joi, 29 noiembrie 2007

Peste o treime din fermierii suceveni sunt suspectati de declaratii false


Peste 20.000 de fermieri din judetul Suceava vor fi verificati de Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA), deoarece exista suspiciuni ca o parte dintre ei ar fi facut declaratii false privind marimea suprafetelor pe care le detin pentru a beneficia de subventiile pentru infiintarea culturilor, a declarat directorul APIA Suceva, Constantin Perju.

Potrivit acestuia, sunt 22.000 de fermieri care vor trebui sa demonstreze cu acte ca sunt proprietarii suprafetelor pe care le-au declarat, pentru a beneficia de subventii.
"In urma controlului administrativ in masa, efectuat pe softul de la APIA central, au fost primite 32.000 de notificari, dintre care 20.000 reprezinta solicitari de clarificare din partea fermierilor pentru suprafetele declarate in plus, iar restul sunt greseli pe calculator ce au fost, deja, remediate", a spus Constantin Perju, adaugand ca, daca se va constata ca au facut declaratii false, fermierii vor fi penalizati.
El a spus ca au fost trimise, deja, notificari catre 10.000 de fermieri, urmand ca in aceste zile sa fie trimise si pentru restul. "I-am chemat sa vina cu acte doveditoare ca detin acele suprafete. Datele acestea vor fi trecute in softul nostru si vom avea o situatie clara. Pana la clarificarea exacta, pentru a nu se scapa bani pentru un metru patrat in plus, nu vom da drumul la bani", a spus Perju.
Seful APIA Suceava a aratat ca acolo unde se constata ca s-au facut declaratii neconforme cu realitatea penalizarea din subventie va atinge dublul suprafetei declarate in plus. "Daca au declarat sapte hectare si au sase, hectarul declarat in plus se va dubla si vor primi subventie doar pentru cinci hectare. Nu e neaparat o greseala cu intentie, dar trebuie corectata. Este pentru prima data cand se practica si la noi aceasta forma de sprijin", a mai spus Perju.
El a aratat ca este foarte important ca fermierul sa respecte data la care a fost chemat pentru clarificarea situatiei. "In cazul in care nu se ajunge la un consens intr-un bloc fizic supradeclarat atunci vor pierde toti subventia. Este un criteriu de baza al UE, eliminarea blocurilor fizice supradeclarate", a explicat seful APIA Suceava.
Procentual, fermierii chemati sa de-a explicatii reprezinta peste o treime din numarul total al fermierilor din judet, respectiv 59.144, care au depus cereri pentru banii acordati ca subventii la infiintarea culturilor.