joi, 29 ianuarie 2009

Criza economica ii aduce pe copiii capsunarilor acasa


Moldova - Criza economica ii aduce pe copiii capsunarilor acasa
» Peste 100 de elevi din Vaslui s-au intors la scolile din tara de la inceputul anului de invatamant.


Peste 100 de elevi din vaslui care au studiat in unitati de invatamant din strainatate au revenit, de la inceputul anului scolar, in scolile din judet, dupa ce parintii lor au ramas fara locuri de munca in tarile din vestul Europei.
Majoritatea elevilor au revenit in scolile din Vaslui din Italia (55) si Spania (53), acolo unde foarte multe familii din judet au plecat in ultimii ani, pentru a-si gasi un loc de munca.


Oficialii Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Vaslui au declarat ca sunt unele probleme la revenirea acestor elevi, in special legate de inscrierea la scolile unde urmeaza sa invete.


"S-au gasit solutii, prin mutarea lor de la o unitate de invatamant la alta, pentru completarea claselor. Nu se pune problema ca cineva sa ramana pe dinafara. Din ce am discutat cu parintii copiilor, revenirea lor in tara are ca explicatie dificultatile pe care le intampina in strainatate, dupa ce oamenii au ramas fara locuri de munca acolo. Este situatia a peste 90% dintre elevii intorsi acasa", a declarat Gheorghe Ciobanu, inspector general adjunct al ISJ Vaslui.
Reprezentantii invatamantului vasluian apreciaza ca in perioada urmatoare numarul elevilor care si-au urmat parintii in strainatate si acum se intorc din cauza crizei economice ar putea creste, dar ca elevii respectivi nu vor intampina probleme cu readaptarea la invatamantul romanesc.