se cont de solicitările primăriilor, de programele de dezvoltare locală şi proiectele de infrastructură aflate în derulare, de disponibilul aflat în conturile primăriilor precum şi de faptul că unele localităţi au primit fonduri direct prin hotărâre de guvern. „Suma pe care o repartizăm acum este foarte mică însă aşteptăm noi fonduri de la bugetul de stat pentru a proceda la o nouă rectificare. Suma fiind foarte mică am avut în vedere o analiză foarte riguroasă a solicitărilor din teritoriu”, a spus Flutur.

El a fost secondat de vicepreşedintele Ilie Vasile care a arătat că în septembrie anul trecut când la cârma Consiliului Judeţean s-a aflat social democratul Gavril Mîrza, pentru echilibrarea bugetelor locale au primit bani 28 de primării din care doar două erau ale PD restul fiind ale PSD. Din nefericire pentru ei consilierii PSD şi-au bătut gura degeaba votul fiind în favoarea repartizării propuse de conducerea PD-L a Consiliului Judeţean. Este surprinzător însă votul liberalilor care au fost alături de democrat liberali în condiţiile în care social democraţii le-au luat apărarea primarilor PNL în plenul şedinţei deliberativului judeţean.

PSD, strategie incoerentă în Consiliul Judeţean

Este de remarcat strategia incoerentă pe care au abordat-o consilierii PSD în şedinţa deliberativului de ieri. Această incoerenţă a fost sesizată chiar din startul şedinţei atunci când s-a supus aprobării ordinea de zi. PSD a votat împotriva ordinii de zi ceea ce ar fi condus în mod logic la părăsirea şedinţei deliberativului. Acest lucru nu s-a întâmplat ceea ce ridică un semn de întrebare asupra modului în care social democraţii îşi pregătesc strategia de şedinţă. Mai mult, consilierii PSD au votat favorabil două proiecte introduse suplimentar pe ordinea de zi la cererea conducerii Consiliului Judeţean în condiţiile în care nu au fost de acord atunci când s-a supus la vot ordinea de zi.

Peste 200 de studenţi suceveni vor fi cazaţi la hotel

În anul academic care stă să înceapă, pentru studenţii de la învăţământ fără taxă, tariful de cazare la Căminul 1 este de 95 lei lunar patul, în Căminul 2 de 110 lei, iar în căminul 4, în camere cu 2-3 paturi, este 155 lei locul. Studenţilor cu taxă li se va percepe un tarif de 205 lei în Căminul 1, 220 lei în Căminul 2 şi 265 de lei în Căminul 4. Potrivit rectorului Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, prin începerea lucrărilor de reabilitare la Căminul 3, instituţia a pierdut 200 locuri de cazare, iar alte 150 de locuri au fost pierdute din cauza întârzierii lucrărilor de reabilitare la tronsonul A al Căminului 2.

În total, Universitatea a pus la dispoziţia studenţilor 753 locuri în căminele proprii. În această situaţie, conducerea Universităţii “Ştefan cel Mare Suceava” speră să rezolve deficitul de locuri din cămine prin cazarea unor studenţi la hotel. Rectorul Adrian Graur a declarat că 36 de studenţi vor fi cazaţi la un hotel din Burdujeni, iar alţi 200 în două hoteluri din municipiul Suceava, în prezent purtând discuţii pentru stabilirea costurilor. Alţi 100 de studenţi vor fi cazaţi în internatele unor licee sucevene. Rectorul universităţii a mai precizat că este posibilă varianta achiziţionării unui bloc de garsoniere, în condiţiile în care în anul academic următor nu se va construi niciunul din căminele prevăzute în Campusul 2.

Biserica şi CJ Suceava colaborează pentru promovarea turismului religios


Consiliul Judeţean va colabora cu 15 primării sucevene şi cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în vederea conceperii şi promovării turismului religios în judeţ. Potrivit acordului de asociere, cei 18 parteneri vor coopera în vederea întocmirii proiectului „Turismul religios în Bucovina” care ar urma să fie lansat în cadrul „Forumului Regional de Investiţii” care va avea loc în perioada 10 – 12 octombrie a.c. la Centrul Economic Bucovina Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acest proiect reprezintă o oportunitate în dezvoltarea turismului suceveaen. „În general, când se vorbeşte despre judeţul Suceava ca destinaţie turistică, se face referire la Bucovina turistică. Această destinaţie turistică şi-a căpătat renumele de ţinut al mănăstirilor pictate, datorită faptului că dispune de o reţea densă de mănăstiri din secolele XV – XVII”, a precizat Flutur. El a subliniat faptul că şapte dintre mănăstirile din judeţ fac parte din patrimoniul UNESCO, respectiv Voroneţ, Mănăstirea Humorului, Moldoviţa, Arbore, Pătrăuţi, biserica Sf. Gheorghe a mănsătirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi Probota, iar în perioada următoare, la această listă se va adăuga şi mănăstirea Suceviţa.

Gheorghe Flutur a arătat că asocierea dintre instituţia pe care o conduce, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi 15 primării de localităţi în care există monumente istorice de patrimoniu va permite promovarea turismului religios ca principală formă de turism practicată, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale.

Roman Stecyk, contestă existenţa acestui proiect

Existenţa proiectului promovat de Gheorghe Flutur a fost contestată, ieri, de unul dintre consilierii judeţeni ai PSD, Roman Stecyk. Acesta a criticat faptul că membrii deliberativului judeţean trebuie să voteze aprobarea unei asocieri fără să cunoască conţinutul proiectului „Turismul religios în Bucovina”. „Acum nu ştim nimic despre acest proiect. Am impresia că el nici nu există şi parcă ar fi un fel de . Se vorbeşte că acest proiect va fi lansat imediat, dar nu am văzut nici o formă a acestuia”, a spus Stecyk.

În replică, Gheorghe Flutur s-a oferit să-i pună la dispoziţie o primă formă a proiectului, subliniind faptul că asocierea cu 15 primării şi cu Arhiepiscopia s-a făcut tocmai pentru a definitiva strategia de promovare a turismului religios.

Alexandru Paziuc l-a înlocuit pe Eugen Uricec în deliberativul judeţean


Doctorul psihiatru Alexandru Paziuc l-a înlocuit, în Consiliul Judeţean Suceava, pe Eugen Uricec, după ce locul acestuia în deliberativ a rămas vacant în urma validării lui ca deputat PD-L de Suceava. Consilierii judeţeni suceveni au luat act în şedinţa de ieri de demisia din calitatea de consilier a lui Eugen Uricec, ales pe listele PD-L Suceava la alegerile locale din primăvara acestui an. În mandatul 2004 - 2008, Uricec a ocupat funcţie de vicepreşedinte al CJ Suceava, iar după alegerile locale din data de 1 iunie 2008 a rămas în funcţie de consilier judeţean.

În ceea ce-l priveşte pe Alexandru Paziuc, acesta este directorul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, şi a ocupat şi funcţia de şef al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava. După validarea în funcţia de consilier şi depunerea jurământului, Alexandru Paziuc a fost desemnat ca membru al comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică şi sănătate a Consiliului Judeţean.