joi, 25 octombrie 2007

Momentul folcloric a salvat balul de la "Economic"

• Scenetele de pantomimă şi numerele de dans au fost în exces • Daniela Samsonescu şi Alin Ţabrea au fost aleşi Miss şi Mister Boboc.
• Spectacolul folcloric oferit de ansamblul liceului a fost punctul culminant al serii • Alexandra Ungureanu a făcut un playback de o rară fineţe

Marţi 23 octombrie a.c., începând cu orele 18.00, elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava au organizat Balul Bobocilor 2007. Organizatorii şi-au imaginat spectacolul ca pe un concurs de CV-uri, în urma căruia se vor stabili cei doi câştigători. Momentul ridicării cortinei a fost anunţat de mesajul pe care îl aud călătorii din metroul bucureştean, doar că următoarea staţie de oprire era "Economic". Oarecum dezorientat, un tânăr echipat cu lanţ gros la gât şi o halteră în mâna dreaptă, pe care o ridica într-un mod sugestiv, dă cu ochii de reprezentanţii "firmei", tineri îmbrăcaţi a la Money Channel. Personajul îşi dă seama că nu prea are ce căuta acolo şi că locul lui e pe undeva pe la vreo firmă de pază şi protecţie şi pleacă. Acest moment introductiv a avut pretenţia de a arăta publicului ce fel de oameni nu sunt doriţi în "firma" elevilor de la "Cantemir".
Odată lucrurile stabilite, au fost invitaţi în scenă candidaţii pentru titlul de Miss şi Mister Boboc. Prezentatorii, dintre care unii aveau mari probleme în a citi de pe foi, au trecut în revistă CV-urile concurenţilor. Apariţia lor a fost una fără prea multe fiţe, însă fără mare personalitate. Băieţii au preferat o ţinută lejeră, de stradă, iar fetele, cele mai multe dintre ele, una tipică de discotecă. Alături de participanţii la concurs a mai apărut un cuplu costumat în haine de scandal. Cei doi ţineau morţiş să fie concurenţi şi să participe la probe.
Tinerii s-au retras pentru a pregăti prima probă. A urmat o repriză de dans plictisitoare pe ritmuri R&B, prea puţin gustată de public.
Prima scenetă de pantomimă, care a amuzat publicul, denumită "O angajare atipică", a avut în prim plan un cetăţean, fan declarat al echipei de fotbal Dinamo, lucru nu prea gustat de numeroşii fani ai lui Bănel Nicoliţă din sală. Acest om voia să fie angajat şi pentru asta avea de trecut un test. Testul consta în întrebările pe care câteva domnişoare, îmbrăcate după standardele multinaţionalelor cu profil economic, le adresează succesiv candidatului. Din scenetă nu puteau lipsi bodiguarzii cu cagule pe cap, un laitmotiv al spectacolului. Dinamovistul încearcă să mimeze răspunsuri cât mai convingătoare, împrumutând în repetate rânduri fragmente de "efect" din repertoriul manelistic. În cele din urmă candidatul este respins şi dat afară din sediul instituţiei de oamenii de la pază.
Tot în acelaşi decor, elevii de la "Economic" au realizat sceneta cu titlul "Un pedagog de şcoală nouă". O corcitură între cunoscuta schiţă a lui Caragiale şi replici actuale deloc inspirate ale elevilor. Varianta actuaIă şi feminină a lui Marius Chicoş Rostogan, împreună cu "loazele" sale, a avut de trecut peste o inspecţie inopinată. Răspunsurile elevilor la întrebările profesoarei au fost prea puţin amuzante, cele mai multe slabe de-a dreptul. Marele dezavantaj al acestei reprezentaţii a fost faptul că vocile actorilor erau înregistrate şi redate publicului prin mijloace tehnice. Oamenii din sală ar fi preferat o scenetă jucată pe bune, nu doar mimată.
Până la prima probă a celor înscrişi în concurs, au intrat în scenă nişte tineri îmbrăcaţi neinteresant, ce s-au fâţâit de colo colo. Acest număr a fost denumit pompos "Prezentare de modă."
Proba de dans a concurenţilor a fost una atipică. Fiecare cuplu şi-a ales muzica pe care se descurca cel mai bine. Unii au preferat rap-ul, costumându-se în haine spintecate neglijent, alţii au dansat pe ritmuri slow, îmbrăcaţi elegant. Câţiva concurenţi băieţi s-au deghizat în sultani, iar partenerele lor în cadâne şi pe o melodie orientală au dansat cu mişcări specifice acestui gen. Alte cupluri au ales aerobicul şi dansul contemporan pentru a-şi demonstra calităţile de dansatori. Costumele şi muzica ţigănească, cu care o parte a concurenţilor au hotărât să impresioneze juriul, au avut o mare priză la public. De popularitate s-au bucurat şi cuplurile care au folosit muzica populară pentru a se exprima în dans, chiar dacă în cazul băieţilor costumul tradiţional a fost completat cu pantaloni de stofă. De la această probă nu puteau lipsi candidaţii din afara concursului. Aceştia au luat pe ei bundiţe şi sub deviza "Eu cânt şi tu asculţi" s-au strâmbat şi schimonosit cât au putut de mult pe piesa Pita cu slănină de la Cumătrii.

• Elevii de la "Economic" au taxat savuros orgoliul prostului ajuns în funcţie

Mari amatori ai basmelor povestite de sfioasa Şeherezada sau doar înfocaţi privitori ai canalului Taraf TV, organizatorii au programat un moment de dans arăbesc, foarte gustat şi îndelung aplaudat de publicul spectator, format aproape în totalitate din elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava.
A urmat cea mai reuşită scenetă de pantomimă a serii. Un elev ce se dorea a fi un sultan purta pe cap o basma aranjată într-un anume fel, care trebuia să provoace în imaginaţia privitorului viziunea unui turban. Sultanul avea pe el bundiţă populară românească şi nu putea fi introdus în scenă decât de o cadână cu mişcări lascive şi aceeaşi muzică orientală, devenită deja idee fixă pentru Balul Bobocilor 2007 de la "Economic". Pe inserţii sonore din filmul Mihai Viteazul, îşi face intrarea în scenă şi un voievod român - Mihai Viteazul. Derularea sonorului din film continuă şi anunţă prezenţa turcilor năvălitori câtă frunză şi iarbă. Voievodul încearcă să apeleze la fraţii Buzescu, însă aceştia erau ocupaţi, şi decide să-l înfrunte pe sultan în luptă dreaptă. Ca în basme, se bat în săbii până acestea se frâng, apoi trec la mitraliere de jucărie cu care se ochesc pe replicile din jocul pentru PC Counter-Strike. Mai apoi, când pe sonor sunt introduse replici din filmele cu mafioţi ale lui Sergiu Nicolaescu, băieţii mimează celebrele şi banalele de acum "Nu trage dom' Semaca" şi "Un fleac. M-au ciuruit". Săbiile, puştile, pistoalele şi cuţitele sunt înlocuite cu lasere ca în Războiul stelelor, numai că partea de sunet, foarte amuzantă, era dintr-o foarte apreciată reclamă. A fost de departe cea mai bună scenetă pregătită de elevi.
Participanţii la concurs au realizat apoi un şpagat temporal între Epoca de Piatră şi perioada contemporană. O parte dintre participanţi s-au costumat după modelul Flinstones şi au dansat pe muzica din desenul animat respectiv. A doua epoca istorică abordată a fost cea interbelică, a Micului Paris, pe străzile căruia bobocii au ieşit la promenadă însoţiţi de muzica lui Cristian Vasile. A mai fost evocată Epoca de Aur, în care se punea accentul pe munca degeaba şi unii tineri, costumaţi în pionieri, mimau că dau cu sapa, iar alţii cu mapa în mână îi evaluau, pe muzica marşului "1 mai", compusă de Ciprian Porumbescu. Evidenţierea perioadei contemporane a fost una anostă, fără prea mari momente de strălucire.
După încă un număr slăbuţ de dans, pe scenă au venit nişte tineri care caricaturizau un mahăr influent, cu lanţuri de câteva kilograme la gât şi cămaşă roz, doi băieţi zburdalnici şi relaţiile acestora cu poliţia. Totul se termină cu bine atunci când se umblă la bani şi aceştia ajung în buzunarele oamenilor legii.
Ideea fixă a omului de pază a fost imortalizată şi în sceneta "Braţ de fier". Dialogurile şi cazurile prezentate au fost foarte veridice. A fost taxat în primul rând orgoliul prostului ajuns pe funcţie, însă faptul că dialogurile erau pe hard-ul unui calculator a scăzut mult din valoarea acestui număr.

• per ansamblu, spectacolul elevilor, deşi a avut câteva culmi demne de profesionişti, a fost unul anost şi stângaci

Au apărut intempestiv pe scenă cei doi din afara concursului şi pe melodia lui Celine Dion de pe coloana sonoră a Titanicului s-au mai maimuţărit câteva momente.
În program a urmat apoi defilarea concurenţilor pentru a-şi etala ţinutele elegante. Prezentatorii, care între timp şi-au schimbat costumele, asortându-le cu cele ale concurenţilor, au anunţat deschisă proba de cultură generală, intitulată "Dineu de afaceri". Defilarea şi proba efectivă s-au desfăşurat pe muzica lui Bryan Adams, până când s-a blocat laptopul şi muzica a fost înlocuită cu una total nepotrivită. Întrebările adresate concurenţilor în urma numărului ales de ei au fost ceva mai logice şi mai solicitante, chiar dacă unele de o nefericită banalitate şi întâlnite permanent în concursurile de miss. De un umor involuntar ce merită menţionat a fost răspunsul dat de o domnişoară întrebării: "Pe cine ai lua ca partener de afaceri dintre vedete şi de ce?" Răspuns: "Oana Zăvoranu, pentru că are gura mare".
Pe perioada cât juriul a deliberat, elevii Ansamblului Folcloric Bucovina al Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava au oferit de departe cea mai bună prestaţie a serii. Au început cu jocuri tradiţionale din zonă, apoi solistele au interpretat extraordinar cântece mai puţin cunoscute, însă au ridicat sala în picioare. Pentru că erau pe o scenă din Suceava, nu puteau să sară peste imnul local "Cântă cucu'n Bucovina", cântec ce a emoţionat într-un mod aparte audienţa. Momentul folcloric a fost încheiat prin alte dansuri tradiţionale ale elevilor îmbrăcaţi în frumoase şi autentice straie populare.
Câştigătorii concursului din acest an au fost desemnaţi Miss Boboc - Daniela Samsonescu şi Mister Boboc - Alin Ţabrea.
După încă un moment de umplutură a venit vremea invitaţilor elevilor, Alexandra Ungureanu şi Crash. Ei şi-au făcut apariţia după un lung şi plictisitor intro. Alexandra a încercat să salute lumea ce abia o aştepta şi unii erau aproape în delir, dar avea microfonul închis şi oricât s-ar fi chinuit să răcnească nu o auzea nimeni. Ea era însoţită pe scenă de doi băieţi, care încercau să intre în ritmul muzicii. Aceşti băieţi, Crash pe numele lor, se ascundeau după două dispozitive cu multe potenţiometre, ale căror rotaţie se solda cu un efect Doppler asupra difertelor game de frecvenţă ale sunetului. De remarcat că din când în când unul din flăcăii de la dispozitive ieşea în faţă şi se învârtea în jurul Alexandrei. După prima piesă s-a gândit cineva să dea drumul şi microfonului Alexandrei şi fata a încercat să cânte peste pozitiv. Cum această activitate presupune ceva efort, de la piesa a doua încolo s-a limitat la a ţipa "Hei-hei" şi "Hai Suceava." Pe scurt, un playback de o rară fineţe al Alexandrei Ungureanu.
Bilele albe ale show-ului au fost în primul rând recitalul de muzică populară, al elevilor din Ansamblul Folcloric Bucovina al Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava şi faptul că participanţii la concursul pentru titlul de Miss şi Mister au fost solicitaţi şi prezentaţi publicului în diferite ipostaze, pentru ca juriul să-şi poata face o opinie concludentă asupra prestaţiei lor.
Printre punctele slabe se pot enumera majoritatea părţilor evenimentului, care au fost date de pe calculator, deşi cu potenţial şi amuzante, astfel încât factorul uman implicat în scenete îşi pierdea mult din valoare. Se mai pot contabiliza la acest capitol: problemele tehnice, microfoniile, neconcordanţele, ideile fixe şi banalitatea în general. Pe lângă lanţuri, pot fi trecute în bagajul de calităţi al "generaţiei hamburger" şi Counter-Strike-ul, manelele, tăria pumnului şi muzica orientală. Per total, spectacolul elevilor de la "Economic", deşi a avut câteva culmi demne de profesionişti, a fost unul anost şi stângaci, mai slab calitativ decât cel de zilele trecute de la "Petru Rareş".

0 comentarii: